Ιουλίου 04, 2020

Διατροφή

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η κούραση που νιώθεις τον τελευταίο καιρό και οι μαύροι κύκλοι μπορεί να οφείλονται στην «κακή» διατροφή; Σταμάτα λοιπόν να βάζεις συνεχώς concealer στα μάτια και δες ποιες είναι οι 10 τροφές που σε κάνουν να δείχνεις κουρασμένη και άτονη.

1. Το πολύ αλάτι

2. Τα τεχνητά γλυκαντικά και η ζάχαρη

3. Το αλκοόλ

4.Τα τηγανητά

5. Η μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων

6. Τα ντόνατς

7. Τα γλυκά

8. Το κόκκινο κρέας

9. Τα κατεψυγμένα κρέατα

10. Τα πικάντικα φαγητά

faysbook.gr

 

Διατροφή

Το ξερό δαμάσκηνο σάς παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου.

Τα δαμάσκηνα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (30% της ημερήσιας δόσης ενός ενήλικα άνδρα). Ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η τεχνική αποξήρανσης των δαμάσκηνων, η οποία συγκεκριμένα προήλθε από τη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, πριν από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Γαλάτες είχαν καταφέρει να τελειοποιήσουν αυτήν την τεχνική.
Μέχρι τις μέρες μας το γαλλικό ξερό δαμάσκηνο εξακολουθεί να θεωρείται το καλύτερο στο είδος του.

Ενέργεια

Είναι γενικά τροφή που περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα (30% γλυκόζη, 15% φρουκτόζη και 2% σουκρόζη). Το ξερό δαμάσκηνο σάς παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου (περισσότερο από τα σταφύλια, τα μήλα και τα βερίκοκα) και του καλίου.

Επιπλέον τα ξερά δαμάσκηνα έχουν σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια μερίδα 100γρ. ξηρά δαμάσκηνα παρέχει στον οργανισμό σχεδόν 4% των καθημερινών αναγκών σας σε βιταμίνη Α και 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δοσης σε β-καροτίνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Τα ξερά δαμάσκηνα αποτελούν, επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συστήματος Β για την καταπολέμηση της κόπωσης.

Καρδιά

Τα ξερά δαμάσκηνα σάς προσφέρουν κατά 1/3 περισσότερο σίδηρο από 1 μερίδα συκωτιού και έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή (η τρίτη καλύτερη μετά τα σύκα και τα σταφύλια) σιδήρου, τα αποθέματα του οποίου είναι απαραίτητα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.
Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Γι’αυτόν το λόγο η κατανάλωση ξερών δαμάσκηνων συνιστάται συχνά σε όλους όσους υποφέρουν από υπέρταση.
Επιπλέον ο χυμός δαμάσκηνων έρχεται δεύτερος σε περιεκτικότητα διαλυτών ινών (περιέχει περισσότερες ίνες από τα ξερά όσπρια). Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις η ημερήσια κατανάλωση μιας χούφτας ξερών δαμάσκηνων είναι ένας καλός τρόπος να μειώσετε την LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα.

Δυσκοιλιότητα

Τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν επίσης ισχυρά οξέα φρούτων, που βοηθούν στην πρόληψη και στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας καλύτερα από κάθε άλλη τροφή. Αποτελούν ακόμα, πηγή άλλων ουσιών που μειώνουν τις συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα (κυρίως του λιθοχολικού οξέως που ευθύνεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου).
Τα ξερά δαμάσκηνα παρέχουν, επίσης, το ιχνοστοιχείο βόριο, για υγιή οστά και πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Τέλος η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τα χαμηλά λιπαρά και τα ισοροπημένα σάκχαρα των ξερών δαμάσκηνων τα καθιστούν ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς και για τους ευαίσθητους στην ινσουλίνη διαβητικούς.

Τα ξερά δαμάσκηνα υποκαθιστούν τέλεια τα λιπαρά στα γλυκά, διότι περιέχουν σημαντική ποσότητα πηκτίνης, η οποία παγιδεύει τον αέρα στα γλυκά με τον ίδιο τρόπο που το λίπος παγιδεύει τη ζάχαρη. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φρούτα, τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα του σακχάρου σορβιτόλη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας των φαγητών που δεν περιέχουν λιπαρά.

Τα ξερά δαμάσκηνα είναι ακόμα, πλούσια πηγή μηλικού οξέος, που δρα ως ενισχυτικό γεύσης.

Αγορά, φύλαξη και κατανάλωση

*αναζητήστε δαμάσκηνα χωρίς υπερθειικό άλας, ξεραμένα στον ήλιο, προτιμήστε αυτά που είναι συσκευασμένα σε κουτιά ή σακούλες κλεισμένες αεροστεγώς, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση, η απώλεια υγρασίας και η εισβολή εντόμων. Το μέγεθος των ξερών δαμάσκηνων και η παρουσία ή απουσία κουκουτσιού δεν έχουν καμιά επίδραση στην ποιότητα ή τη γεύση τους.

*τοποθετημένα σε αεροστεγή δοχεία, τα ξερά δαμάσκηνα διατηρούνται έως έξι μήνες. Για να διπλασιάσετε το χρόνο ζωής τους βάλτε τα στην κατάψυξη.

*καταναλώστε τα ωμά παρά μαγειρεμένα. Το νερό και η θερμότητα αφαιρούν θρεπτικές ουσίες (τα βρασμένα δαμάσκηνα περιέχουν μόνο το ένα τρίτο των βιταμινών Α, Β και C, του σιδήρου και των ινών, σε σχέση με τα ωμά).

 

*μπορείτε να κόψετε τα ξερά δαμάσκηνα σε κύβους ή φέτες και να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας, να τα γεμίσετε με βούτυρο ή φυστικοβούτυρο, να τα κάνετε χυμό με τη βοήθεια ενός αποχυμωτή, να τα κάνετε μαρμελάδα ή να τα χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή γλυκών.

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Κόβετε σε κύβους ένα φλιτζάνι ξερά δαμάσκηνα, προσθέτετε ¼ του φλιτζανιού χυμό μήλου ή σταφυλιού, και τα χτυπάτε στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν πουρές.
Χρησιμοποιείτε τη μαρμελάδα για το πρωινό σας ή για την παρασκευή γλυκών.

Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ξερά δαμάσκηνα με σύκα και το χυμό μήλου ή σταφυλιού με ¼ χυμό δαμάσκηνων.

iatronet.gr

Διατροφή

 Είναι γεγονός πως κανένα τρόφιμο και καμία υπερτροφή δεν μπορεί να εξαλείψει τις ρυτίδες μας. Όμως ορισμένες τροφές εργάζονται εντατικά ώστε να διατηρήσουμε τον εαυτό μας όσο το δυνατόν πιο όμορφο -εκτός από υγιή.

Πώς το κάνουν αυτό; Κάποιες ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος, άλλες δίνοντας περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό, και μερικές καταπολεμώντας φλεγμονές και θωρακίζοντας με ποικιλίες βιταμινών.

Οι υπερτροφές-ελιξήρια ομορφιάς είναι εδώ.

ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ: Το βότανο αυτό είναι το Α και το Ω για νεανικό δέρμα αφού έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης χαρίζει σύσφιξη στην επιδερμίδα.  

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Μια κουταλιά του γλυκού βάμμα εχινάκειας διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό δίνει έναν φυσικό, παντoδύναμο ορό για να κάνουμε κομπρέσες ομορφιάς στο δέρμα.

 ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Στα φαρμακεία, σε μορφή ταμπλέτας, σκόνης και κάψουλας.

ΜΑΚΑ: Το κρυμμένο μυστικό του Περού. Οι Ίνκας γνώριζαν τις αναζωογονητικές δυνάμεις του φυτού, αφού το έδιναν στους πολεμιστές τους για ενέργεια και δύναμη. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη C και αμινοξέα, πράγμα που το κάνει όχι μόνο δυναμωτικό αλλά και πολύτιμο σύμμαχο ομορφιάς αφού καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση. Θεωρείται επίσης αφροδισιακό -και όπως ξέρουμε, το σεξ ομορφαίνει.

 ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Σε μορφή βοτάνου ή σκόνης, το κάνουμε αφέψημα και εκτός από το να το πιούμε, είναι καλό και για κομπρέσες.  

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε καταστήματα με βότανα και ως συμπλήρωμα διατροφής σε φαρμακεία, σε μορφή σκόνης, ταμπλέτας ή κάψουλας.

ΜΟΥΡΑ ΚΑΜΟΥ ΚΑΜΟΥ: Τα κόκκινα φρούτα αυτού του θάμνου προέρχονται από το ομώνυμο φυτό του Αμαζονίου. Έχουν περισσότερη βιταμίνη C από κάθε άλλο φρούτο (60 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι), αμινοξέα, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, β-καροτένιο, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Τα πλούσια αντιοξειδωτικά τους βελτιώνουν την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών, των ούλων και του δέρματος.

 ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Καταναλώνουμε  σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Η καλύτερη ώρα είναι μαζί με το πρωινό μας.

 ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε φαρμακεία και καταστήματα με συμπληρώματα διατροφής, σε μορφή σκόνης, ταμπλέτας και κάψουλας.

ΣΙΤΑΡΟΧΟΡΤΟ: Παράγεται από τον σπόρο του σιταριού, όμως δεν περιέχει γλουτένη. Περιέχει πάνω από 100 πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό μας, ανάμεσα σε αυτές και η χλωροφύλλη, η οποία βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό και στον καθαρισμό του από τοξίνες. Και καθαρός οργανισμός σημαίνει επίσης και πιο υγιές δέρμα.  

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Ως συμπλήρωμα διατροφής, καταναλώνεται με άδειο στομάχι και τρώμε τουλάχιστον μισή ώρα μετά τη λήψη του. Ο χυμός του είναι κατάλληλος για κομπρέσες ομορφιάς.  

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε φαρμακεία και καταστήματα με συμπληρώματα διατροφής, σε μορφή σκόνης, ταμπλέτας και κάψουλας.

ΜΩΒ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΠΕΡΟΥ): Στο παρελθόν προορίζονταν μόνο για τους βασιλείς του Περού. Περιέχουν έως και δέκα φορές περισσότερη αντιοξειδωτική ουσία ανθοκυανίνη, σε σύγκριση με τις λευκές πατάτες, που διατηρείται ακόμα και μετά το μαγείρεμα. Το λαμπερό τους χρώμα οφείλεται σε αυτή την ουσία, η οποία απορροφάται άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας στη μείωση της πίεσης και επιβραδύνοντας τα σημάδια της γήρανσης.  

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Καταναλώνεται μαγειρεμένη, καλύτερα σε φούρνο ή βραστή. Ωμή και κομμένη σε ροδέλες είναι τέλεια για το πρήξιμο των ματιών.

 ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Κυκλοφορούν όλο και πιο συχνά σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και λαϊκές αγορές, αφού τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται και στην Ελλάδα.

SACHA INCHI: Τα «φυστίκια» των Ίνκας. Προέρχονται από εντυπωσιακή «συσκευασία», αφού το δέντρο μάς τα δίνει μέσα σε καρπούς σε σχήμα αστεριού. Το sancha inchi έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Ω3 από κάθε άλλη τροφή στον πλανήτη. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους ωφελούν τόσο την υγεία, όσο και την επιδερμίδα.

 ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Σε μορφή καρπού, το βάζουμε σε σαλάτες και δημητριακά. Κυκλοφορεί και σε μορφή λαδιού, όπου χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

 ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

doctv.gr

Διατροφή

Μην περιμένεις θαύματα σε 1 μήνα από μια δίαιτα. Υιοθέτησε εκείνη τη διατροφή που θα σε οδηγήσει σε ένα υγιές βάρος και θα σε βοηθήσει να κάψεις λίπος οριστικά.


 Καταπολέμησε το οξειδωτικό στρες

Η υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών το αυξάνει και αυτό με τη σειρά του φθείρει τα κύτταρα, απορυθμίζει τις ορμόνες, ελαττώνει το μεταβολισμό και αυξάνει το σωματικό λίπος.

Γι' αυτό:

Κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε (λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς).
Κάνε μέτρηση οξειδωτκού στρες και εκτίμηση άμυνας του οργανισμού σε αυτό. Επίσης, DNA τεστ: εντοπίζει ακριβώς αν έχεις πρόβλημα υπεροξείδωσης και πώς να το ξεπεράσεις.

 Αντιμετώπισε τις χρόνιες φλεγμονές

Προκαλούν αύξηση των ορμονών, οι οποίες ευνοούν την απώλεια μυϊκού ιστού και συγχρόνως τη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά.

Γι' αυτό:
Aύξησε την κατανάλωση τροφών με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως τα Ω-3 λιπαρά οξέα (σολομός, τόνος, σαρδέλα). Μείωσε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά κεκορεσμένα ή τρανς λιπαρά (βούτυρα, κρέμες γάλακτος, παχιά κρέατα). Μάθε τι χρειάζεται ο οργανισμός σου και σε τι ποσότητα για να προστατευτεί (DNA τεστ).
Διατήρησε το σάκχαρο σταθερό. Κατανάλωνε πολλά μικρά γεύματα και τροφές που δεν εκσφενδονίζουν το σάκχαρο στα ύψη. Aπόφευγε το λευκό ψωμί, τη ζάχαρη, τους χυμούς, την πατάτα και τα μακαρόνια. Προτίμησε πρωτεΐνη, λαχανικά, φρούτα και μαύρο ψωμί.

shape.gr

Διατροφή

4 λόγοι για τους οποίους το γιαούρτι είναι στην κορυφή της διατροφικής λίστας!
Το γιαούρτι είναι μία από τις τροφές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο ψυγείο σου! Δες 4 λόγους για τους οποίους το γιαούρτι “τα σπάει” και αξίζει να παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινή σου διατροφή!

Είναι το πιο εύκολο πρωινό που υπάρχει

Παρακοιμήθηκες και θέλεις να φας ένα γρήγορο πρωινό πριν πας στη δουλειά; Το γιαούρτι θα σε σώσει! Βάλε μερικές κουταλιές σε ένα μπολ, πρόσθεσε μερικά βατόμουρα ή μερικά κεράσια μέσα και μερικούς ξηρούς καρπούς και είσαι έτοιμη.

Έχει υψηλή πρωτεϊνική αξία

Ύστερα από μία σκληρή προπόνηση είναι πολύ σημαντικό να πάρεις λίγη πρωτεϊνη για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου. Αν δεν θέλεις να φας κανονικό γεύμα πάρε ένα γιαούρτι και γέμισε ενέργεια.

Ταιριάζει με τα πάντα

Αντί να χρησιμοποιείς συστατικά όπως είναι το γάλα, η μαγιονέζα και η κρέμα γάλακτος σε διάφορες συνταγές σου, μπορείς στη θέση τους να βάζεις γιαούρτι.

Είναι γεμάτο προβιοτικά

Αν έχεις προβλήματα πέψης τότε το γιαουρτάκι είναι η τέλεια λύση για να τα καταπολεμήσεις. Βάλε το γιαούρτι στην καθημερινότητά σου και θα δεις θαύματα.

faysbook.gr

Διατροφή

Είναι η αγαπημένη δίαιτα των διασήμων με την Victoria Beckam να κάνει την αρχή δημοσιεύοντας τη δίαιτα στο λογαρισμό της στο twitter.

Έκτοτε πολλές διάσημες κυρίες του Hollywood την ακολούθησαν με τις Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston και Kirsten Dunst να δηλώνουν fan! Τι είναι όμως η αλκαλική δίαιτα και τι αποτελέσματα υπόσχεται;

Η αλκαλική δίαιτα, υπόσχεται να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και μνήμης, να μειώσει τους πονοκεφάλους, το φούσκωμα, τον μυϊκό πόνο, την αϋπνία καθώς και τις καρδιακές παθήσεις.

Την «ανακάλυψε» η σεφ Natasha Corrett (αδερφή της ηθοποιού Sienna Miller) σε συνεργασία με την διατροφολόγο Vicki Edgson και στηρίζεται στην εξισορρόπηση του Ph του σώματός μας μεταξύ 7,35 και 7,45. Ο απώτερος στόχος είναι να τρώτε 80% αλκαλικές τροφές και 20% όξινα τρόφιμα.

Ακούγεται λίγο περίπλοκο;
Για να μάθετε πραγματικά τα επίπεδα του pH σας θα πρέπει πρώτα να κάνετε μια ουρολογική εξέταση. Το μυστικό δεν βρίσκετε στο τι τρώτε αλλά στο πώς το μαγειρεύετε. Για παράδειγμα το ωμό σπανάκι είναι αλκαλικό αλλά όταν μαγειρεύεται γίνεται όξινο. Η συγκεκριμένη δίαιτα «στηρίζεται» δηλαδή σε τροφές που παράγουν αλκαλικά μετά την πέψη.

Ποιες τροφές θεωρούνται αλκαλικές;
Σχεδόν όλα τα τρόφιμα μετά την πέψη διασπώνται είτε σε όξινα είτε σε αλκαλικά. Κατά βάση όμως αλκαλικά είναι τα:

Φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, οι χουρμάδες, τα σύκα, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, το λάιμ, ο μάραθος, το μπρόκολο, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, τα παντζάρια, το λάχανο, το σπανάκι, το κάρδαμο και το κουνουπίδι.

Αυτά που δεν πρέπει να καταναλώνετε αν ακολουθήσετε την αλκαλική δίαιτα είναι τα ζυμαρικά, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, τον καφέ, το τσάι, τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ!

Ποια είναι τα οφέλη της δίαιτας;
Πέρα από τα κιλά που υπόσχεται η δίαιτα να χάσετε η διατροφή βασισμένη σε αλκαλικά προιόντα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας σειράς από προβλήματα υγείας όπως είναι η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Πέρα από αυτά όμως η δίαιτα υπόσχεται και αντιγηραντική δράση. Στο βιβλίο που εξέδωσαν οι συγγραφείς της δίαιτας, με τίτλο Honesty Healthy, αναφέρεται ότι η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και μνήμης και να βοηθήσει στην πρόληψη των πονοκεφάλων, του φούσκωματος, των καρδιακών παθήσεων, της αϋπνίας και των πόνων στους μύες.

Πώς μπορώ να ακολουθήσω το πρόγραμμα διατροφής;
Ακολουθήστε τον κανόνα κανόνα 80/20%, όπως προαναφέραμε αφού βέβαια πρώτα πάρετε την έγκριση του γιατρού σας. Έτσι, τα καθημερινά σας γεύματα θα αποτελούνται κυρίως από λαχανικά με μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Το βιβλίο Honesty Healthy έχει ένα σωρό νόστιμες και αλκαλικές συνταγές.

Ένα ενδεικτικό πλάνο
Πρωινό
Ομελέτα αυγά με σπανάκι (αλκαλικό). Σερβίρεται με μισό γκρέιπφρουτ (αλκαλικό).

Μεσημεριανό
Σαλάτα χόρτα (αλκαλικό). Συνοδεύεται με φέτες ψητής γαλοπούλας (όξινο) και σάλτσα από αβοκάντο και λεμόνι (αλκαλικό).

Δείπνο
Μπουρεκάκια σολομού (χαμηλό όξινο) με μισό κουλούρι ολικής αλέσεως (όξινο) και φρέσκα λαχανικά (αλκαλικό).

baby.gr

Διατροφή

Λωτός: "Το μήλο της Ανατολής" με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
O Λωτός ήταν γνωστός στην αρχαιότητα, στους μετέπειτα χρόνους σχεδόν λησμονήθηκε και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός και πάλι μόλις τα τελευταία χρόνια.

Χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς. Είχε ονομαστεί ως η «τροφή των θεών».

Πατρίδα του Λωτού είναι η Κίνα, όπου ονομαζόταν "μήλο της Ανατολής». Από την Κίνα εξαπλώθηκε και στην Ιαπωνία όπου θεωρείται εκλεκτή λιχουδιά.

Το έφεραν πρώτοι στη δύση, Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή.
Οι λωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς φυτό ήταν. Πάντως σίγουρα δεν είναι οι ίδιοι που έφεραν οι Ισπανοί.

Ο λωτός είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια εβενίδες (Ebenaceae). To γένος διόσπυρος (Diospyros) περιλαμβάνει γύρω στα 200 είδη των τροπικών κυρίως περιοχών και ελάχιστα των εύκρατων. Ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί έως κόκκινο χρώμα και στυφή γεύση, μόλις κοπεί από το δέντρο. Αν αφεθεί μερικές μέρες, γίνεται γλυκός και ζουμερός.


Είναι φυλλοβόλο δέντρο, που ωριμάζει αυτή την εποχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και διατίθεται στην αγορά σε πλαστικά, ξύλινα ή χάρτινα τελάρα ή πλαστικά κλουβάκια, για την καλύτερη διατήρησή του, ένεκα του ότι είναι ευπαθές φρούτο.

Θρεπτικές ιδιότητες:

Ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου. Πράσινος είναι πλούσιο σε τανίνες που του δίνουν μια ισχυρή στυπτικό γεύση, έτσι ώστε να τρώγεται μόνο όταν ωριμάσει πλήρως. Όταν ωριμάσει ο καρπός είναι πολύ γλυκός και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.
Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Αντίθετα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα - απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουν από παχυσαρκία.


• Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, επίσης περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
• Περιέχει βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.
• Περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση αλλά και για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών. Σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε η κλινική Μάγιο, η ζεαξανθίνη που περιέχει ο πολύτιμος καρπός, η οποία ανήκει στα καροτινοειδή, είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα σοβαρής πάθησης του ματιού.
• Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.
• Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ) οι οποίες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό μας σύστημα .
• Είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο ,μαγνήσιο, χαλκό, χολίνη.
• Περιέχει φυτικές ίνες και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
• Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας κατάλληλη για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα (π.χ αθλητές )

Τα 100 γρ φρέσκου λωτού παρέχουν μόλις 70 θερμίδες ,άρα είναι ιδανικός για άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή είναι απαραίτητο να περιμένουμε να ωριμάσει περισσότερο, να εξαλείψει το τυπική στυπτική γεύση που προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνη.

Στην πραγματικότητα, στο τέλος της διαδικασίας ωρίμανσης η τανίνη είναι μειωμένη, ενώ αυξάνονται τα σάκχαρα του, δίνοντας στον καρπό το χαρακτηριστικό του άρωμα.


Τρόπος κατανάλωσης :
Για να ωριμάζουν οι λωτοί,τους τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα σκεπασμένη ή μέσα σε πλαστική σακούλα ή και χάρτινη μεγάλη, μαζί με 2-3 μήλα. Κλείνουμε τη σακούλα αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για ήπιο αερισμό. Αφήνετε τα φρούτα στην κατάσταση αυτή για 3-5 ήμερες και στο τέλος θα έχετε γευστικότατους, ώριμους, μελένιους λωτούς στο τραπέζι σας.
Ένας άλλος τρόπος είναι να τους τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.


medlabgr.blogspot.com

Διατροφή

Ο καιρός έχει κρυώσει και πολλοί από εσάς προτιμάτε για την βραδινή σας διασκέδαση τα τσιπουράδικα και τα μεζεδοπωλεία. Πώς θα μπορούσατε να ελέγξετε τόσο την κατανάλωση αλκοόλ όσο και την κατανάλωση φαγητού, όταν είστε έξω, ώστε να μην επηρεαστεί το βάρος σας;

Το να απομονωθείτε κοινωνικά και να μην βγαίνετε με την παρέα σας, δεν είναι λύση. Μπορείτε ωστόσο να έχετε ένα όριο. Καλό είναι να έχετε σαν στόχο για παράδειγμα ότι η βραδινή σας έξοδος θα περιλαμβάνει αλκοόλ και μεζεδάκια μέχρι 3-4 φορές την εβδομάδα.

Καλό είναι να μην έχετε μείνει νηστικοί για πολλές ώρες. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στο να τρώτε χωρίς έλεγχο. Όταν είστε πολύ πεινασμένοι είστε πιο επιρρεπείς στο να παραγγείλετε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι πραγματικά χρειάζεστε, να φάτε πιο γρήγορα και να παραγγείλετε τρόφιμα με πολλά λιπαρά (πχ. πολλά τηγανιτά).

Εάν πάτε σε τσιπουράδικο, καλό είναι να παραγγείλετε, ανάμεσα στα άλλα, οπωσδήποτε σαλάτα, είτε με ωμά, είτε με βραστά είτε με ψητά λαχανικά. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, φροντίστε να έχετε φάει ήδη από το σπίτι πριν βγείτε.

Ζητήστε να μην βάλουν λάδι και αλάτι στην σαλάτα και να τα προσθέσετε οι ίδιοι όταν θα έρθουν στο τραπέζι.

Προσπαθήστε να παραγγείλετε με "σύνεση". Αποφύγετε να παραγγείλετε πολλά πιάτα εξ αρχής. Ξεκινήστε την παραγγελία σας με μερικά πράγματα και αν στην πορεία δείτε ότι δεν χορτάσατε, τότε συμπληρώστε.

Φροντίστε στην παραγγελία σας να έχετε μέχρι 1 τηγανιτό τρόφιμο. Φροντίστε να είστε επιλεκτικοί. Αν για παράδειγμα θέλετε οπωσδήποτε να φάτε πατάτες τηγανιτές, φροντίστε να μην πάρετε και κεφτεδάκια, αλλά μπιφτέκι. Εάν τα κολοκυθάκια σας αρέσουν είτε είναι βραστά, είτε είναι τηγανιτά, προτιμήστε να τα παραγγείλετε βραστά.

Ζητήστε να σας τα φέρουνε όλα μαζί!

Μέχρι να έρθουν τα φαγητά, πιείτε 1-2 ποτηράκια νερό.
Καλό είναι να ζητήσετε πιατάκια για τον καθένα. Βάλτε στο πιάτο σας στο μισό σαλάτα και στο άλλο λίγο από όλα όσα θέλετε να δοκιμάσετε. Αν μόλις τελειώσετε το πιατάκι σας πεινάτε ακόμα, καλό θα ήταν να μην φάτε κατευθείαν κι άλλο. Κάντε ένα διάλειμμα, όπου αν θέλετε φάτε πάλι σαλάτα και αν μετά από μισή ώρα πεινάτε ακόμα, βάλτε λίγο από αυτά που θέλετε πάλι στο πιάτο. Όχι τσιμπολογώντας.

Φροντίστε να μην έχετε το ψωμί δίπλα σας. Πάρτε στην αρχή μία φέτα ψωμί (αν θέλετε) και απομακρύνετέ το από το οπτικό σας πεδίο.

Αποφύγετε τις "βούτες". Σκεφτείτε ότι αν κάθε μπουκιά από το ψωμί σας, την βουτάτε στο λάδι, κατευθείαν αυτή η μπουκιά αποκτά πολύ μεγαλύτερη θερμιδική αξία (μπορεί και την 3πλάσια και παραπάνω) και πολύ μεγαλύτερη σύσταση σε λιπαρά, χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε.

Όσον αφορά το αλκοόλ, προσπαθήστε να παραγγέλνετε επόμενο, μόνο αφού πρώτα έχετε καταναλώσει το προηγούμενο.

Προσπαθήστε να μετράτε τα ποτά που παραγγέλνετε. Βάλτε ένα ανώτερο όριο και προσπαθήστε να μην παρεκκλίνετε από αυτό.

Εάν διαπιστώνετε ότι έχετε καταναλώσει αρκετά σε λίγο χρόνο, προσπαθήστε να κάνετε ένα διάλειμμα παραγγέλνοντας μία σόδα ή ένα ανθρακούχο νερό (ώστε να απασχοληθείτε για περισσότερη ώρα, χωρίς να επιβαρύνεστε με επιπλέον ενέργεια).

Μετά από κάθε μονάδα αλκοόλ, πιείτε 1-2 ποτηράκια νερό.

Τέλος, επιδιώξτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας με τα πόδια. Και θα κινηθείτε και θα φροντίσετε για την ασφάλεια τόσο την δική σας όσο και των άλλων!

Γράφει η Μοσχου Λαμπρινή Διαιτολόγος Διατροφολόγος στο www.diatrofi.gr

Διατροφή

Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην ελληνική γαστρονομία. 

Η ιδιαίτερη γεύση της, η δυνατότητα να μαγειρευτεί ποικιλοτρόπως είτε σε αλμυρές είτε σε γλυκές συνταγές, αλλά και η διατροφική της αξία, που συνδυάζει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, την καθιστούν ένα τρόφιμο που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.

Το έντονο χρώμα της κολοκύθας «μαρτυρά» την υψηλή της περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, συστατικά που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, το β-καροτένιο, που περιέχεται σε υψηλή συγκέντρωση στην κολοκύθα, αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας καλύπτει σχεδόν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Α.

Η κολοκύθα είναι επίσης καλή πηγή καλίου, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ παρέχει σημαντικές ποσότητες και άλλων βιταμινών και μετάλλων όπως βιταμίνη C και E, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο.

Εκτός όμως από τη «σάρκα» της κολοκύθας, υψηλή θρεπτική αξία έχουν και οι κολοκυθόσποροι που περιέχει, ο γνωστός σε όλους πασατέμπος. Ο πασατέμπος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, και συγκεκριμένα λινελαϊκό οξύ, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των ωμέγα-6 λιπαρών. Ακόμη, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ψευδαργύρου, φυτικών ινών αλλά και μια καλή φυτική πηγή σιδήρου.

Ερευνητικά δεδομένα παρέχουν ενδείξεις για τις ευεργετικές ιδιότητες της κολοκύθας, καθώς έχει φανεί ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ η κατανάλωσή της έχει συσχετισθεί με βελτίωση της γλυκαιμικής απόκρισης μεταγευματικά και μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Συνεπώς, βάλτε την κολοκύθα στη διατροφή σας και καταναλώστε τη τακτικά σε σούπες, γλυκές ή αλμυρές πίτες, ως συνοδευτικό, σε μορφή πουρέ ή μαγειρευτού φαγητού, προκειμένου να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά χωρίς πολλές θερμίδες.

Μην ξεχνάτε ωστόσο, ότι ενώ η κολοκύθα έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, αποδίδοντας περίπου 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, δεν ισχύει το ίδιο και για τον πασατέμπο, καθώς πρόκειται για έναν ξηρό καρπό με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, που θα πρέπει να καταναλώνεται σε «ελεγχόμενη» ποσότητα.
neadiatrofis.gr

Διατροφή

Η νεφρολιθίαση, ευρύτερα γνωστή ως «πέτρα/ πέτρες στα νεφρά», αποτελεί μια νόσο του ουροποιητικού συστήματος, η οποία εμφανίζεται όταν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων ουσιών στα ούρα, που οδηγούν στο σχηματισμό κρυστάλλων. 

Οι κρύσταλλοι αυτοί, αποτελούνται στις περισσότερες περιπτώσεις από άλατα ασβεστίου ή ουρικού οξέος και μπορεί, ανάλογα με το μέγεθός τους, να περάσουν ελεύθερα από τον ουρητήρα και να αποβληθούν μέσω των ούρων, χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερα συμπτώματα, ή να προκαλέσουν «φραγή» κάποιου σημείου του ουρητήρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση οξέος πόνου ή και άλλων συμπτωμάτων.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι σχετικά υψηλή και υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 10 ενήλικες θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του νεφρολιθίαση, με τον κίνδυνο να είναι υψηλότερος για τους άνδρες. Επιπλέον, φαίνεται ότι άτομα που έχουν εμφανίσει μία φορά πέτρα/ες στους νεφρούς, έχουν αυξημένη πιθανότητα επανεμφάνισης, εάν δε ληφθούν απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Εξαιρώντας περιπτώσεις που η νεφρολιθίαση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα κάποιας υποκείμενης παθολογικής κατάστασης ή νόσου, πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να προληφθεί. Ειδικότερα, ορισμένες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της εμφάνισης ή επανεμφάνισης νεφρολιθίασης.

Παρακάτω θα βρείτε 6 απλούς τρόπους που μπορούν να σας προστατεύσουν από την εμφάνιση της νόσου:

Πίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών, και κυρίως νερού, καθημερινά: Η επαρκής πρόσληψη νερού και υγρών συμβάλλει στην αυξημένη παραγωγή ούρων, διευκολύνοντας την αποβολή των προϊόντων του μεταβολισμού, χωρίς να αυξάνεται η συγκέντρωσή τους, εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό κρυστάλλων. Μια απλή μέθοδος για να ελέγξετε τα επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού είναι το χρώμα των ούρων. Πρακτικά, όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι τα ούρα σας, τόσο πιο ενυδατωμένοι είστε.

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού-νατρίου: Περιορίστε το προστιθέμενο αλάτι στο φαγητό και αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, όπως κονσερβοποιημένα τρόφιμα, παστά ψάρια, αλμυρά τυριά, αλλαντικά, λουκάνικα, λαχανικά σε μορφή τουρσί, έτοιμους χυμούς/ σάλτσες/ ζωμούς/ σούπες λαχανικών, αλατισμένα σνακ (κράκερ, πατατάκια κτλ.)/ ξηρούς καρπούς.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης: Η συχνή κατανάλωση τροφίμων όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης, επομένως μην το «παρακάνετε», ειδικότερα εάν έχετε ήδη εμφανίσει πέτρα/ες στους νεφρούς. Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το ασβέστιο που περιέχεται στα τρόφιμα δε σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος αποφυγής των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δώστε προσοχή στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής: Έχει φανεί ότι η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες C και E και το ασβέστιο, πιθανόν να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Επομένως, εάν λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής, φροντίστε η δοσολογία των εν λόγω συστατικών να μην υπερβαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε οξαλικά οξέα: Η αυξημένη πρόσληψη οξαλικών οξέων έχει φανεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας/ων στους νεφρούς, επομένως θα ήταν καλό να μη γίνεται υπερκατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε αυτά όπως το τσάι, η σοκολάτα, το σπανάκι, τα παντζάρια, οι μπάμιες, οι φράουλες, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα σόγιας.

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος: Η παχυσαρκία έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης. Συνεπώς, εάν έχετε υπερβάλλον σωματικό βάρος επιδιώξτε σταδιακή απώλεια.

 neadiatrofis.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή