Φεβρουαρίου 28, 2020

Διατροφή

Το φθινόπωρο μόλις μπήκε και μαζί του φέρνει και 7 υπερτροφές που θα σας χαρίσουν βιταμίνες, ζωντάνια κι ευεξία. Αρκεί να τις καταναλώνετε καθημερινά.
Τώρα που χορτάσατε με το καρπούζι, το πεπόνι, το ροδάκινο, τα αγγούρια και τις μελιτζάνες, έφτασε η ώρα να φτιάξετε το φθινοπωρινό, διατροφικό σας πλάνο, το οποίο δεν μπορεί παρά να περιέχει τις παρακάτω υπερτροφές στα καλύτερά τους.

Μήλα: για να βλέπετε το γιατρό από… μακριά

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φρούτα, αυτό όμως δεν μειώνει τα οφέλη του. Εκτός του ότι έχει ασβέστιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, το μήλο, σύμφωνα με έρευνες, περιέχει στη φλούδα του κουερσετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μας προφυλάσσει από εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση Προτιμήστε τα με τη φλούδα, αφού πρώτα τα πλύνετε σχολαστικά.Κατσαρό λάχανο: το ξαδερφάκι του μπρόκολουΠαρ’ όλο που πολλοί δεν γνωρίζουν τα οφέλη του, το κατσαρό λάχανο έχει μεγάλη διατροφική αξία, ικανή να σας πείσει να το βάλετε στην επόμενη λίστα με τα ψώνια σας. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κατσαρό λάχανο προσφέρει στον οργανισμό μας περισσότερη βιταμίνη Κ από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε β-καροτίνη, αντιοξειδωτικό που τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθάει στην πρόληψη κάποιων τύπων καρκίνου. 

Κολοκύθα: το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό

Η πρωταγωνίστρια του Halloween φαίνεται πως είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό σύμβολο της αμερικάνικης γιορτής. Μισό φλιτζάνι κολοκύθας μας δίνει την απαραίτητη συνιστώμενη δόση βιταμίνης Α με τη μορφή β-καροτίνης, συν του ότι το πορτοκαλί αυτό λαχανικό είναι πλούσιο σε κάλιο, απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Δοκιμάστε να τη φτιάξετε σούπα ή να την προσθέσετε στη σαλάτα σας.

 Λαχανάκια Βρυξελλών:βιταμινούχα και τραγανιστά

Αποτελούν τον εφιάλτη των μικρών παιδιών, αλλά στην πραγματικότητα τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνη C αποδίδοντας περισσότερη κι από το πορτοκάλι, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και κρατώντας μας μακριά από αρρώστιες. Ακόμη, είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, δυναμώνοντας τον οργανισμό και κρατώντας τη γρίπη μακριά.Κάστανα: νόστιμα και υγιεινάΑν και οι περισσότεροι συνδέουν τα κάστανα με το καταχείμωνο, η εποχή τους ξεκινά από το Νοέμβριο και τα οφέλη τους είναι πολλαπλά. Περιέχουν βιταμίνη Β6, μια βιταμίνη σημαντική για το ανοσοποιητικό, την υγεία της επιδερμίδας, ακόμη και την πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων. Συν τοις άλλοις, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθώντας σας να πεινάτε λιγότερο, άρα και να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες. 

Ρόδι: το τυχερό φρούτο

Τυχερός όποιος το καταναλώνει, αφού θωρακίζει την υγεία του απέναντι σε ασθένειες χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση. Οι τανίνες του βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς, ενώ καταφέρνει να βελτιώσει και την «κακή» χοληστερίνη. Μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού αντιστοιχεί σε 5 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας το ό,τι πρέπει για σνακ σε περιόδους δίαιτας, ενώ εξίσου ωφέλιμος είναι και ο χυμός του.

Ρέβα: outsider αλλά πολυβιταμινούχο

Κυκλοφορεί με το όνομα ρέβα ή γογγύλι και στο πράσινο φυλλώδες μέρος του, το οποίο οι περισσότεροι πετούν, κρύβει τα πιο θρεπτικά του στοιχεία: περίπου τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Α σε μορφή β-καροτίνης, η οποία βοηθά στην υγεία της όρασης και των οστών, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο. Δοκιμάστε το σε σαλάτα ή στον ατμό.

clickatlife.gr

Διατροφή

Πολύς κόσμος αποφεύγει να τρώει τους κρόκους αυγών γιατί έχει ακουστεί πως ανεβάζουν τη χοληστερίνη, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα. Όσοι ασχολούνται όμως με τη σωστή διατροφή, θα έχουν παρακολουθήσει πως ο συγκεκριμένος τομέας αναβαθμίζεται συνεχώς με νέες έρευνες και νέα ντοκουμέντα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από την British Journal of Medicine τονίζει πως όλοι οι άνθρωποι μπορούνε να τρώνε έναν κρόκο την ημέρα. Μπορεί ένας κρόκος να περιέχει το 60% της ημερήσιας ποσότητας χοληστερόλης που κάθε άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει, ωστόσο τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει ο κρόκος, είναι πολύ περισσότερα από τα μειονεκτήματά του.

Ο κρόκος αυγών περιέχει μεγάλη ποσότητα Βιταμίνης Α, που κάνει πολύ καλό στο δέρμα, στο μυαλό, στους μυς αλλά και στην εγκυμοσύνη. Επίσης είναι απαραίτητος για την παραγωγή ορμονών αλλά και την απορρόφηση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Τα ασπράδια αυγών ενδείκνυνται για ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, καθώς οι κρόκοι αυγών περιέχουν αρκετό λίπος, χωρίς όμως να είναι απαγορευτικοί σε μία ισορροπημένη δίαιτα.

faysbook.gr

Διατροφή

Διαβάζεις στα διαιτολόγια που προτείνουν οι διαιτολόγοι να προτείνουν "ένα φρούτο"! Μπορεί όμως αυτό να είναι μια μπανάνα ή όχι; Γιατί έχεις ακούσει πολλά. Οτι παχαίνει, πως έχει πολλή ζάχαρη και άρα πάρα πολλές θερμίδες. Είναι όμως όλο αυτό αλήθεια; Τι λένε οι ειδικοί;

Η μπανάνα δεν παχαίνει. Αντίθετα είναι καλός σύμμαχος στη γυμναστική, δεν έχει καθόλου λίπος, καθυστερεί τις ρυτίδες και διώχνει το στρες.

Το φρούτο που πρέπει να έχεις στο σάκο του γυμναστηρίου
Η μπανάνα είναι διάσημη για την υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο. "Το Κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας" εξηγεί η Κλινική διαιτολόγος Φαίη Καλλίδου. Όταν δεν ξεχνάς την μπανάνα μετά τη γυμναστική οι μύες του σώματος αυξάνονται. Και πιο γυμνασμένοι μύες σημαίνουν περισσότερες καύσεις και πιο "ενεργό" μεταβολιμό. Και περισσότερες καύσεις σημαίνει αδυνάτισμα!

 "Μια μπανάνα έχει συγκριτικά με άλλα φρούτα περισσότερες θερμίδες (90-130kcal). Ωστόσο, το θερμιδικό της περιεχόμενο είναι χαμηλό. Έτσι, ακόμα και αν τρώμε μια μπανάνα ημερησίως είναι δύσκολο να παχύνουμε".

tlife.gr

 

Διατροφή

Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ το φιστίκι Αιγίνης γι’ αυτό και το συναντάμε συχνά σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Τι είναι
Οι νόστιμοι «θησαυροί» του φυλλοβόλου δέντρου της φιστικιάς, που δίνει τους κελυφωτούς ξηρούς καρπούς με τη ροζ-κόκκινη απόχρωση και την πρασινωπή ψίχα με την πλούσια, μεστή γεύση. Τα βρίσκουμε χύμα σε κάβες ή σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς, στρογγυλοκαθισμένα στον πάγκο του πλανόδιου πωλητή σε χάρτινο χωνάκι ή σακουλάκι ή σε συσκευασία στα σούπερ μάρκετ. Πάντως στον κινηματογράφο, στα πάρτι, στη ζούλα στο γραφείο, στο παγκάκι του πάρκου, τα φιστίκια αυτά γράφουν τη δική τους ιστορία.

Πώς & πού παράγεται
Οι καρποί της φιστικιάς σχηματίζουν ολόκληρα τσαμπιά. Η συγκομιδή τους γίνεται με σύγχρονες μεθόδους και αρχίζει όταν ο φλοιός γίνει ωχρός, μαλακός και ξεκολλάει από το τσόφλι εύκολα, δηλαδή τέλη Αυγούστου με τέλη Σεπτέμβρη. Ακολουθεί πληθώρα εργασιών μέχρι να φτάσουν στα χέρια μας ολόκληρα με το κέλυφος ή μόνο ψίχα, ψημένα ή άψητα, αλατισμένα ή ανάλατα αλλά και φρέσκα. Το 1994 έγινε η ένταξή τους στα προϊόντα ΠΟΠ μαζί με τα φιστίκια Μεγάρων, αλλά καλλιεργούνται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως σε Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Βοιωτία και Εύβοια. Στην Αίγινα είναι πια θεσμός το φεστιβάλ φιστικιού που διοργανώνουν οι τοπικοί φορείς κάθε Σεπτέμβριο.

Ιδιότητες και χρήσεις
Τα φιστίκια Αιγίνης είναι από τους πιο ποιοτικούς και νόστιμους ξηρούς καρπούς. Είναι φυτική πηγή πρωτεΐνης, περιέχει καλά λιπαρά, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες, καθώς και πολλές βιταμίνες και ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά., αλλά δυστυχώς και αρκετές θερμίδες όπως όλοι οι ξηροί καρποί. Οι φανατικοί οπαδοί τους τα χρησιμοποιούν με μεγάλη επιτυχία στη μαγειρική αλλά κυρίως στη ζαχαροπλαστική, αφού γίνονται πεντανόστιμο γλυκό του κουταλιού, μπαίνουν σε χαλβάδες και κέικ, στο φοβερό μαντολάτο, σε πολίτικα σιροπιαστά γλυκά π.χ. σε μπακλαβάδες και κανταΐφια κάθε λογής, και η λίστα, φυσικά, είναι ατελείωτη

olivemagazine.gr

Διατροφή

 Τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις, πρέπει να εκπαιδεύονται αρχικά στους γενικούς κανόνες υγιεινής διατροφής με έμφαση στην αξιολόγηση των υδατανθράκων που περιέχει το κάθε τρόφιμο ή γεύμα που καταναλώνουν.

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουν τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών, δηλαδή τον τρόπο που επηρεάζει κάθε τρόφιμο τα επίπεδα γλυκόζης αίματος. 
Το παστέλι πράγματι αποτελεί ένα καταπληκτικό και θρεπτικό σνακ. Αποτελείται από σησάμι, μέλι και σε ορισμένες περιπτώσεις άλλους ξηρούς καρπούς. Πρέπει όμως να αξιολογείται η ποσότητα κατανάλωσης του, κυρίως όταν ο καταναλωτής πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Για τους διαβητικούς τύπου Ι που ακολουθούν μία θεραπεία με ινσουλίνη, η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο επιτακτική. 

Η θρεπτική του σύσταση εξαρτάται σημαντικά από την συνταγή παρασκευής. Σε γενικές γραμμές όμως και σύμφωνα με τους πίνακες σύστασης τροφίμων της Δρ Τριχοπούλου, τα 100 γρ παστελιού, προσφέρουν περίπου 48 γρ υδατανθράκων. Η κατανάλωση λοιπόν, 30 γραμμαρίων παστελιού, που είναι ένα πολύ γευστικό και θρεπτικό σνακ, θα προσφέρει στον καταναλωτή όσους υδατάνθρακες θα δώσει και ένα φρούτο.

Το πλεονέκτημα του βρίσκεται στον ρυθμό αύξησης της γλυκόζης αίματος, η οποία είναι πιο αργή, αφού το παστέλι περιέχει ποσότητες των πολύ υγιεινών συστατικών όπως είναι οι φυτικές ίνες, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες που καθυστερούν την πέψη και απορρόφηση των υδατανθράκων. 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαταστήσει το φρούτο, όμως κάνουμε την παραπάνω σύγκριση για να δείξουμε σε έναν διαβητικό τον τρόπο που πρέπει να αξιολογεί την ποσότητα κατανάλωσης του θρεπτικού και απολαυστικού παστελιού.  

Καταλήγοντας, ένας διαβητικός είναι σημαντικό να εκπαιδευθεί σωστά και να ελέγχει τις ποσότητες κατανάλωσης των τροφίμων που επιλέγει ώστε να επιτυγχάνει τον ιδανικό συνδυασμό των τριών παραμέτρων: θρέψη - ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης - απόλαυση.  

Γιάννης Χρύσου
Κλινικός διατροφολόγος-διαιτολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης Diet TV

faysbook.gr

Διατροφή

Το ρόφημα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό.

Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη (υδατάνθρακας γάλακτος αγελάδας).

Χρησιμοποιείται επίσης από τους αυστηρά χορτοφάγους, ως υποκατάστατο των γαλακτοκομικών προϊόντων καθότι είναι μια φυτική τροφή.

Από την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που έχει το ρόφημα αμυγδάλου, χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις φυτικές ίνες, το μαγνήσιο, το ψευδάργυρο, το σίδηρο, το κάλιο, το ασβέστιο, το φώσφορο, τα φλαβονοειδή και τις βιταμίνες Ε, D, A. Καθώς τα αμύγδαλα είναι φυτικό τρόφιμο, το ρόφημα αμυγδάλου είναι εκ φύσεως χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά αλλά περιέχει περισσότερο μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθάνε την καρδιαγγειακή υγεία. Αξίζει να αναφέρουμε δε, ότι το ρόφημα αμυγδάλου δεν περιέχει χοληστερόλη αλλά ούτε και λακτόζη, και κατ’επέκταση συμβάλλει στη μείωση της διατροφικής χοληστερόλης και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα αγελάδας.

Όλα αυτά, αποδίδοντας μόλις 24 θερμίδες ανά 100ml, πράγμα που το καθιστά σημαντικό σύμμαχο αν βρίσκεστε σε προσπάθεια απώλειας ή διατήρησης ενός φυσιολογικού βάρους.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα μέχρι στιγμής ευρήματα δείχνουν ότι το ρόφημα αμυγδάλου μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος σε βρέφη με αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να «χαρίσει» ένα υγιές – λαμπερό δέρμα. Επιπρόσθετα, λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει, μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη (LDL).

Συγχρόνως, εξαιτίας των μονοακόρεστων λιπαρών καθίσταται ως μια υγιεινή επιλογή έναντι ζωικών λιπαρών, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα περισσότερα ροφήματα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες Α (για καλύτερη όραση και δέρμα), D και B12, προσδίδοντας ένα σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Οι βιταμίνες A και D θεωρούνται σημαντικές για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και η βιταμίνη B12 αποτελεί σημαντικό συστατικό, διότι συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA.

Το ίδιο ισχύει και για το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών, μειώνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωση αλλά συμβάλλοντας και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πολλοί που θα έχουν δοκιμάσει το ρόφημα αμυγδάλου, σχολιάζουν ότι το νιώθουν «πιο ελαφρύ – πιο εύπεπτο». Πράγματι είναι, εν μέρει λόγω των φυτικών ινών που περιέχει (1 γραμμάριο ανά μερίδα). Βοηθά μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικούς.

Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων, για να επιλέξετε το ρόφημα που είναι καλύτερο για εσάς και ταιριάζει στις διατροφικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Μερικοί τρόποι για να εντάξετε το ρόφημα αμυγδάλου στη διατροφή σας:

- Σε παγωτό (ανακατέψτε και καταψύξτε μπανάνες, μέλι και ρόφημα αμυγδάλου)

- Σε smoothies (με φρούτα: μπανάνα ή φράουλες και τριμμένο πάγο)

- Σε milkshake

- Σε συνδυασμό με δημητριακά ολικής άλεσης

- Σε γλυκές κρέμες, ρυζόγαλο

- Σε συνταγές που απαιτούν ψήσιμο: κέικ, ψωμί

- Σε λαχανικά ογκρατέν (μπρόκολο, κουνουπίδι)

- Σε μπεσαμέλ (με τυρί και σπανάκι)

- Αντί για κρέμα γάλακτος στη μακαρονάδα ή στο ριζότο με άσπρη σάλτσα

- Σε κρεμώδεις σούπες

Πηγή: mednutrition.gr

Διατροφή

Είτε τρως κρέας είτε είσαι χορτοφάγος, χρειάζεσαι την πρωτεΐνη στη διατροφή σου. Ορίστε λοιπόν γιατί πρέπει να σκεφτείς καλύτερα την ποσότητα πρωτεΐνης που λαμβάνεις κάθε μέρα:

1. Χτίζεις μυς.

Φυσικά ο πιο γνωστός λόγος για τον οποίο όλοι προτιμούν την πρωτεΐνη έχει σχέση με τη δημιουργία ενός δυνατού και λιγνού σώματος. Η πρωτεΐνη αποτελεί το κλειδί στην «επισκευή» και στην «ανανέωση» των μυών του σώματός σου, αφού τους κάνει και πιο δυνατούς. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχεις ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μετά τη γυμναστική.

2. Χάνεις κιλά.

Αν τρως περισσότερη πρωτεΐνη μένεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ αν αυξήσεις την ποσότητα που λαμβάνεις, τότε βοηθάς το σώμα σου να κάψει περισσότερα λίπη και όχι μυϊκή μάζα. Ωστόσο, να θυμάσαι πάντα ότι μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από κρέας ζώων, περιέχει και πολλά κορεσμένα λίπη, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία σου.

3. Έχεις μικρότερες πιθανότητες να πάθεις εγκεφαλικό.

Αν και μία διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, μία διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε άλλες μορφές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, μπορεί πραγματικά να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Μία πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού μειωνόταν κατά 26% για κάθε 20 γραμμάρια αύξησης στην πρόσληψη της πρωτεΐνης.

4. Κάνεις καλό στην υγεία των οστών σου.

Η πρωτεΐνη δεν «χτίζει» μόνο γερούς μυς αλλά και γερά κόκαλα. Μία πρόσφατη έρευνα σε ηλικιωμένες γυναίκες της Ιαπωνίας αποκάλυψε ότι αυτές που έτρωγαν περισσότερη πρωτεΐνη ήταν λιγότερο εύθραυστες από αυτές που έπαιρναν τις μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης. Μάλιστα τα πορίσματα της έρευνας παρέμεναν ίδια είτε η πρωτεΐνη προερχόταν από κρέας είτε από άλλες χορτοφαγικές πηγές, όπως το tempeh (τέμ-πε).

 

shape.gr

Διατροφή

Είναι αλήθεια ότι ο καφές ανεβάζει την πίεση; Τι προσφέρει στον οργανισμό, εκτός από τόνωση; Και πώς θα απολαύσουμε στο σπίτι όλες αυτές τις μοντέρνες παραλλαγές(με ή χωρίς κατάληξη -ccino) που συναντάμε στα πιο trendy καφέ; Οι γνώστες της επιστήμης, αλλά και της τέχνης του καφέ αποκαλύπτουν.

Υπήρξαν στιγμές στην ιστορία του που ο καφές έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής ως γιατρικό για τα πάντα και άλλες που καταδικάστηκε ως «χαρμάνι του διαβόλου» - στην τελευταία περίπτωση, συνήθως για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, όταν τα καφενεία, ως τόποι συνάντησης, βρίσκονταν στα ύψη της δημοτικότητάς τους. Σήμερα, η πρώτη μας σκέψη κάθε πρωί ανήκει στον καφέ. Η τονωτική δράση της καφεΐνης μάς κρατά ξύπνιους. Υποτασσόμαστε στην έντονη γεύση του και το μοναδικό άρωμά του. Πάνω από 400 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, αφού ο καφές αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα σε όλες τις ηπείρους και σε όλους τους πολιτισμούς.

Μια φορά κι έναν καιρό...
Ένας βοσκός στην Αβησσυνία (σημερινή Αιθιο­πία), ονόματι Kaldi, παρατήρησε ότι οι κατσίκες του χόρευαν στα πίσω πόδια μετά τη βρώση κάποιων κόκκινων καρπών. O Kaldi έφερε τους καρπούς αυτούς στο τοπικό μοναστήρι, όπου οι μοναχοί στη συνέχεια τους χρησιμοποίησαν προκειμένου να παραμένουν σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των προσευχών τους. Πιστεύεται ότι, προτού ο καφές εκτιμηθεί ως ρόφημα, οι ιθαγενείς πιθανόν να μασούσαν τους ώριμους καρπούς και τους κόκκους ως τροφή. Το δέντρο του καφέ, λοιπόν, πιθανόν κατάγεται από την Αιθιοπία, όπου και ανακαλύφτηκε περίπου το 600 μ.Χ.

Ο καφές... εις βάθος
Παρόλο που το άρωμά του και η γεύση του αναγνωρίζονται εδώ και τουλάχιστον χίλια χρόνια, μελέτες που αφορούν τη σχέση κατανάλωσης καφέ και υγείας έχουν πραγματοποιηθεί μόνο κατά το δεύτερο μισό του αιώνα μας. Σε ό,τι αφορά τη θρεπτική του αξία, συνίσταται κυρίως από νερό και αμελητέες ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Τα πιο σημαντικά συστατικά του καφέ είναι τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, η καφεΐνη και κάποια ανόργανα άλατα. Θα επιχειρήσουμε να «απομυθοποιή­σουμε» ορισμένες από τις θεωρούμενες αρνητικές επιδράσεις του καφέ, αλλά και να αναδείξουμε μερικές άγνωστες θετικές.

Πώς μας επηρεάζει η καφεΐνη;
Η καφεΐνη απαντάται εκ φύσεως στο τσάι, τον καφέ, το κακάο και τα προϊό­ντα σοκολάτας, ενώ προστίθεται σε αναψυκτικά και σε διάφορες ιατρικές συνταγές και φάρμακα. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ αποτελεί για κάποιους μια καθημερινή ανάγκη που δίνει τόνωση και για άλλους μια παρεξηγημένη ουσία που σχετίζεται με αύξηση της πίεσης και της χοληστερίνης. Στην πραγματικότητα, η καφεΐνη σαφέστατα αποτελεί μια ουσία που δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενεργοποιώντας το. Η δράση της αυτή, όμως, έχει να κάνει με την ποσότητα της καφεΐνης που προσλαμβάνει κανείς και κατ’ επέκταση με την ποσότητα καφέ που καταναλώνει σε καθημερινή βάση. Κάποιοι άνθρωποι, βέβαια, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στη δράση της καφεΐνης, όπως για παράδειγμα οι έγκυοι, για τις οποίες επιβάλλεται έλεγχος στην ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης.

Πόση καφεΐνη αντέχουμε
Η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε το 1999 μια επισκόπηση των επιδράσεων της καφεΐνης στην ανθρώπινη υγεία. Ειδικοί κατέληξαν ότι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης δεν σχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις στην υγεία σε υγιείς ενηλίκους (μέχρι 4-5 φλιτζάνια την ημέρα). Ωστόσο, η σχέση του καφέ με την αύξηση της πίεσης είναι ένα θέμα που τυγχάνει αντικείμενο ευρείας επιστημονικής διερεύνησης. Τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι, όταν η ημερήσια κατανάλωση ξεπερνά τα 400 mg καφεΐνης, δηλαδή πάνω από 5-6 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ, τότε μπορεί να αυξηθεί η πίεση. Κατά συνέπεια, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενδεχόμενη αύξηση της πίεσης προκαλείται όταν καταναλώνονται πάνω από 4-5 φλιτζάνια ημερησίως, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και αυτή η κατανάλωση δεν προκαλεί μακροχρόνια αύξηση της πίεσης, αλλά μόνο για διάστημα 2 εβδομάδων.

Αυξάνει τη χοληστερίνη ο καφές;
Μία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν σχετιστεί με την κατανάλωση καφέ είναι η αύξηση της χοληστερίνης του αίματος. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε δύο συστατικά του καφέ, την καφεστόλη και την καβεόλη. Αυτό, όμως, που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα δύο αυτά συστατικά δεν μπορούν να περάσουν μέσα από το φίλτρο του καφέ. Κατά συνέπεια, είδη καφέ όπως ο φίλτρου ή ο espresso δεν ενοχοποιούνται για αύξη­ση της χοληστερίνης. ­Παράλληλα, στις μελέτες όπου έχει βρεθεί ότι ο καφές (στιγμιαίος ή ελληνικός) μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη, οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πολύ μεγάλες, αντίστοιχες με ημερήσια ποσότητα άνω των 10 μικρών φλιτζανιών.

«Άγνωστες» αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν τελευταία σχετικά με τον καφέ είναι η παρουσία σημαντικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Κυριότερες από αυτές είναι τα χλωρογενή οξέα (πολυφαινόλες). Ένα φλιτζάνι (150 ml) συνήθως περιέχει 120 mg χλωρογενών οξέων. Τα αντιοξειδωτικά αυτά απαντώνται σε όλα τα είδη καφέ, όποια κι αν είναι η προέλευση, η μέθοδος καβουρντίσματος και αλέσματος, καθώς και στους στιγμιαίους και ντεκαφεϊνέ. Oι ποσότητες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση του καφέ και τα χαρμάνια, την παρασκευή και τη μέθοδο ζύμωσης. Σύμφωνα με ελβε­τική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Agriculture and Food Chemistry», ο καφές διαθέτει υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση σε σχέση ακόμη και με άλλα ροφήματα που γνωρίζουμε ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τους πιο trendy καφέδες
Αν διαλέξετε ένα καλό χαρμάνι καφέ, προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό και ακολουθήσετε τις οδηγίες του Vita, μπορείτε να φτιάξετε σπίτι σας τους πιο «διάσημους» καφέδες, που μέχρι τώρα απολαμβάνατε μόνο στα καφέ.

■ Espresso
Πρόκειται για τον κλασικό εξαιρετικό καφέ espresso με την έντονη γεύση, που πίνεται σε κάθε περίπτωση (πρωί, απόγευμα ή μετά από ένα πλούσιο γεύμα). Δεν χρειά­­ζε­ται ειδική διαδικασία για να τον πετύχετε, αρκεί να έχετε την κατάλληλη καφετιέρα για espresso. Σερβίρεται σε φλιτζανάκι espresso και πίνεται σκέτος ή με ζάχαρη.
Το σχόλιο του διαιτολόγου: Ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη κυμαίνεται από 60-80 mg ανά φλιτζάνι. Το βασικό χαρακτηριστικό του espresso είναι η γρήγορη κατανάλωση. Σε λίγο, όμως, χρόνο προσφέρει συμπυκνωμένο άρωμα και άμεση δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προσδίδοντας ενέργεια και ευεξία. Επιπλέον, προσφέρει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών.

■ Espresso Doppio
Διπλός espresso, αρκετά δυνατός. Ιδανικός για όσους έχουν ξενυχτήσει ή πρόκειται να ξενυχτήσουν διαβάζοντας για εξετάσεις ή κάνοντας υπερωρίες. Σερβίρεται σε φλιτζανάκι espresso και πίνεται σκέτος ή με ζάχαρη.
Το σχόλιο του διαιτολόγου: Μερικοί τον επιλέγουν επειδή τους αρέσει το άρωμα του espresso, αλλά θέλουν να διαρκεί λίγο περισσότερο. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι προσφέρει τη διπλή ποσότητα καφεΐνης, με αποτέλεσμα, σε άτομα με ευαισθησία, να δημιουργεί αίσθημα υπερδιέγερσης και εκνευρισμού. Επίσης, δεν είναι σπάνιο να αναφέρονται και στομαχικά προβλήματα. Όσοι τον «αντέχουν», δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.

■ Espresso Ristretto
Πολύ δυνατός, με κανονική δόση καφέ και λιγότερο νερό από ό,τι ο κλασικός espresso. Γι’ αυτό, η ποσότητα που μπαίνει στο φλιτζανάκι του espresso είναι πολύ λίγη. Η γεύση και το άρωμα του espresso Ristretto είναι ιδιαίτερα έντονα. Πίνεται σκέτος ή με ζάχαρη.
Το σχόλιο του διαιτολόγου: Απευθύνεται στους πολύ βιαστικούς, αλλά και δραστήριους ανθρώπους. Μπορεί να προσφέρει την ποσότητα της καφεΐνης του διπλού espresso, αλλά σε μονή δόση. Αν δεν σας προκαλεί παρενέργειες, να μην καταναλώνετε περισσότερα από 2-3 φλιτζάνια ημερησίως. Επίσης, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας, μην τον επιλέγετε κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.


■ Espresso Lungo
Μια γεμάτη δόση espresso που αραιώνεται με περισσότερο νερό και μοιάζει με τον καφέ φίλτρου. Σερβίρεται σε φλιτζάνι espresso και πίνεται σκέτος ή με ζάχαρη.
Το σχόλιο του διαιτολόγου: Αποτελεί μια καλή λύση για όσους μπορεί να παρουσιάζουν ενοχλήσεις πίνοντας έναν κλασικό espresso. Στην περίπτωση του Lungo, έχουμε την ίδια ποσότητα καφεΐνης στη διπλή ποσότητα νερού, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη αραίωση. Αυτού του είδους ο καφές ταιριάζει περισσότερο στις ελληνικές συνήθειες, που τον συνδέουν με στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

■ Espresso Coretto
Πρόκειται για espresso ο οποίος περιέχει και λίγο ποτό. Φτιάχνετε, δηλαδή, καφέ espresso στην εσπρεσιέρα και, αφού τον βάλετε στο φλιτζάνι, προσθέτετε και λίγο αλκοολούχο ποτό της αρεσκείας σας. Oι Ιταλοί, πάντως, τον προτιμούν με Grappa (1 κουταλάκι). Πίνεται με ή χωρίς ζάχαρη σε κανονικό φλιτζάνι του espresso.
Το σχόλιο του διαιτολόγου: O συγκεκριμένος καφές συχνά καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα. Η συνύπαρξη καφέ και μικρής ποσότητας αλκοόλ αυξάνει τη γευστική απόλαυση, αλλά και τη δράση του στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μεγιστοποιώντας έτσι την εγρήγορση.

■ Espresso Macchiato
Macchiato στα ιταλικά θα πει λερωμένος. Πρόκειται, λοιπόν, για κανονικό καφέ espresso, «λερωμένο» με πολύ λίγο γάλα ή αφρόγαλα.
Το σχόλιο του διαιτολόγου: Συχνά ακούγεται ότι ο συνδυασμός καφέ με γάλα δημιουργεί προβλήματα στη φυσιολογική μεταβολική λειτουργία. Αυτό, όμως, είναι ένας μύθος. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι, παρουσία καφέ, το ασβέστιο που περιέχεται στο γάλα δεν απορροφάται σε ανάλογο ποσοστό. O Macchiato προσφέρει μια λύση για όσους επιθυμούν μια πιο ήπια γεύση του αγαπημένου τους espresso. Η θερμιδική αξία και τα περιεχόμενα λιπαρά είναι ελάχιστα και εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείτε σε λιπαρά. Πάντως, η πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στις θερμίδες.

■ Espresso Romano
Φτιάχνετε μια κανονική δόση espresso και προσθέτετε μια μικρή και λεπτή φέτα λεμονιού. Τον απολαμβάνετε με ή χωρίς ζάχαρη, όπως προτιμάτε.
Το σχόλιο του διαιτολόγου: Η προσθήκη λεμονιού στον espresso απευθύνεται σε τύπους «gourmet». Το λεμόνι, εκτός από το άρωμά του, προσθέτει επιπλέον ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών στις ήδη υπάρχουσες του καφέ. Σημαντικότερη αυτών είναι η βιταμίνη C.

■ Espresso Con Panna!
Καφές espresso, στον οποίο θα προσθέσετε πλούσια κρέμα γάλακτος ή σαντιγί. Ζάχαρη μπορείτε να βάλετε όση θέλετε.
Το σχόλιο του διαιτολόγου: Η συχνή κατανάλωση ενός τέτοιου καφέ συμβάλλει στην αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων -δηλαδή ανθυγιεινών- λιπαρών.
Η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά και διάφορων μορφών καρ­κίνου. Γι’ αυτό συστήνεται η περιορισμένη κατα­νάλωση τέτοιου είδους καφέ ή η χρήση κρέμας γάλακτος με λιγότερα λιπαρά.

■ Irish Coffee
Πρόκειται για καφέ με ουίσκι, μαύρη ζά­χαρη και κρέμα γάλακτος. Συγκεκριμένα, ­ζεσταίνετε 1 μεζούρα (1 δόση) ουίσκι με 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη και ρίχνετε μια διπλή δόση espresso Lungo. Βάζετε το ρόφημα σε ψηλό γυάλινο ποτήρι και προσθέτετε από πάνω κρέμα γάλακτος ή σαντιγί.
Το σχόλιο του διαιτολόγου: Η θερμιδική αξία του συγκεκριμένου καφέ είναι απαγορευτική για τη συχνή κατανάλωσή του. Προσφέρει περίπου τις ίδιες θερμίδες με μία μερίδα κοτόπουλο ψητό ή ένα παγωτό, αφού το ρόφημα αποδίδει 210 θερμίδες, υπολογισμένο με 1 σφηνάκι αλκοολούχου ποτού, 1 κουταλάκι μαύρης ζάχαρης και 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος. Περιέχει επίσης 10 γρ. λιπαρών, τα οποία προέρχονται στο σύνολό τους από την κρέμα γάλακτος.

■ Cappuccino
Φτιάχνετε μία δόση espresso και προ­σθέτετε πλούσιο αφρόγαλα. Σερβίρεται σε ­ειδικό φλιτζάνι για cappuccino.
Το σχόλιο του διαιτολόγου: Είναι ο ιταλικός καφές με τους περισσότερους θαυμαστές στην Ελλάδα. Είναι εύληπτος με ήπια γεύση. Τα χαρακτηριστικά του είναι ανάλογα με του Macchiato, αλλά αποδίδει λίγο περισσότερες θερμίδες και λιπαρά λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας γάλακτος. Σκέτος, χωρίς ζάχαρη, αποδίδει περίπου 10 θερμίδες και 1- 1,5 γρ. λίπους, που προέρχεται από το αφρόγαλα.

■ Freddo Cappuccino
Παγωμένος cappuccino, ο μεγάλος ανταγωνιστής του φραπέ, που κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς.
Φτιάχνετε στην εσπρεσιέρα ένα διπλό espresso. Στη συνέχεια, τον ρίχνετε σε ένα σέικερ με 4-5 παγάκια, ζάχαρη, αν θέλετε, και χτυπάτε καλά. Τέλος, αδειάζετε το μείγμα σε ένα γυάλινο ψηλό ποτήρι, χτυπάτε λίγο φρέσκο γάλα στο σέικερ ή στη φραπεδιέρα και προσθέτετε αφρόγαλα στο ποτήρι. Το σχόλιο του διαιτολόγου: Είναι η καλοκαιρινή εκδοχή του cappuccino και η εναλλακτική των τελευταίων ετών στην επιλογή του ελληνικού φραπέ. Είναι πιο υγιεινός, αφού είναι καφές που φιλτράρεται, σε αντίθεση με τον στιγμιαίο.

■ Cappuccino Μilanello
Φτιάχνετε μία δόση καφέ espresso και προσθέτετε 1/2 κουταλάκι κακάο και πλούσιο αφρόγαλα. Τον απολαμβάνετε με ή χωρίς ζάχαρη σε φλιτζάνι του cappuccino.
Το σχόλιο του διαιτολόγου : Η μέση λύση για τους λάτρεις του Mochaccino και αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος. Η μικρή ποσότητα κακάο προσφέρει άρωμα, αλλά και λίγες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι cappuccino Milanello χωρίς ζάχαρη σας δίνει περίπου 40 θερμίδες και 2 γρ. λίπους.

■ Cappuccino Con Panna
Τον φτιάχνετε όπως τον κλασικό cappuccino, προσθέτοντας εκτός από το αφρόγαλα και 1 δάχτυλο σαντιγί.
Το σχόλιο του διαιτολόγου : Η εμπλουτισμένη μορφή του cappuccino. Μην τον καταναλώνετε συχνά. Προτιμήστε τον σε ιδιαίτερες περιστάσεις, για να τον απολαύσετε. Η σαντιγί προσφέρει σημαντικές ποσότητες ζωικών-κορεσμένων λιπαρών, που επιβαρύνουν τόσο τη θερμιδική πρόσληψη (50 θερμίδες και 3,5 γρ. λίπους) όσο και την υγεία σας.

■ Mochaccino
Καφές espresso με σοκολάτα. Ξεχωρίζει για το άρωμά του και την ιδιαίτερη γεύση του. Μπορείτε να τον φτιάξετε και στο σπίτι σας ως εξής: Βράζετε κακάο και φτιάχνετε σοκολάτα ρόφημα, μέσα στο οποίο ρίχνετε μία δόση espresso. Το αδειάζετε σε μια μεγάλη κούπα και προσθέτετε ζάχαρη και αφρόγαλα ή κρέμα γάλακτος.
Το σχόλιο του διαιτολόγου: Η κατάλληλη επιλογή για όσους δεν προτιμούν τον καφέ, αλλά χρειάζονται τις ιδιότητές του (π.χ. εγρήγορση). Φυσικά, το κακάο συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της θερμιδικής αξίας και δεν ενδείκνυται για όσους βρίσκονται σε προσπάθεια μείωσης βάρους. Πρέπει, όμως, να αναφερθεί ότι ο συνδυασμός κακάο με καφέ προσφέρει σημαντικές ποσότητες αντιοξει­δωτικών ουσιών, αφού είναι και τα δύο ­ιδιαίτερα πλούσια σε αυτές. Αν τον απολαύσετε με αφρόγαλα, υπολογίστε ότι θα πάρετε περίπου 70 θερμίδες και 2 γρ. ­λίπους από το κακάο και το αφρόγαλα. Αν τον πιείτε με κρέμα γάλακτος, θα πά­ρετε περίπου 160 θερμίδες και 22 γρ. λίπους. Υπολογίστε και 20 θερμίδες για κάθε κουταλάκι ζάχαρης.

 Θερμίδες και λιπαρά 

Ο σκέτος καφές δεν έχει θερμίδες ούτε λιπαρά. Για κάθε κουταλάκι ζάχαρη που προσθέτετε να υπολογίζετε 20 θερμίδες, για κάθε κουταλιά κρέμα γάλακτος να υπολογίζετε περίπου 50 θερμίδες και 5 γρ. λιπαρά, για κάθε κουταλάκι Grappa ή άλλου ανάλογου αλκοολούχου ποτού 15 θερμίδες. Σε όσους από τους παραπάνω καφέδες είναι κρύοι μπορείτε να προσθέσετε και δύο κουταλιές παγωτό βανίλια, αυξάνοντας όμως τις θερμίδες κατά 65 και τα λιπαρά κατά 4 γρ. περίπου.

vita.gr

Διατροφή

Το σταφύλι δεν έχει ονομαστεί τυχαία ο βασιλιάς των φρούτων καθώς πέρα από την γεύση του προσφέρει και πολλά οφέλη τόσο στην υγεία όσο και στην ομορφιά. Ως καρπός του αμπελιού, το σταφύλι χωρίζεται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα του: Λευκό, κόκκινο και μαύρο. Φυσικά υπάρχουν και αρκετές ποικιλίες, από τις οποίες προκύπτει και η χρήση του σταφυλιού, όπως αν θα είναι φρούτο ή θα γίνει κρασί.

Στην Ελλάδα το κλίμα ευνοεί σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή σταφυλιού, ενώ οι ποικιλίες στα διάφορα μέρη είναι εκλεκτές. Αν σκεφτεί κανείς και τη θρεπτική του αξία τότε θα είναι παράλογο να μην εκμεταλλευτεί έναν διατροφικό θησαυρό που σε αφθονία μπορεί να βρει στη χώρα μας.
Αρχικά, το σταφύλι είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα νερού, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό αφού προσφέρει στην ενυδάτωσή του.
Επιπλέον είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C καθώς και από μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο) που είναι απαραίτητα για τον σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες και κουερσιτίνη) που περιέχονται στο σταφύλι δρουν κατά των ελεύθερων ριζών, προστατεύουν την καρδιά και έχουν αντικαρκινικό και αντιγηραντικό χαρακτήρα.

Τα φλαβονοειδή είναι και αυτά στοιχεία τα οποία βρίσκονται στο σταφύλι και βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς επίσης ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και επιταχύνουν τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.

Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα σταφύλια συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Τέλος το σταφύλι πέρα από την υγεία προσφέρει αρκετά και στην ομορφιά. Τα λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Ε που περιέχονται στο σταφύλι προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες.

Αναμφίβολα, τα οφέλη του σταφυλιού δεν τελειώνουν στις παραπάνω γραμμές, ωστόσο είναι αρκετές για να σας ανοίξουν την όρεξη για δροσερό σταφύλι!

jenny.gr

Διατροφή

Εκτός κι αν στις φετινές διακοπές τη βγάλατε με σαλάτα και ψάρι, σε κάθε άλλη περίπτωση η ζυγαριά δεν θα είναι και πολύ ευγενική μαζί σας τώρα που επιστρέφετε σπίτι.

Δείτε πώς να την κάνετε να μετακινήσει το δείκτη προς τα αριστερά, καθώς εσείς θα αποτοξινώνεστε!

Δυστυχώς τα πλούσια πρωινά με τις ομελέτες και τα κρουασάν, που όλοι καταναλώνουμε μόνο στις διακοπές, οι μπριζόλες στα κάρβουνα με τις τηγανητές πατάτες, οι καβουροσαλάτες, οι καρμπονάρες, οι πίτσες, τα σουβλάκια και οι βάφλες δείχνουν ότι θα αφήσουν τα «σημάδια» τους στο σώμα σας σαν καλοκαιρινή ανάμνηση κι απ’ ό,τι φαίνεται δεν καταφέρατε να τα «κάψετε» με τις δυο απλωτές και τα 10 λεπτά ρακέτας που παίξατε στη θάλασσα. Και η ζυγαριά το κατάλαβε.

Μπορείτε, όμως, εύκολα να χάσετε τα 2-3 κιλά που πήρατε στις διακοπές και να αποτοξινωθείτε κάνοντας το καθιερωμένο φθινοπωρινό σας… reboot, αρκεί να ακολουθήσετε για περίπου 2 εβδομάδες τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές, που θα σας συμφιλιώσουν και πάλι με τη ζυγαριά σας και θα διώξουν τις τοξίνες μακριά.

 

Προσέξτε το πρωινό σας

Στις διακοπές συνηθίζουμε να τρώμε ένα πλούσιο πρωινό μιας και έχουμε χρόνο, συν του ότι το χρειαζόμαστε για να μας «κρατήσει» όλη μέρα στην παραλία. Με την επιστροφή στη βάση, όμως, συνήθως γυρίζουμε πάλι στο μοτίβο «δυο γουλιές καφέ κι ένα κουλούρι για το δρόμο». Καλό θα ήταν να μην ακολουθήσετε ούτε τη μία, ούτε την άλλη τακτική, αλλά να συμπεριλάβετε στο πρωινό σας μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα και λίγο μαύρο ψωμί με γαλοπούλα ή μέλι, αποφεύγοντας το βούτυρο, τα τηγανητά αβγά, τα κρουασάν και τις πραλίνες φουντουκιού. Ακόμη, προτιμήστε τον καφέ σας όσο πιο κοντά στο «σκέτο» γίνεται ή προτιμήστε το τσάι.

 

Σαλάτες, σαλάτες, σαλάτες

Όσο ήσασταν στο νησί, φάγατε και τα α λα κρεμ σας και τις μοσχαρίσιες σας και τους μουσακάδες σας και τα σουβλάκια σας. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε λίγο κράτει, αποφεύγοντας τα πολλά κρέατα, τα λιπαρά, τις κρέμες γάλακτος και τις μπεσαμέλ. Προτιμήστε διαφόρων ειδών σαλάτες με ρόκα, ντομάτα, κάπαρη, την κλασική χωριάτικη ή μια σίζαρς με κοτόπουλο, μαρούλι και κρουτόν. Σε κάθε περίπτωση, μην βουτάτε με μανία περισσότερες από μία φέτα μαύρου ψωμιού στη σαλάτα σας. Δώστε περισσότερη βάση στα λαχανικά και λιγότερη στο ψωμί.

Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά

Δοκιμάστε για λίγες μέρες να μην βάλετε γάλα στον καφέ σας, να μην προσθέσετε φέτα στη χωριάτική σας, να αποφύγετε το βούτυρο και γενικά να μείνετε σε απόσταση ασφαλείας από γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί, συν του ότι θα αποφύγετε τα λιπαρά τους, μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Επενδύστε στα βότανα

Σε περιόδους αποτοξίνωσης, τα βότανα βοηθούν πολύ τον οργανισμό να «καθαρίσει» και να βρει και πάλι τους φυσιολογικούς του ρυθμούς. Βάλτε το τζίντζερ στην καθημερινότητά σας, το οποίο και αποτοξινώνει και ενισχύει την καύση των θερμίδων και αν στις διακοπές σας ήπιατε πολύ αλκοόλ δοκιμάστε γαϊδουράγκαθο, το οποίο προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες.

Ενυδατωθείτε επαρκώς με φρούτα, λαχανικά και νερό

Είτε αυτό σημαίνει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως αγγούρι, καρπούζι, πεπόνι και άλλα φρούτα και λαχανικά, είτε σημαίνει να πίνετε φρέσκους χυμούς ή νερό, η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την αποτοξίνωση του οργανισμού σας. Κι εκτός του ότι θα λάβετε σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία από τα φρούτα και τα λαχανικά, θα ωφεληθείτε και από τις φυτικές τους ίνες, οι οποίες σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο διάστημα, διώχνοντας την πείνα σας μακριά.

Πείτε «όχι» στα delivery και τα γλυκά

Λογικά, επιστρέφοντας από τις διακοπές θα έχετε νοσταλγήσει το σπιτικό φαγητό και τα delivery δεν θα πρέπει να είναι στο πρόγραμμά σας. Αν παρ’ όλ’ αυτά πέφτουμε έξω, τότε καλό θα ήταν να πετάξετε κάθε διαφημιστικό φυλλάδιο, να απορρίψετε κάθε πρόταση για φαγητό απ’ έξω και γενικότερα να αποφύγετε κάθε επεξεργασμένη τροφή, γλυκιά και αλμυρή. Ήρθε η ώρα να ξαναμπείτε στην κουζίνα και να βρείτε και πάλι ένα υγιεινό και «πράσινο» πρόγραμμα διατροφής.
Σε όλα τα παραπάνω, μην ξεχάσετε να προσθέσετε περισσότερο περπάτημα και άσκηση στη ζωή σας, τώρα που το κολύμπι δεν είναι πια στην καθημερινότητά σας και να αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ

clickatlife.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή