Φεβρουαρίου 28, 2020

Διατροφή

Το φούσκωμα, οι κράμπες στην κοιλιά, οι λιγούρες και οι εναλλαγές στη διάθεση είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα μία φορά το μήνα.
Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και οι ορμονικές μεταβολές που το χαρακτηρίζουν μπορεί να κάνουν και τις πιο εγκρατείς να χάσουν κάθε έλεγχο στο φαγητό...
Όμως οι σωστές διατροφικές επιλογές θα βοηθήσουν να βγείτε... αλώβητες από μία ακόμη περίοδο, απολαμβάνοντας αυξημένα επίπεδα ενέργειας και καλή διάθεση!

Δείτε τι πρέπει να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο πριν τις δύσκολες μέρες του μήνα.

1. Σολομός
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που παρέχει δεν ωφελούν μόνο την καρδιά αλλά βοηθούν και στην πρόληψη του πόνου κατά την περίοδο. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obstetricians and Gynecology δείχνει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά 6 γραμμάρια ιχθυέλαιο (περίπου 1.800 ml Ω-3 λιπαρών οξέων) αντιμετώπιζαν πολύ πιο ήπιους πόνους στην περίοδό τους.
2. Μπρόκολο
Το λαχανικό με τη μοναδική αντικαρκινική δράση είναι σημαντική πηγή φυτικών ινών. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη Α, C, Β6 και Ε, κάλιο και μαγνήσιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
3. Μπανάνες
Η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου. Το πολύτιμο μέταλλο καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και ενισχύει την καλή διάθεση.
4. Κινόα
Πρόκειται για μια φυτική πηγή πρωτεϊνών. Παρέχει επίσης σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι χαρίζουν αυξημένη ενέργεια.
5. Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι δύο ακόμη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine αναφέρει πως η κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά είναι απαραίτητη για τις γυναίκες πριν την περίοδο

onmed.gr

Διατροφή

Γυρίσατε από τις διακοπές και η κοιλιά σας είναι πιο πρησμένη από ποτέ; Μην ανησυχείτε. Ακολουθήστε τα παρακάτω 10 tips και... ξεφουσκώστε στο πι και φι.

 1. Αποφύγετε τις αμυλούχες τροφές

Αποφύγετε το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα τηγανητά. Το στομάχι σας δυσκολεύεται να τα χωνέψει.

 2. Απλά πείτε όχι σε ανθρακούχα ποτά

Ο συνδυασμός ζάχαρης-τεχνητών γλυκαντικών ουσιών-ανθρακούχων φυσαλίδων προκαλεί εγγυημένο φούσκωμα.

 3. Μην υπερκαταναλώνετε γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά είναι δύσπεπτα. Μην τα υπερκαταναλώνετε 7 ημέρες την εβδομάδα. Δώστε day off στο στομάχι σας.

 4 Προσέξτε το νάτριο

Μεγάλες ποσότητες νατρίου σημαίνει κατακράτηση υγρών και επομένως φούσκωμα. Μειώστε τις ποσότητες αλατιού που καταναλώνετε.

 5. Ναι στο νερό

Το νερό κρατά τον οργανισμό σας ενυδατωμένο και φυσικά βοηθά το έντερο να λειτουργεί σωστά.

 6. Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα

Όχι μόνο θα κάνουν ευκολότερη την πέψη σας, αλλά και θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού σας.

 7. Μαγειρέψτε τα λαχανικά σας

Αν δε μπορείτε να χωνέψετε με τίποτα τα ωμά λαχανικά, τότε δοκιμάστε να τα μαγειρέψετε ελαφρά στον ατμό. Προσοχή: Όχι πολλή ώρα, μιας και θα χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

 8. Τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα

Μισή ώρα άσκησης την ημέρα αρκεί για να λειτουργήσει το πεπτικό σας σύστημα ρολόι.

 9. Μην πηγαίνετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, προσπαθήστε να μην τρώτε αργά το βράδυ. Το τελευταίο σας γεύμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείτε. Έχετε δίπλα σας ένα φλιτζάνι τσάι βοτάνων. Με αυτόν τον τρόπο θα κοιμηθείτε καλύτερα και δεν θα αισθάνεστε πρησμένη το πρωί.

 10. Ακούστε το σώμα σας

Μόλις φάγατε και νιώθετε αυτομάτως πρησμένη; Το στομάχι σας δε λέει να ηρεμήσει; Bγάλτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε τις τροφές που καταναλώσατε. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε ποιες σας ενοχλούν και φυσικά ποιες σας προκαλούν το ενοχλητικό πρήξιμο

 

queen.gr

Διατροφή

Ταιριάζουν με τα περισσότερα φαγητά της μεσογειακής κουζίνας, είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και, κατά συνέπεια, πολύτιμα για τη διατροφή μας. Ποιο, όμως, μας ωφελεί περισσότερο;

Μαϊντανός
Ο μαϊντανός είναι ανεκτίμητος για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους. Κατ' αρχάς, έχει την ιδιότητα να ταιριάζει με τις περισσότερες γεύσεις. Σε σαλάτες, μακαρονάδες, κρέας, συκώτι, ψάρια, και πού δεν ταιριάζει το αρωματικό αυτό φυτό! Μας προσφέρει πολλές φυτικές ίνες και ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όχι όμως στις ποσότητες του σέλινου.

Θρεπτική αξία: ο μαϊντανός έχει βιταμίνες Α, C και, σε μικρές ποσότητες, ορισμένες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β6) καθώς και λίγο ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.
Ευεργετικές ιδιότητες: λόγω της διουρητικής του δράσης, εξυπηρετεί την εύρυθμη νεφρική λειτουργία. Τέλος, παρουσιάζει και κάποιες αντισηπτικές ιδιότητες, όχι όμως ανάλογες μ' αυτές του σέλινου.
Tips:
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό λίγο προτού τον καταναλώσουμε. Για να επωφεληθούμε περισσότερο από τα συστατικά του, τον προσθέτουμε στο φαγητό μερικά μόνο λεπτά πριν από την τελική του βράση.

Σέλινο
Το σέλινο με τη σειρά του είναι απαραίτητο υλικό στην παρασκευή πολλών παραδοσιακών συνταγών, ενώ διαθέτει άφθονα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν ποικιλίες με ψιλά κοτσάνια, με πιο χοντρά, που παραπέμπουν στο μαϊντανό, ακόμη και σε ρίζα (σελινόριζα).

Θρεπτική αξία: ανεξάρτητα από τη μορφή του περιέχει βιταμίνες Α, C και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β. Θεωρείται, ακόμη, πηγή αρκετών ιχνοστοιχείων, όπως ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και καλίου.
Ευεργετικές ιδιότητες: χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες που αποδίδει στον οργανισμό, το σέλινο βοηθά στην αντιμετώπιση των πεπτικών προβλημάτων και της μειωμένης όρεξης. Είναι, μάλιστα, προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό σε σαλάτες ή μαζί με μαγειρεμένα τρόφιμα και σούπες. Επίσης, ο χυμός του διαθέτει και αντισηπτικές ιδιότητες, γι' αυτό παλαιότερα χρησιμοποιούνταν στην καταπολέμηση στοματικών ή οισοφαγικών τραυματισμών και αλλοιώσεων. Ακόμα, αναμεμειγμένος με χυμό καρότου επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών.

Χυμός για αποτοξίνωση
Βάζουμε στον αποχυμωτή δυο καρότα, μερικά κλαράκια σέλινο και ένα μήλο ή ένα αγγούρι. Εκτός από αποτοξίνωση, ο χυμός αυτός χαρίζει λάμψη και ομορφιά στην επιδερμίδα.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση
www.beauty-secrets.gr

Διατροφή

Αντί να προσπαθείτε να χάσετε κιλά «κόβοντας» το φαγητό, κάντε έξυπνες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την καθημερινή λήψη θερμίδων και τα κιλά σας, χωρίς να πεινάτε.
Ο πιο ανώδυνος τρόπος να χάσετε βάρος είναι μειώνοντας έξυπνα τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά. Κι αν επιδιώξετε να τις μειώσετε κατά 500 την ημέρα, σε περίπου ένα μήνα θα έχετε καταφέρει να χάσετε 2-3 κιλά, χωρίς εξαντλητικές δίαιτες που στη συνέχεια σας επιστρέφουν αυτά που χάσατε... διπλάσια.

Αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς
Μπορεί να είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά που ευεργετούν την καρδιά, αλλά τα λιπαρά παραμένουν λιπαρά. Ειδικά όταν βρίσκονται σε μεγάλα μπολ, μας ωθούν να τρώμε ακόμη περισσότερο και αν σκεφτείτε ότι 100 γραμμάρια καρύδια ή φουντούκια ξεπερνούν τις 600 θερμίδες, καλό θα ήταν να ασκείτε έλεγχο στο πόσο καταναλώνετε. Αν δεν μπορείτε να τους αποχωριστείτε, παραμείνετε σε μια μικρή χούφτα και προτιμήστε τα φιστίκια Αιγίνης.

Μην τρώτε βλέποντας τηλεόραση
Όλοι ξέρουμε πως η καθιστική ζωή είναι ο κύριος λόγος που τα κιλά συσσωρεύονται στο σώμα μας και δεν λένε να φύγουν τόσο εύκολα όσο έρχονται. Σύμφωνα και με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, μάλιστα, το να τρώμε βλέποντας τηλεόραση, που αποτελεί άλλη μια συνήθεια της καθιστικής ζωής, μπορεί να μας κάνει να καταναλώσουμε σχεδόν 300 θερμίδες περισσότερες από αυτές που θα καταναλώναμε αν τρώγαμε κανονικά στο τραπέζι. Πατήστε, λοιπόν, το off, φάτε στο τραπέζι και ανταλλάξτε μία ώρα τηλεόρασης με μία ώρα περπάτημα. Με αυτό το συνδυασμό θα γλιτώσετε περισσότερες από 500 θερμίδες.


Πείτε «όχι» στις σάλτσες και τα πρόσθετα στις σαλάτες
Μπορεί να έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας τη σαλάτα με ένα υγιεινό γεύμα, αυτό όμως δεν ισχύει όταν η σαλάτα «κολυμπάει» σε σάλτσες από μαγιονέζα, κρουτόν, καραμελωμένα καρύδια, μπέικον, αβοκάντο, αποξηραμένα φρούτα και άλλες θερμιδικές βόμβες ικανές να τινάξουν τη ζυγαριά σας στον αέρα. Περιοριστείτε σε μία από τις παραπάνω επιλογές μια στο τόσο και αποφύγετε να εξαφανίζετε όλο το λάδι της χωριάτικης με το ψωμί σας.

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα
Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, ένα μεγαλύτερο πιάτο το φορτώνουμε ασυναίσθητα με περισσότερο και όσο το πιάτο μας έχει ακόμη φαγητό, τείνουμε να το καταναλώνουμε. Προτιμήστε μικρότερα πιάτα, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να φάτε 20-25% λιγότερο, χωρίς να το καταλάβετε!


Μετρήστε τα... πατατάκια
Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορείτε να φάτε μόνο ένα, αλλά το να τα αρπάζετε από το μπολ χούφτα-χούφτα ή να τρώτε όλο το σακούλι μόνοι σας είναι υπερβολή. Έχετε υπόψη σας ότι μια μερίδα σημαίνει περίπου 15 πατατάκια, δηλαδή γύρω στις 100-150 θερμίδες. Αν αναλογιστείτε πόσες φορές έχετε μείνει στα 15 πατατάκια κι όχι στις 15 χούφτες, θα καταλάβετε πόσες θερμίδες θα γλιτώνετε από δω και πέρα.

Προσέξτε τα κοκτέιλ σας
Είναι νόστιμα, δροσερά, απολαυστικά, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να γίνουν τόσο παχυντικά, όσο και ένα σουβλάκι, ειδικά αν τα καταναλώνετε 2-2 στην καθισιά σας. Επιλέξτε κοκτέιλ πιο ελαφριά με σόδα, ανθρακούχο νερό, χυμό κράνμπερι, πείτε «όχι» στην έξτρα ζάχαρη που προστίθεται σε μερικά και κρατήστε τα δροσερά και απλά, χωρίς να ξεπερνάτε τα δύο.


Μειώστε τα ζυμαρικά
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, 1 φλιτζάνι μακαρόνια φτάνει τις 220 θερμίδες. Το πιάτο μας, όμως, δεν περιέχει ποτέ μόνο 1 φλιτζάνι ζυμαρικών, αλλά τριπλάσια ποσότητα, ίσως και περισσότερη, εκτινάσσοντας τις θερμίδες τους στα ύψη. Ακόμη κι αν δεν τηρήσετε την ποσότητα του ενός φλιτζανιού, συνηθίστε να μη γεμίζετε το πιάτο σας με ένα βουνό από μακαρόνια με σάλτσα και κινηθείτε πιο συγκρατημένα.
Ακολουθώντας συνδυαστικά τις παραπάνω συμβουλές, οι θερμίδες που μπορείτε να κόψετε καθημερινά ενδέχεται να ξεπερνούν τις 500, βοηθώντας σας να φτάσετε στο στόχο σας με σταθερά και ασφαλή βήματα.

clickatlife.gr

Διατροφή

Αποκλειστικά καλοκαιρινό, δροσερό, ζουμερό και γεμάτο άρωμα φρούτο, το ροδάκινο θεωρείται το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις. Από τις ανατολικές χώρες, και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα, έφτασε στην Ευρώπη γύρω στο 100 μ.Χ.

Το ροδάκινο είναι ο καρπός της ροδακινιάς, έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα, ραφή στη ράχη και χνουδωτή ή λεία φλούδα ανάλογα με την ποικιλία του. Η σάρκα του είναι χυμώδης και αρωματική, με γλυκιά και υπόξινη γεύση. Ο πυρήνας του (κουκούτσι) είναι μεγάλος και κόκκινος κι εμφανίζει πολλές αυλακώσεις.

Σήμερα, καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία, την Αμερική, την Γαλλία, την Κίνα και την Ισπανία, ενώ στην χώρα μας, η οποία κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά, η Μακεδονία κρατά τα σκήπτρα της παραγωγής.
Η Ιταλία είναι πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ροδάκινων. Η Ελλάδα έχει επίσης πολύ μεγάλη παραγωγή. Η παραγωγή ροδάκινων εμφανίζεται στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1960, οπότε αρχίζουν κατά το 1964 οι συστηματικές εξαγωγές των ελληνικών ροδάκινων κυρίως προς τις χώρες της Ευρώπης με κυριότερη καλλιεργούμενη την ποικιλία, Elberta.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ροδακινιά, είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά.

Είδη ροδάκινου
Ανάλογα με το σχήμα, το χρώμα και τη γεύση τους τα ροδάκινα παρουσιάζουν διάφορες ποικιλίες. Έτσι, έχουμε τα νεκταρίνια με τη σκληρή σάρκα, τα ροδάκινα με τους κόκκινους καρπούς, γνωστά ως σαγκουίνια, και τους γιαρμάδες, τα λευκόσαρκα δηλαδή ροδάκινα με τη λευκή «επιδερμίδα» που έχουν πιο πικρή γεύση από ό,τι τα κανονικά ροδάκινα και διαθέτουν μαλακή και ιδιαίτερα αρωματική σάρκα.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία
Το ροδάκινο περιέχει πρωτεΐνες, ζάχαρη, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.

Οφέλη για την υγεία

Βιταμίνες:
Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει

προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές,
βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου,
βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό
διουρητικό και υπακτικό.

Τα ροδάκινα περιέχουν αρκετές βιταμίνες, με κυρίαρχη την βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι από κομμάτια φρέσκου ροδάκινου περιέχει 10,2 mg βιταμίνη C,δηλ 17% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης περιέχει 502 IUs (διεθνείς μονάδες) σε Βιταμίνη Α,1,1mg σε Βιταμίνη Ε και 4 mg σε Βιταμίνη Κ.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παρουσιάζονται με τη μορφή της νιασίνης 1,2mg, φυλλικού οξέος 6,2mg και ίχνη από θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ και Βιταμίνη Β6. Εάν επιθυμούμε να λαμβάνουμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιο μας μια ποικιλία τροφίμων, μέσα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και τα ροδάκινα.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα των φυσικών τροφών μεταβολίζονται από τον οργανισμό καλύτερα, από οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.


Φυτικές ίνες:
Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση, ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλώνονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν. Οι φυτικές ίνες παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία μας και επομένως θα πρέπει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας των διατροφικών επιλογών μας. Ένα φλιτζάνι ωμά ροδάκινα περιέχει 2,3γρ φυτικών ινών ή 9% του RDI.

Έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι τα άτομα που τρώνε φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία, καρκίνο και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Επομένως, είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Μέταλλα:
Tα μέταλλα είναι εξίσου απαραίτητα για μια βέλτιστη υγεία όπως είναι και οι βιταμίνες. Επομένως, 1 φλιτζάνι από ροδάκινα περιέχει κάποια από αυτά.

Παρότι οι συνιστώμενες καθημερινές προσλήψεις (RDΙ) σε μέταλλα δεν είναι τόσο υψηλές, όπως είναι για τις βιταμίνες, η έλλειψη σε κάποιο μέταλλο, προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα μέταλλα που περιέχονται στα ροδάκινα είναι το κάλιο, φώσφορο, και μαγνήσιο. Στη λίστα των μετάλλων προστίθενται και ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το σελήνιο και το φθόριο.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Εκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό.

Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν

άγχος,
υπερένταση και
νιώθουν κόπωση.


Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, ιδιαίτερα με τα φρούτα, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Οφέλη για την υγεία:
Περιέχει μικρό ποσοστό θερμίδων με αποτέλεσμα η κατανάλωση του να βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Περιέχει αρκετό νερό επομένως βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού
Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Περιέχει κάλιο που βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης.

Οι καροτινοειδείς ουσίες έχουν αντι-οξειδωτική δράση. Προστατεύουν τα κύτταρα μας από τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και προλαμβάνουν τον καρκίνο. Δηλαδή το ροδάκινο έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Τα φλαβονοειδή (περιέχει κυρίως προ-ανθοκυανίνες και λευκο-ανθοκυανίνες) προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία ενώ παράλληλα ευνοούν το μαύρισμα.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή Βιολόγος, medlabnews.gr

medlabgr.blogspot.com

Διατροφή

Γιατί ο χυμός παντζαριού θεωρείται «ελιξίριο» ζωής ?
Πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, αλλά και πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα παντζάρια θεωρούνται φυσική υπερτροφή και ελιξίριο ζωής.

 Σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική κατανάλωση παντζαριού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, ρίχνει τη χοληστερίνη, θεραπεύει την αναιμία, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και τις καύσεις του οργανισμού, ενώ χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στοιχείων, προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων και την πρόωρη γήρανση.

faysbook.gr

Διατροφή

Έχεις δει παχουλή Ιαπωνέζα; Μάλλον όχι! Ο λόγος είναι η πολύ σωστή και χαμηλή σε θερμίδες διατροφή τους η οποία δεν τις βοηθάει μόνο να διατηρούνται αδύνατες αλλά και να έχουν λαμπερά μαλλιά και δέρμα.
 
Ψάρια πλούσια σε Ωμέγα-3, υδατάνθρακες light, πολλά πράσινα λαχανικά και τσάι είναι μερικές από τις τροφές που καταναλώνουν καθημερινά οι Ιαπωνέζες. Δες 6 κανόνες διατροφής που ακολουθούν και υιοθέτησέ τους και εσύ για μία πιο λεπτή σιλουέτα.
1. Τρώνε με ξυλάκια
 
Τρώγοντας πιο αργά από ότι έχεις συνηθίσει να τρως επιτρέπει στον εγκέφαλό σου να καταλαβαίνει πότε έχεις χορτάσει. Οι γυναίκες στην Ιαπωνία συνειδητοποιούν πιο εύκολα πότε έχουν χορτάσει καθώς χρησιμοποιούν ξυλάκια αντί για πηρούνια για να τρώνε.
 
2. Κάνουν το λίγο να φαίνεται πολύ
 
Λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι παρουσιασμένα τα πιάτα των Ιαπωνέζων δίνουν την εντύπωση ότι είναι μεγαλύτερα από ότι είναι. Τουλάχιστον ένα από τα πιάτα τους θα είναι οπωσδήποτε μία χαμηλή σε θερμίδες σούπα. Αρκεί να σημειωθεί πως μία τυπική μερίδα σούσι στην Ιαπωνία έχει 300 θερμίδες ενώ ένα μέσο πιάτο στην Ελλάδα έχει περίπου 500 θερμίδες περισσότερες.
 
3. Χρησιμοποιούν ένα μυστικό συστατικό
 
Το σούσι για τους Ιάπωνες είναι “ξυδάτο ρύζι”. Το ξύδι και άλλες τροφές τέτοιου είδους που έχουν όξινη γεύση περιέχονται στα περισσότερα ιαπωνικά πιάτα. Αυτά βοηθούν στο να διαλύεται το λίπος όταν καταναλώνονται ως μέρος ενός γεύματος. Ιαπωνικές έρευνες που έγιναν πρόσφατα δείχνουν πως το οξικό οξύ (περιέχεται και στο ξύδι) μπορεί να βοηθήσει στην καύση του λίπους.
 
4. Τρώνε πολύ νωρίς μέσα στη μέρα
 
Οι Ιαπωνέζες συνηθίζουν να τρώνε πολύ καλά το πρωί. Σούπα, ρύζι, ομελέτα και ψητός σολωμός είναι μερικά από τα πιάτα που καταναλώνουν τα πρωινά. Πέρα από αυτό αποφεύγουν να τρώνε σνακ μετά τις 4 το απόγευμα ενώ τρώνε νωρίς το δείπνο τους το οποίο συνήθως αποτελείται από ψάρια και λαχανικά. Τέλος δεν καταναλώνουν γλυκά.
 
5. Πίνουν πολύ τσάι
 
Οι Ιαπωνέζες πίνουν πολύ πράσινο τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας τους το οποίο είναι διαθέσιμο σε αυτές ανά πάσα στιγμή μιας και μπορούν να το προμηθευτούν έτοιμο και ζεστό ακόμα και από μηχανήματα στους δρόμους.
 
6. Αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά και το κρέας
 
Οι Ιαπωνέζες τρώνε κρέας αλλά όχι τόσο πολύ όσο τρώμε εμείς. Πέρα από αυτό τα γαλακτοκομικά δεν αποτελούν κομμάτι της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας και ακόμα εξακολουθούν να μην καταναλώνονται συχνά.

faysbook.gr

Διατροφή

Τα τελευταία χρόνια οι ανθρωποι ανακάλυψαν ότι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και, άλλοι  ότι δεν μπορούν να χωνέψουν το γάλα, και όλοι μαζί αναφωνούν πόσο καταπληκτικό είναι το γάλα αμυγδάλου που λύνει όλα τα προβλήματα αλλά είναι ακριβό – και μερικοί το φτιάχνουν μόνοι τους.

Η «νέα» τρέλα, βέβαια, κάθε άλλο παρά νέα είναι, διότι η μαγειρική έχει πολύ λίγα περιθώρια για νέες ανακαλύψεις. Για την ακρίβεια το γάλα από αμύγδαλο είναι ένα από τα πολύ στάνταρ υλικά του Μεσαίωνα, μόνο που τότε ανήκε στην κατηγορία «σάλτσες».
Το αναφέρουν όλα τα βιβλία μαγειρικής εκείνης της εποχής και δεν έλειπε από κανένα νοικοκυριό. Στα χρόνια του Μεσαίωνα το ζωικό γάλα δεν μπορούσε να μείνει φρέσκο για πολύ.

Οι περισσότεροι μάγειρες απλώς δεν το χρησιμοποιούσαν, γιατί ήταν δύσκολο να βασιστούν σ' αυτό το υλικό.

Πολλές συνταγές εκείνης της εποχής συστήνουν στους μάγειρες να χρησιμοποιούν γάλα μόνο αν έχει έρθει απ'ευθείας από την αγελάδα, κάτι που δεν ήταν συχνά δυνατό, και η αγορά από πλανόδιους πωλητές ήταν μια αμφίβολη υπόθεση, γιατί υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ήταν χαλασμένο ή αραιωμένο με νερό.

Αυτές οι δυσκολίες έκαναν τους μάγειρες του Μεσαίωνα να χρησιμοποιούν γάλα πολύ απρόθυμα, προτιμώντας κάτι στο οποίο μπορούσαν να βασιστούν, κι αυτό ήταν το γαλακτώδες υγρό που προκύπτει από το άλεσμα αμύγδαλου ή καρυδιού

Αυτό το υγρό με τα πολλά λιπαρά, μπορούσε να παρασκευαστεί όποτε υπήρξε ανάγκη ή να παρασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες και να αποθηκευτεί. Λόγω του μεγάλου ποσοστού λιπαρών μπορούσε να γίνει βούτυρο κι επειδή δεν ήταν ζωικό, μπορούσε να καταναλωθεί και κατά τη διάρκεια νηστείας.

Mέχρι το 2000 το γάλα αμυγδάλου ήταν μάλλον περιθωριακό υλικό, αλλά μέσα σε εκείνη τη δεκαετία οι πωλήσεις άρχισαν να αυξάνονται, και μόνο μέσα στο 2011 αυξήθηκαν κατά 79%. Το 2013 ξεπέρασε για πρώτη φορά τις πωλήσεις σε σύγκριση με το γάλα σόγιας

lifo.gr

Διατροφή

Τις μέρες του καύσωνα μεγάλη ζήτηση σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα έχουν τα παγωμένα νερά, οι χυμοί και τα παγωτά. Παρόλα αυτά, δεν είναι και οι ιδανικότερες τροφές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η καλύτερη τροφή για τέτοιες καιρικές συνθήκες είναι σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και αγγούρι!

Αφορμή για την εύρεση της ιδανικότερης τροφής για το ανθρώπινο σώμα, σε υψηλές θερμοκρασίες, ήταν ο καύσωνας στη Μ. Βρετανία, ένα Σαββατοκύριακο, τον Αύγουστο του 2012. Το μυστικό σύμφωνα με την ερευνήτρια Sara Risch, είναι να ελαττώσουν τον «θερμοστάτη» που βρίσκεται στο σώμα μας, να αποφευχθεί η αφυδάτωση και να διατηρηθούν ζωτικά μέταλλα και βιταμίνες.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και τα καθιστά ιδανικές τροφές για το καλοκαίρι. Από τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα είναι και το αγγούρι. Επίσης οι τροφές με δημητριακά είναι κατάλληλα για τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο ρόλος τους είναι να συμπληρώνουν και να ανεβάζουν τα επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό το σάντουιτς με αγγούρι θα πρέπει να είναι με το συγκεκριμένο είδος ψωμιού. Επίσης αν το συνοδεύσετε με ελάχιστο αλάτι και μια κουταλιά μαγιονέζα, θα το κάνει ακόμα πιο δροσιστικό.

Η πιο δροσερή τροφή για το καλοκαίριΥπάρχουν ωστόσο και τροφές που καλό θα ήταν να αποφύγετε τις πολύ ζεστές μέρες. Το να πίνουμε και να καταναλώνουμε πολύ παγωμένες τροφές ή ροφήματα δεν δρα ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί να δροσίζουν το συγκεκριμένο μέρος του σώματος που θα έρθουν σε επαφή, όμως αυτό μπορεί να επηρεάζει τα υπόλοιπα μέρη και να διακόψουν τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπη (π.χ. κόκκινο κρέας, γλυκά) πρέπει να αποφεύγονται καθώς επιβαρύνουν το σώμα για να τα χωνέψει.

 

flowmagazine.gr

Διατροφή

 Αυτό είναι το μεγαλύτερο άγχος των γυναικών για τις διακοπές.Η απόκτηση ενός καλλίγραμμου σώματος πριν το καλοκαίρι φαίνεται να αποτελεί το μεγαλύτερο άγχος των γυναικών, με μία στις δέκα Βρετανίδες να πανικοβάλλεται με την εικόνα της τέσσερις μήνες πριν τις διακοπές.

Μία στις έξι γυναίκες ξεκινούν να μετρούν θερμίδες αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, με το 10% να αποκλείει από τη διατροφή του κάθε λιπαρή τροφή μόλις περάσει το Πάσχα, όπως αποκαλύπτει μία μελέτη. Μπορεί οι Βρετανίδες να ανυπομονούν για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά φαίνεται ότι η έλευσή τους αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερες αιτίες άγχους, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Alpro σε 2 χιλιάδες ενήλικες.

Μία στις 20 γυναίκες υποστηρίζει ότι ξεκινά δίαιτα για το επόμενο καλοκαίρι αμέσως μόλις επιστρέψει από τις διακοπές, με το 25% των γυναικών να έχουν σαν κίνητρο το να φαίνονται ωραίες στις φωτογραφίες. Για τους άντρες, από την άλλη, ο βασικός λόγος για να μπουν σε πρόγραμμα είναι για να προσελκύσουν το αντίθετο φύλο ενώ κάνουν διακοπές.

Και μόνο στην σκέψη του ότι πρέπει να εμφανιστούν με μαγιό, δύο στις πέντε γυναίκες αγχώνονται αρκετά πιο νωρίς. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι αρκετό για να μείνουν οι Βρετανοί πιστοί στον στόχο τους. Σχεδόν ένας στους έξι από όσους ακολουθούν μία γρήγορη δίαιτα για το καλοκαίρι ισχυρίζεται ότι πετυχαίνει τον στόχο του. Έξι στους δέκα από αυτούς που δεν τα κατάφεραν αισθάνονται λιγότερη αυτοπεποίθηση ή ακόμα και κατάθλιψη σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας τους. «Ενώ πολλοί από εμάς πιστεύουν στις υποσχέσεις των «γρήγορων λύσεων» πριν την καλοκαιρινή περίοδο, στην πραγματικότητα δεν είναι αυτός ο τρόπος για να αλλάξεις μακροπρόθεσμα την εικόνα σου» τονίζει η διαιτολόγος του Alpro, Kate Arthur και συμπληρώνει: «Πρέπει να αλλάξεις την καλοκαιρινή σου ρουτίνα για να επιτευχθεί μία ισορροπία»..

kathimerini.gr

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή