facebook_page_plugin

Διατροφή

Τα έχουμε απολαύσει παγωμένα ένα καλοκαιρινό απόγευμα μετά τη θάλασσα, ενώ η μαρμελάδα τους έχει ασυναγώνιστη γεύση. Τα ροδάκινα, εκτός από δροσιστικά και τραγανά, είναι ο καλύτερος σύμμαχος για υγιές δέρμα και ανοσοποιητικό σύστημα και όχι μόνο. 

Η σούπερ διατροφή για υγιές και νεανικό δέρμα
Ζουμερά, αρωματικά και λαχταριστά, τα ροδάκινα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, ενώ σίγουρα μας φέρνουν αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία, όταν τα απολαμβάναμε πλάι στην αμμουδιά ή στη βεράντα του εξοχικού. Εκτός όμως από την ασυναγώνιστη γεύση τους, όπως θα ανακαλύψετε και παρακάτω, έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία.

Βοηθούν στην πέψη

Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για τον οργανισμό μας και μόλις με ένα μεσαίο ροδάκινο έχετε καλύψει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Καταπολεμούν επίσης την δυσκοιλιότητα, διευκολύνοντας την διαδικασία της πέψης αλλά και ρυθμίζοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Το ξέρατε, ακόμα, ότι περιέχουν πρεβιοτικά; Συνεπώς, συμβάλλουν στην ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου που συνδέονται με την φλεγμονή, την ανοσία και τη διάθεση.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Όλα τα φρούτα είναι κι ένας σύμμαχος για την διατήρηση της υγείας μας, όμως το ροδάκινο θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τρεις τρόπους: αρχικά, με ένα μέτριο ροδάκινο έχετε καλύψει το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, βασική βιταμίνη για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς αρκετοί τύποι ανοσοκυττάρων τη χρειάζονται για την παραγωγή, τη λειτουργία και την προστασία τους. Επιπλέον, η βιταμίνη Α των ροδάκινων (10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης καλύπτει ένα μεσαίο ροδάκινο) βοηθά στη δημιουργία των βλεννογόνων του αναπνευστικού συστήματος που το θωρακίζουν από την είσοδο των μικροβίων. Τα ροδάκινα, τέλος, συμβάλλουν στην ανοσία μέσω των φυσικών αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους.

Υγιές δέρμα

Τόσο η βιταμίνη C που περιέχουν τα ροδάκινα όσο και η β-καροτίνη, προάγουν την υγεία του δέρματος. Η β-καροτίνη προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, βοηθώντας ακόμα στη διατήρηση της φυσικής λάμψης της επιδερμίδας. Η βιταμίνη C άλλωστε είναι καθοριστική στην σύσταση του κολλαγόνου και τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος. Ακόμα, τα ροδάκινα ενυδατώνουν τον οργανισμό, αφού περιέχουν κατά 85% νερό. Αυτό και μόνο μάλλον εξηγεί γιατί είναι τόσο ζουμερά.

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Τα ροδάκινα περιέχουν κάλιο (8% της ημερήσιας πρόσληψης), μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, δρώντας ως φυσικό διουρητικό που απομακρύνει το νάτριο από το σώμα. Η διαδικασία αυτή «ξεκουράζει» το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ παράλληλα καταπολεμά την κατακράτηση υγρών https://ygeiamou.gr/

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει οριστικοποιήσει νέες οδηγίες σχετικά με το πόσο ανόργανο αρσενικό μπορεί να υπάρχει στον χυμό μήλου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η έκθεση των βρεφών και των μικρών παιδιών σε αυτήν την περιβαλλοντική τοξίνη.

Ποιο είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο; 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb), αριθμός που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2013. «Ολοκληρώνουμε ένα επίπεδο δράσης 10 ppb επειδή θεωρούμε ότι αυτό το επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση καλών πρακτικών παραγωγής», ανέφερε ο FDA σε δελτίο τύπου.

Αν και το όριο δεν αποτελεί απαίτηση για τους κατασκευαστές, ο οργανισμός είπε ότι ελπίζει πως η κατευθυντήρια γραμμή θα χρησιμεύσει ως ενθάρρυνση. Ενώ ορισμένα δείγματα χυμού μήλου έχουν 3 ppb και 5 ppb, άλλα έχουν πάνω από 10 ppb.

Είναι πιθανό οι οδηγίες να μειώσουν το όριο με την πάροδο του χρόνου. «Καθώς τα χαμηλότερα επίπεδα αρσενικού προστατεύουν τη δημόσια υγεία, αναμένουμε να επανεξετάσουμε αυτό το επίπεδο δράσης ως μέρος του σχεδίου Closer to Zero του FDA», ανέφερε ο Οργανισμός.

Πολλοί κατασκευαστές πληρούν ήδη το επίπεδο των 10 ppb, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο το Consumer Reports και ένα τεστ του 2018 για τους χυμούς φρούτων. «Όλοι οι χυμοί στις δοκιμές του Consumer Reports, εκτός από έναν, είχαν επίπεδα ανόργανου αρσενικού κάτω από το όριο των 10 ppb του FDA και το 58% είχε επίπεδα κάτω από το συνιστώμενο όριο του Consumer Reports των 3 ppb».

Ο Brian Ronholm, διευθυντής της πολιτικής τροφίμων για το Consumer Reports, είπε ότι το όριο πρέπει να είναι στα 3 ppb και όχι μόνο για το χυμό μήλου. Ωστόσο, ο Ronholm υποστηρίζει τα όρια ρύθμισης του FDA, ανέφερε το CNN.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο FDA ανέλαβε πρόσφατα μια ανανεωμένη εστίαση στην αντιμετώπιση των χημικών ουσιών των τροφίμων και των βαρέων μετάλλων», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι ο FDA θα συνεχίσει να εστιάζει σε αυτά τα ζητήματα και να παρακολουθεί και να αναλαμβάνει δράση εάν εντοπίσει ανησυχητικά επίπεδα ανόργανου αρσενικού σε χυμούς μήλου».

Ενώ το οργανικό αρσενικό υπάρχει σε ψάρια και οστρακοειδή και δεν είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία, το ανόργανο αρσενικό βρίσκεται στο έδαφος, τα ιζήματα και τα υπόγεια ύδατα. Αυτές οι ενώσεις χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή χρωμάτων και τον έλεγχο των παρασίτων και δεν είναι καλοήθεις, ανέφερε το CNN.

https://www.healthyliving.gr/

Σελίδα 3 από 298

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.