Αυγούστου 04, 2020

Διατροφή

Σου βρήκαμε δύο συνταγές για πρωινό οι οποίες είναι έτοιμες σε πέντε μόλις λεπτά.

Η έλλειψη χρόνου είναι το βασικό εμπόδιο ανάμεσα σε μας και σε μια υγιεινή διατροφή, παρά τις καλές προθέσεις που μπορεί να έχουμε. Οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε ποιες είναι οι υγιεινές τροφές που θα έπρεπε να τρώμε, το να τις εντάξουμε μέσα σε ένα τρελό πρόγραμμα καθημερινότητας είναι μια άλλη ιστορία.

Ομελέτα στην κούπα

Αυτό είναι ένα πεντανόστιμο και χορταστικό πρωινό που μπορείς να πάρεις μαζί σου! Τα γεμάτα πρωτεΐνη αβγά βοηθούν στην απώλεια των κιλών. Για την ακρίβεια, μια μελέτη αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που τρώνε αβγά στο πρωινό χάνουν 65%περισσότερο βάρος συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν την ίδια διατροφική συνήθεια, ακόμη κι αν καταναλώνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων!

Φτιάξε αυτό το πρωινό μέσα σε λίγα λεπτά: Ψέκασε μια κούπα με μαγειρικό σπρέι, χτύπησε μέσα της ένα αβγό, ανακάτεψε μια χούφτα κομμένα μπουκετάκια μπρόκολου και καρότα και 2 κ.σ. τριμμένο τυρί. Ψήσε το μείγμα στα μικροκύματα για 1 λεπτό, ανακάτεψε και μετά ψύχε για άλλα 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να σφίξουν τα αβγά. Σέρβιρε μαζί με λίγη salsa και απόλαυσέ τη στο δρόμο.

Πίτσα πρωινού με μήλο και κανέλα

Τα μήλα είναι γεμάτα με χορταστικες φυτικές ίνες, συμπεριλαμβάνοντάς τα λοιπόν στα γεύματά σου βοηθάς στην απώλεια βάρους αφού θα χορτάσεις με λιγότερες θερμίδες .

Επιπλέον, τα υγιεινά λιπαρά στο φυστικοβούτυρο σε κρατούν για περισσότερη ώρα ικανοποιημένη ώστε να αποφύγεις τα τσιμπολογήματα στη διάρκεια του πρωινού.

Αυτή η νόστιμη πίτσα πρωινού είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να απολαύσεις τα μήλα και το φυστικοβούτυρο μαζί και γίνεται σε λίγα λεπτά. Σε μια τορτίγια ολικής άλεσης, άπλωσε 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο, ένα μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες και πασπάλισε με κανέλα.

Shape

Διατροφή

Με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή σας μπορείτε να ενισχύσετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να θωρακίσετε τον οργανισμό σας κατά των ιώσεων.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η έλευση του χειμώνα σε συνδυασμό με τους εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας κάνουν πιο ευάλωτο τον ανθρώπινο οργανισμό στην κόπωση και τις παθήσεις.

Ωστόσο να θυμάστε ότι η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στην προστασία της υγείας σας. Με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή σας μπορείτε να ενισχύσετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος- δηλαδή την άμυνα του οργανισμού σας. Και ένα γερό ανοσοποιητικό είναι αυτό που θα θωρακίσει τον οργανισμό σας.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να υπάρχουν στην καθημερινή σας διατροφή προκειμένου να το πετύχετε αυτό; Ας δούμε ένα- ένα τα σημαντικότερα από αυτά:

Επαρκής ενεργειακή πρόσληψη: Πρόκειται για το πρώτο και το κυριότερο εφόδιο για τη θωράκιση του οργανισμού σας. Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται είναι αποτελεσματικά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η καθημερινή σας διατροφή καλύπτει τις ενεργειακές σας ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες στις κατάλληλες ποσότητες. Οι εξαντλητικές δίαιτες αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες εποχιακών κρυολογημάτων. Επιπλέον όταν μία δίαιτα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή τότε ο οργανισμός δεν έχει επαρκή ενεργειακά αποθέματα (γλυκογόνο) για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Εξ’ ου και το αίσθημα κόπωσης που πολλοί άνθρωποι νιώθουν στην καθημερινότητά τους. Εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό παρά να ακολουθήσετε ένα τυχαίο διαιτητικό σχήμα που δυνητικά μπορεί να βλάψει και την υγεία σας.

Πρωτεΐνες: Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνούχων τροφών είναι πολύ σημαντική για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης σημαίνει χαμηλή ανθεκτικότητα σε λοιμώξεις. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι τα όσπρια και η σόγια, όμως οι φυτικές πρωτεΐνες θεωρούνται χαμηλής βιολογικής αξίας.

Γλουταμίνη: Η γλουταμίνη ανήκει στα αμινοξέα και αποτελεί μία ακόμη από τις ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Στην πραγματικότητα η γλουταμίνη αποτελεί το θρεπτικό υπόστρωμα (την ‘’τροφή’’ δηλαδή) για τα λευκά αιμοσφαίρια και τα λεμφοκύτταρα. Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε άτομα που ασκούνται εντατικά και σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα- ειδικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Η γλουταμίνη βρίσκεται κυρίως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πωλείται επίσης και ως συμπλήρωμα διατροφής από διάφορες εταιρείες.

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που δρουν προστατευτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό: Από τη μία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και τη δραστικότητα των φαγοκυττάρων (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) όπως και την έκκριση κυτταροκινών με αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ από την άλλη εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων όπως Salmonella, Staphylococcus aureus κτλ. Άτομα που καταναλώνουν προβιοτικά παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε μολύνσεις και εποχιακά κρυολογήματα, τροφικές δηλητηριάσεις, αλλεργίες κτλ. Τα προβιοτικά μπορούν να ληφθούν είτε από τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί από αυτά (πχ γιαούρτι, γάλα, κεφίρ, ξινόγαλα κτλ.) είτε ως συμπληρώματα διατροφής – κυκλοφορούν σε χάπια στην αγορά από διάφορες εταιρείες.

Αντιοξειδωτικά: Όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν την ικανότητα των αντιοξειδωτικών να επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συστατικά με αντιοξειδωτική δράση είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή κ.α. Τα πιο γνωστά είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, η β-καροτίνη, το σελήνιο και το λυκοπένιο. Αυτό που κάνουν τα αντιοξειδωτικά είναι ότι εξουδετερώνουν συγκεκριμένες ουσίες (ελεύθερες ρίζες) που βλάπτουν το DNA των κυττάρων. Έτσι δρουν προστατευτικά έναντι διαφόρων νοσημάτων όπως τα καρδιοαγγειακά, ο καρκίνος, διάφορα εκφυλιστικά νοσήματα κτλ. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το πράσινο τσάι, η σοκολάτα υγείας και το κόκκινο κρασί.

Υγιές σωματικό βάρος: Ίσως το πιο σημαντικό από όλα τα προαναφερθέντα… Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον ως μία κατάσταση φλεγμονής: Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο αυξημένος αριθμός λιποκυττάρων οδηγεί σε απελευθέρωση προ-φλεγμονωδών ουσιών στο σώμα και τελικά σε χρόνια φλεγμονή. Όσο υπάρχουν φλεγμονές στο σώμα, τόσο πιο ασθενής είναι η άμυνά του. Άρα η απώλεια των περιττών κιλών εάν είστε υπέρβαροι θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την ενίσχυση της υγείας σας.

Συνοψίζοντας, μία ισορροπημένη διατροφή ασφαλώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο η διατροφή είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Ο ποιοτικός ύπνος, η αντιμετώπιση του στρες, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η άσκηση είναι επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες. Επομένως για να προστατέψετε την υγεία σας να θυμάστε ότι χρειάζεται να αλλάξετε όχι μόνο διατροφικές συνήθειες αλλά συνολικά τρόπο ζωής...

Σηφακάκη Μελίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

iatronet.gr

Διατροφή

Απολαύστε τις γεύσεις του φθινοπώρου, βάζοντας στο πιάτο σας τις πιο γευστικές και υγιεινές!

Το φθινόπωρο που η φύση αλλάζει χρώμα και οι διατροφικές μας συνήθειες δεν θυμίζουν πλέον σε τίποτα το καλοκαίρι, είναι μια καλή εποχή για να αξιοποιήσουμε την παραγωγή της και να γεμίσουμε το τραπέζι μας με θρεπτικές τροφές εποχής που δεν υστερούν σε καμία περίπτωση σε γεύση και νοστιμιά.

Ρόκα: πράσινη δύναμη

Σίγουρα η ρόκα δεν είναι το μοναδικό πράσινο λαχανικό που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας, μην την αντικαταστήσετε, όμως, σε καμία περίπτωση με κάτι άλλο, καθώς αποτελεί μια σημαντική υπερτροφή αυτή την εποχή. Ο λόγος είναι ότι ο συνδυασμός βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων βοηθά τον οργανισμό σας στην αποτοξίνωση και παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες, θωρακίζοντας την υγεία σας όσο είναι δυνατό, τονώνοντας το ανοσοποιητικό. Τώρα που σιγά-σιγά ξεκινάει η εποχή των ιώσεων, λίγη ρόκα στη σαλάτα σας θα σας χαρίσει γεύση και θα αυξήσει τις πιθανότητες να μην την… αρπάξετε.

Μήλα: η πεμπτουσία των φθινοπωρινών φρούτων

Δεν θα πούμε πάλι το κλασικό για το πόσο πέρα κάνει το γιατρό η κατανάλωση μήλων, αλλά ότι οι φυτικές τους ίνες, οι βιταμίνες τους (συμπεριλαμβανομένης της C) και τα αντιοξειδωτικά τους είναι σημαντικά στοιχεία που αξίζει να προσφέρετε στον οργανισμό σας καθημερινά. Προτιμήστε τα βιολογικά μήλα προκειμένου να μπορείτε να φάτε με μεγαλύτερη ασφάλεια τη φλούδα τους –στην οποία συγκεντρώνεται πληθώρα από τα θρεπτικά τους συστατικά- και προτιμήστε τα με λίγο μέλι και κανέλα την ώρα που θέλετε κάτι γλυκό.

Λαχανάκια Βρυξελλών: guest star του φθινοπώρου

Άλλο ένα εποχικό λαχανικό που πρέπει να κάνει συχνές… εμφανίσεις στο τραπέζι σας. Τα λαχανάκι Βρυξελλών αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, μαγγανίου, καλίου, χολίνης και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά που χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους λαχανικά, έχει αποδειχτεί πως βοηθούν στην καταπολέμηση χρόνιων σθενιών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, δοκιμάστε τα ψητά και θα δείτε ότι θα μπουν στη λίστα με τα αγαπημένα σας.

Κολοκύθα: πρωταγωνίστρια και εκτός Halloween

«Φορτωμένη» με φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη Α –μεταξύ άλλων-, η κολοκύθα καταπολεμά τις λιγούρες, σας χαρίζει τα θρεπτικά της συστατικά (κάλιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη C και A, μαγνήσιο, πρωτεΐνη κ.ά.) και μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, από σούπες, μέχρι ζυμαρικά, ακόμη και σε γλυκά. Και φυσικά, μην ξεχνάτε τους σπόρους κολοκύθας, οι οποίοι περιέχουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο και τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ σημαντικό για την παραγωγή σεροτονίνης που παίζει ρόλο στη βελτίωση της διάθεσής σας. Με λίγα λόγια, οι κολοκύθες σας χαρίζουν και υγεία και… χαρά.

Γλυκοπατάτες: θρεπτικές και νόστιμες

Μας μοιάζουν λίγο… ξενόφερτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στη διατροφή μας και να πάρουμε τα οφέλη τους στο μέγιστο. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βήτα καροτίνη, από όπου παίρνουν και το πορτοκαλί τους χρώμα, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση ασθενειών. Τα καλά τους, όμως, δεν σταματούν εκεί: η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, βιταμίνη Α, C και βιταμίνης B6 τονώνουν επίσης τον οργανισμό και την υγεία σας, ενώ αποτελούν πολύ καλύτερη και πιο υγιεινή λύση από τις κλασικές πατάτες. Δοκιμάστε τες σε σούπα, ψήστε τες μαζί με καρύδα ή φτιάξτε πουρέ και συνοδέψτε το κρέας σας.

 

clickatlife.gr

Διατροφή

Αποτελούν την Νο.1 προβληματική περιοχή κάθε γυναίκας και κάθε… μπικίνι. Κι όμως μπορείς να εξαφανίσεις τα ψωμάκια , χωρίς εξαντλητικές δίαιτες ή προπονήσεις.

Αν τα ψωμάκια και η κυτταρίτιδα σε ταλαιπωρούν, το πιθανότερο είναι να έχεις δοκιμάσει κάθε δίαιτα που σου υποσχόταν πως μπορεί να σε βοηθήσει, αλλά το μόνο που κατάφερες ήταν να εξαντλήσεις τον οργανισμό σου και πιθανότατα να έχασες κιλά, όχι όμως από τους γοφούς σου. Ξέρουμε πόσο εκνευριστικό μπορεί να είναι και γι’ αυτό ψάξαμε και σου βρήκαμε τις καλύτερες συμβουλές για να καταπολεμήσεις το πρόβλημα… από μέσα.

Αυτό που χρειάζεσαι, δεν είναι μια δίαιτα, αλλά μια ισορροπημένη διατροφή που να στοχεύει όχι στην αποτοξίνωση του οργανισμού σου.

Οι βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθείς είναι :

-Πίνε πολύ νερό: Θα βοηθήσει στη διάλυση του συσσωρευμένου λίπους καθώς και την απομάκρυνσή του από τον οργανισμό σου. Εκτός αυτού θα μειώσει το αίσθημα της πείνας και ταυτόχρονα θα σε κρατήσει φρέσκια και λαμπερή! Υπολόγισε 8-10 ποτήρια την ημέρα.

- Βάλε τις φυτικές ίνες στο πρόγραμμα: Τα λαχανικά και τα φρούτα (ειδικά εκείνα που τρως με τη φλούδα τους), οι νιφάδες βρώμης, οι σταφίδες και οι ξηροί καρποί (Προσοχή, όχι οι αλατισμένοι!) και το ψωμί σικάλεως θα ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό σου, έτσι ώστε να κάνει ενέργεια τις θρεπτικές ουσίες που του προσφέρεις (και όχι να τις αποθηκεύει σαν λίπος).

- Κατανάλωνε 30 gr. μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο κάθε ημέρα (!). Περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Μπορείς επίσης να πίνεις μία κούπα κακάο την ημέρα (χωρίς γάλα και ζάχαρη βέβαια).

- Κάνε λεμφικό μασάζ και συνδύασέ το με σάουνα ή χαμάμ: Ένα δυνατό λεμφικό μασάζ θα βοηθήσει στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής και ενισχύεις την διάσπαση του συσσωρευμένου λίπους εκεί, ενώ ιδρώνοντας θα βοηθήσεις στην αποβολή των συσσωρευμένων τοξίνων. (Δες εδώ τα δικά μας αγαπημένα Spa στην Αθήνα)

-Πίνε 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι: Περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στη μείωση των ελεύθερων ριζών. Αυτές ευθύνονται για την οξείδωση του οργανισμού και μειώνουν την κυτταρίτιδα. Επίσης, έχει βρεθεί ότι οι κατεχίνες που περιέχει αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό.

- Προτίμησε μπρόκολο, λάχανο, αγκινάρα και λαχανάκια Βρυξελλών: Περιέχουν ουσίες που βοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού και, άρα, στην αποβολή των περιττών υγρών.

- Οι πρωτεΐνες είναι σύμμαχός σου: Είναι σημαντικό να αυξήσεις και να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα, έτσι ώστε να ελαττώσει το χώρο στον οποίο θα μπορεί να κάνει «κατάληψη» το λίπος. Συν τοις άλλοις όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχεις, τόσο περισσότερες καύσεις θα κάνεις.

Παράλληλα θα σε χορτάσει χωρίς να σε επιβαρύνει με περιττές θερμίδες . Προτίμησε λευκά κρέατα, άπαχο γάλα, τυρί cottage, αυγά και φιστίκια.

joytv.gr

Διατροφή

Συνηθίζαμε να τρώμε πολλά σνακ στη δουλειά, ωστόσο σπάνια σκεφτόμαστε τα οφέλη για την υγεία τους και την θρεπτική αξία για το σώμα μας. Αν θέλετε να μείνετε ενεργητική στο χώρο εργασίας, χωρίς να καταστρέψετε τη σιλουέτα σας, αυτά είναι τα κατάλληλα σνακ που πρέπει να έχετε μαζί σας.

1. Σάντουιτς
Χωρίς αμφιβολία, ένα σάντουιτς είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για το μεσημέρι στο γραφείο. Είναι ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ που θα σας κόψει την πείνα χωρίς να σας προσθέσει κιλά. Προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως, κρέας γαλοπούλας, λαχανικά και βιολογική μουστάρδα. Για τους πιο «μεσογειακούς» τύπους, σάντουιτς με πέστο, φέτα, κρεμμύδι, και ψητές κόκκινες πιπεριές είναι μία γευστική εναλλακτική.

2. Σαλάτα
Η σαλάτα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Εκτός από γευστική προσθήκη, είναι επίσης μια τέλεια πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών που θα σας κάνει να νιώθετε υγιείς και όμορφοι. Προσπαθήστε να τρώτε σαλάτες με διάφορα φυλλώδη λαχανικά κάθε μέρα για λαμπερά μαλλιά και καθαρό δέρμα. Προτείναι το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και η ρόκα.

3. Κουινόα
Παρά το γεγονός ότι δεν συνηθίζεται για το γραφείο, είναι πραγματικά νόστιμο και καλό για την υγεία σας. Παρέχει στο σώμα σας μαγνήσιο και φυτικές ίνες, προφέροντας επιπλέον ενέργεια για να εκπληρώσετε όλα σας τα καθήκοντα. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες. Μπορείτε να πειραματιστείτε συνδυάζοντας το με διάφορα φρούτα, λαχανικά και βότανα.

4. Σούπα
Ίσως φαίνεται παράξενο να φέρετε σούπα στην δουλειά, αλλά αυτό το θρεπτικό γεύμα θα σας κρατήσει μέχρι το τέλος της εργάσιμης ημέρας σας. Για το χειμώνα, σούπες από λαχανικά και πολτοποιημένο κρέας θα σας κάνουν να νιώσετε ζεστά και άνετα και ταυτόχρονα θα σας γεμίσουν ενέργεια.

5. Χούμους
Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να φάνε χούμους για μεσημεριανό γεύμα στην εργασία. Λαχανικά όπως τα αγγούρια, τα καρότα και οι πιπεριές, συνδυάζονται τέλεια με το χούμους. Επιπλέον, είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που έχουν θετική επίδραση στο σώμα μας. Σίγουρα, αν έχετε μόνο χούμους για το μεσημεριανό σας, δεν θα είναι αρκετό για να ικανοποιήσει την πείνα σας, οπότε συνδυάστε το με φέτες κρέατος ή τυριού για έξτρα πρωτεΐνες.

govastileto.g

Διατροφή

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας φαίνεται ότι μπορεί να αντιστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη τρίων ή περισσότερων από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη: 

παχυσαρκία κεντρικού τύπου, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση και διαταραγμένα επίπεδα γλυκόζης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από Ισπανούς ερευνητές, εξετάστηκε η επίδραση της μεσογειακής διατροφής στους παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55-80 ετών, που είχαν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Κατά την έναρξη της μελέτης το 64% του δείγματος εμφάνιζε μεταβολικό σύνδρομο.

Οι εθελοντές μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες, καθεμιά από τις οποίες ακολούθησε ένα διαφορετικό διατροφικό πρότυπο: δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, μεσογειακή δίαιτα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή μεσογειακή δίαιτα με αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών.

Μετά από διάστημα περίπου 5 ετών φάνηκε ότι οι εθελοντές που ακολούθησαν τη μεσογειακή δίαιτα είτε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή με αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος και μείωση της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας. Επιπλέον, το 28.2% των εθελοντών που ακολούθησαν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής δεν εμφάνιζε μεταβολικό σύνδρομο, μετά το τέλος της μελέτης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην απώλεια βάρους και την ενεργειακή δαπάνη μεταξύ των ομάδων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα οφείλονται στη διαφορετική σύσταση των συγκρινόμενων διατροφικών προτύπων.

Τέλος, καταλήγουν στο ότι, αν και η παρούσα μελέτη αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα αποτελέσματα δε μπορούν να γενικευθούν και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, εν τούτοις φαίνεται ότι το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της κεντρικής παχυσαρκίας και των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Διατροφή

Όποια ποικιλία και αν διαλέξετε, δεν έχει σημασία, αφού ξανθές ή μαύρες σταφίδες είναι το ίδιο γευστικές και θρεπτικές για τον οργανισμό.

Οι σταφίδες θεωρούνται ιδανικό υγιεινό σνακ ειδικά για την περίοδο του χειμώνα, αφού έχουν την ιδιότητα να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό υποκατάστατο των γλυκών.

Επιπλέον, είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και σύμπλεγμα βιταμινών Β, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο.

Οι σταφίδες χαρίζουν ενέργεια στο σώμα και ενδείκνυνται για άτομα που ακολουθούν αυξημένη αθλητική δραστηριότατα. Βοηθούν στη χώνεψη και στη στοματική υγιεινή. Χάρη στο ασβέστιο που περιέχουν, βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των οστών, ενώ το κάλιο και το μαγνήσιο αφαιρούν τις τοξίνες από τον οργανισμό.

Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύουν τα μάτια, θεραπεύουν την αναιμία και βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Τέλος, οι σταφίδες περιέχουν μία κατηγορία αμινοξέων που ονομάζεται αργινίνη και βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο.

 myfit.gr

Διατροφή

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας στους ενήλικες είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου για σαρκοπενία. 

Η σαρκοπενία σχετίζεται με την προοδευτική απώλεια της μυϊκής μάζας και δύναμης του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις βασικές λειτουργίες και τις καθημερινές ανάγκες και δραστηριότητες ενός ανθρώπου σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κατά μέσο όρο οι ενήλικες χάνουν 8% των μυών τους ανά δεκαετία από την ηλικία των 40 ετών και ο ρυθμός αυτός φτάνει μέχρι και 15% σε ηλικία 70 ετών.

Τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες στη διατήρηση της μυϊκής τους μάζας όσο μεγαλώνουν. Σύμφωνα με μια μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Age and Ageing, ένας στους τρείς ενήλικες ηλικίας 50 ετών και πάνω υποφέρει από σαρκοπενία.

Στην εν λόγω ανασκόπηση φάνηκε ότι οι ενήλικες που αύξησαν την άσκηση τους και ακολουθούσαν μια ειδική διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα, μπόρεσαν να βελτιώσουν τη μυϊκή μάζα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μερική αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων, η ενσωμάτωση ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης στη καθημερινότητα ενός ενήλικα, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας των μυών και διατήρηση της μυϊκής του μάζας.

neadiatrofis.gr

Διατροφή

Γνωστά από την αρχαιότητα για το χρώµα τους και την ιδιότητά τους να "βάφουν", τα παντζάρια ή αλλιώς κοκκινογούλια είναι από τα πιο νόστιµα αλλά και λιγότερο γνωστά για τα οφέλη τους λαχανικά.

Μάθετε ότι...

Tα παντζάρια είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά και η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα ξεπερνά αυτή των καρότων και του καλαµποκιού.
Από το φυτό τρώγονται και η ρίζα, και τα φύλλα του.
Bοηθούν στην αντιµετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στην αρκετά υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.
Πολλές νοικοκυρές χρησιµοποιούν το χυµό των παντζαριών για να βάψουν τα πασχαλινά τους αβγά!


Ιδανικά για "αποτοξίνωση"

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βηταλαΐνες, µε κυριότερες τη βηταξανθίνη και τη βητακυανίνη, στις οποίες οφείλουν και το ιδιαίτερο χρώµα τους. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγµονώδη δράση, ενώ ενεργοποιούν και τους φυσικούς µηχανισµούς αποτοξίνωσης του οργανισµού.


Φίλος της καρδιάς...

Παράλληλα, οι βηταλαίνες σχετίζονται µε χαµηλά επίπεδα της ουσίας οµοκυστεΐνης. Η οµοκυστεΐνη είναι ένα αµινοξύ που σε υψηλά επίπεδα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το αγγειακό µας σύστηµα και κατ επέκταση για καρδιαγγειακά επεισόδια, εποµένως πρέπει να ελέγχεται. Επίσης, όπως δείχνουν κάποιες έρευνες, το φολικό οξύ που βρίσκεται στις ίνες των παντζαριών µπορεί να συµβάλει στην καλή υγεία της καρδιάς.

...και των µατιών

Τα παντζάρια επιπλέον περιέχουν σε ικανοποιητικά ποσά τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που συµβάλλουν στην καλή λειτουργία της όρασης και στην υγεία των µατιών µας.

Σύµµαχος των οστών

Τα κοκκινογούλια εκτός από αντιοξειδωτικά περιέχουν και αρκετό µαγνήσιο, απαραίτητο για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Έτσι υποστηρίζουν και τη σκελετική µας υγεία.

Θρεπτική αξία ανά 1 φλιτζάνι

Θερµίδες: 31
Πρωτεΐνες: 1,5 γρ.
Υδατάνθρακες: 8,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,5 γρ.
Σάκχαρα: 7,9 γρ.


Πιείτε το χυµό τους γιατί…

Σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστηµίου του Exeter, ο χυµός του παντζαριού µπορεί να ενισχύσει τις αντοχές µας έτσι ώστε να γυµναζόµαστε 16% περισσότερο. Σύµφωνα µε τους ερευνητές, αυτό συµβαίνει επειδή η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα µειώνει τις απαιτήσεις του οργανισµού για οξυγόνο, κάνοντας τη γυµναστική πιο εύκολη!
Έρευνα του Queen Mary University of London έδειξε ότι όσοι έπιναν ένα ποτήρι 250ml χυµού παντζαριού πετύχαιναν µείωση της πίεσής τους εντός 24 ωρών χάρη στο νιτρικό άλας που περιέχει το κατακόκκινο λαχανικό.

Πώς τρώγονται...

Ο πιο κλασικός τρόπος στη χώρα µας για να απολαύσει κανείς τα παντζάρια είναι βραστά µε λάδι, ξίδι και σκόρδο. Είναι το ίδιο νόστιµα όµως και σε άλλες εκτελέσεις, όπως σε σαλάτες µε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και µήλο, σε τσάτνεϊ, σε σαλάτα µε γιαούρτι ή µαγιονέζα αλλά και ψητά.

Info: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταµίνη C, φυλλικό οξύ και αδιάλυτες φυτικές ίνες

formamag.gr

Διατροφή

Ποιος μπορεί να αρνηθεί πως η ντομάτα είναι μία πολύ υγιεινή τροφή; Επίσης ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί το ίδιο πράγμα για το αβοκάντο; Γνωρίζεις όμως πόσο πολύ πιο υγιεινός είναι ο συνδυασμός αυτών των 2 τροφών;

Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο Purdue, έδειξε πως οι θρεπτικές ουσίες των καροτενοειδών που υπάρχουν σε πολύχρωμα προιόντα, όπως είναι οι ντομάτες, δεν απορροφούνται από τον οργανισμό μας, αν δε συνδυαστούν με κάποιο ποσοστό λίπους.

Οι ντομάτες περιέχουν καροτενοειδές λυκοπένιο που προστατεύει από τον καρκίνο. Για να πάρεις όμως όλες τις θρεπτικές ουσίες που προσφέρει, πρέπει να τις συνδυάσεις με ένα τέταρτο αβοκάντο, το οποίο διαθέτει μονοακόρεστα λίπη.

Το τυρί, το ελαιόλαδο, οι ελιές, είναι ακόμα μερικές τροφές που περιέχουν λίπος, και γι’αυτό καλό είναι να τα προσθέτεις στις σαλάτες σου!! Η προσθήκη λίγου λίπους είναι επίσης καλή και στις φρουτοσαλάτες μας αλλά και στις σαλάτες λαχανικών!

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή