Ιανουαρίου 22, 2020

Διατροφή

Πόσες φορές κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας πήρες «διαζύγιο» με όλα τα αμυλούχα τρόφιμα (ζάχαρη, ζυμαρικά, γλυκά); Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα κατά τα άλλα νόστιμα τρόφιμα με τα «υγιεινά» φρούτα και λαχανικά;

Τα τρόφιμα που ανήκουν σε όλες τις παραπάνω ομάδες τροφίμων έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικότερο θρεπτικό συστατικό της διατροφής.

Αντίθετα με τις φήμες που τους ενοχοποιούν και τους συνδέουν με την παχυσαρκία, οι υδατάνθρακες είναι πολύτιμοι για το σώμα μας. Κι αυτό γιατί αποτελούν το ενεργειακό «νόμισμα» του οργανισμού, δηλαδή την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί άμεσα το σώμα μας για να λειτουργήσει. Υπάρχουν, μάλιστα, όργανα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά υδατάνθρακες σαν «καύσιμο» και αυτά είναι: ο εγκέφαλος, τα ερυθροκύτταρα, ενώ και οι μύες (συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς) χρησιμοποιούν και αυτοί υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Με άλλα λόγια τα «απαγορευμένα» συστατικά της τροφής συμμετέχουν στη λειτουργία των κυριότερων οργάνων του σώματος: του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου, των νεφρών, των μυών και της καρδιάς.

Στα τρόφιμα τούς συναντάμε σε δυο κύριες κατηγορίες: τα σάκχαρα ή απλούς υδατάνθρακες και τους σύνθετους υδατάνθρακες. Τα σάκχαρα/ απλοί υδατάνθρακες μπορούμε να τα συναντήσουμε στις ετικέτες τροφίμων με τους όρους γλυκόζη, φρουκτόζη, λακτόζη και σακχαρόζη. Βρίσκονται σε φυσικά τρόφιμα όπως το γάλα, τα φρούτα και το μέλι, ενώ στην κατηγορία αυτή ανήκει και η απλή ζάχαρη. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πιο πολύπλοκα συστατικά («σύνθετα») και τα συναντάμε διαφορετικά με τον όρο πολυσακχαρίτες. Το άμυλο είναι ο πιο «διάσημος» πολυσακχαρίτης της διατροφής.

Τα τρόφιμα που περιέχουν άμυλο αποτελούν τη βάση του καθημερινού διαιτολογίου και περιλαμβάνουν το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, την πατάτα, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα όπως οι φρυγανιές, τα μπισκότα, τα κριτσίνια κ.α.

Ταυτόχρονα, τα τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ιδίως όταν πρόκειται για προϊόντα ολικής άλεσης.

 Επιστημονική Επιμέλεια: Διαιτολογική Ομάδα nutrimed.gr

Διατροφή

Ποιες καλοκαιρινές τροφές σε προστατεύουν από τις ρυτίδες...
Ο καλοκαιρινός ήλιος και η θάλασσα αφυδατώνουν το δέρμα μας και το κάνουν να δείχνει πιο θαμπό. Πέρα από συστηματική χρήση αντηλιακής και ενυδατικής κρέμας, υπάρχουν κάποιες υγιεινές, καλοκαιρινές τροφές που θρέφουν την επιδερμίδα και σου χαρίζουν πιο λαμπερό και νεανικό δέρμα, χωρίς ρυτίδες.
√ Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, που σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Newcastle, προστατεύει τα κύτταρα της επιδερμίδας από τη φθορά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.
√ Η β-καροτίνη που περιέχει το καλαμπόκι, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό, η οποία έχει την ιδιότητα να προστατεύει το δέρμα.
√ Το αγγούρι και το καρπούζι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που ενυδατώνει το δέρμα και προλαμβάνει την αφυδάτωση.
√ Τα καρότα, περιέχουν βιταμίνη Κ, C, B6, σίδηρο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο, συστατικά που προστατεύουν το δέρμα, αλλά και σε βοηθούν να αποκτήσεις πιο ομοιόμορφο μαύρισμα.
√ Ο ψευδάργυρος που περιέχουν τα θαλασσινά, όπως μύδια, στρείδια και καβούρια χαρίζει ελαστικό και ανθεκτικό δέρμα και προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων.

https://www.myfit.gr

Διατροφή

Μάθε για το θησαυρό συστατικών που κρύβουν μέσα τους κάποια σποράκια και ενταξέ τα στη διατροφή σου. Είναι μικρά αλλά τεράστια σε θρεπτική αξία!

Τα βρώσιμα σποράκια που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς επιπρόσθετη επεξεργασία, πέραν ίσως της απομάκρυνσης του φλοιού τους, ανήκουν διατροφικά στην ομάδα των ξηρών καρπών.

Όπως και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί, τα σποράκια διαθέτουν ένα εξαιρετικό θρεπτικό προφίλ, με πολλά αναγκαία διατροφικά στοιχεία, π.χ. πολυακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μέταλλα, φυτοθρεπτικά, ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη και γλουτένη.

Λόγω της ευκολίας στη χρήση τους μπορείς να τα εντάξεις στη διατροφή σου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είτε μεμονωμένα ως σνακ είτε σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, εφόσον βεβαίως δεν έχεις κάποια διαπιστωμένη αλλεργία σε αυτά ή ιατρική συμβουλή περί του αντιθέτου. Καθώς όμως αποτελούν συμπυκνωμένα τρόφιμα με μεγάλη θερμιδική πυκνότητα και υψηλή ενεργειακή απόδοση, κατά μέσο όρο 5,5 θερμίδες ανά 1 γρ., η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη: όχι παραπάνω από 30 γρ. 2-4 φορές εβδομαδιαίως.
Παρ' όλα αυτά, αποκλειστικά χορτοφάγοι, ωμοφάγοι, αθλητές, λιποβαρείς και άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ενδείκνυται να τα καταναλώνουν συχνότερα, ακόμα και καθημερινά.

Λιναρόσποροι: «Φάρμακο» για τη δυσκοιλιότητα

Οι σπόροι του λιναριού αποτελούν πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, κυρίως άλφα-λινολενικού οξέος. Διαθέτουν επίσης πολλές φυτικές ίνες και λιγνάνες, ουσίες πανομοιότυπες με τα γυναικεία οιστρογόνα. Οι λιναρόσποροι είναι ευεργετικοί για τη λειτουργία του καρδιαγγειακού, του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καταπραΰνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ενώ τους αποδίδονται και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Αξιοσημείωτο: 1 κουταλιά λιναρόσποροι περιέχουν περίπου 4,5 γρ. φυτικών ινών.
Πώς τρώγονται: Μπορείς να τους προσθέσεις ακέραιους, μουλιασμένους ή αλεσμένους σε νιφάδες δημητριακών, γιαούρτι, τηγανίτες, ομελέτες, μπιφτέκια, σαλάτες, σούπες, πουρέ, χούμους, αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα όπως ψωμί πολύσπορο, παξιμάδια, κέικ και μπισκότα. Ακόμα, να τους μαγειρέψεις με λαχανικά ή να φτιάξεις με αυτούς αφέψημα. Όταν τους αλέθεις, οπότε αφομοιώνονται καλύτερα, προτιμότερο να το κάνεις λίγο πριν τους καταναλώσεις.
Ανά 100g καφέ λιναρόσπορου
Θερμίδες (Kcal) 534
Πρωτεΐνες (g) 18,3
Υδατάνθρακες (g) 1,6
Λιπαρά (g) 42,1

Σπόροι chia:Βοήθημα στο αδυνάτισμα

Εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών (ω-3, ω-6) και φυτικών ινών. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φώσφορο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, κάλιο και βόριο. Απορροφούν 10-20 φορές τον όγκο τους σε νερό, αποκτώντας έτσι τη μορφή ζελατίνας (chia gel), με αποτέλεσμα να γεμίζουν το στομάχι και να μειώνουν το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον, καθυστερούν την απορρόφηση των υδατανθράκων και βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου.
Αξιοσημείωτο: 1 κουταλιά σπόροι chia μάς προσφέρουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών.
Πώς τρώγονται: Μπορείς να τους προσθέσεις ολόκληρους, αλεσμένους ή με τη μορφή ζελατίνας σε νιφάδες βρόμης ή άλλα δημητριακά, γιαούρτι, smoothies, σαλάτες, ομελέτες, βραστά, σούπες και σάλτσες για να πήξουν καλύτερα, γλυκίσματα κ.ά. Για να γίνουν σαν ζελατίνα, τους μουλιάζεις σε νερό ή χυμό μήλου για 15-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Ανά 100g ωμοί
Θερμίδες (Kcal) 490
Πρωτεΐνες (g) 16,0
Υδατάνθρακες (g) 44,0
Λιπαρά (g) 31,0

Αμάρανθος, κινόα & φαγόπυρο

Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου, στη λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερίνης
Και τα τρία αυτά τρόφιμα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, φυτικές ίνες, βιταμίνες της ομάδας Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Περιέχουν επίσης αρκετές πρωτεΐνες, με όλα τα βασικά αμινοξέα που εκλείπουν από τα δημητριακά, όπως π.χ. η λυσίνη, έχουν χαμηλά λιπαρά χωρίς καθόλου χοληστερίνη και είναι ελεύθερα γλουτένης, επομένως μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με δυσανεξία σε αυτήν.
Πώς τρώγονται: Οι σπόροι του αμάρανθου, φυτό που δεν πρέπει να συγχέεται με τον αμάραντο, τρώγονται βρασμένοι, π.χ. ως χυλός με μέλι, ξηρούς καρπούς και φρούτα, ή ψημένοι όπως ακριβώς το ποπ κορν (ανοίγουν κατά το ψήσιμο). Μπορούν επίσης να μαγειρευτούν μαζί με σιτηρά ή να προστεθούν σε σούπες και σάλτσες. Το αλεύρι τους χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων, ζυμαρικών και γλυκισμάτων.

Η κινόα είναι ένας θάμνος που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα τεύτλα και το σπανάκι. Οι σπόροι της, που υπάρχουν σε πολλά χρώματα, όπως άσπρο, κόκκινο, μαύρο, μπλε κ.ά., πρέπει πρώτα να πλένονται καλά για να μειωθεί η πικράδα τους και κατόπιν χρησιμοποιούνται όπως το ρύζι, το κουσκούς ή το πλιγούρι. Μπορούν επίσης να καταναλωθούν ως πρωινό αντί βρόμης ή άλλων δημητριακών, π.χ. βρασμένη κινόα με κομματάκια μήλου, σταφίδες, γάλα και μέλι.
Οι σπόροι του φαγόπυρου προέρχονται από ένα θαμνώδες φυτό συγγενές με το ραβέντι και καταναλώνονται όπως το ρύζι ή οι νιφάδες βρόμης. Στο εμπόριο μπορείς να βρεις επίσης νιφάδες, κράκερ, ζυμαρικά τύπου νουντλς και αλεύρι από φαγόπυρο. Το αλεύρι αυτό είναι κατάλληλο για παρασκευάσματα που δεν φουσκώνουν, όπως τηγανίτες, κρέπες ή πίτες, ενώ όταν αναμειχθεί με άλλα αλεύρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων.
Οι αναφερόμενες διατροφικές αξίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν.
Ανά 100g ωμό
Αμάρανθος Κινόα Φαγόπυρο
Θερμίδες (Kcal) 379 355 346
Πρωτεΐνες (g) 14,0 14,0 11,7
Υδατάνθρακες (g) 66,0 64,0 74,9
Λιπαρά (g) 7,0 5,0 2,7
Κι άλλα βρώσιμα σποράκια

Εκτός από τα προαναφερθέντα, υπάρχουν πολλά ακόμα βρώσιμα σποράκια, κάποια εκ των οποίων με παρόμοια θρεπτικά στοιχεία, π.χ. οι σπόροι διατροφικής κάνναβης, άλλα που προστίθενται σε φαγητά, αρτοσκευάσματα ή γλυκίσματα ως ενισχυτικά της γεύσης τους, π.χ. γλυκάνισος, κόλιανδρος, κύμινο, μαραθόσπορος, παπαρουνόσπορος, καθώς και ορισμένα που αποτελούν βασική πρώτη ύλη παράγωγων προϊόντων, π.χ. ο σιναπόσπορος για την κατασκευή μουστάρδας. Ξεχωριστό όμως διατροφικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν σπόροι όπως ο αμάρανθος (μαυροσίταρο), η κινόα και το φαγόπυρο, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «ψευδοδημητριακά», γιατί μοιάζουν και χρησιμοποιούνται ως δημητριακά, χωρίς όμως να είναι.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ

Διατροφή

Για πολλά χρόνια, το λίπος ήταν το κακό παιδί στον τομέα της υγείας και της διατροφής παγκοσμίως, υπεύθυνο για την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη. Αλλά οι κακές συμβουλές οδήγησαν στην παραπληροφόρηση του καταναλωτή επηρεάζοντας δραματικά τις συνήθειές του. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος τροφίμων για τον οποίο έχουν πλεχθεί εγκώμια περί υγείας. Συγκεντρώσαμε επτά τροφές για τις οποίες μέχρι πρότινος ήμασταν βέβαιοι για την υψηλή διατροφική τους αξία, αλλά τελικά οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται σε περίσσεια.

1. Φυτικά έλαια
Τα φυτικά έλαια περιλαμβάνουν τη σόγια, το καλαμπόκι, το φυστικέλαιο, το καρδαμέλαιο και τον ηλίανθο, επειδή παράγουν τοξικά προϊόντα οξείδωσης όταν θερμαίνονται, ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες υψηλές σε φυτικά έλαια οδηγούν σε υψηλά ποσοστά καρκίνου και πέτρα στη χολή σε σύγκριση με δίαιτες με κορεσμένα λίπη.
Τα φυτικά έλαια είναι σχετικά πρόσφατες προσθήκες στη διατροφή του ανθρώπου: Από το 1950 έχουμε συμπεριλάβει στο φαγητό μας σημαντικές ποσότητες φυτικών ελαίων.
Καλύτερες επιλογές: Βούτυρο, λαρδί, στέαρ, έλαιο καρύδας και σε μικρότερο βαθμό, το ελαιόλαδο. Όλα είναι πιο σταθερά σε υψηλές θερμότητες και δεν οξειδώνονται εύκολα. Μάλιστα, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι προκαλούν καρδιακές παθήσεις.
2. Άπαχο γάλα
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, K και E μπορούν να απορροφηθούν μόνο όταν συνοδεύονται από λίπος (είναι επίσης δύσκολο ο οργανισμός να απορροφήσει αυτές τις βιταμίνες στα λαχανικά, αν καταναλωθούν χωρίς λίπος). Επίσης, χωρίς το λίπος, το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί σωστά, αλλά σχηματίζει αδιάλυτους σαπώνες ασβεστίου στο έντερο.
Καλύτερη επιλογή: Πλήρες γάλα, το οποίο περιέχει φυσικά το λίπος που απαιτείται για να απορροφήσει τις βιταμίνες.
3. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα
Η αφαίρεση του λίπους από τα τρόφιμα επηρεάζει τη γεύση και την υφή τους. Έτσι, οι βιομηχανίες πρέπει να χρησιμοποιούν ουσίες που ονομάζονται «υποκατάστατα λίπους», οι οποίες δεν έχουν πάντα ως βάση τους υδατάνθρακες. Το αποτέλεσμα είναι ότι προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως το φυστικοβούτυρο, οι σάλτσες για σαλάτες, το γιαούρτι, τα μπισκότα και τα παγωτά είναι σχεδόν πάντα πλούσια σε υδατάνθρακες. Ένα κέικ με χαμηλά λιπαρά έχει την ίδια ποσότητα ζάχαρης (50 γραμμάρια).
Καλύτερη επιλογή: Υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη τρόφιμα, επειδή έχουν λιγότερη ζάχαρη και λιγότερους υδατάνθρακες από τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος τρόφιμα. Τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα δεν θα σας παχύνουν.
4. Φρούτα
Τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ιδιαίτερα τα πολύ γλυκά φρούτα όπως ο ανανάς, τα σταφύλια, το καρπούζι και τα αποξηραμένα φρούτα. Η φρουκτόζη στα φρούτα έχει το ίδιο αποτέλεσμα όπως η φρουκτόζη στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας: εισχωρεί κατ’ ευθείαν στο ήπαρ και προκαλεί υψηλά τριγλυκερίδια, καθώς και μεταβολικό σύνδρομο και καρδιακή νόσο. Προσοχή λοιπόν κατά την κατανάλωση φρούτων!
Καλύτερες επιλογές: Για σνακ, δοκιμάστε το τυρί ή ξηρούς καρπούς.
5. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Ακόμα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι υδατάνθρακες, οι οποίοι διασπώνται σε γλυκόζη στο σώμα. Η γλυκόζη ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης, η οποία είναι ο βασιλιάς όλων των ορμονών που δημιουργεί το ανθρώπινο λίπος. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες κινδυνεύουν για καρδιακή νόσο, διαβήτη και παχυσαρκία.
Καλύτερη επιλογή: Επιλέξτε κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά.
6. Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο είναι μια χαρά, αλλά όλη την ώρα; Το κοτόπουλο είναι σχετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το κόκκινο κρέας, το οποίο περιέχει σίδηρο, σελήνιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες B6 και B12.
Καλύτερες επιλογές: Επιλέξτε το κόκκινο κρέας ή ακόμα και γλυκάδια και συκώτι. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το κορεσμένο λίπος και η χοληστερόλη σε αυτά τα τρόφιμα προκαλεί καρδιακές παθήσεις.
7. Ελαιόλαδο
Αυτό το λάδι έχει δοκιμαστεί αυστηρά σε πολλές κλινικές δοκιμές, αλλά οι ερευνητές ακόμα δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι επιφέρει καρδιακά προβλήματα. Και εδώ ακολουθεί κάτι που μας εκπλήσσει. Δεν είναι ένα αρχαίο τρόφιμο των Ελλήνων και των Ιταλών. Η χρήση του είναι αρχαία, αλλά κυρίως ως αλοιφή για να αλείψουν το σώμα.
Καλύτερες επιλογές: Για το μαγείρεμα επιλέξτε το βούτυρο, το λαρδί και το έλαιο καρύδας, τα οποία είναι πιο σταθερά και δεν οξειδώνονται τόσο εύκολα. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο σε σαλάτες και άλλα φαγητά σε θερμοκρασία δωματίου.

https://www.flowmagazine.gr

Διατροφή

Τα κεράσια είναι νόστιμα και πολύ θρεπτικά. Ο καρπός είναι πλούσιος σε:

Αντιοξειδωτικά
μεταλλικά άλατα
ελαγικό οξύ
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Α
Μελατονίνη
κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό
Βιοφλαβονοειδή
Ανθοκυανίνες
φυτοστερόλες

Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ μια μερίδα κερασιών (100 γραμμάρια) αποδίδει 33 θερμίδες.

Τα οφέλη στην υγεία από τα κεράσια:

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με το κεράσι. Τα κυριότερα είναι:
Τα κερασιά είναι αντικείμενο έρευνας στην ανθρώπινη μάχη κατά του καρκίνου. Έρευνες, μέχρι σήμερα, αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση των κερασιών είναι ιδιαίτερα επωφελής για την καταπολέμηση του καρκίνου σε διάφορα όργανα. Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάποιες φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Μια πρώτη δράση των ανθοκυανίδων είναι η εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.
Τα αντιοξειδωτικά στα κεράσια καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την φθορά των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό πιστεύεται ότι επιβραδύνει την διαδικασία γήρανσης.

Δρουν αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά.

Ευνοούν την καλή λειτουργικότητα του εντέρου, ενώ δρουν ως καθαρτικά και ως υπακτικά, κυρίως λόγω των φυτικών ινών και των οργανικών οξέων, που περιέχουν.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η ανθοκυάνη στα κεράσια βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις (J Nutr. 2006).

Μία έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.

Άλλη μια σημαντική δράση των κερασιών είναι η εξής: Μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία.

Αντίστοιχη δράση έχουν και στη σωματική κόπωση κυρίως λόγω των μεταλλικών αλάτων που περίεχουν, αυξάνοντας τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού (Br J Sports Med. 2006)

Λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων, που περιέχουν, δρουν, ανακουφιστικά, σε ρευματικούς πόνους και την ουρική αρθρίτιδα (J Nutr. 2003). Ενα φλυτζάνι χυμός κεράσι έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να ανακουφίσει προβλήματα που συνδέονται με την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα.

Τα κεράσια είναι χαμηλά σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η τακτική κατανάλωση συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και μπορεί να τροποποιήσει το μεταβολισμό για την αποτελεσματική απώλεια βάρους. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσική θεραπεία για την ινομυαλγία..

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στα κεράσια ελέγχει την κατακράτηση του νερού και βοηθά στη θεραπεία των αυτοάνοσων νευρο-εκφυλιστικών παθήσεων και νόσων του συνδετικού ιστού.

Τα κεράσια είναι εύκολα διαθέσιμα, νωπά, χυμός και σε κονσέρβα. Πλούσια μερίδες των φρούτων εξασφαλίζει την ημερήσια πρόσληψη των βασικών σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση

Τα κεράσια μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία απώλειας βάρους. Το κεράσια είναι χαμηλά σε λιπαρά και σε υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η τακτική κατανάλωση συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και μπορεί να τροποποιήσει το μεταβολισμό για την αποτελεσματική απώλεια βάρους. Επίσης, οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών. Είναι ουσίες που δεν αποδίδουν ενέργεια κι έτσι δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική πρόσληψη του οργανισμού. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει είτε με τη μείωση της εντερικής απορρόφησης της χοληστερόλης που προσλαμβάνεται από την τροφή είτε με αλλαγές στον μεταβολισμό της χοληστερόλης στα εντερικά κύτταρα.

Σε άλλες μελέτες (University of Michigan) βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά εκτός από την πρόληψη του καρκίνου και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να προδίδουν ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αποτρέποντας την υπερ- ή υπό-γλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη.

medlabgr.blogspot.com

Διατροφή

Η αλμυρή λιχουδιά που διώχνει το άγχος και «ανεβάζει» τη διάθεση.Πόσες φορές έχετε άγχος για τη συνέντευξη στην καινούργια δουλειά, το ραντεβού με το αγόρι που σας αρέσει και το επίσημο dinner με τους γονείς του; Κάθε φορά που το στομάχι σας γίνεται κόμπος, ζαλίζεστε, σας πιάνουν κράμπες, δεν ξέρετε τι να κάνετε, ο οργανισμός σας πανικοβάλλεται και χρειάζεστε άμεσα βοήθεια.

Το τυρί είναι ο φίλος σας στη δύσκολη στιγμή και εκείνη η αλμυρή λιχουδιά που θα φροντίσει αν επιφέρει στο σύστημά σας μία ισορροπία. Φτιάξτε ένα τοστ με τυρί και με την πρώτη δαγκωνιά θα νιώσετε αμέσως καλύτερα.

Γιατί; Το τυρί περιέχει ένα αμινοξύ, το τριπτοφάνη, το οποίο βοηθάει τον εγκέφαλο να παράγει σεροτονίνη τη χημική ουσία που μας φτιάχνει τη διάθεση και ελαττώνει το άγχος

 

Πηγή: https://www.queen.gr

Διατροφή

Πώς θα ακολουθήσεις σωστή την δίαιτα RS για να χάσεις κιλά με υδατάνθρακες.Βασικά χαρακτηριστικά:

Υποθερμιδική δίαιτα με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες και κορεσμένα λιπαρά. Δίνει έμφαση στην κατανάλωση «καλών» αμυλούχων υδατανθράκων, πλούσιων σε φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο.

Αναμενόμενη απώλεια βάρους: 1-2 κιλά εβδομαδιαίως.

Διάρκεια:

Μέχρι να χάσεις το βάρος που επιθυμείς. Μετά, ακολουθείς τη διαδικασία συντήρησης, η οποία δεν διαφέρει πολύ από τη βασική δίαιτα.

Υπέρ:

Υγιεινή και ισορροπημένη. Σχετικά εύκολη στην εφαρμογή, πολύ οικονομική. Ιδανική εάν μαγειρεύεις «μαζεμένα», καταψύχεις το φαγητό και το τρως σε επόμενες ημέρες.

Χάνεις πραγματικά κιλά και όχι υγρά. Περιέχει ποικιλία τροφίμων, περιορίζει τα ζωικά τρόφιμα. Χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού. Βελτιώνει τα λιπίδια του αίματος, ελαττώνει την υψηλή χοληστερίνη. Ευνοεί την παραγωγή σεροτονίνης, δημιουργεί καλή διάθεση. Με τις υποδεικνυόμενες αντικαταστάσεις τροφίμων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χορτοφάγους ή άτομα που νηστεύουν. Παρέχει εχέγγυα για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Κατά:

Σχετικά αργή απώλεια βάρους. Δεν δίνει πολλές εναλλακτικές λύσεις γευμάτων.

Τα περισσότερα φαγητά πρέπει να τρώγονται κρύα. Δεν παρέχει αρκετό ζωικό σίδηρο και ασβέστιο από γαλακτοκομικά, ίσως χρειαστείτε ανάλογα συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα. Απαιτείται εξατομίκευση των ποσοτήτων. Σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, τυμπανισμό και κατακράτηση υγρών. Δεν είναι κατάλληλη για άτομα με ευερέθιστο έντερο ή στομαχικά προβλήματα.

Σου ταιριάζει εάν: Είσαι απόλυτα υγιής και σωματικά δραστήρια. Έχεις κουραστεί από τις ακραίες δίαιτες και το «γιο-γιο» των κιλών σου. Θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Έχεις βαρεθεί το κρέας ή θέλεις να το μειώσεις. Λατρεύεις τα αμυλούχα τρόφιμα και την απλότητα στο μαγείρεμα. Σου αρέσουν τα «κρύα πιάτα» ή, τουλάχιστον, δεν σε ενοχλεί το φαγητό να μην είναι ζεστό.

Οδηγίες για την επιτυχία

Προσεκτική μελέτη, προσαρμογές και εξατομικεύσεις όπου χρειάζονται...

Επιλογές. Προτεραιότητα σε τρόφιμα της καλύτερης δυνατής ποιότητας (π.χ. βιολογικά), σχετικά άπαχα (π.χ. γιαούρτι με 0-2% λιπαρά, φιλέτο κοτόπουλου), ανεπεξέργαστα ή το λιγότερο δυνατόν επεξεργασμένα (π.χ. αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως).

Μαγείρεμα. Η απλότητα και η χαμηλότερη θερμοκρασία κερδίζουν! Προτίμησε τον ατμό ή το βράσιμο, απόφυγε το τηγάνισμα και την προσθήκη λιπαρών υλών.

Γεύματα. Τακτικές ώρες, καμία παράλειψη. Ακόμα κι αν δεν πεινάς, είναι προτιμότερο να φας έστω και λίγο.

Γεύματα στην εργασία. Όλα τα προτεινόμενα γεύματα μπορούν να προετοιμαστούν οποιαδήποτε ώρα ή ημέρα, να συντηρηθούν στην ψύξη και να μεταφερθούν εύκολα στο χώρο εργασίας σου.

 

Ενδεικτικό μέγεθος μερίδων. Κατά μέσο όρο:
Σαλάτες λαχανικών: 1 βαθύ πιάτο ή περισσότερο (κανένας περιορισμός).
Ζυμαρικά, ρύζι, πατάτα, όσπρια κ.λπ.: ποσότητα ίση σε μέγεθος με τη γροθιά σου.
Κοτόπουλο, μπιφτέκι, ψάρι: ποσότητα ίση σε μέγεθος με την παλάμη σας χωρίς τα δάχτυλα.
Ξηροί καρποί: μέχρι μια χούφτα (η ποσότητα που περιέχεται στο εσωτερικό του χεριού σου, με τα δάχτυλα να σχηματίζουν σχεδόν ορθή γωνία με την παλάμη).
Για τα υπόλοιπα: 1 μικρό φρούτο, 1 μικρό γιαούρτι, 1 ποτήρι φυτικό ρόφημα, 1 λεπτή φέτα ψωμί, μέχρι 1 κουταλιά ελαιόλαδο ή σάλτσα κ.λπ.

Προσοχή! Όπου θεωρείς ότι οι προτεινόμενες μερίδες είναι πολύ μικρές για τις δικές σου θερμιδικές ανάγκες, μπορείς να τις προσαρμόζεις αναλόγως, πάντα όμως σε λογικά πλαίσια και πάντα σε ποσότητες μικρότερες απ' ό,τι έτρωγες πριν από τη δίαιτα.
Αλάτι. Περιόρισέ το. Χρησιμοποίησε αντ' αυτού αρωματικά βότανα.
Καφές, τσάι, κακάο. Συνολικά μέχρι 3 φλιτζάνια ημερησίως, προτιμότερο χωρίς ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ύλες.
Αναψυκτικά. Μια στο τόσο ένα αναψυκτικό light ή σόδα δεν πρόκειται να χαλάσει τη δίαιτά σου, ούτε να σε βλάψει.
Αλκοολούχα. Δεν απαγορεύονται αλλά και δεν συστήνονται. Αν νιώσεις την ανάγκη για ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό, πιές το.
Νερό. Το περισσότερο είναι πάντα προτιμότερο. Ελάχιστος στόχος τα 8-10 ποτήρια ημερησίως.
Αντικαταστάσεις. Εάν κάποιο τρόφιμο σε ενοχλεί ή δεν είναι του γούστου σου, αντικατάστησέ το με σχετικά ομοειδές, π.χ. το μούσλι με νιφάδες βρώμης ή άλλα δημητριακά πρωινού, την πατάτα με ρύζι ή πλιγούρι, τις φακές με φασόλια ή ρεβίθια, το φυτικό ρόφημα με γάλα, το κοτόπουλο με γαλοπούλα κ.λπ.
Στο εστιατόριο. Οι πιο διαιτητικές επιλογές είναι:
Σαλάτα λαχανικών και φιλέτο κρέατος ή κοτόπουλου με λαχανικά ή ρύζι.
Χόρτα και ψητό ψάρι ή θαλασσινά.
Ποικιλόχρωμη σαλάτα και ζυμαρικά χωρίς λιπαρές σάλτσες ή χορτοφαγική πίτσα με αλεύρι ολικής αλέσεως.

Γεύμα ανταμοιβής. Μια φορά την εβδομάδα, σε ημέρα που θα καθορίσεις εσύ, αντικατάστησ ένα από τα γεύματα του διαιτολογίου με ό,τι άλλο επιθυμείς(«ελεύθερο»).
Εβδομαδιαίο μενού

Χάνεις κιλά με τρόφιμα που άλλες δίαιτες έχουν στη «μαύρη λίστα»: ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ψωμί...

Δευτέρα
Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με αχλάδι, πορτοκάλι, γιαούρτι και καρυδόψιχα.
Σνακ: Αμύγδαλα.
Μεσημεριανό: Κουνουπίδι με λαδολέμονο + ρεβίθια με κρεμμύδι και λεμόνι.
Σνακ: Επιδόρπιο σόγιας.
Βραδινό: Σαλάτα λάχανο-καρότο με λαδολέμονο + μακαρόνια με τόνο.
Αν είσαι vegan: αντικατάστησε το γιαούρτι στο πρωινό με επιδόρπιο σόγιας και τον τόνο στα μακαρόνια με σάλτσα ταχινιού, πέστο ή ντομάτας.
Τρίτη
Πρωινό: Μούσλι αναμεμιγμένο με λιναρόσπορο, ακτινίδιο και φυτικό ρόφημα.
Σνακ: Πορτοκάλι.
Μεσημεριανό: Αρακάς με πατάτα, κρεμμύδι, καρότα και άνηθο + μοσχαρίσιο μπιφτέκι ζυμωμένο με νιφάδες βρώμης.
Σνακ: Γιαούρτι.
Βραδινό: Μπρόκολα και καρότα στον ατμό με λαδολέμονο + χούμους με ρεβίθια και ταχίνι ή ρεβίθια με καρύδια.
Αν είσαι vegan: αντικατάστησε το μοσχαρίσιο μπιφτέκι με παρασκεύασμα σόγιας, ρεβιθιού ή σταριού (π.χ. «λουκάνικο» ή «μπιφτέκι») και το γιαούρτι με φυτικό ρόφημα ή επιδόρπιο.
Τετάρτη
Πρωινό: Γιαούρτι με μπανάνα, ταχίνι και λιναρόσπορο.
Σνακ: Πορτοκάλι.
Μεσημεριανό: Καροτοσαλάτα με λαδολέμονο + φασόλια + τυρί.
Σνακ: Αχλάδι.
Βραδινό: Αρακάς με κρεμμύδια, καρότα και άνηθο + πατατοσαλάτα με καρυδόψιχα.
Αν είσαι vegan: αντικατάστησε το προτεινόμενο πρωινό γεύμα με φρουτοσαλάτα και ξηρούς καρπούς. Επίσης, το τυρί με καλαμπόκι, καρύδια ή τόφου σόγιας.
Πέμπτη
Πρωινό: Δημητριακά πρωινού αναμεμιγμένα με φρέσκα φρούτα και φυτικό ρόφημα.
Σνακ: Πορτοκάλι.
Μεσημεριανό: Σπανακόρυζο ή λαχανόρυζο ή σαλάτα ταμπουλέ (με πλιγούρι) + βραστό αβγό.
Σνακ: Γιαούρτι.
Βραδινό: Σαλάτα με λάχανο, μαρούλι, κρεμμυδάκια, φασόλια, καλαμπόκι, γαλοπούλα και λαδολέμονο + (προαιρετικά) ψωμί.
Αν είσαι vegan:: αντικατάστησε τις ζωικές τροφές (αβγό, γιαούρτι, γαλοπούλα) με προϊόντα σόγιας.
Παρασκευή
Πρωινό: Ψωμί με ταχίνι ή φυτική μαργαρίνη και μέλι + φυτικό ρόφημα.
Σνακ: Καρύδια.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με λάχανο, καρότο, καλαμπόκι και λαδολέμονο + φακές σούπα.
Σνακ: Μπανάνα.
Βραδινό: Μπρόκολα και καρότα στον ατμό με λαδολέμονο + πατάτα + σολομός.
Αν είσαι vegan:: αντικατάστησε το σολομό με γαρίδες ή φακές από το μεσημέρι.
Σάββατο
Πρωινό: Νιφάδες βρώμης αναμεμιγμένες με φρέσκα φρούτα, λιναρόσπορο και φυτικό ρόφημα.
Σνακ: Γιαούρτι.
Μεσημεριανό: Καροτοσαλάτα με λαδόξιδο + ζυμαρικά με σάλτσα πέστο ή με «κιμά» σόγιας.
Σνακ: Ακτινίδια.
Βραδινό: Σαλάτα με ποικιλόχρωμα λαχανικά, κριθαρένιο παξιμάδι (κομματιασμένο), ελιές, τυρί φέτα, γαλοπούλα και λαδολέμονο.
Αν είσαι vegan:: αντικατάστησε το γιαούρτι με μη γαλακτοκομικό επιδόρπιο (π.χ. σόγιας) και τα ζωικά τρόφιμα της σαλάτας με καρύδια και αμύγδαλα.
Κυριακή
Πρωινό: Δημητριακά πρωινού αναμεμιγμένα με ξερά φρούτα και φυτικό ρόφημα.
Σνακ: Μαύρη σοκολάτα.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με λάχανο, μαρούλι, καρότο και λαδολέμονο + κοτόπουλο με πλιγούρι ή ρύζι ή τραχανά.
Σνακ: Αχλάδι.
Βραδινό: Σαλάτα με βρασμένο κουνουπίδι ή λάχανο, καρότα, κομματάκια κοτόπουλου, καλαμπόκι ή πλιγούρι, ελιές και λαδολέμονο + ψωμί.
Αν είσαι vegan:: αντικατάστησε το κοτόπουλο με όσπριο της αρεσκείας σας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει γάλα.

Συντήρηση αποτελέσματος
Συνέχισε να τρως 3 γεύματα και 2 σνακ ημερησίως, χωρίς υπερβολές στο μέγεθος των μερίδων.
Κατανάλωσε σε αναλογικά μεγαλύτερες ποσότητες αμυλούχα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο.
Τρώγε άφθονα ινώδη λαχανικά και τουλάχιστον 3 διαφορετικά φρούτα ημερησίως.
Επίλεξε γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή φυτικά υποκατάστατα αυτών εμπλουτισμένα με ασβέστιο, κατανάλωσε 2-3 μερίδες καθημερινά.
Προτίμησε ωμό ελαιόλαδο, ταχίνι, σπόρους και άψητους ξηρούς καρπούς ως βασικές πηγές επιπρόσθετου λίπους.
Δώσε προτεραιότητα στα λιπαρά ψάρια, στα άπαχα πουλερικά και στα αβγά έναντι των κόκκινων κρεάτων.
Ελαχιστοποίησε την κατανάλωση γλυκών, ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων.
Αντί άλλων υγρών, προτίμησε το νερό.

Ασκήσου σχεδόν καθημερινά, με όποιον τρόπο σε ευχαριστεί, για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Μη εξατομικευμένες δίαιτες αντενδείκνυνται σε παχύσαρκα άτομα και άτομα με προβλήματα υγείας. Πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, ζητήστε τη συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού ή πτυχιούχου διαιτολόγου.

https://www.womenonly.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή