Ιανουαρίου 22, 2020

Διατροφή

 Ο σαμπούκος είναι μικρό φυλλοβόλο δένδρο. Ο φλοιός του κορμού είναι ανοιχτόχρωμος με σχισμές και λευκά φακίδια. Έχει φύλλα μεγάλα, πράσινα θαμπά, με 5 λογχοειδή οδοντωτά φυλλάρια, άνθη μικρά λευκοκίτρινα, πολύ μυρωδάτα κατά μεγάλα απλωτά σκιάδια. Οι καρποί του είναι μικρές μαύρες ράγες. Η λαϊκή παράδοση χαρακτηρίζει τον Σαμπούκο ως πλήρες Φαρμακείο λόγω των αναρίθμητων θεραπευτικών και προφυλακτικών του ιδιοτήτων. Τα μέρη που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι ο φλοιός, τα άνθη, οι καρποί και τα φύλλα.Τα άνθη του βγαίνουν σε ταξιανθίες όπως και οι καρποί, είναι ερμαφρόδιτα και έχουν ευχάριστη μυρωδιά που οφείλεται στο πλούσιο αιθέριο έλαιο που περιέχουν. Τα μικρά του φρούτα είναι σκούρα, σχεδόν μαύρα όταν είναι ώριμα.

Ο Σαμπούκος (Sambucus nigra) είναι επίσης γνωστός ως Ζαμπούκος, Σαμβυξ, Κουφοξυλιά, Αφροξυλιά, Αφροξυλάνθη, Ακταία, Βούζια, Φροξυλιά, Φροξινάνθη. Πρόκειται για μία ομάδα 30 περίπου φυτών που ευδοκιμούν σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές του Βορείου κυρίως ημισφαιρίου. Χρήσιμα τμήματα του Σαμπούκου είναι τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί του.
Οι Άγγλοι αποκαλούν το δέντρο “elder” και τον καρπό του “elderbery”. Κάποια άλλα από τα πολλά του ονόματα είναι: Elderberry, Sambucus nigra, Ellanwood, Holunder, Πρεσβύτερος αλλά συχνότερα καλείται Γέροντας. Ανήκει στην οικογένεια Caprifoliaceae.
Ο Γέροντας (Sambruca nigra) είναι ένα κοινό δέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, και έχει πολιτογραφηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια ο Σαμπουκος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της γρίπης και των συμπτωμάτων της. Δύο ανεξάρτητες κλινικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 2004, έδειξαν πως η κατανάλωση Σαμπούκου μειώνει σημαντικά τόσο τα συμπτώματα όσο και το χρόνο ανάρρωσης από τη γρίπη (τόσο τύπου Α όσο και τύπου Β).

Ο Σαμπούκος περιέχει το περισσότερο νιτρικό κάλιο σε σχέση με οποιοδήποτε βότανο και είναι πλούσιος σε πολλές βιταμίνες (κυρίως Α, Β, C). Τον 17ο αιώνα ήταν δημοφιλές γιατρικό για να καθαρίζει τα φλέματα, ενώ τον 18ο αιώνα στην Γαλλία το απόσταγμα του Σαμπούκου εκθειαζόταν για την ικανότητά του να λευκαίνει το δέρμα και να σβήνει τις φακίδες. Τα φύλλα δρουν ως εξωτερικό μαλακτικό και επουλωτικό, εσωτερικό καθαρτικό, αποχρεμπτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό. Επίσης λιωμένα χρησιμοποιούνται για μωλωπισμούς, διαστρέμματα, τραύματα και χιονίστρες συνήθως σε μορφή μίας ζεστής κομπρέσας. Για κρυολογήματα και πυρετούς ο Σαμπούκος συνδυάζεται με Μέντα, Αχιλλέα ή Ύσσωπο. Για τη γρίπη συνδυάζεται με Αγριμόνιο. Για την καταρροή με τη Χρυσόβεργα.

Η περίοδος άνθησης διαρκεί περίπου για τρεις εβδομάδες, και γίνεται στις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού (ανθίζει στο τέλος της άνοιξης) αλλά η διατήρηση των λουλουδιών απαιτεί μεγάλη εμπειρία στους χειρισμούς.

Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις:
Υπάρχουν διάφορα είδη σαμπούκου. Χρησιμοποιούνται τα άνθη και τα μούρα του για:
- Ανακούφιση από τον πόνο.
- Καταπολέμηση των μολύνσεων.
- Θεραπεία του βήχα, του κρυολογήματος, της γρίπης και της ιγμορίτιδας.
- Δερματικές παθήσεις. Θεραπεία του πυρετού. Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
- Αγωγή για πρήξιμο (οίδημα) λόγω της διουρητικής του ιδιότητας.
Τα αποξηραμένα φύλλα και τα ψημένα (βρασμένα) μούρα του σαμπούκου, κυρίως του Ευρωπαϊκού είδους, χρησιμοποιούνται σε τσάγια, υγρά αποστάγματα και κάψουλες.

Διάφορες έρευνες προσπάθησαν να τεκμηριώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του σαμπούκου. Πράγματι οι άνθρωποι για αιώνες χρησιμοποιούν τα άνθη, τα μούρα, τον φλοιό και τα φύλλα του για διάφορες θεραπείες. Τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα για το σαμπούκο μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:
Παρά το γεγονός ότι μερικές μικρές έρευνες έδειξαν ότι ο σαμπούκος μπορεί να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης, οι αποδείξεις δεν είναι αρκετά ισχυρές για να τεκμηριώσουν αυτή τη θεραπευτική ιδιότητα των μούρων του σαμπούκου. Στα συμπεράσματα μερικών ερευνών υπήρξαν εισηγήσεις που ανέφεραν ότι ένα προϊόν που περιείχε άνθη σαμπούκου και άλλα βότανα δυνατόν να βοηθά στη θεραπεία των μολύνσεων των ιγμορείων (ιγμορίτιδες) όταν χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με αντιβιοτικά. Ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για επιβεβαίωση οπουδήποτε οφέλους. Δεν υπάρχει αξιόπιστη πληροφόρηση για την αποτελεσματικότητα των μούρων και των λουλουδιών του σαμπούκου σε άλλες ενδείξεις.

Για τη χρήση του σαμπούκου, λόγω του ότι μπορεί να παρουσιαστούν παρενέργειες, επιβάλλεται προσοχή: Τα ανώριμα ή αμαγείρευτα μούρα του σαμπούκου είναι τοξικά. Μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς ή σοβαρή διάρροια. Μόνο τα μούρα χρώματος μπλε ή μαύρου του σαμπούκου είναι εδώδιμα. Επειδή τα άνθη του σαμπούκου πιθανόν να έχουν διουρητικές δράσεις χρειάζεται προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με φάρμακα που αυξάνουν τη διούρηση (διουρητικά).

Οι σκούρες ρώγες του φυτού μπορούν να καταναλωθούν νωπές σε μικρή ποσότητα όταν είναι πλήρως ώριμες, γιατί είναι δηλητηριώδεις όσο είναι άγουρες. Οι καρποί είναι ασφαλείς -αφού μαγειρευτούν- και μπορούν να γίνουν μαρμελάδα, ζελέ, ή σιρόπι. Δένουν πολύ καλά καλά με τα βατόμουρα τα μήλα και άλλα φρούτα στις γλυκές πίτες, και γίνονται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.
Οι καρποί περιέχουν: αμινοξέα – βιοφλαβονοειδή – φλαβονοειδή – καροτενοειδή -ζάχαρη – τανίνες, βιταμίνες Α- Β- C ( βιταμίνη C σε μεγάλη ποσότητα) .

Ο φλοιός δρα ως καθαρτικό, εμετικό και διουρητικό.

Τα φύλλα δρουν ως εξωτερικό μαλακτικό και επουλωτικό, εσωτερικά καθαρτικό, αποχρεμπτικό, και εφιδρωτικό. Χρησιμοποιούνται για μωλωπισμούς, διαστρέμματα, τραύματα και χιονίστρες. Τα φύλλα έχουν έντονη καθαρτική δράση αλλά η γεύση τους δεν είναι ευχάριστη. Τα φύλλα αφού πολτοποιηθούν και αραιωθούν με νερό διώχνουν μακριά τις μύγες, σκοτώνουν τις αφίδες, και άλλα έντομα. Συλλέγονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, μόνο με αίθριο καιρό, και αφού ο ήλιος έχει διώξει την πρωινή δροσιά, και αποξηραίνονται.

Χρησιμοποιούνται τόσο φρέσκα, όσο και αποξηραμένα. *Η χρήση των φύλλων του σαν ρόφημα δεν είναι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη χώρα μας, με εξαίρεση τη Θεσσαλία και εκεί γίνεται σε συνδυασμό με άλλα βότανα.

Τα άνθη δρουν ως εφιδρωτικό και αντικαταρροικό, είναι πολύ καλά για θεραπεία κρυολογημάτων και γρίπης, πονόλαιμου, πονόδοντου, ξερόβηχα, αμυγδαλών και φαρυγγίτιδας. Είναι κατάλληλα και για κάθε καταρροϊκή φλεγμονή του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος, όπως πυρετός εκ χόρτου και ιγμορίτιδα. Εξωτερικά τα λουλούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως και το χαμομήλι.Τα αποξηραμένα λουλούδια έχουν μαλακτικές ιδιότητες για το δέρμα, ενώ τα φρέσκα αποφεύγονται γιατί είναι ερεθιστικά.Είναι κατάλληλα για την επιπεφυκίτιδα, για δερματικές παθήσεις, για το ξηρό δέρμα και τα εγκαύματα από τον ήλιο. Το εκχύλισμα των ανθέων ( Aqua Sambuci )είναι μαλακτικό, λευκαντικό και αναπλαστικό για το δέρμα, κατάλληλο τόσο για τις πανάδες, όσο και για τα τραύματα και τις ουλές.
Μπορεί να προστεθεί στο νερό του λουτρού για ένα αναζωογονητικό μπάνιο που θα καταπραΰνει τα ευερέθιστα νεύρα και θα ανακουφίσει από τη φαγούρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των ματιών, σε πληγές ή φλεγμονές, όπως και το χαμομήλι.

Οι καρποί του Σαμπούκου δρουν ως εφιδρωτικό, διουρητικό και υπακτικό. Έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα άνθη αλλά επιπλέον είναι χρήσιμοι και στους ρευματισμούς. τις νευραλγίες, και τις ορμονικές διαταραχές.Έχουν δράση διουρητική, καθαρτική και υπακτική. Προάγουν την εφίδρωση, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα,και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Μαγειρικές χρήσεις:
Οι καρποί της κουφοξυλιάς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα, και χρησιμοποιούνται σαν τονωτικό σιρόπι για να προλάβουν τις ασθένειες του χειμώνα. Περιέχουν ευεργετικά φλαβονοειδή, και έχουν δυνατή αντιοξειδωτική δράση. Συλλέγονται από τα τέλη του καλοκαιριού, έως τις αρχές του φθινοπώρου. Τρώγονται ψημένοι, και μ’αυτούς παρασκευάζουν γλυκά, και ποτά.
Τα πράσινα, άγουρα μούρα είναι δηλητηριώδη και πρέπει να αποφεύγονται. Ακόμη και τα ώριμα διατηρούν σε μικρότερο βαθμό την τοξικότητά τους και είναι ο λόγος που στις περισσότερες συνταγές συστήνεται το ψήσιμο τους στους 100° C.

Οι ταξιανθίες των φρέσκων λουλουδιών βουτηγμένες σε κουρκούτι και σερβιρισμένες με σιρόπι σφενδάμου και χυμό λεμονιού, είναι ένα νόστιμο σνακ, αλλά και παραδοσιακό γλυκό όπως οι δικοί μας λουκουμάδες σε κάποιες περιοχές. Τα άνθη χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή λικέρ, και τον αρωματισμό άλλων αλκοολούχων ποτών. Οι συνταγές για σιρόπια, κρασιά και λικέρ δεν έχασαν ποτέ τη δημοτικότητά τους και η χρήση τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στο Βέλγιο, ένα είδος μπύρας γίνεται από τα μούρα του γέροντα. Οι Βρετανοί συνήθιζαν το σπιτικό κρασί και λικέρ από Σαμπούκο γιατί πίστευαν ότι παρατείνει τη ζωή και για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Οι καρποί χρησιμοποιούνται στην παρασκευή γλυκισμάτων, στον αρωματισμό κέικ, μπισκότων, χυμών και φρούτων. Οι Καυκάσιοι οινοποιούν τον μούστο τους με άνθη Σαμπούκου και αρωματίζουν κάποιες κρέμες, οι Βούλγαροι φτιάχνουν ξύδι Σαμπούκου, και οι Σέρβοι μαρμελάδες. Εδώ σ’εμάς απ’όσο ξέρω, η Σαμπούκα των Ιταλών μας έγινε γνωστή σαν κέρασμα στα ποτάδικα και τα μεζεδοπωλεία τη δεκαετία του 90.

https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Πολλές φορές ενώ έχεις χορτάσει, συνεχίζεις να τρως μέχρι σκασμού, με αποτέλεσμα να παίρνεις κιλά χωρίς πραγματικό λόγο. Αυτοί είναι 5 απλοί τρόποι που θα σε κάνουν να σταματήσεις να τρως όταν έχεις χορτάσει.

Μάσα αργά
Μην τρως αρπαχτά, γιατί έτσι το στομάχι δεν προλαβαίνει να στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχεις χορτάσει. Μάσα αργά και έτσι θα μειώσεις αυτόματα την ποσότητα του φαγητού σου.

Κάνε πολλά γεύματα
Κάνε πολλά συχνά γεύματα. Μην παραλείπεις το πρωινό και βάλε στη ζωή σου τα φρούτα και τα λαχανικά με κάθε γεύμα σου.

Μην τρως με βάση τους άλλους
Αν ο σύντροφός σου θέλει να φάει ένα γλυκό μετά το φαγητό, ενώ εσύ όχι, δε σημαίνει ότι πρέπει να τον συνοδεύσεις.

Βάλε το φαγητό σου σε μικρό πιάτο
Αν τρως σε μεγάλο πιάτο τότε τρως περισσότερο προκειμένου να φτάσεις μέχρι την τελευταία μπουκιά. Βάλε το φαγητό σου στο πιατάκι του γλυκού ακόμα κι αν χρειάζεται να σερβιριστείς πολλές φορές.

Τρως μπροστά στην τηλεόραση
Όταν τρως μπροστά στην τηλεόραση είσαι τόσο απασχολημένη με αυτό που παρακολουθείς που δεν μπορείς παράλληλα να μετράς τις μερίδες σου. Κι έτσι τρως παραπάνω, χωρίς να το καταλαβαίνεις.

https://www.kathimerini.gr

Διατροφή

Το σέλινο, ή αλλιώς Apium graveolens, αποτελεί ένα λαχανικό που καλλιεργείται στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στη Μεσόγειο ήδη από το 1000 π.Χ. Αρωματικό φυτό γνωστό σε Έλληνες, Ρωμαίους και Κινέζους που το χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική και την φαρμακευτική.

Το σέλινο κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ελληνική κουζίνα αφού καταφέρνει να προσδίδει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση σε πολλά πιάτα και ορεκτικά του παραδοσιακού ελληνικού τραπεζιού. Τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης έρχονται να επιβεβαιώσουν τους αρχαιότερους, με τα συστατικά του να ασκούν μοναδικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Έχει σαρκώδη ρίζα, βλαστό πολύκλαδο, φύλλα σύνθετα με τριγωνικά οδοντωτά φυλλάρια και λευκά, μικρά άνθη. Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται και ως μπαχαρικό. Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται και ως μπαχαρικό.

Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2. Επίσης, το σέλινο περιέχει μια ποικιλία φυτοχημικών συστατικών μεταξύ των οποίων είναι το καφεϊκό οξύ, το κουμαρινικό οξύ, το φερουλλικό οξύ, η λουτεολίνη, η κερκετίνη, η καμπεφερόλη και άλλα εξίσου σημαντικά φυτοχημικά συστατικά.

Είναι καλό διουρητικό και αφροδισιακό. Θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών και των ρευματικών παθήσεων.

Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Ο χυμός του σέλινου, ωφελεί τον εγκέφαλο όταν υπάρχει πνευματική καταπόνηση.
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας. Η χρήση του σέλινου από τότε έως και σήμερα διαδόθηκε ευρύτατα λόγω των εξαιρετικών ευεργετικών ιδιοτήτων του.

Οι ρίζες του σέλινου αλλά και οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Το φρέσκο φυτό είναι άριστο διουρητικό, τονωτικό και χωνευτικό. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος αλλά και της χοληστερόλης. Μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων αφού μειώνει θεαματικά την αρτηριακή πίεση. Το σέλινο βοηθά επίσης στη ρύθμιση του διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ζώα έχει φανεί ότι το εκχύλισμα σέλινου, που φέρει τα παραπάνω συστατικά, μπορεί να μειώνει την οξειδωτική βλάβη των αγγείων και των λιπών που απαντώνται στα οργανικά συστήματα. Παράλληλα, τα εκχυλίσματα αυτά έχουν φανεί να προλαμβάνουν τις φλεγμονώδεις απαντήσεις στο πεπτικό σωλήνα, καθώς να προστατεύουν αυτόν και το συκώτι από πιθανή τοξική επίδραση του ακρυλαμιδίου (τοξικού συστατικού που συνήθως παράγεται κατά το τηγάνισμα). Σε μελέτες σε ανθρώπους, έχει φανεί ότι ο χυμός ή τα εκχυλίσματα σέλινου μπορούν να μειώνουν τα επίπεδα του T-NFA και του ΝF-kΒ, οι οποίοι αποτελούν κλασσικούς μεσολαβητές της φλεγμονής. Επίσης, μπορούν να μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες IL-1B και IL-8, οι οποίες επάγουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, αντιπυρετικό, κατά των ρευματισμών, κατά της λιθίασης, μειώνει την την υδρωπικία, θεραπεύει τις χιονίστρες και επίσης μειώνει το ουρικό οξύ. Ευεργετικό και για τη μαστίτιδα.

Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται και στο σέλινο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι.

Το σέλινο δεν κάνει καλό μόνο στη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν πως το σέλινο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
Αυτό το οφείλει στην παρουσία δύο φλαβονοειδών, της λουτεολίνης και της διοσμίνης, που φαίνεται να προλαμβάνουν τις εγκεφαλικές φλεγμονές.

Τέλος, οι σπόροι του σέλινου έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.

Ασθένειες και παθήσεις στην καταπολέμηση των οποίων βοηθά το σέλινο:

Νεφρική νόσος (νεφρίτιδα)
Παθήσεις του παγκρέατος
Παθήσεις στο συκώτι και τη χολή
Ρευματισμοί
Νευρίτιδα
Δυσκοιλιότητα
Άσθμα
Καταρροή
Πυόρροια
Διαβήτης (τα φύλλα του φυτού)
Οίδημα (οι ρίζες του φυτού)
Εγκεφαλική κόπωση
Οξείδωση (κατάσταση κατά την οποία μειώνονται τα αλκαλικά αποθέματα ή η περιεκτικότητα σε διττανθρακικά ιόντα στον οργανισμό)
Αναιμία (χωρίς αμφιβολία λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, πρωτεΐνες και βιταμίνες)
Παχυσαρκία
Φυματίωση
Κακή υγεία των δοντιών (αναμφίβολα λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο)
Νευρικότητα και αϋπνίες

Πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό σέλινο με καρότο. Βοηθά στη αποτοξίνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού.

- Για τον διαβήτη παρασκευάστε αφέψημα χρησιμοποιώντας 20-25 γρ. ρίζα σέλινου σε ένα λίτρο νερού και πίνετε ένα φλυτζάνι του τσαγιού την ημέρα.
- Για την λιθίαση παρασκευάστε αφέψημα απο τους σπόρους του φυτού χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για την μαστίτιδα παρασκευάστε αλοιφή απο ίσα μέρη σέλινου και μέντας και τοποθετήστε ζεστή στους μαστούς για την απόφραξή τους.
- Για τον πυρετό παρασκευάστε αφέψημα απο τη ρίζα του φυτού χρησιμοποιώντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι δυο φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για την υδρωπικία παρασκευάστε αφέψημα απο τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιώντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι τρία φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για τις χιονίστρες βάζουμε αρκετή ποσότητα σε πολύ νερό και με αυτό το νερό πλένουμε την πάσχουσα περιοχή.
- Για το ουρικό οξύ βράστε σέλινο μέσα σε γάλα ή ρίξτε ένα κουταλάκι του τσαγιού σπόρους σέλινου σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια την ημέρα.

Ένα μείγμα από χυμό σέλινο με άλλους χυμούς δίνει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα στην ανεπάρκεια βιταμινών. Συνδυάζεται εξαιρετικά με: καρότα, παντζάρια, λάχανο, ραπανάκι, ντομάτα, μήλα, ξινόγαλο
Read more: https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Θέλετε να καταπολεμήσετε τις ρυτίδες; Ναι, υπάρχει η σωστή τροφή και για αυτό.Ανακαλύψτε ποια τροφή πρέπει να προσθέσετε στο διαιτολόγιο σας Αν θέλετε να αποχαιρετίσετε τις ρυτίδες, αρχίστε να καταναλώνετε περισσότερη σόγια. Το φυτό που μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στη διατροφή μας, κερδίζει καθημερινά πόντους και στην ομορφιά.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από έρευνες σε ζώα, αλλά μελέτη Άγγλων επιστημόνων στο πανεπιστήμιο του Bath δείχνει ότι ορισμένες ιδιότητες της σόγιας μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των ρυτίδων και ακόμα και στην θεραπεία τους όταν δεν είναι πολύ βαθιές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Nutrition όπου επισημαίνεται ότι μετά από 6 μήνες σχεδόν καθημερινής πρόσληψης σόγιας και οι 500 γυναίκες που συμμετείχαν κατάφεραν να βελτιώσουν την υφή του δέρματος τους, να είναι καλύτερα ενυδατωμένο και να έχει μια φυσική λάμψη νεότητας.

https://www.queen.gr

 

Διατροφή

Τρώμε περισσότερο όταν δεν είμαστε "καλα". 
Ακόμα και αν εκείνη η σακούλα με πατατάκια στο ντουλάπι της κουζίνας σου σε “παρακαλάει” να την καταβροχθίσεις, το φαγητό που βρίσκεται μπροστά σου μπορεί να μην είναι η πραγματική αιτία για την οποία οδηγείσαι στην υπερφαγία.

Η τάση σου αυτή να τρως περισσότερο μπορεί να έχει σχέση με τη διάθεσή σου. Σε μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Behavioral Medicine, το 40% των 1.447 φοιτητριών πανεπιστημίου που ερωτήθηκε παραδέχτηκε ότι έφαγε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από την κανονική τον προηγούμενο μήνα, ενώ όταν το έκανε ένιωθε εντελώς εκτός ελέγχου.

Με άλλα λόγια, αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουμε ήδη όλοι μας:

Η υπερφαγία είναι συχνά μία προσπάθεια να καλύψουμε περισσότερο ψυχολογικές παρά σωματικές ανάγκες μας. Και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δε χρειάζεται να έχεις απαραίτητα μία κάποιου είδους διατροφική διαταραχή που σε κάνει να τρως παραπάνω όταν δε νιώθεις συναισθηματικά καλά, αλλά ότι αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα μας.

Άρα, μπορείς να πολεμήσεις την επίθεση του συναισθηματικού φαγητού πριν καλά καλά αρχίσει.

https://www.shape.gr

Διατροφή

Η 5:2 δίαιτα είναι απλή. Για δύο μη συνεχόμενες ημέρες πρέπει να περιορίσεις το φαγητό σου στις 500 θερμίδες (600 για τους άντρες), ενώ τις υπόλοιπες τρως ό,τι θέλεις. Η ιδέα των δύο ημερών λειτουργεί με το να στέλνει το σώμα σε «λειτουργία επισκευής» παρά σε κατάσταση πείνας, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν μειώνεις τις θερμίδες όλες τις ημέρες.. . Αυτή η «λειτουργία επισκευής» αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για να αποκαταστήσει τα κατεστραμμένα κύτταρα.

Η 5:2 δίαιτα δεν είναι απλά εύκολη και με μεγάλα αποτελέσματα απώλειας βάρους, αλλά οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι 2 ημέρες δίαιτας, μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο, καθώς και να αποκρούσουν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Αν αποφασίσεις να την ακολουθήσεις, τι μπορείς να φας αυτές τις 2 ημέρες για να κρατήσεις τη διατροφή σου στις 500 θερμίδες; Σου δίνουμε μερικές ιδέες:

Πρωινό

Μπανάνα (90 θερμίδες)
Βραστό αυγό (89 θερμίδες)
45g βρώμης (166 θερμίδες)
Πορτοκάλι (59 θερμίδες)
Μήλο (53 θερμίδες)
Ακτινίδιο (47 θερμίδες)
Τηγανίτα (100 θερμίδες)
1 φέτα μαύρο ψωμί (74 θερμίδες)
1/2 κονσέρβα φασόλια (100 θερμίδες)
2 ασπράδια αυγού ομελέτα (34 θερμίδες)
1 ρυζογκοφρέτα με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη (45 θερμίδες)
Αυγά ποσέ με μια φέτα ζαμπόν (100 θερμίδες)
Μπάρα φρούτων και ξηρών καρπών Alpen (109 θερμίδες)
50g Γιαούρτι 0% (48 θερμίδες)
Μισή φέτα μαύρο ψωμί (37 θερμίδες)
Μισό γκρέιπφρουτ (39 θερμίδες)

Μεσημεριανό

Σέλινο (7 θερμίδες)
1 κουταλιά της σούπας τυρί Philadelphia light (28 θερμίδες)
Heinz ντοματόσουπα (76 θερμίδες)
Μία φέτα καπνιστού σολομού σε δύο κράκερς (48 θερμίδες)
87g κουνουπίδι (23 θερμίδες)
Τονοσαλάτα (175 θερμίδες)
Παντζάρια σαλάτα και τυρί (172 θερμίδες)
Μανιτάρια σε τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (110 θερμίδες)
1 ντοματίνι (4 θερμίδες)
Cadbury ζεστή σοκολάτα (40 θερμίδες)
1 Light τυρί Babybel (40 θερμίδες)
1/4 ψητά φασόλια σε κονσέρβα (49 θερμίδες)
50g μαγειρεμένες γαρίδες (50 θερμίδες)

Δείπνο

Στήθος κοτόπουλου (162 θερμίδες)
Κους κους (176 θερμίδες)
Φιλέτο μπακαλιάρου σε σάλτσα μαϊντανού (101 θερμίδες)
Ψητή μελιτζάνα (18 θερμίδες)
38g μπιζέλια (38 θερμίδες)
50g μαγειρεμένες γαρίδες (40 θερμίδες)
10 σπαράγγια (50 θερμίδες)
Μισό φιλέτο σολομού (185 θερμίδες)
Μία ψητή πιπεριά (30 θερμίδες)
38g φέτα (100 θερμίδες)
100gr καστανό ρύζι (135 θερμίδες)

https://www.filenades.gr

Διατροφή

Τα ραπανάκια ανοίγουν την όρεξη ....έχουν όμως μεγάλη διατροφική αξία.

Υλικά:

200 γρ. βίδες
200 γρ. ραπανάκια
1 αγγούρι
4 ντοματίνια
Ξίδι μπαλσάμικο
Σουσάμι
Μαϊντανός

Εκτέλεση

Βράζετε τις βίδες, τις στραγγίζετε και στη συνέχεια περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο.

Τις αφήνετε να κρυώσουν και σ’ ένα μπολ βάζετε τα ραπανάκια κομμένα στα τέσσερα, τα ντοματίνια κομμένα στα δύο ή ολόκληρα αν είναι μικρά και ένα αγγούρι κομμένο σε κύβους.
Περιχύνετε με 3 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Προσθέτετε τις βίδες , αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
Πασπαλίζετε με μια κουταλιά της σούπας σουσάμι και με μα κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, και σερβίρετε.
Eναλλακτικά μπορείτε να βάλετε λεμόνι, αντί για ξύδι.

Το μαύρο… χρυσάφι
Τα ραπανάκια καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία το 2780 π.Χ. στην Αίγυπτο και μάλιστα σύμφωνα με τις πηγές το χρώμα τους ήταν μαύρο. Η διατροφική τους αξία είχε εντοπιστεί από εκείνη την εποχή και οι δούλοι στην αρχαία Αίγυπτο κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες, ώστε να πάρουν την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να καταφέρουν να χτίσουν τις πυραμίδες.

Διατροφικά οφέλη
Γνωρίζατε ότι το ραπανάκι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο; Εκτός από πεντανόστιμο, αφού έχει μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση, έχει μεγάλη θρεπτική αξία, πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχει βιταμίνη C, Κ, Νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Επιπλέον περιέχει λουτεΐνη, η οποία αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
Ο χυμός του βοηθά στην απόχρεμψη και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου. Αν νιώθετε πόνους στα νεφρά, το ραπανάκι θα σας ανακουφίσει και βοηθά στη διάλυση της πέτρας και της άμμου από τα νεφρά. Έχει διαπιστωθεί ότι το ραπανάκι έχει διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βοηθά σε περιπτώσεις οιδημάτων. Είναι τέλος ο απόλυτος εχθρός της χοληστερόλης! Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ραπανάκι δεσμεύουν την υπερβολική χοληστερόλη που προσλαμβάνεται από την τροφή.

Tip
Αν πάσχετε από πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, εντεροκολίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν το καταναλώσετε!
Ξέρατε ότι τα ραπανάκια έχουν τη δική τους γιορτή;
Κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου, στο Μεξικό γιορτάζουν τη νύχτα με τα ραπανάκια και λίγες ημέρες μετά, αρχίζει και η συγκομιδή τους. Τρεις ημέρες πριν από την εκδήλωση, οι ντόπιοι αρχίζουν να φτιάχνουν περίπλοκα γλυπτά και φιγούρες από ραπανάκια και την 23η Δεκεμβρίου, η κεντρική πλατεία γεμίζει με χιλιάδες περίτεχνα σκαλίσματα. Τα παιδιά διδάσκονται την τέχνη της γλυπτικής στα ραπανάκια και στο τέλος μάλιστα απονέμεται βραβείο για το καλύτερο έργο τέχνης.

https://www.clickatlife.gr

Διατροφή

Η εξωτική γκουαράνα προέρχεται από τη Βραζιλία και τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, χάρη στη διεγερτική και αναζωογονητικήης δράση.
Η γκουαράνα (Paullinia cupana) είναι ένα αναρριχητικό φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Οι καρποί της εξωτερικά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, αλλά εσωτερικά μοιάζουν με βολβό ματιού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στα γκουαρανί, μία από τις επίσημες γλώσσες της Λατινικής Αμερικής, το όνομά της σημαίνει «φρούτο σαν τα μάτια των ανθρώπων». Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους είναι οι καρποί του.

Για την ιστορία

Οι πρώτοι που εκτίμησαν την αξία της γκουαράνα ήταν οι Ινδιάνοι, οι οποίοι μάλιστα τη θεωρούσαν ιερό φυτό. Τη χρησιμοποιούσαν ως διεγερτικό πριν από τη σεξουαλική επαφή, ενώ πίστευαν ότι είναι φάρμακο για τη διάρροια, τον πονοκέφαλο, τον πυρετό και γενικότερα για τη σωματική κόπωση. Επίσης, παρασκεύαζαν ρόφημα από τους καρπούς της για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη. Στη Βραζιλία, ακόμη και σήμερα, η γκουαράνα είναι γνωστή ως το ελιξήριο της νιότης και της μακροζωίας.

Πώς μας ωφελεί

Από τις μέχρι σήμερα επιστημονικές μελέτες, υπάρχουν ενδείξεις ότι ευνοεί την πνευματική διαύγεια και την ευεξία, ενώ παράλληλα χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό. Επίσης, θεωρείται ότι ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες και ιδιαίτερα την αυτοσυγκέντρωση και τη μνήμη. Οι καρποί της, οι οποίοι περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης και ακόμη τριών ουσιών, ξανθίνης, θεοβρωμίνης και θεοφυλλίνης, έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν με ήπιο τρόπο το κεντρικό νευρικό σύστημα. Χάρη σε αυτήν τη δράση τους μάλιστα θεωρούνται υποκατάστατο του καφέ. Για την ακρίβεια, περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ, γι' αυτό και οι ειδικοί συστήνουν περιορισμένη χρήση. Ωστόσο, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η γκουαράνα έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, θεωρείται ότι μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση, να ενισχύσει την αντοχή και να καταπολεμήσει τη σωματική κόπωση και εξάντληση, ειδικά μετά από περιόδους ανάρρωσης. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα που σκοπό έχουν τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Επιπλέον, πιστεύεται πως επιταχύνει τον μεταβολισμό και πως περιορίζει το αίσθημα της πείνας, ευνοώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το αδυνάτισμα. Ακόμη, ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί να τονώσει τη λίμπιντο και να καθυστερήσει τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Οι επιστήμονες, βέβαια, τονίζουν ότι η έρευνα είναι υπό εξέλιξη και υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Έγχυμα: Σιγοβράζουμε ένα κουταλάκι (του γλυκού) σκόνη γκουαράνα σε ένα φλιτζάνι νερό για περίπου 5΄, σουρώνουμε προσεκτικά και πίνουμε. Για πιο εύκολη χρήση, στην αγορά θα βρούμε γκουαράνα σε φακελάκια. Εναλλακτικά, μπορούμε να θρυμματίσουμε σπόρους της στο μπλέντερ ή με ένα γουδοχέρι. Πίνουμε έως 2 ροφήματα ημερησίως για περίοδο 2 εβδομάδων. Αν χρειαστεί να κάνουμε χρήση μεγαλύτερης διάρκειας, κάνουμε απαραιτήτως μια διακοπή 15 ημερών και επαναλαμβάνουμε τον κύκλο.

Άλλα σκευάσματα: Στα φαρμακεία κυκλοφορεί σε μορφή κάψουλας ή σιροπιού. Τη λαμβάνουμε πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας και δεν υπερβαίνουμε την προτεινόμενη δοσολογία.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Όταν ληφθεί σε μεγάλη ποσότητα ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να προκαλέσει αϋπνία, υπερένταση, τρέμουλο, πονοκέφαλο, ζάλη, διάρροια, ναυτία, δύσπνοια, αύξηση του καρδιακού παλμού και υπέρταση. Συνιστάται να την αποφεύγουν όσοι αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα, έχουν διαβήτη, υπερθυρεοειδισμό ή υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές, πεπτικό έλκος ή νεφρικές βλάβες. Απαγορεύεται η λήψη της σε οποιαδήποτε μορφή από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και από παιδιά.

https://www.vita.gr

Διατροφή

Το ρόδι είναι το φρούτο ενός φυλλοβόλου θάμνου, ή ενός μικρού δέντρου που γίνεται πέντε με οκτώ μέτρα ψηλό. Το σκληρό του δέρμα είναι τυπικά κίτρινο και επικαλύπτεται από ένα βαθύ ροζ έως βαθυκόκκινο περίβλημα.

Το εσωτερικό του χωρίζεται από μεμβρανώδη τοιχώματα και από έναν λευκό σπογγώδη πικρό ιστό, σε διαμερίσματα που είναι γεμάτα σάκους με μαλακούς και σκληρούς πόρους, που περιέχουν χυμώδη γλυκό κόκκινο, ροζ ή υπόλευκο γλυκό πολτό. Υπάρχουν λίγα μόνο φρούτα στη φύση με τέτοια γλυκιά γεύση που να προσφέρουν τόσο πολλά οφέλη για την υγεία.

Το ρόδι είναι ένα φρούτο που δεν είναι απλά νόστιμο, αλλά είναι γεμάτο με ζωτικά μέταλλα και βιταμίνες που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα. Περιέχει πάνω από τον μέσο όρο του επιπέδου των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα οφέλη της υγείας από το ρόδι

Το ρόδι ωφελεί τη ροή του αίματος. Ο χυμός του βοηθά το αίμα να αραιώνει, γιατί προωθεί τη βελτίωση της ροής του αίματος προς την καρδιά. Εχει επίσης αποδειχθεί πως μειώνει το ποσό της πλάκας στις αρτηρίες. Τέλος, βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης και στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Το ρόδι βοηθά επίσης να μην συσσωρεύονται τα αιμοπετάλια του αίματος και αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων. Η τακτική κατανάλωσή του είναι ευεργετική για όσους πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, συμβάλλει στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι ενώσεις του ροδιού μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο του προστάτη και ακόμα και να επιβραδύνουν την ανάπτυξή του. Ο χυμός του ροδιού έχει επίσης σχετιστεί με την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Βοηθά επίσης εκείνους που υποφέρουν από διάρροια, μόνο που χρειάζεται προσοχή μήπως φτάσετε στο άλλο άκρο, καθώς η υπερκατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Μελέτες έχουν δείξει ακόμα πως η κατανάλωση από τη μέλλουσα μητέρα, χυμού του ροδιού, μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο του νεογνού από βλάβες μετά από τραυματισμό. Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή επιδείνωσης των χόνδρων, ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προστασία από την οστεοαρθρίτιδα. Ο χυμός του συνδέεται τέλος με την μείωση της πίεσης του αίματος και με καλύτερη στοματική υγεία.

Τα θρεπτικά συστατικά του ροδιού

Τα ρόδια περιέχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για να λειτουργήσει το σώμα σωστά και να παραμείνει κάποιος υγιής σε μακροπρόθεσμη βάση. Ενα μεσαίου μεγέθους φρούτο περιέχει:

Θερμίδες: 100 kcal

Φυτικές ίνες: 1 g

Υδατάνθρακες: 17.17 mg

Σάκχαρα: 16.57 mg

Λιπαρά: 0.3 mg

Πρωτεΐνες: 0,95 mg

Το ρόδι είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών, ενώ περιέχει ακόμα παντοθενικό οξύ, φυτοστερόλες, χλωρογενικό οξύ, άμυλο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, Ασβέστιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Φώσφορο και Κάλιο.

Συμβουλές υγείας για το ρόδι

Τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία από τα ρόδια είναι η αντιοξειδωτική τους δράση. Το ρόδι περιέχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Στην πραγματικότητα περιέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιαδήποτε φυσική τροφή.

Είναι μεγάλα τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα ρόδια, γι’ αυτό και αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς υποψήφιους για να επιλεχθούν από εκείνους που αναζητούν τροφές με υγιεινές ιδιότητες. Το ρόδι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές είτε αποφασίσετε να το φάτε είτε να πιείτε το χυμό του. Με χαμηλό αριθμό θερμίδων και τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε καμία ενοχή αν παραδοθείτε σε ένα νόστιμο ρόδι.

 https://www.medinova.gr

Διατροφή

Οι σπόροι Hemp αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, για vegan αλλά και για την περίοδο της νηστείας. Τα επιστημονικά δεδομένα την κατατάσσουν σαν μία από τις κορυφαίες πηγές φυτικής πρωτεΐνης και η απόδοση της καλλιέργειας την κάνει μία από τις πιο οικονομικές και οικολογικές πηγές πρωτεΐνης.

.
H κάνναβη είναι ένα παρεξηγημένο φυτό, που είχε μεγάλη σημασία για την ανθρώπινη επιβίωση από τους αρχαίους χρόνους. Τις αρχές του 20ου αιώνα απαγορεύτηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης της ως ναρκωτικό, χωρίς να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών και η καλλιέργεια του σχεδόν εξαφανίστηκε. Όπως λέει και ο σοφός λαός, καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα!

Ας συστηθούμε..

Μπορεί να έχει μειωθεί η χρήση της, λόγω της απαγόρευσης της αλλά βρίσκεται γύρω μας σε περισσότερες μορφές από ότι πιστεύουμε. Το καναβούρι που τρώνε τα καναρίνια μας είναι σπόροι κάνναβης. Τα πάνινα παπούτσια και πολλά ρούχα μας είναι φτιαγμένα από το ανθεκτικό φυτό.
Όλα τα σημαντικά έγγραφα της ιστορίας αλλά και τα έργα των μεγάλων ζωγράφων έχουν γίνει σε χαρτί ή καμβά κάνναβης (εξού και η λέξη καν-βάς).
Στην Ελλάδα, μέχρι την δεκαετία του 80 υπήρχαν κανναβουργεία, στην Έδεσσα, την Κέρκυρα και αλλού. Επεξεργάζονταν την κλωστική κάνναβη, της οποίας οι ίνες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και έφτιαχναν σκοινιά, καραβόπανα, τσουβάλια κ.ο.κ. Μάλιστα αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο χαρτιού, που θα μπορούσε να σώσει τα δάση από τον αφανισμό, αφού έχει 4 φορές μεγαλύτερη απόδοση ανά εκτάριο γης και η σοδειά της ανανεώνεται κάθε χρόνο.
.
Χρησιμοποιείται επίσης ως βιοκαύσιμο για τις μηχανές diesel. Eίναι καλύτερα λοιπόν να ενημερωθούμε για την σπουδαιότητα του φυτού αυτού, πριν βιαστούμε να το απορρίψουμε! Δεν είναι όμως μόνο η χρηστική αξία που έχει για τον άνθρωπο, αλλά και η διατροφική και σε αυτήν θα αναφερθούμε παρακάτω!
.
Η κάνναβη (hemp αγγλιστί) προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa L. Ναι, στην ίδια οικογένεια ανήκει και η μαριχουάνα και το χασίς. Δεν περιέχουν όμως όλες οι ποικιλίες κάνναβης ψυχότροπες ουσίες. Η βιομηχανική και η κλωστική κάνναβη δεν πρέπει να συγχέονται με την ινδική κάνναβη, την μαριχουάνα και το χασίς. Οι ποικιλίες που αναπτύσσονται πλέον βιομηχανικά μηδενίζουν την περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες , ώστε να μπορεί ο άνθρωπος ακίνδυνα να εκμεταλλευτεί αυτό το υπερ-φυτό προς όφελος του.

Διατροφική αξία

Όπως και η σόγια, η κάνναβη έχει την εξαιρετική ιδιότητα να περιέχει πλήρη
πρωτεΐνη, περιέχει δηλαδή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, στις επιθυμητές μάλιστα αναλογίες. Η κάνναβη έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης ω-6 και ω-3 λιπαρά σε ιδανική αναλογία! Είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που περιέχει ω-6 με GLA, ένα λιπαρό οξύ που θεωρείται ιδαίτερα ευεργετικό για το σώμα.
.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η κάνναβη είναι φαγητό, όχι διατροφικό συμπλήρωμα! Αυτό σημαίνει ότι καμία συγκεκριμένη ποσότητα δεν μπορεί να μας βοηθήσει ή να μας βλάψει.
 

Τρόποι κατανάλωσης

Οι φαγώσιμες ποικιλίες κάνναβης έχουν γεύση που μοιάζει με ξηρούς καρπούς, περισσότερο με αυτή των ηλιόσπορων. 4 κουταλιές της σούπας περιέχουν 12.5 γρ, πλήρους πρωτείνης και 16.8 γρ. φυτικών ινών! Εκτός από σποράκια μπορείς επίσης να αγοράσεις γάλα κάνναβης, λάδι κάνναβης, σκόνη πρωτεΐνης, αλεύρι ακόμα και βούτυρο από κάνναβη!
.
Στο εξωτερικό υπάρχει σε πολλά μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής και χρησιμοποιείται κυρίως μέσα σε χυμούς, σε μπάρες δημητριακών κτλ για να ενισχύσει την θρεπτική αξία των τροφών. Υπάρχει ακόμα και παγωτό με γάλα κάνναβης! Μπορείς να αναμίξεις τους σπόρους με γιαούρτι, πατατοσαλάτα ή να φτιάξεις πέστο για ζυμαρικά, μετατρέποντας το γεύμα σου σε διατροφική βόμβα!

Αν γυμνάζεσαι και έχεις ανάγκη για περισσότερη πρωτεΐνη χρησιμοποίησε σκόνη κάνναβης, η οποία περιέχει 15.5 γρ. πρωτεΐνης και 6 γρ. φυτικές ίνες. Η γεύση της χαρακτηρίζεται ως “nutty” (γεύση ξηρών καρπών) και είναι ελαφρώς πικρούτσικη. Γι΄ αυτό πολλοί προτιμούν να την αναμιγνύουν σε σούπες ή χυμούς.

Ανακάλυψε την και συ! Ακόμα και αν δεν επιλέξεις να την καταναλώσεις, μην ξαφνιαστείς όπως εγώ όταν δεις τρόφιμα από κάνναβη στο ράφι!
 
https://bletsas.gr/

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή