Σεπτεμβρίου 21, 2020

Διατροφή

Βρισκόμαστε πλέον για τα καλά στο φθινόπωρο και η εποχή των ιώσεων, που βάζουν σε δοκιμασία το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βρίσκεται προ των πυλών. Ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μας προστατεύσει από παθογόνα βακτήρια και ιούς, γλυτώνοντας μας από την ταλαιπωρία των συμπτωμάτων που συνοδεύουν τις εν λόγω λοιμώξεις.

Η διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις, καθώς πολλά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ άλλα έχουν συσχετιστεί με τη φυσική ενίσχυσή του.

Δείτε λοιπόν παρακάτω ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέροντας προστασία από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα της χειμερινής περιόδου:

Πρωτεΐνη:

Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο του αμυντικού μας μηχανισμού, καθώς παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση των αντισωμάτων. Προτείνεται η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη, με ιδιαίτερη έμφαση στις πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, αυγά, ψάρια και θαλασσινά.

Καροτενοειδή:

Βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα βερύκοκα και το αυγό. Ειδικότερα, το β-καροτένιο αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α, η οποία συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού διατηρώντας την υγεία και φυσιολογική λειτουργία του βλεννογόνου του δέρματος, της στοματικής κοιλότητας, του γαστρεντερικού σωλήνα και των πνευμόνων.

Βιταμίνη C:

Συμβάλλει στην προστασία και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, ενεργοποιώντας την παραγωγή αντισωμάτων κι ενισχύοντας τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πλούσιες πηγές της είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το ακτινίδιο, οι κόκκινες πιπεριές, η ντομάτα και το μπρόκολο.

Βιταμίνη Ε:

Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρίσκεται σε φυτικά έλαια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης.

Ψευδάργυρος:

Συμμετέχει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς είναι απαραίτητο συστατικό για τη λειτουργία των κυττάρων του. Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά, το άπαχο κρέας και τα πουλερικά, καθώς επίσης και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Σελήνιο:

Αποτελεί δομικό συστατικό ενζύμων και πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην άμυνα του οργανισμού και την αντιοξειδωτική του ικανότητα. Πλούσιες πηγές σεληνίου είναι τα καρύδια, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα εντόσθια, το βοδινό κρέας και τα πουλερικά. Επιπλέον, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν σελήνιο, ωστόσο η ποσότητά του εξαρτάται από το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκαν, επομένως μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ανάλογα με την προέλευσή τους.

Προβιοτικά:

Περιέχονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλα, καθώς και σε άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κρασί, η μπύρα ή το τουρσί. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα προβιοτικά συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 neadiatrofis.gr

Διατροφή

Πειράματα έχουν δείξει ότι, για μερικούς ανθρώπους, τα κέντρα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από τις εθιστικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, είναι τα ίδια με αυτά που ενεργοποιούνται από τα τρόφιμα, ειδικά τα πολύ εύγευστα.

Όπως είναι η ζάχαρη, το λίπος και το αλάτι. Επιπλέον, πολλές τροφές, όπως και οι εθιστικές ουσίες, δημιουργούν την έκκριση της ντοπαμίνης, μια ορμόνη που προκαλεί την ικανοποίηση, την ευχαρίστηση και την ευφορία.

Άρα, μόλις βιώσετε την ευχαρίστηση που συνδέεται με αυξημένη μετάδοση της ντοπαμίνης, από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, αισθάνεστε σύντομα την ανάγκη να φάτε και πάλι!

Επίσης, τα σήματα ανταμοιβής, από τις εξαιρετικά εύγευστες τροφές, μπορεί να αντικαταστήσουν τα σήματα της πληρότητας και της ικανοποίησης. Ως αποτέλεσμα, να συνεχίζετε να τρώτε, ακόμα και όταν δεν πεινάτε. Όμως, εάν έχετε σημάδια εθισμού σε τρόφιμα, μπορεί να αναπτύξετε ανοχή σε αυτά. Άρα, τρώτε όλο και περισσότερο, ενώ οι τροφές σας ικανοποιούν όλο και λιγότερο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, ο εθισμός των τροφίμων μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία. Όσοι είναι εξαρτημένοι από τα τρόφιμα, θα συνεχίσουν να τρώνε παρά τις αρνητικές συνέπειες, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και οι ασθένειες. Και όπως και οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά ή στα τυχερά παιχνίδια, έτσι και εκείνοι που είναι εθισμένοι στο φαγητό θα έχουν πρόβλημα να σταματήσουν αυτή συμπεριφορά, ακόμα κι αν το θέλουν ή έχουν προσπαθήσει πολλές φορές.

Σημάδια του εθισμού τροφίμων:

Καταναλώνετε ορισμένα τρόφιμα, ακόμη και αν δεν είστε πλέον πεινασμένοι

Τρώτε μέχρι να νιώσετε δυσφορία

Όταν ορισμένες τροφές δεν είναι διαθέσιμες, θέλετε οπωσδήποτε να τις καταναλώσετε και κάνετε τα πάντα για να τις αποκτήσετε

Τρώτε όλο και περισσότερα τρόφιμα, για να μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα ή να αυξήσετε την ευχαρίστηση

jenny.gr

Διατροφή

Από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, η συγκομιδή του φθινόπωρου φέρνει μια ποικιλία από υγιεινά και νόστιμα προϊόντα. Αυτή, λοιπόν η εποχή έχει από τα πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα, μερικά από τα οποία θα δούμε παρακάτω.

Μήλα: Αυτό το πολύτιμο φρούτο είναι μια πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Μπορείτε να τ καταναλώσετε ωμά, ψητά με σουλτανίνα, ή σε πουτίγκες, τάρτες και σε στρούντελ.

Αχλάδια: Ένα άλλο γευστικό φρούτο του φθινοπώρου. Τα αχλάδια περιέχουν μέταλλα όπως, ο ψευδάργυρος, καθώς και βιταμίνες C και E, και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μπορούν να κάνουν ένα θρεπτικό σνακ, είτε μόνα τους είτε με με λίγο τυρί.

Ανάμεσα στο μέγεθος ενός βατόμουρου και σταφυλιού είναι τα cranberries, τα οποία ευδοκιμούν τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο. Έρευνες δείχνουν ότι, αυτό το φρούτο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού, να αποτρέψει ασθένειες του στόματος και να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και των καρκίνων του πνεύμονα

Σταφύλια: Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α,C και του συμπλέγματος B και κάλιο. Έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης που βρίσκεται στη φλούδα του. Περιέχει επίσης, κάποια μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλει στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρομβώσεων.

Ακτινίδια: Αυτά τα μικρά αλλά νόστιμα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και μαγγάνιο. Επίσης, βοηθάνε στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλουν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θρομβώσεων. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή τάρτες.

Διατροφή

Το πόσο γόνιμη είναι μία γυναίκα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και η διατροφή της.
Μία γυναίκα λοιπόν που επιθυμεί να γίνει μητέρα καλό είναι να εντάξει στο καθημερινό της διαιτολόγιο τις παρακάτω τροφές που θα την κάνουν πιο γόνιμη.

• Φρούτα και λαχανικά.

• Αντικαταστήστε τη μαργαρίνη και τα ζωικά λίπη με ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο.

• Ελαττώστε το ρύζι, τα μακαρόνια και το λευκό ψωμί.

• Σταματήστε να πίνετε ζαχαρούχα αναψυκτικά.

• Καθόλου αλκοόλ.

• Καλό είναι να τρώτε σπιτικό φαγητό και όχι απ' έξω.

• Επιλέξτε τουλάχιστον 5 μερίδες τροφίμων ολικής άλεσης την ημέρα και περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος.

• Τα λιπαρά ψάρια ευνοούν τη γονιμότητα και κάνουν καλό και στο σπέρμα.

• Ναι στα γαλακτοκομικά καθώς περιέχουν ασβέστιο.

• Μην ξεχνάτε να πίνετε φυσικούς χυμούς από πορτοκάλι.

• Φάτε άφοβα ξηρούς καρπούς.

mothersblog.gr

Διατροφή

 Ή μήπως γίνονται κακές όταν τις καταναλώνουμε με το λάθος τρόπο και φυσικά τις μαγειρεύουμε με τα λάθος υλικά; Κι όμως, κάποιες από αυτές, όπως κι αν τις καταναλώσετε και με όποιο συνδυασμό κι αν τις απολαύσετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι καλό δε θα σας κάνουν! Ας πάμε να δούμε κάποιες από αυτές:

1. Ξιφίας: Σύμφωνα με τον Philip Landrigan, καθηγητή Παιδιατρικής στο Mount Sinai School of Medicine, ειδικά οι έγκυες ή οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί καλό θα ήταν να τον αποκλείσουν από τη διατροφή τους. Ο λόγος; Περιέχει μία ισχυρή νευροτοξίνη η οποία μπορεί να καταστρέψει την ανάπτυξη των εμβρύων.

2. Μη οργανικές φράουλες: Όπως λέει και ο Robert Kenner, σκηνοθέτης του Food Inc και ιδρυτής του fixfood.org καθημερινά, δέχονται τόσα πολλά φάρμακα, που αν μία φορά τύχει να είστε παρόντες σε αυτή τη διαδιακασία σίγουρα δε θα θέλετε να τις ξαναβάλετε στο στόμα σας- το είδε με τα μάτια του στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ Food Inc και είναι κατηγορηματικός!

3. Γλυκαντικές ουσίες: Η Maria Rodale, CEO του εκδοτικού οίκου Rodale Inc. και συγγραφέας του Organic Manifesto υποστηρίζει ότι είναι προτιμότερο να προσθέτουμε λίγη αγνή ζαχαρίτσα παρά τα διάφορα τεχνητά γλυκαντικά που δεν κάνουν καλό στον οργανισμό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας απέδειξε πως ποντίκια που τρέφονταΝ με ένα τεχνητό γλυκαντικό παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν γλυκαντικό στη διατροφή τους.

4. Ντοματοπολτό σε κονσέρβα: Όπως λέει και ο καθηγητής βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Missouri, Frederick vom Saal, στην προκειμένη δεν είναι η ντομάτα η ένοχη αλλά τα τσίγκινα κουτάκια στα οποία είναι μέσα, και περιέχουν δισφενόλη-Α ένα σύνθετο οιστρογόνο, το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς μπορεί να ευθύνεται για καρδοπάθειες, διαβήτη και παχυσαρκία.

5. Λευκή σοκολάτα: Ο Drew Ramsey καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Columbia και συγγραφέας του The Happiness Diet υποστηρίζει ότι η λευκή σοκολάτα εκτός από τις θερμίδες, δεν μας παρέχει κανένα διατροφικό εφόδιο, σε αντίθεση φυσικά με την μαύρη σοκολάτα.

6. Φύτρες: Ο Doug Powell καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Kansas και συγγραφέας του BarfBlog που ασχολείται με την ασφάλεια των τροφών, υποστηρίζει ότι οι φύτρες, επειδή αγαπούν το υγρό και ζεστό περιβάλλον, μπορει να γίνουν φορείς παθήσεων, ανάμεσά τους και η σαλμονέλα.

7. Άλευρα: Ο William Davis, Καρδιολόγος και συγγραφέας του best sellerWheat Belly, υποστηρίζει ότι δυστυχώς πλέον το σιτάρι δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που κατανάλωναν οι προηγούμενες γενιές, καθώς έχει υποστεί αρκετές γενετικές τροποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια- γιαυτό και, όπως λέει, παρατηρείται έξαρση σε κοιλιοκάκη, διαταραχές της πέψης και άλλες σχετικές παθήσεις. Οπότε, όπως ο ίδιος συμβουλεύει καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα άλευρα γενικότερα, υποστηρίζοντας μάλιστα πως από τις πρώτες εβδομάδες θα γίνει αισθητή η βελτίωση στην υγεία μας.

 

queen.gr

Διατροφή

Το παξιμάδι αποτελεί ένα πολύ υγιεινό τρόφιμα, συνυφασμένο με την ελληνική διατροφική κουλτούρα. 

Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι ή εκείνες που μπαίνοντας σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, μια δίαιτα δηλαδή, το επιλέγουν ως μια πιο υγιεινή και διαιτητική επιλογή για να αντικαταστήσουν το παχυντικό δήθεν ψωμί.

Για κακή τους τύχη η άποψη αυτή δεν ευσταθεί και θα λέγαμε ότι η χρήση του παξιμαδιού από κάποιον που είναι σε μια διαδικασία απώλειας βάρους είναι μια μικρή παγίδα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι όχι μόνο δεν είναι πιο διαιτητικό από το ψωμί, αλλά λόγω της διαδικασίας παραγωγής του έχει πολύ λιγότερη υγρασία από το ψωμί, άρα στην ίδια ποσότητα μπορεί να έχει πολύ περισσότερες θερμίδες από το ψωμί.

Επίσης, ανάλογα με τον τύπο του μπορεί να περιέχει και αρκετό λάδι

Αν λοιπόν ακολουθείτε μια δίαιτα και δεν μπορείτε να χάσετε βάρος, ελέγξτε λίγο μήπως το παρακάνετε στα παξιμάδια, γιατί και αυτό μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

 neadiatrofis.gr

Διατροφή

Ο Σεπτέμβριος είναι σαν τις πρωτοχρονιές και τις Δευτέρες: όλοι θέλουμε να ξεκινήσουμε τη δίαιτα. Ποιες τροφές της εποχής, όμως, θα μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε;

Το φθινόπωρο -και ο Σεπτέμβρης συγκεκριμένα- φέρνει την αρχή μιας νέας σεζόν, που μας ωθεί να πάρουμε αποφάσεις. Ως είθισται, μια από αυτές τις αποφάσεις είναι να βελτιώσουμε και τη σιλουέτα μας, όπως και την υγεία μας, με μια πιο προσεγμένη διατροφή.

Ας δούμε πώς μπορούμε να μπούμε στο κλίμα, επιλέγοντας τροφές που μας κάνουν καλό, θα μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος και βρίσκονται στην εποχή τους.

Κόλιαντρος: νόστιμος και διουρητικός
Το βότανο αυτό αποτελεί ένα φυσικό διουρητικό, το οποίο βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό, βοηθώντας στην απώλεια βάρους. Προσθέστε το στο κρέας ή στη σαλάτα σας και μαζί με το άρωμά του, απολαύστε και τα οφέλη του.

Κουνουπίδι: με όπλο τις φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες ξέρουμε πως βοηθούν στη δίαιτα, καθώς λόγω του ότι είναι άπεπτες ουσίες που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, διώχνουν το φαγητό από το μυαλό μας. Το κουνουπίδι, που είναι πλούσιο σε αυτές (2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μισό φλιτζάνι), όχι μόνο βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά τονώνει και το ανοσοποιητικό μας με τη βιταμίνη C που περιέχει.

Τζίντζερ: καυτερή δύναμη
Εκτός του ότι είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές, το τζίντζερ (ή πιπερόριζα) βοηθά στην πέψη, δυναμώνει τον οργανισμό, καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους που προέρχονται από την άσκηση και χαρίζει ενέργεια. Έτσι σας βοηθάει να μην χάνετε μέρα από το γυμναστήριο!

Αχλάδια: το φρούτο της δίαιτας
Με μόλις 75 θερμίδες σε 1 μέτριο αχλάδι, το ζουμερό και γευστικό αυτό φρούτο είναι ό,τι πρέπει για σνακ. Συν του ότι είναι και αυτό πλούσιο σε φυτικές ίνες, ρυθμίζοντας το πεπτικό μας σύστημα και κρατώντας μας μακριά από το φαγητό για περισσότερη ώρα.

Χουρμάδες: αντί για γλυκό
Χουρμάδες ή σοκολατάκια; Χουρμάδες! Έχουν γλυκιά γεύση, ικανή να διώξουν τις «πονηρές» σκέψεις για σοκολάτα μακριά, και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Φροντίστε, όμως, να μην το παρακάνετε, καθώς 3 μεγάλοι χουρμάδες φτάνουν τις 85 θερμίδες.

Ρόδια: τυχερά και διαιτητικά
Και θρεπτικά και διαιτητικά και βιταμινούχα και… τυχερά! Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά και σε βιταμίνη C, τα ρόδια βοηθούν στη δίαιτα και κρατούν το ανοσοποιητικό σας σε… φόρμα.

Κάστανα: νοστιμιά με οφέλη
Είτε στα κάρβουνα, είτε βραστά, τα κάστανα αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό σνακ, το οποίο και σας κρατάει χορτάτους για αρκετή ώρα, αφού περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, και ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Προσέξτε μόνο την υπερκατανάλωση, γιατί οι θερμίδες του φτάνουν τις 370 ανά 100 γραμμάρια.

clickatlife.gr

Διατροφή

Ίσως το βασικότερο τρόφιμο όλων για τον άνθρωπο, το ψωμί αποτελεί την βάση της Μεσογειακής διατροφής που μας χορταίνει πυροδοτώντας το αίσθημα του κορεσμού ενώ παράλληλα προσδίδει ενέργεια, δύναμη και θερμίδες.

Τα είδη του ψωμιού στην σημερινή εποχή είναι σχεδόν άπειρα, ενώ το βασικό συστατικό τους το αλεύρι είναι δυνατόν να προέρχεται από ολική ή μερική άλεση, από σιτάρι, καλαμπόκι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, σιμιγδάλι και όλων των ειδών τα δημητριακά ανάμεικτα ή μη, μπορεί να ανευρεθεί με καρπούς, σπόρια, γλουτένη ή χωρίς, μπορεί να παρασκευασθεί φρέσκο ή τυποποιημένο σε φρατζόλα ή σε ατομικές μερίδες.

Η ουσία όπως παραμένει ότι παρόλη την τεράστια ποικιλία, δεν υπάρχει ψωμί χωρίς θερμίδες !

Ψωμί και θερμίδες : πόσες θερμίδες έχει το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα;

Έχετε σκεφτεί πόσες θερμίδες παίρνετε κάθε φορά που τρώτε 1 φέτα ψωμί; Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε το θερμιδικό περιεχόμενο των διαφόρων αρτοπαρασκευασμάτων ώστε να μην ξεφεύγουμε στον υπολογισμό των ημερήσιων θερμίδων του προγράμματος μας;

 

Ο παρακάτω πίνακας μας πληροφορεί για το πώς φαίνονται στο πιάτο μας 100 θερμίδες ψωμιού και συνηθισμένων αρτοπαρασκευασμάτων:

Μπαγκέτα : μια μπαγκέτα ολικής άλεσης των 50 εκατοστών έχει 933 θερμίδες. Στην εικόνα φαίνεται 1 κομμάτι ψωμιού των 5 εκατοστών που έχει 93 θερμίδες περίπου.

Κρουασάν βουτύρου : 1 ολόκληρο κανονικό κρουασάν βουτύρου έχει περίπου 250 θερμίδες. Στην εικόνα φαίνεται το μισό κρουασάν που έχει περίπου 125 θερμίδες, σκέτο χωρίς γέμιση.

Στρογγυλό ψωμάκι σάντουιτς ολικής άλεσης : Το μικρό στρογγυλό ψωμάκι του σάντουιτς ολικής άλεσης έχει ολόκληρο περίπου 200 θερμίδες. Στην εικόνα φαίνεται το μισό που έχει 100 θερμίδες!

Μαλακό μακρόστενο ψωμάκι σάντουιτς από λευκό αλεύρι : Ολόκληρο το γνωστό μας μακρόστενο ψωμάκι του σάντουιτς έχει 180 θερμίδες. Στην εικόνα φαίνεται το μισό που έχει 90 θερμίδες!

Κουλούρι Bagel ολικής άλεσης : ένα ολόκληρο κουλούρι Bagelολικής άλεσης έχει 340 θερμίδες. Η εικόνα δείχνει ότι το 1/3 του κουλουριού έχει περίπου 113 θερμίδες.

Ένα ψωμάκι τύπου English Muffin : Ολόκληρο το ψωμάκι αυτό έχει περίπου 130 θερμίδες και η εικόνα δείχνει τα 4/5 του τεμαχίου που έχουν 105 θερμίδες.

Τορτίγια : ολόκληρη η τορτίγια φτιαγμένη από πολύσπορο αλεύρι έχει 210 θερμίδες. Η εικόνα δείχνει το μισό τεμάχιο που έχει 105 θερμίδες.

Κλασσικό μαλακό ψωμάκι χάμπουργκερ : ολόκληρο το κλασσικό μαλακό ψωμάκι χάμπουργκερ έχει 120 θερμίδες. Στην εικόνα φαίνονται τα 4/5 του ψωμιού που έχουν περίπου 96 θερμίδες.

Στρογγυλή πίτα : 1 μικρή στρογγυλή πίτα για σουβλάκι έχει περίπου 100 θερμίδες.

biologikaorganikaproionta.com

 

Διατροφή

Αδιαμφισβήτητα οι πνεύμονες είναι από τα σημαντικότερα όργανα για τη λειτουργία του σώματος.

Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούμε κατά μέσο όρο 20.000 εισπνοές και εκπνοές και είναι ευνόητο πως επιβαρύνονται ιδιαίτερα εξαιτίας της συσσώρευσης των βλαβερών ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Δείτε τις τροφές που βοηθούν στον καθαρισμό τους και εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σταυρανθή λαχανικά

Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών. Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

Τροφές με καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά που χαρακτηρίζονται από πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, περιορίζοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Τροφές με Ω-3 λιπαρά οξέα

Σύμφωνα με μελέτες, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, έχουν εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις σε περιπτώσεις χρόνιου άσθματος.

Τροφές με φολικό οξύ

Σπανάκι, σπαράγγια, παντζάρια και φακές θα σας προστατέψουν, απομακρύνοντας τις καρκινογόνες ουσίες από τον οργανισμό σας, που συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα.

Σκόρδο

Τα υψηλά επίπεδα αλισίνης έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες, να καταπολεμούν τις λοιμώξεις και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Ακτινίδια, πορτοκάλια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, λεμόνια και γκρέιπφρουτ συμβάλλουν καθοριστικά στην καλή λειτουργία των πνευμόνων, με αποτέλεσμα περισσότερο οξυγόνο να φτάνει σε όλο το σώμα.

Ρόδια

Έχει αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες ότι λόγω των υψηλών επιπέδων σε αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκου.

biologikaorganikaproionta.com

Διατροφή

Πόσες φορές, αποφασίζοντας να ξεκινήσετε δίαιτα, έχετε ακούσει φράσεις όπως «Κόψε το βραδινό και θα αδυνατίσεις» ή «Μην τρως τίποτα μετά τις 8 γιατί μετατρέπεται σε λίπος!»; 

Οι εν λόγω «συμβουλές» προκύπτουν από έναν αρκετά διαδεδομένο διατροφικό μύθο, που δεν είναι άλλος από το ότι το βραδινό φαγητό «παχαίνει». Τελικά όμως ισχύει κάτι τέτοιο;

Πίσω από το θέμα της απώλειας ή πρόσληψης βάρους βρίσκεται στην πραγματικότητα μια μαθηματική εξίσωση την οποία αποκαλούμε «ισοζύγιο ενέργειας». Το ισοζύγιο ενέργειας επιτυγχάνεται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής είναι ίσες με τις θερμίδες που δαπανάμε για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και τη σωματική μας δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, το βάρος διατηρείται σταθερό, ενώ όταν η ζυγαριά του ισοζυγίου «γέρνει» προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, τότε έχουμε αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους.

Συνεπώς, δεν είναι το βραδινό φαγητό αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη πρόσληψη βάρους, αλλά το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα σε αντιπαραβολή με αυτό που «καίμε». Αν το δείπνο λοιπόν είναι τέτοιο σε σύσταση και ποσότητα που να οδηγεί σε ημερήσια συγκομιδή θερμίδων μεγαλύτερη από την ενεργειακή μας δαπάνη, και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συστηματικά, τότε όντως ο μύθος γίνεται πραγματικότητα.

Όταν όμως αποτελεί μέρος ενός ισορροπημένου ημερήσιου προγράμματος διατροφής και άσκησης, τότε δεν μπορεί το βραδινό αυτό καθεαυτό ή η ώρα κατανάλωσής του να μας «παχύνει».

Άλλωστε, η αποφυγή κατανάλωσης βραδινού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο αίσθημα πείνας την επόμενη ημέρα και υπερκατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα οι θερμίδες που εξοικονομήθηκαν το προηγούμενο βράδυ να αναπληρωθούν υπέρ του δέοντος...

Σε κάθε περίπτωση η υιοθέτηση ορισμένων συμπεριφορών σχετικά με το βραδινό φαγητό, θα σας βοηθήσει ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε το δείπνο σας, χωρίς να ανησυχείτε για το «πόρισμα» της ζυγαριάς:

Προσπαθήστε να μην παραλείπετε γεύματα μέσα στην ημέρα. Η κατανάλωση πρωινού, μεσημεριανού και δύο μικρών ενδιάμεσων σνακ θα συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του οργανισμού σας και συνεπώς θα σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα το αίσθημα πείνας, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση τροφής το βράδυ.

Δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας. Ακόμη και αν το βραδινό, λόγω του καθημερινού σας προγράμματος, είναι το κυρίως γεύμα σας, δε χρειάζεται να το «παρακάνετε» με την ποσότητα.
Επιλέξτε ένα ισορροπημένο πιάτο και αποφύγετε λιπαρά, τηγανιτά ή «βαριά» φαγητά, καθώς πέραν από το αυξημένο ενεργειακό τους περιεχόμενο μπορεί να σας προκαλέσουν δυσφορία και να οδηγήσουν σε κακής ποιότητας ύπνο.

Αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή καθώς θα σας αποσπάσει την προσοχή, κι ενδεχομένως να αγνοήσετε το αίσθημα κορεσμού, καταλήγοντας έτσι σε μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής.

Φροντίστε να καταναλώνετε το βραδινό σας τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν ξαπλώσετε. Επιπλέον, η ενασχόληση με κάποια δραστηριότητα μετά το δείπνο, όπως κάποια δουλειά στο σπίτι ή ένας περίπατος στη γειτονιά, θα σας χαλαρώσει και θα σας δώσει τη δυνατότητα να «αξιοποιήσετε» κάποιες από τις θερμίδες που προσλάβατε, αντί να παραμείνετε στον καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή μέχρι την ώρα του ύπνου.

 neadiatrofis.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή