Απριλίου 04, 2020

Διατροφή

Συνήθεις ύποπτοι
Οι 6 παράγοντες που επηρεάζουν την επιδερμίδα μας περισσότερο και από τη γονιδιακή μας κληρονομιά είναι:
  • Το άγχος
  • Η κούραση
  • Η έκθεση στον ήλιο
  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Το κάπνισμα
  • Η μη ισορροπημένη διατροφή


Τα 4 χαρακτηριστικά της επιδερμίδας που επηρεάζονται από την καθημερινότητα

Χροιά: Θαμπή επιδερμίδα, που δεν αναπνέει, λόγω αφυδάτωσης, ξηρού αέρα, καπνού, ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Χρωματικές αντιθέσεις: Ανομοιομορφία, κηλίδες, λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία.
Εκφραστικότητα: Τα χαρακτηριστικά μας είναι κουρασμένα. Οι λεπτές γραμμές, οι σκούρες σκιές και οι σακούλες κάτω από τα μάτια φαίνονται πιο έντονα. 
Υφή: Διεσταλμένοι πόροι, κηλίδες λιπαρότητας και ξηρότητας, ερεθισμοί, κοκκινίλες, λόγω μη ισορροπημένης διατροφής, πρόχειρου φαγητού, έλλειψης βιταμινών.

Η ωραία κοιμωμένη
Ο τίτλος του παραμυθιού δεν βγήκε τυχαία. O ύπνος είναι η πιο αποτελεσματική κούρα ομορφιάς. Και ανέξοδη επίσης. Αποδεδειγμένα, ο ύπνος από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωϊ είναι αναντικατάστατος, γιατί εκείνες τις ώρες κορυφώνεται η αναπλαστική ικανότητα του δέρματος: η φυσική απολέπιση εντείνεται και επανορθώνονται οι φθορές που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επομένως, το να κοιμόμαστε στις 3 π.μ. ως το μεσημέρι δεν αναπληρώνει τα οφέλη. Το καλό με το κουρασμένο δέρμα είναι ότι συνέρχεται γρήγορα. Αν κοιμηθούμε καλά σήμερα, αύριο όλοι θα το παρατηρήσουν. Ενδεχομένως να μας ρωτήσουν «αν κάναμε κάτι στο πρόσωπό μας». Ωστόσο, πριν αρχίσουμε να στρώνουμε το κρεβάτι για… μαραθώνιους ύπνους, να ξέρουμε ότι οι υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου δεν ωφελούν σε τίποτα. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πολύς ύπνος κάνει καλό, ούτε στο σώμα, ούτε στην ψυχολογία, αλλά ούτε και στο δέρμα μας.

Χρήσιμες συμβουλές για καλό ύπνο
Ο ύπνος δεν θέλει πίεση. Τον καλοδεχόμαστε όποτε έλθει και σε καμία περίπτωση δεν αγχωνόμαστε για το πόσο και το πώς. Ο οργανισμός ξέρει καλύτερα.
Φροντίζουμε τον φωτισμό στην κρεβατοκάμαρα. Αν μας αρέσει το απόλυτο σκοτάδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια μάσκα ύπνου.
Αν μας ενοχλεί ο θόρυβος, φοράμε ωτοασπίδες.
Αποφεύγουμε τον καφέ, αλλά και το κάπνισμα, πριν από τον ύπνο, γιατί η καφεΐνη και η νικοτίνη διεγείρουν το νευρικό μας σύστημα.
Δεν τρώμε βαρύ και αλμυρό φαγητό, διότι μας ανεβάζει την πίεση. Αντίθετα, προτιμάμε τροφές όπως η μπανάνα, το μέλι, το χαμομήλι, οι πατάτες, η βρόμη, τα αμύγδαλα, το ψωμί ολικής άλεσης, ο λιναρόσπορος, η γαλοπούλα, οι οποίες χαλαρώνουν τους μυς και ενεργοποιούν την έκκριση των ηρεμιστικών ορμονών, όπως είναι η σεροτονίνη και η μελατονίνη.
Επενδύουμε σε ένα καλό μαξιλάρι που να ταιριάζει στη στάση που παίρνουμε συνήθως όταν κοιμόμαστε.

6 τρόποι για να μειώσουμε την επίδραση του στρες στο δέρμα μας
Είναι δύσκολο να σβήσουμε τη λέξη άγχος από την καθημερινότητά μας, ωστόσο μπορούμε να το διαχειριζόμαστε καλύτερα. Ας δούμε πώς:

1. Δεν παραμελούμε την περιποίηση της επιδερμίδας μας, ακόμα και όταν είμαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι.
2. Φροντίζουμε να γυμναζόμαστε τακτικά. Η σωματική άσκηση είναι πολύτιμη, γιατί δρα ως αγχολυτικό, ενισχύει την παραγωγή των ενδορφινών και αποβάλλει τις τοξίνες μέσω της εφίδρωσης.
3. Αφιερώνουμε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα για να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, όπως π.χ. ένα αφρόλουτρο, το να διαβάσουμε ένα βιβλίο, έναν περίπατο.
4. Υιοθετούμε τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους, όπως είναι οι ασκήσεις αναπνοής και η γιόγκα, ο διαλογισμός, το να κάνουμε ευχάριστες σκέψεις.
5. Προσπαθούμε να κοιμόμαστε 7-8 ώρες.
6. Συζητάμε το πρόβλημά μας κάποιον, είτε φίλο μας είτε επαγγελματία ψυχοθεραπευτή.

Tα συστατικά που χαρίζουν ενέργεια,
 δύναμη και ανανέωση στο δέρμα

Εκχύλισμα ροδιού:
 Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του δίνουν ζωτική δύναμη στα κύτταρα.
Εκχύλισμα άγριου τριαντάφυλλου: Ενισχύει τον ομοιόμορφο τόνο της επιδερμίδας και επιφέρει άμεση λάμψη.
Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, έχει αντιοξειδωτικές και λευκαντικές ιδιότητες και μειώνει το μέγεθος των πόρων του δέρματος.
ΑΗΑ: Απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, ανανεώνουν την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας. Δύο ισχυρές ουσίες αυτής της κατηγορίας είναι το γλυκολικό οξύ και το LHA, παράγωγο του σαλικυλικού οξέος.
DHA: Το πιο σημαντικό είδος λιπαρού οξέος ω-3. Ενδυναμώνει την κυτταρική μεμβράνη, ώστε να συγκρατεί την υγρασία στα κύτταρα.
Κολλαγόνο και ελαστίνη: Οι σημαντικότερες πρωτεΐνες που υποστηρίζουν τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.
LR2412: Ένα από τα πιο υποσχόμενα μόρια στην αντιγήρανση. Μιμείται τη διαδικασία άμυνας των φυτών, καθώς και την αυτοπροστασία τους από τις εξωτερικές επιθέσεις.
Αιθέρια έλαια λεμονιού και γκρέιπφρουτ: Αποτοξινώνουν και βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία.
Αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών: Ενυδατώνουν και αυξάνουν τη φυσική λάμψη της επιδερμίδας.
Φωτοαντανακλαστικά σωματίδια: Ενισχύουν τη διαφάνεια και αναδεικνύουν την απόχρωση της επιδερμίδας.

Σε πρώτο πλάνο ομορφιάς
Τα 7 βήματα που θα βοηθήσουν να βρούμε ξανά τη λάμψη μας και να σβήσουμε τα σημάδια της κούρασης.

1. 
Καθαρίζουμε ανελλιπώς το πρόσωπό μας 2 φορές τη μέρα: το βράδυ για να απομακρύνουμε τους ρύπους και τα υπολείμματα μακιγιάζ και το πρωί για να διώξουμε τα νεκρά κύτταρα, το σμήγμα και τα υπολείμματα της κρέμας νυκτός.

2. 
Δύο φορές την εβδομάδα, πριν κοιμηθούμε, κάνουμε απολέπιση με ένα scrub, προκειμένου να μπορέσει να «ανασάνει» η επιδερμίδα μας από τα νεκρά κύτταρα και να απορροφήσει καλύτερα τις καλλυντικές ουσίες που της προσφέρουμε.

3. 
Μία-δύο φορές την εβδομάδα εφαρμόζουμε σε καθαρό πρόσωπο μια ειδική μάσκα με αιθέρια έλαια που αναζωογονούν και θρέφουν.

4. 
Αν έχουμε πρήξιμο και μαύρους κύκλους, βάζουμε κάθε πρωί κομπρέσα με τσάι, μέσα στο οποίο θα έχουμε ρίξει αιθέριο έλαιο κίτρου ή λεμονιού ή γκρέιπφρουτ.

5. 
Μετά τον καθαρισμό, απλώνουμε ένα ενυδατικό serum με βιταμίνη C για λάμψη και τόνωση. Περιμένουμε ώσπου να απορροφηθεί και απλώνουμε την ενυδατική μας κρέμα. Για άμεση λάμψη, επιλέγουμε μια σύνθεση με φωτοανακλαστήρες.

6. 
Αν ξυπνάμε το πρωί με «τσαλακωμένη» επιδερμίδα από το μαξιλάρι, αλλάζουμε τη βαμβακερή θήκη του με μία σατέν. Επιπλέον, το φαινόμενο αυτό ίσως είναι μια ένδειξη ότι το δέρμα μας χρειάζεται πιο ισχυρή ενυδάτωση πριν κοιμηθούμε. Άρα, αντικαθιστούμε την κρέμα μας με μια πιο ενισχυμένη.

7. Το βράδυ μετά τον καθαρισμό χρησιμοποιούμε έναν ορό που επιταχύνει τη φυσική απολέπιση. Αν το δέρμα μας «τραβάει», χρησιμοποιούμε και μια κρέμα νυκτός που φωτίζει το δέρμα και μειώνει τυχόν δυσχρωμίες

Το βρήκαμε:https://www.vita.gr

Διατροφή
 Πανέμορφο φυτό με μοναδικό άρωμα, η λουίζα μπαίνει στο εναλλακτικό μικροσκόπιο του Vita για να αποδείξει τις ποικίλες ευεργετικές της ιδιότητες.Έχει πανέμορφα μικρά άνθη σε λευκό, μοβ ή πράσινο χρώμα και υπέροχο άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Ο λόγος για τη λουίζα, ένα βότανο με ποικίλες φαρμακευτικές ιδιότητες, το οποίο, αν και έχουμε ταυτίσει με την ελληνική γη, στην πραγματικότητα κατάγεται από την Αμερική, ενώ στην Ευρώπη το έφεραν οι Ισπανοί τον 17ο αιώνα.Η λουίζα είναι γνωστή κυρίως για τη συμβολή της στο αδυνάτισμα και τη βελτίωση της κυτταρίτιδας. 

Πώς μας ωφελεί;

  • Θεωρείται βότανο εξαιρετικά αποτελεσματικό στο αδυνάτισμα, επειδή έχει την ιδιότητα να λιώνει το λίπος, ενώ παράλληλα καταπολεμά την κυτταρίτιδα.
  • Καταπραΰνει το στομάχι και το πεπτικό σύστημα, γι’ αυτό και ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσπεψίας, φουσκώματος, κολικού του στομάχου και εντερικών διαταραχών.
  • Έχει αντιπυρετική δράση, ενώ θεωρείται αποτελεσματικό σε περίπτωση διάρροιας ή αιμορραγίας.
  • Συγκαταλέγεται στα τονωτικά βότανα, αλλά ταυτόχρονα έχει την ιδιότητα να προσφέρει έναν ήρεμο ύπνο, διώχνοντας την ένταση και το στρες.
  • Συστήνεται σε περιπτώσεις κακοσμίας του στόματος.
  • Είναι γνωστό για τη διουρητική του δράση, γι’ αυτό και συνιστάται σε περιπτώσεις που ο οργανισμός έχει την τάση να δημιουργεί πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθιάσεις).
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έγχυμα λουίζας για τον καθαρισμό του προσώπου μας.
  • Με τη μορφή ελαίου συμβάλλει στην επούλωση των πληγών.
  • Έχει παρατηρηθεί ότι ανακουφίζει από ημικρανίες, νευρικούς πόνους και πόνους στα αφτιά.
  • Χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Στην αγορά 
Μπορούμε να προμηθευτούμε από κάποιο φυτώριο ή ακόμα και σουπερμάρκετ ένα γλαστράκι με λουίζα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε φρέσκα τα φύλλα της. Εναλλακτικά, θα βρούμε το συγκεκριμένο βότανο και αποξηραμένο σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών ειδών (για να φτιάξουμε ρόφημα λουίζας), αλλά και σε μορφή αιθέριου ελαίου και βάμματος. 

Στην κουζίνα 
Δίνει γεύση και άρωμα λεμονιού σε σάλτσες που συνοδεύουν λευκά κρέατα ή ψάρια, ταιριάζει σε σούπες και σαλάτες, ενώ τα φρέσκα φύλλα της αρωματίζουν γλυκά (π.χ. κέικ, παγωτά) και ποτά. 

Φτιάξτε μόνοι σας 

Αντι-στρές ρόφημα 
Βράζουμε 1 φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα περίπου 5 φύλλα λουίζας. Αφήνουμε το μείγμα για 4-5΄ και έπειτα το σουρώνουμε. Για πιο γλυκιά γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κουταλιά μέλι. Για την καταπολέμηση της αϋπνίας, εμπλουτίζουμε το ρόφημα και με 1-2 κουταλάκια λεβάντα. Πίνουμε μέχρι 2 φλιτζάνια την ημέρα. 

Σπιτικό αναψυκτικό 
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 μέρος νερό μαζί με 2 μέρη ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα για 4-5΄, μέχρι να γίνει δηλαδή σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1/2 μέρος φρέσκα φύλλα λουίζας (από τη γλάστρα μας) και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το μείγμα και το αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο δοχείο, το οποίο φυλάσσουμε στο ψυγείο. Κάθε φορά που σερβίρουμε, αραιώνουμε με λίγη σόδα ή τόνικ και μερικά παγάκια. 

Επουλωτική συνταγή 
Ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της λουίζας σε ένα βαμβάκι και το τοποθετούμε πάνω σε πληγές ή μώλωπες που θέλουμε να υποχωρήσουν γρήγορα. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές την ημέρα. 

Κρέμα κατά της κυτταρίτιδας 
Σε 100 ml κρέμα βάσης, προσθέτουμε 1 κουταλάκι βάμμα λουίζας και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λουίζας. Το μείγμα διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 6 μήνες (ο χρόνος ζωής εξαρτάται από την κρέμα βάσης που έχουμε επιλέξει). Εναλλακτικά, μπορούμε να ζητήσουμε από τον φαρμακοποιό να μας φτιάξει την κρέμα. 

Αδυνατιστικό ρόφημα 
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένη λουίζα ή 3-4 φύλλα φρέσκια λουίζα και αφήνουμε το μείγμα για 4-5΄. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και πίνουμε. Προσοχή, όμως! Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τού ότι όσο μεγαλύτερη ποσότητα καταναλώνουμε, τόσο γρηγορότερα θα αδυνατίσουμε. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι μέχρι 2 φλιτζάνια την ημέρα για περίοδο περίπου ενός μήνα. Κατόπιν, καλό είναι να διακόψουμε για ένα χρονικό διάστημα (περίπου 2 εβδομάδων) και να συνεχίσουμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λουίζα σε μορφή βάμματος. Συστήνονται 30 σταγόνες (διαλυμένες σε ένα ποτήρι νερό), τρεις φορές την ημέρα. 

Προσοχή! 
Καλό είναι να αποφεύγουν τη λουίζα άνθρωποι με υπόταση, επειδή είναι διουρητική και ρίχνει την πίεση, καθώς και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού. 

Πηγή:https://www.vita.gr

Διατροφή

Διατροφή

Είναι ένα από τα τρόφιμα που πρωταγωνιστούν στο γιορτινό τραπέζι. Ο λόγος για τον σολομό, τον εκλεκτό ροζ μεζέ που δίνει χρώμα στα πιάτα, αλλά και ποιότητα στη διατροφή. Γιατί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, πέρα από το ότι είναι ιδιαίτερα γευστικός, είναι πλούσιος σε πολύτιμα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 που διατηρούν νεανικό τον εγκέφαλο και φρέσκια την επιδερμίδα, ενώ χαρίζει και μία διάθεση ευφορίας. Χρησιμοποιήστε τον λοιπόν χωρίς φόβο για τη σιλουέτα σας, ποντάροντας στις παρακάτω γευστικές συνταγές που δεν ξεπερνούν τις 300 θερμίδες ανά μερίδα.

Σας έχουν μάθει ότι το ψάρι ενισχύει τη μνήμη; Λάθος, κάνει πολύ περισσότερα. Ο σολομός, πιο συγκεκριμένα, χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολυακόρεστα οξέα Ωμέγα-3 δρα πάνω στους νευρώνες του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση επηρεάζει καθοριστικά τη διάθεση. Αυτό το στοιχείο ήρθε στο φως από μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι με μεγαλύτερα επίπεδα Ωμέγα-3 στο αίμα τους, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και πρόθυμοι.

Τα Ωμέγα-3 (η συνιστώμενη δόση των οποίων είναι 1 γραμμάριο την ημέρα) διεισδύουν στις μεμβράνες των κυττάρων, διατηρώντας τις με αυτόν τον τρόπο ελαστικές, με αποτέλεσμα να καταπολεμούν την πνευματική γήρανση. Επιπλέον, τα πολύτιμα αυτά λιπαρά οξέα χαρίζουν ισορροπία ανάμεσα στη καλή (HDL) και την κακή χοληστερόλη (LDL) με σημαντικά οφέλη για την κυκλοφορία του αίματος. Πολύτιμη όμως είναι η συνεισφορά τους και σε ό,τι αφορά την υγεία του δέρματος, αφού χάρη στη δράση τους στις μεμβράνες των κυττάρων, διατηρούν την επιδερμίδα περισσότερο ελαστική, σφριγηλή και προστατευμένη από τα σημάδια του χρόνου.

Ο σολομός ενδείκνυται, τέλος, και για την περίοδο της εγκυμοσύνης, αφού όντας πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ αξίζει να επισημανθεί και η υψηλή πρωτεϊνική αξία του. Μοναδικό του μειονέκτημα οι αυξημένες θερμίδες, καθότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα λιπαρά ψάρια. Για να μην στερείστε όμως τα πολύτιμα συστατικά του αλλά και την ιδιαίτερη γεύση του, δεν έχετε παρά να τον συνδυάζετε με μία σαλάτα ή με ένα σάντουιτς, έτσι ώστε να έχετε ένα ελαφρύ και ισορροπημένο γεύμα.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώστε ότι ο καπνιστός σολομός περιέχει λιγότερες θερμίδες από το φρέσκο (150 έναντι 180 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), αλλά περιέχει περισσότερη χοληστερόλη και αλάτι. 

Προτιμήστε το σολομό ανοιχτής θαλάσσης.

Πηγή:https://www.ygeia-evexia.gr  

 

Διατροφή

Σπιρουλίνα: τι ακριβώς είναι και πόσο μας ωφελεί;«Υπερτροφή» ή «τροφή του μέλλοντος» είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που θα συναντήσετε για τη σπιρουλίνα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα… «πάνω» της. Ποια, όμως, είναι τα οφέλη της στον οργανισμό μας και σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή της;

Μια βόλτα σε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων θα σας πείσει ότι το κυανοπράσινο αυτό φύκι που ονομάζεται σπιρουλίνα κατέχει περίοπτη θέση στα ράφια με τα συμπληρώματα κι όχι αδίκως, μιας και αποτελεί έναν «δυναμίτη» βιταμινών και πρωτεϊνών.

Περιέχει και τα 8 σημαντικά αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ενώ οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη Β12, που ένα κουταλάκι του γλυκού μπορεί να μας προμηθεύσει με περίπου 2μιση φορές τη συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης και σε σύγκριση με το συκώτι, περιέχει διπλάσια ποσότητα της Β12.

Τι ακριβώς είναι η σπιρουλίνα
Ενδεχομένως να την έχετε συνηθίσει σε μορφή χαπιού, στην πραγματικότητα, όμως, η σπιρουλίνα είναι ένα μικροφύκι του γλυκού νερού, το κυανοπράσινο χρώμα του οποίου οφείλεται στη χλωροφύλλη (πράσινο) και στη φυκοκυανίνη (μπλε). Η επιστημονική της ονομασία είναι Arthrospira Plantensis και το φυσικό της περιβάλλον είναι οι αλκαλικές λίμνες που είναι πλούσιες σε μέταλλα – η Ελλάδα είναι μάλιστα μεταξύ των χωρών που παράγουν σπιρουλίνα και μάλιστα η περιοχή Θερμά της Νιγρίτας στις Σέρρες θεωρείται ιδανική για την παραγωγή της.

Το θαυματουργό αυτό φύκι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά φυτικά συστατικά, ενώ περιέχει σπάνια καλά λιπαρά οξέα όπως γ-λινολενικό οξύ (GLA), πολυσακχαρίδες, σουλφολιπίδια και γλυκολιπίδια. Ακόμη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις διάφορες βλάβες.

Χλωροφύλλη: το πιο βασικό συστατικό της
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η χλωροφύλλη για τα φυτά και τα θρεπτικά συστατικά τους – επιστήμονες μάλιστα την παρομοιάζουν με το ανθρώπινο αίμα, με τη διαφορά ότι στο κέντρο του μορίου της χλωροφύλλης συναντάμε μαγνήσιο, ενώ στο ανθρώπινο αίμα σίδηρο. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χλωροφύλλη βοηθά στην ανάπτυξη και στην αναδόμηση των ιστών του ανθρώπινου σώματος και λόγω του ότι η σπιρουλίνα αποτελεί μια καλή πηγή της, παρουσιάζει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Πώς βοηθά τον οργανισμό μας
Πέραν του ότι τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κι έτσι δεν είμαστε ευάλωτοι σε κάθε είδους ασθένεια που μπορεί να μας προσβάλλει και να μας ρίξει στο κρεβάτι, η σπιρουλίνα μας παρέχει πλήθος ευεργετικών για τον οργανισμό μας δράσεων.

Συγκεκριμένα:

-Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών που επιτίθενται στα κύτταρα και δρώντας κατά του καρκίνου.
-Μας αποτοξινώνει και διεγείρει ιστούς και όργανα του ανθρώπινου σώματος, απαραίτητα για την αποβολή των τοξινών.
-Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αλλά και του σακχάρου του αίματος.
-Δρα αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.
-Κάνει καλό στην καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακές παθήσεις, εμποδίζοντας τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.
-Μειώνει τις επιπτώσεις τις αρθρίτιδας.
-Αποτρέπει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.
-Δρα θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης.
-Καταστέλλει την όρεξη και βοηθά στον έλεγχο του βάρους.
Πότε δεν συνιστάται η κατανάλωσή της

Αν και η σπιρουλίνα είναι αποδεδειγμένα ασφαλής και παράγεται με φυσικό τρόπο, υπάρχει περίπτωση να φέρει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα όταν δεν λαμβάνεται σωστά με επαρκή λήψη νερού ή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν προχωρήσετε στη λήψη της και έχετε υπόψη ότι:
-Όσοι πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, όπως για παράδειγμα φαινυλκετονουρία, δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη φαινυλαλανίνη. Λόγω του ότι η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε αμινοξέα, καλό θα είναι να την αποφύγουν.
-Αυτοί που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ο.κ., θα πρέπει επίσης να αποφύγουν τη λήψη της, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, λόγω του ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν τη λήψη σπίρουλίνας.
Σε τι μορφή θα τη βρείτε στην αγορά

Η σπιρουλίνα βρίσκεται στα φαρμακεία και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε μορφή χαπιού, σκόνης και νιφάδων. Η σκόνη και οι νιφάδες μπορούν να προστεθούν σε σούπες, σαλάτες, χυμούς κ.ο.κ., ενώ αν την αγοράσετε σε κάψουλες, την καταναλώνετε με ένα ποτήρι νερό πριν από τα κυρίως γεύματα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 1 με 5 γραμμάρια.

https://www.clickatlife.gr

 

Διατροφή

Δεν αποτελούν μόνο μία υπερτροφή γεμάτη αντιοξειδωτικά, δεν έχουν μόνο υπέροχο χρώμα, αλλά οι επιστήμονες εδώ και χρόνια επιμένουν ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και στις ουρολοιμώξεις. Ο λόγος για τα cranberries, ή επί το ελληνικότερον αλλά όχι τόσο γνωστό, κράνα, τα οποία φυσικά ανήκουν στην γενικότερη ομάδα των μούρων.

Τα περισσότερα είδη των κράνα είναι εγγενή της Αμερικής, ενώ κάποια από αυτά απαντώνται στην Ευρώπη και στην Ασία, ενώ τα βρίσκουμε κυρίως σε αποξηραμένη μορφή σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Η χρήση των κράνα στην προστασία και θεραπεία των ουρολοιμώξεων έχει ξεκινήσει πολύ πριν η επιστημονική κοινότητα επιβεβαιώσει την καθοριστική συμβολή τους στην παρούσα παθολογική κατάσταση. Ενώ αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ικανότητα των κράνα να προστατεύουν έναντι των ουρολοιμώξεων οφειλόταν στην οξύτητά τους τελικά φάνηκε ότι οι παρούσες ιδιότητες οφείλονται στο υψηλό περιεχόμενό τους σε προανθοκυανιδίνες.

Η χημική δομή αυτών των συστατικών των κράνα, κάνει δύσκολη την προσκόλληση ορισμένων παθογόνων βακτηρίων στο ουροποιητικό σωλήνα. Μεταξύ αυτών των βακτηρίων είναι και παθογόνα στελέχη της E. Coli, βακτήριο γνωστό για την παρουσία του στον εντερικό σωλήνα του ανθρώπου.

Τα άτομα τα οποία φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο είναι γυναίκες μέσης ηλικίας με επαναλαμβανόμενα περιστατικά ουρολοιμώξεων, στις οποίες φαίνεται ότι η εισαγωγή των κράνα στη διατροφή τους μπορεί να μειώσει στο 1/3 την εμφάνιση ουρολοιμώξεων.


Πηγή: https://www.onmed.gr

 

 

Διατροφή
 Ένας καθηγητής στο CCNY μίλησε σε μια τάξη φυσιολόγων για τις μπανάνες. Είπε ότι η έκφραση..."going bananas" είναι από τις επιπτώσεις της μπανάνας στον εγκέφαλο. Ποτέ, μη βάλετε τη μπανάνα σας στο ψυγείο!

Μετά την ανάγνωση αυτού του κειμένου, δεν πρόκειται ποτέ ξανά να κοιτάξετε μια μπανάνα με τον ίδιο τρόπο.

Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα - σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη σε συνδυασμό με ίνες. Μια μπανάνα δίνει μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση. Δεν αποτελεί έκπληξη που η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο σε κορυφαίους αθλητές του κόσμου.

Αλλά η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος που μια μπανάνα μπορεί να μας βοηθήσει να κρατιόμαστε σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεπεραστούν ή αποτραπούν ένας σημαντικός αριθμός ασθενειών και καταστάσεων, καθιστώντας την αναγκαία στην καθημερινή διατροφή μας.

Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που ανέλαβε η MIND μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, πολλοί από αυτούς αισθάνονται πολύ καλύτερα αφού φάνε μια μπανάνα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, γνωστή για να σας κάνει να χαλαρώσετε, να βελτιωθεί τη διάθεση σας και γενικά σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.

PMS (Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο): Ξεχάστε τα χάπια - φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.
Υψηλή σε σίδηρο, η μπανάνας μπορεί να τονώσει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας.

Αναιμία

Αρτηριακή πίεση: Αυτό το μοναδικό τροπικό φρούτο έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθιστώντας το ιδανικό να κτυπήσει την αρτηριακή πίεση. Έτσι, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει επιτρέψει στον κλάδο της μπανάνας να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για την ικανότητα της μπανάνας να μειώσει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εγκεφαλική δύναμη: 200 μαθητές σε ένα Twickenham (Middlesex) σχολείο (Αγγλία), βοηθήθηκαν στις εξετάσεις τους, αυτό το έτος, με την κατανάλωση μπανάνας στο πρωινό, το διάλειμμα και γεύμα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη δύναμη εγκεφάλου τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι το κάλιο στα φρούτα μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση, καθιστώντας τους μαθητές πιο προσεκτικούς.

Δυσκοιλιότητα: Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβάνοντας τις μπανάνες στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν την αποκατάσταση της φυσιολογικής δράσης του εντέρου, βοηθώντας να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρίς την προσφυγή σε καθαρτικά.

Hangover: Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για τη θεραπεία του Hangover είναι να γίνει ένα milkshake μπανάνα, γλυκασμένο με μέλι. Η μπανάνα ηρεμεί το στομάχι και, με τη βοήθεια του μελιού, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το καταπραΰνει το γάλα και ενυδατώνεται εκ νέου το σύστημά σας.

Καούρα: Οι μπανάνες έχουν μια φυσική επίδραση αντιόξινου στο σώμα. Έτσι εάν πάσχετε από καούρα, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για ανακούφιση.

Πρωινή αδιαθεσία: Τρώγοντας μπανάνες μεταξύ των γευμάτων βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αποφευχθεί η πρωινή αδιαθεσία

Τσιμπήματα κουνουπιών: Πριν φθάσετε να βάλετε κρέμα για τα έντομα, δοκιμάστε να τρίψετε την προσβεβλημένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι εκπληκτικά επιτυχής στη μείωση του πρηξίματος και του ερεθισμού.


Νεύρα: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.

Πίεση και στην εργασία; Σπουδαστές στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας στην Αυστρία, που βρέθηκαν υπό πίεση στην εργασία οδηγήθηκαν να καταβροχθίζουν με άνεση τροφές όπως η σοκολάτα και τα τσιπς… Κοιτάζοντας 5.000 ασθενείς νοσοκομείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο παχύσαρκοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σε θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για την αποφυγή του πανικού που προκαλεί έντονη επιθυμία για τροφές, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας, απολαμβάνοντας πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα κάθε δύο ώρες για να κρατηθούν τα επίπεδα σταθερά…

Έλκη: Η μπανάνα χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο από εντερικές διαταραχές εξαιτίας της μαλακής υφής και απαλότητα της. Είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς άγχος στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξουδετερώνει επίσης την υπερβολική οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό με επικάλυψη των βλεννογόνου του στομαχιού.

Έλεγχος της θερμοκρασίας: Πολλοί άλλοι πολιτισμοί βλέπουν τις μπανάνες ως "κρύα" φρούτα που μπορεί να μειώσουν τόσο τη σωματική και συναισθηματική θερμοκρασία των εγκύων γυναικών. Στην Ταϊλάνδη, παραδείγματος χάριν, οι έγκυες γυναίκες τρώνε μπανάνες για να εξασφαλίσουν ότι το μωρό τους θα γεννηθεί με μια δροσερή θερμοκρασία.

Εποχιακή συναισθηματική αναταραχή (SAD): Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από SAD επειδή περιέχουν τον φυσικό ενισχυτή διάθεσης tryptophan.

Κάπνισμα και Χρήση Καπνού: Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι B6 και B12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το μαγνήσιο που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν το σώμα να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της αποχής από τη νικοτίνη.

Άγχος: Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας ορυκτό, το οποίο βοηθά στην ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού μας… Όταν είμαστε αγχομένοι, ο μεταβολικός ρυθμό μας αυξάνεται, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα καλίου μας. Αυτοί μπορούν να εξισορροπούνται με τη βοήθεια ενός σνακ μπανάνας υψηλού καλίου.

Εγκεφαλικά επεισόδια: Σύμφωνα με την έρευνα στους New England Journal of Medicine, τρώγοντας μπανάνες ως μέρος μιας τακτικής δίαιτας μπορεί να μειώσετς τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια κατά τουλάχιστον 40%!

Κρεατοελλιές: Οι πρόθυμοι για φυσικές εναλλακτικές λύσεις ορκίζονται ότι αν θέλετε για να εξοντώσετε ένα κονδύλωμα, πάρτε ένα κομμάτι φλούδας μπανάνας και τοποθετήστε το στο κρεατοελλιά, με την κίτρινη πλευρά. Προσεκτικά κρατήστε τη φλούδα στη θέση αυτή με λευκοπλάστη ή χειρουργική ταινία!

Έτσι, μια μπανάνα είναι πραγματικά μια φυσική θεραπεία για πολλά δεινά. Όταν τη συγκρίνετε με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, δύο φορές περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τρεις φορές φώσφορο, πέντε φορές περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και σίδηρο, και δύο φορές τις άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και είναι ένα από τα μεγαλύτερης αξίας τρόφιμα. Έτσι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτή γνωστή φράση, ώστε να λέμε, "Μια μπανάνα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!"

Υ.Γ: Οι μπανάνες πρέπει να είναι ο λόγος που οι πίθηκοι είναι τόσο χαρούμενοι όλη την ώρα! Θα προσθέσω επίσης έναν εδώ· Θέλουν γρήγορη λάμψη στα παπούτσια μας;; Πάρτε το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας, και τρίψτε το απευθείας στο παπούτσι… γυαλίστε με στεγνό πανί.

www.filenades.gr

Διατροφή

Εάν θέλετε να αδυνατίσετε με πιο φυσικό και οικονομικό τρόπο, δοκιμάστε το γευστικό ρόφημα από μέλι, κανέλα και λεμόνι, που αποτελείται από 3 ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά της φύσης.

Το μέλι περιέχει βιταμίνες, μέταλλά, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθά στη διάλυση και αποβολή του περιττού λίπους από τον οργανισμό.
Η κανέλα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, την καύση περισσότερων θερμίδων και μειώνει το πρήξιμο της κοιλιάς.
Τέλος, το λεμόνι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και λιποδιαλυτική δράση.

Για την παρασκευή του ροφήματος θα χρειαστείτε:
  1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ( βιολογικό κατά προτίμηση),
  λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού,
  κανέλα σε σκόνη στη μύτη του κουταλιού
  1 ποτήρι βραστό νερό.

Διαλύστε την κανέλα στο ζεστό νερό και περιμένετε λίγο μέχρι να κρυώσει.
Στη συνέχεια προσθέστε το μέλι και το λεμόνι και ανακατέψτε καλά.
Για καλύτερα αποτελέσματα, πίνετε ένα ποτήρι πριν το πρωινό σας γεύμα για να αυξήσετε τις καύσεις του οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το βρήκαμε :https://www.i-diadromi.gr

Διατροφή

Πότε μια δίαιτα μπορεί να πάει στραβά;Yπάρχουν καποια μυστικά που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να έχουμε καλά αποτελέσματα στη προσπάθεια μας

 1 Η ζυγαριά

 Το καθημερινό ζύγισμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της δίαιτας. Το μυστικό είναι να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα, ούτως ώστε να δώσετε στον εαυτό σας τη χαρά ότι χάσατε ικανοποιητικό βάρος και όχι ελάχιστα γραμμάρια. 



• Όλοι θέλουν να χάσουν γρήγορα πολλά κιλά! Γιατί αυτό είναι λάθος; Επειδή οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους (άνω των 1-2 κιλών την εβδομάδα) δεν συμβάλλουν στη μείωση του λίπους, αλλά κυρίως στη μη επιθυμητή απώλεια μυϊκής μάζας. O ενδεδειγμένος ρυθμός απώλειας βάρους, που εξασφαλίζει τη σωστή θρέψη του οργανισμού και την απώλεια λιπώδους ιστού, είναι το μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Μη βιάζεστε λοιπόν! 


• Η δίαιτα αποτελεί αναμφίβολα μια ταλαιπωρία για τον οργανισμό, γι’ αυτό και συνιστάται να την ξεκινήσετε σε μια περίοδο ηρεμίας. Αντιθέτως, αποφύγετε να κάνετε δίαιτα σε περιόδους οικογενειακής ή επαγγελματικής πίεσης. 


• Έχει παρατηρηθεί ότι ενώ στην αγορά αυξάνει ο αριθμός των light προϊόντων, τα ποσοστά παχυσαρκίας δεν μειώνονται. Χρειάζεται, λοιπόν, ορθή επιλογή αυτών των προϊόντων, π.χ. ένα αναψυκτικό light χωρίς θερμίδες μπορεί να ενταχθεί στη δίαιτά σας. Αντιθέτως, το να βάλετε 2 κουταλιές μαγιονέζα light στο σάντουιτς δεν παρέχει κάποιο όφελος, γιατί το γεγονός ότι είναι «ελαφριά» δεν σημαίνει ότι δεν έχει θερμίδες! 

 
τροφίμων 
• Oποιαδήποτε δίαιτα αποκλείει μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων (π.χ. υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) μπορεί να οδηγεί μεν σε απώλεια βάρους, αλλά ταυτόχρονα στερεί από τον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ.). Επιπλέον, κατά κανόνα, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται είναι πρόσκαιρη. 


• O συνδυασμός της δίαιτας με κάποια μορφή ήπιας άσκησης (π.χ. περπάτημα) είναι πάντα πιο αποτελεσματικός σε σχέση με το να κάνετε μόνο δίαιτα χωρίς άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα θωρακίζει τους μυς, που λόγω της δίαιτας βάλλονται πρώτοι (κατά το αδυνάτισμα, ο οργανισμός «επιτίθεται» πρώτα στη μυϊκή μάζα και μετά στο λιπώδη ιστό).

Το βρήκαμε:https://www.vita.gr

Διατροφή

Σάκχαρα για ενέργεια 
Όλοι έχουμε ακούσει ότι η ζάχαρη (στην ουσία πρόκειται για τη γλυκόζη στην οποία διασπώνται τα σάκχαρα των τροφίμων) είναι το κύριο καύσιμο για το σώμα και τον εγκέφαλο. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά το προτιμότερο είναι να προσπαθούμε να παίρνουμε το καύσιμο αυτό από σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης), που μας δίνουν ενέργεια χωρίς να αυξάνουν πολύ και απότομα το σάκχαρο του αίματος, πράγμα που μας κουράζει (πρώτα το πάγκρεας και στη συνέχεια τα υπόλοιπα όργανά μας) και μας παχαίνει. Αν, βέβαια, νιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη από άμεση τόνωση, μπορούμε να επιλέξουμε μια πηγή απλών υδατανθράκων, όπως είναι τα φρούτα, το μέλι (μια κουταλιά), η σοκολάτα (λίγη και κατά προτίμηση μαύρη), και όχι ένα κομμάτι τούρτα ή μια τάρτα, που έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία θα μας επιβαρύνουν και θα μας παχύνουν. 

Για άμεση τόνωση μπορούμε να επιλέξουμε: 

Τζίνσενγκ 
Είναι αναμφίβολα πολύ τονωτικό και κατάλληλο για περιόδους που οι ανάγκες μας σε ενέργεια είναι μεγάλες, δεν πρέπει όμως να το καταναλώνουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς διάλειμμα (π.χ. περισσότερες από 20 ημέρες). 

Σπιρουλίνα 
Είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και αμινοξέα. Είναι τροφή με λίγες θερμίδες, αλλά πλούσια σε φυτοθρεπτικά στοιχεία που ενισχύουν τον οργανισμό. Δεν πρέπει να την καταναλώνουμε χωρίς διάλειμμα για περισσότερο από 1-1,5 μήνα. 

Βασιλικό πολτό και γύρη 
Είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αμινοξέα. Τονώνουν και δίνουν ενέργεια στον οργανισμό. Πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες, όχι για περισσότερο από 1,5 μήνα χωρίς διάλειμμα. 

Σαλάτα σε κάθε γεύμα 
Η ωμή σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων που καταναλώνουμε στα γεύματα και έτσι σταματούν την απότομη άνοδο του σακχάρου στο αίμα, άρα και την κούραση του οργανισμού και την αποθήκευση λίπους. Επίσης, αποτρέπουν την αφομοίωση από το έντερο κάποιων κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερίνης του κρέατος. Προκαλούν αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να χορταίνουμε ευκολότερα και να θέλουμε να ξαναφάμε μετά από πολλές ώρες. 

Πρωτεΐνες για να μην πεινάμε 
Μας χορταίνουν, αποτελούν βασικό καύσιμο του εγκεφάλου μας και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τη μέρα μας χωρίς να μας επιβαρύνουν ιδιαίτερα, κυρίως αν προτιμήσουμε τις άλιπες (π.χ. ψάρι, πουλερικά χωρίς πέτσα, κρέας χωρίς ορατό λίπος, το ασπράδι του αυγού), τις μαγειρέψουμε χωρίς προστιθέμενα λίπη και τις συνδυάσουμε με λαχανικά. Μπορούμε, επίσης, να προτιμήσουμε τις μικρότερης διατροφικής αξίας πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, αρκεί να τα συνδυάσουμε σωστά (π.χ. με ρύζι ή τυρί), ώστε να συμπληρώσουμε τα συστατικά που λείπουν (ένα αμινοξύ) και έτσι ο συνδυασμός αυτός να μας τροφοδοτήσει με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. 

Μια χούφτα ξηροί καρποί για σνακ 
Αν και είναι πλούσιοι σε θερμίδες, καταναλώνοντάς τους με μέτρο (κατά προτίμηση νωπούς και ανάλατους) θα βγούμε σίγουρα κερδισμένοι, καθώς θα μας εφοδιάσουν με ενέργεια (είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, υγιεινά λίπη δηλαδή, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, φυτικές ίνες, αλλά και σε διάφορες βιταμίνες, όπως η Ε και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β). 

Ζουμ στα καλά λίπη 
Τα κορεσμένα λίπη (π.χ. βούτυρο, κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα, σος κ.ά.) επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τη σιλουέτα και την υγεία μας, αλλά και την ενεργητικότητά μας. Παρ’ όλα αυτά, καθώς τα λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και γενικά του νευρικού μας συστήματος, χρειάζεται να επιλέγουμε και να επιμένουμε στα καλά λιπαρά, όπως είναι τα μονοακόρεστα (κυρίως το ελαιόλαδο) και τα πολυακόρεστα (π.χ. τα ω-3, που τα παίρνουμε από τα λιπαρά ψάρια). 

Η δύναμη του πρωινού
Αν και πολλοί το ξεχνάμε ή το αποφεύγουμε γιατί φοβόμαστε μη μας παχύνει, το πρωινό είναι απαραίτητο για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ενέργεια και δύναμη. Χωρίς αυτό κινδυνεύουμε να νιώσουμε αδύναμοι αργότερα, καθώς περνάει η ώρα. Το ιδανικό πρωινό πρέπει:
  • Να είναι νόστιμο, ώστε να το απολαμβάνουμε και να μας φτιάχνει τη διάθεση.
  • Να περιέχει οπωσδήποτε κάποιο γαλακτοκομικό τρόφιμο, ώστε να καλύπτουμε τουλάχιστον ένα μέρος του ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τα οστά μας.
  • Να είναι ισορροπημένο, ώστε να αποτελεί μια καλή αφετηρία στην προσπάθειά μας να διατηρούμε ισορροπημένη τη διατροφή μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο κανόνας είναι το 15% περίπου της ενέργειας να προέρχεται από τις πρωτεΐνες, το 55% από τους υδατάνθρακες και το 30% από τα λίπη.
  • Να είναι οικείο και όχι πρωτότυπο. Αυτό σημαίνει ότι, αν βρούμε το πρωινό που μας ταιριάζει, μπορούμε να το καθιερώσουμε -σε βαθμό που να μην το παραλείπουμε ακόμα και όταν βιαζόμαστε- και να αφήσουμε την ποικιλία των τροφίμων για το υπόλοιπο της ημέρας.
Δεν τρώμε μόνο, πίνουμε κιόλας 
Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση, της τάξης του 2%, μπορεί να μειώσει την απόδοσή μας κατά 20%. Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρών, εκ των οποίων το 80% το παίρνουμε από το νερό (6-7 ποτήρια), τους χυμούς φρούτων και τα μη αλκοολούχα ποτά και το υπόλοιπο 20% το προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά). 

Προσοχή στο μαγείρεμα 
Για να διατηρούμε την ενέργεια και τη δύναμή μας, καλό είναι να αποφεύγουμε τα φαγητά που είναι πολύ βαριά μαγειρεμένα και να καταναλώνουμε όσα τρόφιμα μπορούμε ωμά, στον ατμό, βραστά ή στη σχάρα και όχι τηγανητά ή στην κατσαρόλα και τον φούρνο με σάλτσες και λίπη. Έτσι, δεν θα επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με θερμίδες, λιπαρά και γλυκόζη, που μας στερούν τη δύναμη και την ενεργητικότητά μας, και επιπλέον θα αφομοιώνουμε καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. 

Τρώμε συχνότερα, σκεφτόμαστε καλύτερα
Τα συχνά μικρά γεύματα, με τη βοήθεια των οποίων τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα παραμένουν σταθερά, συντελούν και στη διατήρηση της σταθερής και συνεχούς διοχέτευσης ενέργειας στον εγκέφαλο. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν υπερβολικά χαμηλά, δυσκολεύουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ αντίθετα, όταν είναι υπερβολικά υψηλά, προκαλούν βλάβη στα κύτταρα του οργανισμού, μη εξαιρουμένων και των εγκεφαλικών κυττάρων. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, καλό είναι προτιμάμε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (τρόφιμα που δεν περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, ειδικά απλούς, όπως η ζάχαρη, και έχουν αρκετές φυτικές ίνες), που παίζουν ρόλο-«κλειδί» τόσο στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της αίσθησης της πείνας, όσο και στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. 

Τα συστατικά που μας δίνουν ενέργεια 
Υπάρχουν κάποια συστατικά που εμπλέκονται περισσότερο στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:
  • Ο σίδηρος Σημαντικό είναι να προτιμάμε τις ζωικές πηγές σιδήρου (κόκκινο κρέας, συκώτι, πουλερικά κ.λπ.), που περιέχουν σίδηρο σε δισθενή μορφή, ο οποίος απορροφάται σαφώς καλύτερα από τον οργανισμό. Επιπλέον, μπορούμε να συνδυάζουμε τις ζωικές πηγές με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ. χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού, πιπεριές, ντομάτες κ.λπ.) ή με λευκό κρασί, που αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου. Σημαντικό είναι επίσης να μη συνδυάζουμε τις πλούσιες σε σίδηρο τροφές με τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί (περιέχουν τανίνες, οι οποίες δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου), γαλακτοκομικά ή άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (δεσμεύουν τον σίδηρο) και φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης), αφού και αυτές με τη σειρά τους μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. 
    Όσον αφορά τις φυτικές πηγές σιδήρου (εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι φακές), αυτές έχουν δύο μειονεκτήματα σχετικά με το γιατί δεν απορροφούμε τον σίδηρο που μας δίνουν: Η μορφή του σιδήρου (τρισθενής) που περιέχουν δεν γίνεται τόσο εύκολα αποδεκτή από τον οργανισμό και επιπλέον τον δεσμεύουν οι φυτικές ίνες, αλλά και άλλες ουσίες που περιέχουν τα λαχανικά (π.χ. τα οξαλικά οξέα, όπως συμβαίνει με το σπανάκι).
  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (B1, B2, B3, B5, B6, Β9 ή φυλλικό οξύ και B12) Βρίσκονται σε πάρα πολλές τροφές, κυρίως στις πρωτεϊνούχες, αλλά και στα τρόφιμα ολικής άλεσης, στις πατάτες, τα φασόλια, τα γαλακτοκομικά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Το μαγνήσιο Καλές πηγές του οποίου είναι οι ξηροί καρποί (πασατέμπος, αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια, φιστίκια, ηλιόσποροι), ο λιναρόσπορος, το σουσάμι, το κουκουνάρι, το κακάο και η σοκολάτα, τα δημητριακά (βρόμη, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι αγκινάρες, οι μπάμιες, τα σύκα, οι μπανάνες, τα σταφύλια, οι σουπιές, τα ψάρια (μπακαλιάρος, κολιός, γλώσσα).
  • Το συνένζυμο Q10 Eίναι μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε κάποιες τροφές, αλλά συντίθεται και σε πολλούς ιστούς του σώματος. Παίζει ουσιαστικό ρόλο σε μία από τις βασικές μεταβολικές διεργασίες του σώματός μας, την αναπνοή των κυττάρων, καθώς και στη μετατροπή της ενέργειας που υπάρχει στις τροφές σε τέτοια μορφή (βιολογική) ώστε να μπορέσει ο οργανισμός μας να τη χρησιμοποιήσει. Οι καλύτερες πηγές του είναι η σόγια, τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί), το μοσχάρι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κοτόπουλο, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια), τα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), το σουσάμι και διάφορα έλαια (π.χ. βαμβακέλαιο, σογιέλαιο, ελαιόλαδο).
  • Το βρήκαμε :https://www.vita.gr
© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή