Μαΐου 25, 2020

Διατροφή

Έχεις ποτέ παρατηρήσει ότι τα αγαπημένα σου τζιν σε στενεύουν λίγο περισσότερο τη Δευτέρα το πρωί; Όχι, δεν είναι η ιδέα σου αλλά είναι ο «κύκλος των κιλών σου».

Σχεδόν κάθε οργανισμός ακολουθεί έναν τέτοιο κύκλοκαθώς χάνει μια μικρή ποσότητα βάρους κατά τη διάρκεια της βδομάδας και μετά την αποκτά πάλι στο τέλος του Σαββατοκύριακου, λένε οι ερευνητές.
 
Σε μία έρευνα, 80 ενήλικες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Η πρώτη περιλάμβανε αυτούς που έχαναν κιλά (έχαναν το 3% ολόκληρου του βάρους τους μέσα στη βδομάδα), η δεύτερη αυτούς που διατηρούνταν στα κιλά τους (το βάρος τους κυμαινόταν από 1-3% κάθε βδομάδα) και η τρίτη αυτούς που έπαιρναν βάρος (πρόσθεταν 1% στο συνολικό βάρος τους μέσα στη βδομάδα).

Γενικά, οι συμμετέχοντες έφταναν στα λιγότερα κιλά τους τις Παρασκευές και στα περισσότερα τις Κυριακές και τις Δευτέρες.

Αυτό φαντάζει φυσιολογικό, αφού όλοι κάνουν μικρές παρασπονδίες τα Σαββατοκύριακα. Όμως, η τρίτη ομάδα με αυτούς που έπαιρναν κιλά, είχε λίγο διαφορετικά αποτελέσματα: τα περισσότερα και τα λιγότερα κιλά τους μπορούσαν να εμφανιστούν κάθε μέρα της βδομάδας, ενώ άρχιζαν να καίνε λίπος με πιο αργούς ρυθμούς μετά το τέλος του Σαββατοκύριακου.
 
Επομένως, είναι φυσικό να υπάρχουν αλλαγές στις ενδείξεις της ζυγαριάς σου, ανάλογα με το αν ζυγίζεσαι την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Αλλά ο τρόπος για να διατηρείς μια ισορροπία και μην παίρνεις παραπάνω κιλά είναι να τρως ελαφριά και να γυμνάζεσαι κατά τη διάρκεια της βδομάδας, έτσι ώστε να μπορείς να παραδοθείς σε πειρασμούς την Παρασκευή και το Σάββατο, χωρίς να επιφέρουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στη γραμμή σου.
 
https://www.shape.gr/
 

Διατροφή

Μια καλή διατροφή όχι μόνο τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια αλλά βοηθάει και στην αποφυγή ασθενειών αλλά και στην συντήρηση ενός αδύνατου και σφριγηλού κορμιού.Έρευνες  άλλωστε έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός ότι άστατα γεύματα,φτωχά σε θρεπτικά συστατικά,επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες,καθώς επίσης αυξάνουν την κακή χοληστερίνη στο αίμα.

 Καλή διατροφή σημαίνει υγιεινές τροφές,ποικιλία επιλογών,συχνά γεύματα,πληρότητα θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.Στόχος είναι η μείωση της ζάχαρης και των λιπαρών.Μείωση των κορεσμένων λιπαρών και αντικατάσταση τους με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά,καθώς και τρόφιμα με φυτικές στερόλες,όπως μαργαρίνη,γάλα,γιαούρτι,συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του μεταβολισμού.

 Ενδεικτικά,μια καλή διατροφή με στόχο την μακροζωία περιλαμβάνει 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως.Οι ουσίες και οι βιταμίνες που περιέχουν κάνουν καλό όχι μόνο στον οργανισμό αλλά και στο δέρμα,στα μαλλιά και στα νύχια.Αμυλώδης τροφές είναι επίσης απαραίτητες σε μια τέτοια διατροφή.Τρόφιμα όπως το μαύρο ψωμί,τα μακαρόνια,το καστανό ρύζι,τα όσπρια,τα δημητριακά,αλλά και τα αμυλώδη λαχανικά όπως οι πατάτες και το καλαμπόκι είναι απαραίτητα για την πρόσληψη υδατανθράκων,μεταλλικών στοιχειων,ινών και βιταμινών.Οι πρωτεΐνες είναι ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο στο μιας καλής και ισορροπημένης διατροφής.Το άπαχο κρέας,το ψάρι,οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τροφές που καθημερινά πρέπει να βρίσκονται σε 2 μερίδες των γευμάτων σου.Το παρθένο ελαιόλαδο είναι επίσης συστατικό που πρέπει να ενταχθεί στην διατροφή αυτή,πάντα όμως με μέτρο.

 Υιοθετώντας έναν καλό τρόπο ζωής με άσκηση,αρκετό ύπνο,πολύ νερό,δίχως καταχρήσεις και ισορροπημένη διατροφή,κερδίζεις μακροζωία και ποιότητα ζωής.Σημαντικό παράλληλα είναι το να τονιστεί πως οι ανάγκες διατροφής στον καθένα αλλάζουν ανάλογα με τον τρόπο ζωής,το φύλο και την ηλικία του.Η υγιεινή διατροφή πρέπει να γίνει τρόπος σκέψης σε όλους,έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε στο έπακρο όλα τα οφέλη της

https://www.livit.gr

Διατροφή

Μαϊντανός: προστατεύει τα κύτταρα. Για πλούσια μαλλιά χωρίς ψείρες & στομάχι χωρίς πόνο

Tο αφέψημα του μαϊντανού προστατεύει το κεφάλι από τις ψείρες και τις κόνιδες, ενώ σε λοσιόν τα πολτοποιημένα φύλλα του φυτού εμποδίζουν την τριχόπτωση.

Στην αρχαιότητα τον χρησιμοποιούσαν μόνο ως φαρμακευτικό φυτό και ποτέ στη μαγειρική. Ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης συνιστούσαν τον μαϊντανό ως καλό φάρμακο για το στομάχι, διουρητικό και εμμηναγωγό. Δεν πρέπει να καταναλώνεται για περισσότερο από τρεις ημέρες στη σειρά γιατί μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Κάποιες από αυτές είναι οι εντερορραγίες, ο ίλιγγος και η ελάττωση των καρδιακών παλμών.

Ο μαϊντανός μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα από ένα απλό ντεκόρ ή γεύση σε ένα πιάτο.

Περιέχει εξαιρετικά συστατικά όπως η ευγενόλη και η λουτεολίνη.Πειραματικά, τα συστατικά αυτά σχετίζονται με αναστολή του σχηματισμού όγκων στους λεμφαδένες …σε πειραματόζωα, ενώ θεωρούνται χημειοπροστατευτικά, καθώς εξουδετερώνουν καρκινογενείς ουσίες, όπως τα βενζοπυρένια του τσιγάρου.

Παράλληλα, η μυρυστισίνη που περιέχει, φαίνεται ότι ενεργοποιεί μέσα στο σώμα μας μηχανισμούς, που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη γήρανση.
Τέλος, o μαϊντανός περιέχει και σημαντικά ποσά βιταμίνης C, η οποία συμβάλει τα μέγιστα στη θωράκισή μας από τις ιώσεις και την εν γένει προστασία και αντιγήρανση του οργανισμού.
Χρησιμοποιείτε  λοιπόν μαϊντανό άφοβα.
Για να προστατέψετε τα συστατικά του και να έχετε πολλαπλά οφέλη αποφύγετε το μαγείρεμά του και καταναλώστε τον καλύτερα σε ωμή μορφή.

https://www.glikiazoi.gr

Διατροφή

Με τον χυλό σίτου τρέφεται ο οργανισμός χωρίς να κουράζονται τα πεπτικά όργανα.

Χωνεύεται και απορροφάται από το στομάχι και τα έντερα χωρίς πολλή εργασία , χωρίς να γίνουν πολλές περισταλτικές κινήσεις.
Για αυτό οι άρρωστοι αισθάνονται με την τροφή αυτή ελαφρότητα κατά την πέψη.

Ο χυλός είναι εύπεπτος, και διηθούμενος στον γαστρικό σωλήνα συντελεί δια της χολής και των εντερικών υγρών να γίνεται διάλυσης των επικολλημένων ουσιών στα έντερα, οι οποίες βγαίνουν με τις κενώσεις και με τις εκκρίσεις.
Έτσι αυτό καθαρίζει ο γαστρεντερικός σωλήνας και οι εντερικοί έλικες, επανακτούν την φυσιολογική λειτουργικότητα, την περισταλτικότητά τους, γιατρευόμενοι ριζικώς.
Η δίαιτα είναι ιδανική για τις γαστρικές ασθένειες.
Σε πολλούς, γαστροπαθείς αρρώστους τα έντερα και ιδίως το παχύ έντερο, ένεκα του επικολλημένου πουρί, έχουν πρηξίματα και πόνους
Με τον χυλό σίτου ως τροφή η συχνή αυτή πάθηση υποχωρεί.
Γιατί με αυτή την δίαιτα, η παλαιά επικολλημένη ακαθαρσία λιώνει και βγαίνει με τις κενώσεις.
Τα έντερα ξεπρήζονται, αυτοκαθαρίζονται και η γαστρίτιδα, η κολίτιδα, που έχουν οι περισσότεροι άρρωστοι, γιατρεύεται ριζικώς. Με τις κοπρικές ακαθαρσίες πέφτουν από τον εντερικό σωλήνα μερικές φορές βλέννες και πέτσες.
Αυτές είναι κομματάκια του εσωτερικού υμένα των εντέρων, ο οποίος είναι φλογισμένος στις χρόνιες εντεροπάθειες ή σάπιος και για αυτό αποπίπτει.
Κάποτε οι βλεννοπέτσες είναι άφθονες, για αυτό και οι θεραπευόμενοι ανησυχούν. Αλλά είναι παράλογη η στενοχώρια από αυτό.
Όταν ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι πεπαχυμένος από άπεπτες ακαθαρσίες, ιδίως στους παχυσάρκους γαστροπαθείς, έντεροκολιτικούς κλπ. κατά την κάθαρση με χυλοδίαιτα και κλύσματα είναι επόμενο να βγαίνουν πολλές βλέννες.
Δεν είναι αυτή η ασθένεια, όπως νομίζουν οι άρρωστοι, άλλα τα αποτέλεσμα της αυτοκαθάρσης των εντέρων. Αφού πέσουν οι βλεννοπέτσες και καθαρισθεί καλά το έντερο βγαίνει καινούργιος εσωτερικός υμένας, καθόσον οι ιστοί του σώματος έχουν εμφύτως την δυνατότητα να αναπαράγονται.
Η γινομένη αυτή ανάπλαση του έσω τοιχώματος των εντέρων αποτελεί τη βάση ριζικής φυσιοθεραπείας των γαστρεντερικών νόσων.
Αυτή η αναπλαστική θεραπεία γίνεται σε 10-20 ημέρες.
Στα νεαρά άτομα σε λίγες ημέρες, διότι η ζωτικότης του οργανισμού των είναι εντονότερη.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες, όταν η βλεννογόνος ακαθαρσία στα έντερα είναι αποσκληρυμένη και περισσότερη, η ανατομοφυσιολογική αποκατάσταση στα έντερα γίνεται βραδύτερα.

Ο χυλός σίτου προκαλεί άφθονη διούρηση, στους περισσοτέρους αρρώστους από τις πρώτες ημέρες, σε άλλους αργότερα.
Ενώ οι ενήλικοι βγάζουν συνήθως 1 κιλό ούρα στο 24ωρο, με το χυλό σίτου αυξάνουν αυτά στο διπλάσιο και τριπλάσιο
Μέχρι 3 1/2 κιλά έκκριση στο 24ωρο.
Η αύξησης των ούρων οφείλεται στο ότι οι αφομοιώσεις από τους ιστούς γίνονται νωρίτερα, συνεπεία της μη απορροφήσεως σηπτικών υλών από τα έντερα, λόγω της δια της χυλοσιτοδιαίτης αυτοκαθάρσεως τους.
Δία της άφθονου ουρήσεως βγαίνουν πολλά υγρά, άλατα, και τοξίνες του σώματος. Ο οργανισμός ξαλαφρώνει από πολλές περιττές ύλες.
φυτρο

Αποτοξίνωση
Γίνεται γενική αποτοξίνωση, μια βασική προϋπόθεση για τη θεραπεία όλου του σώματος και των περισσότερων επί μέρους βλαβών του. Οταν καθαρίζει ο οργανισμός από αυτό τοξίνες και άλατα, η αφομοίωση στους ιστούς γίνεται φυσιολογικότερη. Αυτό είναι συνεπεία της αποτοξινώσεως, και της φυσιολογικής λειτουργίας των ιστών,και οι κατά τόπους βλάβες διαλύονται, αυτοθεραπεύονται
Η χυλοσιτοθεραπεία χρησιμοποιείτε από ετών στην Ελλάδα σε πολλές χιλιάδες άρρωστοι από ασθένειες του στομάχου, του ήπατος, εντέρων, νεφρών, αίματος, των σπλάγχνων και ιστών του σώματος, του δέρματος κλπ.
Η χυλοδίαιτα,

3 πίατα χυλό απο σιτάρι την ημέρα και ταυτόχρονα 2 ποτήρια χυμό φρούτων, όπως και ωμά φρούτα εποχής

Ταυτόχρονα 3 κούπες, από ένα μείγμα βοτάνων απο αγριμόνιο, χαμομήλι, ρίγανη, μελισσόχορτο και δενδρολίβανο.

Δίαιτα με χυλό σίτου έκαναν και οι αρχαίοι
Ο Ιπποκράτης γράφει ότι οι περισσότεροι των ιατρών συνήθιζαν να αναγράφουν κατά την διαδρομή των οξέων νοσημάτων «πτισάνην κριθών» η οποία ήταν δυο ειδών, αδιήθητος και διηθημένη.
Και ο Γαληνός αναφέρει ότι «κριθώδη πτισάνην δι’ οθονίου διηθέοντες διδόασι» δηλ κριθάρι βρασμένο αφού το στράγγιζαν από τουλπάνι έδιδαν στους άρρωστους το χυλό.

Για την διηθημένη πτισάνη, ήτοι το χυλό χωρίς σπυριά, ιδού τι αναφέρει ο πατέρας της Ιατρικής.
«Ή πτισάνη μέν λοιπόν, φρονώ ότι ορθώς προεκρίθη των σιτηρών γευμάτων εν τούτοις τοις νοσήμασι και επαινώ βεβαίως τούς προκρίναντας ταΰτην. Διότι το γλίσχρασμα αυτής είνε λεΐον και ομογενές και εύχάριστον και ολισιθηρόν και μετρίως πλαδαρόν και άδιψον και εΰέκπλυτον και οΰτε στέψιν φέρει ούτε δυσκολίαν έν τη πέψει, ούτε και άνοιδίσκεται εν τη κοιλία, διότι έχει λάβη κατά τήν εψησιν τήν μεγίστην διόγκωσιν τήν υπό τής φΰσεως αυτής επιτρεπομένην»
Η αδιήθητος πτισάνη είναι όπως το γνωστόν κολυβόζωμο, το οποίο παρασκευάζεται στις οικογενείας όταν κάνουν κόλλυβα για τα μνημόσυνα κτλ. Άλλα ο για θεραπεία χυλός σίτου διαφέρει από το κολυβόζωμο κατά το ότι δεν έχει καθόλου σπυριά, ούτε καρύδια ή μύγδαλα κτλ. άλλα μόνο ζάχαρη. Όταν περιέχει τέτοια μη ευκολόπεπτα στοιχεία, σχηματίζονται κόπρανα, δεν επιτυγχάνεται καλά ο θεραπευτικός σκοπός του να ξεπλυθεί ο γαστρεντερικός σωλήνας.
Στην Τουρκία διαδεδομένο είναι το ασιουρέ, το οποίο όμως έχει σταρι καρύδια σταφίδες κτλ.
Στην Αγγλία ανάλογο είναι το πόριτζ, πρωινή λαϊκή τροφή από σιτάρι βρασμένο και γάλα.
Και τα δύο εν σχέση με την παθογένεια που περιγράφουμε, είναι κατά τινά βαθμό ωφέλιμη τροφή.
Σε πολλά μέρη από της αρχαίας εποχής συνηθίζεται να τρώγουν σιτάρι βρασμένο, έχει δε ή τοιαύτη τροφή κάποιαν θρησκευτικό υγιεινή έννοια.
Στον Πόντο η δίαιτα αυτή λέγεται καντουμά, γίνεται ιδία την Σαρακοστή και θεωρείται ότι συντελεί προς καλυτέρευση της υγείας. Σε άλλα μέρη την παραμονή της πρωτοχρονιάς τρώγουν σιτάρι βρασμένο.
Εις το Μοναστήρι της Μακεδονίας τις πρώτες εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής κατά έθιμο θρησκευτικό τρώγουν σιτάρι βρασμένο.
Βιολογική εξήγηση της θεραπείας
Το σιτάρι περιέχει: λεύκωμα 13% άμυλο 67% νερό 14% κυτταρίνη 3% άλατα 2% λίπος 1%.
Όταν βράση το σιτάρι σε νερό, το λεύκωμά του γίνεται κολλοειδής διάλυσης, ευκολότερα πεπτομένη.
Επειδή έχει τούτο μοριακό βάρος μικρότερο άλλων ζωικών λευκωμάτων, διασπάται ευκόλως εις μικρότερα πεπτίδια, τα οποία ταχέως πέπτονται. Το άμυλο (C6H10O5)v έχει ειδικό βάρος 1.629 αποτελείται από μικροσκοπικούς στρόγγυλους κόκκους μεγέθους μεταξύ 0,002-0,004 χιλιοστομέτρων.
Κατά την βράση οι κόκκοι του από την πρόσληψη νερού διογκόνοντε και σπάνε και έτσι σχηματίζεται ιξώδης μάζα, η αμυλόκολλα, η οποία γρήγορα επίσης πέπτεται, απορροφάται.
Ένεκα τούτων, η παρατηρούμενη κατά την δίαιτα με χυλό σίτου ελαφρότητα στο στομάχι.
Ενώ 4-5 πιάτα τροφή την ημέρα μπαίνει στο πεπτικό σωλήνα, η αίσθηση βάρους δεν υπάρχει καθόλου.
Αυτό είναι η πρώτη αισθητή ανακούφιση των θεραπευομένων δυσπεπτικών.
Κατά την Φυσιολογία η εκκρινόμενη από το συκώτι και δια του χοληδόχου πόρου εκχυνομένη στο έντερο χολή, συντελεί όπως το λίπος διασπάται σε γλυκερίνη, ευδιάλυτο στο νερό και σε άλλες λιπαρές ουσίας, γινομένας δια περαιτέρω βιοχημικών επεξεργασιών ευαπορροφήτους.
Ο χυλός σίτου επειδή ως τροφή έχει ελαχιστότατο λίπος, διηθούμενος προς απορρόφηση του στο έσω τοίχωμα των εντέρων, συντελεί όπως διά της χολής και των πεπτικών υγρών γίνεται διάλυση των λιπαρών ουσιών, όσες ανάμικτες με άλατα και περιττωματικές ύλες είναι επικολλημένες στο έσω τοίχωμα των εντέρων, παρεμποδίζουν την απορρόφηση της τροφής.
Όπως στους σωλήνας της θερμάστρας υπάρχει καπνιά, στους υδροσωλήνας πουρί από άλατα κλπ. του νερού, έτσι και στον εντερικό σωλήνα υπάρχει ακαθαρσία, χρονίως επικολλημένη.
Σε αυτή την ακαθαρσία των εντέρων οφείλονται οι περισσότερες τοπικές και γενικές ασθένειες.

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας

https://www.glikiazoi.gr

Διατροφή

Σας κυριεύουν ακατανίκητες επιθυμίες για σοκολάτα; Νομίζετε ότι θα «σκάσετε» αν δεν φάτε κεφτεδάκια; Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε… της λιγούρας τα καμώματα!

Γνωστές ως «λιγούρες εγκυμοσύνης», αποτελούν ένα από τα πιο συνηθισμένα και φυσιολογικά συμπτώματα της εννιάμηνης προσμονής. Εκτός από την αύξηση των ορμονών (ναι, έχουν βάλει κι εδώ το χεράκι τους), ας δούμε πού αλλού οφείλονται οι… γαστριμαργικές σας επιθυμίες που πρέπει να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα!

Κάτι σας λείπει
Εκεί που είχατε σχεδόν ξεχάσει τη γεύση του γάλακτος, μιας κι έχετε να το βάλετε στο στόμα σας από παιδί, προς μεγάλη σας έκπληξη τώρα δεν το χορταίνετε! Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, δεν είναι: Σύμφωνα με τους περισσότερους γυναικολόγους, οι λιγούρες αποτελούν ένα μήνυμα που στέλνει ο οργανισμός σας για να εκφράσει τις ανάγκες του (σκεφτείτε πως το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας αντλεί από το σώμα σας όλα τα θρεπτικά συστατικά για την υγιή του ανάπτυξη). Αν λοιπόν εσείς θέλετε να πίνετε γάλα, είναι πολύ πιθανό να σας λείπει ασβέστιο, ενώ αν λαχταράτε συνεχώς φρούτα ή λαχανικά, ενδεχομένως χρειάζεστε περισσότερες βιταμίνες.

Σας αρέσει να τσιμπολογάτε
Πολλές μέλλουσες μαμάδες πιστεύουν πως πρέπει να τρώνε περισσότερο από ό,τι έτρωγαν για να προσφέρουν στο μωρό όσα χρειάζεται (το γνωστό «πρέπει να τρώω για δυο»), ενώ άλλες απολαμβάνουν τώρα χωρίς ενοχές όσα είχαν στερηθεί για να διατηρούν το σώμα τους καλλίγραμμο. Ανεξάρτητα από την ομάδα στην οποία ανήκετε, πρέπει τώρα να προσέχετε τη διατροφή σας και φυσικά το βάρος σας, αφού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κύησης και του τοκετού. Εμπλουτίστε λοιπόν το διαιτολόγιό σας με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και προσπαθήστε να μην καταναλώνετε περισσότερες από 150 επιπλέον θερμίδες την ημέρα το πρώτο τρίμηνο, 350 επιπλέον το δεύτερο και 300 το τρίτο (αν το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη ήταν φυσιολογικό). Ενδεικτικά αναφέρουμε πως 300 θερμίδες ισοδυναμούν με ένα απλό σάντουιτς με τόνο, 5-6 κρακεράκια με ένα γιαούρτι και μία μπανάνα.

Θέλετε να σας προσέχουν
Παρακολουθείτε τηλεόραση με τον σύντροφό σας και χαλαρώνετε, όταν ξαφνικά σας «μυρίζει» μακαρονάδα με φρέσκια σάλτσα ντομάτας! Και ενώ δεν έχετε ολοκληρώσει καλά-καλά τη φράση σας, ο καλός σας έχει ήδη φορέσει ποδιά! Παραδεχτείτε το: η όρεξή του να σας φροντίζει και να ικανοποιεί άμεσα κάθε σας επιθυμία δεν σας αφήνει καθόλου ασυγκίνητη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ξαφνική λαχτάρα ή η ακατανίκητη επιθυμία για ένα φαγητό ή γλυκό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάγκη κάθε γυναίκας να χαίρει της προσοχής και της περιποίησης όλων και κυρίως του συντρόφου της. Απολαύστε λοιπόν την… προνομιακή περίοδο, αλλά μην το παρακάνετε!

Θέλω επειγόντως γλυκό
Ξεγελάσετε τη λιγούρα σας για κάτι γλυκό με υγιεινές σπιτικές επιλογές, τις οποίες καταναλώνετε (εννοείται) με μέτρο:
Φτιάξτε σοκολατάκια ή έναν κορμό με σοκολάτα υγείας και ελάχιστη ζάχαρη.
Απολαύστε γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα.
Αλείψτε σε μια φρυγανιά τη μαρμελάδα της… χρυσοχέρας μαμάς σας.
Τιμήστε το γλυκό συκαλάκι (επίσης της χρυσοχέρας μαμάς σας).

https://www.mybabysworld.gr

Διατροφή

Μπορεί η μέντα να ανακουφίσει την κοιλιά μας και ο κολοκυθόσπορος να απαλύνει την ημικρανία; Τι κοινό έχουν μια χούφτα κεράσια, ένα πιάτο φασόλια και ένα παυσίπονο; Και τα τρία απαλύνουν τον πόνο. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, συγκεκριμένες τροφές μπορούν να δράσουν στην πηγή του πόνου και να μας ανακουφίσουν. Σας παρουσιάζουμε έξι από αυτές.

 Ημικρανία

Δοκιμάστε: Κολοκυθόσπορο

Συχνά οι ημικρανίες οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο μέταλλο συμβάλλει στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών που βρίσκονται σε ένταση, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει ή και να προλαμβάνει τις ημικρανίες. Ο κολοκυθόσπορος είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικά πλούσιο σε μαγνήσιο, η συστηματική κατανάλωση του οποίου καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού στο μέταλλο αυτό.

Must: Λίγοι κολοκυθόσποροι στη σαλάτα.

 Καούρες

Δοκιμάστε: Φασόλια

Τα λιπαρά κρέατα θεωρείται ότι προκαλούν συχνά καούρες. Προσθέτοντας στη διατροφή σας φασόλια, έχετε μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών που υποκαθιστά το κρέας. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι άτομα που καταναλώνουν συστηματικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Must: Ρύζι με φασόλια

 Στομαχικός πόνος

Δοκιμάστε: Μέντα

Η μενθόλη που περιέχει η μέντα έχει την ιδιότητα να διαλύει τα αέρια του στομάχου και να χαλαρώνει τους μυς της περιοχής, ανακουφίζοντας έτσι από τους σπασμούς που προκαλούνται όταν υποφέρουμε από φούσκωμα.

Must: Αφέψημα με μέντα, λίγη φρέσκια μέντα σε φρουτοσαλάτα.

 Πόνος στις αρθρώσεις

Δοκιμάστε: Κεράσια

Τα κεράσια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και ανθοκυανινών, συστατικών που θεωρείται ότι απαλύνουν τον πόνο και περιορίζουν τις φλεγμονές. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, άτομα που κατανάλωναν περίπου 225 γρ. κεράσια καθημερινά για περίοδο 4 εβδομάδων παρουσίασαν σημαντική μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Επιπλέον, μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον προσπάθησαν να ελέγξουν τις ιδιότητες του χυμού από κεράσι όσον αφορά τον πόνο, ζητώντας από μια ομάδα δρομέων να πίνουν χυμό από κεράσι καθημερινά για 1 εβδομάδα πριν από την έναρξη ενός αγώνα και δίνοντας σε μια δεύτερη ομάδα δρομέων πλασέμπο (ψευδοφάρμακο) για το ίδιο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του αγώνα, οι αθλητές της πρώτης ομάδας παρουσίασαν μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις.

Must: Κερασόπιτα, χυμός από κεράσι.

 Μυϊκός πόνος

Δοκιμάστε: Τζίντζερ

Νιώθετε τους μυς σας να πονάνε αφόρητα μετά από μερικά σετ κοιλιακών; «Πιείτε ένα τσάι με τζίντζερ», συστήνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «International Journal of Preventive Medicine», αθλήτριες του τάε κβον ντο που λάμβαναν 3 γρ. τζίντζερ ή κανέλα για διάστημα 6 εβδομάδων παρουσίασαν μειωμένους μυϊκούς πόνους μετά την προπόνηση, συγκριτικά με όσες έπαιρναν πλασέμπο.

Must: Αφέψημα με τζίντζερ

 Πόνοι περιόδου

Δοκιμάστε: Ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί και κυρίως τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πιθανό να μπορούν να περιορίσουν τις κράμπες και τους πόνους της περιόδου. Επιπλέον, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, μέταλλο το οποίο είναι γνωστό για την ιδιότητά του να χαλαρώνει τους ιστούς των μυών και επομένως να ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου.

Must: Μια χούφτα ξηροί καρποί στη σαλάτα ή σκέτοι ως σνακ

 πηγή:https://www.vita.gr

 

Διατροφή

Πλιγούρι, πουργκούρι, μπλουγούρι, χόντρος ή πιο απλά αλεσμένο σιτάρι. Mπορεί η ονομασία να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε, όμως η διατροφική του αξία μένει ίδια - και είναι υψηλή. Tο περίεργο ωστόσο είναι ότι, αν και μας παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, το χρησιμοποιούμε όλο και πιο σπάνια στην κουζίνα μας. Tα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα διάφορα αρτοσκευάσματα, το ρύζι και τα μακαρόνια, έχουν πάρει τις τελευταίες δεκαετίες τη θέση τους στο τραπέζι μας. Έτσι, μπορεί παλιότερα να το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν πιλάφι και ντολμάδες, σήμερα όμως μόνο μερικές παραδοσιακές συνταγές μάς θυμίζουν ότι υπάρχει.


• Tο πλιγούρι είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Mπορείτε να αντικαταστήσετε με αυτό το αποφλοιωμένο ρύζι και τα μακαρόνια, ιδιαίτερα αν θέλετε να χάσετε βάρος. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια, με αποτέλεσμα να θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς.
•Eπιπλέον, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, θεωρείται ότι έχει υψηλό δείκτη κορεσμού ή με άλλα λόγια σάς χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια. 
• Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και ιδιαίτερα η νιασίνη, που είναι απαραίτητες για τον ομαλό μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, άρα και του εγκεφάλου. Eκτός όμως από αυτές τις βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη E, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τριπλάσιο κάλιοκαι τετραπλάσιο φώσφορο, σε σχέση με τα μακαρόνια και το άσπρο ρύζι, και σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και οψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Tέλος, η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.


Στα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής θα βρείτε χοντρό και ψιλό πλιγούρι. Aν και δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας για τα πιάτα πού χρησιμοποιείται το καθένα, ωστόσο καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε το χοντρό πλιγούρι για σούπες και το ψιλό για γαρνιτούρα. Eπίσης, από τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα μπορείτε να προμηθευτείτε βιολογικό. 


H συντήρησή του δεν απαιτεί κάτι το ιδιαίτερο. Aποθηκεύστε το όπως τα ζυμαρικά ή το ρύζι σε μέρος δροσερό και σκιερό και κρατήστε το μακριά από τον ήλιο και την υγρασία. Επίσης, προτιμήστε να το φυλάσσετε σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και όχι σε πλαστικό. 


Κατ’ αρχάς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ωμό ή μαγειρεμένο. αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα πλιγούρι (π.χ. 1 φλιτζάνι) ωμό ή σε κρύα πιάτα, π.χ. σε σαλάτες, μουλιάστε το σε χλιαρό νερό για 30-40 λεπτά. Aν έχετε μεγαλύτερη ποσότητα, θα χρειαστεί να το αφήσετε στο νερό για περίπου 1 ώρα. Aν πάλι το θέλετε για ζεστά φαγητά, ξεπλύνετε την ποσότητα που θα χρειαστείτε σε κρύο νερό και ρίξτε τη στην κατσαρόλα 15-20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Έχετε υπόψη σας ότι το πλιγούρι «τραβάει» τα υγρά, γι’ αυτό βάλτε λίγο παραπάνω νερό για να βράσει χωρίς να αφήσει στεγνό το φαγητό. Προσέξτε επίσης να μην το μουλιάσετε ή να μην το βράσετε πολλή ώρα, γιατί θα χάσει τη γεύση του.

!Tο καλό πλιγούρι δεν πρέπει να πετρώνει



Eνέργεια 600 kcal
Bιταμίνη B1 (Θειαμίνη) 0,48 mg
Bιταμίνη B2 (Pιβοφλαβίνη) 0,24 mg
Bιταμίνη B3 (Nιασίνη) 7,7 mg
Kάλιο 390 mg
Φώσφορος 575 mg
Σίδηρος 9,5 mg
Mαγνήσιο 50 mg
Φυτικές Ίνες 12,2 γρ.

(Οι τιμές αφορούν 1 φλιτζάνι ωμό πλιγούρι - 170 γρ.)
Σημείωση: Όταν το πλιγούρι βράσει, το βάρος του σχεδόν τριπλασιάζεται. επομένως, μία κούπα βρασμένο πλιγούρι έχει περίπου 200 θερμίδες.




Yλικά για 4-6 άτομα

1 κιλό σαλιγκάρια
1 φλιτζάνι πλιγούρι
1/2 φλιτζάνι ρύζι
3 ντομάτες
1 κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Aλάτι
Πιπέρι

Eκτέλεση : Kαθαρίζετε καλά και ζεματίζετε τα σαλιγκάρια. Ψιλοκόβετε και σοτάρετε ελαφριά το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Bράζετε το πλιγούρι και το ρύζι σε μια κατσαρόλα με 5 φλιτζάνια νερό για 15 λεπτά περίπου και έπειτα προσθέτετε το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Στο τέλος ρίχνετε στην κατσαρόλα τα σαλιγκάρια. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, βάζετε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. 




Yλικά για 4 άτομα

1 φλιτζάνι πλιγούρι
500 γρ. μύδια καθαρισμένα
2 ντομάτες
4 κρεμμυδάκια
2 κόκκινες πιπεριές
1/2 ματσάκι άνηθο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Aλάτι
Πιπέρι

Eκτέλεση : Aχνίζετε τα μύδια. Ψιλοκόβετε τις ντομάτες, τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και τον άνηθο και τα σοτάρετε ελαφρά. Προσθέτετε λίγο νερό και περιμένετε να πάρουν μία βράση. Pίχνετε στο τηγάνι τα μύδια και μόλις «δέσουν» τα υλικά προσθέτετε το πλιγούρι και 2 φλιτζάνια νερό. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα βάζετε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. 


 

Yλικά για 4 άτομα

1 φλιτζάνι πλιγούρι
2 ντομάτες
2 κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Aλάτι 
Πιπέρι

Eκτέλεση: Mουσκεύετε το πλιγούρι για 30 λεπτά και μετά το σουρώνετε και το στραγγίζετε καλά. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και το μαϊντανό και κόβετε σε κυβάκια τις ντομάτες. Aνακατεύετε προσεκτικά σε ένα μπολ τα παραπάνω υλικά και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.




Yλικά για 4 άτομα

1 φλιτζάνι πλιγούρι
2 ντομάτες
1 αγγούρι
1 πράσινη πιπεριά
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Aλάτι

Eκτέλεση: Mουσκεύετε το πλιγούρι σε νερό για 30 λεπτά, το στραγγίζετε καλά και το βάζετε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβετε τις ντομάτες, το αγγούρι, την πιπεριά και το μαϊντανό και τα ρίχνετε στο ίδιο μπολ με το πλιγούρι. Aνακατεύετε καλά τα υλικά και πασπαλίζετε με αλάτι. Tέλος, χτυπάτε το λαδολέμονο και περιχύνετε με αυτό τη σαλάτα. Tην αφήνετε στο ψυγείο για μισή με μία ώρα και έπειτα σερβίρετε.

Διατροφή

Το πρωινό είναι ένα βασικό γεύμα της ημέρας για αυτό και πρέπει να είναι πλήρες, γεμάτο βιταμίνες και συστατικά που θα μας γεμίσουν ενέργεια και θα κάνουν καλό στον οργανισμό μας. Επίσης, ανάλογα από το τι πρωινό θα φάμε θα εξαρτηθεί και η διάθεση που θα έχουμε την υπόλοιπη ημέρα (να κάτι που ίσως δεν ήξερες). Γνωρίζοντας όλα αυτά λοιπόν, σου παρουσιάζουμε τα 7 φαγητά που πρέπει να αποφεύγεις στο πρωινό σου:

 1. Μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικο: τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν νιτρικά οξέα που σχετίζονται με τον καρκίνο στο παχύ έντερο

2. Δημητριακά με ζάχαρη: είναι γεμάτα με υδατάνθρακες και ζάχαρη και όταν τα τρώτε το σάκχαρο στο αίμα κατεβαίνει αμέσως και «ξεμένετε» από ενέργεια.

3. Συσκευασμένα pancakes με έτοιμο σιρόπι: τα έτοιμα, τεχνητά σιρόπια είναι γεμάτα από σιρόπι καλαμποκιού υψηλό σε φρουκτόζη, το οποίο υπάρχει στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα, και μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή παχυσαρκία και δημιουργία περισσότερου λίπους -το είδους του λίπους που οδηγεί σε καρκίνο

4. Ντόνατς, λουκουμάδες και σφολιάτες: όχι μόνο παρασκευάζονται με επεξεργασμένο λευκό αλεύρι αλλά τους προσθέτουν και υπερβολική ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι ό,τι χειρότερο στο πρωινό, καθώς ρίχνει το σάκχαρο και δημιουργεί αίσθημα πείνας πολύ γρήγορα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διαβήτη και παχυσαρκία

5. Έτοιμα σάντουιτς που ζεσταίνονται στα μικροκύματα: τα περισσότερα περιέχουν συντηρητικά και νάτριο, οπότε καλύτερα να φτιάχνετε δικά σας

6. Γιαούρτια light: μπορεί να έχουν «μόνο 100 θερμίδες» και να έχουν νόστιμες γεύσεις όπως cheesecake, αλλά συνήθως είναι γεμάτα με τεχνητά γλυκαντικά και χημικές ουσίες. Προτιμήστε το κλασικό, απλό γιαούρτι 2%

7. Muffins: βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πιο παχυντικά φαγητά για πρωινό και αυτό γιατί έχουν πολύ πυκνή σύσταση και περιέχουν πολλά συστατικά που δεν πρέπει να μπαίνουν στο σώμα σου (ειδικά το πρωί), όπως λευκό αλεύρι, λάδι, βούτυρο και πολλή ζάχαρη.

queen.gr

 

Διατροφή

Συμβουλές από την γκουρού των star στα θέματα της υγείας Jennifer Irvine. Υπάρχει ένα δίλλημα όταν πατήσετε τα 30. Πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα στο πρόσωπο και το δέρμα. Δηλαδή που θέλετε να δώσετε βάση. Ακούγεται δύσκολη η επιλογή όμως αν επικεντρωθείτε να έχετε ένα κοκκαλιάρικο σώμα τότε το δέρμα του προσώπου σας θα γίνει λεπτό και αμέσως θα εμφανιστούν ρυτίδες.

Η Jennifer Irvine, η γκουρού των star στα θέματα υγείας και διατροφής αποκαλύπτει 5 χρυσούς κανόνες για αστραφτερό δέρμα χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην περιφέρεια της μέσης μας.

1. Φτιάξτε μια διατροφική ομάδα με πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου έτσι τρώγοντας ένα ευρύ φάσμα λαχανικών και ινώδη υδατάνθρακες θα βοηθήσετε στην γρήγορη ανάπτυξη αυτών των κυττάρων. Καρότα, λάχανο, σπανάκι , παπάγια, μπρόκολο και αβοκάντο πρέπει να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

2. Φρούτα. Η βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια είναι γνωστό ότι ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου . Ένα από τα αγαπημένα πράγματα για την υγεία του δέρματος είναι τα λεμόνια και καλό θα είναι να τα προσθέσετε στη καθημερινότητά σας.

3. Τα λίπη δεν σας προσθέτουν λίπος. Μην φοβάστε τα καλά λίπη όπως ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια. Μια χούφτα ξηροί καρποί είναι το τέλειο σνακ.

4. Προσοχή στα κρυφά σάκχαρα. Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να έχουν δεχθεί τέτοια επεξεργασία και να έχουν ζάχαρη. Πολλά περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που προκαλούν τον όλεθρο στο δέρμα με το σπάσιμο κάτω από την ελαστίνη, κολλαγόνου και των πρωτεϊνών που βοηθούν να δείχνει το δέρμα νέο.

5. Το δέρμα μισεί το αδυνάτισμα. Οι δίαιτες της πείνας είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει το δέρμα και μάλιστα αρνητικά. Όπως λέει η Jennifer «πολλοί διάσημοι πελάτες μας έρχονται και μας ζητούν το δέρμα τους... πίσω»


https://www.queen.gr

Διατροφή

Με ποιους συνδυασμούς δεν είναι τόσο θρεπτική όσο νομίζετε…

Η βρώμη αποτελεί ένα υγιεινό δημητριακό. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Τα περισσότερα δημητριακά άλλωστε (όπως το κριθάρι, η σίκαλη, το σιτάρι και ιδιαιτέρως το ολικής αλέσεως), είναι πλούσια σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, μέταλλα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η μεγάλη έμφαση που έχει δοθεί στη διατροφική της αξία, έχει λιγάκι παρερμηνευτεί.

Ας γίνουμε λοιπόν λίγο πιο σαφείς. Οι υγιεινές και αν θέλετε και ταιριαστές με την ισορροπημένη διατροφή και τη δίαιτα ιδιότητες που αποδίδονται στη βρώμη, αφορούν το πρωτογενές υλικό. Το λέμε αυτό, καθώς το να φτιάξουμε ένα φαγητό ή ένα γλυκό, αυτό δεν «καθαγιάζεται» διατροφικά και θερμιδικά επειδή έχουμε βάλει μέσα λίγη βρώμη, αλλά ταυτόχρονα έχουμε προσθέσει βούτυρο, κρέμες γάλακτος, το έχουμε τηγανίσει κ.λπ.

Το ίδιο ισχύει και αν την φάμε για πρωινό αλλά έχουμε προσθέσει και πλήρες γάλα ή γιαούρτι, μισή πλάκα σοκολάτας και γενικότερα συστατικά που θα απογειώσουν τα λιπαρά και τις θερμίδες του γεύματος ή αν τα δημητριακά που θα επιλέξουμε έχουν εκ φύσεως πολλά λιπαρά και θερμίδες (μπορεί να ξεπερνούν το 20% του προϊόντος). Προσοχή λοιπόν στην παγίδα όπως λέμε του υγιεινού.

Η παρουσία μιας κατά τα άλλα υγιεινής πρώτης ύλης δεν «καθαγιάζει» ένα γεύμα, καθώς η διατροφική του αξία έχει να κάνει τόσο με την ποσότητα όσο και την ποιότητα του συνόλου των συστατικών και τροφίμων, που μπορεί αυτό να περιέχει.
Πηγή: neadiatrofis.gr

Ad Sidebar
© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή