Σεπτεμβρίου 27, 2020

Διατροφή

Τα βότανα που καίνε το λίπος & οι σωστές συνταγές. Αδυνάτισε ενώ κοιμάσαι
Αδυνάτισε ενώ κοιμάσαι

Για να αποκτήσεις τέλεια σιλουέτα, βασίσου στα βότανα που σου προτείνουμε: θα σε βοηθήσουν να κάψεις το λίπος, να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα και να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά.

κατά της πείνας για δίαιτα χωρίς κόπο

Θέλεις να ελέγξεις την όρεξή σου; Προτίμησε βότανα που επενεργούν στο κέντρο της πείνας, μετριάζοντας τα ερεθίσματα ή κάποια που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το άγχος που συχνά είναι η αιτία του τσιμπολογήματος. Το πράσινο τσάι, εκτός από το ότι μειώνει την όρεξη, περιέχει κατεχίνες, οι οποίες ενισχύουν την καύση θερμίδων, υποκινώντας έμμεσα την παραγωγή μιας ουσίας, της κυκλικής μονοφωσφορικής αδενοσίνης, που ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Ανάμεσα στα βότανα με χαλαρωτικές ιδιότητες, προτίμησε τα άνθη πορτοκαλιάς ή το τίλιο, γνωστά για την ηρεμιστική και χαλαρωτική τους δράση. Δοκίμασε επίσης την αλθαία (δεντρομολόχα ή νερομολόχα): μαλακτική και καταπραϋντική, παρέχει μια αίσθηση κορεσμού. Τέλος, για να δώσεις χρώμα στο αφέψημα, πρόσθεσε άνθη ιβίσκου, που αναζωογονεί το σώμα.

H συνταγή

Φτιάξε ένα μείγμα από 100 γραμμ. πράσινο τσάι, 60 γραμμ. άνθη ιβίσκου, 40 γραμμ. άνθη πορτοκαλιάς και 100 γραμμ. αλθαίας. Ρίξε σε 1,5 λίτρο βραστό νερό 2 κ.σ. από το μείγμα. Βράσ’ το για 30 δευτερόλεπτα, άφησέ το να καθίσει για 15 λεπτά και σούρωσέ το. Βάλ’ το σε θερμός και πίνε στη διάρκεια της ημέρας.

Aποτοξινωτικό για μείωση της κυτταρίτιδας

Έχεις κυτταρίτιδα; Υπάρχουν φυτά που σε βοηθούν να την καταπολεμήσεις. Ο ρούσκος (λαγομηλιά) τονώνει τα αιμοφόρα αγγεία, προλαμβάνοντας τα πρηξίματα. Ωφέλιμο επίσης είναι το ιπποκάστανο, πλούσιο μιας κατηγορίας φλαβονοειδών που λέγονται κουμαρίνες. Ενισχύει τα φλεβικά και αρτηριακά τοιχώματα και ενεργοποιεί το κυκλοφορικό σε περιφερειακό επίπεδο. Η σημύδα βοηθά να μετατραπεί το νάτριο σε κάλιο στα νεφρά και έχει εξαιρετικές αποτοξινωτικές ιδιότητες, ενώ το ιεράκιο περιέχει ουσίες που μειώνουν την κατακράτηση υγρών στους ιστούς και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Το ταράξακο, τέλος, περιλαμβάνεται στα πιο ισχυρά διουρητικά.

H συνταγή

Ανάμειξε 100 γραμμ. σημύδας, 30 γραμμ. ιπποκάστανου, 70 γραμμ. ρούσκου, 30 γραμμ. ιεράκιου και 70 γραμμ. ταράξακο. Βάλε 2 κ.σ. από το μείγμα σε 1,5 λίτρο νερό που βράζει, άφησέ τα να βράσουν για 30 δευτερόλεπτα και σβήσε τη φωτιά. Άφησε το να καθίσει για 15 λεπτά, σούρωσέ το και εμπλούτισέ το με λίγο χυμό σμέουρου. Πίνε το μετά τα γεύματα.

Tονωτικό για καύση λίπους Tονωτικό για καύση λίπους

Ένα από τα «κλειδιά» για χάσιμο θερμίδων είναι να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να καίει καλύτερα τα λιπαρά. Το δεντρολίβανο είναι ένα τονωτικό του ήπατος και συμβάλλει στην παραγωγή περισσότερης χολής η οποια είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των διαφόρων ενοχλήσεων της πέψης, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και σου επιτρέπει να καις με μεγαλύτερη ευκολία το λίπος. Ο φλοιός του φασολιού, επίσης, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες που απορροφούν τις λιπαρές ουσίες και τις μεταφέρουν στο έντερο, εμποδίζοντας την αφομοίωσή τους. Ο καρπός κόλα περιέχει ουσίες που πυροδοτούν το μεταβολισμό. Τέλος, το πράσινο τσάι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει την αίσθηση πείνας και έχει διουρητική δράση.

H συνταγή

Προμηθεύσου ένα μείγμα από ίσα μέρη δεντρολίβανο, καρπό κόλα, φλοιό φασολιού και πράσινου τσαγιού. Ρίξε 1 κ.σ. σε 1 λίτρο νερό που βράζει. Άφησέ το να βράσει για μισό λεπτό και σβήσε τη φωτιά. Άσ’ το για 15 λεπτά και σούρωσέ το. Πίνε 2 φορές την ημέρα, αλλά όχι πριν πας για ύπνο, προσθέτοντας μία φέτα λεμόνι.

https://www.shape.gr

Διατροφή

Η 5:2 δίαιτα είναι απλή. Για δύο μη συνεχόμενες ημέρες πρέπει να περιορίσεις το φαγητό σου στις 500 θερμίδες (600 για τους άντρες), ενώ τις υπόλοιπες τρως ό,τι θέλεις.

Η ιδέα των δύο ημερών λειτουργεί με το να στέλνει το σώμα σε «λειτουργία επισκευής» παρά σε κατάσταση πείνας, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν μειώνεις τις θερμίδες όλες τις ημέρες.. . Αυτή η «λειτουργία επισκευής» αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για να αποκαταστήσει τα κατεστραμμένα κύτταρα.

Η 5:2 δίαιτα δεν είναι απλά εύκολη και με μεγάλα αποτελέσματα απώλειας βάρους, αλλά οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι 2 ημέρες δίαιτας, μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο, καθώς και να αποκρούσουν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Αν αποφασίσεις να την ακολουθήσεις, τι μπορείς να φας αυτές τις 2 ημέρες για να κρατήσεις τη διατροφή σου στις 500 θερμίδες; Σου δίνουμε μερικές ιδέες:

Πρωινό

Μπανάνα (90 θερμίδες)
Βραστό αυγό (89 θερμίδες)
45g βρώμης (166 θερμίδες)
Πορτοκάλι (59 θερμίδες)
Μήλο (53 θερμίδες)
Ακτινίδιο (47 θερμίδες)
Τηγανίτα (100 θερμίδες)
1 φέτα μαύρο ψωμί (74 θερμίδες)
1/2 κονσέρβα φασόλια (100 θερμίδες)
2 ασπράδια αυγού ομελέτα (34 θερμίδες)
1 ρυζογκοφρέτα με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη (45 θερμίδες)
Αυγά ποσέ με μια φέτα ζαμπόν (100 θερμίδες)
Μπάρα φρούτων και ξηρών καρπών Alpen (109 θερμίδες)
50g Γιαούρτι 0% (48 θερμίδες)
Μισή φέτα μαύρο ψωμί (37 θερμίδες)
Μισό γκρέιπφρουτ (39 θερμίδες)

Μεσημεριανό

Σέλινο (7 θερμίδες)
1 κουταλιά της σούπας τυρί Philadelphia light (28 θερμίδες)
Heinz ντοματόσουπα (76 θερμίδες)
Μία φέτα καπνιστού σολομού σε δύο κράκερς (48 θερμίδες)
87g κουνουπίδι (23 θερμίδες)
Τονοσαλάτα (175 θερμίδες)
Παντζάρια σαλάτα και τυρί (172 θερμίδες)
Μανιτάρια σε τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (110 θερμίδες)
1 ντοματίνι (4 θερμίδες)
Cadbury ζεστή σοκολάτα (40 θερμίδες)
1 Light τυρί Babybel (40 θερμίδες)
1/4 ψητά φασόλια σε κονσέρβα (49 θερμίδες)
50g μαγειρεμένες γαρίδες (50 θερμίδες)

Δείπνο

Στήθος κοτόπουλου (162 θερμίδες)
Κους κους (176 θερμίδες)
Φιλέτο μπακαλιάρου σε σάλτσα μαϊντανού (101 θερμίδες)
Ψητή μελιτζάνα (18 θερμίδες)
38g μπιζέλια (38 θερμίδες)
50g μαγειρεμένες γαρίδες (40 θερμίδες)
10 σπαράγγια (50 θερμίδες)
Μισό φιλέτο σολομού (185 θερμίδες)
Μία ψητή πιπεριά (30 θερμίδες)
38g φέτα (100 θερμίδες)
100gr καστανό ρύζι (135 θερμίδες)

https://www.filenades.gr

Διατροφή

Υπάρχουν τροφές που μας βοηθούν να καψουμε το λίπος.Είναι μια ευκαιρία τώρα το καλοκαίρι να τις προσθέσουμε στη διατροφή μας . 

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αναφέρθηκαν στη συμβολή του ασβεστίου στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Το γάλα δεν είναι η μόνη πηγή ασβεστίου καθώς υπάρχουν και άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, που η συχνή κατανάλωση τους μειώνει την αποθήκευση λίπους στο σώμα μας.

Οι τροφές αυτές εκτός του ότι δεν μας παχαίνουν βοηθούν επιπλέον στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης καθώς και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Στην μαγική 7άδα των τροφών φιγουράρουν:

1.Σπόροι σουσαμιού.
2.Κινέζικο λάχανο.
3.Ταχίνι.
4.Τυρί κρέμα.
5.Αμύγδαλο.
6.Μπρόκολο.
7.Σπανάκι.

www.mylady.gr

Διατροφή

Η προσθήκη του κουρκουμά στη διατροφή μας, μας προστατεύει από ενδεχόμενο πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων, από τη νόσο του Alzheimer και από πολλές ακόμη επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία μας.

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (Turmeric) είναι ένα πολυετές φυτό που προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία. Το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη, ενώ η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρυ, αλλά και ως χρωστική, είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Τέλος, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό της μουστάρδας.
Δείτε τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του φυτού και των παραγώγων του για την υγεία μας…

Τι είναι η κουρκουμίνη;
Πολλές από τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τον κουρκουμά, εστιάζουν στην ουσία κουρκουμίνη, που είναι κυρίαρχο συστατικό του. Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική φαινόλη που δίνει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του. Μπορεί να εξαχθεί από τον κουρκουμά και πωλείται συχνά ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Η κουρκουμίνη έχει ταχύτερη επίδραση στον οργανισμό όταν λαμβάνεται από μόνη της.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιφλεγμονώδη. Σε μελέτες που έγιναν σε ποντίκια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, βρέθηκε ότι η έναρξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανεστάλη πλήρως, σε περιπτώσεις που γινόταν κατανάλωση κουρκουμά. Σημειώθηκε επίσης μείωση των συμπτωμάτων σε προϋπάρχουσες περιπτώσεις αρθρίτιδας, αλλά και ευεργετική επίδραση της κουρκουμίνης στην θεραπεία της ηπατίτιδας.

Αντικαρκινική δράση
Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να εμποδίσει τα καρκινικά κύτταρα. Μελέτη που διεξήχθη από το UCLA, διαπίστωσε ότι άτομα που έπασχαν από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου και κατανάλωναν δισκία κουρκουμίνης, κατάφερναν να σταματήσουν την εξέλιξη του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος.
Επιπλέον, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, βρήκαν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη άλλων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και του πνεύμονα.

Αντιοξειδωτικά
Ο αντικαρκινικός ρόλος του κουρκουμά, είναι επίσης εμφανής και λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές, μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Maryland Medical, βρήκαν ότι ο κουρκουμάς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν καρκίνο.

Βοηθά κατά της νόσου Alzheimer
Τα ποσοστά της νόσου του Alzheimer στην Ινδία είναι το ένα τέταρτο αυτών στις ΗΠΑ, σε άτομα ηλικίας 70 έως 79. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις σημαντικές ποσότητες κουρκουμά που χρησιμοποιούνται στην ινδική διατροφή. Επίσης, στο πανεπιστήμιο Duke εξετάστηκαν πάνω από 700 μελέτες και βρέθηκε η επίδραση αυτού του μπαχαρικό κατά της νόσου του Alzheimer. Οι μελέτες βρήκαν ότι εκχυλίσματα που περιέχουν κουρκουμά, μπορούν να επιβραδύνουν το σχηματισμό των πλακών που επιβραδύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και προκαλούν αυτή την ασθένεια.

Προσθέστε τον κουρκουμά στη διατροφή σας
Ένα από τα θετικά αυτού του συστατικού, είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε συνταγή γιατρού για να επωφεληθείτε από τις θετικές επιδράσεις του στην υγεία μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατευθυνθείτε προς το τμήμα μπαχαρικών του super market. Ο κουρκουμάς είναι σχετικά φθηνός και μπορείτε να τον προσθέσετε στα φαγητά με διάφορους τρόπους.
Πέρα από τα οφέλη του για την υγεία μας, ο κουρκουμάς είναι κυρίως ένα γαστρονομικό μπαχαρικό και είναι εξαιρετικά εύκολο να τον προσθέσετε στην διατροφή σας. Τα περισσότερα ινδικά πιάτα περιέχουν αυτό το συστατικό και είναι πραγματικά πολύ νόστιμα. Αν είστε fan του κάρυ, μπορεί να το χρησιμοποιείτε ήδη. Αν όχι, προσθέστε το σε πιάτα ινδικής επιρροής. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το μπαχαρικό για να φτιάξετε τσάι.

Πρόσφατες μελέτες βρήκαν μια σχέση μεταξύ της απορρόφησης της κουρκουμίνης και της πιπερίνης, ένα συστατικό του μαύρου πιπεριού. Ο συνδυασμός των δύο αυτών συστατικών, επιτρέπει τη μέγιστη απορρόφησή τους και συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την υγεία. Και πάλι, η ινδική κουζίνα είναι ένα μέρος όπου μπορείτε συχνά να γευτείτε και τα δύο αυτά συστατικά.

Αν πάντως δε σας αρέσει η γεύση του κουρκουμά ή την βρίσκετε πικρή και απωθητική, δοκιμάστε να προσθέσετε μια ή δύο κουταλιές σε σούπες ή στα κοκκινιστά και τα μαγειρευτά φαγητά. Θα προσθέσει γεύση στα φαγητά σας, χωρίς να επισκιάσει τη δική τους νοστιμιά.
Αν και πάλι πάντως δε σας αρέσει η γεύση του κουρκουμά, προτιμήστε τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κουρκουμίνη.

https://www.clickatlife.gr

Διατροφή

Το φυσικό θαλασσινό αλάτι περιέχει 92 απαραίτητα μέταλλα, ενώ το ραφιναρισμένο (που είναι παραπροϊόν της χημικής βιομηχανίας) περιέχει μόλις δύο στοιχεία – νάτριο (Νa) και χλώριο (Cl).

Όταν τα κύτταρα υποφέρουν εξαιτίας της διαιτητικής ανεπάρκειας αυτών των δύο ιχνοστοιχείων, αδυνατούν να ελέγξουν τα ιόντα τους, γεγονός το οποίο έχει άμεσες και ολέθριες συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα. Αν η ιοντική ισορροπία χαθεί έστω και για ένα λεπτό, τα κύτταρα ρήγνυνται. Αυτό συνεπάγεται νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλικές βλάβες, μυϊκούς σπασμούς ή διακοπή της κυτταρικής ανάπλασης.

Όταν λαμβάνεται εσωτερικά, το φυσικό θαλασσινό αλάτι (αποξηραμένο θαλασσινό νερό) επιτρέπει στα υγρά να διαπερνούν τις κυτταρικές μεμβράνες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα αγγειώδη σπειράματα (διηθητικές μονάδες) του νεφρού. Όταν η συγκέντρωση αλατιού στο αίμα αυξάνεται, το αλάτι αναμειγνύεται πάραυτα με τα υγρά των παρακείμενων ιστών.

Αυτό, με τη σειρά του, επιτρέπει στα κύτταρα να λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από το εμπλουτισμένο ενδοκυτταρικό υγρό. Επιπλέον, τα υγιή νεφρά αποβάλουν εύκολα τα αλατούχα υγρά, βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ισορροπίας της συγκέντρωσης των υγρών. Ωστόσο, το ραφιναρισμένο αλάτι μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τον οργανισμό αφού εμποδίζει τη μεταφορά των υγρών και των μετάλλων (ο λόγος παρατίθεται παρακάτω), με συνέπεια τα υγρά να συσσωρεύονται και να λιμνάζουν στις αρθρώσεις, τους λεμφικούς πόρους, τα λεμφογάγγλια και τα νεφρά. Η αφυδατική επίδραση του εμπορικού αλατιού μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό χολόλιθων, αύξηση του σωματικού βάρους, υπέρταση και άλλα προβλήματα υγείας.

Ο οργανισμός χρειάζεται αλάτι για να πέψει τους υδατάνθρακες. Όταν υπάρχει επαρκές φυσικό αλάτι, το σάλιο και τα γαστρικά υγρά διασπούν το ινώδες τμήμα των υδατανθράκων. Στη διαλυμένη και ιονισμένη του μορφή, το αλάτι διευκολύνει τις πεπτικές διεργασίες και καθαρίζει τη γαστρεντερική οδό.

Το εμπορικό επιτραπέζιο αλάτι έχει την αντίθετη επίδραση. Προκειμένου να καταστήσουν το αλάτι ανθεκτικό στην υγρασία, άρα και πιο εύχρηστο για τον καταναλωτή, οι βιομηχανίες αλατιού προσθέτουν τόσο αφυγραντικές όσο και λευκαντικές ουσίες στην τελική φόρμουλα του αλατιού. Αφού υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία, το αλάτι δεν μπορεί πλέον να αναμειχθεί με τα υγρά του ανθρώπινου σώματος, με επακόλουθο την υπονόμευση των βασικότερων χημικών και μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού. Η κατακράτηση υγρών, η νεφρική υπέρταση και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι οι πιο εμφανείς συνέπειες της κατανάλωσης ραφιναρισμένου αλατιού. Το ραφιναρισμένο αλάτι προστίθεται σε χιλιάδες τυποποιημένα προϊόντα. Περίπου το 50% των Αμερικανών, για παράδειγμα, υποφέρει από κατακράτηση υγρών (η βασικότερη αιτία αύξησης του βάρους αλλά και της παχυσαρκίας). Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ραφιναρισμένου αλατιού ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό.

Πριν ξεκινήσει η βιομηχανική παραγωγή του αλατιού (και υποβαθμιστεί η συλλογή του από το φυσικό περιβάλλον), το αλάτι θεωρείτο το πολυτιμότερο αγαθό – πολυτιμότερο ακόμη και από το χρυσό. Την περίοδο της ακμής του πολιτισμού των Κελτών, το αλάτι χρησιμοποιείτο για την αντιμετώπιση πολλών σοβαρών σωματικών και διανοητικών διαταραχών, εγκαυμάτων και άλλων παθήσεων. Έρευνες έδειξαν ότι το θαλασσινό αλάτι συντελεί στη θεραπεία της υδροηλεκτρικής ανισορροπίας, μιας διαταραχής που προκαλεί απώλεια της ανοσοαπόκρισης, αλλεργίες και ποικίλα άλλα προβλήματα υγείας.

Πρόσφατα, το αλάτι απέκτησε κακή φήμη και ο κόσμος έμαθε να το φοβάται, όπως φοβάται τη χοληστερόλη και τον ήλιο. Πολλοί γιατροί προειδοποιούν τους ασθενείς τους να αποφεύγουν το νάτριο και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νάτριο. Ωστόσο, η αποχή από το αλάτι συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκειες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καθώς και για πολλές άλλες διαταραχές. Η πρόσληψη μη-ραφιναρισμένου αλατιού εκπληρώνει τις ανάγκες του οργανισμού για αλάτι, ενώ δεν διαταράσσει την υδροηλεκτρική ισορροπία. Αν η δίαιτα σας περιέχει επαρκή ποσότητα φυσικού καλίου, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τη σχετικά μικρή ποσότητα του νατρίου που περιέχεται στο φυσικό θαλασσινό αλάτι. Στα τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε κάλιο συγκαταλέγονται οι μπανάνες, τα βερίκοκα, τα αβοκάντο, ο κολοκυθόσπορος, τα φασόλια, οι πατάτες, η κολοκύθα, και πολλά άλλα λαχανικά. Ωστόσο, αν τα επίπεδα του καλίου πέσουν κάτω από το φυσιολογικό, το νάτριο (ακόμη και στο θαλασσινό αλάτι) ενδέχεται να προκαλέσει ανισορροπίες.

Το κελτικό θαλασσινό αλάτι (ανοικτού γκρι χρώματος) αποτελεί εξαιρετικό προϊόν αφού λαμβάνεται μέσω της αποξήρανσης του θαλασσινού νερού στον ήλιο. Αλλα εξαιρετικά αλάτια διατίθενται σε καταστήματα πώλησης υγιεινών προϊόντων και στο διαδίκτυο. Κάποια είναι πολύχρωμα, ενώ άλλα είναι ροζ. Το αλάτι Ιμαλαΐων θεωρείται το θρεπτικότερο. Το μαύρο αλάτι Χαβάης είναι επίσης εξαιρετικό και έχει θεσπέσια γεύση. Αν ληφθούν διαλυμένα σε νερό ή προστεθούν στο νερό του μαγειρέματος, αυτά τα αλάτια έχουν βαθιά θετική επίδραση σε κυτταρικό επίπεδο. Συν τοις άλλοις, το μη-ραφιναρισμένο αλάτι συντελεί στον καθαρισμό και την αποτοξίνωση της γαστρεντερικής οδού, ενώ αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων.

Το ραφιναρισμένο αλάτι δεν έχει κανένα όφελος για τον οργανισμό. Αντιθέτως, ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χολόλιθων. Το μόνο αλάτι που είναι σε θέση να χωνέψει, να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός είναι το μη-ραφιναρισμένο, ακατέργαστο θαλασσινό ή ορυκτό αλάτι. Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό, το αλάτι πρέπει να διαπεράσει τις τροφές – δηλαδή, η υγρασία των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων και των δημητριακών πρέπει να διαλύσει το αλάτι. Αν το αλάτι χρησιμοποιηθεί στην ξηρή του κατάσταση, εισέρχεται στον οργανισμό σε μη-ιονισμένη μορφή και προκαλεί δίψα (που αποτελεί ένδειξη δηλητηρίασης). Κατ’ αυτό τον τρόπο είναι επιβλαβές διότι δεν αφομοιώνεται σωστά.

Μπορούμε να διαλύσουμε μία πρέζα αλάτι σε μια μικρή ποσότητα νερού, και να προσθέσουμε αυτό το νερό σε φρούτα ή άλλα τρόφιμα που εν γένει δεν μαγειρεύουμε. Αυτό θα διευκολύνει την πέψη αυτών των τροφίμων, ενώ παράλληλα συντελεί στην επαναφορά του αλκαλικού ρΗ. Η προσθήκη μίας πρέζας αλατιού στο πόσιμο νερό το καθιστά αλκαλικό και παρέχει στον οργανισμό πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η τροφή μας πρέπει να είναι νόστιμη, αλλά όχι υπέρμετρα αλμυρή. Ο τύπος Κάφα και Πίττα χρειάζεται λιγότερο αλάτι συγκριτικά με τον τύπο Βάτα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ:

• Σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση – σε συνδυασμό με το νερό

• Εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα από τα κύτταρα, ιδίως από τα εγκεφαλικά κύτταρα

 

• Εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα – δράση ιδιαίτερα σημαντική για τους διαβητικούς

• Είναι απαραίτητο για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στα κύτταρα

• Είναι σημαντικό για την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων στην εντερική οδό

• Συντελεί στον καθαρισμό των πνευμόνων από την κολλώδη βλέννα, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο για όσους υποφέρουν από άσθμα και κυστική ίνωση.

• Συντελεί στη θεραπεία της καταρροής και της συμφόρησης στη ρινική κοιλότητα

• Αποτελεί ισχυρό φυσικό αντιισταμινικό

• Συντελεί στην πρόληψη των κραμπών

• Συντελεί στην πρόληψη της σιελόρροιας (η σιελόρροια κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια αλατιού)

• Δυναμώνει τα οστά: Το 27% του αλατιού του οργανισμού βρίσκεται στα οστά. Η ανεπάρκεια αλατιού και/ή η πρόσληψη ραφιναρισμένου αλατιού είναι τα πραγματικά αίτια της οστεοπόρωσης.

• Όντας φυσικό υπναγωγό, προάγει τον καλό ύπνο

• Συντελεί στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας

• Είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλικότητα και τη λίμπιντο

• Συντελεί στην πρόληψη των κιρσών και των ευρυαγγειών στα πόδια

• Εφοδιάζει τον οργανισμό με 80 απαραίτητα μέταλλα. Όλα αυτά τα μέταλλα έχουν αφαιρεθεί από το ραφιναρισμένο αλάτι (ή το σύνηθες επιτραπέζιο αλάτι) και έχουν απομείνει μόνο δύο. Συν τοις άλλοις, το ραφιναρισμένο, εμπορικό αλάτι περιέχει επιβλαβή πρόσθετα, όπως το πυριτικό αλουμίνιο, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί ως βασικός παράγοντας για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Andreas Moritz – Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής 

 Read more: https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Έχουμε μπει ήδη στη σεζόν του παγωτού. Με δεδομένο όμως, ότι μία μπάλα παγωτό μας δίνει 150 θερμίδες, καλό είναι να είμαστε προσεχτικές στην κατανάλωσή του!
Ποια είναι η καλύτερη λύση για σνακ σε περίοδο δίαιτας και καλοκαιριού; Οι γιαουρτογρανίτες! Είναι μια ιδέα εύκολη, γευστική, δροσιστική και με ελάχιστες θερμίδες!

Παρακάτω θα βρεις 3 συνταγές για να επιλέξεις όποια σου ταιριάζει καλύτερα:

Γιαουρτογρανίτα με φράουλες και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη

 

Υλικά: 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

½ φλιτζάνι φράουλες

¼ φλιτζάνι μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη

 

Εκτέλεση: κόβουμε τις φράουλες σε κομματάκια (ή τις πολτοποιούμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας) και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Βάζουμε σε θήκες για γρανίτα και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Χρειάζονται 4-5 ώρες για να είναι έτοιμες. Εναλλακτικά, μοιράζουμε το μίγμα σε παγοθήκη και βάζουμε οδοντογλυφίδες, δημιουργώντας μπουκίτσες- γλειφιτζούρια

 

Θερμίδες: όλο το μίγμα μας δίνει περίπου 300 θερμίδες. Στις κλασικές πλαστικές θήκες βγαίνουν περίπου 8 γρανίτες, δηλαδή 37 θερμίδες. Αν τα βάλετε σε διαφορετικά σκεύη διαιρέστε το 300 με τον αριθμό τους.

 

Γιαουρτογρανίτα με καρπούζι ή πεπόνι και γλυκαντικό (ή στέβια)

 

Υλικά: 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

1 ½ φλιτζάνι καρπούζι ή πεπόνι

υποκατάστατο ζάχαρης ή στέβια

Εκτέλεση: αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα φρούτα και πολτοποιούμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και πριν προσθέσουμε το γλυκαντικό δοκιμάζουμε, γιατί μπορεί να μη χρειάζεται. Βάζουμε σε θήκες και ακολουθούμε τα βήματα όπως στην πρώτη συνταγή.

Θερμίδες: όλο το μίγμα μας δίνει περίπου 220 θερμίδες. Στις κλασικές πλαστικές θήκες βγαίνουν περίπου 8 γρανίτες, δηλαδή 27 θερμίδες. Αν τα βάλετε σε διαφορετικά σκεύη διαιρέστε το 220 με τον αριθμό τους

 

Γιαουρτογρανίτα μπανάνα-σοκολάτα

Υλικά: 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

2 μπανάνες

3 κουτ. της σούπας κακάο

1 βανίλια

υποκατάστατο ζάχαρης ή στέβια

 

Εκτέλεση: πολτοποιούμε τις μπανάνες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μίξερ. Προαιρετικά βάζουμε και λίγο γλυκαντικό αν μας φανεί άγλυκο το μίγμα. Βάζουμε σε θήκες και ακολουθούμε τα βήματα όπως στην πρώτη συνταγή.

 

Θερμίδες: όλο το μίγμα μας δίνει περίπου 400 θερμίδες. Στις κλασικές πλαστικές θήκες βγαίνουν περίπου 8 γρανίτες, δηλαδή 50 θερμίδες. Αν τα βάλετε σε διαφορετικά σκεύη διαιρέστε το 400 με τον αριθμό τους.

https://coachmydiet.wordpress.com/

Διατροφή

Κάποιες από αυτές σίγουρα δεν τις περιμένεις να βρίσκονται μέσα στη λίστα! Όμως μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο τον αγώνα σου να χάσεις βάρος χωρίς να το καταλάβεις.

Σίγουρα ξέρεις ότι δεν πρέπει να τρως junk food, αλλά είναι κάποια ακόμα πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις αν θέλεις να διατηρήσεις το σωστό βάρος αλλά και την υγεία σου.

1. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Σε μικρή ποσότητα η ζάχαρη ( π.χ. ένα κουταλάκι του γλυκού) δεν είναι τόσο καταστροφική. Όλες οι γλυκαντκές ουσίες είναι πιο γλυκές από τη ζάχαρη και έχουν τη τάση να αλλοιώνουν σταδιακά τη γέυση, κάνοντας σε να αναζητάς περισσότερο γλυκό και πρόχειρα σνακς. Επιπλέον οι άνθρωποι που περιορίζουν τη χρήση γλυκαντικών ουσιών, έχουν περισσότερη ενέργεια.

2. Μαργαρίνη
Ίσως πιστεύεις ότι είναι μια καλή εναλλακτική για το βούτυρο, αλλά η μαργαρίνη αυξάνει τη χοληστερόλη ενώ έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες. Προτίμησε να τα αντικατατήσεις με ελαιόλαδο που είναι και το πιο υγιεινό.

3. Πρωτεΐνη σόγιας
Η σόγια δεν είναι κακή, αλλά η απομονωμένη πρωτεΐνη μοιάζει ελαφρώς με τα οιστρογόνα, τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι πιθανόν να αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο και στειρότητα στι γυναίκες. Αν θέλεις να αποφύγεις το κρέας επέλεξε μπιφτέκια από ρεβίθια ή φασόλια και προτίμησε μπάρες πρωτείνης που βασίζονται σε ξηρούς καρπούς και σπόρους.

4. Προιόντα διαίτης
Δυστυχώς η επισήμανση «διαιτιτικό» ή «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» δεν σημαίνει χαμηλό σε θερμίδες. Πολλα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως διαίτης όπως τα γιαούρτια έχουν συνήθως περισσότερη ζάχαρη ή αλάτι και άλλα ανθυγιεινά υλικά προκειμένου να αποκτήσουν γεύση. Ακόμα χειρότερα αρκετοί τρώνε διπλή την μερίδα επειδή νομίζουν ότι δεν υπαρχει πρόβλημα εφόσον είναι διαίτης το προιόν.

5. Κατεψυγμένα γεύματα
Είναι μια πολύ βολική λύση αλλά δυστυχώς αυτά του τύπου τα γεύματα είναι επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό και γεμάτα με λίπος και αλάτι. Προτίμησε όταν μαγειρέυεις να φτιάχνεις μεγαλύτερες ποσότητες και να καταψύχεις το δικό σου σπιτικό φαγητό.

https://www.faysbook.gr

Διατροφή

Μολόχα «παύει τας ωδίνας» έλεγε ο Ιπποκράτης και οι αρχαίοι... η μολόχα είναι από τα φυτά που αγαπήθηκαν πολύ και χρησιμοποιήθηκαν από τα πολύ μακρινά χρόνια, από το 700 π.χ περίπου χρησιμοποιήθηκε ως τροφή και ως φαρμακευτικό βότανο σαν τροφή χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα μέρη του βοτάνου τα φύλλα,οι τρυφεροί βλαστοί,αλλά και τις ρίζες

Αυτός που ανέφερε πρώτος την μολόχα τον έβδομο αιώνα π.χ ήταν ο Ησίοδος οι δε Βυζαντινοί σχολιαστές του μας πληροφορούν ότι στα χρόνια εκείνα έφτιαχναν με μολόχα και με πολλά άλλα βότανα έναν θρεπτικότατο πολτό.

Στην αρχαία Ελλάδα καλλιεργούσαν την μολόχα μαζί με άλλα λαχανικά και βότανα στους κήπους τους, έλεγαν ότι σταματούσε την πείνα και τη δίψα, την επαίνεσαν ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας, οι δε Ρωμαίοι την θεωρούσαν λιχουδιά και την είχαν στα τραπέζια τους.

Ο Κικέρων με τον Οράτιο μας αναφέρουν πολλές από τις ανακουφιστικές της ιδιότητες ο δε Πλίνιος έλεγε ότι αν τρώμε μια χούφτα μολόχα τη μέρα δεν θα μας βρει καμία αρρώστια, ο Καρλομάγνος είχε διατάξει να καλλιεργείται μολόχα σ" όλους τους αυτοκρατορικούς κήπους

Οι Φελάχοι, που τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ζούσαν με χόρτα, έφτιαχναν ένα νόστιμο φαγητό από τις ρίζες της μολόχας τις οποίες αφού τις έβραζαν μετά τις τηγάνιζαν με κρεμμύδια, υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο έχει συνδεθεί από την αρχαιότητα με την μολόχα το πρόσωπο αυτό είναι ο Κρητικός Επιμενίδης ο άνθρωπος αυτός κινείται μεταξύ μύθου και ιστορίας και λέγεται πως είχε κοιμηθεί για πενήντα χρόνια σε ένα σπήλαιο στην Κρήτη, όταν ξύπνησε βρέθηκε σε έναν καινούργιο κόσμο για να μην διψά και για να μην πεινά λοιπόν έτρωγε μόνον μολόχα και βολβούς και έτσι η μολόχα έγινε το βότανο των μυστικιστών και από τότε χρησιμοποιείται σε διάφορες μυήσεις

Λέγεται ακόμα ότι ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους Πυθαγόρειους και επειδή τα άνθη της είναι στραμμένα πάντα προς τον ουρανό θεωρήθηκε ιερό βότανο, ο Ιάμβλιχος μας αναφέρει ότι ο Πυθαγόρας συνιστούσε να αποφεύγεται η μολόχα επειδή είναι η πρώτη αγγελιοφόρος της «συμπάθειας»των ουρανών προς την Γαία

Ο Ιπποκράτης παρασκεύαζε

α) ένα κατάπλασμα με κρασί και μολόχα για να αντιμετωπίσει τα οιδήματα και τις φλεγμονές

β) τη συνιστούσε σαν αφέψημα εναντίον διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων

γ) παρασκεύαζε με αυτή κολπικά υπόθετα τα οποία χρησιμοποιούσε για να διευκολύνει τους τοκετούς και να μετριάσει τους πόνους, ο Δίφιλος ο Σίφνιος έγραψε ότι βοηθά σε περιπτώσεις ερεθισμού των νεφρών και της κύστης.

Χρησιμοποιείτο ως αποχρεμπτικό και καθαρτικό φάρμακο, από τα άνθη της παρασκευάζονταν αφέψημα εναντίον παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Η σοφή λαϊκή ιατρική θεωρεί τη μολόχα ως ένα από τα αποτελεσματικότερα φαρμακευτικά βότανα εναντίον της δυσκοιλιότητας,την ιδιότητα αυτή της μολόχας την τονίζει με έμφαση και ο Βυζαντινός συγγραφέας ΣυμεώνΣηθ... Στα «Βυζαντινά Γεωπονικά»είναι το βότανο που θεραπεύει «τα κρυφά πάθη των γυναικών»,τα νοσήματα των νεφρών,τα ηπατικά νοσήματα,τις πληγές, τις φλεγμονές και πολλά-πολλά άλλα.

Το «Περί χυμών, βρωμάτων και πομάτων»,ένα άλλο βυζαντινό κείμενο, αναφέρει τη μολόχα ως εξαιρετικά εύπεπτη και δυναμωτική τροφή πιστευόταν ότι

α) απαλλάσσει το σώμα από τις αρρώστιεςmoloxes-fyto-diatrofi-farmako

β) θεραπεύει τα πάντα εξαιτίας της ήπιας καθαρτικής δράσης της

Στη Πελοπόννησο ήταν και είναι πολύ γνωστή γιατί φυτρώνει παντού από τα καλλιεργημένα χωράφια μέχρι τα χαλάσματα και από τους κήπους μέχρι του δρόμους και τα πετρώδη εδάφη, με ονομασίες όπως αγριμολόχα μαλάχη αμπελόχα αμολοχάκι μάλβα τη βρίσκουμε πάνω σε παλιούς τοίχους, κοντά σε μονοπάτια σε χέρσες εκτάσεις και πάντα μα πάντα κοντά σε κατοικημένες περιοχές αν τη συναντήσουμε μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτό θα σημαίνει ότι κάποτε υπήρχε ένα σπίτι εκεί!!!

Τα πανέμορφα λουλούδια της πλαισίωναν πάντα τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς με τους κλώνους της έφτιαχναν και φτιάχνουν δακτυλίδια και βραχιόλια για να υποδεχθούν την όμορφη εποχή της Άνοιξης

Με τα φύλλα της μολόχας σε πολλά σπίτια της υπαίθρου δίπλωναν και διπλώνουν ντολμάδες το δε αφέψημα και το έγχυμα της τα χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό αν πονούσε σε κάποιον ο λαιμός έβραζαν μολόχα, έριχναν μέσα μια κουταλιά μέλι και του έδιναν να πιει και να κάνει γαργάρες οι βλαστοί και τα φύλλα βράζονταν ή μαγειρεύονταν με διάφορους τρόπους τα συνδύαζαν θαυμάσιαμε όσπρια με κρέας με ρύζι τα έκαναν γιαχνί ή ομελέτες ο καρπός της μολόχας είναι μεριστόκαρπος που το λένε «ψωμάκι», επειδή μοιάζει με σπιτίσιο ψωμί

Παλιά τα μικρά παιδιά τον μάζευαν και τον έτρωγαν το έγχυμά της είναι θαυμάσιο, συνήθως σε συνδυασμό με χαμομήλι moloxa-arxaioi-botano

Ενα ζεστό ρόφημα με μια κουταλιά θυμαρίσιο μελί

α) φέρνει μια γλυκιά ανακούφιση στον πονεμένο λαιμό

β) ηρεμεί τον βήχα

γ) βοηθάει να αναπνεύσουμε καλύτερα

Η μολόχα ανάλογα σε πια περιοχή φυτρώνει παρουσιάζει αλλαγές στο χρώμα των λουλουδιών της, η μολόχα που φυτρώνει σε γόνιμα χωράφια έχει έντονα ρόδινα άνθη ενώ αν φυτρώνει σε ξερό πετρώδες μέρος τα άνθη του είναι ξέθωρα ροζ ή άσπρα ή βιολετιά αυτή δε που φυτρώνει μέσα στα χωριά σε όχθους και σε χαλάσματα είναι «ο σπιτιάρης» με λουλουδάκια πιο μικρά με ένα ροζ ανοιχτό όμορφο χρώμα.

Σε πολλά χωριά της Γαλλίας έχουν την συνήθεια να προσθέτουν στις πατάτες τους τις τρυφερές κορφές και τα φύλλα της μολόχας γιατί πιστεύουν πως διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών.

Οι δε λεγόμενοι πρακτικοί θεραπευτές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης- όπως της Αγγλίας και της Γαλλίας- φτιάχνουν μια γλυκιά κρέμα-πάστα από ρίζες μολόχας που είναι μαλακτική και θεραπευτική για τον πονεμένο λαιμό το βήχα και τη βραχνάδα

Λοιπόν η μολόχα χρησιμοποιείτο από αρχαιοτάτων χρόνων στην φαρμακευτική ως: μαλακτικό, αποχρεμπτικό,στυπτικό,αντιφλεγμονώδες και επουλωτικό βότανο

Αλλες φαρμακευτικές της ιδιότητες είναι:

1) μαλακώνει τους κάλους των ποδιών

2) το έγχυμα της χρησιμοποιείται σαν ποδόλουτρο για να ξεκουράζει τα κουρασμένα πόδια

3) τα ποδόλουτρα με έγχυμα μολόχας ανακουφίζουν τα πρησμένα πόδια ειδικά αν η φλεγμονή έπεται ενός κατάγματος.

Χρησιμοποιείται ακόμα σε περιπτώσεις:

1) βρογχικών

2) βήχα

3) λαρυγγίτιδας

4) ουλίτιδας

5) δερματικών προβλημάτων

6) εντερικών προβλημάτων

7) κολικών

8) γαστρίτιδας

9) κυστίτιδας

10) διάρροιας

11) αιμορροΐδων

12) καταρροής

13) πνευμονίας

14) βραχνάδας

15) οξείας δυσεντερίας

16) κατακράτησης ούρων

17) αιματουρίας

18) φλεγμονών της ουροδόχου κύστης

19) προβλημάτων των νεφρών

20) πιστεύεται ότι θεραπεύει την επιληψία

21) ότι ο χυμός της θεραπεύει από τα τσιμπήματα της μέλισσας ή της σφήκας

Σαν κατάπλασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

1) φλεγμονές

2) οιδήματα

3) κτυπήματα

4) μελανιές

5) στραμπουλήγματα έχει δε άριστα αποτελέσματα αν χρησιμοποιηθεί χλιαρό έγχυμα σε μορφή κομπρέσας στην ξηρότητα των δακρυϊκών πόρων

Σε διεθνής μελέτες έχει αναφερθεί ότι δύο με τρία φλιτζάνια έγχυμα μολόχας την ημέρα σε συνδυασμό με κομπρέσες στο στήθος το βράδυ-από ζεστά φύλλα και στραγγισμένα καλά άνθη-έχουν πολύ αρεστά αποτελέσματα στο εμφύσημα όπως και σε περιπτώσεις δύσπνοιας

Δεν ξεχνάμε ότι τα βότανα χρειάζονται προστασία από το φως και την υγρασία γι αυτό το μέρος που τα αποθηκεύουμε πρέπει να είναι σκοτεινό και ξηρό... να είμαστε σίγουροι από εκεί πού τα αγοράζουμε ώστε να έχουμε πάντα το μέγιστο της αποτελεσματικότητας των βοτάνων μας

botanologia.blogspot.g

Διατροφή

Υπόσχονται να ρυθμίσουν το βάρος σας και να ωφελήσουν την υγεία σας, αρκεί να τις βάλετε στη διατροφή σας.

Τα τελευταία χρόνια τα τρόφιμα ολικής άλεσης έχουν μπει ιδιαίτερα δυναμικά στη ζωή μας και όχι άδικα. Αποτελούν βασικό κομμάτι μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, ενώ παράλληλα η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Τι είναι όμως τα προϊόντα ολικής άλεσης και σε τι διαφέρουν από τα αντίστοιχα «κλασικά»; Ποιος είναι ο ρόλος τους στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους; Πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας και τι πρέπει να προσέξουμε; Το κείμενο που ακολουθεί θα λύσει κάθε απορία σας.

Το προφίλ τους
Η επεξεργασία των περισσότερων σπόρων των σιτηρών πραγματοποιείται αφού έχει αφαιρεθεί μέρος του εξωτερικού τους περιβλήματος. Ωστόσο, τα τρόφιμα ολικής άλεσης παρασκευάζονται από σπόρους που έχουν αλεστεί ολόκληροι, δηλαδή με όλα τα μέρη του σπόρου (φλοιός, πίτουρο, ενδοσπέρμιο). Γι’ αυτόν τον λόγο περιέχουν στη σύστασή τους μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών, με κυριότερα τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, καθώς και διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως οι λιγνάνες, που έχουν έντονη προστατευτική δράση για τον οργανισμό.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης μπορούν, λοιπόν, να αποτελέσουν για εμάς έναν πολύτιμο σύμμαχο, καθώς μας εφοδιάζουν με τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε καθημερινά, τα οποία, είτε από μόνα τους είτε συνεργιστικά, μπορούν να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έρχονται διαρκώς στο φως επιστημονικά δεδομένα τα οποία αναδεικνύουν τα οφέλη που έχει για την υγεία μας η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης, καθώς η πρόσληψή τους έχει συνδεθεί με την προστασία από την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Πολεμούν το λίπος
Τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όταν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχό μας στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Μελέτες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι άτομα που ακολουθούν δίαιτα αδυνατίσματος η οποία περιλαμβάνει στο διαιτολόγιό της τρόφιμα ολικής άλεσης χάνουν λίπος σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με άτομα που ακολουθούν δίαιτα, αλλά καταναλώνουν ραφιναρισμένα προϊόντα. Γενικότερα, η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης έχει συνδεθεί με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, μικρότερο συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους και λιγότερο κοιλιακό λίπος.

Τι λένε οι έρευνες
* Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition» αναδεικνύεται η σημασία της επιλογής σιταριού ολικής άλεσης αντί για ραφιναρισμένου στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Στη συγκεκριμένη έρευνα, που διεξήγαγε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το «Brigham and Women’s Hospital» και στην οποία συλλέχθηκαν στοιχεία για περισσότερες από 74.000 γυναίκες, ηλικίας 38 έως 63 ετών, σε ένα χρονικό διάστημα 12 ετών, παρατηρήθηκε αύξηση του σωματικού τους βάρους που σχετίστηκε με την κατανάλωση τροφίμων από επεξεργασμένα άλευρα. Επιπλέον, οι γυναίκες που κατανάλωναν τρόφιμα ολικής άλεσης και προσλάμβαναν επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών από αυτά όχι μόνο είχαν χαμηλότερο βάρος, αλλά παράλληλα εμφάνιζαν 49% μικρότερο κίνδυνο να αυξήσουν το βάρος τους σε βάθος χρόνου σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν επεξεργασμένα προϊόντα.

* Μία ακόμη ιδιότητα των τροφίμων ολικής άλεσης είναι η ρύθμιση της καλής υγείας και της σωστής λειτουργίας του πεπτικού μας συστήματος. Η ιδιότητά τους αυτή αποδίδεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

… τον γιατρό τον κάνουν πέρα
Η συνεισφορά των τροφίμων ολικής άλεσης στην υγεία μας δεν περιορίζεται μόνο στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Υπάρχουν πολλές μελέτες που συνδέουν την υψηλή τους κατανάλωση με την προστασία από χρόνιες νόσους (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2). Επιπλέον, η πρόσληψη φυτικών ινών από τρόφιμα ολικής άλεσης έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και μεταβολικού συνδρόμου.

Στο μικροσκόπιο 4 τροφές
1. Βρώμη: Πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, η βρώμη αποτελεί ιδανική επιλογή για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου. Μας παρέχει υψηλές ποσότητες μαγγανίου, αλλά και βιοτίνης, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.
Μία μερίδα νιφάδων βρώμης (40 γρ.) αποδίδει 142 θερμίδες.

2. Καστανό ρύζι: Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β3. Εκτιμάται ότι η διαδικασία επεξεργασίας του, για να προκύψει το λευκό ρύζι, μπορεί να καταστρέψει σχεδόν το 50% της ποσότητας των παραπάνω θρεπτικών συστατικών.
Ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι (βρασμένο) μάς δίνει 216 θερμίδες.

3. Μακαρόνια ολικής άλεσης: Ιδανική εναλλακτική των κλασικών ζυμαρικών, τα μακαρόνια ολικής άλεσης μας εφοδιάζουν με σημαντική ποσότητα φυτικών ινών (1 φλιτζάνι δίνει 6,3 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας), συμβάλλοντας στην καλή υγεία του εντέρου, ενώ παράλληλα μας χορταίνουν περισσότερο. Επιπλέον, περιέχουν θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, βιταμίνες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Ένα φλιτζάνι ζυμαρικά ολικής άλεσης (βρασμένα) περιέχει 174 θερμίδες.

4. Ψωμί σταρένιο ολικής άλεσης: Αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, στοιχείο απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών, καθώς και για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικό σίδηρο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.
Μία φέτα σταρένιο ψωμί ολικής άλεσης μας δίνει 81 θερμίδες.

Προτάσεις ολικής άλεσης για όλες τις ώρες

Πρωινό
* 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού και 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με λίγο ταχίνι
* 1 κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά) με 3 κουταλιές νιφάδες βρώμης και 1 κουταλιά μέλι
Σνακ
* 2 μπισκότα ολικής άλεσης (αν θέλουμε κάτι πιο γλυκό, μπορούμε να επιλέξουμε εκείνα που έχουν επικάλυψη σοκολάτας)
* 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με κομματάκια αποξηραμένων φρούτων
* 1 κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά) με 2 κουταλιές νιφάδες βρώμης, 1 κουταλάκι μέλι και λίγη κανέλα
Γεύμα
* Μπαγκέτα με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα, τυρί κρέμα light και λαχανικά
* Πένες ολικής άλεσης με σάλτσα τόνου και σαλάτα ρόκα-σπανάκι
* Ντάκο κριθαρένιο ολικής άλεσης με λευκό τυρί μειωμένων λιπαρών, ντομάτα και κάππαρη
*Φιλέτο σολομού ή κοτόπουλου με καστανό ρύζι και χόρτα βραστά
* Σπιτική πίτσα με ζύμη από αλεύρι σίτου ολικής άλεσης, φρεσκοτριμμένη ντομάτα, κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, φέτες γαλοπούλας, ελιές και ρίγανη.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης δεν ενδείκνυται, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Αυτό αφορά κυρίως άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, στα οποία συστήνεται σε φάσεις έξαρσης να αποφεύγουν τις πολλές φυτικές ίνες και να τις εντάσσουν πάλι σταδιακά στη διατροφή τους. Επιπλέον, ελεγχόμενη πρόσληψη φυτικών ινών θα πρέπει να έχουν και άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Οι ασθενείς αυτοί καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό και τον διατροφολόγο τους σχετικά με το πώς θα πρέπει να διαχειρίζονται και να αντιμετωπίζουν διατροφικά τα συμπτώματα της νόσου.

Διατροφή

Συνέχισε να τρως γλυκό ακόμα κι αν κάνεις δίαιτα
Ο στόχος της απώλειας λίγων ή περισσοτέρων κιλών μπαίνει στα top των προτεραιοτήτων σου, ενώ ταυτόχρονα τα γλυκά κατατάσσονται στη λίστα των «απαγορευμένων». Κι όμως υπάρχει τρόπος να απολαύσεις το αγαπημένο σου γλυκό, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στη σιλουέτα σου.

Φέρε την ισορροπία

Αν απλοποιούσαμε λιγάκι την πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να πούμε πως η δίαιτα μοιάζει με μία μαθηματική εξίσωση. Όταν προσλαμβάνεις μέσω της διατροφής σου λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά καθημερινά ο οργανισμός σου (αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας), τότε προοδευτικά έρχεται και η μείωση του σωματικού βάρους.Έτσι, κάθε φορά που νιώθεις την ανάγκη να καταναλώσεις κάποιο γλυκό φρόντισε να επαναφέρεις την ισορροπία «καίγοντας» τις extra θερμίδες μέσω της άσκησης ή εξισορρόπησε καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα από το φαγητό σου.

«Πιάσε» τη σωστή συχνότητα

Όντως, ο μόνος τρόπος για να αδυνατίσει κανείς είναι να βρεθεί σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάς πως η εικόνα του σώματός σου επηρεάζεται ιδιαίτερα και από τη σύσταση της διατροφής σου. Τα περισσότερα γλυκά αποτελούνται από «γερές» δόσεις λίπους και σου προσδίδουν αρκετές θερμίδες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Στόχευσε στην κατανάλωσή τους 1-2 φορές την εβδομάδα προκειμένου να τα απολαύσεις δίχως ίχνος ενοχών.

Το μέγεθος μετράει

Μία απλή πάστα μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 600-700 θερμίδες. Σε ελεύθερη μετάφραση, σου προσδίδει τις μισές σχεδόν θερμίδες από όσες προσλαμβάνει την ημέρα η μέση γυναίκα που ακολουθεί ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος.Φρόντισε να φανείς εγκρατής και επέλεξε γλυκά μικρού μεγέθους. Άλλωστε η απλή λογική το υποδεικνύει: όσο μικρότερο το γλυκό, τόσο λιγότερες οι θερμίδες και τα λιπαρά! Έχε πάντα στο μυαλό σου πως 1-2 κουταλιές αρκούν για να σου προσφέρουν γευστική ικανοποίηση. Αν πάλι δεν μπορείς να αποφύγεις το επιδόρπιο «ενεργειακή βόμβα», γιατί δεν δοκιμάζεις να το μοιραστείς με κάποιο φίλο ή το σύντροφό σου;

Σκέψου light

Ο τρόπος παρασκευής ενός γλυκού έχει αντίκτυπο στο σώμα σου και αν σκεφτείς«εναλλακτικά» θα καταφέρεις να δημιουργήσεις εύγευστα επιδόρπια, απαλλαγμένα από τα περιττά. Ξέρεις πως αν στο αγαπημένο σου κέικ υποκαταστήσεις τη μισή ποσότητα βουτύρου με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, οι θερμίδες του μειώνονται αυτόματα στις μισές; Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν μη θερμιδογόνα τεχνητά γλυκαντικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη. Οι γλυκαντικές αυτές ύλες είναι πολύ πιο γλυκιές από τη ζάχαρη, συνεπώς προστίθενται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Το αποτέλεσμα; Επιδόρπια που έχουν σημαντικά χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο σε σύγκριση με αυτά που παρασκευάζονται με τον κλασικό τρόπο, ιδανικά για κάποιον που θέλει να απολαμβάνει το γλυκό του ενώ ακολουθεί δίαιτα αδυνατίσματος.

 

Επιστημονική Επιμέλεια: Διαιτολογική Ομάδα nutrimed.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή