Μαρτίου 24, 2019

Διατροφή

Όταν πρόκειται για την υγεία σας, οι ωφέλειες της χρήσης της μπανανόφλουδας τοπικά αλλά και ως έγχυμα είναι αξιοσημείωτες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες μπανάνας που πιθανόν να μην γνωρίζετε. Η μπανάνα είναι ένα από τα φρούτα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Και αυτό όχι μόνο επειδή είναι διαθέσιμη όλες τις εποχές, αλλά και επειδή έχει νόστιμη γεύση και υψηλή διατροφική αξία.

Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών που την καθιστούν μία από τις καλύτερες τροφές για να συμπληρώσετε τη διατροφή σας.

Αυτό όμως που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν είναι ότι το μέρος που συνήθως πετάμε – η μπανανόφλουδα – έχει σημαντικές ιδιότητες που επίσης εξασφαλίζουν εκπληκτικές ωφέλειες.

Μάλιστα οι φλούδες μπανάνας περιέχουν περισσότερες ίνες από ό,τι η σάρκα της μπανάνας και εξασφαλίζουν αμινοξέα που είναι σημαντικά για το σώμα.

Έχουν εξίσου ευχάριστη γεύση με το ίδιο το φρούτο και αξίζει να μάθετε τις ωφέλειες που εξασφαλίζετε από αυτές καθώς και εναλλακτικούς τρόπους χρήσης τους.

Ας ξεκινήσουμε!

1. Πονοκέφαλοι

Χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε κάλιο η μπανανόφλουδα είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των συνηθισμένων πονοκεφάλων.

Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε μορφή εγχύματος ή να την τοποθετήσετε στο μέτωπό σας και στον αυχένα σας για να σας χαλαρώσει.

2. Θηλώματα
Το λευκό μέρος της μπανανόφλουδας αποτελεί θαυμάσια λύση για τα ακαλαίσθητα θηλώματα που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος.

Η δράση της δεν είναι άμεση, όμως αν τοποθετείτε καθημερινά στο πάσχον σημείο μια μπανανόφλουδα με έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο, θα λύσετε το πρόβλημα μέσα σε λίγες μέρες.

3. Δυσκοιλιότητα
Ένα από τα κλειδιά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων είναι να αυξήσετε την κατανάλωση ινών.

Επειδή οι φλούδες μπανάνας περιέχουν περισσότερες ίνες από ό,τι η ίδια η μπανάνα, χρησιμοποιήστε τες σε μορφή εγχύματος ή προσθέστε τες σε κάποιο smoothie για να βελτιώσετε την κατάστασή σας.

4. Ακμή
φλούδες μπανάνας για την ακμή

Οι ουσίες που περιέχει το λευκό μέρος της μπανανόφλουδας αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ακμή, τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα.

Τρίβετε μια μπανανόφλουδα πάνω στο δέρμα σας κάθε μέρα. Το σπυράκι θα ξεραθεί πιο γρήγορα, η φλεγμονή του δέρματος θα μειωθεί και οι πόροι θα καθαρίσουν.

5. Πιο λευκά δόντια
Αν και δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μια επαγγελματική λεύκανση δοντιών, τρίβοντας τα δόντια σας με μπανανόφλουδα συμβάλλετε στη μείωση του κιτρινίσματος.

Η καθημερινή χρήση της μπανανόφλουδας αφαιρεί τους λεκέδες από το σμάλτο των δοντιών και μετά από μερικές εβδομάδες θα έχετε ένα πιο λαμπερό χαμόγελο.

6. Τσιμπήματα εντόμων

Τρίβοντας ένα μικρό κομμάτι μπανανόφλουδας πάνω στα τσιμπήματα των εντόμων μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή και τη φαγούρα.

Πρόκειται για μία από τις πιο παλιές θεραπείες για τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

7. Μελανιές
Οι αναζωογονητικές ιδιότητες που έχουν οι φλούδες μπανάνας είναι χρήσιμες για την επιτάχυνση της ίασης των πληγών και των μελανιών.

Η χρήση των μπανανόφλουδων σε μορφή εγχύματος βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και έχει επίσης καταπραϋντική δράση, όταν γίνεται τοπικά.

8. Γυαλιστικό επίπλων
Το πίσω μέρος της μπανανόφλουδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το γυάλισμα δερμάτινων ειδών και ξύλινων επίπλων, μαγειρικών σκευών και άλλων αξεσουάρ που χάνουν τη λάμψη τους λόγω σκόνης.

Απλώς τρίψτε τα με τη μπανανόφλουδα για τρία λεπτά και έπειτα γυαλίστε τα αμέσως με ένα καθαρό πανί.

9. Φλούδες μπανάνας για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

Οι φλούδες μπανάνας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ένα απαραίτητο αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη. Αυτό συνδέεται με αύξηση στην παραγωγή σεροτονίνης.

Τα σωστά επίπεδα αυτού του νευροδιαβιβαστή μας επιτρέπουν να έχουμε καλή διάθεση, να είμαστε ενθουσιώδεις και να βιώνουμε ευημερία.

Ένα φλιτζάνι με έγχυμα από μπανανόφλουδα είναι μια καλή λύση κατά του άγχους και των καταθλιπτικών διαθέσεων.

10. Γυαλιστερά παπούτσια
Οι φλούδες μπανάνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το γυάλισμα θαμπών ή ταλαιπωρημένων παπουτσιών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμά τους είναι παρόμοιο με εκείνο στα έπιπλα. Απλώς χρησιμοποιήστε μια μπανανόφλουδα και μετά σκουπίστε με ένα πανί.

11. Καρδιαγγειακή υγεία

Χάρη στο φώσφορο και το κάλιο που περιέχουν, οι φλούδες μπανάνας είναι μια εξαιρετική λύση για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης.

Αυτά τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία προστατεύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και προλαμβάνουν την οξείδωση της κακής χοληστερίνης μέσα στις φλέβες.

Φυσικά δεν αντικαθιστούν κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον έλεγχο αυτών των διαταραχών, όμως η τακτική χρήση μπανανόφλουδας μπορεί να αποτελεί ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα για να διατηρούνται οι συγκεκριμένες τιμές σε σωστά επίπεδα.

Μην ξεχνάτε!
Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε φρέσκιες φλούδες μπανάνας . Όταν τις βάζετε στο ψυγείο, χάνουν ένα σημαντικό μέρος από τις ιδιότητές τους.

Αν θέλετε να τις διατηρήσετε για μία ή δύο μέρες, είναι καλύτερα να τις τοποθετήσετε σε κάποιο δροσερό σημείο, μακριά από πηγές θερμότητας ή ηλιακό φως.

Πριν τις χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι τις πλένετε καλά για να αφαιρέσετε ακαθαρσίες που προέρχονται από το περιβάλλον και από τα σημεία διανομής.

Διατροφή

Το χαρουπάλευρο διαθέτει δεκαπλάσια ωφέλιμα σάκχαρα απ΄ όσα διαθέτει η φέτα. Η μαραθόριζα, που στην Ελλάδα δεν την προτιμάμε, περιέχει περισσότερο κάλιο απ;o το μπρόκολο που θεωρείται υπερτροφή, ενώ το μαρούλι μπροστά στο μελισσόχορτο “ωχριά” σε περιεκτικότητα ασβεστίου και καλίου.

Χαρούπι, μάραθος και μελισσόχορτο, τρία είδη από τον μεγάλο ελληνικό κατάλογο των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών, επέλεξε ο Δρ. Νίκος Κρίγκας, βιολόγος- ταξινόμος φυτών και ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” για να τονίσει ότι τα ελληνικά αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά είναι σύγχρονες υπερτροφές τουλάχιστον εφάμιλλες αν όχι καλύτερες των ξενικών super foods με τις οποίες βομβαρδίζεται τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγορά και το διαδίκτυο.

«Οι συνταγές με αρωματικά φυτά αναδεικνύουν ένα νέο γαστρονομικό ορίζοντα στη μεσογειακή διατροφή με ευφάνταστους και πρωτότυπους συνδυασμούς ευεργετικών πρώτων υλών, ελληνικής προέλευσης, που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις κι ενισχυμένη διατροφική αξία. Είναι ένα πρωτότυπο και πολύπλευρο εγχείρημα που αποσκοπεί την ευεξία μας: από κομπάρσοι τα ελληνικά αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά- υπερτροφές γίνονται οι πρωταγωνιστές στην καθημερινή μας διατροφή και στο οικιακό μας περιβάλλον», λέει ο κ. Κρίγκας.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η υπεύθυνη έρευνα- καινοτομία, ο παραγωγικός μεταποιητικός- τομέας, η βιομηχανία, η πολιτική βούληση και οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν την ευκαιρία σήμερα να διαμορφώσουν όλοι μαζί ένα νέο παραγωγικό χάρτη ελληνικών υπερτροφών με εξαγωγικό προσανατολισμό».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εξακολουθεί να είναι ο «παράδεισος των φυτών της Ευρώπης». Αν και κατέχει το 6% της Μεσογείου, φιλοξενεί το 26% της μεσογειακής χλωρίδας. Κατέχει μαζί με τις όμορες χώρες της Βαλκανικής το 50% της φυτικής ποικιλότητας της Ευρώπης (6.700 είδη και υποείδη).

Από την μέχρι τώρα έρευνα στο φυτικό βασίλειο της Ελλάδας, όπως είπε ο κ Κρίγκας, έχουν προσδιοριστεί 1.683 είδη και υποείδη των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών (25% της ελληνικής χλωρίδας) για τα οποία υπάρχουν δημοσιευμένες φαρμακογνωστικές έρευνες ή και εθνοβοτανικές χρήσεις. Απ΄ αυτά, τα 234 είναι ενδημικά είδη- υποείδη (δεν υπάρχουν πουθενά αλλού) και τα 75 είναι χαρακτηρισμένα ως σπάνια- απειλούμενα.


Είναι δε, τέτοιος ο φυτικός πλουραλισμός της Ελλάδα που η χώρα διαθέτει 5 είδη ρίγανης κι άλλα 10 που μυρίζουν και χρησιμοποιούνται όπως η ρίγανη, 10 είδη και υποείδη μέντας, πάνω από 30 είδη- υποείδη θυμαριού, 4 φασκόμηλου και τουλάχιστον 10 διαφορετικά είδη ελληνικού τσαγιού, 5 εκ των οποίων ενδημικά και 4 εξ αυτών να απειλούνται με εξαφάνιση λόγω υπερ-συλλογής.

Χαρούπι, κάππαρη, κρίταμο, μαστίχα Χίου, μάραθος, ορεινό θρούμπι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμος, κρόκος Κοζάνης, σατουρέγια ορέων, μαντζουράνα, ρούδι, κράνα, κυνόροδα (καρποί του άγριου τριαντάφυλλου) είναι τα ελληνικά αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά στα οποία αναφέρθηκε περισσότερο ο ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης, και τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν υπερτροφές.

Ο κ. Κρίγκας απαρίθμησε τα δυνατά τους σημεία (ποια είναι δηλαδή πλούσια σε αιθέρια έλαια – υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις – μέταλλα και ιχνοστοιχεία – υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες – ωφέλιμα λιπαρά οξέα) ενώ ταυτόχρονα, όπως επισήμανε, αποτελούν παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης, 7 εκ των οποίων με εγκεκριμένη χρήση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (δίκταμος Κρήτης, μάραθος, μαντζουράνα, μαστίχα Χίου, μελισσόχορτο, φαρμακευτικό φασκόμηλο, τσάι βουνού).

Αναφερόμενος στα συστατικά και στις επιστημονικά τεκμηριωμένες ιδιότητές τους, στα αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά τους που είναι πολύτιμα στοιχεία της συμμετοχής τους στη Μεσογειακή διατροφή, δίνοντας ειδικές συστάσεις- προφυλάξεις ο κ. Κρίγκας, αποκάλυψε μικρά μυστικά με χρηστική αξία. Για παράδειγμα, τα κράνα έχουν το υψηλότερο αντιοξειδωτικό φορτίο από όλους τους καρπούς, ενώ η χρήση φασκόμηλου στο μαγείρεμα της φασολάδας είναι το αντίδοτο στο “φούσκωμα” που συχνά προκαλεί το συγκεκριμένο φαγητό.

«Θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά όχι ως βότανα που θεραπεύουν αλλά περισσότερο ως προληπτικά μέσα, τα αντιοξειδωτικά των οποίων θωρακίζουν την καλή υγεία» ανέφερε ο κ Κρίγκας.

Επίσης, η εργαστηριακή σύγκριση μεταξύ 200 γρ. χαρουπάλευρου και 200 γρ. φέτας, έδειξε ότι το χαρούπι υπερτερεί μεν σε ωφέλιμα σάκχαρα και σε χαμηλά λιπαρά, αλλά δεν υστερεί και σε άλλα συστατικά, όπως π.χ. στο ασβέστιο, 348 mg έναντι 493 mg της φέτας, βιταμίνες και ενέργεια, 222 θερμίδες το χαρουπάλευρο και 264 θερμίδες η φέτα.

Στο παρελθόν, σε αντίστοιχο κατάλογο ελληνικών υπερτροφών έχουν συμπεριληφθεί από διατροφολόγους τα αμύγδαλα, οι φακές, τα καρύδια, τα προϊόντα τυρογάλακτος, ο τραχανάς, το μέλι, το αυγοτάραχο, το ελαιόλαδο, τα σύκα, η κορινθιακή σταφίδα, τα μήλα, τα φιστίκια Αιγίνης, κ.ά.

healthyliving.gr

Διατροφή

Πιο υγιείς όταν τρώμε φυτικές ίνες και δημητριακά λένε με βεβαιότητα οι επιστήμονες

Όσοι τρώνε κάθε μέρα πολλές φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά (ολικής άλεσης), έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες και είναι γενικά πιο υγιείς, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ποσότητας τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών τη μέρα σχετίζεται με μια μείωση κατά 15% ως 30% στην πρόωρη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους τρώνε μικρές ποσότητες τέτοιων διαιτητικών ινών.

Ειδικότερα, η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών σχετίζεται με μια μείωση κατά 16% ως 24% του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης σχετίζεται με μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο επίπεδο χοληστερίνης.

Για κάθε αύξηση κατά οκτώ γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνεται κατά 5% ως 27% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ υπάρχει καλύτερη προστασία έναντι εγκεφαλικού και καρκίνου του μαστού.

Επίσης, κάθε αύξηση κατά 15 γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης οδηγεί σε μείωση κατά 2% ως 19% της πρόωρης θνησιμότητας, της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα πλήρη δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που εξηγεί την προστατευτική δράση τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Μαν του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις διαθέσιμες έρευνες (συνολικά 243 μελέτες) που έχουν γίνει έως τώρα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς καταναλώνουν λιγότερα από 20 γραμμάρια φυτικών ινών τη μέρα, ενώ η νέα μελέτη -που θα οδηγήσει σε νέες συστάσεις από τον ΠΟΥ- συμβουλεύει 25 ως 30 γραμμάρια καθημερινά, ενώ ακόμη η μεγαλύτερη ποσότητα προσφέρει έξτρα όφελος για την υγεία.

Η νέα μελέτη βρήκε επίσης ότι η διατροφή με φαγητά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, παρέχει περιορισμένη προστασία μόνο έναντι του διαβήτη τύπου 2 και του εγκεφαλικού. Οι τροφές αυτές μπορεί να περιέχουν σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και νάτριο (αλάτι), πράγμα που μειώνει το όφελός τους για την υγεία.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει η νέα μελέτη, οι ωφέλειες από τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά είναι πιο ξεκάθαρες. «Τα οφέλη των ινών για την υγεία υποστηρίζονται από έρευνες τουλάχιστον 100 ετών», δήλωσε ο Μαν.

Αν και η μελέτη δεν δείχνει ότι οι ίνες ενέχουν κάποιους κινδύνους, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μεγάλη κατανάλωσή τους μπορεί να έχει παρενέργειες για όσους έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή άλλων ιχνοστοιχείων, επειδή οι φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά μπορούν να ρίξουν κι άλλο το επίπεδο του σιδήρου στον οργανισμό.

Εκτός από τα πλήρη δημητριακά, πολλές φυτικές ίνες υπάρχουν στα όσπρια, στα λαχανικά και στα φρούτα.

in.gr

Διατροφή

Και μόνο η μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου μπισκότου, αρκεί για να μας «προκαλέσει» να το καταβροχθίσουμε.

Τι θα άλλαζε όμως αν γνωρίζαμε ότι η λύση για να ξεπεράσουμε αυτή την ακατανίκητη επιθυμία μας είναι τόσο απλή όσο να απολαύσουμε τη μυρωδιά του λίγο περισσότερο;

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα αποδεικνύει ότι για να ξεπεράσουμε τους πειρασμούς, ίσως χρειάζεται να... τους μυρίσουμε για δύο λεπτά! Στο πείραμα, οι ερευνητές προσπάθησαν να δελεάσουν τους συμμετέχοντες με διάφορες επιλογές.

Στην πρώτη περίπτωση, οι συμμετέχοντες έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ μπισκότου ή φράουλας, και στη δεύτερη μεταξύ πίτσας και μήλου.

Όσοι βιάστηκαν, επέλεξαν τις λιγότερο θρεπτικές επιλογές. Αντίθετα, εκείνοι που απόλαυσαν τη μυρωδιά των τροφίμων για πάνω από δύο λεπτά, επέλεγαν σχεδόν πάντα τα πιο υγιεινά από αυτά, καταδεικνύοντας πόσο ισχυρή είναι η σχέση ανάμεσα στη μύτη, το στομάχι και τον εγκέφαλό μας.

Οι μυρωδιές που μας περιστοιχίζουν, παίζουν βασικό ρόλο στις λήψεις αποφάσεων που σχετίζονται με το φαγητό. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι μελλοντικές μελέτες πάνω στο θέμα θα μας διαφωτίσουν σχετικά με τους τρόπους που μπορούμε να φροντίσουμε για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία πλήττει σήμερα το 17% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν η επιθυμία για πρόχειρο φαγητό μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο από τη μυρωδιά, τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.

Τα αποτελέσματα επεκτάθηκαν και πέρα από το εργαστήριο. Για μερικές ημέρες, οι ερευνητές γέμισαν μια ολόκληρη καφετέρια ενός σχολείου με τη μυρωδιά πίτσας και διαπίστωσαν ότι το 21% των ειδών διατροφής που επέλεξαν οι μαθητές ήταν ανθυγιεινά. Αντίθετα, τις ημέρες που η καφετέρια ήταν γεμάτη με το άρωμα των μήλων, αυτό το νούμερο έφτασε στο 37%.

Όταν επανέλαβαν το ίδιο πείραμα σε ένα σούπερ μάρκετ, βρήκαν ουσιαστικά το ίδιο αποτέλεσμα: Τις ημέρες που αναδύονταν το άρωμα μπισκότων, το 29,5% των ενηλίκων επέλεξε ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως φάνηκε από τις αποδείξεις των πελατών. Τις ημέρες με άρωμα φράουλας, το 45% αγόρασε τρόφιμα που ήταν ανθυγιεινά. Οι ερευνητές, υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει διότι η μυρωδιά της υγιεινής τροφής δεν επηρεάζει το εγκεφαλικό σύστημα ανταμοιβής.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διατροφή

Χάστε κιλά με τη δίαιτα Ornish - Θεωρείται μία από τις καλύτερες δίαιτες για την καρδιά
Μία από τις τρεις καλύτερες δίαιτες για την καρδιά (Best Heart-Healthy Diets) είναι η δίαιτα Ornish.

Μάλιστα το αμερικανικό πρακτορείο U.S. News & World Report την θεώρησε μία από τις καλύτερες δίαιτες για το 2018.

Ο Αμερικανός καρδιολόγος Ντιν Ορνις και προσωπικός γιατρός του Μπιλ Κλίντον έχει αναπτύξει μια ειδική διατροφή, η οποία όχι μόνο σας βοηθά να χάσετε βάρος, αλλά κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς.

Πρόκειται για μια χορτοφαγική δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και ελάχιστα λιπαρά, που ισχυρίζεται ότι μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Ο καρδιολόγος Ντιν Ορνις από την Καλιφόρνια τονίζει ότι για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια με υγεία, πρέπει να αποφεύγουμε όλων των ειδών τα λίπη, τα ζωικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, αλλά και τα θαλασσινά. Δίνει έμφαση στο να τρώει κανείς θρεπτικά επιλέγοντας φρούτα, λαχανικά, ασπράδια αυγού και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Οι ανάγκες του σώματος για πρωτεΐνες σε αυτή τη δίαιτα καλύπτονται κυρίως από όσπρια που μπορείτε να φάτε όσο θέλετε.

Η δίαιτα Ornish απαγορεύει το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά. Επίσης απαγορεύεται οποιοδήποτε έλαιο, μαργαρίνη, μαγιονέζα και τα τυριά.

Δεν επιτρέπει το αλκόολ, τη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με λιπαρά και τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Επίσης τους κρόκους αυγών, το αβοκάντο και τις ελιές.

Οσον αφορά την άσκηση, η δίαιτα Ornish τονίζει ότι οι αερόβιες δραστηριότητες είναι οι καλύτερες για το σώμα. Επίσης δίνει έμφαση στη διαχείριση του άγχους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με γιόγκα, βαθιές αναπνοές και διαλογισμό.

Ωστόσο, οι επικριτές αυτής της δίαιτας σημειώνουν ότι η σωστή διατροφή για απώλεια βάρους πρέπει να τηρεί ισορροπία στα θρεπτικά συστατικά. Με άλλα λόγια χρειάζεσαι τόσο τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά, όσο και τους υδατάνθρακες.

Η δίαιτα Ornish είναι ξεκάθαρα μια διατροφή που θα αγαπηθεί από τους χορτοφάγους.

bovary.gr

Διατροφή

Το σουσάμι, ο σπόρος ενός από τα πιο παλαιά φυτά που καλλιεργήθηκαν ποτέ στον κόσμο, αποτελεί μια πολύ ποιοτική θρεπτική πηγή για την υγεία του ανθρώπου. Έχει αντικαρκινική, αντιθρομβωτική και αντιυπερτασική δράση και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στην πρόληψη του διαβήτη, την ρύθμιση της χοληστερόλης αλλά και την αντιμετώπιση δερματοπαθειών.

Το σουσάμι παράγεται από το μονοετές φυτό Sesamum indicum. Παλαιότερα η Ινδία θεωρούνταν η χώρα καταγωγής του σησαμιού, αλλά σήμερα πιστεύεται ότι είναι το Σουδάν, όπου έχουν βρεθεί πολλά άγρια είδη του φυτού. Θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα ετήσια ελαιοδοτικά καλλιεργούμενα φυτά και οι σπόροι του χαρακτηρίζονται από πολλούς επιστήμονες ως «πλήρης τροφή».

Η πιο παλιά αναφορά στην χρήση των σπόρων του σουσαμιού, προέρχεται από ένα μύθο των Ασσυρίων, όπου αναφέρεται ότι οι θεοί ήπιαν κρασί από σουσάμι, την νύχτα που προηγήθηκε της δημιουργίας της Γης. Πριν από την εποχή του Μωυσή, οι Αιγύπτιοι άλεθαν τα σπέρματα και χρησιμοποιούσαν το σουσάμι με τη μορφή αλευριού.

Οι Κινέζοι ήδη πριν από 5000 χρόνια το χρησιμοποιούσαν ως μέσο φωτισμού και παρήγαγαν αιθάλη με καύση σησαμελαίου για την παρασκευή της καλύτερης σινικής μελάνης. Αναφέρεται στους ινδουιστικούς θρύλους και δοξασίες ως σύμβολο αθανασίας. Η λέξη σουσάμι (σησάμι), προέρχεται από την αραβική λέξη "semsin". Στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν σέσαμον. Σησάμι έχει βρεθεί στο τάφο του Τουταγχαμών (14ος αιώνας π.Χ.) και στο Ακρωτήρι της Θήρας (1628 π.Χ.). Με τα χρόνια οι σπόροι καταξιώθηκαν σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή διαφόρων τροφίμων, καθώς και για την παραγωγή ελαίου. Το σησαμέλαιο είναι το κύριο διαιτητικό λιπαρό, που χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Εγγύς και Άπω Ανατολής.

Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Είναι επίσης πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η αργινίνη, η λυσίνη κ.α.

Έτσι, όταν συνδυασθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, οι πρωτεΐνες που προκύπτουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας, καθώς πλησιάζουν τη βιολογική αξία ζωικών πρωτεϊνών.

Περιέχει φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και λιγνάνες που έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Από αυτά το 45% είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα.

Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθιστά το σουσάμι μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, γιαυτό και θεωρείται απαραίτητο να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής. Αποδίδει αρκετές θερµίδες, (100 γρ. σουσάµι έχουν 566 θερµίδες), ωστόσο η κατανάλωσή του µε µέτρο κρίνεται απαραίτητη.

Τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία
Αντικαρκινική δράση: η σησαμόλη που περιέχει αναστέλλει την βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.

Ρύθμιση της χοληστερόλης

λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Αντιυπερτασική-αντιθρομβωτική δράση: το συστατικό σησαμίνη το οποίο συναντάται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων.

Προστασία έναντι του πόνου και των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γονάτου

Μείωση κινδύνου πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών

Πρόληψη του διαβήτη και του καταρράκτη

Αντιγηραντικές ιδιότητες: λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.

Στοματική υγεία

Αποτρέπει τη φθορά των δοντιών, την κακή αναπνοή, την αιμορραγία των ούλων, την ξηρότητα του φάρυγγα και μειώνει την οδοντική πλάκα.

Υγεία του δέρματος

Ο ψευδάργυρος στο σησαμέλαιο θα απαλύνει τους ερεθισμούς του δέρματος, θα θεραπεύσει την ακμή, τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Βοηθά στην επούλωση των πληγών και θεραπεύει τις ατέλειες της επιδερμίδας και λόγω των πρωτεϊνών παρουσιάζει έντονη αντιβακτηριδιακή δράση.

Διατροφή

Ακόμα κι αν δεν πιστεύεις στα θαύματα, το συγκεκριμένο συστατικό έχει τόσες ευεργετικές δράσεις, που μόνο καλό μπορούν να κάνουν στον οργανισμό σου.

Σίσσυ Δαντέλα 

Το τζίντζερ, γνωστό στα ελληνικά ως πιπερόριζα, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, χάρη στην αρωματική και ελαφρώς πικάντικη γεύση του, αλλά και ως γιατροσόφι για ποικίλες ενοχλήσεις, όπως η ναυτία και οι πόνοι στο στομάχι. Επιπλέον, είναι γνωστό για την έντονη αντιπυρετική και αντιμικροβιακή του δράση.

Εάν λοιπόν θες να χάσεις βάρος, να κάνεις το δέρμα σου πιο λείο και απαλό, να βελτιώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και γενικότερα να αποφύγεις διάφορες ενοχλήσεις, δεν έχεις παρά να το εντάξεις στις καθημερινές σου διατροφικές συνήθειες.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα 10 σημαντικότερα οφέλη της πιπερόριζας:

1. Μειώνει την κυτταρίτιδα.

Βελτίωσε την κυκλοφορία και τόνωσε την επιδερμίδα σου με ένα body scrub με βάση το τζίντζερ και το λεμόνι. Σε ένα μπολάκι βάλε ½ φλ. ζάχαρη, ¼ φλ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ και το ξύσμα ενός λεμονιού. Κάθε φοράς που κάνεις μπάνιο, άπλωσε στο δέρμα σου αυτό το μείγμα και σίγουρα θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.

2. Δυναμώνει και μακραίνει τα νύχια.

3. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πίνοντας ένα τσάι με τζίντζερ και λεμόνι σε καθημερινή βάση, θα σε βοηθήσει να μείνεις υγιής σε κάθε εποχή του έτους.

4. Μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή.

Ο πόνος και η φλεγμονή συχνά είναι αλληλένδετα και το τζίντζερ φημίζεται για τις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μπορείς να το προσθέσεις στη μαγειρική σου ή ακόμη και να φτιάξεις μια πάστα αυτού για να το εφαρμόσεις τοπικά. Μην πανικοβληθείς όμως, εάν παρατηρήσεις το δέρμα σου να αποκτά προσωρινά μια ελαφριά πορτοκαλί χροιά. Σύντομα αυτή θα εξαφανιστεί.

5. Ενισχύει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

6. Έχει αντιγηραντική δράση.

7. Βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ζεστό νερό με τζίντζερ μετά το πρωινό τους γεύμα, ή τσάι με τζίντζερ πριν το μεσημεριανό τους, ένιωθαν πιο χορτάτοι μέσα στην ημέρα κι έτσι λάμβαναν συνολικά μικρότερο αριθμό θερμίδων.

8. Δρα κατά των καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με μία πολύ σημαντική μελέτη για τον καρκίνο του μαστού, έχει αποδειχθεί ότι η πιπερόριζα μπορεί να εξουδετερώσει πολλά από τα καρκινικά κύτταρα και να επιβραδύνει την ανάπτυξη άλλων.

9. Μειώνει την εμφάνιση ακμής στο δέρμα.

Φτιάξε μια μάσκα με ίσες ποσότητες τζίντζερ, τριμμένο ή σκόνη, μέλι και φρέσκο χυμό λεμονιού. Άπλωσέ την στο πρόσωπό σου, άφησέ την έως και 30 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε. Επανέλαβε δύο φορές την εβδομάδα, εάν θες να δεις το δέρμα σου πιο λαμπερό από ποτέ.

10. Βοηθάει τα μαλλιά να μακρύνουν πιο γρήγορα και καταπολεμά την πιτυρίδα.

Φτιάξε μία μάσκα μαλλιών χρησιμοποιώντας ίσες ποσότητες από τριμμένο τζίντζερ και λάδι jojoba. Στη συνέχεια, κάνε μασάζ με το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής σου. Μετά από 30 λεπτά, ξέπλυνε καλά.

Προσοχή όμως: Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του συγκεκριμένου συστατικού:

Από εγκυμονούσες, διότι υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιήσει τον τοκετό.
Όσων πάσχουν από πέτρα στη χολή, διότι πιθανόν να ερεθίσει το συγκεκριμένο ζωτικό όργανο.
Όσων έχουν σοβαρά προβλήματα με το συκώτι και την καρδιά.
Τέλος, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε εάν είμαστε αλλεργικοί στην πιπερόριζα, πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Διατροφή

Τρώγοντας ένα ελαφρύ και υγιεινό βραδινό γεύμα, κάνετε ένα θετικό βήμα για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες μακροπρόθεσμα, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγετε τα υπακτικά, καθώς ερεθίζουν τα έντερα και μπορεί να είναι βλαβερά λόγω της ζημιάς που προκαλούν στην εντερική χλωρίδα. Σε αυτό το άρθρο θα σας μάθουμε πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα με φυσικό τρόπο.

Τα παρακάτω βραδινά γεύματα είναι πραγματικά υγιεινά και διευκολύνουν την εντερική διάβαση. Δοκιμάστε τα σήμερα!

Τα γεύματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν θέλετε να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα και τα παρακάτω βραδινά είναι εύκολα στην προετοιμασία.

Το συκώτι συνδέεται στενά με το έντερο και το βραδινό γεύμα είναι εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στο συγκεκριμένο όργανο, το οποίο αναγεννιέται τη νύχτα. Τρώγοντας ένα ελαφρύ και υγιεινό βραδινό γεύμα, κάνετε ένα θετικό βήμα για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα. Και επιλέγοντας τροφές που είναι καλές για τη λειτουργία του συκωτιού σας και των εντέρων σας, είστε σίγουροι ότι θα ξυπνήσετε το επόμενο πρωί και θα προσέξετε τις ωφέλειες.

Ψητή μελιτζάνα με τομάτα και μοτσαρέλα

Οι μελιτζάνες, πέρα από το ότι είναι πεντανόστιμες, είναι πλούσιες σε κυτταρίνη, μια χημική ουσία που προάγει την εντερική διάβαση. Και χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε υγρασία πραγματικά χορταίνουν και είναι ωφέλιμες για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη.

Η ψητή μελιτζάνα είναι ένα πραγματικά υγιεινό, ελαφρύ και εύκολο πιάτο, όμως θα πρέπει να τις αφήσετε μέσα σε αλατισμένο νερό για τουλάχιστον μία ώρα.

Με τη συγκεκριμένη συνταγή θα τις κάνετε ακόμα πιο ζουμερές συνδυάζοντάς τες με λιωμένες τομάτες και λίγη μοτσαρέλα. Ένα λεπτό στρώμα τυριού θα κάνει αυτό το πιάτο ακαταμάχητο.

Συνιστούμε να πασπαλίσετε τη μελιτζάνα με λίγη ρίγανη και λίγο βασιλικό.

Σούπα με κολοκύθα

Οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε ίνες και επίσης βοηθούν το σώμα να αποβάλει τα περιττά υγρά. Αυτό τις καθιστά ιδανικές όταν αισθάνεστε φούσκωμα, είτε λόγω δυσκοιλιότητας είτε λόγω κατακράτησης υγρών.

Πρόκειται για μια κλασική συνταγή για μια παχύρρευστη σούπα με κολοκύθα, ένα πιάτο που φτιάχνεται πολύ εύκολα.

Μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο ελαιόλαδο και να προσθέσετε λίγο θαλασσινό αλάτι, δύο συστατικά που επίσης βελτιώνουν τη λειτουργία του συκωτιού και των εντέρων.

Τέλος συνιστούμε να προσθέσετε μερικούς κολοκυθόσπορους, επειδή δεν είναι μόνο γευστικοί αλλά αποτελούν ένα εξαιρετικό συστατικό για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των εντερικών παρασίτων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Κρέμα με αβοκάντο και λιναρόσπορο
Μερικές φορές δεν έχετε όρεξη να μαγειρέψετε το βράδυ αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να φάτε υγιεινά. Ένας γρήγορος τρόπος να λύσετε αυτό το πρόβλημα είναι να φτιάξετε κρέμα με αβοκάντο, όπως το γουακαμόλε, αλλά πολύ πιο ελαφριά και πολύ πιο κατάλληλη για το βραδινό γεύμα.

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και διαλυτές και μη διαλυτές ίνες. Όλες αυτές οι ουσίες προάγουν την εντερική διάβαση.

Για να φτιάξετε αυτή την κρέμα, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να λιώσετε ένα αβοκάντο με ένα πιρούνι. Μετά θα προσθέσετε μερικά καρυκεύματα, όπως σκόρδο λιωμένο ή σε σκόνη, ελαιόλαδο, μηλόξυδο και αλάτι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο λιναρόσπορο, που αποτελεί έναν πολύ παλιό και γνωστό τρόπο αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας.

Γεμιστό κολοκύθι
Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε γλίσχρασμα, ένα είδος ινών με ενυδατική δράση το οποίο συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής που οφείλεται σε κακή διατροφή.

Έχει επίσης ελαφρώς υπακτική δράση, κάτι που το καθιστά ιδανικό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και της μη κανονικής πέψης.

Η συνταγή αυτή περιλαμβάνει το στρογγυλό κολοκύθι, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος αν το κόψετε στη μέση.

Όπως και η μελιτζάνα, το κολοκύθι είναι ψητό. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα το γεμίσετε με καστανό ρύζι. Ένα πραγματικά θρεπτικό δημητριακό που είναι πλούσιο σε μέταλλα και ίνες, ώστε να έχετε ένα πραγματικά ισορροπημένο γεύμα.

Διατροφή

Αν έχετε προσπαθήσει να χάσετε βάρος με την κετογόνο δίαιτα ή άλλο διατροφικό πλάνο που έχει λίγους υδατάνθρακες αλλά δυσκολεύεστε να απέχετε από το ψωμί και τα μακαρόνια, τότε ίσως αυτή είναι η σωστή δίαιτα για εσάς.

TLC σημαίνει therapeutic lifestyle changes, που μεταφράζεται ως ‘θεραπευτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής’. Δημιουργήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και κάνει focus στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν διατροφικές επιλογές που είναι καλές για την καρδιά. Μας ενθαρρύνει να καταναλώνουμε 50-60% (των συνολικών θερμίδων) υδατάνθρακες, 24-35% λίπος και 15% πρωτεΐνη. Έχει ψηφιστεί στη λίστα με τις καλύτερες δίαιτες, αλλά όπως πάντα, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν ξεκινήσουμε.

Η TLC έχει σχεδιαστεί για να κρατάμε σε έλεγχο τη χοληστερόλη, αλλά μας βοηθά στο να χάσουμε βάρος και να μειώσουμε το ρίσκο των χρόνιων νόσων. Δεν υπάρχει τροφή που να απαγορεύεται αλλά θα πρέπει να προσέχετε τα ποσοστά του υδατάνθρακα, της πρωτεΐνης και των λιπών ώστε να υπάρχει ισορροπία.

Πάμε να δούμε τις διατροφικές ομάδες λίγο πιο αναλυτικά.

Το 25-35% πρέπει να είναι από λίπη. Τα κορεσμένα λίπη πρέπει να είναι κάτω από 7%, τα πολυακόρεστα μέχρι και 10%, ενώ τα μονοακόρεστα περίπου στο 20%
Το 50-60% είναι υδατάνθρακες μαζί με 20-30 γραμμάρια διαιτητικές ίνες
Το 15% ανήκει στην πρωτεΐνη
Επιτρέπονται γλυκά αλλά με μέτρο

Προτείνεται να ασκούμαστε τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά

Τα υπέρ και κατά

Η συγκεκριμένη δίαιτα προσφέρει κάποια υπέρ-κλειδιά. Εφόσον συστήνει 20-30 γραμμάρια ίνες, μας ενθαρρύνει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί. Το 20% των μονοακόρεστων λιπών σημαίνει ότι μπορούμε να φάμε τροφές με αβοκάντο και ελαιόλαδο.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά κατά. Το υψηλό ποσοστό των θερμίδων από τους υδατάνθρακες δεν λειτουργεί για όλους το ίδιο, ειδικά εάν είναι σε μεγάλη ηλικία ή δεν ασκούνται καθόλου. Αντιθέτως, όσοι γυμνάζονται, χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη. Επίσης, μπορεί να γίνει δύσκολο το να βρούμε τις σωστές συνταγές όπου συνδυάζονται όλες οι διατροφικές ομάδες σε σωστή αναλογία. Τέλος, υπάρχουν προτεινόμενες τροφές, όπως η μαργαρίνη και τα χοτ ντογκ με λίγα λιπαρά που θεωρούνται ελαφρώς ξεπερασμένες.

Μπορούμε να ακολουθήσετε αυτήν τη δίαιτα, αλλά αφού την εκμοντερνίσουμε. Κρατήστε τους υδατάνθρακες με τις φυτικές ίνες, αλλά κάντε τις απαραίτητες αλλαγές ανάλογα με το πόσο αθλείστε, με το αν έχετε κάποια αλλεργία ή συγκεκριμένη διατροφική ανάγκη.

Διατροφή

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το κουνουπίδι είναι ακριβώς το αγαπημένο μας χειμωνιάτικο λαχανικό• κυρίως λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Είναι όμως ομολογουμένως λίγο παρεξηγημένο και γι΄αυτό το λόγο εδώ αναλαμβάνουμε το χρέος της διόρθωσης αυτής της παρεξήγησης.

Το κουνουπίδι ανήκει στην ποικιλία των βρώσιμων λουλουδιών και στην οικογένεια των σταυρανθών. Κατάγεται κυρίως από χώρες της ανατολικής Μεσογείου και υπάρχουν αναφορές ακόμα και από την Αρχαία Ελλάδα και Κύπρο. Και αν και τα προηγούμενα χρόνια το τυχερό ξαδελφάκι του, το μπρόκολο ήταν αυτό που λάμβανε όλη την προσοχή, τα τελευταία χρόνια το κουνουπίδι λαμβάνει σταδιακά τη θέση που του αξίζει δεδομένων των πολλών θρεπτικών στοιχείων που περιλαμβάνει και των οφελών που μας προσφέρει.

1. Υψηλή διατροφική αξία
Μια κανονική μερίδα κουνουπιδιού περιέχει το 77% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, μαγγανίου, φωσφόρου, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, παντοθενικού οξέος και καλίου. Έχει ελάχιστα λιπαρά και όσα περιλαμβάνει είναι ακόρεστα και ωμέγα-3. Τέλος, περιέχει ένα μικρό ποσοστό φυσικών σακχάρων.

2. Αντιοξειδωτική δράση
Οι βιταμίνες C και Κ, αλλά και το μαγγάνιο αποτελούν αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να αδρανοποιήσουν τις ελεύθερες ρίζες πριν προκαλέσουν ζημιά στα υγιή κύτταρα και προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

3. Καρδιακή υγεία
Ορισμένες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοστών σταυρανθών λαχανικών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σουλφοραφάνη που περιέχει το κουνουπίδι σχετίζεται με υγιή αιμοφόρα αγγεία και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μάλιστα, οι αντιφλεγμονώδεις ικανότητές της εκτείνονται και στην προστασία κατά της υπέρτασης και της αθηροσκλήρωσης.

4. Πεπτική υγεία
Όπως και τα υπόλοιπα σταυρανθή, έτσι και το κουνουπίδι περιέχει ένα υψηλό ποσοστό φυτικών ινών και ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου κουνουπιδιού περιέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε φυτικές ίνες. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες προλαμβάνει κατά της δυσκοιλιότητας, καθώς διατηρεί τη φυσική ενεργοποίηση και λειτουργικότητα του εντέρου.

5. Αποτοξίνωση του οργανισμού
Ένα από τα οφέλη του κουνουπιδιού είναι ότι βοηθά τον οργανισμό στη διαδικασία αποτοξίνωσής του. Οι γλυκοζινολικές ενώσεις μαζί με τα ένζυμα που βρίσκονται στα άνθη του κουνουπιδιού βοηθούν στην αδρανοποίηση τοξικών ουσιών στο σώμα μας.

6. Εύκολος τρόπος μαγειρέματος
Μπορεί να μη σας αρέσει πολύ η μυρωδιά του όσο μαγειρεύεται, αλλά αν το βράσετε στον ατμό, γίνεται ιδιαίτερα νόστιμο. Προσθέστε λίγο λεμόνι και ελάχιστο αλάτι και σερβίρετέ το με άλλα λαχανικά, όπως πατάτες και καρότα. Αν δεν το προτιμάτε ολόκληρο, κόψτε το σε κομματάκια και σοτάρετέ το μαζί με κρέας ή προσθέστε το στις σούπες σας. Το κουνουπίδι δεν έχει έντονη γεύση και είναι ελαφρά γλυκό, οπότε συνδυάζεται εύκολα.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή