Ιανουαρίου 28, 2020

Διατροφή

Αποτοξίνωση βήμα - βήμα…
Οι οργανισμοί μας εκτίθενται σε περιβαλλοντικές τοξίνες όλη την ώρα. Η ζάχαρη, οι κορεσμένοι υδατάνθρακες και τα προμαγειρεμένα φαγητά σε συνδυασμό με τα φυτοφάρμακα, τα βαρέα μέταλλα, τα παράσιτα, τους ιούς, τα βακτήρια και το άγχος της καθημερινότητας έχουν ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ψυχική, αλλά και σωματική μας ισορροπία και να μας παρουσιάζονται πολλά προβλήματα υγείας.

Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει σε όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να του δώσουμε λίγη βοήθεια, μέσω της αποβολής των περιττών τοξινών από κάθε όργανο του οργανισμού μας ξεχωριστά.

Ξεκινήστε την αποτοξίνωσή σας από τη Διατροφή σας.
Εξαλείψτε από τη διατροφή σας το σιτάρι με τα παράγωγά του, τη γλουτένη, τη σόγια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τηγανητά. Αποφύγετε τη ζάχαρη, την ασπαρτάμη, τα τρανς λιπαρά και τα υδρογονωμένα έλαια . Μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης και αλκοόλ. Καταναλώστε υγιεινά λίπη όπως καρύδα, αβοκάντο, ωμέγα-3, ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Συνεχίστε με το έντερο.
Πίνετε άφθονο αποσταγμένο ή φθοριούχο νερό, νερό εμπλουτισμένο με aloe vera, κεφίρ και καταναλώστε άφοβα τζίντζερ, σκόρδο, μάραθο, άργιλο βρώσιμο ή ενεργό άνθρακα για την απομάκρυνση των τοξινών. Επίσης, το ινδικό φραγκοστάφυλο ή Triphala είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτοξινώσετε το έντερό σας.

Νεφρό.
Ο χυμός από βιολογικό cranberry κάνει θαύματα στο νεφρό καθώς επίσης και ο μηλίτης. Λίγο χλιαρό νερό λεμόνι κάθε πρωί είναι πραγματικά ένα δώρο για την καλή λειτουργία των νεφρών σας. Η καλύτερη συμβουλή είναι βέβαια, να μείνετε μακριά από οποιαδήποτε επαφή με φυτοφάρμακα, καθώς αυτά ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την πρόκληση νεφρικής ανεπάρκειας.

Συκώτι.
Για να μπορέσουμε να αποτοξινώσουμε το συκώτι, η καλύτερη μέθοδος είναι η κατανάλωση γάλακτος από γαϊδουράγκαθο. Εκτός από το θαυματουργό γαϊδουράγκαθο, ιδιαίτερα βοηθητικά στην αποτοξίνωση του συκωτιού είναι η ρίζα από κολλιτσίδα, η ρίζα από πικραλίδα, τα παντζάρια, οι αγκινάρες, το σκόρδο, ο κουρκουμάς. Όλα τα παραπάνω, έχουν την ιδιότητα, μέσα στην κοιλιά, να απορροφούν τις τοξίνες. Πρόκειται για τροφές εξαιρετικά υποστηρικτικές του μεταβολισμού και της ηπατικής αποτοξίνωσης.

Δέρμα.
Μπορεί να επηρεαστεί από τις διάφορες λοσιόν, τα εξεζητημένα είδη μακιγιάζ ή από το απλό μακιγιάζ, από τα αποσμητικά ή τα αρώματα. Η χρήση της σάουνας, η εφίδρωση, η καυτή γιόγκα, τα ιαματικά λουτρά και η απολέπιση κάνουν στην κυριολεξία θαύματα. Η σωματική άσκηση και η καλή εφίδρωση είναι στοιχεία απαραίτητα για την καλή εικόνα του δέρματός μας.

Η διαδικασία της αποτοξίνωσης του σώματος είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται για να μπορέσει ο οργανισμός μας να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα υγείας. Είναι μία διαδικασία τόσο απαραίτητη, όσο και οι διακοπές. Φανταστείτε ότι τα οφέλη που παρέχουμε στον εαυτό μας με την ξεκούραση τις μέρες των διακοπών. «Αδειάζουμε» από τα προβλήματα της καθημερινότητας και «φορτίζουμε τις μπαταρίες μας» για την υπόλοιπη χρονιά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον οργανισμό μας με την αποτοξίνωση. «Αδειάζει» από καθετί περιττό και μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις προκλήσεις που του θέτουμε…

.itrofi.gr

Διατροφή

Η κουρκουμίνη, βασική ουσία του «χρυσαφένιου» κουρκουμά, αποδεικνύεται πραγματικός... χρυσός, χάρη στις θεραπευτικές της ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό

Την τελευταία δεκαετία, πολλές μελέτες έχουν ερευνήσει την πιθανή προφυλακτική ή θεραπευτική αξία της κουρκουμίνης, της βιοενεργής φυσικής ουσίας του κουρκουμά. Η κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινόλη με αποδεδειγμένα ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θεωρείται ότι εκτελεί πάνω από 150 πιθανές θεραπευτικές δραστηριότητες μέσα στο σώμα. Εκτεταμένη έρευνα έχει δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να προστατεύει τη λειτουργία του ήπατος, να προλαμβάνει τη θρόμβωση και να προφυλάσσει την καρδιά. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της νόσου Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.

Η κουρκουμίνη χαρακτηρίζεται από τον καθηγητή Μπαράτ Αγκαρουάλ, επικεφαλής του εργαστηρίου που μελετά τις πειραματικές θεραπείες καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου M.D. Άντερσον του Χιούστον «χρυσαφένιο μπαχαρικό» από το ινδικό σαφράν. Ο καθηγητής Αγκαρουάλ είναι πρωτοπόρος ερευνητής σε θέματα του καρκίνου, που πιστεύει ακράδαντα στις αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης και τις μελετά εκτεταμένα. Ήταν ο πρώτος που έδειξε την ισχυρή αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης σε περιβάλλον εργαστηρίου.

Έκτοτε η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί εκτενώς και σήμερα έχουμε αρκετά επιστημονικά δεδομένα από μελέτες που δείχνουν ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων.

Η κουρκουμίνη δρα σε εκατοντάδες κυτταρικές διαδρομές και μοιάζει να είναι ενεργή σε σχεδόν κάθε είδος καρκίνου. Συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη έχει αποδειχτεί ότι κάνει όλα τα παρακάτω:

-Εμποδίζει την αναπαραγωγή καρκινικών κυττάρων
-Μειώνει τη φλεγμονή.
-Εμποδίζει τη μετάβαση των κυττάρων από φυσιολογικά σε καρκινικά.
-Εμποδίζει τη σύνθεση της NF-κΒ, μιας πρωτεΐνης η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό καρκίνου, καθώς προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτρέπει την επιβίωσή τους.
-Βοηθά το σώμα να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, ώστε να μην εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα να μην εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα.
-Εμποδίζει την επιπλέον παροχή αίματος για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων (αγγειογένεση).

Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη για την κουρκουμίνη είναι η ικανότητά της να ευαισθητοποιεί πολλούς καρκίνους στη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, ιδιαίτερα καρκίνους που θεωρούνταν ανθεκτικοί στη θεραπεία. Η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων με βάση την κουρκουμίνη στο μέλλον θα επιτρέψει τη χρήση μικρότερων δόσεων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και ακτινοβολίας με πολύ καλύτερα αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Σε πειράματα σε ζώα, η κουρκουμίνη αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική στην προστασία των υγιών κυττάρων από την τοξική δράση της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας. Αυτή η χαμηλή τοξικότητα και η σημαντική προστασία διαπιστώθηκαν σε πολλά συστήματα του σώματος, καθώς η κουρκουμίνη αποδείχτηκε αποτελεσματική στην πρόληψη της νεφροτοξικότητας (τοξικότητα των νεφρών), στην πρόληψη άφθεων στο στόμα και στη μείωση της βλάβης στο έντερο. Η κουρκουμίνη επίσης βελτίωσε την επούλωση πληγών σε ποντίκια που υπέστησαν ακτινοβολία σε όλο το σώμα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Α. Γκόελ και Β. Αγκαρουάλ σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition and Cancer το 2010, «Η θεραπεία με κουρκουμίνη μπορεί να σταματήσει καρκίνους πριν γίνουν επιθετικοί και μεταστατικοί. Αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την ικανότητα να εμποδίζει την κατάθλιψη, την κόπωση, τον νευροπαθητικό πόνο, την έλλειψη ύπνου και τη μείωση της όρεξης, όλα συμπτώματα του καρκίνου και της θεραπείας του, καθιστούν την κουρκουμίνη ιδανικό βοήθημα για τους καρκινοπαθείς».

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Ματίνα Νέζη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
Ένας μικρός θησαυρός, ιδανικός για διατροφή ελεγχόμενων θερμίδων αφού ένα φυσιολογικού μεγέθους φρούτο περιέχει μόλις 45-50 θερμίδες και προσφέρει σημαντικές ποσότητες από βασικά θρεπτικά συστατικά

Είναι πορτοκαλί, στρογγυλό, κατεξοχήν χειμωνιάτικο φρούτο και γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ο λόγος για το μανταρίνι που το μικρό του μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο με τα πολλά οφέλη του για την υγεία. Ο μικρός αυτός θησαυρός είναι ιδανικός για διατροφή ελεγχόμενων θερμίδων αφού ένα φυσιολογικού μεγέθους μανταρίνι περιέχει μόλις 45-50 θερμίδες και προσφέρει σημαντικές ποσότητες από βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και των βιταμινών. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε χυμό το πρωί, ιδανικό σνακ για το σχολείο ή το γραφείο, μοναδικό επιδόρπιο για μετά το φαγητό και τη τέλεια επιλογή βραδινής λιχουδιάς αφού καταπολεμά την αϋπνία και χαρίζει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Φύλακας της υγείας
Τα μανταρίνια διαθέτουν υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C η οποία βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που χρειάζεται το σώμα για να διατηρήσει ισχυρό το δέρμα και τα οστά. Η συχνή κατανάλωσή τους προστατεύει τον οργανισμό από κοινά κρυολογήματα και γρίπη. Η ισχυρή δράση του, καταπολεμά σοβαρές ασθένειες και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από εγκεφαλικό, διαβήτη ή διάφορα είδη καρκίνου. Συμβάλει, επίσης στην διατήρηση υγιών δοντιών, προωθεί την αποτελεσματική επούλωση πληγών και δρα ως αντιοξειδωτικό για την πρόληψη γενετικών μεταλλάξεων.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν την παχυσαρκία και επίσης βοηθούν να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα κάτι που με τη σειρά του βοηθά στην μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Δύο μέτρια μανταρίνια περιέχουν 3,5 γραμμάρια φυτικές ίνες δηλαδή καλύπτουν το 14% και 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ινών για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Πηγή ασβεστίου
Τα μανταρίνια είναι καλή πηγή ασβεστίου το οποίο προάγει την υγεία των οστών και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με κάποια διατροφή μειωμένων θερμίδων. Τα 100gr του συγκεκριμένου φρούτου παρέχουν 37mg ασβεστίου.

Βιταμίνη Α
Δυο μέτρια μανταρίνια ενισχύουν την βιταμίνη Α κατά 44% της συνιστώμενης πρόσληψης για τους άντρες και κατά 60% της ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για καλή όραση, ιδιαίτερα τη νύχτα και για υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Αρκετή πρόσληψη βιταμίνης Α τρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την υγιή επούλωση των πληγών.

Αντικαρκινική δράση
Μεταξύ των εσπεριδοειδών, τα μανταρίνια έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο σε καροτενοειδή και πιο συγκεκριμένα σε β-κρυπτοξανθίνη. Αξίζει να σημειωθεί πως η β-κρυπτοξανθίνη ευθύνεται για το πορτοκαλί τους χρώμα και την αντικαρκινική τους δράση. Σύμφωνα με δύο Ιαπωνικές μελέτες, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Μην ξεχνάτε ακόμη πως τα μανταρίνια βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου γι’ αυτό μετά από γεύματα πλούσια σε σίδηρο είναι καλό να τρώμε ένα μανταρίνι.

Για την πιο πλήρη προστασία του οργανισμού χρειάζεται να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Συνιστάται, λοιπόν, μέχρι το Φεβρουάριο να καταναλώνετε και ένα μανταρίνι την ημέρα.

Διατροφή

Πώς να προσθέσεις την πρωτεΐνη στα vegan γεύματά σου -Θα χορτάσεις αλλά θα χάσεις και βάρος
Τώρα μπορείς να προσθέσεις πρωτεΐνη στα vegan πιάτα σου με απλό τρόπο που θα σε χορτάσει αλλά θα σε βοηθήσει να χάσεις και βάρος.

Η διατροφή και είναι το πιο σημαντικό συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το τι τρώμε είναι αυτό που διαμορφώνει το σώμα και την υγεία μας και αυτό που καθορίζει κατά ένα μεγάλο κομμάτι τη ζωή μας. Συχνά ακούμε για δίαιτες και διατροφικά πλάνα. Ένα από αυτά που είναι πολύ δημοφιλές είναι ο βιγκανισμός.

Ωστόσο, πολλοί πέφτουν στην παγίδα και ενώ υιοθετούν για vegan διατροφή, ξεχνούν να ενσωματώσουν στο πρόγραμμά τους την πρωτεΐνη, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που χρειαζόμαστε όλοι.

Πρωτεΐνη δεν είναι μόνο το κρέας, όμως. Την βρίσκεις και μάλιστα με μεγάλη ποσότητα στα όσπρια, στα προϊόντα ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, στο γάλα σόγιας και στα άλλα φυτικά γάλατα.Αν λοιπόν είσαι vegan ή απλώς κάνεις χορτοφαγική διατροφή και αποτοξίνωση από το κρέας, σου βρήκαμε τους τρόπους που θα αναπληρώσεις την πρωτεΐνη που σου χρειάζεται.

Η απάντηση κρύβεται στα φασόλια. Προσθέτοντας φασόλια στις συνταγές και στα πιάτα σου, αυξάνεις την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες ενώ κάνεις τα γεύματά σου πιο χορταστικά, όπως διαβάζουμε στο Popsugar.

Ορίστε μερικά hacks που θα σε κρατήσουν χορτάτο για ώρες ενώ θα σε βοηθήσουν αν προσπαθείς να χάσεις βάρος.

Στα smoothies

Μπορεί να ακούγεται περίεργο να βάλεις φασόλια στα smoothies σου, όμως, λόγω του ότι είναι άγευστα, δεν θα καταλάβεις καν την ύπαρξή τους. Όχι μόνο δίνουν κρεμώδη υφή, αλλά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Στη συνέχεια, μπορείς να προσθέσεις κανονικά τα φρούτα και τα υλικά της επιλογής σου.

Στη βρώμη

Πρόσθεσε λιωμένα φασόλια στο πλιγούρι βρώμης (oatmeal). Ρεβίθια και λευκά φασόλια ταιριάζουν τέλεια στη βρώμη με βανίλια και φρούτα ενώ τα μαύρα φασόλια με βρώμη σοκολάτας.

Μπολ με φασόλια

Ο πουρές φασολιών πάει τέλεια με αυτόν της πατάτας. Αυτό το κρεμώδες συνοδευτικό πιάτο θα σου δώσει την απαραίτητη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Στα γλυκά

Φακές στα σοκολατένια μπισκότα; Κι όμως! Πρόσθεσέ τες στα υπόλοιπα συστατικά και δεν θα καταλάβεις την διαφορά.

Στη σάλτσα ντομάτας

Πρόσθεσε πουρέ φασολιών στην σάλτσα ντομάτας σου και αντικατέστησε στον κιμά στα μακαρόνια σου. Ακόμη, μπορείς να επιλέξεις τοφού που φτιάχνεται από σόγια και να το προσθέσεις στα ζυμαρικά σου.

https://www.bovary.gr

Διατροφή

Είναι τα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών των Χριστουγέννων. Και όλοι μας φανταζόμαστε ότι θα έχουν κάποια σχέση με την θρησκευτική μας παράδοση. Είναι όμως έτσι;

Ο κουραμπιές είναι γλύκισμα που υπάγεται στην κατηγορία του μπισκότου και παρασκευάζεται από αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα κατά περίπτωση και είναι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.

Εκτός από τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές της χώρας προσφέρεται στους προσκεκλημένους αμέσως μετά τη βάπτιση ενός παιδιού.

Ο κουραμπιές ...
έλκει την καταγωγή του από την Περσία, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή. Την πατρότητα του κουραμπιέ διεκδικεί και ο Λίβανος. Το γλύκισμα είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες. Ένα είδος κουραμπιέ με την ονομασία Πολβορόν (Polvorón) είναι διαδεδομένο στις ισπανόφωνες χώρες και το νότιο Τέξας.
Η λέξη «κουραμπιές» προέρχεται από την αλβανική kurabie ή gurabie (τουρκικά kurabiye και αραβικά qurabiya). Στην καθομιλουμένη «κουραμπιέ» αποκαλούμε τον νωθρό, τον μαλθακό ή τον ανόητο άνθρωπο. Στη στρατιωτική αργκό, «κουραμπιές» είναι ο απόλεμος στρατιώτης, αυτό που δεν μετέχει σε επιχειρήσεις, αλλά είναι αποσπασμένος σε γραφείο.
Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye, στα Τούρκικα και φυσικά Κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο.

Όμως, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μην «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.

Τα μελομακάρονα…
έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό).

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.
Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».
Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).

https://www.itrofi.gr

Διατροφή

Το συκώτι μας εργάζεται σκληρά προκειμένου να εξασφαλίσει την υγεία του οργανισμού μας
Δέκα τροφές που προστατεύουν το συκώτι μας | vita.gr
Το συκώτι μας είναι υπεύθυνο για μια σειρά βασικών λειτουργιών του οργανισμού μας, από την παραγωγή πρωτεϊνών, χοληστερόλης και χολής μέχρι την αποθήκευση βιταμινών, μετάλλων ακόμη και υδατανθράκων.

Επίσης, το συκώτι είναι το όργανο που διασπά τις τοξίνες, όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα φυσικά παραπροϊόντα του μεταβολισμού. Όπως καταλαβαίνετε, το υγιές συκώτι είναι βασική προϋπόθεση της καλής υγείας.

Μπορούμε να ενισχύσουμε την καλή λειτουργία του συκωτιού μας, εντάσσοντας στη διατροφή μας τις παρακάτω 10 τροφές.

1. Καφές

Καλά είναι τα νέα για τους λάτρεις του καφέ, αφού για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνονται τα οφέλη του στην υγεία μας και συγκεκριμένα στο συκώτι μας. Η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων φλιτζανιών καφέ καθημερινά φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κίρρωση του ήπατος κατά 66%, ιδίως από κίρρωση λόγω μη ιογενούς ηπατίτιδας.

2. Αγκινάρα

Οι αγκινάρες είναι μια υπερτροφή για το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη. Ενώ είναι αμφισβητήσιμο το αν τα τρόφιμα (ή τα συμπληρώματα διατροφής) είναι ικανά να αυξήσουν τα επίπεδα γλουταθειόνης, οι αγκινάρες έχει αποδειχτεί ότι έχουν τέτοια δράση. Η γλουταθειόνη είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν και παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση, την αντιγήρανση και τη μακροζωία.

3. Γκρέιπφρουτ

Εκτός από ευεργετικό για τη σιλουέτα μας, το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικό και για το συκώτι μας, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση. Τα δύο βασικά αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στο γκρέιπφρουτ είναι η ναριγκενίνη και η ναριγκίνη, οι οποίες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν το συκώτι από τη φθορά. Η προστατευτική δράση του γκρέιπφρουτ είναι διπλή: από τη μία μειώνει τις φλεγμονές και από την άλλη θωρακίζει τα κύτταρα.

4. Μούρα

Όλα τα είδη μούρων είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το συκώτι από τη φθορά και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

5. Σταφύλια

Τα σταφύλια, ειδικά τα κόκκινα και τα μωβ, περιέχουν μια πληθώρα ευεργετικών φυτικών ενώσεων, με πιο διάσημη τη ρεσβερατρόλη, η οποία έχει πολλά σημαντικά οφέλη στην υγεία. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα σταφύλια και το εκχύλισμα από τα κουκούτσια σταφυλιού προστατεύουν το συκώτι, δρουν αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν τις φλεγμονές.

6. Χυμός παντζαριού

Ο χυμός παντζαριού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής και οξειδωτικού στρες στο ήπαρ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ικανότητα του οργάνου να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.

7. Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική αποτοξίνωση του συκωτιού και να το προστατέψουν από τη φθορά.

Προσέξτε όμως να μην παραβράζετε το μπρόκολο. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.

8. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί έχουν συνδεθεί με βελτιωμένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων στους ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος. Αντίστροφα, η χαμηλή κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συνδεθεί με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

9. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, αποτελούν μια καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 φαίνεται να βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους στο συκώτι και τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης στα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος.

10. Ελαιόλαδο

Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό και για το συκώτι μας, καθώς ενισχύει τα ηπατικά ένζυμα ενώ παράλληλα μειώνει το λίπος στο συκώτι.

Διατροφή

Αυτό είναι τόσο προφανές, ώστε ελάχιστοι θα τολμούσαν να το αμφισβητήσουν. Χωρίς να φτάνουμε στο όριο του υποσιτισμού, το να τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που μας ζητάει ο οργανισμός μας φαίνεται ότι ευνοεί τη μακροζωία. Το κλειδί για να καταναλώνουμε λίγες θερμίδες και να είμαστε υγιείς είναι το να τρώμε πολλές τροφές με υψηλή θρεπτική αξία, γνωστές στα αγγλικά ως σούπερφουντ (υπερτροφές) και να περιορίζουμε αυτές με τις υπερβολικές κενές θερμίδες (πολλές θερμίδες αλλά χαμηλή διατροφική αξία) που η ενέργειά τους δεν είναι ωφέλιμη για τον άνθρωπο.

Ο θερμιδικός περιορισμός για τον οποίο μιλάμε είναι μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους προκειμένου να προσθέσουμε χρόνια ζωής. Τόσο τα πειράματα με ποντίκια στο εργαστήριο όσο και οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις γαλάζιες ζώνες απέδειξαν ότι το να κρατάμε λίγη «πείνα» —ο περίφημος νόμος του 80%ο— επιμηκύνει τη νεότητα του οργανισμού. Αν ο οργανισμός έχει πάντα πολλές θερμίδες ή και υπερβολικές, μπαίνει σε λήθαργο και φθείρεται, καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα ενέργειας για την πέψη των τροφών.

Ένα, από τα οφέλη του θερμιδικού περιορισμού είναι ότι μειώνει τα επίπεδα του ICF-1. 0 ICF-1 (παράγοντας αύξησης ινσουλίνης τύπου 1) είναι μια πρωτεΐνη που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία γήρανσης. Ένας από τους λόγους που τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι γερνάνε είναι ότι έχουν υπερβολική ποσότητα ICF-1 στο αίμα. Αν η δουλειά μας δε μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε τον νόμο του 80% καθημερινά, μια εναλλακτική είναι να απέχουμε από το φαγητό μία με δύο μέρες την εβδομάδα. Η δίαιτα «5:2», που είναι τώρα στη μόδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτείνει να απέχουμε από το φαγητό δύο μέρες την εβδομάδα (λιγότερες από 500 Κcal τις μέρες αποχής) και τις υπόλοιπες μέρες να τρώμε κανονικά. Η αφαγία εκτός του ότι ωφελεί πολλαπλά τον οργανισμό, βοηθάει και το πεπτικό σύστημα να ξεκουραστεί και να καθαρίσει.

15 φυσικά αντιοξειδωτικά της διατροφής της Οκινάουα
Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που καθυστερούν την οξείδωση των κυττάρων, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που τα βλάπτουν προξενώντας τη γήρανση τον οργανισμού. Είναι πασίγνωστη η αντιοξειδωτική δύναμη του πράσινού τσαγιού, για το οποίο θα μιλήσουμε αργότερα πιο εκτενώς.

Οι δεκαπέντε τροφές που θεωρούνται κλειδί για τη ζωτικότητα των κατοίκων της Οκινάουα, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και επειδή καταναλώνονται πράγματι καθημερινά, είναι οι ακόλουθες:

• Τόφου
• Μίσο
• Τόνος
• Καρότα
• Γκόγια (ένα είδος πικράγγουρου)
• Κόμπου (ένα είδος φυκιού)
• Λάχανο
• Νόρι (φύκι)
• Κρεμμύδι
• Φύτρα σόγιας
• Χετσίμα (ένα είδος αγγουριού)
• Φρέσκα φασολάκια σόγιας (βραστά ή ωμά)
• Γλυκοπατάτες
• Πιπεριές
• Τσάι σανπίντσα

Το τσάι σανπίντσα: το αφέψημα βασιλιάς της Οκινάουα
Είναι το τσάι που καταναλώνεται περισσότερο στην Οκινάουα, ένα μείγμα πράσινου τσαγιού με άνθη γιασεμιού. Το αντίστοιχό του στη Δύση θα ήταν το τσάι γιασεμί το οποίο κανονικά έρχεται από την Κίνα. Μια μελέτη που ολοκλήρωσε η Χιρόκο Σο στο Πανεπιστήμιο της Οκινάουα έφτασε στο συμπέρασμα ότι το τσάι γιασεμί κατεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Στην Οκινάουα υπάρχει σε κάθε είδους συσκευασία και δε λείπει από κανένα μηχάνημα ποτών που βρίσκεις στον δρόμο. Εκτός απ’ όλα τα αντιοξειδωτικά οφέλη του πράσινου τσαγιού, περιλαμβάνει επίσης και αυτά του γιασεμιού:

• Μειώνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων.
• Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Βοηθάει στον κατευνασμό του στρες.
• Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι κάτοικοι της Οκινάουα πίνουν κατά μέσο όρο τρία φλιτζάνια τσάι σανπίντσα τη μέρα. Στη Δύση μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί αυτό το συγκεκριμένο μείγμα τσαγιού, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε το τσάι γιασεμί ή κατευθείαν ένα πράσινο τσάι υψηλής ποιότητας.

Τα μυστικά του πράσινού τσαγιού
Το αφέψημα αυτό θεωρείται εδώ και αιώνες τρόφιμο υψηλής ιατρικής αξίας. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν τις ιαματικές του ιδιότητες και επαλήθευσαν τη σχέση αυτού του γνωστού επί χιλιετίες φυτού με τη μακροβιότητα όσων το καταναλώνουν συχνά. Προερχόμενο από την Κίνα, όπου καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν εξήχθη στον υπόλοιπο κόσμο παρά μόνο τους τελευταίους αιώνες.

Σε αντίθεση με τα άλλα είδη τσαγιού και χάρη στην αποξήρανσή του στον αέρα χωρίς ζύμωση, διατηρεί τις δραστικές τον ιδιότητες ακόμα και ξερό και κονιορτοποιημένο. Γι’ αυτό και έχει τόσα πολλά θετικά αποτελέσματα στην υγεία:
• Ελέγχει τη χοληστερόλη.
• Κατεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
• Ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος.
• Προστατεύει από τη γρίπη χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει.
• Κάνει καλό στα κόκαλα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φθοριούχα άλατα.
• Προστατεύει από κάποιες βακτηριακές μολύνσεις
• Προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.
• Δρα καθαρτικά και διουρητικά.

Το άσπρο τσάι, με ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών, θα μπορούσε να είναι ισχυρότερο κατά της γήρανσης. Πράγματι, θεωρείται ότι είναι το φυσικό προϊόν με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δύναμη στον κόσμο: Ένα αφέψημα άσπρου τσαγιού αντιστοιχεί σε περίπου δώδεκα ποτήρια φυσικού χυμού πορτοκαλιού.

Συνοψίζοντας: Η καθημερινή κατανάλωση πράσινου ή άσπρου τσαγιού θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον αριθμό των ελεύθερων ριζών και, συνεπώς, να παραμείνουμε νέοι για περισσότερο χρόνο.

ΙΚΙΓΚΑΙ
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΚΡΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗ
ΕΚΤΟΡ ΓΚΑΡΘΙΑ & ΦΡΑΝΣΕΣΚ ΜΙΡΑΛΛΙΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

https://www.lecturesbureau.gr

Διατροφή

Αν το κάνετε αυτό καθημερινά, μπορείτε να χάσετε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα.
Σπανού Κατερίνα

Πώς θα αφαιρέσετε 500 θερμίδες από τη διατροφή σας
Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, ο πιο κοινός στόχος ενός ανθρώπου είναι να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, δηλαδή να παίρνει περίπου 500 λιγότερες θερμίδες. Αν το κάνετε αυτό, μπορείτε να χάσετε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα. Από άτομο σε άτομο μπορεί να διαφέρει ο αριθμός των κιλών που θα χάσει, ωστόσο η περικοπή αυτών των 500 θερμίδων την ημέρα, μπορεί να αποβεί αρκετά αποτελεσματική.

Οι παρακάτω τρόποι αποτελούν τις πιο εύκολες τεχνικές μείωσης της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό να τρώτε τροφές με θρεπτικά συστατικά αντί να καταναλώνετε άσκοπα κενές θερμίδες.

Μην «πίνετε» θερμίδες
Το πρώτο μέρος για να κόψουμε κενές θερμίδες είναι να εξετάσουμε αυτά που πίνουμε. Τα αναψυκτικά και τα ροφήματα είναι πηγή θερμίδων.

Το πρόβλημα με τις θερμίδες από υγρά είναι ότι ο εγκέφαλος δεν καταγράφει πραγματικά αυτές τις θερμίδες. Επίσης, η ποσότητα ζάχαρης και θερμίδων από κάποια ποτά μπορεί να είναι αρκετά υψηλή.

Ορισμένα ροφήματα καφέ μπορούν εύκολα να σας φορτώσουν με 500 θερμίδες επιπλέον. Επομένως, η αφαίρεση αυτών των ροφημάτων από την καθημερινή σας διατροφή είναι κατασταλτικός παράγοντας για την απώλεια βάρους.

Άλλα ποτά που μπορεί να είναι πηγές κενών θερμίδων είναι τα αλκοολούχα ποτά. Τα κοκτέιλ ειδικά, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Εάν θέλετε να πίνετε αλκοόλ, επιλέξτε τα αλκοολούχα ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, όπως μια ελαφριά μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί.

Τι πρέπει να πίνετε ενώ προσπαθείτε να χάσετε βάρος; Πίνετε νερό ή άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Προσθέστε γεύση στο νερό ή στο μεταλλικό νερό με φρέσκα φρούτα, βότανα ή φέτες αγγουριού.

Καταναλώστε 20% λιγότερη ποσότητα στα γεύματα
Αν υποβάλλετε τον εαυτό σας σε διατροφικά βασανιστήρια, η πείνα μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολικό σας ρυθμό και ενδέχεται να αυξηθεί το βάρος μετά τη διακοπή της διατροφής.

Αντί να μειώσετε δραστικά την πρόσληψη θερμίδων, μειώστε το μέγεθος της μερίδας, ώστε να μην «αντιλαμβάνεται» το μυαλό σας την αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα του Dr. Brian Wansink.

Ο Dt. Wansink προτείνει να τρώτε 20% λιγότερο. Ο εγκέφαλός σας δεν θα αναγνωρίσει τη μικρή μείωση του μεγέθους της μερίδας, αλλά αυτή η μείωση αρκεί για να αφαιρέσετε μερικές εκατοντάδες θερμίδες ημερησίως.

Λαμβάνετε πρωτεΐνη στο πρωινό
Η πρωτεΐνη έχει την υψηλότερη τιμή κορεσμού και είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλές διατροφές απώλειας βάρους υποστηρίζουν την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών. Επιπλέον, η κατανάλωση πρωτεΐνης νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης αργότερα, γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί σε κατανάλωση λιγότερων τροφών.

Μια μελέτη του 2013 εξέτασε τι αντίκτυπο είχε η υψηλή πρωτεϊνική πρόσληψη (35 γραμμάρια πρωτεΐνης, 350 θερμίδες), ένα κανονικό πρωινό (13 γραμμάρια πρωτεΐνης, 350 θερμίδες) ή παράλειψη πρωινού.

Η ομάδα υψηλής πρωτεΐνης είχε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα πληρότητας καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και είχε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα γκρελίνης, μια ορμόνη που αυξάνει την πείνα. Η κατανάλωση πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες οδήγησε επίσης σε λιγότερη κατανάλωση φαγητού το βράδυ.

Αντί να παραλείψετε το πρωινό, καταναλώστε 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης ώστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να μειώσει την πρόσληψη τροφής αργότερα την ημέρα.

Αποφύγετε το fast food
Το fast food έχει πολλές θερμίδες και λίγες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ως εκ τούτου, η παράλειψη του πρόχειρου φαγητού έχει νόημα εάν θέλετε να χάσετε βάρος.

Ωστόσο, ένας άλλος λόγος για να παραλείψετε το fast food είναι ότι υποτιμούμε την περιεκτικότητά του σε θερμίδες. Σύμφωνα με μελέτη του 2013, οι ενήλικες, οι έφηβοι και τα παιδιά υποτιμούν την πρόσληψη των θερμίδων τους όταν τρώνε fast food.

Εάν καταναλώνετε fast food, σημειώστε ότι η εκτίμηση της ποσότητας πρόσληψης των θερμίδων σας πιθανότατα θα είναι χαμηλότερη από ό, τι είναι πραγματικά.

Χωρίστε το φαγητό σας σε μερίδες
Όταν τρώμε χωρίς να έχουμε ορίσει την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσουμε, τείνουμε να τρώμε περισσότερο από το κανονικό. Αυτό είναι πιο εμφανές όταν καθόμαστε μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

Όταν τρώτε, βάλτε το φαγητό σας σε ένα πιάτο ή ένα μπολ. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρακολουθείτε πόσο πραγματικά τρώτε.

Επιλέξτε φυτικές ίνες
Η περικοπή θερμίδων από την καθημερινή πρόσληψη τροφής μπορεί να σημαίνει ότι θα τρώτε λιγότερα τρόφιμα και ότι θα μείνετε πεινασμένος. Η κατανάλωση 20% λιγότερων θερμίδων στα γεύματα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες σας.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε επιπλέον όπως τα φρούτα, λαχανικά ή τα όσπρια. Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε μεγάλες ποσότητες χωρίς να αυξήσετε σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη θερμίδων.

Έτσι, ενώ μειώνετε κατά 20% την πρόσληψη θερμίδων στα γεύματά σας, μπορείτε να προσθέσετε 20% περισσότερες θερμίδες από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες. Αυτό θα σας αφήσει ικανοποιημένους και θα σας αποτρέψει από την αίσθηση λιγούρας.

Εκτός από την πρόσληψη φυτικών ινών, μπορείτε να τρώτε σιγά-σιγά για να επιτρέψετε στον εγκέφαλό σας να δώσει σήμα στο στομάχι σας ότι είναι γεμάτο.

https://www.iatronet.gr

Διατροφή

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να αξιοποιήσετε την αρώνια είναι ένα θρεπτικότατο smoothie-χυμό για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με υγεία.

Υλικά:

2 κούπες κατεψυγμένα μούρα αρώνια

2 μπανάνες

1 φλιτζάνι γιαούρτι

1 φλιτζάνι γάλα καρύδας

2 κουταλιές της σούπας μέλι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπλέντερ, χτυπήστε μαζί τα μούρα, τις μπανάνες, το γιαούρτι, το γάλα καρύδας, και το μέλι. Αν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά βρώμη

https://www.govastileto.gr

Διατροφή

Γιατί τα μήλα, τα ξερά δαμάσκηνα και η μαύρη σοκολάτα βοηθούν στο να περιορίσουμε την έντονη επιθυμία για κατανάλωση φαγητού

Επιστήμονες χρόνια τώρα αναζητούν το «μυστικό» που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά και να σταθεροποιήσουν το βάρος τους. Είναι γνωστό πως ο περιορισμός των θερμίδων και η άσκηση είναι η λύση στο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και κάποια τρόφιμα που μπορούν σύμφωνα με μελέτες να περιορίσουν την όρεξή μας και έτσι να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

1. Μήλα
Τα μήλα αποτελούν μια ιδανική λύση για σνακ ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν το αίσθημα της πείνας καθώς περιέχουν την πηκτίνη η οποία βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

2. Ξηρά δαμάσκηνα
Η κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων λειτουργεί ως καταστολέας της πείνας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές ίνες και η σορβιτόλη των δαμάσκηνων σταθεροποιεί τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνει το αίσθημα της πείνας, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει και την επιθυμία για γλυκιά γεύση.

3. Μαύρη σοκολάτα
Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση λίγης ποσότητας μαύρης σοκολάτας μειώνει το αίσθημα της πείνας. Ενώσεις στη μαύρη σοκολάτα επιβραδύνουν την πέψη και μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή