Ιουλίου 13, 2020

Διατροφή

Μερικές πρακτικές τροποποιήσεις στις διατροφικές συνήθειες του πάσχοντος από αϋπνίες ατόμου μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην έλευση και την απρόσκοπτη συνέχιση του ύπνου - Δείτε ποιες είναι
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση, στον εγκέφαλο. Βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε. Η σύνθεση και έκκρισή της, ενεργοποιούνται από το σκοτάδι και απενεργοποιούνται από το φως. Για τον λόγο αυτό καλείται και «ορμόνη του ύπνου» ή «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού.

Επιπλέον, έχει και αυτή αντιοξειδωτικές και ενισχυτικές του ανοσολογικού μας συστήματος ιδιότητες. Η μείωση της παραγωγής της μελατονίνης στους ανθρώπους λόγω του ότι στην εποχή μας εκτίθενται πολύ περισσότερες ώρες στο φως -εξαιτίας του τεχνητού φωτισμού τη νύχτα- έχει προταθεί ως μια από τις αιτίες της μεγάλης αύξησης των προβλημάτων που σχετίζονται με την αϋπνία στο γενικό πληθυσμό, αλλά και των καρκίνων.

Η θεωρία αυτή ισχυροποιείται από έρευνες που έδειξαν σημαντική αύξηση περιστατικών καρκίνου σε εργαζόμενους τη νύχτα που εκτίθενται για πολύ περισσότερες ώρες στο φως. Υπάρχουν χάπια μελατονίνης (φυσικής ή συνθετικής) τα οποία δεν είναι, ούτε χαρακτηρίζονται ως συμπληρώματα διατροφής και πωλούνται ελεύθερα, χωρίς ιατρική συνταγή.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι μακροχρόνιες επιδράσεις της πρόσθετης πρόσληψης μελατονίνης δεν έχουν πλήρως διακριβωθεί, πρέπει να επιζητείται η ανάλογη ιατρική συμβουλή. Ακόμα και για όσους επιθυμούν την αναδιοργάνωση του βιολογικού τους κύκλου, που παρατηρείται όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε διαφορετικές ζώνες ώρας (jet lag).

Προφανώς, το καλύτερο διατροφικό συμπλήρωμα αποτελούν οι φυσικές πηγές της μελατονίνης που είναι: τα κεράσια, οι πορτοκαλί πιπεριές, τα καρύδια, η μουστάρδα, ο λιναρόσπορος, το κάρδαμο, τα κρεμμύδια, η ντομάτα και η γαλοπούλα.

Πηγή: NOTES για Διατροφή @ Ευζωία, Κωνσταντίνος Σφλώμος, Εκδόσεις Τσότρας

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Νίκη Ψάλτη 
Μπορεί η διατροφή να σταματήσει τον χρόνο και να βάλει φρένο στην γήρανση; Ναι απαντούν οι ειδικοί αν έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Στο προαιώνιο ερώτημα του τι πρέπει να τρώμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας, η μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό είναι μεγάλο κομμάτι της απάντησης.

Η φλεγμονή στο σώμα συσχετίζεται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων νόσων συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των καρδιαγγειακών νόσων, της νόσου Αλτσχάιμερ, ακόμη και του καρκίνου.

Ο Δρ. Gary Kaplan οστεοπαθητικός και διαιτολόγος, συγγραφέας του βιβλίου ‘Total Recovery’ προτείνει τις βασικές αρχές μιας διατροφής με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες επισημαίνοντας ότι βάσει των διαθέσιμων ερευνών μια τέτοιου τύπου διατροφή δεν προφυλάσσει μόνο έναντι των νόσων, αλλά καθυστερεί και την γήρανση του οργανισμού.

Ακολουθούν οι βασικές αρχές αυτής της διατροφής:

-Καταναλώνετε τουλάχιστον 25 γρ φυτικών ινών ημερησίως. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά των πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, συμβάλλουν σε μείωση της φλεγμονής. Βάλτε στόχο τα δυο φρούτα εποχής την ημέρα και τις δυο ατομικές σαλάτες. Προσθέστε τζίντζερ και κουρκουμά στις σαλάτες για επιπλέον αντιοξειδωτική προστασία.

– Φροντίστε να καταναλώνετε κάθε εβδομάδα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο κτλ), αλλά και κρεμμύδια και σκόρδα που θεωρείται ότι έχουν φυσική αντιβιοτική δράση. Αν αντέχετε μασάτε καθημερινά μια σκελίδα σκόρδο!

-Περιορίστε το κορεσμένο λίπος στο 10% των ημερήσιων θερμίδων (περίπου 20γρ σε ένα διαιτολόγιο 2000 θερμίδων). Πρακτικά περιορίστε το κόκκινο κρέας σε μια φορά την εβδομάδα γαρνιρισμένο με άφθονα μυρωδικά και κατά προτίμηση όχι παραψημένο.

– Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την φλεγμονή και σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου χρόνιων νόσων. Πρακτικά αυτό σημαίνει να τρώτε παχιά (λιπαρά) ψάρια σε εβδομαδιαία βάση (τρεις φορές την εβδομάδα), καθώς και καρπούς όπως λιναρόσπορους και καρύδια που είναι πηγές αυτών των λιπαρών οξέων.

– Επιλέγετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κατά προτίμηση ωμό. Να το προσθέτετε λοιπόν στις σαλάτες σας καθώς και στο τέλος του μαγειρέματος.

– Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές και σάκχαρα, καθώς και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, που έχει φανεί ότι προάγουν την φλεγμονή στο σώμα. Για τον ίδιο λόγο πείτε όχι και στα τρανς λιπαρά οξέα. Εάν λόγου χάρη διαβάσετε στην ετικέτα ενός τροφίμου ότι έχει υδρογονωμένα έλαια αποφύγετέ το.

-Για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό επιλέξτε φρούτα με πιο γλυκιά γεύση όπως κεράσια και φράουλες, καθώς και αποξηραμένα φρούτα.https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Βασιλικός πολτός: Οφέλη, παρενέργειες και δοσολογία – Τι να προσέχετε!
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Ο βασιλικός πολτός είναι ένα γαλακτώδες λευκό έκκριμα που παράγεται από τους αδένες των εργατριών μελισσών, για την βέλτιστη διατροφή και ανάπτυξη της βασίλισσας μέλισσας.


Ο βασιλικός πολτός είναι η κύρια τροφή της βασίλισσας μέλισσας. Η σύνθεσή του ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα όπου ζουν οι μέλισσες, αλλά συνήθως περιέχει περίπου:

60-70% νερό
12-15% πρωτεΐνες
10-16% ζάχαρη
3-6% λίπη
2-3% βιταμίνες, άλατα και αμινοξέα

Σε τι χρησιμεύει στις μέλισσες ο βασιλικός πολτός;
Λόγω της ειδικής διατροφής τους, οι μέλισσες βασίλισσες διαφέρουν από τις εργάτριες με διάφορους τρόπους. Οι βασίλισσες είναι περίπου δύο φορές πιο μεγάλες, γεννούν περίπου 2.000 αυγά την ημέρα (οι θηλυκές εργάτριες μέλισσες είναι στείρες) και ζουν 5-8 χρόνια (περίπου 40 φορές περισσότερο από ό,τι οι εργάτριες μέλισσες).

Οι διαφορές αυτές έχουν οδηγήσει στην υπόθεση ότι τα εμπορεύσιμα προϊόντα κατάποσης του βασιλικού πολτού κάνουν για τους ανθρώπους ό,τι και για τις μέλισσες. Δηλαδή, πολλοί πιστεύουν ότι ο βασιλικός πολτός συμβάλλει στο να γίνει πιο μεγάλο ένα παιδί, ενώ αυξάνει την γονιμότητα και την μακροζωία. Σε πολλές χώρες, ο βασιλικός πολτός έχει προωθηθεί ευρέως ως ένα εμπορικά διαθέσιμο φάρμακο, τρόφιμο, ακόμα και καλλυντικό (ως μαλακτική, ενυδατική και θρεπτική ουσία). Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη μακροζωία στην Ευρώπη και την Ασία. Ο βασιλικός πολτός πωλείται σε κάποιες χώρες και ως τονωτικό του δέρματος και αντίδοτο στην τριχόπτωση.

Γενικές χρήσεις
Ο βασιλικός πολτός έχει μελετηθεί για μια ποικιλία πιθανών δράσεων, συμπεριλαμβανομένων της ενδεχόμενης αντιβιοτικής και αντικαρκινικής ιδιότητας, αλλά και για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, υπάρχουν όντως κάποιες ενδείξεις ότι ο βασιλικός πολτός επιδράει θετικά στην χοληστερόλη, την ινσουλίνη, στο νευρικό σύστημα και στην δραστηριότητα των γυναικείων ορμονών. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει επαρκείς επιστημονικές έρευνες, οι οποίες να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω υποθέσεις.

Βασιλικός πολτός: Πόσο ασφαλής είναι;
Αντενδείξεις: Δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Η αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας, θεωρείται μια σχετική αντένδειξη.
Εγκυμοσύνη: Οι έρευνες και οι πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα κατά την εγκυμοσύνη και τη παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι ανύπαρκτες. Ο βασιλικός πολτός φαίνεται πάντως να έχει κάποια θετική επίδραση στη γυναικεία ορμονική δραστηριότητα.
Αλληλεπιδράσεις: Υπάρχουν τεκμηριωμένες αναφορές για αίμα στα ούρα, επειδή ο βασιλικός πολτός φαίνεται να αλληλεπιδρά με την βαρφαρίνη.
Παρενέργειες: Σε πολλά άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, οι δερματικές δοκιμασίες ήταν θετικές για τον βασιλικό πολτό. Υπήρξαν και αναφορές για αυξημένες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο άσθμα, για υπερευαισθησία, ακόμα και για θάνατο.
Βασιλικός πολτός: Δοσολογία
Και εδώ δεν υπάρχουν αρκετές κλινικές δοκιμές για συνιστώμενες δόσεις. Κάποιες μικρές κλινικές δοκιμές έχουν χρησιμοποιήσει 6-10 g βασιλικό πολτό ανά ημέρα για 14-28 ημέρες σε μελέτες που εξετάζουν την επίδραση στην χοληστερόλη. Αυτή η δοσολογία τουλάχιστον φαίνεται να είναι ασφαλής για τον άνθρωπο.

Η κατάλληλη δόση πάντως για τον καθένα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση της υγείας του και αρκετές άλλες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές πληροφορίες για να καθορίσουν το κατάλληλο εύρος δόσεων για τον βασιλικό πολτό.

Να θυμάστε ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα απαραίτητα ασφαλή και οι δόσεις μπορεί να είναι σημαντικές. Πρέπει να είστε βέβαιοι για τέτοιου είδους προϊόντα και να ακολουθείτε πάντα τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων.

Επίσης πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο τέτοιο προϊόν.

Πηγές: https://www.drugs.com και http://www.webmd.com

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Γεμίζουμε το πιάτο μας και χάνουμε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Ένα από τα πιο “hot” ζητήματα των ημερών είναι η.. αν όχι γραμμωμένη τουλάχιστον επίπεδη κοιλιά. Πολλοί θεωρούν ότι είναι θέμα ματαιοδοξίας, όχι όμως πάντα, αφού πλήθος ερευνών αποδεικνύει ότι η αποθήκευση έξτρα λίπους γύρω από την κοιλιά αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα με περισσότερο σπλαχνικό λίπος. Σε αντίθεση με το υποδόριο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέμα, το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, περιβάλλοντας τα εσωτερικά όργανα, όπως το συκώτι, το πάγκρεας και το έντερο. Αν και το χρόνιο άγχος σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα ύπνου είναι γνωστό ότι αυξάνουν το σπλαχνικό λίπος, η άσκηση βοηθά και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην μείωσή του λίπους στην συγκεκριμένη περιοχή. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Αβοκάντο
Τα αβοκάντο αποτελούν «υπερδύναμη» θρεπτικών συστατικών που περιέχουν καλά λίπη αλλά και φυσικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πολλές βιταμίνες, όπως και μέταλλα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το κάλιο, που βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα και αν δεν τρώτε ένα ολόκληρο αβοκάντο καθημερινά, δοκιμάστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή καθώς σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, σας βοηθά να μειώσετε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί, βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, παρέχουν καλά λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες όπως και ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και μετάλλων. Μεταξύ αυτών είναι πολλά θρεπτικά συστατικά που τείνουν να υπολείπονται από τον οργανισμό μας, όπως το μαγνήσιο, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία αλλά και τον ύπνο. Εάν δεν εμφανίζεται αλλεργία ή κάποια ευαισθησία, μπορείτε εύκολα να τους προσθέσετε σε οποιοδήποτε γεύμα, σνακ ή και smoothie. Μπορείτε να τους προσθέσετε στην αγαπημένη σας σαλάτα ή να τους απολαύσετε με αποξηραμένα φρούτα, δίχως προσθήκη ζάχαρης.

Φακές
Αποτελούν μία από τις πιο υποτιμημένες υπερτροφές, αφού όχι μόνο είναι προσιτές, φιλικές προς το περιβάλλον και ικανοποιητικές είναι και εξαιρετικά θρεπτικές. Είναι γεμάτες φυτικές πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά αλλά και φυτικές ίνες. Μπορείτε να τις καρυκεύσετε με βότανα, σε συνδυασμό με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μια γενναιόδωρη μερίδα λαχανικών και μια μικρή μερίδα υγιεινού αμύλου. Μπορείτε να τις προσθέσετε και στις σαλάτες σας ή ακόμα και να δοκιμάσετε να τις μετατρέψετε σε κεφτεδάκια.

Τρόφιμα ολικής άλεσης
Τα τρόφιμα ολικής άλεσης «προστατεύουν» την υγεία του οργανισμού με ποικίλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του λίπους της κοιλιάς. Καταναλώστε μέτριες ποσότητες δημητριακών ολικής άλεσης ή μερίδων που να ανταποκρίνονται στις ενεργειακές σας ανάγκες. Μία καλή επιλογή θα ήταν η βρώμη στο πρωινό σας ή το κινόα στο μεσημεριανό σας γεύμα. Το σπιτικό ποπ κόρν είναι μια καλή επιλογή σνακ.

Άγριος σολομός
Η βιταμίνη D είναι σημαντική για διάφορες λειτουργίες, όπως η ανοσία, η ρύθμιση της πυκνότητας των οστών αλλά και η ψυχική υγεία. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ένα χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D συνδέεται με την αύξηση τόσο του συνολικού σωματικού λίπους όσο και του σπλαχνικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Λίγα είναι τα τρόφιμα που αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμίνης D και μία από τις καλύτερες είναι ο άγριος σολομός, φρέσκος ή τυποποιημένος. Δοκιμάστε να το προσθέσετε σε τοστ με αβοκάντο για ένα γρήγορο πρωινό ή στην μεσημεριανή σας σαλάτα.

https://www.vita.gr/

Διατροφή

Η χοληστερόλη (χοληστερίνη) είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται καθημερινά στις λειτουργίες του σώματος. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε αρκετή χοληστερόλη από τη διατροφή και γι’ αυτό το σώμα παράγει από μόνο του την ουσία. Όμως μια υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα θεωρείται σημαντικός καρδιαγγειακός παράγοντας κινδύνου.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο η χοληστερόλη που καταναλώνουμε από τις τροφές επηρεάζει τη χοληστερόλη του αίματος. Αυτό ωστόσο φαίνεται ότι εξαρτάται από την κάθε τροφή ξεχωριστά. Επίσης, η επίδραση διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Πριν από χρόνια, οι γαρίδες ήταν ταμπού γιατί μια μικρή μερίδα τους, μόλις των 100 γραμμαρίων, περιέχει περίπου 200 mg χοληστερόλη. Κι επειδή υπήρχαν συνεχώς προειδοποιήσεις των γιατρών για τις γαρίδες, το 1996 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rockefeller και από το Harvard School of Public Health αποφάσισαν να ερευνήσουν το κατά πόσο οι γαρίδες αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος. H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.

Η Dr. Elizabeth De Oliveira e Silva και οι συνεργάτες έδιναν κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες σε 18 άνδρες και γυναίκες περίπου 300 γραμμάρια γαρίδες που εκτιμήθηκε ότι περιείχαν 590 mg χοληστερόλη. Για άλλες τρεις εβδομάδες οι εθελοντές ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη που περιείχε μόλις 107 mg.

Οι τρεις εβδομάδες της «δίαιτας της γαρίδας» αύξησαν την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά 7% σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης. Ωστόσο, αυξήθηκε επίσης και η καλή χοληστερόλη (HDL) κατά 12%. Το αποτέλεσμα αυτό δεν κρίθηκε κακό διότι ο λεγόμενος αθηρωματικός δείκτης βελτιώθηκε.

Επιπλέον, υπήρξε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, ότι τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν κατά 13% – τα τριγλυκερίδια είναι επίσης ένας παράγοντας καρδιακού κινδύνου.

Οι ερευνητές έγραψαν: “Eπειδή η ποσοστιαία αύξηση της LDL χοληστερόλης ήταν μικρότερη από αυτή της HDL χοληστερόλης, η δίαιτα με τις γαρίδες δεν επιδείνωσε την αναλογία της ολικής προς την HDL χοληστερόλη ή την αναλογία της LDL προς την HDL χοληστερόλη”.

Και πρόσθεσαν: “Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση γαρίδας σε νορμολιπιδαιμικά άτομα δεν θα επηρεάσει δυσμενώς το συνολικό προφίλ των λιποπρωτεϊνών και μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής προς την καρδιά διατροφής”.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα διατροφής ήταν περιστρεφόμενο και τα ίδια άτομα υποβλήθηκαν επίσης σε μια δίαιτα τριών εβδομάδων με δύο μεγάλα αυγά ανά ημέρα, τα οποία υπολογίστηκε ότι περιείχαν 581 mg χοληστερόλη. Τα αυγά ανέβασαν την LDL κατά 10% και την HDL μόνο κατά 8%. Έτσι, στην περίπτωση των αυγών υπήρξε επιδείνωση του αθηρωματικού δείκτη, δηλαδή της αναλογίας μεταξύ ολικής και καλής χοληστερόλης ή μεταξύ της κακής και της καλής χοληστερόλης.

Οι γαρίδες, εκτός του ότι δεν χειροτερεύουν το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα που σχετίζονται με τον καρδιακό κίνδυνο, περιέχουν αξιόλογες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών που θεωρείται ότι κάνουν καλό στη λειτουργία της καρδιάς και σε άλλες λειτουργίες του σώματος. Επίσης είναι πλούσιες σε σελήνιο, βιταμίνη B12, φώσφορο, και χολίνη. Περιέχουν ακόμα υπολογίσιμες ποσότητες σε χαλκό και ιώδιο.

Το πρόβλημα με τις γαρίδες και τα άλλα θαλασσινά δεν είναι η χοληστερίνη τους αλλά ότι μπορεί να περιέχουν αντιβιοτικά, διοξίνες και άλλα επιβλαβή χημικά. Μια μελέτη του 2014 από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέλυσε 27 δείγματα θαλασσινών (γαρίδα, σολομό, γατόψαρο, πέστροφα, τυλάπια και σάλια) που προέρχονται από 11 διαφορετικές χώρες. Οι ερευνητές βρήκαν ανιχνεύσιμες ποσότητες αντιβιοτικών ακόμα και στις άγριες γαρίδες – μια εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι οι γαρίδες ήταν στην πραγματικότητα ιχθυοτροφείου αλλά πωλούνταν παραπλανητικά ως άγριες.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σε μερικούς ανθρώπους οι γαρίδες μπορεί να προκαλούν αλλεργία.

Πηγή: 1. Effects of shrimp consumption on plasma lipoproteins. 2. Reconnaissance of 47 Antibiotics and Associated Microbial Risks in Seafood Sold in the United States.

Διατροφή

Κουκουναρόσπορος, άλλη μια υπερτροφή
Η αρχική καταγωγή της κουκουναριάς είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Βόρεια Αφρική. Καλλιεργείται συστηματικά εδώ και 6.000 χρόνια για τους εδώδιμους σπόρους της, τα κουκουνάρια, τους οποίους εμπορεύονταν οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια. Είναι φημισμένα λόγω της περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά αλλά και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού.

Οι κουκουναρόσποροι, οι βρώσιμοι καρποί του πεύκου, καταναλώνονται ωμοί, ψητοί ή ακόμα και σε διάφορες σάλτσες. Η οικογένεια των πευκιδών στην οποία ανήκει η κουκουναριά, περιλαμβάνει πάνω από 90 είδη, ενώ πάνω από 20 είναι τα είδη του πεύκου που παράγουν καρπούς κατάλληλους για συγκομιδή. Το πιο ευρέως διαδεδομένο είδος πεύκου στον κόσμο είναι η πεύκη η πίτυς, που ευδοκιμεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν συστηματικές καλλιέργειες κουκουναριάς, για την παραγωγή του σπόρου, παρά το γεγονός πως προσαρμόζονται άριστα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες κουκουναρόσπορου που διακινούνται στην ελληνική αγορά εισάγονται από την Τουρκία, την Ισπανία και την Κίνα. Συλλέγονται συνήθως με τα χέρια από τα ώριμα κουκουνάρια που πέφτουν από το δένδρο και η γεύση τους θυμίζει εκείνη του αμύγδαλου αν και είναι λίγο πιο πικάντικη. Το λευκό ομοιογενές χρώμα ορίζει και την ποιότητά τους. Επειδή αλλοιώνονται σχετικά γρήγορα και χαλάει η γεύση και η οσμή τους, τους διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο για 1-2 μήνες ή στο ψυγείο μέχρι 6 μήνες το πολύ.

Οι Αρχαίοι Έλληνες αλλά και οι Ρωμαίοι, εκτιμούσαν ιδιαίτερα τον κουκουναρόσπορο και τον θεωρούσαν σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, ήταν ιδανικός για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Στο Μεσαίωνα, του αποδίδονταν αφροδισιακές ιδιότητες γι' αυτό και παρασκεύαζαν ένα είδος μπισκότου με κουκουναρόσπορους, που κατανάλωναν ως επιδόρπιο για την ενίσχυση των ερωτικών επιδόσεων. Η πίτυς των αρχαίων (η πεύκη η χαλέπιος) ήταν το αγαπημένο δέντρο της Ρέας, της μητέρας των θεών, της κόρης του Ουρανού και της Γης, γιατί συμβόλιζε το σύνδεσμο ουρανού και γης.

Αποτελούν ένα ξηρό καρπό με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιοι σε απαραίτητα ω3 λιπαρά, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες καθώς επίσης και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Περιέχουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό πρωτεΐνες, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Ε και Β και δεν περιέχουν γλουτένη. Το πινολενικό οξύ που συναντάται στα κουκουνάρια προκαλεί, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, την απελευθέρωση της χολοκυστοκινίνης και της γλυκαγόνης, δύο ορμονών που ελέγχουν τον κορεσμό και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους Έχει υψηλή ενεργειακή αξία, αφού 100 γρ. κουκουνάρι προσδίδει 570 θερμίδες.

Τα οφέλη από την κατανάλωση των κουκουναριών:
Περιορίζουν την όρεξη, στέλνοντας σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο.
Δίνουν ενέργεια
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες
Ενισχύουν την όραση
Βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης
Βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καταπολεμούν, την αναιμία και την αρτηριοσκλήρωση. Τέλος, αποτελούν πολύ καλή επιλογή σε περιπτώσεις κοπώσεως, αλλά και σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης και απασβέστωσης των οστών.

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Απώλεια βάρους 2 κιλά/μήνα: Πόσες θερμίδες αντιστοιχούν σε 1 κιλό σωματικού λίπους
Μιχάλης Θερμόπουλος
Οι θερμίδες είναι η ενέργεια στα τρόφιμα. Είναι το “καύσιμο” που παίρνει ο οργανισμός από τις τροφές, προκειμένου να λειτουργήσει και να εκτελέσει κάθε άλλη δραστηριότητα.
Η απώλεια βάρους είναι κάτι που σχεδόν όλοι μας έχουμε συνέχεια στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Οι θερμίδες μπορεί να προέρχονται από υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνες. Το σώμα σας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει άμεσα, ή να τις αποθηκεύσει για μελλοντική χρήση. Μερικές θερμίδες μπορούν να αποθηκευτούν ως γλυκογόνα (υδατάνθρακες), αλλά η πλειοψηφία αποθηκεύεται ως λίπος του σώματος.

Πώς διαχωρίζεται το λίπος στο σώμα
Το σωματικό λίπος δεν είναι καθαρό λίπος. Το καθαρό λίπος έχει ένα πολύ υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 4.100 θερμίδες ανά κιλό καθαρού λίπους.

Ωστόσο, το σωματικό λίπος δεν είναι μόνο καθαρό λίπος. Το λίπος στο σώμα αποτελείται από κύτταρα λίπους, που ονομάζονται λιποκύτταρα, τα οποία περιέχουν επίσης κάποια υγρά και πρωτεΐνες εκτός από λίπος. Ως εκ τούτου, το θερμιδικό περιεχόμενο του λίπους του σώματος είναι λίγο μικρότερο από την περιεκτικότητα σε θερμίδες του καθαρού λίπους.

Το 1958, ένας επιστήμονας που ονομάζεται Max Wishnofsky κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θερμιδικό ισοδύναμο ενός κιλού σωματικού βάρους αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 θερμίδες. Ο ίδιος στήριξε το συμπέρασμά του στα επιστημονικά διαθέσιμα στοιχεία που είχε τότε. Δεκαετίες αργότερα, αυτό το συμπέρασμα του Wishnofsky έχει επαληθευτεί πλείστες φορές στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Πόσες θερμίδες έχει το κάθε είδος λίπους
Όσον αφορά την απώλεια βάρους και την εξάρτησή του από τις θερμίδες, σε γενικές γραμμές ισχύουν τα ακόλουθα:

Το καθαρό λίπος περιέχει 8,7-9,5 θερμίδες ανά γραμμάριο
Ο λιπώδης ιστός του σώματος είναι μόνο κατά 87% καθαρό λίπος
Βάσει αυτών των στοιχείων μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα κιλό σωματικού λίπους περιέχει περίπου 6.872-7.504 θερμίδες.
Μερικές μελέτες αναφέρουν ότι ο λιπώδης ιστός περιέχει μόνο 72% καθαρά λιπαρά. Διαφορετικοί τύποι σωματικού λίπους μπορεί επίσης να περιέχουν διαφορετικές ποσότητες καθαρού λίπους.

Ο μύθος της απώλειας 0,5 κιλού/εβδομάδα αν καταναλώνετε 3.500 λιγότερες θερμίδες
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει το απλουστευμένο συμπέρασμα ότι αν μειώσει κανείς την κατανάλωση θερμίδων κατά 3.500/εβδομάδα, ή αλλιώς κατά 500 θερμίδες/ημέρα, θα χάνει και 0,5 κιλό σωματικού λίπους/εβδομάδα. Αυτό θα σήμαινε δυνητικά πάνω από 30 κιλά σε ένα χρόνο!

Η πραγματικότητα, όμως, στην απώλεια βάρους είναι διαφορετική. Ο απλουστευμένος αυτός “κανόνας” δεν λαμβάνει υπόψη του την αντίδραση του οργανισμού στην αλλαγή του τρόπου πρόσληψης θερμίδων. Είναι ένας κανόνας που επιβεβαιώνεται σε γενικές γραμμές για τα άτομα που έχουν πολλά παραπανίσια κιλά και μάλιστα, ισχύει μόνο κατά τους πρώτους μήνες δίαιτας. Μακροπρόθεσμα, χάνει την ισχύ του.

Όταν μειώνετε την πρόσληψη θερμίδων, το σώμα σας αντιδρά με το να καίει λιγότερες θερμίδες σταδιακά. Θα προσέξετε ότι θα αρχίσετε να κινείστε λιγότερο και το σώμα θα γίνει πιο “αποτελεσματικό”. Δηλαδή, θα μάθει να κάνει την ίδια ποσότητα εργασίας, αλλά θα χρησιμοποιεί λιγότερες θερμίδες από ό,τι πριν για να τη φέρει εις πέρας.

Μπορεί επίσης να χάσετε μυϊκή μάζα μαζί με το λίπος, γεγονός που θα σας κάνει να καίτε ακόμα λιγότερες θερμίδες. Ο τεχνικός όρος για αυτό είναι «προσαρμοστική θερμογένεση».

Να θυμάστε πάντα ότι η απώλεια βάρους δεν είναι μια γραμμική διαδικασία και επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: https://www.healthline.com

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Με υπέροχη γεύση και άρωμα, παράλληλα έχει εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία. Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε όλη την πορεία της ιστορίας, με απαρχές στην αρχαία Αίγυπτο και ήταν τόσο σπάνια που την θεωρούσαν ως δώρο από τους θεούς. Σήμερα, η κανέλα είναι ένα φθηνό μπαχαρικό, που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα super markets και που ταιριάζει σε πλήθος συνταγών.

Υπάρχουν δύο είδη κανέλας, η κανέλα Κεϋλάνης (Cinnanomum Ceylanicum), που θεωρείται η αυθεντική κανέλα και η κάσσια (Cinnanomum Cassia, κινεζική κανέλα), που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε σήμερα .
Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το εσωτερικό του δέντρου της κανέλας. Δημιουργείται από το κόψιμο των στελεχών του δέντρου της κανέλας. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το εσωτερικό και πετάμε τα ξύλινα περιβλήματα. Όταν ξηραίνεται σχηματίζει στικ κανέλας τα οποία και μπορούμε να ξύσουμε και να φτιάξουμε κανέλα σκόνη.

Η χαρακτηριστική της μυρωδιά και γεύση οφείλονται στην πανίσχυρη ουσία που λέγεται κινναμική αλδεΰδη (Cinnamaldehyde ). Η άλλη δραστική ουσία που περιέχει είναι η ευγενόλη. Χάρη σε αυτές έχει δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και τον οργανισμό μας. Να σημειώσουμε ότι η κανέλα κάσσια δεν περιέχει ευγενόλη.

Αντιοξειδωτική δράση
Η κανέλα καταπολεμά τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Σε έρευνα για την αντιοξειδωτική δράση ανάμεσα σε 26 μπαχαρικά, η κανέλα στέφθηκε πρωταθλητής, κερδίζοντας μια θέση στα superfoods, όπως το σκόρδο και η ρίγανη. Είναι πραγματικά τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται και ως φυσικό «συντηρητικό»!

Καταπολεμά τις φλεγμονές
Η δράση της κανέλας απέναντι στις μολύνσεις του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τις καταπολεμά και επιδιορθώνει τον ιστό. Οι φλεγμονές ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό όταν είναι χρόνιες αλλά και εδώ η κανέλα βοηθά χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας
Η καρδιοπάθεια, η πιο γνωστή και θανατηφόρος ασθένεια, φαίνεται πως έχει βρει το «δάσκαλό» της στην κανέλα. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ένα γραμμάριο κανέλας την ημέρα έχει αποδειχθεί πως έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ η HDL χοληστερόλη παραμένει σταθερή.

Πρόσφατα, μια μεγάλη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως μόλις 12 mg. τη μέρα, μπορεί να έχει τα παραπάνω αποτελέσματα στον οργανισμό. Στην έρευνα αυτή μάλιστα, αυξήθηκε και η λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη (HDL). Σε άλλες έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα, έχει αποδειχθεί πως η κανέλα ρίχνει την πίεση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Βοηθά όσους έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη
Η ινσουλίνη είναι μία από τις βασικές ορμόνες μας που ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας και μας δίνει ενέργεια. Επίσης, μεταφέρει το σάκχαρο μέσα από τα αγγεία στα κύτταρα. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτή η ασθένεια, που ονομάζεται ινσουλινική αντίδραση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2.
Η κανέλα μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη επιτρέποντας στην ορμόνη να κάνει τη δουλειά της και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου.

Μειώνει το σάκχαρο και έχει αντιδιαβητική δράση
Γνωστή είναι η κανέλα και για τη δράση της στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Μειώνει τη γλυκόζη μετά από κάθε γεύμα σε συνδυασμό με ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, τα οποία μειώνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων. Στη συνέχεια, η κανέλα δρα στα κύτταρα ως μιμητής της ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτιωμένη πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα παρόλο που δρα πολύ πιο αργά από την ίδια την ινσουλίνη.
Δεκάδες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αντιδιαβητική δράση της κανέλας, αποδεικνύοντας πως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου κατά 10-29%. Η ενδεδειγμένη δόση είναι 1-6 γραμμάρια τη μέρα (μισό με 2 κουταλάκια)

Η κανέλα ίσως ωφελεί στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες
Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες χαρακτηρίζονται από προοδευτική απώλεια της δομής ή της λειτουργίας των κυττάρων. Οι δύο πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
Δυο στοιχεία που έχουν βρεθεί στην κανέλα φαίνεται πως εμποδίζουν την ανάπτυξη της πρωτεΐνης Τ που ευθύνεται για το Αλτσχάιμερ. Σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια με πάρκινσον, η κανέλα, βοήθησε στην προστασία νευρώνων και στη λειτουργία της κίνησης. Ωστόσο, χρειάζονται και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί η επίδραση τις κανέλας στις ασθένειες αυτές.

Ενδεχομένως προστατεύει από τον καρκίνο
Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στον οργανισμό και η κανέλα φαίνεται πως μπορεί να «φρενάρει» τη δράση του σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα. Φρενάρει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και των αιμοφόρων αγγείων στους όγκους, προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων αυτών. Έρευνες που έγιναν σε ποντίκια απέδειξαν πως η κανέλα μπορεί να ενεργοποιήσει αντιοξειδωτικά ένζυμα και να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Ωστόσο, η αντικαρκινική της δράση, πρέπει να αποδειχθεί με περισσότερες έρευνες.

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση
Η κινναμική αλδεϋδη, το βασικότερο συστατικό της κανέλας μπορεί να καταπολεμήσει διάφορα είδη μολύνσεων. Το έλαιο κανέλας μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα ενώ έχει αποδειχθεί πως η κανέλα φροντίζει την στοματική υγιεινή και μας χαρίζει δροσερή αναπνοή.

Καταπολεμά τον ιό HIV
Ο ιός HIV, αποδομεί σταδιακά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στο AIDS. Η κανέλα Cassia, αποδείχθηκε σε κλινικές μελέτες πως μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα ενάντια στιν ιό HIV καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ήταν η πιο αποτελεσματική από 69 άλλα φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες.

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Είστε vegan ή χορτοφάγος; Ανακαλύψτε τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης για ισορροπημένη διατροφή, σε υπερτρόφιμα όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί ή τα λαχανικά

Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό συστατικό της διατροφής μας, το οποίο αποτελεί το 17% περίπου του σωματικού μας βάρους του σώματος ενώ αποτελεί την κύρια τροφή των μυών, του δέρματος, των εσωτερικών οργάνων, ειδικά της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και των ματιών, των μαλλιών και των νυχιών μας. Οι πρωτεΐνες είναι εξίσου απαραίτητες για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να μπορεί να παράγει τα αντισώματα που απαιτούνται για την καταπολέμηση λοιμώξεων, ενώ συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στον μεταβολισμό του λίπους και στην εξασφάλιση ενέργειας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και να προσφερθούν ως ουσιαστικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών στη διατροφή, είτε είστε παμφάγοι, χορτοφάγοι ή vegan.

Ποια είναι τα υπερτρόφιμα αυτά;

1. Κινόα

Η κινόα είναι ένας σπόρος και συναντάται σε λευκές, κόκκινες, μαύρες ή μικτές ποικιλίες. 100γρ. μαγειρεμένων σπόρων κινόα αντιστοιχούν σε περίπου 4γρ. πρωτεΐνης. Ωστόσο η κινόα αποτελεί μια πλήρη πρωτεΐνη που σημαίνει ότι περιέχει και τα 22 αμινοξέα, καθιστώντας την μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή υδατανθράκων, αντίστοιχη του ρυζιού και του κουσκούς.

2. Όσπρια

Στα όσπρια συμπεριλαμβάνονται τα φασόλια, τα μπιζέλια και τις φακές. Αποτελούν μια μεγάλη, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Παρακάτω κάποια όσπρια με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη ανά 100γρ.:

Φακές (όπως πράσινες και κόκκινες): περίπου 8-9 γρ.
Ρεβίθια, συμπεριλαμβανομένου του χούμους: 7γρ.
Αρακάς: περίπου 7γρ. πρ
Φασόλια (όπως μαυρομάτικα, κόκκινα, γίγαντες και απλά φασόλια): 7-10γρ.

3. Τόφου

Το τόφου, ένα προϊόν σόγιας που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους, όπως το ψήσιμο και το τηγάνισμα, ή να χρησιμοποιηθεί σε σούπες για να τις κάνει πιο κρεμώδεις, αποτελεί μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης. 100 γρ. τόδου περιέχουν 8γρ. πρωτεΐνης.

4. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν αποτελέσουν συστατικό στα γεύματα ή να καταναλωθούν ως σνακ καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης:

Σπόροι κάνναβης: 5γρ. ανά κουταλιά της σούπας
Λιναρόσπορος: 3γρ. ανά κουταλιά της σούπας
Αμύγδαλα: 3γρ. πρωτεΐνης για κάθε έξι αμύγδαλα
Καρύδια: περίπου 3 γρ. πρωτεΐνης για κάθε τρία ολόκληρα καρύδια
Πασατέμπρος: 4γρ. ανά κουταλιά της σούπας
Φιστίκια: λίγο περισσότερο από 1γρ. πρωτεΐνης για παραπάνω από 10 φιστίκια
Κάσιους: 3γρ. ανά 10 κάσιους
Το φιστικοβούτυρο αποτελεί μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, αρκεί να βεβαιωθείτε πως πρόκειται για προϊόν προερχόμενο αμιγώς από φιστίκια, χωρίς πρόσθετα έλαια, αλάτι ή σάκχαρα. Μια κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρο παρέχει λίγο παραπάνω από 3 γρ. πρωτεΐνης.

5. Σπόροι Chia

Μόνο μια κουταλιά της σούπας σπόρων chia περιέχει σχεδόν 2 γρ. πρωτεΐνης και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν στο πρωινό, στις σαλάτες και σε σούπες ή ως ένα υγιές, πλούσιο σε πρωτεΐνες επιδόρπιο. Λειτουργούν επίσης ως ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του αυγού σε vegan συνταγές, καθώς είναι υδρόφιλοι και επομένως θα διογκωθούν όταν τους αφήσουμε σε νερό για περίπου είκοσι λεπτά.

6. Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο ανήκει στους σπόρους και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, με 100 γρ. να παρέχουν περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ επιπροσθέτως δεν περιέχει γλουτένη. Το φαγόπυρο χαίρει αυξανόμενης δημοτικότητας και κυκλοφορεί στην αγορά υπό μορφή νιφάδων, σε πλιγούρι, ζυμαρικά και άλευρα, αποτελώντας μια σημαντική προσθήκη σε vegan διατροφή.

7. Βρώμη

Μολονότι η βρώμη αποτελεί σύνθετο υδατάνθρακα, παρέχοντας αργή απελευθέρωση ενέργειας, είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με 10 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. βρώμης.

8. Καστανό και άγριο ρύζι

Αποτελούν κατά κύριο λόγο πηγή υδατανθράκων, ωστόσο περιέχουν σημαντικά επίπεδα πρωτεϊνών, με περίπου 4γρ. πρωτεΐνης στα 100γρ., και αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών.

9. Άλλα σιτηρά

Μερικά λιγότερο γνωστά σιτηρά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Δείτε πόση πρωτεΐνη εξασφαλίζουν ανά 100γρ. τα παρακάτω σιτηρά:
Όλυρα (ή αγριοσίταρο): πάνω από 5γρ.
Τεφ: πάνω από 4 γρ.
Αμάραντος: πάνω από 4 γρ.
Σόργο: πάνω από 8γρ.

10. Λαχανικά

Τα λαχανικά προσφέρουν επίσης σπουδαίες πηγές πρωτεΐνης, όπως:

Σπαράγγι: σχεδόν 2 γρ. πρωτεΐνης ανά έξι τεμάχια
Αβοκάντο: πάνω από 1γρ. ανά μισό αβοκάντο
Μπρόκολο: σχεδόν 3 γρ. ανά 80 γρ. μπρόκολο
Λαχανάκια Βρυξελλών: περίπου 2γρ. ανά 80γρ.
Κουνουπίδι: 1,5γρ πρωτεΐνης ανά 80γρ.
Αγκινάρες της Ιερουσαλήμ: πάνω από 1γρ. πρωτεΐνης στα 80γρ.
Λαχανίδα (κέιλ): σχεδόν 2γρ. ανά 80γρ.
Σπανάκι: 2g ανά 80γρ.
Γλυκό καλαμπόκι: πάνω από 2γρ. για κάθε τρεις κουταλιές της σούπας

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

 Η ρίγανη είναι το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό μυρωδικό. Τι θα ήταν μια η χωριάτικη σαλάτα, χωρίς την ρίγανη;

Κοκκινιστά, ριγανάτα, σάλτσες, ψάρια, κρέατα, σαλάτες… Είναι προφανές πως η ρίγανη κρατά εμβληματική θέση στην ελληνική γαστρονομία. Όμως, εκτός από το “ταλέντο” της στην κουζίνα, η ρίγανη κρύβει και ιαματικές χάρες. Ηρίγανη διαθέτει φυσικές χημικές ουσίες, όπως η καρβακρόλη και η θυμόλη που της δίνουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Εσείς συνεχίστε να την χρησιμοποιείτε ανελλιπώς στην κουζίνα σας. Εμείς μέσα από ένα πλήρως κατατοπιστικό αφιέρωμα, θα σας δείξουμε την αξία της συνολικά και θα σας μάθουμε επιπλέον τρόπους για να την αξιοποιείτε.

Ποιά είναι η επίσημη ονομασία της ρίγανης;

Origanum vulgare – Ορίγανον το κοινόν Ρίγανη η κοινή λοιπόν! Πρόκειται για μαγειρικό αλλά και φαρμακευτικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών (Lamiaceae). Σε όλα τα λεξικά θα δείτε ότι η ρίγανη, ετοιμολογικά παίρνει την ονομασία της, από τις ελληνικές λέξεις “Όρος” και “Γάνος” ή “Γκάνας”. Δηλαδή, βουνό και χάρη ή ακόμη καλύτερα λαμπρότητα.

Η ρίγανη επομένως είναι αυτή που προσδίδει στο βουνό ομορφιά, κυριολεκτική χάρη και λάμψη. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη ρίγανης, με πιο κοινή στην Ελλάδα την «Oreganum vulgare spp. Hirtum». Άλλες ονομασίες της ρίγανης είναι Ρίανο, Ρούβανο, Αγριορίγανη, Ρούανο και Αγριορίγανος.

Ποιά είναι η ιστορία της ρίγανης;

Η ρίγανη χρησιμοποιείται στην μαγειρική και την ιατρική εδώ και αιώνες. Σε πολλές αρχαίες παραδόσεις έδινε γεύση και άρωμα στο φαγητό και προσέφερε στους ανθρώπους τις ιαματικές της ιδιότητες. Λέγεται ότι μπορεί να χρησιμοποιείται από την εποχή του Αβραάμ. Μην σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση ρίγανης σε ιατρικές εφαρμογές, είναι το 3.000 π.Χ., από τους Ασσύριους. Η ρίγανη, φυτό κυρίως της Μεσογείου, στην Γαλλία άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά ακόμη από τον Μεσαίωνα. Την ίδια εποχή, γιατροί από την Ανατολή αναπτύσσουν πολλές χρήσεις για το αιθέριο έλαιό της. Στους επόμενους αιώνες θα το βρούμε σαν θεραπευτικό μέσο σε πληθώρα πνευμονικών παθήσεων. Στην Κρήτη αποτελεί παράδοση αρχαίων χρόνων, η θεραπεία του λουμπάγκου με κατάπλασμα από ρίγανη και φύλλα ελιάς.

 Γενικότερα το αφέψημα της ρίγανης, ήταν ευρέως διαδεδομένο στην αρχαία Ελλάδα. Το χρησιμοποιούσαν για να γιατρέψουν δηλητηριάσεις, διάρροιες, κοιλόπονους, κοιλιακούς σπασμούς, πρηξίματα και εντερικές διαταραχές. Το ριγανόλαδο ήταν γνωστή θεραπεία για τον πονόδοντο. Με την πείρα και την παρατήρηση, οι αρχαίοι πρόγονοί μας κατάλαβαν ότι η χρήση της ρίγανης βοηθούσε σε μολύνσεις και ασθένειες. Έτσι, έγινε ένα από τα προσφιλέστερα βότανα των αρχαίων θεραπευτών. 

Πώς είναι ένας θάμνος ρίγανης και που φυτρώνει;

Η ρίγανη είναι χαμηλός ποώδης θάμνος που φύεται κυρίως στα ξερά εδάφη της Μεσογείου. H ελληνική ρίγανη και κυρίως αυτή που φυτρώνει στο Άγιον Όρος, θεωρείται η καλύτερη σε ποιότητα παγκοσμίως. Όπως είπαμε, είναι κυρίως μεσογειακό βότανο όμως το βρίσκουμε και στην Μέση Ανατολή.

Επίσης, ορισμένες άγριες ποικιλίες υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη ακόμη και την Σκανδιναβία και βέβαια στις ζεστές και ξηρές περιοχές της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Το φυτό της ρίγανης είναι πολυετές, θαμνώδες και φτάνει σε ύψος περίπου το μισό μέτρο. Ο κορμός του είναι ξυλώδης χωρίς καμία ελαστικότητα. Θα το βρούμε σε ξερικά και άγονα ορεινά εδάφη. Στην χώρα μας υπάρχει σε όλα τα άνυδρα βουνά, πάντα στις ηλιόλουστες περιοχές τους, από την Μακεδονία έως την Πελοπόννησο, στα νησιά και φυσικά στην Κρήτη.

Η ρίγανη ανθίζει από τον Μάιο έως τον Αύγουστο ανάλογα με την περιοχή. Τα φύλλα της είναι σταχτοπράσινα και έχουν μήκος 2 έως 3 εκατοστά. Αν τα τρίψουμε αναδύουν το γνωστό ζεστό άρωμα του φυτού. Τα άνθη της ρίγανης είναι λευκά και απαλά ρόδινα. Πώς και πότε γίνεται η συλλογή της ρίγανης;

Μπορείτε να μαζέψετε ρίγανη από τον Μάιο, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας στην οποία βρίσκεστε. Είναι μια ωραία αφορμή για να κάνετε την βόλτα σας στο βουνό ακόμη πιο εποικοδομητική. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή για δύο λόγους: Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός και απαγορεύει την συλλογή μεγάλης ποσότητας ρίγανης.

Θα πρέπει να μην ξεπερνάει τα δύο κιλά και να προορίζεται αυστηρά για προσωπική χρήση. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, γιατί έτσι προστατεύουμε το αυτοφυές βότανο. Επίσης, πρέπει πάντα να προσέχουμε ώστε κατά την συλλογή να μην ξεριζώνουμε το φυτό. Επομένως φροντίζουμε να είμαστε εξοπλισμένοι με ένα ειδικό ψαλίδι κηπουρικής και κόβουμε το πάνω μέρος των ανθισμένων κλαδιών. Αφού μαζέψουμε την ρίγανη, την δένουμε σε μικρά δεμάτια που θα κρεμάσουμε ανάποδα σε σκιερό μέρος μέχρι να αποξηρανθούν. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το πράσινο χρώμα της ρίγανης, θα πρέπει να την προφυλάξουμε από τον ήλιο. Αφού ολοκληρώσουμε την διαδικασία της αποξήρανσης έρχεται η ώρα για να τρίψουμε την ρίγανη και να της δώσουμε την μορφή που ξέρουμε.https://www.omorfizoi.gr/

Χρησιμοποιούμε τις παλάμες μας και τρίβουμε καλά φύλλα και άνθη. Στο τέλος θα φυλάξουμε την ρίγανη σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Μπορούμε να την χρησιμοποιούμε όλο τον χρόνο και να απολαμβάνουμε το άρωμά της ανέγγιχτο μέχρι την επόμενή μας συγκομιδή.

Φυσικά στην ελληνική αγορά μπορούμε να βρούμε καλής ποιότητας ρίγανη σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ ή κατάστημα με βιολογικά τρόφιμα και βότανα. Ωστόσο, αν τύχει να κάνετε διακοπές σε κάποιο νησί, μην παραλείψετε να αναζητήστε ρίγανη στα μαγαζάκια της τοπικής κοινωνίας. Είναι σίγουρο ότι θα έχει μεγάλη διαφορά από αυτή που αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ της περιοχής σας. Η εξαίσια μυρωδιά της θα σας συντροφεύει τον χειμώνα και θα σας θυμίζει με ξεχωριστό τρόπο τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Φρέσκια ρίγανη ή ξερή;

Η φρέσκια σίγουρα είναι αλλιώς! Το άρωμά της είναι πιο έντονο και η γεύση της πλουσιότερη. Η ξερή ρίγανη μας δίνει την δυνατότητα να την έχουμε στο πιάτο μας ανα πάσα στιγμή. Όμως, όταν έχουμε την ευκαιρία να έχουμε λίγη φρέσκια ρίγανη καλό είναι να την τιμάμε. Μπορούμε να δοκιμάσουμε την γεύση από τα φρέσκα ψιλοκομμένα φύλλα της, στην σαλάτα ή στην κόκκινη σάλτσα μας. Προκειμένου να την διατηρήσουμε στο ψυγείο για λίγες μέρες, μπορούμε να την τυλίξουμε σε βρεγμένο χαρτί κουζίνας και να την τοποθετησουμε μέσα σε ένα σακουλάκι τροφίμων.

Επίσης, μπορούμε να την βάλουμε στην κατάψυξη σε φύλλα, ψιλοκομμένη ή ενσωματωμένη σε παγάκια νερού ή ζωμού. Έτσι θα έχουμε την δυνατότητα να την προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας σαν να είναι φρέσκια.

Ποιές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες της ρίγανης;

Η ρίγανη είναι ένα βότανο με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες που θα δούμε αναλυτικά. Πρόκειται για ένα σπουδαίο θεραπευτικό φυτό, με αντιβιοτική αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση.

Είναι ισχυρό αντιβακτηριακό Υπάρχουν αρκετές έρευνες γύρω από την αντιβακτηριακή δράση της ρίγανης η οποία οφείλεται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου της. Τα συστατικά αυτά είναι η θυμόλη και η καρβακρόλη τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών βακτηρίων και μυκήτων. Μια έρευνα του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι με τα συστατικά της ρίγανης μπορούμε να αναστείλουμε τροφογενείς λοιμώξεις και να την χρησιμοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά της πενικιλίνης και της στρεπτομυκίνης.

Σε εργαστηριακές έρευνες διαπιστώθηκε ότι το αιθέριο έλαιο Origanum vulgare είναι αποτελεσματικό σε 41 στελέχη του μικροβίου που προκαλεί λιστέρια μέσω της διατροφής. Επίσης, σε έρευνα του πανεπιστημίου West of England διαπιστώθηκε ότι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά έναντι του βακτηρίου του σταφυλόκοκκου το οποίο προκαλεί πολλές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Επιπλέον, το έλαιο της ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του candida albicans, που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα ή στοματικές λοιμώξεις.

2. Έχει αντικαρκινική δράσηΗ ρίγανη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά αντιοξειδωτικά τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό και οι οποίες είναι συχνά υπεύθυνες για την ανάπτυξη του καρκίνου. Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστατικά της ρίγανης μπορούν να βοηθήσουν στην απαλοιφή των καρκινικών κυττάρων. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άϊλαντ (Long Island University) συνδέει συστατικό της ρίγανης, με την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες, η καρβακρόλη εντοπίζεται ώς συστατικό που μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE έδειξε ότι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το είδος Origanum majorana, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με επιβράδυνση, ή παύση της εξέλιξής του. Τέλος, άλλη ομάδα επιστημόνων τροφίμων, μέσα από έρευνες έδειξε ότι η ρίγανη περιέχει ενώσεις που έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τον διαβήτη τύπου 2, όπως κάνουν φάρμακα που συνταγογραφούνται για την νόσο.
3. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά οφέλη Το ανθρώπινο σώμα κατά την διαδικασία κυτταρικών αντιδράσεων, παράγει από μόνο του τοξίνες. Είναι τα “σκουπίδια” του οργανισμού και ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, επιβαρύνονται από την ύπαρξη ελεύθερων ριζών στο σώμα μας. Η ρίγανη και ακόμη περισσότερο το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Σε συνδυασμό με την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών, η ρίγανη μπορεί να μας προσφέρει μια καλή αντιοξειδωτική ασπίδα η οποία έχει και αντιγηραντική δράση. Και μια που μιλάμε για φρούτα και λαχανικά, πρέπει να ξέρετε ότι 20 γραμμάρια ρίγανης περιέχουν 10 mg βιταμίνης C και 3,6 mg βιταμίνης Ε. Η ρίγανη είναι από τα βότανα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Γι΄αυτό και είναι 12 φορές πιο ισχυρή σε αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι και 42 φορές περισσότερο από το μήλο.
4. Είναι ένα αποτελεσματικό παυσίπονο Από την αρχαιότητα ακόμη ήταν γνωστή η αποτελεσματικότητα του αφεψήματος της ρίγανης, στους πόνους της κοιλιάς και των εντέρων. Το ίδιο ίσχυε και ισχύει μέχρι και σήμερα, σε σχέση με το ριγανόλαδο. Οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν σαν παυσίπονο για τον πονόδοντο. Σήμερα, μετά από έρευνες ξέρουμε πια πως η ρίγανη έχει σπασμολυτική δράση και μπορεί να βοηθήσει στους πόνους της περιόδου. Επίσης, ανακουφίζει μυικούς πόνους και είναι ευεργετική στους ρευματισμούς. Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

5. Η ρίγανη έχει μεγάλη θρεπτική αξία Μπορεί να μην το ξέρατε, όμως ισχύει. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Διοσκουρίδης την συνιστούσε ως δυναμωτικό σε όσους είχαν χάσει την όρεξή τους. Συγκεκριμένα λοιπόν, ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανης περιέχει: 23 mg κάλιο 5 g μαγνήσιο πρωτείνη 29 mg ασβέστιο ψευδάργυρο 0,66 mg σίδηρο βιταμίνες Β3 και Β6 0,33 mg βιταμίνη Ε 11,2 mcg βιταμίνη Κ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C 0,8 g φυτικές ίνες και 5 θερμίδες καθαρής ενέργειας

6. Η ρίγανη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού μας όταν νοσεί ή όταν υπάρχει κάποιο τραύμα. Η χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση ενός οργανισμού ουσιαστικά οδηγεί σε παθήσεις όπως τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά. Οι ιδιότητες της ρίγανης, λόγω των αντιοξειδωτικών της συστατικών λειτουργούν και κατά των φλεγμονών. Συγκεκριμένα σε εργαστηριακές έρευνες που έγιναν σε ζώα αποδείχθηκε ότι η καρβακρόλη βοήθησε κατά 57 % στην μείωση των φλεγμονών.

8. Μπορεί να μας προσφέρει αντιιική προστασία. Εκτός από την προστασία που η ρίγανη μας προσφέρει από τα βακτήρια, έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να μας θεραπεύσει και από ορισμένους ιούς. Συγκεκριμένα, η θυμόλη και η καρβακρόλη λειτουργούν πολύ θετικά στις λοιμώξεις που προκαλεί ο νοροϊός ο οποίος προκαλεί γαστρεντερίτιδες. Επίσης, έχουν πολύ ευεργετική δράση σε σχέση με την θεραπεία του απλού έρπη (herpes simplex).
Τι είναι το ριγανέλαιο;
Ριγανέλαιο ονομάζουμε το αιθέριο έλαιο της ρίγανης το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή φαρμάκων. Περιέχει την δραστική ουσία καρβακρόλη η οποία έχει και τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες. Υπάρχουν διάφορα είδη ρίγανης, όπως η ισπανική (Coridothymus capitatus), η τουρκική (Origanum onites) κ.α. Όμως η καλύτερη ρίγανη στον κόσμο λέγεται πως είναι η ελληνική (Origanum vulgare). Ο λόγος είναι ότι έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτό το εξαιρετικά ευεργετικό αιθέριο έλαιο. Μάλιστα οι μεγαλύτερες τιμές βρέθηκαν στην ρίγανη της Αμοργού, της Κρήτης, του Γυθείου και της Χερσονήσου του Άθου.

Τα οφέλη του ριγανέλαιου είναι τα εξής:
Είναι φυσικό αντιβιοτικό και καταπολεμά τις μολύνσεις του σταφυλόκοκκου Βοηθά στην μείωση της κακής χοληστερόλης Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση Βελτιώνει την υγεία του παχέος εντέρου και προστατεύει ή θεραπεύει παράσιτα Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στα κρυολογήματα Είναι ένα πολύ καλό φυσικό παυσίπονο Έχει αντικαρκινική δράση Ενισχύει την λιποδιάλυση και μας βοηθά να χάσουμε βάρος Θα το βρείτε σε όλα τα καταστήματα βιολογικών ειδών, αλλά και σε φαρμακεία. Κυκλοφορεί στην μορφή κάψουλας αλλά και σαν συσκευασμένο αιθέριο έλαιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάψουλες αν δεν σας αρέσει η γεύση της ρίγανης. Το αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από το στόμα, είτε σε εξωτερική τοπική χρήση. Η δοσολογία για την αραίωση του αιθέριου ελαίου είναι 5 ml (ένα κουταλάκι του γλυκού) για μία σταγόνα ριγανέλαιου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τοπικά στο δέρμα, σε μολύνσεις ή φλεγμονές. Επίσης, μπορείτε με το σταγονόμετρο να χρησιμοποιήσετε 1-3 σταγόνες κάτω από την γλώσσα. Το αφήνετε για λίγα λεπτά και στην συνέχεια ξεπλένετε με νερό. Ακόμη, μπορείτε να αραιώσετε λίγες σταγόνες ριγανέλαιου σε νερό και να το πιείτε. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ρίγανη; Η ρίγανη πρωτοστατούσε στην βοτανοθεραπεία από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό. Ας δούμε πως μπορούμε να την βάλουμε στην καθημερινότητά μας: Ως αφέψημα χρησιμοποιήστε τους βλαστούς του φυτού και τα άνθη. Καταπολεμά την ατονία των εντέρων, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, είναι διουρητικό και εμμηναγωγό, βοηθά στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση. Μπορείτε να κάνετε γαργάρες οι οποίες βοηθούν τις φλεγμονές και τα έλκη της στοματικής κοιλότητας και των αμυγδαλών.

Δικτυογραφία/ Βιβλιογραφία https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23484421 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%AF%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B7 https://www.medicalnewstoday.com/articles/324203 https://europepmc.org/article/med/29744941 «Πλήρης Οδηγός Φαρμακευτικών βοτάνων, της Εταιρείας Βοτάνων», της Penelope Ody ΜΝΙΜΗ, εκδόσεις Γιαλέλλης “Βοτανοθεραπείες, το πράσινο φαρμακείο”, του Dr James A. Duke, εκδόσεις Ψυχαλού “Αυτογνωσία και Ανθοπεραπεία με τα ιάματα του Bach”, της Φωτεινής Μιχαλάκη- Δερνίκου, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος Σημειώσεις από το μάθημα: «Ελληνικά βότανα», του Κωνστ/νου Γρίβα, Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, www.akadimia.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή