Ιουνίου 27, 2019

Διατροφή

 

Super carb: Η δίαιτα που επιτρέπει τους υδατάνθρακες και υπόσχεται σίγουρη απώλεια βάρους -Xωρίς να πεινάς
To καλοκαίρι είναι εδώ και πολλοί αναζητούν μια δίαιτα που θα τους ταιριάζει και που θα πετύχει τον σκοπό τους: να χάσουν βάρος.

H Κeto diet, ή αλλιώς η Κετογονική δίαιτα, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διατροφές αυτή την εποχή. Μειώνει σχεδόν απόλυτα τους υδατάνθρακες που παίρνεις από τη διατροφή σου και τους αντικαθιστά με λιπαρά.

H κετογονική δίαιτα είναι πλούσια σε τροφές που περιλαμβάνουν καλά λιπαρά, όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, τα ψάρια, το ταχίνι, το λάδι.

Απαγορευμένες τροφές της κετογονικής δίαιτας είναι τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα αμυλούχα λαχανικά, πολλά φρούτα, τα γλυκά, η ζάχαρη, το μέλι και τα όσπρια.

Επειδή όμως πολλοί δυσκολεύονται με τον αποκλεισμό των υδατανθράκων από την διατροφή τους, μια νέα δίαιτα άρχισε να κερδίζει έδαφος. H super carb diet και είναι το αντίθετο της keto diet.

Εμπνευστής αυτής της δίαιτας είναι ο διάσημος γυμναστής των διασήμων Bob Harper, ο οποίος έφτιαξε ένα πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει τους υδατάνθρακες και η απώλεια βάρους είναι σίγουρη.

Η Super carb δίαιτα περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών και επικεντρώνεται στην εξισορρόπηση των μακροθρεπτικών ουσιών (δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη). Βασικά, είναι το αντίθετο της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτα.

Μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Είναι αναγκαίο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής και ο αποκλεισμός ορισμένων τροφών δεν επιτρέπει αυτόν τον στόχο.

Κάθε κατηγορία τροφίμων προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και οι ειδικοί τονίζουν ότι o αποκλεισμός ορισμένων τροφών δεν είναι ωφέλιμος για τον οργανισμό.

Έτσι, η super carb δίαιτα σου επιτρέπει να φας υδατάνθρακες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρως μακαρόνια όλη την ώρα.

Η διατροφή σου συνιστά να τρως τους υδατάνθρακες όσο γίνεται νωρίτερα μέσα στην ημέρα (ή πριν από μια προπόνηση) για να έχεις ενέργεια και να μπορείς να τα έχεις κάψει μέχρι το βράδυ.

Κάθε γεύμα ή σνακ πρέπει να έχει 40% πρωτεΐνες, 30% λιπαρά και 30% υδατάνθρακες.

Μια τυπική μέρα αποτελείται από τρία στάνταρ γεύματα και ένα σνακ. Για πρωινό, o Bob Harper τρώει αυγά με σπανάκι και ψωμί, ενώ το μεσημέρι στήθος κοτόπουλου στο γκριλ με ένα τέταρτο αβοκάντο, λαχανικά στον ατμό και καστανό ρύζι. Για δείπνο τρώει άπαχο κόκκινο κρέας ή ψάρι με καστανό ρύζι ή κινόα και λαχανικά.

Εάν θέλεις να χάσεις βάρος και δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τους υδατάνθρακες, ίσως αξίζει να την δοκιμάσεις.

.bovary.gr

Διατροφή

Αυτή η αποτελεσματική στρατηγική απώλειας βάρους διαρκεί μόλις 15 λεπτά την ημέρα
Γιατί ένα καθημερινό ημερολόγιο του τι τρώμε και πίνουμε εξακολουθεί να είναι το καλύτερο κόλπο απώλειας βάρους; Αντίθετα από ό,τι πολλοί πιστεύουν, αυτή η αποτελεσματική τεχνική απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές απώλειας βάρους είναι η διατροφική αυτο-παρακολούθηση. Αυτή η μέθοδος απαιτεί από ένα άτομο να καταγράψει όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνει καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, επισημαίνοντας τα μεγέθη των μερίδων και τις μεθόδους παρασκευής. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος αποθαρρύνονται συχνά με αυτή τη μέθοδο, πιστεύοντας ότι είναι υπερβολικά χρονοβόρα.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η παλιομοδίτικη καταμέτρηση των θερμίδων δεν είναι μόνο εξαιρετικά αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, αλλά παίρνει και πολύ λιγότερο χρόνο από ό, τι θα περίμενε κανείς. Μπορεί αυτή η 15λεπτη καθημερινή συνήθεια να σας βοηθήσει πραγματικά να χάσετε βάρος; Η πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι, μετά από έξι μήνες παρακολούθησης της διατροφής ως μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους, οι συμμετέχοντες που όντως αδυνάτισαν ξόδευαν κάτι λιγότερο από 15 λεπτά την ημέρα, κατά μέσο όρο, καταγράφοντας λεπτομέρειες της διατροφής τους.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί ακριβώς πόσο χρόνο χρειάζεται αυτή η διατροφική αυτο-παρακολούθηση για τους ανθρώπους που χάνουν με επιτυχία βάρος, ανέφεραν οι ερευνητές. "Οι άνθρωποι το μισούν, νομίζουν ότι είναι επίπονο και φοβερό, αλλά το ερώτημα που είχαμε ήταν: Πόσο χρόνο πραγματικά παίρνει η αυτο-παρακολούθηση της διατροφής;" λέει η επικεφαλής συγγραφέας Jean Harvey, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Επιστημών των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Vermont. "Η απάντηση είναι όχι πολύ." Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα κινητοποιήσουν περισσότερους ανθρώπους να δοκιμάσουν τη διατροφική αυτο-παρακολούθηση. "Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και δεν είναι τόσο δύσκολο όσο σκέφτονται οι άνθρωποι", δήλωσε η Harvey, η οποία επίσης σημείωσε ότι διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές (apps) για την παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής είναι ευρέως διαθέσιμες.

H μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 142 άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και συμμετείχαν σε ένα online πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το πρόγραμμα προϋπέθετε εβδομαδιαία συνάντηση για 24 εβδομάδες σε online ομαδικές συνεδρίες κατά τις οποίες συζητούσαν στρατηγικές απώλειας βάρους - όπως ο καθορισμός στόχων και αυτοελέγχου - και ενθάρρυνε την άσκηση και τη διατροφή με μειωμένες θερμίδες. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συνδεθούν επίσης σε συγκεκριμένο ιστότοπο για να καταγράψουν την καθημερινή πρόσληψη τροφής. Ο ιστότοπος παρακολουθούσε επίσης πόσο καιρό αφιέρωναν στην εκτέλεση αυτού του έργου και πόσο συχνά συνδέονταν με την ιστοσελίδα. Στον πρώτο μήνα της μελέτης, οι συμμετέχοντες δαπάνησαν 23,2 λεπτά την ημέρα, κατά μέσο όρο, παρακολουθώντας την πρόσληψη τροφής. Μέχρι το τέλος της μελέτης, είχαν μειώσει τον χρόνο αυτό σε μόλις 14,6 λεπτά την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Είναι ενδιαφέρον ότι όσοι έχασαν το μεγαλύτερο βάρος δεν περνούσαν περισσότερο χρόνο παρακολουθώντας τη διατροφή τους σε σύγκριση με όσους έχασαν λιγότερα κιλά. Όμως, αυτοί που τα κατάφεραν καλύτερα, είχαν πιο συχνές και σταθερές συνδέσεις στον ιστότοπο παρακολούθησης. Επιπλέον, όσοι έχασαν τουλάχιστον το 10% του σωματικού τους βάρους κατέγραψαν την πρόσληψη τροφής τους περισσότερο από 20 ημέρες το μήνα, σε σύγκριση με μόνο 11 ημέρες το μήνα για όσους έχασαν λιγότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους. "Φαίνεται ότι η πράξη της αυτο-παρακολούθησης είναι η ίδια που κάνει τη διαφορά - δεν είναι ο χρόνος που δαπανάται ή οι λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται," υπογράμμισε η Harvey.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η απώλεια κιλών θα μπορούσε να οφείλεται σε δύο παράγοντες: την αποτελεσματικότητα των συμμετεχόντων στην καταγραφή της διατροφής τους και την ικανότητα του online προγράμματος να προβλέπει τα λόγια και τις φράσεις που χρησιμοποιούνταν τακτικά. Παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι η συχνότητα με την οποία τα άτομα καταγράφουν δεδομένα που οδηγούν σε καλύτερο αποτέλεσμα. Η έρευνα της Harvey επιβεβαίωσε αυτή τη θεωρία. Η σύνδεση τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα ήταν πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Ωστόσο, "αυτοί που αυτοέλεγχονταν τρεις ή περισσότερες φορές καθημερινά και ήταν συνεπείς μέρα με τη μέρα" ήταν εκείνοι που ήταν οι πιο επιτυχημένοι, δήλωσε η Harvey.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι επειδή η αυτο-παρακολούθηση έγινε ηλεκτρονικά, τα συμπεράσματά τους ισχύουν για τον ηλεκτρονικό αυτοέλεγχο και όχι απαραίτητα για μια παρακολούθηση με μολύβι και χαρτί. Επιπλέον, η μελέτη περιλάμβανε άτομα που συμμετείχαν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής, οπότε τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αναγκαστικά τα ίδια για άτομα που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Φωτεινή Πουρνάρα

itrofi.gr

Διατροφή

«Αντιφλεγμονώδεις» τροφές
Α. ΑΣΛΑΝΙΔΗ 

 

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσουμε την φλεγμονή εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά ή αλλιώς πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι συστατικά των τροφών έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές που οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν αυτές τις ιδιότητες και που αποδεδειγμένα μειώνουν τον πόνο των αρθρώσεων και τη φλεγμονή.

Κολοκυθόσποροι. Οι σπόροι αυτοί είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, ένα ιχνοστοιχείο που μειώνει τον αριθμό των ημικρανιών, βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης. Αν και οι σπόροι περιέχουν μαγνήσιο δεν μειώνουν τις κράμπες στα πόδια. Για περισσότερο μαγνήσιο προσθέστε μπανάνα, αμύγδαλα, κάσιους, σπανάκι , kale, φασόλια και φακές.
Σολομός. Πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές. Αν και θεωρείται τροφή για την καρδιά, μειώνει την ευαισθησία των αρθρώσεων στην ρευματοειδή αρθρίτιδα. Άλλα ψάρια με την ίδια ιδιότητα είναι ο τόνος, οι σαρδέλες και το σκουμπρί.
Κουρκουμάς. Η λαμπερή κίτρινη ουσία μπορεί να επηρεάσει διάφορες αντιδράσεις στο σώμα όπως η φλεγμονή. Μελέτες σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα έδειξαν ότι μπόρεσαν να περπατήσουν καλύτερα μετά τη χορήγηση κουρκουμίνης χωρίς να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες .Το μαύρο πιπέρι αυξάνει την απορρόφηση της ειδικά εάν το αναμίξτε με τζίντζερ και μέλι.
Υπάρχει μια ένωση στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο που ονομάζεται ελαιοκανθάλη. Μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τις αρθρώσεις ,έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και (σύμφωνα με μελέτες) προλαμβάνει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων. Μαγειρέψτε με ελαιόλαδο, σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα της ουσίας αυτής.
Μέντα. Τα έλαια της μέντας ανακουφίζουν από μυϊκές κράμπες και από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Το τσάι μέντας ανακουφίζει από περιστασιακούς πόνους του στομάχου.
Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

Διατροφή

Αρώνια, η νέα υπερτροφή

Προέρχεται από τις Ανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ από τις αρχές του 20ου αιώνα καλλιεργείται και στην Ανατολική Ευρώπη. Δεν είχε εκτιμηθεί σωστά αλλά τελευταία η αρώνια κερδίζει αναγνώριση σαν υπερτροφή.

Το φυτό είναι ένας θάμνος που μεγαλώνει σε υγρά εδάφη και βάλτους και ο καρπός που είναι είδους μούρου (Berry) καταναλώνεται κυρίως φρέσκος ή αποξηραμένος, σε χυμούς, σε συμπυκνώματα και σε σκόνη. Λόγω της μεγάλης του στυπτικότητας χρησιμοποιείται επίσης σε μαρμελάδες, σάλτσες, παγωτά, σιρόπια, κρασιά, τσάι, ακόμη και σε παιδικές τροφές.

Η Ριζική Ικανότητα Απορρόφησης Οξυγόνου αυτού του μούρου (ORAC) είναι υψηλότερη από κάθε άλλο μούρο ή φρούτο. Η ORAC είναι η μέθοδος που μετράει την περιεκτικότητα των τροφών σε αντιοξειδωτικά. Γενικά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τροφές με υψηλή ORAC έχουν την ικανότητα να βοηθούν στην αντιγήρανση, στην καταπολέμηση του καρκίνου, και σε πλήθος άλλων ασθενειών. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι 30 καρποί αρώνιας δίνουν στον οργανισμό 7.400 μονάδες ORAC όταν η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι από 3.000 έως 5.000.

ΟΙ αντιοξειδωτικές ικανότητες της αρώνιας αποδίδονται στις πολυφαινόλες που περιέχει, και ιδιαίτερα στις προανθοκυανίνες και στις ανθοκυανίνες. Οι τανίνες, οι κατεχίνες, η κερσετίνη, η προκυανιδίνη και τα οξέα που περιέχει συμβάλλουν επίσης στην αντιοξειδωτική της δράση.

Πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει ότι η αρώνια έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού.

Βοηθάει στην καταπολέμηση των ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος.
Βελτιώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού έχοντας ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε μια ευρεία γκάμα μικροοργανισμών, και καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με την καταστροφή των κυττάρων.
Εξαφανίζει την κυτταρίτιδα. Έρευνα έδειξε ότι σε μια ομάδα γυναικών που κατανάλωνε 100ml χυμού αρώνιας ημερησίως, μετά από 90 ημέρες καμία δεν είχε σημάδια κυτταρίτιδας.
Καταπολεμά την γρίπη. Η υψηλή της περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική δράση βοηθάει στην καταπολέμηση των ιών της γρίπης ακόμη και των θανατηφόρων.
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, έχοντας την ικανότητα να μειώνει την χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Με τους καρπούς της αρώνιας να κερδίζουν συνεχώς αναγνώριση, αν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με ισχυρά αντιοξειδωτικά, δεν έχουμε παρά να την εντάξουμε στην διατροφή μας.

Διατροφή

Τα θρεπτικά στοιχεία του ανανά και τα οφέλη τους στην υγεία

Όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα ωστόσο ο ανανάς ξεχωρίζει λόγων των ιχνοστοιχείων του. Παρ όλο που η όψη του δεν παραπέμπει σε κάτι χρήσιμο, ο φρέσκος ανανάς είναι πολύ υγιεινός, έχει λίγες θερμίδες και μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα μας.

Η νόστιμη κιτρινωπή σάρκα του ανανά περιέχει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνες, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β-5), μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες (όπως η β-καροτίνη).

Διαβάστε επίσης:
Πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση του φολικού οξέως;

Όσο μεγαλώνουμε αναπτύσσουμε ανεπάρκειες σε βιταμίνες Β και μαγνήσιο. Ο ανανάς είναι ικανός να αναστρέψει αυτήν την τάση, ενώ ταυτόχρονα τα αντιοξειδωτικά του ωφελούν την καρδιακή υγεία τα κύτταρα και τον εγκέφαλο. Ενώ το πορτοκάλι είναι η δημοφιλέστερη πηγή βιταμίνης C, ένα μόνο φλιτζάνι ανανά μπορεί να μας δώσει την απαιτούμενη ποσότητα αυτής της βιταμίνης χαρίζοντας ευεξία στο σώμα μας και ενισχύοντας την άμυνά του. Ο ανανάς είναι η μοναδική γνωστή πηγή βρομελίνης, ενός συστατικού που διασπά τις πρωτεΐνες και μειώνει τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα διευκολύνει την πέψη.

Τρώγοντας φρούτα γενικότερα αλλά και ειδικότερα ανανά βοηθάμε τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει όλες τις σχετικές με την γήρανση καταστάσεις, από την αποδόμηση των μυών μέχρι τις ρυτίδες. Τα αντιοξειδωτικά του μάχονται τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας από τον καρκίνο.

Η β-καροτίνη που περιέχεται στον ανανά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, και μειώνει τα συμπτώματά του. Η βιταμίνη C, η β-καροτίνη, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, και το φυλλικό οξύ, όλα συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στον ανανά, είναι γνωστό ότι ενισχύουν την γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες. Η βρομελίνη αραιώνει το αίμα και με αυτόν τον τρόπο βοηθάει στο να διατηρούμε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Λειτουργεί σαν φυσικό υποκατάστατο της ασπιρίνης (υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας). Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C φροντίζουν επίσης την υγεία του δέρματος, σκοτώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, ενώ παράλληλα η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο διατηρεί την ελαστικότητα και νεανικότητα του δέρματος.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα ο ανανάς χρησιμοποιείται για να θεραπεύει το πρήξιμο μετά το χειρουργείο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και για την ανακούφιση από καταστάσεις όπως η τενοντίτις και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, καθώς και τα διαστρέμματα.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξουμε τον ανανά στο διαιτολόγιό μας, και το νοστιμότατο φρούτο μας δίνει έναν σωρό επιλογές. Μπορούμε να τον φάμε σε μια φρουτοσαλάτα, σε ένα smoothie, σαν πρόγευμα ή σαν επιδόρπιο. Ένα φλιτζάνι την ημέρα θα κάνει θαύματα.

itrofi.gr

Διατροφή

Το «βασιλικό» φρούτο που ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο το καθιστά ευεργετικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Το φρούτο που ρίχνει την αρτηριακή πίεση μέσα σε δυο ώρες
Αυτό το φρούτο προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη

Ο καρπός του σύκου είναι σφαιρικός ή αχλαδόμορφος, ενώ ο φλοιός του έχει διάφορες αποχρώσεις (κίτρινο, πράσινο, σκούρο μοβ). Η σάρκα τους είναι μαλακή και γλυκιά ενώ το χρώμα της μπορεί να είναι από ανοιχτό ροζ έως σκούρο κόκκινο. Από τις γνωστότερες ποικιλίες σύκων είναι τα λεγόμενα «βασιλικά». Είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τις υπόλοιπες ποικιλίες, ο φλοιός τους είναι πράσινος με μοβ ραβδώσεις, η σάρκα τους είναι κόκκινη και ωριμάζουν τον Αύγουστο. Γενικότερα, τα σύκα είναι ώριμα όταν ο φλοιός τους αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας στην οποία ανήκουν.

Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση

Τα σύκα, όπως προαναφέρθηκε, περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο, έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Σήμερα δυστυχώς η πλειονότητα δεν καταναλώνει αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά αντιθέτως καταναλώνει τρόφιμα με υψηλά ποσοστά νατρίου, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο συνδυασμός χαμηλής κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε κάλιο με την παράλληλη υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.

Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους

Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην διατήρηση και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού.

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ

ygeiamou.gr

Διατροφή

Μπαχάρια: Μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη και το αλάτι...

Μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη και το αλάτι. Χαμηλά σε θερμίδες και πολύ ωφέλιμα για την υγεία, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά δίνουν μοναδική γεύση στα πιάτα σας, αρκεί να ξέρετε πότε και πώς να τα χρησιμοποιήσετε.
Το άρωμα της βανίλιας και η οσμή του βασιλικού σάς προκαλούν να δοκιμάσετε ένα πιάτο, ενώ η ιδιαίτερη γεύση του πιπεριού και η μυρωδιά του σαφράν μπορούν να μετατρέψουν ένα συνηθισμένο φαγητό σε μια μοναδική γευστική εμπειρία. Οι σεφ γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών και των μυρωδικών και τις χρησιμοποιούν για να αναδείξουν τα πιάτα τους. Άνηθος, γαρίφαλο, γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο είναι μερικά μόνο από τα βότανα που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύατε μέχρι σήμερα, προσφέροντας παράλληλα ποικίλα οφέλη στην υγεία σας. Με ποια φαγητά συνδυάζεται, όμως, κάθε μπαχαρικό, ποιο μυρωδικό θα αναδείξει τη γεύση της σάλτσας σας και ποιο θα απογειώσει τη γεύση των γλυκών σας;

Οδηγός μπαχαρικών

Μπαχαρικά

Είναι ορισμένα μέρη του φυτού (όπως ταμπουμπούκια, οι ρίζες, οι σπόροι, οι φλούδες). Χρησιμοποιούνται πάντα ξερά, για να δώσουν ιδιαίτερο άρωμα, χρώμα και γεύση στο φαγητό. Συνήθως τα συναντάμε σε μορφή σκόνης.

Γαρίφαλο

Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σιρόπια γλυκών, ταιριάζει με το μήλο σε οποιαδήποτε μορφή του και συνοδεύει ιδανικά συνταγές με κρέας. Δώστε ιδιαίτερη γεύση σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί προσθέτοντας ένα καρφάκι γαρίφαλο. Ιδανικό και ως συνοδευτικό σε τσάι και αναψυκτικά.

Γλυκάνισο

Το συναντάμε κυρίως σε κινεζικές συνταγές. Ταιριάζει με σάλτσες σόγιας, αρνί, πάπια και γενικά με σκούρα κρέατα. Όλα τα μπαχαρικά που μοιάζουν με ξύλα (π.χ. το γλυκάνισο, η κανέλα, το γαρίφαλο) καλό είναι να βράσουν για να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέστε τα, λοιπόν, κατά το μαγείρεμα, την ώρα που βράζει ο ζωμός στον οποίο θα βάλετε το κρέας.

Θυμάρι

Γενικά έχει τη χρήση της ρίγανης (ταιριάζει, δηλαδή, σε σαλάτες, ντάκο κλπ.), αλλά πηγαίνει πολύ και με θαλασσινά. Είναι ιδανικό σε γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα.

Κάρι

Πρόκειται για ένα μείγμα πολλών μπαχαρικών με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και έντονη γεύση. Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα σε κρέατα και ρύζι ή ριζότο με λαχανικά. Ταιριάζει πολύ σε σάλτσες έθνικ κουζίνας με ντομάτα, ενώ γνωστοί σεφ το συνδυάζουν με γάλα καρύδας.

Κύμινο

Είναι ένα πολύ έντονο μπαχαρικό που κυριαρχεί στην ανατολίτικη κουζίνα. Βάλτε το στον κιμά ή πάνω από όσπρια στο φούρνο (π.χ. γίγαντες).

Μοσχοκάρυδο

Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα σε μπεσαμέλ, σε πιάτα με κρεατικά και σε πατατοσαλάτες.

Μπαχάρι

Προσθέστε το ολόκληρο σε σάλτσες, για να τις αρωματίσει και να τους δώσει πικάντικη γεύση.

Πάπρικα

Συνδυάζεται ωραία με αυγά, τυρί και κοτόπουλο, ενώ ταιριάζει σε ορισμένες συνταγές για ψάρι.

Πιπέρι μαύρο

Ταιριάζει σε όλα σχεδόν τα φαγητά. Πέρα από τη συνηθισμένη του χρήση, μπορεί να λειτουργήσει και ως κρούστα, προκειμένου να ψηθούν κρέατα ή ψάρια. Σπάστε κόκκους πιπεριού σε γουδί, πασπαλίστε το κρέας ή το ψάρι και από τις δύο πλευρές και αφήστε το να ψηθεί. Συνδυάζεται, επίσης, με ρικότα ψημένη στο φούρνο, ενώ για γευστικότατα ζεστά ζυμαρικά αρκεί να σοτάρετε πιπέρι, βούτυρο και σκόρδο.

Σαφράν (κρόκος)

Η ιδιαίτερη μυρωδιά του ταιριάζει γευστικά με το ρύζι. Χρησιμοποιήστε το, επίσης, με μαγιονέζα, για να φτιάξετε σάλτσα ψαριού.

Φάρμακα στο πιάτο σας

Τόσο τα μπαχαρικά, όσο και τα μυρωδικά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Πρόσφατες, μάλιστα, έρευνες επιβεβαιώνουν και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, αποδεικνύοντας ότι συγκεκριμένες ουσίες που περιέχουν (π.χ. καροτενοειδή, κουρκουμίνη, κατεχίνες) έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ορισμένα από αυτά (π.χ. η κανέλα, το γαρίφαλο, το κύμινο) θεωρούνται, επίσης, ισχυρά βακτηριοκτόνα και άλλα (όπως το γαρίφαλο) είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση τους.

Οδηγός μυρωδικών

Μυρωδικά

Θεωρούνται τα φύλλα ή άλλα τμήματα από τα φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται στη μαγειρική -φρέσκα ή αποξηραμένα (ολόκληρα ή ψιλοκομμένα)- ως γαρνιτούρα ή και μέσα στο φαγητό.

Άνηθος

Συνδυάζεται με καρότα, αρακά και αγκινάρες, αλλά και με ψάρια, κυρίως σε συνταγές που δεν περιέχουν ντομάτα. Προσθέστε τον σε κρύες πράσινες σαλάτες, όπως μαρουλοσαλάτα, σαλάτα με κολοκύθι και κρεμμύδι ή τουρσί. Ταιριάζει και σε σαλάτες με γιαούρτι (π.χ. γιαούρτι με παντζάρια), αλλά και σε κρύα πατατοσαλάτα. Χρησιμοποιήστε το ως γαρνιτούρα ή και μέσα στο φαγητό.

Βασιλικός

Η πιο διάσημη συνταγή του είναι η σάλτσα πέστο. Ταιριάζει, όμως, και με ντομάτες, μπιζέλια και κολοκυθάκια, ενώ γίνεται ωραίο ντρέσινγκ πάνω από λευκά ημίσκληρα ανάλατα τυριά (μοτσαρέλα, ημίσκληρο κατσικίσιο τυρί). Προσθέστε τον σε σούπες με βάση την ντομάτα (μινεστρόνε) και ρίξτε λίγες ψιλοκομμένες φούντες βασιλικού στη χορτόσουπα. Οι σεφ προτείνουν ψητές ντομάτες γκραντινέ με βασιλικό και μπισκότα από παρμεζάνα και βασιλικό.

Δάφνη

Είναι ιδανικό μυρωδικό για σούπες και κοκκινιστό.

Δυόσμος

Τα φύλλα του δυόσμου, φρέσκα ή αποξηραμένα, συνδυάζονται με πολλά φαγητά, λόγω του ευχάριστου αρώματός τους. Ταιριάζουν με τις ντομάτες (π.χ. γεμιστά), δίνουν έντονη μυρωδιά στον κιμά (σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, μπιφτέκια). Φτιάξτε κοκτέιλ (π.χ. mojito) ή αναψυκτικό δυόσμου προσθέτοντας μερικά του φύλλα σε πράσινο τσάι. Αποτελεί ωραίο συνοδευτικό και για φρουτοσαλάτες.

Δεντρολίβανο

Χάρη στην έντονη μυρωδιά του, αρωματίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα πιάτα σας. Προσθέστε ολόκληρα κλωναράκια δεντρολίβανου στην κρεμμυδόσουπα και χρησιμοποιήστε το σε σάλτσες για αρνί και κατσίκι.

Εστραγκόν

Πρόκειται για ακριβό και πολύ ανώτερο ποιοτικά μυρωδικό. Ταιριάζει με λευκές σάλτσες που συνοδεύουν ψάρι.

Κάππαρη

Δίνει γεύση στις σαλάτες σας. Θεωρείται, επίσης, ιδανική για σαλάτες λαχανικών με τόνο. Σε μορφή πολτού, χρησιμεύει ως βάση για σάλτσα πάνω από ψάρια φούρνου ή σοτέ.

Μαϊντανός

Η πιο αντιπροσωπευτική του χρήση είναι στη σαλάτα ταμπουλέ. Ταιριάζει με πατάτες, αλλά και με φαγητά που γίνονται γιαχνί ή στο φούρνο, με ψάρι πλακί ή αλά Σπετσιώτα. Προσθέστε μαϊντανό και στα φρέσκα φασολάκια.

Μάραθος

Είναι πιο αρωματικός από τον άνηθο και ταιριάζει πολύ με σαλάτες θαλασσινών (κυρίως με γαρίδες και κυδώνια).

Μέντα

Μοιάζει πολύ με το δυόσμο. Ταιριάζει ιδανικά με τις φρουτοσαλάτες, ενώ μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και στην παρασκευή ορισμένων γλυκών.

Μυρτιά

Δίνει ιδιαίτερο άρωμα στο ψητό κρέας.

Παπαρούνα

Ο παπαρουνόσπορος ταιριάζει πολύ σε κέικ, μπισκότα και κρέμες, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση στο σπιτικό ψωμί.

Ρίγανη

Μπαίνει παντού. Ταιριάζει, όμως, κυρίως με ντομάτες (νωπές ή σάλτσες ντομάτας), πατάτες φούρνου και κοτόπουλο. Προσθέστε λίγη ρίγανη σε σαλάτες, σε μαρινάδες για ψητά κρέατα ή σε σούπες (π.χ. σε κρύα ντοματόσουπα ή πατατόσουπα).

Σέλινο

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό στις σαλάτες, ενώ οι σπόροι του είναι ιδανικοί για κόκκινες σάλτσες λαχανικών, χορτόσουπες και φασόλια.

Σινάπι

Ταιριάζει ιδανικά με σάλτσες λαχανικών.

Τζίντζερ

Μπορείτε να το βρείτε σε σκόνη, ως τουρσί (που χρησιμοποιείται στο σούσι) ή γλασέ (καραμελωμένο). Με το τουρσί αρωματίστε λάδια, βάλτε το στη σαλάτα, χρησιμοποιήστε το για μαρινάρισμα ή προσθέστε το σε ρόφημα με λεμόνι, νερό και λίγο μέλι. Βάλτε το ψιλοκομμένο και λίγο τηγανισμένο πάνω από σαλάτα ή βράστε ζωμό από τζίντζερ και προσθέστε το σε κρέατα ή κοτόσουπα. Συνδυάζεται ωραία με χυλούς, ενώ δίνει άρωμα και στις κολοκυθόπιτες. Ταιριάζει πολύ και σε κέικ, μπισκότα και γλυκά.

Τσίλι

Δώστε εξωτική γεύση σε σάλτσες και σαλάτες προσθέτοντας λίγο τσίλι. Συνδυάστε το με χοιρινό κρέας ή σολομό και μαρινάρετε αρνίσια παϊδάκια με τσίλι και γιαούρτι. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα πιάτα, ρίξτε μικρή ποσότητα σε σούπα από πιπεριές. Ταιριάζει, επίσης, σε φασόλια με κόκκινο κρέας (ραγού) και σε ζυμαρικά.

Φασκόμηλο

Ταιριάζει σε ιδιαίτερες συνταγές, όπως το χοιρινό σκαλοπίνι, γνωστό πιάτο της ιταλικής κουζίνας. Βάσει της λογικής που φτιάχνετε σνίτσελ, αντί για φρυγανιά, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φασκόμηλο και τηγανίστε το κρέας μετά για να πάρει πιο έντονη γεύση.

Φινόκιο

Χρησιμοποιήστε το βολβό από το φινόκιο στο ψητό (κόψτε τη ρίζα σε τεμάχια και ψήστε τα στη σχάρα), ωμό (πολύ ψιλοκομμένο σε σαλάτες) ή ως βάση σάλτσας για ψάρια.

Αντί για ζάχαρη και αλάτι

Τα μπαχάρια μπορούν να σας φανούν χρήσιμα και στην προσπάθειά σας να μειώσετε τις ποσότητες ζάχαρης και αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά. Το γλυκάνισο, το κάρδαμο και η κανέλα, αλλά και το γαρίφαλο, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο, είναι μπαχάρια με γλυκιά γεύση που δεν θα σας επιβαρύνουν με επιπλέον θερμίδες. Και στην περίπτωση που θέλετε να μετριάσετε το αλάτι στη διατροφή σας, υπάρχουν μπαχάρια που δεν θα σας απογοητεύσουν! Πιπέρι, σκόρδο, κάρι, κύμινο, σπόροι άνηθου, βασιλικός, τζίντζερ και κρεμμύδι θα αρωματίσουν το φαγητό σας χωρίς να νιώσετε την έλλειψη του αλατιού. Μάλιστα, στα ζυμαρικά μπορείτε να παραλείψετε τελείως το αλάτι και να ρίξετε λίγο βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό ή πιπέρι.

Τα μπαχαρικά των γλυκών

Βανίλια

Χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, για να δώσει άρωμα και γεύση σε τάρτες, παγωτά, μπισκότα και κέικ. Μπορείτε να την προσθέσετε, επίσης, σε ζεστές και κρύες σάλτσες, αλλά και σε ποτά. Βάλτε βανίλια σε συνταγές που περιέχουν αυγό, αφού το έντονο άρωμά της καλύπτει τη δυσάρεστη οσμή του αυγού. Προσέξτε, όμως, την ποσότητα που χρησιμοποιείτε, γιατί η βανίλια σε υπερβολική ποσότητα πικρίζει.

Κανέλα

Την κανέλα, αν και χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρκετών φαγητών, τη συναντάμε πιο συχνά στη ζαχαροπλαστική. Ταιριάζει σε γλυκά -κυρίως σιροπιαστά και πίτες φρούτων-, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση και σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Συνδυάστε την, επίσης, με κοκκινιστά κρέατα.

Κάρδαμο

Βάλτε το σε τσάι και συνδυάστε το με φρουτοσαλάτες, παγωτά και γλυκά.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟ, σεφ.

Διατροφή

 

Κεράσια, καρπούζια, ροδάκινα και κάθε είδους φρούτο εποχής αποτελεί πολύ καλό λόγο για να λατρέψουμε το καλοκαίρι. Μερικές φορές όμως θέλεις να δοκιμάσεις κάτι πιο τροπικό, κάτι που θα σε ταξιδέψει γευστικά σε εξωτικούς προορισμούς...

Για τους περισσότερους τα τροπικά φρούτα είναι συνδυασμένα με παράξενα σχήματα, έντονα χρώματα, υπέροχες μυρωδιές και ξεχωριστή γεύση. Ένας ακόμη λόγος για να τα προτιμήσεις όμως, είναι για τα θρεπτικά συστατικά, την ποικιλία των βιταμινών που περιέχουν και για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία. Και εάν σκέφτεσαι «ωραία μέχρι εδώ, αλλά θα πρέπει να ταξιδέψω μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου για να τα δοκιμάσω;» Η απάντηση είναι όχι, γιατί πολύ απλά η Fyffes στα φέρνει στο πιάτο σου.

Τα αγαπημένα τροπικά φρούτα των περισσότερων είναι ο ανανάς και η μπανάνα. Φρούτα που έχουν τη μπλε ετικέτα της Fyffes σαν ένδειξη της εμπιστοσύνης για την ποιότητα και που προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία. Η μπανάνα το φρούτο με το κίτρινο χαρακτηριστικό χρώμα εξωτερικά και τη γλυκιά σάρκα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε κάλιο, ενώ είναι φτωχή σε νάτριο. Το κάλιο είναι απαραίτητο για την υγεία του οργανισμού και την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψή του φέρνει συμπτώματα όπως είναι η κούραση, η μυική αδυναμία, τα χαμηλά αντανακλαστικά, αρρυθμίες, αναιμία, δυνατούς πονοκεφάλους, υψηλή πίεση, πόνους στο έντερο και πρησμένους αδένες.

Μια μέση μπανάνα έχει 3 γραμμάρια φυτικές ίνες οι οποίες προωθούν την εντερική κίνηση για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προστατεύουν το πεπτικό σύστημα από τις επιθέσεις ορισμένων βακτηρίων. Τέλος η μπανάνα αποτελεί το ιδανικό καύσιμο για την προπόνηση. Οι καλύτερες τροφές πριν την άσκηση είναι αυτές που περιέχουν φυσικά σάκχαρα για ενέργεια, αλλά δεν επηρεάζουν το στομάχι. Οι μπανάνες πληρούν και τα δυο.

Από την άλλη μεριά ο ανανάς η όψη του οποίου δεν μας προϊδεάζει για τις μοναδικές ευεργετικές ιδιότητές τους, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα για την υγεία φρούτα. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι τόσο σημαντικά και σε τέτοια ποικιλία που ελάχιστες άλλες τροφές τον ανταγωνίζονται. Συγκεκριμένα είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ των οποίων η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το ασβέστιο, ο φώσφορος και το κάλιο. Επίσης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα θελήσεις να εντάξεις τα τροπικά φρούτα στη διατροφή σου και να αποκομίσεις όλα τα οφέλη που προσφέρουν, δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στους καλύτερους, στη Fyffes. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φρούτων και νούμερο 1 προμηθευτής μπανάνας στην Ευρώπη.

jenny.gr

Διατροφή

Δείτε ποιες βραδινές συνήθειες σας προσθέτουν κιλά
Τζουλιάννα Καρνέζη 

Εάν προσπαθείτε να χάστε κιλά, αλλά ό,τι και να κάνετε δεν τα καταφέρνετε, θα μπορούσε να οφείλεται στις βραδινές σας συνήθειες. Υπάρχουν ορισμένες ρουτίνες που έχετε πριν πέσετε για ύπνο μπορούν να σας οδηγήσουν στο να πάρετε βάρος και να μην το παρατηρήσετε αμέσως.

Έτσι εάν νομίζετε ότι παίρνετε βάρος και δεν είστε σίγουρη γιατί, μπορεί να έχετε υιοθετήσει μια από τις παρακάτω βραδινές συνήθειες.

Είστε αγχωμένοι. Σταματήστε να απαντάτε στα emails της δουλειάς ακόμα και όταν είστε στο σπίτι. Μια μελέτη του 2018 για την παχυσαρκία έδειξε ότι το άγχος, ο κακός ύπνος και η αύξηση βάρους συνδέονται μεταξύ τους. Βρείτε τρόπους για να αποσυμπιεστείτε το βράδυ, όπως να κάνετε βόλτα με έναν φίλο, να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Η εύρεση τρόπων διαχείρισης του άγχους μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας.

Βαριέστε. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν την πλήξη με την πείνα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση θερμίδων αργά το βράδυ. Κρατήστε τον εαυτό σας απασχολημένος με ένα καλό βιβλίο ή ακούστε μουσική.

Πίνετε ποτά με καφεΐνη πριν πέσετε για ύπνο. Η καφεΐνη και ο ύπνος έχουν περίπλοκη σχέση - μπορεί να σας δώσει ενέργεια το πρωί, αλλά το βράδυ μπορεί να διακόψει τον ξεκούραστο ύπνο. Αυτές οι διαταραχές ύπνου μπορούν να αλλάξουν τις ορμόνες που διαχειρίζονται την όρεξη και την αίσθηση της πληρότητας. Πιείτε τα καφεϊνούχα ποτά έξι έως οκτώ ώρες πριν από τον ύπνο, αν νομίζετε ότι μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους.

Μένετε αργά για να παρακολουθήσετε τηλεόραση. Μπορεί να θέλετε να δείτε την αγαπημένη σας σειρά, όμως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπο τσιμπολόγημα και σε αύξηση βάρους.

Τρώτε ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Εάν καταναλώσατε ένα αλμυρό γεύμα πριν πέσετε για ύπνο, η κλίμακα της ζυγαριάς μπορεί να ανέβει το επόμενο πρωί. Αυτό συμβαίνει γιατί τι σώμα σας έχει κάνει κατακράτηση νερού λόγω του επιπλέον αλατιού. Επίσης εάν έχετε τη συνήθεια να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση πολύ αλάτι διατροφή σα, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία.

Τρώτε μπροστά από την τηλεόραση. Το θέμα δεν είναι μόνο τι τρώτε αλλά και πώς το τρώτε. Η κατανάλωση φαγητού μπροστά από μια τηλεόραση μπορεί να σας κάνει να τρώτε μεγαλύτερες μερίδες και να οδηγηθείτε σε αύξηση σωματικού βάρους.

Δεν πηγαίνετε νωρίς στο κρεβάτι. Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με υψηλότερο ΔΜΣ και με την παχυσαρκία. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να μην μπορούν να χάσουν βάρος.

Πίνετε αλκοόλ. Σε αντίθεση με ό, τι νομίζετε, εάν πίνετε ένα ποτήρι κρασί πριν τον ύπνο δεν σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα.

Παραλείπετε συνεχώς το βραδινό φαγητό. Μπορεί να πιστεύετε πως εάν παραλείψετε το βραδινό φαγητό θα χάσετε πιο εύκολα κιλά, ωστόσο μπορεί να σας προκαλέσει υπερφαγία το επόμενο πρωί. Μερικοί άνθρωποι, ειδικά αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, δεν θα πρέπει να ακολουθούν μακρές περιόδους χωρίς φαγητό. Επίσης οι ορμόνες της πείνας παράγονται σε μεγαλύτερα επίπεδα μετά από παρατεταμένη νηστεία και μπορεί να καταλήξετε σε υπερκατανάλωση τροφής

jenny.gr

Διατροφή

Έχει ιδιαίτερα γλυκιά και δροσιστική γεύση, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά και πολλές βιταμίνες που προσφέρουν λίγες θερμίδες.
Γράφει: Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης
Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc

Μέσα στον πυρετό του καλοκαιριού και την απογείωση του υδραργύρου, το πεπόνι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και χρυσαφένιο άρωμα καθώς αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα.

Με καταγωγή από την Ασία, κατάφερε από πολύ νωρίς να συνοδευτεί από σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, το κιτρινωπό πεπόνι, που είναι γνωστό με την ονομασία cantaloupe, χρησιμοποιείται στην Κίνα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας.

Επίσης, οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας, στην Ινδία ως διουρητικό και στην Αφρική γίνονται χυλός και τρώγονται για την πρόκληση αποβολών.

Σήμερα, στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ παγκοσμίως τα σκήπτρα της παραγωγής κρατά η Κίνα, και ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ, και οι Η.Π.Α.

Στη χώρα μας, το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθους βιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία:

Πιο συγκεκριμένα, το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας.

Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία, που αναλύονται στον πίνακα.

Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή).

Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.

Οφέλη για την υγεία:

Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης (Phytother Res.2005).

Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος.

Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.

Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού.

Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στη μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:

Ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες, ωμό. Χτυπώντας το στο μίξερ φτιάχνουμε γρανίτα, παγωτό, χυμό, αναψυκτικό. Όμως, μην αφήνετε το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι ότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αμέσως μετά αφού θα κοπεί.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:

Τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στον όγκο, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα αλλά και στη γεύση, ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι έχουμε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα χοντρή ή λεπτή, χρώμα κίτρινωπό ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά, δροσερή και αρωματική.

Στη χώρα μας, έχουμε αρκετές ποικιλίες πεπονιάς, ενώ τα παραγόμενα πεπόνια είναι από τα πιο νόστιμα που υπάρχουν στον κόσμο.

Πρώτα διαλέξτε ένα πεπόνι που να έχει συμμετρικό σφαιρικό σχήμα χωρίς χτυπήματα ή κοψίματα, με ικανοποιητικό βάρος. Όσον αφορά τη συντήρησή του, καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο, με λίγη μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και όχι κομμένο σε τεμάχια, διότι αφυδατώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του.

.iatronet.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή