Ιανουαρίου 20, 2019

Διατροφή

Τα πιο υγιεινά σνακ που ικανοποιούν την ανάγκη για γλυκό.

Γεωργία Στυλιανοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Είσαι στο γραφείο, μια ξαφνική λιγούρα σου χτυπάει την πόρτα. Η πρώτη σου σκέψη είναι να φας το σοκολατάκι που έφερε χθες ο συνάδελφος. Υπάρχει όμως και άλλη λύση. Εναλλακτικά γλυκά σνακ που θα ικανοποιήσουν την λιγούρα σου, χωρίς απαραίτητα να ξεφύγεις σε θερμίδες. Και το σημαντικότερο; Είναι 100% σπιτικά και υγιεινά.
Ας δούμε λοιπόν 3 ιδέες για να απολαύσεις ένα γλυκό σνακ στο γραφείο:

1.Γιαούρτι με βρώμη, μέλι και φρούτα

Σε ένα μικρό βαζάκι που μπορείς να πάρεις μαζί σου, ρίχνεις πρώτα γιαούρτι, στην συνέχεια 2 κουταλιές βρώμη ή δημητριακά, ψιλοκόβεις το αγαπημένο σου φρούτο και τέλος, μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι ή μαρμελάδα.

Είναι μια υγιεινή επιλογή, καθώς το γιαούρτι είναι χαμηλό σε λιπαρά ενώ, λόγω των πρωτεϊνών του, δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα. Ταυτόχρονα, το μέλι και τα δημητριακά σου δίνουν αυτή τη γλυκιά γεύση που αναζητάς.

2. Ρυζογκοφρέτες με μέλι

Είτε σου αρέσουν οι ρυζογκοφρέτες, είτε οι φρυγανιές, είτε απλά το ψωμί, το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίξεις λίγο μέλι ή μαρμελάδα και έχεις έτοιμο ένα γλυκό και υγιεινό σνακ για να πάρεις μαζί σου. Μπορείς, επίσης, να αυτοσχεδιάσεις προσθέτοντας ταχίνι με κακάο ή φυστικοβούτυρο αν σου αρέσουν περισσότερο αυτές οι γεύσεις. Χρειάζεται ωστόσο λίγο προσοχή στην ποσότητα. Μέχρι μια με δυο κουταλιές της σούπας είναι υπεραρκετές.

3.Φρουτοσαλάτα

Καθημερινά είναι ιδανικό να καταναλώνουμε 2 με 3 φρούτα. Με μια φρουτοσαλάτα μπορείς να λάβεις τις απαραίτητες βιταμίνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου μια και καλή, στο γραφείο. Μπορείς να προσθέσεις και λίγους ξηρούς καρπούς, ώστε να πάρεις ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και να δώσεις στον οργανισμό σου την ενέργεια που χρειάζεται.
Τι να προσέξεις!

Πολύ συχνά επιλέγουμε γλυκά σνακ που θεωρούμε υγιεινά, όμως στην πραγματικότητα κρύβουν πολλές θερμίδες. Κλασικό παράδειγμα είναι οι μπάρες δημητριακών και τα αποξηραμένα φρούτα.

Οι μπάρες δημητριακών, ακόμα και οι διαίτης, αν και αποτελούν ένα σχετικά υγιεινό σνακ, περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και συντηρητικών. Λόγω της πολύ γλυκιάς τους γεύσης, εθίζουν σταδιακά το οργανισμό στην ζάχαρη και στο γλυκό με αποτέλεσμα να τις αποζητάς συνέχεια.

Το ίδιο ισχύει και για τα αποξηραμένα φρούτα. Περιέχουν πολλή ζάχαρη για να διατηρηθούν. Επίσης, δεν δίνουν τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες του φρέσκου φρούτου. Και παρόλο που ένα αποξηραμένο φρούτο αντιστοιχεί σε ένα φρέσκο φρούτο, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα φας μόνο ένα, γιατί δεν προκαλούν τον ίδιο κορεσμό. Πράγμα που σημαίνει ότι φορτώνεις τον οργανισμό σου με την ζάχαρη που περιέχεται στα φρέσκα φρούτα. Προτίμησε επομένως, αντί για τυποποιημένα τρόφιμα, να επιλέξεις τις πιο απλές, σπιτικές επιλογές για ένα γλυκό σνακ.

Περισσότερες πληροφορίες για θέματα σχετικά με τη διατροφή, την υγεία και το fitness μπορείς να βρεις στο http://geonutrition.gr/.

thriveglobal.gr

Διατροφή

Σκεφτήκατε ποτέ πόσες ώρες ημερησίως βρίσκεστε μπροστά από μια οθόνη (του κινητού, του υπολογιστή, της τηλεόρασης);

Αν τις υπολογίσετε, πιθανότατα το άθροισμα να σας προβληματίσει πολύ.

Η καλή ποιότητα της όρασής μας, δεν είναι δεδομένη. Βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις καθημερινές μας επιλογές σε πολλά επίπεδα.

Με άλλα λόγια, αν ταλαιπωρείτε σε καθημερινή βάση τα μάτια σας, τότε υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να προκύψουν αργά ή γρήγορα δυσκολίες.

Η διατροφή παίζει, επίσης, έναν σπουδαίο ρόλο στην προστασία και βελτίωση της όρασής σας.

«Την διατροφή σας... και τα μάτια σας»: Υπάρχουν τροφές που μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στην καλή υγεία των ματιών σας (σσ. αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορούν να φέρουν δραστική βελτίωση αν εσείς εξακολουθείτε να έχετε απερίσκεπτη συμπεριφορά απέναντί τους στην καθημερινότητά σας).

Τόσο η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση, όσο και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας θεωρούν ότι οι παρακάτω τροφές περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία των ματιών, όπως διαβάζουμε στο medicalnewstoday.com.

Ποιες τροφές είναι σύμμαχοι στην προστασία των ματιών σας και την βελτίωση της όρασής σας;

1) Ψάρι: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δρουν ευεργετικά στην υγεία των ματιών.

Λιπαρά ψάρια όπως τόνος, σολομός, πέστροφα, σκουμπρί, σαρδέλα, γαύρος και ρέγγα αποτελούν πλούσια πηγή.

2) Ξηροί καρποί και όσπρια:

Οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμεγά-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.

Tροφές όπως: καρύδια, κάσιους και φυστίκια μπορούν να ωφελήσουν πραγματικά.

3) Σπόροι: Τα ίδια θρεπτικά συστατικά θα βρείτε και στους σπόρους. Σπόροι chia και λιναρόσπορος είναι οι τοπ τροφές αυτής της κατηγορίας.

4) Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C –η τελευταία δρα για την υγεία των ματιών, όπως η βιταμίνη Ε. Θα την βρείτε στα λεμόνια, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ.

5) Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμίνης C. Και οι τρεις επιδρούν θετικά στην προστασία της όρασης. Το σπανάκι και  η λαχανίδα είναι οι τοπ τροφές αυτής της κατηγορίας.

6) Καρότα: Πλούσια σε βιταμίνη Α και β-καροτίνη (σσ. προβιταμίνη της βιταμίνης Α- έχει αντιοξειδωτική δράση για την όραση).

7) Βοδινό κρέας: Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο- βοηθά μακροπρόθεσμα στην υγεία των ματιών καθυστερώντας την απώλεια όρασης που φέρνει το πέρασμα του χρόνου.

8) Γλυκοπατάτες: Όπως τα καρότα, έτσι και οι γλυκοπατάτες, είναι πλούσια σε β-καροτίνη. Παράλληλα είναι πηγή βιταμίνης Ε.

9) Αυγά: Πλούσια πηγή βιταμίνης C, E και ψευδάργυρου. Θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για την υγεία των ματιών.

10) Νερό: Εμποδίζει την αφυδάτωση και κατ’επέκτασιν την ξηρότητα των ματιών.

bovary.gr

Διατροφή

Γιατί νιώθεις ότι θέλεις να φας μεσημεριανό πριν από τις 12 το μεσημέρι;
Γιατί ενώ το ρολόι δεν έχει δείξει ακόμα 12, εσείς λιγουρεύεστε το περιεχόμενο του τάπερ ή της κατσαρόλας σας;

Ένας γενικός διατροφικός κανόνας είναι πως όσο πιο νωρίς τρως το κυρίως γεύμα σας, είτε μεσημεριανό, είτε βραδινό, τόσο το καλύτερο για τον οργανισμό. Είναι γνωστό εξάλλου πως το να τρώμε αργά δεν κάνει καλό. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο, ειδικά αν είστε στη δουλειά, είναι πιθανό να μη σας «βγάζει» η μέρα και εκεί, γύρω στις 3 με 4 το απόγευμα, να μην έχετε τι να φάτε.

Τι δείχνει αυτή η αίσθηση ενισχυμένης όρεξης που νιώθετε από νωρίς; Και τι μπορείτε να κάνετε για να την περιορίσετε;

Όπως συμβουλεύει η διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια του σάιτ NutritiousLife.com, παίρνοντας σαν δεδομένο ότι τρώτε ένα ολοκληρωμένο πρωινό (δηλαδή κάτι που περιέχει πρωτείνη, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, όπως ένα μπολ βρώμης με ξηρούς καρπούς), ίσως αυτό που αισθάνεστε λίγο πριν τις 12 να μην είναι πραγματική πείνα.
Μερικές φορές, το να γνωρίζουμε ότι το γεύμα μας βρίσκεται σε απόσταση λίγων μόλις εκατοστών, μας κάνει να νιώθουμε ότι πεινάμε χωρίς πραγματικά να πεινάμε.

Επιπλέον, μια μεγάλη αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι περνάμε ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας σκεπτόμενοι το φαγητό λόγω συναισθηματικής πείνας. Και τα ότι είμαστε και μόνιμα συνδεδεμένοι με τα social media (και το internet γενικά) τα οποία είναι γεμάτα με βιντεάκια από λαχταριστά φαγητά δεν βοηθάει ιδιαίτερα.

Ποια είναι η λύση; Να μάθουμε να εξετάζουμε και να αξιολογούμε την πείνα μας. Έτσι, τη στιγμή που ακούτε το στομάχι σας να γουργουρίζει, αναρωτηθείτε αν αυτό που ζητάει είναι όντως κυρίως γεύμα ή απλώς ένα σνακ. Μαθαίνοντας το σώμα μας και «ακούγοντας» τι ζητάει, αρχίζουμε να τρώμε πιο συνειδητά. Κι αν αυτό είναι στις 11, τότε ας είναι!

Aν, πάλι, αυτό που ζητάτε είναι απλώς ένα pre-lunch σνακ, τότε δοκιμάστε μια αγγουροσαλάτα με ξύδι ή μήλο με λίγες κουταλιές του γλυκού φυστικοβούτυρο.

Για ένα ελαφρύ γεύμα που θα σας χορτάσει χωρίς να σας φουσκώσει στη δουλειά, δοκιμάστε να συνδυάσετε μια πράσινη σαλάτα με 150 γρ. ψητό κοτόπουλο, 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι και 1 κ.σ. ξηρούς καρπούς.

bovary.gr

Διατροφή

Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να τα καταναλώνουν για λόγους υγείας.

Ποιες είναι όμως, πιο συγκεκριμένα, οι ευεργετικές ιδιότητες των φασολιών;

Δείτε παρακάτω έξι λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξετε τα φασόλια (και γενικότερα τα όσπρια) στη διατροφή σας:

1. Τα φασόλια βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους

Μπορεί να ευθύνονται για αύξηση της παραγωγής… (δύσοσμων κυρίως) αερίων, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλετε από τη διατροφή σας. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του health.com, όσο πιο συχνά καταναλώνει κανείς όσπρια, τόσο λιγότερες… στομαχικές αναταράξεις (και τα αέρια παράγωγά τους) θα νιώθει.

2. Τα φασόλια περιέχουν πολλές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να νιώθουμε «γεμάτοι», κάτι που σημαίνει ότι δε θα νιώθουμε την ανάγκη να τσιμπολογούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε περίπου 25 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα. Μισή κούπα βρασμένα λευκά φασόλια περιέχουν σχεδόν 10 γραμμάρια φυτικές ίνες.

3. Τα φασόλια βοηθούν στην πέψη

Τα φασόλια περιέχουν τόσο διαλυτές, όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες επιβραδύνουν την πέψη ενισχύοντας το αίσθημα ότι είστε «γεμάτοι», ενώ οι δεύτερες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

4. Τα φασόλια βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Εκτός από πλούσια πηγή φυτικών ινών, τα φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι υδατάνθρακες που περιέοχυν τα φασόλια απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

5. Τα φασόλια βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα ξεκινά από… τη διατροφή μας. Σύμφωνα με μια έρευνα, που είχε δημοσιευτεί στο Canadian Medical Journal ανέφερε ότι μια μερίδα φασόλια, αρακά ή φακές την μέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 5% και να ρίξει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών κατά 5-6%.

6. Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου

Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ωστόσο για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα όσπρια από τον οργανισμό, φροντίστε να τα συνδυάσετε με κάποιο τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C.

Διατροφή

Μια νέα διατροφική τάση έχει κάνει την εμφάνισή της στο Χόλιγουντ και πολλά αστέρια όπως το μοντέλο Miranda Kerr και η ηθοποιός Kate Hudson την ακολουθούν κατά γράμμα. Η δίαιτα αυτή ονομάζεται Golo και εστιάζει στη μείωση του βάρους μέσω της διαχείρισης της ινσουλίνης.

Η Golo δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Keith Albow και ουσιαστικά είναι μια δίαιτα μεταβολισμού. Η θεωρία είναι η εξής: πρέπει να διατηρείται χαμηλή η περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα, έτσι ώστε η ινσουλίνη να μετατρέπει τη ζάχαρη σε ενέργεια, με αποτέλεσμα την απώλεια κιλών.

Η δίαιτα Golo ξεκινά με ένα πρόγραμμα για την τόνωση του μεταβολισμού και τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Προτείνει λοιπόν να καταναλώνουμε κυρίως αυγά, κρέας, ψάρια, όσπρια και λαχανικά.

Προωθεί επίσης ένα συμπλήρωμα που ονομάζεται GOLO Release, το οποίο περιλαμβάνει φυτικό εκχύλισμα και μέταλλα και υποστηρίζει πως ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνει την ενέργεια και μειώνει την πείνα. Εκτός από το διατροφικό πρόγραμμα η δίαιτα Golo προτείνει την ενασχόληση της σωματικής άσκησης μέσω μεθόδων κατάρτισης και γυμναστικής όπως HIIT. Η συγκεκριμένη δίαιτα υπόσχεται απώλεια δέκα κιλών σε ένα μήνα.

Πόσο υγιής είναι η δίαιτα Golo;

Δέκα κιλά σε τέσσερις εβδομάδες; Εδώ πρέπει να επισημάνω πως η γρήγορη μείωση βάρους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μυϊκής μάζας, που συνεπάγεται με μείωση του μεταβολισμού. Έτσι μόλις αρχίσετε και πάλι να αυξάνετε την πρόσληψη θερμίδων θα ανακτήσετε το χαμένο βάρος, αλλά αυτή τη φορά θα έχετε μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και μικρότερο ποσοστό μυϊκής μάζας. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Επίσης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η απώλεια βάρους θεωρείται ασφαλής όταν κυμαίνεται μεταξύ 2-4 κιλά ανά μήνα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ατόμου.

Διατροφή

Το γνωστό σε όλους μας αποξηραμένο σταφύλι κάθε άλλο παρά ταπεινός καρπός είναι.

Τι είναι η κορινθιακή σταφίδα;
Γλυκιά, νόστιμη ελληνική και φημισμένη, η κορινθιακή σταφίδα είναι η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας. Καλλιεργείται σε περιοχές της Βόρειας και της Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και στη Ζάκυνθο. Με μορφή ρυτιδώδη, είναι το δροσερό σταφύλι στην αποξηραμένη του μορφή.

Λίγη ιστορία
Η Ελλάδα, στηρίζοντας την οικονομία της για πολλά χρόνια στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, παρέμεινε αγροτική καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα με βασικά προϊόντα τα δημητριακά και τη σταφίδα. Το 1871, νέοι μικροϊδιοκτήτες γης στράφηκαν προς την καλλιέργεια σταφίδας ενώ η παραγωγή της κορινθιακής ποικιλίας εκτινάχθηκε στα ύψη με εξαγωγές γύρω στα 1877. Είναι η περίοδος που τα γαλλικά αμπέλια έπαθαν την ασθένεια της φυλλοξήρας, γεγονός που καθυστέρησε τη λεγόμενη ‘σταφιδική κρίση’ που ακολούθησε το 1893. Κατά το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, το ‘σταφιδικό ζήτημα’ άρχισε να χάνει την οξύτητά του για πολλούς λόγους. Ήταν όμως ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός στην Ελλάδα μετά από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Σήμερα,η κορινθιακή ή μαύρη σταφίδα θεωρείται παγκοσμίως μοναδικό προϊόν και στην Ελλάδα παράγεται σε ποσοστό άνω του 80%.

Διατροφικές ιδιότητες
Διάσημη από την αρχαιότητα, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Έχει αντικαρκινική δράση ενώ ακόμα και τα κουκούτσια, όταν αυτά υπάρχουν, συνεισφέρουν στο αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο. Σαφώς λοιπόν αποτελεί και ένα εξαιρετικό σνακ ακόμα και για όσους γυμνάζονται αφού είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας. Δίκαια την αποκαλούν και “ελληνικό μαύρο χρυσό”, εφόσον διαπιστωμένα περιέχει συστατικά που βρίσκουμε στις λεγόμενες “υπερτροφές”. Επίσης, αποδεδειγμένα χορταίνει, οπότε βοηθά στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Οι επιστήμονες προτείνουν να βάλουμε τη σταφίδα στην καθημερινή μας διατροφή, καταναλώνοντάς τη ως μία από τις τρεις μερίδες φρούτων που πρέπει να έχουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιο μας.

Πού τη χρησιμοποιούμε;
Σε γλυκά ή φαγητά θα τη χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε μια διακριτική γλυκιά πινελιά στις συνταγές μας. Σε κέικ, πίτες, τάρτες αλλά και σε ψητά καθώς και γεμίσεις κρεατικών ή πουλερικών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις τροφίμων που η αντιοξειδωτική τους συμπεριφορά κατά το μαγείρεμα-ψήσιμο παραμένει σταθερή ή σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνεται κιόλας.

Από: Ελευθερία Βασιλειάδη

Διατροφή

Σκέτα, βραστά ή ψητά, αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Είναι σήμα κατατεθέν του χειμώνα, από τότε που τα αναγνωστικά του Δημοτικού συνέδεαν την έλευση του κρύου με την παρουσία του καστανά στη γωνία. Τα κάστανα ήταν μια αξιόλογη πηγή τροφής σε πολλούς πολιτισμούς, ιδίως σε αυτούς της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας και της Μεσογείου, και έχουν καλλιεργηθεί για περισσότερα από 6.000 χρόνια στην Κίνα και 3.000 χρόνια στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες θεωρούσαν τα κάστανα ανώτερα από τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια.
Τα κάστανα δεν είναι συχνά οι πρώτοι σπόροι που σκέφτεστε όταν θέλετε κάποιο σνακ, αλλά από τη στιγμή που θα γνωρίσετε τα θρεπτικά οφέλη που προσφέρει, μπορείτε να το ξανασκεφτείτε.

Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική και γίνονται και αλέυρι κυρίως σε περιοχές της Ασίας.

Κύριες περιοχές που ευδοκιμεί το κάστανο στην Ελλάδα είναι η Μακεδονία, Θεσσαλία. Καλλιεργείται και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και συναντάται σε αρκετά ακόμη μέρη στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα:

-Θερμίδες

Τα κάστανα αποτελούν μια τροφή με υψηλή θερμιδική αξία, αφού 100 g κάστανα περιέχουν 213 θερμίδες, ως επί το πλείστον προέρχονται από την υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες τους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου το 2009 «Εφημερίδα της γεωργικής και της Χημείας Τροφίμων».
Πιο συγκεκριμένα, οι 186 θερμίδες προέρχονται από τους υδατάνθρακες, οι 18,9 θερμίδες από το λίπος και οι υπόλοιπες 8,4 θερμίδες προέρχονται από τις πρωτεΐνες Μια μερίδα κάστανου παρέχει περίπου 11% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για το σύνολο των θερμίδων, η οποία βασίζεται σε μια καθημερινή διατροφή των 2.000 θερμίδων.

-Φυτικές Ίνες

Η περιεκτικότητα σε ίνες είναι, 3 g ανά 100 g, είναι υψηλότερη από αυτή των καρυδιών, με 2,1 g ανά 100 g, των πεκάν, 2,3 g ανά 100 g και στα φιστίκια 1,9 g ανά 100 g, αλλά περίπου το μισό των φουντουκιών. Η περιεκτικότητα τους σε ίνες τους το καθιστούν τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
-Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, την ενέργεια και το σχηματισμό νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ένα φλιτζάνι ψημένα κάστανα προσφέρει 0,7 mg της βιταμίνης Β-6, και ενώ αυτό μπορεί να μην ακούγεται αρκετό, στην πραγματικότητα αποτελεί το 36% ης συνιστώμενης ημερήσιας αξίας όπως καθορίζεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι το φυλλικό οξύ( παίζει θεμελιώδη ρόλο στην κύηση, καθώς προλαμβάνει την εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων του εμβρύου κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξής του), η θειαμίνη ή Β-1, η ριβοφλαβίνη ή Β-2, η νιασίνη ή Β-3 και το παντοθενικό οξύ. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και β-καροτένιου(αντιοξειδωτικά).

Τα κάστανα επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C αποτελώντας μια πολυ καλή επιλογή για την βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Περιέχουν επίσης μέταλλα, όπως κάλιο, χαλκό και μαγνήσιο, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον, τα κάστανα είναι χαμηλά σε οξαλικά ,ενώσεις που σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά, με λιγότερο από 85 mg ανά 100 g, σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς. Είναι πλούσια πηγή του μονοακόρεστων λιπαρών, όπως ελαϊκό οξύ (18:1) και παλμιτελαϊκό οξύ (16:01).Μελέτες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λίπη στη διατροφή βοηθούν τόσο στη μείωση της ολικής όσο και της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη) στο αίμα.

Αξίζει ν’αναφέρουμε πως το κάστανο είναι τρόφιμο ελεύθερο γλουτένης και σιταριού που σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη καθώς και από άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες στα σιτηρά.

Τέλος, εάν θέλετε να αποφύγετε την κατανάλωση ξηρών καρπών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμιδικό περιεχόμενο, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καταναλώσετε κάστανα. Σε σύγκριση με άλλα δημοφιλή ξηρούς καρπούς σνακ, τα κάστανα είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Ένα φλιτζάνι καβουρδισμένα κάσιους περιέχει 786 θερμίδες και 63,5 g του συνολικού λίπους, αλλά το ίδιο μέγεθος μερίδα ψητά κάστανα περιέχει 350 θερμίδες και μόνο 3,15 g του συνολικού λίπους.

Στοιχεία Θρεπτική Αξία Ποσοστό(%) RDA
Κάστανα Ευρωπαϊκά ωμά, διατροφική αξία ανά 100 g
Ενέργεια 213 Kcal 11%
Υδατάνθρακες 45.54 g 35%
Πρωτείνες 2.42 g 4%
Ολικά λιπαρά 2.26 g 10%
Χοληστερόλη 0 mg 0%
Διαιτητικές ίνες 8.1 g 21%
Vitamins
Φυλλικό οξύ 62 µg 15.5%
Νιασίνη 1.179 mg 7%
Παντοθενικό οξύ 0.509 mg 11%
Πυριδοξίνη 0.376 mg 29%
Ριβοφλαβίνη 0.168 mg 13%
Θειαμίνη 0.238 mg 20%
Βιταμίνη A 28 IU 1%
Βιταμίνη C 43 mg 72%
*(ΣΗΠ) :Συνιστώμενη Ημερησία Ποσότητα

Πηγή: NutritionData.com
Προετοίμασε το δυναμωτικό κολατσιό σου.

Σε ένα σακουλάκι βάλε 5 αμύγδαλα, 5 φουντούκια, λίγο κολοκυθόσπορο/λιναρόσπορο, σταφίδες και φυσικά 2 καθαρισμένα από την προηγούμενη μέρα κάστανα. Συμπερασματικά, βλέπουμε πως αν καταναλώσουμε τα κάστανα με μέτρο μπορούμε να τα απολαύσουμε όλες σχεδόν τις ώρες της ημέρας και σε διαφορετικές μορφές, παίρνοντας παράλληλα όλα τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Κέλλυ Ε. Μελιτζάνη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

botrini.gr

Διατροφή


Περιέχει επίσης ελάχιστα λιπαρά, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους με αυξημένα ποσά άλιπης πρωτεΐνης.

Γράφει: Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης
Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει τη θέση που της αξίζει και αποτελεί το βασικό έδεσμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έχει λευκό νόστιμο κρέας, με ελάχιστα λιπαρά ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση.

Πατρίδα της θεωρείται η Αμερική και οι πρώτοι που την εξημέρωσαν ήταν οι Αζτέκοι. Την πρωτοσυνάντησαν οι Ισπανοί θαλασσοπόροι στο Μεξικό, την ονόμασαν ινδικό κοτόπουλο, νομίζοντας ότι βρίσκονταν στις Ινδίες και την μετέφεραν στην Ευρώπη, όπου μετά τη Γαλλία και την Αγγλία, έγινε παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο σε πολλές χώρες.

Αν και στην Ελλάδα έφτασε κάπως αργά, τον 16ο – 17ο αιώνα και την τρώμε μονάχα μια φορά τον χρόνο, δεν παύει να αποτελεί μια εξαίρετη πρωτεϊνική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Αρκεί, να αποφεύγετε την πέτσα, η οποία περιέχει μεγάλο ποσοστό λιπαρών και μάλιστα κακής ποιότητας.

Τέλος, στη χώρα μας η μαύρη γαλοπούλα εκτρέφεται κυρίως στο νομό των Σερρών (80%), ενώ η διατροφή της περιλαμβάνει καλαμπόκι και τριφύλλι. Εκτρέφεται κυρίως για το νόστιμο κρέας της, τα αυγά και τα πούπουλά της.

Η γαλοπούλα έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β6, Β3, Β2, Β12), σίδηρο (ανεβάζει τον αιματοκρίτη), φώσφορο (για γερά οστά και δόντια) και κάλιο (καρδιολογική δράση) που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.

Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό.

Περιέχει 74% πρωτεΐνες, εύπεπτες και είναι πλούσια σε βασικά αμινοξέα που βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Περιέχει επίσης ελάχιστα λιπαρά, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους με αυξημένα ποσά άλυπης πρωτεΐνης.

Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο που αυξάνει την άμυνα του οργανισμού, φώσφορο και μαγνήσιο, το οποίο δρα καταπραϋντικά και ηρεμιστικά, μειώνοντας τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Τέλος, το κρέας της γαλοπούλας είναι μαλακό και εύπεπτο ενώ είναι εξαίρετο συμπλήρωμα φυτικών τροφών.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς:

Καλό θα είναι να προμηθεύεστε τη γαλοπούλα από επίσημα σημεία πώλησης, όπως τα κρεοπωλεία ή τα σούπερ μάρκετ και όχι από πλανόδιους πωλητές, αποφεύγοντας έτσι πιθανές μολύνσεις ή αλλοιώσεις του κρέατος από μη σωστή τήρηση των κανόνων φύλαξης και υγιεινής.

Το βάρος της κυμαίνεται από 4 -14 κιλά, αλλά προτιμάτε μια μέτρια σε βάρος, περίπου 6 κιλά (μισό κιλό ανά άτομο).

Τσεκάρετε πάντα στην συσκευασία την ημερομηνία σφαγής και τη χώρα προέλευσης. Αν όμως αγοράσετε φρέσκια γαλοπούλα προσέξτε τυχόν επιφανειακές δερματικές αλλοιώσεις, όπως το μελανό χρώμα ή το γλοιώδες επίστρωμα. Οι γαλοπούλες βιολογικής εκτροφής πρέπει να φέρουν το ειδικό σήμα του ΟΠΕΓΕΠ.

Αν πάρετε κατεψυγμένη, προσέξτε την θερμοκρασία συντήρησής της (-180C) και στην αεροστεγή συσκευασία της να μην υπάρχουν κρύσταλλοι πάγου ή περίεργα υγρά, δείγμα κακής συντήρησης.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος:

Γίνεται γεμιστή ή σκέτη. Ψήστε την σε σιγανή φωτιά και χαμηλή θερμοκρασία (σε 175 βαθμούς για 3 ½ με 5 ½ ώρες), για να διατηρηθεί το κρέας της ζουμερό. Αν θελήσετε να την κάνετε ακόμη πιο ‘λαιτ’, αποφύγετε να την αλείψετε με βούτυρο ή λάδι, αφαιρέστε το δέρμα (πέτσα) και ψήστε την μέσα σε ειδική σακούλα ή αλουμινόχαρτο για να κρατήσει την υγρασία της και τους φυσικούς χυμούς της.

Μια άλλη πρόταση θα ήταν να την βράσετε πριν την ψήσετε.

Όσον αφορά τη γέμιση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου γεύματος δεν είναι ανάγκη να την αποφύγετε. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρές διορθωτικές αλλαγές ώστε να μειώσετε το θερμιδικό της φορτίο. Έτσι, αποφύγετε να βάλετε κιμά ή αλλαντικά και προσθέστε ρύζι, ξερά φρούτα, λαχανικά, ψωμί, κάστανα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες για να δώσετε γεύση και άρωμα.

 

Διατροφή

Τι συνέβη όταν ήπια δύο φορές περισσότερο νερό, απ΄ότι συνήθως για μια εβδομάδα

Το νερό δίνει ενέργεια, αποτοξινώνει, ενυδατώνει, αναζωογονεί.

Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας κι επειδή κάθε στιγμή χάνεται ένα μεγάλο μέρος από το νερό που υπάρχει στο σώμα μας για τις ανάγκες μιας σειράς από λειτουργίες, είναι σημαντικό να το αναπληρώνουμε.

Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για τη νοητική κατάσταση του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο που ένας ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει για αρκετό καιρό χωρίς φαγητό, ενώ λίγες μόνο μέρες χωρίς νερό.

Συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος ζει 45-60 μέρες χωρίς φαγητό, αλλά μόνο 9-12 μέρες το πολύ χωρίς νερό.

Το νερό επίσης μας βοηθά να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού, ενώ κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην καύση περισσότερων θερμίδων.

Αν σκεφτεί κανείς ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 2/3 περίπου από νερό, τότε θα καταλάβει πόσο απαραίτητο είναι να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Και υπάρχουν πολλοί που δεν το κάνουν.

Μια γυναίκα έκανε ένα πείραμα και αποφάσισε για μια εβδομάδα να πιει διπλάσιο νερό απ΄ ότι συνήθως έκανε στο παρελθόν.

Οπως διαβάζουμε στο Shape.com οι συνέπειες της διπλάσιας κατανάλωσης νερού ήταν οι ακόλουθες:

1. Τη βοήθησε να μειώσει την επιθυμία της για τσιμπολόγημα

Αν θέλεις να περικόψεις θερμίδες, πιες ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα σου ή όταν πεινάς. Το νερό σίγουρα θα σε βοηθήσει να μειώσεις την επιθυμία σου για σνακ. Το νερό θα καταλάβει κάποιο χώρο στο στομάχι σου και θα χρειαστεις λιγότερη τροφή.

2. Ξυπνούσε με περισσότερη όρεξη και ενέργεια

Η αφυδάτωση, ακόμα και η ήπια, μπορεί να σε εξασθενίσει και να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη. Ενα ενυδατωμένο σώμα έχει περισσότερη ενέργεια και αποτελεί τον τέλειο σύμμαχο για να καταπολεμήσεις την πρωινή νύστα. Οταν ξυπνάμε το πρωί το σώμα μας είναι αφυδατωμένο. Καλό είναι λοιπόν, να πίνεις ένα ποτήρι νερό γιατί σίγουρα θα σε αφυπνίσει.

3. Πήγαινε περισσότερο στην τουαλέτα

Πριν κάνει το πείραμα, πήγαινε μία φορά κάθε τρεις με τέσσερις ώρες στην τουαλέτα. Ομως, ήταν αναμενόμενο ότι όσο περισσότερο έπινε νερό, τόσο περισσότερο συχνά ήθελε να πάει στην τουαλέτα. Με τόσα ποτήρια νερό, λογικό δεν είναι να τρέχεις στην τουαλέτα κάθε μισή ώρα; Αν το κάνεις κι εσύ, τότε θα δεις ότι η τουαλέτα θα γίνει η καλύτερη σου φίλη!

4. Οι μαύροι κύκλοι εξαφανίστηκαν

Συνήθως οι μαύροι κύκλοι στα μάτια εμφανίζονται λόγω της αφυδάτωσης ή όταν έχεις φάει την προηγούμενη μέρα ένα γεύμα με πολύ αλάτι. Το πολύ νερό όμως θα τους εξαφανίσει. Φυσικά και ο σωστός ύπνος.

5. Εχασε βάρος

Εαν πίνεις αρκετά υγρά αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κορεσμού και κατ΄επέκταση την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού. Η έλλειψη ενυδάτωσης προκαλεί την αύξηση της ορμόνης του άγχους, κορτιζόλη, που έχει ως αποτέλεσμα την εναπoθέτηση κοιλιακού λίπους.

6. Μειώθηκαν οι πονοκέφαλοι

Πολλές φορές οι ειδικοί τονίζουν ότι τα αίτια των πονοκεφάλων προέρχονται από την έλλειψη νερού. Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τους πονοκεφάλους. Επίσης το νερό βοηθά προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης.

bovary.gr

Διατροφή

Ποιες υπερτροφές γίνονται επικίνδυνες αν το παρακάνετε
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 
Υπάρχουν πολλές “σούπερ” υγιεινές τροφές, τις οποίες οι διατροφολόγοι συνιστούν σε όλους τους ανθρώπους, αφού μας προσφέρουν πολύ σημαντικά οφέλη σχεδόν για κάθε πτυχή της υγείας μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η ρήση “όσο περισσότερο, τόσο καλύτερο”, δεν βρίσκει πάντοτε εφαρμογή και ας αφορά καλά πράγματα στην ζωή μας. Παν μέτρον άριστον, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

Μερικές τροφές μπορεί να είναι πολύ καλές για σας, εφόσον τις καταναλώνετε τακτικά και με μέτρο, αλλά μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επιβλαβείς σε μεγάλες ποσότητες.

Δείτε 6 απίστευτα υγιεινές τροφές που μπορεί να σας βλάψουν, αν τις καταναλώνετε συχνά σε μεγάλες ποσότητες:
Ω-3 λιπαρά οξέα: Είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Ωστόσο, η περίσσεια ωμέγα-3 οξέων μπορεί να επιφέρει μείωση της πυκνότητας του αίματος. Το ιχθυέλαιο έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες.
Τόνος: Τόνος περιέχει πολλές σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να περιέχει αυξημένες ποσότητες μεθυλυδράργυρου, λόγω της ρύπανσης των ωκεανών. Σε υψηλά επίπεδα, ο μεθυλυδράργυρος είναι μια νευρολογική τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτές περιλαμβάνουν τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε παιδιά, προβλήματα όρασης, έλλειψη συντονισμού και μειωμένη ακοή και ομιλία.
Κανέλα: Κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Ακόμα περιέχει κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις. Η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη κουμαρίνης είναι 0,1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Εάν υπερβαίνετε συχνά κατά πολύ αυτό το όριο, τότε μπορεί να προκαλέσετε τοξικότητα του ήπατος και καρκίνο.
Μοσχοκάρυδο: Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται ως μυρωδικό σε πολλά φαγητά. Σε χαμηλές δόσεις, δεν επηρεάζει την υγεία. Ωστόσο, περιέχει μυριστικίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση σε μεγάλες δόσεις.
Καφές: Ο καφές έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες σε κάποιους ανθρώπους. Η κατανάλωση πάνω από 500-600 mg ανά ημέρα μπορεί να “συντρίψει” το νευρικό σύστημα, προκαλώντας αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, κράμπες στο στομάχι, ταχυπαλμία και μυϊκό τρόμο.
Συκώτι: Το συκώτι περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α και χαλκό, τα οποία οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε υπερβολικές ποσότητες. Η υπερβολική λήψη βιταμνίνης Α προκαλεί τοξικότητα στο αίμα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στην όραση, πόνο στα οστά με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, ναυτία και έμετο. Η υπερβολική κατανάλωση χαλκού μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα του χαλκού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και νευροεκφυλιστικές μεταβολές, ενώ μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer.
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το

https://www.healthline.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή