Ιανουαρίου 27, 2020

Διατροφή

Οι περισσότεροι το θυμούνται μόνο σε περιόδους νηστείας, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τα πραγματικά του οφέλη, αφού αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία.


Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών φαγητών.

Τι κερδίζετε με μόλις μία κουταλιά ταχίνι

➜ Ενέργεια 89 θερμίδες
➜ Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
➜ Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
➜ Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
➜ Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
➜ Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
➜ Ασβέστιο 64 mg
➜ Σίδηρος 1,34 mg
➜ Μαγνήσιο 14 mg
➜ Φώσφορος 110 mg
➜ Κάλιο 62 mg
➜ Νάτριο 17 mg
➜ Ψευδάργυρος 0,69 mg
➜ Χαλκός 0,242 mg
➜ Μαγγάνιο 0,218 mg
➜ Σελήνιο 0,3 μg
➜ Θειαμίνη 0,183 mg
➜ Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
➜ Νιασίνη 0,818 mg
➜ Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
➜ Βιταμίνη Β6 0,022 mg
➜ Φυλλικό οξύ 15 μg
➜ Βιταμίνη E 0,04 mg

Πώς μας ωφελεί το ταχίνι

– Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου

– Καταπολεμά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού

– Εμποδίζει λόγω των συστατικών του την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης

– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό

– Λόγω των λιγνανών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

– Είναι ιδανικό για διαβητικούς καθώς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Τι είναι το ταχίνι

Το ταχίνι, στην κλασική του μορφή, αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής αλέσεως) και κατόπιν αλέθεται. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα προϊόντα ταχινιού που περιέχουν επιπλέον συστατικά, όπως π.χ. ταχίνι με μέλι ή κακάο ή πορτοκάλι, τα οποία ικανοποιούν διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις. Πρόκειται για ένα πολύτιμο τρόφιμο καθώς περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την καλή υγεία του οργανισμού μας.

Τα θρεπτικά συστατικά

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α.), αμινοξέα και υδατάνθρακες. Σπάνια μία και μόνο τροφή καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά τα συστατικά, που είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και για το λόγο αυτό, το ταχίνι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπέρ-τροφή (superfood).

Το ταχίνι, περιέχει επίσης σε ποσοστό 20% φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες όμως είναι χαμηλής βιολογικής αξίας. Όταν όμως συνδυαστεί με τρόφιμα όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιες των ζωικών πρωτεϊνών!

Ιδέες για να το απολαύσετε:

• Ως προϊόν επάλειψης σε ψωμί, φρυγανιές ή σε ψωμάκι σαν τοστ μόνο του ή με λίγο μέλι ή αναμειγμένο με κακάο για γεύση και υφή που θυμίζει πραλίνα.

• Αναμειγμένο με γιαούρτι, μπανάνα ή άλλα φρούτα.

• Σε αραβικές πίτες, σάλτσες για ζυμαρικά ή σαλάτες λαχανικών, σούπες με λαχανικά και θαλασσινά και σε πολλά ακόμα φαγητά.

• Ως ξεχωριστό dressing για τις σαλάτες, ανακατεύοντας ταχίνι με λίγο χυμό λεμονιού και μέλι. Μια άλλη ιδέα είναι dressing με ταχίνι, αβοκάντο, χυμό λεμονιού, και μερικές σταγόνες ταμπάσκο.

• Αναμειγμένο με πολτοποιημένα ρεβίθια (χούμους) ή άλλα όσπρια, όπως άσπρα φασόλια.

• Μαζί με κακάο σκόνη, χαρουπάλευρο ή ρευστή σοκολάτα για να φτιάξετε γλυκές πίτες, κέικ, κουλουράκια και μπάρες με νιφάδες δημητριακών.

• Ντιπ: για ένα υγιεινό σνακ προσθέστε σε λίγο ταχίνι, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και συνοδεύστε το με ωμά λαχανικά π.χ. καρότα, αγγουράκια, πιπεριές κομμένα σε στικς, σέλερυ, ντοματάκια, ραπανάκια.

• Σαν συστατικό σε σπιτικά γλυκά όπως το κέικ και τα μπισκότα.

Πηγές: www.onmed.gr, www.mama365.gr , newsitamea.gr

Διατροφή

Κράνα, η πανάρχαια υπερτροφή
Αναφέρθηκε πρώτη φορά στην Οδύσσεια του Ομήρου, και ήταν ο καρπός που έδωσε η Κίρκη στο πλήρωμα του Οδυσσέα, και το μετέτρεψε σε χοίρους. Η κρανιά είναι φυτό ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρώπη και περισσότερο στην λεκάνη της Μεσογείου, υπάρχει δε πλήθος ιστορικών αναφορών στους καρπούς της – τα κράνα – για τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κατέδειξαν ότι τα κράνα είναι τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο καρπό.

Η περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, βιταμίνης C, ασκορβικού οξέος, καροτίνη, και τανινών.

Κείμενα παραδοσιακής θεραπευτικής και εθνοφαρμακευτικές μελέτες αναφέρουν τα κράνα ως καρπούς αναζωογονητικούς, αναλγητικούς, αντισπασμωδικούς, καταπραϋντικούς, στυπτικούς, αιμοστατικούς, κατά της δίψας, κατά της διάρροιας, κατά της δυσεντερίας και της ελονοσίας.

Καθώς οι διατροφική τους αξία διαφοροποιείται ανάλογα με την ποικιλία και την γεωγραφική θέση, κάθε τόπος χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί τα κράνα για την αντιμετώπιση διαφορετικών ασθενειών και διαταραχών, και με διαφορετικό τρόπο. Αξιοσημείωτο όμως είναι , ότι υπάρχουν παγκόσμια ιστορικά στοιχεία όπου καταγράφεται η θεραπευτική χρήση των κρανών από όλους σχεδόν τους λαούς.

Από την Κίνα όπου χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη, μέχρι τις ΗΠΑ όπου τα χρησιμοποιούσαν οι Cherokee για την διάρροια, και από τους ινδιάνους της ΝΑ Αμερικής που τα χρησιμοποιούσαν για τους πόνους της μέσης, μέχρι την Κροατία που τα χρησιμοποιούν κατά της παχυσαρκίας, των αιματωμάτων και του πονοκεφάλου, τα κράνα αποδεικνύονται μια υπερτροφή με πολλές θεραπευτικές ικανότητες.

Στην Ελλάδα η συνήθης πρακτική πού απαντάται σε όλες σχεδόν τις περιοχές, είναι η αποθήκευση των καρπών τους, η αποξήρανσή τους, και η παρασκευή λικέρ που πίνεται όποτε παρουσιάζεται ανάγκη, καθώς η παρασκευή μαρμελάδας.

https://www.itrofi.gr

 

 

Διατροφή

Ένα οκτάωρο υγιεινής διατροφής
Όσο κι αν προσέχουμε τι τρώμε όσο βρισκόμαστε στο σπίτι, αν δεν κάνουμε το ίδιο και στο γραφείο, οι κόποι μας πηγαίνουν χαμένοι
Πόσες ώρες περνάτε στη δουλειά; Είτε είναι οκτώ, είτε έξι, είτε δώδεκα, ο οργανισμός σας δεν απαρνιέται τις διατροφικές του ανάγκες μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι. Αντιθέτως, τότε είναι που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη από σωστές επιλογές. Ακόμη και αν εργάζεστε μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, το σώμα σας εξακολουθεί να χρειάζεται καύσιμα για να καταφέρει να ανταπεξέλθει.

Όταν δουλεύουμε με άδειο στομάχι, δεν έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να συγκεντρωθούμε και να είμαστε παραγωγικοί. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε τις πιθανότητες να πέσουμε με τα μούτρα σε ανθυγιεινές, λιπαρές τροφές μόλις επιστρέψουμε στο σπίτι. Από την άλλη, ούτε τα βαριά γεύματα είναι σωστές επιλογές για το γραφείο, γιατί αναγκάζουν τον οργανισμό μας να στρέψει όλη την «προσοχή» του στο στομάχι μας. Έτσι, οι νοητικές μας λειτουργίες γνωρίζουν σημαντική πτώση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν;

Συμβουλές για ένα οκτάωρο υγιεινής διατροφής
Μην ξεκινάτε νηστική
Πριν φύγετε από το σπίτι, μην παραλείψετε να φάτε ένα καλό πρωινό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να αντισταθείτε στον πειρασμό της σφολιάτας. Μην ανησυχείτε: Δεν χρειάζεται να χάσετε ύπνο για να προετοιμάσετε ένα νόστιμο και υγιεινό πρόγευμα. Αρκεί να απλώσετε λίγο γιαούρτι, μερικά κομματάκια μπανάνας, λίγη καρυδόψιχα και κανέλα σε μια φρυγανιά Wasa Musli Gurmet. Έτσι, θα δώσετε έναν γλυκό τόνο στο πρωινό σας, ενώ ο οργανισμός σας θα απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα και τα θρεπτικά συστατικά της βρόμης, του καλαμποκιού, του κριθαριού και της όλυρας που κρύβονται σε αυτές τις πεντανόστιμες φρυγανιές!


Βάλτε δέκα στο δεκατιανό
Λίγη ώρα αφού φτάσετε στη δουλειά, ανοίξτε το δοχείο φαγητού σας και απολαύστε ένα ελαφρύ σνακ. Αν φροντίσετε να αποτελείται από τα κατάλληλα υλικά, αυτή η μικρή ποσότητα φαγητού θα εξασφαλίσει πως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας – επομένως και η ενέργειά σας – θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα. Οι υδατάνθρακες ολικής άλεσης, οι πρωτεΐνες και οι τροφές με καλά λιπαρά είναι σύμμαχοί σας σε αυτή την προσπάθεια. Δυο – τρεις φρυγανιές Wasa Sesam Gurmet με σολομό, τυρί κρέμα, αγγούρι και ξύσμα λεμονιού αποτελούν την ιδανική λύση. Οι λεπτές και τραγανές Sesam Gurmet παρασκευάζονται από αλεύρι σίκαλης 100% ολικής άλεσης και προζύμι και αποτελούνται κατά 20% από φυτικές ίνες. Έτσι, θα σας χαρίσουν ενέργεια και σας κρατήσουν χορτάτη για περισσότερη ώρα!


Μην μετατρέπετε τον καφέ σε επιδόρπιο
Πολλές από μας δεν μπορούμε να φανταστούμε την εργασιακή μας καθημερινότητα χωρίς μια κούπα καφέ. Πράγματι, αυτό το μαγικό ρόφημα πολλές φορές είναι το τελευταίο μας καταφύγιο όταν η συγκέντρωσή μας αρχίζει να μας εγκαταλείπει. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε γάλα, κρέμες, ζάχαρη και σιρόπια για να μας χαρίσει τα οφέλη του! Να θυμάστε ότι ένας καφές που… απαιτεί πολλές λέξεις για να τον περιγράψουμε, μπορεί να κρύβει έως και 400 θερμίδες, αλλά και πολλά λιπαρά. Γι’ αυτό, προτιμήστε την σκέτη εκδοχή του ή προσθέστε μόνο ζάχαρη – αλλά με μέτρο.

Θυμηθείτε ότι η δύναμη κρύβεται στην απλότητα
Το γεγονός ότι το μεσημέρι σάς βρίσκει στη δουλειά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστείτε στα σνακ μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι. Απλώς είναι προτιμότερο να επιλέγετε ελαφριά γεύματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, θα πάρετε τη δύναμη που έχετε ανάγκη για να συνεχίσετε, χωρίς να αισθανθείτε βαριά. Οι σαλάτες αποτελούν μια ιδανική λύση για το μεσημεριανό γεύμα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε μια σαλάτα με πράσινα λαχανικά, τυρί με χαμηλά λιπαρά, μπουκίτσες από ψητό φιλέτο κοτόπουλου και ένα ελαφρύ ντρέσινγκ με μουστάρδα. Για να απογειώσετε τη γεύση, σπάστε μερικές τραγανές φρυγανιές Wasa Original ώστε να παίξουν τον ρόλο του κρουτόν. Με μόλις 38 θερμίδες ανά φέτα και 19% περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, θα ικανοποιήσουν την πείνα και τον ουρανίσκο σας χωρίς να καταστρέψουν τη δίαιτά σας!

Διατροφή

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα άδειο στομάχι που διαμαρτύρεται κατά τα μεσάνυχτα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι ο ύπνος με άδειο στομάχι είναι ένας τρόπος για να χάσουν κιλά. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη βασίζεται στην υπόθεση ότι «οτιδήποτε τρώμε για βραδινό, μας παχαίνει». Ετσι, αρκετοί άνθρωποι ενώ πεινάνε, πέφτουν για ύπνο και πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν βάρος ή θα κοιμηθούν καλύτερα.

Αν ξαπλώσεις πεινασμένη ή χωρίς να έχεις φάει κάτι, σίγουρα δεν πρόκειται να κοιμηθείς καλά και όχι, δεν πρόκειται να χάσεις κιλά. Αυτό το αίσθημα πείνας θα σε αναγκάσει να καταβροχθίσεις οτιδήποτε βρεις στο ψυγείο το πρωί ή να σηκωθείς τα μεσάνυχτα για ένα σνακ. Εκτός όμως από αυτό, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν είναι καλό για τον οργανισμό σου να κοιμάσαι νηστική.

Βέβαια, δεν λέμε να φας αρκετά πριν πέσεις για ύπνο. Ολα θέλουν ένα μέτρο. Αλλωστε αν φας πολύ το βράδυ, δεν θα μπορέσεις να κοιμηθείς με γεμάτο το στομάχι, το πρωί θα ξυπνήσεις φουσκωμένη και θα παραλείψεις το πρωινό σου.

Δεν κάνει να κοιμάσαι νηστική
Για να εξασφαλίσεις ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο, καλό είναι να μην έχεις φάει αμέσως πριν πέσεις στο κρεβάτι, αλλά ούτε και πάρα πολλές ώρες πριν. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που πρέπει να μεσολαβήσει από το βραδινό γεύμα μέχρι και την ώρα του ύπνου είναι μιάμιση ώρα.

 

Ας δούμε τους 5 λόγους που δεν πρέπει να κοιμάσαι νηστική:

Αύξηση σωματικού βάρους
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό του οργανισμού μας με συνέπεια την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, ο μεταβολισμός σου μειώνεται και τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται, μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και σε αναγκάζει να ξυπνάς μέσα στη νύχτα και να τρως περισσότερο, χωρίς να υπολογίζεις πόσο τρως ή τι τρως.

Κακή ποιότητα ύπνου
Οταν πεινάς, ο εγκέφαλός σου παραμένει σε εγρήγορση και έτσι δεν μπορείς να κοιμηθείς. Το αίσθημα πείνας θα σε αναγκάσει να ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα και να θέλεις να τσιμπήσεις κάτι από το ψυγείο. Οχι μόνο η υπερφαγία μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο, αλλά και η στερητική δίαιτα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου.

Ατονία λόγω μειωμένης ενέργειας
Οι θερμίδες που προσλαμβάνεις μέσω των τροφών, παρέχουν στον οργανισμό σου την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Όταν δεν προσλαμβάνεις επαρκείς θερμίδες, είναι πιθανό να νιώθεις συνεχώς κουρασμένη. Το αίσθημα της πείνας είναι το πιο προφανές σημάδι ότι δεν τρως αρκετά και σωστά.

Αλλαγή διάθεσης
Ενα κενό στομάχι, προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και συμπεριφορές, όπως η γκρίνια και θυμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος «hangry» προκύπτει από τις λέξεις «hunger» (πείνα) και «angry» (θυμωμένος), συνοψίζοντας τον εκνευρισμό που νιώθεις όταν πεινάς.

Υψηλά επίπεδα στρες
Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που συνδέεται με την πείνα και το αυξημένο κοιλιακό λίπος. Τα επίπεδα του σακχάρου σου μειώνονται όταν πεινάς, πράγμα που κάνει την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη να ανεβαίνουν κατακόρυφα.

https://www.bovary.gr

Διατροφή

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε «κεχρί» μάς έρχεται στο νου η κλασική ζωοτροφή, που συνήθως ταΐζουμε στα καναρίνια. Κι όμως το κεχρί έχει κερδίσει επάξια πλέον μια θέση στο ντουλάπι των foodies, καθώς χάρη στη θρεπτική του αξία θεωρείται υπερτροφή!

Διατροφική αξία
Το κεχρί αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη (Β3), φολικό οξύ (Β9) και πυριδοξίνη (Β6), σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες και φωσφόρο.

Οφέλη στην υγεία
Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, προστατεύει την καρδιά, ενώ παράλληλα βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι φυτικές ίνες του κεχριού βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στή χολή, μειώνουν την έκκριση των χολικών αλάτων τα οποία σε περίσσεια οδηγούν στο σχηματισμό πέτρας. Επίσης καθυστερεί την απορρόφηση σακχάρων στο έντερο, με αποτέλεσμα το επιπεδό τους στο αίμα να αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα. Οι λιγνάνες, που περιέχονται σε αφθονία στο κεχρί,μετατρέπονται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, σε ουσίες που επίσης δρούν προστατευτικά για την καρδιά και παράλληλα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων ορμονοεξαρτώμενων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού. Χάρη επίσης στις φυτικές ίνες που περιέχει το κεχρί, αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο στο αδυνάτισμα, καθώς βοηθά με την αίσθηση πληρότητας στο στομάχι. Επιπλέον, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη.

Πώς μπορώ να το ενσωματώσω στη διατροφή μου;
Το κεχρί μαγειρεύεται όπως το ρύζι και μπορεί να το αντικαταστήσει στις περισσότερα πιάτα. Μπορείς με αυτό να συνοδευέσεις το κυρίως γεύμα σου, να το προσθέσεις σε σούπες, να το πολτοποιήσεις για να φτιάξεις ένα είδος πουρέ ή ακόμη και να αντικαταστήσεις με αυτό τη βρώμη στον πρωινό σου χυλό.

Πού θα το βρω;
Θα το βρεις σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στο διάδρομο με το ρύζι και τα ζυμαρικά, ενώ στα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα θα βρεις και πολλά παράγωγά του, όπως γάλα και αλεύρι.

Διατροφή

Ημανταρινιά είναι δέντρο που φύεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, είναι ευαίσθητο στο κρύο και καρποφορεί από το Νοέμβριο έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Η ιστορία τους ξεκινά πριν 3.000 χρόνια στην Κίνα και φθάνει στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική μόλις το 1830. Εικάζεται πως πήραν το όνομά τους από τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους μανδαρίνους, οι στολές των οποίων είχαν το ίδιο χρώμα με τα συγκεκριμένα φρούτα αλλά και από το γεγονός ότι τα προσέφεραν ως δώρα. Στην Ελλάδα τα έφερε από την Μάλτα ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν και καλλιεργούνται κυρίως στην Κρήτη και τη Χίο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανταρινιών όπως τα Satsuma, Cleopatra, Dancy, Ortanique. Oι πιο δημοφιλείς κλημεντίνες πήραν το όνομά τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829-1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.

Τα μανταρίνια εκτός από πολύ γευστικά, είναι και πολύτιμος φρουρός της υγείας: πλούσια πηγή βιταμίνης Α και καροτένιου που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και συμμετέχουν στο σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση και προστατευτική δράση έναντι του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Η πρόσληψη αρκετής βιταμίνης Α ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Συγχρόνως, η φωτοπροστατευτική δράση του β-καροτένιου σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες, καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος.

Τα μανταρίνια παρέχουν σχεδόν το 80% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C, του ισχυρού αντιοξειδωτικού που ευθύνεται για τη σύνθεση του κολλαγόνου, την πρόληψη της αρθρίτιδας, του κρυολογήματος κ.α. Σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα που περιέχουν, αναστέλλουν την παραγωγή των βλαβερών ελεύθερων ριζών και ρυθμίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα.

Περιέχουν επίσης νιασίνη και θειαμίνη (βιταμίνες του συμπλέγματος Β), φολικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ αλλά και φυτικές ίνες. Το κάλιο και το μαγνήσιο βοηθούν στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης ενώ το ασβέστιο παίζει ζωτικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Ένα μανταρίνι 100 γρ. περιέχει περίπου 3 γρ. φυτικές ίνες που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, διευκολύνουν τη σωστή πέψη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Η παρουσία αλάτων βρωμίου στη φλούδα του δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Σύμφωνα με δύο Ιαπωνικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν το 2006, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη.

Το εξαιρετικό έλαιο του μανταρινιού που προέρχεται από την ψυχρή έκθλιψη της φλούδας των καρπών ή και των λουλουδιών του, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και την κοσμετολογία ως χαλαρωτικό, καταπραϋντικό, αντιρυτιδικό και αντισηπτικό. Ενδείκνυται επίσης για ένα πεπτικές διαταραχές, κατακράτηση υγρών, δυσπεψίας, λιπαρού δέρματος και ακμής.καλο μηνα

Διατροφή

Ποιο είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα που θα βελτιώσει την ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει τις τοξίνες; Εάν νομίζετε ότι είναι η φροντίδα του ήπατος κάνετε λάθος! Ανακαλύψτε πόσο σημαντική είναι η υγεία του εντέρου
Παλαιότερα, η ιδέα της αποτοξίνωσης περιοριζόταν στην ολική νηστεία και στην ελάχιστη κατανάλωση τροφής. Σήμερα, ωστόσο, ξέρουμε καλύτερα.

Παρόλο που το σώμα έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει και να αποβάλλει επικίνδυνες τοξίνες, μπορούμε να βοηθήσουμε το δύσκολο έργο του λαμβάνοντας κάποια επιπλέον μέτρα και προσθέτοντας στη διατροφή μας συγκεκριμένες τροφές και θρεπτικές ουσίες.

Για να βελτιώσουμε την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει τις τοξίνες, πρέπει να έχουμε υγιές και λειτουργικό έντερο, να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ήπατος και να ακολουθούμε κάποιες βασικές στρατηγικές αποτοξίνωσης. Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν την τήρηση μιας διατροφής αποτοξίνωσης μία με δύο φορές τον χρόνο και την καθημερινή λήψη τροφών και βοτάνων με αποτοξινωτικές ιδιότητες.

Απαραίτητη η καλή λειτουργία του εντέρου

Ακόμα κι αν το ήπαρ λειτουργεί τέλεια και αποβάλλει τις εξουδετερωμένες τοξίνες στο έντερο, αν το παχύ έντερο δεν λειτουργεί σωστά οι τοξίνες συσσωρεύονται τοπικά και προκαλούν βλάβη. Οπότε πριν ασχοληθείτε με το ήπαρ το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσετε σωστή απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα είναι να έχετε καλή λειτουργία του εντέρου. Όταν το πετύχετε αυτό, τότε μπορείτε να διορθώσετε τα «φίλτρα» του συστήματός σας, που είναι το ήπαρ, το λεμφικό σύστημα και τα νεφρά.

Το πρώτο βήμα: Αλλάξτε τη διατροφή

Ξεκινήστε με μια αλλαγή στη διατροφή σας. Η διατροφή των περισσότερων ανθρώπων σήμερα είναι φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες και νερό. Αυτό προκαλεί δυσκοιλιότητα. Η βελτίωση της διατροφής λύνει το πρόβλημα στους περισσότερους ανθρώπους.

Προσθέστε ίνες

Στα δύο βασικά γεύματά σας προσπαθήστε να γεμίζετε τουλάχιστον το μισό πιάτο με σαλάτες και μαγειρεμένα ή ωμά λαχανικά. Καταναλώνετε περισσότερες ίνες τρώγοντας τη φλούδα των φρούτων και της πατάτας, και επιλέγοντας ψωμί ολικής αλέσεως. Ωστόσο, αν τα φρέσκα προϊόντα δεν είναι βιολογικά καλύτερα να αφαιρείτε τη φλούδα.

Φροντίστε να ενυδατώνεστε

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι περισσότεροι σήμερα έχουν δυσκοιλιότητα είναι η αφυδάτωση. Αλλάξτε την καθημερινή ρουτίνα σας και προσπαθήστε να πίνετε πολύ νερό. Το νερό διεγείρει τη φυσική περισταλτική κίνηση του εντέρου, κάνοντάς το να λειτουργεί φυσιολογικά. Έτσι, απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες και διατηρεί το σώμα ενυδατωμένο.

Προσθέστε σπόρους

Οι μη επεξεργασμένες τροφές, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, και κυρίως οι σπόροι που περιέχουν, έχουν μεγάλη ικανότητα να αιχμαλωτίζουν τις τοξίνες. Οι φράουλες, που είναι γεμάτες σπόρια στην επιφάνειά τους, έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το 90% του υδραργύρου. Επίσης, οι σπόροι των φρούτων γενικά αποδείχτηκαν πολύ αποτελεσματικοί στη δέσμευση και την απομάκρυνση του αρσενικού. Σπόροι όπως αυτοί του τσία και του λιναριού κάνουν θαύματα, επιφέροντας φυσιολογική κένωση του εντέρου και καθαρίζοντάς το.

Πηγή: Anticancer: Η προληπτική δύναμη των τροφών – Οδηγός διατροφής για να μειώσετε ον κίνδυνο του καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική διατροφολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, Εκδόσεις Διόπτρα

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Αρκεί η σύντομης διάρκειας υιοθέτηση του προτύπου της Μεσογειακής διατροφής για να βελτιωθεί η λειτουργία των μικρών αγγείων, η οποία με τη σειρά της θα μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων; Έρευνα του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δώσει την απάντηση
Πλήθος μελετών έχουν αναδείξει τα πολυποίκιλα οφέλη από την υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία και την ποιότητα ζωής. Μεταξύ αυτών, ο χαμηλότερος επιπολασμός υπέρτασης, υπερβαρότητας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Ορισμένα όμως ερευνητικά ερωτήματα παραμένουν: Αρκεί η σύντομης διάρκειας υιοθέτηση του προτύπου της Μεσογειακής διατροφής για να βελτιωθεί η λειτουργία των μικρών αγγείων, η οποία με τη σειρά της θα μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων; Αν όχι, κατά πόσο υπερτερεί η υιοθέτηση της μακροχρόνιας Μεσογειακής διατροφής έναντι της σύντομης ως προς τη μικροαγγειακή λειτουργία;

Η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ ερευνητών του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam, του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι η Μεσογειακή διατροφή επηρεάζει διαφορετικά τα μικροαγγεία σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με οφέλη να υπάρχουν και όσον αφορά στην ποιότητα ζωής στο κομμάτι της σωματικής υγείας, με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο υγιείς και να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι σε πρώτο στάδιο η Μεσογειακή διατροφή ωφελεί τη λειτουργία τoυ αντανακλαστικού νευράξονα των μικροαγγείων, που επηρεάζει τη δυνατότητα διαστολής τους. Αντίθετα η μακροχρόνια εφαρμογή της, προσδίδει οφέλη στη βιο-διαθεσιμότητα του οξειδίου του νατρίου. Η βασική λειτουργία αυτού είναι να διαστέλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες, ρυθμίζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση. Η παρουσία του οξειδίου του νατρίου επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση του οργανισμού μας και η έλλειψή του οδηγεί σε καρδιαγγειακά επεισόδια.

«Η μικροκυκλοφορία είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί αποτελεί καθρέφτη των μεγάλων αγγείων και του μεγέθους του ρίσκου που υπάρχει για εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ παράλληλα αποτελεί και πεδίο δράσης πλήθους ασθενειών με ισχυρό μικροαγγειακό αποτύπωμα, όπως η συστημική σκλήρυνση (σκληρόδερμα), τα βαρυτικά έλκη ή ακόμα και ο διαβήτης τύπου Β», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Μάρκος Κλωνιζάκης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam. «Τα αποτελέσματά της έρευνάς μας μπορεί να βοηθήσουν τόσο όσον αφορά στην πρόληψη ασθενειών, αλλά και τη χρήση της διατροφής ως «αναχώματος» ανάσχεσης περαιτέρω επιδείνωσης των υπαρχόντων», συμπληρώνει από την πλευρά του ο Μιχάλης Χουρδάκης, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας στο Α.Π.Θ.

Στο πρωτοπόρο διακρατικό ερευνητικό πρωτόκολλο που διεξάχθηκε τόσο στο Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν άτομα άνω των 18 ετών, που δεν ασκούνταν τακτικά και δεν είχαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στο γκρουπ της Θεσσαλονίκης βασική προϋπόθεση ήταν η διατροφή κατά τα Μεσογειακά πρότυπα για πάνω από 5 χρόνια, ενώ στο γκρουπ του Sheffield οι συμμετέχοντες έπρεπε να μην ακολουθούν κάποιου είδους «υγιεινή διατροφή» και να είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη Μεσογειακή διατροφή για τουλάχιστον ένα μήνα.

Διατροφή

Κουρκουμάς: Τα οφέλη του “πιο υγιεινού μπαχαρικού στον κόσμο”
Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric). Χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα. Πιθανώς αναγνωρίζετε την κουρκούμη ως το κύριο μπαχαρικό στο κάρυ. Έχει μια ζεστή, πικρή γεύση και χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει γεύση και χρώμα σε σκόνες κάρυ, μουστάρδες, βούτυρα και τυριά. Αλλά η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιείται επίσης ευρέως και στην ιατρική. Έχει μια κίτρινου χρώματος χημική ουσία, που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει χρώμα σε διάφορα τρόφιμα και καλλυντικά.

Ο κουρκουμάς θεωρείται το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες υψηλής ποιότητας, οι οποίες δείχνουν, ότι ο κουρκουμάς έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και το μυαλό του ανθρώπου.

Οι ισχυρές ουσίες που περιέχει ο κουρκουμάς
Πρόσφατα, η επιστήμη έχει αρχίσει να επιβεβαιώνει αυτό που οι Ινδοί ξέρουν εδώ και αιώνες, σχετικά με τις πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες της ρίζας αυτής.

Οι ενώσεις αυτές ονομάζονται κουρκουμινοειδή, η σημαντικότερη των οποίων είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό που έχει ο κουρκουμάς. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Ωστόσο, ο κουρκουμάς δεν περιέχει πάρα πολλή κουρκουμίνη, αφού η περιεκτικότητά του σε αυτή είναι γύρω στο 3%, κατά βάρος. Οι περισσότερες από τις μελέτες για τον κουρκουμά χρησιμοποιούν εκχυλίσματα που περιέχουν κυρίως κουρκουμίνη σε δόσεις που ξεπερνούν το 1 γραμμάριο ανά ημέρα. Θα ήταν πολύ δύσκολο να φτάσει κανείς σε αυτά τα επίπεδα πρόσληψης κουρκουμίνης απλά προσθέτοντας το εν λόγω μπαχαρικό στη διατροφή του.

Ως εκ τούτου, αν θέλετε να λάβετε τα πλήρη οφέλη του κουρκουμά, όπως αυτά καταγράφονται στις διάφορες έρευνες, μάλλον θα πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα διατροφής με σημαντικές ποσότητες κουρκουμίνης. Δυστυχώς, η κουρκουμίνη απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, η πιπερίνη, η οποία περιέχεται στο μαύρο πιπέρι, είναι μια φυσική ουσία που ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2000%.

Δείτε λίγα μόνο από τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη που έχει ο κουρκουμάς για την υγεία σας

Ο κουρκουμάς έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Γενικά η φλεγμονή είναι εξαιρετικά σημαντική. Βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους “ξένους εισβολείς” και παίζει ρόλο στην αποκατάσταση των ζημιών. Χωρίς φλεγμονή, τα παθογόνα βακτήρια θα μπορούσαν εύκολα να πλημμυρίσουν τον οργανισμό και να επιφέρουν τον θάνατο.

Αν και η οξεία (βραχυπρόθεσμη) φλεγμονή είναι ωφέλιμη, μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα, όταν είναι χρόνια (μακροπρόθεσμη) και “επιτεθεί” κατά των ίδιων των ιστών του σώματος.

Τα τελευταία χρόνια πιστεύεται ότι η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις χρόνιες ασθένειες του δυτικού πολιτισμού. Αυτό περιλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, το μεταβολικό σύνδρομο, το Αλτσχάιμερ και διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, όπως ο κουρκουμάς, είναι σημαντικό για την πρόληψη και ακόμη και την θεραπεία αυτών των ασθενειών.

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι, μάλιστα, τόσο ισχυρή, ώστε να φτάνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η κουρκουμίνη στοχεύει σε πολλαπλά επίπεδα την φλεγμονή σε μοριακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη μπλοκάρει την δράση του NF-kB, ενός μορίου που φτάνει στους πυρήνες των κυττάρων και υποκινεί την λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Το NF-kB πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες.

Γενικά, ο κουρκουμάς παίζει ρόλο-κλειδί στον έλεγχο της φλεγμονής, επειδή η κουρκουμίνη είναι μια βιοδραστική ουσία που την καταπολεμά σε μοριακό επίπεδο.

Ο κουρκουμάς αυξάνει δραματικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού

Η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση και από την εκδήλωση πολλών ασθενειών. Αφορά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν την τάση να αντιδρούν σε σημαντικές οργανικές ουσίες, όπως τα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και το DNA.

Ο κύριος λόγος που τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο ευεργετικά για την υγεία, είναι επειδή προστατεύουν τον οργανισμό του ανθρώπου από τις ελεύθερες ρίζες. Η κουρκουμίνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες λόγω της χημικής του δομής.

Αλλά η κουρκουμίνη ενισχύει ταυτόχρονα τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων που έχει ο οργανισμός μας από μόνο του, ούτως ή άλλως. Έτσι, συμβάλλει στην καλύτερη υγεία σε διπλό επίπεδο. Μπλοκάρει άμεσα τις ελεύθερες ρίζες και ταυτόχρονα διεγείρει τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του σώματος.

Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευροτροφικό παράγοντα στον εγκέφαλο, που συνδέεται με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και με χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων του εγκεφάλου
Παλαιότερα πίστευαν ότι οι εγκεφαλικοί νευρώνες δεν ήταν σε θέση να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι αυτό δεν ισχύει. Οι εγκεφαλικοί νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέες συνδέσεις, αλλά σε ορισμένες μόνο περιοχές του εγκεφάλου, ενώ μπορούν επίσης να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό.

Μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτής της διαδικασίας είναι ο προερχόμενος από τον εγκέφαλο νευροτροφικός παράγοντας (Brain-Derived Neurotrophic Factor - BDNF), ο οποίος είναι ένας τύπος αυξητικής ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλο.

Πολλές κοινές διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Τέτοιες διαταραχές είναι η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ.

Η κουρκουμίνη, που έχει ο κουρκουμάς, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης BDNF στον εγκέφαλο.

Έτσι, είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην αναστροφή πολλών ασθενειών του εγκεφάλου, ενώ περιορίζει την κατάπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, που έρχεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου.

Πηγές: https://www.healthline.com και http://www.webmd.com

Διατροφή

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Μπορείτε να τον καταναλώσετε φρέσκο, σε χυμό, μαγειρεμένο ή σε κονσέρβα. Παρά τη γλυκύτητά του, ο ανανάς δεν έχει πολλές θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια δίνουν 55 θερμίδες, όσες δηλαδή και τα αχλάδια.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση χυμού ανανά.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Ο χυμός ανανά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει το διάστημα ανάρρωσης από μια λοίμωξη. Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις Φιλιππίνες, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του χυμού ανανά σε μικρούς μαθητές και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν χυμό καθημερινά εκδήλωσαν λιγότερες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ όσοι εκδήλωσαν λοιμώξεις ανάρρωσαν πιο γρήγορα απ’ όσους δεν έπιναν χυμό.

2. Βελτιώνει την πέψη: Ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη και το οποίο διευκολύνει τη διάσπαση και την πέψη των πρωτεϊνών. Η βρομελίνη σε μορφή κάψουλας δρα επίσης ενάντια στο οίδημα, στους μώλωπες και στον μετεγχειρητικό πόνο.

3. Έχει αντικαρκινική δράση: Στο πλαίσιο εργαστηριακής μελέτης διαπιστώθηκε ότι ο φρέσκος χυμός από τη σάρκα αλλά και το κοτσάνι και τη φλούδα του ανανά καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες και στο παχύ έντερο.

4. Επιβραδύνει τη γήρανση: Ο χυμός ανανά περιέχει βιταμίνη C και βήτα καροτένιο, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που επιβραδύνουν τον ρυθμό γήρανσης του δέρματος, καθυστερώντας ρυτίδες και χαλάρωση. Η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης στη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που προσδίδει στο δέρμα ελαστικότητα και αντοχή.

5. Ωφελεί την υγεία των ματιών: Η βιταμίνη C του ανανά μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη περίπου κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C κι έτσι η πρόσληψή της μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη για την πρόληψη της συχνής οφθαλμολογικής πάθησης.

Πηγή: Medical News Today, onmed.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή