Δεκεμβρίου 15, 2018

Διατροφή

Το αχλάδι είναι ένα υποαλλεργικό φρούτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και μάλιστα εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών.

Ένα μέτριο αχλάδι αποδίδει 102 θερμίδες και μας παρέχει βιταμίνη C, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη Β6 και λιγοστό ασβέστιο, χλώριο και κάλιο. Φροντίστε να τα βάλετε στη φρουτιέρα σας και το πιάτο σας και να τα καταναλώνετε καθημερινά ώστε να έχετε τα παρακάτω οφέλη.

Καταπραΰνει τον πονόλαιμο
Μια πληγή στις φωνητικές χορδές και τον λάρυγγα μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο πόνο και δυσκολία στην ομιλία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει ότι το αχλάδι είναι καταπραϋντικό για τον πονόλαιμο. Μπορείτε να φάτε ένα αχλάδι ή να πιείτε ένα ποτήρι χυμό αχλαδιού με λίγο μέλι για τη θεραπεία των πόνων των φωνητικών χορδών και του λαιμού σας.

Προστατεύει από την πρόωρη γήρανση
Το αχλάδι έχει πολλή βιταμίνη C, χαλκό και βιταμίνη Κ, συστατικά που καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες, που βλάπτουν το δέρμα σας και οδηγούν στην πρόωρη γήρανση. Οσο νωρίτερα αρχίσετε την τακτική κατανάλωση αχλαδιών, τόσο περισσότερο μπορείτε να απολαύσετε ένα πρόσωπο λείο και λαμπερό.

Απαλλάσσει από φουσκώματα και δυσκοιλιότητα
Το αχλάδι έχει πολλές φυτικές ίνες. Εχουν, μάλιστα, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ινών από όλα τα φρούτα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και να σας κρατήσει από το να έχετε φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα. Τρώγοντας μόνο ένα αχλάδι ή πίνοντας ένα ποτήρι χυμό αχλάδι την ημέρα μπορείτε να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργήσει ομαλά.

Είναι υποαλλεργικό
Για τα άτομα με τροφικές αλλεργίες, μπορεί να είναι δύσκολο να βρουν ένα φρούτο που δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, το αχλάδι είναι υποαλλεργικό. Ακόμα και άτομα που έχουν συνήθως σοβαρές αλλεργίες τροφίμων, μπορούν να απολαύσουν τα αχλάδια χωρίς οποιεσδήποτε αρνητικές παρενέργειες. Επειδή μερικοί άνθρωποι δεν έχουν λόγω των αλλεργιών τους την δυνατότητα να απολαύσουν τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία τα φρούτα, είναι σημαντικό να τρώνε αχλάδια και να απολαμβάνουν τα οφέλη των συγκεκριμένων φρούτων.

Μειώνει τον κίνδυνο της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είναι η πιο κοινή αιτία για την απώλεια της όρασης μεταξύ ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας. Η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μικρών αχλαδιών την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και να βελτιώσει συνολικά την όρασή τους. Τα αχλάδια έχουν υψηλά επίπεδα των καροτενοειδών, που είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Το αχλάδι περιέχει γλουταθειόνη. Η κατανάλωση αχλαδιών τακτικά, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, λόγω της γλουταθειόνης. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία που έχουν τα αχλάδια για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια.

Ενισχύει την ενέργεια
Αντί να βασίζεστε σε σακχαρούχα ποτά ή μπάρες ζαχαρωτών για ενέργεια, προτιμήστε ένα αχλάδι. Το αχλάδι έχει άφθονη φυσική φρουκτόζη και μπορεί να σας δώσει μια γρήγορη και μακροχρόνια ενεργειακή ώθηση όταν σέρνεστε. Αν, μάλιστα, ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα αχλάδι, μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την υπνηλία και τη ζάλη.

Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Ολοι γνωρίζουν ότι το ασβέστιο είναι σημαντικό για την δημιουργία ισχυρών οστών και για τη μείωση της οστεοπόρωσης. Το σώμα σας χρειάζεται βόριο, προκειμένου να διατηρήσει το ασβέστιο. Το ασβέστιο χωρίς βόριο είναι άχρηστο για το σώμα σας. Τα αχλάδια έχουν υψηλά επίπεδα του βορίου, που μπορεί να επιτρέψει στο σώμα σας να αποθηκεύσει πιο αποτελεσματικά και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο. Η μακροχρόνια τακτική κατανάλωση αχλαδιών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Διατροφή

Ετοιμάζεστε να τρέξετε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας την Κυριακή; Δείτε τι πρέπει να φάτε για να αντέξετε!
Οι υδατάνθρακες στη διατροφή είναι μια πηγή ενέργειας και σίγουρα όποιος ετοιμάζεται για μαραθώνιο, χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια για να καλύψει τα χιλιόμετρα. Τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες ή άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι συνήθως γεύματα επιλογής από πολλούς δρομείς, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν πότε και πόσο να καταναλώσουν.

Δείτε, λοιπόν, τι πρέπει να ξέρετε για τη διατροφή σας πριν τρέξετε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, ειδικά αν σκέφτεστε να καλύψετε όλη τη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων ή ακόμη και τα 10 χιλιόμετρα.

Διαλέξτε τις κατάλληλες τροφές
Όταν καταναλώνετε υδατάνθρακες, οι περισσότεροι αποθηκεύονται στους μυς και το συκώτι ως γλυκογόνο, το οποίο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή ενέργειας, αν και όχι η μοναδική. Κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου, ο οργανισμός μας «καίει» και γλυκογόνο και λίπος, αλλά το λίπος δεν είναι το ίδιο επαρκές, καθώς το σώμα μας πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να το μετατρέψει σε καύσιμο. Αν μειωθεί το γλυκογόνο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, τότε χάνουμε την ενέργειά μας, γι’ αυτό πρέπει να «γεμίσουμε» τους μυς μας με αυτό, το οποίο θα μας κάνει να τρέξουμε όχι πιο γρήγορα, αλλά όσο καλύτερα μπορούμε.

Πολλοί δρομείς περιορίζονται στο να τρώνε για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό ρύζι, αλλά δεν χρειάζεται να είστε τόσο περιορισμένοι τις επόμενες ημέρες. Άλλες επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι οι τορτίγιες, η βρώμη, το ψωμί, οι τηγανίτες, οι βάφλες, τα bagel, το γιαούρτι και ο χυμός, οι οποίες είναι ελαφριές στην πέψη.

Πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, τις οποίες αν καταναλώσετε σε μεγάλο βαθμό μπορεί να σας προκαλέσουν κάποια στομαχική διαταραχή κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Αν επιλέξετε μήλα και αχλάδια, μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε για να μειώσετε τις ίνες τους εν προκειμένω, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τις πατάτες. Οι φυτικές ίνες είναι κάτι που επιζητάμε στην καθημερινότητά μας, αλλά λόγω αγώνα εν προκειμένω θέλει μέτρο για να μην αισθανθείτε δυσφορία.

Αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τυρί, κρεμώδεις σάλτσες, βούτυρο και λάδια, όπως και την πολλή πρωτεΐνη. Ο λόγος είναι ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο στην πέψη, σας χορταίνουν πιο γρήγορα και δεν είναι κατάλληλο γεύμα πριν από έναν μαραθώνιο. Προτιμήστε μαρμελάδα αντί για βούτυρο στο τοστ σας, σάλτσα ντομάτας αντί για κρέμα γάλακτος στα μακαρόνια σας και παγωμένο γιαούρτι αντί για παγωτό σαν επιδόρπιο.

Πόσο πρέπει να φάτε;
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να γεμίσετε πλήρως τους μυς σας με γλυκογόνο από ένα μόνο γεύμα, γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσετε την κατανάλωση υδατανθράκων 2 ή 3 ημέρες πριν τον Μαραθώνιο. Σε αυτή τη φάση, περίπου το 85-95% των θερμίδων σας πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι ένας δρομέας που ζυγίζει 75 κιλά, θα πρέπει να καταναλώνει 600 γραμμάρια ή 2.400 θερμίδες υδατανθράκων την ημέρα.
Αν ανεβείτε στη ζυγαριά αυτές τις ημέρες, προετοιμαστείτε για ένα νούμερο τουλάχιστον 2 κιλά πάνω από το συνηθισμένο βάρος σας, που σημαίνει, όμως, ότι έχετε κάνει καλή δουλειά στην κατανάλωση υδατανθράκων και την ενέργειά σας. Κάθε γραμμάριο αποθηκευμένου υδατάνθρακα σημαίνει και έξτρα 3 γραμμάρια αποθηκευμένου νερού και ο οργανισμός σας παραμένει ενυδατωμένος και γεμάτος «καύσιμο».

Πώς να φάτε αυτές τις ημέρες
Ξεκινήστε από σήμερα να καταναλώνετε το 85-95% της διατροφής σας σε υδατάνθρακες μέχρι την Κυριακή και φροντίστε να τρώτε μετά τις προπονήσεις σας, καθώς τότε οι μύες σας θα αποθηκεύσουν γλυκογόνο.
Το βράδυ πριν τον Μαραθώνιο, μην φάτε πολύ. Το δείπνο σας πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, αλλά σχετικά μικρό και φροντίστε να το καταναλώσετε νωρίς, ώστε να έχετε πολύ χρόνο για την πέψη. Αυτό που θέλετε είναι να ξυπνήσετε το πρωί πεινασμένοι κι όχι χορτασμένοι από το προηγούμενο βράδυ.

Την ημέρα του Μαραθωνίου, φάτε πρωινό 3 ώρες πριν τρέξετε. Το πρωινό σας πρέπει να έχει περίπου 150 γραμμάρια υδατανθράκων που σημαίνει ένα bagel και γιαούρτι ή βρώμη και ένα ενεργειακό ποτό. Σκεφτείτε ότι ένα bagel με 2 κ.σ. μαρμελάδα είναι 71 γραμμάρια υδατανθράκων, μια μέτρια μπανάνα σας χαρίζει 27 γραμμάρια υδατανθράκων, ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκαλιού 26 γραμμάρια κ.ο.κ.

Καλό δρόμο!

Διατροφή

Είναι και τα δύο άκρως αρωματικά και δεν πρέπει να λείπουν από τα πιάτα σας. Ξέρετε γιατί;
Βασιλικός, o αντιφλεγμονώδης
Τον γνωρίζουμε καλά από την ιταλική κουζίνα, όπου φιγουράρει στη σάλτσα πέστο, στις μπρουσκέτες, αλλά και στις πίτσες και τις σάλτσες ζυμαρικών. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, όμως, είναι ότι τα θετικά του δεν περιορίζονται μόνο στο άρωμά του, αλλά και στη δράση του. Συγκεκριμένα, αποτελεί χρήσιμο βότανο για την αντιμετώπιση της κόπωσης των επινεφριδίων, ενώ δρα και κατά της ακμής, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του (βράστε φύλλα για 20-30 λεπτά και αφού κρυώσει το νερό, απλώστε με λίγο βαμβάκι το υγρό στις περιοχές που πάσχουν). Το αφέψημά του συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με τη σύμφωνη, ενώ έχει και καταπραϋντικές ιδιότητες, όσον αφορά διαταραχές στην πέψη και το έντερο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αξιοποιήστε τον καταλλήλως.

Μαϊντανός, ο βιταμινούχος
Φημίζεται για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος, αν μασήσετε τα φύλλα του, αλλά κάνει καλό και στους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, παρ’ όλο που τα εύσημα γι’ αυτό έχει πάρει το αγγούρι. Δοκιμάστε να λιώσετε στο γουδί μερικά φύλλα του και απλώστε τα στην ευαίσθητη περιοχή κάτω από τα μάτια Ακόμη, περιέχει βιταμίνες C, K και άλλα συστατικά που ελαχιστοποιούν το πρήξιμο, τις σακούλες κάτω από τα μάτια και σφίγγουν το δέρμα. Συν τοις άλλοις, αν τον καταναλώνετε καθημερινά, συμβάλλετε στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, ενώ ως διουρητικό, ενισχύει την καθαρτική λειτουργία των νεφρών.

Διατροφή

Η γύρη των μελισσών είναι μια σούπερ θρεπτική τροφή που, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια και να βελτιώσετε τον εαυτό σας μέσα κι έξω.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών, τα οποία συλλέγουν οι μέλισσες για να τα μεταφέρουν στη φωλιά τους και να τα χρησιμοποιήσουν ως βασικό είδος διατροφής. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν αποτελεί βασικό συστατικό διατροφής μόνο των μελισσών, αλλά πλέον και των ανθρώπων, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και σημαντικά, ικανά να την καταστήσουν μια σούπερ υγιεινή τροφή.

Ποια είναι η θρεπτική αξία της γύρης
Η γύρη των μελισσών είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους. Μην την μπερδεύετε με τη γύρη που προκαλεί τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, καθώς αυτή ηγύρη είναι η ανεμόφιλη, που συνήθως είναι επιβλαβής, προκαλώντας καταρροή, φτέρνισμα, μπούκωμα κ.ά. Εδώ πρόκειται για την εντομόφιλη γύρη, την οποία μαζεύουν οι μέλισσες κι έχει θαυμαστές ιδιότητες. Στη νωπή της μορφή, που είναι αυτή που διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συναντάμε αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP), αλλά και μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να δράσει και ως αγωγή σε περίπτωση εποχικών αλλεργιών, κάνει καλό στην εποχική τριχόπτωση και δρα βοηθητικά σε πολλές παθήσεις, όπως σε προβλήματα στο έντερο, στον προστάτη, στην υψηλή χοληστερίνη, στις ορμονικές διαταραχές, στην κακή λειτουργία παγκρέατος και ήπατος, στην υπέρταση, την ανορεξία και την παχυσαρκία (αν την καταναλώσετε με άδειο στομάχι πριν το φαγητό βοηθάει στις καύσεις, ενώ αν την καταναλώσετε μετά το φαγητό βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος). Ακόμη, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να έχετε γερή ασπίδα απέναντι στις ιώσεις και βοηθάει σε μια γενικότερη ισορροπία του οργανισμού, που κατ’ επέκταση αντανακλάται και στην όψη σας.

Ποια γύρη να επιλέξετε
Στο εμπόριο θα βρείτε γύρη μελισσών σε 3 μορφές: νωπή, αποξηραμένη και σε ταμπλέτες. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας, όμως, πριν αγοράσετε, είναι ότι όσο μικρότερη είναι η επέμβαση και η επεξεργασία στην αρχική μορφή γύρης, τόσο περισσότερο διατηρεί τα συστατικά της. Στην περίπτωση της αποξηραμένης γύρης, για παράδειγμα, τα θρεπτικά συστατικά μειώνονται έως και 30-40%, γι’ αυτό η καλύτερη επιλογή είναι η νωπή γύρη από παραγωγούς, η οποία πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και στην κατάψυξη. Η αποξηραμένη γύρη δεν χρειάζεται ψυγείο.

Τι γεύση έχει
Εδώ ίσως δυσανασχετήσετε, καθώς η γεύση της γύρης δεν είναι ακριβώς…ευχάριστη. Η αποξηραμένη γύρη έχει μια περίεργη γεύση που σε πολλούς θυμίζει ιχθυέλαιο, ενώ η νωπή σίγουρα θα σας κάνει να ξινίσετε το πρόσωπό σας, αλλά η μαλακιά της υφή θα την κάνει να πολτοποιηθεί γρήγορα στο στόμα σας, έτσι ώστε να την καταπιείτε. Μπορείτε, παρ’ όλ’ αυτά να την καταναλώσετε σκέτη ή να την αναμείξετε σε χυμό, γάλα, δημητριακά, στη σαλάτα ή με μέλι για να μην νιώσετε τόσο έντονα τη γεύση της.

Πόσο πρέπει να καταναλώνετε
Αν προμηθευτείτε τη νωπή γύρη, καταναλώνετε ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αρχικά, μέχρι να συνηθίσει το στομάχι και στη συνέχεια μπορείτε να το αυξήσετε σε 2 κουταλάκια του γλυκού ή και παραπάνω (μέχρι 6 κουτ. του γλυκού), ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Αν πάρετε ταμπλέτες, ξεκινήστε με 1 ταμπλέτα κάθε πρωί για 1 εβδομάδα κι έπειτα αυξήστε σταδιακά, έχοντας υπόψη σας ότι για έναν ενήλικα η κανονική δόση είναι 20-35 γραμμάρια την ημέρα. Όσον αφορά την αποξηραμένη γύρη, ξεκινήστε όπως με τη νωπή με ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού και αυξήστε σταδιακά.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της γύρης χρειάζονται 2-4 μήνες για να φανούν στον οργανισμό, γι’ αυτό προμηθευτείτε την ανάλογη ποσότητα και αφήστε τη να κάνει το θαύμα της.

Διατροφή

Και για τα δύο φύλα βρέθηκε πως η ενίσχυση της ψυχολογικής ευελιξίας, δηλαδή της ικανότητας αποδοχής αρνητικών καταστάσεων και αναγνώρισης πως αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του κάθε ατόμου, σχετίζεται με μείωση των συμπτωμάτων υπερφαγίας.

Είναι γεγονός πως η ικανότητα των αντρών να αποδεχτούν τις παθολογικές τους διατροφικές συμπεριφορές και να αναζητήσουν θεραπεία περιορίζεται, καθώς αυτές θεωρούνται από πολλούς ως κατεξοχήν γυναικείο θέμα.

Αν και η σχέση υπερφαγίας στους άντρες φαίνεται να διαφοροποιείται από τις γυναίκες (προστίθεται ο ρόλος των θετικών και όχι μόνο των αρνητικών βιωμάτων), οι απόψεις στον ερευνητικό χώρο φαίνεται διίστανται λόγω της υποεκπροσόπησης του αντρικού πληθυσμού σε τέτοιες έρευνες.

Από τη μια πλευρά, πολλές γυναίκες έχουν την τάση να αναζητούν κοινωνική αλλά και συναισθηματική υποστήριξη από τους άλλους, στους οποίους εξαρτώνται για την επίλυση των προβλημάτων τους, τονίζει το logodiatrofis.gr.

Η έλλειψη συναισθηματικής στήριξης στις γυναίκες, έχει θεωρηθεί ως ο καλύτερος προβλεπτικός παράγοντας των υπερφαγικών επεισοδίων.

Τις περισσότερες φορές η αποτυχής προσπάθεια ελέγχου της διατροφής τους γενικεύεται στην αίσθηση αποτυχίας του ελέγχου της ζωής τους, εγείροντας πεποιθήσεις όπως «Δεν αξίζω» ή «Είμαι άχρηστη», αγνοώντας τη διερεύνηση των βαθύτερων παραγόντων που συνέβαλαν στην έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Ο μηρυκασμός τέτοιων πεποιθήσεων, τις περισσότερες φορές δρα ως ένας μηχανισμός εσωτερικής δύναμης: «Αν δεν σκέφτομαι συνεχώς ότι είμαι άχρηστη ΕΠΕΙΔΗ είμαι χοντρή, τότε θα έρθω αντιμέτωπη με άλλα πιο δυσφορικά βιώματα και με μια πραγματικότητα πως είμαι άχρηστη». Εντωμεταξύ, η στρατηγική μηρυκασμού, συνδέεται με διαταραγμένες στάσεις απέναντι στο φαγητό και με επεισόδια υπερφαγίας.

Έτσι, η αίσθηση της αδυναμίας που τους διακατέχει ως προς τον έλεγχο των βιωμάτων τους οδηγεί τη τροφή από τη μια πλευρά να τους «γεμίζει» ικανοποιώντας επιφανειακά τις βαθύτερές τους ανάγκες και από την άλλη να αποτελεί ένα νέο ελέγξιμο πρόβλημα για αυτές.

Από την άλλη πλευρά, οι άντρες δε φαίνεται να έχουν συνδεδεμένη τη διατροφή με την αξία του εαυτού τους και η υπερκατανάλωση τροφής δεν συνοδεύεται με τύψεις ή ενοχές όπως στις γυναίκες. Ο παραδοσιακός ρόλος του άντρα απαιτεί από αυτόν να λύνει μόνος του τα προβλήματα του, να είναι απόλυτα σκληρός τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά και να αποφεύγει την έκφραση αδύναμων συναισθημάτων, ενώ ενθαρρύνεται η έμφαση στην αναζήτηση πιο πρακτικών λύσεων παρά την αναζήτηση παρηγοριάς και υποστήριξης. Αντιδρούν με μια μη ευέλικτη στάση απέναντι στα εσωτερικά βιώματα, ειδικότερα σε ότι αφορά την εξωτερίκευση των συναισθηματικών εμπειριών.

Η υπερκατανάλωση φαγητού, ειδικά όταν συνδυάζεται με θετικές καταστάσεις για αυτούς, μπορεί να λειτουργήσει ως «αναισθητικό» έχοντας ως στόχο την άρνηση της ταυτοποίησης και το μούδιασμα των αρνητικών συναισθημάτων. Αυτά επιτυγχάνονται μέσα από τη μειωμένη γνωστική επεξεργασία που συνοδεύει το λήθαργο της χώνεψης, με αποτέλεσμα η προσοχή να επικεντρώνεται στα άμεσα θετικά εξωτερικά ερεθίσματα, όπως ο δυναμισμός που αποκτάται από την αυξημένη πρόσληψη τροφής και κατ’ επέκταση την μεγέθυνση του σωματικού μεγέθους-όγκου, ενισχύοντας έτσι τον αντρισμό τους («Φάε να γίνεις πιο μεγάλος και δυνατός»). Οι άντρες «καταπίνουν» την τροφή με τέτοιο τρόπο μη θέλοντας να έρθουν σε επαφή με τις πραγματικές τους ανάγκες.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τα βιώματά τους και οι στρατηγικές που εφαρμόζουν για τη διαχείριση αυτών οι άντρες και οι γυναίκες, ερμηνεύουν τη σύνθετη σχέση βιωμάτων και υπερφαγίας ανάμεσα στα δύο φύλα.

Διατροφή

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κερδίζετε απολαμβάνοντας ένα αχνιστό πιάτο σούπας.

Από τον Χάρη Γεωργακάκη

Οι σούπες είναι πολύ δημοφιλείς αφού τις συναντάμε από το τραπέζι μιας μέσης οικογένειας ως τα πιο γκουρμέ εστιατόρια.

Οι σούπες θεωρούνται κατ’ εξοχήν χειμερινές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταναλωθούν και άλλες εποχές
Η λέξη σούπα προέρχεται από το γαλλικό soup που έχει σαν ρίζα το λατινικό suppa, το οποίο σημαίνει ψωμί βουτηγμένο σε ζουμί. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι έκαναν την εμφάνισή τους το 6000 π.Χ. Το 1772 το πρώτο εγχειρίδιο μαγειρικής που δημοσιεύθηκε στην Αμερική περιείχε τη συνταγή της πατατόσουπας που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, ενώ το πρώτο βιβλίο με συνταγές σούπας εκδόθηκε το 1882. 

Διατροφικώς, οι σούπες σε γενικές γραμμές αποτελούν θρεπτικές και υγιεινές επιλογές. Από εκεί και πέρα τα υλικά που επιλέγονται και ο τρόπος μαγειρέματός τους θα καθορίσουν τη θερμιδική αλλά και γενικότερη θρεπτική αξία μιας σούπας.

Ετσι, οι θερμίδες τους μπορεί να ξεκινούν από 200-250 για μια απλή σούπα λαχανικών και να φτάνουν μέχρι τις 700-800 για κρεατόσουπες με λιπαρά κομμάτια κρέατος ή γαλλικές κρεμμυδόσουπες που έχουν μέσα μεγάλη ποσότητα λιπαρών τυριών. Ας δούμε όμως ποια είναι τα βασικά διατροφικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στις περισσότερες σούπες.

Νερό που επισπεύδει τον κορεσμό

Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που μπορεί να αποτελεί μέχρι και το 60%-70% της σούπας.

Για τον λόγο αυτόν προκαλούν και εύκολο κορεσμό και μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας σούπας λαχανικών ως πρώτο γεύμα αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μας κάνει να τρώμε κατά 20% λιγότερο. Επιπλέον, η κατανάλωση μιας μερίδας σούπας χρειάζεται αρκετή ώρα (χρησιμοποιούμε το κουτάλι, ανακατεύουμε, φυσάμε, μυρίζουμε, μασάμε), γεγονός που συντελεί στην καλύτερη δημιουργία αίσθησης κορεσμού, με άμεση συνέπεια τη χαμηλότερη πρόσληψη φαγητού και θερμίδων.

Ποικιλία λαχανικών που μας τροφοδοτούν με βιταμίνες

Οι περισσότερες σούπες περιέχουν άφθονα λαχανικά, όπως ντομάτα, καρότο, σέλινο, κολοκύθι, μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδι, αρακά, μανιτάρια και πολλά άλλα. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πιάτο μας να έχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Παράλληλα, περιέχονται πολλές υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά. Οι σούπες μάλιστα αποτελούν ένα εξαιρετικό όχημα για να εντάξουμε τα λαχανικά στη διατροφή όσων δεν τρώνε σαλάτες, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικοι.

Αρωματικά και μπαχαρικά για τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά

Σκόρδο, πιπέρι, βασιλικός και πολλά άλλα αρωματικά και μπαχαρικά προσδίδουν σε μια σούπα πολύ άρωμα αλλά και πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας

Με εξαίρεση τις σούπες λαχανικών τα υπόλοιπα είδη όπως κρεατόσουπες, κοτόσουπες, ψαρόσουπες, μανιταρόσουπες εμπεριέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Αλάτι

Αποτελεί ένα υλικό που μπορεί να νοστιμίσει μια σούπα, αλλά όταν υπερκαταναλώνεται εγκυμονεί κινδύνους. Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό να ελέγχουμε την κατανάλωσή του και να δίνουμε γεύση στη σούπα μας με περισσότερα αρωματικά και μπαχαρικά. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ιδιαίτερα πλούσιες σε αλάτι είναι οι έτοιμες συμπυκνωμένες σούπες του εμπορίου, όπως επίσης και οι κύβοι μαγειρέματος, που πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση στη σούπα μας.

Κορεσμένα λιπαρά & χοληστερίνη

Σχετίζονται με προβλήματα για την καρδιά και τα αγγεία μας και θα τα βρούμε περισσότερο σε σούπες κρέατος. Επίσης βελουτέ σούπες που περιέχουν γάλα ή κρέμα γάλακτος ή σούπες με κίτρινα τυριά είναι πλούσιες σε κακής ποιότητας κορεσμένα λιπαρά.

Τα διάφορα είδη σούπας

Σούπα λαχανικών

Μια σούπα μόνο λαχανικών θα μας δώσει τα περισσότερα από όσα καλά αναφέρθηκαν παραπάνω. Πολλές φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά. Αποτελεί την πιο light επιλογή σούπας, καθώς αν δεν «κολυμπάει» στο λάδι δεν ξεπερνάει τις 250 θερμίδες ανά μερίδα.

Ψαρόσουπα

Αποτελεί μια πολύ υγιεινή επιλογή, γιατί πέρα από τα λαχανικά που περιέχει (και τα οφέλη τους) το ψάρι της δίνει μια μεγάλη περιεκτικότητα σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και καλά ω3 λιπαρά, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά μας. Θερμιδικά μπορεί να φτάνει τις 350-400 θερμίδες ανά μερίδα.

Κοτόσουπα

Η παρουσία του κοτόπουλου προσδίδει επίσης υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη στη σούπα μας, ωστόσο της δίνει και κάποιο ποσό κορεσμένων λιπαρών, αν και χαμηλό. Ο τρόπος μαγειρέματος επίσης, αν την αβγοκόβουμε, μπορεί να αυξήσει το περιεχόμενό της σε χοληστερίνη και σε θερμίδες. Ετσι μια κλασική αβγοκομμένη κοτόσουπα με ρύζι μπορεί να ξεπερνάει τις 500 θερμίδες.

Κρεατόσουπα

Αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Χορταστική μεν, λιπαρή και πλούσια σε θερμίδες δε. Κρατάμε τα καλά των λαχανικών που περιέχει και την υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, όπως και τον σίδηρο και τη βιταμίνη Β12 που δεν έχουν άλλα είδη σούπας, αλλά σίγουρα χρειάζεται προσοχή, ιδιαιτέρως από άτομα που προσέχουν το βάρος τους ή έχουν υψηλή χοληστερίνη. Καλό θα ήταν να αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο ώστε ο ζωμός να μην είναι τόσο επιβαρυμένος με λιπαρά και χοληστερίνη.

Χρήσιμα tips

- Προτιμάτε οι σούπες να είναι σπιτικές και να παρασκευάζονται από φρέσκα υλικά.

- Σε σούπες κρέατος επιλέγετε άπαχα μέρη από κοτόπουλο ή μοσχάρι, έχοντας αφορέσει την πέτσα και το ορατό λίπος.

Χρησιμοποιείτε ως βασική λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο, προσέχοντας πάντα την ποσότητα που θα προσθέσετε.

- Ελέγχετε το αλάτι και αποφεύγετε κύβους μαγειρέματος. Αντί αυτών χρησιμοποιείτε άφθονα μυρωδικά και αρωματικά.

- Μην τσιγαρίζετε τα λαχανικά προτού τα προσθέσετε στη σούπα σας.
vita.gr

Διατροφή

Πριν από μερικά χρόνια, η κινόα ακουγόταν σαν κάτι εξωτικό, αλλά πλέον έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην διατροφή μας. Μάλιστα, τα περισσότερο εστιατόρια στην Ελλάδα την έχουν εντάξει στο μενού τους σε διάφορες μορφές, είτε ως σαλάτα, είτε ως συνοδευτικό για το κυρίως πιάτο. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και το freekeh (φρίκε), ένα υλικό που είναι ήδη αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό και σιγά σιγά έρχεται και στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν πράσινο σπόρο σιταριού, ο οποίος έχει ψηθεί και σπάσει.

Αν και ο σπόρος υπάρχει εδώ και αιώνες, άρχισε να γίνεται γνωστός στην Αμερική το 2010, όταν παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Oprah.

Μπορεί το freekeh να είναι ήδη ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους χορτοφάγους και τους vegan, αλλά κάνει καλό σε όλους. Και ο λόγος είναι ότι είναι γεμάτο φυτικές ίνες αλλά και εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Το freekeh έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους, αφού λόγω των φυτικών ινών, δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού και έχει χαμηλά λιπαρά. Παρ' ολ' αυτά, το freekeh, σε αντίθεση με την κινόα, περιέχει γλουτένη.

Κατερίνα ΝανοπούλουHuffPost Greece

Διατροφή

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών δυσκολεύει την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.

Μία από τις μεγαλύτερες μάχες όταν κάνετε δίαιτα είναι το να ελέγξετε εκείνες τις ξαφνικές λιγούρες.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο να πείτε «αντίο» στα γεμάτα υδατάνθρακες πρόχειρα φαγητά που αγαπάτε. Στην τελική, ήταν εκείνα που σας παρηγορούσαν όταν είχατε άγχος και σας κρατούσαν συντροφιά όταν βλέπατε την αγαπημένη σας σειρά.

Όταν όμως προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι ακριβώς αυτά τα φαγητά που πρέπει να περιορίσετε, αφού συχνά σας κάνουν να πεινάτε ακόμα περισσότερο στη συνέχεια.

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες τροφοδοτούν τον οργανισμό σας με σάκχαρα, τα οποία γρήγορα περνούν στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Το αποτέλεσμα αυτής της τεράστιας πρόσληψης υδατανθράκων είναι τα επίπεδα σακχάρου σας να φτάσουν στα ύψη. Ο οργανισμός σας τότε θα αρχίσει να απελευθερώνει ινσουλίνη ώστε να βοηθήσει τα σάκχαρα να περάσουν στα κύτταρά σας.

Το σάκχαρό σας θα αυξηθεί και τελικά θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά ακριβώς επειδή αυξήθηκε τόσο, ίσως πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που θα έπρεπε.

Η πρόσληψη τροφών με υψηλά επίπεδα σακχάρων προκαλεί ξαφνικές λιγούρες. Γι’ αυτό κάποια γεύματα ή σνακ σάς κάνουν να πεινάτε περισσότερο μετά την κατανάλωσή τους.

Ένα ντόνατ για παράδειγμα, προκαλεί στον οργανισμό αύξηση του σακχάρου, το οποίο σημαίνει ότι κάνει τον οργανισμό σας να απελευθερώσει ινσουλίνη για να το επεξεργαστεί. Για παράδειγμα, έχετε πεινάσει ποτέ ενώ πριν από λίγη ώρα φάγατε πρωϊνό; Αυτό συνέβη επειδή πιθανότατα καταναλώσατε ένα γεύμα, το οποίο ήταν πλούσιο σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Η φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης είναι το να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στο συκώτι και στα μυϊκά κύτταρα, αλλά όταν κυκλοφορεί πολλή ινσουλίνη στο σύστημά σας, μερικές φορές ωθούνται πολλά σάκχαρα στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να πέφτει χαμηλά το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας.

Αυτό συνήθως δεν είναι κάτι επικίνδυνο, αλλά είναι αρκετό για να σας κάνει να πεινάσετε πάλι αργότερα. Τα φαγητά που κάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας να αυξάνονται γρήγορα, λειτουργούν ως διεγερτικό της όρεξης.

Αντιθέτως, τα αυγά, παρά την κακή φήμη που τα ακολουθεί, είναι μια καλή επιλογή για το πρωινό σας, καθώς αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε να έχετε. Έτσι, θα μείνετε χορτάτη για περισσότερη ώρα. Επίσης, πρωτεϊνούχες τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα μούρα και τα μήλα, το τυρί, τα όσπρια και τα λαχανικά μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτη για περισσότερη ώρα συγκριτικά με τις τροφές με επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Διατροφή

Αυτά είναι τα χειρότερα φαγητά που μπορείς να φας για βραδινό -Και δεν είναι το φαγητό απ΄ έξω
Το βραδινό είναι μια από τις βασικές αιτίες επιβάρυνσης της σιλουέτας μας.

Πόσες φορές δεν έχεις γυρίσει σπίτι, βράδυ, κουρασμένη και πεινασμένη, αλλά χωρίς καθόλου διάθεση να μαγειρέψεις;

Η καθημερινότητα με τους ασφυκτικούς ρυθμούς της, πολλές φορές, δεν επιτρέπει την κατανάλωση αρκετών, μικρών γευμάτων καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Αποτέλεσμα; Ο μεταβολισμός δεν ενεργοποιείται και γυρίζουμε πίσω στο σπίτι πεινασμένοι, έτοιμοι να κατασπαράξουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας.

Το delivery είναι μια λύση, το τσιμπολόγημα μια άλλη. Και τα δύο όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν είναι το καλύτερο φαγητό που μπορούμε να φάμε λίγες ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.

Οπως διαβάζουμε στο prevention.com υπάρχουν 6 γεύματα που είναι η χειρότερη επιλογή που μπορεί κανείς να κάνει για το βραδινό του φαγητό.

Ενδέχονται να σου προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο και να σε φορτώσουν με περιττές θερμίδες.

1. Τα μακαρόνια με έτοιμη σάλτσα

Τα μακαρόνια είναι ένα από τα πιο εύκολα φαγητά που μπορεί κανείς να ετοιμάσει. Δεν απαιτούν ούτε χρόνο, ούτε κάποια δεξιότητα και κυρίως μας χορταίνουν. Μέχρι εδώ όλα καλά. Οταν όμως προτιμάμε να βάζουμε έτοιμη σάλτσα, αντί να φτιάχνουμε τη δική μας, τότε το γεύμα γίνεται θερμιδικός εφιάλτης. Οι περισσότερες έτοιμες σάλτσες έχουν τουλάχιστον δύο κουταλάκια της ζάχαρης ανά μερίδα. Είναι προτιμότερο να φτιάχνεις τη δική σου σάλτσα. Πολύ πιο υγιεινό!


2. Δημητριακά

Είναι μια πολύ καλή πρόταση για πρωινό, αλλά η χειρότερη για το βραδινό σου. Νομίζεις ότι τα δημητριακά με γάλα είναι ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα, αλλά κάνεις λάθος! Τα δημητριακά, εκτός από τις απλές νιφάδες βρώμης, περιέχουν πολλή ζάχαρη. Είναι περίπου τρία κουταλάκια του γλυκού. Αν σκεφτείς ότι καθημερινά πρέπει να παίρνουμε το πολύ 5 κουταλάκια, τότε καταλαβαίνεις πόση ζάχαρη έχει το μπολ με τα δημητριακά σου. Συν το γεγονός, ότι σου προσθέτουν περίπου τριακόσιες θερμίδες ανά μερίδα μαζί με το γάλα.

3. Τα καυτερά φαγητά

Μείνε μακριά από καυτερές σάλτσες και πολύ πικάντικα τρόφιμα. Θα σου αναστατώσουν το στομάχι και θα σου προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο.

4. Μια απλή σαλάτα

Θέλεις να φας ελαφριά το βράδυ για να μπορέσεις να κάνεις έναν καλό ύπνο και να μην επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με πολλές θερμίδες. Ωστόσο, ένα μεγάλο μπολ σαλάτας χωρίς καμία προσθήκη πρωτεΐνης δεν θα μπορέσει να σε κρατήσει το στομάχι σου γεμάτο για πολλές ώρες. Για να κάνεις τη σαλάτα σου χορταστική και θρεπτική βάλε μαζί με τα φρέσκα λαχανικά, τόνο, σολομό, φασόλια ή κοτόπουλο και πρόσθεσε ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι.

5. Κατεψυγμένο φαγητό

Το κατεψυγμένο φαγητό μπορεί να είναι πολύ πρακτικό και ξεκούραστο, αλλά δεν ενδείκνυται για βραδινό γεύμα. Δεδομένου ότι πολλά κατεψυγμένα γεύματα προορίζονται να εξυπηρετήσουν δύο ή περισσότερα άτομα, μπορεί να πέσεις στην παγίδα να καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες από ό,τι θα ήθελες. Τα περισσότερα κατεψυγμένα τρόφιμα, που είναι και η εύκολη λύση, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι, ενώ συνήθως είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Διατροφή

16 συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου και που θα το βρείτε

Δεδομένου ότι το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες, το ίδιο ποικίλα είναι και τα συμπτώματά του, όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Ως αντιφλεγμονώδες προσφέρει προστασία από ασθένειες όπως είναι η αρθρίτιδα, το Alzheimer, η υπέρταση, ο διαβήτης, τα αναπνευστικά προβλήματα και πολλά άλλα, κάτι που κάνει τη σημασία της παρουσίας του ακόμα μεγαλύτερη.

Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου.
Προβλήματα στην καρδιά.
Αδυναμία.
Μυϊκές κράμπες.
Τρέμουλο.
Ναυτίες.
Άγχος.
Υψηλή αρτηριακή πίεση.
Διαβήτης τύπου 2.
Αναπνευστικά προβλήματα.
Ζαλάδες.
Κόπωση.
Χαμηλά επίπεδα καλίου.
Δυσκολία στην κατάποση.
Δυσκολία στη μνήμη.
Σύγχυση.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, πως αν και τα παραπάνω λογίζονται σαν συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου, δεν αποδεικνύουν απαραίτητα την έλλειψη, αφού είναι δυνατό να οφείλονται και σε πολλούς άλλους παράγοντες.

Πώς θα ανεβάσετε τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό σας;

Αν και είναι δύσκολο να λάβετε υπερβολική δόση μαγνησίου, καλό είναι να μην το παρακάνετε και να διατηρήσετε το μέτρο στη λήψη του. Μεγάλες ποσότητες μαγνησίου μπορούν να προκαλέσουν αρρυθμίες ή διάρροια, ενώ την ίδια στιγμή δεν απορροφώνται το ίδιο καλά, από τον οργανισμό όλα τα συμπληρώματα μαγνησίου.

Αν, από την άλλη, προτιμάτε, να λάβετε μαγνήσιο με φυσικούς τρόπους, ακολουθούν οι τροφές που θα σας βοηθήσουν σε αυτό:

Σπόροι κολοκύθας.
Ηλιόσποροι.
Σόγια.
Μαύρα φασόλια.
Φυστίκια κάσιους.
Σπανάκι.
Κολοκύθι.
Σουσάμι.
Αμύγδαλα.
Μπάμιες.

Ο καθημερινές απαιτήσεις σε μαγνήσιο

Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 350mg και Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) είναι τα 300mg

Ωφέλεια από τα συμπληρώματα μαγνησίου

Παράγοντες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα του μαγνησίου είναι οι ακόλουθοι:

Μακροπρόθεσμη χρήση διουρητικών (1).
Διάρροια.
Αλκοόλ (1).
Υπερβολική εφίδρωση.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ( PMS)

Το μαγνήσιο λαμβάνεται από γυναίκες προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, κυρίως οι κράμπες στο στομάχι και η επιθυμία κατανάλωσης ζάχαρης. Η χρήση του μαγνησίου στην περίπτωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι τεστ έδειξαν ότι τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα μειώνονται στις γυναίκες με PMS (2).

Μυϊκή λειτουργία

Κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου το μαγνήσιο θεωρείται χρήσιμο είναι στους ακούσιους μυϊκούς σπασμούς (π.χ. παίξιμο των βλεφάρων), ενώ σε συνδυασμό με το ασβέστιο βοηθά στις μυϊκές κράμπες. Επίσης σε σχέση με τη μυϊκή λειτουργία, θεωρείται ότι το μαγνήσιο έχει κάποιου είδους προστατευτική δράση στην καρδιά (1), πιθανόν ειδικότερα μέσω της μείωσης της πίεσης του αίματος και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (3).

Άσθμα

Έχει αποδειχθεί ότι το μαγνήσιο μειώνει το συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή) (4) και μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του άσθματος και των χρόνιων αποφρακτικών ασθενειών των αεραγωγών.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή