Ιουλίου 13, 2020

Διατροφή

Τα προβιοτικά είναι «φιλικά» βακτήρια, που κυρίως περιέχονται σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Τα βακτήρια των συγκεκριμένων τροφών διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό σύστημα και καταλήγουν στο παχύ έντερο, όπου τελικά εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας τους ήδη υπάρχοντες μικροοργανισμούς. Σύμφωνα δε και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χορήγηση των ζωντανών αυτών μικροοργανισμών σε επαρκείς ποσότητες έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.


Για να πάρετε προβιοτικά δεν χρειάζεται να καταναλώσετε μόνο τα ειδικά χάπια και διάφορες σκόνες με υφή κιμωλίας.

Φυσικά προβιοτικά μπορείτε να λάβετε και μέσω ορισμένων τροφών, κατάλληλων για χορτοφάγους, που περιέχουν όλα εκείνα τα βακτήρια που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προλαμβάνουν ασθένειες και λοιμώξεις.

Τα προβιοτικά τρόφιμα (που συχνά αποτελούν προϊόντα ζύμωσης) δεν προστατεύουν μόνο το πεπτικό μας σύστημα, αλλά αποτελούν και εξαιρετικά γευστικές διατροφικές επιλογές.

Πιο κάτω διαβάστε για δέκα χορτοφαγικές πηγές προβιοτικών και βάλτε τις στο οικογενειακό σας μενού.

1. Σούπα μίσο

Όσοι έχετε φάει σε κινέζικο ή γιαπωνέζικο εστιατόριο θα έχετε δει στο μενού ένα πολύ χαρακτηριστικό ορεκτικό πιάτο της ασιατικής κουζίνας, τη σούπα μίσο. Στη μακροβιοτική κουζίνα, το μίσο κατέχει εξέχουσα θέση και χρησιμοποιείται καθημερινά σε πολλά πιάτα.

Το μίσο είναι ένα είδος πάστας, το οποίο θυμίζει ταραμά στην υφή και τη γεύση και παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα.

Η σούπα μπορεί να περιέχει ακόμα μικρούς κύβους τόφου, φέτες κρεμμυδιού ή καρότου και φύκια.

Ο Γιάννης Λουκάκος φτιάχνει τη σούπα μίσο κάπως έτσι:

Υλικά

Για τη σούπα
300 γρ. νερό
7 γρ. σκόνη dashi
15 γρ. πάστα miso λευκή
3 γρ. φύκι wakame
40 γρ. τόφου, κομμένο σε χοντρά καρέ
10 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, λεπτές φέτες

Εκτέλεση

Για τη σούπα

Ρίχνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.

Προσθέτουμε τη σκόνη dashi και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα σύρμα.

Προσθέτουμε την πάστα miso και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί καλά. Φέρνουμε σε βρασμό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το wakame και αφήνουμε μερικά λεπτά τη σούπα, ώστε να μαλακώσει καλά το wakame.

Σ’ ένα βαθύ σκεύος, σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

2. Καλλιεργημένα γιαούρτια και κεφίρ για χορτοφάγους

Το γιαούρτι και το κεφίρ έχουν υψηλή προβιοτική αξία, αλλά οι χορτοφάγοι, αυτοί που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη και εκείνοι που απλώς δεν τρώνε γαλακτοκομικά θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τη λήψη προβιοτικών.

Αυτή η συνταγή γιαουρτιού από γάλα ινδοκάρυδου (καρύδας) με προβιοτικό πρόσθετο μπορεί να γαρνιριστεί με φρέσκα φρούτα εποχής. Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν ζυμώσεως.

Υλικά

-Ενάμιση λίτρο βιολογικό γάλα καρύδας.

– Μια κουταλιά της σούπας ζωική βιολογική ζελατίνη.

– Ένα σακουλάκι μαγιά γιαουρτιού ή προβιοτικά.

Κυκλοφορεί και σε χορτοφαγικές εκδοχές ή μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αεριούχο ποτό με σπόρους κεφίρ, όπως περίπου φτιάχνουμε την κομπούτσα.

Σε μια μεγάλη γαβάθα χτυπήστε τη ζελατίνη με το ένα τρίτο του γάλακτος καρύδας.

Ρίξτε ακόμα ένα τρίτο σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε. Μετακινήστε το υγρό στο μπολ χτυπώντας προσεκτικά.

Χτυπήστε τη μαγιά μαζί με το τρίτο και τελευταίο μέρος του γάλακτος και ρίξτε το περιεχόμενο στο μπολ.

Ρίξτε το μείγμα του μπολ σε γυάλινα βάζα με καπάκια ανθεκτικά στη θερμότητα και κλείστε τα.

Βάλτε στο φούρνο κοντά στο φως του θαλάμου. Ανάψτε τη λάμπα του φούρνου και αφήστε το γιαούρτι μέσα για 24 ώρες. Η θερμοκρασία μέσα στο φούρνο θα πρέπει να κυμαίνεται στην περιοχή των 38-43 βαθμών Κελσίου.

Την επόμενη μέρα αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και μετά βάλτε το στο ψυγείο.

—Τεμ-πε

Το tempeh (τέμ-πε) είναι ένα παραδοσιακό ασιατικό προϊόν από σόγια. Γίνεται από φασόλια σόγιας τα οποία υπόκεινται σε ελεγχόμενη ζύμωση με την προσθήκη καλλιεργειών μυκήτων.

Είναι πλούσια πηγή προβιοτικών και πρωτεϊνών.

Για να μαγειρέψουμε τέμπε που έχουμε αγοράσει το κόβουμε σε λεπτές φέτες, πρώτα το βάζουμε στον ατμό για δέκα λεπτά (για να χάσει λίγη από την οσμή των φασολιών) και μετά το ψήνουμε ή το τηγανίζουμε.

Το προσθέτουμε σε σαλάτες, σάντουιτς, σε εξωτικές συνταγές με κάρυ, ταϊλανδέζικα κλπ.

4. Ξινολάχανο

Το ξινολάχανο (στα γερμανικά Sauerkraut, στα γαλλικά Choucroute) είναι σπεσιαλιτέ της γερμανικής κουζίνας. Παρασκευάζεται από λάχανο με ξίδι και είναι προϊόν της ζύμωσης του γαλακτικού οξέος. Συνδυάζεται με κρεατικά, συνήθως το χειμώνα που δεν υπάρχουν σαλάτες. Λόγω της ξινής του γεύσης δεν είναι πολύ δημοφιλές, είναι όμως ιδιαίτερα υγιεινό λόγω της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C.

5. Ελιές

Οι ελιές είναι πολύ καλή πηγή προβιοτικών, ενώ η άλμη μέσα στην οποία διατηρούνται ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των καλλιεργειών. Διαλέξτε ελληνικές ελιές (τσακιστές, καλαμών,

6. Κίμτσί

Στην κορεάτικη κουζίνα Κιμτσί (Kimchi) ονομάζεται κάθε ένα από τα παραδοσιακά πιάτα λαχανικών τουρσί (λάχανα, κρεμμύδια, σκόρδο) και καρυκευμάτων (κόκκινο πιπέρι) που αποτελούν τα πιο διαδεδομένα ορεκτικά (banchan) στη Νότια Κορέα.

Το κιμτσί συνδυάζεται με άλλα συστατικά για να δημιουργήσει νέα πιάτα όπως το kimchi jjigae και το τηγανητό ρύζι κιμτσί.

Το κιμτσί θα σας καθαρίσει το ιγμόριο και θα βελτιώσει την εντερική λειτουργία. Για τα παιδιά είναι λίγο πικάντικο, οπότε μπορείτε να το ανακατέψετε με άλλα φαγητά όπως ο τραχανάς.

7. Αγγουράκια τουρσί

Τα αγγουράκια τουρσί δεν είναι ιδανικά μόνο για τις λιγούρες της εγκυμοσύνης -κι εδώ που τα λέμε για όλες τις λιγούρες- αλλά περιέχουν και πολύτιμα προβιοτικά.

Οι πίκλες που φτιάχνονται με γαλακτική ζύμωση σε θαλασσινό αλάτι και νερό (αντί για ξύδι) ευνοεί την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων.

8. Ψωμί με προζύμι

Το σπιτικό προζυμένιο ψωμί είναι νόστιμο και διατηρείται φρέσκο για μέρες.

Για ψωμί που φτιάχνεται με ένα κιλό αλεύρι πρέπει να γίνουν τα εξής:

Ζυμώνετε μισό ποτήρι άσπρο σκληρό αλεύρι με χλιαρό νερό και φτιάχνετε ένα μικρό ελαστικό ζυμαράκι. Το βάζετε σε ένα μπολ και το σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα. Την επόμενη μέρα προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι και λίγο νερό και ξαναζυμώνετε το ζυμαράκι. Επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα επί 3 μέρες. Μόλις φουσκώσει και σχηματίσει πολλές τρυπίτσες, σημαίνει πως το προζύμι είναι έτοιμο.

Αν βιάζεστε και δεν μπορείτε να περιμένετε τόσες μέρες, διαλύετε 10 γραμμάρια νωπή μαγιά με 100-150 γρ. νερό και προσθέτετε λίγο άσπρο αλεύρι, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα χυλός. Το αφήνετε 4 ώρες σε ζεστό μέρος και μετά το χρησιμοποιείτε.

Κάθε φορά που φτιάχνετε ψωμί με προζύμι, να κρατάτε μια μικρή ποσότητα από το ζυμάρι, την οποία θα χρησιμοποιήσετε ως προζύμι την επόμενη φορά. Το ζυμάρι αυτό το τοποθετείτε σε ένα γυάλινο δοχείο. Στον πάτο βάζετε λίγο λάδι και λίγο αλάτι, από πάνω το προζύμι και από πάνω πάλι λίγο λάδι, για να μην ξεραθεί.

Το διατηρείτε εντός ψυγείου για 10-15 μέρες. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε κάποιο πλαστικό τάπερ που θα κλείσετε (δεν χρειάζεται λάδι από πάνω σε αυτή την περίπτωση).

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διατηρηθεί το προζύμι. Μπορείτε να το βάλετε σε πήλινο δοχείο και να το καλύψετε με μπόλικο αλεύρι (εκτός ψυγείου) ή να το σκεπάσετε απλώς με μια μεμβράνη. Και με τους δύο αυτούς τρόπους το προζύμι ξεραίνεται ελαφρώς και πρέπει να μείνει σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσει πριν το αναπιάσετε.

Ένας άλλος πιο εύκολος τρόπος είναι να φτιάξετε ψωμί με μαγιά κανονικά την πρώτη φορά και να κρατήσετε λίγο από τη ζύμη. Μετά από μερικές μέρες είναι έτοιμο προζύμι για να το χρησιμοποιήσετε.

Για να φτιάξουμε ψωμί με προζύμι κάνουμε το εξής: Βάζετε το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό να διαλυθεί. Προσθέτετε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος για όλο το βράδυ και το πρωί συνεχίζετε το ζύμωμα κανονικά με όλα τα υπόλοιπα υλικά (η διαδικασία αυτή λέγεται ανάπιασμα).

Εάν το προζύμι το έχετε στο ψυγείο, τότε βγάλτε το από το πρωί. Το βράδυ θα έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα μπορείτε να κάνετε την προηγούμενη διαδικασία κανονικά.

9. Τσάι από κομπούτσα

Η κομπούτσα ή αλλιώς κομπούχα είναι ένας μύκητας με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Με βάση την κομπούχα μπορείτε να φτιάξετε ένα ποτό πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε προβιοτικά βακτήρια, τα οποία βοηθάνε στη μείωση τυχόν φλεγμονών του εντέρου σας και στην οικοδόμηση του.

Πρόκειται για ένα αφέψημα που έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία-ζύμωση.

Περιέχει γλυκουρονικό οξύ, γαλακτικό οξύ, οξικό οξύ, ουσνικό οξύ, κιτρικό οξύ, οξαλικό οξύ, γλυκονικό οξύ, βουτυρικό οξύ, φιλικό οξύ, νουκλεϊκά οξέα, σίδηρο καθώς επίσης, περιέχει όλη τη σειρά των βιταμινών Β και ιδιαίτερα B1, B2, B3, B6 και B12, βιταμίνη C.

10. Συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά/

http://www.globalview.gr/

Διατροφή

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν και να καταναλώνουν έτοιμα γεύματα και στράφηκαν προς τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτή η στροφή στην υγιεινή διατροφή εν μέσω την πανδημίας του κορονοϊού δείχνει ότι όλοι μας επιχειρήσαμε να δοκιμάσουμε νέες συνταγές και να πετάμε λιγότερο φαγητό.

″Εν μέσω της καραντίνας τα άτομα τρώνε υγιεινά, μαγειρεύουν το φαγητό τους και καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά”, δήλωσε η Σάρλοτ Ντε Μπάκερ, η οποία συντονίζει την ομάδα ερευνών “FOOMS” για το φαγητό και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας στο Βέλγιο.

Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε απαντήσεις στο διαδίκτυο περίπου 11000 καταναλωτών από 11 χώρες, εκ των οποίων οι 6700 προέρχονταν από το Βέλγιο. Ξεκίνησε στις 17 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου. Έχει ως στόχο να επεκταθεί σε καταναλωτές 25 χωρών και να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα τον Ιούνιο.

Σε όλες τις χώρες - Αυστραλία, Βέλγιο, Χιλή, Ουγκάντα, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Ελλάδα, Καναδά, Βραζιλία και Ιρλανδία - οι καταναλωτές έχοντας εγκαταλείψει τον χώρο εργασίας τους και το γραφείο, σταμάτησαν να ψωνίζουν φαγητό που το βάζουν στον φούρνο μικροκυμάτων και γίνεται.

Η Φιρέν, κάτοικος των Βρυξελλών με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν, περιγράφοντας τις αλλαγές στο σπίτι της εν μέσω πανδημίας δήλωσε ότι αντικατέστησε τα σνακ, το φαγητό από εστιατόρια και τα ντελίβερι με το σπιτικό φαγητό. ” Έχασα τέσσερα κιλά και είμαι περήφανη για αυτό”.

Περίπου στις μισές χώρες της έρευνας, οι καταναλωτές αγόραζαν λιγότερα αλμυρά και γλυκά σνακ, αν και συνολικά οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές.Η κατανάλωση αλμυρών, λιπαρών και γλυκών φαγητών παρατηρείται συνήθως όταν τα άτομα βρίσκονται υπό συνθήκες άγχους και στρες. Εντούτοις, σύμφωνα με την Ντε Μπάκερ την περίοδο αυτή της υγειονομικής κρίσης αυτή η έντονη λιγούρα έχει εκπληρωθεί σε πολλές χώρες με σπιτικές λιχουδιές.

Η κατανάλωση κρεάτων, ψαριών και αλκοολούχων ποτών παραμένει σταθερή καθ′ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ανησυχία για την υγεία
Η Ντ. Μπάκερ είπε ότι τα αρχικά αποτελέσματα ήταν σαφή και δεν μπορούν να τροποποιηθούν από νέα δεδομένα εφόσον η πανδημία έχει στρέψει το ενδιαφέρον όλων μας στο φαγητό και υγιεινές επιλογές.

Η Μούριελ Μπέρναρντ, ιδρύτρια του διαδικτυακού καταστήματος οργανικού φαγητού “eFarmz” με έδρα το Βέλγιο, έπρεπε σχεδόν να διπλασιάσει το προσωπικό της σε 25 άτομα ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις για φρέσκα προϊόντα. ”Μετά από μερικές μέρες εγκλεισμού είδαμε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις”, δηλώνει.

Σε όλες τις χώρες τα άτομα αγόραζαν περισσότερο φρέσκα, κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά καθ ’όλη τη διάρκεια της καραντίνας, μια αλλαγή που η Ντε Μπάκερ την εναποθέτει στις αυξημένες ανησυχίες για την υγεία.

Μία προσεκτικά οργανωμένη λίστα αγορών που θα μείωνε τον χρόνο που θα κάναμε στα σούπερ μάρκετ συνιστά επίσης έναν λόγο που αγοράζουμε υγιεινά φαγητά. Η Ντε Μπάκερ λέει: ″Αν κάνουμε μια λίστα αγορών, τότε έχουμε προσχεδιάσει τα γεύματα που θέλουμε να φάμε οπότε είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουμε ανθυγιεινά τρόφιμα”.

Όσοι ανταποκρίθηκαν στην έρευνα - εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν γυναίκες - προσπάθησαν να δοκιμάσουν καινούριες συνταγές και χρησιμοποίησαν περισσευούμενο φαγητό, μειώνοντας έτσι τη σπατάλη φαγητού. Αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από το φόβο για έλλειψη φαγητού και είναι πιθανόν να υποχωρήσει όταν οι καταναλωτές δεν θα βλέπουν άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, κάποιες διατροφικές συνήθεις πιθανόν να διατηρηθούν και μετά την επιδημία. Η Ντε Μπάκερ προσθέτει ότι αυτό ισχύει διότι σε πολλές χώρες η καραντίνα διήρκεσε περισσότερο από έξι εβδομάδες που είναι το όριο για να αναπτύξει κάποιος μια νέα συνήθεια. Για αυτό καθώς ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση όλων μας στη κουζίνα υπερπηδούμε οποιοδήποτε εμπόδιο μας κρατούσε μακριά από τη μαγειρική.

Παρά την αλλαγή αυτή, υπάρχουν κάποιοι καταναλωτές που δεν ακολουθούν αυτή τη τάση. ”Δεν τρεφόμαστε καλά. Τρώμε πολλά γλυκά”, λέει ο Σαλβατόρε, ο οποίος ψάχνει για δουλειά σε εταιρεία catering στο Βελγιο.

ΠΗΓΗ: Reuters

Διατροφή

Κι όμως, αυτές οι οκτώ τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι σούπερ υγιεινές
vita.gr

Μαζί με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, το λίπος αποτελεί ένα από τα τρία βασικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ομαλή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού μας. Το πρόβλημα προκύπτει όταν καταναλανώνουμε περισσότερο λίπος από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας, καταλήγοντας έτσι να παίρνουμε κιλά και να επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών φορέων και οργανισμών, η συνολική ημερήσια πρόσληψη λίπους δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30-35% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως. Φυσικά, η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά εξαρτάται και από το είδος του λίπους, με τους ειδκούς να συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από μονοακόρεστα λίπη.

Δείτε επίσης: Πώς θα φτιάξετε το δικό σας σέρουμ για πλούσιες βλεφαρίδες
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

-Τα μονοακόρεστα λιπαρά, το λεγόμενο «καλό» λίπος, είναι απαραίτητο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής και έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Η κυριότερη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο. Τα πολυακόρεστα λιπαρά επίσης αποτελούν καλής ποιότητας λιπαρά και περιέχονται κυρίως στα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη σόγια και τα λιπαρά ψάρια.

-Τα κορεσμένα λιπαρά, θεωρούνται τα «κακά» λιπαρά και έχουν σχετιστεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η αυξημένη κατανάλωσή τους έχει υποστηριθεί ότι οδηγεί σε αύξηση της ολικής και της και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τίθεται υπό αμφισβήτηση η άποψη ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφάγματος, καθώς διεθνής επιστημονική ομάδα δεν εντόπισε επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το να μην τρώμε καθόλου κορεσμένα λιπαρά, είναι μάλλον μια κακή συμβουλή.

Οι καλύτερες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικά λίπη, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το λίπος του κρέατος, το αυγό, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και ορισμένες φυτικές τροφές, όπως η καρύδα.

-Τα trans λιπαρά από την άλλη είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία λιπαρών, τα οποία στην πραγματικότητα είναι υποπροϊόν της θερμικής κυρίως επεξεργασίας των πολυακόρεστων λιπαρών και αποτελούν την πιο επιβλαβή κατηγορία λιπαρών, αφού προκαλούν όχι μόνο αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης (LDL), αλλά και μείωση της «καλής» (HDL). Ιδανικά, η ημερήσια πρόσληψη trans λιπαρών πρέπει να είναι μηδενική, πράγμα δύσκολο με τα δεδομένα της σημερινής διατροφής.

Οι κυριότερες πηγές trans λιπαρών είναι τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, οι έτοιμες ζύμες, οι τηγανητές πατάτες των fast food κ.λπ.

Οι λιπαρές τροφές που στην πραγματικότητα είναι σούπερ υγιεινές

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες το λίπος είχε δαιμονοποιηθεί, πλέον γνωρίζουμε ότι ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι υγιεινές και απαραίτητες στη διατροφή μας.

1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα τροπικό φρούτο, το 77% των θερμίδων του οποίου προέρχεται από το λίπος. Αποτελεί εξαιρετική πηγή καλίου και φυτικών ινών και έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία.

2. Τυρί

Το τυρί είναι εξαιρετικά θρεπτικό και μόνο ένα κομμάτι του περιέχει παρόμοια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με ένα ποτήρι γάλα. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών και καλών λιπαρών.

3. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

4. Αυγά

Τα παρεξηγημένα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, είναι εξαιρετικά θρεπτικά και υγιεινά.

5. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών φαίνεται να συνδέεται με τη βελτίωση της συνολικής υγείας και τον μειωμένο κίνδυνο κάθε είδους ασθένειας.

6. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, και είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, ενώ παράλληλα μπορούν να ενισχύσουν το αδυνάτισμα.

7. Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει πολλά σημαντικά οφέλη στην υγεία και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

8. Πλήρες γιαούρτι

Το γιαούρτι μάς δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο, άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β, ενώ χάρη στους μικροοργανισμούς που περιέχει, δρα προστατευτικά για το έντερο, δεδομένου ότι είναι πλούσια πηγή προβιοτικών. Οι επιστήμονες ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα την έρευνα για τα πλήρη γαλακτοκομικά και αυτό που φαίνεται είναι ότι τελικά μπορεί να έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία συγκριτικά με τα light.

Διατροφή

 Γνωρίζατε ότι τα μούσμουλα αποτελούν ένα θησαυρό της φύσης; Ένα θρεπτικό θησαυρό, τον οποίο έχει τη δυνατότητα, ο άνθρωπος, να παίρνει από τη φύση. Το βέβαιο είναι πως η προσφορά τους στην υγεία του ανθρώπου, καθώς και σε άλλα θέματα (σ.σ. ομορφιάς) είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν έχετε λοιπόν, παρά να τα γνωρίσετε:

 Η θρεπτική αξία των μούσμουλων
– Τα μούσμουλα είναι πολύ χαμηλά σε θερμιδική αξία. Παρέχουν μόλις 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε πηκτίνη. Η πηκτίνη διατηρεί την υγρασία στο παχύ έντερο, κατά την διάρκεια διαφόρων λειτουργιών και δρα ως υπακτικό. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Βοηθάει επίσης στην προστασία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου, μειώνοντας το χρόνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες. Έχει αποδειχθεί ότι η πηκτίνη, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας την επαναπορρόφηση της στο παχύ έντερο, επειδή δεσμεύεται από τα χολικά οξέα με αποτέλεσμα στην αποβολή της από το σώμα.
– Τα μούσμουλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης-Α (παρέχει περίπου 1528 IU ανά 100g), και φαινολικών φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, όπως είναι το χλωρογενικό οξύ, το νεο-χλωρογενικό οξύ, το υδροξυβενζοϊκό οξύ, το φερουλοκυκουινικο οξύ (feruloylquinic), το προτοκατεχουικό (protocatechuic) οξύ, η επικατεχίνη, το κουμαρικό οξέα και το φερουλικό οξύ. Τα ώριμα φρούτα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση χλωρογενικού οξέος. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην διατήρηση της ακεραιότητας των βλεννογόνων και του δέρματος. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυσικών τροφών και φρούτων πλουσίων σε βιταμίνη-Α και σε φλαβονοειδή βοηθά στην προστασία των πνευμόνων.

– Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και στην οδοντική υγεία. Βελτιώνουν την όραση: τα φρέσκα μούσμουλα περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην υγεία των ματιών. Τα μούσμουλα προστατεύουν λοιπόν τα μάτια μας από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
– Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι το φυλλικό οξύ, η βιταμίνης Β-6 και η νιασίνη και επίσης περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης-C.
– Τα μούσμουλα, είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και μια καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου και άλλων μέταλλων. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών, και βοηθά στην φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα ως συν-παράγοντας του αντιοξειδωτικού ενζύμου, δισμουτάση του υπεροξειδίου. Ο σίδηρος και χαλκός χρειάζονται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

– Βοηθούν την απώλεια βάρους: Εκτός του ότι έχουν λίγες θερμίδες.

Επίσης περιέχουν ένα καλό ποσοστό διαιτητικών ινών. Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει το μεταβολισμό. Έτσι, προωθεί την υγιή απώλεια βάρους.
– Μια σειρά από ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία προσφέρουν επίσης τα φύλλα της Μουσμουλιάς όπως την καταπολέμηση ηπατικών διαταραχών, στην θεραπεία φλεγμονών του δέρματος και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Βέβαια, τα φύλλα της μουσμουλιάς φύλλα περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πίνοντας τσάι από τα φύλλα μπορεί να προκύψουν παρενέργειες ή αλληλεπίδραση με φάρμακα. Για παράδειγμα, πίνοντας συχνά μεγάλη ποσότητα αφεψήματος από φύλλα μουσμουλιάς μπορεί να προκύψει τοξική μυοπάθεια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή μυϊκή αδυναμία.

– Περιεκτικότητα σε νερό 87%
– Ενέργεια 47 Kcal
– Υδατάνθρακες 12.14 g
– Πρωτεΐνες 0.43 g
– Ολικά λιπαρά 0.20 g
– Χοληστερόλη 0 mg
– Διαιτητικές ίνες 1.70 g
– Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα 19,4 mg
– Ωμέγα 6 Λιπαρά Οξέα 115 mg
– Ασβέστιο 16 mg
– Σίδηρος 0,3 mg
– Μαγνήσιο 13 mg
– Φωσφόρος τα 27 mg
– Σελήνιο 0.6 µg
– Ψευδάργυρος 0.05 mg
– Μαγγάνιο 0.148 mg
– Χαλκός 0.040 mg
– Κάλιο 266 mg
– Νάτριο του 1 mg
– Βιταμίνη C 1 mg
– Βιταμίνη Α 1.528 IU
– Θειαμίνη 0.019 mg
– Ριβοφλαβίνη 0.024 mg
– Πυριδοξίνη 0.100 mg
– Νιασίνη 0.180 mg
– Φυλλικό οξύ 14 µg

Η επίδραση των μούσμουλων
– Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος
– Διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση
– Προάγουν την απώλεια βάρους
– Βοηθούν στη διαδικασία σχηματισμού του αίματος
– Βελτιώνουν την όραση
– Ενισχύουν τα οστά και τα δόντια

Το μούσμουλο τρώγεται νωπό ως φρούτο και δεν δέχεται περαιτέρω επεξεργασία γιατί είναι πολύ ευαίσθητο. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C. Στη μακρινή Ανατολή, πίνεται επίσης και το τσάι από τα φύλλα της μουσμουλιάς. Εκτός από να τα τρως σαν φρούτο, μπορείτε να τα κάνετε μαρμελάδα, αλλά και λικέρ πολύ εύγευστο.

 Έξτρα πληροφορίες για τα μούσμουλα
Μην καταναλώνετε τα κουκούτσια διότι περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή όπως κυανογόνους γλυκοζίτες που αν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα. Οι σπόροι περιλαμβάνουν πολλά τοξικά αλκαλοειδή όπως κυάνιο-γλυκοζίτες που το μάσημα τους μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως εμετός, δυσκολία στην αναπνοή, καθώς επίσης και το θάνατο.

Για να καταλάβει κάποιος την έκφραση, πρέπει να λάβει υπόψη του το συναίσθημα που δοκιμάζει όταν τρώει ξινά μούσμουλα. Από δω έχουμε και τις φράσεις: «του ξινοφάνηκε» και «σαν τ’ άκουσε, ξίνισε τα μούτρα του». Έφαγε, λοιπόν, μούσμουλα, σημαίνει πως τόσο δυσαρεστήθηκε, όσο δυσάρεστα νιώθει αυτός που τρώει μούσμουλα.

ΠΗΓΗ: www.enimerotiko.gr

Διατροφή

Τα πράσινα smoothies έχουν γίνει πολύ δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο μια σημαντική πηγή βασικών θρεπτικών ουσιών, αλλά και κατάλληλα για αποτοξίνωση και αδυνάτισμα.

Φτιαγμένα με φρούτα και λαχανικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που έχουν όλων των ειδών τα θετικά αποτελέσματα στο μεταβολισμό και το σύστημα αποβολής.

Εντάξτε στη διατροφή σας το παρακάτω smoothie και αισθανθείτε πιο ανάλαφρη από ποτέ!

Υλικά (για 2 μερίδες):

1¼ φλιτζάνι λαχανίδα (kale)
1¼ φλιτζάνι μάνγκο
2 μεσαία κομμάτια ψιλοκομμένο σέλινο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένη μέντα

Εκτέλεση:

Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Για παχύτερο ρόφημα βάλτε λιγότερο νερό ή περισσότερα παγάκια.Govastileto.gr/

Διατροφή

Αν έχετε ξεβοτανίσει ποτέ τον κήπο σας από τα ζιζάνια, ίσως γνωρίζετε το γαϊδουράγκαθο. Αν και δεν είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό φυτό που μάλλον δεν θα θέλετε να συμπεριλάβετε σε μια ανθοδέσμη λουλουδιών, τα ποικίλα και ισχυρά θεραπευτικά του οφέλη αντισταθμίζουν την όχι και τόσο θελκτική του όψη.

Το γαϊδουράγκαθο, του οποίου η βοτανική ονομασία είναι "Silybum marianum" είναι ένα κοινό ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών (Αsteraceae) και αποτελεί μια φυτική άμυνα ενάντια στις καθημερινές τοξίνες. Καλλιεργείται πλέον σε όλο τον κόσμο, σε φιλόξενα κλίματα και έχει χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική φυσική θεραπεία για πάνω από 2.000 χρόνια. Ως βότανο, το πρωτοαναφέρει ο Θεόφραστος τον 4ο αιώνα π.Χ. ο οποίος το ονομάζει "Πτέρνιξ" ενώ το ξανασυναντάμε στο έργο του Διοσκουρίδη "Περί Ύλης Ιατρικής" σαν επουλωτικό των πληγών.

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έγραψε ότι ένα μείγμα χυμού από γαϊδουράγκαθο με μέλι είναι θεραπευτικό της χολής. Πήρε την ονομασία του από τα αγκαθωτά φύλλα του. Σύμφωνα με την σαξωνική παράδοση, τα λευκά, σαν φλέβες σημάδια στα φύλλα του, είναι οι στάλες από το γάλα της Παρθένου Μαρίας που έπεσαν πάνω του όταν θήλαζε τον Ιησού και γι' αυτό πήρε το αγγλικό του όνομα milk thistle (γαλατοαγκάθι) ή Mary thistle. Είναι το εθνικό έμβλημα της Σκωτίας και άλλοι αποδίδουν το όνομά του στο ξεχωριστό γαλακτώδες λευκό υγρό που παράγεται από τα φύλλα του φυτού όταν συνθλίβονται. Οι σπόροι και τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν ως εκχύλισμα, τσάι ή υπό μορφή σκόνης. Οι σπόροι μπορούν επίσης να καταναλωθούν ωμοί.

Όπως όλα τα φαρμακευτικά φυτά, το γαϊδουράγκαθο περιέχει περισσότερα από ένα μόνο δραστικό συστατικό. Το σημαντικότερο όμως είναι η φλαβονοειδής σιλυμαρίνη, η οποία αποτελείται από μια ομάδα ενώσεων όπως η σιλυβίνη Α και Β, η σιλυδιαμίνη και η σιλυδριστίνη. Αυτές οι ουσίες προκαλούν αλλαγές στη μεμβράνη των ηπατικών κυττάρων που καθιστούν δυσκολότερη την είσοδο ξένων ουσιών στα κύτταρα, προστατεύοντας έτσι το ήπαρ από τις τοξίνες. Επιπλέον, η σιλυμαρίνη διαθέτει αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Φαίνεται επίσης ότι βελτιώνει την ικανότητα του ήπατος να αναγεννιέται. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή κυρίως, το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου θεωρείται ότι προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες.

Ως εκ τούτου, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία των ηπατικών ασθενειών και για την αποτοξίνωση του ήπατος. Οι άλλες ευεργετικές επιδράσεις του στο σώμα περιλαμβάνουν την προώθηση της παραγωγής ενζύμων και χολής, βελτιώνοντας έτσι την πέψη. Το πιο σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία για ασθενείς με ηπατίτιδα (λόγω τοξικής ηπατικής βλάβης ή ιικής μόλυνσης) και κίρρωση του ήπατος (λόγω κατάχρησης αλκοόλ ή μακροχρόνιας ηπατίτιδας). Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο για δηλητηρίαση από μανιτάρια. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει προστασία στο συκώτι από βλάβες που προκαλούνται από χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, υπερφόρτωση σιδήρου και ψυχοτρόπα φάρμακα.

Εκτός από την υγεία του ήπατος και την προστασία από τον καρκίνο, έχει πολλά υποσχόμενες ιδιότητες:

Υγεία των νεφρών
Τονώνει την κυτταρική αναγέννηση στα νεφρά και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο ακόμη και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Υγεία της καρδιάς
Το γαϊδουράγκαθο φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της ωφέλιμης HDL χοληστερόλης και να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Η σιλυμαρίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβήτης
Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη, όσοι έλαβαν σιλυμαρίνη για τέσσερις μήνες εμφάνισαν βελτιώσεις στο γλυκαιμικό τους προφίλ, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής μείωσης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, της γλυκόζης αίματος νηστείας, της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σε σύγκριση με όσους έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Υγεία του εγκεφάλου
Φαίνεται ότι έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μπορεί να είναι ευεργετικό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη νόσο του Parkinson. Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν επίσης ότι η σιλυμαρίνη μπορεί να καταστείλει τον σχηματισμό αμυλοειδούς βήτα-πρωτεΐνης (μια τοξική πρωτεΐνη που συνδέεται με το Alzheimer), βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer.

Πέτρες στη χολή
Η χοληδόχος κύστη μας λειτουργεί συνεργατικά με το συκώτι μας, επεξεργάζοντας τις τοξίνες και τα θρεπτικά συστατικά που εισέρχονται στο σώμα μας, μέσω της τροφής, του αέρα και του νερού. Μαζί με το συκώτι και τα νεφρά, βοηθά στο φιλτράρισμα των βλαβερών ουσιών, αποτρέποντας παράλληλα τη δημιουργία πετρών. Το γαϊδουράγκαθο προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη, καθαρίζοντας το σώμα από τα μεταβολικά απόβλητα, βελτιώνοντας τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, του σπλήνα και των νεφρών.

Αποτρέπει τις αιμορροΐδες
Η κατανάλωση εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου παρέχει ανακούφιση από το πρήξιμο και αποτρέπει την εξάπλωσή τους.

Βελτιώνει το δέρμα
Ως αντιοξειδωτικό, παρέχει μια φυσική λάμψη και κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται γιο γεμάτη και υγιής. Έχει την ικανότητα να αναπληρώνει νεκρά κύτταρα και αποτρέπει την πρόωρη γήρανση, καταπολεμώντας την εμφάνιση ρυτίδων, σκούρων κηλίδων και αποχρωματισμών.

Απώλεια βάρους
Το φυσικό αυτό βότανο ρυθμίζει αποτελεσματικά το μέγεθος των λιποκυττάρων του σώματος, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για την απώλεια βάρους. Η σιλυμαρίνη, παρέχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που χρησιμοποιείται για τη μείωση του φλεγμονώδους ήπατος και των λιπωδών κυττάρων που έχουν τα παχύσαρκα άτομα. Επίσης, με την αφαίρεση επιβλαβών τοξινών από το σώμα το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου αυξάνεται η συνολική διαδικασία μεταβολισμού του λίπους που είναι σημαντική για την απώλεια βάρους.

Φωτεινή Πουρνάρα

Διατροφή

Κερδίζουμε θερμίδες αντικαθιστώντας το ψωμί με φρυγανιές; Ας δούμε τι απαντούν οι ειδικοί
Η σκέψη ότι το «ψωμί παχαίνει» ωθεί πολλούς στην επιλογή της φρυγανιάς με το σκεπτικό ότι έτσι θα μειώσουν τις θερμίδες που καταναλώνουν. Πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η αντικατάσταση;

Όχι και τόσο, σύμφωνα με τους διαιτολόγους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι 100γρ σταρένιο ψωμί παρέχουν 215 θερμίδες, ενώ 100γρ φρυγανιές 345 θερμίδες. Η ισοδυναμία που κατά κανόνα χρησιμοποιούν οι διαιτολόγοι για τα συγκεκριμένα αρτοσκευάσματα είναι η ακόλουθη: δυο φρυγανιές ισοδυναμούν με μια φέτα ψωμί. Ισοδύναμα είναι τα τρόφιμα που δίνουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά και τις ίδιες θερμίδες στην συγκεκριμένη ποσότητα που αναφέρεται. Οι διαιτολόγοι θεωρούν ισοδύναμα ½ φλιτζάνι κορν φλέϊκς ή 2 φρυγανιές ολικής άλεσης ή 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 crispies ή 1 κριθαρένιο παξιμάδι.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι φρυγανιές, εν αντιθέσει με το ψωμί, περιέχουν ελάχιστο νερό – είναι δηλαδή «αφυδατωμένο» ψωμί. Κατά συνέπεια δεν κερδίζετε θερμίδες αντικαθιστώντας το ψωμί με φρυγανιές. Αντιθέτως κινδυνεύετε να προσλάβετε τελικά περισσότερες θερμίδες.

Επιπλέον με τις φρυγανιές είναι πιο εύκολο να χάσετε τον έλεγχο στην κατανάλωσή τους, επειδή συνήθως περιέχουν ζάχαρη κι έτσι γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές. Κατά συνέπεια μην επιχειρήσετε να αντικαταστήσετε το ψωμί με φρυγανιές, αλλά να καταναλώνετε και τα δύο με μέτρο.

Διατροφή

Οι περισσότεροι από εμάς δεν περιλαμβάνουμε τις αγκινάρες στο εβδομαδιαίο μενού μας. Ωστόσο, η πλούσια θρεπτική τους αξία και τα ιδιαίτερα συστατικά που παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, είναι πολύ καλοί λόγοι για να τις δούμε με άλλη ματιά.

Ηαγκινάρα είναι ένα από τα παλαιότερα φαρμακευτικά φυτά που χρονολογείται από το 4ο π.Χ. αιώνα. Οι αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι και οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν την αγκινάρα ως χωνευτικό. Τον 16ο αιώνα τεκμηριώθηκε ως θεραπεία για προβλήματα στο συκώτι και για τον ίκτερο, έγιναν όμως δημοφιλείς πολύ αργότερα ως ένα νόστιμο λαχανικό αλλά και ένα χρήσιμο φάρμακο.

Η αγκινάρα δίνει καρπούς την άνοιξη και το καλοκαίρι και παρόλο που είναι λίγο δύσκολο να καθαριστεί, η γεύση της ανταμείβει την προσπάθεια. Συνήθως καταναλώνουμε την καρδιά της αγκινάρας είτε ωμή σε σαλάτες είτε μαγειρεμένη με διάφορους τρόπους, αλλά τα φύλλα είναι στην πραγματικότητα η πηγή της πλειοψηφίας των φυτοθρεπτικών συστατικών της.

Έχει λίγες θερμίδες και λιπαρά: 100 γρ. δίνουν μόνο 47 θερμίδες. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές διαιτητικών ινών και αντιοξειδωτικών. Παρέχει 5,4γρ φυτικών ινών ανά 100γρ, δηλαδή 14% περίπου της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ως γνωστόν, οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, μειώνουν την κακή «LDL» χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου με το να αποτρέπουν την απορρόφηση τοξικών ενώσεων από τον οργανισμό.

Η αγκινάρα περιέχει κυναρίνη και λακτόνες σεσκιτερπενίων. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις, όχι μόνο αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης, αλλά αυξάνουν και την απέκκριση της στη χολή, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στη γενική μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Η φρέσκια αγκινάρα είναι μια εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, παρέχοντας στα 100 γρ. 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Το φολικό οξύ δρα παράλληλα με τα ένζυμα που εμπλέκονται στη σύνθεση του DNA. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι επαρκή επίπεδα φολικών στη διατροφή κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της πρόωρης εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Κλινικές και πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αγκινάρας μπορεί να αντιμετωπίσει χρόνια πεπτικά προβλήματα όπως το ευερέθιστο στομάχι, τη γαστροπάθεια, τον μετεωρισμό, και το ευερέθιστο έντερο.

Χρήσιμες στη θεραπεία ασθενειών του ήπατος και της χοληδόχου κύστης που σχετίζονται με αυξημένο λίπος του αίματος καθώς προωθούν τη ροή της χολής στο σώμα, αυξάνοντας την πέψη του λίπους και προστατεύοντας τον εντερικό βλεννογόνο.

Οι αγκινάρες περιέχουν επίσης αντιοξειδωτική βιταμίνη C βοηθώντας τον οργανισμό να αναπτύξει αντίσταση κατά των μολυσματικών παραγόντων και να καταπολεμήσει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες της όπως η σιλυμαρίνη, το καφεϊκό και φερουλικό οξύ, το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να συμβάλουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην πρόληψη και τη διαχείριση του καρκίνου του προστάτη, του μαστού αλλά και τη λευχαιμία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά ρουτίνη, κερσετίνη και γαλλικό οξύ που βρίσκονται στο εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας, μπορούν να διεγείρουν την απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) και να μειώσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Είναι μια από τις καλές φυτικές πηγές της βιταμίνης-K. Η βιταμίνη Κ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών και τον περιορισμό των νευρωνικών βλαβών του εγκεφάλου. Αποτελεί έτσι ένα πολύτιμο βοήθημα στη θεραπεία των ασθενών με Alzheimer. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η νιασίνη, η Β6 (πυριδοξίνη), η θειαμίνη και το παντοθενικό οξύ που είναι απαραίτητες για τις κυτταρικές μεταβολικές λειτουργίες.

Περιέχει ακόμη μέταλλα όπως ο χαλκός, το ασβέστιο, το κάλιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο φώσφορος. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών υγρών που βοηθούν στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος με την καταπολέμηση των επιδράσεων του νατρίου. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το ανθρώπινο σώμα ως συν-παράγοντας για το αντιοξειδωτικό ένζυμο δισμουτάση του υπεροξειδίου. Ο χαλκός απαιτείται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ο σίδηρος βοηθά στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Αποτοξίνωση με χυμούς ή φρούτα, καθαρισμός παχύ εντέρου, αποτοξίνωση από τη ζάχαρη και άλλα πολλά διαιτητικά σχήματα μας βάζουν στον πειρασμό να τα δοκιμάσουμε . Είναι δύσκολο να μην υποκύψουμε σε υποσχέσεις για «γρήγορη απώλεια βάρους», «τέλειο δέρμα» ή «super ενέργεια». Αν σχεδιάζετε να ακολουθήσετε κάποιο από αυτά για να «καθαρίσετε» το σώμα σας αυτή την άνοιξη, διαβάστε παρακάτω γιατί οι γνώμες των ειδικών διχάζονται.

Συνήθως όλες αυτές οι ειδικές δίαιτες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά και έχουν τους ίδιους βασικούς στόχους: να αφαιρέσουν τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό. Μερικές φορές, στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο όργανο όπως το ήπαρ ή το έντερο και θεωρητικά, η αποτοξίνωση σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. Η αφαίρεση των τοξινών έχει αμφισβητήσιμα οφέλη, όπως:

Βελτιωμένη ενέργεια
Απώλεια βάρους
Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, τους πονοκεφάλους, τους μυϊκούς πόνους και την κόπωση.
Ακούγεται υπέροχο, έτσι; Αυτό που μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε είναι ότι το σώμα μας αποτοξινώνεται φυσικά. Η πεπτική οδός, το συκώτι, τα νεφρά, οι πνεύμονες και το δέρμα είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των τοξινών που αποβάλλονται μέσω των ούρων, των κοπράνων ή του ιδρώτα.

Η θεωρία πίσω από αυτές τις δίαιτες είναι ότι, εξαλείφοντας τα στερεά τρόφιμα ή συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, εξαλείφουν τις τοξίνες. Αυτό υποτίθεται ότι προσφέρει στο πεπτικό σύστημα ένα διάλειμμα, επιτρέποντάς του να ξεκουραστεί και να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά στο μέλλον. Τα στερεά τρόφιμα συχνά αντικαθίστανται με ποτά όπως το νερό με λεμόνι, σιρόπι σφενδάμου και πιπέρι καγιέν, πράσινο τσάι; ή φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών. Οι καθαρισμοί μπορούν να διαρκέσουν από μία ημέρα έως ένα μήνα.

Είναι όμως αποτελεσματικοί; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πεπτική οδός θα θεραπευτεί αν εξαλείψετε τις στερεές τροφές από τη διατροφή σας (εκτός αν έχετε πεπτικές διαταραχές όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη). Τα στερεά τρόφιμα είναι πραγματικά χρήσιμα. Οι ίνες, που βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, επιβραδύνουν την πέψη, βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και απομακρύνουν τις τοξίνες μέσω των κοπράνων. Το πεπτικό μας σύστημα χρησιμοποιεί προβιοτικά από τις φυτικές ίνες για να θρέψει τα έντερα με ευεργετικά βακτήρια, που βοηθούν στη διατήρηση της ανοσολογικής υγείας. Οι αποτοξινωτικοί καθαρισμοί αυτού του είδους δεν είναι αποτελεσματικοί για μακροχρόνια απώλεια βάρους.

Το βάρος που χάσατε από μια τέτοια δίαιτα είναι αποτέλεσμα της απώλειας υγρών και των αποθεμάτων υδατανθράκων, τα οποία επανέρχονται μετά την επιστροφή σε μια κανονική διατροφή. Για τους αθλητές, η απώλεια των αποθεμάτων υδατανθράκων σημαίνει ότι χάνουν την πηγή ενέργειας που προτιμά το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Πριν αποφασίσετε να δοκιμάσετε κάποια αποτοξινωτική μέθοδο και να ξοδέψετε αρκετά χρήματα σε ένα υποτιθέμενο μαγικό ρόφημα ή χυμό φρούτων και λαχανικών, βεβαιωθείτε ότι έχετε σταθμίσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα:
Αποφυγή βαρέων μετάλλων και οργανικών ρύπων
Εξάλειψη των "τοξινών" του σωματικού λίπους κατά τη διαδικασία απώλειας του λίπους αυτού
Άσκηση και τακτική εφίδρωση
Κατανάλωση μη επεξεργασμένων, θρεπτικών και υγιεινών τροφών
Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων
Ενυδάτωση μέσω το πόσιμου νερού και των ροφημάτων
Περιορισμός του στρες και καλός ύπνος
Θα επωφεληθείτε από την αυξημένη πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών
Μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανές ευαισθησίες σας σε κάποια τρόφιμα.
Μειονεκτήματα:
Αυτές οι δίαιτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και μπορεί να διαταράξουν τον μεταβολικό σας ρυθμό και τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και ενέργειας
Μπορεί να εμφανίσετε γαστρεντερική δυσφορία και συχνή κινητικότητα του εντέρου
Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Οποιαδήποτε απώλεια βάρους, επανέρχεται μετά την επιστροφή στην κανονική διατροφή.
Ό,τι κι αν αποφασίσετε, θυμηθείτε ότι μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό σας. Αν αποφύγετε τις τοξίνες από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ και το κάπνισμα, τότε εάν δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, μια δίαιτα αποτοξίνωσης θα έχει περιορισμένο όφελος. Αντί της αυστηρής απαγόρευσης, οι ειδικοί συνιστούν πάντα μια πιο ισορροπημένη, μακροπρόθεσμη προσέγγιση που επικεντρώνεται στις παραπάνω υγιεινές διατροφικές αρχές.

Φωτεινή Πουρνάρα

Διατροφή

Τα χαρούπια χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα και ως ζωοτροφή αλλά έθρεψαν και πολλούς λαούς σε περιόδους πολέμων και λιμών, όταν τα άλλα τρόφιμα ήταν δυσεύρετα, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή διατροφική τους αξία. Αποτελούν έναν καρπό-θησαυρό που υποτιμήθηκε, ξεχάστηκε, αλλά σταδιακά και διακριτικά κερδίζει την θέση που του αξίζει στο τραπέζι μας.

Το χαρούπι είναι ο καρπός ενός μακρόβιου δένδρου, της χαρουπιάς, η οποία ευδοκιμεί κυρίως στη Μεσόγειο. Το χαρούπι είναι γνωστό και ως ξυλοκέρατο. Μοιάζει με τον καρπό της φασολιάς και το χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα ως φυσικό γλυκαντικό.

Ιστορικά λέγεται ότι έθρεψε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στην έρημο. Κατά την αρχαιότητα το βάρος των σπόρων χαρουπιού είχε οριστεί ως μονάδα μέτρησης πολύτιμων λίθων και χρυσού επειδή, κατά έναν περίεργο τρόπο, έχουν πάντα το ίδιο, σταθερό βάρος. Από την χρήση αυτή του χαρουπιού (κεράτιον) προέρχεται και η λέξη καράτι. Είναι επίσης γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς το χρησιμοποιούσαν για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας και για την ανακούφιση από την δυσπεψία και την διάρροια.

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό έτσι όπως είναι, αλλά και ως σκόνη, το λεγόμενο χαρουπάλευρο. Επειδή η γεύση του είναι γλυκιά και μοιάζει με αυτή της σοκολάτας και του κακάο μπορεί να μπει σε διάφορες συνταγές ως υποκατάστατό τους καθώς είναι χαμηλότερο σε θερμίδες.

Όσον αφορά στη θρεπτική αξία του χαρουπιού, είναι πλούσιο κυρίως σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και σακχαρόζη), οπότε μπορεί να μας δώσει άμεσα ενέργεια, αλλά και σε πρωτεΐνες -τα 100γρ περιέχουν 5-8γρ πρωτεΐνης. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος (0,2-0,6%) και είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Είναι πολύ εύπεπτο και δεν περιέχει γλουτένη, οπότε είναι κατάλληλο και για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο κι ο χαλκός. Οι φυτικές ίνες που περιέχει, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Επίσης, μπορεί να δράσει σαν αντιδιαρροϊκό φάρμακο και να μειώσει κατά πολύ τα συμπτώματα της οξείας διάρροιας, ακόμη και σε βρέφη. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση προϊόντων διατροφής εμπλουτισμένων σε αδιάλυτες φυτικές ίνες χαρουπιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά στο λιπιδαιμικό προφίλ, την μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Ο καρπός της χαρουπιάς περιέχει και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και της υπερλιπιδαιμίας.

Το χαρούπι τρώγεται ευχάριστα ωμό αφού έχει γλυκιά γεύση λόγω της σακχαρόζης που περιέχει. Μπορεί να καταναλωθεί στη θέση της σοκολάτας ακόμη και από άτομα που έχουν αλλεργία σε αυτή ή να προστεθεί σε μπάρες δημητριακών και ροφήματα.

Όταν βράζεται το χαρούπι, παράγεται ένα παχύρευστο υγρό που μοιάζει με μέλι, το λεγόμενο χαρουπόμελο που η γεύση του θυμίζει σοκολάτα. Το χαρουπόμελο είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από την σοκολάτα ενώ περιέχει λιγότερα από τα μισά της λιπαρά, χωρίς να περιέχει καφεΐνη. Αλέθοντας τα χαρούπια, παρασκευάζεται το χαρουπάλευρο, ένα αλεύρι με ευχάριστη, γλυκιά γεύση που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων, κέικ και παξιμαδιών.

https://www.itrofi.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή