Νοεμβρίου 14, 2019

Διατροφή

Νίκη Ψάλτη. Μερικά απλά τρικ που σύμφωνα με τους ειδικούς και τα ερευνητικά δεδομένα θα σας βοηθήσουν να τρώτε λιγότερο
Βάλτε νερό της βρύσης στο τραπέζι

Έχει παρατηρηθεί ότι όταν μεταξύ των γευμάτων καταναλώνουμε κρύο νερό από το ψυγείο (10C) και όχι νερό σε θερμοκρασία δωματίου (22C), υπάρχει ο κίνδυνος να φάμε παραπάνω. Αυτό συμβαίνει επειδή παγώνει η γλώσσα και «χάνουμε» τη γεύση μας.

Λιγότερο νερό στο γεύμα

Αν και στη διάρκεια της ημέρας είναι καλό να πίνετε περί τα 8 ποτήρια νερό, στη διάρκεια του γεύματος περιορίστε το νερό. Διαφορετικά αραιώνεται το περιεχόμενο του στομάχου με αποτέλεσμα να καθυστερεί η «αποστολή» του μηνύματος του κορεσμού από το στομάχι προς τον εγκέφαλο και να τρώτε περισσότερο. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι περιορίζοντας το νερό στη διάρκεια του γεύματος, μειώνεται κατά 37% η πρόσληψη τροφής.

Βγάλτε τα γλυκά από το ψυγείο

Ένας απλός τρόπος για να φάτε λιγότερο γλυκό είναι να το αφήσετε για λίγο εκτός ψυγείου ώστε να μην είναι κρύο όταν το φάτε. Έχει παρατηρηθεί ότι η αίσθηση της γλυκύτητας μειώνεται όσο μειώνεται η θερμοκρασία του γλυκίσματος, οπότε αυτή η απλή κίνηση ίσως αποδειχθεί πολύτιμη για να τρώτε μόλις λίγες κουταλιές από την αγαπημένη σας πάστα.

Σούπα για πρώτο πιάτο

Όσοι επιλέγουν σαν πρώτο πιάτο μια σούπα, συνήθως τρωνε ένα γεύμα μέτριας ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η σούπα λοιπόν, είναι μια καλή ιδέα για να περιορίσετε τις θερμίδες του γεύματός σας, αρκεί να τις επιλέξετε έξυπνα. Αποφύγετε τις σούπες με κρέμα γάλακτος ή αυγό ή τηγανητά κρουτόν. Προτιμήστε τις απλές σούπες λαχανικών, σούπες με ασπράδι αυγού ή με φρυγανισμένο ψωμί χωρίς λάδι.

Κάντε το τεστ της χαρτοπετσέτας

Για να ελέγξετε κατά πόσο ένα κουλουράκι που σας προτείνουν να φάτε έχει όντως λίγο λάδι ή βούτυρο αφήστε το για ένα λεπτό πάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Εάν αφήσει μια μεγάλη λιπαρή στάμπα στο χαρτί, σημαίνει ότι είναι πλούσιο σε λίπος, οπότε καλύτερα να το αποφύγετε.

«Στραγγίξτε» τα τηγανητά

Οτιδήποτε τηγανητό τείνει να απορροφά μεγάλη ποσότητα λαδιού αυξάνοντας έτσι κατά πολύ την θερμιδική του αξία. Γι’ αυτό αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες καθώς και τα τηγανητά λαχανικά π.χ., κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ακόμη περισσότερο όταν έχουν και κουρκούτι. Εάν πάντως δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό, τότε πριν σερβίρετε τα τηγανητά, αφήστε τα να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας – και αλλάξτε το δύο φορές, εάν τα τρόφιμα βγάζουν πολύ λάδι.

Ζεστάνετε το φαγητό

Σας έχει συμβεί να επιστρέψετε από το γραφείο κουρασμένοι και επειδή βαριέστε να ζεστάνετε το παστίτσιο που βγάλατε από το ψυγείο, να το τρώτε κρύο; Αν είστε ειλικρινείς θα απαντήσετε ναι… Ξέρετε όμως ότι με αυτή την τακτική τελικά τρώτε περισσότερο; Αντί να φάτε μια κανονική μερίδα είναι πολύ πιθανόν να φάτε μιάμιση, δηλαδή σχεδόν 300 επιπλέον θερμίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το φαγητό είναι κρύο, τα λιπαρά του είναι σε πιο στερεή μορφή και δεν διαχέονται εύκολα στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας. Κατά συνέπεια μένετε ανικανοποίητοι και τρώτε περισσότερο

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

Φυτικές τροφές που περιέχουν περισσότερο σίδηρο από μια μπριζόλα!
Αν και υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, μερικές φορές μπορεί να υποφέρουμε από έλλειψη σιδήρου ή ακόμη και από αναιμία.

Η πραγματικότητα είναι ότι συχνά δεν αφομοιώνεται καλά από τον οργανισμό μας, πράγμα που σημαίνει ότι το πεπτικό μας σύστημα συχνά δυσκολεύεται να πάρει αυτό το ορυκτό από τρόφιμα, να το μεταφέρει και να το αποθηκεύσει στο σώμα μας. Αν και το κόκκινο κρέας είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, μια πληθώρα εύγευστων φυτικών πηγών μπορεί να μας προσφέρει περισσότερο σίδηρο ακόμη και από το βόειο κρέας.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη, την κανονική κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή ορισμένων ορμονών και του συνδετικού ιστού. Αναγκαίος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, καθώς χωρίς το σίδηρο, το οξυγόνο δεν θα ταξιδεύει από τους πνεύμονες στους ιστούς μας. Το κρέας δεν είναι η μόνη πλούσια διατροφική πηγή σιδήρου. Υπάρχουν ακόμη και χορτοφαγικές πολύ καλές εναλλακτικές του. Όπως έχει αναφερθεί ξανά από το itrofi.gr, μην ξεχάσετε να συνδυάσετε βιταμίνη C με σίδηρο για να αυξήσετε την απορρόφησή του.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDI) φθάνει τη μέση τιμή των 18mg. Ωστόσο, οι ατομικές απαιτήσεις ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο και το στάδιο της ζωής του κάθε ατόμου. Οι άνδρες ηλικίας άνω των 19 ετών συνιστάται να παίρνουν καθημερινά 8 mg, ενώ οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση χρειάζονται πάνω από 18 mg σιδήρου κάθε μέρα. Μετά την ηλικία των 50 ετών, οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν και αυτές 8 mg όπως οι άνδρες. Οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές για παιδιά κάτω των 18 ετών, καθώς και για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

Ενώ οι φυτικές πηγές σιδήρου δεν απορροφώνται τόσο εύκολα όπως όταν καταναλώνουμε κρέας, αυτό δεν σημαίνει ότι οι vegans δεν μπορούν να πάρουν αρκετό σίδηρο στην καθημερινή διατροφή τους. Απλά πρέπει να επιδιώκουν να έχουν σχεδόν διπλάσια πρόσληψη σιδήρου από μη-αιμικές πηγές του δηλαδή από φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ώστε να είναι βέβαιοι ότι παίρνουν αρκετό. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες τροφές που προσφέρουν πραγματικά υψηλότερα επίπεδα σιδήρου από το κρέας:

Σπόροι σουσαμιού
Μισό φλιτζάνι σπόρους σουσαμιού, περιέχει 16,8 mg σιδήρου.

Μανιτάρια Morel
Μισό φλιτζάνι περιέχει 14mg.

Κοκκινοφάσολα (kidney beans)
Προσφέρουν 9,4mg σιδήρου σε μισό φλιτζάνι.

Σπόροι chia
Η ίδια μερίδα περιέχει 8,8mg σιδήρου.

Φιστίκια cashews
Περίπου 7.6mg στην ίδια ποσότητα.

Άνηθος και μαϊντανός
Μισό φλιτζάνι των φρέσκων αυτών μυρωδικών περιέχει περίπου 7,2 mg σιδήρου

Βρώμη
7mg σιδήρου σε κάθε μισό φλιτζάνι.

Σπανάκι
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει περίπου 4mg σιδήρου.

Κολοκυθόσποροι
Περιέχουν περίπου 3,8 mg του σιδήρου στην ίδια ποσότητα.

Φακές
Μια μερίδα μισού φλιτζανιού μας δίνει 3,2 mg

Αποξηραμένα βερίκοκα
Μισό φλιτζάνι προσφέρει 3,1 mg σιδήρου.

Λωτός
2.9mg σιδήρου στην ίδια ποσότητα.

Άλλες εξίσου πλούσιες πηγές είναι το μπρόκολο, το kale, η ψητή πατάτα, τα φασόλια σόγιας, το tofu και η μαύρη σοκολάτα.

Φωτεινή Πουρνάρα

https://www.itrofi.gr

Διατροφή

 

Τι θα λέγατε αν κάποιος προσπαθούσε να σας πείσει ότι το μαύρο πιπέρι μπορείτε το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τα ρούχα σας; Σίγουρα θα τον λέγατε τρελό, ωστόσο, είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει και άλλες χρήσεις εκτός από το να κάνει πιο πικάντικα τα φαγητά μας.
Βάλτε το στο πλυντήριο: Τα αγαπημένα σας χρωματιστά πουκάμισα έχουν γίνει θαμπά και βαρετά από τα πολλά πλυσίματα; Την επόμενη φορά, πασπαλίστε τη μπουγάδα σας με ένα κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι πριν εκτελέσετε την πλύση. Τα χρώματα θα ζωντανέψουν, τα ρούχα θα Καθαρίσουν καλύτερα και θα γίνουν πιο φωτεινά.

Καταπολέμηση βήχα και βλεννών:
Με ένα φλιτζάνι ρόφημα από μαύρο πιπέρι και μέλι μπορείτε να καταπραΰνετε τον βήχα και να απαλλαγείτε από τα φλέματα. Πρόκειται για μια θεραπεία ριζωμένη στη Νέα Αγγλία, αλλά και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι. Γεμίστε με βραστό νερό και ανακατέψτε καλά για 15 λεπτά.

Κόψτε το τσιγάρο:
Το 2013 σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "Journal of Alternative and Complementary Medicine" βρεθεί ότι όταν η νικοτίνη εισπνέεται από τους καπνιστές, η αίσθησή της θυμίζει την γεύση του αιθέριου έλαιου του Mαύρου Πιπεριού. Ταυτόχρονα ένιωσαν αυτό το κάψιμο στο λαιμό η οποία μοιάζει με αυτή του καπνού. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θέλετε να καπνίσετε, βάλτε λίγο έλαιο σε ένα βαμβάκι και μυρίστε το.

Ξεβουλώστε τη μύτη σας:
Το πιπέρι είναι ένα φυσικό αποσυμφορητικό. Περιέχει χημικές ουσίες που ερεθίζουν τις μεμβράνες στη μύτη οι οποίες παράγουν βλέννα και καθαρίζουν τα ιγμόρειά σας. Προσθέστε περίπου πέντε σταγόνες έλαιο μαύρου πιπεριού (σε συνδυασμό με τον ευκάλυπτο γίνεται ακόμα πιο δραστικό) σε βραστό νερό. Μυρίστε το ζεστό μείγμα και ανακουφιστείτε.

Μασάζ για τους μύες:
Αισθάνεστε σφιγμένος μετά από μια σκληρή προπόνηση; Χαλαρώστε τους μύες σας με μασάζ χρησιμοποιώντας έλαιο μαύρου πιπεριού, το οποίο έχει θερμαντική δράση. Αυξάνει τη θερμοκρασία και την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή που θα εφαρμοστεί. Ανακατέψτε δύο σταγόνες έλαιο πιπεριού, τέσσερις δενδρολίβανο και φτιάξτε το καλύτερο καταπραϋντικό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε δύο σταγόνες έλαιο πιπερόριζας. Εφαρμόστε το απευθείας στο δέρμα και… χαλαρώστε.

Χωνέψτε καλύτερα:
Ένα πιπεράτο γεύμα μπορεί να είναι πιο καλό για το έντερό σας. Το Μαύρο πιπέρι βοηθά την πέψη διεγείροντας την έκκριση υδροχλωρικού οξέος, ένα οξύ του στομάχου που βοηθά στη διάσπαση των τροφών στο στομάχι.

Καθαρίστε στο πρόσωπό σας:
Το μαύρο πιπέρι έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στον καθαρισμό του δέρματος. Επίσης αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία βοηθά να φέρει μια ήπια θερμότητα στο δέρμα που ανοίγει τους πόρους και επιτρέπει ένα βαθύτερο καθαρισμό. Η υφή του πιπεριού που επίσης κάνει απολέπιση. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε ένα φλιτζάνι ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι λάδι άοσμο, 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, και μια πρέζα πιπέρι.

Σε πληγές:
Κάποιοι θεραπευτές θεωρούν ότι το μαύρο πιπέρι έχει τη δυνατότητα να κλείνει πληγές και αμυχές. Η αλήθεια είναι ότι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και επίσης φαίνεται να κάνει πήξη του αίματος, σταματώντας την αιμορραγία. Ο θρύλος λέει ότι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στρατιώτες που χρησιμοποιούνται μαύρο πιπέρι στο πεδίο της μάχης. Θα πρέπει να πούμε, πάντως ότι σε περιπτώσεις σοβαρών κοψιμάτων και πληγών βαθιών, πρέπει να ζητάτε ιατρική βοήθεια.

https://www.itrofi.gr

Διατροφή

Η διατροφή που κάνει θαύματα στο βάρος και τη ρύθμιση της γλυκόζης
Νίκη Ψάλτη 
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να ενισχύσει θετικά το μικροβίωμα γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση του βάρους και καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη υποστηρίζει ότι μια χορτοφαγική διατροφή 16 εβδομάδων μπορεί να ενισχύσει το μικροβίωμα του εντέρου παράγοντας που σχετίζεται με βελτιώσεις στο βάρος και τη σύσταση του σώματος, καθώς και τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος.

Η έρευνα διεξήχθη από την Δρ. Hana Kahleova μέλος της Ιατρικής Επιτροπής για την Υπεύθυνη Ιατρική στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και τους συναδέλφους της.

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να εξεταστεί η επίδραση ενός vegan διατροφικού πλάνου 16 εβδομάδων στη σύσταση του μικροβιώματος, στο βάρος και τη σύσταση του σώματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε υπέρβαρους ενήλικες χωρίς ιστορικό διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη συμμετείχαν 147 άτομα (86% γυναίκες και 14% άνδρες μέσου όρου ηλικίας 55.6±11.3 ετών) που ακολούθησαν τυχαία μια χαμηλών λιπαρών χορτοφαγική διατροφή ή δεν έκαναν καμία αλλαγή στη διατροφή τους για 16 εβδομάδες. Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης αξιολογήθηκε με τη βοήθεια ενός kit ελέγχου (uBiome) το μικροβίωμα των συμμετεχόντων. Η μέθοδος της Απορροφησιομετρίας Ακτίνων Χ Διπλής Ενέργειας, (DXA) χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση της σύστασης του σώματος. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη αξιολογήθηκε με την μέθοδο του δείκτη PREDIM.

Μετά την περίοδο παρακολούθησης παρατηρήθηκε ότι το σωματικό βάρος μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα των χορτοφάγων (κατά μέσο όρο κατά -5,8 κιλά) κυρίως λόγω μείωσης του λιπώδους ιστού (κατά μέσο όρο -3,9 κιλά) και στο σπλαχνικό λίπος. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη αυξήθηκε επίσης σημαντικά στην ομάδα των χορτοφάγων.

Η σχετική αφθονία των προβιοτικών Faecalibacterium prausnitzii αυξήθηκε στην ομάδα των χορτοφάγων (κατά 4,8%). Η σχετική αύξηση των εν λόγω προβιοτικών συσχετίστηκε με μειώσεις στο βάρος του σώματος, το λιπώδη ιστό και το σπλαχνικό λίπος. Επίσης στην ομάδα των χορτοφάγων αυξήθηκε και ο σχετικός πληθυσμός των στελεχών του Bacteoides fragilis (κατά μέσο όρο +19.5%) αύξηση που συσχετίστηκε με μειώσεις στο βάρος του σώματος, στο λιπώδη ιστό και στο σπλαχνικό λίπος, καθώς και αύξηση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια χορτοφαγική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά προκαλεί αλλαγές στο μικροβίωμα του στομάχου που συσχετίζονται με αλλαγές στο βάρος, τη σύσταση του σώματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε υπέρβαρους ενήλικες.

Αναγνωρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστεί κατά πόσο αυτές οι αλλαγές οφείλονται στην επίδραση της vegan διατροφής ή στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Προσθέτουν επίσης ότι η κύρια μεταστροφή στο μικροβίωμα του στομάχου οφείλεται σε μια σχετική αύξηση τωνβακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και τα οποία τρέφονται με φυτικές ίνες. Επομένως η υψηλή διατροφική πρόσληψη φυτικών ινών φαίνεται ουσιαστική για τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε αυτή την έρευνα.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι φυτικές ίνες είναι το πιο σημαντικό συστατικό των φυτικών τροφίμων που προάγει ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα και συνιστούν την κατανάλωση φυτικών ινών για την διατήρηση της υγείας του εντερικού μικροβιώματος.

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

Η βιταμίνη Β12 έχει σημαντική και καίρια θέση στον οργανισμό μας. Τη χρειαζόμαστε για την υγεία του νευρικού ιστού, την εγκεφαλική λειτουργία και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Πολλές φορές ονομάζεται και κομπαλαμίνη.

Σημαντικά στοιχεία για τη βιταμίνη Β12
– Είναι σημαντική για την εγκεφαλική λειτουργία καθώς συνεισφέρει σημαντικά στη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων

– Έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα και αναιμία

– Άτομα άνω των 14 ετών χρειάζεται να καταναλώνουν πάνω από 2.4 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 καθημερινά.

– Η Β12 βρίσκεται στο κρέας, αλλά όσοι δεν το καταναλώνουν μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα ποσοστά σε μορφή συμπληρώματος.

Μάλιστα, όταν υπάρχει έλλειψή της στο σώμα μας εμφανίζονται ενοχλητικά και πολλές φορές επικίνδυνα συμπτώματα. Ακόμα και μια μικρή έλλειψή της πυροδοτεί συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, σύγχυση, προβλήματα μνήμης και κόπωση. Ωστόσο, χρειάζεται να αναφέρουμε ότι αυτά τα συμπτώματα από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να διαγνωστεί κάποιος με έλλειψη Β12. Χρειάζεται να γίνει αιματολογικός έλεγχος.

Άλλα συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης αυτής περιλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα, την έλλειψη όρεξης και την απώλεια βάρους. Στα σοβαρότερα συμπτώματα περιλαμβάνονται νευρολογικές αλλαγές, όπως μούδιασμα και αίσθηση γαργαλητού στα χέρια και στα πόδια. Ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν ισορροπία.

Καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι:

– Κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, πουλερικά)

– Σολομός

– Ψάρια, όπως ο τόνος και η πέστροφα

– Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι

– Αυγά

– Δημητριακά (τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ενισχυμένα με διάφορα θρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους και η βιταμίνη Β12. Για καλύτερη απορρόφηση, μπορούν να συνδυαστούν με αμύγδαλα, σόγια και βρώμη).

Συνήθως, όσοι ακολουθούν vegan διατροφή έχουν περισσότερες πιθανότητες να κινδυνεύσουν από χαμηλά ποσοστά βιταμίνης Β12. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε περιπτώσεις όπου εμφανίζεται αναιμία, χορηγούνται συμπληρώματα της βιταμίνης, ώστε να παρέχουν τα απαραίτητα ποσοστά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και του θηλασμού. Πάντα όμως χρειάζεται να προηγείται ένας αιματολογικός έλεγχος.

https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Μύρτιλλα: Ελιξίριο υγείας και νεότητας.. Ή κατά κόσμο, blueberries. Ένας καρπός που τα οφέλη του δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένα στην χώρα μας, αν και το κλίμα και η ελληνική φύση είναι ιδανικά για την καλλιέργειά του. Απαντώνται αυτοφυή σε ορεινές περιοχές της Μακεδονίας, κυρίως στη Δράμα, και της Θεσσαλίας.

Πηγή νεότητας και ομορφιάς
Τα μύρτιλλα αποτελούν μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας. Το δέρμα μας παραμένει σφριγηλό και νεανικό, τα κύτταρά μας αναδομούνται και η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται.
Φτιάξτε scrub σώματος για απαλό και λαμπερό δέρμα με δύο φλιτζάνια καστανή ζάχαρη, δύο κουταλάκια πολτοποιημένα μπλε μούρα και τρία κουταλάκια χυμό λεμονιού.

Η λύση για την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος
Καθώς τα μύρτιλλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, εμφανίζουν έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Χάρη σε αυτές και σε πολλά ακόμη συστατικά τους, εμποδίζουν την προσκόλληση βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, προλαβαίνοντας λοιμώξεις το ουροποιητικού συστήματος. Για όσους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, μια χούφτα μύρτιλλα κάθε πρωί μαζί με γιαούρτι μπορεί να είναι η καλύτερη λύση.

Μπλε καρπός εναντίον του καρκίνου
Οι ανθοκυανίνες, φυτικές ουσίες που περιέχονται στα μύρτιλλα και είναι υπεύθυνες για το μπλε τους χρώμα, μάχονται τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τον καρκίνο και φαίνεται πως μπορούν ακόμη και να εμποδίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois. Αντικαρκινικές κι όχι μόνο ιδιότητες επιδεικνύει η ουσία ρεσβερατρόλη, που περιέχεται στην φλούδα των μπλε μούρων. Επίσης, εμφανίζει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Μισή κούπα την ημέρα είναι αρκετή για να απολαύσουμε αυτά τα οφέλη. Δοκιμάστε να τα βάλετε μέσα σε κέικ και πίτες.

Τροφή για τον εγκέφαλο
Για να γίνεστε κάθε μέρα κι εξυπνότεροι, προτιμήστε για κολατσιό στο σχολείο ή την δουλειά μια χούφτα ξερά μπλε μούρα. Σύμφωνα με έρευνα του Peninsula Medical School στην Βρετανία, τα μύρτιλλα έχουν την ικανότητα να αντιστρέφουν την σχέση απώλειας μνήμης – ηλικίας, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχουν.

Αν οι παραπάνω ιδιότητες των μύρτιλλων δεν φτάνουν για να σας πείσουν να τα βάλετε στην ζωή και το τραπέζι σας, τότε λάβετε υπόψη ότι είναι επίσης, πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α, C και Ε, περιέχουν επίσης, β καροτένιο και τα ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.

https://www.tovima.gr

Διατροφή

Μια σημαντική ανακάλυψη που έγινε από Βρετανούς ερευνητές μπορεί να αλλάξει το τοπίο στις δίαιτες και τη διαιτολογία. Ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια μόνο οι λιπαρές τροφές κατηγορούνταν για την παχυσαρκία, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αποδεκτό ότι και οι υδατάνθρακες παχαίνουν. Κι’ αυτό διότι παρότι στις αναπτυγμένες χώρες (π.χ. ΗΠΑ) το ποσοστό του λίπους στη διατροφή έχει μειωθεί και έχει αυξηθεί αυτό των υδατανθράκων, τα επίπεδα της παχυσαρκίας συνεχίζουν να είναι ανοδικά. Τώρα μια μελέτη εξηγεί γιατί οι υδατάνθρακες μπορεί να έχουν παχυντική επίδραση σε ορισμένους ανθρώπους.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία στο γενικό πληθυσμό μπορεί να είναι γενετικά συνδεδεμένη με το τρόπου που σώμα διασπά τους υδατάνθρακες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics και διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και ενός γονιδίου που ονομάζεται AMY1, το οποίο είναι υπεύθυνο για ένα ένζυμο που βρίσκεται στο σάλιο μας, την αμυλάση. Αυτό το ένζυμο είναι το πρώτο που συναντά το άμυλο των υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Στο στόμα γίνεται η αρχή της διαδικασίας της πέψης του αμύλου η οποία συνεχίζεται στο στομάχι και το λεπτό έντερο.

Το άμυλο είναι μια μορφή σύνθετου υδατάνθρακα που υπάρχει στις πατάτες, τα φασόλια, τα μπιζέλια και γενικά στους σπόρους των φυτών (πρόκειται για μόρια γλυκόζης ενωμένα μεταξύ τους). Το γονίδιο ΑΜΥ1 ρυθμίζει τα επίπεδα της αμυλάσης στο σάλιο και άρα την επεξεργασία των αμυλούχων υδατανθράκων.

Συνήθως έχουμε δύο αντίγραφα κάθε γονιδίου, αλλά σε ορισμένες περιοχές του DNA μας μπορεί να υπάρχει μεταβλητότητα του αριθμού των αντιγράφων που φέρει ένα άτομο. Έτσι, ο αριθμός των αντιγράφων του AMY1 μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων. Πιστεύεται ότι ο υψηλότερος αριθμός των αντιγράφων του γονιδίου ΑΜΥ1 έχει προκύψει στον πληθυσμό ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της διατροφής που περιέχει περισσότερες αμυλούχες τροφές. Οι αμυλούχες τροφές εισήλθαν στη διατροφή του ανθρώπου με την ανάπτυξη της γεωργίας, περίπου πριν από 10.000 χρόνια. Ως τότε οι βασικές τροφές (παλαιολιθική διατροφή) ήταν το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούμα, μια διατροφή που δεν περιέχει πολύ άμυλο.


Αμυλούχοι υδατάνθρακες και εξατομικευμένη δίαιτα
Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, εξέτασαν τον αριθμό των αντιγράφων του γονιδίου AMY1 που υπάρχει στο DNA 6.000 ανθρώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη συμπεριλαμβανομένων 972 διδύμων. Οι ερευνητές ανέλυσαν το γενετικό υλικό αυτών των ανθρώπων αναζητώντας αντίγραφα του γονιδίου AMY1 και στη συνέχεια συνέκριναν τον αριθμό των αντιγράφων με το σωματικό τους βάρος.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν ένα μικρό αριθμό αντιγράφων του γονιδίου της αμυλάσης που βρίσκεται στο σάλιο διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία. Τα άτομα με λιγότερα αντίγραφα του γονιδίου AMY1 έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτού του ενζύμου και έτσι έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην πέψη των υδατανθράκων από αυτούς με περισσότερα αντίγραφα. Η πιθανότητα να είναι παχύσαρκα τα άτομα με λιγότερο από τέσσερα αντίγραφα του γονιδίου AMY1 ήταν περίπου 8 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στα άτομα που έχουν περισσότερα από εννέα αντίγραφα του γονιδίου. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι με κάθε επιπλέον αντίγραφο του γονιδίου της αμυλάσης της σιέλου μειωνόταν περίπου 20% οι πιθανότητες για παχυσαρκία.

Ο καθηγητής Philippe Froguel, πρόεδρος στην Ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Imperial College του Λονδίνου και ένας από τους συντάκτες της μελέτης, δήλωσε: “Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη, διότι δείχνει ότι το πώς θα αφομοιωθεί το άμυλο είναι ένας σημαντικός παράγοντας παχυσαρκίας. Η μελλοντική έρευνα είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε αν αλλάζοντας την πέψη των αμυλούχων τροφίμων θα μπορούσε να αποτραπεί η παχυσαρκία”.

Ο καθηγητής Tim Spector, επικεφαλής του τμήματος έρευνας διδύμων και της γενετικής επιδημιολογίας έθεσε την προοπτική μιας προσαρμοσμένης διατροφής ανάλογα με τα γονίδια ενός ανθρώπου. «Στο μέλλον, μια εξέταση αίματος ή σάλιου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση των επιπέδων των βασικών ενζύμων, όπως η αμυλάση στο σώμα και ως εκ τούτου να διαμορφώνεται η δίαιτα για τα υπέρβαρα και τα αδύνατα άτομα», είπε. “Η θεραπεία είναι ακόμα μακριά, αλλά η μελέτη αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα για μια πιο εξατομικευμένη δίαιτα».

«Η επίδραση αυτού του γονιδίου στην παχυσαρκία είναι η ισχυρότερη που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε οποιοδήποτε γονίδιο που συσχετίζεται με αυτήν», συμπλήρωσε ο Σπέκτορ.

https://www.healthyliving.gr

Διατροφή

Αντί να αυτομαστιγώνεστε, ακολουθήστε τις πέντε συμβουλές που σας προτείνουμε

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο και να απαλλαγείτε από τα «πρέπει» της καθημερινότητας. Έτσι, αν φάγατε λίγο παραπάνω από ό,τι συνηθίζετε, δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε ενοχές. Άλλωστε, χρειάζονται πολλές θερμίδες – 3.500 για την ακρίβεια – για να πάρετε ένα κιλό σωματικού λίπους. Στην πραγματικότητα, λίγες ημέρες με υπερκατανάλωση θερμίδων, δε συνεπάγονται σημαντική αύξηση του βάρους.

Ακόμη όμως και αν πήρατε μερικά κιλάκια το καλοκαίρι, δε χρειάζεται να αυτομαστιγώνεστε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας και θα χάσετε το περιττό βάρος χωρίς εξαντλητική δίαιτα και στερήσεις.

*Αποφύγετε τη ζάχαρη

Μια μικρή αλλαγή που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι να μείνετε μακριά από τη ζάχαρη. Αρχικά, ξεκινήστε να πίνετε τον καφέ σας σκέτο. Μπορεί να σας ακούγεται δύσκολο, στη συνέχεια όμως θα τον συνηθίσετε έτσι. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε σημαντικό αριθμό θερμίδων, ειδικά αν πίνετε πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα σας. Αν νιώσετε μια ξαφνική λιγούρα για κάτι γλυκό, μπορείτε να φάτε γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι ή 2-3 κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

*Μην ξεχνάτε το πρωινό σας γεύμα

Ίσως σκέφτεστε ότι παραλείποντας το πρωινό σας γεύμα, γλιτώνετε θερμίδες, στην πραγματικότητα όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τρώγοντας ένα υγιεινό πρωινό, ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας και μένετε χορτάτη μέχρι το επόμενο γεύμα σας, αποφεύγοντας το τσιμπολόγημα που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων. Φυσικά, δεν εννοούμε να επιλέξετε κρουασάν βουτύρου για πρωινό, αλλά να κάνετε διαιτητικές επιλογές. Τα αυγά είναι το ιδανικό πρωινό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, σύμφωνα με σχετική έρευνα, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.

*Γεμίστε το μισό σας πιάτο με σαλάτα

Πρόκειται για βασική διατροφική αρχή που κάνει καλό τόσο στην υγεία όσο και στη σιλουέτα σας. Τα λαχανικά είναι πλούσια φυτικές ίνες, οι οποίες επιφέρουν το αίσθημα κορεσμού γρηγορότερα και σας κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα. Όπως καταλαβαίνετε, οι φυτικές ίνες είναι ο σύμμαχός σας στο αδυνάτισμα.

*Μείνετε ενυδατωμένη

Το νερό ενισχύει τον μεταβολισμό, αποτοξινώνει τον οργανισμό και περιορίζει την όρεξή σας για φαγητό. Δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα απλά διψάτε. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε πάντα μαζί σας ένα παγούρι με νερό.

*Επιλέξτε έξυπνα τα σνακ σας

Τα σνακ είναι ο καλύτερος τρόπος να περιορίσετε την πείνα σας μέχρι το επόμενο γεύμα σας και όταν καταναλώνονται σωστά μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα. Ξεχάστε τα πατατάκια, τα αλατισμένα κράκερς και όλες αυτές τις παχυντικές λιχουδιές που δεν έχουν καμία θέση στην καθημερινή διατροφή σας όταν θέλετε να χάσετε βάρος. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή ανάλατους ξηρούς καρπούς, για να κατευνάσετε την πείνα σας χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες.

https://www.vita.gr

Διατροφή

 

 

Η μαντζουράνα είναι φυτό ιθαγενές των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου αλλά καλλιεργείται παντού στην Ευρώπη και την Αμερική. Στην Ελλάδα υπάρχει σαν αυτοφυές φυτό και καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Είναι πόα πολυετής ή διετής, ανάλογα με την περιοχή, που φτάνει σε ύψος τα 40 εκατοστά.

Είναι φυτό συγγενικό της ρίγανης, με πολλές παραφυάδες και μικρά και μυρωδάτα φύλλα. Ο βλαστός της είναι όρθιος και τα φύλλα της μικρά, ωοειδή και τοποθετημένα αντίθετα.

Τα άνθη της έχουν χρώμα λευκό ή ρόδινο και βρίσκονται κατά κορύμβους, έχουν δε χαρακτηριστική οσμή και εμφανίζονται από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο και πολλαπλασιάζεται με σπόρους που φυτεύονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί με χλωρά βλαστάρια χωρίς άνθη το καλοκαίρι και με χωρισμό των φυτών το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

Από τη μαντζουράνα χρησιμοποιούνται τα υπέργεια μέρη, από τα οποία, με απόσταξη, εξάγεται το αιθέριο έλαιο. Συλλέγονται από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό και αρωματικό φυτό σε γλάστρες και κήπους.

Αν θέλουμε να την καλλιεργήσουμε σε γλάστρα πρέπει το χώμα να είναι αφράτο, ελαφρά αλκαλικό και πλούσιο, για να μην χάνονται οι πολύτιμες ουσίες του φυτού.

Συστατικά της Μαντζουράνας
Η μαντζουράνα είναι μια από τις ισχυρότερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών. Τα δραστικά συστατικά που περιέχει, είναι το αιθέριο έλαιο, που αποτελείται από ένυδρο σαβινένιο, λιναλοόλη, καρβακρόλη και άλλα τερπένια, τα φλαβονοειδή, το καφεϊνικό και ροζμαρινικό οξύ και τα τριτερπενοειδή.

Περιέχει επίσης, θυμόλη, πτητικά έλαια, στυπτικές και πικρές ουσίες και 40% φυτικές ίνες. Περιέχει ακόμη, ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι βιταμίνες της είναι η βιταμίνη C, Α, Κ, β καροτίνη, Β6, φολικό οξύ και νιασίνη. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της είναι ο σίδηρος, φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και ψευδάργυρος.

Ιστορία και παράδοση
Η μαντζουράνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα, στους Έλληνες, Ρωμαίους, Αιγύπτιους και Άραβες, για τους οποίους υπήρξε το σύμβολο

Οι αρχαίοι έλληνες που έμεναν στη σημερινή Συρία έφτιαχναν από τη μαντζουράνα, ένα πολύ δυνατό άρωμα που ονόμαζαν «αμαρακίνον» ή «σαμψύχινον». Το προμηθευόντουσαν οι γυναίκες της Αθήνας και όπως αναφέρεται ήταν τόσο ευώδες και δυνατό ώστε προκαλούσε πονοκέφαλο.

Στην Αίγυπτο, τη χρησιμοποιούσαν για να ξεπερνούν το συναίσθημα της λύπης. Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό, Ο Διοσκουρίδης για τους κολικούς και την υδρωπικία και σαν γενικό τονωτικό του οργανισμού.

Τη χρησιμοποιούσαν επίσης σαν χωνευτικό, ο Γαληνός, ο Πλίνιος και ο Θεόφραστος. Κατά το Μεσαίωνα, τη θεωρούσαν κατάλληλο φάρμακο για το κρυολόγημα, ως αποχρεμπτικό και ακόμη για τον πονόδοντο.

Θεραπευτικές δράσεις, ιδιότητες και χρήσεις της Ματζουράνας
https://enallaktikidrasi.com/2016/06/mantzourana-majorana-origanum/Παρά το γεγονός ότι η μαντζουράνα χρησιμοποιείται κυρίως σαν αρτυματικό, ωστόσο συχνά χρησιμοποιείται και σαν φαρμακευτικό βότανο.

-συνιστάται για τη ρινοφαρυγγίτιδα και τη φαρυγγίτιδα.

-έχει αποχρεμπτικές, αντισπασμωδικές και τονωτικές ιδιότητες.

-καλή για πονοκεφάλους και αϋπνία, ίλιγγο, ημικρανία ,απώλεια μνήμης και επιληψία.

-για τη ρινίτιδα και τις αμυγδαλές.

-για τις φλεγμονές των ούλων και της γλώσσας.

-ενδείκνυται για τους τυμπανισμούς, τους μετεωρισμούς και τη δυσκοιλιότητα.

-γαστροπροστατευτική και καταπραϋντική, για τα προβλήματα του στομάχου και όλου του γαστρεντερικού συστήματος.

-Έχει διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

-το αιθέριο έλαιό της έχει θερμαντικές, ηρεμιστικές, καταπραϋντικές, σπασμολυτικές και αναλγητικές ιδιότητες.

-με επαλείψεις, μασάζ ή εισπνοές, το αιθέριο έλαιο του φυτού με το ευχάριστο άρωμά του, μπορεί να ανακουφίσει από προβλήματα όπως το άγχος,η κατάθλιψη, η ένταση, ή θλίψη κλπ.

-χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα και το άσθμα.

-είναι χρήσιμη σε μορφή ζεστών καταπλασμάτων στη θεραπεία πληγών και σε πρηξίματα που οφείλονται σε εξαρθρώσεις, σε στραμπουλίγματα και σε μυαλγίες.

-για τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους.

-χρησιμοποιούμε τα φύλλα της πάνω σε μώλωπες ή σε τσιμπήματα εντόμων για άμεση ανακούφιση.

-έχει ισχυρές μυοχαλαρωτικές και αναλγητικές ιδιότητες.

-για τους πόνους της περιόδου.

-ο χυμός του φυτού, σταματά τον πόνο και το βούισμα στα αυτιά.

-ευρήματα ερευνών παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μαντζουράνα μπορεί να είναι ένα πολλά υποσχόμενο χημειοπροστατευτικό και θεραπευτικό βότανο για τον καρκίνο γενικά και ειδικά για τον
καρκίνο του μαστού και τις μεταστάσεις του.

-άλλες έρευνες παρέχουν βάση για την παραδοσιακή χρήση της μαντζουράνας σε θεραπείες καρδιαγγειακών παθήσεων και της θρόμβωσης.

Άλλες χρήσεις
-Η χρήση της μαντζουράνας είναι διαδεδομένη στη μαγειρική (τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι), στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοποιία.

-χρησιμοποιείται σαν αρωματικό αλλά και σαν συντηρητικό σε ποτά και γλυκά.

-Το έλαιό της χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.

Παρασκευή – δοσολογία
Αφέψημα
Βράζουμε 1 κ.γ βότανο σε 1 φλιτζάνι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε, σκέτο ή με μέλι, τρεις φορές την ημέρα.

Έγχυμα
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε 1 κ.γ βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε, όπως το αφέψημα.

Αιθέριο έλαιο
Παίρνουμε 3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα.

Εξωτερικά

χρησιμοποιείται το αφέψημα για την αντισηψία των πληγών.

Ενδιαφέροντα
-για να έχουμε φρέσκια μαντζουράνα όλο το χρόνο, γεμίζουμε με νερό παγοκύστες και βάζουμε μέσα και φύλλα μαντζουράνας. Τις βάζουμε στην κατάψυξη και όποτε χρειαστούμε, χρησιμοποιούμε ένα παγάκι.

-συνδυάζοντας τη μαντζουράνα με δυόσμο και χαμομήλι, καταπολεμάμε τις φλεγμονές των ούλων και της γλώσσας.

Προφυλάξεις
Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση της κατά την εγκυμοσύνη.

Σε μεγάλες δόσεις είναι ναρκωτικό.

Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Οι ρυθμοί τη καθημερινότητας είναι τόσο γρήγοροι και απαιτητικοί που μπορεί να δουλεύουμε ακόμα και όταν είμαστε στο σπίτι ή σε διακοπές. Είναι λοιπόν σημαντικό να διατηρήσετε την ενέργεια σας στα ύψη. Δείτε ποιες βιταμίνες πρέπει να παίρνετε και σε ποιες τροφές υπάρχουν.


Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε μετά τα 50
Το συνένζυμοQ10

Το συνένζυμοQ10 είναι ένα αντιοξειδωτικό που εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας. Είναι γνωστό ότι βοηθά στη βελτίωση των καρδιακών παθήσεων, των ημικρανιών και των σωματικών επιδόσεων. Μπορείτε να βρείτε το συγκερκιμένο συνένζυμο σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Βιταμίνη Β6

Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και για τη διασφάλιση ότι το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργούν σωστά. Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται στα ψάρια, πουλερικά, πατάτες, ρεβίθια και μπανάνες. Μπορεί επίσης να ληφθεί ως συμπλήρωμα.

Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)

Όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι λίγο πολύ απαραίτητες για την ενέργεια. Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη μορφή βιταμίνης Β βοηθάει στην κόπωση. Μπορείτε να τη βρείτε σε τρόφιμα όπως τα αμύγδαλα, το άγριο ρύζι και τα μανιτάρια.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή ως αντιοξειδωτική, αλλά αναφέρεται επίσης ότι μειώνει την κόπωση. Όμως εάν παίρνετε συμπλήρωμα πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία, έμετο, καούρα και κοιλιακές κράμπες.

Βιταμίνη Β12

Έχουμε ήδη μιλήσει για τα οφέλη των βιταμινών Β παραπάνω, αλλά η βιταμίνη Β12 παίζει επίσης ρόλο σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ενέργειας, ειδικά αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 . Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι χρήσιμη για την ενέργεια και την αθλητική απόδοση όταν έχετε χαμηλά επίπεδα.

https://jenny.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή