Ιουνίου 27, 2019

Διατροφή

Μαστίχα Χίου, αναγνωρισμένη ως φυσικό φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
H εξαιρετική ποικιλία από 80 και πλέον θεραπευτικά και αρωματικά συστατικά δικαιολογεί τις πολλαπλές χρήσεις της μαστίχας Χίου, της μοναδικής αυτής ρητίνης, τόσο στο τομέα των τροφίμων, όσο και στον τομέα της υγείας και προσωπικής περιποίησης, σε παγκόσμια κλίμακα.


Οι πρώτες αναφορές γύρω από το μαστιχόδενδρο και τη μαστίχα προέρχονται από τον Ηρόδοτο (484-420 π.Χ.). Έχει καταγραφεί ως η πρώτη φυσική τσίκλα του αρχαίου κόσμου για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής. Την χρησιμοποιούσαν ακόμη για τον καθαρισμό του προσώπου και του σώματος και ως δραστικό συστατικό σε μια σειρά από φαρμακευτικές συνταγές και γιατροσόφια λόγω της συμβολής της στην ανακούφιση από διάφορες ασθένειες.

Το μαστιχόδενδρο ανήκει στην οικογένεια Pistacia lentiscus L. και φύεται κυρίως στις ακτές της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Ωστόσο, μόνο η ποικιλία Pistacia lentiscus L. var. Chia που καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα της Χίου, παράγει τη φυσική μαστίχα. Πρόκειται για φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου, στις επιφανειακές τομές που τού προξενούν οι παραγωγοί με αιχμηρά εργαλεία. Το αξιοπρόσεκτο είναι, ότι ενώ σχίνοι υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχόχωρα, όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και ξηρό.

Από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και η μαστιχοκαλλιέργεια εγγράφτηκε το 2014 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή. Μελέτες και πειράματα έχουν δείξει ότι τα οφέλη της δρουν σε πολλά επίπεδα:

Φαίνεται να παρουσιάζει προστατευτική δράση στην καρδιά και στα αγγεία, μειώνοντας τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL («κακής») χοληστερόλης και προστατεύοντάς την από την οξείδωση.
Διευκολύνει την πέψη με την αντανακλαστική έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού κατά το μάσημά της. Ανακουφίζει από γαστραλγίες και από πεπτικά έλκη (ελικοβακτήριο του Πυλωρού) και ενεργοποιεί την αποτοξινωτική δραστηριότητα του ήπατος. Βελτίωση της κλινικής εικόνας και μείωση της φλεγμονής παρατηρήθηκε και σε ασθενείς με μέτρια έξαρση της νόσου Crohn του εντέρου.
Η μάσηση της μαστίχας Χίου διεγείρει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων και αυξάνει την έκκριση σάλιου, γεγονός που συμβάλλει στον αυτοκαθαρισμό του στόματος. Η μοναδική της αντιμικροβιακή σύνθεση δρα κατά της τερηδόνας, της οδοντικής πλάκας και της κακοσμίας του στόματος, ενώ παράλληλα συντελεί στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας, που παρουσιάζεται συχνά ειδικά στα άτομα τρίτης ηλικίας. Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα για τη στοματική καθαριότητα και αντισηψία.

Την τελευταία δεκαετία, ένας αυξανόμενος αριθμός εργαστηριακών μελετών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα Χίου ενδέχεται να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι διαφόρων μορφών κακοήθων νεοπλασιών.
Παρουσιάζει άριστες επουλωτικές και συγκολλητικές ιδιότητες ενώ παράλληλα δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες στο δέρμα (δερματίτιδα, δερματικός αποχρωματισμός κ.α.) όπως άλλα κοινά επουλωτικά. Χρησιμοποιείται ήδη πολύ συχνά ως συστατικό σε επιδέσμους, έμπλαστρα και επιθέματα.

Χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρωμάτων, κρεμών προσώπου, καλλυντικών και ειδών περιποίησης καθώς και για ενίσχυση της τριχοφυΐας. Το μαστιχέλαιο εγγυάται καθαρισμό του δέρματος σε βάθος, προστασία κατά του γήρατος, ενυδατώνει και εξασφαλίζει μεγαλύτερη ελαστικότητα και έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στα δέρματα με τάση για ακμή και μαύρα στίγματα.

Δίνεται ως διαιτητικό συμπλήρωμα σε περιπτώσεις έλλειψης ιχνοστοιχείων.
Εκτός από τα παραπάνω, η μαστίχα και τα προϊόντα της, αποτελούν ιδανικό συντηρητικό τροφίμων, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική ως πρόσθετη ύλη και στην μαγειρική ως μπαχαρικό. Στην ποτοποιία χρησιμεύει ευρύτατα για την παρασκευή λικέρ και ούζου.
Σε συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο Λονδίνο στις 07/07/2015, αποφασίστηκε ομόφωνα και έγινε αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, η φαρμακευτική «μονογραφία» της Μαστίχας Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις: α) δυσπεπτικά προβλήματα β) δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

itrofi.gr

Διατροφή

 

Τα σνακ του... δρόμου! 10 διαιτητικές επιλογές
Συνηθίζεις να τσιμπολογάς… καταμεσής του δρόμου και αναζητάς ιδέες για διαιτητικά σνακ, εύκολα και ασφαλή στη μεταφορά; Ψάχνεις εναλλακτικές για τις στιγμές που σε πιάνει μια ξαφνική… λιγούρα και η μόνη λύση είναι να αγοράσεις κάτι; Έχουμε πολλές υγιεινές και νόστιμες προτάσεις, όλες με λιγότερες από 100 θερμίδες!

Όπου και να βρίσκεσαι σίγουρα θα υπάρχει κοντά σου κάποιο κατάστημα με τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν άμεσα. Επιλογές όμως, όπως σάντουιτς, τυρόπιτα, πεϊνιρλί, πίτσα, μπουγάτσα και σουβλάκι, που αποτελούν κλασικά ελληνικά φαγητά του δρόμου, κάθε άλλο παρά διαιτητικές είναι και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σνακ – για γεύματα πρόκειται, και μάλιστα με πολλές θερμίδες! Ούτε φυσικά μπορεί να θεωρηθεί ως σνακ μια ολόκληρη σοκολάτα, ένα πακέτο μπισκότα, μια σακούλα πατατάκια ή όλη η συσκευασία με τα κριτσινάκια – αν δεν τα καταναλώσεις στην ενδεικνυόμενη ποσότητα ατομικής μερίδας που αναγράφεται στη συσκευασία τους, τότε οι θερμίδες τους χτυπάνε… κόκκινο!

Και βέβαια δεν εμπίπτει στον ορισμό του διαιτητικού σνακ το παραγεμισμένο σάντουιτς που κουβαλάς από το σπίτι, το υπερμέγεθες κουλούρι με σουσάμι που αγοράζεις από το φούρνο, το frozen yogurt με τα δεκάδες πρόσθετα υλικά (toppings) ή ο καφές με μπόλικη ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και επιπλέον σαντιγί.

Οι 10 πιο διαιτητικές επιλογές

2 φλιτζάνια σπιτικό ποπ κορν – 55 θερμίδες
2-3 κουταλιές καλαμπόκι, ελάχιστο λάδι ή βούτυρο και λίγο αλάτι είναι τα μόνα υλικά που χρειάζεσαι για να φτιάξεις μια μεγάλη ποσότητα ποπ κορν. Το παρασκευάζεις σε κατσαρόλα ή στην ανάλογη οικιακή συσκευή ζεστού αέρα, οπότε γίνεται ακόμα πιο διαιτητικό, και μέσα σε λίγα λεπτά έχεις στη διάθεσή σου ένα υγιεινό σνακ τραγανής υφής με αρκετές φυτικές ίνες, μεγάλο όγκο, χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και ελάχιστες θερμίδες, ιδανικό για κάθε στιγμή.

Εναλλακτική: ½ φλιτζάνι νιφάδες δημητριακών πρωινού ολικής αλέσεως. Περιέχουν συνήθως επιπρόσθετη ζάχαρη και είναι ενεργειακά πιο πυκνές σε σχέση με το ποπ κορν, αποδίδοντας 80-90 θερμίδες ανά 25 γρ. Μπορείς όμως κι αυτές να τις μεταφέρεις εύκολα μέσα σε σακουλάκι, λίγη προσοχή χρειάζεται για να μην θρυμματιστούν, και να τις καταναλώσεις μία-μία ως τραγανό σνακ.

2 γκοφρέτες ρυζιού – 60 θερμίδες
Παρασκευάζονται με ελάχιστα υλικά, συνήθως αποφλοιωμένο ρύζι και αλάτι, είναι φτωχές σε λιπαρά, χωρίς καθόλου ζάχαρη, γλουτένη και πρόσθετα τροφίμων, π.χ. συντηρητικά. Επειδή περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες και ελάχιστες φυτικές ίνες, είναι προτιμότερο να τις καταναλώνεις όταν χρειάζεσαι άμεση ενέργεια, π.χ. πριν ή μετά το γυμναστήριο. Αν όμως προτιμάς κάτι πιο χορταστικό, μπορείς να επιλέξεις γκοφρέτες ρυζιού με πρόσθετο σουσάμι ή πολύσπορες γκοφρέτες με διάφορα δημητριακά.

Εναλλακτική: 2 μικρά μπισκότα ολικής αλέσεως, αλμυρά ή γλυκά, π.χ. τύπου πτι-μπερ. Βεβαιώσου ότι τα μπισκότα που επιλέγεις διαθέτουν φυτικές ίνες, έχουν χαμηλή ενεργειακή αξία και χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, λιπαρά και νάτριο (αλάτι).

3 ξερά δαμάσκηνα – 65 θερμίδες
Πλούσια σε διάφορα αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, σίδηρο και κάλιο. Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυσικά σάκχαρα, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (GL), που σημαίνει ότι επηρεάζουν πιο ήπια τη γλυκόζη του αίματος συγκριτικά με άλλα σνακ και δεν την ανεβάζουν απότομα. Λόγω της γλυκιάς γεύσης τους μειώνουν την όρεξη για γλυκό, ενώ επίσης συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Προτίμησε δαμάσκηνα φυσικώς αποξηραμένα και χωρίς επιπρόσθετα συστατικά, π.χ. φυτικά έλαια.

Εναλλακτική: 1 χούφτα σταφίδες. Μεταφέρονται μέσα σε σακουλάκι και στην πιο μικρή τσάντα, αποτελούν φυσική πηγή γλυκόζης, που αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας, είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, δίνουν μια πιο έντονη και με μεγαλύτερη διάρκεια αίσθηση γλυκού.

25 στραγάλια – 83 θερμίδες
Ο ευκολότερος τρόπος για να γευθείς ένα όσπριο στο δρόμο χωρίς κανείς να σε κοιτάξει παράξενα. Τα στραγάλια, δηλαδή επί της ουσίας ψημένα/καβουρδισμένα ρεβίθια που καταναλώνονται ως ξηροί καρποί, έχουν χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, διατροφικός συνδυασμός που τα καθιστά εξαιρετικά θρεπτικά και πολύ χορταστικά. Απόφυγε όμως όσα διατίθενται χύμα και προτίμησε συσκευασμένα, ελαφρώς ψημένα και όχι πολύ αλατισμένα.

Εναλλακτική: 1 σταρένιο κριτσίνι ολικής αλέσεως με σουσάμι. Είναι σχεδόν παντού διαθέσιμο, χύμα σε φούρνους ή συσκευασμένο σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα. Αποδίδει περίπου 70 θερμίδες ανά τεμάχιο 15 γρ., κυρίως από υδατάνθρακες, και λόγω της τραγανιστής γεύσης του μπορεί να έχει ανακουφιστική επίδραση (comfort food).

1 χούφτα ηλιόσποροι – 86 θερμίδες
Αποτελούν το κατεξοχήν αγχολυτικό σνακ, είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και μαγνήσιο. Επειδή έχουν φλούδα και χρειάζονται καθάρισμα πριν φαγωθούν, ικανοποιούν την ανάγκη για μασούλημα και παράλληλα μειώνουν το αίσθημα της νευρικότητας που μπορεί να προκαλεί η πείνα. Είναι εξίσου θρεπτικοί τόσο ωμοί όσο και ψημένοι, ωστόσο καλό είναι να αποφεύγεις τους πολύ αλατισμένους.

Εναλλακτική: 1 χούφτα κολοκυθόσποροι (πασατέμπος). Απαιτούν καθάρισμα όπως και οι ηλιόσποροι, είναι εξίσου υγιεινοί και πιο πλούσιοι σε πρωτεΐνες και μαγνήσιο, χάνουν όμως κάπως σε διατροφική αξία όταν τρώγονται ψημένοι.

1 μικρή μπανάνα – 89 θερμίδες
Η βασίλισσα των… φορητών σνακ – δεν χρειάζεται πακετάρισμα ούτε πλύσιμο, παρά μόνο ξεφλούδισμα. Είναι καλή πηγή σακχάρων, φυτικών ινών και καλίου, έχει πλούσια κρεμώδη γεύση, ικανοποιεί την ανάγκη για γλυκό, χορταίνει χωρίς να βαραίνει το στομάχι. Προτίμησε πρασινωπές μπανάνες μικρού μεγέθους, κάτω από 100 γρ., οι οποίες είναι πλουσιότερες σε ανθεκτικό άμυλο τύπου 2 (RS2). Απόφυγε τις πολύ ώριμες και υπερμεγέθεις, καθότι περιέχουν περισσότερα σάκχαρα και αποδίδουν πιο πολλές θερμίδες, περίπου 175 θερμίδες μια μπανάνα των 170 γρ.

Εναλλακτική: 1 μικρό μήλο. Περιέχει λιγότερα σάκχαρα συγκριτικά με την μπανάνα και αρκετές φυτικές ίνες, συγκεντρωμένες ως επί το πλείστον στη φλούδα του, η οποία όμως είναι προτιμότερο να αφαιρείται, αν είναι εφικτό. Επιπλέον, το μήλο χρειάζεται πιο πολύ μάσημα και προκαλεί μεγαλύτερο στομαχικό κορεσμό.

1 μπάρα δημητριακών – 90 θερμίδες
Καλή λύση όταν επιθυμείς κάποιο γλύκισμα, αρκεί να προτιμήσεις ανάμεσα στο πλήθος των διαφορετικών προσφερόμενων επιλογών μια μπάρα μικρού μεγέθους, 20-25 γρ., η οποία να περιέχει αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως, να είναι χαμηλή σε λιπαρά και με αρκετές φυτικές ίνες. Μπορείς επίσης να φτιάξεις τις δικές σου σπιτικές μπάρες χωρίς ζωικές ύλες, ώστε να διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. με βρώμη, ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς, ταχίνι και μέλι, ή να επιλέξεις μια αγοραστή μπάρα υψηλής πρωτεΐνης και χαμηλών υδατανθράκων.

Εναλλακτική: 1 παστέλι μίνι μεγέθους, 10-15 γρ. μικρό και πεντανόστιμο, με σουσάμι ή άλλους ξηρούς καρπούς, ικανοποιεί την ανάγκη για γλυκό χωρίς να περιέχει πολλά σάκχαρα και σε υποστηρίζει ενεργειακά χωρίς να σε ρίχνει αμέσως μετά.

1 αβγό βραστό – 92 θερμίδες
Ίσως το πιο εύκολο στη μεταφορά και πιο ασφαλές μαγειρεμένο τρόφιμο, αρκεί να το βράσεις μέχρι να γίνει «σφικτό», περίπου 7 λεπτά κατά μέσο όρο, και να το διατηρήσεις με το κέλυφός του μέχρι την κατανάλωση. Δεν χρειάζεται ψυγείο από τη στιγμή που θα βραστεί καλά, περιέχει πολλά αναγκαία διατροφικά στοιχεία, όπως πρωτεΐνες, ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνες Α και Β, προκαλεί μεγάλο κορεσμό της πείνας και δεν ανεβάζει τη χοληστερίνη του αίματος αν δεν υπερκαταναλώνεται.

Εναλλακτική: 3 βραστά ασπράδια αβγών. Τα ασπράδια αποτελούν άριστη πηγή πρωτεϊνών χωρίς σχεδόν καθόλου λιπαρά, χοληστερίνη και υδατάνθρακες, επομένως ενδείκνυνται και σε άτομα που αποφεύγουν τους κρόκους.

10 αμύγδαλα – 96 θερμίδες
Είναι ιδιαίτερα χορταστικά, καθώς περιέχουν αρκετές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, θεωρούνται ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία και τη μείωση του κοιλιακού λίπους. Επειδή όμως αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων και υπάρχει η τάση να καταναλώνονται ασυναίσθητα, πρέπει να ελέγχεις την ποσότητά τους και να τα τρως ένα-ένα. Προτίμησε τα ωμά αμύγδαλα (άψητα), είτε ανάλατα (προτιμότερο) είτε ελαφρώς αλατισμένα όταν έχεις μεγάλη επιθυμία για αλάτι.

Εναλλακτική: 10 φιστίκια κελυφωτά, π.χ. Αιγίνης. Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά συγκριτικά με τα αμύγδαλα, ωστόσο είναι παρομοίως θρεπτικά και χορταστικά. Επιπλέον, καταναλώνονται υποχρεωτικά σε περισσότερο χρόνο, αφού πρέπει πρώτα να απομακρύνεις το κέλυφός τους.

1 γιαούρτι στραγγιστό 0% - 97 θερμίδες
Μπορείς να το βρεις εύκολα στα ψυγεία σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικων, ακόμα και σε περίπτερα – δεν χρειάζεται να έχεις μαζί σας κουταλάκι, σου δίνουν πλαστικό! Είναι δροσιστικό, υψηλό σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, χαμηλό σε υδατάνθρακες και χωρίς καθόλου λιπαρά, επομένως ό,τι πρέπει για ένα υγιεινό και διαιτητικό σνακ, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαλέξεις το σωστό μέγεθος (170-200 γρ.)

Εναλλακτική: 1 επιδόρπιο γιαουρτιού με γεύση φρούτων, μικρού μεγέθους (έως 150 γραμμ.). Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα της συσκευασίας του και βεβαιώσου ότι είναι χαμηλό σε θερμίδες και χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη ή φρουκτόζη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

womenonly.gr

Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική.

Η τροφή είναι το καύσιμο του οργανισμού μας. Σίγουρα ξέρετε ότι πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρι και να περιορίσετε τις λιπαρές και επεξεργασμένες τροφές.

Η ποιότητα της καθημερινότητάς μας καθορίζεται άμεσα από την ποιότητα του φαγητού μας.

Η υγιεινή διατροφή είναι αυτή που κάνει το σώμα μας να λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο και χτίζει έναν συνολικότερο υγιεινό τρόπο ζωής. Επίσης η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω για ένα όμορφο και λαμπερό δέρμα.

Σε γενικές γραμμές όλα τα τρόφιμα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε το αγαπημένο σας γλυκό, αρκεί βέβαια να το καταναλώνετε με μέτρο, δηλαδή στην κατάλληλη συχνότητα και ποσότητα.

Ακόμη και κάποιες υγιεινές τροφές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Οσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, υπάρχουν τροφές που είναι υγιεινές, αλλά δεν πρέπει να τις καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες, γιατί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία σας.

Να θυμάστε ότι το μέτρο στη διατροφή αφορά όλες τις τροφές και όχι μόνο τις λιγότερο υγιεινές.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι υγιεινές τροφές:

1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει διπλάσια ποσότητα καλίου από τη μπανάνα, το φρούτο που μας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν μιλάμε για κάλιο. Είναι επίσης από τα φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το 75% των θερμίδων του αβοκάντο προέρχονται από λιπαρά, είναι όμως καλά λιπαρά. Ωστόσο, το αβοκάντο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.

2. Γλυκοπατάτα

Εάν καταναλωθούν με μέτρο και μαγειρευτούν με υγιή τρόπο (όχι τηγανιτές) οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές και έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία. Παρόλα αυτά ως αμυλούχο λαχανικό περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες και θερμίδες. Ανθρωποι με ιστορικό πέτρας στο νεφρό καλό θα ήταν να αποφύγουν την υπερβολική κατανάλωση γλυκοπατάτας, αφού είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ που συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας. Τέλος, η γλυκοπατάτα είναι πολύ υψηλή σε βιταμίνη Α, η οποία αποθηκεύεται στο σώμα. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Α αυξηθούν υπερβολικά, το δέρμα και τα νύχια μπορεί να αποκτήσουν πορτοκαλί χρώμα.

3. Τόνος σε κονσέρβα

Επειδή έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Θέλει προσοχή ιδίως για τις εγκύους.

4. Καρότα

Η υπερβολική κατανάλωση καρότων μπορεί να χρωματίσει το ανθρώπινο δέρμα και αυτό μπορεί να γίνει για δύο λόγους. Είτε επειδή το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί την καροτίνη, είτε επειδή το τοξικό φορτίο του συκωτιού είναι αυξημένο.

5. Παντζάρια

Μεγάλη ποσότητα παντζαριών μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό πέτρας και αυτό συμβαίνει γιατί επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών.

6. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και σε μικρές ποσότητες, γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες.

7. Μαύρη σοκολάτα

To ίδιο συμβαίνει και με την μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά θέλει προσοχή στην κατανάλωσή της καθώς οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και θερμίδων. Δεν παύει να είναι σοκολάτα.

8. Σόγια

Τα φασόλια σόγιας είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες Β, ω-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Η υπερβολική κατανάλωσή τους ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές.

bovary.gr

Διατροφή

Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι μια μορφή άλατος που στην ουσία εξορύσσεται από την αρχαία θάλασσα και έτσι είναι απαλλαγμένο από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές τοξίνες. Πιστεύεται ότι είναι η πιο αγνή μορφή αλατιού που βρίσκεται στη γη και έρχεται σε ποικίλες αποχρώσεις όπως ροζ, κόκκινο και λευκό, λόγω της πλούσιας σε ορυκτά και σίδηρο σύστασής του.


Υπάρχουν διάφορα πλεονεκτήματα από την κατανάλωση του συγκεκριμένου αλατιού, αρκεί να είναι Ιμαλαΐων και όχι… τύπου. Το itrofi.gr έψαξε και βρήκε τους πέντε καλύτερους λόγους για τους οποίους κάποιος πρέπει να σκεφτεί να προτιμήσει το αλάτι Ιμαλαΐων σε σχέση με άλλα προϊόντα. Προσοχή όμως. Μιλάμε για τους μεγάλους κρυστάλλους αλατιού. Όσο λιγότερο επεξεργασμένο, τόσο καλύτερα. Πάμε να δούμε τους λόγους.

Περιέχει 80+ μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει τα ίδια 84 ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Μερικά από αυτά, τα ανόργανα άλατα περιλαμβάνουν χλωριούχο νάτριο, θειικό, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο. Αυτές οι ουσίες βοηθούν πολλές λειτουργίες στο σώμα, όπως η αύξηση της ενυδάτωσης, εξισορρόπησης ηλεκτρολύτες και ρΗ, εμποδίζοντας μυϊκές κράμπες, βελτιώνοντας την κυκλοφορία, πετυχαίνοντας τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ενίσχυση των οστών.

Περιέχει φυσικό ιώδιο
Ένα από τα 84 μεταλλεύματα που το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει είναι φυσικά το ιώδιο. Στα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά τόσο ορισμένα μέταλλα, όσο και το ιώδιο προστίθενται τεχνητά. Πρέπει να λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα ιωδίου για την πρόληψη ασθενειών ή καταστάσεων, όπως βρογχοκήλη, υποθυρεοειδισμός, καχεκτική σωματική και πνευματική ανάπτυξη.

Λιγότερο νάτριο ανά μερίδα
Συνιστάται η πρόσληψη αλατιού ενός μέσου ενήλικα να μην υπερβαίνει ένα κουταλάκι του γλυκού (2300mg) του άλατος ανά ημέρα. Όταν καταναλώνουν αλάτι Ιμαλαΐων, υπάρχει λιγότερη πρόσληψη νατρίου ανά μερίδα από ότι το οποιοδήποτε άλλο επιτραπέζιο αλάτι, επειδή είναι λιγότερο… εκλεπτυσμένο. Οι μεγάλοι κρύσταλλοι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο σε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Είναι ισχυρό αποτοξινωτικό
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους για αποτοξίνωση. Μία δημοφιλής λύση που μπορείτε και εσείς να κάνετε είναι η εξής: Μπορεί να χρησιμοποιήσετε το αλάτι Ιμαλαΐων ως detoxifier. Δηλαδή να γεμίσετε τη μπανιέρα με ζεστό νερό και να προσθέσετε το αλάτι μέσα. Καθίστε λίγα λεπτά και απολαύστε το μπάνιο σας. Το αλάτι θα βγάλει έξω τις τοξίνες, θα καθαρίσει το δέρμα του προσώπου σας σας και φυσικά ολόκληρο το σώμα σας. Προσέξτε τα μάτια σας. Δεν σας πειράζει, αλλά μην το παρακάνετε.

Αυξάνει την ενυδάτωση
Με το αλάτι Ιμαλαΐων φτιάχνεται το συμπυκνωμένο διάλυμα «sole», που δεν είναι τίποτε άλλο από φιλτραρισμένο νερό μέσα σε γυάλινο βαζάκι με πλαστικό καπάκι και αλάτι. Αφού μείνει για 24 ώρες, τότε προσθέτετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό και το πίνετε. Η προσθήκη αλατιού στο νερό επιτρέπει στο σώμα σας να απορροφήσει αποτελεσματικά και να αφομοιώσει το νερό που πίνετε και βοηθά επίσης να ρυθμίζει τη συνολική περιεκτικότητα σε νερό του σώματος.

itrofi.gr

Διατροφή

Τα τρία φρούτα που σε κάνουν να νιώθεις χορτασμένος

Τα φρούτα αποτελούν βασικό συστατικό μιας σωστής διατροφής ή και απώλειας βάρους ενώ ταυτόχρονα είναι μια καλή λύση αν θέλετε να περιορίσετε το αίσθημα πείνας.

Υπάρχουν, μάλιστα, κάποια φρούτα που μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δείτε παρακάτω τρία από αυτά…

Αβοκάντο

Είναι ίσως από τα πιο χορταστικά φρούτα. Μπορεί να έχει περισσότερες θερμίδες από άλλα αλλά βοηθάει πολύ στο να ικανοποιήσετε την πείνα σας, καταναλώνοντας καλά λιπαρά. Αν και πλούσιο σε θερμίδες, αλλά είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Μήλα

Παρέχουν έναν συνδυασμό φυτικών ινών και νερού που δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας. Επιπλέον, περιέχουν πηκτίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που έχει αποδειχθεί ότι ικανοποιεί την πείνα. Θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Μούρα

Μπορούν να προστατεύσουν από την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για αυτό και αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για επιδόρπιο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις ένα φλιτζάνι σμέουρων έχει οκτώ γραμμάρια ινών και θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

baby.gr

Διατροφή

Μια ενεργειακή μπάρα είναι στην ουσία ένα υποκατάστατο τροφίμου που περιέχει πολλά από τα συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να παραμείνει δυνατό και υγιές.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες ενεργειακής μπάρας και η επιλογή του καθενός εξαρτάται από την προσωπική του προτίμηση και το λόγο για τον οποίο χρειάζεται να την καταναλώσει.

Μερικές από αυτές τις ενεργειακές μπάρες μπορούν να αντικαταστήσουν γεύματα και άλλες να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την αντικατάσταση θρεπτικών συστατικών που έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι μια δημοφιλής μορφή της ενεργειακής μπάρας. Οι πρωτεϊνικές μπάρες είναι, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, υψηλές σε πρωτεΐνες. Οι περισσότερες ενεργειακές μπάρες, ωστόσο, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ακόμα όμως και μια ενεργειακή μπάρα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, περιέχει επίσης τεχνητά γλυκαντικά.

Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες, θεωρούν τις ενεργειακές μπάρες ως μια πολύ καλή λύση, ώστε να απολαύσουν ένα γεύμα εν κινήσει, ή ένα σνακ, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.

Οι ενεργειακές μπάρες που είναι υψηλότερης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται συχνά από τους αθλητές. Ο σκοπός τους είναι να παρέχουν στο σώμα τροφή γρήγορη για την αναπλήρωση χαμένων θρεπτικών συστατικών λόγω της άσκησης, αλλά και εύκολη στην πέψη. Επομένως, αν δεν γυμνάζεστε έντονα, για τουλάχιστον μία ώρα, ίσως δεν σας είναι απαραίτητη μια ενεργειακή μπάρα.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με ενεργειακές μπάρες, δεν είναι καθόλου κακό να υπάρχουν στο ντουλάπι της κουζίνας. Οι ενεργειακές μπάρες συχνά εμπλουτίζονται με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Συνήθως περιέχουν έναν υγιή συνδυασμό λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι όταν προσθέτουν τις ενεργειακές μπάρες στη διατροφή τους είναι ο έλεγχος της μερίδας. Το γεγονός ότι το φαγητό συμπυκνώνεται σε μια μπάρα ωθεί πολλά άτομα να πιστεύουν ότι είναι το τέλειο μέγεθος για σνακ.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξετάζουμε τον αριθμό των θερμίδων που περιέχει κάθε μπάρα. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θερμίδων, ανάλογα με το είδος, αλλά και την εταιρεία που λανσάρει τη συγκεκριμένη ενεργειακή μπάρα. Μια ενεργειακή μπάρα που έχει περισσότερες από 200 θερμίδες πρέπει να θεωρείται ότι αντικαθιστά ένα πλήρες γεύμα. Αντίθετα, μια μπάρα που έχει λιγότερες από 200 θερμίδες, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σνακ.

Υπάρχουν, τέλος, πολλές διαφορετικές μάρκες και γεύσεις. Αν δοκιμάσετε κάποια που δεν σας αρέσει, προχωρήστε στην επόμενη μέχρι να βρείτε μία της αρεσκείας σας.

medinova.gr

Διατροφή

Ανατροπή στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τους χυμούς φρούτων έρχεται να φέρει μια νέα μελέτη, χαρακτηρίζοντάς τους ως «επικίνδυνους» για τη μακροζωία
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι τα ζαχαρούχα ροφήματα δεν είναι υγιεινά, κανείς μας, όμως, πιθανόν να μην είχε σκεφτεί ότι σε αυτά το ροφήματα περιλαμβάνονται και οι χυμοί φρούτων. Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, υποστηρίζει τώρα ότι η τακτική κατανάλωση χυμών φρούτων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Για τη μελέτη, η επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα, Jean Welsh συγκέντρωσε μαζί με τους συνεργάτες της στοιχεία από 13.440 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 64 ετών, που συμμετείχαν σε μια μελέτη για το εγκεφαλικό επεισόδιο από το 2003 έως το 2007. Οι συμμετέχοντες, το 71% εκ των οποίων ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, ρωτήθηκαν πόσα ζαχαρούχα ροφήματα κατανάλωναν.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι έπιναν τα περισσότερα ζαχαρούχα ποτά – συμπεριλαμβανομένου και του 100% χυμού φρούτων – είχαν υψηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν τα λιγότερα. Επιπλέον, για κάθε επιπλέον 60ml χυμού που κατανάλωναν, ο κίνδυνος αυξανόταν ακόμα περισσότερο. Τελικά, σε μια περίοδο έξι ετών κατά μέσο όρο, 1.168 από τους συμμετέχοντες πέθαναν.

«Οι μεγαλύτεροι ενήλικες που πίνουν πολλά ζαχαρούχα ροφήματα, όπως χυμούς φρούτων, αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά μπορεί να κινδυνεύουν να πεθάνουν νωρίτερα. Οι προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών και άλλων ποτών που περιέχουν ζάχαρη πρέπει επίσης να περιλάβουν στη λίστα τους και τους χυμούς φρούτων και αυτές οι προσπάθειες πρέπει να απευθυνθούν τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά», δήλωσε η Δρ. Welsh.

Τι ισχύει για smoothies και φρούτα
Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται σαφώς με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία, αλλά δεν αποδείχθηκε το ίδιο εξίσου απόλυτα και για τους χυμούς φρούτων.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι αναψυκτικά και τα άλλα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα ποτά διαίτης, τα φρουτοποτά και τα ενεργειακά ποτά, συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, οι χυμοί φρούτων εξακολουθούν να θεωρούνται ευρέως ως μια πιο υγιεινή επιλογή», τονίζει η Marta Guasch-Ferre, ερευνητική επιστήμονας στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Chan του Harvard.

Η αλήθεια είναι ότι ο χυμός περιέχει πράγματι ορισμένα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να είναι ευεργετικός για την υγεία, αλλά περιέχει επίσης σχετικά υψηλές ποσότητες ζάχαρης από φυσικές πηγές. Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τους χυμούς φρούτων, που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν ισχύει το ίδιο και για τα ολόκληρα φρούτα.

«Αν και οι χυμοί φρούτων δεν είναι τόσο επιβλαβείς όσο τα ζαχαρούχα ποτά, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να μετριάζεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες και ακόμα περισσότερο στα άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος», δήλωσε χαρακτιριστικά η Δρ. Guasch-Ferre.

Όσον αφορά στα smoothies με βάση φρούτα, αυτά θεωρούνται συνήθως πιο υγιεινές επιλογές, ωστόσο, τα συστατικά τους μπορεί να διαφέρουν σημαντικά και οι έρευνες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία είναι προς το παρόν περιορισμένες. Επιπλέον, τα smoothies έχουν συνήθως αρκετές θερμίδες και έτσι δεν συνιστώνται για καθημερινή κατανάλωση. Ο χυμός λαχανικών αποτελεί επίσης μια εναλλακτική λύση, αλλά κι αυτός μπορεί να περιέχει πολύ αλάτι.

«Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι το νερό θα πρέπει να είναι το προτιμώμενο ρόφημα σε κάθε περίπτωση και η κατανάλωση άλλων ροφημάτων όπως το τσάι ή ο καφές, χωρίς ζάχαρη και σαντιγί, θα πρέπει να επιλέγεται αντί των ζαχαρούχων ροφημάτων», συνέστησε καταληκτικά η Δρ. Guasch-Ferre.

/ygeiamou.gr

Διατροφή

Ποιες τροφές προκαλούν δυσκοιλιότητα -Καλό είναι να τις αποφεύγεις
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που πολλοί αντιμετωπίζουν, αλλά λίγοι μοιράζονται με τους γύρω τους.

Ένα πρόβλημα- καμπανάκι που θέλει να δείξει ότι κάτι λάθος συμβαίνει στον οργανισμό μας.

Κακά τα ψέματα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνει την ημέρα μας ακόμα πιο δύσκολη, να χαλάσει τη διάθεσή μας, να προκαλέσει δυσφορία.

Ως δυσκοίλιος χαρακτηρίζεται κάποιος που έχει λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα.

Οι βασικοί ύποπτοι της δυσκοιλιότητας είναι συνήθως οι δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες, η έλλειψη άσκησης και νερού. Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα, που δεν έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, και είναι είτε ελλιποβαρείς είτε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και φτωχές σε φυτικές επιτείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, καθώς επιβραδύνουν την πέψη και μειώνεται η κινητικότητα του εντέρου.

Αν ταλαιπωρείστε από δυσκοιλιότητα, δείτε τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:

1. Kόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας περιέχει πρωτεΐνες που διασπώνται δύσκολα από τον οργανισμό μας.

2. Αγουρες μπανάνες

Οι πράσινες, άγουρες μπανάνες περιέχουν μεγάλη ποσότητα αμύλου που επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητα.

3. Τηγανητά και fast food

Τα τηγανητά φαγητά και το fast food είναι πλούσια σε λιπαρά και επιβραδύνουν την πέψη.

4. Γάλα, τυρί και γενικότερα γαλακτομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν φούσκωμα και αν έχετε ήδη δυσκοιλιότητα, επιδεινώνουν την κατάσταση.

5. Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η κινητικότητα στο έντερο.

6. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τέτοιες τροφές είναι οι επεξεργασμένες ζύμες, όπως διάφορα ψωμιά, ζυμαρικά, μπισκότα και κράκερς.

7. Τροφές που περιέχουν γλουτένη

Ατομα που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη συχνά αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι τα δημητριακά σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, λιγότερο η βρώμη, καθώς και τα προϊόντα τους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια και άλλα αρτοποιήματα όπως κέικ ή μπισκότα.

 

Διατροφή

Αδυνατίστε τρώγοντας υδατάνθρακες

Διάφορες μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν ενοχοποιήσει τους υδατάνθρακες για την συμβολή τους στην αύξηση του βάρους. Παρ’ όλα αυτά είναι απαραίτητοι στην διατροφή μας καθώς αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας.

Η παντελής αποχή από την κατανάλωση υδατανθράκων δεν συνιστάται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Πώς όμως θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε υδατάνθρακες για να παίρνουμε ενέργεια χωρίς να αυξάνουμε το σωματικό μας βάρος; Τελευταία ερευνητικά δεδομένα έρχονται να δώσουν απάντηση καθώς καταδεικνύουν ότι υπάρχει ένα είδος υδατανθράκων που όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αύξηση του βάρους, αλλά βοηθά και στην καλύτερη διαχείρισή του.

Ο λόγος για το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο, όπως φανερώνει και το όνομά του, αντιστέκεται στην διαδικασία της πέψης.

Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί, στα λευκά ζυμαρικά και στα γλυκά, ο οργανισμός μας τους διασπά και τους απορροφά πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου. Εάν η βασικότερη πηγή υδατανθράκων στη διατροφή μας είναι τα λευκά, επεξεργασμένα προϊόντα και εάν η ποσότητα που καταναλώνουμε είναι μεγάλη, τότε οι περισσότερες από τις θερμίδες που παρέχουν θα αποθηκευτούν στο σώμα με τη μορφή λίπους.

Σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το ανθεκτικό άμυλο προσπερνά το λεπτό έντερο (όπου διασπώνται οι περισσότερες τροφές) και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ έντερο ώστε να μεταβολιστεί. Εκεί, ζυμώνεται και μετατρέπεται στα λεγόμενα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί επίσης ως πρεβιοτικό, τρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου. Η αργή διάσπασή του από τον οργανισμό, η μετατροπή του σε χρήσιμα λιπαρά οξέα και η συμβολή του στην υγεία του γαστρεντερικού είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που το ανθεκτικό άμυλο ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υδατάνθρακες.

Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται σε πληθώρα τροφών, όπως τα όσπρια, τα φασόλια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και ορισμένοι σπόροι. Βρίσκεται επίσης στην ωμή πατάτα και στις άγουρες μπανάνες. Αυτοί που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε το ανθεκτικό άμυλο σε τροφές που δεν το περιέχουν στη συνήθη μορφή που καταναλώνουμε. Έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να αυξήσουμε την περιεκτικότητα του ρυζιού, των ζυμαρικών και της πατάτας σε ανθεκτικό άμυλο εάν μετά το μαγείρεμα τα τοποθετήσουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο.

.trofi.gr

Διατροφή

Πρέπει να τρώμε κρόκους αυγών; Είναι υγιεινά; Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τα αυγά

Τα αυγά κυριαρχούν στα μενού όλων των ειδών πρωινού παγκοσμίως. Αλλά το ταπεινό αυγό έρχεται με πολλές ερωτήσεις.

Ανεβάζουν την χοληστερίνη; Είναι καλύτερα τα ασπράδια από τους κρόκους; Και τι γίνεται με τα βιολογικά αυγά – είναι όντως πιο θρεπτικά;

Είτε τα τρώτε κάθε μέρα είτε απλά περιστασιακά, υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθετε για το πώς να ενσωματώσετε τα αυγά σε μια υγιεινή διατροφή. Ας ακούσουμε όμως τι έχουν να πουν οι διαιτολόγοι.

Είναι υγιεινά τα αυγά;
Οι ειδικoί της διατροφής συμφωνούν πως η πρωτεΐνη και οι βιταμίνες στα αυγά, τα καθιστούν μια πολύ υγιεινή επιλογή. «Θα έλεγα ότι τα αυγά είναι πολύ υγιεινά, με 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα» λέει η διαιτολόγος Μπριζίτ Ζέιτλιν. «Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία είναι αυτή που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί μας για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ισχυρούς, υγιείς μύες».

Αγαπημένο φαγητό εκατομμυριών ανθρώπων, η ομελέταΑγαπημένο φαγητό εκατομμυριών ανθρώπων, η ομελέτα

Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ ένα μεγάλο αυγό έχει μόνο 72 θερμίδες. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιοτίνη )βοηθά στην μετατροπή της τροφής σε χρήσιμη ενέργεια), χολίνη (ένα συστατικό που συμμετέχει στο μεταβολισμό, μεταξύ άλλων λειτουργιών), βιταμίνη Α (σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα) και την λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, λέει ο διατροφολόγος Ράιαν Μάσιελ.

«Τα αυγά είναι επίσης ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά την βιταμίνη D» προσθέτει η Ζέιτλιν «κάτι που βοηθά στα ισχυρά οστά».

Πρέπει να τρώω κρόκους αυγών;
Ένα από τα μεγαλύτερα σημεία σύγχυσης είναι εάν οι κρόκοι αυγών είναι καλά ή κακά. Για χρόνια, οι κρόκοι είχαν αρνητική φήμη λόγω της διατροφικής τους χοληστερόλης, την οποία οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν επιβλαβής για την υγεία. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 mg χοληστερόλη, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια τιμή για τη χοληστερόλη είναι μικρότερη από 300 mg.

«Κάποτε θεωρούνταν ότι τα αυγά σχετίζονταν με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη» λέει ο Μάσιελ. «Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η διατροφική χοληστερόλη μπορεί να μην επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας».
Πρέπει να τρώω κρόκους αυγών; Πρέπει να τρώω κρόκους αυγών;

Εκτός από την χοληστερόλη, ο κρόκος περιέχει επίσης πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του αυγού. Τα οφέλη του κρόκου περιλαμβάνουν επίσης υψηλές ποσότητες σιδήρου, φυλλικού οξέος, βιταμινών, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. «Ενώ ο κρόκος περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη από τα ασπράδια αυγών, παρέχει αρκετές υγιείς θρεπτικές ουσίες, όπως λιποδιαλυτές βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά» τονίζει ο Μάσιελ.

Πρέπει να τρώω ασπράδια αυγών;
Το ασπράδι των αυγών θεωρούνταν κάποτε υγιές. Αλλά η θρεπτικότητα των ασπραδιών ξεκινά και σταματά με τις πρωτεΐνες και μερικές βιταμίνες B, λέει ο Μάσιελ, γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί ενθαρρύνουν την κατανάλωση ολόκληρου του αυγού.

«Η ομελέτα σας θα είναι πολύ πιο νόστιμη, αν προσθέσετε κρόκο» λέει η Ζέιτλιν. «Αν βγάλετε τον κρόκο, χάνετε σχεδόν το ήμισυ της ποσότητας πρωτεϊνης στο αυγό. Απουσιάζονυ επίσης βασικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά όπως οι βιταμίνες D, E, A, χολίνη και αντιοξειδωτικά».

Τα αυγά θα ανεβάσουν την χοληστερόλη μου;
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, η διατροφική χοληστερόλη δεν αποτελεί πλέον θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος ενός ατόμου. «Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται πιθανότατα με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου περιλαμβάνουν την γενετική, την έλλειψη άσκησης και τις επιλογές του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ» λέει η Ζέιτλιν.

Στην πραγματικότητα, πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, πιθανώς λόγω των υψηλών επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης HDL που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της συσσώρευσης λίπους στα αιμοφόρα αγγεία. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν ήταν πρόβλημα για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα καρδιάς και χοληστερόλης.
Τι συμβαίνει με τα βιολογικά αυγά; Πόσο υγιεινά είναι; Τι συμβαίνει με τα βιολογικά αυγά; Πόσο υγιεινά είναι;

Πρέπει να αγοράσω βιολογικά αυγά;
Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να εξεταστούν τα βιολογικά αυγά. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας μπορούν να είναι καλύτερες για το περιβάλλον και ότι τα αβγά που προέρχονται από κότες ελεύθερης βοσκής και βιολογικής καλλιέργειας είναι συνήθως καλύτερα όσον αφορά στην καλή μεταχείριση των ζώων σε σύγκριση με τα συμβατικά αυγά, λέει ο Μάσιελ. Η αγορά βιολογικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο κατανάλωσης αντιβιοτικών, χημικών ουσιών και βαρέων μετάλλων, προσθέτει.

Αλλά εάν προσπαθείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικών ασθενειών - από την αρχή του έτους, 200 εκατομμύρια αυγά ανακλήθηκαν μετά από ξέσπασμα σαλμονέλας - η αγορά οργανικών δεν θα εγγυηθεί ότι τα αυγά θα είναι ασφαλή. «Ο κίνδυνος ενός αυγού να έχει μολυνθεί από σαλμονέλα είναι πολύ χαμηλός και δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι βιολογικά ή όχι» λέει η Ζέιτλιν. «Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η δηλητηρίαση είναι το μαγείρεμα των αυγών σε μια εσωτερική θερμοκρασία 160 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερη και ακολουθώντας βασικές πρακτικές ασφαλείας τροφίμων».

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για την προετοιμασία των αυγών;
Το μαγείρεμα των αυγών είναι καλό για εσάς, και όχι μόνο επειδή αυτό μειώνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. «Τα μαγειρεμένα αυγά καθιστούν την πρωτεΐνη πιο εύπεπτη και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της βιοτίνης. Λέει ο Μάσιελ.

Όσον αφορά στην θρεπτικότητα των αυγών, έχετε πολλές εξίσου καλές επιλογές. «Μπορείτε να τρώτε τα αυγά σας όπως προτιμάτε: ομελέτα, βρασμένα ή ποσέ» λέει η Ζέιτλιν. «Όσο τρώτε ολόκληρο το αυγό, θα πάρετε όλα τα στοιχεία που σας προσφέρει».

Υπάρχουν, βέβαια, τρόποι για να κάνετε τα αυγά ακόμη πιο θρεπτικά, όπως να τα συνοδεύσετε με λαχανικά. «Οι ομελέτες είναι ένας καλός τρόπος για να συμπεριλάβετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας ενώ λαμβάνετε μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης» λέει ο Μάσιελ.

iefimerida.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή