Μαρτίου 24, 2019

Διατροφή

Το κίτρο είναι ο καρπός που μας δίνει ένας θάμνος με την ονομασία κίτρο, με αγκαθωτά κλαδιά και αγκάθια στις μασχάλες των φύλλων. Είναι παρόμοιο με το λεμόνι και το συναντάμε σε πράσινο ή κιτρινωπό χρώμα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την κατασκευή σπιτικής μαρμελάδας. Η προέλευση του κίτρου είναι άγνωστη, αλλά σπόροι του βρέθηκαν στις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στη Μεσοποταμία. Η ιστορία λέει ότι το κίτρο ήταν μια από τις βάσεις της Ρωμαϊκής διατροφής.

Η επιστημονική ονομασία του κίτρου είναι «Essechium edule». Το δέντρο κίτρο καλλιεργείται όλο το χρόνο και οι φυτείες είναι ευρέως διαδεδομένες στο μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής, ειδικά στην ενδοχώρα.

Οφέλη από την κατανάλωση κίτρου
Το σημαντικότερο όφελος που προκύπτει από την κατανάλωση κίτρου είναι ότι έχει παρατηρηθεί πως είναι πολύ ευεργετικό για την καρδιά, διότι ρυθμίζει την καρδιακή συχνότητα. Είναι επίσης αποτελεσματικό ως αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες και διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ίνες του είναι ένα εξαιρετικό φαγητό για την πέψη και μαζί με τη λήψη νερού χρησιμοποιείται ως διουρητικό σε θεραπείες αδυνατίσματος.
Οι διατροφικές αξίες του κίτρου το εξυψώνουν ως φυσική πηγή βιταμίνης C, Α και Β, καθώς και ως ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, κάλιο, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Έχει μια χαμηλή αξία σε θερμίδες και δεν περιέχει κορεσμένο λίπος ή χοληστερόλη.

Ο χυμός κίτρου ήταν γνωστός και έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς, ειδικά για διάφορα εντερικά προβλήματα, αλλά και για προβλήματα που αφορούν τους πνεύμονες. Το φυσικό έλαιο του κίτρου, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα αντιβιοτικά και πιστεύεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στο δηλητήριο.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες του κίτρου, του δίνει τη δυνατότητα να αποτρέψει τη γήρανση και να βοηθά την καλή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, η αποτελεσματική διουρητική δράση του μυρωδάτου αυτού καρπού διευκολύνει την αφαίρεση των υγρών και κατά συνέπεια την αποφυγή της κατακράτησης. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα του κίτρου σε φυτικές ίνες, το καθιστά ιδανικό τρόφιμο για να διευκολύνει την πέψη και τις εκάστοτε εντερικές διεργασίες του οργανισμού.

Κατάλληλο για όλες τις χρήσεις
Το κίτρο είναι ένα τρόφιμο που, εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία όποιου αποφασίσει να το γευτεί, προσφέρει πολύ ελκυστικές γαστρονομικές δυνατότητες. Η τόσο ιδιαίτερη γεύση του, το κάνει ιδανικό για τα παιδικά γεύματα και η υφή του είναι ιδανική για την παρασκευή κυρίως γλυκών, όπως είναι οι κομπόστες ή για ανάμειξη με άλλα φρούτα ή λαχανικά σε πολύχρωμες και δροσερές σαλάτες. Χρησιμοποιείται επίσης ως λαχανικό και τα φύλλα του είναι καλά για την παρασκευή εκχυμάτων.
Επιπρόσθετα, στην κουζίνα, το κίτρο είναι ιδανικό για να το προσθέσετε σε σούπες, βραστά, πουρέδες ή ως ένα επιπλέον συστατικό σε οποιαδήποτε συνταγή σας. Μπορείτε, επίσης να το ψήσετε στο φούρνο. Πιστέψτε μας, θα εκπλαγείτε από την υπέροχη γεύση του.
Εκτός κουζίνας, το υπέροχο άρωμα των εσπεριδοειδών και πρωτίστως του κίτρου, εκτιμάται ιδιαίτερα για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων.

Επομένως, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε στον πολύτιμο αυτό καρπό μία ευκαιρία για να βρει τη θέση του στη διατροφή και τη ζωή σας.

itrofi.gr

Διατροφή

Το τι πρέπει να κάνουμε για να αδυνατίσουμε είναι λίγο πολύ γνωστό.

Πολύ νερό, λιγότερα γλυκά, λιγότερες πίτσες και μπέργκερ, λιγότερα λίπη, λιγότερο από όλα. Ολες οι δυσκολίες όμως αρχίζουν από τη στιγμή που ξεκινάμε να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτές τις αρχές.

Το ξέρουμε ότι η απώλεια βάρους είναι κάτι που πολλές φορές σας προκαλεί άγχος και στρες, με αποτέλεσμα να παραλείπετε σημαντικά γεύματα που νομίζετε ότι μειώνουν τις ημερήσιες θερμίδες..

Οσον αφορά το αδυνάτισμα, δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες. Ο στόχος που θα βάλετε πρέπει να είναι εφικτός.

Για παράδειγμα, μην στοχεύετε ποτέ σε απώλεια μεγαλύτερη του ενός κιλού την εβδομάδα. Μην ξεχνάμε πως δίαιτα δεν σημαίνει στερήσεις και σίγουρα δεν θα φτάσετε σε ένα υγιεινό βάρος μετρώντας μόνο θερμίδες.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε πριν από κάθε γεύμα, είναι να τρώτε μια μικρή χούφτα αμύγδαλα. Μια γυναίκα το δοκίμασε και τη βοήθησε πολύ να αδυνατίσει.

Τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτεΐνες με υψηλή θερμογόνο δράση, οι οποίες συμβάλλουν σε αυξημένες καύσεις άρα και στην απώλεια λίπους.

Ένα βασικό πλεονέκτημα που έχουν είναι η δυνατότητά τους να προωθήσουν ένα αίσθημα πληρότητας. Αυτό το αίσθημα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες όλη την ημέρα.

Εκτός του ότι είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι η πιο χορταστική θρεπτική ουσία, τα αμύγδαλα περιέχουν έναν ξεχωριστό συνδυασμό λιπαρών οξέων και φυτικών ινών που ικανοποιεί την πείνα.

Ετσι αν φάτε λίγα αμύγδαλα πριν από κάθε γεύμα σας, θα δείτε ότι δεν θα πεινάτε τόσο πολύ και θα φάτε πολύ λιγότερο.

Μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα (30γρ) λοιπόν είναι ό,τι πρέπει για να χάσετε κιλά.

Διατροφή

Το Leucocarpa, που ονομάζεται επίσης Leucolea, είναι μια ποικιλία ελιάς που χαρακτηρίζεται από μικρά φρούτα τα οποία, κατά την ωρίμαση, παίρνουν ένα λευκό χρώμα ελεφαντόδοντου.

«Κυρίως διαδεδομένη στις περιοχές της νότιας Ιταλίας, με ισχυρή παρουσία στην Καλαβρία, πιθανότατα εισήχθη κατά τον αποικισμό της Magna Graecia ( Μεγάλη Ελλάδα ή Μεγάλη Ελλάς, Magna Graecia στα λατινικά, Magna Grecia στα ιταλικά, ήταν η επικράτεια των διαφόρων αρχαίων Ελληνικών αποικιών στην Σικελία και νότια Ιταλία)», ανέφερε ο Innocenzo Muzzalupo, ερευνητής στο Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας και Οικονομίας,

Ερευνητικό Κέντρο για την Ελιά, τα εσπεριδοειδή και τα δένδρα (CREA-OFA), δήλωσε στους Olive Oil Times. Λόγω του λευκού χρώματος των φρούτων, το οποίο στη δυτική κουλτούρα συμβολίζει την αγνότητα, κατέληξε να χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς. «Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από αυτή την ποικιλία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλα τα άλλα όσον αφορά τη σύνθεση των λιπαρών οξέων, των γεύσεων και των αρωμάτων που είναι χαρακτηριστικό ενός ελαφρού φρουτώδους προϊόντος», διευκρίνισε.

«Ένας μικρός αριθμός παραγωγών το χρησιμοποιούν σε μείγματα με άλλες κυρίαρχες ποικιλίες, αλλά λόγω του λευκού χρώματος των φρούτων, το οποίο στη δυτική κουλτούρα συμβολίζει την αγνότητα, κατέληξε να χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς».

Γι ‘αυτό και η Leucocarpa προορίζεται για τα μυστήρια και άλλες καθολικές ιεροτελεστίες και, στο παρελθόν, να χρίσει τον αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια της τελετής στερέωσης. Οι ελιές Leucocarpa (Gino Vulcano) Αυτό αποτελεί περαιτέρω ένδειξη για το πώς οι αρχαίοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως της πίστης τους, συνδέουν την ελιά και το ελαιόλαδο με ιερότητα, όπως συνέβη στην Αθήνα και πολλά άλλα μέρη σε όλη τη Μεσογειακή λεκάνη, σε τέτοιο βαθμό που σήμερα η ελιά θεωρείται παγκοσμίως ένα σύμβολο της ειρήνης . Επιστρέφοντας στο Leucocarpa, ο γενετικός χαρακτηρισμός έδειξε ότι ανήκει σε ένα μοναδικό στέλεχος, του οποίου η περιορισμένη εξάπλωση πιθανώς οφείλεται σε ανήσυχη διάδοση.

Στη συνέχεια, οι αγρότες φροντίζουν καλά αυτά τα ελαιόδενδρα, τα οποία κατά τη διάρκεια της περιόδου δίνουν μια ωραία αισθητική επίδραση, η οποία, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησε η Muzzalupo με άλλους ερευνητές της CREA και του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, οφείλεται σε «απενεργοποίηση» των φλαβονοειδών και των ανθοκυανινών. «Η ωρίμανση της ελιάς περιλαμβάνει δύο φάσεις: πρώτον, το πέρασμα και τη σύνθεση της χλωροφύλλης που προκαλεί πράσινο φρούτο και στη συνέχεια την αποικοδόμηση της χλωροφύλλης όταν η ελιά χάνει το χρώμα της», εξηγεί ο ερευνητής μας. «Ταυτόχρονα, γενικά, στις ελιές, όπως και στα περισσότερα φρούτα, η σύνθεση των ανθοκυανινών και άλλων φλαβονοειδών ενεργοποιείται και αυτό προκαλεί το γαλαζωπό ή μαύρο χρώμα τους.» Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένες ποικιλίες, κατά το πρώτο μέρος της ωρίμανσης, παίρνουν μια πολύ ανοιχτή σκιά πράσινου που είναι σχεδόν λευκό.

Για παράδειγμα, η Biancolilla, το όνομα της οποίας υπενθυμίζει το λευκό χρώμα (Bianco στα ιταλικά), ονομάζεται ελαφρώς Leucocarpa σε ορισμένες περιοχές, επειδή μετά την αποικοδόμηση χλωροφύλλης, τα φρούτα παραμένουν ανοιχτά ακόμα και είκοσι μέρες μέχρι να ενεργοποιηθούν οι pigdos.

«Στην ποικιλία Leucocarpa, η ενεργοποίηση φλαβονοειδών και ανθοκυανίνης δεν εμφανίζεται καθόλου», εξήγησε ο Muzzalupo. «Αυτή είναι η μόνη ποικιλία που παραμένει άσπρη σε οποιοδήποτε στάδιο της ωρίμανσης και εάν αφήσουμε τα φρούτα στα δέντρα μέχρι αργά το χειμώνα, θα τα βρούμε λευκά, που τείνουν να καταστούν κιτρινωπά λόγω της οξείδωσης των λιπιδίων. Στη μελέτη μας προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. »

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταγραφή συγκεκριμένων γονιδίων παρεμποδίζεται στο επίπεδο ορισμένων ενζύμων από μια διαδικασία ρύθμισης. τότε, ανακάλυψαν ποιοι κανονιστικοί μηχανισμοί συμβαίνουν, μέσω ειδικών microRNAs. Αυτό το τελευταίο εύρημα οδήγησε στη δημοσίευση της έρευνας.

«Ο χαρακτηρισμός των μεταγραφών από τις βιοσυνθετικές οδούς φλαβονοειδών και ανθοκυανίνης και η ανάλυση του επιπέδου έκφρασης τους σε ελαιόδεντρα είναι ένας σημαντικός στόχος όχι μόνο να κατανοήσουμε το γεγονός των φρούτων, αλλά και να αυξήσουμε τη γνώση αυτών των αντιοξειδωτικών μορίων, τα οποία είναι σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία », σημείωσε ο Muzzalupo.

Απόδοση από: oliveoiltimes.com 

tilestwra.com

Διατροφή

H επόμενη τάση στην υγιεινή διατροφή έρχεται από κάπου ζεστά και εξωτικά και είναι ό,τι πιο όμορφο έχεις δει στο... instagram! Ο λόγος για την pitaya, γνωστή και ως dragonfruit: το φρούτο με το φολιδωτό φούξια κέλυφος, τη λεία σάρκα και τα μικροσκοπικά σποράκια!

Σύμφωνα με τον συγγραφέα βιβλίων υγιεινής διατροφής John William, η pitaya αναζωογονεί το συκώτι και όχι μονάχα το... instagram feed σου! Συγκεκριμένα, στο τελευταίο του βιβλίο Medical Medium Liver Rescue ισχυρίζεται πως "η χρωστική της κόκκινης pitaya αναπλάθει τα κύτταρα του συκωτιού"!

Με προέλευση από την Costa Rica, η pitaya ανήκει στην οικογένεια των κακτοειδών και βρίσκεται σε 3 ποικιλίες που διακρίνονται από το χρώμα της σάρκας τους: λευκό, κίτρινο και κόκκινο.

Η γεύση του θυμίζει ένα λιγότερο ξινό ακτινίδιο αλλά και ένα πιο στυφό αχλάδι. Η κόκκινη ποικιλία, για την οποία μιλάει ο William, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ενώ περιέχει και βιταμίνες C, B1, B2 και B3 που χαρίζουν λάμψη στο δέρμα και ενέργεια στο σώμα.

Έχει ακόμα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενώ είναι φτωχό σε σάκχαρα γι'αυτό και είναι ό,τι καλύτερο για όσους θέλουν να βελτιώσουν την πέψη τους αλλά και να χάσουν βάρος.

Η αναπλαστική αξία της pitaya, οφείλεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών, τις βητακυανίνες, που περιέχονται σε μικρότερο βαθμό και στα παντζάρια!

"Τα αντιοξειδωτικά μαλακώνουν και αναπλάθουν τους ταλαιπωρημένους, ουλώδεις ιστούς του συκωτιού, μια διαδικασία που μπορεί να αναζωογονήσει πλήρως το συκώτι και να βελτιώσει την υγεία" γράφει ο William. Επειδή όμως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς έρευνες που να καθορίζουν την βέλτιστη δόση βητακυανινών, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις την αποτελεσματικότητά της ενσωματώνοντάς την pitaya στη διατροφή σου.

Οι μαρτυρίες των αναγνωστών του William, θα σε πείσουν! Στην Ελλάδα, βέβαια, είναι μάλλον απίθανο να βρεις φρέσκο ή κατεψυγμένο το εξωτικό (και άκρως instagramικό) φρούτο οπότε αναζήτησέ το σε σκόνη και πρόσθεσε μια κουταλιά στο καθημερινό σου smoothie ή μπολ!

Με στοιχεία από το mindbodygreen.com

Πηγή: www.lifo.gr

Διατροφή

Αν σε απασχολούν τα GMO, διάλεξε κάποιο organic προϊόν.

Πώς μπορείς να το κάνεις: Μπορείς να το φτιάξεις stir-fry ή να το χρησιμοποιήσεις θρυμματισμένο αντί για αυγά ή τυρί.

Tempeh

To tempeh είναι ένα παραδοσιακό προϊόν σόγιας που γίνεται από ζυμωμένη σόγια. Σε αντίθεση με το το tofu, που φτιάχνεται από γάλα σόγια, το tempeh φτιάχνεται χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σπόρο σόγιας, οπότε έχει και διαφορετικό διατροφικό προφίλ.

Περιέχει περισσότερες πρωτεϊνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες από το tofu, ενώ, όπως όλες οι ζυμωμένες τροφές μπορεί να ωφελήσουν το πεπτικό σύστημα.

Κάτι που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως συχνά έχει και άλλους σπόρους όπως κριθάρι, οπότε αν κάνεις μία διατροφή χωρίς γλουτένη, διάβασε προσεκτικά την ετικέτα. Όσο αφορά στη γεύση του είναι πιο έντονη από του tofu. Συνδυάζεται καλά με σάλτσες και μπορεί να προστεθεί και σε σαλάτες, αλλά και σε σάντουιτς (υπάρχει και bacon tempeh).

Το Tempeh έχει μια ισχυρότερη γεύση και σταθερότερη υφή από το tofu. Συνδυάζει καλά με σάλτσες με βάση το φυστίκι και μπορεί εύκολα να προστεθεί σε φιλέτο ή σαλάτα της Ταϊλάνδης.

TVP (Texturized Vegetable Protein)
To TVP είναι ένα υψηλά επεξεργασμένο υποκατάστατο κρέατος, που δημιουργήθηκε στα 60s. Φτιάχνεται από αλεύρι σόγιας και αφαιρούνται τα λιπαρά με διαλυτικά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης, χαμηλό σε λιπαρά προϊόν.

Το TVP μπορεί να αγοραστεί σε αφυδατωμένη μορφή. Ωστόσο,πιο συχνά θα το βρεις σε επεξεργασμένα, κατεψυγμένα, χορτοφαγικά προϊόντα. Προσοχή σε αυτό το υποκατάστατο, γιατί φτιάχνεται από συμβατική σόγια και είναι πολύ πιθανό να περιέχει GMOs.

Μπορείς να το βάλεις σε σούπες και μαγειρευτά.

Σεϊτάν
Έχουμε γράψει γι αυτό ολόκληρο θέμα. Είναι υψηλό σε πρωτεϊνη, χαμηλό σε υδατάνθρακες και είναι μία καλή πηγή σιδήρου. Προσοχή περιέχει γλουτένη. Το σεϊτάν μπορεί να αντικαταστήσει το μοσχαρίσιο κρέας ή το κοτόπουλο σε οποιαδήποτε συνταγή.

Μανιτάρια
Ένα εξαιρετική, μη-επεξεργασμένη τροφή. Έχουμε μία meaty γεύση, πλούσια umami, που θα έλεγε και κάποιος που κατέχει από γεύσεις. Με αυτά μπορείς να φτιάξεις άπειρα πιάτα, από τάκος μέχρι burgers. Έχουν λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες – άρα είναι και καλή τροφή για όσους θέλουν να χάσουν κιλά. Ωστόσο, δεν έχουν τόση πολλή πρωτεϊνη.

Jackfruit

Το λατρεύουν στη Νότια Ασία για αιώνες, το λατρεύω και εγώ εδώ στην Αθήνα από τη πρώτη στιγμή που το δοκίμασα. Μιλάμε για άλλο φρούτο (όντως είναι φρούτο). Είναι τέλειο για BBQ συνταγές και αντικαθιστά το χοιρινό. Μπορείς να το βρεις φρέσκο (λιγάκι δύσκολα εδώ στην Αθήνα, αλλά μία τύχη την έχεις αν κατέβεις στο βαθύ κέντρο εκεί πίσω από την Ευρυπίδου, που είναι τα έθνικ μπακάλικα) ή σε κονσέρβα. Προσοχή, γιατί αυτά με την κονσέρβα, μπορεί να έχουν μέσα σιρόπι, άρα έξτρα ζάχαρη. Τα υπόλοιπα τα έχουμε πει και εδώ, γι αυτή τα γευστική μαγεία.

Φασόλια και φακές
Είναι φθηνά, έχουν πρωτεϊνη, θα τα βρεις παντού, θα σε χορτάσουν. Τι άλλο θέλεις; Είναι μία επεξεργασμένα! Κάτι που χρειάζεται να γνωρίζει είναι πως αν και είναι καλά σε φυτική πρωτεϊνη, δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα από μόνα τους. Παρόλα έχουν υψηλό ποσοστό φυτικών ινών και είναι σπουδαία πηγή σιδήρου.

ladypapaya.com

Διατροφή

Η γύρη των μελισσών είναι μια σούπερ θρεπτική τροφή που, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια και να βελτιώσετε τον εαυτό σας μέσα κι έξω.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών, τα οποία συλλέγουν οι μέλισσες για να τα μεταφέρουν στη φωλιά τους και να τα χρησιμοποιήσουν ως βασικό είδος διατροφής. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν αποτελεί βασικό συστατικό διατροφής μόνο των μελισσών, αλλά πλέον και των ανθρώπων, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και σημαντικά, ικανά να την καταστήσουν μια σούπερ υγιεινή τροφή.

Ποια είναι η θρεπτική αξία της γύρης
Η γύρη των μελισσών είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους. Μην την μπερδεύετε με τη γύρη που προκαλεί τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, καθώς αυτή ηγύρη είναι η ανεμόφιλη, που συνήθως είναι επιβλαβής, προκαλώντας καταρροή, φτέρνισμα, μπούκωμα κ.ά. Εδώ πρόκειται για την εντομόφιλη γύρη, την οποία μαζεύουν οι μέλισσες κι έχει θαυμαστές ιδιότητες. Στη νωπή της μορφή, που είναι αυτή που διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συναντάμε αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP), αλλά και μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να δράσει και ως αγωγή σε περίπτωση εποχικών αλλεργιών, κάνει καλό στην εποχική τριχόπτωση και δρα βοηθητικά σε πολλές παθήσεις, όπως σε προβλήματα στο έντερο, στον προστάτη, στην υψηλή χοληστερίνη, στις ορμονικές διαταραχές, στην κακή λειτουργία παγκρέατος και ήπατος, στην υπέρταση, την ανορεξία και την παχυσαρκία (αν την καταναλώσετε με άδειο στομάχι πριν το φαγητό βοηθάει στις καύσεις, ενώ αν την καταναλώσετε μετά το φαγητό βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος). Ακόμη, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να έχετε γερή ασπίδα απέναντι στις ιώσεις και βοηθάει σε μια γενικότερη ισορροπία του οργανισμού, που κατ’ επέκταση αντανακλάται και στην όψη σας.

Ποια γύρη να επιλέξετε
Στο εμπόριο θα βρείτε γύρη μελισσών σε 3 μορφές: νωπή, αποξηραμένη και σε ταμπλέτες. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας, όμως, πριν αγοράσετε, είναι ότι όσο μικρότερη είναι η επέμβαση και η επεξεργασία στην αρχική μορφή γύρης, τόσο περισσότερο διατηρεί τα συστατικά της. Στην περίπτωση της αποξηραμένης γύρης, για παράδειγμα, τα θρεπτικά συστατικά μειώνονται έως και 30-40%, γι’ αυτό η καλύτερη επιλογή είναι η νωπή γύρη από παραγωγούς, η οποία πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και στην κατάψυξη. Η αποξηραμένη γύρη δεν χρειάζεται ψυγείο.
Τι γεύση έχει
Εδώ ίσως δυσανασχετήσετε, καθώς η γεύση της γύρης δεν είναι ακριβώς…ευχάριστη. Η αποξηραμένη γύρη έχει μια περίεργη γεύση που σε πολλούς θυμίζει ιχθυέλαιο, ενώ η νωπή σίγουρα θα σας κάνει να ξινίσετε το πρόσωπό σας, αλλά η μαλακιά της υφή θα την κάνει να πολτοποιηθεί γρήγορα στο στόμα σας, έτσι ώστε να την καταπιείτε. Μπορείτε, παρ’ όλ’ αυτά να την καταναλώσετε σκέτη ή να την αναμείξετε σε χυμό, γάλα, δημητριακά, στη σαλάτα ή με μέλι για να μην νιώσετε τόσο έντονα τη γεύση της.

Πόσο πρέπει να καταναλώνετε
Αν προμηθευτείτε τη νωπή γύρη, καταναλώνετε ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αρχικά, μέχρι να συνηθίσει το στομάχι και στη συνέχεια μπορείτε να το αυξήσετε σε 2 κουταλάκια του γλυκού ή και παραπάνω (μέχρι 6 κουτ. του γλυκού), ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Αν πάρετε ταμπλέτες, ξεκινήστε με 1 ταμπλέτα κάθε πρωί για 1 εβδομάδα κι έπειτα αυξήστε σταδιακά, έχοντας υπόψη σας ότι για έναν ενήλικα η κανονική δόση είναι 20-35 γραμμάρια την ημέρα. Όσον αφορά την αποξηραμένη γύρη, ξεκινήστε όπως με τη νωπή με ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού και αυξήστε σταδιακά. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της γύρης χρειάζονται 2-4 μήνες για να φανούν στον οργανισμό, γι’ αυτό προμηθευτείτε την ανάλογη ποσότητα και αφήστε τη να κάνει το θαύμα της.

Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση δεν αρκούν για να χάσουμε βάρος αφού το timing φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο

Δίαιτα με τους σωστούς συνδυασμούς τροφών
Κάνουμε ισορροπημένη διατροφή και γυμναζόμαστε. Είναι όμως αρκετό για να χάσουμε βάρος;

Φαίνεται πως, εκτός από ένα συνολικά υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, μεγάλη σημασία έχει να τρώμε τις σωστές ποσότητες τροφής την κατάλληλη χρονική στιγμή συνδυάζοντας έξυπνα πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες.

Οι σωστοί συνδυασμοί
Παλιότερα υπήρχε ο μύθος ότι δεν είναι σωστό να συνδυάζουμε πρωτεΐνη (π.χ. κρέας) με υδατάνθρακες (π.χ. ρύζι ή πατάτα). Ωστόσο, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Δεδομένου ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν το κύριο ενεργειακό νόμισμα για τον οργανισμό μας, θα πρέπει να υπάρχουν ουσιαστικά σε ορισμένες ποσότητες (μικρές ή μεγαλύτερες, ανάλογα το γεύμα) σε κάθε γεύμα. Αυτό μας βοηθά να κρατάμε και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σταθερότερες τιμές. Καλό είναι λοιπόν να καταναλώνουμε μαζί πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Οι τελευταίοι διασπώνται σε γλυκόζη, την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να πάρει ενέργεια.

Όταν, όμως, το γεύμα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και υπολείπεται σε πρωτεΐνη, ο οργανισμός μας τονώνεται για λίγο από την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αλλά όταν στη συνέχεια τα επίπεδα του αρχίζουν να πέφτουν, νιώθουμε σταδιακά και πάλι πεινασμένοι και ίσως κουρασμένοι. Αν, όμως, προσθέσουμε στο γεύμα πρωτεΐνη, η γλυκόζη θα απορροφηθεί από το πεπτικό μας σύστημα με πιο αργό ρυθμό. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η πρωτεϊνη προσφέρει κορεσμό.

Έτσι, αν το μεσημεριανό σας γεύμα απαρτίζεται από υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, αρακά, όσπρια) μπορείτε να προσθέσετε τόνο ή τυρί στη σαλάτα σας.

Επίσης, πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο σνακ. Δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπετε το πρωινό σας, καθώς έχετε μείνει αρκετές ώρες νηστικοί και το σώμα χρειάζεται άμεσα ενέργεια. Μάλιστα, το πρωινό είναι από τις ιδανικότερες περιστάσεις να καταναλώσετε υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, ψωμί, μέλι.
Στον αντίποδα, στο βραδινό καλό είναι να μην περιλαμβάνουμε πολλούς υδατάνθρακες, εκτός βέβαια των περιπτώσεων όπου έχει προηγηθεί σωματική δραστηριότητα. Όσον αφορά στο λίπος, το οποίο είναι μάλλον το πιο παρεξηγημένο μακροθρεπτικό συστατικό, θα πρέπει να υπάρχει στην διατροφή μας και να το προσλαμβάνουμε κυρίως μέσω πηγών μονο-και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαιόλαδο, ανάλατοι ξηροί καρποί, λιναρόσπορος, ψάρι κα). Συνδυάζετε πάντα στα γεύματά σας τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες και τρώτε ανά περίπου τρεις ώρες.

Προτιμήστε να προσλαμβάνετε υδατάνθρακες μέσω τροφίμων ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, μακαρόνια κα) και μέσω των φρούτων και αποφύγετε τις ζαχαρούχες τροφές. Η ζάχαρη ανήκει στους απλούς υδατάνθρακες και ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, σας προσφέρει μεν ενέργεια, αλλά μετά από λίγο πεινάτε ξανά. Αν θέλετε οπωσδήποτε κάτι γλυκό, προτιμήστε 2-3 κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

Αν συνδυάζετε σωστά πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα, μπορείτε να συνδυάσετε την ποιοτική διατροφή με την σωστή και ισορροπημένη απώλεια βάρους.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία την κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο

Διατροφή

Το μαύρο σκόρδο είχε αρχικά εμφανιστεί στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη, στη συνέχεια κατέκτησε και την Αμερική. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και στην Ελλάδα.

Ίσως να μην έχετε ξανακούσει αυτή την ιδιαίτερη υπερτροφή. Το μαύρο σκόρδο φαίνεται ότι έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό σκόρδο, αλλά είναι εφοδιασμένο με τη διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών. Επίσης, μελέτες αναφέρουν πως διαθέτει τετραπλάσια περιεκτικότητα καλίου, νατρίου, μαγνησίου, ασβεστίου και υδατοδιαλυτών αμινοξέων.

Πώς δημιουργείται όμως; Το μαύρο σκόρδο είναι το προϊόν προσεκτικής επεξεργασίας, η οποία διαρκεί 30 ημέρες σε ένα καλά ελεγχόμενο περιβάλλον σε υψηλές θερμοκρασίες. Πιο συγκεκριμένα, οι παραγωγοί παίρνουν το λευκό σκόρδο, το οποίο τοποθετούν σε έναν ειδικό κλίβανο όπου και παραμένει για περίπου ένα μήνα. Σε αυτό το περιβάλλον είναι που ωριμάζει και ζυμώνεται αργά και αφυδατώνεται χωρίς να ξεραίνεται. Στη συνέχεια, γίνεται πιο μαλακό και παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα.

Μετά τις 30 μέρες το επεξεργασμένο σκόρδο μεταφέρεται σε ένα καθαρό δωμάτιο για να οξειδωθεί για τις επόμενες 45 μέρες. Δεν προστίθενται συντηρητικά στη διαδικασία και γι’ αυτό αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά συμπληρώματα που είναι διαθέσιμα στην αγορά και υπάρχει και σε μορφή κάψουλας.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν έχει τις «αρνητικές επιπτώσεις» (μυρωδιά κλπ), κάτι που το κάνει αυτομάτως πιο φιλικό προς τον τελικό καταναλωτή. Σταδιακά το μαύρο σκόρδο ήρθε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα μια εταιρεία, με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας. Η συγκεκριμένη εταιρία λειτουργεί από το 1996 ως μια μικρή τοπική βιομηχανική μονάδα που μεταποιεί τοπικά προϊόντα, όπως το λευκό σκόρδο.

Μάλιστα η εταιρεία κάνει ήδη εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού, όπως στη Γερμανία, στην Κύπρο, στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ιταλία, ενώ ετοιμάζεται να μπει στην αγορά της Ρωσίας. Τα εστιατόρια έχουν αρχίσει να προσθέτουν το μαύρο σκόρδο στις συνταγές τους ως γκουρμέ συστατικό και φαίνεται πως αυτή η υπερτροφή σταδιακά γίνεται όλο και πιο γνωστή για όλους τους καλούς λόγους.

Διατροφή

Υπάρχουν κάποια φαγητά που είναι εύκολα, γρήγορα, νόστιμα, αλλά πολύ ανθυγιεινά, αφού το μόνο που προσφέρουν στον οργανισμό είναι περιττές θερμίδες, λίπος και προβλήματα. Ποιες είναι αυτές;

Αναψυκτικά

Tα αναψυκτικά είναι ίσως ένα από τα πιο ανθυγιεινά φαγητά που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά. Κάθε κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 200 θερμίδες, δηλ. περισσότερες θερμίδες από μία μπριζόλα μεσαίου μεγέθους.

Όχι μόνο είναι full στη ζάχαρη, αλλά περιέχουν τεχνητή γεύση και θειώδη άλατα. Και αν νομίζεις πως τα αναψυκτικά διαίτης είναι πιο υγιεινά, απατάσαι, αφού περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που προκαλούν πολλά προβλήματα στην υγεία.

Έτοιμες τηγανητές πατάτες

Το εύκολο, γρήγορο και νόστιμο φαγητό. Αν σας λέγαμε όμως ότι κάθε μερίδα περιέχει περίπου 700 θερμίδες , δε θα το ξανασκεφτόσασταν; Επίσης, σύμφωνα με μία έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι τηγανητές πατάτες τύπου «french fries» που σερβίρουν στα fast-food ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση παχυσαρκίας, χοληστερίνης και καρδιακών προβλημάτων.

Ντόνατς

Αναμφισβήτητα νόστιμα. Αλλά πολύ ανθυγιεινά, αφού περιέχουν μόνο ζάχαρη και άσπρο αλεύρι. Δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό, πέρα από άχρηστες θερμίδες. Επίσης, έχουν τεχνητή γεύση και τεράστια ποσότητα trans λιπαρών οξέων.

Επεξεργασμένο κρέας

Στην κατηγορία επεξεργασμένα κρέατα ανήκουν, τα hot-dogs, τα λουκάνικα, το μπέικον, το πεπερόνι και άλλα παρόμοια κρέατα. Όταν τα τρόφιμα επεξεργάζονται, όχι μόνο χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά τους προστίθεται και νιτρικό νάτριο για περισσότερη γεύση. Το νιτρικό νάτριο είναι ένα επικίνδυνο συστατικό που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.

Κονσερβοποιημένες σούπες

Στη χώρα μας δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο στο εξωτερικό, παρόλα αυτά πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και υπάρχουν πολλοί που τις αγοράζουν. Οι περισσότερες είναι γεμάτες λιπαρά, νάτριο και τεχνητή γεύση. Αυτό σημαίνει ότι ένα μικρό μπολ σούπας περιέχει περίπου 1000 mg αλάτι που είναι υπερβολική ποσότητα για τον οργανισμό.

Διατροφή

Tο τσάκρα της βάσης είναι ένα ενεργειακό κέντρο που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Όταν δονείται υπάρχει ένα ζωντανό κόκκινο χρώμα στην αύρα σας. Το τσάκρα της βάσης συνδέεται με την γειωμένη φυσική, συναισθηματική και ψυχική ευεξία.

Είναι γνωστό ως το πρώτο τσάκρα και έχει δυνατή σύνδεση με την επιβίωση, τα γενεαλογικά πρότυπα, την ασφάλεια, το φαγητό, τα χρήματα, την αγάπη κτλ. Το τσάκρα της βάσης κρατά την βάση της ζωής μας.

Η συνειδητή εργασία με το τσάκρα της βάσης μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην θεραπεία του μυαλού και της σωματικής σύνδεσης. Το τσάκρα της βάσης σας μπορεί να είναι κλειστό, ανοιχτό ή πάρα πολύ ενεργητικό, οπότε εδώ υπάρχουν κάποιες οδηγίες για να αξιολογήσετε το τι κάνει το τσάκρα σας.

Όταν το Τσάκρα της Βάσης είναι κλειστό

Ίσως νιώθετε εγκαταλελειμμένοι από τους γονείς, τους φίλους ή από τον σύντροφο σας. Αισθάνεστε συνεχώς πως δεν σας υπολογίζουν, βγαίνουν χωρίς εσάς και κρατείστε στη ζωή επιβιώνοντας. Ίσως έχετε σκέψεις που σχετίζονται με την έλλειψη χρημάτων ή φαγητού.

Νιώθετε πως δεν είστε συνδεδεμένοι με κανέναν κι έτσι ενεργείτε απότομα και αποτραβιέστε. Έχετε αρνητική άποψη για τον εαυτό σας, μισείτε το σώμα σας και λέτε πως δεν είστε καλοί έτσι όπως είστε.

Η κατάθλιψη, η έλλειψη αντοχής, το άγχος, η έλλειψη συγκέντρωσης και η ανησυχία είναι αυτά που νιώθετε καθημερινά.

Όταν το Τσάκρα της Βάσης είναι ανοιχτό

Νιώθετε πως είστε επιθυμητοί και ανήκετε στην οικογένεια ή στους φίλους σας. Είστε υγιείς, έχετε δυνατή σύνδεση με το σώμα σας και είστε ευτυχισμένοι με αυτό. Είστε οικονομικά ασφαλείς, διαχειρίζεστε τα χρήματα καλά με την σταθερή ροή του ότι έχετε ότι χρειάζεστε και θέλετε.

Όταν το Τσάκρα της Βάσης είναι υπερβολικά δραστήριο

Έχετε υλιστικές σκέψεις που θέτουν την αξία σας γι αυτά που έχετε. Ίσως αναπτύξετε υπερβολική σεξουαλικότητα, απληστία, θυμό, επιθετικότητα, ενοχλητική, ελεγκτική και παρορμητική συμπεριφορά. Σας είναι δύσκολο να αποδεχτείτε την αλλαγή και έχετε άκαμπτα όρια με τους ανθρώπους γύρω σας.

Αφού καθορίσετε πως είναι το τσάκρα σας, πάντα να έχετε στο μυαλό σας πως δεν είναι κάτι σταθερό. Έχετε την ικανότητα να αναπτύξετε το τσάκρα σας σε ένα ακμάζον, υγιές και ζωντανό ενεργειακό κέντρο. Με ισορροπημένο το τσάκρα της Βάσης, θα νιώθετε πιο ισορροπημένοι και ολοκληρωμένοι. Σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται, ανοιχτό, κλειστό ή υπερδραστήριο, αυτές οι συμβουλές θα σας καθοδηγήσουν.

Το να έχετε ανοιχτά και ισορροπημένα τσάκρα είναι ένας τρόπος ζωής που περιλαμβάνει καθημερινή εξάσκηση. Το τσάκρα της βάσης είναι η βάση όπου κάθονται όλα τα υπόλοιπα τσάκρα. Η διατήρηση της υγείας του τσάκρα της βάσης επιτρέπει στα άλλα να κερδίσουν ενέργεια από την δύναμη της ζωής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έχετε ένα υγιές τσάκρα.

Πώς να τρέφεστε: Το τσάκρα της βάσης ενισχύεται με τις φυλετικές συνδέσεις.

Το να απολαύσετε ένα γεύμα με τους φίλους ή την οικογένεια σας έχει μια βαθιά επίδραση στη θεραπεία σας. Επίσης, η ευγνωμοσύνη πριν και κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να κάνετε κάθε μέρα το ταξίδι σας προς την υγεία και τη ζωτικότητα.

Όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι σημαντικά επειδή έχουν μια δόνηση που επηρεάζει τα ενεργειακά κέντρα στο φυσικό και συναισθηματικό μας σώμα.

Τι να τρώτε

Πάντα να επιλέγετε οργανικά!

Πρωτεΐνη Μεταλλικά στοιχεία

Κόκκινα φρούτα και λαχανικά

Λαχανικά με ρίζες

Η πρωτεΐνη έχει γειωμένη επίδραση και ενδυναμώνει το φυσικό σώμα. Χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα από τα ζωτικά όργανα.

Οι φακές, το τόφου, τα μαύρα φασόλια, το κινόα, ο αμάρανθος, το γάλα σόγιας, ο αρακάς, οι αγκινάρες, οι σπόροι κάνναβης, οι σπόροι κολοκύθας, οι σπόροι τσία, το τέμπε, το γάλα κάνναβης, τα γιαπωνέζικα φασόλια edamame , το σπανάκι , τα μαυρομάτικα φασόλια, το μπρόκολο, το σπαράγγι, τα φασολάκια, τα αμύγδαλα, η σπιρουλίνα, το ταχίνι, τα ρεβίθια, η θρεπτική μαγιά και το φυστικοβούτυρο είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών.

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι σταθερές ενώσεις από τον φλοιό της γης.

Το στοιχείο του τσάκρα της βάσης είναι η Γη και μια διατροφή πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία δημιουργεί σταθερότητα.

Όταν ένα σώμα λειτουργεί σωστά βρίσκεται σε ομοιόσταση. Το σώμα χρειάζεται μεταλλικά στοιχεία για συνεχή σταθερή κατάσταση.

Για παράδειγμα, το μεταλλικό ασβέστιο δημιουργεί δυνατά οστά και ένα υγιές σύστημα σκελετού, το οποίο είναι καίριο για τη συνολική ευεξία.

Τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα σε μεγάλα ποσά είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλιο, το χλώριο και το θείο.

Το σώμα χρειάζεται μικρά ποσά ιχνοστοιχείων.

Αυτά περιλαμβάνουν το σίδηρο, το μαγγάνιο, τον χαλκό, το ιώδιο, τον ψευδάργυρο, το κοβάλτιο, το φθόριο και το σελήνιο.

Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά βοηθούν το τσάκρα της βάσης με πολλούς υπέροχους τρόπους.

Το τσάκρα της βάσης είναι κόκκινο και το να τρώτε κόκκινα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του τσάκρα.

Τα περισσότερα κόκκινα λαχανικά και φρούτα είναι καλές πηγές βιταμίνης C. Το τσάκρα της βάσης συνδέεται με τα κόκκαλα, το δέρμα και τα επινεφρίδια που όλα χρειάζονται βιταμίνη C για να ευδοκιμήσουν

Τα κόκκινα μήλα, οι φράουλες, τα ρόδια, τα κεράσια, οι ντομάτες, το κόκκινο λάχανο, τα παντζάρια και πολλά άλλα είναι πολύ ευεργετικά. Τα λαχανικά με ρίζες είναι ζωτικός πόρος επειδή μεγαλώνουν στο έδαφος της Γης.

Η γειωμένη και σταθερή ενέργεια της Γης είναι μέσα στα λαχανικά.

Το να τρώτε λαχανικά όπως πατάτες, παντζάρια, καρότα, κρεμμύδια και σκόρδο μπορούν να έχουν θετική επίδραση στο τσάκρα της βάσης. Όπως και το τσάι από ρίζα πικραλίδας χωρίς καφεΐνη έχει καταπραϋντική επίδραση σε αυτό το τσάκρα.

Η συνταγή πιάτων για το Τσάκρα της Βάσης χρησιμοποιεί όλα αυτά τα λαχανικά συμπεριλαμβανομένου και του κόκκινου παντζαριού!

Αυτό το νόστιμο και ικανοποιητικό πιάτο θα προωθήσει την υγεία στο τσάκρα της βάσης.

Συστατικά

6 μεσαία παντζάρια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια 3 γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 μεσαία σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη Αλάτι Πιπέρι Έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού ή ελαιόλαδο (επιλογή σας) Εξοπλισμός:

Φούρνος Χρονόμετρο Αλουμινόχαρτο Ταψί Μπολ Ξύλινη κουτάλα Πιρούνι 1 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο για ομαλό μαγείρεμα και εύκολο καθαρισμό. Τοποθετήστε τα κομμάτια των παντζαριών στο μπολ και προσθέστε ½ κουταλιά της σούπας λάδι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 πιπέρι πάνω από τα παντζάρια.

Επικαλύψτε τα παντζάρια με λάδι χρησιμοποιώντας την ξύλινη κουτάλα και ανακατέψτε. Τοποθετήστε τα παντζάρια στο ταψί, βάλτε τα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε τα για 15 λεπτά. Ενώ αυτά μαγειρεύονται προσθέστε τις κομμένες γλυκοπατάτες, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο στο μπολ.

Καλύψτε τα λαχανικά με ½ κουταλιά της σούπας λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι και πιπέρι. Ξανά χρησιμοποιήστε την ξύλινη κουτάλα για να ανακατέψετε.

Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, βγάλτε το ταψί από το φούρνο και τοποθετήστε το σε μια επιφάνεια. Προσθέστε τα λαχανικά από το μπολ στο ταψί. Προσθέστε ένα στρώμα αλουμινόχαρτου πάνω από το ταψί για να καλύψει την κορυφή.

Τοποθετήστε το καλυμμένο ταψί στο φούρνο για 45 λεπτά. Όταν περάσουν τα 45 λεπτά, βγάλτε το ταψί, τοποθετήστε το σε μια επιφάνεια και αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο. Να είστε πολύ προσεκτικοί επειδή το πιάτο και τα λαχανικά θα είναι πολύ ζεστά.

Με το πιρούνι πιέστε τα παντζάρια και τις γλυκοπατάτες και για να βεβαιωθείτε πως είναι μαλακά. (Αν δεν είναι, ξανά σκεπάστε το ταψί, βάλτε το πάλι στον φούρνο και ελέγχετε κάθε 10 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο).

Όταν είναι μαλακά, κλείστε το φούρνο, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και αφήστε τα λαχανικά να κρυώσουν για 10 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά, χρησιμοποιήστε την ξύλινη κουτάλα για να βάλετε τα λαχανικά σε ένα πιάτο.

Σερβίρετε το πιάτο και απολαύστε τα οφέλη από το θρεπτικό τσάκρα της βάσης.

Μετάφραση, επιμέλεια: Μάγεια Τ. awakengr.com via thespiritscience.net

awakengr.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή