Ιουλίου 13, 2020

Διατροφή

Μπορεί πάντα να αγαπούσαμε τα γλυκά, η καραντίνα όμως έχει εκτροχιάσει τη διατροφή μας

Η επιθυµία για γλυκό αποτελεί ένα καθηµερινό φαινόµενο για τους περισσότερους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, µε πολλούς να αναρωτιούνται πόσο βλαβερή είναι στην πραγµατικότητα η ζάχαρη αλλά και πώς επηρεάζει τον οργανισµό. Ενα από τα συχνότερα ερωτήµατα αφορά τη σχέση της µε το σωµατικό βάρος και αξίζει να σηµειωθεί ότι σχεδόν τίποτα δεν µας παχαίνει από µόνο του αλλά µόνο εφόσον το δούµε υπό το πρίσµα της συνολικής καθηµερινής διατροφής.

Πότε η κατανάλωση ζάχαρης βλάπτει;

Το πρόβλημα με τα γλυκά έγκειται στο γεγονός ότι πέραν της ζάχαρης είναι πλούσια σε θερμίδες λόγω και των λιπαρών που περιέχουν ενώ παράλληλα δεν φημίζονται για τα θρεπτικά τους συστατικά. Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ημερήσια δόση αναφοράς για υγιείς ενηλίκους για την κατανάλωση απλών σακχάρων (μέσα στα οποία είναι και η ζάχαρη) δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 90 γρ. ημερησίως.

Οι πιο πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, 2015) είναι ακόμα πιο αυστηρές και επισημαίνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα ημερήσιο διαιτολόγιο 2.000 θερμίδων ενός μέσου ατόμου η ποσότητα των ελεύθερων σακχάρων – μεταξύ των οποίων και η ζάχαρη – που συστήνεται να καταναλώνουμε είναι 50 γραμμάρια.

Η υπερβολική και συστηματική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2. Οταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες «κλέβει» τόσο τη συγκέντρωση όσο και την ενέργειά μας, με τη συνεχή αίσθηση εξάντλησης να είναι απόρροια των απότομων αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα.

Πιο συγκεκριμένα

Δημιουργεί αίσθημα κούρασης

Σίγουρα το έχετε νιώσει. Τρώτε λαίμαργα ένα κομμάτι τούρτα και ενώ αρχικά αισθάνεστε το σώμα σας να γεμίζει ενέργεια, μετά από λίγο τα επίπεδά της πέφτουν κατακόρυφα.

Καταπονεί την καρδιά

Η υπερβολική και συστηματική κατανάλωση ζάχαρης έχει καταστροφική επίδραση στον δείκτη της ζυγαριάς και κατά συνέπεια το αυξημένο βάρος σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα λιπίδια στο αίμα επηρεάζουν αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία.

Προκαλεί ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος

Δεν είναι μόνο η σύνδεσή της με χρόνιες παθήσεις που απασχολεί τους επιστήμονες. Ερευνες στο εργαστήριο (in vitro) έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες στα κύτταρα του δέρματος, καθώς τα υποπροϊόντα της, γνωστά ως «Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης» ή AGEs, επιδρούν αρνητικά στο κολλαγόνο και στην ελαστίνη, που συμβάλλουν στη σφριγηλότητα και στην ελαστικότητα του δέρματος.

Έξυπνα tips για να μειώσετε τη ζάχαρη

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε την ποσότητα ζάχαρης που προσλαμβάνουμε είναι να τρώμε σπιτικό φαγητό. Μικρές αλλαγές, επίσης, στη διατροφή μας μπορούν να μειώσουν την πρόσληψή της.

Πίνουμε τον καφέ μας μέτριο ή σκέτο αντί για γλυκό.
Διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων.
Χρησιμοποιούμε πάντα λιγότερη ζάχαρη από αυτήν που χρειάζονται οι διάφορες συνταγές.
Μειώνουμε την κατανάλωση αναψυκτικών στη διάρκεια της ημέρας.
Προτιμάμε αποξηραμένα φρούτα, ψιλοκομμένα φρούτα ή αρωματικά (π.χ. κανέλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο) για να δώσουμε γλυκιά γεύση σε κέικ, κρέπες, δημητριακά, γάλα, γιαούρτι.
Φτιάχνουμε μόνοι μας χυμούς φρούτων και λαχανικών αντί να προτιμάμε τυποποιημένους, όταν περιέχουν ζάχαρη.
Από τις τροφές που περιέχουν απλά σάκχαρα, προτιμάμε αυτές με υψηλή διατροφική αξία, όπως π.χ. τα φρέσκα φρούτα και τους φρεσκοστυμμένους χυμούς.

Διατροφή

Κατασταλτικά Όρεξης: Ρυθμίστε την όρεξή σας με Φυσικούς Τρόπους και χωρίς Παρενέργειες Χημικών Φαρμάκων!

Η παχυσαρκία και η υπερκατανάλωση τροφής είναι ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους νιώθουμε έντονη πείνα, όπως έλλειψη θρεπτικών ουσιών, κόπωση ή έντονο συναισθηματικό στρες. Ωστόσο, υπάρχουν φυσικά κατασταλτικά της όρεξης που μας βοηθούν να νιώσουμε κορεσμό και να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής χωρίς τους κινδύνους που κρύβουν των χάπια ρύθμισης της όρεξης.

Τα χάπια θεωρούνται επικίνδυνα λόγω των παρενεργειών τους. Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα: η φύση παρέχει πιο ασφαλείς επιλογές για την ακίνδυνη καταστολή της όρεξης (και ενδεχομένως απώλεια βάρους). Πράγματι, οι άνθρωποι προσπαθούν με φυσικές λύσεις, όπως ροφήματα και μπαχαρικά, τα οποία αποδεικνύονται πλέον ευεργετικά για τις μεταβολικές λειτουργίες και την ενέργεια. Η κατανάλωση φυσικών κατασταλτικών της όρεξης, π.χ. λιπαρά τρόφιμα, θρεπτικά συστατικά όπως το λινολεϊκό οξύ, τα προβιοτικά και ροφήματα όπως το πράσινο τσάι, μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε λιγούρες, επιθυμίες και πείνα που συνδέεται με συναισθηματικό στρες.

Τι είναι το κατασταλτικό της όρεξης;

Τα κατασταλτικά της όρεξης είναι είτε χάπια, ροφήματα, συμπληρώματα ή τρόφιμα που μας βοηθούν να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής. Τα φυσικά κατασταλτικά της όρεξης – που έχουν κάποιες ομοιότητες με τα εμπορικά χάπια απώλειας βάρους αλλά και σημαντικές διαφορές – βοηθούν στην αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία ή τη νευρική πείνα, εξισορροπώντας τα επίπεδα των “ορμονών πείνας”, όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη. Η γκρελίνη και η λεπτίνη αυξάνονται και μειώνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τα γεύματα, τη διάθεσή σας, το επίπεδο στρες, τον ύπνο, την κληρονομικότητα, το τρέχον βάρος και το επίπεδο φλεγμονών στον οργανισμό μας.

Εκτός από τη μείωση της όρεξης μέσω ρύθμισης των ορμονών, τα θρεπτικά συστατικά ή τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για την ασφαλή απώλεια βάρους μπορούν να βοηθήσουν με διάφορους άλλους τρόπους, όπως η καύση περισσότερου σωματικού λίπους για ενέργεια (θερμογένεση), βελτιώνοντας την ισορροπία του σακχάρου, μειώνοντας επιθυμίες για ανθυγιεινά φαγητά ή γλυκά, βελτιώνοντας την υγεία του θυρεοειδούς, αυξάνοντας την απελευθέρωση των «ορμονών της χαράς» ή των ενδορφινών όπως η σεροτονίνη και πιθανόν να σας χαρίσουν περισσότερη ενέργεια.

Υπάρχει πληθώρα προϊόντων στην αγορά που ισχυρίζονται ότι κάνουν θαύματα, αλλά δεν είναι αποδεδειγμένο ότι λειτουργούν όλα με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Παραδείγματα συμπληρωμάτων απώλειας βάρους που δημιουργούν τους μεγαλύτερους κινδύνους περιλαμβάνουν τα guarana, garcinia cambogia, πικρό πορτοκάλι ή εφεδρίνη. Σύμφωνα με το FDA, τα «Συμπληρώματα δεν θεωρούνται φάρμακα, επομένως δεν ακολουθούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που ισχύουν για τα φάρμακα». (1)

Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε ολιστικά την απώλεια βάρους – ειδικά με την αύξηση του κορεσμού, – καύση λίπους με φυσικές τροφές και άλλα φυσικά κατασταλτικά της όρεξης χωρίς επιπλοκές, ή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης.

Τα κορυφαία 5 φυσικά κατασταλτικά της όρεξης!
Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.
Το πράσινο τσάι καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα. Έχει γίνει αντικείμενο μελετών που αφορούν πρόληψη γνωστικών διαταραχών, όπως η άνοια, και η αντιμετώπιση της μεταβολικής δυσλειτουργίας. Ορισμένα αντιοξειδωτικά και ουσίες που περιέχονται στο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού συνδέονται με ευεργετικές επιδράσεις στις μεταβολικές παθήσεις, ενώ βελτιώνουν και ρυθμίζουν τις ορμόνες της όρεξης.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέθηκε με ήπια αλλά σημαντικά αποτελέσματα απώλειας βάρους με χαμηλά επίπεδα γκρελίνης (ορμόνη πείνας), χοληστερόλης. (2). Επίσης τα χαμηλά επίπεδα αδιπονεκτίνης, λόγω της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού, έχουν συνδεθεί με προβλήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο και η αυξημένη φλεγμονή. Η EGCG, η πιο άφθονη κατεχίνη πράσινου τσαγιού και ένα ισχυρό βιοδραστικό συστατικό, έχει επίσης αποδειχθεί ότι δρα σαν μια ένωση που καταπολεμά τον καρκίνο και προάγει τις θερμογενείς δραστηριότητες, μειώνοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό των λιπωδών κυττάρων και συμβάλλοντας στην καύση του σωματικού λίπους για ενέργεια. (3)

Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση 800-900 χιλιοστόγραμμων ημερησίως, σε τρεις δόσεις είναι ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. (4) Παρόλο που οι παρενέργειες του πράσινου τσαγιού είναι γενικά σπάνιες, καλύτερα να είμαστε επιφυλακτικοί για συμπτώματα όπως ήπιους πονοκεφάλους, σημάδια υπέρτασης, δυσκοιλιότητα ή πιθανώς αυξημένα συμπτώματα της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.

Εκχύλισμα σαφράν
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες η κατανάλωση εκχυλίσματος σαφράν επιδρά θετικά στη ρύθμιση της διάθεσης αυξάνοντας τα επίπεδα ενδορφίνης και σεροτονίνης. Ως αποτέλεσμα καταστέλλεται η όρεξη, μειώνεται η επιθυμία για σνακ και βελτιώνεται η διάθεση ως αποτέλεσμα της αυξημένης δράσης της σεροτονίνης. (5) Η αύξηση της σεροτονίνης ανακουφίζει από την κατάθλιψη, τη νευρική βουλιμία, σε σημείο που ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι το εκχύλισμα σαφράν λειτουργεί σχεδόν σαν συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο σε χαμηλή δοσολογία (όπως φλουοξετίνη ή ιμιπραμίνη).

Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χημική ουσία του κρόκου κοζάνης που ονομάζεται κροκετίνη ενδέχεται να μειώσει την κόπωση κατά τη διάρκεια της άσκησης και να αυξήσει την ενέργεια. (6) Για αρχή, αν θέλετε να απολαύσετε τα αντικαταθλιπτικά οφέλη του σαφράν, δοκιμάστε κανονική ημερήσια δόση 30 mg, για οκτώ εβδομάδες. Αν έχετε οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την επίδραση του σαφράν στο μεταβολισμό της σεροτονίνης (όπως η κατάθλιψη, για παράδειγμα), συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Αιθέριο έλαιο από γκρέιπφρουτ.
Τα οφέλη του γκρέιπφρουτ στην απώλεια και τον έλεγχο του βάρους οφείλονται σε ευεργετικά οξέα, αντιοξειδωτικά, πτητικά έλαια και ένζυμα που βοηθούν στη μείωση της όρεξης, των σφοδρών επιθυμιών και βοηθούν στην τόνωση του λεμφικού συστήματος, χαρίζοντας μια ήπια δόση αναζωογονητικής ενέργειας.

Η έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του γκρέιπφρουτ στην οσφρητική διέγερση (η μυρωδιά του αρώματος επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα) δείχνει ότι η εισπνοή της οσμής του φρούτου μπορεί να μεταβάλει θετικά την αυτόνομη σηματοδότηση των νεύρων, τη λιπόλυση και τη ρύθμιση της όρεξης. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες το αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ επηρεάζει την όρεξη και το σωματικό βάρος: (7, 8)

Το άρωμα του αιθέριου ελαίου γκρέιπφρουτ διεγείρει τα συμπαθητικά νεύρα που τροφοδοτούν τον ιστό του φαιού λίπους και τα επινεφρίδια, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην τόνωση της απώλειας βάρους.
Η μυρωδιά του γκρέιπφρουτ βοηθά επίσης στην τόνωση της δράσης της γκρελίνης, βοηθώντας τον κορεσμό και την αντίσταση στις λιγούρες.
Τα ένζυμα που βρίσκονται στον φλοιό του γκρέιπφρουτ έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Βοηθούν στην πέψη των λιπών ή της ζάχαρης και στη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, που μπορεί να παρεμποδίσουν την αίσθηση πείνας, ανάγκη για καφέ, ή ζάχαρη.
Το έλαιο και το εκχύλισμα γκρέιπφρουτ έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό για την αντίδραση στην ινσουλίνη ή τον διαβήτη, προκαλώντας σημαντική μείωση των επιπέδων ινσουλίνης.
Μερικοί επίσης διαπιστώνουν ότι το καθαρό άρωμα των εσπεριδοειδών βοηθά στη μείωση της επιθυμίας για γλυκά και βελτιώνει τη διάθεση αρκετά για να μειώσει τη συναισθηματική πίεση που οδηγεί σε σφοδρές επιθυμίες. Το σωματικό λίπος επίσης διασπάται από τα ένζυμα που υπάρχουν στο γκρέιπφρουτ.
Προσθέστε μερικές σταγόνες καθαρού αιθέριου ελαίου γκρέιπφρουτ είτε σε ένα διαχύτη στο γραφείο / στο σπίτι σας, στο ντους ή στο σαπούνι του μπάνιου σας, είτε αναμίξτε το με λάδι φορέα που θα απλώσετε στο δέρμα σας – βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αλλεργική αντίδραση πρώτα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες, είτε από πηγές τροφίμων είτε από συμπλήρωμα, έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια για κορεσμό, βελτίωση της εντερικής υγείας και πεπτικές λειτουργίες, ενώ βοηθούν στη διατήρηση ισχυρής ανοσίας και καρδιακής υγείας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η μέση πρόσληψη ινών των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να είναι μικρότερη από το ήμισυ των συνιστώμενων επιπέδων. (9)

Επειδή οι ίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν όταν καταναλώνονται, καθώς απορροφούν τόσο πολύ το βάρος τους στο νερό, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης της γλυκόζης (ζάχαρης) από το σώμα σας, διατηρώντας την αίσθηση της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, υγιές βάρος, βελτιωμένη υγεία του πεπτικού κ.α. Σύμφωνα με έρευνες η έλλειψη ινών οδηγεί σε ισχαιμική καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, αθηροσκλήρωση, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καθώς και γαστρεντερικές διαταραχές.(10)

Πικάντικα φαγητά
Φυσικά πικάντικα μπαχαρικά όπως το πιπέρι καγιέν, το μαύρο πιπέρι, το κάρυ, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, η πικραλίδα ή η κανέλα ενδεχομένως να βοηθούν στην απώλεια βάρους, καταστολή της πείνας, ρύθμιση της γλυκόζης και μείωση της επιθυμίας για γλυκά.

Σύμφωνα με μελέτες μπαχαρικά, όπως η κόκκινη πιπεριά, αυξάνουν τη θερμογένεση. (11) Επίσης, η καψαϊκίνη μπορεί να ρυθμίζει τις μεταβολικές δραστηριότητες. Τα μπαχαρικά περιέχουν πολλά οφέλη, δεν έχουν θερμίδες και είναι ιδανική λύση για εύγεστες συνταγές. Θεωρείται ότι η κατανάλωση περισσότερων μπαχαρικών και βοτάνων στη διατροφή σας (ειδικά κουρκουμάς, μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν) μας βοηθά να μείνουμε μακριά από στοιχεία που ενισχύουν τη γεύση, όπως αλάτι και ζάχαρη. Προσθέστε τα υπέροχα αυτά μπαχαρικά στο κρέας, τις σαλάτες, το τσάι ή τις σούπες σας.

Ας δούμε και μερικές άλλες λύσεις να ρυθμίσουμε την όρεξή μας:

Κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και προβιοτικών, καθώς καταπολεμούν τις φλεγμονές, ρυθμίζουν τη διάθεση, έχουν αντιγηραντική δράση και στηρίζουν το πεπτικό σύστημα.

Μπορείτε να καταναλώνετε αρκετές πρωτεΐνες και υγιή λίπη, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τις φυτικές ίνες για τη ρύθμιση της πείνας.

Περισσότερο νερό.

Διαχείριση του άγχους για να αποφύγουμε πείνα που σχετίζεται με το στρες.

Επαρκής ύπνος.

Προσέξτε τις υπερβολές, διότι κινδυνεύετε να νιώσετε έντονη πείνα και κόπωση.

https://naturalsoul.gr/

Διατροφή

Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο ιδιαίτερο στην όψη και στη γεύση αλλά και πολύ θρεπτικό. Η καταγωγή του είναι εξωτική, αφού προέρχεται από τη νότια Κίνα. Το ακτινίδιο έχει χαμηλή θερμιδική αξία, καθώς ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει 42 θερμίδες.

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνες και μέταλλα, συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης, περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας.

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Μάλιστα, το ακτινίδιο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Μην ξεχνάτε ότι η βιταμίνη C συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Σπουδαία είναι και η περιεκτικότητά του σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη και αποτελούν ασπίδα για την όρασή μας. Η κατανάλωση ακτινιδίων φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη καταρράκτη και γλαυκώματος. Επίσης, το αντιοξειδωτικό φορτίο του φρούτου φαίνεται να προστατεύει από το άσθμα. Σε μια μεγάλη μελέτη σε παιδιά στην Ιταλία, η κατανάλωση των ακτινιδίων συσχετίστηκε με μικρότερη αναφορά αναπνευστικών προβλημάτων.

Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει κάλιο και φυτικές ίνες, δυο θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την καρδιά μας. Όταν επιλέγετε ακτινίδια, αποφύγετε τα πολύ μαλακά φρούτα. Αν πάλι είναι πολύ σκληρά, δηλαδή άγουρα, τοποθετήστε τα σε μια χάρτινη σακούλα με μπανάνες ή μήλα για να ωριμάσουν γρηγορότερα.

Πώς να βάλετε το ακτινίδιο στη διατροφή σας:

- Προσθέστε το ακτινίδιο σε σαλάτες, σάλτσες, smoothies.

- Το ακτινίδιο περιέχει ένζυμα που μαλακώνουν το κρέας, οπότε μπορείτε να
το βάλετε σε μαρινάδες.

- Για την καλύτερη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας κόψτε ένα ακτινίδιο σε
ένα γιαούρτι και προσθέστε λίγο μέλι.

Διατροφή

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βελτιώνουν το μεταβολισμό. Οι φυτικές ίνες του κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι, κάτι που μειώνει το άγχος και χάρη στα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 που περιέχει μπορεί να μειώσει την επιθυμία για ζάχαρη.

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε τις ωφέλειες του λιναρόσπορου ώστε να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, πρέπει να αρχίσετε να τον συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας με πειθαρχημένο και ελεγχόμενο τρόπο.

Το παρακάτω smoothie με λίγους υδατάνθρακες και πολλή πρωτεΐνη περιέχει ένα πλούσιο μείγμα φυτικών ινών, ζωτικών λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών, που το μετατρέπουν στο απόλυτο shake καύσης λίπους!

Υλικά

1 κουταλιά σκόνη πρωτεΐνης με άρωμα βανίλια
3 κ.σ. καρύδια
2 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο
1/2 φλιτζ. μύρτιλλα
1 κ.γ. πράσινο τσάι σε σκόνη (προαιρετικό)
1,5 φλιτζ. νερό
3 παγάκια

Εκτέλεση

Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Για παχύτερο ρόφημα βάλτε λιγότερο νερό ή περισσότερα παγάκια.

Διατροφή

Οι φράουλες ίσως κρατούν το κλειδί για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης
Επιστημονικά ευρήματα εργαστηριακών μελετών σε ποντίκια δείχνουν ότι η φυσετίνη, μια πολυφαινόλη που δρα ως χρωστικός παράγοντας σε πολλά φυτά, φρούτα και λαχανικά, όπως στις φράουλες, τους λωτούς, τα μήλα, τα σταφύλια, τα μάνγκο, τα κρεμμύδια και τα αγγούρια, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο προληπτικό όπλο για τη νόσο Alzheimer καθώς και για άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journals of Gerontology Series A, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση φράουλας μπορεί να αποτρέψει την εξασθένηση της μνήμης και την επακόλουθη έναρξη της νόσου του Alzheimer. Για τη διεξαγωγή της μελέτης, ομάδα ερευνητών από το εργαστήριο κυτταρικής νευροβιολογίας στο Ινστιτούτο Salk εξέτασε ένα στέλεχος εργαστηριακών ποντικών που τροποποιήθηκαν γενετικά για να αναπτύξουν πρόωρη γήρανση και ασθένεια Alzheimer. Αυτό το στέλεχος βρέθηκε να παρουσιάζει φυσική και γνωστική πτώση ήδη από τους 10 μήνες, κάτι που δεν εμφανίζεται στα φυσιολογικά ποντίκια.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε επίσης τα αποτελέσματα της φυσετίνης, μιας ένωσης που βρέθηκε στις φράουλες, στη γνωστική κατάσταση των ποντικιών. Μία ομάδα ποντικών πρόωρης γήρανσης ηλικίας τριών μηνών έπαιρνε καθημερινά δόσεις φυσετίνης με την τροφή της για επτά μήνες, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε την ίδια τροφή αλλά χωρίς την ένωση. Τα ποντίκια στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε διάφορες δοκιμές δραστηριότητας και μνήμης και οι ειδικοί μελέτησαν και τα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα ζώα.

Αυτές οι πρωτεΐνες συσχετίστηκαν με φλεγμονές, εγκεφαλική λειτουργία και την αντίδραση στο στρες.

"Σε 10 μήνες, οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο ομάδων ήταν εντυπωσιακές. Τα ποντίκια που δεν έλαβαν φυσετίνη είχαν δυσκολίες με όλες τις γνωστικές εξετάσεις καθώς και αυξημένους δείκτες στρες και φλεγμονών. Τα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται αστροκύτταρα και μικρογλοιακά και τα οποία είναι κατά κανόνα αντιφλεγμονώδη, παρουσίασαν ανεξέλεγκτη φλεγμονή. Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με φυσετίνη από την άλλη πλευρά, δεν παρουσίασαν αισθητή διαφορά στη συμπεριφορά, τη γνωστική ικανότητα ή τους φλεγμονώδεις δείκτες στην ηλικία των 10 μηνών σε σύγκριση με την ομάδα των ποντικών ηλικίας 3 μηνών που δεν είχαν πάρει αγωγή », δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Pamela Maher.

"Τα ποντίκια δεν είναι φυσικά άνθρωποι. Αλλά υπάρχουν αρκετές ομοιότητες έτσι ώστε να θεωρούμε ότι πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη φυσετίνη, όχι μόνο για την ενδεχόμενη θεραπεία σποραδικών νευροεκφυλιστικών ασθενειών αλλά και για τη μείωση ορισμένων γνωστικών επιδράσεων που σχετίζονται με τη γήρανση γενικότερα. Βάσει των συνεχιζόμενων ερευνών μας, πιστεύουμε ότι η φυσετίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση και όχι μόνο για το Alzheimer και θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε την προσεκτικότερη μελέτη της" πρόσθεσε η Δρ Maher.

Τα πρόσφατα ευρήματα αντανακλούν και προηγούμενες έρευνες που συνδέουν το συγκεκριμένο φλαβονοειδές με μειωμένες πιθανότητες νόσου του Alzheimer. Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι το άγχος και η φλεγμονή είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας και ότι τα φλαβονοειδή περιέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτών των δυσμενών επιδράσεων.

Οι φράουλες είναι η καλύτερη πηγή φυσετίνης, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα χρειαστεί να φάτε 37 φράουλες για να πάρετε μια επαρκή δόση. Οι επόμενες καλύτερες πηγές της ένωσης είναι τα μάνγκο και το αγγούρι με τη φλούδα. Περιέχεται επίσης στα μήλα, τους λωτούς, τα ακτινίδια, τα ροδάκινα, τα σταφύλια, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.

Φωτεινή Πουρνάρα

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Η διατροφή έχει ως γνωστό μεγάλη επίδραση στην υγεία.

Η φυσική κατάσταση, η ευεξία και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε εξαρτώνται από το περιεχόμενο που επιλέγουμε να έχει η διατροφή μας.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση λιπαρών τροφών αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών, ενώ μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αποτελεί εγγύηση για καλή υγεία.

Η ηλικία παίζει φυσικά σημαντικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιες τροφές που καταναλώνατε σε νεότερη ηλικία, πρέπει να αποφεύγονται καθώς μεγαλώνετε.

Για παράδειγμα, οι άνδρες πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και υψηλής αρτηριακής πίεσης όταν βρίσκονται κοντά στα 50.

Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

Τηγανητά: Οι λιπαρές τροφές αυξάνουν τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Επειδή τηγανίζονται σε ανθυγιεινά λάδια, συνδέονται επίσης με τον κίνδυνο υπέρτασης. Αντί για τηγάνισμα, επιλέγετε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο με λίγο λάδι.

Επεξεργασμένα κρέατα: Σε αυτά περιλαμβάνονται το μπέικον, τα λουκάνικα και το κρέας σε κονσέρβα. Τα προϊόντα αυτά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία φράζουν τις αρτηρίες και αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Αν δεν μπορείτε να αποκλείσετε τα αλλαντικά από τη διατροφή σας, τρώτε μικρότερες ποσότητες και προτιμάτε παράγωγα γαλοπούλας και όσα έχουν λίγα έως καθόλου λιπαρά.

Μοσχαρίσια μπριζόλα: Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε μια καλοψημένη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, είναι όμως ένα από τα πιο παχυντικά κρέατα. Επιλέγετε λοιπόν άπαχα μέρη του ζώου.

Μπάρες πρωτεΐνης: Οι περισσότερες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και δίνουν πολλές θερμίδες. Είναι προτιμότερο να παίρνετε πραγματικές πρωτεΐνες από υγιεινές τροφές όπως τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr

Διατροφή

Υγιεινοί τρόποι να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό στην καραντίνα
Πάντα αγαπούσαμε τα γλυκά, αλλά αυτήν την περίοδο που μένουμε σπίτι μάλλον… το έχουμε παρακάνει

Όσο κι αν προσπαθούσατε μέχρι πρότινος να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να αποφεύγετε τις ανθυγιεινές και παχυντικές τροφές, η πανδημία του κοροναϊού αναστάτωσε -εκτός από την καθημερινότητά σας- και το διατροφικό σας πρόγραμμα. Κάπως έτσι καταλήξατε να βρίσκεστε κάθε βράδυ αγκαλιά με ένα βαζάκι πραλίνα και τα σνακ που επιλέγετε κατά τη διάρκεια της ημέρας να περιορίζονται σε μπισκότα και σοκοφρέτες.

Ωστόσο, εμείς δεν είμαστε εδώ για να σας κρίνουμε, αλλά να σας βοηθήσουμε να υιοθετήσετε καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Και επειδή καταλαβαίνουμε την βαθιά και ασίγαστη επιθυμία σας για γλυκό, σας προτείνουμε 5 υγιεινούς τρόπους να ικανοποιήσετε τη λιγούρα σας.

1. Ο συνδυασμός που κερδίζει

Ανακατεύοντας τα γλυκά με πιο υγιεινές τροφές θα ικανοποιήσετε την ανάγκη σας χωρίς να οδηγηθείτε σε υπερβολές. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε κομματάκια μαύρης σοκολάτας στο μπολ με τη βρώμη σας ή να απολαύσετε μερικές φρέσκιες φράουλες βουτηγμένες σε πραλίνα σοκολάτας.

2. Η ποσότητα μετράει

Δεν είναι ανάγκη να επιλέξετε το μεγαλύτερο μέγεθος σοκολάτας που υπάρχει διάθεσιμο, καθώς όλοι ξέρουμε ότι δε θα περιοριστείτε σε μερικά τετραγωνάκια. Προτιμήστε, λοιπόν, το μικρότερο μέγεθος, ώστε να πάρετε την απόλαυση και λιγότερες θερμίδες.

3. Η φυσική λύση

Γεμάτα θρεπτικά συστατικά και φυσικά σάκχαρα, τα φρούτα ικανοποιούν την ανάγκη σας για κάτι γλυκό, κάνοντας παράλληλα καλό στον οργανισμό σας. Ειδικά τα ανοιξιάτικα φρούτα είναι τόσο δροσιστικά και απολαυστικά που καθιστούν ευκολότερο το να μείνετε μακρυά από τα γλυκά. Αντί να επιλέξετε μια σοκολάτα με γεύση φράουλα, απολαύστε γιαούρτι με φρέσκες φράουλες, βρώμη και λίγο μέλι.

4. Η έξυπνη εναλλακτική

Αν είστε λάτρης της σοκολάτας, προτιμήστε την πλούσια σε αντιοξειδωτικά μαύρη σοκολάτα, η οποία έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο προκειμένου να επωφεληθείτε από αυτά τα οφέλη, τα οποία προέρχονται κυρίως από τις φλαβονόλες.

5. Τι θα λέγατε για μία cheat day;

Αν τίποτα από τα παραπάνω δε σας γεμίζει το μάτι, μπορείτε να καθιερώσετε μία ημέρα μέσα στην εβδομάδα κατά την οποία θα απολαμβάνετε δίχως τύψεις και περιορισμούς το γλυκό που σας ευχαριστεί. Έτσι, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε υπομονή μέχρι την επόμενη cheat day σας.

https://www.vita.gr/

Διατροφή

Aπό τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να βρείτε στα ράφια του σουπερμάρκετ, το πλιγούρι είναι νόστιμο, έχει πληθώρα βιταμινών, φροντίζει τη σιλουέτα σας, ρίχνει ακόμα και την πίεση!

Πλιγούρι, πουργκούρι, μπλουγούρι, χόντρος ή πιο απλά αλεσμένο σιτάρι. Mπορεί η ονομασία να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε, όμως η διατροφική του αξία μένει ίδια – και είναι υψηλή. Tο περίεργο ωστόσο είναι ότι, αν και μας παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, το χρησιμοποιούμε όλο και πιο σπάνια στην κουζίνα μας. Tα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα διάφορα αρτοσκευάσματα, το ρύζι και τα μακαρόνια, έχουν πάρει τις τελευταίες δεκαετίες τη θέση τους στο τραπέζι μας. Έτσι, μπορεί παλιότερα να το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν πιλάφι και ντολμάδες, σήμερα όμως μόνο μερικές παραδοσιακές συνταγές μάς θυμίζουν ότι υπάρχει.

Γιατί να το προτιμήσετε
• Tο πλιγούρι είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Mπορείτε να αντικαταστήσετε με αυτό το αποφλοιωμένο ρύζι και τα μακαρόνια, ιδιαίτερα αν θέλετε να χάσετε βάρος. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια, με αποτέλεσμα να θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς.

• Eπιπλέον, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, θεωρείται ότι έχει υψηλό δείκτη κορεσμού ή με άλλα λόγια σάς χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια.

• Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και ιδιαίτερα η νιασίνη, που είναι απαραίτητες για τον ομαλό μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, άρα και του εγκεφάλου. Eκτός όμως από αυτές τις βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη E, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο, σε σχέση με τα μακαρόνια και το άσπρο ρύζι, και σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Tέλος, η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ποιο να επιλέξω
Στα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής θα βρείτε χοντρό και ψιλό πλιγούρι. Aν και δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας για τα πιάτα πού χρησιμοποιείται το καθένα, ωστόσο καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε το χοντρό πλιγούρι για σούπες και το ψιλό για γαρνιτούρα. Eπίσης, από τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα μπορείτε να προμηθευτείτε βιολογικό.

H συντήρησή του
H συντήρησή του δεν απαιτεί κάτι το ιδιαίτερο. Aποθηκεύστε το όπως τα ζυμαρικά ή το ρύζι σε μέρος δροσερό και σκιερό και κρατήστε το μακριά από τον ήλιο και την υγρασία. Επίσης, προτιμήστε να το φυλάσσετε σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και όχι σε πλαστικό.

Πώς θα το προετοιμάσετε
Κατ’ αρχάς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ωμό ή μαγειρεμένο. αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα πλιγούρι (π.χ. 1 φλιτζάνι) ωμό ή σε κρύα πιάτα, π.χ. σε σαλάτες, μουλιάστε το σε χλιαρό νερό για 30-40 λεπτά. Aν έχετε μεγαλύτερη ποσότητα, θα χρειαστεί να το αφήσετε στο νερό για περίπου 1 ώρα. Aν πάλι το θέλετε για ζεστά φαγητά, ξεπλύνετε την ποσότητα που θα χρειαστείτε σε κρύο νερό και ρίξτε τη στην κατσαρόλα 15-20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Έχετε υπόψη σας ότι το πλιγούρι «τραβάει» τα υγρά, γι’ αυτό βάλτε λίγο παραπάνω νερό για να βράσει χωρίς να αφήσει στεγνό το φαγητό. Προσέξτε επίσης να μην το μουλιάσετε ή να μην το βράσετε πολλή ώρα, γιατί θα χάσει τη γεύση του.

Tο καλό πλιγούρι δεν πρέπει να πετρώνει

H «ταυτότητα» του πλιγουριού

Eνέργεια 600 kcal
Bιταμίνη B1 (Θειαμίνη) 0,48 mg
Bιταμίνη B2 (Pιβοφλαβίνη) 0,24 mg
Bιταμίνη B3 (Nιασίνη) 7,7 mg
Kάλιο 390 mg
Φώσφορος 575 mg
Σίδηρος 9,5 mg
Mαγνήσιο 50 mg
Φυτικές ίνες 12,2 γρ.

(Οι τιμές αφορούν 1 φλιτζάνι ωμό πλιγούρι – 170 γρ.)
Σημείωση: Όταν το πλιγούρι βράσει, το βάρος του σχεδόν τριπλασιάζεται. επομένως, μία κούπα βρασμένο πλιγούρι έχει περίπου 200 θερμίδες.

Διατροφή

Η φάβα, αποτελεί το κατ' εξοχήν μεσογειακό έδεσμα και σε περιόδους νηστείας είναι το ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος. Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, ας εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας αυτή την θρεπτική τροφή.
Απλή, γευστική και με μεγάλη θρεπτική αξία η φάβα, αποτελεί το κατ' εξοχήν μεσογειακό έδεσμα. Προέρχεται από το φυτό λαθούρι ένα είδος κουκιού. Τα αλεσμένα ή βρασμένα σπέρματα λαθουριού σε μορφή πηχτού χυλού, αποτελούν τη φάβα.

Πολλοί της αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του κατεξοχήν καλοκαιρινού φαγητού- σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όσπρια- που θεωρούνται χειμερινά. Όμως η φάβα επιδεικνύει αξιοπρόσεκτη συντηρησιμότητα, οπότε μπορείτε να την διατηρείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ντουλάπι σας.

Σερβίρεται σε μορφή πουρέ, με λίγο χυμό λεμονιού και μπόλικο ελαιόλαδο και ενίοτε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη ή ακόμη ντομάτα και ελιές (είναι η περίφημη «παντρεμένη» φάβα). Ταιριάζει ιδιαίτερα με τα ψάρια και τα θαλασσινά. Ακόμη μπορούμε να την σερβίρουμε σαν σούπα ή να την χρησιμοποιήσουμε για να εμπλουτίσουμε τις σαλάτες ή το ριζότο μας.

Η φάβα καλλιεργείται και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, ενώ η πιο φημισμένη είναι σίγουρα η φάβα Σαντορίνης. Σε περιόδους νηστείας αποτελεί το ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος. Καλό όμως είναι να συνοδεύεται από δημητριακά ή αμυλούχες τροφές όπως το ψωμί, για να αναπληρώνει την απώλεια αμινοξέων από τον οργανισμό.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η φάβα είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ταυτόχρονα η κατανάλωσή της, μας προσθέτει ελάχιστες θερμίδες.


Περαιτέρω δε, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β1(θειαμίνη), σιδήρου, χαλκού, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου. Περίπου 1/4 του φλιτζανιού φάβα, εφοδιάζει τον οργανισμό, με 10 έως 19%, της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας των παραπάνω θρεπτικών συστατικών.

Ειδικότερα η βιταμίνη Β1, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και για τον μεταβολισμό μας, ενώ ο σίδηρος είναι το βασικό συστατικό της πρωτεΐνης που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα μας.

Ο χαλκός από κοινού με τον σίδηρο, βοηθούν στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σημαντικός είναι όμως και ο ρόλος του χαλκού στην προφύλαξη των αιμοφόρων αγγείων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην υγεία των οστών. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο με την σειρά τους συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας των οστών, ενώ το μαγνήσιο και το κάλιο αποτελούν καλούς ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης.

Η φάβα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέως και μαγγανίου, καθώς περίπου ¼ της κούπας φάβα μπορεί να μας εφοδιάσει με 20% της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας αυτών των θρεπτικών συστατικών. Το φυλλικό οξύ υποστηρίζει σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ συμβάλλει και στον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων.

Από την άλλη πλευρά το μαγγάνιο είναι αναγκαίο για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και της χοληστερόλης.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ και τα μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο βοηθούν και στην διατήρηση της μνήμης.

Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς

Πέρα από τη σημαντική θρεπτική της αξία, η φάβα βελτιώνει και τη λειτουργία της καρδιάς. Ακόμη είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες -σε κάθε 1/4 της κούπας με φάβα, περιέχονται 9 γρμ. φυτικών ινών. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βοηθάμε τον οργανισμό μας να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL).

Βοηθά στη διαχείριση του βάρους

Η φάβα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (10 γρμ. πρωτεϊνών σε κάθε ¼ της κούπας φάβα). Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι υπέρβαρα άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, έχασαν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν μια δίαιτα ελεγχόμενων θερμίδων, πλούσια σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά.

Οι 89 συμμετέχοντες, ήταν ηλικίας από 18 έως 65 χρονών και ακολουθούσαν το πρόγραμμα της δίαιτας για περίπου δέκα εβδομάδες. Όσοι ακολουθούσαν την πρώτη δίαιτα (δηλαδή είχαν στο διαιτολόγιό τους τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες), έχασαν πολύ περισσότερο βάρος και μυϊκή μάζα, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν θεαματικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.

Τέλος, η φάβα βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και συμβάλλει στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι μια τροφή που δεν περιέχει καθόλου νάτριο και αυτό την κάνει ιδανική για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διατροφή

Υπέρταση: Τα τρία πιο δραστικά βότανα που ρυθμίζουν την πίεση
Νίκη Ψάλτη 
Τα πλέον δραστικά βότανα για την καταπολέμηση της υπέρτασης είναι από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα της ελληνική γης σύμφωνα με νέα έρευνα. Ποια είναι αυτά;
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησαν τη σχετική βιβλιογραφία για τα φυτά που ιστορικά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και κατέληξαν στα πλέον δραστικά αντιυπερτασικά φυτά σε δημοσίευσή τους στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές πήραν φυτικά εκχυλίσματα από μια πλειάδα διαφορετικών φυτών όπως η λεβάντα, ο βασιλικός, το θυμάρι, η μαντζουράνα, το τζίντζερ και το χαμομήλι.

Υπό την εποπτεία του καθηγητή Geoff Abbott αναγνώρισαν ένα βιοδραστικό συστατικό που ήταν κοινό σε όλα τα εκχυλίσματα. Αυτό το συστατικό σύμφωνα με τους ερευνητές μάλλον εξηγεί την ήπια αντιυπερτασική δράση που έχουν ορισμένα βότανα.

Συγκεκριμένα βρήκαν ότι αυτά τα βότανα ενεργοποιούν ένα συγκεκριμένο δίαυλο καλίου τον KCNQ5. Αυτός ο δίαυλος καλίου μαζί με άλλους εντοπίζεται στους λείους μύες που επενδύουν το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων.

Όταν οι λείοι μύες συσπώνται η πίεση του αίματος αυξάνεται. Όταν χαλαρώνουν η πίεση του αίματος πέφτει. Η ενεργοποίηση του KCNQ5 οδηγεί στην χαλάρωση αυτών των μυών. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι εκεί βρίσκεται η εξήγηση των αντιυπερτασικών ιδιοτήτων ορισμένων βοτάνων.

Επιπρόσθετα οι ερευνητές εξέτασαν ποια βότανα ήταν πιο δραστικά όσον αφορά την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου διαύλου καλίου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Abbot τα πιο αποτελεσματικά ήταν η λεβάντα, ο μαραθόσπορος και το χαμομήλι.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να εντοπίσουν ποιο συστατικό των βοτάνων είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση του διαύλου καλίου.

Κατάφεραν να απομονώσουν ένα αλκαλοειδές, την αλοπερίνη η οποία φάνηκε ότι ανοίγει τον δίαυλο καλίου KCNQ5 καθώς προσδένεται στη βάση του.

Η υπάρχουσα αντιυπερτασική αγωγή δεν στοχεύει τον δίαυλο KCNQ5, γεγονός που σύμφωνα με τον καθηγητή Abbot αφήνει ένα κενό στη φαρμακευτική αγορά, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν στην ενεργοποίηση του διαύλου KCNQ5.

Ωστόσο επειδή ο δρόμος μέχρι την δημιουργία νέων αντιυπερτασικών φαρμάκων είναι ακόμη μακρύς οι ερευνητές προειδοποιούν τους ασθενείς να μην αλλάξουν αυτοβούλως την αγωγή τους αντικαθιστώντας την με βοτανοθεραπεία.

https://ygeiamou.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή