Ιανουαρίου 20, 2019

Διατροφή

Σουσάμι: Ο ρόλος του στη μείωση του βάρους & πώς θα το εντάξετε στη διατροφή σας

Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι μονόδρομος, αν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα λίπους στο σώμα σας και να χάσετε γρήγορα βάρος.

Η δίαιτα του «ψητού και της σαλάτας» έχει μπει στο ντουλάπι της ιστορίας ως μία πρακτική που μπορεί προσωρινά να βοηθά στη μείωση του βάρους, προκαλεί, ωστόσο, απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού.

Μόνο η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με έλεγχο της ενεργειακής πρόσληψης, μπορεί να συνδυάσει την επαρκή θρέψη με την απόλαυση, οδηγώντας τελικά στην πολυπόθητη μείωση του βάρους!

Με αυτόν τον τρόπο, σας δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσετε το νέο σας βάρος, να έχετε καλύτερη υγεία και ν’ απολαύσετε μια πιο ευχάριστη καθημερινότητα!

Στην κατεύθυνση αυτή, η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας σουσαμιού στην καθημερινή σας διατροφή θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

Σουσάμι και λιγνάνες

Οι λιγνάνες είναι φυτοσυστατικά που περιέχονται στους σπόρους του σουσαμιού. Πέρα από τις άλλες ευεργετικές τους δράσεις, η τακτική τους πρόσληψη αυξάνει την παραγωγή συγκεκριμένων ηπατικών ενζύμων, τα οποία συμβάλλουν στον καλύτερο μεταβολισμό και την καύση του λίπους!

Σύμφωνα με μελέτη για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έγινε στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα λιγνανών και μεταβολιτών, όπως οι εντερολακτόνη, τείνουν να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και σωματικό λίπος.
Σουσάμι και πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι το μακροθρεπτικό συστατικό που προσφέρει τον υψηλότερο βαθμό κορεσμού σε σχέση με την ενεργειακή της αξία. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας ή το κοτόπουλο αποτελούσε ανέκαθεν βασικό συστατικό κάθε δίαιτας. Στις μέρες μας γνωρίζουμε πόσο αναγκαίος είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, συνεπώς η πρόσληψη πρωτεΐνης από φυτικές πηγές είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή προσπάθεια απώλειας βάρους!

Σε αυτή την προσπάθεια, η κατανάλωση σπόρων σουσαμιού είναι πολύ καλός σύμμαχος, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Να σημειωθεί ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης σε όλα τα γεύματα της ημέρας, σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην διατήρηση ή και την αύξηση του μυϊκού ιστού.
Σουσάμι και φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά, συχνά δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και παράλληλα συμβάλλουν στην επίτευξη κορεσμού μέσω γευμάτων χαμηλότερης θερμιδικής αξίας.
Τρόποι ένταξης του σουσαμιού στην καθημερινή διατροφή

Ο ευκολότερος τρόπος ένταξης του σουσαμιού στην καθημερινή διατροφή, είναι η προσθήκη του σπόρου σε ποικιλία γαστρονομικών δημιουργιών! Ειδικότερα, μπορεί να συμπληρώσει γευστικά πράσινες σαλάτες, ενώ ταιριάζει υπέροχα και με κοτόπουλο ή ρύζι. Μην ξεχνάτε όμως ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και πολτοποιημένο, στη μορφή του ταχινιού, μιας υπερτροφής που διατηρεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου.

Το ταχίνι είναι ιδανικό για επάλειψη σε ψωμί, κράκερς ή φρυγανιές και εξαιρετική προσθήκη σε σπιτικές μπάρες δημητριακών! Τέλος, η πιο γλυκιά του εκδοχή είναι αυτή του χαλβά από ταχίνι! Πρόκειται για ένα γλυκό με όλα τα πλεονεκτήματα του σουσαμιού. Αν το επιλέξετε όμως, ενώ παράλληλα θέλετε να μειώσετε το βάρος σας, δώστε έμφαση στην ποσότητα: 30 ή 40 γραμμάρια θα σας δώσουν την απόλαυση, τη θρεπτική αξία και την ενέργεια που χρειάζεστε χωρίς να σας επιβαρύνουν σημαντικά!

Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος

Διατροφή

Το όνομα του (Theobroma) σημαίνει για όσους θυμούνται τα αρχαία τους, το «φαγητό των θεών» και για πάρα πολύ καλούς λόγους. Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και αντικείμενο λατρείας μικρών και μεγάλων. Μιας και κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές στο εμπόριο και μετά από πολλές ερωτήσεις σας, αποφάσισα να γράψω ένα πόστ για τη φανταστική αυτή υπερτροφή, τα οφέλη της, τις διάφορες μορφές της και πώς να επιλέξετε το σωστό κακάο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

Τεχνικά, το κακάο προέρχεται από το κακαόδεντρο (Theobroma Cacao) και μεγαλώνει μέσα σε ένα περίβλημα. Μέσα στο περίβλημα αυτό κρύβεται ένας καρπός που στην όψη θυμίζει σπόρο καφέ, αυτός είναι ο σπόρος του κακάο.

Ωμός, έχει γεύση πολύ πικρής σοκολάτας και το προφίλ της γεύσης του διαφοροποιείται ανάλογα με τη ποικιλία του φυτού, το χώμα που έχει μεγαλώσει, την έκθεση στον ήλιο και άλλους πολλούς παράγοντες. Για τη παραγωγή της σκόνης κακάο, οι σπόροι επεξεργάζονται σε χαμηλή θερμοκρασία για να αποχωριστεί το βούτυρο κακάο (μια λευκή, λιπαρή ουσία που μοιάζει με λευκή σοκολάτα και θα μιλήσουμε στη συνέχεια γι’ αυτή) από το καρπό. Μόλις απομακρυνθεί λοιπόν το λίπος, οι σπόροι είναι έτοιμοι να αλεστούν για να δώσουν μια λεπτή, ημί-γλυκεια σκόνη.

Επειδή έχει επεξεργαστεί σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία η σκόνη κακάο διατηρεί όλα της τα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα αντι-οξειδώτικα της και γι’ αυτό περιγράφεται και ως ωμή. Η διαφορά λοιπόν αυτή στη θερμοκρασία επεξεργασίας των σπόρων, είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στη σκόνη που θα βρεις στα καταστήματα με βιολογικά και αυτή του σούπερ μάρκετ (η αλλιώς ανάμεσα στο cacao και στο cocoa) ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

Σίγουρα έχετε διαβάσει όλες αυτές τις έρευνες που εξυμνούν τα οφέλη της σοκολάτας. Αυτό όμως που δε διευκρινίζουν τα περισσότερα άρθρα είναι ότι τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν γίνει πάνω στο κακάο, χωρίς το γάλα και τη ζάχαρη που προστίθεται στη σοκολάτα.

Και η παγίδα κρύβεται στο εξής: αν προστεθεί έστω και λίγο γάλα (αγελαδινό) στο κακάο, η διατροφική του αξία ξαφνικά μηδενίζεται, καθώς το γάλα μπλοκάρει την απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών.

Φοβερό; Και ακόμα και οι σοκολάτες υγείας με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο έχουν λίγο γάλα στην επεξεργασία τους. Οπότε συγνώμη που σας το χαλάω, αλλά οι σοκολάτες γάλακτος, τα προφιτερόλ, τα σουφλεδάκια, κοκάκια και λοιπά λαχταριστά σοκολατογλυκά του εμπορίου δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό που οι επιστήμονες εξυμνούν στις έρευνες τους.

Παρ’ ολ’ αυτά το ωμό κακάο όταν χρησιμοποιηθεί σωστά έχει πλήθος ευεργετικών στοιχείων: πρωτεΐνη, ασβέστιο, καροτίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, φλαβανοειδή, απαραίτητα λιπαρά και πλήθος αντι οξειδωτικών σε τέτοια συγκέντρωση που σπάνια συναντάς σε άλλες υπερτροφές, φρούτα και λαχανικά.

Παρακάτω είναι λίγες από τις ευεργετικές ιδιότητες του κακάο:

Μειώνει την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, προστατεύοντας από Διαβήτη ΙΙ

Προστατεύει το νευρικό σύστημα.

Το κακάο έχει υψηλή περιέκτικοτητα σε ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί, γνωστό για την ικανότητα του να περνάει το φράγμα αίματος- μυαλού και έτσι να προστατεύει το νευρικό σύστημα.

Προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από φθορές

Μειώνει το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφράγματος. Τα αντιοξειδωτικά που συναντώνται στο κακάο διατηρούν το νιτρικό οξύ σε υγιή επίπεδα. Αν και το νιτρικό οξύ έχει οφέλη για τη καρδιά (χαλαρώνει τα αγγεία και μειώνει τη πίεση) παράγει τοξίνες. Τα αντιοξειδωτικά του κακάο ουδετεροποιούν αυτές τις τοξίνες, προστατεύοντας τη καρδιά και προλαμβάνοντας ασθένειες.

Προφυλάσσουν κατά των ελεύθερων ριζών.

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κακάο επιδιορθώνουν τη ζημιά των ελεύθερων ριζών μειώνοντας το ρίσκο κάποιων καρκίνων. Για την ακρίβεια το κακάο περιλαμβάνει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ αυτά που βρίσκονται σε 100 γρ. ασαί, γκότζι μπέρις και μύρτιλα. Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν το 10% του βάρους του κακάο.

Ανεβάζει τη διάθεση: Το κακάο ανεβάζει τα ύψη συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τα επίπεδα ευεξίας. Το ίδιο στοιχείο που απελευθερώνεται όταν βιώνουμε βαθιά συναισθήματα αγάπης, η φενιλεθυλαμίνη βρίσκεται και στο κακάο..

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία: μαγνήσιο, σίδηρο, κάλλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο.

CACAO VS. COCOA (ΩΜΟ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΚΑΚΑΟ)

H επεξεργασμένη σκόνη κακάο (Cocoa) ξεκινά σαν ωμό κακάο. Αρχικά αποχωρίζεται τα λιπαρά και μετά οι σπόροι πολτοποιούνται. Αλλά η μεγάλη διαφορά είναι ότι η επεξεργασμένη σκόνη κακάο (Cocoa) θερμαίνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία που της δίνει και λιγότερη πικρή γεύση. Και δεν αλλάζει μόνο η γεύση: η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αλλάζουν τη μοριακή του βάση μειώνοντας το αριθμό των ενζύμων και κατ΄επέκταση της διατροφικής του αξίας.

Επίσης πολλές εταιρείες προσθέτουν γάλα σε σκόνη και ζάχαρη για να κατεβάσουν τα κόστη και να δώσουν πιο γλυκιά γεύση, που μειώνουν ακόμα περισσότερο τα οφέλη του στην υγεία. Συνήθως στα περισσότερα σοκολατούχα προϊόντα εμπορίου χρησιμοποιείται η επεξεργασμένη σκόνη κακάο που έχει πολύ χαμηλότερο κόστος.

ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΑΟ

Βούτυρο κακάο:

θυμάστε την αρχή της διαδικασίας επεξεργασίας του κακάο; Το σημείο που επεξεργάζονται οι σπόροι για να αποχωριστούν από τα λιπαρά οξέα; Το αποτέλεσμα αυτού του διαχωρισμού είναι ένα λάδι είναι γεμάτο ωμέγα 6 και ωμέγα 9 λιπαρά οξέα, που όταν σταθεροποιείται σε θερμοκρασία δωματίου έχει γεύση και υφή λευκής σοκολάτας. Διόλου άσχημα! Αυτό λοιπόν το πλούσιο σε καλά λιπαρά βούτυρο μπορείς να το αγοράσεις ωμό και αφού το λιώσεις σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις σπιτική σοκολάτα. Έχει τη μαγική δυνατότητα όταν σταθεροποιείται να δένει το μείγμα και να διατηρεί αναλλοίωτη τη δομή του σε θερμοκρασία δωματίου.

Η χημικά δε επεξεργασμένη μορφή του είναι το γνωστό σε όλους μας βούτυρο κακάο που χρησιμοποιούσαμε μικρές για να μαλακώσουν τα χείλια.

Ακατέργαστα κομμάτια κακάο : Το άλλο παράγωγο του κακάο στο οποίο έχω ιδιαίτερη αγάπη είναι οι σπόροι κακάο. Όπως προδίδει και το όνομα αυτοί είναι οι ωμοί σπόροι του κακάο που βγαίνουν από το κέλυφος, πριν αλεστούν και γίνουν σκόνη. Έχουν μια ιδιαίτερα συμπυκνωμένη γεύση και άρωμα σοκολάτας που ελαφρώς ξινίζει, και σε πλημμυρίζει μόλις ανοίξεις το κουτί. Δεν λιώνουν σε υψηλή θερμοκρασία (μη φανταστείτε δηλαδή ότι μπορείτε να τις λιώσετε και να φτιάξετε υγρή σοκολάτα) που τις κάνει ιδανικές για συνταγές φούρνου όπως ψωμιά, κείκ, μπάρες δημητριακών ή γκρανόλα. Συνήθως βάζω μια κουταλιά στα σμούθι, πόριτζ και μούσλι μιας και φέρουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ωμού κακάο και είναι δίνουν και έξτρα γεύση σοκολάτας.

Πηγή: (c) thesauchalife.com

awakengr.com

Διατροφή

Είναι δεδομένο πως οι μεγάλες αποφάσεις φέρνουν και μεγάλες αλλαγές. Όταν αλλάζεις φιλοσοφία και τρόπο ζωής είναι λογικό πως θα αλλάξει κατά ένα μεγάλο ή μικρό βαθμό ζωή σου. Το να γίνεις λοιπόν βίγκαν είναι μία ριζική αλλαγή, τόσο ως προς την κοσμοθεωρία σου και τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, όσο και ως τα πιο πρακτικά ζητήματα της ζωής σου.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι παίρνεις την απόφαση.

Σταματάς να τρέφεσαι με ζώα. Βγάζεις οτιδήποτε αισθάνεται πόνο από το μενού σου. Σταματάς επίσης να τρέφεσαι με τα παράγωγα των ζώων, τα οποία επίσης είναι προϊόντα κακοποίησης αλλά και αφαίρεσης εκατομμυρίων ζωών. Με άλλα λόγια παίρνεις την απόφαση να γίνεις βίγκαν. Τι αλλαγές θα προκύψουν ύστερα από αυτήν σου την απόφαση; Θα είναι μικρές και ασήμαντες; Ή θα είναι αλλαγές ριζικές και ουσιαστικές;

1) Η ΒΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ

Πολλοί αναρωτιούνται λανθασμένα: "Και τι έγινε αν γίνω και εγώ βίγκαν; Έχει σημασία το αν θα αλλάξω εγώ;" Αυτή η τοποθέτηση είναι λανθασμένη διότι:

α) Κάθε βίγκαν, μόνο και μόνο από τις διατροφικές του επιλογές σώζει ετησίως έναν μεγάλο αριθμό ζώων. Γιατί; Γιατί μειώνει τη ζήτηση σε ζωικά προϊόντα. Όσο το καταναλωτικό κοινό μειώνεται, οι εταιρείες που παράγουν κρέας ή ζωικά παράγωγα έχουν λιγότερα κέρδη. Έτσι, αναγκάζονται να μειώσουν και την προσφορά τους. Λιγότεροι πελάτες σημαίνει μικρότερη προσφορά προϊόντων ή υπηρεσιών. Βασικές αρχές προσφοράς και ζήτησης με άλλα λόγια.

β) Θα αυξήσει την προσφορά σε βίγκαν προϊόντα. Αυτό αυτομάτως θα δώσει κίνητρο σε επιχειρηματίες να ασχοληθούν με τα προϊόντα αυτά. Όταν ένας επιχειρηματίας βλέπει μία συγκεκριμένη τάση στην αγορά, αυτομάτως έχει κίνητρο να επενδύσει στο συγκεκριμένο κλάδο. Έτσι, επωφελείται και ο βιγκανισμός. Περισσότερες βίγκαν επιλογές συνεπάγεται λιγότερα εμπόδια για κάποιον να γίνει βίγκαν.

γ) Γίνεσαι ακόμη ένας άνθρωπος που θα προωθήσει από λίγο έως πολύ την ιδέα του βιγκανισμού. Αναγκαστικά θα συναναστραφείς με κόσμο με τον οποίον αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα μιλήσεις για την επιλογή σου να γίνει vegan. Κάποιοι θα επηρεαστούν, κάποιοι όχι, ενώ σε κάποιους άλλους ίσως φυτευτεί ένας μικρός σπόρος προβληματισμού ο οποίος πιθανότατα στο μέλλον να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο.

2) Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν είναι ψέματα, ούτε προϊόν μυθοπλασίας πως η παραγωγή κρέατος, καθώς και η αλιεία, έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Το περιβάλλον επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κτηνοτροφία και αν συνεχίσουμε έτσι η ζημιά που θα προκληθεί στο μέλλον θα είναι ανεπανόρθωτη. Τα παραπάνω δεν είναι φυσικά ούτε τη γνώμη του μπακάλη της γειτονιάς ούτε απλές εικασίες. Προέρχονται από έρευνες καθώς και επίσημες θέσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ειδικών επιστημόνων. Η λύση για πολλούς από αυτούς; Να γίνουμε βίγκαν!

3) Η ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Θα το πούμε και θα το ξαναπούμε, καθώς όλες οι μελέτες, οι έρευνες και οι ενδείξεις δείχνουν ξεκάθαρα, πως μία σωστή χορτοφαγική διατροφή είναι η υγιέστερη επιλογή για τον άνθρωπο.

Οι βίγκαν που τρέφονται σωστά εμφανίζουν λιγότερο συχνά: Καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, χοληστερίνη, διαβήτη τύπου 2 κλπ, ενώ φαίνεται επίσης πως κατά μέσο όρο ζουν και περισσότερα χρόνια. Τέλος, η βίγκαν διατροφή είναι αυτή που θα σου προτείνει πιθανότατα σήμερα ένας γιατρός (εφόσον είναι ενημερωμένος για τα νέα δεδομένα και δεν έχει επαναπαυτεί στα βιβλία που διάβασε πριν 30 χρόνια στη σχολή του), σε περίπτωση που η υγεία σου δεν είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε.

4) Η ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΣΟΥ

Πλέον βλέπεις τον κόσμο με άλλο μάτι. Έχεις εξελίξει το αίσθημα της συμπόνοιας και έχεις αντιληφθεί πως τα ζώα δεν είναι εδώ για εμάς. Έχεις καταλάβει πως δεν είμαστε εμείς εδώ για να ζούμε εις βάρος τους. Έχεις αντιληφθεί πως η ζωή τους είναι ένα πολύτιμο και μοναδικό αγαθό. Έχεις αντιληφθεί πλήρως την αξία της ζωής και πιθανώς πλέον να την εκτιμάς και περισσότερο. Έχεις ανεπτυγμένη καλοσύνη και παιδεία. Έχεις κατανοήσει πλήρως γιατί είναι παράλογο να κλαίμε για ένα κουτάβι που έπαθε κάτι, να ταΐζουμε και να βοηθάμε αδέσποτα αλλά μετά να βάζουμε στο πιάτο μας 10 διαφορετικά είδη ζώων.

Έχεις μάθει να σέβεσαι, να εκτιμάς και να απονέμεις δικαιοσύνη. Έστω και αν οι άλλοι γύρω σου σε διαβεβαιώνουν πως και το να τρως ζώα είναι δίκαιο. Έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα για… τον άνθρωπο του μέλλοντος!

5) Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ

Υπάρχει κάποιος που θα σου πει ότι αυτό που κάνεις δεν είναι τουλάχιστον όμορφο; Υπάρχει κάποιος που θα σε κατακρίνει επειδή δε θες να πεθαίνουν ζώα; Μπορούν να σου πουν τα χίλια δύο, αλλά δε μπορούν να σου πουν το οτιδήποτε για την επιλογή σου να απέχεις από τη βία. Η επιλογή σου ξέρεις ότι σε τιμάει.

Ξέρεις ότι είναι η σωστή. Ξέρεις ότι κάνεις κάτι όμορφο. Αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Πλέον είσαι πραγματικός φίλος των ζώων. Πλέον νιώθεις πιο πλήρης. Είναι λογικό και επόμενο να έχεις τώρα και διαφορετική ψυχολογία.

greekvegans.gr

Διατροφή

 Ορισμένες διατροφικές αρχές μένουν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας: Πρέπει, για παράδειγμα, να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά, να αποφεύγουμε τα μεγάλα και σποραδικά γεύματα και να εξασφαλίζουμε μέσω της διατροφής μας επάρκεια θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν όμως και ειδικές διατροφικές συστάσεις ανά ηλικιακή ομάδα, με απώτερο στόχο την καλή υγεία τώρα και στο μέλλον, τη διατήρηση του σωματικού βάρους μέσα στα όρια του φυσιολογικού, αλλά και την επιβράδυνση της γήρανσης στο μέτρο του δυνατού.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιες τροφές συστήνονται αλλά και ποιες πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε στάδιο της ζωής.

Μετά τα 20 Κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ο μεταβολικός ρυθμός παραμένει ανεβασμένος, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στη διατροφή μας. Οι διατροφικές μας συνήθειες την περίοδο αυτή θα θέσουν τις βάσεις είτε για την καλή υγεία είτε για σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Τι να τρώτε:

Πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς παρέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ομαλή ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σώματος και του εγκεφάλου. Ιδανικά, οι μερίδες φρέσκων προϊόντων πρέπει να ξεπερνούν τις 9 καθημερινά (τουλάχιστον 6 μερίδες λαχανικών και 3 μερίδες φρούτων), ενώ εξίσου σημαντική είναι και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού (κυρίως με νερό) ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και να ελέγχεται καλύτερα η πείνα.

Τι να αποφεύγετε:

Πρόχειρα γεύματα, γλυκά, αλκοόλ και αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη πρέπει να καταναλώνονται πολύ αραιά ώστε να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον –όπως καρδιοπάθεια, διαβήτης ή δυσλειτουργίες του ήπατος.

Μετά τα 30 Από τα 30 και μετά ο μεταβολισμός αρχίζει να πέφτει και σε συνδυασμό με το στρες που προκαλεί η εργασιακή και οικογενειακή ζωή οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη σταδιακή άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς.

Τι να τρώτε:

Οι φυτικές ίνες είναι ένας καλός «σύμμαχος» σε αυτό το στάδιο της ζωής, καθώς συμβάλλουν στον έλεγχο της πείνας και της λιγούρας, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση του βάρους αλλά και η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών αντίστοιχα. Ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι λαχανικά όπως το σπανάκι και το κέιλ, καθώς και φρούτα όπως το αβοκάντο. Αν έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες, απαραίτητη είναι επίσης η κατανάλωση τροφών που υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου, όπως τα καρότα, η κινόα, τα βερίκοκα και ο λιναρόσπορος. Για την παραγωγή του κολλαγόνου απαραίτητη είναι και η βιταμίνη C, την οποία θα βρείτε στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στο μπρόκολο και στη γλυκιά κόκκινη πιπεριά.

Τι να αποφεύγετε:

Μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, μια πίτσα και ένα ποτήρι (ή και μπουκάλι!) κρασί μοιάζουν ιδανική λύση, όμως από διατροφικής πλευράς δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον οργανισμό. Μια φτωχή σε θρεπτική αξία διατροφή σε αυτό το στάδιο της ζωής ανοίγει τον δρόμο για ποικίλα προβλήματα υγείας, σωματικά αλλά και ψυχικά. Προσοχή χρειάζεται επίσης ως προς την κατανάλωση καφέ, καθώς σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να αφυδατώσει τον οργανισμό και να σας στερήσει τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο.

Μετά τα 40

Πρόκειται για μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτες ορμονικές μεταβολές, καθώς σηματοδοτεί τη μετάβαση από τα αναπαραγωγικά χρόνια στη μέση ηλικία. Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση σημαντικών ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.

Τι να τρώτε: Ιδιαίτερα οφέλη παρέχουν τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών), καθώς έχει αποδειχτεί μέσα από επιστημονικές μελέτες ότι βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις περιττές ποσότητες ορμονών, ενώ παράλληλα έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Για την αντιμετώπιση των φλεγμονών και του στρες, την τόνωση του ανοσοποιητικού και τη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας, μην παραλείπετε από τη διατροφή σας τα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, στους ξηρούς καρπούς και σε σπόρους όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι τσία.

Τι να αποφεύγετε:

Το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει πλέον πιο έντονα και πιο άμεσα τον οργανισμό απ’ ό,τι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής. Από τα 40 και μετά καλό είναι να περιορίσετε πολύ –ή και να κόψετε, αν είναι δυνατό– τα έτοιμα γεύματα, τα επεξεργασμένα σνακ και κυρίως τα αναψυκτικά και τους χυμούς με πολλή ζάχαρη. Επίσης, πρέπει να αρχίσετε σιγά σιγά να περιορίζετε και το αλάτι, καθώς συμβάλλει στην υπέρταση και την αύξηση του βάρους.

Μετά τα 50

Από την ηλικία των 50 και μετά ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στη σκελετική σας υγεία. Πλέον ο οστική μάζα δεν αυξάνεται κι έτσι στόχος είναι η διατήρησή της ώστε να αποφευχθούν σκελετικά προβλήματα και κυρίως η οστεοπόρωση.

Τι να τρώτε:

Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου μέσω της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, λευκών φασολιών αλλά και μικρών ψαριών όπως οι σαρδέλες, τα αποξηραμένα σύκα, τα αμύγδαλα και το κέιλ. Παράλληλα, φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες, καθώς βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και της χοληστερίνης.

Τι να αποφεύγετε:

Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης, ιδίως της πρόσθετης ζάχαρης που βρίσκεται στα γλυκά, σε αναψυκτικά και χυμούς αλλά και σε αρτοποιήματα και αλμυρά σνακ. Σε βάθος χρόνου, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και κατ’ επέκταση στον διαβήτη τύπου 2.

Μετά τα 60

Σε αυτή τη φάση της ζωής περισσότερη έμφαση δίνεται στην υγεία του εγκεφάλου, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας και να διατηρηθεί για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια η ανεξαρτησία και η λειτουργικότητα. Τι να τρώτε: Επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από λιπαρά, συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση υγιεινών λιπαρών (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο, ψάρια).

Εξαιρετικά ευεργετικές για τον εγκέφαλο είναι επίσης οι αντιοξειδωτικές ουσίες που παρέχουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα και το σπανάκι.

Τέλος, από τα 60 και μετά συνιστάται η κατανάλωση μίας μερίδας πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα ώστε να περιοριστεί η ηλικιακή απώλεια μυϊκής μάζας.

Τι να αποφεύγετε:

Η καρδιοπάθεια αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θανάτου για άντρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω. Έτσι, μετά τα 60 επιβάλλεται ο περιορισμός της κατανάλωσης βλαβερών κορεσμένων λιπαρών, όπως αυτά που βρίσκονται σε διάφορα ζωικά και επεξεργασμένα προϊόντα.

Πηγή: onmed.gr , Reader’s Digest, newsitamea.gr

awakengr.com

awakengr.com

Διατροφή

Τρόφιμα και σνακ χωρίς ζάχαρη, υπάρχουν
 Μαρία Κιουπσή Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας, καθώς επιλέγονται από όλες τις ηλικιακές ομάδες σαν σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ρυθμίζουν τη γλυκόζη στον οργανισμό, ενώ αποτελούν την ιδανική λύση για όσους γυμνάζονται αλλά και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Υπάρχει πληθώρα προϊόντων χωρίς ζάχαρη και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, όπως αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, krispies, cream crackers) αλλά και γλυκά, όπως τα πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού, τα μπισκότα Digestive αλλά και οι μπάρες Digestive Bars με μαύρη σοκολάτα.

Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε δημητριακά που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής και παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά της διατροφής μας, που αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Επίσης, για παράδειγμα τα Πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού είναι μια ιδανική λύση, καθώς περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως θειαμίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β6, Β12, Ε, φολικό οξύ αλλά και μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Τα παραπάνω τρόφιμα μας γλυκαίνουν και να δώσουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία του. Ο συνδυασμός τους με φρούτα ή λαχανικά προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες, φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα.

Τρώγοντας ένα snack της επιλογής μας καθημερινά, μειώνουμε την πιθανότητα κατανάλωσης ανθυγιεινών ή λιπαρών τροφίμων ενδιάμεσα των κυρίων γευμάτων.

Οπότε, τρόφιμα όπως φρυγανιές, cream crackers ή τα πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού και τα μπισκότα Digestive αποτελούν ιδανικές επιλογές σνακ για σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διατροφή

Υπάρχουν πάνω από 10,000 διαφορετικές πρωτεΐνες τις οποίες χρειάζεται στο σώμα για να διατηρηθεί στη ζωή αλλά μια από αυτές ξεχωρίζει: το κολλαγόνο.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το 75% ενός ανθρώπου κανονικού βάρους, αν δεν υπολογιστεί το νερό. Το κολλαγόνο αποτελεί το 30% του συνόλου των πρωτεϊνών. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι.

Η “κόλλα” του σώματος
To κολλαγόνο είναι πανταχού παρόν μέσα στο σώμα. Υπάρχει στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία, στο δέρμα, στα ούλα, στους τένοντες, στις αρθρώσεις στα νύχια, ακόμα και στα μαλλιά. Κι αυτό γιατί ο ρόλος του είναι να λειτουργεί σαν μια κόλλα που κρατά “κολλημένο” το σώμα και δεν το αφήνει να διαλυθεί (εξ’ ου και το όνομά του). Βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα και τα συγκρατεί όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα ενός σπιτιού.

Το κολλαγόνο είναι ένα μακρύ, ανθεκτικό μόριο σαν σχοινοειδή έλικα ή ίνα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου χωρίς ειδικά ονόματα που αναφέρονται ως τύπος 1, τύπος 2 κλπ. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί πάνω απ 28 τέτοιοι τύποι αλλά το 90% της ποσότητας στο σώμα αφορά τρεις τύπους, τον 1, 2 και 3. Το κολλαγόνο, μαζί με μια άλλη πρωτεΐνη, την ελαστίνη χαρίζει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα στους ιστούς του σώματος. Ειδικά οι ίνες του κολλαγόνου τύπου 1 είναι πιο ανθεκτικές ακόμα και από το ατσάλι.

Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, όπως συμβαίνει και με άλλες πρωτεΐνες, οι δυνατότητες παραγωγής κολλαγόνου μειώνονται. Μετά την ηλικία των 30 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να πέφτει με ρυθμό 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει συνέπειες. Το δέρμα αρχίζει να σακουλιάζει και να αποκτά ρυτίδες. Έρχεται πιο γρήγορα η μείωση της φυσικής απόδοσης και η κούραση. Κάποιες παθήσεις που εμφανίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοαρθρίτιδα, συνδέονται με την απώλεια κολλαγόνου σε συγκεκριμένους ιστούς.

Σίγουρα δεν θέλεις να έχεις μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό που θα σε βοηθήσει ουσιαστικά είναι η ικανοποιητική πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων και όχι το πόσιμο κολλαγόνο που υπάρχει στην αγορά ως διατροφικό συμπλήρωμα. Μερικά από αυτά ωστόσο παίζουν ένα ιδιαίτερο ρόλο.

1. Πάρε αρκετά αμινοξέα από τη διατροφή σου
To κολλαγόνο, όπως και οι υπόλοιπες πρωτεΐνες, συντίθεται από 20 δομικά στοιχεία, τα αμινοξέα. Κάποια από αυτά ονομάζονται απαραίτητα γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα πάρει από διατροφή.

Το 60% του κολλαγόνου αποτελείται από τέσσερα αμινοξέα, τη γλυκίνη, την προλίνη, την αλανίνη και την υδροξυπρολίνη. Αυτά τα τέσσερα αμινοξέα μπορούν να συντεθούν από το σώμα σου αν λαμβάνεις ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στις ζωικές τροφές. Μια μπριζόλα 85 γραμμαρίων σού παρέχει 23 γραμμάρια πρωτεΐνη εκ των οποίων τα 5 γραμμάρια είναι κολλαγόνο.

Αν κάνεις καθιστική ζωή, οι οδηγίες είναι να λαμβάνεις 0,8 γρ. πρωτεΐνη για κάθε κιλό που ζυγίζεις. Για τη μέση γυναίκα αυτό μεταφράζεται σε 46 γραμμάρια την ημέρα και τον μέσο άντρα σε 56 γραμμάρια. Αν όμως κάνεις μια δραστήρια ζωή τα γραμμάρια ανεβαίνουν μέχρι 75 για τη γυναίκα και τα 91 για τον άνδρα. Ένας αθλητής αντοχής μπορεί να χρειάζεται 1,4 γρ. ανά κιλό βάρους και κάποιος που κάνει έντονη γυμναστική με βάρη 2,2 γρ. Αν αναρρώνεις από κάποιο τραύμα χρειάζεσαι επίσης περισσότερα αμινοξέα. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερη πρωτεΐνη για να προλάβουν τη σαρκοπενία και την οστεοπόρωση.

2. Φρόντισε να παίρνεις αρκετή βιταμίνη C
Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να κάνει για να διατηρείς σε ικανοποιητικό επίπεδο την παραγωγή κολλαγόνου είναι να λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C από τη διατροφή. Ακόμα κι αν καταπιείς τα αμινοξέα όλου του πλανήτη δεν θα μπορέσεις να παράγεις ούτε ένα μόριο κολλαγόνου αν δεν υπάρχει η βιταμίνη C στο σώμα σου. Πριν από δύο αιώνες οι ναύτες των πλοίων που έκαναν μακρινά ταξίδια κινδύνευαν από μια τρομερή ασθένεια, το σκορβούτο. Η ασθένεια αυτή είναι η διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C. Αυτός ήταν ο λόγος που όταν ανακαλύφθηκε η βιταμίνη C ονομάστηκε ασκορβικό οξύ που σημαίνει ότι καταπολεμά το σκορβούτο. Χωρίς τη βιταμίνη C, το σώμα δεν μπορεί να παράγει κολλαγόνο και αρχίζει κυριολεκτικά να διαλύεται.

Η μεγάλη χρησιμότητα της βιταμίνης C είναι η παραγωγή κολλαγόνου αλλά γι’ αυτό αρκούν μικρές ποσότητες κάθε μέρα, 10-20 mg. Όμως η βιταμίνη αυτή έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συνεπώς φρόντισε να παίρνεις τουλάχιστον 100 mg από τη διατροφή σου, κι αν καπνίζεις, ακόμη περισσότερο. Αν αναρρώνεις από τραύμα ή έχεις προγραμματίσει κάποια εγχείρηση ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C. Δεν είναι ευρύτερα γνωστό αλλά το ιπποφαές δίνει την εκπληκτική ποσότητα των 650 mg ανά 100 γραμμάρια η κόκκινη πιπεριά 180 mg και ο μαϊντανός 130 mg.

 Μαγγάνιο
Το μαγγάνιο στηρίζει την υγιή παραγωγή κολλαγόνου. Το αμινοξύ προλίνη έχει σημαντική παρουσία στο κολλαγόνο και το μαγγάνιο ενεργοποιεί τα ένζυμα που χρειάζονται για να φτιάξουν τα κύτταρα προλίνη. Πρέπει να παίρνεις από τη διατροφή ικανοποιητικές ποσότητες μαγγανίου κάθε μέρα. Η σύσταση είναι για 1,8 mg για τις γυναίκες και 2,3 mg για τους άνδρες. Καλές πηγές είναι το καφέ ρύζι, το αβοκάντο, ο ανανάς, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, το τσάι, και γενικότερα στα προϊόντα ολικής άλεσης.

4. Χαλκός
Ο χαλκός επίσης παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. Ενεργοποιεί τη σύνθεση ενός ενζύμου το οποίο είναι απαραίτητο στην τελική φάση παραγωγής. Ο χαλκός θεωρείται απαραίτητος για την υγεία της καρδιάς, των οστών και των αιμοφόρων αγγείων ακριβώς επειδή παίζει ρόλο στην σύνθεση του κολλαγόνου. Πρέπει να παίρνεις από τη διατροφή σου περίπου 900 μικρογραμμάρια χαλκού την ημέρα. Τροφές όπως στρείδια, καβούρια, κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φακές και σοκολάτα περιέχουν χαλκό αλλά οι πιο μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο βοδινό συκώτι. Προσοχή όμως, όπως και με τα άλλα μέταλλα, δεν πρέπει να το παρακάνεις με το χαλκό. Όλα τα μέταλλα που χρειάζονται στο σώμα είναι δίκοπα μαχαίρια. Σε μεγάλες ποσότητες έχουν παρενέργειες.

5. Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος επίσης χρειάζεται για την παραγωγή του κολλαγόνου και ειδικότερα ευνοεί την επούλωση των πληγών. Η σύσταση είναι για 11 mg στους άνδρες και 8 mg στις γυναίκες. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε διάφορε τροφές όπως στα στρείδια, τα μύδια, στο φύτρο του σιταριού, στα βραζιλιάνικα φιστίκια, στον κρόκο των αυγών, στις σαρδέλες και στον αρακά. Πέρα από το κολλαγόνο, πρόκειται για ένα σούπερ θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει στη σύνθεση περισσότερων από 100 ενζύμων.

Διατροφή

Ο πράσινος χυμός για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους που αξίζει να δοκιμάσεις

Είναι γευστικός, είναι χορταστικός, είναι ό,τι πρέπει για να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας.

Ο χυμός αυτός ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «πράσινων χυμών» που αποτελούνται –όπως προδίδει η ονομασία τους- από πράσινα φρούτα και λαχανικά, φουλ στις βιταμίνες και με την αντιοξειδωτική τους δράση να είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο χυμός που μας προτείνει η Katie Cavuto, MS, RD, ενδείκνυται για όσες προσπαθούν να χάσουν βάρος, καθώς αποτελεί σημαντική βοήθεια για την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό μας και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας.

«Οι χυμοί που βοηθούν στην απώλεια βάρους φτιάχνονται στο blender και μας χαρίζουν όλα τα οφέλη των φυτικών ινών που δεν έχουν οι έτοιμοι, κατεψυγμένοι χυμοί του εμπορίου», τονίζει η Cavutο, ούσα βέβαιη για την αποτελεσματικότητα των φυσικών πράσινων ροφημάτων.

Βάση του συγκεκριμένου χυμού που μας προτείνει, το πράσινο μήλο και το αγγούρι.

Τι λες, αξίζει μία δοκιμή;

Τα υλικά σου

• 2 φύλλα σπανάκι

• 2 μεγάλα πράσινα μήλα

• 2 κλωναράκια σέλινο

• Μισό αγγουράκι μεσαίου μεγέθους

• Μισό λεμόνι και μισό lime καθαρισμένα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά στο blender και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε λίγο νεράκι και χτυπάμε ξανά.

Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο ποτήρι και αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο πάγο.

Διατροφή

Ή αλλιώς Πασιφλόρα, ή Παθανθές ή Πάθη του Χριστού, Τεφερλίκι.

Αυτό το όμορφο αναρριχώμενο φυτό, που τα λουλούδια του ακολουθούν την πορεία του ήλιου και οι στήμονές του μετακινούνται ανάλογα, θυμίζει τα ηλιακά ρολόγια που υπάρχουν στον Εθνικό Κήπο (γι’ αυτό ονομάστηκε ρολογιά).

Βγάζει ένα καρπό που τρώγεται και έχει μερικές φαρμακευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται πολύ από την ιατρική και σε αρκετά φάρμακα.

Την ονομασία «Πάθη του Χριστού» την οφείλει στον Δρ. Νίκολα Μονάρντες της Σεβίλλης που υπέφερε από τύψεις συνειδήσεως για τη σφαγή των Ίνκας που είχαν διαπράξει οι πατριώτες του Ισπανοί το 1550 στις περουβιανές Άνδεις.

Κατ’ αυτόν οι τρεις στύλοι του ύπερου του φυτού αντιπροσώπευαν τα τρία καρδιά του Σταυρού. Η ωοθήκη του έμοιαζε με σφυρί. Η στεφάνη του θύμιζε το ακάνθινο στεφάνι. Και τα 10 πέταλά του παρέπεμπαν στους 10 Αποστόλους, εκτός του Ιούδα του προδότη και του Πέτρου που αρνήθηκε τον Χριστό.

Όλα τα τμήματα του φυτού εκτός από τις ρίζες του είναι χρήσιμα.

Πού τη βρίσκουμε: αξίζει να φυτέψουμε μια σε μεγάλη γλάστρα, γιατί είναι και όμορφο φυτό. Μπορούμε όμως και να αγοράσουμε εύκολα ξεραμένα φυτά.

Δραστικές ουσίες:
Η ρολογιά περιέχει ισχυρά ηρεμιστικές ουσίες (ματρόλη, αιθυλοματρόλη και φλαβονοειδή) καθώς και ουσίες που είναι ισχυρά διεγερτικές (χημικά harmala).

Ιδιότητες:
Σπασμολυτικό, καταπραϋντικό των νεύρων, που καταπολεμά το άγχος και την αϋπνία, την υστερία, την επιληψία και κάθε νευρασθένεια.

Ηρεμιστικό και τονωτικό σε υπερκόπωση και σε ψυχονευρωτικές καταστάσεις που δημιουργούνται συχνά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και από δυσμηνόρροια.

Ο καρπός της ρολογιάς είναι διουρητικός. Ελαττώνει ελαφρά την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την αναπνοή. Χρησιμοποιείται επίσης στη διάρροια, σε δυσεντερία και στις νευραλγίες.

Πως χρησιμοποιείται:

Σαν έγχυμα: Μουλιάζουμε για 8 λεπτά 20 γραμ. φύλλα και λουλούδια ρολογιάς σε ένα λίτρο ζεστό νερό.

Για την αϋπνία, πίνουμε ένα φλιτζάνι έγχυμα πριν πάμε για ύπνο. Για τις περισσότερες άλλες χρήσεις, πίνουμε μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Σαν αφέψημα: Βράζουμε 20 γραμ. ξερά φύλλα και λουλούδια ρολογιάς σε ένα λίτρο νερό. Πίνουμε 2-3 ποτήρια την ημέρα.

Σε βάμμα, χρησιμοποιούμε 30 σταγόνες σε μισό ποτήρι νερό μέχρι 3 φορές τη μέρα.

Προφυλάξεις: Δεν πρέπει να δίνουμε ούτε αφέψημα ούτε βάμμα ρολογιάς σε μικρά παιδιά κάτων των 2 ετών.

Διατροφή

Αν και είναι γνωστό εδώ και αιώνες ως αφέψημα, δεν ήταν ποτέ στη μόδα, δεν μπήκε στα αγγλικά σαλόνια και δεν σερβιρίστηκε ως κέρασμα, ούτε συνοδεύτηκε με κέικ ή μπισκότα όπως το κλασικό τσάι.

Το τσάι του βουνού προέρχεται από το φυτό Sideritis spp ή αλλιώς σιδερίτης του Διοσκουρίδη, το οποίο λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη ‘σίδηρος’ χάρη στην επουλωτική δράση του φυτού έναντι πληγών που προκαλούνταν από σιδερένια όπλα. Στην Κρήτη είναι γνωστό και ως ‘μαλοτίρα’, ονομασία που προέρχεται κατά την επικρατέστερη εκδοχή από τις ιταλικές λέξεις «male» (αρρώστια) και «tirare» (σύρω), επειδή επί Ενετοκρατίας το θεωρούσαν πανάκεια για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού.

Παραδοσιακά στην Ελλάδα το τσάι του βουνού προτιμάται πολύ για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς και για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό και επουλωτικό. Οι παραδοσιακές του όμως αυτές χρήσεις επιβεβαιώνονται και επιστημονικά. Το τσάι του βουνού μπαίνει στο μικροσκόπιο των ερευνητών και μελετάται για τις επιδράσεις που αυτό έχει στην υγεία μας.

Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εργαστηριακών μελετών προσδιορίζει τα συστατικά του και εστιάζει στην επίδραση που αυτά μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει διαπιστωθεί ότι το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών, με κυριότερα τα φλαβονοειδή, τα διτερπένια, τα φαινυλοπροπάνια, τα ιριδοειδή και τα μονοτερπένια.

Πολλές σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση αυτών των ουσιών.

Μελέτες μιας ερευνητικής ομάδας από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων που εξέτασε τη σύσταση του αφεψήματος του είδους Sideritis clandestina έδειξαν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές δράσεις. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι ενισχύθηκε η αντιοξειδωτική άμυνα περιοχών του εγκεφάλου όσων κατανάλωναν επί 6 εβδομάδες αφέψημα από τσάι του βουνού. Επιπλέον, φάνηκε ότι καταπολεμά και το άγχος. Έχει, δηλαδή, αγχολυτική δράση, χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες που παρατηρούνται συνήθως σε άλλα αγχολυτικά.
Το αιθέριο έλαιο του τσαγιού του βουνού και ιδιαίτερα αυτό της μαλοτίρας είναι ιδιαίτερα δραστικό αντιμικροβιακό. Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis clandestina μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς προστατεύουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών.

Είναι εύγευστο και αρωματικό και μπορείτε να το καταναλώσετε ως ρόφημα, κρύο ή ζεστό, με μέλι ή σκέτο.

Διατροφή

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα μανιτάρια υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι πιο χορταστικά από το κρέας, αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει μελετηθεί με ποσότητες που αντιστοιχούν σε πρωτεΐνες.

Τώρα μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite εκτίμησε τις διαφορές στον κορεσμό της πείνας συγκρίνοντας τα μανιτάρια με το κρέας για μια διάρκεια 10 ημερών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν το πρωινό γεύμα περιέχει μανιτάρια το άτομο αισθάνεται πιο χορτάτο και πεινάει λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επειδή οι πρωτεΐνες έχει φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι είναι χορταστικές, οι ερευνητές θέλησαν να συσχετίσουν την ποσότητα της πρωτεΐνης που περιέχουν τα μανιτάρια με αυτή του κρέατος προκειμένου να εκτιμήσουν τον κορεσμό της πείνας.

Η Δρ Joanne Slavin και οι συνεργάτες σχεδίασαν ένα 10ήμερο πρόγραμμα διατροφής που περιελάμβανε λευκά μανιτάρια Agaricus bisporus (226 γραμμάρια) και κρέας (28 γραμμάρια). Οι συμμετέχοντες, 17 γυναίκες και 15 άνδρες, κατανάλωναν δυο φορές την ημέρα είτε ψιλοκομμένα μανιτάρια είτε μοσχαρίσιο κρέας με μόλις 7% λιπαρά. Οι μερίδες είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Την πρώτη μέρα, τρεις ώρες μετά το πρωινό, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να φάνε όση ποσότητα ήθελαν στο μεσημεριανό τους. Τις επόμενες εννιά μέρες έτρωγαν τα μανιτάρια ή το κρέας που τους δόθηκε στο σπίτι τους.
Πιο χορταστικά τα μανιτάρια λόγω πρωτεϊνών και φυτικών ινών

Τα αποτελέσματα έδειξαν διαφορά στα ποσοστά κορεσμού μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και κρέατος. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν λιγότερη πείνα, μεγαλύτερη πληρότητα και μειωμένη προοπτική κατανάλωσης μετά από ένα πρωινό γεύμα με τα μανιτάρια.

Μια άλλη μελέτη, της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, έχει δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης μανιταριών, αντί κρέατος, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση του συνολικών ημερήσιων. Στη μελέτη αυτή, οι συμμετέχοντες που είχαν κάνει μια διατροφή πλούσια σε μανιτάρια είχαν χάσει 3,1 κιλά.

Επίσης, μια άλλη μελέτη που είχε γίνει από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, έδειξε ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας κρέατος με μανιτάρια συντελούσε στη μείωση των θερμίδων, των κορεσμένων λιπαρών και του αλατιού, ενώ προσέθετε βιταμίνες B, βιταμίνη D, αντιοξειδωτικά και κάλιο – τα μανιτάρια είναι από τις λίγες φυτικές τροφές που περιέχουν βιταμίνη D. Ορισμένα είδη περιέχουν β-γλυκάνες οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης.

Μια μερίδα λευκών ωμών μανιταριών (84 γραμμάρια) περιέχει 20 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, 3 γραμμάρια πρωτεΐνες και ελάχιστο νάτριο (15 mg). Τα μανιτάρια είναι υγιεινά διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ενώ παρέχουν βιταμίνες Β1, Β2, Β12, C, D, Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Μια ισπανική μελέτη έχει βρει ότι ο φούρνος μικροκυμάτων και το γκριλ, διατηρούν αναλλοίωτα τα επίπεδα των βασικών αμινοξέων και των βιταμινών που περιέχουν τα μανιτάρια. Το τηγάνισμα και το βράσιμο προκαλούν μεγάλη απώλεια πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών ουσιών αλλά αυτό δεν αφορά τις β-γλυκάνες.

Το πλεονέκτημα των μανιταριών έναντι του κρέατος είναι ίσως ότι περιέχουν, εκτός από πρωτεΐνες, και φυτικές ίνες. Στην παρούσα μελέτη, η κατανάλωση μανιταριών παρατηρήθηκε ότι αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών στις ημέρες 1, 2 και 10.

healthyliving.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή