Δεκεμβρίου 15, 2018

Διατροφή

Φθινόπωρο θα πει «αποφάσεις», «ανανέωση», «επανεκκίνηση», «λύσεις». Είναι μια εποχή γεμάτη νέα ξεκινήματα και δράση.

Επανακαθορίζουμε την σχέση μας με τον εαυτό μας, θέτουμε στόχους και βάζουμε τα δυνατά μας για να τους επιτύχουμε. Σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Πολλοί από εσάς, μετά το καλοκαίρι, βάζετε στο μικροσκόπιο τις διατροφικές σας συνήθειες και ο στόχος για απώλεια βάρους γίνεται μέρος της καθημερινότητάς σας.

Δίαιτες υπάρχουν πολλές αλλά διαφορετικά κριτήρια καθορίζουν ποια πραγματικά σας ταιριάζει.

Πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να χάσετε βάρος, η καλύτερη και η πιο ασφαλής δίοδος είναι η γνώμη ενός ειδικού.

Σε άρθρο που διαβάσαμε στο Harvard Health Blog, αναλύονται οι τρόποι που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τις λειτουργίες του οργανισμού μας.

Η «ισορροπία» είναι η λέξη-κλειδί στην προσπάθειά μας. «Η ηλικία, το φύλο, ο σωματότυπος, θέματα υγείας, η άσκηση, γενετικά χαρακτηριστικά, προηγούμενες εμπειρίες με απώλεια βάρους και διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ατόμου να χάσει βάρος και να μην το ξαναπάρει» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι παρακάτω 10 συμβουλές, σύμφωνα με το άρθρο, μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να χάσει βάρος με υγιή τρόπο.

1) Kαταγραφή των ποσοτήτων φαγητού και ποτού που καταναλώνεις: Σε πρώτη φάση πρέπει να αντιληφθείς ποια είναι η τρέχουσα διατροφή σου πριν προβείς σε οποιαδήποτε αλλαγή της. Για τρεις μέρες, κατάγραφε τι τρως και τι πίνεις εντός και εκτός σπιτιού, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Πριν μπεις σε πρόγραμμα, έχε σαφή αντίληψη της διατροφικής συμπεριφοράς σου.

2) Θέσε ερωτήματα στον εαυτό σου -Προσδιόρισε τον στόχο: «Ποιο είναι ο στόχος μου;», «Θέλω να χάσω βάρος για να βελτιώσω την υγεία μου;», «Θέλω να ξαναμπώ σε εκείνο το παλιό τζιν;» «Πώς θέλω να το επιτύχω;» «Θα μαγειρεύω περισσότερο;», «Θα τρώω σε μικρότερες ποσότητες;».

3) Απόφυγε τα εμπόδια που μπορεί να θέτει στο στόχο το καθημερινό σου πρόγραμμα: Προσπάθησε να προσαρμόσεις την καθημερινότητά σου στο στόχο σου. Αν δεν προλαβαίνεις να γυμναστείς λόγω του φόρτου εργασίας σου, ξύπνα μια ώρα νωρίτερα. Αν το ντουλάπι σου δεν έχει τα απαραίτητα για να μαγειρεύεις στο σπίτι, «όπλισέ» το με υλικά για υγιεινές συνταγές. Όλα με σεβασμό στο χρόνο και τις δυνάμεις σου.

4) Προσδιόρισε ποιες συνήθειες σε οδηγούν σε «ακατάστατη» διατροφή: Χαλαρώνεις μπροστά από την τηλεόραση τρώγοντας λιπαρά σνακ; Συνεχίζεις τρως ακόμα κι αν νιώθεις ότι έχεις χορτάσει; Παραλείπεις γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα αντικαθιστάς με τσιμπολόγημα;

5) Έλεγξε τις μερίδες που καταναλώνεις: Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το κλειδί της επιτυχίας όταν ακολουθείς ένα διατροφικό πρόγραμμα. Ο έλεγχος του βάρους βρίσκεται σε απόλυτη σύνδεση με τον έλεγχο των ποσοτήτων που καταναλώνεις.

6) Μήπως έχεις συναισθηματική πείνα;: Παρατήρησε τον εαυτό σου. Τρως όταν νιώθεις στρες, βαρεμάρα, κούραση, λύπη; Σκέψου τι σε οδηγεί στο να τρως κάθε φορά. Επίσης, είναι σημαντικό να εντάξεις στη διατροφή σου τροφές που δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και σου δίνουν ενέργεια (έτσι ώστε να αποφεύγεις το τσιμπολόγημα): λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, τροφές πλούσιες πρωτεΐνες. Και φυσικά νερό.

7) Κάνε focus στις θετικές αλλαγές- Μην αποθαρρύνεσαι: Το να αλλάξεις διατροφική συμπεριφορά παίρνει χρόνο. Θέλει πρόγραμμα, εσωτερική δύναμη, αποφασιστικότητα. Να αντλείς θάρρος από αυτό που ήδη έχεις επιτύχει. Να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου να συνεχίζει. Δώσε χρόνο στο στόχο και μην προσδοκάς αστραπιαία αποτελέσματα.

8) Πες όχι στη στέρηση: Οι αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες δεν είναι «τιμωρία». Μην σβήσεις από τον διατροφικό σου χάρτη ο,τιδήποτε σου προσφέρει διατροφική απόλαυση. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να νιώθει στέρηση αλλά ούτε και ενοχή (αν που και που τρως κάτι που σου δίνει ευχαρίστηση).

9) Υγιείς συνήθειες: Δεν φτάνει μόνο η αλλαγή στη διατροφική σου συμπεριφορά για να δεις αποτέλεσμα. Περπάτα, χόρεψε, κάνε ποδήλατο, ασχολήσου με δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Απόλαυσε την άσκηση με δημιουργικό τρόπο. Δώσε ποιότητα στην καθημερινότητά σου.

10) Nα τρως αργά -Απόλαυσε αυτό που τρως: Κάνε το κάθε γεύμα σου μια εμπειρία. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να απολαύσει τα αρώματα, τη γεύση, την υφή της κάθε τροφής.

Αυτά τα μικρά βηματάκια, είναι τα κλειδιά της επιτυχίας!

bovary.gr

Διατροφή

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.
Αποτελεί τον πρωταγωνιστή του Halloween που γιορτάζεται σε πολλές χώρες, αλλά και νοστιμότατο υλικό για πίτες, σούπες και άλλες συνταγές. Η κολοκύθα όμως, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, είναι επίσης μια υγιεινή τροφή που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Η διατροφική σύνθεση της κολοκύθας

Υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή: Οι κολοκύθες οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν. Τα καροτενοειδή αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. Επίσης, οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών.

Πρωτεΐνη: Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το έλαιό τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες ή φυτικά λιπαρά οξέα και η χημική σύνθεσή τους είναι η ίδια όπως η χοληστερόλη. Οι φυτοστερόλες μπορούν να αντικαταστήσουν τη χοληστερόλη στο σώμα και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσια πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες για την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος και προωθούν την υγιή και όμορφη επιδερμίδα, τη βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου και άλλα οφέλη για την υγεία.

Βιταμίνη Α: Η κολοκύθα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Η τακτική κατανάλωσή της (σπόροι και σάρκα), μπορεί να προωθήσει την υγεία των ματιών και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντυπωσιακά.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου. Η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C στις κολοκύθες, προσφέρει επίσης προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.

Μαγνήσιο: Τόσο η σάρκα, όσο και οι σπόροι της κολοκύθας, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για διάφορες βιολογικές λειτουργίες. Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια.

Κάλιο και ψευδάργυρος: Η κολοκύθα έχει επίσης κάλιο και ψευδάργυρο. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή, πλούσια σε κάλιο, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα για τα άτομα με κίνδυνο για οστεοπόρωση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθεί την αναπαραγωγική υγεία.

Ίνες: Η σάρκα της κολοκύθας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών. Είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κλπ. Η υψηλή ποσότητα ινών βοηθά επίσης στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οφέλη για την υγεία

Καρκίνος του προστάτη: Οι προστατευτικές ενώσεις που υπάρχουν στους σπόρους κολοκύθας και ονομάζονται φυτοστερόλες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Συρρικνώνουν τον προστάτη και διεγείρουν την έκκριση χημικών ουσιών που προστατεύουν ενάντια στη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Τα υψηλά επίπεδα DHT, μπορεί να προκαλέσουν διεύρυνση των αδένων του προστάτη.

Αντιφλεγμονώδη δράση: Η Βήτα καροτίνη που βρίσκεται στους σπόρους και τη σάρκα της κολοκύθας, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση κολοκύθας, μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονή στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα. Οι κολοκύθες παρέχουν άμεση ανακούφιση στη φλεγμονή, χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Καλή για την επιδερμίδα: Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος στην κολοκύθα, την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Καταναλώστε ένα φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας την ημέρα για την πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και για να κρατάτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.

Αποτρέπει το σχηματισμό πετρών στα νεφρά: Καταναλώστε 5 έως 10 γραμμάρια σπόρους κολοκύθας κάθε μέρα καθώς διεγείρουν τα νεφρά και εμποδίζουν τον σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου.

Καταπολεμά την κατάθλιψη: Η σάρκα κολοκύθας περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας. Συμπεριλαμβάνοντας την κολοκύθα στην καθημερινή μας διατροφή, θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη.

Θεραπεία από παράσιτα: Σε διάφορους πολιτισμούς κυρίως την Κίνα, οι κολοκύθες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από κεστώδη και άλλα παράσιτα.

Διουρητική δράση: Οι κολοκύθες είναι φυσικά διουρητικά και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και ανεπιθύμητων αποβλήτων από το σώμα, αφήνοντας μας ανανεωμένους και υγιείς.

Με τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, δεν αποτελεί κατάπληξη το ότι η κολοκύθα συμπεριλαμβάνεται στις «Υπερτροφές». Κρατήστε τη σάρκα και τους σπόρους της και χρησιμοποιήστε τα σε διάφορες συνταγές. Μπορείτε να τη συντηρήσετε έως και 6 μήνες, αφού το σκληρό της κέλυφος την κάνει ιδιαίτερα ανθεκτική.

Υπέροχη φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη συνταγή

Σούπα κολοκύθας με καυτερή πιπεριά

Υλικά:

1 μικρή κόκκινη πιπεριά

1 φλιτζάνι βραστό νερό

1 κουταλιά στης σούπας ελαιόλαδο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 μήλο κομμένο σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδου

3μιση φλιτζάνια πουρέ κολοκύθας

κύβος λαχανικών

χυμό από 1 λάιμ

ψιλοκομμένο κόλιανδρο

1 κουταλάκι της σούπας μοσχοκάρυδο

Σε ένα μπολ, καλύψτε την καυτερή πιπεριά με το βραστό νερό και αφήστε το μισή ώρα. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και μαγειρέψτε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει διάφανη απόχρωση. Βάλτε την πιπεριά και το μήλο στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά. Τέλος, προσθέστε το σκόρδο. Προσθέστε γρήγορα και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάιμ και το μοσχοκάρυδο και αφήστε στη φωτιά για μισή ώρα. Όταν το αφαιρέσετε από το μάτι, προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε έτσι ώστε να έχει υφή πουρέ.

Διατροφή

Κανέλα, το μαγικό μπαχαρικό που μας θεραπεύει και μας αδυνατίζει!
Η κανέλα έχει μεγάλο διατροφικό πλούτο και θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στην καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Το γνωστό σε όλους μας μπαχαρικό κανέλα, προέρχεται από ένα αειθαλές δένδρο, τροπικών περιοχών και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου. Ο φιλόσοφος Θεόφραστος αναφερόταν στην κανέλα ως «κυννάμωμον», δηλαδή γλυκό ξύλο.

Το δένδρο της κανέλας ευδοκιμεί στη Νοτιοδυτική Ινδία και τη Σρι Λάνκα και το επιστημονικό του όνομα είναι Cinnamomum verum της οικογένειας Lauraceae. Επειδή είναι αρκετά διαδεδομένο παγκοσμίως έχει πολλές ονομασίες, όπως στη Γερμανία zimt και στη Σρι Λάνκα kurundu.

Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αξιοζήλευτο διατροφικό πλούτο και ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες.

Χαρακτηρίζεται θεραπευτική χάρη στα συστατικά που περιέχει με κυριότερη τη σιναμαλδεύδη.

Η σιναμαλδεύδη επιδρά στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό.

Επίσης, συστατικά της κανέλας έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α.

Παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στόμαχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου.

Η κανέλα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.

Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Κυριότερα οφέλη της κανέλας:
• ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος
• βοηθάει στη διατήρηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης
• είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό
• έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες

Από άποψης θρεπτικών συστατικών η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. 2 κουταλιές του γλυκού κανέλλα μας προμηθεύουν το 38 % του μαγγανίου, το 10 % των φυτικών ινών, το 9,6 % του σιδήρου και το 6 % του ασβεστίου που ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά.

Κανέλα η λιποδιαλυτική
Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Χρησιμοποιείται καθημερινά στα γεύματα όπως στο γιαούρτι ή cottage cheese, στα smoothies και άλλα ροφήματα και αφεψήματα, στα δημητριακά, σε φαγητά κ.λπ.

Μυστικό μακροβιότητας
Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.

Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

Διατροφή

Για ένα γυμνασμένο και fit σώμα, η θεωρία είναι ξεκάθαρη! 70% διατροφή και 30% γυμναστική. Με λίγα λόγια, όσους κοιλιακούς και να κάνουμε, αν η διατροφή μας δεν είναι καλή δεν θα χάσουμε πόντο!

Τι τρώνε όμως οι άνθρωποι που είναι σε καλή φυσική κατάσταση;

Γιαούρτι: υψηλό σε ασβέστιο που βοηθάει στη λιποδιάλυση, πλούσιο σε προβιοτικά τα οποία έχει βρεθεί πως βοηθούν τόσο στο ξεφούσκωμα της κοιλιάς όσο και στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, χαμηλό σε θερμίδες και ιδιαίτερα χορταστικό.

Αβοκάντο: περιέχει τα σούπερ καλά λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν τη μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους, τρώγεται με άπειρους τρόπους και περιέχει κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, Β6 και Κ.
κινόα: ναι ζούσαμε και πριν την κινόα, αλλά πρόκειται για ένα δημητριακό (ψευδοδημητριακό για την ακρίβεια) το οποίο περιέχει πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα δημητριακά, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για όσους γυμνάζονται. Εκτός αυτού, περιέχει ω-ε, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο και δεν περιέχει γλουτένη.

Ξηροί καρποί: αποτελούν εξαιρετικό και χορταστικό σνακ, περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες και καλά λιπαρά και βοηθούν στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.

Ψάρια: καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Ακόμα και τα λιπαρά ψάρια, περιέχουν καλά λιπαρά με αποτέλεσμα να ενισχύουν το μεταβολισμό. Περιέχουν ψευδάργυρο, σίδηρο, ιώδιο και σελήνιο.

Βρώμη: η ιδανική αντικατάσταση των απλών δημητριακών, μειώνουν τη χοληστερόλη, την πίεση και το σάκχαρο. Τρώγεται με γάλα ή νερό σαν χυλός και μπαίνει σε όλα τα γλυκά αντί για αλεύρι.

Νερό: το νερό σχετίζεται με τα πάντα, όταν μιλάμε όμως για fitness, αρκεί να πούμε ότι η σωστή ενυδάτωση βοηθάει την επίδοση και προλαμβάνει την κόπωση, ενώ το νερό έχει βρεθεί πως συντελεί στην καλύτερη ρύθμιση του βάρους.

Γλυκοπατάτες: με λιγότερες θερμίδες από τις κοινές πατάτες, ενώ είναι πιο γλυκιές, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και συνεπώς είναι σαφώς καλύτερη επιλογή. Τρώγονται αλμυρές ή μέσα σε γλυκίσματα

Διατροφή

11 Μεγάλα Λάθη που Κάνουμε στη Ζυγαριά και μας Δείχνει Περισσότερα Κιλά

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν πάτε να ανεβείτε στην ζυγαριά:


1. Χρόνος

Είναι καλύτερο να ζυγίζεστε την ίδια ώρα και μέρα της εβδομάδας. Η ιδανική ώρα είναι το πρωί μετά την τουαλέτα και πριν το πρωινό.

2. Ρούχα


Θα πρέπει πάντα να ζυγίζεστε φορώντας τα ίδια ρούχα ή χωρίς καθόλου ρούχα. Αυτό είναι γιατί υπάρχουν κάποια ρούχα που μπορεί να είναι πολύ βαριά.

3. Μέρος

Να βάζετε την ζυγαριά κάθε φορά στο ίδιο σημείο. Θα πρέπει να είναι μία σκληρή, επίπεδη επιφάνεια. Μην την βάζετε πάνω σε χαλί.

4. Να στέκεστε ακίνητοι

Είναι σημαντικό να μην κινείστε και να μοιράζεται το βάρος ισάξια στα δύο πόδια.

5. Τύποι ζυγαριών

Ο μηχανισμός μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Επίσης, υπάρχουν και ζυγαριές που υπολογίζουν το ποσοστό λίπους στο σώμα.

6. Καιρός

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως οι χαμηλές θερμοκρασίες, η έντονη βροχή και η ταχύτητα του αέρα συνδέονται με την απώλεια του βάρους.

7. Αλμυρές τροφές

Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση στο σώμα και αυξάνει το βάρος που δείχνει η ζυγαριά.

8. Κατακράτηση νερού λόγω ορμονών

Εάν είσαι γυναίκα, να θυμάσαι πως το βάρος σου μπορεί να αυξομειώνεται λόγω ορμονικών αλλαγών.

9. Σύνθεση του σώματος

Ένα κιλό λίπους και ένα κιλό μυ ζυγίζουν το ίδιο, αλλά φαίνονται εντελώς διαφορετικά. Οι μυς πιάνουν πολύ λιγότερο χώρο. Γι’αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε την αναλογία λίπους για να καταλάβετε εάν η γυμναστική σας αποδίδει.

10. Μην ζυγίζεστε αμέσως μετά την γυμναστική.

Εάν έχετε κάνει έντονη γυμναστική, το βάρος σας μπορεί να φαίνεται λιγότερο. Αλλά αυτό είναι λόγω της αφυδάτωσης και δεν είναι πραγματική απώλεια βάρους.

11. Μην ζυγίζεστε μετά από μία μεγάλη έξοδο.

Περιμένετε τουλάχιστον 2 μέρες για να δείτε την πραγματική εικόνα.


https://true.gr

Διατροφή

Αν θέλετε όμορφο λαμπερό δέρμα και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μην παραλείπετε να έχετε συχνά στο τραπέζι σας αυτό το εξαιρετικά θρεπτικό, αλλά κοινό λαχανικό.
Αρχαίοι θεραπευτές θεωρούσαν πως το λάχανο περιείχε σημαντική ενέργεια, επειδή μεγαλώνει υπό το φως του φεγγαριού και η σύγχρονη διατροφική επιστήμη, αποδίδει τα οφέλη του στην υψηλή του περιεκτικότητά του σε θείο και βιταμίνη C.

Δείτε γιατί πρέπει να συμπεριλάβετε αυτό το θρεπτικό λαχανικό στην εβδομαδιαία διατροφή σας.

1. Είναι Ιδανικό για την απώλεια βάρους

Το μαγειρεμένο λάχανο έχει μόνο 33 θερμίδες ανά φλιτζάνι, είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες.

2. Κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη βλάβη των νεύρων, βελτιώνοντας την άμυνά μας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Το κόκκινο λάχανο έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτών των θρεπτικών ουσιών.

3. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, για λαμπερό δέρμα
Το λάχανο βοηθά κατά του λιπαρού δέρματος και της ακμής. Το θείο είναι απαραίτητο για την κερατίνη, μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα.

4. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε βιταμίνη C και θείο, απομακρύνει τις τοξίνες (ελεύθερες ρίζες και ουρικό οξύ), που είναι οι κύριες αιτίες της αρθρίτιδας, δερματικών παθήσεων και ρευματισμών.

5. Αντικαρκινικές ιδιότητες

Το λάχανο περιέχει τις γνωστές αντικαρκινικές ενώσεις λουπεόλη, σινιγρίνη και σουλφοραφάνη. Αυτές, διεγείρουν τη δραστικότητα των ενζύμων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Μια μελέτη σε γυναίκες, έδειξε μείωση στον καρκίνο του μαστού, σε περιπτώσεις όπου οι συμμετέχουσες έτρωγαν σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο.

6. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε κάλιο, βοηθά στο άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας την ροή του αίματος.

7.Κατά των πονοκεφάλων

Μια ζεστή κομπρέσα με φύλλα λάχανου, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Επίσης, ο χυμός από ωμό λάχανο (25-50 ml ημερησίως), καταπολεμά τις χρόνιες κεφαλαλγίες.

8. Κατά των συμπτωμάτων του αλκοόλ

Τα συμπτώματα που δημιουργεί η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καταπολεμούνταν με το λάχανο, από τους ρωμαϊκούς κιόλας χρόνους.
9. Αντιφλεγμονώδες και ρυθμιστής του σακχάρου στο αίμα

Οι φυσικές κόκκινες χρωστικές ουσίες του κόκκινου λάχανου (betalains), θεωρείται πως μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως ακριβώς και στα παντζάρια.

Διατροφή

Συμπεριλάβετε τακτικά τα καρότα στη διατροφή σας, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ επίσης είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα-καροτίνης και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για το καρότο, την αγαπημένη τροφή του Bugs Bunny, καθώς είναι γνωστό και αγαπητό, ακόμη και από τα παιδιά. Τα οφέλη του καρότου είναι πολύ σημαντικά. Θυμάστε τη γιαγιά και τη μαμά σας που σας έλεγαν να τρώτε καρότα για να βλέπετε καλά;

Όλοι έχουμε συνδέσει τα καρότα με το πορτοκαλί τους χρώμα, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχουν και σε άλλα χρώματα, όπως λευκό, κίτρινο, κόκκινο ή μοβ (το τελευταίο είναι το χρώμα της original ποικιλίας). Eίναι ένα φυτό με παχιά, σαρκώδη, χρωματιστή ρίζα, το οποίο αναπτύσσεται υπόγεια, ενώ τα πράσινα φύλλα του έχουν μακρύ μίσχο και βγαίνουν πάνω από το έδαφος.

Γιατί να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α). Η βήτα καροτίνη συμβάλλει στην προστασία της όρασης και ειδικά στη νυχτερινή όραση. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βήτα καροτίνης, παρέχει επίσης προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη, της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, έδειξε ότι αν εκτιθέμεθα συχνά σε παθητικό κάπνισμα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως τα καρότα, είναι μια έξυπνη επιλογή για να ισορροπήσουμε τη βλάβη, επειδή το βήτα καροτένιο στο καρότο μπορεί να αλλάξει στον οργανισμό μας, σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, ακόμη και ένα καρότο την ημέρα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα στο μισό.

Οι έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το καρότο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, που ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β και μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα μας. Η λιγνίνη που βρίσκεται στο καρότο, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Η συχνή κατανάλωση καρότου έχει επίσης συνδεθεί με 20% μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και 50% μείωση στη συχνότητα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Επίσης, έχει αντι-υπερτασικές, φαρμακευτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά θα πρέπει να αποθηκεύετε τα καρότα μακριά από μήλα, αχλάδια, πατάτες και άλλα φρούτα και λαχανικά που παράγουν αέριο αιθυλενίου, δεδομένου ότι η έκθεση σε αυτό το αέριο, τα καθιστά πικρά.

Τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες. 100g καρότα έχουν μόλις 48 θερμίδες και ως εκ τούτου είναι ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα. Οι ίνες στα καρότα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χτυπήσετε φρέσκο χυμό από βιολογικά καρότα και να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο. Αν τον πίνετε κάθε πρωί, θα ανακουφίσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Επίσης, τα καρότα είναι ευεργετικά σε περιπτώσεις όπως η διάρροια.

 

Διατροφή

 Ελιαννα Κωφου
Ακόμη και αν η ζυγαριά σάς δείχνει στα ίδια κιλά, μπορεί να βλέπετε το σώμα σας πιο παχουλό ή να έχει αλλάξει η κατανομή του λίπους στο σώμα σας.
Γιατί γίνεται πιο δύσκολο να χάσετε βάρος μετά τα 40 | vita.gr

Είναι γεγονός ότι μετά τα 40 είναι πιο δύσκολο να χάσει κανείς βάρος. Γιατί όμως;

Ίσως αντιμετωπίζετε κάποια θέμα υγείας που επηρεάζει το βάρος σας. Ίσως σταματήσατε τη γυμναστική εξαιτίας κάποιου τραυματισμού.

Οι λόγοι που κάνουν την απώλεια κιλών δύσκολη διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ειδικά λόγω του ρόλου των γονιδίων στην αύξηση του βάρους.

Ωστόσο, ο μειωμένος μεταβολισμός στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι ένας βασικός παράγοντας, όπως είναι και οι ορμονολογικές αλλαγές, ειδικά στις γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, παίζουν επίσης ρόλο. Οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών τείνουν να έχουν περισσότερο άγχος και υποχρεώσεις, ενώ επίσης έχουν μικρότερη άντοχη και χρόνο να γυμναστούν όπως παλαιότερα.

Συχνά, ακόμη και αν η ζυγαριά σάς δείχνει στα ίδια κιλά, μπορεί να βλέπετε το σώμα σας πιο παχύ ή ακόμα και να έχει αλλάξει η κατανομή του λίπους στο σώμα σας. Δεν είναι η ιδέα σας, πρόκειται για μια πραγματικότητα.

Τι να προσέξετε

Το πρώτο βήμα για να αδυνατίσετε είναι το να εντοπίσετε κάτι που διορθώνεται εύκολα.

Έχει συμβεί κάτι; Κάποια αλλαγή στις προσωπικές σας σχέσεις ή στη δουλειά σας; Μήπως αυτό έχει επηρεάσει τη συχνότητα που τρώτε, το τι τρώτε, το πώς τρώτε και το με ποιον τρώτε;

Τέτοιες αλλαγές στην κατανάλωση φαγητού είναι ικανές να επηρεάσουν το βάρος σας. Για παράδειγμα, αν συνηθίζατε να τρώτε με άλλη παρέα, ίσως καταναλώνατε περισσότερα λαχανικά και μόνη σας ίσως στρέφεστε σε ανθιυγιεινές επιλογές.

Οι αλλαγές στον ύπνο επίσης συνδέονται με την αύξηση του βάρους.

Ενώ μπορεί στη δεκαετία των 20 να μένατε ξύπνια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και να μην αντιμετωπίζατε θέματα βάρους, η έλλειψη ύπνου μετά τα 40 -λόγω μητρότητας ή απαιτητικής δουλειάς- είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Άλλωστε, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε παραπάνω και να διαλέγουν τροφές με πολλές θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπη όταν είναι κουρασμένοι.

Το τι τρώτε παίζει φυσικά μεγάλο ρόλο. Καλό είναι να καταναλώνετε πρωτεΐνη και λαχανικά και να απέχετε από τα κορεσμένα λιπαρά.

Ένας άλλος λόγος που έχετε παχύνει μπορεί να είναι το ότι οι αρθρώσεις σας δεν αντέχουν πια τις μεγάλες βόλτες με ποδήλατο, το καθημερινό τρέξιμο ή το μπάσκετ.

Αυτό σαν διαπίστωση μπορεί να είναι αποθαρρυντικό, αλλά υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως το κολύμπι, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική και δεν ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Η σαρκοπενία, η απώλεια μυϊκού ιστού που προκύπτει ως φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης, ξεκινάει περίπου στη δεκαετία των 40. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το 40% της μυϊκής μάζας εξαφανίζεται στις ηλικίες 40-80.

Αυτή η διαδικασία συμβάλει στη μείωση του μεταβολισμού, αφού οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με το λίπος.

Η τακτική προπόνηση αντοχής ή δύναμης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής σας μάζας.

Μπορείτε μάλιστα να βρείτε μία φίλη με την οποία θα γυμνάζεστε μαζί. Έτσι, θα είστε πιο αφοσιωμένη στον στόχο σας, ενώ επίσης θα βελτιωθεί η διάθεσή σας μόλις συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε η μόνη που αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες.

Σε κάθε περίπτωση, έχετε στο μυαλό σας ότι αν μερικά παραπάνω κιλά δε σας προκαλούν πρόβλημα υγείας, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι απλά ο κύκλος της ζωής.

Διατροφή

Αν είστε σε δίαιτα μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αποστασιοποιηθείτε από τα αμύγδαλα, επειδή είναι πλούσια σε θερμίδες. Όμως, αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, δεν πρέπει να τα απαρνηθείτε.

Oι σημαντικοί αυτοί ξηροί καρποί με τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά και την αίσθηση κορεσμού που προσφέρουν στον οργανισμό είναι ό,τι πρέπει για να χάσετε βάρος με ασφάλεια.

Διατροφικά στοιχεία
Μία μερίδα αμύγδαλα ισοδυναμεί με περίπου 22 ολόκληρους καρπούς. Τα ανάλατα αμύγδαλα έχουν 170 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 15 γραμμάρια λίπους, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου νάτριο. Το ίδιο ποσό αμύγδαλα καβουρδισμένα σε λάδι, έχουν σχεδόν ίση ποσότητα θερμίδων, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φυτικών ινών, αλλά συνολικά έχουν 15,5 γραμμάρια λίπους και 150 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Αίσθηση κορεσμού
Ένα βασικό πλεονέκτημα των αμυγδάλων είναι η δυνατότητά τους να προωθήσουν ένα αίσθημα πληρότητας. Αυτό το αίσθημα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες όλη την ημέρα. Εκτός του ότι είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι η πιο χορταστική θρεπτική ουσία, τα αμύγδαλα περιέχουν έναν ξεχωριστό συνδυασμό λιπαρών οξέων και φυτικών ινών που ικανοποιεί την πείνα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2003 στην «International Journal of Obesity», τα άτομα που συμπλήρωναν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες με αμύγδαλα για μια περίοδο 24 εβδομάδων έχασαν 62% περισσότερο βάρος απ’ ό,τι άτομα που κατανάλωσαν σύνθετες τροφές και υδατάνθρακες.

Επιπλέον οφέλη
Τα αμύγδαλα μπορούν να προσφέρουν και άλλα οφέλη για την απώλεια βάρους που δεν είναι τόσο άμεσα. Για παράδειγμα, αν τα τρώτε ως σνακ καθημερινά, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, λόγω του επιπλέον λιπώδους ιστού στο σώμα τους, που αναγκάζει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα για την άντληση του αίματος σε όλο το σώμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας, νεφρικής ανεπάρκειας, ανεύρυσμα και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Γνωρίστε τα όριά σας
Όπως και με οποιαδήποτε άλλα υγιή τρόφιμα, είναι δυνατόν κανείς να ξεφύγει. Επειδή είναι σχετικά υψηλής θερμιδικής πυκνότητας, αν φάτε πάρα πολλά απ’ αυτά μπορεί να οδηγηθείτε σε αύξηση του σωματικού βάρους και όχι απώλειά του, όπως ήταν ο στόχος. Αξίζει να προσέχετε τι τρώτε και να βάλετε μια μερίδα αμύγδαλα στην καθημερινότητά σας. Πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, θα πρέπει να πάρετε έγκριση από το γιατρό σας.

Διατροφή

Αν βάζαμε δίπλα-δίπλα μισό φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα και μισό φλιτζάνι φρέσκα και μετρούσαμε την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, θα διαπιστώναμε ότι το πρώτο περιέχει 4.7 γρ. φυτικών ινών έναντι του δεύτερου που περιέχει μόλις 1.6 γρ. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (εξού και η καθαρτική τους δράση).

Συγχρόνως, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος (όπως κάνει ένα κοινό γλυκό παρασκεύασμα), άρα καθώς «καίγονται» αργά επιφέρουν το αίσθημα του κορεσμού, ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό και σας βοηθούν να νιώθετε χορτάτη για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 13,000 ενήλικες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν συχνά αποξηραμένα φρούτα παίρνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ζυγίζουν λιγότερο.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Είναι όμως όλα τα ξηρά φρούτα το ίδιο θρεπτικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό και το πεπτικό μας σύστημα;

Η απάντηση είναι όχι. Καλό είναι να αποφεύγετε κάποια που δεν είναι απλώς το φρούτο στην αποξηραμένη του μορφή, αλλά έχουν γευστικές προσθήκες.

Ποια είναι αυτά;

Αυτά που κυκλοφορούν σε ζαχαρωμένη μορφή ή, με άλλα λόγια, είναι καλυμμένα με ζάχαρη, όπως οι φέτες αποξηραμένου ανανά, μάνγκο, μήλου, παπάγιας, φράουλας. Mάλλον πρέπει να τα προτιμήσετε αποκλειστικά στη φρέσκια τους μορφή.

Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγετε τα τσιπς μπανάνας αφού είναι τηγανισμένα σε αμφιβόλου ποιότητας λάδια, αλλά και τα μούρα και βατόμουρα (κρανμπερις), αφού έχουν -εσωτερικά- προσθήκη ζάχαρης προκειμένου να αντισταθμίσει την όξινη τους γεύση (με άλλα λόγια, καλύτερα να προτιμήσετε ένα κανονικό γλυκό).

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν προτιμήσετε τα πιο «φυσικά» ξηρά φρούτα όπως αυτά που προαναφέραμε στην αρχή του άρθρου (σταφίδες, σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες) και πάλι πρέπει να είστε φειδωλή στην κατανάλωση τους, αφού, εκτός από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεύση, είναι αρκετά πλούσια και σε θερμίδες, συγκριτικά με τη φρέσκια τους εκδοχή.

Ενδεικτικά να σας πούμε ότι ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχει 104 θερμίδες και 23 γρ. σάκχαρων ενώ για ένα φλιτζάνι σταφίδες, οι δείκτες των τιμών ανεβαίνουν κατακόρυφα. Στα 116 γρ. σάκχαρα και στις 300, οι θερμίδες!

Με μέτρο λοιπόν!

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή