Απριλίου 05, 2020

Διατροφή

Το σόργο, ένα αρχαίο σιτηρό που είναι μια βασική καλλιέργεια στην Ινδία και σε ολόκληρη την Αφρική, θεωρείται εδώ και καιρό όχι μόνο θρεπτική ζωοτροφή αλλά μια ασφαλής εναλλακτική λύση του σιταριού για όσους ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Η κατανάλωσή του ενισχύει επίσης την πρόσληψη πολλών απαραίτητων για τον οργανισμό συστατικών, προσφέροντας ένα εντυπωσιακά θρεπτικό και υγιεινό προφίλ.

Το σόργο είναι ο ευρύς όρος για μια ολόκληρη οικογένεια φυτών που είναι εγγενής σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ενώ υπάρχουν περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη, μόνο μία είναι κατάλληλη για κατανάλωση από τον άνθρωπο, ενώ τα άλλα χρησιμοποιούνται κυρίως ως ζωοτροφή. Το σημαντικό για τον άνθρωπο είδος, το Sorghum bicolor, κατάγεται από την Αφρική, αλλά τώρα αποτελεί βασικό καλλιεργήσιμο προϊόν διατροφής σε πολλές χώρες. Απαιτεί ελάχιστο νερό για να αναπτυχθεί και για το λόγο αυτό ονομάζεται και «καμήλα του φυτικού βασιλείου». Χρησιμοποιείται κυρίως ως σιτηρό, για την παραγωγή μελάσσας και σιροπιών αλλά και για αλκοολούχα ποτά ακόμη και βιοκαύσιμα. Θεωρείται η πέμπτη πιο σημαντική καλλιέργεια δημητριακών στον κόσμο.

Διατροφική αξία
Αποτελεί υπερδύναμη όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας σε όσους το προσθέτουν στη διατροφή τους βιταμίνες όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη καθώς και υψηλά επίπεδα μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού, ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου. Παρέχει επίσης σχεδόν το μισό της ημερήσιας απαιτούμενης πρόσληψης πρωτεΐνης και μιας πολύ σημαντικής ποσότητας διαιτητικών ινών (48% της συνιστώμενης πρόσληψης).

Οφέλη για την υγεία
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργικότητα του πεπτικού συστήματος, αποτρέποντας κράμπες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, πόνους στο στομάχι κ.α. Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες ινών στο σώμα βοηθούν στην εξάλειψη της επικίνδυνης χοληστερόλης (LDL), συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και προστατεύοντας από αθηροσκλήρωση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το πίτουρο των κόκκων του σόργου περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά που δεν υπάρχουν σε πολλά άλλα είδη τροφίμων και τα οποία έχουν άμεση σχέση με την πρόληψη κατά διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του οισοφάγου, ιδιαίτερα σε σύγκριση με ανθρώπους που τρώνε τακτικά σιτάρι και καλαμπόκι.

Το πλούσιο σε τανίνη πίτουρο του σόργου περιέχει ένζυμα που αναστέλλουν την απορρόφηση του αμύλου από το σώμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ινσουλίνης και των επιπέδων γλυκόζης στο σώμα, αποτρέποντας έτσι το διαβητικό σοκ και άλλες επιπλοκές στην υγεία.

Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αλλεργία στη γλουτένη, η οποία βρίσκεται κυρίως στα προϊόντα με βάση το σιτάρι. Ευτυχώς, τα εναλλακτικά σιτηρά και φυτά, όπως το σόργο, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από εκείνους που πάσχουν από αυτή την όλο και συχνότερη κατάσταση, χωρίς την οδυνηρή φλεγμονή, τη ναυτία και τις γαστρεντερικές βλάβες που προκαλεί η γλουτένη.
Το μαγνήσιο βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο σόργο, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα του ασβεστίου θα είναι φυσιολογικά, καθώς το μαγνήσιο αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου στο σώμα. Αυτά τα δύο μέταλλα είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης του οστικού ιστού και επιταχύνει την επούλωση των οστών που έχουν υποστεί βλάβη ή γήρανση. Αυτό μπορεί να αποτρέψει καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα.

Ο χαλκός βοηθά στην αύξηση της πρόσληψης και της απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα και τα δύο αυτά πολύτιμα μέταλλα περιέχονται στο σόργο. Αυτό σημαίνει μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας, αλλά και αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, της κυκλοφορίας του αίματος και της κυτταρικής ανάπτυξης. Ενισχύει ταυτόχρονα τα επίπεδα ενέργειας σε όλο το σώμα.

Το σόργο περιέχει το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νιασίνης (βιταμίνη Β3) η οποία αποτελεί βασικό συστατικό για το μετασχηματισμό των τροφίμων σε χρήσιμη ενέργεια και καύσιμο για το σώμα.

https://www.itrofi.gr

Διατροφή

Aντί για τσιπς -4 υγιεινά εναλλακτικά σνακ χωρίς πολλές θερμίδες
Τα τσιπς ή αλλιώς τα πατατάκια αρέσουν σε όλους. Είναι αλμυρά, τραγανά σνακ που λατρεύουμε να τρώμε και να κάνουμε θόρυβο (κρατς!) όταν βλέπουμε ταινίες ή πίνουμε το ποτό μας.

Με αλάτι, ρίγανη ή άλλες, περίεργες γεύσεις, όταν τα βλέπουμε στο μπολ, δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε και τα καταβροχθίζουμε όλα.

Ωστόσο, όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή σνακ. Όπως και να το κάνουμε, πρόκειται για πατάτες τηγανισμένες σε πολύ λάδι και με πολλά συντηρητικά.

Ακόμη ξέρουμε ήδη ότι καλό είναι να προτιμούμε υγιεινά σνακ όπως τα λαχανικά, τα φρούτα ή τους ξηρούς καρπούς, ωστόσο αυτό που μας «τρελαίνει» με τα πατατάκια θα μας λείψει.

Ο συνδυασμός του αλατιού με το τραγανό είναι αυτό που θέλουμε από ένα σνακ.

Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν έξυπνες ιδέες για να αντικαταστήσουμε τα τσιπς.

Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι και personal trainers Lyssie Lakatos και Tammy Lakatos Shames, αποκάλυψαν 4 εναλλακτικές στο Clean Plates.

Τα σνακ από φύκια ανεβαίνουν πολύ σε δημοτικότητα. Μπορείς να βρεις αυτά με τα φύκια και το τεργιάκι. Είναι γλυκά και αλμυρά την ίδια στιγμή, τραγανά, αλλά δεν περιέχουν τόσο αλάτι όσο τα τσιπς.

Άλλο ένα υγιεινό σνακ περιλαμβάνει λαχανικά με dip. Το αγγούρι με λίγο χούμους και ελιές είναι ιδανικός συνδυασμός. Είναι αλμυρά, crunchy και κρεμώδη. Ακόμη, δίνει πολλά απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό μας, όπως υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Χούμους με λαχανικά

Αν θέλεις τσιπς, φάε τσιπς. Φτιάξε μόνη σου τσιπς από λαχανικά όπως καρότα, παντζάρια ή ό,τι άλλο σου αρέσει. Κόψε τα σε πολύ λεπτές φέτες και ψήσε στον φούρνο με λάδι και μπαχαρικά. Θα κάνεις ένα τραγανό και πεντανόστιμο σνακ.

Αν θέλεις κάτι τραγανό, μπορείς να επιλέξεις τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς, σπόρους ή αποξηραμένα φρούτα. Προτίμησε άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, κάσιους κ.α.).

https://www.bovary.gr/

Διατροφή

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος
Οι σούπες, τα ζεστά, η βιταμίνη C, είναι λίγο-πολύ γνωστά... γιατροσόφια που αντιμετωπίζουν το κρυολόγημα. Τι θα λέγατε, όμως, για ένα ρόφημα με κουρκουμά, τζίντζερ ή γεύμα με κόκκινο πιπέρι;

Είναι σημαντικό να παίρνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να αποφύγετε την έκθεση στα μικρόβια. Είναι αυτονόητο πως o επαρκής ύπνος βοηθά, όπως και η κατανάλωση πολλών υγρών, οι βιταμίνες και η άσκηση. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραγνωρίσετε την σημασία της σωστής διατροφής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι σούπες και οι ζωμοί λαχανικών ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των γευμάτων που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας προστατέψουν από τα να πέσετε στο κρεβάτι.

Καλές επιλογές είναι επίσης τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα λεμόνια και οι φρέσκιες πιπεριές. Αλλωστε η βιταμίνη αυτή είναι γνωστό πως συμβάλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Αλλά αυτά είναι γνωστά. Υπάρχουν, ωστόσο, και μπαχαρικά και βότανα εκτός από τα αφεψίματα, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και είναι καλό να τα χρησιμοποιαίτε στην μαγηρική σας, προκειμένου να “χτυπάτε” το κρυολόγημα.

Δείτε μερικά από αυτά:

Κουρκουμάς:
Για χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν σπιτικό φάρμακο για το κρυολόγημα. Η κιτρινόριζα (η δεύτερη ονομασία του) αποτελεί ένα καλό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά το κρύωμα και καταπραΰνει τον βήχα και θεωρείται αντιφλεγμονόδες. Ανακατέψτε σε ένα φλιτζανάκι του καφέ μισή κουταλιά κουρκουμά με ζεστό νερό και πιείτε το.

Πιπερόριζα (τζίντζερ):
Το φυτικό τσάι με γεύση λεμόνι ή πιπερόριζα αποτελεί μια καλή επιλογή ροφήματος ώστε να καταπολεμήσετε την γρίπη και το κρυολόγημα. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως χωνευτικό, καθαρτικό, αναλγητικό, αντιεμετικό, αντιπυρετικό, αντισηπτικό, αφροδισιακό, βακτηριοκτόνο, θερμαντικό

Κόκκινο πιπέρι:
Βοηθά στην ανάπτυξη αντίστασης στα πρώτα στάδια του κρυολογήματος. Χρησιμοποιείστε το στο γεύμα σας σε μικρή ποσότητα ώστε να σας βοηθήσει στην αποσυμφόρηση. Θα… αναπνέυσετε.

Γλυκόριζα:
Υπάρχουν πολλά βότανα από αυτά που βοηθούν στην καταπολέμηση του κρυώματος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γλυκόριζα. Η γλυκόριζα επιδεικνύει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, παρόμοια με της κορτιζόνης. Είναι ότι πρέπει για το αναπνευστικό.

Μάραθος:
Eίναι βότανο με σπουδαία αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική δράση. Το αιθέριο έλαιο του Μάραθου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για ρευματισμούς, αρθρίτιδες, βρογχίτιδες, ως τονωτικό των νεύρων και για μείωση του στρες.

ΦΩΤΟ https://unsplash.com/

https://www.itrofi.gr

Διατροφή

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή γλυκού σνακ, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα υγιεινή καθώς δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και ταυτόχρονα είναι και θρεπτική. Τα αποξηραμένα φρούτα έχoυν υποστεί επεξεργασία μέσω μεθόδων αποξήρανσης για να αφαιρέσουν το νερό. Το φρούτο συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφήνοντας ουσιαστικά μια μαγική μικρή θρεπτική μπουκιά. Οι σταφίδες είναι το πιο συχνό είδος.

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα φρέσκα φρούτα και είναι ιδανικά για μεγάλες εκδρομές και ταξίδια όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο ψυγείο. Αυτό το είδος τροφής είναι ιδιαίτερα θρεπτικό• περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών στοιχείων όπως και τα φρέσκα φρούτα. Σε σχέση με το βάρος, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν σχεδόν 3.5 φορές τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα των φρέσκων φρούτων.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες μικρές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μειώνεται σημαντικά όταν το φρούτο αποξηραίνεται. Εντούτοις, γενικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και αποτελούν σπουδαία πηγή αντιοξειδωτικών, ειδικά πολυφαινόλες.

6 πολύτιμα αποξηραμένα φρούτα και τα οφέλη που μας προφέρουν
Δαμάσκηνο
Εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βήτα-καροτίνη (βιταμίνη Α) και βιταμίνη Κ. Είναι ιδιαιτέρως γνωστά για τη φυσική καθαρτική τους ιδιότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και ενός σακχάρου, της σορβιτόλης. Επομένως, το αποξηραμένο δαμάσκηνο έχει αποδειχτεί ότι ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα και αντιμετωπίζει δραστικά τη δυσκοιλιότητα.

Χουρμάς
Οι χουρμάδες είναι εξαιρετικά γλυκείς. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου και άλλων φυτικών ουσιών. Έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αντιοξειδωτικών, συνεισφέροντας σε μειωμένη οξειδωτική βλάβη στο σώμα. Επίσης, διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Σταφίδες
Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος αποξηραμένου φρούτου. Μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και έτσι αποδεδειγμένα περιορίζουν την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το ενδιαφέρον με τις σταφίδες είναι ότι δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά και μπορούν να προστεθούν σε πολλά πιάτα.

Βερίκοκο
Τα βερίκοκα μάς παρέχουν το 47% της ημερήσιας μας ανάγκης σε βιταμίνη Α και αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου, βιταμίνης Ε και χαλκού. Η βιταμίνη Ε, όπως όλες οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α και C), είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Σύκο
Το σύκο είναι ιδιαίτερο αποξηραμένο φρούτο, διότι δεν χάνει καθόλου μέρος της διατροφική του αξίας όση επεξεργασία και να υποστεί κατά την αποξήρανση. Διαθέτουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Πρόκειται για το πιο διάσημο Ελληνικό αποξηραμένο φρούτο, καθώς θεωρείται υπερτροφή.

Παπάγια
Δεν συνηθίζουμε να την καταναλώνουμε στη χώρα μας, αλλά είναι ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, βοηθά την πέψη και την απορρόφηση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των καλών λιπαρών από τον οργανισμό μας.

https://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή

Μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες δεν θα σας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη, που αποκαλύπτει τη διατροφή της μακροζωίας

Μύθος ότι μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά εξασφαλίζει τη μακροζωΐα, ισχυρίζεται νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, καταρρίπτοντας μια συνταγή υγείας λαοφιλή από τη δεκαετία του ’80 ήδη.

Αυτό που η έρευνα δεν αμφισβητεί είναι ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες συνδέεται πράγματι με κακή υγεία και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον, όσοι προσλαμβάνουν έστω και λίγα λιπαρά και υδατάνθρακες από ανθυγιεινά τρόφιμα έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τον τρόπο διατροφής και την υγεία 37.233 Αμερικανών, με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη, τα οποία ταξινόμησαν σε κλίμακες σύμφωνα με την περιεκτικότητα της διατροφής σε λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά και την πηγή πρόσληψής τους (υγιεινή-ανθυγιεινή).

Οι άνθρωποι που είχαν κατατάξει υψηλά τη διατροφή χαμηλών λιπαρών και υδατανθράκων, δεν ζούσαν περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν είχαν τα θρεπτικά αυτά στοιχεία περιορισμένα στη διατροφή τους.

Όσοι ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ενώ οι πιθανότητες ήταν 6% για όσους προσλάμβαναν λιπαρά από ανθυγιεινά τρόφιμα.

Αυτό που οι ειδικοί επισημαίνουν είναι πως ο περιορισμός υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά) και λιπαρών (κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και έλαια), βοηθά στην απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα.

Κυρίως όμως, θέλησαν να αναδείξουν ότι η ποιότητα και όχι η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών και των υδατανθράκων, είναι αυτή που καθορίζει τη μακροζωία μας.

Διότι, μπορεί η υπερκατανάλωση υδατανθράκων να αυξάνει τη φλεγμονή και να επηρεάζει την ανοχή στην ινσουλίνη, το ίδιο όμως συμβαίνει και όταν η πρόληψή τους είναι μειωμένη μεν, αλλά προέρχεται από τροφές όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, το επεξεργασμένο αραβοσιτάλευρο ή τα πρόσθετα σάκχαρα.

Παρομοίως, μια δίαιτα φτωχότερη σε λιπαρά, τα οποία όμως προέρχονται από κορεσμένα λίπη (κρέας, τα γαλακτοκομικά) δεν συμβάλλει σε επαρκές αίσθημα κορεσμού και συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες για κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Μία ακόμα σημαντική πληροφορία από την έρευνα, είναι πως τα χαμηλής ποιότητας τρόφιμα είναι αρκετά φθηνότερα, και κατά συνέπεια η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη στα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Τι συνιστούν οι ειδικοί; Δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρια και πουλερικά, δοκιμασμένη συνταγή για μια πιο υγιή ζωή.

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

Σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καρυδιών καθημερινά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής συσχετίστηκε με αυξήσεις ορισμένων βακτηρίων που μπορούν να συμβάλουν στην καλή υγεία. Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου σχετίζονται με βελτιώσεις σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

«Υπάρχει πολλή δουλειά που γίνεται στην υγεία των εντέρων και πώς επηρεάζει τη γενική υγεία», δήλωσε η Penny Kris-Etherton, διακεκριμένη καθηγήτρια διατροφής στο Penn State.

Οι ερευνητές περιέλαβαν 42 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ηλικίας μεταξύ 30 και 65 ετών. Πριν αρχίσει η μελέτη, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την τυπική αμερικανική δίαιτα για δύο εβδομάδες. Μετά από αυτή τη δίαιτα “run-in”, χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες με τη διατροφή τους να έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από τη δίαιτα.

Μία δίαιτα συμπεριέλαβε ολόκληρα καρύδια, μια δεύτερη την ίδια ποσότητα άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκεται στα καρύδια (αλλά χωρίς καρύδια) και η τρίτη περιέλαβε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ που αντικατέστησε μέρος του ALA που βρίσκεται στα καρύδια (χωρίς πάλι να υπάρχουν καρύδια). Και στις τρεις δίαιτες, τα καρύδια ή τα φυτικά έλαια αντικατέστησαν κορεσμένα λιπαρά της τυπικής αμερικανικής διατροφής και όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη δίαιτα για έξι εβδομάδες.

Για να αναλύσουν τα βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων 72 ώρες πριν οι συμμετέχοντες τερματίσουν τη δίαιτα “run-in” και καθεμία από τις τρεις περιόδους διατροφής μελέτης.

Ένας από αυτούς του πληθυσμούς είναι τα Roseburia που έχουν συσχετιστεί με την προστασία της επένδυσης του εντέρου. Είδαμε επίσης εμπλουτισμό στα Eubacteria eligens και στα Butyricicoccus.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η διατροφή με καρύδια συσχετίστηκε με αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου και παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Τα Eubacterium eligens συνδέθηκαν αντιστρόφως με μεταβολές σε διάφορες μετρήσεις της πίεσης του αίματος. Επίσης, μεγαλύτεροι αριθμοί Lachnospiraceae συσχετίστηκαν με μείωση της αρτηριακής πίεσης, της ολικής χοληστερόλης και της μη HDL χοληστερόλης.

Δεν υπήρξαν σημαντικοί συσχετισμοί μεταξύ αλλαγών των βακτηρίων και παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο στις άλλες δύο δίαιτες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition.

https://www.newside.gr

Διατροφή

Κρίταμο: Το βότανο του γιαλού που δυναμώνει το ανοσοποιητικό και είναι γεμάτο βιταμίνη C
Το κρίταμο είναι μικρό φυτό που φυτρώνει συνήθως σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπεύτηκες του ιδιότητες. Περιέχει σε σημαντικές ποσότητες αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες.

Είναι εξαιρετικό ορεκτικό, τονωτικό και καθαρτικό. Νοστιμίζει τις σαλάτες, δίνει ιδιαίτερη γεύση σε αρωματικές ή πικάντικες σάλτσες που συνοδεύουν ψάρια και κρέατα ή γίνεται τουρσί. Σήμερα εκτός από την διατροφική του αξία αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται και από την βιομηχανία καλλυντικών.

Ηεπιστημονική ονομασία του είναι crithmum maritimum (κρίθμον το παράλιον), φυτρώνει στις ακρογιαλιές, πάνω στα βράχια όπου υπάρχει λίγη άμμος, αντέχοντας τη δύναμη του ανέμου, ποτιζόμενο με την αλμύρα της θάλασσας. Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν σέλινο, μαϊντανός, καρότο, μάραθο, άνηθος, κύμινο κ.ά.. O βλαστός και τα φύλλα του, όταν τα τρίψετε, αναδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα. Σε ορισμένες περιοχές το λένε και αρμύρα.

Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι το Κρίθμον του Διοσκουρίδη ο οποίος αναφερόμενος σε αυτό γράφει: «λαχανεύεται εφθόν τε και ωμόν εσθιόμενον, και ταριχεύεται εν άλμη». Οι αρχαίοι έλληνες κατά μία εκδοχή το ονόμασαν έτσι λόγω της ομοιότητας των σπόρων του φυτού με αυτούς του κριθαριού. Από τα χρόνια του Ιπποκράτη θεωρείται φυσικό ιατρικό με διουρητικές, εμμηναγωγικές, αποτοξινωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση ηπατικών, εντερικών και νεφρικών δυσλειτουργιών. Ο Πλίνιος αναφέρει ανάλογες ιδιότητες του φυτού. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς η ρίζα, τα φύλλα και οι καρποί του φυτού. Από τον 16ο αιώνα το κρίταμο μπήκε στις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων. Στη Γαλλία το έλεγαν βότανο του Αγίου Πέτρου. Χαρακτηριστική ήταν η συνήθεια των θαλασσοπόρων να κουβαλούν μαζί τους μεγάλες ποσότητες κρίταμου ως αντίδοτου για το σκορβούτο. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη. Χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, ενώ οι βλαστοί και τα άνθη του τηγανίζονται στις ομελέτες, προσδίδοντας ιδιαίτερη γεύση.

Το φυτό περιέχει πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά: ιώδιο (απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς), μεταλλικά άλατα, μικρές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε, C και Κ. Δρα ως ορεκτικό, διουρητικό, χωνευτικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Το κρίταμο είναι καλό διουρητικό και δραστηριοποιεί την λειτουργία των νεφρών.

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και δρα κατά του μετεωρισμού. Λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του φυτού βοηθούν στη χώνεψη. Σήμερα χρησιμοποιείται και στην βιομηχανία των καλλυντικών ως βασικό συστατικό για την δημιουργία κρεμών προσώπου, μιας και η δράση του κατά του αντιοξειδωτικού στρες συμβάλλει στην διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας. Ακόμα, σε μορφή γέλης (gel), είναι ιδανικό για μασάζ στο πρόσωπο και τον λαιμό. Βοηθά στη μείωση των λεπτών ρυτίδων και των σκοτεινών κύκλων γύρω από τα μάτια. Σε μορφή εκχυλίσματος έχει βακτηριοκτόνο και αντιπυτιριδική δράση.

Φωτεινή Πουρνάρα

Διατροφή

Παρόλο που οι μελιτζάνες δεν προσφέρουν μεγάλη ποσότητα κάποιου θρεπτικού συστατικού, περιέχουν μια εντυπωσιακή ποικιλία από βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές φαινόλες και ανθοκυανίνες. Μελέτες δείχνουν ότι παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία λόγω όλων αυτών των φυτοθρεπτικών συστατικών.

Μαζί με τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές, οι μελιτζάνες (Solanum melongena) ανήκουν στην οικογένεια των σολανωδών (Solanaceae). Αν και συχνά θεωρούνται λαχανικά, είναι τεχνικά φρούτα καθώς μεγαλώνουν από ανθοφόρα φυτά και περιέχουν σπόρους. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που διαφέρουν σε μέγεθος και χρώμα. Ενώ οι μελιτζάνες με τη βαθιά μωβ φλούδα είναι πιο συνηθισμένες, υπάρχουν και ποικιλίες με κόκκινο, πράσινο, άσπρο ή ακόμα και μαύρο χρώμα.

Η σύγχρονη μελιτζάνα οφείλει την προέλευσή της στην άγρια εκδοχή που ήταν εγγενής στη Νοτιοανατολική Ασία. Πριν από το μεσαίωνα έφθασε στην Αφρική και μετά εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Για αιώνες οι μελιτζάνες αποτέλεσαν περισσότερο διακοσμητικό φυτό του κήπου παρά τροφή λόγω της πικρής γεύσης τους.

Διατροφικά χαρακτηριστικά
Ένα φλιτζάνι ωμή μελιτζάνα περιέχει:

20 θερμίδες
0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης
4,82 γραμμάρια υδατάνθρακες
0,15 γραμμάρια λίπους
2,5 γραμμάρια διαιτητικών ινών
1 γραμμάριο πρωτεΐνης
10% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (ΗΣΔ) μαγγάνιο
5% φολικό οξύ
5% κάλιο
4% βιταμίνη Κ
3% βιταμίνη C
5% βιταμίνη Β6
1% σίδηρο
2% μαγνήσιο
Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ειδικά σε νασουνίνη που βρίσκεται στη φλούδα τους η οποία τους δίνει και το μοβ χρώμα. Η νασουνίνη έχει βρεθεί ότι προστατεύει τα λιπίδια στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι κυτταρικές μεμβράνες αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από λιπίδια και είναι υπεύθυνες για την προστασία του κυττάρου και τη λειτουργία του. Το λιπιδικό στρώμα είναι ζωτικής σημασίας τόσο στο να επιτρέπει την είσοδο των θρεπτικών και στην αποβολή των άχρηστων συστατικών αλλά και στο να παίρνουν οδηγίες από τα μόρια-αγγελιαφόρους που λένε στο κύτταρο τι πρέπει να κάνει. Η νασουνίνη εκτός από ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθάει επίσης στην αποβολή του επιπλέον σιδήρου από το σώμα. Αν και ο σίδηρος είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα, υποστηρίζοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό και τη σύνθεση κολλαγόνου, δεν συνιστάται σε υπερβολικές ποσότητες.

Οι μελιτζάνες είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες ενώ περιέχουν λίγα λιπαρά και κατά συνέπεια συνιστώνται σε όσους έχουν διαβήτη τύπου 2 ή αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι εκχυλίσματα εμπλουτισμένα με φαινόλες της μελιτζάνας μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της απορρόφησης της γλυκόζης, ωφέλιμης για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Επιλογή και αποθήκευση
Διαλέξτε μελιτζάνες με ζωηρή, λαμπερή φλούδα, χωρίς αποχρωματισμούς, κοψίματα ή χτυπήματα που συνήθως υποδηλώνουν ότι η σάρκα από κάτω έχει καταστραφεί και ενδεχομένως αποσυντεθεί. Το στέλεχος και το καπάκι στην κορυφή της μελιτζάνας πρέπει επίσης να μην παρουσιάζουν αποχρωματισμό. Προτιμήστε αυτές που είναι σχετικά βαριές για το μέγεθός τους. Αποθηκεύστε τις ολόκληρες σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο για λίγες μέρες.

Οι μελιτζάνες περιέχουν σημαντικές ποσότητες οξαλικού. Τα άτομα με ιστορικό νεφρικών πετρών που περιέχουν οξαλικό πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωσή τους.

Φωτεινή Πουρνάρα

https://www.itrofi.gr

Διατροφή

Χάρη στην πρωτεΐνη, το σίδηρο και τα ωμέγα-3 που περιέχουν, τα σαλιγκάρια θεωρούνται άλλη μια υπερ-τροφή. Σε τελευταία ανάλυση, εξήντα εκατομμύρια Γάλλοι που τα προτιμούν και τα έχουν αναδείξει σε μια από τις εθνικές τους γαστρονομικές λιχουδιές, δεν μπορούν να κάνουν λάθος.

Ιδιαίτερα αγαπητά στη γαλλική κουζίνα αλλά και στην πατρίδα μας -ιδιαίτερα στην Κρήτη -και με ιστορία που φθάνει μέχρι τη Παλαιολιθική εποχή, τα σαλιγκάρια ή αλλιώς οι σάλιαγκες ή χοχλιοί, αποτελούν όχι μόνο μια εξαιρετική λιχουδιά αλλά και μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας.

Τα γαστερόποδα αυτά μαλάκια έχουν μακρά ιστορία. Από το 400 π.χ. ο Ιπποκράτης επαινούσε τις καταπληκτικές ιδιότητες της αφρώδους βλέννας που έβγαζαν για αυτοάμυνα και προστασία των αβγών τους και θεωρούσε ότι, η επάλειψη του δέρματος με αυτή τη βλέννα, μπορεί να καταπολεμήσει την ξηρασία, να ανακουφίσει και να καταπραΰνει τους ερεθισμούς. Ο ίδιος αλλά και ο Γαληνός τα πρότειναν για την υδρωπικία και την κήλη, ενώ ο Πλίνιος τα συνιστούσε για τους στομαχόπονους και τις αιμορραγίες. Στον μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση των στοματικών ερεθισμών, της βρογχίτιδας, της φυματίωσης, αλλά και για τις πληγές και το σκορβούτο.

Είχαν το πλεονέκτημα να μην θεωρούνται ούτε ψάρια ούτε κρέας, και έτσι ήταν ένα ιδανικό φαγητό για τις περιόδους νηστείας. Οι Ρωμαίοι έφεραν τα σαλιγκάρια ως τροφή αλλά και ως φάρμακο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Εκτός από την κατανάλωση, τα σαλιγκάρια χρησιμοποιήθηκαν επίσης στο εμπόριο και σύντομα μετά άρχισαν να καλλιεργούνται. Για μια καλή ανταλλαγή, τα σαλιγκάρια έπρεπε να είναι παχύτερα, πιο γευστικά και με αυτό ήρθε η ιδέα της διατροφής τους με μια δίαιτα από ειδικά βότανα. Σύγχρονες τεχνικές συντήρησης χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα, η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο αλλά και από την εγχώρια αγορά, κάνει το μέλλον της εκτροφής σαλιγκαριού πολλά υποσχόμενο. Με τα αυγά του σαλιγκαριού παρασκευάζεται το σπάνιο, ιδιαίτερο και άριστης ποιότητας λευκό χαβιάρι.

Η διατροφική τους αξία έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες τροφές όπως:

Χαμηλές θερμίδες
Η θερμιδική τους αξία είναι 60-90 Kcal ανά 100 gr, μικρότερη από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών. Το περιεχόμενό τους σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται από 10% έως 16% του νωπού τους βάρους.

Μικρή περιεκτικότητα σε λίπη
Το μειωμένο λίπος περιορίζει τις παθήσεις του συκωτιού, την αρτηριοσκλήρωση, τη παχυσαρκία και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία
Περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, που ανακατασκευάζουν κατεστραμμένους ιστούς του πεπτικού συστήματος, ευεργετικά λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, της παχυσαρκίας και των παθήσεων του ήπατος και έχουν πολύ λιγότερα βακτηρίδια σε σύγκριση με άλλα κρέατα.

Περιέχουν επίσης:
Ασβέστιο
200-700 mg/100gr, ποσότητα πολύ σημαντική, ειδικά σε περιόδους νηστείας.

Σελήνιο
27,4 μg/100gr, προσφέροντας ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν από καρδιοπάθειες και καρκίνο (κυρίως του προστάτη). Συμβάλλουν επίσης στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μαγνήσιο
Μια μερίδα 85 gr περιέχει 212μg μαγνησίου, δηλαδή το 53% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Το ορυκτό αυτό συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και μπορεί επίσης να βοηθήσει να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση χαμηλή, μειώνοντας περαιτέρω την πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Βιταμίνη Ε
Οι ενήλικες χρειάζονται 15μg βιταμίνης Ε καθημερινά. 85 gr σαλιγκαριών περιέχουν 4,2μg βιταμίνης Ε. Σύμφωνα με έρευνες, η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε μαζί με υψηλές ποσότητες βιταμινών C, Α και καροτενοειδών, μπορεί να αποτρέψει τον εκφυλισμό της όρασης.

Λεκτίνη
Είναι μια πλούσια πηγή της πολύτιμης λεκτίνης, διαθέτοντας αντικαρκινικές ιδιότητες και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Αλλαντονίνη, κολλαγόνο και ελαστίνη
Η βλέννα των σαλιγκαριών είναι εξαιρετικά πλούσια στα τρία αυτά ευεργετικά στοιχεία για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων και των οστών. Περιέχει επίσης ένα πεπτίδιο χαλκού, το οποίο θεωρείται ως η μοναδική πηγή μιας ουσίας για τη δημιουργία κρεμών που είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση των ουλών και των τραυμάτων.

Ολιγοσακχαρίτες
Ο ορός που εκκρίνεται από τα σαλιγκάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ολιγοσακχαριτών που δρουν ενυδατικά στο δέρμα, αντιμετωπίζοντας την ακμή, ενισχύοντας τη φυσική λάμψη και προστατεύοντας τα κύτταρα του δέρματος από τις περιβαλλοντικές βλάβες.

Φωτεινή Πουρνάρα

https://www.itrofi.gr

Διατροφή

10 φυσικά κατασταλτικά της όρεξης που σας βοηθούν να χάσετε βάρος
Η υπερβολική πείνα και η επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα ακόμα και μετά από ένα γεύμα μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση βάρους. Ορισμένα βότανα και φυτά που ίσως έχετε ήδη στην κουζίνα σας, αλλά και άλλα πιο εξωτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της όρεξης και στον έλεγχο της απώλειας βάρους με υγιή τρόπο.

Τριγωνέλα (Fenugreek)
Η γαλακτομανάνη, ένας υδατοδιαλυτός πολυσακχαρίτης που βρίσκεται στους σπόρους της τριγωνέλας θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση του βάρους καθώς ενεργοποιεί την κατανομή του λίπους και το μεταβολισμό του σακχάρου στο σώμα. Το φυτό είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ίνες. Περιέχει περίπου 75% υδατοδιαλυτές ίνες που αυξάνουν τον ρυθμό μεταβολισμού του σώματος. Αυτό ενεργοποιεί αυτόματα την καύση του λίπους που έχει εναποτεθεί στην κοιλιά και σε άλλους λιπώδεις ιστούς. Έχει τη δυνατότητα να μειώσει την αίσθηση της πείνας και προάγει το αίσθημα κορεσμού.

Γλυκομανάνη
Πρόκειται για μια φυσική, υδατοδιαλυτή διαιτητική ίνα που εξάγεται από τις ρίζες ενός είδους γλυκοπατάτας γνωστής ως konjac. Διατίθεται ως συμπλήρωμα, σε μείγματα ποτών και προστίθεται επίσης σε τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, τόφου και αλεύρι. Το konjac αναπτύσσεται σε τροπικές περιοχές της Ανατολικής Ασίας και οι ίνες αποτελούν σχεδόν το μισό του ξηρού βάρους της ρίζας του φυτού. Η γλυκομανάνη μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 50 φορές το βάρος της σε νερό. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και καθώς καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι, προάγει την αίσθηση πληρότητας, μειώνοντας την πρόσληψη τροφής σε ένα επόμενο γεύμα. Όπως και άλλες διαλυτές ίνες, μειώνει την απορρόφηση των πρωτεϊνών και λιπών.

Gymnema Sylvestre
Το Gymnema sylvestre είναι ένα βότανο που βρίσκεται στα τροπικά δάση της Ινδίας και της Ασίας. Έχει ιστορική χρήση ως θεραπεία για το διαβήτη και την αρθρίτιδα και πρόσφατα έχει χρησιμοποιηθεί ως πολυ-υποστηρικτική θεραπεία για τη διαχείριση βάρους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την όρεξη για γλυκά, την απορρόφηση της ζάχαρης κατά την πέψη και να προωθήσει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το φυτό περιέχει μια σειρά ενώσεων, όπως οι όξινες γλυκοσίδες και οι ανθροκινόνες και το κύριο βιοδραστικό συστατικό της, γνωστό ως γυμνεμικό οξύ, βρίσκεται στα φύλλα και τις ρίζες του. Το γυμνεμικό οξύ είναι αναστολέας της γλυκύτητας που σημαίνει ότι όταν το καταναλώνετε, γεμίζει τους υποδοχείς της γεύσης σας, εμποδίζοντας την πρόσληψη γλυκόζης στους ίδιους υποδοχείς και μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την επιθυμία για ζάχαρη και γλυκά.

Griffonia Simplicifolia (5-HTP)
Το Griffonia Simplicifolia ή η 5-υδροξυτρυπτοφάνη είναι μια φυσικά απαντώμενη ουσία που προέρχεται από τους σπόρους ενός θάμνου της δυτικής Αφρικής. Η παραδοσιακή χρήση των σπόρων είναι ως επί το πλείστον για τα νεύρα και συνδέεται στενά με τις γνωστές δράσεις του 5-HTP. Το 5-ΗΤΡ μετατρέπεται άμεσα σε σεροτονίνη στον εγκέφαλο και έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη διάθεση, το άγχος και την απώλεια βάρους. Σε σύγκριση με την τρυπτοφάνη που είναι ένα συνηθισμένο συμπλήρωμα για την ενίσχυση των επιπέδων σεροτονίνης, το 5-HTP έχει αυξημένο ρυθμό απορρόφησης και μπορεί να διασχίσει πολύ εύκολα το αιματοεγκεφαλικό φράγμα. Το φυτό Griffonia simplicifolia είναι η μεγαλύτερη πηγή της ένωσης 5-ΗΤΡ. Οι σπόροι του περιέχουν έως και 20% 5-HTP, κατά βάρος. Το 5-ΗΤΡ χρησιμοποιείται συχνά για τον έλεγχο της όρεξης και τον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη φυσική αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που συνδέεται άμεσα με την αίσθηση της πείνας. Το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά κάποια ποσότητα 5-ΗΤΡ μέσω της διάσπασης της τρυπτοφάνης, ενός βασικού αμινοξέος που βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα φασόλια.

Caralluma Fimbriata
Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των κάκτων και μεγαλώνει σε άγρια μορφή ​​στην Ινδία. Οι Ινδοί το έτρωγαν ως λαχανικό εδώ και αιώνες και εκμεταλλεύτηκαν τις ικανότητες καταστολής της όρεξης κατά τη διάρκεια εποχών πείνας. Τρώγεται ωμό από τους κυνηγούς, ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρουν τρόφιμα αλλά και βρασμένο ή σε μορφή chutney ή πίκλας. Το Caralluma περιέχει κάποια φυτοχημικά που εμποδίζουν τη δράση δύων ενζύμων (citrate lyase και malonyl Coenzyme Α) που εμπλέκονται στην παραγωγή λίπους, αναγκάζοντας έτσι το σώμα να αρχίσει να καίει τα δικά του αποθέματα λίπους, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την απώλεια λίπους.

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
Το πράσινο τσάι είναι ένα φυσικό διεγερτικό που δρα όπως ο καφές, αλλά έχει και το πρόσθετο πλεονέκτημα της βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών. Μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε το τσιμπολόγημα και οι διατροφολόγοι λένε ότι οι κατεχίνες που περιέχει βοηθούν στην αναστολή της μετακίνησης της γλυκόζης στα λιποκύτταρα, γεγονός που επιβραδύνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει την υψηλή ινσουλίνη και την επακόλουθη αποθήκευση λίπους. Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της ορμόνης χολοκυστοκινίνης που ρυθμίζει την όρεξη.

Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA)
Το CLA είναι ένα φυσικώς απαντώμενο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ανήκει στην οικογένεια των ωμέγα λιπαρών και αποτελείται από ένα μείγμα τουλάχιστον 28 ισομερών του λινολεϊκού οξέος – ενός βασικού ωμέγα-6 πολυακόρεστου. Είναι επίσης ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής που πιστεύεται ότι βοηθά στην απώλεια λίπους, τη διατήρηση της απώλειας βάρους και στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 που συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία. Ο τύπος CLA που βρίσκεται στα συμπληρώματα γίνεται με χημική τροποποίηση των φυτικών ελαίων. Στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, το βρίσκουμε με τη μορφή χαπιού ή σιροπιού. Το CLA είναι ιδιαίτερα γνωστό για την καταπολέμηση του λίπους στην κοιλιακή περιοχή.

Garcinia Cambogia
Βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους και μειώνει την πείνα. Διάφορα είδη φυτών της Νότιας Ασίας του γένους Garcinia (ιδιαίτερα το Garcinia cantbogia) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδροξυκιτρικό άλας (HCA), το οποίο είναι και το δραστικό συστατικό τόσο σε αυτό όσο και σε πολλά άλλα προϊόντα απώλειας βάρους που κυκλοφορούν. Προκαταρκτική έρευνα υποδηλώνει ότι το garcinia αναστέλλει και μειώνει τη συσσώρευση των λιπιδίων στα λιπώδη κύτταρα στο ήπαρ. Το υδροξυκιτρικό οξύ θεωρείται επίσης ότι βελτιώνει την αντοχή κατά την άσκηση, αυξάνοντας την οξείδωση των λιπιδίων και μειώνοντας τη χρήση των υδατανθράκων.

Yerba Mate
Είναι ένα ρόφημα της νοτίου Αμερικής που παρασκευάζεται από τα φύλλα του δέντρου. Το δέντρο mate καλλιεργείται στα τροπικά δάση της Αργεντινής, της Παραγουάης, της Ουρουγουάης και της Βραζιλίας και είναι το εθνικό ποτό αυτών των χωρών. Για αιώνες, οι φυλές της Νότιας Αμερικής καταναλώνουν το yerba mate για τα αναζωογονητικά αποτελέσματά του. Τα φύλλα του δέντρου περιέχουν 15 αμινοξέα, 24 μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, περιέχει καφεΐνη, θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη, τα οποία βρίσκονται και στη σοκολάτα, τον καφέ και το τσάι. Αυτά τα συστατικά τονώνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνουν την όρεξη, αυξάνουν τη μυϊκή χαλάρωση και λειτουργούν ως διουρητικό. Επηρεάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό και την εναπόθεση των λιπών με τρόπο που μειώνει την αύξηση του σωματικού βάρους, ενισχύει το ρυθμό με τον οποίο καίγονται οι θερμίδες, ελέγχει την όρεξη καθυστερώντας την γαστρική απόρριψη και προάγοντας τη δραστηριότητα των κορεσμένων ορμονών και εξισορροπεί τη γλυκόζη και το επίπεδο ινσουλίνης, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο της όρεξης και στην καύση του κοιλιακού λίπους.

Καφές
Μια μέτρια ποσότητα καφέ μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του μεταβολισμού και στην καταστολή της όρεξης. Το μυστικό του καφέ; Η καφεΐνη, μαζί με τα αντιοξειδωτικά από τους κόκκους του καφέ. Απλά μην ακυρώσετε αυτά τα καλά αποτελέσματα με πάρα πολύ ζάχαρη ή κρέμα!

Όλα αυτά τα φυσικά κατασταλτικά της όρεξης όπως και σχεδόν κάθε άλλη στρατηγική απώλειας βάρους, δεν λειτουργούν μεμονωμένα. Ο μόνος σωστός τρόπος για να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα, είναι να αλλάξετε μόνιμα τον τρόπο ζωής σας. Συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο για ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο και μην ξεχνάτε να ασκείστε. Η λήψη συμπληρωμάτων από βότανα δεν θα είναι αποτελεσματική από μόνη της.

Φωτεινή Πουρνάρα

https://www.itrofi.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή