Σεπτεμβρίου 20, 2019

Διατροφή

Μια γευστική και υγιεινή πρόταση για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού είναι το νεκταρίνι.

Το νεκταρίνι «συγγενεύει» με το ροδάκινο, έχοντας παρόμοια γεύση αλλά και περιεκτικότητα σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Πρόκειται για ένα τρόφιμο που πέρα από το ξεχωριστό άρωμα και τη γλυκιά του γεύση, συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό.

Αναφορικά με τα μικροθρεπτικά του συστατικά, το νεκταρίνι περιέχει βιταμίνη Α, που συνδέεται στενά με την υγεία των ματιών και τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και βιταμίνες Ε και C, που ασκούν αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που «ευθύνονται» για τη δημιουργία οξειδωτικού στρες και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Από την άλλη, είναι πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και καλίου, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, τα νεκταρίνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικά συστατικά που έχει φανεί ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική και αντικαρκινική δράση, ενώ αποδίδουν μόλις 60 θερμίδες ανά τεμάχιο, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το σωματικό τους βάρος.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διατροφή

Είναι γεγονός ότι το φθινόπωρο πεινάμε περισσότερο, επειδή η θερμοκρασία μειώνεται και η όρεξη για φαγητό μεγαλώνει.

Ωστόσο, και τους καλοκαιρινούς μήνες επειδή προσπαθούμε να προσέξουμε τη διατροφή μας λόγω παραλίας, έχουμε περισσότερες λιγούρες και πεινάμε αρκετά συχνά.

Η στέρηση φέρνει πείνα, λένε οι ειδικοί και όταν κάνουμε δίαιτα είναι αλήθεια ότι σκεφτόμαστε περισσότερο το φαγητό.

Συμβαίνει όμως συχνά, να πεινάμε πάλι παρόλο που έχουν περάσει μόλις δύο ώρες από το τελευταίο μας γεύμα.

Εχει τύχει να έχουμε φάει πρωινό πριν πάμε στο γραφείο και ενώ το ρολόι δεν έχει δείξει ακόμα 12, λιγουρευόμαστε το περιεχόμενο του τάπερ μας.

Η αλήθεια είναι ότι η πείνα είναι ένα αρκετά ενοχλητικό αίσθημα που απασχολεί τις περισσότερες απο εμάς και μας επηρεάζει στην καθημερινότητά μας. Δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, δεν έχουμε ενέργεια και σίγουρα έχουμε εκνευρισμό.

Οταν πεινάμε συνέχεια, τσιμπολογάμε περισσότερο με αποτέλεσμα να αυξάνεται σταδιακά το βάρος μας. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Αν πιάνεις συνεχώς τον εαυτό σου να πεινάει και να λιγουρεύεται κάτι αλμυρό ή γλυκό, τότε μάλλον πρέπει να διαβάσεις τους παρακάτω 8 λόγους:

1. Εχεις άγχος και στρες

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που σε στρεσογόνες περιόδους τρώνε παραπάνω. Αυτό αναφέρεται ως «συναισθηματική διατροφή», δηλαδή ξεσπούν στο φαγητό για να νιώσουν καλύτερα.

2. Τα κυρίως γεύματά σου δεν είναι επαρκή

Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων είτε διατροφές που δεν περιλαμβάνουν λαχανικά και πρωτεϊνη μπορεί να δημιουργήσουν ένα συνεχές αίσθημα πείνας και κενού.

3. Δεν πεινάς, διψάς

Οταν δεν πίνουμε αρκετό νερό έχουμε την αίσθηση ότι πεινάμε. Η αφυδάτωση πολλές φορές παρερμηνεύεται από τον εγκέφαλο σαν πείνα.

4. Είσαι κουρασμένη

Κοιμάσαι καλά; Ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού. Οποιος δεν κοιμάται καλά την προηγούμενη μέρα έχει τάση να τρώει περισσότερο και να αναζητά τροφές που έχουν πολλές θερμίδες. Όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο περισσότερο νιώθεις ότι πεινάς.

5. Τρως βιαστικά

Μήπως τρως πολύ βιαστικά και δεν αφήνεις τον εαυτό σου να απολαυσει το γεύμα του; Πάρε το χρόνο σου, κάθισε κάτω και μάσησε αργά κάθε μπουκιά, ώστε να δώσεις χρόνο στον εγκέφαλό σου να στείλει μήνυμα στο σώμα ότι είναι γεμάτο.

6. Δεν έφαγες πρωινό

Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές αλλά ο καφές το πρωί δεν είναι πρωινό. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μην το παραλείπεις επειδή δεν έχεις χρόνο.

7. Τρως επεξεργασμένες τροφές

Οι επεξεργασμένες τροφές επειδή περιέχουν ζάχαρη αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της εντείνει την αποθήκευση λίπους και αυξάνει την όρεξη.

8. Βομβαρδίζεσαι από food porn

Με τις εικόνες των τροφίμων να περνούν από μπροστά σου 24 ώρες το 24ωρο δεν αποτελεί έκπληξη που λαχταράς συνεχώς να φας κάτι από αυτό που βλέπεις.

bovary.gr

Διατροφή

Τα αντικαταθλιπτικά σποράκια που μειώνουν την χοληστερόλη

Νίκη Ψάλτη

Για όσους συνηθίζουν να τρώνε πασατέμπο σαν να μην υπάρχει αύριο, υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να μην σταματήσουν!

Ο αγαπημένος μας πασατέμπος είναι ο κολοκυθόσπορος μια και προέρχεται από τα σπόρια της κολοκύθας. Το ιταλικό του προσωνύμιο σημαίνει ότι είναι η κατάλληλη επιλογή για να περνάμε την ώρα μας.

Είναι όμως και η ενδεδειγμένη επιλογή για την υγεία μας σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία.

Ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα ω- λιπαρά οξέα και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Είναι επίσης πλούσιος φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο θεωρείται γιατροσόφι για τον πονοκέφαλο. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών που βρίσκονται σε ένταση. Επίσης του αποδίδεται αντικαταθλιπτική δράση χάρη στα ευεργετικά ω-λιπαρά οξέα που περιέχει. Μάλιστα στην ανατολική κινεζική ιατρική τα σποράκια του πασατέμπου θεωρούνται αντικαταθλιπτικά!

Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες γι’ αυτό και βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Ακόμη εικάζεται ότι χάρη στο διατροφικό του προφίλ είναι πολύτιμος σύμμαχος για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και τη μείωση της χοληστερόλης.

Υπάρχουν δε ερευνητικά στοιχεία που συσχετίζουν την κατανάλωση πασατέμπο με την αναγέννηση των κυττάρων του παγκρέατος γι΄αυτό και θεωρείται ιδανική επιλογή για διαβητικούς.

ygeiamou.gr

Διατροφή

Η ψημένη υπερτροφή που ρίχνει τη χοληστερόλη
Η σαρδέλα είναι μια χαρακτηριστική θαλασσινή γεύση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Αποτέλεσε το πρώτο ψάρι που κονσερβοποιήθηκε και πλέον είναι γνωστή, πέρα από την ιδιαίτερη γεύση της, για τις ευεργετικές ιδιότητες που της έχουν αποδοθεί λόγω της αξιόλογης σύστασής της σε θρεπτικά συστατικά.

Τα δυνατά χαρακτηριστικά της σαρδέλας:

Ω-3 λιπαρά οξέα: Μεταξύ των ευεργετικών επιδράσεων της κατανάλωσης της σαρδέλας είναι η βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, δηλαδή ΕΡΑ και DHA. Τα παρόντα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην ποσότητα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα.

Βιταμίνη Β12: Η υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 συμβάλλει επίσης στις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές της. Η Β12 παίζει καθοριστικό ρόλο στο να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, η οποία φαίνεται να συμβάλλει στην αθηροσκληρυντική διαδικασία των αγγείων.

Σελήνιο: Η σαρδέλα είναι ένα από τα πλουσιότερα τρόφιμα σε σελήνιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει συνδεθεί με την αυξημένη προστασία από καρκίνο και σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, ενώ συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του θυρεοειδούς αδένα.

Φώσφορος και ασβέστιο: Ο φώσφορος είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο το οποίο απαιτείται από κάθε κύτταρο του σώματος για να λειτουργήσει σωστά. Το ασβέστιο έχει δομικό ρόλο και συμβάλλει μαζί με τον φώσφορο στην οστεοποίηση, στην πήξη του αίματος και στην σύσπαση των μυών.

Βιταμίνη D: Αποτελεί μία πλούσια πηγή βιταμίνης D, της οποίας τα οφέλη στην υγεία των οστών είναι γνωστά.

Πρωτεΐνες: Τέλος, η σαρδέλα αποτελεί άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, την οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας για να συνθέσει και να ανανεώσει τις πρωτεΐνες των ιστών του, καθώς και άλλες πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο.

ygeiamou.gr

Διατροφή

Κρόκοι αυγού, αβοκάντο και άλλες 7 σούπερ τροφές που επιταχύνουν το αδυνάτισμα

Το τι πρέπει να κάνουμε για να αδυνατίσουμε είναι λίγο πολύ γνωστό.

Πολύ νερό, λιγότερα γλυκά, λιγότερο ψωμί και ζυμαρικά, λιγότερες πίτσες και μπέργκερ, λιγότερο από όλα.

Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης είναι ο μόνος κανόνας που πραγματικά πρέπει να ακολουθείς αν θέλεις να χάσεις κιλά.

Η τέλεια δίαιτα δεν υπάρχει. Ο στόχος που θα βάλεις πρέπει να είναι εφικτός.

Ένα συχνό πρόβλημα όταν κάνουμε δίαιτα είναι ότι πεινάμε συνέχεια. Γι΄ αυτό πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές που μας χορταίνουν και που ταυτόχρονα επιταχύνουν τον μεταβολισμό μας.

Έτσι αυξάνοντας τη κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορούμε να διευκολύνουμε την απώλεια βάρους. Αλλωστε, αυτός δεν είναι ο αρχικός σκοπός μας;

Ας δούμε παρακάτω τις σούπερ τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα:

1. Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός σε κρατάνε χορτάτη για πολλές ώρες, μιας και έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα. Μπορείς να αφαιρέσεις το λίπος της κοιλιάς σου καταναλώνοντας τον άγριο σολομό σε τακτική βάση. Τα ωμέγα-3 στον άγριο σολομό συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία συρρικνώνει το λίπος από τη μέση σου. Ο άγριος σολομός ενεργοποιεί επίσης τον θυρεοειδή για ταχύτερο μεταβολισμό.

2. Σπόροι Chia

Είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Περιέχουν 11 γραμμάρια φυτικές ίνες και έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι σπόροι Chia μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης.

3. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτεΐνες με υψηλή θερμογόνο δράση, οι οποίες συμβάλλουν σε αυξημένες καύσεις άρα και στην απώλεια λίπους. Ενα βασικό πλεονέκτημα που έχουν είναι η δυνατότητά τους να προωθήσουν ένα αίσθημα πληρότητας. Αυτό το αίσθημα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες όλη την ημέρα. Εκτός του ότι είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι η πιο χορταστική θρεπτική ουσία, τα αμύγδαλα περιέχουν έναν ξεχωριστό συνδυασμό λιπαρών οξέων και φυτικών ινών που ικανοποιεί την πείνα. Ετσι αν φας λίγα αμύγδαλα πριν από κάθε γεύμα σου, θα δεις ότι δεν θα πεινάς τόσο πολύ και θα φας πολύ λιγότερο.

4. Αυγά

Τα θρεπτικά στοιχεία και οι πρωτεΐνες των βραστών αυγών είναι ικανές να κατευνάσουν την πείνα και να βελτιώσουν τη δίαιτά σου. Οι κρόκοι αυγών περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους καταναλώνεις με μέτρο.

5. Αβοκάντο

Πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμινών C και E). Λόγω του ωφέλιμου ελαϊκού οξέος που περιέχει, ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας και συμβάλλει στην απώλεια βάρους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

6. Βούτυρο Ghee

Το Ghee (γκι) είναι ένα είδος «καθαρού» βουτύρου και έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τον τελευταίο καιρό σαν εναλλακτική λύση του βουτύρου, με πρόσθετα οφέλη. Δεν περιέχει λακτόζη, καθιστώντας το κατάλληλο και για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το ghee αποτελεί έναν συνδυασμό κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

7. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία επηρεάζουν το πώς το σώμα καίει θερμίδες και έτσι η αύξηση της πρόσληψής τους μπορεί να επηρεάσει θετικά το μεταβολισμό.

8. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο βοηθά στην απώλεια βάρους και κόβει την όρεξη σύμφωνα με έρευνες. Λίγες σταγόνες ωμού ελαιόλαδου στις σαλάτες και στα φαγητά αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, κόβει την πείνα και βοηθά στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων.

9. Γαλακτομικά πλήρους λίπους
Προτίμησε πλήρες γιαούρτι γιατί είναι πιο χορταστικό από τις εκδοχές με χαμηλά λιπαρά. Το ίδιο ισχύει και για το γάλα. Το πλήρες γάλα είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η Α και η Ε.

bovary.gr

Διατροφή

Παραδοσιακά οι Ιάπωνες θεωρούσαν ότι το ασιτάμπα έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία και μια νέα μελέτη μάλλον παρέχει και την επιστημονική επιβεβαίωση

Ουσία που βρίσκεται στο ιαπωνικό φυτό ασιτάμπα (Ashitaba) φαίνεται ότι επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση.

Η 4,4′-διμεθοξυχαλκόνη (DMC) έχει ιδιότητες που επιμηκύνουν το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 20% κατορθώνοντας να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, όπως έδειξε μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Graz στην Αυστρία που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Παραδοσιακά οι Ιάπωνες θεωρούσαν ότι το ασιτάμπα έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία και η νέα αυτή μελέτη μάλλον παρέχει και την επιστημονική επιβεβαίωση. «Είναι πάντα ωραίο να βρίσκεις επιστημονική λογική σε μια πεποίθηση που προκύπτει από την παράδοση», ανέφερε ο Frank Madeo καθηγητής στο Ινστιτούτο Μοριακών Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Graz.

Η δράση της DMC

Ο Δρ. Madeo, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως η ουσία DMC, η οποία περιέχεται στα φύλλα του ασιτάμπα, πυροδοτεί μία διαδικασία που αποκαλείται αυτοφαγία. Πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία η οποία βοηθά στο «καθάρισμα των κυτταρικών σκουπιδιών» που συσσωρεύονται με την πάροδο των ετών και προκαλούν μία σειρά παθήσεων. «Ουσιαστικά είναι μία διαδικασία καθαρισμού και ανακύκλωσης. Αφαιρεί τα περιττά υλικά, ειδικά τα κυτταρικά απορρίμματα όπως οι συσσωρευμένες πρωτεΐνες», ανέφερε ο Δρ. Madeo.

Η DMC ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών και αποτέλεσε την τελική επιλογή των ερευνητών οι οποίοι αποφάσισαν να εστιάσουν σε αυτή μετά από εξέταση 180 ουσιών της ίδια ομάδας.

Πώς η DMC επηρεάζει τα κύτταρα

Μετά από την αρχική εξέταση εστίασαν στην DMC και άρχισαν να ερευνούν πώς η ουσία επηρεάζει τα κύτταρα. Ανακαλύφθηκε, λοιπόν, πως όντως η DMC βοηθούσε στην προστασία τους από τις επιδράσεις της γήρανσης και ότι δρούσε τόσο καλά ή και ακόμα καλύτερα από κάποιους από τους παράγοντες που ήταν γνωστοί για την ικανότητά τους να προστατεύουν τα κύτταρα, όπως η ρεσβερατρόλη. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τότε τις επιδράσεις της DMC στα κύτταρα τόσο σε σκουλήκια όσο και σε φρουτόμυγες.

«Η αξιοσημείωτη δράση της DMC επιμήκυνε το μέσο προσδόκιμο ζωής αμφότερων των οργανισμών που χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα κατά 20%», εξήγησε ο Δρ. Madeo.

Επιπλέον δοκιμές έδειξαν ότι η DMC βοήθησε να προστατευθούν τα καρδιακά κύτταρα ποντικιών χάρη στη διαδικασία της αυτοφαγίας. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση της DMC σε αρκετούς τύπους ανθρωπίνων κυττάρων και εντόπισαν μια δράση για την επιβράδυνση της γήρανσης.

«Τα πειράματα υποδεικνύουν ότι οι επιδράσεις της DMC μπορούν να εφαρμοστούν και στους ανθρώπους ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε τις κλινικές μελέτες», κατέληξε ο ερευνητής.

ygeiamou.gr

Διατροφή

Η δίαιτα του Χάρβαρντ είναι ένας εύκολος τρόπος και να χάσουμε κιλά, και να διατηρήσουμε τη φόρμα και να έχουμε καλή υγεία.

Ολοι έχουμε στο μυαλό μας την πυραμίδα διατροφής. Ενας οδηγός πραγματικά αξέχαστος. Σπόροι και δημητριακά, φρούτα και λαχανικά στη βάση, ζωικά προϊόντα και γαλακτοκομικά να ακολουθούν και στην κορυφή λίπη, έλαια και γλυκά στην κορυφή.

Οι καιροί όμως άλλαξαν. Τα φρούτα και τα λαχανικά πλέον κυριαρχούν. Τα υγιή λίπη είναι πανταχού παρόντα. Και αντί το κλειδί της όλης διατροφής να βρίσκεται στο μέγεθος της μερίδας πλέον βρίσκεται στη μεγάλη εικόνα της ημερήσιας διατροφής. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει το σύνολο οδηγιών διατροφής του Χάρβαρντ.

«Οι ειδικοί προσπάθησαν να μας καθοδηγήσουν μέσα στα τελευταία χρόνια, συνιστώντας στόχους ημερήσιων μερίδων φαγητού - όπως πέντε με οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Αλλά η η άποψη του καθενός για το μέγεθος της μερίδας μπορεί να διαφέρει», αναφέρει το άρθρο. «Αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση».
Η δίαιτα του πιάτου, από το Χάρβαρντ

Οι οδηγίες του Χάρβαρντ, υπό το όνομα «πιάτο υγιεινής διατροφής» θέλουν το υγιεινό πιάτο να περιέχει 50% λαχανικά και φρούτα (με τα λαχανικά να παίρνουν ένα ελαφρώς μεγαλύτερο τμήμα του γεύματος). Το ένα τέταρτο του πιάτου να περιέχει υγιείς πρωτεΐνες και το ένα τρίτο ολόκληρους σπόρους (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, βρώμη, κριθάρι, κινόα, σίκαλη). Ωστόσο, από το πιάτο υγιεινής διατροφής του Χάρβαρντ απουσιάζουν τα υγιή λίπη. «Χρησιμοποιήστε υγιή έλαια (όπως ελαιόλαδο) για το μαγείρεμα, τη σαλάτα και στο τραπέζι. Αποφύγετε τα trans-λιπαρά», συμβουλεύει το site.

Σύμφωνα με το Χάρβαρντ, καθείς, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του θα πρέπει να ακολουθεί διαφορετική διατροφή. Για παράδειγμα, οι συστάσεις για γυναίκες ηλικίας 19 έως 30 ετών είναι δίαιτα των 2.000 θερμίδων που περιλαμβάνουν 2.5 φλιτζάνια λαχανικών, 1.5 φλιτζάνια φρούτων, μισό φλιτζάνι δημητριακών ολικής αλέσεως, 140 με 170 γραμμ. πουλερικών, κρέατος ή ψαριών, 3 φλιτζάνια γαλακτοκομικών προϊόντων και 1 με 2 κουταλιές υγρών ελαίων.
Τα θετικά της δίαιτας του πιάτου, του ΧάρβαρντΤο καλό με τη διατροφή του Χάρβαρντ είναι ότι δεν βάζει αυστηρούς κανόνες αλλά δίνει γενικές οδηγίες. «Κάντε μονάδα μέτρησης την κούπα ή τα μάτια σας», υποστηρίζει. Στην πραγματικότητα οι λιγότερο δύσκαμπτες οδηγίες αφήνουν χώρο να είστε δημιουργικοί και ευέλικτοι στην κουζίνα και να έχουν αρκετή φαντασία τα πιάτα σας. «Κάνε ένα ενδιαφέρον μίγμα», συνιστά το Χάρβαρντ. «Βάλτε φασόλια, καρύδια και σπόρους στις σαλάτες.

Προσθέστε σοτέ λαχανικά όπως κολοκυθάκι ή ντομάτα σε μια ομελέτα. Φτιάξτε ένα χυμό με μούρα, σπόρους και μπανάνες. Είναι ένας διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος να οικοδομήσουμε τους καθημερινούς στόχους με ανταμοιβή την καλή υγεία.
Πηγή: iefimerida.gr

Διατροφή

Οι βανίλιες και τα φρέσκα δαμάσκηνα με το πλεονέκτημα των πολλών διαφορετικών ποικιλιών, είναι εύκολα καλλιεργήσιμα και διαθέσιμα από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Μπορεί να χάνονται μέσα στη δόξα και την ποικιλία των κλασσικών καλοκαιρινών φρούτων, τα δυνατά όμως αρώματα, η γλύκα αλλά και τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους είναι αυτά που τους δίνουν επάξια μια θέση στο τραπέζι μας.

Η βανίλια είναι ποικιλία του γένους Προύμνη (Prunus domestica) και ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Στην ίδια οικογένεια συναντάμε τα δαμάσκηνα–από το λατινικό prunum damascenum, «plum of Damascus» και πολλές άλλες ονομασίες, ποικιλίες και συγγένειες ανά τον κόσμο. Καταγωγή του ευρωπαϊκού δαμάσκηνου θεωρείται η περιοχή γύρω από την Κασπία Θάλασσα και τα Καυκάσια Όρη ενώ λέγεται πως παραγωγή και καλλιέργεια από ανθρώπινο χέρι ξεκίνησαν στην Δαμασκό της Συρίας απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Το ασιατικό πάλι (Prunus salicina) έχει τις ρίζες του στην Κίνα, παρ’ότι διαδόθηκε από την Ιαπωνία και την Καλιφόρνια, όπου κι εκεί συναντάμε πλέον αρκετές ποικιλίες, μεγέθη και χρώματα.

Η Προύμνη που σήμερα μας φέρει από τους πιο νόστιμους καρπούς, τοποθετείται στα αρχαιότερα χρόνια με ηλικία 2000 ετών τουλάχιστον και είναι δέντρα που ευδοκιμούν εύκολα σε διάφορα χώματα και κλίματα. Ακόμη και στην αρχαία ρωμαϊκή εποχή, υπήρχαν ήδη πάνω από 300 ποικιλίες ευρωπαϊκών δαμάσκηνων. Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος αναφέρει ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών ποικιλιών. Η αξιόλογη υπακτική δράση του δαμάσκηνου ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες και τους Άραβες ιατρούς.

Οι βανίλιες αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο. Επιπλέον περιέχουν φλαβονοειδή που έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Γενικά επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως τα φρούτα που ανήκουν στο χρωματικό φάσμα του μωβ έως σκούρο κόκκινο, είναι πάρα πλούσια σε αντιοξειδωτικά κι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. 100 γραµµάρια βανίλιας µας παρέχουν 46 θερµίδες.

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C, κάλιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο καθώς και σε φυτικές ίνες. Περιέχουν φυσικά σάκχαρα και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες (20 ανά τεμάχιο), δεν περιέχουν λιπαρά και χοληστερόλη.

Τα αποξηραμένα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα και επιβραδύνουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται με τη γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου. Και αυτό επειδή προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση, ασκούν αντικαρκινική δράση, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία.

Μας προσφέρουν ενέργεια, ενισχύουν τα οστά και η αντιφλεγμονώδης δράση των πολυφενολών στα δαμάσκηνα βοηθά στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και την ισορροπία της χοληστερόλης.

Οι βανίλιες και τα δαμάσκηνα καταναλώνονται ωμά, μαρμελάδα, κομπόστα, χυμό, σε φρουτοσαλάτες αλλά και ως γέμιση σε τάρτες ή ψητά στο φούρνο. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν ενδείκνυνται σε όσους πάσχουν από σάκχαρο

itrofi.gr

Διατροφή

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, Β6, Β1, C), λυκοπένιο, β-καροτένιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Η περιεκτικότητά του σε σάκχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή (1 φλιτζάνι τσαγιού καρπούζι περιέχει μόνο 40 θερμίδες), ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη και χοληστερόλη.

Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη, ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας, του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.

Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων (καρδιαγγειακά νοσήματα) και διάφορων μορφών καρκίνου (καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι βιολογικά περισσότερο διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη τομάτα!

Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin η οποία βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.

Το καλοκαιρινό αυτό φρούτο δεν αποτελεί μόνο έναν γευστικό και θρεπτικό καρπό, αλλά και 'εξαιρετικό φάρμακο'.

Ο χυμός του προκαλεί έντονη διούρηση, λόγω της κιτρουλίνης και της αργινίνης που περιέχει (ουσίες που συμμετέχουν στον κύκλο της ουρίας).

Καθαρίζει το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και το πύον.

Το καρπούζι συμβάλλει και στη βελτίωση παθήσεων του ήπατος, σε κυστίτιδες, στην ουρική αρθρίτιδα και σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, ενώ με το συνδυασμό των πολύτιμων στοιχείων του απομακρύνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Επίσης, οφελεί πολύ αυτούς που πάσχουν από ίκτερο. Ακόμη, τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα μπορούν να κρατήσουν το δέρμα σε άψογη κατάσταση.

Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει και τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Έρευνες δείχνουν ότι μετά από ολιγοήμερη διατροφή μόνο με καρπούζι η δίψα, η πολυουρία και η φαγούρα εξαφανίζονται και η αναλογία σακχάρου στα ούρα γίνεται φυσιολογική.

Επιπλέον, για τους καρδιοπαθείς, ειδικά σε αυτούς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, είναι ωφέλιμη η κατανάλωση χυμού καρπουζιού σε συνδυασμό με μέλι το πρωί με άδειο στομάχι.

Προσοχή στην κατανάλωση καρπουζιού θα πρέπει να δείχνουν τα άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα, διότι το καρπούζι αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση.

Το καρπούζι χρησιμοποιείται σε γρανίτες, σε φρουτοσαλάτες, συνδυάζεται με τυριά χαμηλών λιπαρών, με δημητριακά και κρύο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και σε αλκοολούχα ποτά.

 

Έφη Δέδε
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
dede @ logodiatrofis.gr

Διατροφή

Θαυματουργό ρόφημα εντατικής αποτοξίνωσης: Πώς θα αδυνατίσεις χωρίς να το καταλάβεις καν
Αυτή η νέα συνήθεια θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σου, θα σε γεμίσει ενέργεια και θα σε βοηθήσει να «ξεφουσκώσεις».

Σίσσυ Δαντέλα 

Μία λαϊκή ρήση λέει ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Γι' αυτό εάν θες να αλλάξεις το μεταβολισμό σου και να κάνεις αποτοξίνωση, δεν έχεις παρά να υιοθετήσεις τη νέα αυτή συνήθεια που θα σε βοηθήσει να «ξεφουσκώσεις», να αισθανθείς υγιής και ταυτόχρονα να ξεφορτωθείς τα παραπανίσια κιλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ποιο είναι όμως το θαυματουργό ρόφημα που θα σε οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα; Μα φυσικά μια κούπα με πράσινο τσάι, μια φέτα από λεμόνι, λίγη κανέλα και χωρίς καθόλου προσθήκη ζάχαρης. Μια συνήθεια που δε θα τη βαρεθείς, πριν προλάβεις να την ξεκινήσεις, αλλά θα την αγαπήσεις χάρη στη θαυματουργή της δράση.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις τον πρωινό και απογευματινό σου καφέ με λίγο πράσινο τσάι, το οποίο δε θα δυσκολευτείς να το βρεις στο εμπόριο, καθώς υπάρχει άφθονο στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ.

Το πράσινο τσάι σε ζεστή ή κρύα μορφή είναι ένα διουρητικό ρόφημα που σταματάει τις λιγούρες, σε γεμίζει ενέργεια και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σου, σε αντίθεση με μία κούπα καφέ, που ενισχύει την κατακράτηση υγρών. Μάλιστα εάν συνδυαστεί σωστά με μία ισορροπημένη διατροφή, ένα είναι σίγουρο: ότι η απώλεια κιλών δε θα αποτελεί πια ένα άπιαστο όνειρο.

womantoc.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή