Μαρτίου 24, 2019

Διατροφή

Λυγαριά - καναπίτσα: το βότανο ίαμα!

όποιος λυγαριά δεν πιάσει
την αγάπη του θα χάσει
και όποιος δεν τη μυριστεί
θα την αποχωριστεί

Θάμνος αυτοφυόμενος και φυλλοβόλος. Στις ακροποταμιές την συναντάμε να φυτρώνει και στις όχθες των χειμάρρων και των ρυακιών. αγαπάει τις υγρές τοποθεσίες. Με βλαστό πολύ χνουδωτό τετραγωνικό με μακρόμισχα φύλλα στενόμακρα, λογχοειδή γεμάτα αρώματα και φαρμακευτικές ιδιότητες.
Τα λουλούδια της με τον κωδωνοειδή κάλυκα ξεπετιούνται στις κορυφές των διακλαδισμένων μίσχων -βότρυς-κάθε τέλος καλοκαιριού άσπρα, γαλάζια και μενεξεδιά χαρίζοντάς μας την ευωδιά τους μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.
ο καρπός της μια τετράσπερμη αρωματική δρύπη πλήρεις φαρμακευτικών ιδιοτήτων ο οποίος ωριμάζει τον φθινόπωρο.

Τα ευλύγιστα κλαδιά της της έδωσαν το όνομά της.
Την λέμε και λυγιά και καναπίτσα και αλυγαριά…
οι επιστήμονες την ονομάζουν “άγνος η κοινή”και είναι παγκοσμίως γνωστή ως “Vitex agnus-castus”.

Αυτά τα ευλύγιστα κλωνάρια της χρησιμοποιούσαν οι καλαθοποιοί-καλαθοπλέχτες να κάνουν κοφίνια για:
– να μεταφέρουν οι νοικοκυρές την μπουγάδα τους.
– οι σταφιδοπαραγωγοί την σταφίδα τους στ’ αλώνια.
– οι αμπελουργοί τα σταφύλια τους στα πατητήρια και
– οι ελαιοπαραγωγοί τις ελιές τους στα λιοτρίβια.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της λυγαριάς πολλές:
κατευναστικές
αντικαταθλιπτικές 
αποχρεμπτικές
ευστόμαχες-άριστο γιατρικό για τον μετεωρισμό και την σωστή πέψη
στυπτικές
αντιγηραντικές 
αντιοξειδωτικές 
ορεκτικές
διουρητικές 
τονωτικές των γεννητικών οργάνων
αντικαρκινικές 
ισχυρές αντιφλεγμονώδεις
αντιβακτηριδιακές
αντιπυρετικές-βοηθάει να απαλλαγούμε από τον πυρετό και τους πονοκεφάλους
βοηθάει στην θεραπεία των ημικρανιών και στον πονοκέφαλο από μέθη “οι τρυφεροί βλαστοί και τα άνθη της λυγαριάς αναμεμιγμένα με λάδι τριανταφυλλιάς απομακρύνουν τον πονοκέφαλο τον προερχόμενο από μέθη”έλεγε ο Πλίνιος.
εντομοαπωθητικές-διώχνει μακρυά τα ενοχλητικά έντομα
βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας η οποία συνδέεται με ορμονικά προβλήματα
αντιαφροδισιακές. Ο Πλίνιος έλεγε ότι “ελέγχει πλήρως την βίαιη σεξουαλική επιθυμία”
αφροδισιακές.

Παρατηρώντας τις ιδιότητες της λυγαριάς ίσως σκεφτούμε ότι είναι αντιφατικές.
Δεν είναι όμως έτσι, διότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ή ιδιότητα της λυγαριάς είναι ότι είναι ένα βότανο εξομαλυντικό, είναι ένα ίαμα το οποίο βοηθάει τον οργανισμό που έχει ταλαιπωρηθεί και νοσεί να επανέλθει στην πρότερή του υγιή κατάσταση τον. Βοηθάει να βρει πάλι την ισορροπία του.
θα επιτρέψει να συμβεί ότι είναι καλύτερο!!!!!

Η λυγαριά μας λοιπόν είναι ένα φυτό:
φαρμακευτικό
αρωματικό
μελισσοτροφικό
καλλυντικό
όλα τα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται και έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.
τα φύλλα
οι καρποί
τα άνθη
οι βλαστοί
οι ανθοφόροι βλαστοί περιέχουν ένα εξαίσιο αιθέριο έλαιο το οποίο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην σαπωνοποιία και στην αρωματοποιία.

το αφέψημα των φύλλων της βοηθάει:
στα στομαχικά προβλήματα και
στους κολικούς.
στις κυστίτιδες με
τονωτικές ιδιότητες κατάλληλες για το συκώτι και τον σπλήνα.

Και ερχόμαστε τώρα να δούμε γιατί η λυγαριά ονομάζεται το “γυναικείο βοτάνι”.
αυτός ο διάσπαρτος θάμνος της Ελληνικής υπαίθρου από αιώνες τώρα χρησιμοποιείται για την ρύθμιση των γυναικείων ορμονών και τις οποίες γνώριζαν πολλοί αρχαίοι λαοί όπως:
οι Πέρσες, οι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι, οι Έλληνες.
την αναφέρουν:
– ο Ιπποκράτης
– ο Διοσκουρίδης
– ο Πλίνιος
Η λυγαριά ενδείκνυται για την αποτελεσματική αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας είναι το βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική ρύθμιση των γυναικείων ορμονών.

η λυγαριά ενδείκνυται για τις θεραπευτικές της ικανότητες:
στην ακατάστατη περίοδο
στη δευτερογενή εμμηνόρροια
στο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο- το οποίο ταλαιπωρεί περίπου το 40% των γυναικών, ανακουφίζει από τον μετεωρισμό, την κατάθλιψη, την ευερεθιστότητα, την αϋπνία – όλα συμπτώματα του ΠΕΣ
στη δυσμηνόρροια…
σε περιπτώσεις ινομυωμάτων της μήτρας
στην αμηνόρροια
στην γυναικεία ακμή
σε περιπτώσεις χαμηλής προγεστερόνης, εξισορροπεί τα επίπεδα οιστρογόνων-προγεστερόνης ενώ το ίδιο το βότανο δεν είναι ορμόνη έμμεσα αυξάνει τα επίπεδα της προγεστερόνης μετατοπίζοντας την αναλογία οιστρογόνων – προγεστερόνης υπέρ της προγεστερόνης.
στην ανεπάρκεια του ωχρού σωματίου – είναι άμεση η σχέση της λυγαριάς με την ωχρινική ανεπάρκεια.
στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών-το οποίο ταλαιπωρεί το 7-10% περίπου των γυναικών
σε περιπτώσεις υπερπρολακτιναιμίας – παρεμποδίζει την απελευθέρωση της προλακτίνης καταστέλωντας με αυτόν τον τρόπο την υπερπρολακτιναιμία στην στειρότητα η οποία οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα της προγεστερόνης στην οστεοπενία
στην κυκλική μασταλγία
στην ενδομητρίωση
στα προβλήματα της κλιμακτηρίου όπως ευερεθιστότητα, νεύρα, αϋπνία
στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εφιδρώσεις, κόπωση, αϋπνία, εξάψεις, κολπική ξηρότητα
βοηθάει το σώμα να επανακτήσει την φυσική του ισορροπία μετά την χρήση αντισυλληπτικών χαπιών

Λυγαριά-ονομάζεται και γυναικείο βοτάνι
προεμμηνορροϊκό σύνδρομο γνωστό στις περισσότερες γυναίκες
πονοκέφαλοι
πρηξίματα στην κοιλιά και στο στήθος
κακοκεφιά
κούραση
νεύρα
ατονία
αϋπνία
ακμή 
παραδοσιακά πολλές γυναίκες για να ανακουφιστούν από τα συγκεκριμένα προβλήματα ζητούσαν την βοήθεια της λυγαριάς, κάτι το οποίο έρχονται να επιβεβαιώσουν μετά από έρευνες Γερμανοί γιατροί.

Οι Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως τα εκχυλίσματα της λυγαριάς ήταν όντως αποτελεσματικά στην έρευνα που διεξήχθη και διήρκεσε τρεις μήνες.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν ανέφεραν ότι η κατάστασή τους είχε βελτιωθεί σημαντικά και τα συμπτώματα είχαν ελαττωθεί!

Το εκχύλισμα της λυγαριάς έχει την ιδιότητα να διεγείρει, να ενισχύει και να εξομαλύνει τη λειτουργία της υπόφυσης και ειδικότερα της προγεστερόνης έχοντας ως συνέπεια να δρα εξισορροπητικά στις ορμονικές αυτές λειτουργίες.

Έτσι το βάμμα της λυγαριάς, το αφέψημά της ή τό έγχυμά της είναι από τους πολύ καλούς και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Καλό είναι να χρησιμοποιούνται περίπου δέκα μέρες πριν την περίοδο και για μιά μεγάλη περίοδο περίπου ένα με δύο μήνες για να υπάρχει αποτέλεσμα.

Οι δε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά ή ακολουθούν κάποια ορμονική θεραπεία πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Και μια μικρή ιστορική αναδρομή:
μετά τον Ιπποκράτη και την Ρωμαϊκή περίοδο ξαναβρίσκουμε την λυγαριά στο Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση.
Πολλοί γιατροί-βοτανολόγοι της Αναγέννησης χορηγούσαν την λυγαριά για προβλήματα της σπλήνας και του συκωτιού για
την παραφροσύνη την τρέλα και την επιληψία ενώ σε συνδυασμό με το φλισκούνι το χορηγούσαν σε γυναίκες με προβλήματα έμμηνου ρύσεως και στειρότητας

και φτάνουμε στο 1700 οπότε και πέφτει σε αφάνεια μέχρι το 1930 όπου στην Γερμανία ο δρ Gerhard Madaus διεξάγει τις πρώτες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της λυγαριάς στο γυναικείο ορμονικό σύστημα και παρασκευάζει ένα σκεύασμα από το απόσταγμα αποξηραμένων καρπών λυγαριάς.
Το σκεύασμα αυτό από τότε έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις έρευνες για την λυγαριά, έτσι βρέθηκε ότι οι καρποί της λυγαριάς έχουν 1,3-1,6% αιθέριο έλαιο,22% sabinene (φυσικό μονοτερπένιο),1,8-cineole,6% α-Pinene, φλαβονοειδή, iridoid glycosides.

Το αιθέριο έλαιο των καρπών της λυγαριάς έχει και αντιβακτηριδιακή δράση,
Το 2001 είχε γίνει μία έρευνα στην Γερμανία σε ένα δείγμα 1542 γυναικών.
στο δείγμα των γυναικών αυτών που ήταν με διαγνωσμένο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο χορηγήθηκε εκχύλισμα λυγαριάς για περίπου 170 ημέρες κατά μέσο όρο, το αποτέλεσμα έδειξε ότι το 90% των γυναικών επιβεβαίωσε την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Και οι μελέτες και οι έρευνες για την λυγαριά συνεχίζονται.

τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί της λυγαριάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρασκευάσουμε:
αφεψήματα
εγχύματα
βάμματα
ελιξίρια
στο εμπόριο η λυγαριά με το όνομα “Vitex agnus-castus” κυκλοφορεί:
σε βάμμα
σε χάπια
σε κάψουλες και
βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή:
τα άνθη της
τα φύλλα της
τους καρπούς της
τους βλαστούς της

Η λυγαριά χρειάζεται-όπως και πάρα πολλά άλλα βότανα-ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να δράσει και είναι πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνεται σε κάψουλες ή βάμμα.
Πηγή: botanologia.blogspot.gr

Διατροφή

Το να τρώμε σχεδόν το ίδιο φαγητό κάθε μέρα ακούγεται κάπως… βαρετό. Συμβαίνει όμως και το κάνουν πολλοί.

Μάλιστα πολλές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα είναι μονοφαγικές. Το να τρώει δηλαδή κανείς το ίδιο φαγητό για αρκετές ημέρες όπως π.χ. μόνο ψάρι ή κοτόπουλο.

Η μονοφαγία αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες δίαιτες για γρήγορο αδυνάτισμα καθώς τις περισσότερες φορές οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους πολύ γρήγορα, λόγω της χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης.

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που γυρίζουν την πλάτη τους σε αρκετές ομάδες τροφίμων, απλώς και μόνον επειδή δεν τους αρέσουν, με αποτέλεσμα να τρέφονται μόνο με ζυμαρικά ή μόνο με κρέας κι έτοιμα φαγητά.

Οπως και να έχει, το να τρώει κανείς το ίδιο φαγητό κάθε μέρα βλάπτει σοβαρά την υγεία του.

Η καθημερινή επανάληψη των ίδιων τροφών είναι σχεδον σίγουρος τρόπος να ξέρουμε πως ο οργανισμός μας δεν προσλαμβάνει όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.

Μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Είναι αναγκαίο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής και ο αποκλεισμός ορισμένων τροφών δεν επιτρέπει αυτόν τον στόχο.

Κάθε κατηγορία τροφίμων προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και οι ειδικοί τονίζουν ότι η μονοφαγία είναι άκρως επικίνδυνη σε βάθος χρόνου.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως οι επιπτώσεις της μονοφαγίας στην υγεία μπορεί να μην είναι αμέσως ορατές, κάνουν όμως την εμφάνισή τους στο άμεσο μέλλον.

Ενα είναι το σίγουρο, η επανάληψη στο φαγητό δεν αποτελεί σωστό πλάνο διατροφής.

Η εμμονή σε συγκεκριμένες τροφές και ο αποκλεισμός άλλων από το καθημερινό τραπέζι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Η ποικιλία στη διατροφή είναι σημαντική και άκρως αναγκαία.

Η μονοφαγική δίαιτα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να οδηγήσει τελικά στο αντίθετο επιθυμητό αποτέλεσμα, με συνεχείς αυξομειώσεις του βάρους. Η μονοφαγία έχει σημαντική επίδραση στο βασικό μεταβολικό ρυθμό του ατόμου.

Ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση συμπτωμάτων ανεπάρκειας για ορισμένα από αυτά.

bovary.gr

Διατροφή

Η παρασκευή του αφεψήματος τσαγιού πρέπει να γίνεται με εμφιαλωμένο νερό και όχι με νερό βρύσης, για να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη του για την υγεία, τονίζουν οι επιστήμονες.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell έδειξε ότι το τσάι που φτιάχνεται με εμφιαλωμένο νερό, έχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Αν πίνετε όμως πράσινο τσάι για τη γεύση του, το νερό της βρύσης θα το κάνει λιγότερο πικρό.

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες. Η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG) είναι η πιο ενεργή μορφή και ευθύνεται για το 50-80% των κατεχινών στο πράσινο τσάι.

Πρόκειται για φυσικό αντιοξειδωτικό, το οποίο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Πολλοί διάσημοι, όπως η Τζένιφερ Άνιστον, πίνουν φανατικά πράσινο τσάι για απώλεια βάρους, τόνωση και έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Για την διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 2,5g πράσινου τσαγιού και 125ml νερού στους 80° C. Τα φύλλα τσαγιού έμειναν τρία λεπτά στο νερό και στη συνέχεια αφαιρέθηκαν.

Οι ερευνητές μέτρησαν την επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG) και στη συνέχεια 100 άνθρωποι κλήθηκαν να δοκιμάσουν το τσάι.

Αφού έδωσαν πληροφορίες για τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού, οι εθελοντές αξιολόγησαν έξι φλιτζάνια τσαγιού - τρία μαύρα και τρία πράσινα.

Βαθμολόγησαν κάθε δείγμα τσαγιού με μια κλίμακα από το 1 ως το 9 για τη γεύση και την όψη του. Κλήθηκαν επίσης να αξιολογήσουν τη γλυκιά, πικρή, ξινή και γήινη γεύση του κάθε τσαγιού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα ECGC ήταν πολύ χαμηλότερα όταν το τσάι είχε φτιαχτεί με νερό βρύσης. Δεν φάνηκε να ισχύει το ίδιο για το μαύρο τσάι.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου στο νερό της βρύσης.

Ο καθηγητής και ένας εκ των συντακτών της μελέτης Robin Dando, δήλωσε ότι το εμφιαλωμένο νερό εξάγει πιο αποτελεσματικά την EGCG. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει ασβέστιο και μαγνήσιο, ενώ έχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις σιδήρου.

Το μαύρο τσάι έχει λιγότερες κατεχίνες από το πράσινο τσάι λόγω της οξείδωσης που υφίσταται κατά την επεξεργασία του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με πρόληψη και επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ, μείωση της χοληστερόλης, μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης Πάρκινσον και καρκίνου. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι ενισχύει τον μεταβολισμό.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrients.

Πηγή: Mail Online, onmed.gr

Διατροφή

Σταφίδες ξανθές ή σταφίδες μαύρες; Η αλήθεια είναι πως όποιο είδος από τα δυο και αν επιλέξετε, το όφελος για τον οργανισμό είναι το ίδιο, επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Γιώτα Μίαρη.

Η διαφορά μεταξύ της ξανθής και της μαύρης σταφίδας είναι τόσο χρωματική όσο και γευστική. Η μεν μαύρη σταφίδα είναι μικρού μεγέθους και καλλιεργείται στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά, η δε ξανθή η οποία ονομάζεται και «σουλτανίνα» είναι μεγαλύτερου μεγέθους και καλλιεργείται στους νομούς Ηρακλείου και Κορίνθου. Η ποικιλία σουλτανίνα πήρε το όνομά της από την περιοχή προέλευσής της, το Σουλτανιέ του Ιράν, η οποία εισήχθη στην Ελλάδα από τους Μικρασιάτες.

Η σπουδαιότητα της σταφίδας ως εμπορικό προϊόν φαίνεται πως έχει ρίζες από την αρχαιότητα, όπου χρησιμοποιούνταν ως μέσο ανταλλαγής για την αγορά ενός σκλάβου, καθώς επίσης προσφερόταν ως επιβράβευση και ως θεραπεία σε διάφορες ασθένειες.

Η σταφίδα δεν είναι παρά η αποξηραμένη μορφή του σταφυλιού και αν και συχνά συγκαταλέγεται στους ξηρούς καρπούς, ωστόσο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Καλλιεργείται τους καλοκαιρινούς μήνες και οι καλύτερες είναι αυτές οι οποίες αποξηραίνονται φυσικά πάνω στο κλήμα. Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής τους είναι απλώνοντάς τες κάτω στο έδαφος και γυρίζοντάς τες κάθε 7 με 10 μέρες για περίπου 3 εβδομάδες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πιο σύγχρονες μέθοδοι για την παραγωγή τους, όπου η συγκομιδή τους γίνεται με μηχανήματα κάτω από υπόστεγα. Η αποξήρανσή τους μπορεί να γίνεται παραδοσιακά με τον ήλιο αλλά και με βύθισή τους στο καυτό νερό ή με αφυδάτωση.

Η θετική τους δράση στην υγεία μας έγκειται στο γεγονός ότι περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Αναλυτικότερα:

• Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουν τα κύτταρα από τον εκφυλισμό που επιφέρουν οι φυσιολογικές διαδικασίες της οξείδωσης που οδηγούν στη γήρανση και τελικά στο θάνατο.
• Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν στις σταφίδες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα, καθώς επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθού.
• Ο σίδηρος που περιέχουν σε φυτική μορφή, βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.
• Το κάλιο είναι ένα μέταλλο το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα των κατακρατήσεων καθώς επίσης συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
• Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως για τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης.
• Η βιταμίνη Α, είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή καθώς εξυπηρετώντας και άλλες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.
• Το σελήνιο, είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο ο οργανισμός μας το χρειάζεται σε μικρές ποσότητες. Αυτό όταν εισέλθει στον οργανισμό συνδέεται με τις πρωτεΐνες και σχηματίζει τις σεληνιοπρωτείνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρυθμίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και συμβάλλουν και στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι σταφίδες έχουν και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη τερηδόνας, ουλίτιδας και οδοντικής πλάκας.

Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες ώστε να εντάξετε τις σταφίδες στη διατροφή σας:

• Στο πρωινό σας γεύμα, σε 1 ποτήρι γάλα, προσθέστε δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη και μία κουταλιά της σούπας σταφίδες, συμπληρώνοντας με 1 φρούτο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με γιαούρτι αντί για γάλα, προσθέτοντας επιπλέον και 1 κουταλιά μέλι ή και ανάλατους τριμμένους ξηρούς καρπούς.
• Συνοδεύστε το ρύζι με σταφίδες και κουκουνάρι, θα σας δώσει ένα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα πολύ θρεπτικό γεύμα.
• Προσθέστε στη γέμιση των κρεάτων σας και στις σαλάτες σας σταφίδες και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
• Χρησιμοποιήστε τις επίσης στην παρασκευή γλυκών, όπως σε σταφιδόψωμα, σε κέικ, στο παγωτό, σε γλυκά του κουταλιού, στην καρυδόπιτα, στο ραβανί, στη χριστουγεννιάτικη πίτα και όπου αλλού σας αρέσει. Απλώς αφήστε την φαντασία σας να δημιουργήσει, μόνο αυτό χρειάζεται.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι οι σταφίδες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό σνακ για όσους γυμνάζονται, παρέχοντάς τους μια πολύ καλή πηγή ενέργειας. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή τους, καθώς, αν και είναι μια ωφέλιμη για τον οργανισμό μας τροφή, εντούτοις η μεγάλη ποσότητα μπορεί να μας επιβαρύνει θερμιδικά. Συνεπώς, όπως σε όλες τις τροφές έτσι και εδώ, συνίσταται κατανάλωση με μέτρο.

Πηγή: diatrofi.gr

Διατροφή

Δίαιτα Optavia -Το νέο διατροφικό trend με πολλά μικρά γεύματα που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους

Κάθε λίγο βλέπουμε και ένα νέο trend δίαιτας να κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο.

Δίαιτες και διατροφικά πλάνα που υπόσχονται γρήγορα και σίγουρα αποτελέσματα.

Τι είναι όμως αυτή η νέα δίαιτα και κυρίως έχει αποτελέσματα;

Η δίαιτα Optavia είναι ένα διατροφικό πλάνο απώλειας βάρους που βασίζεται σε μερικά γεύματα την ημέρα, που ονομάζονται «καύσιμα».

Αυτά τα μίνι γεύματα σκοπό έχουν να σε χορτάσουν αλλά να χάσεις και κιλά παράλληλα.

Περιλαμβάνει 3 διατροφικά πλάνα με χαμηλά λιπαρά ώστε να διαλέξεις ανάλογα με τον στόχο σου.

Το 5&1 πλάνο περιλαμβάνει 5 Optavia «καύσιμα» και ένα «άπαχο και πράσινο» γεύμα, αποτελούμενο από πρωτεΐνες και λαχανικά (π.χ. κοτόπουλο με μπρόκολο).

Το 4&2&1 πλάνο περιλαμβάνει 4 «καύσιμα», δύο άπαχα και πράσινα γεύματα και ένα υγιεινό σνακ (φρούτο).

Για όσους θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους, το 3&3 πλάνο περιλαμβάνει 3 «καύσιμα» και 3 άπαχα και πράσινα γεύματα.

Τι είναι όμως τα «καύσιμα»; Πρόκειται για 60 διαφορετικές επιλογές από σέικς, μπάρες, σούπες, μπισκότα, ακόμα και μπράουνις. Κάθε τέτοιο σνακ έχει βάση την πρωτεΐνη και περιλαμβάνει ένα προβιοτικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Το καλό με αυτό το πρόγραμμα είναι ότι δεν μετράς υδατάνθρακες ή θερμίδες, διαβάζουμε στο Purewow. Ακόμη, μπορείς να δεις γρήγορη απώλεια βάρους λόγω των χαμηλών σε θερμίδες συστατικών της δίαιτας.

Στα κατά, η αντικατάσταση γευμάτων μπορεί να βοηθήσει μόνο για βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ανανεώσεις την δίαιτά σου ενώ δεν είναι φθηνή με τόσα διαφορετικά γεύματα και σνακ. Ακόμη είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.

Εν κατακλείδι, η δίαιτα Optavia μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά αρχικά, αλλά για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μπορείς να επιλέξεις την Μεσογειακή δίαιτα.

bovary.gr/

Διατροφή

Είστε λάτρεις του καφέ ή του τσαγιού; Νέα έρευνα εξηγεί τους παράγοντες που συμβάλλουν στην προτίμηση

Σε περίπτωση που δεν το είχατε παρατηρήσει, κάποιοι άνθρωποι είναι λάτρεις του καφέ, ενώ άλλοι προτιμούν το τσάι. Ορισμένοι δεν βαριούνται ποτέ τη γεύση ενός ζεστού λάτε, ενώ άλλοι γοητεύονται από ένα ζεστό τσάι με άρωμα κανέλα ή γεύση καραμέλας.

Και τα δύο ροφήματα προσφέρουν τη χρήσιμη τόνωση της καφεΐνης. Αλλά πώς εξηγείται αυτή η ιδιαίτερη προτίμηση και δεν μπορούμε να ζήσουμε μια μέρα χωρίς μια κούπα τσάι ή καφέ; Μία νέα έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports δείχνει ότι η προτίμησή μας εξηγείται από την ικανότητά μας να εντοπίζουμε την πικρότητα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern και το Ερευνητικό Ινστιτούτο QIMR Berghofer στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται Μεντελιανή τυχαιοποίηση για να μελετήσουν δεδομένα περίπου 400.000 συμμετεχόντων, τόσο ανδρών όσο και γυναικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσο πιο ευαίσθητο είναι ένα άτομο στην πικρή γεύση της καφεΐνης, τόσο περισσότερο καφέ καταναλώνει.

Τι μας κάνει όμως περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητους στην πικρότητα; Φαίνεται ότι αυτό σχετίζεται με τα γονίδια. Και δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση του καφέ, αλλά επηρεάζει τόσο την κατανάλωση τσαγιού, όσο και κρασιού σε διάφορους βαθμούς.

«Τα ευρήματα δείχνουν πως η αντίληψη της πικρής γεύσης, που επηρεάζεται από τα γονίδιά μας, συνεισφέρει στην προτίμηση για καφέ, τσάι και αλκοόλ», δηλώνει η Marilyn Cornelis, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής που συμμετείχε στην έρευνα.

Οι ερευνητές όμως προσθέτουν και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον: δηλώνουν πως θεωρητικά δεν θα έπρεπε να μας αρέσει καθόλου η γεύση του καφέ – αφού το σώμα και ο εγκέφαλός μας ερμηνεύουν την πικρότητα ως προειδοποιητικό σημάδι πως η τροφή είναι πιθανότατα βλαβερή

Τούτου λεχθέντος, όσοι έχουν την κληρονομική προδιάθεση που τους επιτρέπει να εντοπίζουν την πικρή γεύση μπορούν να μεταμορφώσουν τη σκέψη τους και να διαμορφώσουν θετικές συσχετίσεις για τον καφέ και το τσάι.

Αν εκπλήσσεστε από αυτά τα αποτελέσματα, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Θα ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι η δυνατότητα εντοπισμού της πικρής γεύσης σε αυτά τα ροφήματα θα μείωνε την προτίμηση γι’ αυτά.

Αλλά όπως αποδεικνύεται, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο• η θετική ενίσχυση που λαμβάνουν αυτοί οι άνθρωποι συνδυασμένη με την ικανότητά τους να εντοπίσουν το πικρό είναι αρκετή για να αναπρογραμματίσουν τον εγκέφαλό τους και να τον πείσουν να αγαπήσει τον καφέ.

Αυτή η έρευνα ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης επιστημονικής απόπειρας να κατανοήσουμε τους βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη γεύση.

Διατροφή

Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να πουν πολλά για εμάς. Είμαστε ό,τι τρώμε, λέμε, άλλωστε.

Από ότι φαίνεται, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο τι τρώμε και στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, ερευνητές βρήκαν ότι ένα συντηρητικό τροφίμων που χρησιμοποιείται στις επεξεργασμένες τροφές όπως στα αναψυκτικά και στα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να ευθύνεται για την τεμπελιά μας.

Η έρευνα που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation εξηγεί γιατί λιγότερο από το 5% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ ασκείται για 30 λεπτά κάθε μέρα.

Το συντηρητικό είναι το ανόργανο φωσφορικό άλας.

Στην έρευνα προσπάθησαν να κατανοήσουν την επίδραση του φωσφορικού άλατος στα συνολικά επίπεδα δραστηριότητας και κυρίως πόση ώρα περνάμε καθισμένοι.

Στην έρευνα, δύο ομάδες ποντικιών έκαναν συγκεκριμένη διατροφή, με την μία ομάδα να έχει εκτεθεί σε 3 φορές περισσότερη ποσότητα φωσφορικού άλατος από την άλλη. Μετά από 12 εβδομάδες, τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα φωσφορικού άλατος πέρασαν λιγότερο χρόνο στη ρόδα από αυτά με πιο καθαρή δίαιτα.

Ακόμη, κατανάλωναν λιγότερο οξυγόνο συνολικά, κάτι που σήμαινε ότι τα επίπεδα fitness δεν ήταν τόσο υψηλά.

Στα τεστ των ανθρώπων, συμμετείχαν 1.603 άτομα για 7 μέρες. Ομοίως, όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα φωσφορικού άλατος, είχαν μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και άσκησης.

Σύμφωνα με το Cooking Light, αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τρώνε καλύτερα, καθώς το φωσφορικό άλας επηρεάζει και άλλα εκτός από το βάρος μας.

Οι ειδικοί συνιστούν την μείωση κατανάλωσης συσκευασμένων τροφίμων, καθώς μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη και πιο υγιεινή διατροφή.

Τα επεξεργασμένα προϊόντα όπως το junk food σαμποτάρει την διατροφή σου ενώ έχει αρνητική επίδραση και στην φυσική σου κατάσταση.

Το φωσφορικό άλας μπορεί να βρεθεί σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά που χρησιμοποιούνται από το σώμα για να χτίσουν υγιή δόντια και οστά.

Οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν αυτό το συστατικό ώστε να βελτιώσουν την γεύση και να κρατήσουν περισσότερο καιρό.

Σύμφωνα με την έρευνα, 40-70% των δημοφιλών προϊόντων όπως τα αναψυκτικά, τα κατεψυγμένα γεύματα, τα επεξεργασμένα κτλ έχουν περιέχουν πρόσθετο φωσφορικό άλας.

bovary.gr

Διατροφή

Με υπέροχη γεύση και άρωμα, παράλληλα έχει εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία. Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε όλη την πορεία της ιστορίας, με απαρχές στην αρχαία Αίγυπτο και ήταν τόσο σπάνια που την θεωρούσαν ως δώρο από τους θεούς. Σήμερα, η κανέλα είναι ένα φθηνό μπαχαρικό, που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα super markets και που ταιριάζει σε πλήθος συνταγών.


Υπάρχουν δύο είδη κανέλας, η κανέλα Κεϋλάνης (Cinnanomum Ceylanicum), που θεωρείται η αυθεντική κανέλα και η κάσσια (Cinnanomum Cassia, κινεζική κανέλα), που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε σήμερα .

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το εσωτερικό του δέντρου της κανέλας. Δημιουργείται από το κόψιμο των στελεχών του δέντρου της κανέλας. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το εσωτερικό και πετάμε τα ξύλινα περιβλήματα. Όταν ξηραίνεται σχηματίζει στικ κανέλας τα οποία και μπορούμε να ξύσουμε και να φτιάξουμε κανέλα σκόνη.

Η χαρακτηριστική της μυρωδιά και γεύση οφείλονται στην πανίσχυρη ουσία που λέγεται κινναμική αλδεΰδη (Cinnamaldehyde ). Η άλλη δραστική ουσία που περιέχει είναι η ευγενόλη. Χάρη σε αυτές έχει δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και τον οργανισμό μας. Να σημειώσουμε ότι η κανέλα κάσσια δεν περιέχει ευγενόλη.

Αντιοξειδωτική δράση
Η κανέλα καταπολεμά τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Σε έρευνα για την αντιοξειδωτική δράση ανάμεσα σε 26 μπαχαρικά, η κανέλα στέφθηκε πρωταθλητής, κερδίζοντας μια θέση στα superfoods, όπως το σκόρδο και η ρίγανη. Είναι πραγματικά τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται και ως φυσικό «συντηρητικό»!

Καταπολεμά τις φλεγμονές
Η δράση της κανέλας απέναντι στις μολύνσεις του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τις καταπολεμά και επιδιορθώνει τον ιστό. Οι φλεγμονές ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό όταν είναι χρόνιες αλλά και εδώ η κανέλα βοηθά χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας
Η καρδιοπάθεια, η πιο γνωστή και θανατηφόρος ασθένεια, φαίνεται πως έχει βρει το «δάσκαλό» της στην κανέλα. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ένα γραμμάριο κανέλας την ημέρα έχει αποδειχθεί πως έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ η HDL χοληστερόλη παραμένει σταθερή.
Πρόσφατα, μια μεγάλη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως μόλις 12 mg. τη μέρα, μπορεί να έχει τα παραπάνω αποτελέσματα στον οργανισμό. Στην έρευνα αυτή μάλιστα, αυξήθηκε και η λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη (HDL). Σε άλλες έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα, έχει αποδειχθεί πως η κανέλα ρίχνει την πίεση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Βοηθά όσους έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη
Η ινσουλίνη είναι μία από τις βασικές ορμόνες μας που ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας και μας δίνει ενέργεια. Επίσης, μεταφέρει το σάκχαρο μέσα από τα αγγεία στα κύτταρα. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτή η ασθένεια, που ονομάζεται ινσουλινική αντίδραση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2.
Η κανέλα μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη επιτρέποντας στην ορμόνη να κάνει τη δουλειά της και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου.

Μειώνει το σάκχαρο και έχει αντιδιαβητική δράση
Γνωστή είναι η κανέλα και για τη δράση της στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Μειώνει τη γλυκόζη μετά από κάθε γεύμα σε συνδυασμό με ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, τα οποία μειώνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων. Στη συνέχεια, η κανέλα δρα στα κύτταρα ως μιμητής της ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτιωμένη πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα παρόλο που δρα πολύ πιο αργά από την ίδια την ινσουλίνη.
Δεκάδες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αντιδιαβητική δράση της κανέλας, αποδεικνύοντας πως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου κατά 10-29%. Η ενδεδειγμένη δόση είναι 1-6 γραμμάρια τη μέρα (μισό με 2 κουταλάκια)

Η κανέλα ίσως ωφελεί στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες
Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες χαρακτηρίζονται από προοδευτική απώλεια της δομής ή της λειτουργίας των κυττάρων. Οι δύο πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
Δυο στοιχεία που έχουν βρεθεί στην κανέλα φαίνεται πως εμποδίζουν την ανάπτυξη της πρωτεΐνης Τ που ευθύνεται για το Αλτσχάιμερ. Σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια με πάρκινσον, η κανέλα, βοήθησε στην προστασία νευρώνων και στη λειτουργία της κίνησης. Ωστόσο, χρειάζονται και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί η επίδραση τις κανέλας στις ασθένειες αυτές.

Ενδεχομένως προστατεύει από τον καρκίνο
Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στον οργανισμό και η κανέλα φαίνεται πως μπορεί να «φρενάρει» τη δράση του σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα. Φρενάρει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και των αιμοφόρων αγγείων στους όγκους, προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων αυτών. Έρευνες που έγιναν σε ποντίκια απέδειξαν πως η κανέλα μπορεί να ενεργοποιήσει αντιοξειδωτικά ένζυμα και να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Ωστόσο, η αντικαρκινική της δράση, πρέπει να αποδειχθεί με περισσότερες έρευνες.

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση
Η κινναμική αλδεϋδη, το βασικότερο συστατικό της κανέλας μπορεί να καταπολεμήσει διάφορα είδη μολύνσεων. Το έλαιο κανέλας μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα ενώ έχει αποδειχθεί πως η κανέλα φροντίζει την στοματική υγιεινή και μας χαρίζει δροσερή αναπνοή.

Καταπολεμά τον ιό HIV
Ο ιός HIV, αποδομεί σταδιακά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στο AIDS. Η κανέλα Cassia, αποδείχθηκε σε κλινικές μελέτες πως μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα ενάντια στιν ιό HIV καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ήταν η πιο αποτελεσματική από 69 άλλα φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες..itrofi.gr

Διατροφή

Αν αποφεύγετε το αγελαδινό γάλα επειδή σας προκαλεί προβλήματα, όπως φούσκωμα, ακμή ή δυσπεψία, ή επειδή είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να διαλέξετε από μια σειρά γαλακτοκομικών φυτικής προέλευσης.

Το γάλα αμυγδάλου και το γάλα σόγιας είναι ίσως τα πιο δημοφιλή, τι γνωρίζετε όμως για το γάλα βρώμης;

Είναι υγιεινό;
Σε γενικές γραμμές, ένα φλιτζάνι γάλακτος βρόμης δίνει 130 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λιπαρών (0 εκ των οποίων κορεσμένα), 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Καλύπτει δε το 35% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και το 25% σε βιταμίνη D.

Συγκριτικά με τα άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης, το γάλα βρόμης έχει λιγότερες πρωτεΐνες από το γάλα σόγιας, αλλά περισσότερες από το γάλα αμυγδάλου. Δίνει επίσης περισσότερες θερμίδες ανά μερίδα.

Το σημείο στο οποίο φαίνεται να υπερτερεί έναντι άλλων το γάλα βρόμης, είναι η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, οι οποίες ωφελούν την πέψη και την υγεία της καρδιάς. Επειδή πρόκειται για διαλυτές ίνες, συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.

Γεύση
Λόγω της πλούσιας και κρεμώδους υφής του, το γάλα βρώμης μοιάζει αρκετά με το αγελαδινό και αποτελεί άριστο υποκατάστατό του, π.χ. στον καφέ. Ακόμη και όσα δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη, έχουν πιο γλυκιά γεύση συγκριτικά με τα άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης.

Η βρώμη περιέχει υδατάνθρακες με τη μορφή αμύλου. Κάποιες εταιρείες μετατρέπουν το άμυλο σε σάκχαρα με τη χρήση ενζύμων, με αποτέλεσμα να αποκτά πιο γλυκιά και κρεμώδη υφή. Αυτό εξηγεί γιατί όταν κοιτάζετε τη συσκευασία, το μη ζαχαρούχο γάλα βρώμης έχει 17 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων. Αντίστοιχα, το μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου έχει μηδέν.

Προσοχή στα πρόσθετα σάκχαρα και τη γλουτένη
Πολλές εναλλακτικές γάλακτος, όπως το γάλα βρώμης, περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, γι’ αυτό ελέγχετε πάντα τις ετικέτες. Το ίδιο ισχύει και εάν αποφεύγετε τη γλουτένη. Η καθαρή βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, υπάρχει όμως ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης κατά την επεξεργασία.

Πώς θα το φτιάξετε μόνοι σας
Μπορείτε να φτιάξετε γάλα βρώμης μόνοι σας, εύκολα και οικονομικά. Αν θέλετε να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα και τη γλουτένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογική βρόμη. Προσθέστε ένα φλιτζάνι νιφάδων βρωμης και τέσσερα φλιτζάνια νερού στο μπλέντερ και χτυπήστε το μείγμα σε υψηλή ταχύτητα. Σουρώστε και πιείτε το. Μπορείτε να προσθέσετε εκχύλισμα βανίλιας, κανέλα ή κακάο για να ενισχύσετε τη γεύση του.

Πηγή: popsugar.com

Διατροφή

Τα αυγά είναι ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Όχι μόνο τα βρίσκουμε εύκολα και είναι προσιτά για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά είναι και μια πηγή υψηλής ποιότητας θρεπτικών συστατικών που μπορούν να ενσωματωθούν στα γεύματα με διάφορους τρόπους.

Ενώ συχνά ομαδοποιούνται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν αρκετά διαφορετική διατροφική αξία. Είτε τα τρώτε για πρωινό, μεσημεριανό ή δείπνο ή τα ενσωματώνετε σε διάφορες συνταγές, αποτελούν ένα απαραίτητο και ωφέλιμο τρόφιμο.

Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε το σωστό τρόπο μαγειρέματος των αυγών για να διατηρήσουμε μια υγιή ισορροπία της χοληστερόλης. Παρόλο που οι φόβοι σχετικά με τη σημαντική ποσότητα χοληστερόλης για την οποία ενοχοποιήθηκαν τα αυγά καθώς και ο κίνδυνος καρδιακής νόσου έχουν αμφισβητηθεί εδώ και πολύ καιρό, ένα σάντουιτς με τηγανητό αυγό, μπέικον και τυρί δεν είναι δυστυχώς ό,τι το καλύτερο. Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 72 θερμίδες, 4,8 γραμμάρια λίπους, 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στον κρόκο του.

Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.
Τα αυγά περιέχουν έως και 18 διαφορετικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνες Α, D, Ε, Κ και όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β. Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή ορυκτών που μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως το σελήνιο και το ιώδιο. Τα αυγά αποτελούν τη βάση για ένα διατροφικά ιδιαίτερα αποδοτικό πρωινό.

Πηγή πρωτεΐνης
Ένα αυγό προσφέρει όχι μόνο 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, αλλά η πρωτεΐνη αυτή μετράει επίσης μετράει ως πλήρης, που σημαίνει ότι περιέχει και τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα. Στην πραγματικότητα, τα αυγά είναι μια τόσο καλή πηγή πρωτεΐνης που χρησιμοποιούνται ως πρότυπο αναφοράς για την αξιολόγηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες άλλων τροφίμων.

Κακή χοληστερόλη
Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι τα αυγά έχουν υψηλή ποσότητα κακής χοληστερόλης. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυγά έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη από αυτή που τους έχει αποδοθεί και οι υγιείς ενήλικες μπορούν να τα απολαμβάνουν χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ένα μέτριο αυγό περιέχει το ένα τρίτο του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου χοληστερόλης.

Μην παραλείπετε τους κρόκους
Η ανάμειξη ολόκληρων αυγών με μόνο ασπράδια κάποιες φορές μπορεί να ωφελήσει τη χοληστερόλη σας, αλλά προσπαθήστε να μην παραλείπετε συνέχεια τους κρόκους. Είναι πιο ωφέλιμοι από τα ασπράδια καθώς η μισή ποσότητα της πρωτεΐνης βρίσκεται στον κρόκο, παράλληλα με την πλειοψηφία των αντιοξειδωτικών και βιταμινών.

Διαχείριση του βάρους
Τα αυγά δεν αποτελούν απλά μέρος μιας υγιεινής διατροφής αλλά συμβάλλουν και στη διαχείριση του βάρους. Μας χορταίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η ποιότητα της πρωτεϊνικής περιεκτικότητάς τους βοηθά στην οικοδόμηση μυών και υποστηρίζουν με ενέργεια τις προσπάθειες άσκησης για χάσιμο κιλών. Η πρωτεΐνη μετά την άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την αποκατάσταση των μυών.

Οι περισσότερες αλλεργίες στα αυγά έχουν τελικά ξεπεραστεί
Οι αλλεργίες των αυγών είναι πολύ συχνές στα παιδιά και ενώ αυτό απαιτεί την αυστηρή αποφυγή των αυγών και των τροφίμων που περιέχουν αυγά, περίπου το 70% θα ξεπεράσει την αλλεργία των αυγών στην ηλικία των 16 ετών.

Οι έλεγχοι ασφαλείας είναι απλοί
Μετά τις αλλεργίες, η πρωταρχική ανησυχία για την υγεία κατά την κατανάλωση αυγών είναι η σαλμονέλα. Το να μαγειρεύετε τα αυγά σε υψηλή θερμοκρασία και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ελαχιστοποιήσει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο. Η φρεσκάδα μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας. Τα αυγά φυλάσσονται καλύτερα σε ψυγείο και συνήθως διαρκούν περίπου τρεις εβδομάδες.

Οι επιλογές μαγειρέματος είναι ατελείωτες.
Τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής με πολλούς τρόπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τους αγαπημένους τους τρόπους για να φτιάξουν και οι πολυάριθμες λίγο πιο «ψαγμένες» συνταγές μπορούν να σας προσφέρουν νέες και γευστικές ιδέες για να ενσωματώσετε τα αυγά στη διατροφή 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή