Ιουνίου 27, 2019

Διατροφή

Πώς η βιταμίνη D επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και ποια είναι η επίδρασή της στην εμφάνιση των αυτοάνοσων νοσημάτων;
Οι επιστήμονες αποκάλυψαν νέες ιδέες για το πώς η βιταμίνη D επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και και ενδέχεται να επιδρά στην ευπάθεια σε νόσους όπως η πολλαπλή σκλήρυνση σύμφωνα με δημοσίευση που έγινε στο Frontiers in Immunology.

Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα και συχνά επιδοκιμάζεται για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Οι ερευνητές έχουν βρει επίσης πως επηρεάζει κομβικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτή η ανακάλυψη ενδέχεται να εξηγεί το πώς η βιταμίνη D ρυθμίζει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού οι οποίες εμπλέκονται σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εστίασε στο πώς η βιταμίνη D επηρεάζει ένα μηχανισμό στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος – την ικανότητα των δενδριτικών κυττάρων να ενεργοποιούν τα Τ-κύτταρα.

Σε υγιείς ανθρώπους, τα Τ κύτταρα παίζουν κομβικό ρόλο βοηθώντας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σε ανθρώπους με αυτοάνοσες ασθένειες, ωστόσο, ενδέχεται να αρχίσουν να επιτίθενται στους ιστούς του δικού τους σώματος.

Μελετώντας κύτταρα από ποντίκια και ανθρώπους οι ερευνητές βρήκαν ότι η βιταμίνη D οδήγησε τα δενδριτικά κύτταρα να παράξουν περισσότερα μόρια CD31 στην επιφάνειά τους και ότι αυτό παρακώλυσε την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων.

Η ομάδα παρατήρησε πώς το CD31 προστάτευσε τους δύο κυτταρικούς τύπους από τη δημιουργία μίας σταθερής επαφής – κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας ενεργοποίησης – και το αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού ήταν κατά πολύ μειωμένη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα ρίχνουν φως στο πώς η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επηρεάζει την ευπάθεια των αυτοάνοσων νοσημάτων

Ο Richard Mellanby, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε: «Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D θεωρούνται εδώ και καιρό σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρών αυτοάνοσων νοσημάτων. Η μελέτη μας αποκαλύπτει έναν τρόπο με τον οποίο οι μεταβολίτες της βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν δραματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

ygeiamou.gr

Διατροφή

Αποτοξίνωση βήμα - βήμα…
Οι οργανισμοί μας εκτίθενται σε περιβαλλοντικές τοξίνες όλη την ώρα. Η ζάχαρη, οι κορεσμένοι υδατάνθρακες και τα προμαγειρεμένα φαγητά σε συνδυασμό με τα φυτοφάρμακα, τα βαρέα μέταλλα, τα παράσιτα, τους ιούς, τα βακτήρια και το άγχος της καθημερινότητας έχουν ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ψυχική, αλλά και σωματική μας ισορροπία και να μας παρουσιάζονται πολλά προβλήματα υγείας.

Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει σε όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να του δώσουμε λίγη βοήθεια, μέσω της αποβολής των περιττών τοξινών από κάθε όργανο του οργανισμού μας ξεχωριστά.

Ξεκινήστε την αποτοξίνωσή σας από τη Διατροφή σας.
Εξαλείψτε από τη διατροφή σας το σιτάρι με τα παράγωγά του, τη γλουτένη, τη σόγια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τηγανητά. Αποφύγετε τη ζάχαρη, την ασπαρτάμη, τα τρανς λιπαρά και τα υδρογονωμένα έλαια . Μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης και αλκοόλ. Καταναλώστε υγιεινά λίπη όπως καρύδα, αβοκάντο, ωμέγα-3, ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Συνεχίστε με το έντερο.
Πίνετε άφθονο αποσταγμένο ή φθοριούχο νερό, νερό εμπλουτισμένο με aloe vera, κεφίρ και καταναλώστε άφοβα τζίντζερ, σκόρδο, μάραθο, άργιλο βρώσιμο ή ενεργό άνθρακα για την απομάκρυνση των τοξινών. Επίσης, το ινδικό φραγκοστάφυλο ή Triphala είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτοξινώσετε το έντερό σας.

Νεφρό.
Ο χυμός από βιολογικό cranberry κάνει θαύματα στο νεφρό καθώς επίσης και ο μηλίτης. Λίγο χλιαρό νερό λεμόνι κάθε πρωί είναι πραγματικά ένα δώρο για την καλή λειτουργία των νεφρών σας. Η καλύτερη συμβουλή είναι βέβαια, να μείνετε μακριά από οποιαδήποτε επαφή με φυτοφάρμακα, καθώς αυτά ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την πρόκληση νεφρικής ανεπάρκειας.

Συκώτι.
Για να μπορέσουμε να αποτοξινώσουμε το συκώτι, η καλύτερη μέθοδος είναι η κατανάλωση γάλακτος από γαϊδουράγκαθο. Εκτός από το θαυματουργό γαϊδουράγκαθο, ιδιαίτερα βοηθητικά στην αποτοξίνωση του συκωτιού είναι η ρίζα από κολλιτσίδα, η ρίζα από πικραλίδα, τα παντζάρια, οι αγκινάρες, το σκόρδο, ο κουρκουμάς. Όλα τα παραπάνω, έχουν την ιδιότητα, μέσα στην κοιλιά, να απορροφούν τις τοξίνες. Πρόκειται για τροφές εξαιρετικά υποστηρικτικές του μεταβολισμού και της ηπατικής αποτοξίνωσης.

Δέρμα.
Μπορεί να επηρεαστεί από τις διάφορες λοσιόν, τα εξεζητημένα είδη μακιγιάζ ή από το απλό μακιγιάζ, από τα αποσμητικά ή τα αρώματα. Η χρήση της σάουνας, η εφίδρωση, η καυτή γιόγκα, τα ιαματικά λουτρά και η απολέπιση κάνουν στην κυριολεξία θαύματα. Η σωματική άσκηση και η καλή εφίδρωση είναι στοιχεία απαραίτητα για την καλή εικόνα του δέρματός μας.

Η διαδικασία της αποτοξίνωσης του σώματος είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται για να μπορέσει ο οργανισμός μας να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα υγείας. Είναι μία διαδικασία τόσο απαραίτητη, όσο και οι διακοπές. Φανταστείτε ότι τα οφέλη που παρέχουμε στον εαυτό μας με την ξεκούραση τις μέρες των διακοπών. «Αδειάζουμε» από τα προβλήματα της καθημερινότητας και «φορτίζουμε τις μπαταρίες μας» για την υπόλοιπη χρονιά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον οργανισμό μας με την αποτοξίνωση. «Αδειάζει» από καθετί περιττό και μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις προκλήσεις που του θέτουμε…

.itrofi.gr

Διατροφή

Το αρωματικό φυτό που θωρακίζει το πεπτικό σύστημα

Νίκη Ψάλτη
.
Ο πόνος στο στήθος και η δυσφαγία εξαιτίας οισοφαγικών διαταραχών μπορούν να ανακουφιστούν με τη λήψη μέντας σύμφωνα με νέα έρευνα

Μια κουταλιά μέντα μπορεί να βοηθήσει στην δυσφαγία και στο οπισθοστερνικό άλγος μη καρδιακής αιτιολογίας που εμφανίζουν ορισμένοι ασθενείς με διαταραχές του οισοφάγου, αναφέρουν ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας (MUSC) στο Digestive Diseases & Sciences.

Από τους 38 ασθενείς που συμμετείχαν στην πιλοτική μελέτη MUSC, το 63% συνολικά ανέφερε βελτίωση των παραπάνω συμπτωμάτων. Οι ασθενείς συμμετείχαν στην έρευνα μέσω της Κλινικής Διαταραχών του Οισοφάγου στο Κέντρο Πεπτικής Υγείας και Διαταραχών MUSC.

«Το έλαιο μέντας είναι τεκμηριωμένος παράγοντας στη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και προσπαθήσαμε να εξετάσουμε την επίδρασή του σε ασθενείς με προβλήματα κατάποσης και θωρακικού πόνου χωρίς εμφανή αιτία», επισημαίνει ο πρώτος συγγραφέας του άρθρου Δρ. Mohamed Khalaf, ερευνητής στο Κέντρο Πεπτικής Υγείας και Διαταραχών MUSC.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η μέντα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των συμπτωμάτων δια της χαλάρωσης του λείου μυός στον κατώτερο οισοφάγο», εξηγεί ο Donald O. Castell, MD, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής MUSC.

Το έλαιο μέντας είναι γνωστό ότι έχει θεραπευτικά αποτελέσματα σε αρκετές διαταραχές λόγω των μυοχαλαρωτικών ιδιοτήτων του. Ωστόσο, μόνο δύο προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει το ρόλο του στην ανώτερη πεπτική οδό.

Η μελέτη MUSC διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έλαβαν δισκία ελαίου μέντας πριν από το φαγητό αισθάνθηκαν καλύτερα μεταγευματικά συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν. Μάλιστα τα μεγαλύτερα οφέλη είχαν όσοι παρουσίαζαν μη καρδιακής αιτιολογίας πόνο στο στήθος και δυσκολία στην κατάποση: το 73% δήλωσαν ότι αισθάνονται καλύτερα. Από τους ασθενείς με ένα μόνο από τα παραπάνω συμπτώματα, οι ασθενείς με μη καρδιακό πόνο στο στήθος είχαν την πιο θετική απόκριση στη λήψη ελαίου μέντας (63%) από όσους είχαν δυσκαταποσία (53%).

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμα καλύτερα μεταξύ των ασθενών με διαταραχές της κινητικότητας του οισοφάγου: το 83% ανέφερε ότι αισθανόταν καλύτερα ή ελαφρώς καλύτερα. Αν και λιγότερο γνωστή από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι διαταραχές κινητικότητας του οισοφάγου μπορούν επίσης να διαταράξουν τη ζωή ενός ασθενούς. Σε αυτές τις διαταραχές (διάχυτος οισοφαγικός σπασμός), ο οισοφάγος υφίσταται επώδυνες συσπάσεις άγνωστης αιτιολογίας.

Η συνήθης αντιμετώπιση των οισοφαγικών διαταραχών συνίσταται σε λήψη αρκετών φαρμάκων μεταξύ των οποίων και τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, καθώς και αποκλειστών διαύλου ασβεστίου, χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μέντα προσφέρει μια ελκυστική και πιο ασφαλή επιλογή για αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν διαλείποντα συμπτώματα, καθώς μπορεί να λαμβάνεται με την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές πάντως προειδοποιούν ότι οι ασθενείς πρέπει πρώτα να εξεταστούν διεξοδικά και να υποβληθούν σε ενδοσκόπηση ώστε να αποκλειστούν οι καρδιακές παθήσεις, προτού τους προσφερθεί η μέντα ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

Αν και τα προκαταρκτικά ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ελπιδοφόρα, πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μια μελέτη στο πλαίσιο της οποίας οι ασθενείς θα λαμβάνουν μια συγκεκριμένη δόση μέντας – στην τρέχουσα μελέτη έλαβαν καραμέλες μέντας που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο – συγκριτικά με εκείνους που λαμβάνουν μόνο ένα εικονικό φάρμακο.

Εν τω μεταξύ, όμως σύμφωνα με τους ερευνητές οι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με διαταραχές του οισοφάγου χωρίς υποκείμενη καρδιακή νόσο μπορούν να δοκιμάσουν άφοβα μέντα για να ανακουφιστούν από τις πεπτικές ενοχλήσεις.

ygeiamou.gr

Διατροφή

Πριν αρχίσεις τις βαλεριάνες και τα φάρμακα, κλείσε για λίγο τις ειδήσεις και δοκίμασε να βάλεις το παρακάτω αρχαίο βότανο στη διατροφή σου για να ηρεμήσεις φυσικά.

Ο λόγος για το ashwagandha, το οποίο είναι ένας ξυλώδης θάμνος που μάς έρχεται από τη μακρινή Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Το όνομά του στα σανσκριτικά σημαίνει «μυρωδιά αλόγου» και λέγεται ότι έχει απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες για την ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες δηλαδή. Θεωρείται μάλιστα «ισάξιο» πολλών φαρμάκων, που πωλούνται στα φαρμακία για την καταπολέμηση του άγχους. Επιπλέον, βοηθά με την ισορροπία των ορμονών του θυροειδή.

Το βότανο αυτό, το οποίο θα το βρεις στα καταστήματα με βιολογικά είδη, μπορείς να το προσθέσεις σε πολλά από τα καθημερινά σου γεύματα. Για παράδειγμα, μπορείς να το ενσωματώσεις στην πρωινή σου βρώμη, στις γλυκές σου παρασκευές, το latte σου και τα smoothies σου.

olivemagazine.gr

Διατροφή

Το κακάο φαίνεται να είναι αφέψημα με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία. Είναι δέντρο ύψους 6-8 μέτρων με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 τέσσερα χρόνια από την στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο, από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.

Οι ποικιλίες του κακάο είναι πολλές. Η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει Ελληνική προέλευση. Προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των θεών.

Ιστορικά στοιχεία για το κακάο
Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Mάγια κάπου στο 600 μ.Χ. Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφερόταν συνήθως στους θεούς και στους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα.

Ο πρώτος Ευρωπαίος που θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι ο Hernado Cortez, ο οποίος το Πάσχα το 1519 προσάραξε με το στόλο του στην χερσόνησο Γιουκατάν. Εκεί τον υποδέχθηκε ο βασιλιάς των Ατζέκων, Μοντεζούμα, που του πρόσφερε χρυσάφι, πολύτιμους λίθους και ένα καλάθι γεμάτο κόκκους κακάο.


Επιδράσεις του κακάο στην υγεία
Είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα πολλά διατροφικά συστατικά συγκεντρωμένα σ΄ ένα και μόνο προϊόν. Οι επιδράσεις των φλαβονοειδών του κακάο στην καρδιά και στην κυκλοφορία οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της χοληστερόλης, και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανότατα εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών βλαβών

Η κατανάλωση κακάο επομένως εμφανίζεται να έχει επίδραση τύπου ασπιρίνης επάνω στη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Οι κατεχινικές ενώσεις προλαμβάνουν το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, μεταβάλλουν την συνοχή και δομή της κυτταρικής μεμβράνης. Οι προκυανιδίνες αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της προστακυκλίνης στο πλάσμα και μειώνουν τα επίπεδα λευκοτριενίων του πλάσματος. Η προστακυκλίνη κατασκευάζεται από το αγγειακό επιθήλιο και προάγει την αγγειοδιαστολή, αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, το σχηματισμό θρόμβων αίματος και την εισχώρηση της χοληστερόλης LDL στο αρτηριακό τοίχωμα.

Αντίθετα, τα λευκοτριένια είναι αγγειοσυσταλτικά, προκαλώντας αργή και συνεχή σύσπαση στους λείους μυς των αιμοφόρων αγγείων, και μπορούν να είναι αίτια συσσώρευσης αιμοπεταλίων. Μείωση της αναλογίας λευκοτριενίων / προστακυκλίνης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα αιμοπετάλια και πιθανώς στη φλεγμονή και την αγγειοδιαστολή.

Μία περαιτέρω δράση των πολυφαινολών του κακάο που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η ικανότητα τους να ρυθμίζουν τα ανοσοκύτταρα λόγω της επίδρασης τους στη μεταγραφή του γονιδίου της ιντερλευκίνης-2. Έχει προταθεί ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού θα μπορούσαν να είναι υπαίτιες για πολλές περιπτώσεις αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών νόσων.

Έρευνες και μελέτες
Συγκριτική μελέτη στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει το κακάο (1 κούπα) να έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι), τριπλάσια από το πράσινο τσάι (1 φλιτζάνι) και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι (1 φλιτζάνι).

Έρευνες σε πληθυσμούς του Παναμά που καταναλώνουν καθημερινά 4-5 ποτήρια ζεστό αφέψημα κακάο και προσθέτουν σκόνη κακάο σε αρκετά φαγητά τους, έδειξαν σε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν παρουσιάζουν υπέρταση σε μεγάλη ηλικία και διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δεν παρουσιάστηκε το ίδιο αποτέλεσμα στους κατοίκους που είχαν μεταναστεύσει σε αστικές περιοχές και δεν κατανάλωναν πλέον αρκετό κακάο. Και αυτό οφείλεται στο ότι τα φλαβονοειδή ενεργοποιούν ένα ένζυμο (τη συνθετάση του μονοξειδίου του αζώτου) το οποίο είναι υπεύθυνο για την διάνοιξη των τοιχωμάτων των αρτηριών και την βελτίωση της αιματικής ροής (μείωση της πίεσης).

Το Πανεπιστήμιο της Georgetown, σε έρευνα που διεξήγαγε, απομόνωσαν μια ουσία του κακάο, την προκυανιδίνη για να εξετάσουν την δράση της σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού. Βασικός σκοπός της έρευνας ήταν η εξακρίβωση των πιθανών δράσεων της προκυανιδίνης σε γονίδια που συνδέονται στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Το πόρισμα της έρευνας κατέληξε ότι με την υποβολή της προκυανιδίνης σταματούσε ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων. Παρόλο που δεν έχει βρεθεί ακριβώς ο τρόπος δράσης της προκυανιδίνης, εικάζεται παρόμοια δράση και για άλλους τύπους καρκίνου.Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης απέναντι στον βήχα, ένα συχνό αντανακλαστικό προστασίας από ορισμένες καταστάσεις, πλην όμως σε μακροχρόνια βάση γίνεται κουραστικός και κουράζει τον ασθενή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεϊνη που σήμερα θεωρείται πολύ καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς να εμφανίζει παρενέργειες. Η δράση της θεοβρωμίνης είναι περιφερική και όχι στον εγκέφαλο, σταματώντας τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, υπεύθυνο για τον βήχα. Εντούτοις είναι λάθος προς το παρόν να ισχυριστούμε ότι αντικαθιστούμε τα αντιβηχικά φάρμακα με κακάο για να αντιμετωπίσουμε το βήχα.
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, το κακάο βάσει των ιδιοτήτων του μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό και θα πρέπει να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης.

Πίνακας: Θρεπτική σύσταση του κακάο σκόνη και της κουταλιάς (15 γραμμάρια) κακάο σκόνης.

Θρεπτικά Συστατικά Κακάο σκόνη 1 κουτ. κακάο
Θερμίδες kcal 312 47
Θερμίδες kj 1301 195
Πρωτείνες g 18,5 2,7
Λίπος g 21,7 3,2
Υδατάνθρακες g 11,5 1,7
Ασβέστιο mg 130 19,5
Σίδηρος mg 10,5 1,57
Μαγνήσιο mg 520 78
Φωσφορος mg 660 99
Κάλιο mg 1500 225
Νάτριο mg 950 142,5
Ψευδάργυρος mg 6,9 1,03
Θιαμίνη (Βιταμίνη Β1) mg 0,16 0,02
Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) mg 0,06 0,01
Βιταμίνη Β6 mg 0,07 0,01
Βιταμίνη Ε mg 0,68 0,10
Κορεσμένα λιπαρά οξέα g 12,8 1,92
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα g 7,2 1,08
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα g 0,6 0,09
Χοληστερίνη mg 0 0
Πηγή: Αντωνία Τριχοπούλου

mednutrition.gr

Διατροφή

Τι κερδίζετε αν τρώτε μισό αβοκάντο την ημέρα
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 
Η κατανάλωση μισού αβοκάντο την ημέρα σας βοηθάει να χάσετε κιλά και σας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, λένε οι επιστήμονες.


Αβοκάντο - Μια μελέτη με περίπου 30.000 συμμετέχοντες έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά αβοκάντο είχαν τουλάχιστον 30% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι. Συγκεκριμένα, το σωματικό τους βάρος ήταν κατά μέσο όρο 3,4 κιλά χαμηλότερο, η περιφέρεια της μέσης τους ήταν 2,5 εκατοστά μικρότερη, ενώ ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν μια μονάδα χαμηλότερος.

Η δρ Carol O'Neil, από το κρατικό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα υποστηρίζει, ότι τα αβοκάντο μπορεί να σχετίζονται με μια συνολική καλύτερη διατροφή και μεγαλύτερη κατανάλωση βασικών θρεπτικών συστατικών. Είπε σχετικά: “Η κατανάλωση αβοκάντο συνδέθηκε με καλύτερα διαιτητικά μέτρα και παραμέτρους βάρους σε σύγκριση με όσους δεν το έτρωγαν καθόλου. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να ενθαρρύνεται ως μέρος ενός γενικού υγιεινού τρόπου ζωής”.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά και ίνες, που κάνουν το άτομο να αισθάνεται χορτάτο για περισσότερο χρόνο. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, το 77% των θερμίδων του προέρχεται από λίπος, αλλά πρόκειται κυρίως για ελαϊκό οξύ, το οποίο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται και στο ελαιόλαδο, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί βασική τροφή της μεσογειακής διατροφής, η οποία με την σειρά της έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τι έδειξε η έρευνα
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι το κατανάλωναν τακτικά είχαν υψηλότερη πρόσληψη ινών, καλών λιπαρών, βιταμινών Ε και C, φολικού οξέος, μαγνησίου, χαλκού και καλίου. Επίσης κατανάλωναν λιγότερους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν αβοκάντο.

Επέδειξαν, επίσης, σημαντικά μειωμένη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη), ενώ είχαν και χαμηλότερα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ομοκυστεΐνη (homocysteine), που είναι σημάδι σκλήρυνσης των αρτηριών, θρόμβων αίματος και άλλων μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι λένε οι ερευνητές
Η δρ O'Neil πρόσθεσε: “Η κατανάλωσή του συνδέεται με την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι καίρια για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων”.

Στην μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων Hass Avocado Board και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Internal Medicine Review, οι επιστήμονες συστήνουν ότι μια υγιεινή πρόσληψη ήταν περίπου μισό μέσο αβοκάντο την ημέρα.

Η επικεφαλής του εν λόγω συμβουλίου, Nikki Ford, είπε: “Καθώς χρηματοδοτούμε πρόσθετες κλινικές μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρέσκου αβοκάντο και της διαχείρισης του βάρους και των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους γιατρούς να το συστήνουν ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής”.

Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τα αβοκάντο με οφέλη για την υγεία, που κυμαίνονται από την αντιγήρανση έως την αποτροπή των καρδιακών παθήσεων και ακόμη και του καρκίνου.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.express.co.uk

Διατροφή

Ο Χαλκός στην διατροφή μας
Ο χαλκός είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τους ανθρώπους και τα ζώα. Η περιεκτικότητα των ιστών σε χαλκό ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Σε μεγαλύτερη συγκέντρωση βρίσκεται στο ήπαρ και σε μικρότερες ποσότητες στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στα νεφρά και στο σπλήνα.

Ο χαλκός συμμετέχει σε μία πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού όπως η μεταφορά του οξυγόνου και ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης. Συμβάλλει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στο σχηματισμό και συντήρηση της μυελίνης. Επίσης αποτελεί λειτουργικό συστατικό κάποιων απαραίτητων ενζύμων, τα οποία είναι γνωστά ως χαλκοένζυμα και είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας, τον σχηματισμό συνδετικού ιστού, τον μεταβολισμό του σιδήρου την ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων, ενώ έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Κλινικά, η ανεπάρκεια χαλκού είναι σχετικά ασυνήθιστη. Τα επίπεδα χαλκού του ορού και τα επίπεδα του πρωτεολυτικού ενζύμου του ορού μπορούν να μειωθούν στο 30% του κανονικού σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας χαλκού. Ένα από τα πιο κοινά κλινικά σημάδια της ανεπάρκειας χαλκού είναι μια αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία σιδήρου αλλά διορθώνεται από τη συμπλήρωση χαλκού.

Η ανεπάρκεια χαλκού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μη ομαλούς χαμηλούς αριθμούς λευκών αιμοσφαιρίων γνωστών ως φαγοκύτταρα (φαγοκυτταρική πενία), μια πάθηση που μπορεί να συνοδευτεί από την αυξανόμενη ευαισθησία στη μόλυνση. Η ανεπάρκεια χαλκού οδηγεί σε εμφάνιση αποχρωματισμού δέρματος και μαλλιών, καθώς και μειωμένη λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος. Η οστεοπόρωση και άλλες ανωμαλίες της ανάπτυξης των οστών σχετικές με την ανεπάρκεια χαλκού είναι οι πιο κοινές στα ανεπαρκή σε χαλκό νήπια με χαμηλό βάρος γέννησης και τα μικρά παιδιά. Το γάλα της αγελάδας είναι σχετικά φτωχό σε χαλκό και οι περιπτώσεις της ανεπάρκειας χαλκού έχουν αναφερθεί στα υψηλού κινδύνου νήπια και τα παιδιά που ταΐζονται μόνο με γάλα αγελάδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπερβολική πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών-κυρίως μέσω συμπληρωμάτων- μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την απορρόφηση του χαλκού, όπως είναι η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος.

Στον αντίποδα, η τοξικότητα από χαλκό είναι σπάνια στο γενικό πληθυσμό. Τα συμπτώματα της οξείας τοξίνωσης από χαλκό περιλαμβάνουν τους κοιλιακούς πόνους, τη ναυτία, τον εμετό και τη διάρροια, τα οποία βοηθούν στο να αποτραπεί η πρόσθετη κατάποση και η απορρόφηση του χαλκού. Τα σοβαρότερα σημάδια περιλαμβάνουν την σοβαρή βλάβη του συκωτιού, την ανεπάρκεια των νεφρών, το κόμμα και το θάνατο.

Θέμα μεγαλύτερης ανησυχίας από μια θρεπτική σκοπιά είναι η δυνατότητα της βλάβης του συκωτιού ως αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης έκθεσης σε χαμηλότερες δόσεις χαλκού. Τέλος αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη της νόσου του Wilson. Πρόκειται για μία γενετική ασθένεια, κατά την οποία ο χαλκός δε μεταβολίζεται σωστά στο σώμα. Παράλληλα με τη θεραπευτική αγωγή (φάρμακα που εμποδίζουν την απορρόφηση του χαλκού), συνιστάται και δίαιτα χαμηλή σε χαλκό.

Τροφές πλούσιες σε χαλκό είναι το συκώτι, τα στρείδια, το καλαμάρι, το καβούρι, τα κάσιους, οι ηλιόσποροι, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, το φυστικοβούτυρο, οι φακές, τα μανιτάρια, τα μπισκότα δημητριακών, η σοκολάτα, το κακάο.

Πηγές :
Linus Pauling Institute
Linder MC, Hazegh-Azam M. Copper biochemistry and molecular biology. Am J Clin Nutr. 1996;63(5):797S-811S. (PubMed)

Διατροφή


Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο.

Πολλοί Ελληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για τα οστά, τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε» δυνατά και πυκνότερα οστά όταν είμαστε νέοι, αλλά και να διατηρήσουμε τα οστά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς τα χρόνια περνούν.

Οι απαιτήσεις του οργανισμού μας σε ασβέστιο είναι μεγάλες στην παιδική και την εφηβική ηλικία, όταν χτίζεται ο σκελετός μας, αλλά και στην εγκυμοσύνη, όταν το έμβρυο «τραβάει» το ασβέστιο από τη μητέρα του, για να χτίσει το δικό του σκελετό.

Οι ενήλικες 19-50 ετών χρειάζονται περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν και τα άτομα άνω των 50 χρειάζονται 1.200 mg την ημέρα.

Ως γνωστό μεγάλες ποσότητες ασβεστίου περιέχονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Γάλα, γιαούρτι, τυρί περιέχουν υψηλές ποσότητες και σε γενικές γραμμές η καθημερινή κατανάλωση τους εξασφαλίζει το απαιτούμενο ασβέστιο στον οργανισμό.

Δεν είναι όμως οι μοναδικές πηγές ασβεστίου για τον οργανισμό. Υπάρχουν τροφές που έχουν συντριπτικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο.

Μπορεί ένα ποτήρι γάλα να περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου (περίπου 300mg), ωστόσο υπάρχουν άλλες τροφές που περιέχουν ακόμη μεγαλύτερη και είναι μάλιστα 100% φυτικές.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές:

1. Σολομός

Μία μερίδα σολομού 180 γρ. παρέχει 340 mg ασβεστίου. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή υγιεινών Ω3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D.

2. Ρικότα

Το τυρί ρικοτα παρέχει 380 mg ασβεστίου σε ποσότητα ίση με ¾ του φλιτζανιού.

3. Αποξηραμένα σύκα

8 ολόκληρα αποξηραμένα σύκα παρέχουν περίπου 107 mg ασβεστίου. Αποτελεί το ιδανικό σνακ για να πάρουμε όχι μόνο ασβέστιο, αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες


4. Αμύγδαλα

Πλούσια πηγή ασβεστίου. Πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Με την αντιοξειδωτική τους δράση προστατεύουν τον οργανισμό και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καύση του λίπους.

5. Τόφου

Μόλις ένα φλιτζάνι τόφου παρέχει 861 mg ασβεστίου.

6. Πράσινα λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα, είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου.

7. Σαρδέλες

Μία μερίδα σαρδέλες 90 γραμμαρίων παρέχει 370 mg ασβεστίου.


8. Μαυρομάτικα φασόλια

Περιέχουν ασβέστιο, κάλιο και φολικό οξύ.

9. Πορτοκάλι

Πολύτιμη πηγή ασβεστίου, βιταμίνης A, B1 και C για τον οργανισμό μας. Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 1 μέτριο πορτοκάλι παρέχει περίπου 65 mg ασβεστίου

10. Βρώμη

Ενα φλιτζάνι βρώμη παρέχει 400 mg ασβεστίου. Δοκιμάστε την ως πρωινό σε συνδυασμό με ένα ποτήρι γάλα και θα έχετε συμπληρώσει με αυτόν τον τρόπο το 70% των αναγκών του οργανισμού σας σε ασβέστιο.


11. Λευκά φασόλια

Διαβάστε επίσης: Ο πανεύκολος τρόπος να πάρει ο οργανισμός σου όλο το ασβέστιο από το τσόφλι ενός αυγού

bovary.gr

Διατροφή

Η φτελιά ή αλλιώς ulmus rubra, είναι ένα αυτοφυές φυλλοβόλο δέντρο γνωστό από την αρχαιότητα. Για την ακρίβεια ο Διοσκουρίδης την αναφέρει ως ούλμο και την χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση πολλών δερματικών παθήσεων.

Η χρήση της φτελιάς συναντάται και κατά τον 18ο αιώνα, όπου χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της λέπρας, αλλά και για τη θεραπεία του χρόνιου εκζέματος, αλλά και στη λεγόμενη λαϊκή ιατρική η χρήση της φτελιάς βοήθησε στη θεραπεία των ρευματικών πόνων, των εκζεμάτων, των νευρικών πόνων και της αϋπνίας.

Οι ιθαγενείς της βορείου Αμερικής έφτιαχναν από τη Φτελιά ένα θεραπευτικό αντισυλληπτικό σκεύασμα από τον εξωτερικό φλοιό και ένα τσάι για γαργάρες για τον ερεθισμένο λαιμό. Από τον εσωτερικό φλοιό έφτιαχναν ένα σκεύασμα για να διευκολύνουν τις γέννες.
Γενικότερα, η χρήση της φτελιάς μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος για τη φυσική αντιμετώπιση πολλών ενοχλητικών προβλημάτων υγείας, όπως είναι ο πονόλαιμος, το κρυολόγημα, αλλά και διάφορες δερματικές παθήσεις όπως είναι τα εκζέματα. Πιο συγκεκριμένα:
Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα

Ο φλοιός της φτελιάς περιέχει μία παχιά ουσία που μετατρέπεται σε τζελ όταν συνδυάζεται με νερό. Αυτό το τζελ έχει την ικανότητα να καταπραΰνει τον πόνο, να μειώνει τον ερεθισμό των βλεννογόνων μεμβρανών και να συντελεί στην πρόληψη του βήχα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες τη φτελιά για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του κρυολογήματος, αλλά και για πιο σύνθετα αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως με τη μορφή παστίλιων για το λαιμό, τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι, αν ανακατέψετε δύο φλιτζάνια λευκό τσάι με δύο κουταλιές της σούπας φλοιό της φτελιάς σε σκόνη.
Ενισχύει το πεπτικό σύστημα του οργανισμού

Η καταπραϋντική δράση που έχει ο φλοιός της φτελιάς την καθιστά πολύτιμο σύμμαχο για τη θεραπεία των πεπτικών προβλημάτων. Το βότανο αυτό, μπορεί να θεωρηθεί και ως ασπίδα του στομάχου και των εντέρων, ενώ, επιπλέον, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από έλκος, καούρα και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center, η φτελιά προκαλεί διέγερση αναρροής των νευρικών απολήξεων στην γαστρεντερική οδό, η οποία οδηγεί σε αυξημένη έκκριση βλέννας. Αυτή η αυξημένη βλεννογόνους μπορεί να προστατεύσει το στομάχι και τα έντερα από έλκη και την περίσσεια οξύτητα. Πίνοντας τσάι φτελιάς ή λαμβάνοντας φτελιά τρεις φορές την ημέρα πιστεύεται ότι βελτιώνεται η υγεία του πεπτικού συστήματος και απαλύνεται ο πόνος που προκαλείται από γαστρεντερικά προβλήματα.
Καταπραΰνει δερματικούς ερεθισμούς

Η φτελιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για τη θεραπεία σεμικρές πληγές και ερεθισμούς του δέρματος. Ειδικότερα, ο φλοιός της φτελιάς μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Βοτανολόγοι χρησιμοποιούν συχνά το βότανο της φτελιάε για την ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τα εγκαύματα, τις γρατζουνιές, διάφορα εξανθήματα, έλκη του δέρματος και άλλες μικρές εκδορές. Για εξωτερική χρήση, το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center συμβουλεύει την ανάμειξη της σκόνης που προέρχεται από τον φλοιό της φτελιάς με βραστό νερό για την παρασκευή ενός καταπλάσματος, το οποίο στη συνέχεια, εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή. Το συγκεκριμένο κατάπλασμα είναι μόνο για εξωτερική χρήση.

Η χρήση των βοτάνων μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη θεραπεία αρκετών παθήσεων και ασθενειών, σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Παρόλο που δεν έχει αναφερθεί κάποια ιδιαίτερη παρενέργεια από την χρήση του βότανου της φτελιάς, συνιστάται σε περίπτωση εγκυμοσύνης και θηλασμού να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

itrofi.gr

Διατροφή

Τι κερδίζεις με μια κουταλιά ταχίνι την ημέρα;

Της Δέσποινας Γκακνή 
Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής άλεσης) και έπειτα αλέθεται.

Ανήκει στην κατηγορία του λίπους μαζί με το βούτυρο και το λάδι ωστόσο παρουσιάζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας του. Εξαιτίας των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του, έχει χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή.

Η κατανάλωση ταχινιού στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τι κερδίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας (15γρ.) ταχίνι;
Το ταχίνι περιέχει περίπου 20% πρωτεΐνες και είναι πλούσιο σε αμινοξέα

Διατροφική αξία του ταχίνι (15g )
Ενέργεια 89kcal
Πρωτεΐνη 2,6g
Υδατάνθρακες 3,2g
Ολικά λιπαρά 7,9g
Κορεσμένα λιπαρά οξέα 1,1g
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 3g
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα 3,5g
Χοληστερόλη –
Φυτικές ίνες 0,7
Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο 21mg
Σίδηρος 0,7mg
Μαγνήσιο 14 mg
Φώσφορος 118mg
Κάλιο 69mg
Νάτριο 5mg
Ψευδάργυρος 0,7mg
Χαλκός 0,24mg
Σελήνιο 5,2μg
Βιταμίνες
Θειαμίνη (Β1) 0,24mg
Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,018mg
Νιασίνη (Β3) 0,85mg
Φυλλικό οξύ 15μg
Βιταμίνη Β6 0,022mg
Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας;
Κατά συνέπεια, αποτελεί ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, ακόμα και από άτομα τα οποία αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών τροφίμων (π.χ. χορτοφάγοι). Από μόνο του, εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητάς του στο αμινοξύ λυσίνη, δεν παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Στην περίπτωση όμως που συνδυαστεί με τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και βιοδιαθεσιμότητας, παρόμοια δηλαδή με την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών. Δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας είναι απαραίτητες τόσο για την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος όσο και για ένα πλήθος βιολογικών διαδικασιών, το ταχίνι αποτελεί ένα ιδανικό τρόφιμο για τις ομάδες ατόμων που έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες, όπως τα παιδιά, οι αθλητές και τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά οξέα
Εκτός από τις πρωτεΐνες, το ταχίνι προσφέρει στον οργανισμό και μία καλή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλή ποιότητας λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα το ταχίνι αποτελείται από περίπου 50% λιπαρά, εκ των οποίων όμως μόνο το 7% είναι τα κορεσμένα (κακά λιπαρά τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα) και το υπόλοιπο 43% μοιράζεται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Σχεδόν το 100% των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ταχίνι, αποτελεί ένα ω6 λιπαρό οξύ, το λινελαϊκό, το οποίο χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο λιπαρό οξύ. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να το συνθέσει μόνος του και το προμηθεύεται μόνο μέσω της διατροφής. Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Να τονίσουμε επίσης, ότι το ταχίνι δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Μικροθρεπτικά συστατικά
Σχετικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες δηλαδή, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα, το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στην καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Επίσης, το ταχίνι έχει καλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πνευματική ευεξία καθώς και στη μείωση της κόπωσης.

Το σελήνιο που περιέχει το ταχίνι έχει μία έντονη αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην διατήρηση της καλής κατάστασης των μαλλιών και των νυχιών, ενώ τέλος ο χαλκός συμβάλλει και αυτός στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην απορρόφηση του σιδήρου.

Τι πρέπει να προσέξετε;
Εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητας του ταχινιού σε απλά σάκχαρα καθώς και του σχετικά χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, αποτελεί ένα τρόφιμο κατάλληλο για κατανάλωση από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Από την άλλη, εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του απόδοσης (90 περίπου θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας), θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε, ειδικά εάν βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

runnfun.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή