Δεκεμβρίου 08, 2019

Διατροφή

Αντί να αυτομαστιγώνεστε, ακολουθήστε τις πέντε συμβουλές που σας προτείνουμε

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο και να απαλλαγείτε από τα «πρέπει» της καθημερινότητας. Έτσι, αν φάγατε λίγο παραπάνω από ό,τι συνηθίζετε, δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε ενοχές. Άλλωστε, χρειάζονται πολλές θερμίδες – 3.500 για την ακρίβεια – για να πάρετε ένα κιλό σωματικού λίπους. Στην πραγματικότητα, λίγες ημέρες με υπερκατανάλωση θερμίδων, δε συνεπάγονται σημαντική αύξηση του βάρους.

Ακόμη όμως και αν πήρατε μερικά κιλάκια το καλοκαίρι, δε χρειάζεται να αυτομαστιγώνεστε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας και θα χάσετε το περιττό βάρος χωρίς εξαντλητική δίαιτα και στερήσεις.

*Αποφύγετε τη ζάχαρη

Μια μικρή αλλαγή που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι να μείνετε μακριά από τη ζάχαρη. Αρχικά, ξεκινήστε να πίνετε τον καφέ σας σκέτο. Μπορεί να σας ακούγεται δύσκολο, στη συνέχεια όμως θα τον συνηθίσετε έτσι. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε σημαντικό αριθμό θερμίδων, ειδικά αν πίνετε πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα σας. Αν νιώσετε μια ξαφνική λιγούρα για κάτι γλυκό, μπορείτε να φάτε γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι ή 2-3 κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

*Μην ξεχνάτε το πρωινό σας γεύμα

Ίσως σκέφτεστε ότι παραλείποντας το πρωινό σας γεύμα, γλιτώνετε θερμίδες, στην πραγματικότητα όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τρώγοντας ένα υγιεινό πρωινό, ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας και μένετε χορτάτη μέχρι το επόμενο γεύμα σας, αποφεύγοντας το τσιμπολόγημα που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων. Φυσικά, δεν εννοούμε να επιλέξετε κρουασάν βουτύρου για πρωινό, αλλά να κάνετε διαιτητικές επιλογές. Τα αυγά είναι το ιδανικό πρωινό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, σύμφωνα με σχετική έρευνα, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.

*Γεμίστε το μισό σας πιάτο με σαλάτα

Πρόκειται για βασική διατροφική αρχή που κάνει καλό τόσο στην υγεία όσο και στη σιλουέτα σας. Τα λαχανικά είναι πλούσια φυτικές ίνες, οι οποίες επιφέρουν το αίσθημα κορεσμού γρηγορότερα και σας κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα. Όπως καταλαβαίνετε, οι φυτικές ίνες είναι ο σύμμαχός σας στο αδυνάτισμα.

*Μείνετε ενυδατωμένη

Το νερό ενισχύει τον μεταβολισμό, αποτοξινώνει τον οργανισμό και περιορίζει την όρεξή σας για φαγητό. Δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα απλά διψάτε. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε πάντα μαζί σας ένα παγούρι με νερό.

*Επιλέξτε έξυπνα τα σνακ σας

Τα σνακ είναι ο καλύτερος τρόπος να περιορίσετε την πείνα σας μέχρι το επόμενο γεύμα σας και όταν καταναλώνονται σωστά μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα. Ξεχάστε τα πατατάκια, τα αλατισμένα κράκερς και όλες αυτές τις παχυντικές λιχουδιές που δεν έχουν καμία θέση στην καθημερινή διατροφή σας όταν θέλετε να χάσετε βάρος. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή ανάλατους ξηρούς καρπούς, για να κατευνάσετε την πείνα σας χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες.

https://www.vita.gr

Διατροφή

 

 

Η μαντζουράνα είναι φυτό ιθαγενές των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου αλλά καλλιεργείται παντού στην Ευρώπη και την Αμερική. Στην Ελλάδα υπάρχει σαν αυτοφυές φυτό και καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Είναι πόα πολυετής ή διετής, ανάλογα με την περιοχή, που φτάνει σε ύψος τα 40 εκατοστά.

Είναι φυτό συγγενικό της ρίγανης, με πολλές παραφυάδες και μικρά και μυρωδάτα φύλλα. Ο βλαστός της είναι όρθιος και τα φύλλα της μικρά, ωοειδή και τοποθετημένα αντίθετα.

Τα άνθη της έχουν χρώμα λευκό ή ρόδινο και βρίσκονται κατά κορύμβους, έχουν δε χαρακτηριστική οσμή και εμφανίζονται από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο και πολλαπλασιάζεται με σπόρους που φυτεύονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί με χλωρά βλαστάρια χωρίς άνθη το καλοκαίρι και με χωρισμό των φυτών το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

Από τη μαντζουράνα χρησιμοποιούνται τα υπέργεια μέρη, από τα οποία, με απόσταξη, εξάγεται το αιθέριο έλαιο. Συλλέγονται από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό και αρωματικό φυτό σε γλάστρες και κήπους.

Αν θέλουμε να την καλλιεργήσουμε σε γλάστρα πρέπει το χώμα να είναι αφράτο, ελαφρά αλκαλικό και πλούσιο, για να μην χάνονται οι πολύτιμες ουσίες του φυτού.

Συστατικά της Μαντζουράνας
Η μαντζουράνα είναι μια από τις ισχυρότερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών. Τα δραστικά συστατικά που περιέχει, είναι το αιθέριο έλαιο, που αποτελείται από ένυδρο σαβινένιο, λιναλοόλη, καρβακρόλη και άλλα τερπένια, τα φλαβονοειδή, το καφεϊνικό και ροζμαρινικό οξύ και τα τριτερπενοειδή.

Περιέχει επίσης, θυμόλη, πτητικά έλαια, στυπτικές και πικρές ουσίες και 40% φυτικές ίνες. Περιέχει ακόμη, ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι βιταμίνες της είναι η βιταμίνη C, Α, Κ, β καροτίνη, Β6, φολικό οξύ και νιασίνη. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της είναι ο σίδηρος, φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και ψευδάργυρος.

Ιστορία και παράδοση
Η μαντζουράνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα, στους Έλληνες, Ρωμαίους, Αιγύπτιους και Άραβες, για τους οποίους υπήρξε το σύμβολο

Οι αρχαίοι έλληνες που έμεναν στη σημερινή Συρία έφτιαχναν από τη μαντζουράνα, ένα πολύ δυνατό άρωμα που ονόμαζαν «αμαρακίνον» ή «σαμψύχινον». Το προμηθευόντουσαν οι γυναίκες της Αθήνας και όπως αναφέρεται ήταν τόσο ευώδες και δυνατό ώστε προκαλούσε πονοκέφαλο.

Στην Αίγυπτο, τη χρησιμοποιούσαν για να ξεπερνούν το συναίσθημα της λύπης. Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό, Ο Διοσκουρίδης για τους κολικούς και την υδρωπικία και σαν γενικό τονωτικό του οργανισμού.

Τη χρησιμοποιούσαν επίσης σαν χωνευτικό, ο Γαληνός, ο Πλίνιος και ο Θεόφραστος. Κατά το Μεσαίωνα, τη θεωρούσαν κατάλληλο φάρμακο για το κρυολόγημα, ως αποχρεμπτικό και ακόμη για τον πονόδοντο.

Θεραπευτικές δράσεις, ιδιότητες και χρήσεις της Ματζουράνας
https://enallaktikidrasi.com/2016/06/mantzourana-majorana-origanum/Παρά το γεγονός ότι η μαντζουράνα χρησιμοποιείται κυρίως σαν αρτυματικό, ωστόσο συχνά χρησιμοποιείται και σαν φαρμακευτικό βότανο.

-συνιστάται για τη ρινοφαρυγγίτιδα και τη φαρυγγίτιδα.

-έχει αποχρεμπτικές, αντισπασμωδικές και τονωτικές ιδιότητες.

-καλή για πονοκεφάλους και αϋπνία, ίλιγγο, ημικρανία ,απώλεια μνήμης και επιληψία.

-για τη ρινίτιδα και τις αμυγδαλές.

-για τις φλεγμονές των ούλων και της γλώσσας.

-ενδείκνυται για τους τυμπανισμούς, τους μετεωρισμούς και τη δυσκοιλιότητα.

-γαστροπροστατευτική και καταπραϋντική, για τα προβλήματα του στομάχου και όλου του γαστρεντερικού συστήματος.

-Έχει διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

-το αιθέριο έλαιό της έχει θερμαντικές, ηρεμιστικές, καταπραϋντικές, σπασμολυτικές και αναλγητικές ιδιότητες.

-με επαλείψεις, μασάζ ή εισπνοές, το αιθέριο έλαιο του φυτού με το ευχάριστο άρωμά του, μπορεί να ανακουφίσει από προβλήματα όπως το άγχος,η κατάθλιψη, η ένταση, ή θλίψη κλπ.

-χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα και το άσθμα.

-είναι χρήσιμη σε μορφή ζεστών καταπλασμάτων στη θεραπεία πληγών και σε πρηξίματα που οφείλονται σε εξαρθρώσεις, σε στραμπουλίγματα και σε μυαλγίες.

-για τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους.

-χρησιμοποιούμε τα φύλλα της πάνω σε μώλωπες ή σε τσιμπήματα εντόμων για άμεση ανακούφιση.

-έχει ισχυρές μυοχαλαρωτικές και αναλγητικές ιδιότητες.

-για τους πόνους της περιόδου.

-ο χυμός του φυτού, σταματά τον πόνο και το βούισμα στα αυτιά.

-ευρήματα ερευνών παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μαντζουράνα μπορεί να είναι ένα πολλά υποσχόμενο χημειοπροστατευτικό και θεραπευτικό βότανο για τον καρκίνο γενικά και ειδικά για τον
καρκίνο του μαστού και τις μεταστάσεις του.

-άλλες έρευνες παρέχουν βάση για την παραδοσιακή χρήση της μαντζουράνας σε θεραπείες καρδιαγγειακών παθήσεων και της θρόμβωσης.

Άλλες χρήσεις
-Η χρήση της μαντζουράνας είναι διαδεδομένη στη μαγειρική (τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι), στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοποιία.

-χρησιμοποιείται σαν αρωματικό αλλά και σαν συντηρητικό σε ποτά και γλυκά.

-Το έλαιό της χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.

Παρασκευή – δοσολογία
Αφέψημα
Βράζουμε 1 κ.γ βότανο σε 1 φλιτζάνι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε, σκέτο ή με μέλι, τρεις φορές την ημέρα.

Έγχυμα
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε 1 κ.γ βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε, όπως το αφέψημα.

Αιθέριο έλαιο
Παίρνουμε 3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα.

Εξωτερικά

χρησιμοποιείται το αφέψημα για την αντισηψία των πληγών.

Ενδιαφέροντα
-για να έχουμε φρέσκια μαντζουράνα όλο το χρόνο, γεμίζουμε με νερό παγοκύστες και βάζουμε μέσα και φύλλα μαντζουράνας. Τις βάζουμε στην κατάψυξη και όποτε χρειαστούμε, χρησιμοποιούμε ένα παγάκι.

-συνδυάζοντας τη μαντζουράνα με δυόσμο και χαμομήλι, καταπολεμάμε τις φλεγμονές των ούλων και της γλώσσας.

Προφυλάξεις
Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση της κατά την εγκυμοσύνη.

Σε μεγάλες δόσεις είναι ναρκωτικό.

Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Οι ρυθμοί τη καθημερινότητας είναι τόσο γρήγοροι και απαιτητικοί που μπορεί να δουλεύουμε ακόμα και όταν είμαστε στο σπίτι ή σε διακοπές. Είναι λοιπόν σημαντικό να διατηρήσετε την ενέργεια σας στα ύψη. Δείτε ποιες βιταμίνες πρέπει να παίρνετε και σε ποιες τροφές υπάρχουν.


Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε μετά τα 50
Το συνένζυμοQ10

Το συνένζυμοQ10 είναι ένα αντιοξειδωτικό που εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας. Είναι γνωστό ότι βοηθά στη βελτίωση των καρδιακών παθήσεων, των ημικρανιών και των σωματικών επιδόσεων. Μπορείτε να βρείτε το συγκερκιμένο συνένζυμο σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Βιταμίνη Β6

Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και για τη διασφάλιση ότι το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργούν σωστά. Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται στα ψάρια, πουλερικά, πατάτες, ρεβίθια και μπανάνες. Μπορεί επίσης να ληφθεί ως συμπλήρωμα.

Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)

Όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι λίγο πολύ απαραίτητες για την ενέργεια. Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη μορφή βιταμίνης Β βοηθάει στην κόπωση. Μπορείτε να τη βρείτε σε τρόφιμα όπως τα αμύγδαλα, το άγριο ρύζι και τα μανιτάρια.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή ως αντιοξειδωτική, αλλά αναφέρεται επίσης ότι μειώνει την κόπωση. Όμως εάν παίρνετε συμπλήρωμα πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία, έμετο, καούρα και κοιλιακές κράμπες.

Βιταμίνη Β12

Έχουμε ήδη μιλήσει για τα οφέλη των βιταμινών Β παραπάνω, αλλά η βιταμίνη Β12 παίζει επίσης ρόλο σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ενέργειας, ειδικά αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 . Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι χρήσιμη για την ενέργεια και την αθλητική απόδοση όταν έχετε χαμηλά επίπεδα.

https://jenny.gr

Διατροφή

Είναι μία από τις υπερτροφές που παράγει η ελληνική γη και παρέχει πλειάδα θρεπτικών συστατικών. Διόλου τυχαία την έχουν αποκαλέσει «μαύρο χρυσό». Βάλτε αυτή την πολύτιμη τροφή στην καθημερινότητά σας
Η κορινθιακή σταφίδα ως προϊόν σταφιδοποίησης (μετατροπής δηλαδή, του σταφυλιού σε σταφίδα) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και μικροθρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέρος των φυτικών ινών της σταφίδας αφορά τις λεγόμενες φρουκτάνες, πρεβιοτικά με θετική επίδραση σε πολλούς δείκτες υγείας.

Ως πρεβιοτικό καθορίζεται κάθε άπεπτο διατροφικό συστατικό που επηρεάζει ευεργετικά τη χλωρίδα του παχέος εντέρου, με το να προάγει επιλεκτικά την ανάπτυξη και/ή τη δράση ενός ή μίας ομάδας βακτηρίων, τα οποία αποδεδειγμένα βελτιώνουν την υγεία του οργανισμού. Φανταστείτε πως κάθε φορά που καταναλώνετε κορινθιακή σταφίδα, τρέφετε τα καλά βακτήρια του εντέρου σας.

Για ένα κιλό σταφίδας απαιτούνται περίπου τρία κιλά σταφυλιών τα οποία υπόκεινται σε ξήρανση, κυρίως στον ήλιο και χωρίς τη χρήση προσθέτων.

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε σάκχαρα και, επομένως, σε άμεσης μορφής ενέργεια αποτελεί τη βασική αιτία ταύτισης της σταφίδας με θερμαντική τροφή, απαραίτητη συντροφιά κάθε ορειβάτη.

Στο παρελθόν, αυτό το χαρακτηριστικό της βρέθηκε στο επίκεντρο διαφημιστική καμπάνιας που προσδιόριζε την κορινθιακή σταφίδα ως εναλλακτική πρόταση για το σχολικό κολατσιό.

Το θρεπτικό στοιχείο που δεσπόζει στην κορινθιακή σταφίδα είναι σίγουρα το κάλιο, ενώ οι πιο πρόσφατες αναλύσεις υποδεικνύουν πως αξιοσημείωτο είναι το περιεχόμενό της σε αντιοξειδωτικά (βανιλλικό οξύ, γαλλικό οξύ, καφεϊκό οξύ, κερκετίνη, ανθοκυανίνες κ.α.) αλλά και σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1,Β2, Β6, C, παρ’ ότι πρόκειται για αποξηραμένο φρούτο.

Δύο κουταλιές της σούπας κορινθιακή σταφίδα ισοδυναμούν με μια μικρομερίδα φρούτου και στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής πρέπει να καταναλώνουμε μία ποικιλία τριών μικρομερίδων φρούτων ημερησίως (μία μικρομερίδα φρούτου ισούται με ένα μήλο, μισό αχλάδι, ένα μικρό πορτοκάλι κ.λπ.) όπως αναφέρουν οι διαιτολόγοι Κωνσταντίνος Ξένος και Αστερία Σταματάκη στο βιβλίο τους «Γνωρίστε τα ελληνικά super foods».

Ευεργετικά οφέλη – Εντυπωσιακά επιστημονικά στοιχεία

Μελέτη επιστημόνων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που διερεύνησε τη δράση ειδικού εκχυλίσματος της κορινθιακής σταφίδας σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το εκχύλισμα είχε σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και κυτταροπροστατευτικές επιδράσεις.

Η υψηλή περιεκτικότητα της κορινθιακής σταφίδας σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει (η επιστημονική τους ονομασία είναι βιοδιαθέσιμα), φαίνεται να αποτελεί τη βασική αιτία αυτών των θετικών επιδράσεων.

Άλλωστε η αντιοξειδωτική δράση της κορινθιακής σταφίδας έχει πιστοποιηθεί με αναλύσεις Ελλήνων επιστημόνων και στο παρελθόν.

Η επίδραση ειδικού εκχυλίσματος κορινθιακής σταφίδας έχει διερευνηθεί εργαστηριακά και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του στομάχου (AGS) με ανάλογα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Άλλη μελέτη σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι η κορινθιακή σταφίδα (που αντικατέστησε δύο μικρομερίδες άλλων φρούτων του διαιτολογίου) βοηθά στη ρύθμιση της διαστολικής (μικρής) πίεσης αυτών των ατόμων και μάλιστα χωρίς να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας, όπως θα περιμέναμε λόγω των αυξημένων σακχάρων που εμπεριέχει η σταφίδα. Κρίνεται, λοιπόν, ασφαλής και γι’ αυτό το ιδιαίτερο γκρουπ ασθενών.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι πολύ πρόσφατα δεδομένα αναδεικνύουν την κορινθιακή σταφίδα ως όπλο και κατά της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του συκωτιού, μιας κατάστασης που ο λαός αναφέρει ως «λίπος στο συκώτι».

Πηγή: Γνωρίστε τα ελληνικά super foods, Κωνσταντίνος Ξένος & Αστερία Σταματάκη, εκδόσεις Διόπτρα

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

Προστατεύει από τον καρκίνο, ρίχνει τη χοληστερόλη, αποτρέπει την άνοια και συμβάλλει στην απώλεια βάρους! Η μελιτζάνα είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας
Το όνομά της προέρχεται από παραλλαγή της λατινικής ονομασίας melongena. Με αλλαγή του «g» σε «z» προέκυψε στα ιταλικά η λέξη «melanzana» και στα ελληνικά πέρασε ως «μελιτζάνα».

Η μελιτζάνα έχει αντιοξειδωτική δράση εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε ανθοκυανίνες (στη φλούδα), που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C, και βιταμίνη B6.

Μια μερίδα μελιτζάνες προσφέρει το 10% των ημερήσιων αναγκών σε ίνες, 5% σε κάλιο, 3% σε βιταμίνη C, 5% σε βιταμίνη B6, 1% σε σίδηρο και 2% σε μαγνήσιο.

Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο «δέρμα» της μελιτζάνας παρουσιάζουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, αφού εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Εργαστηριακές αναλύσεις των φαινολικών ενώσεων στη μελιτζάνα, αποκαλύπτουν, μάλιστα, ότι το λαχανικό περιέχει σημαντικές ποσότητες χλωρογενικού οξέος, το οποίο χρησιμεύει ως αντιμικροβιακός, αντιικός και αντικαρκινικός παράγοντας.

Επιπλέον, το χλωρογενικό οξύ που περιέχεται στη μελιτζάνα ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Τέλος, εξαιρετικά ευεργετικό είναι και το νερό της μελιτζάνας (αυτό που μένει μετά το βρασμό της), το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και χλωρογενικό οξύ. Πολλοί, όμως, αγνοούν τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ένα μέρος των ωφελειών του εξηγείται από τις διουρητικές και τις καθαριστικές ιδιότητες της μελιτζάνας, που συμβάλλουν στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα, προάγοντας την απώλεια βάρους.

Αξίζει, λοιπόν, να εισαγάγουμε στη διατροφή μας αυτό το μοναδικό λαχανικό, τη μελιτζάνα, η οποία, αν και στην αρχή παρεξηγημένη, είναι τόσο πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά και τόσο ευεργετική για τη συνολική μας υγεία. Αν και συγγενεύει στενά με την πατάτα και αναπτύσσεται παρόμοια με τη ντομάτα, περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση νασουνίνης, ασβεστίου και καλίου, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της «βασίλισσας των λαχανικών».

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε, Δημήτρης Κουρέτας – Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις Άρμος

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το μπρόκολο
Από: Μάρω Σενετάκη 

Υγιεινό και ευέλικτο καθώς μπαίνει σε πολλές συνταγές, το παρεξηγημένο λόγω της έντονης μυρωδιάς του μπρόκολο είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό, που δίνει γεύση και χρώμα στα πιάτα, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Ας δούμε τι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτό.

1. Μέλος γνωστής οικογένειας
Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών (Κραμβοειδών) μαζί με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών και προέρχεται από το άγριο λάχανο. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία, ενώ στη Γαλλία το έκανε γνωστό η Αικατερίνη των Μεδίκων όταν παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Β΄. Σήμερα είναι από τα πιο διάσημα πράσινα λαχανικά σε όλο τον κόσμο με πολλούς οπαδούς που είτε το αγαπούν, είτε αγαπούν να το μισούν.

2. Μπρόκολο δεν είναι μόνο 1
Στο ράφι του μανάβη μπορεί συνήθως να βρίσκουμε το κλασικό μπρόκολο με την πράσινη κεφαλή που αποτελείται από πολλά μικρά μπουκετάκια, ωστόσο δεν υπάρχει μόνο αυτό. Το αδερφάκι του ακούει στο όνομα μπρόκολο ρομανέσκο και έχει μία ασυνήθιστη αλλά και εντυπωσιακή όψη, καθώς έχει πυραμυδοειδές σχήμα που αποτελείται από πολλές κορυφές με κλειστά άνθη, σε γεωμετρική συμμετρία. Μία ακόμη διαφορά εντοπίζουμε και στους χρωματισμούς των μπρόκολων, που είναι από πράσινο έως μοβ.

3. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Όλοι θυμόμαστε τις μαμάδες μας να επιμένουν ότι πρέπει να φάμε το μπρόκολο μας γιατί είναι πολύ υγιεινό και μας κάνει καλό. Δίκιο είχαν! Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ειδικά σε βιταμίνη C και είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φολικού οξέως και καλίου, που το κάνουν ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

4. Αλλά φτωχό σε θερμίδες
Με μόλις 25-30 θερμίδες ανά 100γρ. το μπρόκολο γίνεται απαραίτητη τροφή στο διαιτολόγιό μας, ειδικά εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

5. Φυσικό φάρμακο
Το ταπεινό μπρόκολο είναι ένας δυνατός σύμμαχος της υγείας. Φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, με τα φυτοχημικά που περιέχει να αυξάνουν τη δραστηριότητα ομάδας ενζύμων που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες και τα λοιπά θρεπτικά συστατικά του να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενών κυττάρων. Επίσης, προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα ρίχνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Στα συν ότι βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου, είναι ωφέλιμο για τα οστά, κάνει καλό στα μάτια, βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και επιπλέον βελτιώνει την εικόνα της επιδερμίδας.

6. Πώς το επιλέγουμε;
Όταν αγοράζουμε μπρόκολο δεν παίρνουμε απλά το πρώτο που θα βρούμε πάνω-πάνω στο καφάσι. Καταρχάς έχουμε υπόψη ότι είναι φθινοπωρινό-χειμερινό λαχανικό και όπως όλα τα λαχανικά και τα φρούτα, το επιλέγουμε όταν είναι στην εποχή του. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πάρει το πιο φρέσκο, διαλέγουμε μπρόκολο με βαθύ πράσινο χρώμα, που έχει αρκετά σκληρή σάρκα και άκαμπτα κοτσάνια. Σημειώνουμε ότι το κιτρινωπό χρώμα στην κεφαλή του μπρόκολου σημαίνει ότι έχουν ανοίξει τα μπουμπούκια του.

7. Πώς το συντηρούμε;
Γενικά καλό είναι να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες λαχανικών και συγκεκριμένα περισσότερα από όσα πρόκειται να καταναλώσουμε άμεσα. Το μπρόκολο άλλωστε, δεν μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο στο ψυγείο για περισσότερες από 5 μέρες. Εάν μας μείνει μπρόκολο ή πρόκειται να το μαγειρέψουμε τις επόμενες ημέρες, πριν το βάλουμε στο ψυγείο το τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας και το βάζουμε μέσα σε πλαστική σακούλα. Εναλλακτικά, μπορούμε να το καταψύξουμε, αφού το κόψουμε σε μικρά μπουκετάκια τα οποία ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε βραστό νερό, τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα βάζουμε σε πλαστικά σακουλάκια τροφίμων.

8. Για να μην μυρίζει
Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι αποφεύγουν το μπρόκολο είναι η οσμή που αναδίδει την ώρα του βρασμού, η οποία μένει μετά στην κουζίνα για ώρες. Υπάρχει όμως τρόπος να εξαφανίσουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά. Την ώρα του βρασμού απλά προσθέτουμε στην κατσαρόλα μια φέτα ψωμί ή ένα κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο ή 1 λεμόνι κομμένο στα 2.

9. Το σωστό βράσιμο
Ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψουμε το μπρόκολο είναι στον ατμό, ώστε να διατηρούνται σε μεγάλο ποσοστό τα θρεπτικά συστατικά του. Ωστόσο μιας και δεν έχουμε όλοι ατμομάγειρα ή έστω τα κατάλληλα σκεύη για μαγείρεμα στον ατμό, υπάρχει πάντα ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος του μπρόκολου, το βράσιμο. Προσέχουμε πάντα να μην το παραβράζουμε, 8-10 λεπτά είναι υπεραρκετά και αμέσως μετά το περνάμε απότομα από παγωμένο νερό για να διατηρηθεί το χρώμα του.

10. Τι φτιάχνουμε με μπρόκολο
Η γεύση του σε αντίθεση με τη μυρωδιά του δεν είναι τόσο έντονη, επιτρέποντάς μας να το χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές. Η πιο κλασσική είναι βραστό ή στον ατμό και σερβιρισμένο με λαδολέμονο, που γίνεται εξαιρετική ζεστή σαλάτα και συνοδευτικό για ψάρι και ψητά κρέατα. Για σαλάτα με μπρόκολο βέβαια μπορούμε να το κρατήσουμε και ωμό και να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα μπουκετάκια του. Με μπρόκολο επίσης φτιάχνουμε σούπες, σουφλέ, τάρτες και πουρέ. Μπαίνει με μεγάλη επιτυχία σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε ριζότα και σε μαγειρευτά κρέατα με λαχανικά. Οι γκρατιναρισμένες εκδοχές του με τυριά, κρέμα και αλλαντικά δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

https://www.olivemagazine.gr

Διατροφή

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι επιθυμητές τιμές για τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ορίζονται στα 150 mg/dL, ενώ ως ιδανικές χαρακτηρίζονται τιμές κάτω των 100 mg/dL. Τα καλά νέα είναι ότι σε περιπτώσεις υπερτριγλυκεριδαιμίας, η υιοθέτηση ορισμένων αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής μπορούν επιφέρουν σημαντική βελτίωση.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι αλλαγές:

1.Απώλεια βάρους: Εάν έχετε υπερβάλλον σωματικό βάρος, επιδιώξτε σταδιακή απώλεια. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, η μείωση του βάρους ακόμη και κατά 5-10% μπορεί να ελαττώσει τις τιμές τριγλυκεριδίων κατά 20%.

2.Μείωση της κατανάλωσης απλών υδατανθράκων: Η υψηλή πρόσληψη απλών υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Συνεπώς, περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, μελιού, μαρμελάδων, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά και ροφημάτων που είναι πλούσια σε ζάχαρη. Αντίστοιχα, προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων.

3.Αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών από μονοακόρεστα: Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στο φαγητό και τις σαλάτες και αποφύγετε το βούτυρο και τις σκληρές μαργαρίνες. Επιπλέον, επιλέξτε κρέας, τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

4.Προσοχή στο αλκοόλ: Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, φροντίστε να μην υπερβαίνετε το 1 ποτό ανά ημέρα, εάν είστε γυναίκα, ή τα 2 ποτά ανά ημέρα, εάν είστε άνδρας.

5.Άσκηση: Η συστηματική σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τριγλυκεριδίων, ειδικότερα όταν συνδυάζεται με περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Συνεπώς, στοχεύστε σε άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 30 λεπτά, καθημερινά ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Διατροφή

Μπορεί η διαλειμματική νηστεία να σας ακούγεται τρομερά περιοριστική, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο δύσκολη
Ενώ η διαλειμματική νηστεία ως μέθοδος απώλειας βάρους δεν είναι κάτι καινούργιο, νέοι διατροφικοί κανόνες που σχετίζονται με τη διαλειμματική νηστεία συνεχίζουν να εμφανίζονται καθώς η διατροφή αυτή έχει κερδίσει έδαφος.

Πρόσφατα, μια νέα μορφή διαλειμματικής νηστείας έχει προκύψει και πρόκειται για τον κανόνα διατροφής «8 έως 8» – μια ελαφρώς πιο εύκολη μέθοδος του -πολλές φορές περιοριστικού- σχεδίου διατροφής.

Περιορίζοντας την καθημερινή κατανάλωση τροφής σε 12 ώρες, όχι μόνο θα είστε σε θέση να χάσετε βάρος, αλλά και να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αλλάζοντας το πότε τρώτε, όπως και το τι τρώτε, μπορεί να ενισχύσει την απώλεια κιλών, το ανοσοποιητικό, την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και την υγεία του εντερικού σας μικροβιώματος. Κάνοντας ένα διάλειμμα από την κατανάλωση τροφής, ενισχύετε την ανάπτυξη άλλων βακτηρίων στο έντερό σας, τα οποία βοηθούν στον καθαρισμό της εντερικής επένδυσης.

Μπορεί η διαλειμματική νηστεία να σας ακούγεται τρομερά περιοριστική, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο δύσκολη.

Σκεφτείτε ότι τις 8 από τις 12 ώρες της νηστείας, θα κοιμάστε. Έτσι, η μόνη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε έγκειται στο να είστε πειθαρχημένη για 4 ώρες.

Με λίγα λόγια, θα πρέπει να έχετε καταναλώσει το τελευταίο σας γεύμα για την ημέρα πριν τις 8 μ.μ. και να ξαναφάτε στις 8 π.μ. το πρωινό σας.

Η δίαιτα «8 έως 8», ουσιαστικά σας μαθαίνει να μην τρώτε αμέσως προτού κοιμηθείτε, καθώς και τη μεγάλη σημασία που έχει το πρωινό.

vita.gr

Διατροφή

Αναβαθμίστε τη διατροφική αξία του γεύματός σας, συνδυάζοντας έξυπνα τις τροφές
Οι συνδυασμοί τροφών που μας κάνουν καλό | vita.gr

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που απλά ταιριάζουν μαζί και όχι, δεν εννοούμε το ψωμί με την πραλίνα. Εννοούμε εκείνες τις τροφές που όταν συνδυάζονται όχι μόνο έχουν απίστευτη γεύση, αλλά βοηθούν και στην αποτελεσματική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να εντάξετε τους παρακάτω συνδυασμούς τροφών στην καθημερινή σας διατροφή για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας.

*Γιαούρτι + Μπανάνα

Συνδυάζοντας το κάλιο που βρίσκεται στις μπανάνες με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το γιαούρτι, ενισχύετε το χτίσιμο των μυών και την αναπλήρωση αμινοξέων που εξαντλούνται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

*Ζυμαρικά + Σαλάτα

Πλούσια πηγή απλών υδατανθράκων, τα ζυμαρικά προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης στον οργανισμό και ανάλογη έκκριση ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κουράζεται το πάγκρεας και ο οργανισμός σας να αποθηκεύει λίπος. Η σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων, «βάζοντας φρένο» στην απότομη άνοδο της μεταγευματικής γλυκόζης και κατ’ επέκταση στην αποθήκευση λίπους.

*Ρεβίθια + Λεμόνι

Συνδυάζοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως τα όσπρια, με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ενισχύετε την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να βάζετε λεμόνι στη σαλάτα με τις φακές ή να φάτε ένα ακτινίδιο μετά από το σπανακόρυζο.

*Φακές + Ρύζι

Ο συνδυασμός των οσπρίων με το ρύζι μπορεί αρχικά να φαίνεται μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή, στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι περισσότερο. Tα όσπρια αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο εντοπίζεται στο ρύζι. Έτσι, μαγειρεύοντας φακές με ρύζι, αναβαθμίζετε την ποιότητα της πρωτεΐνης που προσφέρετε στον οργανισμό σας.

*Αυγά + Τυρί

Ο οργανισμός σας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει το πολύτιμο για τα οστά ασβέστιο, το οποίο όμως εντοπίζεται σε λίγες τροφές. Οι κρόκοι αυγών αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης D, επομένως μη διστάσετε να συνδυάσετε το αυγό σας με οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας. Άλλωστε, εκτός από θρεπτικός, αυτός ο συνδυασμός είναι και εξαιρετικά νόστιμος!

*Πράσινα φυλλώδη λαχανικά + Ελαιόλαδο

Η βιταμίνη Κ, η οποία εντοπίζεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προστατεύει τα οστά σας και ρυθμίζει την πήξη του αίματος. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, δεν μπορεί να απορροφηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό σας χωρίς μια πηγή λίπους. Συνεχίστε, λοιπόν, να καταναλώνετε τη σαλάτα σας με ελαιόλαδο, για να επωφεληθείτε από τη διατροφική αξία των λαχανικών. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς.

https://www.vita.gr

Διατροφή

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ρόλο των υδατανθράκων στην διατροφή μας, και το ρόλο που παίζουν στην υγεία του οργανισμού. Υπάρχουν διατροφικές οδηγίες που τους αποκλείουν εντελώς από την διατροφή μας επειδή τους θεωρούν παχυντικούς. Η αλήθεια όμως είναι κάπως διαφορετική.

Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικότατη πηγή ενέργειας και πρέπει να αποτελούν κομμάτι κάθε υγιεινής δίαιτας. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους απλούς (“κακούς”) και τους σύνθετους (“καλούς”), ανάλογα με τη χημική τους σύσταση και τον τρόπο που τους αξιοποιεί το σώμα μας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκουμε στα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια, περιέχουν μεγαλύτερες αλυσίδες μορίων σακχάρων.

Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τους αποδομήσει και να τους χρησιμοποιήσει, που με την σειρά του σημαίνει πως μας προσφέρουν περισσότερη ενέργεια. Οι απλοί υδατάνθρακες σχηματίζονται από εύπεπτα, βασικά σάκχαρα, που δεν έχουν μεγάλη διατροφική αξία για τον οργανισμό. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα και όσο μικρότερη σε φυτικές ίνες, τόσο χειρότερος είναι ένας υδατάνθρακας για εμάς.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν συνήθως απλοί υδατάνθρακες αλλά είναι σημαντικά διαφορετικοί από άλλα τρόφιμα με απλούς υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά. Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στα φρούτα και στα λαχανικά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τα σάκχαρά τους, καθυστερώντας τη διαδικασία της πέψης, ουσιαστικά κάνοντάς τους να μοιάζουν με σύνθετους υδατάνθρακες.

Οι απλοί υδατάνθρακες που θα ήταν καλό να περιορίσουμε στη διατροφή μας είναι τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα τεχνητά σιρόπια, η ζάχαρη, το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, οι πατάτες (που είναι σύνθετος υδατάνθρακας, αλλά το σώμα μας τον επεξεργάζεται σαν να είναι απλός). Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να απολαύσουμε απλούς υδατάνθρακες πού και πού, αλλά δεν θέλουμε να είναι η πρωταρχική πηγή υδατανθράκων μας. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες τροφές σε αυτή την κατηγορία που είναι προτιμότερες, καθώς έχουν περισσότερη διατροφική αξία (για παράδειγμα, μια ψητή πατάτα σε σχέση με μερικά μπισκότα).

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες θεωρούνται “καλοί” επειδή έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή ελευθερώνονται μικρότερες ποσότητες σακχάρων στον οργανισμό, με πιο σταθερό ρυθμό, σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες που πλημμυρίζουν τον οργανισμό μας με τεράστια ποσότητα σακχάρων σε πολύ λίγο χρόνο.

Δεν είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε καλύτερες επιλογές όσον αφορά τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε. Καστανό ρύζι αντί για λευκό, ζυμαρικά ολικής άλεσης κ.ο.κ. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε, για να καταλάβουμε αν περιέχουν απλούς ή σύνθετους υδατάνθρακες. Αν είναι φτιαγμένα από αλεύρι ολικής άλεσης, τότε είναι πιο πιθανό να περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες. Και αν υπάρχουν φυτικές ίνες, ακόμα καλύτερα.

https://www.itrofi.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή