Δεκεμβρίου 15, 2018

Διατροφή

Οι καλύτερες πηγές άπαχων πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τα αυγά, τα ψάρια, το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, τα φασόλια και ορισμένα συγκεκριμένα μέρη του χοιρινού και του βόειου κρέατος.

Η άπαχη πρωτεΐνη συνιστάται ιδιαιτέρως ως κατάλληλη τροφή επειδή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και βοηθά στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού για αρκετή ώρα αφότου έχει καταναλωθεί. Υπάρχουν βεβαίως αρκετές παραλλαγές σε κάθε πηγή.

Τα αυγά είναι μία από τις πιο γνωστές άπαχες πρωτεΐνες. Eνα αυγό περιέχει περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι χαμηλό σε λιπαρά. Η περιεκτικότητά του σε λίπος μπορεί να μειωθεί ακόμα πιο πολύ αν κανείς διαχωρίσει το ασπράδι από τον κρόκο και καταναλώσει μόνο το πρώτο. Eνα πρωινό γεύμα από ασπράδια αυγού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, επειδή η πρωτεΐνη βοηθά τον άνθρωπο να μην πεινάει συγκριτικά με άλλα γεύματα που περιέχουν λιγότερη πρωτεΐνη.

Το ψάρι είναι μια άλλη δημοφιλής πηγή άπαχης πρωτεΐνης, που έχει πολλά οφέλη. Ο σολομός, η ρέγκα, ο μπακαλιάρος και ο τόνος περιέχουν γενναιόδωρες ποσότητες πρωτεΐνης. Μια τυπική μερίδα σολομού, για παράδειγμα, έχει περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Εκτός από την πρωτεΐνη, πολλά είδη ψαριών περιέχουν τα φιλικά για την καρδιά ακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πολλοί εμπειρογνώμονες συστήνουν δύο μερίδες την εβδομάδα από τη συγκεκριμένη θετική πηγή πρωτεΐνης.

Κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι τόσο χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες κρέατα που προσφέρουν μια ποικιλία μαγειρικών επιλογών. Το στήθος κοτόπουλο κατά μέσο όρο έχει περίπου 30 γραμμάρια άπαχη πρωτεΐνη. Το μπούτι κοτόπουλου και γαλοπούλας είναι επίσης καλές πηγές πρωτεϊνών αλλά δεν είναι τόσο υγιεινές επιλογές όσο το στήθος.

Το χοιρινό συνιστά μια ακόμα εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μια χοιρινή μπριζόλα γενικά περιέχει περίπου 22 γραμμάρια πρωτεΐνης και μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους. Το χοιρινό φιλέτο είναι μια δημοφιλής επιλογή που έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και παράλληλα είναι πολύ ελαφρύ. Μόλις 120 γρ. χοιρινό φιλέτο έχει κατά μέσο όρο 29 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ενώ το βόειο κρέας περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, πολλά τμήματά του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Ορισμένα κομμάτια όπως η μπριζόλα μπορεί να περιέχουν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης και άλλα μπορεί να περιέχουν διπλάσια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών στο βοδινό κρέας είναι το κόντρα. Είναι το τμήμα που χρησιμοποιείται για να γίνουν τα χάμπουργκερ και διάφορα επεξεργασμένα κρέατα. Όπως είναι αντιληπτό, βεβαίως, δεν είναι το πλέον άπαχο τμήμα του συγκεκριμένου κρέατος.

Υπάρχουν, βεβαίως και άλλες πηγές πρωτεϊνών εκτός από τα αυγά και το κρέας. Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και έρχονται σε μια ευρεία ποικιλία τύπων που χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα. Φασόλια και ρεβίθια περιέχουν 7-14 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα.

medinova.gr/

Διατροφή

Με πρωταγωνιστικό ρόλο στα φρούτα και τα λαχανικά, οι ευεργετικές φυτικές ίνες αποτελούν απαραίτητα στοιχεία της διατροφής και της υγείας μας, που όμως πολλοί δεν λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες.

Με το «μαγικό» ραβδάκι τους, οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος, να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερίνης δεσμεύοντας μεγαλύτερο μέρος της και εμποδίζοντας τον οργανισμό να το απορροφήσει, να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τη διατήρηση της σιλουέτας μας, να αποτρέψουν την εμφάνιση αιμορροΐδων, ενώ δρουν και ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Παρά τα οφέλη τους, όμως, πολλοί άνθρωποι φαίνεται πως δεν τις έχουν εντάξει για τα καλά στη διατροφή τους, αφού οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα και οι άντρες 35 με 40, ποσότητες που οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να φτάσουν, λαμβάνοντας τελικά γύρω στα 15 γραμμάρια. Αν, όμως, εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (κι όχι με πρόσθετες φυτικές ίνες) όπως οι παρακάτω, θα καταφέρετε να φτάσετε τις παραπάνω ποσότητες και να δείτε τις αλλαγές στη γραμμή σας, αλλά και στις επόμενες εξετάσεις αίματος.

Καλαμπόκι: θρεπτικό και… πολύχρωμο

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν την κλασσική κίτρινη έκδοση, το καλαμπόκι όμως μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες, από ροζ μέχρι μπλε και… μαύρο, η καθεμία με το δικό της συνδυασμό αντιοξειδωτικών ουσιών. Αν είστε φίλοι του καλαμποκιού, θυμηθείτε πως μισό φλιτζάνι καλαμπόκι περιέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, ενώ οι σινεφίλ θα ενθουσιαστούν μόλις μάθουν ότι και το ποπ κορν αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με περίπου 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 3 φλιτζάνια (απλώς προτιμήστε το χωρίς βούτυρο και με λιγοστό αλάτι).

Άσπρα φασόλια: ώρα να αγαπήσετε τη φασολάδα

Όχι μόνο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και σίδηρο, αλλά επίσης τα άσπρα φασόλια είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές καλίου (1 φλιτζάνι καλύπτει περίπου το 25% των καθημερινών αναγκών μας σε αυτό το θρεπτικό συστατικό που καταπολεμά την υπέρταση). Για να μην επιβαρύνετε ξαφνικά το έντερό σας αν μέχρι τώρα η διατροφή σας δεν ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες, μην αρχίσετε να καταναλώνετε ξαφνικά πιάτα φασολάδας (και γενικότερα φυτικές ίνες) χωρίς μέτρο, γιατί θα επιβαρύνετε το πεπτικό σας. Προτιμήστε να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψή τους για καλύτερα αποτελέσματα και δοκιμάστε και τα μαύρα φασόλια τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν 15 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά φλιτζάνι. Προσέξτε μόνο, με την αύξηση της κατανάλωσης φασολιών και φυτικών ινών εν γένει, να αυξήσετε και την κατανάλωση νερού.

Αβοκάντο: συνδυασμός φυτικών ινών και ω-3

Αν οι υψηλές του θερμίδες (320 σε ένα μέτριο αβοκάντο) σας κρατούν μακριά του, ίσως το γεγονός ότι οφείλονται σε «καλά» λίπη όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα μονοακόρεστα λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά, σας πείσουν να το καταναλώσετε. Αν όχι, σκεφτείτε ότι η κρεμώδης σάρκα του αβοκάντο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (2 κουταλιές της σούπας αβοκάντο περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια φυτικές ίνες και 1 ολόκληρο φρούτο περίπου 10).

Ζυμαρικά ολικής άλεσης: νόστιμα και πιο υγιεινά από τα παραδοσιακά

Δοκιμάστε να κάνετε μια μικρή αλλαγή στη διατροφή σας και αντί για τα παραδοσιακά ζυμαρικά, προτιμήστε τα ολικής άλεσης. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες της διατροφής σας χωρίς να χάσετε από γεύση, ενώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διαφορετικές γεύσεις και υφές ζυμαρικών, έτσι ώστε να βρείτε αυτή που πραγματικά σας αρέσει. Άλλωστε, οι μικρές αλλαγές είναι αυτές που πολλές φορές κάνουν τη διαφορά.

Καστανό ρύζι: πλούσια διατροφική αξία σε έναν κόκκο

Όσοι μέχρι τώρα ήσασταν φανατικοί του άσπρου ρυζιού, ίσως η διαφορετική υφή και γεύση του καστανού σας εκπλήξει, αξίζει όμως τον κόπο, καταρχάς γιατί ένα φλιτζάνι του ρυζιού αυτού περιέχει 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Πέραν αυτού, ερευνητές του Χάρβαρντ βρήκαν ότι παρ’ όλο που πέντε ή περισσότερες μερίδες άσπρου ρυζιού την εβδομάδα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 17%, προσθέτοντας μία με δύο μερίδες καστανό ρύζι στη διατροφή μας την εβδομάδα, μπορούμε να μειώσουμε τον ίδιο κίνδυνο κατά 11%.

Ενταμάμε: θαυματουργά φασόλια σόγιας

Στην Ελλάδα πολλοί είναι αυτοί που ίσως να μην τα γνωρίζουν, τα φασόλια σόγιας, όμως, γνωστά και ως ενταμάμε, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στην ασιατική κουζίνα, αλλά και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Πρόκειται στην ουσία για άγουρα, βρασμένα φασόλια σόγιας, τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, να φτιάξετε ντιπ κ.ο.κ., προσθέτοντας στη διατροφή σας 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μισό φλιτζάνι, ανάλογα πάντα με τη μάρκα.

Ψωμί ολικής άλεσης: μια πιο υγιεινή βερσιόν του παραδοσιακού ψωμιού

Το άσπρο ψωμί και άλλες επεξεργασμένες τροφές τέτοιου είδους προκύπτουν από άλεσμα, δηλαδή αφαίρεση του εξωτερικού φλοιού του σπόρου, χάνοντας θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Στην ολική άλεση, όμως, το προϊόν διατηρεί τον πλούσιο αυτό φλοιό, υπόκειται σε λιγότερη επεξεργασία και τελικά, το εν λόγω ψωμί, για παράδειγμα, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες από το λευκό. Μια τέτοια αλλαγή στη διατροφή σας θα μπορούσε να είναι τεράστιας σημασίας ως προς την πρόσληψη φυτικών ινών. Δοκιμάστε τη!

Φακές: η… δύναμή σας

Οι πλούσιες σε σίδηρο φακές ίσως αποτελούσαν τον εφιάλτη σας τα παιδικά σας χρόνια, το μικρό αυτό μέλος της οικογένειας των οσπρίων, όμως, είναι τόσο πλούσιο σε φυτικές ίνες, που φτάνει τα 15,6 γραμμάρια σε 1 φλιτζάνι. Πέρα από το σίδηρο και τις φυτικές τους ίνες, οι φακές φημίζονται και για την πρωτεΐνη τους, για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε φυλλικό οξύ κ.λπ.

Μήλα και αχλάδια: οι σύμμαχοι της υγείας σας

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φρούτα που τρώγονται με τη φλούδα τους, έτσι τα μήλα και τα αχλάδια μπαίνουν ψηλά στη λίστα με τα πιο θρεπτικά και πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα – αρκεί να τα καταναλώνετε με τη φλούδα της, αφότου τα πλύνετε καλά. Συγκεκριμένα, ένα μέτριο αχλάδι με τη φλούδα του περιέχει 5,5 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ ένα μετρίου μεγέθους μήλο φτάνει τα 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Αγκινάρα: φουλ σε φυτικές ίνες

Μια βραστή αγκινάρα περιέχει περίπου 10,3 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ από μισό φλιτζάνι καρδιάς αγκινάρας θα λάβετε περίπου 7 γραμμάρια. Συν τοις άλλοις, οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε σιλυμαρίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βελτιώνει την υγεία του ήπατος.

clickatlife.gr

Διατροφή

Βάλτε στη ζωή και στο πιάτο σας το λιναρόσπορο. Το μικροσκοπικό αυτό σποράκι θεωρείται από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ως ένα από τα έξι είδη τροφίμων, που προλαμβάνουν και καταπολεμούν επτά αρρώστιες.

Ταυτόχρονα ομορφαίνει τις γυναίκες χαρίζοντας τους πλούσια κόμη, λαμπερό δέρμα και γερά νύχια. Αμερικανικές επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι η κατανάλωση του ωφελεί την καρδιά, καταπολεμά τον διαβήτη, προστατεύει από τον καρκίνο και τις φλεγμονές, ενισχύει τοανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες η κατανάλωση λιναρόσπορου συνδέεται άμεσα με της μείωση της ολικής χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένης και της LDL (κακή) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Η μάχη κερδίζεται αν καθημερινά στο φαγητό σας προσθέστε μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορου τριμμένου. Πολλοί διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους ασθενείς τους με διαβήτη, να τρώνε καθημερινά λιναρόσπορο.

Μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, έδειξε ότι όσοι διαβητικοί έτρωγαν ψωμί φτιαγμένο από λιναρόσπορο είχαν επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά 28% χαμηλότερα μια ώρα μετά το φαγητό από εκείνους ,που κατανάλωναν ψωμί από αλεύρι σιταριού!

Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιγνάνες (φυτοοιστρογόνα) μέχρι και 800 φορές πάνω από το ποσό που βρέθηκε σε φυτά. Οι λιγνάνες θεωρούνται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως ιδιαίτερα σημαντικά φυσικά προστατευτικά κατά του καρκίνου και κυρίως στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.

Μια από τις τροφές που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι ο λιναρόσπορος, ο οποίος παρέχει ασπίδα προστασίας στους πάσχοντες από φλεγμονώδεις διαταραχές,συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας πάθηση η οποία προκαλεί μεγάλο πόνο . Οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η ευερεθιστότητα και η κατήφεια μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης απαλύνονται από την κατανάλωση λιναρόσπορου.

Μελέτες έχουν δείξει, ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου επηρεάζει θετικά την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει βακτηρίδια και ιούς. Πάντως το μυστικό είναι να ρίχνετε μια κουταλιά λιναρόσπορου σε ό,τι τρώτε π.χ. στη σαλάτα, στο γιαούρτι ή στα δημητριακά πρωινού ή ακόμη και στα φρούτα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του λιναρόσπορου μπορεί να συμβάλλει:

– Στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος Οι διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται στο λιναρόσπορο βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα και ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μίας κουταλιάς της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα βοήθησε σημαντικά άτομα που υπέφεραν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

– Στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος Φαίνεται ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες του λιναρόσπορου συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση σταθερών των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

– Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος Μέσα από μελέτες έχει φανεί ότι το άλφα λινολενικό οξύ του λιναρόσπορου μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές κι έτσι το ανοσοποιητικό να λειτουργεί καλύτερα. Μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου πιθανόν να μπορούσε να βοηθήσει σε αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως για παράδειγμα ρευματοειδή αρθρίτιδα και ψωρίαση. *Πληροφορίες από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής Γ.Δ

Πηγή: newsitamea.gr

awakengr.com

Διατροφή

Τα αποξηραμένα σύκα είναι πολύ θρεπτικά, κάνουν καλό στη σιλουέτα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ είναι το ιδανικό σνακ για όλη τη μέρα.

Ποια είναι όμως η θρεπτική τους αξία;

Περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο Τα σύκα είναι από τις καλύτερες πηγές καλίου, το οποίο κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση και ενισχύει την υγεία των συνδέσμων. Η έλλειψη καλίου συχνά οδηγεί σε μυικές κράμπες, πονοκεφάλους και αδικαιολόγητη ένταση και άγχος.

Μισή κούπα αποξηραμένα σύκα προσφέρουν 300 mg πολύτιμου καλίου. Είναι επίσης πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των οστών. Το μαγνήσιο είναι απαιτούμενο για την αρτηριακή πίεση, το μεταβολισμό και τη διατήρηση της συγκέντρωσης και ηρεμίας του ατόμου.

Μισή κούπα ξερά σύκα περιέχουν το 10% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης μαγνησίου. Μαζί με τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες, τα αποξηραμένα σύκα είναι τέλος τα ξερά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτό το στοιχείο.

Έχουν τέλος, περισσότερο ασβέστιο ακόμη και από το γάλα. Διατηρούν την αλκαλικότητα Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, τα αποξηραμένα σύκα διατηρούν το αλκαλικό περιβάλλον στον οργανισμό και τη μείωση της οξύτητας σε αυτόν, που με τη σειρά της οδηγεί σε πλήθος φλεγμονών.

Η διατήρηση της αλκαλικότητας του σώματος είναι σημαντική καθώς προάγει την ενέργεια και τη γενική υγεία του οργανισμού. Καθαρίζουν τον οργανισμό

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα σύκα, απορροφούν το νερό, τα περιττά στοιχεία, τη χοληστερίνη και το τοξικό λίπος που βρίσκονται στον οργανισμό και βοηθούν στην αποβολή τους από αυτόν, ενισχύοντας ενεργά, τη λειτουργία του εντέρου.

Είναι τα ξηρά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ τα σπόρια τους είναι το πιο δυνατό τους όπλο, στον καθαρισμό του οργανισμού. Έχουν λίγες θερμίδες Τα σύκα είναι τα ξερά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες, ενώ παραμένουν χορταστικά εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γι’ αυτό και δεν θα έχετε την παρόρμηση να φάτε περισσότερα από αυτά που όντως χρειάζεστε για να ικανοποιηθεί η πείνα σας. Κουβαλάτε πάντα μαζί σας μερικά ξηρά σύκα και θα το εκτιμήσετε και εσείς και η παρέα σας όταν θα θερίζει η πείνα και δεν θα υπάρχει ταβέρνα στον ορίζοντα. Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.awakengr.com/apoxiramena-syka-diatrofiko-yperoplo/

Διατροφή

Κοιτάζεσαι στον καθρέπτη, βρίσκεις μικρές ατέλειες που θα ήθελες να διορθώσεις-λίγοι πόντοι λιγότεροι στην περιφέρεια ή λίγο πιο flat κοιλιά; Μετά σκέφτεσαι ότι πλησιάζει Πάσχα κι όλο το σόι θα σε περάσει από κόσκινο από το τι κάνεις στη ζωή σου μέχρι τι φοράς; Πριν βγάλεις εισιτήρια για Περού, σου έχουμε τη λύση: μια δίαιτα βασισμένη στη σούπα που θα σε βοηθήσει να χάσεις το λιγότερο 5 κιλά!

Έχουμε πάρα πολλές φορές ακούσει για τις δίαιτες με σούπες, ενώ έστω και μία φορά στη ζωή μας τις δοκιμάσαμε. Σκεφτήκαμε ότι για να γίνεται τόσες δεκαετίες τόσος ντόρος γύρω από ατές και να υπάρχουν σε τόσες πολλές παραλλαγές κάτι γίνεται. Υπάρχει ψωμί εδώ.

Μετά από πολλά βράδια ψαξίματος σε επιστημονικά site και forum διατροφολογίας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι κατάλληλες αν χρειάζεσαι μια καλή αρχή για να ανέβει το ηθικό σου και να συνεχίσεις μια ισορροπημένη απώλεια βάρους ή για να μπορέσεις σύντομα να μπεις στο αγαπημένο σου τζιν χωρίς να ασφυκτιάς.

Οι δίαιτες με σούπες ανήκουν στην κατηγορία με τα χημικά διαιτολόγια, όπως όλες εκείνες που βοηθούν να χάσεις μεγαλύτερη ποσότητα βάρους από τα 4 κιλά μέσο όρο το μήνα που είναι το συνιστώμενο από τους ειδικούς. Οπότε, εκτός ότι προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα με το χαμηλότερο δυνατό κόπο το συντομότερο, το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύεις πολλά χρήματα σε μετακινήσεις, ραντεβού με γιατρούς και το επιπλέον άγχος ότι είσαι σε μια αυστηρή δίαιτα και έχεις κάπου να λογοδοτήσεις αποτελούν μερικούς από τους κύριους λόγους που τόσα χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή των fad diets-γρήγορες δίαιτες.

Για να είμαστε ειλικρινής, όμως, το διατροφικό πλάνο που θα δεις παρακάτω πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είναι μια μόνιμη λύση που μπορείς να ακολουθείς εσαεί. Είναι ένα πλάνο minimum 7 ημερών που είναι σχεδιασμένο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απώλεια επιπλέον κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ενώ, στην περίπτωση που επιθυμείς να την ακολουθείς για καιρό έχεις τη δυνατότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα αρκεί το ένα από το άλλο να απέχει 2 εβδομάδες και στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα φροντίζεις να μην παρεκλίνεις από ένα σωστό πρότυπο διατροφής γυρνώντας σε καταχρήσεις και τάσεις υπερφαγίας.

Το παρακάτω πλάνο είναι βασισμένο στο λάχανο και τις ευεργετικές διουρητικές του ιδιότητες που θα σε βοηθήσουν να απομακρυνθούν τοξίνες και περιττά κιλά, χαρίζοντας σου ένα αίσθημα ευεξίας. Τη δίαιτα αυτή με τη λαχανόσουπα μπορούν να την ακολουθήσουν άντρες και γυναίκες, ενώ τα κιλά που θα χάσεις κυμαίνονται ανάλογα τον τρόπο ζωής σου-καθιστικός ή αθλητικός και την κατάσταση του μεταβολισμού σου. Δηλαδή αν τσιμπολογάς πράγματα που δεν είναι στη λίστα δεν θα χάσεις 5 κιλά, αλλά λιγότερα. Όπως και αν συνοδέψεις το πρόγραμμα με γυμναστική θα χάσεις παραπάνω από 5 κιλά. Είναι στο χέρι σου το πόσα κι αν είσαι διατεθειμένη έστω και για μερικές ημέρες να κάνεις ορισμένες θυσίες.

Ας ξεκινήσουμε με την αυθεντική συνταγή της λαχανόσουπας

Συστατικά

• 6 μεγάλα πράσινα κρεμμύδια

• 2 πράσινες πιπεριές

• 1 ή 2 κονσέρβες ντομάτας (σε κύβους ή ολόκληρες)

• 3 καρότα

• 1 κιλό μανιτάρια (φρέσκα ή σε κονσέρβα)

• 1 ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό

• 1/2 λάχανο κομμένο στη μέση

• 2 -3 σκελίδες σκόρδο (εναλλακτικά σκόνη σκόρδου)

• 1 ή 2 κύβους ζωμού λαχανικών ή βοδινού (προαιρετικά)

• 1 σφηνάκι ελαιόλαδο (στο εξωτερικό χρησιμοποιούν βούτυρο)

• Χυμός από 1 λεμόνι (ή και περισσότερα ανάλογα το επιθυμητό)

• 12 φλιτζάνια νερό

• Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή κάρυ

Εκτέλεση

• Σοτάρουμε ελαφριά τα κρεμμύδια σε μία μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα με ελάχιστο από το ελαιόλαδο.

• Στη συνέχεια κόβουμε τις πιπεριές, το λάχανο, τα καρότα και τα μανιτάρια σε καρέ και τα προσθέτουμε.

• Μόλις μαραθούν, συμπληρώνουμε με τα 12 φλιτζάνια νερό (είναι περίπου 1,5 λίτρο-το μέτρησα!), το σκόρδο, το μαϊντανό και τις ντομάτες.

• Τώρα, ρίχνουμε μέσα και τον κύβο, ενώ σταδιακά…

Περισσότερα: JoyTv.gr

Διατροφή

Γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά είναι βασικοί πυλώνες μιας υγιεινής διατροφής. Κάποια λαχανικά όμως θεωρούνται… βασιλιάδες χάρη στην υψηλή θρεπτική τους αξία και τα αποδεδειγμένα οφέλη τους στην υγεία.

Ποια είναι;

Αυτά. 10-0.

Σπανάκι

Το φυλλώδες λαχανικό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας χάρη στο εντυπωσιακό διατροφικό του προφίλ. Μια κούπα (30 γρ.) σπανάκι δίνει το 56% της ΣΗΠ από βιταμίνη Α και το 100% της ΣΗΠ Βιταμίνης Κ, με μόλις 7 θερμίδες. Το σπανάκι έχει επίσης αρκετά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Καρότα

Είναι γεμάτα βιταμίνη Α, παρέχοντας το σούπερ ουάου ποσοστό του 428% της ΣΗΠ σε μόλις μια κούπα 128 γραμμαρίων. Είναι πλούσια σε β-καροτίνη, το αντιοξειδωτικό που τους δίνει το πορτοκαλί τους χρώμα και βοηθά μεταξύ άλλων στην πρόληψη καρκίνου. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, K και Κάλιο.

Μπρόκολο

Μυρίζει σαν Διάολος αν το φέρετε ταπεράκι στο γραφείο βρασμένο, όμως είναι ένας σκέτος διατροφικός θησαυρός. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε γλυκοσινολάτες, προστατεύει από τον καρκίνο, ενώ η κατανάλωσή του συνδέεται με πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Πέρα από τις προστατευτικές αυτές ιδιότητές του, το μπρόκολο δίνει το 116% της ΣΗΠ βιταμίνης Κ, 135% βιταμίνης C και καλές ποσότητες μαγγανίου και Καλίου ανά κούπα 91 γραμμαρίων.

Σκόρδο

Με ιστορία αιώνων στην Αρχαία Ιατρική , το μπρόκολο χάρη στην αλισίνη έχει πληθώρα από οφέλη για την υγεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του σταθεροποιεί το ζάχαρο και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Μάλιστα φαίνεται να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τον καρκίνο στο συκώτι.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Ανήκουν στην ίδια «οικογένεια» με το μπρόκολο και άρα έχουν παρόμοια διατροφικά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων είναι πλούσια σε καμπφερόλη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να προλαμβάνει την ζημιά στα κύτταρα. Επίσης, φαίνεται να βοηθούν στην παραγωγή συγκεκριμένων ενζύμων στο σώμα τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση μειώνοντας έτσι το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο. Τέλος, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με κάθε μερίδα 100 γραμμαρίων να δίνει καλές ποσότητες βιταμινών και μετάλων όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το Κάλιο.

Kale

Η «λαχανίδα» θεωρείται το πιο θρεπτικό φυλλώδες λαχανικό. Μια κούπα ωμής λαχανίδας περιέχει πληθώρα βιταμινών Β, Κάλιο, Ασβέστιο και Χαλκό. Επίσης καλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμινών Α, C και Κ. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το Kale, συμβάλει στην καρδιακή υγεία, μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνοντας την «καλή».

Αρακάς

Μια κούπα μαγειρεμένου αρακά περιέχει 9 γραμμάρια φυτικές ίνες, 9 γραμμάρια πρωτεΐνη και βιταμίνες A, C, K, ριφοβλαβίνη, θειαμίνη, νιασίνη και φυλλικό οξύ. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, ο αρακάς βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, έχει αντικαρκινική δράση χάρη στης σαπονίνες, μια ομάδα φυτικών συστατικών τα οποία φαίνεται να μειώνουν το μέγεθος των όγκων καταπολεμώντας τα καρκινικά κύτταρα.

Σέσκουλο

Χαμηλό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, το σέσκουλο έχει μόλις 7 θερμίδες ανά κούπα, όμως δίνει 1 γραμμάριο ινών, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και ικανοποιητές ποσότητες βιταμινών Α, C, K, μαγγανίου και μαγνησίου. Μάλιστα σε έρευνες έχει φανεί πώς μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα που προκαλούνται από τον διαβήτη και προλαμβάνει την βλάβη των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Τζίντζερ

Χρησιμοποιείται για αιώνες ι ως φυτική θεραπεία για τη ναυτία, πλην αυτού όμως το τζίντζερ προσφέρει ένα ελκυστικό «μπουκέτο» από οφέλη: έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Σπαράγγια

Το λαχανικό της άνοιξης αποτελεί ιδανική προσθήκη σε κάθε διατροφή: Μόλις μισή κούπα προσφέρει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ, με την ίδια ποσότητα να παρέχει ικανοποιητικές δόσεις σελήνιου, βιταμίνης Κ, θειαμίνης και ριφοβλαβίνης. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυλλικού οξέως από πηγές όπως τα σπαράγγια μας προστατεύει από ασθένειες και προλαμβάνει τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, σε κάποιες έρευνες τα σπαράγγια φάνηκε να βοηθούν στην μεταβολική λειτουργία του συκωτιού προστατεύοντάς το από τις τοξίνες.

Διατροφή

Μουσταλευριά: Ένας σύμμαχος στη δίαιτα, με πλούσια θρεπτική αξία - Έχει βιταμίνες A, B και C
Ένας διατροφικός θησαυρός.

Ο μούστος είναι ο χυμός των σταφυλιών, πριν από την διαδικασία της ζύμωσης.

Η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς είναι πολύ υψηλή λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.

Συγκεριμένα, ο μούστος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή φυσικών σακχάρων, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να δίνει γρήγορη ενέργεια στον οργανισμό.

Η βιταμίνη Α. σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Μαργαρίτα Μπουλούμπαση στο logodiatrofis.gr, βοηθά στην καλή όραση, ενώ οι ανθοκυανίνες (χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια) δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν τη γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.

Εκτός από την προστατευτική τους δράση για την όραση, οι ανθοκυανίνες μαζί με τις πολυφαινόλες, λόγω των εξαιρετικά αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν τις φλεγμονές, ασκώντας τόσο αντιγηραντική όσο και καρδιοπροστατευτική δράση.

Η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς αυξάνεται όταν της προσθέσουμε κανέλα (η οποία μας βοηθά να βελτιώσουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα), σουσάμι (το οποίο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε) ή και καρύδια (τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β).

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία βελτιώνουν την πνευματική διαύγεια, τη μνήμηκαθώς επίσης σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή του μούστου προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και τους πνεύμονες και ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Η μουσταλευριά δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, και αυτό την καθιστά ιδανικό γλύκισμα για όλους, ακόμη και για όσους βρίσκονται σε δίαιτα.

Διατροφή

Τζουλιάννα Καρνέζη 

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο
Οι υδατάνθρακες έχουν κατηγορηθεί για πολλά και κυρίως για την αύξηση βάρους. Είναι το κόκκινο πανί και οι περισσότεροι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τους αποφύγουν. Όμως μια νέα έρευνα ήρθε για να μας ταρακουνήσει, αφού υποστηρίζει πως η μείωση των υδατανθράκων ίσως σχετίζεται με πρόωρο θάνατο.

Πριν όμως αναλύσουμε τη μελέτη ας αναφέρουμε λίγα πράγματα για τους υδατάνθρακες. Είναι «καλοί» ή «κακοί»; Η καλύτερη ονομασία για τους υδατάνθρακες είναι: οι επεξεργασμένοι ή απλοί και οι μη επεξεργασμένο ή σύνθετοι. Ο διαχωρισμός οφείλεται στον τρόπο που τους επεξεργάζεται το σώμα μας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που πρέπει να καταναλώνουμε γιατί περιέχουν φυτικές ίνες, περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Συνεπώς διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά και μας βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Οι απλοί υδατάνθρακες βρίσκονται στη ζάχαρη και στα γλυκά γενικότερα και είναι καλύτερα να τους καταναλώνουμε με μέτρο, γιατί ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ξαναπέφτουν αμέσως, με αποτέλεσμα να πεινάμε πολύ γρήγορα.

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο, έδειξε τι σχέση που μπορεί να έχει η μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων με το προσδόκιμο ζωής. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες μελέτησαν 25000 Αμερικανούς οι οποίοι ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, εστιάζοντας στο ποσοστό των υδατανθράκων που κατανάλωναν. Όσοι είχαν χαμηλό ποσοστό πρόσληψης υδατανθράκων είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν περισσότερους υδατάνθρακες. Οι πιθανότητες θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο ή από καρδιαγγειακά ήταν 50% υψηλότερος, ενώ από καρκίνο ήταν 35% υψηλότερος.

Μπορεί από τη στιγμή που κόψετε τους υδατάνθρακες να παρατηρήσετε γρήγορη απώλεια βάρους. Όμως, στη πραγματικότητα δεν έχετε χάσει λίπος, αλλά υγρά. Όταν οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή γλυκογόνου, κάθε γραμμάριο φέρνει τέσσερις φορές το βάρος τους σε νερό. Άρα, μόλις σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες, ο οργανισμός αρχίζει να χρησιμοποιεί τις αποθήκες γλυκογόνου, με αποτέλεσμα να χάνετε αρκετό βάρος σε νερό. Τα κιλά αυτά δεν είναι πραγματικά, γι αυτό και τα παίρνετε πολύ γρήγορα πίσω.

Η ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων που χρειάζεται ο ργανισμός για να λειτουργήσει σωστά είναι τα 150 γραμμάρια ημερησίως. Κάτω από αυτή την ποσότητα διαταράσσεται η μεταβολική λειτουργία και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγωγής τοξικών ουσιών.

Η κατανάλωση υδατανθράκων δεν πρέπει να απαγορεύεται σε ένα διατροφικό πρόγραμμα. Καλό είναι να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες μορφές και να καταναλώνουμε σύνθετους υδατάνθρακες, που βρίσκονται στα φρούτα, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στο μαύρο ψωμί και ρύζι. Ανεξάρτητα όμως, από το διατροφικό πρόγραμμα που θα επιλέξετε, ο τελικός στόχος πρέπει να είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής χωρίς ακρότητες. Αυτό σημαίνει να υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που θα μπορείτε να το ακολουθείτε για πολύ καιρό.

Διατροφή

Δέκα κανόνες για τη Διαισθητική Διατροφή

Nο1: Ξεφορτωθείτε τις δίαιτες θαύματα
Πετάξτε από το παράθυρο όλα τα βιβλία και τα άρθρα περιοδικών για διατροφή και δίαιτα, όλα αυτά που σας δίνουν την ψευδή ελπίδα για έναν μαγικό τρόπο διατροφής ή άσκησης με τον οποίο τα παραπανίσια κιλά μπορούν να χαθούν γρήγορα, εύκολα και μόνιμα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θυμώσει με όλα τα ψέματα που σας έχουν κάνει να αισθανθείτε ανεπαρκείς και αποτυχημένοι κάθε φορά που μια νέα δίαιτα σταματούσε να δουλεύει και πέρνατε πίσω όλα τα κιλά που είχατε χάσει.


Όσο επιτρέπετε έστω και την παραμικρή χαραμάδα ελπίδας ότι μπορεί να υπάρξει ένας τέτοιος μαγικός τρόπος, ότι ίσως υπάρξει μια νέα καταπληκτική δίαιτα ή μια νέα καταπληκτική μέθοδος άσκησης, τόσο αυτό θα σας εμποδίζει να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, να έρθετε σε επαφή με τις σωματικές και ψυχικές σας ανάγκες, καθώς και να ακούσετε και να ακολουθήσετε τη διαισθητική σοφία που ο καθένας μας κατέχει!

Νο 2: Ακούμε την πείνα μας!
Να φροντίζουμε να κρατάμε το σώμα μας βιολογικά χορτασμένο· να του παρέχουμε επαρκή ενέργεια και υδατάνθρακες για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Αν δεν το κάνουμε αυτό, πιθανόν να μας δημιουργηθεί τελικά η παρόρμηση να φάμε παραπάνω φαγητό απ’ ό,τι χρειαζόμαστε. Όταν φτάνουμε σε κατάσταση έντονης πείνας, όλες οι καλές προθέσεις για τήρηση του μέτρου και συνειδητής παρουσίας κατά τη διάρκεια του φαγητού, φεύγουν από το παράθυρο. Το να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε τα πρώτα βιολογικά σημάδια πείνας, είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη προς το σώμα μας και την τροφή μας.

No 3: Ας συμφιλιωθούμε με το φαγητό!
Ας σταματήσουμε επιτέλους τον πόλεμο με το φαγητό. Ας δώσουμε στον εαυτό μας την άνευ όρων άδεια και το δικαίωμα να φάει. Πιέζοντας τον εαυτό μας να μην τρώει κάποιες τροφές, επειδή «δεν πρέπει», όσο και αν μας αρέσουν και τις λαχταράμε, αυτό που καταφέρνουμε είναι να χτίζουμε μέσα μας μια αίσθηση στέρησης που συνεχώς χειροτερεύει, φτάνοντας τελικά σε περιοδικά ξεσπάσματα «παρέκκλισης» ή υπερφαγίας. Όταν τελικά «ενδίδουμε» σε αυτά τα ξεσπάσματα, ο τρόπος που τρώμε είναι υπερβολικά έντονος και φορτισμένος, με αποτέλεσμα και να καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες και να αισθανόμαστε τρελές τύψεις. Επιπλέον, μπαίνουμε στη διαδικασία να πιστέψουμε ότι κάτι πάει στραβά με εμάς, ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή δυνατοί χαρακτήρες ή ότι δεν μπορούμε να συγκρατηθούμε και να βάλουμε μια τάξη στη ζωή μας.

Το σώμα όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη, είναι γενετικά καλωδιωμένο να αποζητά την απόλαυση και τον κορεσμό στην τροφή του. Όσο στερούμε από το σώμα την απόλαυση στο φαγητό, τόσο θα προσπαθεί να την αναπληρώσει με μεγαλύτερες ποσότητες αδιάφορων τροφών, παραμένοντας συνεχώς ανικανοποίητο.


Δώστε απόλαυση στο σώμα σας, ελεύθερα, χωρίς τύψεις και χωρίς κριτική και μετά παρατηρήστε πώς θα αισθανθεί τον κορεσμό γρηγορότερα απ’ ό,τι περιμένατε.

Νο 4: Αντισταθείτε στην καταπίεση της… «Ορθορεξικής Γαστροφυλακής»!
Πείτε δυνατά «Όχι!» στις φωνές μέσα στο μυαλό σας που σας λένε ότι είστε «καλοί» επειδή σήμερα φάγατε κάτω από 1500 θερμίδες ή ότι είστε «κακοί» επειδή φάγατε ένα κομματάκι κέικ σοκολάτας.

Η «Γαστροφυλακή» παραφυλάει και κοιτάζει εάν συμμορφωνόμαστε με όλους τους αφύσικους και παράλογους κανόνες που μας έχουν σφηνωθεί στο κεφάλι σαν πεποιθήσεις, μέσα από την πλύση εγκεφάλου που επί χρόνια έχουμε υποστεί περί δίαιτας. Τα «γραφεία» της είναι εγκατεστημένα βαθειά μέσα στην ψυχή μας και από τα μεγάφωνά της συνεχώς μας βομβαρδίζει με προπαγάνδα περί ορθής διατροφής και καθώς πρέπει συμπεριφοράς, ενώ δε σταματάει να μας ανακρίνει, να μας κατακρίνει και να μας δημιουργεί τύψεις.

Το να πετάξετε τη Γαστροφυλακή έξω από το μυαλό σας, είναι άλλο ένα θεμελιώδες βήμα για την επιστροφή στην Διαισθητική Διατροφή!

Νο 5: Αισθανθείτε τον κορεσμό!
Όταν τρώτε, έχετε τον νου σας για σήματα από το σώμα σας που θα σας πουν ότι δεν πεινάτε πια. Εξασκηθείτε στο να παρατηρείτε τα σημάδια που σας λένε ότι αρχίζετε να χορταίνετε.

Κάνετε μια στάση στη μέση του γεύματος ή του σνακ και ρωτήστε τον εαυτό σας, πώς είναι η γεύση του φαγητού και σε ποιο βαθμό αισθάνεστε χορτάτος.

Νο 6: Ξαναβάλτε στη ζωή σας τον παράγοντα «Απόλαυση»!
Μέσα στην τρέλα μας για αδυνάτισμα και υγιεινή διατροφή, πολύ συχνά παραβλέπουμε ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μας δίνει η ύπαρξή μας σε αυτόν τον κόσμο: η ευχαρίστηση και η απόλαυση που μπορούμε να πάρουμε από την εμπειρία του φαγητού!

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, είναι καλωδιωμένοι να αποζητούν την ευχαρίστηση και τον κορεσμό. Όταν τρώμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, σε συνθήκες χαλάρωσης, η ευχαρίστηση που εισπράττουμε είναι καθοριστικός παράγοντας που βοηθάει να επέλθει η αίσθηση του κορεσμού. Επιτρέποντας στον εαυτό σας την απόλαυση στο φαγητό, χωρίς τύψεις και ενοχές, θα ανακαλύψετε ότι τελικά θα χρειάζεστε πολύ λιγότερη τροφή για να αισθανθείτε ότι έχετε φάει αρκετά!

Νο 7: Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας χωρίς να χρησιμοποιείτε το φαγητό
Γράφω τις γραμμές αυτές και είναι σαν να ακούω τις φωνές σας μέσα στο κεφάλι μου: «Μα, αν μπορούσαμε να το κάναμε αυτό, θα είχαμε λύσει όλα μας τα προβλήματα!»

Δεν έχετε άδικο. Για πολλούς από εμάς, η διαχείριση του συναισθηματικού κόσμου μας είναι άρρηκτα δεμένη με τη συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό. Κι όμως, μπορούμε να βρούμε τρόπους να βρούμε γαλήνη και θαλπωρή για τον εαυτό μας, να επιλύσουμε τα θέματά μας ή και απλά να στρέψουμε την προσοχή μας κάπου αλλού, χωρίς να καταφύγουμε στο φαγητό.


Το άγχος, η μοναξιά, η βαριεστημάρα, ο θυμός, είναι συναισθήματα που όλοι μας αισθανόμαστε στη ζωή μας. Το καθένα από αυτά έχει το δικό του «κουμπί» που το ενεργοποιεί και τον δικό του τρόπο εκτόνωσης. Το φαγητό δεν προσφέρει μόνιμη λύση στα συναισθήματα αυτά, απλώς μας δίνει μια προσωρινή ανακούφιση, μας αποσπά την προσοχή από τον πόνο που μπορεί να αισθανόμαστε ή μας βοηθάει να αισθανθούμε ένα προσωρινό γλυκό μούδιασμα.

Η πραγματική λύση βρίσκεται στον εντοπισμό της πηγής αυτής της συναισθηματικής πείνας και στις αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε μέσα μας, με αγάπη, συμπόνια και κατανόηση προς τον εαυτό μας, προκειμένου να αρχίσει σιγά-σιγά να αλλάζει η εσωτερική μας στάση και, στη συνέχεια, η εξωτερική μας κατάσταση.

Νο 8: Σεβαστείτε το σώμα σας
Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα τόσο αυτονόητο είναι: Θα πρέπει να αποδεχτούμε την κατασκευή του σώματός μας. Όπως κάποιος που φοράει παπούτσι νούμερο 40 δεν μπορεί να περιμένει ότι θα φορέσει ένα παπούτσι νούμερο 36, ακριβώς το ίδιο άβολο (και μάταιο) είναι να προσπαθούμε να κάνουμε το σώμα μας κάτι που δεν είναι. Υπάρχουν ψηλοί, κοντοί, αδύνατοι, εύσωμοι, με πλατείς ώμους, με στενούς ώμους, με μακρύ λαιμό, με κοντό λαιμό, με μικρή περιφέρεια, με μεγάλη περιφέρεια, με μικρό κεφάλι, με μεγάλο κεφάλι, με μακριά άκρα, με κοντά άκρα, με λεπτά πόδια, με γεμάτα πόδια, ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Υπάρχουν τόσες δυνατές διαφορετικές εκδόσεις και φυσικές παραλλαγές σωματότυπου που, αν το καλοσκεφτείτε, είναι εντελώς παράλογο να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με ένα και μόνο εξωπραγματικό πρότυπο, αυτό του Κεν και της Μπάρμπι.

Ο δρόμος για την Διαισθητική Διατροφή περνάει μέσα από την αποδοχή του σωματότυπού μας και της ευγνωμοσύνης για το σώμα που έχουμε, με τις γενικές προδιαγραφές που έχει. Χάρη σε αυτό υπάρχουμε, με αυτό πορευόμαστε, ας αφήσουμε στην άκρη την κριτική και ας το απολαύσουμε!

Νο 9: «Ευχάριστη φυσική κίνηση», αντί για «άσκηση»
Ξεχάστε τα αυστηρά προγράμματα γυμναστικής. Απλά ακολουθήστε αυτό που αισθάνεστε ότι ζητάει το σώμα σας, ανεξαρτήτως του ποια είναι η γνώμη του λογικού σας εγκεφάλου για το εάν είναι «καλή γυμναστική» ή εάν «καίει θερμίδες». Εστιάστε την προσοχή σας στο πώς αισθάνεται το σώμα σας με τη φυσική κίνηση.

Το να εστιάσετε την προσοχή σας στο πόσο καλά σας κάνει να αισθάνεστε μια φυσική δραστηριότητα, αντί για το πόσες θερμίδες «πρέπει» πχ να κάψετε στον διάδρομο, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του να βγείτε από το σπίτι και του να μείνετε στον καναπέ!

Νο 10: Θρεπτική Διατροφή
Επιλέξτε τροφές οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία σας, ικανοποιούν τη γεύση σας και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Να θυμάστε ότι δε χρειάζεται να ακολουθείτε ένα τέλειο διαιτολόγιο προκειμένου να είστε υγιείς. Δεν θα αποκτήσετε ξαφνικά κάποια διατροφική έλλειψη, ούτε θα βάλετε βάρος εξαιτίας ενός σνακ, ενός γεύματος ή μιας μέρας με διαφορετικά είδη και ποσότητες φαγητών. Εκείνο που έχει σημασία είναι το τι και πώς τρώτε συστηματικά, σε βάθος χρόνου. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει εξέλιξη, με τους κύκλους της, με τα πάνω της και τα κάτω της. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Δεν μας ενδιαφέρει η τελειότητα.

Του Στράτου Λάσπα

Πηγή: mindbodynutrition.gr
Και omorfizoi.gr

Διατροφή

Αυτές οι 10 τροφές κρύβουν ένα μυστικό που σε κάνει να δείχνεις 10 χρόνια νεότερη
Η διατροφή μας και οι καθημερινές μας συνήθειες συνδέονται άμεσα με την ταχύτητα με την οποία γερνάμε.

Είναι γνωστό ότι η διατροφή είναι το Α και το Ω για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ομως, εκτός από την καλή υγεία, μπορεί να κάνει θαύματα και για την ομορφιά μας.

Οσο εξοικειωμένες και να είμαστε με τη ρυτίδα που έκανε την εμφάνιση της ή τη χαλάρωση του δέρματος, πάντα θα θέλουμε να δείχνουμε νεότερες και όμορφες.

Ο συνδυασμός της σωστής διατροφής με την άσκηση και τον ποιοτικό ύπνο είναι το μυστικό που θα γυρίσει πίσω το χρόνο – τουλάχιστον στο πρόσωπό σου.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να δείχνεις και να νιώθεις πάντα νέα, φρέσκια και λαμπερή είναι να φροντίσεις ώστε η διατροφή σου να περιλαμβάνει εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν απαλό δέρμα χωρίς ρυτίδες, πλούσια στιλπνά μαλλιά και σώμα γεμάτο ενέργεια και ευεξία, διατηρώντας για πολλά χρόνια τη νεανική εμφάνιση.

Αυτές είναι οι 10 τροφές που σε κάνουν να δείχνεις νεότερη:

1. Καφές

Αποτελεί με διαφορά το πιο δημοφιλές από όλα τα ροφήματα. Σύμφωνα με έρευνες η καφεΐνη σχετίζεται και με την μακροζωία.

2. Καρπούζι

Το λυκοπένιο που περιέχει προστατεύει από τις ακτίνες UV που προκαλούν τις ρυτίδες και αφυδατώνουν και καταστρέφουν το δέρμα.

3. Ρόδι

Οι σπόροι περιέχουν ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ που αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνουν τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία.

4. Βατόμουρα

Περιέχουν βιταμίνες C και Ε που δίνουν λάμψη στο δέρμα και δρουν κατά των ελεύθερων ριζών. Εχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και ελάχιστες θερμίδες.

5. Αστακός

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην επιτάχυνση της ανανέωσης του δέρματος και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής.

6. Λαχανάκια Βρυξελλών

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν λειτουργούν προληπτικά για ασθένειες της καρδιάς και για τον καρκίνο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου.

7. Αυγά

Τα αυγά είναι μια αμφιλεγόμενη τροφή εξαιτίας των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης που περιέχουν. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες αποδεικνύουν πως οι γυναίκες που καταναλώνουν από ένα αυγό την ημέρα έχουν καλύτερο δέρμα.

8. Αβοκάντο

Γεμάτο με ελαϊκό οξύ που βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία και την ελαστικότητά του.
9. Καρύδια

Αν σκέφτεσαι ποια τροφή έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και ταυτόχρονα είναι αρκετά θρεπτική και προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία σου, τα καρύδια θα πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας των επιλογών σου. Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην πρόληψη των ρυτίδων και είναι υπεύθυνα για την αύξηση των επιπέδων υγρασίας στο δέρμα.

10. Σολομός

Ο σολομός, κυρίως όταν δεν είναι ιχθυοκαλλιέργειας, περιέχει ασταξανθίνη, μια ουσία που του χαρίζει το έντονο ροζ χρώμα του, ενώ καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες ως γνωστόν, προκαλούν φθορές στο DNA και τις κυτταρικές μεμβράνες που προκαλούν γήρανση του δέρματος. Οσο περνάνε τα χρόνια, σου είναι ολοένα και πιο αναγκαίος λόγω των Ω3 λιπαρών οξέων που περιέχει και που είναι ιδανικά στον πόλεμο με την κατάθλιψη και τις φλεγμονές.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή