Δεκεμβρίου 15, 2018

Διατροφή

Όσοι πάσχουν από χρόνιο στρες και αγχώδη διαταραχή συχνά προσπαθούν να το κουράρουν με ειδικές θεραπείες, διαλογισμό, άσκηση και ειδικές δίαιτες.

Πάνω-κάτω όλοι γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής μας και η διατροφή μας παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.

Φρούτα, λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές μας κάνουν καλό, ωστόσο, δεν ξέρουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές που μας προκαλούν άγχος και στρες.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πέντε τροφές που προκαλούν αγχώδεις διαταραχές και θα ήταν προτιμότερο να τις περιορίσουμε, σύμφωνα με το Healthline.

Αλκοόλ

Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά το ποτό που πίνεις για να δαμάσεις το κοινωνικό σου άγχος, στην πραγματικότητα το κάνει χειρότερο. «Αν και φαίνεται ότι ηρεμεί τα νεύρα μας, το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στην ενυδάτωση και τον ύπνο, δύο πράγματα που ενεργοποιούν συμπτώματα άγχους», αναφέρει ο Erin Palinski-Wade, συγγραφέας του «Belly Fat for Dummies».

Το αλκοόλ αλλάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης και των νευροδιαβιβαστών στο εγκέφαλο, κάτι που κάνει το άγχος χειρότερο. Και όταν το αλκοόλ ξεθυμάνει, μπορεί να αισθάνεσαι ακόμη χειρότερα. Προτίμησε μπύρα χωρίς αλκοόλ, mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) ή ανθρακούχο νερό με bitters.

Shutterstock
Shutterstock
Καφεΐνη

Το αγαπημένο μας πρωινό τελετουργικό μπορεί να μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. «Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης δεν αυξάνουν μόνο το άγχος και την νευρικότητα, αλλά μειώνουν και την παραγωγή του χημικού που μας κάνει να νιώθουμε καλά, της σεροτονίνης, στο σώμα, προκαλώντας μια μελαγχολική διάθεση», αναφέρει ο Palinski-Wade.

Οι υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως στρες και ανησυχία. Το τσάι Matcha είναι μια καλή εναλλακτική, που βοηθά στην χαλάρωση.

shutterstock
shutterstock
Παλαιωμένες, ζυμωμένες ή καλλιεργημένες τροφές

Ένα πλατώ τυριών και αλλαντικών συνοδευμένο από ένα ποτήρι κρασί ακούγεται πολύ χαλαρωτικό, έτσι; Από ότι φαίνεται, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Τροφές που είναι επεξεργασμένες και έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το κρέας, τα τυριά και το κρασί) μπορεί να γίνονται γκουρμέ, όμως, τα βακτήρια διασπούν τις πρωτεΐνες των τροφών σε βιογενείς αμίνες, όπως η ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ερεθίζει την πέψη, τις ορμόνες και το καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και αϋπνία. Προτιμήστε μη επεξεργασμένες, φρέσκες τροφές.

shutterstock
shutterstock
Πρόσθετη ζάχαρη

Η ζάχαρη προστίθεται σχεδόν σε όλες τις τροφές και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε πάντα. Ωστόσο, η πρόσθετη ζάχαρη συνεισφέρει στο συνολικό άγχος.

«Τα πρόσθετα σάκχαρα κάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να ανεβοκατεβαίνουν, επηρεάζοντας την ενέργεια», αναφέρει ο Palinski-Wade. «Όταν το σάκχαρο στο αίμα πέφτει, η διάθεση γίνεται χειρότερη και τα επίπεδα άγχους ανεβαίνουν». Το σώμα τότε εκκρίνει ινσουλίνη για να απορροφήσει την υπερβολική γλυκόζη και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανησυχίας, ευερεθιστότητας και θλίψης.

Δεν είναι μόνο τα γλυκά και τα επιδόρπια σε αυτή την κατηγορία. Dressings και σάλτσες, ζυμαρικά και το λευκό ψωμί περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης. Η στέβια είναι φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης ενώ τα φρούτα και τα γλυκά λαχανικά είναι ιδανικά.

Non-dairy κρέμες/γάλα

Πολλοί προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα των γαλακτοκομικών που καταναλώνουν και επιλέγουν να τα αντικαταστήσουν με non-dairy προϊόντα. Ωστόσο, αυτά είναι πηγές υδρογονωμένων ελαίων, γνωστά ως trans λιπαρά, που είναι γεμάτα με την «κακή» χοληστερόλη ενώ μειώνουν την «καλή» χοληστερόλη. Αυτά τα λιπαρά συνδέονται με την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα ψυχικά θέματα υγείας.

Το πλήρες γάλα και η κρέμα γάλακτος είναι καλύτερες επιλογές ενώ αν θες να περιορίσεις τα γαλακτοκομικά, δοκίμασε γάλα αμυγδάλου ή σόγιας.

bovary.gr

Διατροφή

5 λόγοι να βάλετε τη βρώμη στην ζωή σας
 Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
Βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και επιβραδύνει την πέψη παρατείνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων. Συνίσταται και για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη.

Προσφέρει κορεσμό
Προσθέτοντας την βρώμη σε γεύματα, βοηθάμε τον οργανισμό να είναι χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με κάθε άλλο δημητριακό. Αυτό συμβαίνει διότι η βρώμη περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες που συμβάλουν στην πιο αργή απορρόφηση , με αποτέλεσμα να μας δίδει το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι οποίες συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και του νευρικού συστήματος.
Έχει υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών
Περιέχοντας οκτώ βασικά αμινοξέα, που συντελούν ως μια πηγή πρωτεϊνών σπουδαίας βιολογικής αξίας (16,9γρ πρωτείνης/100γρ προϊόντος)

Βοηθά την καρδιά
Μέσω της μεγάλης περιεκτικότητας σε λινελαϊκα και ω-3 λιπαρά οξέα <<καλά λιπαρά>> τα οποία βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερίνης (ΛιποπρωτεΪνη χαμηλής πυκνότητας), ενισχύοντας τις λειτουργίες της καρδιάς και του εγκεφάλου.

3 Ιδέες κατανάλωσης βρώμης

Μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ με Βρώμη.
Ως σνακ μαζί με ένα φρούτο τα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ με Βρώμη αποτελούν μία υγιεινή πρόταση για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, καθώς είναι πηγή φυτικών ινών, με μόνο 32 θερμίδες το μπισκότο. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο υπέροχες γεύσεις: με βρώμη και μυρωδάτο λεμόνι ή με βρώμη και με εκλεκτό μέλι.
Χυμό βρώμης:
Σε μπλέντερ βάλτε 2-3 φρούτα της επιλογής σας με κάποιο φυτικό ρόφημα (γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας) ή κεφίρ ή γιαούρτι και προσθέτοντας 2-3 μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ με Βρώμη, χτυπώντας τα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά δημιουργούμε ένα αριστούργημα θρέψης.
3άδα ελαφρού γεύματος
Γιαούρτι πλήρες (κατσικίσιο ή πρόβειο), ζωικό μέρος της τριάδας
2 σπασμένα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ με Βρώμη, ως αμυλούχα επιλογή της τριάδας
1 κουταλιά της σούπας cranberries, ως φρέσκια επιλογή της τριάδας
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

diatrofi.gr

Διατροφή

 Πριν αρχίσεις τις βαλεριάνες και τα φάρμακα, κλείσε για λίγο τις ειδήσεις και δοκίμασε να βάλεις το παρακάτω αρχαίο βότανο στη διατροφή σου για να ηρεμήσεις φυσικά.

Ο λόγος για το ashwagandha, το οποίο είναι ένας ξυλώδης θάμνος που μάς έρχεται από τη μακρινή Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Το όνομά του στα σανσκριτικά σημαίνει «μυρωδιά αλόγου» και λέγεται ότι έχει απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες για την ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες δηλαδή. Θεωρείται μάλιστα «ισάξιο» πολλών φαρμάκων, που πωλούνται στα φαρμακία για την καταπολέμηση του άγχους. Επιπλέον, βοηθά με την ισορροπία των ορμονών του θυροειδή.

Το βότανο αυτό, το οποίο θα το βρεις στα καταστήματα με βιολογικά είδη, μπορείς να το προσθέσεις σε πολλά από τα καθημερινά σου γεύματα. Για παράδειγμα, μπορείς να το ενσωματώσεις στην πρωινή σου βρώμη, στις γλυκές σου παρασκευές, το latte σου και τα smoothies σου.

olivemagazine.gr

Διατροφή

Το όσπριο αυτό στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη προοριζόταν μόνο για τροφή των φτωχών

Ο. Δαβίας | Βιολόγος – ερευνητής, Συνεργάτης του Med Culture

Από τότε που πριν από πολλά χρόνια δοκίμασα για πρώτη φορά λούπινα έγινα φανατικός καταναλωτής τους και σταδιακά, αφού πρώτα μελέτησα διεξοδικά και παθιασμένα ό,τι σχετίζεται με αυτά, διαπρύσιος κήρυκας της ανάγκης για καλλιέργειά τους στα φτωχά εδάφη τούτης της χώρας.

Μπορεί πια να προμηθεύομαι εύκολα όλο το χρόνο μανιάτικα λούπινα στην άλμη από κεντρικά παντοπωλεία της Αθήνας, αλλά, ομολογώ, ότι δυστυχώς δεν κατόρθωσα ως τώρα να πείσω κάποιον να επενδύσει σ’ ένα πιο σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο παραγωγής και μεταποίησής τους. Ο κυριότερος λόγος γι’ αυτό είναι επειδή το λευκό λούπινο (Lupinus albus) που έχει για πατρίδα του τα μέρη μας και σύμφωνα με αρχαιοβοτανικά ευρήματα εξημερώθηκε πριν από περίπου τριάντα αιώνες στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, απαιτεί πριν φαγωθεί μια πολυήμερη διαδικασία ξεπικρίσματος, με μούλιασμα σε νερό που αλλάζεται συχνά. Σε πολλά μέρη της Κρήτης και της Πελοποννήσου όπου τα λούπινα παραμένουν δημοφιλή μέχρι σήμερα (στην υπόλοιπη Ελλάδα ελάχιστοι τα γνωρίζουν) τα βράζουν απλώς για λίγη ώρα, τα τοποθετούν σ’ ένα σακί και μετά τα αφήνουν στα ρηχά της θάλασσας, μέχρι να ξεπλυθούν τα πικρά αλκαλοειδή που περιέχουν. Απλή μεν η μέθοδος αν έχεις να διαχειριστείς μικρές ποσότητες, αλλά φυσικά είναι αδύνατο να την εφαρμόσεις σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής, όπως αρμόζει σε τούτο τον ελληνικό θησαυρό.

Υπέρ μιας τέτοιας κίνησης που θα αξιοποιήσει επιτέλους τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας για παραγωγή λούπινων συνηγορούν πλήθος λόγοι: η ασυνήθιστα μεγάλη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη (μέχρι 40%), η θεαματική τάση ανόδου στη χρήση τους παγκοσμίως, η ευκολία με την οποία μετατρέπονται σε θρεπτικές τροφές, η ανακήρυξή τους από αρκετούς επιστήμονες ως η «σόγια του μέλλοντος», η ικανότητά τους να αζωτοδεσμεύουν και να λιπαίνουν έτσι με φυσικό και ανέξοδο τρόπο τα χωράφια, η υψηλή, τέλος, στρεμματική απόδοση της καλλιέργειάς τους (από 200 ως 500 κιλά).

Για πρώτη φορά δοκίμασα εισαγόμενα από τη Γερμανία «φιλέτα» και «λουκάνικα» από λούπινο πριν από περίπου μια δεκαετία. Σαγηνεύτηκα από την υπέροχη γεύση αλλά και την υφή τους που σε ξεγελάει σε τέτοιο βαθμό ώστε σχεδόν να μην πιστεύεις ότι δεν τρως κρέας. Για την παραγωγή τους τα λούπινα απλώς μουλιάζουν για 8 ώρες σε νερό, μετά αλέθονται και αφού ξανά ανακατευτούν με νερό το διάλυμα φιλτράρεται. Το «γάλα» που προκύπτει συμπυκνώνεται με θέρμανση και προκύπτει τότε μια πρωτεϊνούχα μάζα, της οποίας η γεύση βελτιώνεται με την κατάλληλη καρύκευση για το εκάστοτε προϊόν. Στο εξωτερικό σήμερα κυκλοφορούν επίσης ψωμιά, γλυκίσματα και ζυμαρικά, «γάλατα» και «γιαούρτια» που γίνονται ανάρπαστα από τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής, όλα φτιαγμένα από το όσπριο τούτο, το οποίο στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη προοριζόταν μόνο για τροφή των φτωχών.

Οι εταιρείες που παράγουν την πρώτη ύλη για τούτα τα τρόφιμα ξεπέρασαν τον σκόπελο του ξεπικρίσματος, αξιοποιώντας τα ερευνητικά αποτελέσματα του Γερμανού βοτανικού Ράινχολντ φον Σένγκμπους, ο οποίος μετά από πολυετή πειράματα και επιτυχημένες διασταυρώσεις κατόρθωσε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 να αναπτύξει ποικιλίες λευκού και κίτρινου (ιθαγενούς στη δυτική Μεσόγειο) λούπινου (L. luteus) με σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή, τις οποίες δικαίως ονόμασε «γλυκές». Στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, σε χώρες δηλαδή στις οποίες, σε αντίθεση με τη δική μας, οι κλιματικές συνθήκες δεν ευνοούν απολύτως την ανάπτυξη του, το γλυκό λούπινο καλλιεργείται εντατικά και η ετήσια παραγωγή του ξεπερνά τους 200 χιλιάδες τόνους. Στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία (όχι δυστυχώς, μέχρι τώρα τουλάχιστον, και στην Ελλάδα) γίνονται τελευταία προσπάθειες για την καλλιέργεια λούπινου για ζωοτροφή, ώστε μελλοντικά να μειωθεί η εξάρτηση της γηραιάς ηπείρου από τη σόγια (εισάγονται ετησίως περίπου 15 εκατ. τόνοι!), της οποίας η καλλιέργεια αποδείχθηκε ότι είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον αλλά και την υγεία, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της είναι πια γενετικά τροποποιημένη. Πρωταθλήτρια πάντως στην παραγωγή του λούπινου είναι αναμφισβήτητα η Αυστραλία, που εστίασε στην καλλιέργεια «γλυκών» ποικιλιών του άγνωστου μέχρι πριν από δυο γενιές στην επικράτειά της, αυτοφυούς όμως στη Ελλάδα, στενόφυλλου λούπινου (L. angustifolius). Ετησίως πλέον παράγει περίπου ένα εκατομμύριο τόνους και μελετά μάλιστα τρόπους, με την ανάπτυξη νέων ποικιλιών και βελτιωμένων καλλιεργητικών τεχνικών, για να αυξήσει τα μεγέθη, καθώς φαίνεται πως η παγκόσμια ζήτηση σε λούπινο θα αυξάνεται ραγδαία χρόνο με το χρόνο.

Προσωπική μου γνώμη είναι μάλιστα πως το ραντεβού του λούπινου με την επιτυχία άργησε αρκετά, καθώς έχει σχεδόν περάσει ένας αιώνας από τότε που η χρησιμότητά του διατρανώθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, όταν στο πλαίσιο ενός επιστημονικού συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Αμβούργο παρατέθηκε ένα δείπνο όπου τα πάντα ήταν φτιαγμένα από λούπινο. Το τραπεζομάντιλο και τα χαρτιά για σημειώσεις ήταν καμωμένα από τη κυτταρίνη των σπόρων του, το σαπούνι με το οποίο οι σύνεδροι έπλυναν τα χέρια τους από το έλαιο τους, η σούπα, η μπριζόλα, το ψωμί και το τυρί από το αλεύρι τους, ενώ στο τέλος προσφέρθηκε λικέρ και καφές, φυσικά επίσης από λούπινο…

Κατάλληλα για την καλλιέργεια του λευκού λούπινου είναι τα ελαφρώς όξινα εδάφη με πολύ μικρή περιεκτικότητα (κάτω από 4%) σε ασβέστιο. Δεν χρειάζεται λιπάνσεις και ποτίσματα (σε ποτιστικό χωράφι πάντως οι αποδόσεις είναι πολύ μεγαλύτερες), ενώ ευδοκιμεί στα φτωχά, ελαφρά και αμμοπηλώδη εδάφη. Στις ζεστές περιοχές σπέρνεται φθινόπωρο και στις ψυχρές την άνοιξη σε βάθος 2-3 εκ, γραμμικά σε αποστάσεις 40 εκ. ανάμεσα στις γραμμές και 30 εκ. επί της γραμμής (υπολογίστε περίπου 10 κιλά ανά στρέμμα) ή στα πεταχτά (περίπου 15 κιλά ανά στρέμμα). Τα λούπινα συλλέγονται µε θεριστική μηχανή, κατά κανόνα μέσα στον Αύγουστο, όταν το μεγαλύτερο μέρος των λοβών τους έχει αρχίσει να ωριμάζει. Είναι απαραίτητο η φυτεία να εξετάζεται καθημερινά, επειδή σε περίπτωση καθυστέρησης οι λοβοί θα ανοίξουν και ο σπόρος θα χαθεί στο χώμα.

Extra bonus:
Απόσπασμα από το εγχειρίδιο για την «Καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών – Λούπινο», Έκδοση Greenpeace / Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος , (Αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος “Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά”)

10 Λόγοι για να καλλιεργήσουμε κτηνοτροφικά ψυχανθή

– Αξιοποιούν ξηρικά αγροτεμάχια, δηλαδή μη αρδευόμενα, εκμεταλλευόμενα τις χειμερινές βροχοπτώσεις, ευδοκιμούν σε άγονα και φτωχά εδάφη και προσαρμόζονται στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.

– Συγκαταλέγονται στις εύκολες καλλιέργειες, με χαμηλό κόστος παραγωγής, καθώς έχουν ελάχιστες έως και μηδαμινές απαιτήσεις σε λίπανση, σε αντιμετώπιση αυτοφυούς βλάστησης, σε αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες.

– Εμπλουτίζουν μέσω του ριζικού τους συστήματος το έδαφος με άζωτο, δηλαδή λειτουργούν ως φυσικό λίπασμα τόσο για την ίδια την καλλιέργειά τους όσο και για τις μετέπειτα σπορές ή φυτεύσεις, γι΄αυτό και αποτελούν βασικό μέρος της αμειψισποράς.

– Καλλιεργούνται κατά τη χειμερινή περίοδο, δίνοντας την ευκαιρία στους αγρότες να αξιοποιήσουν σε ένα έτος τα αγροτεμάχιά τους (εφόσον είναι αρδευόμενα) και με μια επιπλέον, καλοκαιρινή καλλιέργεια, όπως ο κτηνοτροφικός αραβόσιτος (καλαμπόκι) και να αυξήσουν τις αποδόσεις τους ή τις ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές τους και το τελικό εισόδημά τους.

– Μπορούν να συγκαλλιεργηθούν μαζί με άλλα χειμερινά σιτηρά (π.χ. κτηνοτροφική βρώμη, κτηνοτροφικό κριθάρι και κτηνοτροφικό σιτάρι) εφόσον η παραγωγή προορίζεται για σανό, αυξάνοντας τις τελικές αποδόσεις σε παραγωγή και έσοδα.

– Οι καλλιεργητές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε αρκετές γηγενείς, βελτιωμένες ποικιλίες, οι οποίες είναι άριστα προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας.

– Μπορούν να επιφέρουν αυτάρκεια στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας και έσοδα στην εγχώρια οικονομία αντικαθιστώντας πλήρως τη σόγια στη διατροφή των ζώων, η οποία είναι κατά κύριο λόγο μεταλλαγμένη, εισαγόμενη και κοστίζει ακριβά στους κτηνοτρόφους.

– Τα χειμερινά ψυχανθή προσφέρουν στον παραγωγό πολλαπλά προϊόντα για να προωθήσει στην αγορά των ζωοτροφών, αφού καλλιεργούνται για τον καρπό, το σανό, για χλωρή νομή (βόσκηση) ή για την παραγωγή ενσιρωμάτων.

– Η καλλιέργεια ψυχανθών υποστηρίζεται από την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση, παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας για τα ψυχανθή χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά, μιας και η εγχώρια παραγωγή δεν την καλύπτει.

.elculture.gr

Διατροφή

O μαϊντανός είναι διετές και ιθαγενές φυτό, που ανήκει στο γένος πετροσέλινον της οικογένειας των σελινοειδών. Καλλιεργείται κυρίως στις εύκρατες περιοχές με μεσογειακό κλίμα, καθώς δεν αντέχει τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας σε δροσερό και φωτεινό μέρος.
Υπάρχει μια διαδεδομένη ποικιλία μαϊντανού, η οποία σχηματίζει μια μεγάλη ρίζα όμοια με εκείνη του σέλινου που τρώγεται βραστή, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Ο μαϊντανός πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν από 2000 χρόνια, αρχικά ως «φάρμακο» και αργότερα ως βασικό συστατικό των μαγειρικών συνταγών. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τον χρησιμοποιούν ως βότανο και ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις.

Σήμερα πλέον αποτελεί βασικό συστατικό της αμερικανικής, ασιατικής και ευρωπαϊκής κουζίνας αλλά και απαραίτητο στοιχείο κάθε υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Η διατροφική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη, ιδίως αν αναλογιστούμε, ότι οι περισσότεροι τον χρησιμοποιούμε ως διακοσμητικό στις σαλάτες και όχι ως βασικό συστατικό των γευμάτων μας (σε ωμές σαλάτες και σε μαγειρεμένα φαγητά).

Φρέσκος ή αποξηραμένος, σαν ρόφημα ή σαν αφέψημα, σαν έλαιο ή πολτοποιημένος… ο μαϊντανός παραμένει ένας πραγματικός διατροφικός «θησαυρός».

Οι ευεργετικές του δράσεις και ιδιότητες είναι πολλαπλές: τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές, ρυθμιστικές κ.ά. Δεν έχει νόημα η απαρίθμηση, εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνει αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας.

Ας δούμε μερικά μόνο από τα οφέλη, του θαυματουργού βοτάνου:

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Κ, Α και C, καθώς και σε βήτα- καροτένιο. Επιπλέον είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέως και σιδήρου.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και χάρη στην αντιβακτηριδιακή της δράση, αποτρέπει των πολλαπλασιασμό των βλαβερών βακτηριδίων για τον οργανισμό. Μέσω της χλωροφύλλης, ο μαϊντανός βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας κακοσμίας του στόματος.

Τα αιθέρια έλαια (π.χ λιμονένιο, ευγενόλη) που περιέχονται στον μαϊντανό, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Καταναλώνοντας σε καθημερινή βάση λίγο μαϊντανό, μειώνουμε ή σταθεροποιούμε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αποτρέποντας το ρίσκο εμφάνισης υπέρτασης.

Το πράσινο «βότανο», είναι εξαιρετικό διουρητικό, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νεφρού. Χάρη στη διουρητική δράση του, ο οργανισμός μας απαλλάσσεται από το περιττό νάτριο, αλλά και από κάθε επιβλαβή ουσία.

Τριχόπτωση ή ξηρότητα στην επιδερμίδα; Κανένα πρόβλημα. Το λάδι μαϊντανού, είναι η ιδανική θεραπεία για την τριχόπτωση αλλά και για υγιή, ζωντανή και σφριγηλή επιδερμίδα. Η καθημερινή χρήση, του συγκεκριμένου ελαίου, βοηθά στην γρήγορη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης και στην ενυδάτωση του δέρματος. Επιπλέον, οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον μαϊντανό, για την αντιμετώπιση λοιμώξεων στην περιοχή του αυτιού, ακόμη και σε περιπτώσεις μερικής κώφωσης.

Το τσάι από μαϊντανό, ενεργοποιεί την διαδικασία πέψης του λίπους και των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά την απορροφητικότητα του εντέρου, συμβάλλοντας κατά της διάρροιας. Επιπροσθέτως, είναι ένα ανακουφιστικό ρόφημα τις μέρες που υποφέρουμε από κρυολόγημα, ενώ γιατρεύει και τον ενοχλητικό βήχα.

Για όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο της περιόδου, η λύση βρίσκεται και πάλι στον μαϊντανό. Ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την εμμηνόπαυση ή την καθυστερημένη εμμηνόρροια, καταπραΰνονται με την βοήθεια του «ιαματικού» βοτάνου. Όσο για τις κράμπες, μπορούν να ανακουφιστούν και πάλι χάρη στη δράση του μαϊντανού. Προσοχή χρειάζεται με τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα, ώστε να μην έχουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ο μαϊντανός είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, σιδήρου, αλλά και θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας και της κόπωσης. Βοηθάει στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και στην καλύτερη και ελαστικότερη λειτουργία τους. Η βιταμίνη C, με την σειρά της ενισχύει την απορροφητικότητα του σιδήρου, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας.

Ο χυμός του μαϊντανού είναι καταπραϋντικός και θεραπευτικός σε μολύνσεις των ματιών, σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας ή και βλεφαρίτιδας ενώ βοηθά επίσης, στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, γι' αυτό και συνιστάται σε αρρώστιες που σχετίζονται με το ήπαρ.

Επιπλέον έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδείκνυται σε περίπτωση απουσίας της όρεξης, κατάθλιψης, ανορεξίας και γενικότερα σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί συχνά ιλίγγους, ενώ μειώνει και τον αριθμό των καρδιακών παλμών. Χρειάζεται δε περισσότερη εγκράτεια στην κατανάλωση, από όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες.

Διατροφή

Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο που περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Πλούσιο σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά οξέα και πολλές βιταμίνες, αδιαμφισβήτητα έχει χαρακτηριστεί υπέρ-τροφή.

Διάβασε παρακάτω τα οφέλη που προσφέρει το ταχίνι στην διατροφή σου και από αύριο ξεκίνησε την ημέρα σου με μια κουταλιά ταχίνι.

1. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο και σελήνιο που προσφέρει αντιοξειδωτική δράση ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι 1 κουταλιά ταχίνι μπορεί να μειώνει τους πονοκεφάλους. Επίσης, είναι ένα πολύ καλό τρόφιμο όταν κάνετε αποτοξίνωση ενώ μειώνει και την χοληστερίνη.

2. Περιέχει βιταμίνη B6 και βιταμίνη E, με αποτέλεσμα να δρα κατά της γήρανσης ενώ βοηθάει στην πρόληψη και προστασία πολλών ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και καταπολεμά διάφορες λοιμώξεις.

3. Περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, με αποτέλεσμα να καταπολεμούν την οστεοπόρωση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και οι υδατάνθρακες που περιέχουν συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

4. Μπορείτε να το προσθέσετε παντού αφού μπορεί να γίνει το βασικό συστατικό. Χρησιμοποιήστε το στον χαλβά, στο κέικ και γενικά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με την ζάχαρη. Μία πολύ καλή επιλογή είναι και ταχίνι με ψωμί ολικής άλεσης και μέλι για πρωινό.

5. Το ταχίνι κατά βάση είναι από σουσάμι που περιέχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας και κάνει καλό στην καρδιά μας. Ακόμα, περιέχει φυτικές ίνες που μας κρατάνε χορτάτους. Έτσι, είναι ιδανικό για άτομα που κάνουν δίαιτα. Ωστόσο, προσέξτε την ποσότητα αφού 1 κουτ. ταχίνι περιέχει 90 θερμίδες.

Διατροφή

Σχεδόν όλα τα γιαούρτια στα ράφια των βρετανικών σούπερ-μάρκετ, ακόμη και τα βιολογικά και όσα προορίζονται για παιδιά, βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από τη συνιστώμενη.

Η μόνη εξαίρεση είναι τα ελληνικά και τα ελληνικού τύπου γιαούρτια, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως έδειξαν οι αναλύσεις των Βρετανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ, με επικεφαλής τη διατροφολόγο δρα Μπερναντέτ Μουρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open, ανέλυσαν 921 γιαούρτια διαθέσιμα σε μεγάλα βρετανικά σούπερ-μάρκετ.

Με εξαίρεση τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, τα μέσα επίπεδα ζάχαρης βρέθηκαν να είναι πολύ πάνω από τα πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού, που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να θεωρηθεί ένα προϊόν ότι δικαιούται την «πράσινη» σήμανση ως τρόφιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Μόνο το 9% (ούτε ένα γιαούρτι στα δέκα) δεν ξεπερνούσε τα συνιστώμενα όρια ζάχαρης, ενώ για τα παιδικά γιαούρτια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 2%. Η πιο «γλυκιά» κατηγορία ήταν τα γιαούρτια-επιδόρπια με μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη 16,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ στα παιδικά γιαούρτια η μέση περιεκτικότητα ήταν περίπου 11/100 γραμμάρια και στα βιολογικά 13/100 γραμμάρια.

«Ακόμη και γιαούρτια με την ετικέτα "βιολογικά", που συχνά θεωρούνται τα πιο υγιεινά, στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελούν μια αφανή πηγή πρόσθετης ζάχαρης», ανέφερε η Μουρ.

Τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, καθώς και τα λεγόμενα «φυσικά», βρέθηκαν να έχουν πολύ διαφορετικό θρεπτικό «προφίλ», περιέχοντας πολύ υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνώνΤα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, καθώς και τα λεγόμενα «φυσικά», βρέθηκαν να έχουν πολύ διαφορετικό θρεπτικό «προφίλ», περιέχοντας πολύ υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών

Στη Βρετανία τα παιδιά, ιδίως έως τριών ετών, τρώνε περισσότερο γιαούρτι από τους μεγάλους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας συνιστά τα παιδιά τεσσάρων έως έξι ετών να μην καταναλώνουν πάνω από 19 γραμμάρια ζάχαρης τη μέρα. Αλλά μόνο δύο από τα 101 παιδικά γιαούρτια που αναλύθηκαν, ταξινομήθηκαν ως χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, καθώς και τα λεγόμενα «φυσικά», βρέθηκαν να έχουν πολύ διαφορετικό θρεπτικό «προφίλ», περιέχοντας πολύ υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών (κατά μέσο όρο 32,4% έναντι 11% έως 20% των άλλων γιαουρτιών), λιγότερους υδατάνθρακες (35% έναντι 49% έως 60% των άλλων) και τη λιγότερη ζάχαρη από όλα τα άλλα γιαούρτια (κατά μέσο όρο πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού).

Το γιαούρτι, εκτός από αφθονία προβιοτικών («καλών» βακτηρίων), περιέχει πολλές πρωτεΐνες, ασβέστιο, ιώδιο και βιταμίνη Β.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Οι Βρετανοί αποθεώνουν το Ελληνικό γιαούρτι -Το μόνο χωρίς ζάχαρη | iefimerida.gr

Διατροφή

Μπάμιες: Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ & βοηθάνε στη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος
Οι μπάμιες αποτελούν χαρακτηριστικό λαχανικό της μεσογειακής κουζίνας και βασικό υλικό ενός «κλασσικού» λαδερού φαγητού, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, οι μπάμιες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα φαίνεται ότι συνδέεται στενά με την οστική υγεία.

Ειδικότερα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες μπάμιες καλύπτει το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για υγιείς ενήλικες.

Από την άλλη, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και διαλυτές, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες C και Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β1 και Β6, καθώς και άλλα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο.

Αναφορικά με τη θερμιδική τους αξία, οι μπάμιες αποδίδουν περίπου 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, γεγονός που τις καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος, σύμφωνα με το neadiatrofis.gr.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ενεργειακή τους πυκνότητα.

Συνεπώς, καλό θα ήταν να αποφεύγετε το τηγάνισμα πριν το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, αλλά και να χρησιμοποιείτε ελεγχόμενη ποσότητα ελαιολάδου.

Διατροφή

Ο περιορισμός της τροφοληψίας και η περιοδική νηστεία οδηγούν στην απελευθέρωση ενός μορίου με ισχυρή αντιγηραντική δράση για το αγγειακό σύστημα, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ.

Τέτοιου είδους δίαιτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα βοηθητικές για την πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία, όπως οι καρδιαγγειακές, ή να μειώσουν τη σοβαρότητά τους.

«Όσο περνούν τα χρόνια, ο άνθρωπος είναι όλο και πιο επιρρεπής σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και το Αλτσχάιμερ» αναφέρει ο Δρ Μινγκ-Χουί Ζου, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Μοριακής και Διασυνδεδεμένης Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. «Η ηλικία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου ασθένειας και το πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γήρανση αποτελεί στόχο για να μειώσουμε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ασθενειών που προσβάλλουν τον άνθρωπο».

Όπως υπογραμμίζει ο Δρ Ζου, η βασικότερη πτυχή της γήρανσης είναι η αγγειακή γήρανση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τα διάφορα όργανα γίνονται εξαιρετικά ευαίσθητα και πιο επιρρεπή στις βλάβες που συνεπάγεται η γήρανση, επομένως η επιστημονική μελέτη της αγγειακής γήρανσης κρίνεται επιτακτική. Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Molecular Cell, εστιάζει στην αγγειακή γήρανση και στο πώς αυτή επηρεάζεται από τη διατροφή.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι μια μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων –είτε με την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού είτε με τις δίαιτες νηστείας που περιλαμβάνουν περιορισμό της τροφοληψίας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή ημέρες της εβδομάδας– οδηγεί στην απελευθέρωση ενός μικρού μορίου (β-Hydroxybutyrate) που έχει αντιγηραντική δράση για το αγγειακό σύστημα.

Αυτό το υδατοδιαλυτό μόριο παράγεται στο συκώτι από λιπαρά οξέα σε περιόδους όπου η πρόσληψη τροφής είναι περιορισμένη, όταν η διατροφή είναι φτωχή σε υδατάνθρακες, όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση υποσιτισμού ή λόγω της έντονης και μεγάλης διάρκειας σωματικής άσκησης.

«Διαπιστώσαμε ότι το μόριο β-Hydroxybutyrate μπορεί να καθυστερήσει την αγγειακή γήρανση» αναφέρει ο Ζου και καταλήγει: «Πρόκειται για τον χημικό σύνδεσμο ανάμεσα στην ολιγοθερμιδική διατροφή ή τη νηστεία και την αντιγηραντική τους δράση. Το μόριο επιβραδύνει τη γήρανση των αγγείων μέσω της επίδρασής του στα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν εσωτερικά τα αιμοφόρα και τα λεμφικά αγγεία επειδή αποτρέπει τη γήρανση των κυττάρων».

Διατροφή

Το ρόδι κι άλλα 4 τρόφιμα πρέπει να εντάξετε οπωσδήποτε στη διατροφή σας το φθινόπωρο
Μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειές μας είναι επιβεβλημένη.

Το φθινόπωρο -έστω κι ημερολογιακά ήρθε- κι αυτά είναι πέντε τρόφιμα που θα πρέπει να γίνουν μέρος της διατροφής σας φέτος.

Αναλυτικά:

Μελιτζάνα

Οι μελιτζάνες αποτελούν τρόφιμα ενίσχυσης της εγκεφαλικής λειτουργίας που οφείλεται στην ένωση nasunin, η οποία προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου σας από την οξείδωση. Το χλωρογενικό οξύ που έχουν οι μελιτζάνες έχει αντικαρκινική, αντι-ιική δράση και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης. Όταν είναι εμποτισμένες ή τηγανισμένες σε λάδι (οι μελιτζάνες δρουν σαν σφουγγάρια) ή φορτώνονται με τυρί, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Κολοκύθα

Η πορτοκαλί σάρκα της είναι ένα δώρο φορτωμένο με βήτα-καροτίνη (300% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ένα φλιτζάνι), η οποία είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, που είναι ζωτικής σημασίας βιταμίνη για υγιές δέρμα, μάτια και οστά. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C που βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθά τη γενική υγεία του εντέρου.

Ρόδι

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού κάνει καλό στην καρδιά καθώς συμβάλλει στην πρόληψη ζημιών του κυκλοφορικού, μειώνοντας τη συσσώρευση των επιβλαβών λιπών στις αρτηρίες.

Cranberries

Οι ανθοκυανίνες, οι ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το βαθύ κόκκινο χρώμα τους αποτελούν ισχυρούς αντιοξειδωτικούς και αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες. Τα cranberries, σύμφωνα με την Αλεξιάννα Τριανταφύλλου στο logodiatrofis.gr, μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της ουροδόχου κύστης, την προστασία από τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη και να προσφέρουν φυτικές ίνες.

Πράσα

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το σκόρδο και το κρεμμύδι προστατεύουν από την καρδιακή νόσο και αυτό οφείλεται στις πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από την οξειδωτική βλάβη και βοηθούν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Έρευνα έχει δείξει ότι η βιταμίνη Κ έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και επίσης ωφέλιμη όταν πρόκειται για την αύξηση της ευαισθησίας του οργανισμού στην ινσουλίνη. Επίσης, η βιταμίνη Κ είναι καλή και για την υγεία των οστών.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή