Νοεμβρίου 14, 2019

Διατροφή

Πού βοηθάει η ρίγανη: Θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες
Μιχάλης Θερμόπουλος 

Η ρίγανη είναι ένα μαγειρικό και φαρμακευτικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών (Lamiaceae). Έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική και το μαγείρεμα για χιλιάδες χρόνια. Προσθέτει γεύση και άρωμα, ενώ έχει πολλά οφέλη και για την υγεία.
Η ρίγανη παίρνει την ονομασία της από τις λέξεις "ορος" και "γάνος", που σημαίνει χαρά/λαμπρότητα. Θεωρείτο, δηλαδή, το φυτό που έδινε ομορφιά και χαρά στο βουνό. Τυπικά μεγαλώνει περίπου 50 cm σε ύψος και έχει μοβ φύλλα μήκους περίπου 2 έως 3 εκατοστών.

Οι χημικές ουσίες που δίνουν στην ρίγανη την μοναδική και ευχάριστη μυρωδιά της είναι οι θυμόλη, πινένιο, λιμονένιο, καρβακρόλη, οκιμένιο και καρυοφυλλένιο. Πιστεύεται ότι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και ότι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Ρίγανη: Οφέλη
Η ρίγανη χρησιμοποιείτο στην βοτανοθεραπεία ακόμα και από τους Αρχαίους Έλληνες. Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό.

Οι πιθανές φαρμακευτικές χρήσεις της ρίγανης περιλαμβάνουν τη θεραπεία διαταραχών της αναπνευστικής οδού, διαταραχών του γαστρεντερικού σωλήνα, των πόνων της περιόδου και των διαταραχών της ουροφόρου οδού. Με τοπική εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή και η πιτυρίδα.

1) Αντιβακτηριακές ιδιότητες
Το έλαιο ρίγανης περιέχει μια βασική ένωση, που ονομάζεται καρβακρόλη (carvacrol) και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές μελέτες. Μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο Origanum vulgare ήταν αποτελεσματικό έναντι 41 στελεχών του παθογόνου που προκαλεί λιστέρια μέσω της διατροφής (Listeria monocytogenes).

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο της Ιμαλαϊκής ρίγανης έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορεί να προστατεύσουν από το πολύ επικίνδυνο βακτήριο του σταφυλόκοκκου (MRSA) που είναι σύνηθες αίτιο στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

“Έχουμε κάνει μερικές προκαταρκτικές δοκιμές και έχουμε διαπιστώσει ότι το αιθέριο έλαιο από την ρίγανη σκοτώνει το MRSA σε διάλυμα 1 προς 1.000. Οι δοκιμές δείχνουν ότι το έλαιο σκοτώνει το MRSA τόσο ως υγρό όσο και ως εισπνεόμενο φάρμακο και η αντιμικροβιακή του δράση δεν μειώνεται με την θέρμανση”, λέει ο καθηγητής Vyv Salisbury από το πανεπιστήμιο West of England.

2) Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ελβετία αναγνώρισαν ένα δραστικό συστατικό στην ρίγανη, γνωστό ως β-καρυοφυλλίνη (E-BCP), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία διαταραχών, όπως η οστεοπόρωση και η αθηροσκλήρωση.

3) Προστασία από τον καρκίνο
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE το 2013 έδειξε, ότι η ρίγανη παρουσιάζει αντικαρκινική δραστηριότητα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το είδος Origanum majorana θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με επιβράδυνση, ή παύση της εξέλιξής του.

Το 2014, επιστήμονες τροφίμων ανακάλυψαν ότι τα δημοφιλή μαγειρικά βότανα ρίγανη, δεντρολίβανο και μαντζουράνα περιέχουν ενώσεις που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τον διαβήτη τύπου 2 με παρόμοιο τρόπο με ορισμένα φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται σήμερα.

Ρίγανη: Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία
Σύμφωνα με την βάση δεδομένων για τα φάρμακα The Natural Medicines Comprehensive Database, η ρίγανη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ακόλουθες ασθένειες και παθήσεις:

μυϊκός πόνος
ακμή
πιτυρίδα
βρογχίτιδα
πονόδοντος
φούσκωμα
πονοκέφαλος
καρδιακές παθήσεις
αλλεργίες
εντερικά παράσιτα
ωταλγία
πονόλαιμος
κούραση
απωθητικό εντόμων
πόνοι περιόδου
Το αιθέριο έλαιο ρίγανης, παρασκευασμένο από τα είδη Origanum vulgare, ή Thymus capitatus, μπορεί να βοηθήσει με τα ακόλουθα προβλήματα:

Μύκητες ποδιών ή νυχιών: Βάλτε μερικές σταγόνες στο νερό και μουλιάστε τα πόδια σε αυτό, ή εφαρμόστε αραιωμένο έλαιο τοπικά στην πληγείσα περιοχή.
Κρυολογήματα και ρινικές λοιμώξεις: Χρησιμοποιήστε μερικές σταγόνες σε ατμόλουτρο και εισπνεύστε.
Κάθε αιθέριο έλαιο πρέπει να αραιώνεται πριν από τη χρήση, είτε με άλλο λάδι, όπως ελαιόλαδο, είτε με νερό, όπως για ένα ατμόλουτρο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της ρίγανης ως θεραπευτικό μέσο.

Ρίγανη: Θρεπτικά συστατικά
Ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη περιέχει:

ενέργεια: 5 θερμίδες
ίνες: 0,8 γραμμάρια (g)
ασβέστιο: 29 χιλιοστόγραμμα (mg)
σίδηρος: 0,66 mg
μαγνήσιο: 5 g
μαγγάνιο: 0,09 mg
κάλιο: 23 mg
βιταμίνη Ε: 0,33 mg
βιταμίνη Κ: 11,2 μικρογραμμάρια (mcg)
Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την ανάπτυξη των οστών, διατηρώντας την οστική πυκνότητα και την παραγωγή πρωτεϊνών πήξης αίματος. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό οστών και δοντιών.

Η ρίγανη είναι επίσης μια πλούσια πηγή διαιτητικών αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών και τη βελτίωση της ικανότητας του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Ρίγανη: Πιθανοί κίνδυνοι
Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους.
Επιπλέον, όσοι είναι αλλεργικοί σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών, τα οποία περιλαμβάνουν ρίγανη, βασιλικό, λεβάντα, μέντα και φασκόμηλο, πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορεί επίσης να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στη ρίγανη.
Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

iatropedia.gr

Διατροφή

Τα νέα τρόφιμα αποδεικνύονται ελιξίριο της ζωής !
Τα νέα τρόφιμα καθημερινά μπαίνουν στη ζωή μας κερδίζοντας έδαφος αφού υπόσχονται μακροζωία και ευεξία. Αναπτύσσονται μέσα από τεχνολογικές καινοτομίες, αφορούν τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται εκτός της Ε.Ε., προιόντα γεωργίας ή ακόμα και παραγόμενα θρεπτικά συστατικά. Πρέπει να είναι ασφαλή για τους καταναλωτές και με τη σωστή ένδειξη, ώστε να μην παραπλανώνται.

Μοχλός κατανάλωσης τέτοιου είδους τροφών αποτελούν οι έντονοι ρυθμοί ζωής, σε συνδυασμό με το λιγοστό χρόνο κατανάλωσης σωστής τροφής, οδηγούν σε ασθένειες ευρύτερα διαδεδομένες, όπως ο διαβήτης η χοληστερίνη καθώς και ποικίλα νευρολογικά προβλήματα.

Ginkgo biloba (Γκίνγκο το δίλοβο)
Έχει ως χώρα προέλευσής του, την Κίνα στην οποία το ονομάζουν Bai Guo Ye, είναι το αρχαιότερο είδος δένδρου, που έχει εντοπισθεί στον πλανήτη. Τα τμήματα του δένδρου που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους είναι τα φύλλα και οι καρποί του, το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά, για τη θεραπεία της αρτηριακής ανεπάρκειας (χαμηλή ροή αίματος), βοηθώντας στη βελτίωση της κυκλοφορίας σε όλα τα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των χεριών και των ποδιών. Επίσης, βοηθά στην πρόληψη των δυσμενών επιδράσεων του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων (PAF) σε αρκετούς ιστούς του σώματος(αναστολη του εμφράγματος). Έχουν επίσης καταγραφεί βελτιώσεις στην αλλεργική απόκριση.

Καρνιτίνη
Στη δεύτερη κατηγορία νέων τροφίμων ανήκουν συνθετικές ουσίες όπως η καρνιτίνη (L-Carnitine) το μόριο της οποίας έχει χημικό τύπο C7H15NO3 και παίζει καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό του λίπους. Εκτελεί πολλές ζωτικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα αλλά σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για μια ουσία που βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέψει τα λιπαρά οξέα σε ενέργεια μέσα στα μιτοχόνδρια. Επίσης αυξάνει την αντοχή, μειώνει τις ανάγκες των κυττάρων σε οξυγόνο και ενισχύει την αποκατάσταση των μυών ύστερα από την άσκηση.
Η καρνιτίνη παράγεται κυρίως στο συκώτι και τα νεφρά από δύο απαραίτητα αμινοξέα, την μεθειονίνη και τη λυσίνη. Η βιοσύνθεση της απαιτεί επίσης βιταμίνη C, σίδηρο, βιταμίνη Β6 και νιασίνη. Συνήθως, ο οργανισμός παράγει όση καρνιτινη χρειάζεται αλλά μερικές φορές υπάρχει έλλειψη καρνιτίνης λόγω κάποιας δυσλειτουργίας ή υπερκατανάλωσεις τροφών συνδιασμός, που οδηγεί στην αύξηση βάρους. Έτσι λοιπον η λήψη της συμπληρωματικά οδηγεί σε απώλεια λίπους από τον οργανισμό.

Τα νεα τρόφιμα είναι περισσότερο ελκυστικά για τους καταναλωτές, οικονομικά μια και η μεταφορά τους ή η καλλιέργειά τους γίνεται σε τρίτες χώρες και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας η μεταφορά τους πια είναι άμεση. Προσιτά για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και ευκολα στη βρόση μιας και τις περισσότερες φορές δεν χρήζουν ιδιαίτερης επεξεργασίας για την κατανάλωσή τους. Ωστόσο τα ωφέλει στην υγεία είναι πολλαπλάσια από αυτά των τροφών που καταναλώνονταν τις προηγούμενες δεκαετίες.

itrofi.gr

Διατροφή

Το ροδάκινο αποτελεί το ιδανικό καλοκαιρινό σνακ. Έχει μόλις 37 θερμίδες ανά τεμάχιο, δεν έχει κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Eίναι πολύ γευστικό και μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλές ελαφριές συνταγές στο πλαίσιο μιας υγιεινής ή ολιγοθερμιδικής διατροφής.

Δείτε αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη από την κατανάλωση ροδάκινων:

Βιταμίνες: Το βασικό πλεονέκτημα του ροδάκινου είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Συγκεκριμένα περιέχει βιταμίνες A, C, E, K και έξι από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η βιταμίνη Α και η βήτα καροτίνη βοηθούν την όραση, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό. Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, ενώ η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Τα ροδάκινα περιέχουν επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, νιασίνη, φολικό οξύ και παντοθενικό οξύ, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τα κύτταρα και τα νεύρα.

Φυτικές ίνες: Οι γυναίκες πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά 25 γραμμάρια φυτικών ινών και οι άνδρες 38. Ένα ροδάκινο περιέχει τρία γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την πέψη, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα και συμβάλλουν στην υγεία του παχέος εντέρου. Ρυθμίζουν επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Κάλιο: Οι τοξίνες που υπάρχουν σε πολλές τροφές, τις οποίες αναπόφευκτα καταναλώνουμε, βλάπτουν τα νεφρά. Τα ροδάκινα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο απομακρύνει τον κίνδυνο ασθενειών των νεφρών αλλά και τον κίνδυνο δημιουργίας ελκών. Περιέχουν επίσης μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο και ασβέστιο, στοιχεία που προστατεύουν και υποστηρίζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, το νευρικό σύστημα και τα οστά.

Βιοενεργές ενώσεις: Οι ενώσεις που περιέχονται στους καρπούς των πυρηνόκαρπων δένδρων (ροδακινιά, βερικοκιά, κερασιά, βυσσινιά, αμυγδαλιά, δαμασκηνιά) αποτελούν «όπλο» κατά του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο λόγω της παχυσαρκίας και των αυξημένων επιπέδων φλεγμονής, συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι φαινολικές ενώσεις που περιέχονται σε αυτά τα φρούτα δρουν κατά της παχυσαρκίας, της φλεγμονής, του διαβήτη σε διαφορετικές κυτταρικές σειρές, συμβάλλοντας στη μείωση της οξείδωσης της κακής LDL χοληστερόλης που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πηγή: Medical Daily,

onmed.gr

Διατροφή

Το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προσθέσει πάρα πολλές θερμίδες και ελάχιστες θρεπτικές ουσίες στη διατροφή μας. Όταν προσπαθούμε να χάσουμε κάποια κιλά, το σωστό snack μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο που θα διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας, θα καλύψει μέρος των διατροφικών αναγκών και θα αυξήσει τον μεταβολισμό μας.

Τρώγοντας snack με τη σωστή αναλογία θρεπτικών ουσιών και θερμίδων, παίρνουμε την απαραίτητη ενέργεια και μας βοηθά να χάσουμε βάρος. Η πρωτεΐνη (μαζί με την άσκηση) ενισχύει την ανάπτυξη της άλιπης μυϊκής μάζας, η οποία αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού και την καύση των θερμίδων. Οι ίνες, από την άλλη, συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης και αποτρέπουν τη συσσώρευση λιπών και σακχάρων.

Έτσι, ενώ δεν υπάρχουν τροφές που "καίνε λίπος" κυριολεκτικά ενώ τις καταναλώνουμε, οι έξυπνες επιλογές με αυτά τα συστατικά που το itofi.gr σας προτείνει παρακάτω θα βοηθήσουν το σώμα μας να λειτουργεί με τη μέγιστη απόδοση και θα τα απολαύσουμε πραγματικά:

Μήλο και αποβουτυρωμένο γάλα
Σχεδόν κάθε φρούτο αποτελεί από μόνο του ένα snack αλλά αν το συνδυάσετε με λίγη πρωτεΐνη θα είναι ακόμη καλύτερα και θα βοηθήσει στη διατήρηση της ενέργειας και το αίσθημα του χορτασμού.

Αβοκάντο με τυρί cottage
Άλλο ένα εξαιρετικό αλμυρό combo που συνδυάζει πρωτεϊνη και ίνες.

Τόνος από κονσέρβα σε ψωμί ολικής άλεσης
Ο συσκευασμένος τόνος σε νερό είναι μια εναλλακτική πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη και υγιή ωμέγα-3.

Αλοιφή από φακή σε πιτάκια
Οι φακές είναι μια καλή πηγή σιδήρου και μια θρεπτική ουσία που ενισχύει το μεταβολισμό. Αναμίξτε φακές, χυμό λεμόνι, αλατοπίπερο, ηλιόσπορους, σέλινο, κρεμμύδι και μαϊντανό, βάλτε τα για λίγα δευτερόλεπτα στο blender και αλείψτε το μίγμα σε πιτάκια ή ψωμί ολικής.

Γαρίδες-αβοκάντο-γιαούρτι
Αν σας έχουν περισσέψει ψητές γαρίδες, φτιάξτε ένα απολαυστικό και διαφορετικό snack, συνδυάζοντάς τις με γιαούρτι και αβοκάντο, μπόλικο πιπέρι, χυμό lime και μαϊντανό πάνω σε ψωμί σίκαλης.

Smoothie με μούρα
Ανακατέψτε απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με λίγο νερό, κατεψυγμένα μούρα και λίγο μέλι και αν θέλετε, προσθέστε λίγη σκόνη πρωτεΐνης σόγιας για ένα δροσιστικό και απολαυστικό snack για κάθε ώρα.

Αχλάδι με κανέλλα και ricotta
Το τυρί Ricotta είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και τα αχλάδια αποτελούν καλή πηγή ινών. Μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα, προσφέρουν μια νόστιμη επιλογή. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ricotta με ανάλατη μυζήθρα και να βράσετε ελαφρά το αχλάδι για να μαλακώσει.ς


Ένα φλιτζάνι φασόλια edamame περιέχει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης, 8 γραμμάρια ινών και μόνο 189 θερμίδες. Τρώγονται ζεστά ή κρύα με λίγο αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά πάπρικα και σας χορταίνουν.

Πίτα sandwich με κοτόπουλο
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην φάτε μισή μερίδα «πραγματικών» τροφών ως snack, λένε οι ειδικοί. Βάλτε σε μισή πίτα ολικής λίγο ψημένο φιλέτο στήθος κοτόπουλο, φύλλα από baby σπανάκι, φέτες κόκκινης πιπεριάς και λίγη ελαφριά vinaigrette λαδολέμονο.

Toast με καρύδι και αχλάδι
Μια νόστιμη λύση τόσο για πρωινό όσο και για κάθε ώρα της ημέρας. Τα πλούσια σε σεροτονίνη καρύδια συνδυάζονται με τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες σε μια απολαυστική διατροφική πρόταση. Πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί βάλτε λίγο τυρί cottage, φέτες αχλαδιού και ψιλοκομμένα καρύδια.

Τostata λαχανικών
Έχετε όρεξη για μεξικάνικο; Ένα γρήγορο, υγιεινό και εύκολο mini γεύμα με μόλις πάνω από 200 θερμίδες. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε με ελάχιστο λάδι, φέτες από μανιτάρια, κολοκύθια και χρωματιστές πιπεριές για 3-5 λεπτά. Λιώστε λίγη ποσότητα από μια κονσέρβα μαύρα φασόλια και απλώστε την πάνω σε μια μικρή αραβική πίτα ολικής, προσθέστε τα σοταρισμένα λαχανικά, λίγο φρέσκο μαρούλι, και αν θέλετε 1 κουταλιά απλή σάλτσα τομάτας και τριμμένο τυρί.

Σπαράγγια και βραστά αυγά
Τα πλούσια σε ίνες σπαράγγια εξισορροπούν τη φυσική πρωτεΐνη των αυγών.

Παγωμένο πράσινο τσάι με μέντα
Ένα ρόφημα χωρίς θερμίδες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πραγματικό snack, αλλά είναι η ιδανική λύση για να μην … αμαρτήσετε μόνο και μόνο επειδή θέλετε να αλλάξει η γεύση σας. Επιπλέον, το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια κιλών χάρη στα αντιοξειδωτικά του που ενισχύουν το μεταβολισμό.

Τραγανές φέτες από κολοκυθάκια
Προσθέστε φρέσκο κατσικίσιο τυρί ή cottage και αποξηραμένες ντομάτες και προσφέρετε στον οργανισμό σας βιταμίνη Α, μαγνήσιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, ασβέστιο και πρωτεΐνη.

Ψωμί σίκαλης με καπνιστό σολωμό
Ένα gourmet και ταυτόχρονα ισορροπημένο και πλήρες snack. Μην ξεχάσετε να αλείψετε ελάχιστη μαγιονέζα με λίγα λιπαρά πάνω στο ψωμί και να προσθέσετε, άνιθο, λεμόνι και κάπαρη.

itrofi.gr

Διατροφή

Φανταστείτε να καταβροχθίζετε 10 μπανάνες, 6 μάνγκο, 2 ανανάδες ή μισό καρπούζι, όλα σε ένα μόνο γεύμα. Σε αντίθεση με τις πάντα δημοφιλείς δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, η 80/10/10 ενθαρρύνει την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων και λίγων λιπαρών και πρωτεϊνών, ακολουθώντας ένα καθημερινό φυτικό ακατέργαστο διατροφικό πλάνο στο οποίο τα φρούτα παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Dr. Douglas Graham, ένας εφ’όρου ζωής αθλητής, χειροπράκτης και ωμοφάγος από το 1978, δημιούργησε τη συγκεκριμένη δίαιτα που αναπτύχθηκε αρχικά ως ένας τρόπος για να τονώσει τις επιδόσεις των αθλητών με υψηλής ενέργειας τρόφιμα. Η δίαιτα 80/10/10 βασίζεται έως 80% σε υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνη και 10% λιπαρά. Ένα μεγάλο μέρος των υδατανθράκων είναι φρούτα. Για παράδειγμα, ο Graham συστήνει την κατανάλωση ζουμερών φρούτων για πρωινό, γλυκών φρούτων για μεσημεριανό γεύμα και απεριόριστου ποσού όξινων φρούτων πριν το δείπνο που έχει ως βάση τα λαχανικά. Το υπόλοιπο των υδατανθράκων προέρχεται από ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει επίσης καθημερινή άσκηση και τουλάχιστον τρεις ημέρες δυναμικής προπόνησης την εβδομάδα. Ο εμπνευστής της συστήνει, επίσης, αρκετό ποιοτικό ύπνο και καθημερινή έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου.

Τι επιτρέπετε να φάτε και τι όχι
90% έως 97% των υδατανθράκων που θα φάτε πρέπει να είναι φρούτα, 2%-6% πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σέλινο και οι υπόλοιποι υδατάνθρακες μπορούν να είναι από οποιαδήποτε άλλα ωμά τρόφιμα. Όλα τα είδη των φρούτων περιλαμβάνονται στην διατροφή έτσι ώστε να είστε ελεύθεροι να επιλέξετε τις ποικιλίες που σας αρέσουν περισσότερο. Μαρούλι, σπανάκι, λάχανο και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, αβοκάντο, πιπεριές και ντομάτες επιτρέπονται επίσης. Οι ωμοί ξηροί καρποί και οι σπόροι προσφέρουν τα λιπαρά και την πρωτεΐνη στη διατροφή. Επειδή η 80/10/10 είναι μια διατροφή με ωμά, ακατέργαστα τρόφιμα, δεν επιτρέπεται να φάτε τίποτα μαγειρεμένο, ούτε το κρέας. Παράλληλα απαγορεύονται τα αναψυκτικά και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα οφέλη της διατροφής
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ένα από τα οφέλη της 80/10/10. Μια διατροφή που περιέχει τόσα πολλά φρέσκα προϊόντα αποτελεί ένα τρόπο για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων καρκίνων, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Η πρόσληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνδέεται επίσης με μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένο κίνδυνο για νεφρολιθίαση και οστεοπόρωση. Με τη συγκεκριμένη διατροφή θα πάρετε επίσης μια πληθώρα βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ίνες, κάλιο και βιταμίνη C. Στα οφέλη της αναφέρεται το γεγονός ότι πολλοί αθλητές έχουν βελτιωμένη απόδοση ακολουθώντας αυτή τη δίαιτα καθώς επίσης το ότι ενθαρρύνει ένα σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής. Τέλος, είναι χωρίς αμφιβολία μια διατροφή που έχει πολύ εύκολη προετοιμασία.

Τα μειονεκτήματα
Η τεράστια ποσότητα των φρούτων που απαιτείται μπορεί να είναι ανέφικτη για πολλούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να φάτε 4 κιλά καρπούζι σε ένα γεύμα για να πάρετε τις θερμίδες που χρειάζεστε, Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε διάφορες διατροφικές ελλείψεις όπως ανεπάρκεια σε πρωτεΐνες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική αιμοσφαιρίνη, τα αντισώματα, τις ορμονικές και πεπτικές λειτουργίες, καθώς και να αναστείλει την κανονική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Μερικοί άνθρωποι, μετά τη δίαιτα, παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Β-12, μία θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης μια πολύ περιοριστική διατροφή που σχεδόν σας απαγορεύει να φάτε έξω ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Απαιτεί μια πλήρη αναθεώρηση των διατροφικών συνηθειών και πολλοί όχι μόνο δεν απολαμβάνουν αυτό που τρώνε αλλά μπορεί να έχουν δυσκολία στο να διατηρήσουν και τις συνιστώμενες κατευθυντήριες οδηγίες άσκησης.

itrofi.gr

itrofi.gr

Διατροφή

Οι ηλεκτρολύτες είναι τα μεταλλικά στοιχεία που μεταφέρουν ένα ηλεκτρικό φορτίο. Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την επιβίωσή μας. Οι ηλεκτρολύτες ενεργοποιούν τις κυτταρικές λειτουργίες σε όλο το σώμα. Στηρίζουν την ενυδάτωση και βοηθούν το σώμα να παράγει ενέργεια.

Είναι επίσης υπεύθυνοι για την ενεργοποίηση των μυϊκών συσπάσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς

Οι καλύτερες 25 τροφές με ηλεκτρολύτες περιλαμβάνουν:

– σπανάκι

– κάλε

– αβοκάντο

– μπρόκολο

– πατάτες

– φασόλια

– αμύγδαλα

– φουντούκια

– σόγια

– τόφου

– φράουλες

– καρπούζι

– πορτοκάλια

– μπανάνες

– ντομάτες

– γάλα

– βουτυρόγαλα

– γιαούρτι

– ψάρια όπως η γλώσσα

– κοτόπουλο

– γαλοπούλα

– μοσχάρι

– σταφίδες

– ελαιόλαδο

– φαγητό σε κονσέρβα, όπως σούπες και λαχανικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουμε αρκετούς ηλεκτρολύτες από το φαγητό και τα ποτά που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να πάρουμε και ορισμένα ενεργειακά ποτά μετά από άσκηση ώστε να αποκαταστήσουμε τα υγρά, τους υδατάνθρακες και τους ηλεκτρολύτες που χάσαμε.

Οι ηλεκτρολύτες φεύγουν από το σώμα μέσω του ιδρώτα και των ούρων. Αν ιδρώνετε πολύ, ασκήστε το καλοκαίρι ή για πάνω από μία ώρα, είναι καλύτερα να πίνετε ένα ποτό/ ρόφημα με ηλεκτρολύτες. Σε περιπτώσεις επίσης έντονης διάρροιας, εμετού και πυρετού, χρειάζεται να αντικαθιστούμε τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Σε περίπτωση που εμφανίσετε ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες, πιθανότατα θα εμφανίσετε ορισμένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

– μυϊκές κράμπες, σπασμούς

– μυϊκή αδυναμία

– ταχυκαρδία και αρρυθμία

– πονοκέφαλο

– έντονη δίψα

– μούδιασμα

– κόπωση ή λήθαργος

– αλλαγή στην αρτηριακή πίεση

– σε ακραίες περιπτώσεις επιληψία

Για να αποφύγετε την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, ακολουθήστε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, πιείτε πολύ νερό, αλλά μην το παρακάνετε. Μην χρησιμοποιείτε πολλά διουρητικά, μην υπερκαταναλώνετε ζάχαρη και προσπαθήστε να αποφεύγετε την έντονη άσκηση ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που υποστηρίζει ευρύ φάσμα βιολογικών διεργασιών και συμβάλλει στην καλή υγεία με πολλούς τρόπους.

Μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος, ρυθμίζει το σάκχαρο, ελέγχει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη σκελετική υγεία.

Τα οφέλη του μαγνησίου στην υγεία
1. Ρύθμιση του σακχάρου
Τα άτομα που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2 –για παράδειγμα όσοι έχουν προδιαβήτη– πρέπει να λαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο μέσω της διατροφής τους. Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι το μαγνήσιο δρα προληπτικά ενάντια στον διαβήτη, ενώ στα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με την πάθηση συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους.

2. Πιο δυνατά οστά
Γνωστά οφέλη για τη σκελετική υγεία έχουν το ασβέστιο και η βιταμίνη D, ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι και το μαγνήσιο. Συγκεκριμένα, η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.

3. Αντιμετώπιση της υπέρτασης
Μία από τις σημαντικότερες επιδράσεις του μαγνησίου στην υγεία αφορά την καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αν και το μαγνήσιο είναι πολύ χρήσιμο για τους υπερτασικούς, δεν υπάρχουν μελέτες που να τεκμηριώνουν την προληπτική δράση του ενάντια στην υπέρταση.

4. Πρόληψη της ημικρανίας
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ταλαιπωρούνται από χρόνιες ημικρανίες παρουσιάζουν συχνότερα έλλειψη μαγνησίου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου οδηγεί σε μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της ημικρανίας και κυρίως του πόνου.

5. Καλύτερη διάθεση
Η έλλειψη μαγνησίου έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, ενώ η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της συχνής ψυχικής νόσου. Η σχέση μαγνησίου και κατάθλιψης εξηγείται πιθανώς από την επίδραση του μετάλλου στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο –των «χημικών αγγελιαφόρων» που ελέγχουν τη διάθεση.

6. Λιγότερες φλεγμονές
Οι χρόνιες φλεγμονές στο σώμα συνδέονται με δεκάδες προβλήματα υγείας, από την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη μέχρι τον καρκίνο. Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής συχνά συνυπάρχουν με την ανεπάρκεια ή την έλλειψη μαγνησίου.

Τροφές με μαγνήσιο
Το μαγνήσιο βρίσκεται κυρίως σε τροφές φυτικής προέλευσης, τις κυριότερες από τις οποίες μπορείτε να δείτε μέσα από φωτογραφίες στην παρακάτω gallery.

Η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου είναι 320 mg για τις γυναίκες ηλικίας 31 ετών και άνω και 420 mg για τους άντρες ηλικίας 31 ετών και άνω. Γυναίκες και άντρες ηλικίας 19-30 ετών χρειάζονται περίπου 10 mg λιγότερα από την προαναφερθείσα ποσότητα σε ημερήσια βάση, ενώ οι εγκυμονούσες χρειάζονται περίπου 40 mg επιπλέον την ημέρα.

Πηγή: Reader's Digest

Διατροφή

Απώλεια βάρους μετά τα 40: Οι 6 κανόνες που πρέπει να τηρείτε

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να πάρουν βάρος και πόσο δύσκολο να το χάσουν.
Η επιβράδυνση του μεταβολισμού έχει ως αποτέλεσμα να καίτε έως και 300 λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Επιπλέον, η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας την επιθυμία για σνακς και ειδικά για όσα περιέχουν υδατάνθρακες.

Ακολουθώντας τις παρακάτω έξυπνες τακτικές πάντως, μπορείτε να ελέγξετε τον μεταβολισμό σας:
Να θυμάστε τους βασικούς κανόνες

Σίγουρα κάποια πράγματα αλλάζουν μετά από 40, αλλά οι βασικές αρχές μιας επιτυχημένης δίαιτας παραμένουν ίδιες, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Να θυμάστε λοιπόν τα εξής:

– Πρέπει να τρώτε λιγότερο. Δεν έχει σημασία αν τρώτε ψητό κοτόπουλο, καστανό ρύζι και μπρόκολο. Αν δεν μειώσετε τις μερίδες σας, δεν θα χάσετε βάρος. Οι θερμιδικές ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά σε γενικές γραμμές, μια γυναίκα που προσλαμβάνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, θα πρέπει να κόψει 400 έως 500 θερμίδες.

– Στοχεύστε στην απώλεια 0,5-1 κιλού την εβδομάδα. Τα φιλόδοξα σχέδια για απώλεια πολλών κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι δελεαστικά αλλά ανεφάρμοστα. Απώτερος στόχος σας πρέπει να είναι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως άσκηση και κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς.

– Μην παρακάμπτετε γεύματα, γιατί επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας. Όταν δεν τρώτε για παράδειγμα πρωινό ή βραδινό, ο οργανισμός αποθηκεύει τις θερμίδες αντί να τις καίει. Η παράκαμψη των γευμάτων μπορεί επίσης να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει την επιθυμία για κάτι γλυκό, οδηγώντας σας σε ανθυγιεινές επιλογές.

Προσοχή στα θρεπτικά συστατικά

Αφαιρώντας τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, θα διαχειριστείτε καλύτερα την αντίσταση στην ινσουλίνη λόγω ηλικίας και θα σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι χρήσιμο να τρώτε περισσότερη άπαχη πρωτεΐνη για να αναπληρώνετε την απώλεια μυϊκής μάζας και να κρατάτε σε εγρήγορση τον μεταβολισμό σας.

Ιδανικά, κάθε γεύμα και σνακ θα πρέπει να αποτελείται από:

– Λαχανικά ή φρούτα: Γεμίστε το μισό πιάτο σας με αυτά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό και καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο στομάχι σας χωρίς να σας φορτώνουν με θερμίδες.

– Άπαχη πρωτεΐνη: Το μέγεθος που καταλαμβάνει στη μερίδα δεν πρέπει να ξεπερνά την παλάμη σας. Καλές πηγές είναι το ελληνικό γιαούρτι, τα αυγά, το κοτόπουλο και τα ψάρια.

– Σύνθετοι υδατάνθρακες: Το πιάτο σας πρέπει να έχει μια ποσότητα στο μέγεθος της κλειστής γροθιάς σας που μπορεί να αποτελείται από φασόλια, φρέσκα φρούτα ή αμυλώδη λαχανικά (όπως οι γλυκοπατάτες ή τα παντζάρια).

– Καλά λιπαρά: Στόχος είναι να παίρνετε 7 έως 10 γραμμάρια με κάθε γεύμα, δηλαδή 1½ κουταλάκι ελαιολάδου, ένα τέταρτο ενός αβοκάντο ή δύο κουταλιές της σούπας ξηρούς καρπούς ή σπόρους.
Λιγότερες θερμίδες, περισσότερα γεύματα

Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να σας προκαλεί πείνα και λιγούρες. Τρώγοντας τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ θα διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και παράλληλα θα αποφεύγετε την επιθυμία για ανθυγιεινές τροφές.

Να είστε επιλεκτικοί με τις απολαύσεις σας

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να τρώτε burgers και σοκολάτες και να περιμένετε να αδυνατίσετε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσετε τελείως όλες τις τροφές που σας προσφέρουν ευχαρίστηση δια παντός. Αναλογιστείτε τι είναι αυτό που πραγματικά λαχταράτε να φάτε και αν αξίζει τις θερμίδες που θα πάρετε. Όταν το κάνετε, φροντίστε να απολαύσετε κάθε μπουκιά.

Η συχνότητα εξαρτάται από τους στόχους που έχετε θέσει για απώλεια βάρους. Άλλες γυναίκες έχουν την ανάγκη να τρώνε κάποιο σνακ 100-150 θερμίδων την ημέρα, ενώ άλλες είναι ικανοποιημένες τρώγοντες κάτι 2-3 φορές την εβδομάδα.

Σε ότι αφορά το αλκοόλ, πρέπει να βάζετε όρια και να μην ξεπερνάτε τα 2-4 ποτήρια κρασιού την εβδομάδα. Να θυμάστε επίσης ότι αν αποφασίσετε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με ένα ποτήρι κρασί ή αν πιείτε ένα ποτό, δεν μπορείτε την ίδια μέρα να φάτε και επιδόρπιο.
Περισσότερη κίνηση

Είναι δύσκολο να χάσετε βάρος μετά τα 40 μόνο με την κατάλληλη διατροφή, λόγω της ανισορροπίας κάποιων ορμονών που σχετίζονται με την καύση θερμίδων (τεστοστερόνη).

Προσπαθήστε να κάνετε 30 λεπτά άσκηση καθημερινά. Για να διατηρήσετε ή να αυξήστε τη μυϊκή μάζα και να κάψετε περισσότερες θερμίδες, το ιδανικό είναι 4-5 ώρες άσκησης την εβδομάδα.
Γνωρίστε τον εαυτό σας και να είστε ειλικρινείς

Επειδή είστε άνω των 40 δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσετε όλες τις τροφές που σας αρέσουν, εκτός αν αποδεδειγμένα αποτελούν εμπόδιο στην απώλεια βάρους. Αν για παράδειγμα κάθε φορά που τρώτε ένα κομματάκι σοκολάτας, αυτό σας οδηγεί στο να καταναλώνετε όλη τη σοκολάτα, πρέπει να την αποφεύγετε.

Εν ολίγοις αποκλείστε τροφές που σας ανοίγουν την όρεξη και σας οδηγούν σε ανεξέλεγκτη συμπεριφορά. Τέλος, να έχετε κατά νου ότι οι στρατηγικές απώλειας βάρους που λειτουργούν καλύτερα για σας μπορεί να αλλάξουν. Αν για παράδειγμα, μια διατροφή που λειτουργούσε κατά το παρελθόν, πλέον δεν αποδίδει, πρέπει να δοκιμάσετε την άσκηση ή κάποια άλλη διατροφή.

via onmed.gr

apotis4stis5.com

Διατροφή

Φυτικές ίνες, οι πολύτιμες -9 φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρως πάντα με τη φλούδα
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για την διατροφή μας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση για μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα φρούτα και λαχανικά είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και τις ποσότητες νερού που περιέχουν, είναι απαραίτητες τροφές για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, καθώς δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας.

Ερευνές εχουν διαπιστώσει ότι η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και κάποιες μορφές καρκίνου.

Έπειτα όμως τίθεται και το ζήτημα της φλούδας. Να τη φας ή όχι;

Για τη γραμμή μας, τη χοληστερίνη μας, το έντερό μας, το σάκχαρό μας, οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές τόσο για τη σιλουέτα όσο και για την υγεία μας.

Και τις φυτικές ίνες μπορούμε να τις βρούμε στη φλούδα πολλών φρούτων και λαχανικών.

Εσύ, συνηθίζεις να ξεφλουδίζεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου;

Μάθε, λοιπόν, ότι αν πετάς την φλούδα ορισμένων φρούτων και λαχανικών, με αυτόν τον τρόπο πετάς στα σκουπίδια πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους, που θα σου χάριζαν υγεία και ενέργεια.

Η φλούδα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών γι’αυτό άσε κάτω τον αποφλοιωτή και σταμάτα να αφαιρείς τη φλούδα από τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά:

1. Μήλα και βερίκοκα

Η φλούδα ενός μέτριου μήλου περιέχει 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών. Χωρίς τη φλούδα, παίρνετε μόλις 2,1 γραμμάρια, δηλαδή μετατρέπετε μία πλούσια πηγή φυτικών ινών, σε φτωχή.

2. Ακτινίδιο

Ακούγεται πολύ περίεργο, αλλά πρέπει να τρως το ακτινίδιο με την φλούδα του. Περιέχει τριπλάσια ποσότητα φυτικών ινών απ’ότι το εσωτερικό του και μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Καλό είναι να αφήσεις το ακτινίδιο να ωριμάσει, ώστε να είναι πιο μαλακή η φλούδα.

3. Καρότα
Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του καρότου βρίσκονται πολύ κοντά στην εξωτερική του επιφάνεια και γι’ αυτό ιδανικά θα πρέπει να τρώγονται ακαθάριστα.

3. Ντομάτες

Η ντομάτα όταν ξεφλουδιστεί, χάνει ένα σημαντικό μέρος των ουσιών της. Η φλούδα της είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Α, Ε, κιτρικά και οξαλικά οξέα, β-καροτένιο, φιλικό οξύ, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό.

4. Αγγούρια

Τα ακαθάριστα αγγούρια περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα καθαρισμένα. Πιο συγκεκριμένα, είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α και Κ, αλλά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, όλες οι ίνες του αγγουριού είναι συγκεντρωμένες στη φλούδα, η σάρκα αποτελείται κυρίως από νερό.

5. Πατάτες

Η φλούδα τους περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο και φυλλικό οξύ από τη σάρκα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φλούδα της πατάτας ξεπερνά σε περιεκτικότητα την ποσότητα της βιταμίνης C από την φλούδα του πορτοκαλιού. Επίλεξε πατάτες με έντονο μωβ χρώμα και η φλούδα γίνεται ακόμα πιο σημαντική.

6. Σταφύλια

Στην φλούδα συγκεντρώνεται η ρεσβερατρόλη, η φυτοχημική ουσία που ωφελεί την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

7. Ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι σπουδαία πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, διατροφικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης A. Δεν πρέπει ποτέ να τα ξεφλουδίζεις, αλλά να τα πλένεις πολύ καλά πριν τα φας.

8. Μελιτζάνα

Η φλούδα της μελιτζάνας περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται νασουνίνη. Προστατεύει και ενισχύει την παραγωγή κυττάρων του εγκεφάλου και βελτιώνει τη μνήμη.

9. Μπανάνες

Η φλούδα της μπανάνας είναι μια καλή και θρεπτική επιλογή, αλλά δύσκολα μπορεί να την φάει κανείς. Είναι σκληρή και πικρή. Ρίξε μια φλούδα μπανάνας στο μούλτι και πιες την στο smoothie σου. Γνωρίζεις ήδη πως το εσωτερικό της μπανάνας έχει κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β6. Όμως η φλούδα μπανάνας έχει τις διπλάσιες φυτικές ίνες και κάλιο σε σχέση με το εσωτερικό.

bovary.gr

Διατροφή

Φρούτα με κουκούτσι -Τα απίστευτα οφέλη στην υγεία μας σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Ξέρουμε ήδη ότι τα φρούτα κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας.

Τα περισσότερα από τα ζουμερά, χυμώδη φρούτα έχουν πολλά οφέλη στον οργανισμό μας, για τα οποία έχουμε ήδη μιλήσει.

Η κατηγορία όμως των stone fruits ή αλλιώς των φρούτων με κουκούτσι δεν γνωρίζαμε ότι μας κάνει τόσο καλό και μάλιστα έχει μερικά πολύ σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, μάνγκο κ.α. αποτελούν μερικά από τα καλοκαιρινά φρούτα που έχουν στο κέντρο της σάρκας τους ένα κουκούτσι.

Συνήθως είναι ζουμερά, γλυκά και περιέχουν αρκετό νερό.

Αυτά τα φρούτα με τα ζωηρά χρώματα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα, είναι πλούσια με φυτοθρεπτικά συστατικά που πολεμούν τις λοιμώξεις, προστατεύουν την υγεία μας ενώ αντιμετωπίζουν τα σημάδια της γήρανσης.

Ακόμη, δίνουν στα φρούτα τα φανταχτερά τους χρώματα, όπως το πορτοκαλί, το κίτρινο και το κόκκινο.

Τα φρούτα αυτά είναι γλυκά αλλά είναι χαμηλά σε θερμίδες. Μπορούν να σε βοηθήσουν έτσι να διατηρήσεις το βάρος σου ή να χάσεις περιττά κιλά προσθέτοντάς τα στη διατροφή σου.

Ακόμη, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, που σε χορταίνουν και κρατούν το βάρος σου υπό έλεγχο. Βελτιώνουν την χοληστερόλη ενώ μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με το American Heart Association.

Τα βερίκοκα και τα μάνγκο διαθέτουν Β-Καροτίνη, μια μορφή της βιταμίνης Α που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών.

Τα κεράσια και τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή που μάχονται τις ασθένειες και βρίσκονται σε σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά. Αυτά προσφέρουν προστασία ενάντια στον καρκίνο, στην καρδιαγγειακή νόσο, στον διαβήτη και στην γνωστική εξασθένηση.

Τέλος, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C που βοηθά στην αντιμετώπιση της κυτταρικής βλάβης και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου.

.bovary.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή