Απριλίου 05, 2020

Διατροφή

Τα food trends που θα επικρατήσουν το 2020
Αυτά είναι τα φαγητά και τα ποτά που θα καταναλώνουμε την νέα χρονιά.

Πιθανότατα πριν πάτε στο σουπερμάρκετ κάνετε μια λίστα αγορών. Από την στιγμή που η νέα χρονιά ξεκίνησε ίσως θα ήταν καλή ιδέα να γνωρίζετε ποιές θα είναι οι τάσεις στο φαγητό και το ποτό για το 2020.

Σύμφωνα με δύο ειδικούς στις τάσεις τροφίμων, την Μελίσα Άμποτ και τον αντιπρόεδρο της γαστρονομίας στο The Hartman Group, Κέλι Λάντριου, αυτά είναι τα φαγητά που θα τρώμε και θα πίνουμε την νέα χρονιά.

Tα μη-αλκοολούχα ποτά

Το τελευταίο καιρό υπάρχει η τάση να προτιμούνται μη αλκοολούχα ποτά. Αν όμως δεν νιώθετε έτοιμοι να εγκαταλείψετε εντελώς το αλκοόλ, η καλύτερη επιλογή είναι τα ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Οτιδήποτε με προσαρμογόνα βότανα (adaptogens)

Το τελευταίο καιρό τα adaptogens είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή. Στα Αγγλικά adapt σημαίνει προσαρμόζομαι, συνεπώς βότανα με αυτές τις ιδιότητες επιτρέπουν στο σώμα να αντισταθεί στις συνθήκες του περιβάλλοντος ή απλά να προσαρμοστεί σε αυτές, βρίσκοντας την ιδανική ισορροπία. Σε αυτή την οικογένεια των φυτών ανήκουν το γνωστό σε όλους ginseng, η γλυκόριζα και άλλα λιγότερο γνωστά φυτά (Withania somnifera, Rhodiola rosea, Schisandra, Eleutherococcus senticosus).

Φρέσκα & γευστικά snacks

Εάν η ιδέα που έχετε για τα snacks περιορίζεται σε μια σακούλα πατατάκια, ξανασκεφτείτε το. Υπάρχουν πολλές επιλογές φαγητών που είναι υγιεινά αλλά ταυτόχρονα και γευστικά. Τέτοιες επιλογές είναι στικς λαχανικών όπως καρότα ή αγγουράκι, ένα κομμάτι κέικ με μέλι και σταφίδες ή φέτες μήλου ή άλλου φρούτου εποχής.

Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά

Πέρασαν οι μέρες που τα φαγητά σε χαμηλά λιπαρά βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας της διατροφής μας. Πλέον, η νέα τάση στο φαγητό είναι τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά. Αρκεί βέβαια να επιλέξετε τα τρόφιμα εκείνα που κάνουν καλό στην υγεία και προστατεύουν την καρδιά, τον εγκέφαλο και κάθε άλλο ζωτικό όργανο. Τέτοια τρόφιμα είναι: ψάρια, αβοκάντο, ξηροί καρποί, λαχανικά, αυγά, φασόλια, κ.α.

Ενεργειακά ποτά & άλλα ροφήματα που βοηθούν τον οργανισμό

Λέγονται αλλιώς και functional beverages. Τι είναι αυτά; Είναι όλα τα ροφήματα που προορίζονται να βοηθήσουν τον οργανισμό μας ή να βελτιώσουν την απόδοσή μας μέσα στην ημέρα. Ορισμένα περιλαμβάνουν συστατικά όπως βότανα, βιταμίνες, μέταλλα ή αμινοξέα.

Εναλλακτικά αλεύρια

Είναι αλεύρια, τα οποία δεν προέρχονται από το σίτο αλλά η βάση τους είναι άλλα δημητριακά όπως η σίκαλη, η βρόμη, το κριθάρι, ο φαγόπυρος, η ζέα, το σόργο και άλλα.

Βιολογικά Προϊόντα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τα γνωστά σε όλους βιολογικά προϊόντα. Πλέον μπορούμε να τα βρούμε από το μίνι μάρκετ της γειτονιάς μας έως και σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Τα βιολογικά διαφέρουν με τα υπόλοιπα στο τρόπο με τον οποίο οι αγρότες καλλιεργούν και επεξεργάζονται τα διάφορα προϊόντα. Τα βιολογικά προϊόντα, τόσο φυτικής όσο και ζωικής παραγωγής, παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αρκετά αυστηρές, οι οποίες ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν στην παραγωγή, στη μεταποίηση και στην εμπορία τους.

*Με πληροφορίες από την Αμερικάνικη HuffPost

Διατροφή

Στην υγεία και την ευεξία μας, οι βιταμίνες αποτελούν θεμέλιο λίθο.

Για να ανταπεξέλθει μια γυναίκα στις ανάγκες του ρόλου της θα πρέπει να είναι υγιής και δυνατή. Να τρέφεται σωστά, να ασκείται και να κοιμάται καλά. Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υγεία και η σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του οργανισμού σε κάθε στάδιο της ζωής, οι βιταμίνες είναι κάθε φορά διαφορετικές που πρέπει να πρωταγωνιστούν στη διατροφή μας.

Η επάρκεια βιταμινών στον οργανισμό είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το χειμώνα όμως είναι απαραίτητη για ένα λόγο παραπάνω: την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης. Ο καλύτερος τρόπος για να παίρνει κάποιος τις βιταμίνες που χρειάζεται είναι δια μέσου της διατροφής του: Τα φρούτα, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας χωρίς λίπος.

Σας παρουσιάζουμε πιο κάτω τις σημαντικότερες βιταμίνες, τις κυριότερες ιδιότητές τους και τα τρόφιμα στα οποία περιέχονται:

Ωμέγα 3
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη θωράκιση της υγείας μας, ιδιαιτέρως την εποχή του χειμώνα. Περιέχουν τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, που βοηθά τον οργανισμό να παραμένει υγιής. Τα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό κι έτσι συμβάλλουν στην αύξηση της δύναμης των οστών και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, αντζούγιες κλπ) και τους ξηρούς καρπούς.

Σολομός για Ω-3

Βιταμίνη D
Πρόκειται για τη βιταμίνη από την έλλειψη της οποίας πάσχουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η απουσία ηλιακού φωτός, που είναι η πιο αποτελεσματική πηγή βιταμίνης D, προκαλεί πτώση των επιπέδων της και συμπτώματα, όπως η μυϊκή αδυναμία, η ανεξήγητη κόπωση και η αδυναμία συγκέντρωσης. Τη βιταμίνη D, εκτός από την έκθεση στον ήλιο, μπορούμε να τη λάβουμε και από συμπληρώματα διατροφής, αλλά και από τροφές, όπως τα μανιτάρια, το ενισχυμένο γάλα, το βούτυρο, το βοδινό συκώτι, ο σολομός, οι κρόκοι των αυγών, το μουρουνέλαιο, οι σαρδέλες και το τυρί.

Βιταμίνη Κ2
Η βιταμίνη Κ παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών. Περιέχεται μέσα στα φυλλώδη λαχανικά με χρώμα πράσινο σκούρο όπως το σπανάκι, τα σαλατικά, τα λάχανα και τα λαχανάκια των Βρυξελλών.

Σπανάκι για Κ2

Μαγνήσιο
Βοηθά στη διατήρηση σε φυσιολογικό επίπεδο του μυϊκού ιστού και τη λειτουργία των νεύρων, συμβάλλει στο να είναι τα οστά γερά και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Οι πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και οι ξηροί καρποί./ΦΡΑΝΣΙΣ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

https://www.bovary.gr/

Διατροφή

Μολόχα «παύει τας ωδίνας» έλεγε ο Ιπποκράτης και οι αρχαίοι... η μολόχα είναι από τα φυτά που αγαπήθηκαν πολύ και χρησιμοποιήθηκαν από τα πολύ μακρινά χρόνια, από το 700 π.χ περίπου χρησιμοποιήθηκε ως τροφή και ως φαρμακευτικό βότανο σαν τροφή χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα μέρη του βοτάνου τα φύλλα,οι τρυφεροί βλαστοί,αλλά και τις ρίζες

Αυτός που ανέφερε πρώτος την μολόχα τον έβδομο αιώνα π.χ ήταν ο Ησίοδος οι δε Βυζαντινοί σχολιαστές του μας πληροφορούν ότι στα χρόνια εκείνα έφτιαχναν με μολόχα και με πολλά άλλα βότανα έναν θρεπτικότατο πολτό.

Στην αρχαία Ελλάδα καλλιεργούσαν την μολόχα μαζί με άλλα λαχανικά και βότανα στους κήπους τους, έλεγαν ότι σταματούσε την πείνα και τη δίψα, την επαίνεσαν ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας, οι δε Ρωμαίοι την θεωρούσαν λιχουδιά και την είχαν στα τραπέζια τους.

Ο Κικέρων με τον Οράτιο μας αναφέρουν πολλές από τις ανακουφιστικές της ιδιότητες ο δε Πλίνιος έλεγε ότι αν τρώμε μια χούφτα μολόχα τη μέρα δεν θα μας βρει καμία αρρώστια, ο Καρλομάγνος είχε διατάξει να καλλιεργείται μολόχα σ" όλους τους αυτοκρατορικούς κήπους

Οι Φελάχοι, που τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ζούσαν με χόρτα, έφτιαχναν ένα νόστιμο φαγητό από τις ρίζες της μολόχας τις οποίες αφού τις έβραζαν μετά τις τηγάνιζαν με κρεμμύδια, υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο έχει συνδεθεί από την αρχαιότητα με την μολόχα το πρόσωπο αυτό είναι ο Κρητικός Επιμενίδης ο άνθρωπος αυτός κινείται μεταξύ μύθου και ιστορίας και λέγεται πως είχε κοιμηθεί για πενήντα χρόνια σε ένα σπήλαιο στην Κρήτη, όταν ξύπνησε βρέθηκε σε έναν καινούργιο κόσμο για να μην διψά και για να μην πεινά λοιπόν έτρωγε μόνον μολόχα και βολβούς και έτσι η μολόχα έγινε το βότανο των μυστικιστών και από τότε χρησιμοποιείται σε διάφορες μυήσεις

Λέγεται ακόμα ότι ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους Πυθαγόρειους και επειδή τα άνθη της είναι στραμμένα πάντα προς τον ουρανό θεωρήθηκε ιερό βότανο, ο Ιάμβλιχος μας αναφέρει ότι ο Πυθαγόρας συνιστούσε να αποφεύγεται η μολόχα επειδή είναι η πρώτη αγγελιοφόρος της «συμπάθειας»των ουρανών προς την Γαία

Ο Ιπποκράτης παρασκεύαζε

α) ένα κατάπλασμα με κρασί και μολόχα για να αντιμετωπίσει τα οιδήματα και τις φλεγμονές

β) τη συνιστούσε σαν αφέψημα εναντίον διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων

γ) παρασκεύαζε με αυτή κολπικά υπόθετα τα οποία χρησιμοποιούσε για να διευκολύνει τους τοκετούς και να μετριάσει τους πόνους, ο Δίφιλος ο Σίφνιος έγραψε ότι βοηθά σε περιπτώσεις ερεθισμού των νεφρών και της κύστης.

Χρησιμοποιείτο ως αποχρεμπτικό και καθαρτικό φάρμακο, από τα άνθη της παρασκευάζονταν αφέψημα εναντίον παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Η σοφή λαϊκή ιατρική θεωρεί τη μολόχα ως ένα από τα αποτελεσματικότερα φαρμακευτικά βότανα εναντίον της δυσκοιλιότητας,την ιδιότητα αυτή της μολόχας την τονίζει με έμφαση και ο Βυζαντινός συγγραφέας ΣυμεώνΣηθ... Στα «Βυζαντινά Γεωπονικά»είναι το βότανο που θεραπεύει «τα κρυφά πάθη των γυναικών»,τα νοσήματα των νεφρών,τα ηπατικά νοσήματα,τις πληγές, τις φλεγμονές και πολλά-πολλά άλλα.

Το «Περί χυμών, βρωμάτων και πομάτων»,ένα άλλο βυζαντινό κείμενο, αναφέρει τη μολόχα ως εξαιρετικά εύπεπτη και δυναμωτική τροφή πιστευόταν ότι

α) απαλλάσσει το σώμα από τις αρρώστιεςmoloxes-fyto-diatrofi-farmako

β) θεραπεύει τα πάντα εξαιτίας της ήπιας καθαρτικής δράσης της

Στη Πελοπόννησο ήταν και είναι πολύ γνωστή γιατί φυτρώνει παντού από τα καλλιεργημένα χωράφια μέχρι τα χαλάσματα και από τους κήπους μέχρι του δρόμους και τα πετρώδη εδάφη, με ονομασίες όπως αγριμολόχα μαλάχη αμπελόχα αμολοχάκι μάλβα τη βρίσκουμε πάνω σε παλιούς τοίχους, κοντά σε μονοπάτια σε χέρσες εκτάσεις και πάντα μα πάντα κοντά σε κατοικημένες περιοχές αν τη συναντήσουμε μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτό θα σημαίνει ότι κάποτε υπήρχε ένα σπίτι εκεί!!!

Τα πανέμορφα λουλούδια της πλαισίωναν πάντα τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς με τους κλώνους της έφτιαχναν και φτιάχνουν δακτυλίδια και βραχιόλια για να υποδεχθούν την όμορφη εποχή της Άνοιξης

Με τα φύλλα της μολόχας σε πολλά σπίτια της υπαίθρου δίπλωναν και διπλώνουν ντολμάδες το δε αφέψημα και το έγχυμα της τα χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό αν πονούσε σε κάποιον ο λαιμός έβραζαν μολόχα, έριχναν μέσα μια κουταλιά μέλι και του έδιναν να πιει και να κάνει γαργάρες οι βλαστοί και τα φύλλα βράζονταν ή μαγειρεύονταν με διάφορους τρόπους τα συνδύαζαν θαυμάσιαμε όσπρια με κρέας με ρύζι τα έκαναν γιαχνί ή ομελέτες ο καρπός της μολόχας είναι μεριστόκαρπος που το λένε «ψωμάκι», επειδή μοιάζει με σπιτίσιο ψωμί

Παλιά τα μικρά παιδιά τον μάζευαν και τον έτρωγαν το έγχυμά της είναι θαυμάσιο, συνήθως σε συνδυασμό με χαμομήλι 

Ενα ζεστό ρόφημα με μια κουταλιά θυμαρίσιο μελί

α) φέρνει μια γλυκιά ανακούφιση στον πονεμένο λαιμό

β) ηρεμεί τον βήχα

γ) βοηθάει να αναπνεύσουμε καλύτερα

Η μολόχα ανάλογα σε πια περιοχή φυτρώνει παρουσιάζει αλλαγές στο χρώμα των λουλουδιών της, η μολόχα που φυτρώνει σε γόνιμα χωράφια έχει έντονα ρόδινα άνθη ενώ αν φυτρώνει σε ξερό πετρώδες μέρος τα άνθη του είναι ξέθωρα ροζ ή άσπρα ή βιολετιά αυτή δε που φυτρώνει μέσα στα χωριά σε όχθους και σε χαλάσματα είναι «ο σπιτιάρης» με λουλουδάκια πιο μικρά με ένα ροζ ανοιχτό όμορφο χρώμα.

Σε πολλά χωριά της Γαλλίας έχουν την συνήθεια να προσθέτουν στις πατάτες τους τις τρυφερές κορφές και τα φύλλα της μολόχας γιατί πιστεύουν πως διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών.

Οι δε λεγόμενοι πρακτικοί θεραπευτές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης- όπως της Αγγλίας και της Γαλλίας- φτιάχνουν μια γλυκιά κρέμα-πάστα από ρίζες μολόχας που είναι μαλακτική και θεραπευτική για τον πονεμένο λαιμό το βήχα και τη βραχνάδα

Λοιπόν η μολόχα χρησιμοποιείτο από αρχαιοτάτων χρόνων στην φαρμακευτική ως: μαλακτικό, αποχρεμπτικό,στυπτικό,αντιφλεγμονώδες και επουλωτικό βότανο

Αλλες φαρμακευτικές της ιδιότητες είναι:

1) μαλακώνει τους κάλους των ποδιών

2) το έγχυμα της χρησιμοποιείται σαν ποδόλουτρο για να ξεκουράζει τα κουρασμένα πόδια

3) τα ποδόλουτρα με έγχυμα μολόχας ανακουφίζουν τα πρησμένα πόδια ειδικά αν η φλεγμονή έπεται ενός κατάγματος.

Χρησιμοποιείται ακόμα σε περιπτώσεις:

1) βρογχικών

2) βήχα

3) λαρυγγίτιδας

4) ουλίτιδας

5) δερματικών προβλημάτων

6) εντερικών προβλημάτων

7) κολικών

8) γαστρίτιδας

9) κυστίτιδας

10) διάρροιας

11) αιμορροΐδων

12) καταρροής

13) πνευμονίας

14) βραχνάδας

15) οξείας δυσεντερίας

16) κατακράτησης ούρων

17) αιματουρίας

18) φλεγμονών της ουροδόχου κύστης

19) προβλημάτων των νεφρών

20) πιστεύεται ότι θεραπεύει την επιληψία

21) ότι ο χυμός της θεραπεύει από τα τσιμπήματα της μέλισσας ή της σφήκας

Σαν κατάπλασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

1) φλεγμονές

2) οιδήματα

3) κτυπήματα

4) μελανιές

5) στραμπουλήγματα έχει δε άριστα αποτελέσματα αν χρησιμοποιηθεί χλιαρό έγχυμα σε μορφή κομπρέσας στην ξηρότητα των δακρυϊκών πόρων

Σε διεθνής μελέτες έχει αναφερθεί ότι δύο με τρία φλιτζάνια έγχυμα μολόχας την ημέρα σε συνδυασμό με κομπρέσες στο στήθος το βράδυ-από ζεστά φύλλα και στραγγισμένα καλά άνθη-έχουν πολύ αρεστά αποτελέσματα στο εμφύσημα όπως και σε περιπτώσεις δύσπνοιας

Δεν ξεχνάμε ότι τα βότανα χρειάζονται προστασία από το φως και την υγρασία γι αυτό το μέρος που τα αποθηκεύουμε πρέπει να είναι σκοτεινό και ξηρό... να είμαστε σίγουροι από εκεί πού τα αγοράζουμε ώστε να έχουμε πάντα το μέγιστο της αποτελεσματικότητας των βοτάνων μας

botanologia.blogspot.gr

Διατροφή

Τα οικογενειακά γιορτινά τραπέζια μπορεί να είναι μια φανταστική ευκαιρία να δοκιμάσουμε γεύσεις που, πιθανώς, μας είχαν λείψει, ωστόσο αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι να πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε στομαχικές διαταραχές.

Τι να αποφύγετε να φάτε την επόμενη ημέρα:

Λιπαρά τρόφιμα.

Ένα μεγάλο λιπαρό γεύμα βοηθάει καλύτερα στην πρόληψη του hangover παρά στη θεραπεία του. Τηγανητό φαγητό το πρωί μετά το ξενύχτι μπορεί να ερεθίσει πραγματικά ένα ευαίσθητο στομάχι, οπότε αφήστε το καλύτερα.

Καφές.

Όπως και το αλκοόλ, ο καφές είναι διουρητικός, έτσι θα αφυδατώσει το σώμα, ακόμη περισσότερο. Για να αισθανθείτε καλύτερα, να προτιμήσετε ροφήματα χωρίς καφεΐνη, όπως τσάι από βότανα, χυμούς, ή απλά νερό.

Χυμός πορτοκαλιού.

Καλό θα ήταν να το αποφύγετε μετά από μια νύχτα έξω στο μπαρ καθώς τα ξινά εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ μπορεί να ερεθίσουν το ήδη ευαίσθητο στομάχι.

Διατροφή

Οι πρωτεΐνες αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για κάθε ζωντανό οργανισμό. Η πρωτεΐνη σου δίνει ενέργεια, τονώνει τη μνήμη σου, βοηθάει στη αποκατάσταση και χτίζει πιο δυνατό μυϊκό ιστό.

Υπολόγισε ότι χρειάζεσαι τη μέρα περίπου 1 γρ. πρωτεΐνη για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ηλικία των 20 και των 30 ετών προσλαμβάνουν ήδη αυτή την ποσότητα.

Όταν φτάσεις στα 40 και στα 50, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείς ότι εξακολουθείς να παίρνεις την απαραίτητη πρωτεΐνη, καθώς τότε επιταχύνεται η απώλεια μυϊκής μάζας λόγω ηλικίας. Αν κάνεις δίαιτα για απώλεια βάρους, αύξησε την πρόσληψή της.

Άνθρωποι με διαβήτη ή προδιαβήτη θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους, καθώς οι μέτριες προς υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης στη διατροφή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στα νεφρά.https://www.govastileto.gr/

Διατροφή

Αποτοξίνωση βήμα - βήμα…
Οι οργανισμοί μας εκτίθενται σε περιβαλλοντικές τοξίνες όλη την ώρα. Η ζάχαρη, οι κορεσμένοι υδατάνθρακες και τα προμαγειρεμένα φαγητά σε συνδυασμό με τα φυτοφάρμακα, τα βαρέα μέταλλα, τα παράσιτα, τους ιούς, τα βακτήρια και το άγχος της καθημερινότητας έχουν ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ψυχική, αλλά και σωματική μας ισορροπία και να μας παρουσιάζονται πολλά προβλήματα υγείας.

Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει σε όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να του δώσουμε λίγη βοήθεια, μέσω της αποβολής των περιττών τοξινών από κάθε όργανο του οργανισμού μας ξεχωριστά.

Ξεκινήστε την αποτοξίνωσή σας από τη Διατροφή σας.
Εξαλείψτε από τη διατροφή σας το σιτάρι με τα παράγωγά του, τη γλουτένη, τη σόγια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τηγανητά. Αποφύγετε τη ζάχαρη, την ασπαρτάμη, τα τρανς λιπαρά και τα υδρογονωμένα έλαια . Μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης και αλκοόλ. Καταναλώστε υγιεινά λίπη όπως καρύδα, αβοκάντο, ωμέγα-3, ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Συνεχίστε με το έντερο.
Πίνετε άφθονο αποσταγμένο ή φθοριούχο νερό, νερό εμπλουτισμένο με aloe vera, κεφίρ και καταναλώστε άφοβα τζίντζερ, σκόρδο, μάραθο, άργιλο βρώσιμο ή ενεργό άνθρακα για την απομάκρυνση των τοξινών. Επίσης, το ινδικό φραγκοστάφυλο ή Triphala είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτοξινώσετε το έντερό σας.

Νεφρό.
Ο χυμός από βιολογικό cranberry κάνει θαύματα στο νεφρό καθώς επίσης και ο μηλίτης. Λίγο χλιαρό νερό λεμόνι κάθε πρωί είναι πραγματικά ένα δώρο για την καλή λειτουργία των νεφρών σας. Η καλύτερη συμβουλή είναι βέβαια, να μείνετε μακριά από οποιαδήποτε επαφή με φυτοφάρμακα, καθώς αυτά ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την πρόκληση νεφρικής ανεπάρκειας.

Συκώτι.
Για να μπορέσουμε να αποτοξινώσουμε το συκώτι, η καλύτερη μέθοδος είναι η κατανάλωση γάλακτος από γαϊδουράγκαθο. Εκτός από το θαυματουργό γαϊδουράγκαθο, ιδιαίτερα βοηθητικά στην αποτοξίνωση του συκωτιού είναι η ρίζα από κολλιτσίδα, η ρίζα από πικραλίδα, τα παντζάρια, οι αγκινάρες, το σκόρδο, ο κουρκουμάς. Όλα τα παραπάνω, έχουν την ιδιότητα, μέσα στην κοιλιά, να απορροφούν τις τοξίνες. Πρόκειται για τροφές εξαιρετικά υποστηρικτικές του μεταβολισμού και της ηπατικής αποτοξίνωσης.

Δέρμα.
Μπορεί να επηρεαστεί από τις διάφορες λοσιόν, τα εξεζητημένα είδη μακιγιάζ ή από το απλό μακιγιάζ, από τα αποσμητικά ή τα αρώματα. Η χρήση της σάουνας, η εφίδρωση, η καυτή γιόγκα, τα ιαματικά λουτρά και η απολέπιση κάνουν στην κυριολεξία θαύματα. Η σωματική άσκηση και η καλή εφίδρωση είναι στοιχεία απαραίτητα για την καλή εικόνα του δέρματός μας.

Η διαδικασία της αποτοξίνωσης του σώματος είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται για να μπορέσει ο οργανισμός μας να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα υγείας. Είναι μία διαδικασία τόσο απαραίτητη, όσο και οι διακοπές. Φανταστείτε ότι τα οφέλη που παρέχουμε στον εαυτό μας με την ξεκούραση τις μέρες των διακοπών. «Αδειάζουμε» από τα προβλήματα της καθημερινότητας και «φορτίζουμε τις μπαταρίες μας» για την υπόλοιπη χρονιά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον οργανισμό μας με την αποτοξίνωση. «Αδειάζει» από καθετί περιττό και μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις προκλήσεις που του θέτουμε…

.itrofi.gr

Διατροφή

Η κουρκουμίνη, βασική ουσία του «χρυσαφένιου» κουρκουμά, αποδεικνύεται πραγματικός... χρυσός, χάρη στις θεραπευτικές της ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό

Την τελευταία δεκαετία, πολλές μελέτες έχουν ερευνήσει την πιθανή προφυλακτική ή θεραπευτική αξία της κουρκουμίνης, της βιοενεργής φυσικής ουσίας του κουρκουμά. Η κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινόλη με αποδεδειγμένα ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θεωρείται ότι εκτελεί πάνω από 150 πιθανές θεραπευτικές δραστηριότητες μέσα στο σώμα. Εκτεταμένη έρευνα έχει δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να προστατεύει τη λειτουργία του ήπατος, να προλαμβάνει τη θρόμβωση και να προφυλάσσει την καρδιά. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της νόσου Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.

Η κουρκουμίνη χαρακτηρίζεται από τον καθηγητή Μπαράτ Αγκαρουάλ, επικεφαλής του εργαστηρίου που μελετά τις πειραματικές θεραπείες καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου M.D. Άντερσον του Χιούστον «χρυσαφένιο μπαχαρικό» από το ινδικό σαφράν. Ο καθηγητής Αγκαρουάλ είναι πρωτοπόρος ερευνητής σε θέματα του καρκίνου, που πιστεύει ακράδαντα στις αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης και τις μελετά εκτεταμένα. Ήταν ο πρώτος που έδειξε την ισχυρή αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης σε περιβάλλον εργαστηρίου.

Έκτοτε η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί εκτενώς και σήμερα έχουμε αρκετά επιστημονικά δεδομένα από μελέτες που δείχνουν ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων.

Η κουρκουμίνη δρα σε εκατοντάδες κυτταρικές διαδρομές και μοιάζει να είναι ενεργή σε σχεδόν κάθε είδος καρκίνου. Συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη έχει αποδειχτεί ότι κάνει όλα τα παρακάτω:

-Εμποδίζει την αναπαραγωγή καρκινικών κυττάρων
-Μειώνει τη φλεγμονή.
-Εμποδίζει τη μετάβαση των κυττάρων από φυσιολογικά σε καρκινικά.
-Εμποδίζει τη σύνθεση της NF-κΒ, μιας πρωτεΐνης η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό καρκίνου, καθώς προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτρέπει την επιβίωσή τους.
-Βοηθά το σώμα να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, ώστε να μην εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα να μην εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα.
-Εμποδίζει την επιπλέον παροχή αίματος για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων (αγγειογένεση).

Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη για την κουρκουμίνη είναι η ικανότητά της να ευαισθητοποιεί πολλούς καρκίνους στη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, ιδιαίτερα καρκίνους που θεωρούνταν ανθεκτικοί στη θεραπεία. Η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων με βάση την κουρκουμίνη στο μέλλον θα επιτρέψει τη χρήση μικρότερων δόσεων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και ακτινοβολίας με πολύ καλύτερα αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Σε πειράματα σε ζώα, η κουρκουμίνη αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική στην προστασία των υγιών κυττάρων από την τοξική δράση της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας. Αυτή η χαμηλή τοξικότητα και η σημαντική προστασία διαπιστώθηκαν σε πολλά συστήματα του σώματος, καθώς η κουρκουμίνη αποδείχτηκε αποτελεσματική στην πρόληψη της νεφροτοξικότητας (τοξικότητα των νεφρών), στην πρόληψη άφθεων στο στόμα και στη μείωση της βλάβης στο έντερο. Η κουρκουμίνη επίσης βελτίωσε την επούλωση πληγών σε ποντίκια που υπέστησαν ακτινοβολία σε όλο το σώμα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Α. Γκόελ και Β. Αγκαρουάλ σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition and Cancer το 2010, «Η θεραπεία με κουρκουμίνη μπορεί να σταματήσει καρκίνους πριν γίνουν επιθετικοί και μεταστατικοί. Αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την ικανότητα να εμποδίζει την κατάθλιψη, την κόπωση, τον νευροπαθητικό πόνο, την έλλειψη ύπνου και τη μείωση της όρεξης, όλα συμπτώματα του καρκίνου και της θεραπείας του, καθιστούν την κουρκουμίνη ιδανικό βοήθημα για τους καρκινοπαθείς».

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Ματίνα Νέζη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
Ένας μικρός θησαυρός, ιδανικός για διατροφή ελεγχόμενων θερμίδων αφού ένα φυσιολογικού μεγέθους φρούτο περιέχει μόλις 45-50 θερμίδες και προσφέρει σημαντικές ποσότητες από βασικά θρεπτικά συστατικά

Είναι πορτοκαλί, στρογγυλό, κατεξοχήν χειμωνιάτικο φρούτο και γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ο λόγος για το μανταρίνι που το μικρό του μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο με τα πολλά οφέλη του για την υγεία. Ο μικρός αυτός θησαυρός είναι ιδανικός για διατροφή ελεγχόμενων θερμίδων αφού ένα φυσιολογικού μεγέθους μανταρίνι περιέχει μόλις 45-50 θερμίδες και προσφέρει σημαντικές ποσότητες από βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και των βιταμινών. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε χυμό το πρωί, ιδανικό σνακ για το σχολείο ή το γραφείο, μοναδικό επιδόρπιο για μετά το φαγητό και τη τέλεια επιλογή βραδινής λιχουδιάς αφού καταπολεμά την αϋπνία και χαρίζει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Φύλακας της υγείας
Τα μανταρίνια διαθέτουν υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C η οποία βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που χρειάζεται το σώμα για να διατηρήσει ισχυρό το δέρμα και τα οστά. Η συχνή κατανάλωσή τους προστατεύει τον οργανισμό από κοινά κρυολογήματα και γρίπη. Η ισχυρή δράση του, καταπολεμά σοβαρές ασθένειες και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από εγκεφαλικό, διαβήτη ή διάφορα είδη καρκίνου. Συμβάλει, επίσης στην διατήρηση υγιών δοντιών, προωθεί την αποτελεσματική επούλωση πληγών και δρα ως αντιοξειδωτικό για την πρόληψη γενετικών μεταλλάξεων.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν την παχυσαρκία και επίσης βοηθούν να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα κάτι που με τη σειρά του βοηθά στην μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Δύο μέτρια μανταρίνια περιέχουν 3,5 γραμμάρια φυτικές ίνες δηλαδή καλύπτουν το 14% και 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ινών για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Πηγή ασβεστίου
Τα μανταρίνια είναι καλή πηγή ασβεστίου το οποίο προάγει την υγεία των οστών και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με κάποια διατροφή μειωμένων θερμίδων. Τα 100gr του συγκεκριμένου φρούτου παρέχουν 37mg ασβεστίου.

Βιταμίνη Α
Δυο μέτρια μανταρίνια ενισχύουν την βιταμίνη Α κατά 44% της συνιστώμενης πρόσληψης για τους άντρες και κατά 60% της ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για καλή όραση, ιδιαίτερα τη νύχτα και για υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Αρκετή πρόσληψη βιταμίνης Α τρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την υγιή επούλωση των πληγών.

Αντικαρκινική δράση
Μεταξύ των εσπεριδοειδών, τα μανταρίνια έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο σε καροτενοειδή και πιο συγκεκριμένα σε β-κρυπτοξανθίνη. Αξίζει να σημειωθεί πως η β-κρυπτοξανθίνη ευθύνεται για το πορτοκαλί τους χρώμα και την αντικαρκινική τους δράση. Σύμφωνα με δύο Ιαπωνικές μελέτες, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Μην ξεχνάτε ακόμη πως τα μανταρίνια βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου γι’ αυτό μετά από γεύματα πλούσια σε σίδηρο είναι καλό να τρώμε ένα μανταρίνι.

Για την πιο πλήρη προστασία του οργανισμού χρειάζεται να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Συνιστάται, λοιπόν, μέχρι το Φεβρουάριο να καταναλώνετε και ένα μανταρίνι την ημέρα.

Διατροφή

Πώς να προσθέσεις την πρωτεΐνη στα vegan γεύματά σου -Θα χορτάσεις αλλά θα χάσεις και βάρος
Τώρα μπορείς να προσθέσεις πρωτεΐνη στα vegan πιάτα σου με απλό τρόπο που θα σε χορτάσει αλλά θα σε βοηθήσει να χάσεις και βάρος.

Η διατροφή και είναι το πιο σημαντικό συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το τι τρώμε είναι αυτό που διαμορφώνει το σώμα και την υγεία μας και αυτό που καθορίζει κατά ένα μεγάλο κομμάτι τη ζωή μας. Συχνά ακούμε για δίαιτες και διατροφικά πλάνα. Ένα από αυτά που είναι πολύ δημοφιλές είναι ο βιγκανισμός.

Ωστόσο, πολλοί πέφτουν στην παγίδα και ενώ υιοθετούν για vegan διατροφή, ξεχνούν να ενσωματώσουν στο πρόγραμμά τους την πρωτεΐνη, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που χρειαζόμαστε όλοι.

Πρωτεΐνη δεν είναι μόνο το κρέας, όμως. Την βρίσκεις και μάλιστα με μεγάλη ποσότητα στα όσπρια, στα προϊόντα ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, στο γάλα σόγιας και στα άλλα φυτικά γάλατα.Αν λοιπόν είσαι vegan ή απλώς κάνεις χορτοφαγική διατροφή και αποτοξίνωση από το κρέας, σου βρήκαμε τους τρόπους που θα αναπληρώσεις την πρωτεΐνη που σου χρειάζεται.

Η απάντηση κρύβεται στα φασόλια. Προσθέτοντας φασόλια στις συνταγές και στα πιάτα σου, αυξάνεις την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες ενώ κάνεις τα γεύματά σου πιο χορταστικά, όπως διαβάζουμε στο Popsugar.

Ορίστε μερικά hacks που θα σε κρατήσουν χορτάτο για ώρες ενώ θα σε βοηθήσουν αν προσπαθείς να χάσεις βάρος.

Στα smoothies

Μπορεί να ακούγεται περίεργο να βάλεις φασόλια στα smoothies σου, όμως, λόγω του ότι είναι άγευστα, δεν θα καταλάβεις καν την ύπαρξή τους. Όχι μόνο δίνουν κρεμώδη υφή, αλλά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Στη συνέχεια, μπορείς να προσθέσεις κανονικά τα φρούτα και τα υλικά της επιλογής σου.

Στη βρώμη

Πρόσθεσε λιωμένα φασόλια στο πλιγούρι βρώμης (oatmeal). Ρεβίθια και λευκά φασόλια ταιριάζουν τέλεια στη βρώμη με βανίλια και φρούτα ενώ τα μαύρα φασόλια με βρώμη σοκολάτας.

Μπολ με φασόλια

Ο πουρές φασολιών πάει τέλεια με αυτόν της πατάτας. Αυτό το κρεμώδες συνοδευτικό πιάτο θα σου δώσει την απαραίτητη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Στα γλυκά

Φακές στα σοκολατένια μπισκότα; Κι όμως! Πρόσθεσέ τες στα υπόλοιπα συστατικά και δεν θα καταλάβεις την διαφορά.

Στη σάλτσα ντομάτας

Πρόσθεσε πουρέ φασολιών στην σάλτσα ντομάτας σου και αντικατέστησε στον κιμά στα μακαρόνια σου. Ακόμη, μπορείς να επιλέξεις τοφού που φτιάχνεται από σόγια και να το προσθέσεις στα ζυμαρικά σου.

https://www.bovary.gr

Διατροφή

Είναι τα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών των Χριστουγέννων. Και όλοι μας φανταζόμαστε ότι θα έχουν κάποια σχέση με την θρησκευτική μας παράδοση. Είναι όμως έτσι;

Ο κουραμπιές είναι γλύκισμα που υπάγεται στην κατηγορία του μπισκότου και παρασκευάζεται από αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα κατά περίπτωση και είναι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.

Εκτός από τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές της χώρας προσφέρεται στους προσκεκλημένους αμέσως μετά τη βάπτιση ενός παιδιού.

Ο κουραμπιές ...
έλκει την καταγωγή του από την Περσία, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή. Την πατρότητα του κουραμπιέ διεκδικεί και ο Λίβανος. Το γλύκισμα είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες. Ένα είδος κουραμπιέ με την ονομασία Πολβορόν (Polvorón) είναι διαδεδομένο στις ισπανόφωνες χώρες και το νότιο Τέξας.
Η λέξη «κουραμπιές» προέρχεται από την αλβανική kurabie ή gurabie (τουρκικά kurabiye και αραβικά qurabiya). Στην καθομιλουμένη «κουραμπιέ» αποκαλούμε τον νωθρό, τον μαλθακό ή τον ανόητο άνθρωπο. Στη στρατιωτική αργκό, «κουραμπιές» είναι ο απόλεμος στρατιώτης, αυτό που δεν μετέχει σε επιχειρήσεις, αλλά είναι αποσπασμένος σε γραφείο.
Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye, στα Τούρκικα και φυσικά Κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο.

Όμως, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μην «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.

Τα μελομακάρονα…
έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό).

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.
Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».
Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).

https://www.itrofi.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή