Μαρτίου 24, 2019

Διατροφή

Αυτές οι φυτικές τροφές περιέχουν περισσότερο σίδηρο από μια μπριζόλα
Αν και υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, μερικές φορές μπορεί να υποφέρουμε από έλλειψη σιδήρου ή ακόμη και από αναιμία. Η πραγματικότητα είναι ότι συχνά δεν αφομοιώνεται καλά από τον οργανισμό μας, πράγμα που σημαίνει ότι το πεπτικό μας σύστημα συχνά δυσκολεύεται να πάρει αυτό το ορυκτό από τρόφιμα, να το μεταφέρει και να το αποθηκεύσει στο σώμα μας. Αν και το κόκκινο κρέας είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, μια πληθώρα εύγευστων φυτικών πηγών μπορεί να μας προσφέρει περισσότερο σίδηρο ακόμη και από το βόειο κρέας.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη, την κανονική κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή ορισμένων ορμονών και του συνδετικού ιστού. Αναγκαίος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, καθώς χωρίς το σίδηρο, το οξυγόνο δεν θα ταξιδεύει από τους πνεύμονες στους ιστούς μας. Το κρέας δεν είναι η μόνη πλούσια διατροφική πηγή σιδήρου. Υπάρχουν ακόμη και χορτοφαγικές πολύ καλές εναλλακτικές του. 

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDI) φθάνει τη μέση τιμή των 18mg. Ωστόσο, οι ατομικές απαιτήσεις ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο και το στάδιο της ζωής του κάθε ατόμου. Οι άνδρες ηλικίας άνω των 19 ετών συνιστάται να παίρνουν καθημερινά 8 mg, ενώ οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση χρειάζονται πάνω από 18 mg σιδήρου κάθε μέρα. Μετά την ηλικία των 50 ετών, οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν και αυτές 8 mg όπως οι άνδρες. Οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές για παιδιά κάτω των 18 ετών, καθώς και για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

Ενώ οι φυτικές πηγές σιδήρου δεν απορροφώνται τόσο εύκολα όπως όταν καταναλώνουμε κρέας, αυτό δεν σημαίνει ότι οι vegans δεν μπορούν να πάρουν αρκετό σίδηρο στην καθημερινή διατροφή τους. Απλά πρέπει να επιδιώκουν να έχουν σχεδόν διπλάσια πρόσληψη σιδήρου από μη-αιμικές πηγές του δηλαδή από φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ώστε να είναι βέβαιοι ότι παίρνουν αρκετό.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες τροφές που προσφέρουν πραγματικά υψηλότερα επίπεδα σιδήρου από το κρέας:

Σπόροι σουσαμιού
Μισό φλιτζάνι σπόρους σουσαμιού, περιέχει 16,8 mg σιδήρου.

Μανιτάρια Morel
Μισό φλιτζάνι περιέχει 14mg.

Κοκκινοφάσολα (kidney beans)
Προσφέρουν 9,4mg σιδήρου σε μισό φλιτζάνι.

Σπόροι chia
Η ίδια μερίδα περιέχει 8,8mg σιδήρου.

Φιστίκια cashews
Περίπου 7.6mg στην ίδια ποσότητα.

Άνηθος και μαϊντανός
Μισό φλιτζάνι των φρέσκων αυτών μυρωδικών περιέχει περίπου 7,2 mg σιδήρου

Βρώμη
7mg σιδήρου σε κάθε μισό φλιτζάνι.

Σπανάκι
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει περίπου 4mg σιδήρου.

Κολοκυθόσποροι
Περιέχουν περίπου 3,8 mg του σιδήρου στην ίδια ποσότητα.

Φακές
Μια μερίδα μισού φλιτζανιού μας δίνει 3,2 mg

Αποξηραμένα βερίκοκα
Μισό φλιτζάνι προσφέρει 3,1 mg σιδήρου.

Λωτός
2.9mg σιδήρου στην ίδια ποσότητα.

Άλλες εξίσου πλούσιες πηγές είναι το μπρόκολο, το kale, η ψητή πατάτα, τα φασόλια σόγιας, το tofu και η μαύρη σοκολάτα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Διατροφή

Το τέμπε φτιάχνεται από σόγια. Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το tofu, εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς μια απλή τροφή όπως τα φασόλια σόγιας μπορεί να μπει στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων με τρόπο φυσικό, φθηνό και θρεπτικό.

Προϊόν αρκετών ημερών ζύµωσης της σόγιας µε τον µύκητα Oligosporus Rhizopus σε θερμοκρασίες 29-32 ° C, έχει λιγότερο υδαρή υφή από το tofu και μια πιο ξεχωριστή γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς και μανιτάρια. Μπορεί να παρασκευαστεί στον ατμό, να τηγανιστεί ή να ψηθεί και συχνά επίσης ενσωματώνεται σε σούπες, μαγειρευτά ή ψητά.

Πλούσια πηγή πρωτεϊνών
Κάθε φλιτζάνι τέμπε περιέχει 31 γραμμάρια πρωτεΐνης, δηλαδή 55% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και 67% για τις γυναίκες. Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στη διατήρηση του μυϊκού ιστού και στη δημιουργία ενζύμων που χρειάζονται τα κύτταρα για να λειτουργούν. Επίσης απορροφώνται εύκολα και αποτελούν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη προσθήκη σε χορτοφαγικές και vegan δίαιτες.

Χαλκός και μαγγάνιο
Μια μερίδα περιέχει 930 μικρογραμμάρια χαλκού ή ολόκληρη τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη και 2,2 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου, παραπάνω από όσα (1,8 χιλ.) απαιτούνται καθημερινά για τις γυναίκες και το 96% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες.

Και τα δύο μέταλλα υποστηρίζουν την επούλωση πληγών και προάγουν την αντοχή των ιστών ενισχύοντας τη σύνθεση κολλαγόνου. Το μαγγάνιο βοηθά επίσης να αποβληθεί από τον εγκέφαλο το γλουταμινικό, μια νευρική τοξίνη, ενώ ο χαλκός προάγει την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ριβοφλαβίνη και νιασίνη για μεταβολική υποστήριξη
Αποτελεί ιδιαίτερα καλή πηγή ριβοφλαβίνης, παρέχοντας 0,6 mg ανά μερίδα, το οποίο είναι 55% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και 46% για τους άνδρες. Προσφέρει επίσης 4,4 mg νιασίνης, δηλαδή 31% και 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Και οι δύο αυτές βιταμίνες ενεργοποιούν ένζυμα που χρειάζεται ο κυτταρικός μεταβολισμός για να λειτουργήσει. Η ριβοφλαβίνη τρέφει επίσης το δέρμα και τα μάτια, ενώ η νιασίνη βοηθά στον έλεγχο της όρεξής.

Γαστρεντερικά Οφέλη
Είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες, που συνδέονται με τις τοξίνες, αποτοξινώνουν το παχύ έντερο και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υγιή λιπαρά
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του τέμπε ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τα τριγλυκερίδια, σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό.

Το τέμπε έχει υψηλή θερμιδική αξία, 320 θερμίδες ανά φλιτζάνι και κάθε μερίδα περιέχει 18 γραμμάρια συνολικού λίπους. Αν και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του λίπους προέρχεται από τα ευεργετικά πολυ- και μονοακόρεστα λίπη, το υψηλό αυτό ποσοστό λίπους του προσδίδει πολλές θερμίδες σε σχετικά μικρή ποσότητα. Τα άτομα που έχουν αλλεργία στη σόγια πρέπει να αποφεύγουν το τέμπε, ενώ όσοι πάσχουν από θυρεοειδή θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή του.

itrofi.gr


Διατροφή

Σήκωσε το χέρι σου αν έφαγες μια τεράστια σαλάτα για μεσημεριανό και άρχισες και πάλι να πεινάς μια ώρα αργότερα.

 Eίμαι σίγουρη πως πρόκειται για ένα ερώτημα που σε έχει απασχολήσει πολύ. Σίγουρα κάτι φταίει και σου έχω παρακάτω όλους τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Δεν πεινάς απλά έχεις λιγουρευτεί κάτι Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις αν νιώθεις πεινάς λίγο μετά από κάποιο γεύμα σου είναι να αποφασίσεις αν όντως πεινάς ή αν απλά θέλεις να φας ένα cookie γιατί το λιγουρεύτηκες. Μια διατροφολόγος από τη Νέα Υόρκη βάζει τους πελάτες της να κάνουν το τεστ του κοτόπουλου. “Αν δεν πεινάς για ένα κομμάτι κοτόπουλου ή για πρωτεϊνη τότε δεν πεινάς πραγματικά”. Πιες ένα τσάι, κάνει ένα αφρόλουτρο, πάρε να διαβάσεις ένα βιβλίο και παρατήρησε αν πεινάς ακόμα.

Δεν πεινάς αλλά διψάς Πολλές φορές η δίψα παίρνει την μορφή της πείνας. Το σώμα σου δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά πείνας και δίψας. Έτσι μπορεί απλά όταν πεινάς να έχεις αφυδατωθεί και να χρειάζεσαι νερό.

Δεν κοιμήθηκες καλά το βράδυ Ξύπνησες νυσταγμένη; Όταν δεν κοιμάσαι καλά το σώμα σου αποζητά εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως είναι το φαγητό. Έτσι νιώθεις ότι πεινάς ενώ στην πραγματικότητα απλά νυστάζεις. Προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα.

Είσαι πολύ αγχωμένη Φυσικά και υπάρχει η φράση “τρώω αό άγχος” και είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά σε πολύ κόσμο. Το άγχος σου φέρνει πείνα. Επομένως, βάλε κάποιες δραστηριότητες στη ζωή σου που θα σε βοηθήσουν να μειώσουν το στρες. Άρχισε να κάνεις διαλογισμό, να σκέφτεσαι θετικά και να περνάς χρόνο με τους φίλους σου που σε χαλαρώνουν και σου φτιάχνουν τη διάθεση.

Το παρακάνεις στο γυμναστήριο Η γυμναστική βοηθάει στη μείωση του άγχους. Αλλά η πολύ γυμναστική και ειδικά το HIIT ή η αερόβια άσκηση μπορεί να σου δημιουργήσουν πρόβλημα. Όταν γυμνάζεσαι υπερβολικά πολύ καταλήγεις πεινασμένη, κουρασμένη και μίζερη. Μην γυμνάζεσαι πάνω από 5 ώρες την εβδομάδα και αντικατέστησε την πολύ έντονη άσκηση με πιο ήπια γυμναστική όπως είναι η γιόγκα και το πιλάτες.


Emily Vagia

Λατρεύω να μαγειρεύω αλλόκοτα πράγματα (όπως λέει και η μαμά μου), να φτιάχνω λίστες, να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου, τους φίλους και το αγόρι μου, να διαβάζω, να βλέπω Pretty Little Liars, να τριγυρνάω σε όλο τον κόσμο, να βλέπω ταινίες της Disney, να γυμνάζομαι σαν τρελή, να μιλάω με ηλικιωμένου

keepup.gr

Διατροφή

Μετά το μεγάλο φαγοπότι των Χριστουγέννων, ήρθε η στιγμή για να κάνετε μία μικρή αποτοξίνωση και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να επανέλθει.

Σε αυτή σας την προσπάθεια στέκεται σύμμαχος το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα που με τις ευεργετικές της ιδιότητες, συμβάλλει στην αποσυμφόριση του οργανισμού και στη συνολική σας υγεία!

Οι ρίζες τζίντζερ περιέχουν μια ουσία την τζιντζερόλη, η οποία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και διεγείρει τον μεταβολικό ρυθμό. Καθώς το τζίντζερ βοηθά στην πέψη των λιπαρών και ανθυγιεινών τροφίμων, ρυθμίζει την χοληστερόλη και το μεταβολισμό των λιπών και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού είναι σούπερ ευεργετικό για τη σιλουέτα, αλλά και την υγεία μας.

Πιείτε κάθε πρωί ένα ποτήρι νερό με λεμόνι, τζίντζερ και μία κουταλιά μέλι. Φτιάξτε αυτό το θαυματουργό ρόφημα βράζοντας το νερό μαζί το ψιλοκομμένο τζίντζερ. Όταν είναι έτοιμο, βάλτε λεμόνι και μία κοφτή κουταλιά μέλι και καταναλώστε το.

Διατροφή

Μικρές αλλαγές στην ώρα που καταναλώνουμε τα γεύματα της ημέρας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ, η «μετακίνηση» του πρωινού λίγη ώρα αργότερα και ταυτόχρονα του βραδινού λίγη ώρα νωρίτερα διευκολύνει την καύση του συσσωρευμένου λίπους και βελτιώνει βιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια.

Τα οφέλη της διατροφής ελεγχόμενου χρόνου

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζόναθαν Τζόνστον, ειδικό σε θέματα Χρονοβιολογίας, εξέτασαν την επίδραση της λεγόμενης διατροφής ελεγχόμενου χρόνου (time-restricted feeding, TRF), που αποτελεί ένα είδος διαλειμματικής νηστείας, στο βάρος και σε μια σειρά βιολογικών δεικτών.

Για τον σκοπό αυτόν, ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών για 10 εβδομάδες να αλλάξουν τον προγραμματισμό των γευμάτων τους, καθυστερώντας το πρωινό τους κατά 90 λεπτά και τρώγοντας το βραδινό τους 90 λεπτά νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως. Για λόγους σύγκρισης, μια δεύτερη ομάδα εθελοντών ακολούθησαν τον συνήθη προγραμματισμό των γευμάτων τους. Καμία από τις δύο ομάδες δεν έλαβε οδηγίες ως προς την ποσότητα ή το είδος των τροφών που έπρεπε να καταναλώνει, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έδιναν τακτικά δείγμα αίματος και κατέγραφαν το διατροφικό τους πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η ομάδα της διατροφής ελεγχόμενου χρόνου, διαπίστωσαν οι ερευνητές, έχασε κατά μέσο όρο υπερδιπλάσια ποσότητα σωματικού λίπους συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επίσης, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα γεύματά τους εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων φάνηκε πως κατανάλωναν συνολικά μικρότερες ποσότητες τροφής. Σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ποσοστό 57% των εθελοντών από την ομάδα της διατροφής ελεγχόμενου χρόνου δήλωσαν ότι έτρωγαν λιγότερο επειδή πεινούσαν λιγότερο, επειδή δεν είχαν την ευκαιρία να φάνε όποτε ήθελαν ή επειδή αναγκάστηκαν να κόψουν τα σνακ (κυρίως το βράδυ).

Μια άλλη παράμετρος που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν κατά πόσο η διατροφή ελεγχόμενου χρόνου αποτελεί ένα «βιώσιμο» διατροφικό πλάνο που να μπορεί κανείς να τηρήσει σε βάθος χρόνου. Ποσοστό 43% των εθελοντών της ομάδας που την ακολούθησαν δήλωσαν πως θα μπορούσαν να συνεχίσουν το διατροφικό πρόγραμμα και μετά το πέρας της μελέτης εάν είχαν λίγη περισσότερη ελευθερία στις ώρες κατανάλωσης των γευμάτων τους, ενώ ποσοστό 57% είπαν πως δυσκολεύτηκαν αρκετά να εναρμονίσουν τη διατροφή τους με την οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ Τζόνστον δήλωσε: «Η μελέτη μάς έδωσε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν να μας ωφελήσουν μικρές αλλαγές στις ώρες κατανάλωσης των γευμάτων. Η μείωση που είδαμε στο ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και σχετικών με αυτή παθήσεων, επομένως είναι πολύ σημαντική για την υγεία».

Ο Δρ Τζόνστον συμπληρώνει πως για να μπορέσει να τηρήσει κανείς τη διατροφή ελεγχόμενου χρόνου και να επωφεληθεί από αυτή, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να γίνει πιο συμβατή με την κοινωνική και οικογενειακή ζωή του κάθε ανθρώπου. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει πως θα πρέπει να βρεθούν πιο ευέλικτες μορφές του συγκεκριμένου διατροφικού πλάνου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Sciences.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από τα διάφορα είδη διαλειμματικής νηστείας είναι αρκετά έντονο τα τελευταία χρόνια, με αρκετές μελέτες να αναδεικνύουν τα οφέλη που έχει για τον μεταβολισμό, την καρδιά κ.ά.

limeandlife.com

Διατροφή

Tο φαγόπυρο έρχεται από την Ασία και την Ανατολή και είναι πλούσιο! Στα αγγλικά λέγεται buckwheat, μαυροσίταρο, και στη Ρωσία λέγεται «ελληνικό» καθώς η εισαγωγή του παλιά γινόταν από την Ελλάδα. Είναι ψευτοδημητριακό, όπως και το κινόα, και χωρίς γλουτένη. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε ο όρος δυσανεξία στη γλουτένη, οι άνθρωποι το κατανάλωναν για να παίρνουν δυνάμεις, ως εναλλακτικό των δημητριακών και ως αντικατάσταση του κρέατος σε περίοδο νηστείας.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και έχει αρκετή πρωτεΐνη ενώ η γεύση του είναι πραγματικά ουδέτερη.
Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες Β, Ε και Κ. Περιέχει ιχνοστοιχεία όπως φολικό οξύ, σελήνιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο ενώ η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη φτάνει στο 14%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από των άλλων δημητριακών. Οι φυτικές του ίνες είναι θαυματουργές για το έντερο ενώ συμβάλλει στο να μην σε βασανίζουν πονοκέφαλοι.

Αν μετράς τις θερμίδες, να ξέρεις ότι είναι πλούσιο και σε αυτές. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο φαγόπυρο, 170 γραμμάρια, δίνει 580 θερμίδες. Όμως, όταν τρως φυσικές και όχι επεξεργασμένες τροφές και αν δεν είσαι σε μια διαδικασία αυστηρής διατροφής, τότε οι θερμίδες από τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν μπορούν να σε παχύνουν ή να σε βλάψουν.

Πού θα το βρεις
Μπορείς να το βρεις συσκευασμένο ή χύμα σε απίστευτα καλή τιμή.
Στα καταστήματα με βιολογικά ή στα super markets θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από φαγόπυρο.

Σε ποπ ή νιφάδες για το πρωινό σου ή για να το βάλεις στη σαλάτα σου.
Σε ρόφημα
Σε ψωμί
Σε αλεύρι, για να κάνεις και τέλεια πιτάκια, βάση πίτσας, ψωμί, muffins, pancakes.
Σε ζυμαρικά – αστράκι, πέννες, noodles και άλλα.

Το μαγείρεμα του
… είναι απλό καθώς μαγειρεύεται όπως το ρύζι ή το κινόα.
Βράζεις ένα μέρος φαγόπυρο με δυο μέρη νερό ή ζωμό. Οι οδηγίες λένε για 30 λεπτά όμως και στα 15-20 λεπτά είναι έτοιμο, όπως έχει δείξει η εμπειρία μου. Στο τέλος το σκεπάζεις με μια πετσέτα και το αφήνεις εκτός φωτιάς για 5 λεπτά για να γίνει περισσότερο αφράτο.

Μπορείς να το αναμείξεις -και να το αναδείξεις- με λαχανικά, μυρωδικά ή με ό,τι έχεις στο ντουλάπι και στο ψυγείο σου. Μπορείς να το κάνεις και σαν το κους κους. Να θυμάσαι ότι σε συνδυασμό με όσπρια θα σου δώσει ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη και θα νιώσεις ακόμα μεγαλύτερο κορεσμό.!

από την Καίτη Φαρμάκη

http://anewlife.gr/

Διατροφή

Το μόνο πράγμα που θέλουν να σταματήσεις να τρως το 2019 οι διαιτολόγοι

Στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε μια καλύτερη και πιο σωστή διατροφή ώστε να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Η νέα χρονιά σηματοδοτεί πάντα νέα ξεκινήματα, αποφάσεις και στόχους για καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές στη ζωή μας.

Τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο κάνουμε ένα μικρό απολογισμό για το τι πετύχαμε τον προηγούμενο χρόνο και βάζουμε στόχους για το νέο έτος και για αυτά που θα θέλαμε να καταφέρουμε.

Το 2019 θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα πιο σωστό τρόπο διατροφής και το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό και επιστρέψαμε λίγο καιρό αργότερα στις παλιές, κακές μας συνήθειες.

Και επειδή το μυστικό για την επίτευξη κάθε στόχου είναι τα μικρά και σταθερά βήματα, τέσσερις διαφορετικοί διατροφολόγοι σου προτείνουν το μοναδικό πράγμα που θεωρούν ότι πρέπει να αποφεύγεις.

1. Περιορίζω αλάτι και ζάχαρη

Για να πετύχεις αυτόν τον διατροφικό στόχο πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση των αναψυκτικών και να βάζεις λιγότερο αλάτι στο φαγητό σου. Αν σου αρέσει ο γλυκός καφές, μετέτρεψέ τον σε μέτριο ή καλύτερα σε σκέτο. Και επειδή το αλάτι και η ζάχαρη είναι κρυμμένα σε όλα σχεδόν τα τυποποιημένα τρόφιμα που θα βρεις σε συσκευασίες στο ράφι του σούπερ μάρκετ, καλό είναι να επιλέγεις όσα προϊόντα είναι χωρίς αλάτι ή ζάχαρη.

2. Δεν κάνω αυστηρές δίαιτες

Οι εξαντλητικές και στερητικές δίαιτες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία μας. Τέτοιου τύπου δίαιτες είναι επικίνδυνες και επιπλέον χαρακτηρίζονται από θρεπτικές ανισορροπίες, μονοφαγία και σοβαρές διατροφικές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Επικεντρώσου σε αυτά που μπορείς να φας κι όχι σε αυτά που δεν μπορείς. Αντί να ξοδεύεις χρόνο και ενέργεια αποκλείοντας τροφές από τη διατροφή σου, προσπάθησε να βάλεις στο διατροφικό πλάνο σου πιο θρεπτικές τροφές.

3. Αποφεύγω ιδιαίτερα το επεξεργασμένο κρέας

Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει συντηρηθεί με τη χρήση μεθόδων όπως κάπνισμα, ωρίμανση, προσθήκη αλατιού ή/και με τη χρήση χημικών ουσιών (π.χ. νιτρώδες νάτριο). Δυστυχώς, τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν και κάθε είδος επεξεργασμένου κρέατος μπορούν να μας προκαλέσουν καρκίνο μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

4. Προσέχω με τα μαγειρικά λάδια

Μια από τις πιο σημαντικές πηγές λιπαρών στη διατροφή μας είναι το λάδι που χρησιμοποιούμε όταν μαγειρεύουμε. Ωστόσο υπάρχουν τόσα πολλά μαγειρικά λάδια που ο καταναλωτής δεν ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία του.

Λάδι καρύδας, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, ελαιόλαδο, λάδι από αβοκάντο κτλ. Και κάπου εκεί όλοι μπερδευτήκαμε! Το καλύτερο λάδι που προτείνουν οι διατροφολόγοι και είναι για όλες τις χρήσεις είναι το ελαιόλαδο.

bovary.gr

Διατροφή

Το σιταρόχορτο έχει θαυμάσια οφέλη για την υγεία μας και συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες αποτοξινωτικές τροφές.

Το σιταρόχορτο είναι το βλαστάρι του σπόρου του σιταριού, πριν αυτό εξελιχθεί σε σιτάρι. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα για την καλλιέργεια και παραγωγή φύτρων σε εσωτερικούς χώρους, συχνά, χρησιμοποιούνται δίσκοι με θρεπτικό χώμα για γλάστρες. Το σιταρόχορτο που καλλιεργείται εσωτερικά, χρησιμοποιείται, συνήθως, για την παρασκευή σκόνης που διαλυμένη σε νερό, μας δίνει χυμό σιταρόχορτου, ενώ εκείνο που καλλιεργείται υπαίθρια, μαζεύεται και αφυδατώνεται σε χαμηλή θερμοκρασία και από αυτό παρασκευάζονται ταμπλέτες και άλλα συμπυκνώματα για χρήση, σε ανθρώπους και ζώα.

Συστατικά
Το βασικό συστατικό του σιταρόχορτου είναι η Χλωροφύλλη (μέχρι και 70%), η οποία, αν και εξάγεται από πολλά φυτά, στο σιταρόχορτο, βρίσκεται στην καλύτερη μορφή της, μιας και περιέχει πάνω από 100 στοιχεία, απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να έχει καθόλου τοξικότητα σε οποιαδήποτε ποσότητα, σε αντίθεση με τα φύλλα διαφόρων άλλων φυτών και δένδρων.

Το σιταρόχορτο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, Ε, Κ, C, Β6 και Β12. Περιέχει επίσης, Κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Περιέχει φυτικές ίνες, 17 αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία και είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες.

Σιταρόχορτο: Ιστορία και παράδοση
Το σιταρόχορτο το εντοπίζουμε στους πολιτισμούς της αρχαίας Μεσοποταμίας και κυρίως στην αρχαία Αίγυπτο, πριν από 5.000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν για τις καταπληκτικές του ιδιότητες και την επίδρασή του στην υγεία, γι΄αυτό και το θεωρούσαν ιερό.

Στη Δύση, το σιταρόχορτο άρχισε να γίνεται γνωστό και να καταναλώνεται, μετά τα πειράματα που διεξήγαγε, σε εξωτερική καλλιέργεια σιταρόχορτου στο Κάνσας, ο Charles Schnabel, μεγάλος υποστηρικτής του σιταρόχορτου και την προσπάθεια που έκανε, ο ίδιος, για να διαδώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Από το 1940, η σκόνη του σιταρόχορτου, πουλιόταν στα φαρμακεία των ΗΠΑ και του Καναδά.

Τη σκυτάλη πήρε η Ann Wigmore, ιδρύτρια του Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Υγείας και μεγάλη υποστηρίκτρια του σιταρόχορτου, το οποίο, κατά τη γνώμη της, μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά, στην ανακούφιση και θεραπεία σοβαρών νόσων.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις του σιταρόχορτου

– καταπολεμά την αναιμία και αναπλάθει το αίμα και τους ιστούς
– αυξάνει τη γονιμότητα
– βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των αγγείων
– μειώνει την κούραση και τονώνει την κυκλοφορία
– μειώνει την όρεξη και βελτιώνει την πέψη
– κατά της κακοσμίας στόματος και σώματος
– κατά τη αρθρίτιδας
– βοηθά στη διατήρηση της νεότητας, επιβραδύνοντας τη γήρανση
– δρα ενάντια στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών και βακτηρίων
– αναζωογονεί το δέρμα και είναι αποτελεσματικό κατά των δερματικών ασθενειών, του κνησμού, των ερεθισμών, του εκζέματος, της ψωρίασης και άλλων δερματικών μολύνσεων ενώ ανακουφίζει από τα ηλιακά εγκαύματα
– αποτοξινώνει το σώμα και το απαλλάσσει από τα χημικά υπολείμματα των φαρμάκων
– ανακουφίζει από τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών
– καταπολεμά τους όγκους στο σώμα
– δρα κατά του διαβήτη
– για μολύνσεις, πληγές, χρόνια ιγμορίτιδα, φλεβίτιδες και κολπικές μολύνσεις
– βοηθά στις αιμορροίδες
– για την πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας των δοντιών
– είναι ένα καλό καθαρτικό
– ενισχύει το ανοσοποιητικό
– είναι ισχυρό αντικαρκινικό
– καθαρίζει το συκώτι
– βοηθά στην αποσυμφόρηση της μύτης και της αναπνοής
– βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και τους πνεύμονες.
– ο χυμός του, αν κρατηθεί για 5 λεπτά στο στόμα, σταματάει τον πονόδοντο και βοηθά στην εξυγίανση των ούλων και την αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

– Είναι το μοναδικό προϊόν που γνωρίζει ο άνθρωπος που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον οργανισμό μας από βαριά μέταλλα, νεκρά κύτταρα, νεκρές μεμβράνες και τοξίνες που συσσωρεύονται στους πόρους του παχύ εντέρου για χρόνια.
– μειώνει την πίεση του αίματος.
– ενεργοποιεί το θυρεοειδή κατά της παχυσαρκίας
– είναι εξαιρετικό για κάθε είδους αιματολογικά προβλήματα.
– ανακουφίζει τις ερεθισμένες αμυγδαλές,(σαν γαργάρα)
– θεραπεύει την ακμή
– Το σιταρόχορτο αναζωογονεί τα γερασμένα κύτταρα, αντιστρέφει τη γήρανση και μας κάνει να νοιώθουμε πιο ζωντανοί.
– ο χυμός του σιταρόχορτου βοηθά στη γενικότερη ευεξία του σώματος, χαρίζει πνευματική διαύγεια και μια αίσθηση αντοχής και σωματικής αναζωογόνησης.

Άλλες χρήσεις για το φύτρο σταριού
– Είναι εξαιρετικό για αθλητές και απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια για να μεταβολιστεί.
– Πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν το σιταρόχορτο για να ενισχύσουν τη γονιμότητα των αγελάδων τους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο.
– Ο χυμός του σιταρόχορτου δρα ως απορρυπαντικό στο σώμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αποσμητικό.
-βοηθά στη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών.
– Στα μαλλιά, κάνοντας μασάζ πριν το λούσιμο, εξαλείφει πιτυρίδα και φαγούρα.

Παρασκευή – δοσολογία
Υλικά
2 ζαρτινιέρες

σπόροι σιταριού (εάν είναι δυνατόν να είναι φρέσκοι)

χώμα με πολύ τύρφη (όλα τα φυτώρια έχουν)

Γεμίζουμε τη μισή ζαρτινιέρα με χώμα, ρίχνουμε τους σπόρους και ρίχνουμε και το υπόλοιπο χώμα μέχρι επάνω. Ποτίζουμε καλά και σκεπάζουμε την ζαρτινιέρα, ώστε να μην περνάει το φως και την τοποθετούμε σε σκιερό μέρος. Μετά από εφτά μέρες, την ξεσκεπάζουμε.

Οι νεαροί βλαστοί, θα έχουν αρχίσει ήδη να προβάλλουν. Αφήνουμε τους βλαστούς λίγο να μεγαλώσουν μέχρι 10 – 15 εκατοστά περίπου. Πιάνουμε μια μικρή τούφα από πάνω, την κόβουμε και τη βάζουμε σε έναν αποχυμωτή ή μίξερ, με ένα ποτηράκι του κρασιού νερό. Το στραγγίζουμε και είναι έτοιμο να το πιούμε. Σχεδόν σε ένα μήνα οι βλαστοί θα αρχίσουν να κιτρινίζουν, οπότε, προνοήστε ώστε, πριν χαλάσουν, να έχετε βάλει τη δεύτερη ζαρτινιέρα, για να μην ξεμένετε ποτέ.

Υπάρχουν ειδικές συσκευές αποχύμωσης του σιταρόχορτου που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά για αρχή μπορείτε να εξάγετε το χυμό του στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο νερό.

Για το μπάνιο
Ρίχνουμε στο σώμα μας φρέσκια χλωροφύλλη για 15-20 λεπτά και ξεπλένουμε. Θα καθαρίσει το δέρμα μας και θα το θρέψει.

Που θα το βρείτε
Μπορείτε να φτιάξετε το σιταρόχροτο μόνοι σας όπως περιγράφεται παραπάνω. Το πρόβλημα με τη μέθοδο είναι ότι απαιτεί χώρο, χρόνο αλλά και την προσοχή σας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί παρατούν την καλλιέργεια του σιταρόχορτου στα σπίτια τους. Εάν δεν έχετε χρόνο, τότε μπορείτε να το προμηθευτείτε σε σκόνη σχεδόν σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και βότανα. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που το διαθέτουν και η κάθε μία έχει τη δική της προτεινόμενη δοσολογία.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Σιταρόχορτο
– Το σιταρόχορτο, αν καλλιεργηθεί βιολογικά, απορροφά 92 από τα 115 μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν στο χώμα.
– Ο Δρ. ΤΗΟΜΑS, συνεργάτης της Δρ. Γουίγκμορ, έδειξε ότι 7 κιλά φρέσκου σιταρόχορτου ισοδυναμεί με 170 κιλά από τα καλύτερα φρέσκα λαχανικά όπως καρότο, μαρούλι, σέλινο κ.λ.π.
– Το σιταρόχορτο έχει ήδη χαρακτηριστεί ως Superfood το οποίο είναι απαραίτητο να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
– Ο Δρ. Earp Thomas είπε: «το σιτάρι είναι ο βασιλιάς όλων των τροφών». Παρατήρησε επίσης, πως ψεκασμένα τρόφιμα που πλένονται με νερό ανακατεμένο με σιταρόχορτο καθαρίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά.
– Μελέτη του 2002 έδειξε κάποια στοιχεία ότι, το σιταρόχορτο μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.

Σιταρόχορτο και Γλουτένη
Πολλοί αναρωτιούνται τι γίνεται με τη γλουτένη στην οποία ενδέχεται να υπάρχει δυσανεξία. Σας έχουμε ωστόσο καλά νέα. Η αλλεργιογόνα γλουτένη αναπτύσσεται σε διαφορετική φάση του φυτού και άρα μπορείτε να το καταναλώσετε άφοβα.

Πως να το εντάξετε στη διατροφή σας
Ο πιο ισχυρός θεραπευτικός τρόπος για να εντάξετε το σιταρόχροτο στη διατροφή σας είναι εξάγοντας το χυμό του. Η αλήθεια είναι όμως ότι σε κάποιους δεν αρέσει η γεύση του. Εναλλακτικά λοιπόν μπορείτε να τον προσθέσετε στις σαλάτες σας. Ωστόσο δεν πρέπει να το εκθέσετε σε υψηλές θερμοκρασίες αλλιώς τα περισσότερα ένζυμά του καταστρέφονται.

Προφυλάξεις και παρενέργειες
Αν και θεωρείται ασφαλής τροφή, ενδέχεται να προκαλέσει ναυτία, εμετούς στομαχικά προβλήματα ή αλλεργικές αντιδράσεις. Τέλος, όπως όλες οι ρίζες και τα φύτρα. έτσι και το σιταρόχορτο, εξάγεται κατευθείαν από το χώμα οπότε υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης με βακτήρια. Εννοείται, ότι εάν αποφασίσετε να τον καλλιεργήσετε μόνοι σας θα πρέπει να επιλέξετε καθαρό, βιολογικό χώμα.

https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Τα κύρια μακροθρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη.
Οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό με την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη να φτάνει το 50-55% ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά καλύπτονται από τις πρωτεΐνες και τα λίπη.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στην πυραμίδα της μεσογειακής μας διατροφής αποτελούν τη βάση, περιέχοντας τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Στην κατηγορία των υδατανθράκων ανήκουν τα δημητριακά, η βρώμη, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι, το πλιγούρι, το ψωμί, τα φρούτα, οι χυμοί φρούτων, τα όσπρια, η ζάχαρη και τα προϊόντα που την περιέχουν.

Τι μας προσφέρουν;
Βασική λειτουργία των υδατανθράκων είναι η παροχή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή και στη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων.

Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες ως μορφή γλυκόζης. Η γλυκόζη αποτελεί το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου.

Σε πόσες κατηγορίες χωρίζονται;

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Απλούς
Σύνθετους
Οι απλοί υδατάνθρακες περιέχονται σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά που περιέχουν σάκχαρα και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχονται στα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και συμβάλλουν στη διατήρηση της ευεξίας και στη προαγωγή της υγείας αφού παρέχουν στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των σύνθετων υδατανθράκων είναι ότι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να απορροφώνται αργά από τον οργανισμό, προκαλώντας σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και για αυτό το λόγο πρέπει να προτιμώνται από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Προτιμήστε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη:
Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει το πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο ανεβάζει το σάκχαρο αίματος συγκρινόμενο με τη γλυκόζη η οποία έχει γλυκαιμικό δείκτη 100. Όλες οι υπόλοιπες τροφές έχουν χαμηλότερο δείκτη.

Τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως είναι το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως είναι τα ολικής αλέσεως προϊόντα, τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά απορροφώνται πιο αργά και προκαλούν ηπιότερες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και διάφορων άλλων παθήσεων, ενώ δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο σακχάρου στο αίμα και του σωματικού βάρους.

Προτιμήστε τους «καλούς» υδατάνθρακες:
Πείτε ναι στα ολικής αλέσεως προϊόντα έναντι των λευκών επεξεργασμένων καθώς τα τελευταία χάνουν πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Καταναλώστε καστανό ρύζι , πλιγούρι και δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Αποτελούν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες προάγουν τον μεταβολισμό και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ακόμη, αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες συντελούν στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και προάγουν τον κορεσμό.
Προτιμήστε τα φρούτα ολόκληρα με τη φλούδα τους γιατί έτσι λαμβάνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά).
Εντάξτε τα όσπρια στη διατροφή σας. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι απορροφώνται αργά από τον οργανισμό, συντελώντας στη ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και παρέχοντας στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών συστατικών.
Αποφύγετε τους «κακούς» υδατάνθρακες όπως είναι τα τυποποιημένα κέικ, έτοιμες σφολιάτες, γλυκά και λευκά άλευρα .

Πείτε όχι σε δίαιτες που στερούνται υδατάνθρακες:
Αποφύγετε να ακολουθείτε ακραία διατροφικά σχήματα τα οποία δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες αφού όπως είπαμε αποτελούν το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου και είναι απαραίτητοι σε καθημερινή βάση.

Τέτοιες στερητικές δίαιτες σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, κόπωση και υπογλυκαιμία ενώ το σώμα για να καλύψει τις ανάγκες του ανλεί ενέργεια από το μυικό ιστό (κέτωση).

Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Συνεργάτης της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tokmakidou @ logodiatrofis.gr & valsdiet @ gmail.com

Διατροφή

Οι νιφάδες βρώμης είναι γευστικές, υγιεινές, θρεπτικές και έχουν πολλαπλά οφέλη. Από τη συμβολή τους στη μείωση της χοληστερόλης έως και την βελτίωση της πέψης σας.
Νόστιμη, υγιεινή, θρεπτική και πολύ χρήσιμη τροφή. Η βρώμη θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέρος του πρωινού σας, μαζί με φρέσκο ​​χυμό, γιαούρτι ή γάλα.

Θα θέλατε να μάθετε γιατί; Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε γιατί πρέπει να τρώτε βρώμη κάθε πρωί

Τα οφέλη από την κατανάλωση βρώμης κάθε πρωί

Οι νιφάδες βρώμες παρέχουν στο σώμα σας πολλές βιταμίνες, σας δίνουν τη δύναμη που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε την ημέρα και ικανοποιούν την όρεξή σας.

Εάν όλα αυτά δεν σας πείθουν ότι η βρώμη είναι υπέροχη τροφή, τότε ρίξτε μια ματιά στα οφέλη που προσφέρει στο σώμα σας εάν καταναλώνετε βρώμη κάθε πρωί:

1. Η βρώμη μειώνει τη χοληστερόλη σας

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν προβλήματα με τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αυτό το πρόβλημα υγείας δεν συνοδεύεται από συμπτώματα και συχνά προκαλείται από την ποσότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε καθημερινά.

Η βρώμη μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, επειδή περιέχουν ένα είδος ινών που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη.

2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σας

Οι διαλυτές ίνες που υπάρχουν στη βρώμη μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Η ημερήσια πρόσληψη αυτής της θρεπτικής ουσίας πρέπει να είναι από 6 έως 8 γραμμάρια.

Μισό φλιτζάνι βρώμης παρέχει 2 γραμμάρια διαλυτής ίνας. Έτσι, θα πάρετε ένα τρίτο ή ένα τέταρτο της ημερήσιας δόσης αυτής της θρεπτικής ουσίας μόνο με την κατανάλωση βρώμης για πρωινό.

3. Η βρώμη δημιουργεί αίσθημα κορεσμού

βρώμη, γάλα
Το σύνηθες φαινόμενο όπου πεινάμε κατά τη διάρκεια της μέρας, λίγο πριν το μεσημέρι, συμβαίνει επειδή δεν τρώμε ένα χορταστικό και επαρκές πρωινό.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να φάτε πολύ μεγάλη ποσότητα νωρίς το πρωί, αλλά μπορείτε απλώς να καταναλώσετε λίγες κουταλιές της βρώμης.

Αυτός ο θρεπτικός κόκκος δημητριακών έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει την όρεξή σας και να αποτρέψει την υπερκατανάλωση φαγητού που δημιουργείται από το άγχος και την πλήξη.

4. Είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών

Οι ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στο σώμα προκαλούν πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Χάρη στις ιδιότητες πολλών συστατικών που βρίσκονται στη βρώμη, μπορείτε να εξουδετερώσετε τις ελεύθερες ρίζες και να ανακτήσετε την υγεία σας.

Μειώνουν τη φλεγμονή, αυξάνουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου και τον έλεγχο της κυτταρικής διαίρεσης (ειδικά στο παχύ έντερο).

5. Η βρώμη παρέχει πολλή ενέργεια

Αν δυσκολεύεστε να αρχίσετε να εργάζεστε και να κάνετε τα πάντα το πρωί, θα πρέπει να τρώτε λίγη ποσότητα βρώμης.

Είναι μια καλή επιλογή επειδή η βρώμη περιέχει απλούς υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε γλυκόζη και ακολούθως σε ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο, είναι ένα βασικό φαγητό για το πρωινό.

Αφού καταναλώσετε αυτό το δημητριακό, θα αισθανθείτε πιο προσεκτικοί και γεμάτοι ενέργεια, κάτι που θα σας βοηθήσει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την ημέρα.

6. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Εκτός από τα οφέλη που παρέχει η βρώμη για την καρδιά και το αίμα, θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι είναι πολύ καλή για την υγεία των αρτηριών.

Οι φανταστικοί τύποι ινών σε αυτόν τον κόκκο δημητριακών είναι ιδανικοί για εκείνους που υποφέρουν από υπέρταση, ειδικά όταν καταναλώνονται το πρωί.

7. Η κατανάλωση βρώμης ελέγχει τον διαβήτη

Η βρώμη ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και, ταυτόχρονα, επιτρέπει σε άλλες τροφές να χωνεύονται πιο αργά.

Συνιστάται σε ασθενείς με διαβήτη επειδή μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

8. Βελτιώνει το αναπνευστικό σύστημα

Αυτό είναι μια καλή δικαιολογία για να απολαύσετε τη ζεστή βρώμη το χειμώνα:

Αυτό το δημητριακό ανακουφίζει και βελτιώνει περιπτώσεις φαρυγγίτιδας, βρογχίτιδας, καταρροής και λαρυγγίτιδας.
Οι καπνιστές (ή οι πρώην καπνιστές) συνιστάται επίσης να τρώνε βρώμη, καθώς καθαρίζει τους πνεύμονες.
9. Η βρώμη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Εάν η άμυνα του οργανισμού σας είναι αδύναμη, οποιοσδήποτε μικροοργανισμός, βακτήρια ή ιός μπορεί να εισχωρήσει σε αυτό και να αναπτυχθεί έτσι μια ασθένεια.

Η βρώμη έχει τη δυνατότητα να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση και έτσι μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις.

Έτσι, αν αισθάνεστε άρρωστοι, μην διστάσετε να φάτε ένα μπολ με αυτό το σπουδαίο δημητριακό. Θα θεραπευτείτε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

10. Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα

Είναι προφανές ότι ένα τόσο πλούσιο σε φυτικές ίνες προϊόν έχει οφέλη που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου.

Εάν αντιμετωπίζετε τακτικά προβλήματα όταν πηγαίνετε στο μπάνιο, τότε συνιστάται να τρώτε 3 κουταλιές της σούπας χυλό βρώμης κάθε πρωί, μαζί με φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού.

meygeia.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή