Ιανουαρίου 20, 2019

Διατροφή

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών δυσκολεύει την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.

Μία από τις μεγαλύτερες μάχες όταν κάνετε δίαιτα είναι το να ελέγξετε εκείνες τις ξαφνικές λιγούρες.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο να πείτε «αντίο» στα γεμάτα υδατάνθρακες πρόχειρα φαγητά που αγαπάτε. Στην τελική, ήταν εκείνα που σας παρηγορούσαν όταν είχατε άγχος και σας κρατούσαν συντροφιά όταν βλέπατε την αγαπημένη σας σειρά.

Όταν όμως προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι ακριβώς αυτά τα φαγητά που πρέπει να περιορίσετε, αφού συχνά σας κάνουν να πεινάτε ακόμα περισσότερο στη συνέχεια.

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες τροφοδοτούν τον οργανισμό σας με σάκχαρα, τα οποία γρήγορα περνούν στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Το αποτέλεσμα αυτής της τεράστιας πρόσληψης υδατανθράκων είναι τα επίπεδα σακχάρου σας να φτάσουν στα ύψη. Ο οργανισμός σας τότε θα αρχίσει να απελευθερώνει ινσουλίνη ώστε να βοηθήσει τα σάκχαρα να περάσουν στα κύτταρά σας.

Το σάκχαρό σας θα αυξηθεί και τελικά θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά ακριβώς επειδή αυξήθηκε τόσο, ίσως πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που θα έπρεπε.

Η πρόσληψη τροφών με υψηλά επίπεδα σακχάρων προκαλεί ξαφνικές λιγούρες. Γι’ αυτό κάποια γεύματα ή σνακ σάς κάνουν να πεινάτε περισσότερο μετά την κατανάλωσή τους.

Ένα ντόνατ για παράδειγμα, προκαλεί στον οργανισμό αύξηση του σακχάρου, το οποίο σημαίνει ότι κάνει τον οργανισμό σας να απελευθερώσει ινσουλίνη για να το επεξεργαστεί. Για παράδειγμα, έχετε πεινάσει ποτέ ενώ πριν από λίγη ώρα φάγατε πρωϊνό; Αυτό συνέβη επειδή πιθανότατα καταναλώσατε ένα γεύμα, το οποίο ήταν πλούσιο σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Η φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης είναι το να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στο συκώτι και στα μυϊκά κύτταρα, αλλά όταν κυκλοφορεί πολλή ινσουλίνη στο σύστημά σας, μερικές φορές ωθούνται πολλά σάκχαρα στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να πέφτει χαμηλά το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας.

Αυτό συνήθως δεν είναι κάτι επικίνδυνο, αλλά είναι αρκετό για να σας κάνει να πεινάσετε πάλι αργότερα. Τα φαγητά που κάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας να αυξάνονται γρήγορα, λειτουργούν ως διεγερτικό της όρεξης.

Αντιθέτως, τα αυγά, παρά την κακή φήμη που τα ακολουθεί, είναι μια καλή επιλογή για το πρωινό σας, καθώς αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε να έχετε. Έτσι, θα μείνετε χορτάτη για περισσότερη ώρα. Επίσης, πρωτεϊνούχες τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα μούρα και τα μήλα, το τυρί, τα όσπρια και τα λαχανικά μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτη για περισσότερη ώρα συγκριτικά με τις τροφές με επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Διατροφή

Αυτά είναι τα χειρότερα φαγητά που μπορείς να φας για βραδινό -Και δεν είναι το φαγητό απ΄ έξω
Το βραδινό είναι μια από τις βασικές αιτίες επιβάρυνσης της σιλουέτας μας.

Πόσες φορές δεν έχεις γυρίσει σπίτι, βράδυ, κουρασμένη και πεινασμένη, αλλά χωρίς καθόλου διάθεση να μαγειρέψεις;

Η καθημερινότητα με τους ασφυκτικούς ρυθμούς της, πολλές φορές, δεν επιτρέπει την κατανάλωση αρκετών, μικρών γευμάτων καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Αποτέλεσμα; Ο μεταβολισμός δεν ενεργοποιείται και γυρίζουμε πίσω στο σπίτι πεινασμένοι, έτοιμοι να κατασπαράξουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας.

Το delivery είναι μια λύση, το τσιμπολόγημα μια άλλη. Και τα δύο όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν είναι το καλύτερο φαγητό που μπορούμε να φάμε λίγες ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.

Οπως διαβάζουμε στο prevention.com υπάρχουν 6 γεύματα που είναι η χειρότερη επιλογή που μπορεί κανείς να κάνει για το βραδινό του φαγητό.

Ενδέχονται να σου προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο και να σε φορτώσουν με περιττές θερμίδες.

1. Τα μακαρόνια με έτοιμη σάλτσα

Τα μακαρόνια είναι ένα από τα πιο εύκολα φαγητά που μπορεί κανείς να ετοιμάσει. Δεν απαιτούν ούτε χρόνο, ούτε κάποια δεξιότητα και κυρίως μας χορταίνουν. Μέχρι εδώ όλα καλά. Οταν όμως προτιμάμε να βάζουμε έτοιμη σάλτσα, αντί να φτιάχνουμε τη δική μας, τότε το γεύμα γίνεται θερμιδικός εφιάλτης. Οι περισσότερες έτοιμες σάλτσες έχουν τουλάχιστον δύο κουταλάκια της ζάχαρης ανά μερίδα. Είναι προτιμότερο να φτιάχνεις τη δική σου σάλτσα. Πολύ πιο υγιεινό!


2. Δημητριακά

Είναι μια πολύ καλή πρόταση για πρωινό, αλλά η χειρότερη για το βραδινό σου. Νομίζεις ότι τα δημητριακά με γάλα είναι ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα, αλλά κάνεις λάθος! Τα δημητριακά, εκτός από τις απλές νιφάδες βρώμης, περιέχουν πολλή ζάχαρη. Είναι περίπου τρία κουταλάκια του γλυκού. Αν σκεφτείς ότι καθημερινά πρέπει να παίρνουμε το πολύ 5 κουταλάκια, τότε καταλαβαίνεις πόση ζάχαρη έχει το μπολ με τα δημητριακά σου. Συν το γεγονός, ότι σου προσθέτουν περίπου τριακόσιες θερμίδες ανά μερίδα μαζί με το γάλα.

3. Τα καυτερά φαγητά

Μείνε μακριά από καυτερές σάλτσες και πολύ πικάντικα τρόφιμα. Θα σου αναστατώσουν το στομάχι και θα σου προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο.

4. Μια απλή σαλάτα

Θέλεις να φας ελαφριά το βράδυ για να μπορέσεις να κάνεις έναν καλό ύπνο και να μην επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με πολλές θερμίδες. Ωστόσο, ένα μεγάλο μπολ σαλάτας χωρίς καμία προσθήκη πρωτεΐνης δεν θα μπορέσει να σε κρατήσει το στομάχι σου γεμάτο για πολλές ώρες. Για να κάνεις τη σαλάτα σου χορταστική και θρεπτική βάλε μαζί με τα φρέσκα λαχανικά, τόνο, σολομό, φασόλια ή κοτόπουλο και πρόσθεσε ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι.

5. Κατεψυγμένο φαγητό

Το κατεψυγμένο φαγητό μπορεί να είναι πολύ πρακτικό και ξεκούραστο, αλλά δεν ενδείκνυται για βραδινό γεύμα. Δεδομένου ότι πολλά κατεψυγμένα γεύματα προορίζονται να εξυπηρετήσουν δύο ή περισσότερα άτομα, μπορεί να πέσεις στην παγίδα να καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες από ό,τι θα ήθελες. Τα περισσότερα κατεψυγμένα τρόφιμα, που είναι και η εύκολη λύση, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι, ενώ συνήθως είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Διατροφή

16 συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου και που θα το βρείτε

Δεδομένου ότι το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες, το ίδιο ποικίλα είναι και τα συμπτώματά του, όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Ως αντιφλεγμονώδες προσφέρει προστασία από ασθένειες όπως είναι η αρθρίτιδα, το Alzheimer, η υπέρταση, ο διαβήτης, τα αναπνευστικά προβλήματα και πολλά άλλα, κάτι που κάνει τη σημασία της παρουσίας του ακόμα μεγαλύτερη.

Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου.
Προβλήματα στην καρδιά.
Αδυναμία.
Μυϊκές κράμπες.
Τρέμουλο.
Ναυτίες.
Άγχος.
Υψηλή αρτηριακή πίεση.
Διαβήτης τύπου 2.
Αναπνευστικά προβλήματα.
Ζαλάδες.
Κόπωση.
Χαμηλά επίπεδα καλίου.
Δυσκολία στην κατάποση.
Δυσκολία στη μνήμη.
Σύγχυση.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, πως αν και τα παραπάνω λογίζονται σαν συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου, δεν αποδεικνύουν απαραίτητα την έλλειψη, αφού είναι δυνατό να οφείλονται και σε πολλούς άλλους παράγοντες.

Πώς θα ανεβάσετε τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό σας;

Αν και είναι δύσκολο να λάβετε υπερβολική δόση μαγνησίου, καλό είναι να μην το παρακάνετε και να διατηρήσετε το μέτρο στη λήψη του. Μεγάλες ποσότητες μαγνησίου μπορούν να προκαλέσουν αρρυθμίες ή διάρροια, ενώ την ίδια στιγμή δεν απορροφώνται το ίδιο καλά, από τον οργανισμό όλα τα συμπληρώματα μαγνησίου.

Αν, από την άλλη, προτιμάτε, να λάβετε μαγνήσιο με φυσικούς τρόπους, ακολουθούν οι τροφές που θα σας βοηθήσουν σε αυτό:

Σπόροι κολοκύθας.
Ηλιόσποροι.
Σόγια.
Μαύρα φασόλια.
Φυστίκια κάσιους.
Σπανάκι.
Κολοκύθι.
Σουσάμι.
Αμύγδαλα.
Μπάμιες.

Ο καθημερινές απαιτήσεις σε μαγνήσιο

Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 350mg και Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) είναι τα 300mg

Ωφέλεια από τα συμπληρώματα μαγνησίου

Παράγοντες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα του μαγνησίου είναι οι ακόλουθοι:

Μακροπρόθεσμη χρήση διουρητικών (1).
Διάρροια.
Αλκοόλ (1).
Υπερβολική εφίδρωση.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ( PMS)

Το μαγνήσιο λαμβάνεται από γυναίκες προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, κυρίως οι κράμπες στο στομάχι και η επιθυμία κατανάλωσης ζάχαρης. Η χρήση του μαγνησίου στην περίπτωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι τεστ έδειξαν ότι τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα μειώνονται στις γυναίκες με PMS (2).

Μυϊκή λειτουργία

Κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου το μαγνήσιο θεωρείται χρήσιμο είναι στους ακούσιους μυϊκούς σπασμούς (π.χ. παίξιμο των βλεφάρων), ενώ σε συνδυασμό με το ασβέστιο βοηθά στις μυϊκές κράμπες. Επίσης σε σχέση με τη μυϊκή λειτουργία, θεωρείται ότι το μαγνήσιο έχει κάποιου είδους προστατευτική δράση στην καρδιά (1), πιθανόν ειδικότερα μέσω της μείωσης της πίεσης του αίματος και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (3).

Άσθμα

Έχει αποδειχθεί ότι το μαγνήσιο μειώνει το συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή) (4) και μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του άσθματος και των χρόνιων αποφρακτικών ασθενειών των αεραγωγών.

Διατροφή

Φθινόπωρο θα πει «αποφάσεις», «ανανέωση», «επανεκκίνηση», «λύσεις». Είναι μια εποχή γεμάτη νέα ξεκινήματα και δράση.

Επανακαθορίζουμε την σχέση μας με τον εαυτό μας, θέτουμε στόχους και βάζουμε τα δυνατά μας για να τους επιτύχουμε. Σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Πολλοί από εσάς, μετά το καλοκαίρι, βάζετε στο μικροσκόπιο τις διατροφικές σας συνήθειες και ο στόχος για απώλεια βάρους γίνεται μέρος της καθημερινότητάς σας.

Δίαιτες υπάρχουν πολλές αλλά διαφορετικά κριτήρια καθορίζουν ποια πραγματικά σας ταιριάζει.

Πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να χάσετε βάρος, η καλύτερη και η πιο ασφαλής δίοδος είναι η γνώμη ενός ειδικού.

Σε άρθρο που διαβάσαμε στο Harvard Health Blog, αναλύονται οι τρόποι που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τις λειτουργίες του οργανισμού μας.

Η «ισορροπία» είναι η λέξη-κλειδί στην προσπάθειά μας. «Η ηλικία, το φύλο, ο σωματότυπος, θέματα υγείας, η άσκηση, γενετικά χαρακτηριστικά, προηγούμενες εμπειρίες με απώλεια βάρους και διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ατόμου να χάσει βάρος και να μην το ξαναπάρει» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι παρακάτω 10 συμβουλές, σύμφωνα με το άρθρο, μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να χάσει βάρος με υγιή τρόπο.

1) Kαταγραφή των ποσοτήτων φαγητού και ποτού που καταναλώνεις: Σε πρώτη φάση πρέπει να αντιληφθείς ποια είναι η τρέχουσα διατροφή σου πριν προβείς σε οποιαδήποτε αλλαγή της. Για τρεις μέρες, κατάγραφε τι τρως και τι πίνεις εντός και εκτός σπιτιού, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Πριν μπεις σε πρόγραμμα, έχε σαφή αντίληψη της διατροφικής συμπεριφοράς σου.

2) Θέσε ερωτήματα στον εαυτό σου -Προσδιόρισε τον στόχο: «Ποιο είναι ο στόχος μου;», «Θέλω να χάσω βάρος για να βελτιώσω την υγεία μου;», «Θέλω να ξαναμπώ σε εκείνο το παλιό τζιν;» «Πώς θέλω να το επιτύχω;» «Θα μαγειρεύω περισσότερο;», «Θα τρώω σε μικρότερες ποσότητες;».

3) Απόφυγε τα εμπόδια που μπορεί να θέτει στο στόχο το καθημερινό σου πρόγραμμα: Προσπάθησε να προσαρμόσεις την καθημερινότητά σου στο στόχο σου. Αν δεν προλαβαίνεις να γυμναστείς λόγω του φόρτου εργασίας σου, ξύπνα μια ώρα νωρίτερα. Αν το ντουλάπι σου δεν έχει τα απαραίτητα για να μαγειρεύεις στο σπίτι, «όπλισέ» το με υλικά για υγιεινές συνταγές. Όλα με σεβασμό στο χρόνο και τις δυνάμεις σου.

4) Προσδιόρισε ποιες συνήθειες σε οδηγούν σε «ακατάστατη» διατροφή: Χαλαρώνεις μπροστά από την τηλεόραση τρώγοντας λιπαρά σνακ; Συνεχίζεις τρως ακόμα κι αν νιώθεις ότι έχεις χορτάσει; Παραλείπεις γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα αντικαθιστάς με τσιμπολόγημα;

5) Έλεγξε τις μερίδες που καταναλώνεις: Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το κλειδί της επιτυχίας όταν ακολουθείς ένα διατροφικό πρόγραμμα. Ο έλεγχος του βάρους βρίσκεται σε απόλυτη σύνδεση με τον έλεγχο των ποσοτήτων που καταναλώνεις.

6) Μήπως έχεις συναισθηματική πείνα;: Παρατήρησε τον εαυτό σου. Τρως όταν νιώθεις στρες, βαρεμάρα, κούραση, λύπη; Σκέψου τι σε οδηγεί στο να τρως κάθε φορά. Επίσης, είναι σημαντικό να εντάξεις στη διατροφή σου τροφές που δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και σου δίνουν ενέργεια (έτσι ώστε να αποφεύγεις το τσιμπολόγημα): λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, τροφές πλούσιες πρωτεΐνες. Και φυσικά νερό.

7) Κάνε focus στις θετικές αλλαγές- Μην αποθαρρύνεσαι: Το να αλλάξεις διατροφική συμπεριφορά παίρνει χρόνο. Θέλει πρόγραμμα, εσωτερική δύναμη, αποφασιστικότητα. Να αντλείς θάρρος από αυτό που ήδη έχεις επιτύχει. Να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου να συνεχίζει. Δώσε χρόνο στο στόχο και μην προσδοκάς αστραπιαία αποτελέσματα.

8) Πες όχι στη στέρηση: Οι αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες δεν είναι «τιμωρία». Μην σβήσεις από τον διατροφικό σου χάρτη ο,τιδήποτε σου προσφέρει διατροφική απόλαυση. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να νιώθει στέρηση αλλά ούτε και ενοχή (αν που και που τρως κάτι που σου δίνει ευχαρίστηση).

9) Υγιείς συνήθειες: Δεν φτάνει μόνο η αλλαγή στη διατροφική σου συμπεριφορά για να δεις αποτέλεσμα. Περπάτα, χόρεψε, κάνε ποδήλατο, ασχολήσου με δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Απόλαυσε την άσκηση με δημιουργικό τρόπο. Δώσε ποιότητα στην καθημερινότητά σου.

10) Nα τρως αργά -Απόλαυσε αυτό που τρως: Κάνε το κάθε γεύμα σου μια εμπειρία. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να απολαύσει τα αρώματα, τη γεύση, την υφή της κάθε τροφής.

Αυτά τα μικρά βηματάκια, είναι τα κλειδιά της επιτυχίας!

bovary.gr

Διατροφή

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.
Αποτελεί τον πρωταγωνιστή του Halloween που γιορτάζεται σε πολλές χώρες, αλλά και νοστιμότατο υλικό για πίτες, σούπες και άλλες συνταγές. Η κολοκύθα όμως, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, είναι επίσης μια υγιεινή τροφή που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Η διατροφική σύνθεση της κολοκύθας

Υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή: Οι κολοκύθες οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν. Τα καροτενοειδή αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. Επίσης, οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών.

Πρωτεΐνη: Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το έλαιό τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες ή φυτικά λιπαρά οξέα και η χημική σύνθεσή τους είναι η ίδια όπως η χοληστερόλη. Οι φυτοστερόλες μπορούν να αντικαταστήσουν τη χοληστερόλη στο σώμα και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσια πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες για την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος και προωθούν την υγιή και όμορφη επιδερμίδα, τη βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου και άλλα οφέλη για την υγεία.

Βιταμίνη Α: Η κολοκύθα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Η τακτική κατανάλωσή της (σπόροι και σάρκα), μπορεί να προωθήσει την υγεία των ματιών και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντυπωσιακά.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου. Η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C στις κολοκύθες, προσφέρει επίσης προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.

Μαγνήσιο: Τόσο η σάρκα, όσο και οι σπόροι της κολοκύθας, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για διάφορες βιολογικές λειτουργίες. Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια.

Κάλιο και ψευδάργυρος: Η κολοκύθα έχει επίσης κάλιο και ψευδάργυρο. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή, πλούσια σε κάλιο, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα για τα άτομα με κίνδυνο για οστεοπόρωση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθεί την αναπαραγωγική υγεία.

Ίνες: Η σάρκα της κολοκύθας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών. Είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κλπ. Η υψηλή ποσότητα ινών βοηθά επίσης στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οφέλη για την υγεία

Καρκίνος του προστάτη: Οι προστατευτικές ενώσεις που υπάρχουν στους σπόρους κολοκύθας και ονομάζονται φυτοστερόλες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Συρρικνώνουν τον προστάτη και διεγείρουν την έκκριση χημικών ουσιών που προστατεύουν ενάντια στη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Τα υψηλά επίπεδα DHT, μπορεί να προκαλέσουν διεύρυνση των αδένων του προστάτη.

Αντιφλεγμονώδη δράση: Η Βήτα καροτίνη που βρίσκεται στους σπόρους και τη σάρκα της κολοκύθας, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση κολοκύθας, μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονή στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα. Οι κολοκύθες παρέχουν άμεση ανακούφιση στη φλεγμονή, χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Καλή για την επιδερμίδα: Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος στην κολοκύθα, την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Καταναλώστε ένα φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας την ημέρα για την πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και για να κρατάτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.

Αποτρέπει το σχηματισμό πετρών στα νεφρά: Καταναλώστε 5 έως 10 γραμμάρια σπόρους κολοκύθας κάθε μέρα καθώς διεγείρουν τα νεφρά και εμποδίζουν τον σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου.

Καταπολεμά την κατάθλιψη: Η σάρκα κολοκύθας περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας. Συμπεριλαμβάνοντας την κολοκύθα στην καθημερινή μας διατροφή, θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη.

Θεραπεία από παράσιτα: Σε διάφορους πολιτισμούς κυρίως την Κίνα, οι κολοκύθες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από κεστώδη και άλλα παράσιτα.

Διουρητική δράση: Οι κολοκύθες είναι φυσικά διουρητικά και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και ανεπιθύμητων αποβλήτων από το σώμα, αφήνοντας μας ανανεωμένους και υγιείς.

Με τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, δεν αποτελεί κατάπληξη το ότι η κολοκύθα συμπεριλαμβάνεται στις «Υπερτροφές». Κρατήστε τη σάρκα και τους σπόρους της και χρησιμοποιήστε τα σε διάφορες συνταγές. Μπορείτε να τη συντηρήσετε έως και 6 μήνες, αφού το σκληρό της κέλυφος την κάνει ιδιαίτερα ανθεκτική.

Υπέροχη φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη συνταγή

Σούπα κολοκύθας με καυτερή πιπεριά

Υλικά:

1 μικρή κόκκινη πιπεριά

1 φλιτζάνι βραστό νερό

1 κουταλιά στης σούπας ελαιόλαδο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 μήλο κομμένο σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδου

3μιση φλιτζάνια πουρέ κολοκύθας

κύβος λαχανικών

χυμό από 1 λάιμ

ψιλοκομμένο κόλιανδρο

1 κουταλάκι της σούπας μοσχοκάρυδο

Σε ένα μπολ, καλύψτε την καυτερή πιπεριά με το βραστό νερό και αφήστε το μισή ώρα. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και μαγειρέψτε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει διάφανη απόχρωση. Βάλτε την πιπεριά και το μήλο στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά. Τέλος, προσθέστε το σκόρδο. Προσθέστε γρήγορα και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάιμ και το μοσχοκάρυδο και αφήστε στη φωτιά για μισή ώρα. Όταν το αφαιρέσετε από το μάτι, προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε έτσι ώστε να έχει υφή πουρέ.

Διατροφή

Κανέλα, το μαγικό μπαχαρικό που μας θεραπεύει και μας αδυνατίζει!
Η κανέλα έχει μεγάλο διατροφικό πλούτο και θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στην καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Το γνωστό σε όλους μας μπαχαρικό κανέλα, προέρχεται από ένα αειθαλές δένδρο, τροπικών περιοχών και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου. Ο φιλόσοφος Θεόφραστος αναφερόταν στην κανέλα ως «κυννάμωμον», δηλαδή γλυκό ξύλο.

Το δένδρο της κανέλας ευδοκιμεί στη Νοτιοδυτική Ινδία και τη Σρι Λάνκα και το επιστημονικό του όνομα είναι Cinnamomum verum της οικογένειας Lauraceae. Επειδή είναι αρκετά διαδεδομένο παγκοσμίως έχει πολλές ονομασίες, όπως στη Γερμανία zimt και στη Σρι Λάνκα kurundu.

Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αξιοζήλευτο διατροφικό πλούτο και ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες.

Χαρακτηρίζεται θεραπευτική χάρη στα συστατικά που περιέχει με κυριότερη τη σιναμαλδεύδη.

Η σιναμαλδεύδη επιδρά στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό.

Επίσης, συστατικά της κανέλας έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α.

Παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στόμαχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου.

Η κανέλα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.

Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Κυριότερα οφέλη της κανέλας:
• ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος
• βοηθάει στη διατήρηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης
• είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό
• έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες

Από άποψης θρεπτικών συστατικών η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. 2 κουταλιές του γλυκού κανέλλα μας προμηθεύουν το 38 % του μαγγανίου, το 10 % των φυτικών ινών, το 9,6 % του σιδήρου και το 6 % του ασβεστίου που ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά.

Κανέλα η λιποδιαλυτική
Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Χρησιμοποιείται καθημερινά στα γεύματα όπως στο γιαούρτι ή cottage cheese, στα smoothies και άλλα ροφήματα και αφεψήματα, στα δημητριακά, σε φαγητά κ.λπ.

Μυστικό μακροβιότητας
Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.

Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

Διατροφή

Για ένα γυμνασμένο και fit σώμα, η θεωρία είναι ξεκάθαρη! 70% διατροφή και 30% γυμναστική. Με λίγα λόγια, όσους κοιλιακούς και να κάνουμε, αν η διατροφή μας δεν είναι καλή δεν θα χάσουμε πόντο!

Τι τρώνε όμως οι άνθρωποι που είναι σε καλή φυσική κατάσταση;

Γιαούρτι: υψηλό σε ασβέστιο που βοηθάει στη λιποδιάλυση, πλούσιο σε προβιοτικά τα οποία έχει βρεθεί πως βοηθούν τόσο στο ξεφούσκωμα της κοιλιάς όσο και στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, χαμηλό σε θερμίδες και ιδιαίτερα χορταστικό.

Αβοκάντο: περιέχει τα σούπερ καλά λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν τη μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους, τρώγεται με άπειρους τρόπους και περιέχει κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, Β6 και Κ.
κινόα: ναι ζούσαμε και πριν την κινόα, αλλά πρόκειται για ένα δημητριακό (ψευδοδημητριακό για την ακρίβεια) το οποίο περιέχει πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα δημητριακά, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για όσους γυμνάζονται. Εκτός αυτού, περιέχει ω-ε, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο και δεν περιέχει γλουτένη.

Ξηροί καρποί: αποτελούν εξαιρετικό και χορταστικό σνακ, περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες και καλά λιπαρά και βοηθούν στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.

Ψάρια: καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Ακόμα και τα λιπαρά ψάρια, περιέχουν καλά λιπαρά με αποτέλεσμα να ενισχύουν το μεταβολισμό. Περιέχουν ψευδάργυρο, σίδηρο, ιώδιο και σελήνιο.

Βρώμη: η ιδανική αντικατάσταση των απλών δημητριακών, μειώνουν τη χοληστερόλη, την πίεση και το σάκχαρο. Τρώγεται με γάλα ή νερό σαν χυλός και μπαίνει σε όλα τα γλυκά αντί για αλεύρι.

Νερό: το νερό σχετίζεται με τα πάντα, όταν μιλάμε όμως για fitness, αρκεί να πούμε ότι η σωστή ενυδάτωση βοηθάει την επίδοση και προλαμβάνει την κόπωση, ενώ το νερό έχει βρεθεί πως συντελεί στην καλύτερη ρύθμιση του βάρους.

Γλυκοπατάτες: με λιγότερες θερμίδες από τις κοινές πατάτες, ενώ είναι πιο γλυκιές, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και συνεπώς είναι σαφώς καλύτερη επιλογή. Τρώγονται αλμυρές ή μέσα σε γλυκίσματα

Διατροφή

11 Μεγάλα Λάθη που Κάνουμε στη Ζυγαριά και μας Δείχνει Περισσότερα Κιλά

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν πάτε να ανεβείτε στην ζυγαριά:


1. Χρόνος

Είναι καλύτερο να ζυγίζεστε την ίδια ώρα και μέρα της εβδομάδας. Η ιδανική ώρα είναι το πρωί μετά την τουαλέτα και πριν το πρωινό.

2. Ρούχα


Θα πρέπει πάντα να ζυγίζεστε φορώντας τα ίδια ρούχα ή χωρίς καθόλου ρούχα. Αυτό είναι γιατί υπάρχουν κάποια ρούχα που μπορεί να είναι πολύ βαριά.

3. Μέρος

Να βάζετε την ζυγαριά κάθε φορά στο ίδιο σημείο. Θα πρέπει να είναι μία σκληρή, επίπεδη επιφάνεια. Μην την βάζετε πάνω σε χαλί.

4. Να στέκεστε ακίνητοι

Είναι σημαντικό να μην κινείστε και να μοιράζεται το βάρος ισάξια στα δύο πόδια.

5. Τύποι ζυγαριών

Ο μηχανισμός μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Επίσης, υπάρχουν και ζυγαριές που υπολογίζουν το ποσοστό λίπους στο σώμα.

6. Καιρός

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως οι χαμηλές θερμοκρασίες, η έντονη βροχή και η ταχύτητα του αέρα συνδέονται με την απώλεια του βάρους.

7. Αλμυρές τροφές

Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση στο σώμα και αυξάνει το βάρος που δείχνει η ζυγαριά.

8. Κατακράτηση νερού λόγω ορμονών

Εάν είσαι γυναίκα, να θυμάσαι πως το βάρος σου μπορεί να αυξομειώνεται λόγω ορμονικών αλλαγών.

9. Σύνθεση του σώματος

Ένα κιλό λίπους και ένα κιλό μυ ζυγίζουν το ίδιο, αλλά φαίνονται εντελώς διαφορετικά. Οι μυς πιάνουν πολύ λιγότερο χώρο. Γι’αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε την αναλογία λίπους για να καταλάβετε εάν η γυμναστική σας αποδίδει.

10. Μην ζυγίζεστε αμέσως μετά την γυμναστική.

Εάν έχετε κάνει έντονη γυμναστική, το βάρος σας μπορεί να φαίνεται λιγότερο. Αλλά αυτό είναι λόγω της αφυδάτωσης και δεν είναι πραγματική απώλεια βάρους.

11. Μην ζυγίζεστε μετά από μία μεγάλη έξοδο.

Περιμένετε τουλάχιστον 2 μέρες για να δείτε την πραγματική εικόνα.


https://true.gr

Διατροφή

Αν θέλετε όμορφο λαμπερό δέρμα και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μην παραλείπετε να έχετε συχνά στο τραπέζι σας αυτό το εξαιρετικά θρεπτικό, αλλά κοινό λαχανικό.
Αρχαίοι θεραπευτές θεωρούσαν πως το λάχανο περιείχε σημαντική ενέργεια, επειδή μεγαλώνει υπό το φως του φεγγαριού και η σύγχρονη διατροφική επιστήμη, αποδίδει τα οφέλη του στην υψηλή του περιεκτικότητά του σε θείο και βιταμίνη C.

Δείτε γιατί πρέπει να συμπεριλάβετε αυτό το θρεπτικό λαχανικό στην εβδομαδιαία διατροφή σας.

1. Είναι Ιδανικό για την απώλεια βάρους

Το μαγειρεμένο λάχανο έχει μόνο 33 θερμίδες ανά φλιτζάνι, είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες.

2. Κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη βλάβη των νεύρων, βελτιώνοντας την άμυνά μας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Το κόκκινο λάχανο έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτών των θρεπτικών ουσιών.

3. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, για λαμπερό δέρμα
Το λάχανο βοηθά κατά του λιπαρού δέρματος και της ακμής. Το θείο είναι απαραίτητο για την κερατίνη, μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα.

4. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε βιταμίνη C και θείο, απομακρύνει τις τοξίνες (ελεύθερες ρίζες και ουρικό οξύ), που είναι οι κύριες αιτίες της αρθρίτιδας, δερματικών παθήσεων και ρευματισμών.

5. Αντικαρκινικές ιδιότητες

Το λάχανο περιέχει τις γνωστές αντικαρκινικές ενώσεις λουπεόλη, σινιγρίνη και σουλφοραφάνη. Αυτές, διεγείρουν τη δραστικότητα των ενζύμων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Μια μελέτη σε γυναίκες, έδειξε μείωση στον καρκίνο του μαστού, σε περιπτώσεις όπου οι συμμετέχουσες έτρωγαν σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο.

6. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε κάλιο, βοηθά στο άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας την ροή του αίματος.

7.Κατά των πονοκεφάλων

Μια ζεστή κομπρέσα με φύλλα λάχανου, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Επίσης, ο χυμός από ωμό λάχανο (25-50 ml ημερησίως), καταπολεμά τις χρόνιες κεφαλαλγίες.

8. Κατά των συμπτωμάτων του αλκοόλ

Τα συμπτώματα που δημιουργεί η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καταπολεμούνταν με το λάχανο, από τους ρωμαϊκούς κιόλας χρόνους.
9. Αντιφλεγμονώδες και ρυθμιστής του σακχάρου στο αίμα

Οι φυσικές κόκκινες χρωστικές ουσίες του κόκκινου λάχανου (betalains), θεωρείται πως μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως ακριβώς και στα παντζάρια.

Διατροφή

Συμπεριλάβετε τακτικά τα καρότα στη διατροφή σας, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ επίσης είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα-καροτίνης και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για το καρότο, την αγαπημένη τροφή του Bugs Bunny, καθώς είναι γνωστό και αγαπητό, ακόμη και από τα παιδιά. Τα οφέλη του καρότου είναι πολύ σημαντικά. Θυμάστε τη γιαγιά και τη μαμά σας που σας έλεγαν να τρώτε καρότα για να βλέπετε καλά;

Όλοι έχουμε συνδέσει τα καρότα με το πορτοκαλί τους χρώμα, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχουν και σε άλλα χρώματα, όπως λευκό, κίτρινο, κόκκινο ή μοβ (το τελευταίο είναι το χρώμα της original ποικιλίας). Eίναι ένα φυτό με παχιά, σαρκώδη, χρωματιστή ρίζα, το οποίο αναπτύσσεται υπόγεια, ενώ τα πράσινα φύλλα του έχουν μακρύ μίσχο και βγαίνουν πάνω από το έδαφος.

Γιατί να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α). Η βήτα καροτίνη συμβάλλει στην προστασία της όρασης και ειδικά στη νυχτερινή όραση. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βήτα καροτίνης, παρέχει επίσης προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη, της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, έδειξε ότι αν εκτιθέμεθα συχνά σε παθητικό κάπνισμα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως τα καρότα, είναι μια έξυπνη επιλογή για να ισορροπήσουμε τη βλάβη, επειδή το βήτα καροτένιο στο καρότο μπορεί να αλλάξει στον οργανισμό μας, σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, ακόμη και ένα καρότο την ημέρα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα στο μισό.

Οι έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το καρότο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, που ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β και μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα μας. Η λιγνίνη που βρίσκεται στο καρότο, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Η συχνή κατανάλωση καρότου έχει επίσης συνδεθεί με 20% μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και 50% μείωση στη συχνότητα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Επίσης, έχει αντι-υπερτασικές, φαρμακευτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά θα πρέπει να αποθηκεύετε τα καρότα μακριά από μήλα, αχλάδια, πατάτες και άλλα φρούτα και λαχανικά που παράγουν αέριο αιθυλενίου, δεδομένου ότι η έκθεση σε αυτό το αέριο, τα καθιστά πικρά.

Τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες. 100g καρότα έχουν μόλις 48 θερμίδες και ως εκ τούτου είναι ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα. Οι ίνες στα καρότα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χτυπήσετε φρέσκο χυμό από βιολογικά καρότα και να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο. Αν τον πίνετε κάθε πρωί, θα ανακουφίσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Επίσης, τα καρότα είναι ευεργετικά σε περιπτώσεις όπως η διάρροια.

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή