Ιανουαρίου 20, 2019

Διατροφή

 Ελιαννα Κωφου
Ακόμη και αν η ζυγαριά σάς δείχνει στα ίδια κιλά, μπορεί να βλέπετε το σώμα σας πιο παχουλό ή να έχει αλλάξει η κατανομή του λίπους στο σώμα σας.
Γιατί γίνεται πιο δύσκολο να χάσετε βάρος μετά τα 40 | vita.gr

Είναι γεγονός ότι μετά τα 40 είναι πιο δύσκολο να χάσει κανείς βάρος. Γιατί όμως;

Ίσως αντιμετωπίζετε κάποια θέμα υγείας που επηρεάζει το βάρος σας. Ίσως σταματήσατε τη γυμναστική εξαιτίας κάποιου τραυματισμού.

Οι λόγοι που κάνουν την απώλεια κιλών δύσκολη διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ειδικά λόγω του ρόλου των γονιδίων στην αύξηση του βάρους.

Ωστόσο, ο μειωμένος μεταβολισμός στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι ένας βασικός παράγοντας, όπως είναι και οι ορμονολογικές αλλαγές, ειδικά στις γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, παίζουν επίσης ρόλο. Οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών τείνουν να έχουν περισσότερο άγχος και υποχρεώσεις, ενώ επίσης έχουν μικρότερη άντοχη και χρόνο να γυμναστούν όπως παλαιότερα.

Συχνά, ακόμη και αν η ζυγαριά σάς δείχνει στα ίδια κιλά, μπορεί να βλέπετε το σώμα σας πιο παχύ ή ακόμα και να έχει αλλάξει η κατανομή του λίπους στο σώμα σας. Δεν είναι η ιδέα σας, πρόκειται για μια πραγματικότητα.

Τι να προσέξετε

Το πρώτο βήμα για να αδυνατίσετε είναι το να εντοπίσετε κάτι που διορθώνεται εύκολα.

Έχει συμβεί κάτι; Κάποια αλλαγή στις προσωπικές σας σχέσεις ή στη δουλειά σας; Μήπως αυτό έχει επηρεάσει τη συχνότητα που τρώτε, το τι τρώτε, το πώς τρώτε και το με ποιον τρώτε;

Τέτοιες αλλαγές στην κατανάλωση φαγητού είναι ικανές να επηρεάσουν το βάρος σας. Για παράδειγμα, αν συνηθίζατε να τρώτε με άλλη παρέα, ίσως καταναλώνατε περισσότερα λαχανικά και μόνη σας ίσως στρέφεστε σε ανθιυγιεινές επιλογές.

Οι αλλαγές στον ύπνο επίσης συνδέονται με την αύξηση του βάρους.

Ενώ μπορεί στη δεκαετία των 20 να μένατε ξύπνια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και να μην αντιμετωπίζατε θέματα βάρους, η έλλειψη ύπνου μετά τα 40 -λόγω μητρότητας ή απαιτητικής δουλειάς- είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Άλλωστε, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε παραπάνω και να διαλέγουν τροφές με πολλές θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπη όταν είναι κουρασμένοι.

Το τι τρώτε παίζει φυσικά μεγάλο ρόλο. Καλό είναι να καταναλώνετε πρωτεΐνη και λαχανικά και να απέχετε από τα κορεσμένα λιπαρά.

Ένας άλλος λόγος που έχετε παχύνει μπορεί να είναι το ότι οι αρθρώσεις σας δεν αντέχουν πια τις μεγάλες βόλτες με ποδήλατο, το καθημερινό τρέξιμο ή το μπάσκετ.

Αυτό σαν διαπίστωση μπορεί να είναι αποθαρρυντικό, αλλά υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως το κολύμπι, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική και δεν ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Η σαρκοπενία, η απώλεια μυϊκού ιστού που προκύπτει ως φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης, ξεκινάει περίπου στη δεκαετία των 40. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το 40% της μυϊκής μάζας εξαφανίζεται στις ηλικίες 40-80.

Αυτή η διαδικασία συμβάλει στη μείωση του μεταβολισμού, αφού οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με το λίπος.

Η τακτική προπόνηση αντοχής ή δύναμης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής σας μάζας.

Μπορείτε μάλιστα να βρείτε μία φίλη με την οποία θα γυμνάζεστε μαζί. Έτσι, θα είστε πιο αφοσιωμένη στον στόχο σας, ενώ επίσης θα βελτιωθεί η διάθεσή σας μόλις συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε η μόνη που αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες.

Σε κάθε περίπτωση, έχετε στο μυαλό σας ότι αν μερικά παραπάνω κιλά δε σας προκαλούν πρόβλημα υγείας, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι απλά ο κύκλος της ζωής.

Διατροφή

Αν είστε σε δίαιτα μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αποστασιοποιηθείτε από τα αμύγδαλα, επειδή είναι πλούσια σε θερμίδες. Όμως, αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, δεν πρέπει να τα απαρνηθείτε.

Oι σημαντικοί αυτοί ξηροί καρποί με τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά και την αίσθηση κορεσμού που προσφέρουν στον οργανισμό είναι ό,τι πρέπει για να χάσετε βάρος με ασφάλεια.

Διατροφικά στοιχεία
Μία μερίδα αμύγδαλα ισοδυναμεί με περίπου 22 ολόκληρους καρπούς. Τα ανάλατα αμύγδαλα έχουν 170 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 15 γραμμάρια λίπους, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου νάτριο. Το ίδιο ποσό αμύγδαλα καβουρδισμένα σε λάδι, έχουν σχεδόν ίση ποσότητα θερμίδων, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φυτικών ινών, αλλά συνολικά έχουν 15,5 γραμμάρια λίπους και 150 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Αίσθηση κορεσμού
Ένα βασικό πλεονέκτημα των αμυγδάλων είναι η δυνατότητά τους να προωθήσουν ένα αίσθημα πληρότητας. Αυτό το αίσθημα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες όλη την ημέρα. Εκτός του ότι είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι η πιο χορταστική θρεπτική ουσία, τα αμύγδαλα περιέχουν έναν ξεχωριστό συνδυασμό λιπαρών οξέων και φυτικών ινών που ικανοποιεί την πείνα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2003 στην «International Journal of Obesity», τα άτομα που συμπλήρωναν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες με αμύγδαλα για μια περίοδο 24 εβδομάδων έχασαν 62% περισσότερο βάρος απ’ ό,τι άτομα που κατανάλωσαν σύνθετες τροφές και υδατάνθρακες.

Επιπλέον οφέλη
Τα αμύγδαλα μπορούν να προσφέρουν και άλλα οφέλη για την απώλεια βάρους που δεν είναι τόσο άμεσα. Για παράδειγμα, αν τα τρώτε ως σνακ καθημερινά, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, λόγω του επιπλέον λιπώδους ιστού στο σώμα τους, που αναγκάζει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα για την άντληση του αίματος σε όλο το σώμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας, νεφρικής ανεπάρκειας, ανεύρυσμα και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Γνωρίστε τα όριά σας
Όπως και με οποιαδήποτε άλλα υγιή τρόφιμα, είναι δυνατόν κανείς να ξεφύγει. Επειδή είναι σχετικά υψηλής θερμιδικής πυκνότητας, αν φάτε πάρα πολλά απ’ αυτά μπορεί να οδηγηθείτε σε αύξηση του σωματικού βάρους και όχι απώλειά του, όπως ήταν ο στόχος. Αξίζει να προσέχετε τι τρώτε και να βάλετε μια μερίδα αμύγδαλα στην καθημερινότητά σας. Πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, θα πρέπει να πάρετε έγκριση από το γιατρό σας.

Διατροφή

Αν βάζαμε δίπλα-δίπλα μισό φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα και μισό φλιτζάνι φρέσκα και μετρούσαμε την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, θα διαπιστώναμε ότι το πρώτο περιέχει 4.7 γρ. φυτικών ινών έναντι του δεύτερου που περιέχει μόλις 1.6 γρ. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (εξού και η καθαρτική τους δράση).

Συγχρόνως, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος (όπως κάνει ένα κοινό γλυκό παρασκεύασμα), άρα καθώς «καίγονται» αργά επιφέρουν το αίσθημα του κορεσμού, ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό και σας βοηθούν να νιώθετε χορτάτη για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 13,000 ενήλικες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν συχνά αποξηραμένα φρούτα παίρνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ζυγίζουν λιγότερο.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Είναι όμως όλα τα ξηρά φρούτα το ίδιο θρεπτικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό και το πεπτικό μας σύστημα;

Η απάντηση είναι όχι. Καλό είναι να αποφεύγετε κάποια που δεν είναι απλώς το φρούτο στην αποξηραμένη του μορφή, αλλά έχουν γευστικές προσθήκες.

Ποια είναι αυτά;

Αυτά που κυκλοφορούν σε ζαχαρωμένη μορφή ή, με άλλα λόγια, είναι καλυμμένα με ζάχαρη, όπως οι φέτες αποξηραμένου ανανά, μάνγκο, μήλου, παπάγιας, φράουλας. Mάλλον πρέπει να τα προτιμήσετε αποκλειστικά στη φρέσκια τους μορφή.

Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγετε τα τσιπς μπανάνας αφού είναι τηγανισμένα σε αμφιβόλου ποιότητας λάδια, αλλά και τα μούρα και βατόμουρα (κρανμπερις), αφού έχουν -εσωτερικά- προσθήκη ζάχαρης προκειμένου να αντισταθμίσει την όξινη τους γεύση (με άλλα λόγια, καλύτερα να προτιμήσετε ένα κανονικό γλυκό).

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν προτιμήσετε τα πιο «φυσικά» ξηρά φρούτα όπως αυτά που προαναφέραμε στην αρχή του άρθρου (σταφίδες, σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες) και πάλι πρέπει να είστε φειδωλή στην κατανάλωση τους, αφού, εκτός από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεύση, είναι αρκετά πλούσια και σε θερμίδες, συγκριτικά με τη φρέσκια τους εκδοχή.

Ενδεικτικά να σας πούμε ότι ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχει 104 θερμίδες και 23 γρ. σάκχαρων ενώ για ένα φλιτζάνι σταφίδες, οι δείκτες των τιμών ανεβαίνουν κατακόρυφα. Στα 116 γρ. σάκχαρα και στις 300, οι θερμίδες!

Με μέτρο λοιπόν!

Διατροφή

Οι καλύτερες πηγές άπαχων πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τα αυγά, τα ψάρια, το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, τα φασόλια και ορισμένα συγκεκριμένα μέρη του χοιρινού και του βόειου κρέατος.

Η άπαχη πρωτεΐνη συνιστάται ιδιαιτέρως ως κατάλληλη τροφή επειδή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και βοηθά στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού για αρκετή ώρα αφότου έχει καταναλωθεί. Υπάρχουν βεβαίως αρκετές παραλλαγές σε κάθε πηγή.

Τα αυγά είναι μία από τις πιο γνωστές άπαχες πρωτεΐνες. Eνα αυγό περιέχει περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι χαμηλό σε λιπαρά. Η περιεκτικότητά του σε λίπος μπορεί να μειωθεί ακόμα πιο πολύ αν κανείς διαχωρίσει το ασπράδι από τον κρόκο και καταναλώσει μόνο το πρώτο. Eνα πρωινό γεύμα από ασπράδια αυγού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, επειδή η πρωτεΐνη βοηθά τον άνθρωπο να μην πεινάει συγκριτικά με άλλα γεύματα που περιέχουν λιγότερη πρωτεΐνη.

Το ψάρι είναι μια άλλη δημοφιλής πηγή άπαχης πρωτεΐνης, που έχει πολλά οφέλη. Ο σολομός, η ρέγκα, ο μπακαλιάρος και ο τόνος περιέχουν γενναιόδωρες ποσότητες πρωτεΐνης. Μια τυπική μερίδα σολομού, για παράδειγμα, έχει περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Εκτός από την πρωτεΐνη, πολλά είδη ψαριών περιέχουν τα φιλικά για την καρδιά ακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πολλοί εμπειρογνώμονες συστήνουν δύο μερίδες την εβδομάδα από τη συγκεκριμένη θετική πηγή πρωτεΐνης.

Κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι τόσο χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες κρέατα που προσφέρουν μια ποικιλία μαγειρικών επιλογών. Το στήθος κοτόπουλο κατά μέσο όρο έχει περίπου 30 γραμμάρια άπαχη πρωτεΐνη. Το μπούτι κοτόπουλου και γαλοπούλας είναι επίσης καλές πηγές πρωτεϊνών αλλά δεν είναι τόσο υγιεινές επιλογές όσο το στήθος.

Το χοιρινό συνιστά μια ακόμα εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μια χοιρινή μπριζόλα γενικά περιέχει περίπου 22 γραμμάρια πρωτεΐνης και μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους. Το χοιρινό φιλέτο είναι μια δημοφιλής επιλογή που έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και παράλληλα είναι πολύ ελαφρύ. Μόλις 120 γρ. χοιρινό φιλέτο έχει κατά μέσο όρο 29 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ενώ το βόειο κρέας περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, πολλά τμήματά του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Ορισμένα κομμάτια όπως η μπριζόλα μπορεί να περιέχουν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης και άλλα μπορεί να περιέχουν διπλάσια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών στο βοδινό κρέας είναι το κόντρα. Είναι το τμήμα που χρησιμοποιείται για να γίνουν τα χάμπουργκερ και διάφορα επεξεργασμένα κρέατα. Όπως είναι αντιληπτό, βεβαίως, δεν είναι το πλέον άπαχο τμήμα του συγκεκριμένου κρέατος.

Υπάρχουν, βεβαίως και άλλες πηγές πρωτεϊνών εκτός από τα αυγά και το κρέας. Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και έρχονται σε μια ευρεία ποικιλία τύπων που χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα. Φασόλια και ρεβίθια περιέχουν 7-14 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα.

medinova.gr/

Διατροφή

Με πρωταγωνιστικό ρόλο στα φρούτα και τα λαχανικά, οι ευεργετικές φυτικές ίνες αποτελούν απαραίτητα στοιχεία της διατροφής και της υγείας μας, που όμως πολλοί δεν λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες.

Με το «μαγικό» ραβδάκι τους, οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος, να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερίνης δεσμεύοντας μεγαλύτερο μέρος της και εμποδίζοντας τον οργανισμό να το απορροφήσει, να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τη διατήρηση της σιλουέτας μας, να αποτρέψουν την εμφάνιση αιμορροΐδων, ενώ δρουν και ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Παρά τα οφέλη τους, όμως, πολλοί άνθρωποι φαίνεται πως δεν τις έχουν εντάξει για τα καλά στη διατροφή τους, αφού οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα και οι άντρες 35 με 40, ποσότητες που οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να φτάσουν, λαμβάνοντας τελικά γύρω στα 15 γραμμάρια. Αν, όμως, εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (κι όχι με πρόσθετες φυτικές ίνες) όπως οι παρακάτω, θα καταφέρετε να φτάσετε τις παραπάνω ποσότητες και να δείτε τις αλλαγές στη γραμμή σας, αλλά και στις επόμενες εξετάσεις αίματος.

Καλαμπόκι: θρεπτικό και… πολύχρωμο

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν την κλασσική κίτρινη έκδοση, το καλαμπόκι όμως μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες, από ροζ μέχρι μπλε και… μαύρο, η καθεμία με το δικό της συνδυασμό αντιοξειδωτικών ουσιών. Αν είστε φίλοι του καλαμποκιού, θυμηθείτε πως μισό φλιτζάνι καλαμπόκι περιέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, ενώ οι σινεφίλ θα ενθουσιαστούν μόλις μάθουν ότι και το ποπ κορν αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με περίπου 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 3 φλιτζάνια (απλώς προτιμήστε το χωρίς βούτυρο και με λιγοστό αλάτι).

Άσπρα φασόλια: ώρα να αγαπήσετε τη φασολάδα

Όχι μόνο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και σίδηρο, αλλά επίσης τα άσπρα φασόλια είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές καλίου (1 φλιτζάνι καλύπτει περίπου το 25% των καθημερινών αναγκών μας σε αυτό το θρεπτικό συστατικό που καταπολεμά την υπέρταση). Για να μην επιβαρύνετε ξαφνικά το έντερό σας αν μέχρι τώρα η διατροφή σας δεν ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες, μην αρχίσετε να καταναλώνετε ξαφνικά πιάτα φασολάδας (και γενικότερα φυτικές ίνες) χωρίς μέτρο, γιατί θα επιβαρύνετε το πεπτικό σας. Προτιμήστε να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψή τους για καλύτερα αποτελέσματα και δοκιμάστε και τα μαύρα φασόλια τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν 15 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά φλιτζάνι. Προσέξτε μόνο, με την αύξηση της κατανάλωσης φασολιών και φυτικών ινών εν γένει, να αυξήσετε και την κατανάλωση νερού.

Αβοκάντο: συνδυασμός φυτικών ινών και ω-3

Αν οι υψηλές του θερμίδες (320 σε ένα μέτριο αβοκάντο) σας κρατούν μακριά του, ίσως το γεγονός ότι οφείλονται σε «καλά» λίπη όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα μονοακόρεστα λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά, σας πείσουν να το καταναλώσετε. Αν όχι, σκεφτείτε ότι η κρεμώδης σάρκα του αβοκάντο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (2 κουταλιές της σούπας αβοκάντο περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια φυτικές ίνες και 1 ολόκληρο φρούτο περίπου 10).

Ζυμαρικά ολικής άλεσης: νόστιμα και πιο υγιεινά από τα παραδοσιακά

Δοκιμάστε να κάνετε μια μικρή αλλαγή στη διατροφή σας και αντί για τα παραδοσιακά ζυμαρικά, προτιμήστε τα ολικής άλεσης. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες της διατροφής σας χωρίς να χάσετε από γεύση, ενώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διαφορετικές γεύσεις και υφές ζυμαρικών, έτσι ώστε να βρείτε αυτή που πραγματικά σας αρέσει. Άλλωστε, οι μικρές αλλαγές είναι αυτές που πολλές φορές κάνουν τη διαφορά.

Καστανό ρύζι: πλούσια διατροφική αξία σε έναν κόκκο

Όσοι μέχρι τώρα ήσασταν φανατικοί του άσπρου ρυζιού, ίσως η διαφορετική υφή και γεύση του καστανού σας εκπλήξει, αξίζει όμως τον κόπο, καταρχάς γιατί ένα φλιτζάνι του ρυζιού αυτού περιέχει 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Πέραν αυτού, ερευνητές του Χάρβαρντ βρήκαν ότι παρ’ όλο που πέντε ή περισσότερες μερίδες άσπρου ρυζιού την εβδομάδα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 17%, προσθέτοντας μία με δύο μερίδες καστανό ρύζι στη διατροφή μας την εβδομάδα, μπορούμε να μειώσουμε τον ίδιο κίνδυνο κατά 11%.

Ενταμάμε: θαυματουργά φασόλια σόγιας

Στην Ελλάδα πολλοί είναι αυτοί που ίσως να μην τα γνωρίζουν, τα φασόλια σόγιας, όμως, γνωστά και ως ενταμάμε, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στην ασιατική κουζίνα, αλλά και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Πρόκειται στην ουσία για άγουρα, βρασμένα φασόλια σόγιας, τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, να φτιάξετε ντιπ κ.ο.κ., προσθέτοντας στη διατροφή σας 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μισό φλιτζάνι, ανάλογα πάντα με τη μάρκα.

Ψωμί ολικής άλεσης: μια πιο υγιεινή βερσιόν του παραδοσιακού ψωμιού

Το άσπρο ψωμί και άλλες επεξεργασμένες τροφές τέτοιου είδους προκύπτουν από άλεσμα, δηλαδή αφαίρεση του εξωτερικού φλοιού του σπόρου, χάνοντας θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Στην ολική άλεση, όμως, το προϊόν διατηρεί τον πλούσιο αυτό φλοιό, υπόκειται σε λιγότερη επεξεργασία και τελικά, το εν λόγω ψωμί, για παράδειγμα, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες από το λευκό. Μια τέτοια αλλαγή στη διατροφή σας θα μπορούσε να είναι τεράστιας σημασίας ως προς την πρόσληψη φυτικών ινών. Δοκιμάστε τη!

Φακές: η… δύναμή σας

Οι πλούσιες σε σίδηρο φακές ίσως αποτελούσαν τον εφιάλτη σας τα παιδικά σας χρόνια, το μικρό αυτό μέλος της οικογένειας των οσπρίων, όμως, είναι τόσο πλούσιο σε φυτικές ίνες, που φτάνει τα 15,6 γραμμάρια σε 1 φλιτζάνι. Πέρα από το σίδηρο και τις φυτικές τους ίνες, οι φακές φημίζονται και για την πρωτεΐνη τους, για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε φυλλικό οξύ κ.λπ.

Μήλα και αχλάδια: οι σύμμαχοι της υγείας σας

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φρούτα που τρώγονται με τη φλούδα τους, έτσι τα μήλα και τα αχλάδια μπαίνουν ψηλά στη λίστα με τα πιο θρεπτικά και πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα – αρκεί να τα καταναλώνετε με τη φλούδα της, αφότου τα πλύνετε καλά. Συγκεκριμένα, ένα μέτριο αχλάδι με τη φλούδα του περιέχει 5,5 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ ένα μετρίου μεγέθους μήλο φτάνει τα 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Αγκινάρα: φουλ σε φυτικές ίνες

Μια βραστή αγκινάρα περιέχει περίπου 10,3 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ από μισό φλιτζάνι καρδιάς αγκινάρας θα λάβετε περίπου 7 γραμμάρια. Συν τοις άλλοις, οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε σιλυμαρίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βελτιώνει την υγεία του ήπατος.

clickatlife.gr

Διατροφή

Βάλτε στη ζωή και στο πιάτο σας το λιναρόσπορο. Το μικροσκοπικό αυτό σποράκι θεωρείται από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ως ένα από τα έξι είδη τροφίμων, που προλαμβάνουν και καταπολεμούν επτά αρρώστιες.

Ταυτόχρονα ομορφαίνει τις γυναίκες χαρίζοντας τους πλούσια κόμη, λαμπερό δέρμα και γερά νύχια. Αμερικανικές επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι η κατανάλωση του ωφελεί την καρδιά, καταπολεμά τον διαβήτη, προστατεύει από τον καρκίνο και τις φλεγμονές, ενισχύει τοανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες η κατανάλωση λιναρόσπορου συνδέεται άμεσα με της μείωση της ολικής χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένης και της LDL (κακή) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Η μάχη κερδίζεται αν καθημερινά στο φαγητό σας προσθέστε μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορου τριμμένου. Πολλοί διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους ασθενείς τους με διαβήτη, να τρώνε καθημερινά λιναρόσπορο.

Μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, έδειξε ότι όσοι διαβητικοί έτρωγαν ψωμί φτιαγμένο από λιναρόσπορο είχαν επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά 28% χαμηλότερα μια ώρα μετά το φαγητό από εκείνους ,που κατανάλωναν ψωμί από αλεύρι σιταριού!

Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιγνάνες (φυτοοιστρογόνα) μέχρι και 800 φορές πάνω από το ποσό που βρέθηκε σε φυτά. Οι λιγνάνες θεωρούνται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως ιδιαίτερα σημαντικά φυσικά προστατευτικά κατά του καρκίνου και κυρίως στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.

Μια από τις τροφές που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι ο λιναρόσπορος, ο οποίος παρέχει ασπίδα προστασίας στους πάσχοντες από φλεγμονώδεις διαταραχές,συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας πάθηση η οποία προκαλεί μεγάλο πόνο . Οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η ευερεθιστότητα και η κατήφεια μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης απαλύνονται από την κατανάλωση λιναρόσπορου.

Μελέτες έχουν δείξει, ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου επηρεάζει θετικά την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει βακτηρίδια και ιούς. Πάντως το μυστικό είναι να ρίχνετε μια κουταλιά λιναρόσπορου σε ό,τι τρώτε π.χ. στη σαλάτα, στο γιαούρτι ή στα δημητριακά πρωινού ή ακόμη και στα φρούτα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του λιναρόσπορου μπορεί να συμβάλλει:

– Στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος Οι διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται στο λιναρόσπορο βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα και ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μίας κουταλιάς της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα βοήθησε σημαντικά άτομα που υπέφεραν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

– Στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος Φαίνεται ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες του λιναρόσπορου συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση σταθερών των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

– Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος Μέσα από μελέτες έχει φανεί ότι το άλφα λινολενικό οξύ του λιναρόσπορου μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές κι έτσι το ανοσοποιητικό να λειτουργεί καλύτερα. Μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου πιθανόν να μπορούσε να βοηθήσει σε αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως για παράδειγμα ρευματοειδή αρθρίτιδα και ψωρίαση. *Πληροφορίες από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής Γ.Δ

Πηγή: newsitamea.gr

awakengr.com

Διατροφή

Τα αποξηραμένα σύκα είναι πολύ θρεπτικά, κάνουν καλό στη σιλουέτα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ είναι το ιδανικό σνακ για όλη τη μέρα.

Ποια είναι όμως η θρεπτική τους αξία;

Περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο Τα σύκα είναι από τις καλύτερες πηγές καλίου, το οποίο κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση και ενισχύει την υγεία των συνδέσμων. Η έλλειψη καλίου συχνά οδηγεί σε μυικές κράμπες, πονοκεφάλους και αδικαιολόγητη ένταση και άγχος.

Μισή κούπα αποξηραμένα σύκα προσφέρουν 300 mg πολύτιμου καλίου. Είναι επίσης πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των οστών. Το μαγνήσιο είναι απαιτούμενο για την αρτηριακή πίεση, το μεταβολισμό και τη διατήρηση της συγκέντρωσης και ηρεμίας του ατόμου.

Μισή κούπα ξερά σύκα περιέχουν το 10% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης μαγνησίου. Μαζί με τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες, τα αποξηραμένα σύκα είναι τέλος τα ξερά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτό το στοιχείο.

Έχουν τέλος, περισσότερο ασβέστιο ακόμη και από το γάλα. Διατηρούν την αλκαλικότητα Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, τα αποξηραμένα σύκα διατηρούν το αλκαλικό περιβάλλον στον οργανισμό και τη μείωση της οξύτητας σε αυτόν, που με τη σειρά της οδηγεί σε πλήθος φλεγμονών.

Η διατήρηση της αλκαλικότητας του σώματος είναι σημαντική καθώς προάγει την ενέργεια και τη γενική υγεία του οργανισμού. Καθαρίζουν τον οργανισμό

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα σύκα, απορροφούν το νερό, τα περιττά στοιχεία, τη χοληστερίνη και το τοξικό λίπος που βρίσκονται στον οργανισμό και βοηθούν στην αποβολή τους από αυτόν, ενισχύοντας ενεργά, τη λειτουργία του εντέρου.

Είναι τα ξηρά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ τα σπόρια τους είναι το πιο δυνατό τους όπλο, στον καθαρισμό του οργανισμού. Έχουν λίγες θερμίδες Τα σύκα είναι τα ξερά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες, ενώ παραμένουν χορταστικά εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γι’ αυτό και δεν θα έχετε την παρόρμηση να φάτε περισσότερα από αυτά που όντως χρειάζεστε για να ικανοποιηθεί η πείνα σας. Κουβαλάτε πάντα μαζί σας μερικά ξηρά σύκα και θα το εκτιμήσετε και εσείς και η παρέα σας όταν θα θερίζει η πείνα και δεν θα υπάρχει ταβέρνα στον ορίζοντα. Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.awakengr.com/apoxiramena-syka-diatrofiko-yperoplo/

Διατροφή

Κοιτάζεσαι στον καθρέπτη, βρίσκεις μικρές ατέλειες που θα ήθελες να διορθώσεις-λίγοι πόντοι λιγότεροι στην περιφέρεια ή λίγο πιο flat κοιλιά; Μετά σκέφτεσαι ότι πλησιάζει Πάσχα κι όλο το σόι θα σε περάσει από κόσκινο από το τι κάνεις στη ζωή σου μέχρι τι φοράς; Πριν βγάλεις εισιτήρια για Περού, σου έχουμε τη λύση: μια δίαιτα βασισμένη στη σούπα που θα σε βοηθήσει να χάσεις το λιγότερο 5 κιλά!

Έχουμε πάρα πολλές φορές ακούσει για τις δίαιτες με σούπες, ενώ έστω και μία φορά στη ζωή μας τις δοκιμάσαμε. Σκεφτήκαμε ότι για να γίνεται τόσες δεκαετίες τόσος ντόρος γύρω από ατές και να υπάρχουν σε τόσες πολλές παραλλαγές κάτι γίνεται. Υπάρχει ψωμί εδώ.

Μετά από πολλά βράδια ψαξίματος σε επιστημονικά site και forum διατροφολογίας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι κατάλληλες αν χρειάζεσαι μια καλή αρχή για να ανέβει το ηθικό σου και να συνεχίσεις μια ισορροπημένη απώλεια βάρους ή για να μπορέσεις σύντομα να μπεις στο αγαπημένο σου τζιν χωρίς να ασφυκτιάς.

Οι δίαιτες με σούπες ανήκουν στην κατηγορία με τα χημικά διαιτολόγια, όπως όλες εκείνες που βοηθούν να χάσεις μεγαλύτερη ποσότητα βάρους από τα 4 κιλά μέσο όρο το μήνα που είναι το συνιστώμενο από τους ειδικούς. Οπότε, εκτός ότι προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα με το χαμηλότερο δυνατό κόπο το συντομότερο, το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύεις πολλά χρήματα σε μετακινήσεις, ραντεβού με γιατρούς και το επιπλέον άγχος ότι είσαι σε μια αυστηρή δίαιτα και έχεις κάπου να λογοδοτήσεις αποτελούν μερικούς από τους κύριους λόγους που τόσα χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή των fad diets-γρήγορες δίαιτες.

Για να είμαστε ειλικρινής, όμως, το διατροφικό πλάνο που θα δεις παρακάτω πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είναι μια μόνιμη λύση που μπορείς να ακολουθείς εσαεί. Είναι ένα πλάνο minimum 7 ημερών που είναι σχεδιασμένο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απώλεια επιπλέον κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ενώ, στην περίπτωση που επιθυμείς να την ακολουθείς για καιρό έχεις τη δυνατότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα αρκεί το ένα από το άλλο να απέχει 2 εβδομάδες και στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα φροντίζεις να μην παρεκλίνεις από ένα σωστό πρότυπο διατροφής γυρνώντας σε καταχρήσεις και τάσεις υπερφαγίας.

Το παρακάτω πλάνο είναι βασισμένο στο λάχανο και τις ευεργετικές διουρητικές του ιδιότητες που θα σε βοηθήσουν να απομακρυνθούν τοξίνες και περιττά κιλά, χαρίζοντας σου ένα αίσθημα ευεξίας. Τη δίαιτα αυτή με τη λαχανόσουπα μπορούν να την ακολουθήσουν άντρες και γυναίκες, ενώ τα κιλά που θα χάσεις κυμαίνονται ανάλογα τον τρόπο ζωής σου-καθιστικός ή αθλητικός και την κατάσταση του μεταβολισμού σου. Δηλαδή αν τσιμπολογάς πράγματα που δεν είναι στη λίστα δεν θα χάσεις 5 κιλά, αλλά λιγότερα. Όπως και αν συνοδέψεις το πρόγραμμα με γυμναστική θα χάσεις παραπάνω από 5 κιλά. Είναι στο χέρι σου το πόσα κι αν είσαι διατεθειμένη έστω και για μερικές ημέρες να κάνεις ορισμένες θυσίες.

Ας ξεκινήσουμε με την αυθεντική συνταγή της λαχανόσουπας

Συστατικά

• 6 μεγάλα πράσινα κρεμμύδια

• 2 πράσινες πιπεριές

• 1 ή 2 κονσέρβες ντομάτας (σε κύβους ή ολόκληρες)

• 3 καρότα

• 1 κιλό μανιτάρια (φρέσκα ή σε κονσέρβα)

• 1 ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό

• 1/2 λάχανο κομμένο στη μέση

• 2 -3 σκελίδες σκόρδο (εναλλακτικά σκόνη σκόρδου)

• 1 ή 2 κύβους ζωμού λαχανικών ή βοδινού (προαιρετικά)

• 1 σφηνάκι ελαιόλαδο (στο εξωτερικό χρησιμοποιούν βούτυρο)

• Χυμός από 1 λεμόνι (ή και περισσότερα ανάλογα το επιθυμητό)

• 12 φλιτζάνια νερό

• Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή κάρυ

Εκτέλεση

• Σοτάρουμε ελαφριά τα κρεμμύδια σε μία μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα με ελάχιστο από το ελαιόλαδο.

• Στη συνέχεια κόβουμε τις πιπεριές, το λάχανο, τα καρότα και τα μανιτάρια σε καρέ και τα προσθέτουμε.

• Μόλις μαραθούν, συμπληρώνουμε με τα 12 φλιτζάνια νερό (είναι περίπου 1,5 λίτρο-το μέτρησα!), το σκόρδο, το μαϊντανό και τις ντομάτες.

• Τώρα, ρίχνουμε μέσα και τον κύβο, ενώ σταδιακά…

Περισσότερα: JoyTv.gr

Διατροφή

Γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά είναι βασικοί πυλώνες μιας υγιεινής διατροφής. Κάποια λαχανικά όμως θεωρούνται… βασιλιάδες χάρη στην υψηλή θρεπτική τους αξία και τα αποδεδειγμένα οφέλη τους στην υγεία.

Ποια είναι;

Αυτά. 10-0.

Σπανάκι

Το φυλλώδες λαχανικό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας χάρη στο εντυπωσιακό διατροφικό του προφίλ. Μια κούπα (30 γρ.) σπανάκι δίνει το 56% της ΣΗΠ από βιταμίνη Α και το 100% της ΣΗΠ Βιταμίνης Κ, με μόλις 7 θερμίδες. Το σπανάκι έχει επίσης αρκετά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Καρότα

Είναι γεμάτα βιταμίνη Α, παρέχοντας το σούπερ ουάου ποσοστό του 428% της ΣΗΠ σε μόλις μια κούπα 128 γραμμαρίων. Είναι πλούσια σε β-καροτίνη, το αντιοξειδωτικό που τους δίνει το πορτοκαλί τους χρώμα και βοηθά μεταξύ άλλων στην πρόληψη καρκίνου. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, K και Κάλιο.

Μπρόκολο

Μυρίζει σαν Διάολος αν το φέρετε ταπεράκι στο γραφείο βρασμένο, όμως είναι ένας σκέτος διατροφικός θησαυρός. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε γλυκοσινολάτες, προστατεύει από τον καρκίνο, ενώ η κατανάλωσή του συνδέεται με πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Πέρα από τις προστατευτικές αυτές ιδιότητές του, το μπρόκολο δίνει το 116% της ΣΗΠ βιταμίνης Κ, 135% βιταμίνης C και καλές ποσότητες μαγγανίου και Καλίου ανά κούπα 91 γραμμαρίων.

Σκόρδο

Με ιστορία αιώνων στην Αρχαία Ιατρική , το μπρόκολο χάρη στην αλισίνη έχει πληθώρα από οφέλη για την υγεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του σταθεροποιεί το ζάχαρο και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Μάλιστα φαίνεται να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τον καρκίνο στο συκώτι.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Ανήκουν στην ίδια «οικογένεια» με το μπρόκολο και άρα έχουν παρόμοια διατροφικά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων είναι πλούσια σε καμπφερόλη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να προλαμβάνει την ζημιά στα κύτταρα. Επίσης, φαίνεται να βοηθούν στην παραγωγή συγκεκριμένων ενζύμων στο σώμα τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση μειώνοντας έτσι το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο. Τέλος, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με κάθε μερίδα 100 γραμμαρίων να δίνει καλές ποσότητες βιταμινών και μετάλων όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το Κάλιο.

Kale

Η «λαχανίδα» θεωρείται το πιο θρεπτικό φυλλώδες λαχανικό. Μια κούπα ωμής λαχανίδας περιέχει πληθώρα βιταμινών Β, Κάλιο, Ασβέστιο και Χαλκό. Επίσης καλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμινών Α, C και Κ. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το Kale, συμβάλει στην καρδιακή υγεία, μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνοντας την «καλή».

Αρακάς

Μια κούπα μαγειρεμένου αρακά περιέχει 9 γραμμάρια φυτικές ίνες, 9 γραμμάρια πρωτεΐνη και βιταμίνες A, C, K, ριφοβλαβίνη, θειαμίνη, νιασίνη και φυλλικό οξύ. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, ο αρακάς βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, έχει αντικαρκινική δράση χάρη στης σαπονίνες, μια ομάδα φυτικών συστατικών τα οποία φαίνεται να μειώνουν το μέγεθος των όγκων καταπολεμώντας τα καρκινικά κύτταρα.

Σέσκουλο

Χαμηλό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, το σέσκουλο έχει μόλις 7 θερμίδες ανά κούπα, όμως δίνει 1 γραμμάριο ινών, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και ικανοποιητές ποσότητες βιταμινών Α, C, K, μαγγανίου και μαγνησίου. Μάλιστα σε έρευνες έχει φανεί πώς μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα που προκαλούνται από τον διαβήτη και προλαμβάνει την βλάβη των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Τζίντζερ

Χρησιμοποιείται για αιώνες ι ως φυτική θεραπεία για τη ναυτία, πλην αυτού όμως το τζίντζερ προσφέρει ένα ελκυστικό «μπουκέτο» από οφέλη: έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Σπαράγγια

Το λαχανικό της άνοιξης αποτελεί ιδανική προσθήκη σε κάθε διατροφή: Μόλις μισή κούπα προσφέρει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ, με την ίδια ποσότητα να παρέχει ικανοποιητικές δόσεις σελήνιου, βιταμίνης Κ, θειαμίνης και ριφοβλαβίνης. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυλλικού οξέως από πηγές όπως τα σπαράγγια μας προστατεύει από ασθένειες και προλαμβάνει τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, σε κάποιες έρευνες τα σπαράγγια φάνηκε να βοηθούν στην μεταβολική λειτουργία του συκωτιού προστατεύοντάς το από τις τοξίνες.

Διατροφή

Μουσταλευριά: Ένας σύμμαχος στη δίαιτα, με πλούσια θρεπτική αξία - Έχει βιταμίνες A, B και C
Ένας διατροφικός θησαυρός.

Ο μούστος είναι ο χυμός των σταφυλιών, πριν από την διαδικασία της ζύμωσης.

Η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς είναι πολύ υψηλή λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.

Συγκεριμένα, ο μούστος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή φυσικών σακχάρων, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να δίνει γρήγορη ενέργεια στον οργανισμό.

Η βιταμίνη Α. σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Μαργαρίτα Μπουλούμπαση στο logodiatrofis.gr, βοηθά στην καλή όραση, ενώ οι ανθοκυανίνες (χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια) δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν τη γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.

Εκτός από την προστατευτική τους δράση για την όραση, οι ανθοκυανίνες μαζί με τις πολυφαινόλες, λόγω των εξαιρετικά αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν τις φλεγμονές, ασκώντας τόσο αντιγηραντική όσο και καρδιοπροστατευτική δράση.

Η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς αυξάνεται όταν της προσθέσουμε κανέλα (η οποία μας βοηθά να βελτιώσουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα), σουσάμι (το οποίο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε) ή και καρύδια (τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β).

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία βελτιώνουν την πνευματική διαύγεια, τη μνήμηκαθώς επίσης σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή του μούστου προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και τους πνεύμονες και ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Η μουσταλευριά δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, και αυτό την καθιστά ιδανικό γλύκισμα για όλους, ακόμη και για όσους βρίσκονται σε δίαιτα.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή