Ιουνίου 27, 2019

Διατροφή

“Αυτός που συμπορεύεται με την ροή του Τάο, αυτός που ακολουθεί τους ρυθμούς του Ουρανού και της Γης, αυτός δε συναντά ποτέ δυσκολίες στο κόσμο”

Στην Κινεζική γλώσσα, το γιν και το γιάνγκ αναφέρονται στην σκιώδη και στην ηλιόλουστη πλευρά μιας κοιλάδας ή πεδιάδας. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Φιλοσοφία, το γιν και το γιάνγκ είναι οι δυο πρωταρχικές κοσμικές αρχές του σύμπαντος.

Το Γιν είναι η παθητική, η θηλυκή αρχή.

Το Γιάνγκ είναι η ενεργός, αρσενική αρχή …θυμίζοντας τη συνένωση Ουρανού και Γαίας.

Ετυμολογικά, οι λέξεις Υιν καί Υανγκ εκφράζουν τη φωτισμένη και σκοτεινή πλαγιά του βουνού. Η έννοια αυτή υπογραμίζει με θαυμάσιο τρόπο τη σχετικότητα των δύο αντιτιθέμενων καταστάσεων:

Από τα πανάρχαια χρόνια της κινέζικης φιλοσοφίας, οι δύο αρχέτυποι πόλοι της φύσης ταυτίστηκαν – πέρα από το φώς και το σκοτάδι – με κάθε μορφής συμπληρωματικές αντιθέσεις… αρσενικό-θηλυκό, θετικό-αρνητικό….

Το Υανγκ αντιπροσωπεύει τη δύναμη, το αρσενικό, τη δημιουργικότητα, τον Ουρανό.

Το Υιν συμβολίζει το σκοτάδι, τη δεκτικότητα, το θηλυκό, την μητέρα, τη Γή….κατά συνέπεια, το Υανγκ συμβολίζει την κίνηση και το Υιν την ακινησία. Το Υιν είναι η ήρεμη διαλογιστική σιωπή του σοφού, το Υανγκ η δυναμική δημιουργική δράση του βασιλιά.

Η σχέση και ο χαρακτήρας των εννοιών Υιν και Υανγκ καθορίστηκαν με το πανάρχαιο κινέζικο σύμβολο Ται-Τσι Του, «το διάγραμμα της υπέρβασης», εκπληκτικό στη σύλληψη και τη λιτότητα του.

Πρόκειται γιά μια συμμετρική διάταξη του σκοτεινού Υιν και του φωτεινού Υανγκ, χωρίς η συμμετρία αυτή να είναι στατική. Είναι μια κυκλική συμμετρία, δυναμική κι αεικίνητη, που υποδηλώνει την αέναη κίνηση του Qi.

Βέβαια την εποχή που ο Λάο Τσέ δίδασκε τα παραπάνω, εδώ στην Ελλάδα, ο Ηράκλειτος πολύ συχνά παρεξηγημένος επανέλαβε τα ίδια περίπου πράγματα. Με την περίφημη φράση του.. «Τα πάντα ρεί» ήρθε σε απόλυτη συμφωνία με τη διατύπωση του Λάο Τσέ για την αέναη μεταλλαγή των πραγμάτων κι ακόμη, όπως ο Κινέζος φιλόσοφος, είπε κι αυτός πως οι μεταβολές ανακυκλώνονται..

Στο Feng Shui βέβαια ..υπάρχει ένας κανόνας… ότι δεν υπάρχει γενικός κανόνας! Η κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετική.

Τώρα…..το διατροφικό σύστημα της μακροβιοτικής δίαιτας χωρίζει τις τροφές σε κατηγορίες, σύμφωνα με τις αρχές του Yin και του Yang.

Υποτίθεται οτι αν ακολουθήσει κάποιος το μακροβιoτικό τρόπο ζωής, θα απολαμβάνει υγεία μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Βασίζεται στη ζεν φιλοσοφία διατροφής και πρακτικά σημαίνει να ζει κανείς σε αρμονία με τη φύση μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου τρόπου ζωής.

Yang τροφές: κρέας, πουλερικά, ψάρι, θαλασσινά, αβγά, σκληρά τυριά, αλάτι.

Yin τροφές: αλκοόλ, τσάι, καφές, ζάχαρη, γάλα, γιαούρτι, βότανα, μπαχαρικά.

Οι τροφές που θεωρείται ότι έχουν ισορροπημένο Yin και Yang αποτελούν τη βάση της μακροβιοτικής διατροφής και είναι τα όσπρια, οι σπόροι, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πηγή έμπνευσης για τη μακροβιοτική αποτέλεσε η αρχαία κινεζική ιατρική, η οποία είχε σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την επιμήκυνσή της. Οι οπαδοί της μακροβιοτικής υποστηρίζουν ότι αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την αρμονική ανάπτυξη του σώματος και του μυαλού, αλλά και την πρόληψη ψυχολογικών δυσκολιών.

Το κλειδί της μακροζωίας ομως.., κρύβεται στην τήρηση του αρχαιοελληνικού ρητού “παν μέτρον άριστον” Οι περισσότεροι, ωστόσο, συμφωνούν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει κανείς τα εκατό είναι η σωστή και πάνω από όλα, ισορροπημένη διατροφή. Και οπως η φιλοσοφία του Ηράκλειτου συνάδει με τη φιλοσοφία του Λάο Τσέ, οπως το Υανγκ αντιπροσωπεύει το (αρσενικό, τη δημιουργικότητα, τον Ουρανό) και το Υιν συμβολίζει τη (δεκτικότητα, το θηλυκό, την μητέρα, τη Γή) συνεπώς συνάδει με τη συνένωση του “Ουρανού και της Γαίας“ ετσι θα μπορούσαμε να πούμε οτι η φιλοσοφία της μακροζοωίας συνάδει με το αρχαιοελληνικό ρητό….Μάλιστα είναι πολύ πιο απλοποιημένο..αν και η χρυσή αυτή φράση «Παν μέτρον άριστον» ήτο εμπνευσμένη εκ του Ουρανού… σύμφωνα με τον Κομφούκιο…

Είναι πλέον κοινό μυστικό πως n κατάσταση της υγείας μας και κατ’ επέκταση το πόσο θα ζήσουμε, εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από την ποιότητα της διατροφής μας. Ήδη, η σχέση της διατροφής με τη μακροζωία έχει επισημανθεί από την αρχαιότητα, με τον Ιπποκράτη να αναφέρει: “οι παχύσαρκοι ταχυθάνατοι εισίν”

Οσο πιο πολύ βαδίσεις τόσο πιο πολύ θα ζήσεις..

Al Zaro

enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Το αντίδοτο της υπέρτασης φαίνεται ότι βρήκαν οι ερευνητές που σκέφτονται να το εισαγάγουν στα αλμυρά τρόφιμα με σκοπό να τα καταστήσουν «ανενεργά» - Τι έδειξαν τα πρώτα πειράματα

Η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας παντζαριών στο πλαίσιο μια διατροφής με πολύ νάτριο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους και δημοσιεύθηκε στο Hypertension.

Ενώ τα ευρήματα σε ζώα μπορεί να μην είναι συμβατά και στους ανθρώπους, οι ερευνητές της νέας αυτής μελέτης ελπίζουν να βρουν ένα νέο εργαλείο που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι διατροφής που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υπέρταση.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρουραίους ευαίσθητους στο αλάτι, δίνοντάς τους αλάτι σε συνδυασμό με μικρές ποσότητες χυμού παντζαριών ή συμπλήρωμα νιτρικών, τα οποία βρίσκονται σε ρίζες και φυλλώδη λαχανικά όπως το παντζάρι, το σπανάκι, το μαρούλι και το σέλινο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο ο χυμός όσο και το συμπλήρωμα νιτρικών αλάτων ήταν περισσότερο από 100 φορές πιο ισχυρό από το κάλιο για την προστασία των πειραματόζωων από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το αλάτι.

«Εάν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αποτυπωθούν και στους ανθρώπους, ενδεχομένως να προσφέρουν μια νέα μέθοδο για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το αλάτι, απλά προσθέτοντας ένα μείγμα νιτρικών σε ορισμένα αλμυρά τρόφιμα», ανέφερε ο Δρ. Theodore W. Kurtz, βασικός συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Η πρότασή μας είναι να προστεθεί μια πολύ μικρή ποσότητα εκχυλίσματος από ένα πλούσιο σε νιτρικό άλας λαχανικό στα προϊόντα που έχουν πολύ αλάτι, όπως οι σάλτσες, για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από την υπέρταση που προκαλείται από αλάτι, χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση του προϊόντος», συμπλήρωσε επίσης ο Δρ. Kurtz. Με απλά λόγια το σκεπτικό των ερευνητών είναι να προσθέτουν και το «αντίδοτο» της υπέρτασης στα ύποπτα για αύξηση της αρτηριακής πίεσης τρόφιμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου τη διπλάσια από τη συνιστώμενη ποσότητα αλατιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η υψηλή κατανάλωση νατρίου και η ανεπαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες υγείας εδώ και πολύ καιρό ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε όχι μόνο λιγότερο αλάτι, αλλά και περισσότερα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο, τα οποία μειώνουν τις επιδράσεις του νατρίου στην καρδιαγγειακή υγεία, με τους περισσότερους, ωστόσο, να μην ακολουθούν πάντοτε αυτές τις συμβουλές.

Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά τα όποια οφέλη τους, τα συμπληρώματα διαιτητικού νιτρικού άλατος όπως αυτά που εντοπίζονται στα παντζάρια, πιθανότατα δεν θα προσφέρουν ποτέ όλα τα οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, όπως η μεσογειακή διατροφή ή η διατροφή DASH για τη μείωση της υπέρτασης, δύο διατροφικές προσεγγίσεις που κατέχουν ξεχωριστή θέση στις πρόσφατες οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

ygeiamou.gr

Διατροφή

Ποιο μπαχαρικό να τρως για να καις τρεις φορές περισσότερο λίπος
Πατούλια Κατερίνα 
Και δεν είναι η κανέλλα!

Ψάχνεις τα superfoods, το καλοκαίρι έρχεται ένα βήμα πιο κοντά κάθε μέρα, έχεις ξεκινήσεις υγιεινή διατροφή και θέλεις απλά ένα boost παραπάνω για να κάψεις λίγο περισσότερο λίπος.

Τι θα έλεγες να βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή μια κουταλιά ενός σούπερ μπαχαρικού που θα σε βοηθήσει να κάψεις μέχρι και τρεις φορές περισσότερο λίπος. Και όχι δεν μιλάμε για την δημοφιλή κανέλλα αλλά για ένα άλλο μπαχαρικό.

Μιλάμε για το κύμινο που σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Shahid Sadoughi στο Ιράν στο πλαίσιο υγιεινής διατροφής των συμμετεχόντων σε έρευνα, εκείνοι που κατανάλωναν καθημερινά 3 γραμμάρια σκόνη από κύμινο, ανακατεμένο σε 150 γραμμάρια γιαουρτιού (οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κατανάλωναν σκέτο γιαούρτι), μείωσαν το ποσοστό σωματικού λίπους τους κατά 14,64% - σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό συγκριτικά με το 4,91% που μείωσαν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στους οποίους δεν δόθηκε κύμινο.

Το κύμινο θεωρείται δίκαια από πολλούς σούπερ τροφή μιας και είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες, που φέρονται να εμποδίζουν την απορρόφηση της κακής χοληστερόλης από το σώμα.

Πώς θα καταναλώσεις κι εσύ το κύμινο;

Στο γιαούρτι.

Πάνω στα ψητά λαχανικά.

Μέσα στο τυλιχτό αντί για κοκκινοπίπερο.

Στη μαγιονέζα για spicy γεύση.

Στο γουακαμόλε για ντιπ στα νάτσος

Στα ρεβύθια

.queen.gr/

Διατροφή

Για την διατήρηση της φυσικής κατάστασης ή για την αύξηση της μυϊκής ενδυνάμωσης είναι σημαντικές δυο παράμετροι. Πρώτον, η προπόνηση με ασκήσεις σχεδιασμένες για το χτίσιμο μυών και την καύση λίπους και δεύτερον η διατροφή είναι εξίσου σημαντική για την μυϊκή ενδυνάμωση.

Ποιες όμως είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να οικοδομήσεις ένα υγιές και δυνατό σώμα, χωρίς περιττό λίπος;

Βρώμη

Εξαιτίας του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη και της ελάχιστης επεξεργασίας της η βρώμη, προσφέρει θρεπτικά συστατικά και ίνες που αφομοιώνονται σχετικά αργά από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να μειώνουν το αίσθημα πείνας και να εμποδίζουν την υπερφαγία. Ως συνέπεια, η βρώμη είναι ιδανική για απώλεια λίπους και για την διατήρηση των μυών.

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των μυών, την υγεία των οστών και τη διατήρηση του βάρους. Το κοτόπουλο όπως και η γαλοπούλα, είναι ιδανικές τροφές για την αύξηση της μυϊκής μάζας καθώς προσφέρουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, με ελάχιστο λίπος.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια εκτός από πλούσια σε βιταμίνη C, είναι η καλύτερη τροφή πριν την άσκηση καθώς βοηθούν σημαντικά στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος. Ακόμη, μπορούν να αυξήσουν την αντοχή και προσφέρουν ενέργεια με λίγες θερμίδες.

Μήλα

Μια ακόμη ιδέα για σνακ πριν την προπόνηση, είναι τα μήλα. Πρόκειται για έναν υδατάνθρακα, χαμηλό σε θερμίδες που βοηθά στην καύση λίπους και στην μείωση της μυϊκής κόπωσης. Σύμφωνα με μελέτες, οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα μήλα συμβάλλουν κατά πολύ στην αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Σπανάκι

Το σπανάκι έχει αποδειχθεί ότι θωρακίζει τον οργανισμό από πολλές παθήσεις. Ακόμη, αυτή η σούπερ τροφή περιέχει φυτοεκστεροειδή που συμβάλλουν στην αύξηση των μυών έως και 20%!

Κινόα

Μια ακόμη υπερτροφή, που αφομοιώνεται αργά από το πεπτικό σύστημα και βοηθά στην κατασκευή μυών, είναι η κινόα. Πλούσια σε πρωτεΐνη και απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, η κινόα, αποτελεί μια εξαιρετική τροφή για μυϊκή ενδυνάμωση και διατήρηση του βάρους.

Αυγά

Τα αυγά εξαιρετικά θρεπτικά και πλούσια σε πρωτεΐνη, είναι ίσως η καλύτερη τροφή για όσους επιθυμούν να αυξήσουν τα επίπεδα μυϊκής μάζας στο σώμα τους, χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία τους. Τα αυγά περιέχουν τα λεγόμενα καλά λιπαρά, που ενισχύουν την ανάπτυξη των μυών αλλά και την αντοχή.

Τυρί cottage

Το cottage cheese είναι μια καθαρά άπαχη πηγή πρωτεΐνης με ελάχιστες θερμίδες. Η καζεΐνη που περιέχει, είναι μια πρωτεΐνη αργής πέψης, ιδανική για τη συντήρηση των μυών. Ακόμη, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, ασβεστίου και άλλων σημαντικών θρεπτικών ουσιών.

.govastileto.gr

Διατροφή

Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Κίστος – Λαδανιά – Κουνούκλα – Cistus incanus
Κατά την μυθολογία λέγεται ότι έγινε ένα συμβούλιο πάνω στον Όλυμπο όπου οι Θεοί καθόρισαν ποια φυτά θα είναι θεραπευτικά. Οι θεοί όρισαν ότι η Λαδανιά θα θεραπεύει τους πολεμιστές που πληγώθηκαν στη μάχη. Αυτό ενόχλησε τις θεές, επειδή ήταν σίγουρες ότι το φυτό με τα λεπτά ρόδινα άνθη θα ήταν καταλληλότερο για την ομορφιά - εσωτερικά και εξωτερικά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στον Κίστο δόθηκαν και οι δύο ιδιότητες, θεραπευτική και καλλυντική.
Ο πρώτος λαός που προχώρησε στην συλλογής της ρητίνης του κίστου ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Το χρησιμοποιούσαν στην ταρίχευση (στις μούμιες) και το έκαιγαν σαν λιβάνι στους ναούς.
Στον Μινωϊκό πολιτισμό υπάρχουν ενδείξεις χρήσης του ως καλλυντικό και θεραπευτικό, ενώ αναφορές υπάρχουν και στον Ηρόδοτο.

Ο Κίστος έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιασδήποτε φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών καθώς επίσης και υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα. Ο βλαστός και τα φύλλα περιέχουν βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη, το λάδανο.

Στη ρητίνη του κιστού περιέχονται οργανικές ενώσεις που ονομάζονται λαμβανικά διτερπένια, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και κυτταροστατική δράση (εμποδίζουν δηλαδή τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τελικά αποτρέπουν τη δημιουργία όγκων).

Θεραπευτικές ιδιότητες:
Το τσάι της λαδανιάς είναι τρείς φορές πιο υγειές από όσο το πράσινο τσάι.
Προστατεύει την καρδιά 4 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό 20 φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών.
Αποτοξινώνει τα βαριά τοξικά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων ,των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντολογικής μόλυνσης.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό ,βοηθάει τις μυκητισιακές μολύνσεις όπως την κάντιντα και άλλες μορφές ,το κολοβακτηρίδιο, και το ελικοβαχτήριο του πυλωρού και βελτιώνει την ευαίσθητη ισορροπία των χρήσιμων βακτηρίων στο έντερο την βαχτηριακή πανίδα. Για προβλήματα στα ούλα κάνουμε γαργάρες και πίνουμε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Είναι αποτελεσματικό για τους ιούς της γρίπης όπως των πτηνών.

Ανακουφίζει σε προβλήματα του στομάχου, του εντέρου και δρα κατά της παχυσαρκίας. Είναι καταπραϋντικό, στυπτικό, σπασμολυτικό, κατά της αϋπνίας, ελαττώνει τα συμπτώματα της βρογχίτιδας, και είναι αναλγητικό. Είναι καλό να χρησιμοποιείται προληπτικά για την αποφυγή κρυολογήματος και άλλων ασθενειών.

Ο θάμνος Λαδανιά-Κίστος έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιασδήποτε φυτό στην Ευρώπη, με την εκπληκτική ιδιότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και υψηλή αντιοξειδωτική δράση.


Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.
Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.

togiatrosofi.gr/

Διατροφή

Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη αποτελούν βασικό κομμάτι μιας διατροφής για απώλεια βάρους.

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φτωχές σε υδατάνθρακες ήταν πάντα πολύ δημοφιλείς καθώς είναι πολύ αποτελεσματικές.

Οι περισσότερες δίαιτες περιλαμβάνουν πρωτεϊνούχες τροφές καθώς χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να μεταβολιστούν.

Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες κατά την επεξεργασία τους κι έτσι σε βοηθούν να αδυνατίσεις.

Επιπλέον, ο μεγαλύτερος χρόνος πέψης σημαίνει επίσης πως είσαι για περισσότερες ώρες χορτάτη, κάτι που δεν ισχύει όταν τρως λιπαρές τροφές και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν ένα από τα τρία πιο βασικά μακροθρεπτικά συστατικά των τροφών. Συμβάλλουν στο να έχουμε ένα καλό μυϊκό σύστημα, να κρατάμε τον μεταβολισμό μας σε καλή κατάσταση και βοηθούν τον οργανισμό μας να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Ας δούμε τις παρακάτω 10 πρωτεϊνούχες τροφές που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος:

1. Tόνος

2. Άπαχο στήθος κοτόπουλου

Είναι η πρώτη επιλογή για να χάσεις γρήγορα και εύκολα κιλά. Λίγες θερμίδες και σε κρατάει χορτάτη μέσα στην ημέρα.

3. Σολωμός

Ο σολομός είναι γεμάτος ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν να διατηρηθεί η όρεξή σου υπό έλεγχο.

4. Γαλοπούλα

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι από τις πιο δημοφιλείς τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.

5. Αυγά

Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σου! Για μόλις 140 θερμίδες, 2 μεγάλα αυγά παράσχουν 14 γραμμάρια πρωτεΐνης.

6. Φακές

Τα όσπρια αποτελούν καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, ενώ οι φακές φαίνεται να βγαίνουν… νικητές ανάμεσά τους, με 18 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα μαγειρεμένο φλιτζάνι.

7. Γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι μεταξύ άλλων είναι και καλή πηγή βιταμίνης Β12 και πρωτεΐνης, ενώ η γεύση του είναι ασυναγώνιστη.

8. Λευκό τυρί τύπου cottage

Σίγουρα, δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το ελληνικό γιαούρτι. Αλλά ένα μπολ με τυρί cottage δίνει περισσότερες πρωτεΐνες - 28 g έναντι 24 g - για μόλις 163 θερμίδες.

9. Ενταμάμε

Το ενταμάμε είναι ουσιαστικά τα άγουρα φασόλια σόγιας, τα οποία βράζονται ή μαγειρεύονται στον ατμό και σερβίρονται με λίγο θαλασσινό αλάτι. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.

10. Τόφου

Σου λείπει ένα κομματάκι φέτας με το φαγητό σου για νοστιμιά; Βάλε στο πιάτο σου τόφου. Παρασκευάζεται από γάλα σόγιας, παρόμοια με το τυρί, και πλησιάζει πολύ στη γεύση του, χαρίζοντάς σου ταυτόχρονα 8 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100 γραμμάρια τόφου.

Διατροφή

Αμαμηλίδα το κατεξοχήν βότανο για κιρσούς, ευρυαγγείες και αιμορροΐδες

το κατ΄εξοχήν βότανο για κιρσούς, ευρυαγγείες και αιμορροΐδες
οι τανίνες της και
τα πτητικά της έλαια-που είναι και τα κύρια ενεργά συστατικά της αμαμηλίδας- λειτουργούν ως αγγειοσυσπαστικά περιορίζοντας τις μικρές αραχνοειδείς φλέβες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος…

σύμφωνα με πολλούς ερευνητές η αμαμηλίς ενισχύει τις φλέβες και δρα ως αντιφλεγμονώδες και
χάρη στις τανίνες της και τη στυπτική τους δράση βοηθά στη συστολή των φλεβών και
αποτελεί τη βάση των περισσότερων θεραπειών για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες…
τα κρύα δε επιθέματα της Hamamelis virginiana σε συνδυασμό με έγχυμα αχιλλείας είναι πολύ χρήσιμα για τη θεραπεία και των κιρσών και των ευρυαγγειών…

αμαμηλίς λοιπόν και…, ο φλοιός, τα φύλλα…και τα κλαδιά της αμαμηλίδας είναι πλούσια
σε ταννίνες…
σε κατεχίνες….
σε φλαβονοειδή….
σε αιθέρια έλαια -στα φύλλα-…
σε χολίνη…
σε σαπωνίνες….
με τις ταννίνες και τα πτητικά έλαια να είναι τα κύρια ενεργά συστατικά της….και….

όλα αυτά μαζί να προσδίδουν στην αμαμηλίδα….
αντιοξειδωτικές…
αντισηπτικές…
καταπραϋντικές…
στυπτικές….
αντιβακτιριακές…
αντιφλεγμονώδεις…
επουλωτικές…
αιμοστατικές….και…
τονωτικές ιδιότητες….
έτσι η αμαμηλίς είναι ένα πολύτιμο φυτό για τον έλεγχο
τόσο της εσωτερικής όσο και…
της εξωτερικής αιμορραγίας….
είναι πολύτιμη για όσους πάσχουν

από πονοκεφάλους…
σμηγματορροϊκή δερματίτιδα -μια κατάσταση που προκαλεί πιτυρίδα-
φλεγμονές του στόματος και του λαιμού…
φλεβίτιδες….
κιρσούς…
χιονίστρες-πρήξιμο των χεριών και των ποδιών λόγω της έκθεσής τους στο κρύο και στην υγρασία-
εγκαύματα- η αμαμηλίς είχε χρησιμοποιηθεί ιστορικά ως μια γενική θεραπεία από τους περισσότερους ανθρώπους για τα εγκαύματα και για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος-
τσιμπήματα εντόμων….
φλεγμονώδη οιδήματα…
κακώσεις…
δυσεντερίες…
διάρροιες….
εμμηνορροϊκές αιμορραγίες-από τα ιδανικότερα βότανα για την καταστολή της ακατάσχετης ροής της περιόδου-
ρινορραγίες…
εκδορές και κοψίματα όπως από ξυραφάκια

-παρατηρούμε τους κουρείς από πολύ παλιά να
χρησιμοποιούν την αμαμηλίδα για όταν…
κοβόταν κάποιος στην διάρκεια του κουρέματος ή του ξυρίσματος
διότι
η αμαμηλίς βοηθούσε στο να μην δημιουργηθεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων στο σημείο της κοπής και
να μην δημιουργηθεί μόλυνση στο συγκεκριμένο σημείο-επίσης

η αμαμηλίς ως ένα εξαιρετικό
στυπτικό
τονωτικό και
καθαριστικό του προσώπου χρησιμοποιείται για
να μειώσει τις σακούλες κάτω από τα μάτια
να μειώσει το πρήξιμο του δέρματος
να μειώσει το μέγεθος των ανοικτών πόρων σε
όλους τους τύπους δέρματος
να βελτιώσει την υφή του δέρματος και να
θεραπεύσει τυχόν ατέλειές του όπως….

πανάδες…
μπαλώματα…
ακμή…

ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ακμής είναι και
το ταμπονάρισμα με απόσταγμα αμαμηλίδας των σημείων του δέρματος που υποφέρουν από ακμή…χάρη σε όλα αυτά η αμαμηλίς
είναι ένα πολύτιμο συστατικό των προϊόντων για τη φυσική φροντίδα του δέρματος και των προϊόντων αντιγήρανσης…
είναι δηλαδή μια
γενική θεραπεία των περισσοτέρων φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος
το κρύο δε αφέψημα από τον φλοιό της χρησιμοποιείται για πλύσεις των ματιών που πάσχουν από επεπιφυκίτιδα…
εκεί όμως που έκανε και κάνει θαύματα η αμαμηλίς είναι
στην θεραπεία των αιμορροΐδων…
οι περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση της αμαμηλίδας για τη θεραπεία των αιμορροΐδων…
η αμαμηλίς χρησιμοποιείτε για αυτή την θεραπεία εδώ και πολλές γενιές χάρη
στις πολύτιμες ιδιοτήτές της…

ο τρόπος είναι τοπικά επιθέματα πολλές φορές την ημέρα:

α) με αποστάγματος αμαμηλίδας…
β) επάλειψη με αλοιφή αμαμηλίδας…
επίσης
γ) υπάρχουν και μικρά μαξιλαράκια εμποτισμένα με αμαμελίδα άκρως
ανακουφιστικά και θεραπευτικά…
σε μία έρευνα δε που πραγματοποιήθηκε στο βιοϊατρικό ινστιτούτο της Βαρκελώνης παρατηρήθηκε το εξής σημαντικό…
η αμαμηλίς….
παρεμπόδιζε τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του καρκίνου του παχέος εντέρου…
~~~~~~~~~~~~~~~~~
και…

επισημάνσεις:
α) η αμαμηλίς όπως και όλα τα βότανα πρέπει να χρησιμοποιείτε – πάντα -με τη δέουσα προσοχή…
β) η αμαμηλίς είναι πολύ καλά ανεκτή από τους περισσότερους ανθρώπους…
γ) οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν αμαμηλίδα…

amamilida-to-katexohin-votano-gia-kirsous-evriangies-ke-emorroidesποιά είναι όμως η αμαμηλίς;
είναι ένα μικρό δέντρο με ύψος 1,5 το πολύ μέτρα….
ονομάστηκε αμαμηλίς από την ομοιότητά της με την μηλιά…
το λατινικό της όνομα…
Hamamelis…

και περιλαμβάνει τέσσερα είδη από τα οποία τα δύο
1) η hamamelis virginiana και
2) η hamamelis vernalis είναι αυτοφυή της Βόρειο-Ανατολικής Αμερικής…
όπου…
οι ιθαγενείς γνώριζαν από πολύ παλιά
τη θεραπευτική της αξία
από αυτούς
την γνώρισαν και οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι τον 18ο αιώνα που άρχισαν να χρησιμοποιούν το φυτό ως
κατάπλασμα για τις φλεγμονές και τους ερεθισμούς….

έτσι η φήμη της ως ισχυρότατου στυπτικό φυτού εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη και πέραν αυτής….
ώστε
σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι να χρησιμοποιούν το απόσταγμα αμαμηλίδας για τις περισσότερες δερματικές παθήσεις και τις αιμορροΐδες…

τα άλλα δύο είδη
3) η hamamelis mollis είναι αυτοφυές της Κίνας και
4) η hamamelis japonica της ευρύτερης περιοχής της Ασίας συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας…
στην Ελλάδα υπάρχουν τα είδη:
Hamamelis virginiana…
Hamamelis japonica….και….
Hamamelis japonica arborea….
η hamamelis japonica arborea εμφανίστηκε στην περιοχή της Ευρώπης περίπου το 1862 και…

από τότε έγινε ένα από τα αγαπημένα της δενδρύλια με πανέμορφα κίτρινα άνθη σε….
σχήμα λεπτής τιράντας…..που…
περικλείουν κάλυκες με κατακόκκινο σαν αίμα χρώμα…..
οι αμαμηλίδες είναι φυτά χειμωνιάτικα….
ανθίζουν εκεί γύρω στα Χριστούγεννα…
έχουν εντυπωσιακή παρουσία….και…
λεπτό φίνο άρωμα το οποίο πλημμυρίζει τον αέρα χωρίς να φοβούνται παγωνιές και χιόνια!!!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Πηγή: botanologia.blogspot.gr

.proionta-tis-fisis.com

Διατροφή

Η αυξημένη χοληστερόλη του αίματος θεωρείται ένας από τους κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Η χοληστερόλη χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: την «κακή» (LDL) και την «καλή» (HDL). Υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξηθούν, τότε γίνεται εναπόθεση της στα τοιχώματα των αγγείων, γεγονός που έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Με απλές όμως αλλαγές στον τρόπο ζωής και με αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί κάποιος να δει μείωση της LDL χοληστερόλης μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Καταναλώστε υγιή λιπαρά. Μπορεί παλαιότερα να πιστεύατε πως η κατανάλωση αυγών και θαλασσινών θα αυξήσουν τη χοληστερόλη, πλέον όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τι σημαίνει αυτό; Εάν έχετε αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης θα πρέπει να αποφεύγετε τα trans λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε όλα τα έτοιμα φαγητά και θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που υπάρχουν στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Επίσης χρειάζεται να μειώσετε τα λιπαρά που υπάρχουν σε όλα τα έλαια φυτικής προέλευσης εκτός από το ελαιόλαδο και το λάδι κανόλα, ενώ θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων όπως το ελαιόλαδο και να καταναλώνετε 2 με 3 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια.

Να τρώτε μικρά γεύματα. Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν μικρά γεύματα, 4 με 5 την ημέρα εμφάνισαν μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης η κατανάλωση μικρών γευμάτων μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 10-20%.

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και ωμά ή βρασμένα λαχανικά. Η κατανάλωση και των δυο πρέπει να περιλαμβάνει 5 μερίδες σε καθημερινή βάση. Τα όσπρια επιτρέπονται όλα και θα πρέπει να τα καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Όσο αφορά τα δημητριακά προτιμήστε τα ολικής άλεσης, όπως το μαύρο ψωμί και το καστανό ρύζι.

Διαβάστε εδώ: 6 ροφήματα που πρέπει να πίνετε το πρωί για να χάσετε τα περιττά κιλά

Να πίνετε χυμό πορτοκάλι. Δυο ποτήρια χυμό πορτοκαλιού κάθε πρωί αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την κακή χοληστερόλη. Το πορτοκάλι συμβάλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι να μην προσθέτετε ζάχαρη και να επιλέγετε πάντα φρέσκο χυμό.

Καταναλώστε φυτοστερόλες. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας η προσθήκη 2 γραμμαρίων φυτικών στερολών μπορεί να μειώσει την LDL-χοληστερόλης κατά 10-15%. Οι φυτοστερόλες είναι φυσικά συστατικά των φυτικών ελαίων, των δημητριακών, των ξηρών καρπών και ορισμένων λαχανικών και φρούτων. Ωστόσο επειδή η πρόσληψη τους μέσω της διατροφής είναι χαμηλή προτείνεται η κατανάλωση τροφίμων εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες όπως το γάλα ή το γιαούρτι.

Μειώστε το βάρος σας. Εάν έχετε παραπάνω κιλά και θέλετε αν ρίξετε τα επίπεδα χολητερόλης στο αίμα, τότε είναι σημαντικό να χάσετε βάρος, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή.

Να ασκήστε καθημερινά. Η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη προκειμένου ο οργανισμός να παραμείνει υγιής. Είναι επίσης γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την καλή χοληστερόλη ενώ ακόμα και το περπάτημα υψηλής έντασης έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Διατροφή

Πολλές φορές έχετε απολαύσει ένα ωραίο δείπνο αλλά σας προκάλεσε δυσπεψία τη νύχτα ή παλινδρόμηση. Ποσοστό 60% του ενήλικου πληθυσμού των Η.Π.Α. παρουσιάζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση. Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη αίσθηση, ωστόσο υπάρχει και μια φυσική θεραπεία που θα σας καταπλήξει.

Φυσικά, το καλύτερο είναι να αποφεύγετε τροφές που προκαλούν δυσπεψία, ωστόσο όλοι μας είμαστε επιρρεπείς σε απολαύσεις που μπορεί να μας προκαλέσουν δυσπεψία.

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι πάσχουν από γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει να αποφεύγουν τα παρακάτω τρόφιμα, ποτά και συνήθειες του τρόπου ζωής:

προϊόντα καπνού και νικοτίνης
τσίχλα και σκληρές καραμέλες (τα είδη αυτά αυξάνουν την ποσότητα του αέρα καταπίνουμε, η οποία οδηγεί σε παλινδρόμηση)
σνακ αργά τη νύχτα και ύπνο αμέσως μετά το φαγητό
σφιχτά ρούχα
μεγάλα γεύματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας (καλύτερα μικρότερα γεύματα για καλύτερη πέψη)

Το επιπλέον βάρος (το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης γαστροεισοφαγικής παλινδρόμησης)

λιπαρά ή τηγανητά γεύματα
μέντα / δυόσμο
λάδια
σοκολάτα
γρήγορο φαγητό
εσπεριδοειδή όπως γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια και ανανά
καφέ
τσάι
αναψυκτικά με καφεΐνη
πικάντικα ή όξινα τρόφιμα
αλκοόλ
επεξεργασμένα κρέατα


Ίσως νομίζετε ότι μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις τροφές, ωστόσο, το κλειδί είναι η συχνότητα κατανάλωσης αυτών των τροφών. Φροντίστε να έχετε μια ολοκληρωμένη διατροφή, κατά προτίμηση με όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και προσπαθήστε να καταναλώσετε τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω ελάχιστες φορές.

Σκεφθείτε λοιπόν, τι μπορεί να συμβεί εάν καταναλώσετε το αγαπημένο σας πιάτο και καταλήξετε με γαστροεισφοαγική παλινδρόμηση!

Ευτυχώς, υπάρχει ένα “χρυσό ρόφημα” που μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα και να ξυπνήσετε αναζωογονημένοι το επόμενο πρωί!

Θα χρειαστείτε ορισμένα συνηθισμένα συστατικά για αυτό το θαύμα: κουρκουμά, τζίντζερ, γάλα καρύδας, μέλι και μαύρο πιπέρι. Αυτό το ποτό βελτιώνει την πέψη ενώ ανακουφίζει από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την παλινδρόμηση.

Όλα αυτά τα συστατικά παρέχουν εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, και όταν συνδυάζονται, τα αποτελέσματα αυξάνονται κατακόρυφα.

Ας δούμε μερικά από τα οφέλη του κουρκουμά:

Διευκολύνει τον πόνο που προκαλεί η αρθρίτιδα λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.
Βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος.
Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος
Καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα και αποτρέπει τα έλκη
Μειώνει τον πόνο και τον πυρετό
Εμποδίζει ακόμη και αναστρέφει τον καρκίνο, σε ορισμένες περιπτώσεις
Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
Προάγει την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς
Το γάλα καρύδας, ένα άλλο συστατικό αυτού του ροφήματος, παρέχει υγιείς πηγές λίπους και επενδύει τον οισοφάγο για να ανακουφίσει τον πόνο και την ταλαιπωρία από την παλινδρόμηση.

Το μαύρο πιπέρι ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα και την απορρόφηση της κουρκουμίνης, κύριου συστατικού του κουρκουμά.

Το μέλι, που χρησιμοποιείται αιώνες για ποικίλες ασθένειες, περιέχει σημαντικά αμινοξέα, ένζυμα, ανόργανα άλατα και βιταμίνες που βοηθούν στην πέψη και ανακουφίζουν από την αίσθηση καύσου που σχετίζεται με την παλινδρόμηση.

ΣΥΝΤΑΓΗ:

Συστατικά:

– Δύο φλιτζάνια γάλα καρύδας

– Ένα κ.γ. κουρκουμά

– Ένα κομμάτι φρέσκιας ρίζας τζίντζερ ή ένα κ.γ. σκόνη τζίντζερ

– ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι

– Μια κ.σ. μέλι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά εκτός από το μέλι σε ένα μπολ. Προσθέστε το μίγμα σε μια κατσαρόλα και θερμαίνετε μέχρι να έρθει σε βρασμό. Μειώστε τη θερμότητα αφήστε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε το μέλι και απολαύστε όσο το είναι ζεστό πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι!


Έτσι, αντί να φορτώσετε τον οργανισμό με χάπια ή άλλες συμβατικές θεραπείες για παλινδρόμηση, δοκιμάστε αυτό το εύκολο ρόφημα πριν πάτε για ύπνο για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.
Η φύση παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε καλά και να θεραπεύσουμε τον οργανισμό μας από επιλογές του τρόπου ζωής – ενώ τα περισσότερα συστατικά που αναφέρονται τα έχουμε στο σπίτι μας!

Απολαύστε τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι, για να χωνέψετε λίγο πριν κοιμηθείτε. Στη συνέχεια, όταν ξυπνήσετε το πρωί, θα δείτε ότι δεν θα νιώθετε καμία δυσφορία και κανέναν πόνο – θα αισθάνεστε φυσικά αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

naturalsoul.gr

Διατροφή

Είναι μία από τις υπερτροφές που παράγει η ελληνική γη και παρέχει πλειάδα θρεπτικών συστατικών. Διόλου τυχαία την έχουν αποκαλέσει «μαύρο χρυσό».

Η κορινθιακή σταφίδα ως προϊόν σταφιδοποίησης (μετατροπής δηλαδή, του σταφυλιού σε σταφίδα) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και μικροθρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέρος των φυτικών ινών της σταφίδας αφορά τις λεγόμενες φρουκτάνες, πρεβιοτικά με θετική επίδραση σε πολλούς δείκτες υγείας.

Ως πρεβιοτικό καθορίζεται κάθε άπεπτο διατροφικό συστατικό που επηρεάζει ευεργετικά τη χλωρίδα του παχέος εντέρου, με το να προάγει επιλεκτικά την ανάπτυξη και/ή τη δράση ενός ή μίας ομάδας βακτηρίων, τα οποία αποδεδειγμένα βελτιώνουν την υγεία του οργανισμού. Φανταστείτε πως κάθε φορά που καταναλώνετε κορινθιακή σταφίδα, τρέφετε τα καλά βακτήρια του εντέρου σας.

Για ένα κιλό σταφίδας απαιτούνται περίπου τρία κιλά σταφυλιών τα οποία υπόκεινται σε ξήρανση, κυρίως στον ήλιο και χωρίς τη χρήση προσθέτων.

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε σάκχαρα και, επομένως, σε άμεσης μορφής ενέργεια αποτελεί τη βασική αιτία ταύτισης της σταφίδας με θερμαντική τροφή, απαραίτητη συντροφιά κάθε ορειβάτη.

Στο παρελθόν, αυτό το χαρακτηριστικό της βρέθηκε στο επίκεντρο διαφημιστική καμπάνιας που προσδιόριζε την κορινθιακή σταφίδα ως εναλλακτική πρόταση για το σχολικό κολατσιό.

Το θρεπτικό στοιχείο που δεσπόζει στην κορινθιακή σταφίδα είναι σίγουρα το κάλιο, ενώ οι πιο πρόσφατες αναλύσεις υποδεικνύουν πως αξιοσημείωτο είναι το περιεχόμενό της σε αντιοξειδωτικά (βανιλλικό οξύ, γαλλικό οξύ, καφεϊκό οξύ, κερκετίνη, ανθοκυανίνες κ.α.) αλλά και σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1,Β2, Β6, C, παρ’ ότι πρόκειται για αποξηραμένο φρούτο.

Δύο κουταλιές της σούπας κορινθιακή σταφίδα ισοδυναμούν με μια μικρομερίδα φρούτου και στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής πρέπει να καταναλώνουμε μία ποικιλία τριών μικρομερίδων φρούτων ημερησίως (μία μικρομερίδα φρούτου ισούται με ένα μήλο, μισό αχλάδι, ένα μικρό πορτοκάλι κ.λπ.) όπως αναφέρουν οι διαιτολόγοι Κωνσταντίνος Ξένος και Αστερία Σταματάκη στο βιβλίο τους «Γνωρίστε τα ελληνικά super foods».

Ευεργετικά οφέλη – Εντυπωσιακά επιστημονικά στοιχεία

Μελέτη επιστημόνων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που διερεύνησε τη δράση ειδικού εκχυλίσματος της κορινθιακής σταφίδας σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το εκχύλισμα είχε σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και κυτταροπροστατευτικές επιδράσεις.

Η υψηλή περιεκτικότητα της κορινθιακής σταφίδας σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει (η επιστημονική τους ονομασία είναι βιοδιαθέσιμα), φαίνεται να αποτελεί τη βασική αιτία αυτών των θετικών επιδράσεων.

Άλλωστε η αντιοξειδωτική δράση της κορινθιακής σταφίδας έχει πιστοποιηθεί με αναλύσεις Ελλήνων επιστημόνων και στο παρελθόν.

Η επίδραση ειδικού εκχυλίσματος κορινθιακής σταφίδας έχει διερευνηθεί εργαστηριακά και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του στομάχου (AGS) με ανάλογα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Άλλη μελέτη σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι η κορινθιακή σταφίδα (που αντικατέστησε δύο μικρομερίδες άλλων φρούτων του διαιτολογίου) βοηθά στη ρύθμιση της διαστολικής (μικρής) πίεσης αυτών των ατόμων και μάλιστα χωρίς να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας, όπως θα περιμέναμε λόγω των αυξημένων σακχάρων που εμπεριέχει η σταφίδα. Κρίνεται, λοιπόν, ασφαλής και γι’ αυτό το ιδιαίτερο γκρουπ ασθενών.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι πολύ πρόσφατα δεδομένα αναδεικνύουν την κορινθιακή σταφίδα ως όπλο και κατά της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του συκωτιού, μιας κατάστασης που ο λαός αναφέρει ως «λίπος στο συκώτι».

Πηγή: Γνωρίστε τα ελληνικά super foods, Κωνσταντίνος Ξένος & Αστερία Σταματάκη, εκδόσεις Διόπτρα

/ygeiamou.gr

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή