Ιουνίου 27, 2019

Διατροφή

Οι μπάμιες είναι ένα λαχανικό που ευδοκιμεί τους ζεστούς μήνες και είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και φυτικών ινών. Περιέχει μάλιστα ένα χαρακτηριστικό χυμό, ο οποίος χρησιμοποιείται για να “δέσει” τις σάλτσες. Οι μπάμιες είναι πολύ δημοφιλείς στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, σε μερικά σημεία της Αφρικής καθώς και στη Μέση Ανατολή, την Καραϊβική και τη Νότια Αμερική.

Θεωρείται πολύ σημαντικό σε διάφορες χώρες, κυρίως για τη διατροφική της αξία και επειδή πολλά μέρη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, του ανθού, των ριζών και των σπόρων. Η γεύση της είναι απαλή αλλά έχει μια μοναδική υφή που μοιάζει με ροδάκινο στην αίσθηση στο περίβλημά της και μικρούς σπόρους στο εσωτερικό της. Οι μπάμιες μας παρέχουν επίσης ένα μεγάλο εύρος οφελών για τον οργανισμό μας.

Χαρακτηριστικά της μπάμιας
Είναι πράσινη, με σχήμα που μοιάζει με δάχτυλο και ανήκει στην κατηγορία των λαχανικών. Προσφέρει πλούσιες φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Τα θρεπτικά συστατικά της παρέχουν καλή υγεία της καρδιάς και ενισχύουν τα οστά παρέχοντας επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες. Η μπάμια πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό μέρος και να διατηρείται έως 4 ημέρες σε πλαστική συσκευασία. Όσοι λαμβάνουν αγωγή για θρόμβωση, δεν θα πρέπει να τρώνε συχνά μπάμιες καθώς η βιταμίνη Κ επηρεάζει τη δράση του φαρμάκου.

Θρέψη
Σύμφωνα με το U.S. Department of Agriculture (USDA) National Nutrient Database, μια κούπα φρέσκες μπάμιες που ζυγίζουν περίπου 100γρ. περιέχουν:

– 33 θερμίδες

– 1.93 g πρωτεΐνης

– 0.19 g λίπους

– 3.2 g φυτικές ίνες

– 1.48 g ζάχαρη

– 31.3 milligrams βιταμίνη Κ

– 299 mg κάλιο

– 7 mg νάτριο

– 23 mg βιταμίνη C

– 57 mg μαγνήσιο

– 82 mg ασβέστιο

– 0.215 mg βιταμίνη B6

– 36 mcg βιταμίνη A

Οι μπάμιες περιέχουν επίσης σίδηρο και φώσφορο. Επιπλέον οι μπάμιες είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ενώ οι ρίζες της περιέχουν ολιγομερή κατεχίνες και βλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις πιθανότητες της εμφάνισης του καρκίνου.

Τα οφέλη που μας προσφέρουν οι μπάμιες
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών, όπως για παράδειγμα διαβήτης και καρδιολογικά προβλήματα. Η κατανάλωση της μπάμιας, θεωρείται επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης καθώς απομακρύνει τις τοξίνες του στομαχιού.

Καρκίνος
Η λεκτίνη είναι ένα είδος πρωτεΐνης το οποίο βρίσκεται στις μπάμιες, τα φιστίκια και τα φασόλια. Η λεκτίνη της μπάμιας χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα ανθρώπινα κύτταρα από τον καρκίνο του μαστού. Η θεραπεία, μείωσε την εμφάνιση των καρκινικών κυττάρων κατά 63% ενώ όλο και περισσότερες έρευνες εμφανίζονται για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη της στον τομέα αυτό. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καρκίνου και μη επαρκούς κατανάλωσης μπάμιας, καθώς αυτό οδηγεί σε μεταβολές του DNA, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός
Η μπάμια είναι σημαντική για να αποφευχθούν σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χαμηλά επίπεδα φολικού οξέως, το οποίο μας παρέχουν οι μπάμιες, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη διακοπή της κύησης και την εμφάνιση διάφορων ασθενειών.

Διαβήτης
Το 2011, ερευνητές δημιούργησαν μια πούδρα από τις ρίζες του φυτού για να θεραπεύσουν ποντίκια που είχαν διαβήτη. Τα ποντίκια εμφάνισαν μείωση της γλυκόζης στο αίμα και λιγότερα επίπεδα λίπους.

Καρδιά
Σύμφωνα με το American Heart Association (AHA), λαμβάνοντας τροφές υψηλές σε ίνες μπορούν να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Γυναίκες ηλικίας 19 με 30 ετών θα έπρεπε να καταναλώνουν τουλάχιστον 28 γρ. φυτικών ινών την ημέρα ενώ οι άντρες χρειάζονται 33.6 γρ. Οι μπάμιες επιδρούν ευεργετικά και στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών όπως για παράδειγμα οστεοπόρωση και προβλήματα με το στομάχι.

Διατροφή

Ιδανικό σαν ζεστό ή κρύο ρόφημα, στον καφέ και σε smoothies ή πουτίγκες.

Αν και το όνομά του θα μπορούσε να είναι λίγο παραπλανητικό, το γάλα κάνναβης είναι απολύτως νόμιμο, για να μην αναφέρουμε ότι είναι υγιεινό και είναι μια εναλλακτική λύση για χορτοφάγους και μη.

Το γάλα από σπόρους κάνναβης είναι ένα γευστικό και εύπεπτο ρόφημα με μια χαρακτηριστική γεύση καρυδιού. Είναι πλούσιο σε φυσικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και σε σίδηρο, έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Τα οφέλη για τον οργανισμό μας:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
# Κάνει, υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια
# Κάνει ισχυρή και υγιή την καρδιά
# Αυξάνει τη διανοητική ικανότητα

Το μειονέκτημα του γάλακτος αυτού είναι η χαμηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είναι καλύτερα να ψάξετε για άγλυκο γάλα κάνναβης, εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνες Α και D.

Δεν περιέχει γλουτένη, λακτόζη και ζάχαρη. Ιδανικό σαν ζεστό ή κρύο ρόφημα, στον καφέ και σε smoothies ή πουτίγκες.

 

Διατροφή

Αρχαγγελική: ο πιο γυναικείος θάμνος

Πρόκειται για ένα πολυετές φυτό με πολλά φύλλα και άνθη λευκά, με απόχρωση πράσινη ή γαλαζωπή, με πολύτιμες ιδιότητες για τις γυναίκες που υποφέρουν από προεμμηνορρυσιακά προβλήματα.

Ο Τζον Πάρκινσον στο βιβλίο «paradise in Sole» (1629) βάζει την αρχαγγελική στην κορυφή των φαρμακευτικών φυτών.

Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης πιστεύεται ότι η αρχαγγελική προστατεύει από τις μεταδοτικές αρρώστιες.

Που τη βρίσκουμε: μπορούμε να την κόψουμε τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για να πάρουμε τις ρίζες της πλάι στα ρυάκια όπου φυτρώνει η άγρια, ή να φυτέψουμε μια σε μεγάλη γλάστρα στη βεράντα μας.

Ή μπορούμε να αγοράσουμε τις ρίζες της από τα ειδικευμένα φαρμακεία και τους βοτανοπώλες. Αν μαζέψουμε ρίζες, καλό είναι να βρούμε πολλά φυτά και να τα ξεράνουμε. Αν οι ρίζες είναι παχιές, τις κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια. Αν τις βάλουμε σε αεροστεγές δοχείο διατηρούνται χρόνια.

Δραστικές ουσίες: η ρίζα της αρχαγγελικής περιέχει: αιθέριο λάδι, κουμαρίνη, τερτίνη, φελλανδρένιο, οργανικά οξέα. Οι σπόροι της περιέχουν φουρανοκουμαρίνες, ιμπερατορίνη.

Οι δραστικές ουσίες της διαλύονται σε νερό και σε οινόπνευμα. Αλλά όταν έχουν αποξηραθεί τα φύλλα και τα λουλούδια της αρχαγγελικής χάνουν τις ιδιότητές τους. Μόνο η ρίζα της διατηρεί τις δραστικές ουσίες, ακόμα και αποξηραμένη.

Ιδιότητες – ενδείξεις:

• Τονωτική (σε γενική κόπωση, σε ατονία του πεπτικού συστήματος, σε αναιμία και σε ανεπάρκεια του συκωτιού) αλλά και σε μελαγχολία.

• Ορεκτική – χωνευτική, διευκολύνει την πέψη λιπαρών τροφών, σταματάει την ξινίλα του στομαχιού.

• Σπασμολυτική, καταπολεμά τους σπασμούς του στομάχου και του εντέρου, την αεροφαγία, τους τυμπανισμούς της κοιλιάς από αέρια, σταματάει το ρέψιμο, τους σπαστικούς εμετούς και τις ημικρανίες.

• Διουρητική – εφιδρωτική

• Εμμηναγωγική, μαλακώνει τους πόνους των εμμήνων, περιορίζει τη λευκόρροια.

• Αποχρεμπτική, διευκολύνει τον βήχα, τονώνει τον βλεννογόνο υμένα των βρόγχων σε χρόνιες βρογχίτιδες, πλευρίτιδα, κρυολόγημα.

• Καρδιοτονωτική, τονώνει τους μυς της καρδιάς, γι’ αυτό και συνιστάται σε αθλητές και σε μαθητές πριν τις εξετάσεις.

• Καταπραϋντική σε γαστρική οξύτητα, κολίτιδα, άσθμα.

• Επουλωτική, αφού το αφέψημα φρέσκων φύλλων σε επιθέματα επουλώνει τις πληγές και το αφέψημα της ρίζας αναπλάθει κατεστραμμένους ιστούς.

• Τέλος, χρησιμοποιείται ως αντίδοτο σε δηλητηρίαση από κώνειο, μπελαντόνα ή σκυλοβότανο.

Πώς χρησιμοποιείται:
Σε όλες τις περιπτώσεις βράζουμε ένα κουταλάκι ρίζες ή σπόρους για κάθε φλιτζάνι νερό και αφού το αφήσουμε για 10-15 λεπτά σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι μετά το φαγητό, 1-2 φορές κάθε μέρα.

Ή μπορούμε να χρησιμοποιούμε αιθέριο έλαιο αρχαγγελικής πίνοντας 20 σταγόνες σε νερό, πριν το φαγητό.

Σε ρευματισμούς, αρθριτικά, δερματοπαθήσεις και σε θλάσεις μυών, χρησιμοποιείται εξωτερικά, με επιθέματα και με εντριβές (σε μορφή πομάδας ή επαλείψεις με βάμμα.

Αν προσθέσουμε κοτσάνια ή ρίζα αρχαγγελικής στο μπάνιο, ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματισμών και ξεκουράζει τα τεντωμένα νεύρα (το ίδιο πετυχαίνει και το ποδόλουτρο).

Προφυλάξεις:
Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να έχει άσχημη επίδραση στην πίεση, στην καρδιά και στην αναπνοή. Γι΄αυτό να εφαρμόζετε ακριβώς τις δόσεις, να πίνετε αφέψημα μόνο για δυο εβδομάδες και να κάνετε άλλες τόσες διακοπή. Και το μπάνιο ή ποδόλουτρο με αρχαγγελική δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από 3 λεπτά για να μην ερεθίσει το δέρμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο χυμός της και κάθε υγρό με αρχαγγελική δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τα μάτια.

Διατροφή

Φρούτα με κουκούτσι -Τα απίστευτα οφέλη στην υγεία μας σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Ξέρουμε ήδη ότι τα φρούτα κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας.

Τα περισσότερα από τα ζουμερά, χυμώδη φρούτα έχουν πολλά οφέλη στον οργανισμό μας, για τα οποία έχουμε ήδη μιλήσει.

Η κατηγορία όμως των stone fruits ή αλλιώς των φρούτων με κουκούτσι δεν γνωρίζαμε ότι μας κάνει τόσο καλό και μάλιστα έχει μερικά πολύ σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, μάνγκο κ.α. αποτελούν μερικά από τα καλοκαιρινά φρούτα που έχουν στο κέντρο της σάρκας τους ένα κουκούτσι.

Συνήθως είναι ζουμερά, γλυκά και περιέχουν αρκετό νερό.

Αυτά τα φρούτα με τα ζωηρά χρώματα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα, είναι πλούσια με φυτοθρεπτικά συστατικά που πολεμούν τις λοιμώξεις, προστατεύουν την υγεία μας ενώ αντιμετωπίζουν τα σημάδια της γήρανσης.

Ακόμη, δίνουν στα φρούτα τα φανταχτερά τους χρώματα, όπως το πορτοκαλί, το κίτρινο και το κόκκινο.

Τα φρούτα αυτά είναι γλυκά αλλά είναι χαμηλά σε θερμίδες. Μπορούν να σε βοηθήσουν έτσι να διατηρήσεις το βάρος σου ή να χάσεις περιττά κιλά προσθέτοντάς τα στη διατροφή σου.

Ακόμη, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, που σε χορταίνουν και κρατούν το βάρος σου υπό έλεγχο. Βελτιώνουν την χοληστερόλη ενώ μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με το American Heart Association.

Τα βερίκοκα και τα μάνγκο διαθέτουν Β-Καροτίνη, μια μορφή της βιταμίνης Α που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών.

Τα κεράσια και τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή που μάχονται τις ασθένειες και βρίσκονται σε σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά. Αυτά προσφέρουν προστασία ενάντια στον καρκίνο, στην καρδιαγγειακή νόσο, στον διαβήτη και στην γνωστική εξασθένηση.

Τέλος, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C που βοηθά στην αντιμετώπιση της κυτταρικής βλάβης και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου.

.bovary.gr

Διατροφή

Η ομορφιά ξεκινά από τη διατροφή μας 

Μέρα με τη μέρα το πρόσωπο μας μοιάζει να χάνει το νεανικό φυσικό του γέμισμα, ενώ η όψη της επιδερμίδας χάνει σταδιακά τον όγκο, την σφριγηλότητα και την πυκνότητα της.

Ενα από τα πρώτα πράγματα που συνειδητοποιεί μια γυναίκα καθώς διανύει τη δεκαετία που αρχίζει με τον αριθμό «3» είναι ότι δεν θα έχει για πάντα τη νεανική όψη με την οποία είχε συνηθίσει να αντικρίζει το είδωλο της στον καθρέφτη.

Σημάδια, λεπτές γραμμές, αλλά και πιο βαθιές ρυτίδες. Το να έρχεσαι αντιμέτωπη με τον χρόνο, έναν αντίπαλο που ούτως ή άλλως δεν μπορείς να νικήσεις (παρά μόνο να καθυστερήσεις) δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Την ίδια ώρα, ο τρόπος ζωής μας έχει επιβαρυνθεί από παράγοντες όπως το άγχος, τους γρήγορους ρυθμούς, την ψυχολογική και σωματική κούραση και βέβαια τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Όλα αυτά, είναι αυτονόητο, έχουν επίδραση (και όχι θετική), στην επιδερμίδα μας που καθημερινά ταλαιπωρείται.

Το μυστικό για να έχεις πάντα νεανική εμφάνιση δεν κρύβεται σε ακριβά καλλυντικά, αλλά στο τι τρως, πόσο καλά κοιμάσαι, αν ασκείσαι, και αν ενυδατώνεσαι επαρκώς.

Η επιδερμίδα μετά τα 30 χρειάζεται πλέον ειδική μεταχείριση, προκειμένου να τη διατηρήσεις όσο περισσότερο γίνεται νεανική και λαμπερή.

Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό και παρακάτω θα δούμε τις τροφές που χαρίζουν νεανικό και όμορφο δέρμα:

1. Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι γεμάτες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας και της ευλυγισίας του δέρματος.

2. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης του δέρματος.

3. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβανόλες, τα βοηθούν στο να διατηρείται το δέρμα παχύ και πιο ενυδατωμένο.

4. Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

Το χρώμα τους υποδηλώνει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία έχει δύο βασικές λειτουργίες στο δέρμα: την ανανέωση των κυττάρων και την προστασία από σημάδια ακμής. Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως η «βιταμίνη της ομορφιάς».

5. Αμύγδαλα

Μια χούφτα αμύγδαλα καθημερινά αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε, ενός από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά για την υγεία του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ενυδάτωση, ειδικά σε όσους έχουν ξηρό δέρμα.

6. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι μπορεί να αποδειχθεί σε ένα μαγικό φίλτρο για το δέρμα. Βοηθά στην καταπολέμιση της φλεγμονής, στην επιβράδυνση της βλάβης του DNA και προλαμβάνει τις κακές συνέπειες των ηλιακών ακτίνων.

7. Κεφίρ

Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό της επιδερμίδας, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη (Β6), που επιταχύνει την ανάπλαση της επιδερμίδας, η βιοτίνη (Β7), που αντιμετωπίζει την ακμή και το έκζεμα, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, που καθυστερούν τα σημάδια του χρόνου, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

8. Acai berry

Το Acai Berry είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξιδωτικά στον κόσμο. Το Acai Berry περιέχει περισσότερο από δέκα φορές παραπάνω αντιοξιδωτικά από τα κόκκινα σταφύλια και τη μύρττιλλο. Αυτά τα μούρα έχουν βιταμίνες Α, C και Ε, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση της επιδερμίδας.

bovary.gr

 

Διατροφή

Η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και τη νεότητα της επιδερμίδας μας και όλα δείχνουν ως υπαίτιο το κολλαγόνο, σύμφωνα με την ολιστική διατροφολόγο Krista Goncalves. Tο κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη η οποία διασφαλίζει τη σφριγηλότητα και τη φυσική ελαστικότητα της επιδερμίδας μας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά είδη κολλαγόνου, ο οργανισμός μας αποτελείται από το κολλαγόνο τύπου 1, 2 και 3. Με το πέρασμα των χρόνων, παράγουμε λιγότερο κολλαγόνο κάτι που οδηγεί στο γήρας της επιδερμίδας και του οργανισμού μας. Δεν είναι τυχαίο που η αγορά έχει κατακλυστεί από συμπληρώματα κολλαγόνου, όμως θα έπρεπε ίσως να αναρωτηθούμε αν θα ήταν ωφέλιμο να στραφούμε πρώτα στις τροφές που περιέχουν κολλαγόνο ή βοηθούν τον οργανισμό μας να το δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Carrie Gabriel, τροφές, όπως ο ζωμός κρέατος περιέχουν ένα είδος κολλαγόνου το οποίο είναι άμεσα αξιοποιήσιμο από τον οργανισμό μας, καθιστώντας το αρκετά πιο ωφέλιμο από τα αντίστοιχα συμπληρώματα. Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι η πιο υγιής λύση για την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού μας.

Επιπλέον, καθώς τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής για κολλαγόνο έχουν αμφίβολα αποτελέσματα, η λήψη του μέσω των φυσικών τροφών, είναι ο πιο εγγυημένος τρόπος για να παρατείνουμε τη ζωή των κυττάρων που μας χαρίζουν αίσθηση και όψη νεότητας. Η βρώση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο, βοηθά ακόμη στην ενίσχυση των αμινοξέων, τα οποία χρειάζεται η επιδερμίδα μας για τη διατήρηση της υγείας της. Οι παρακάτω τροφές, είναι πλούσιες σε κολλαγόνο και μπορείτε να τις εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα για την ενίσχυση του κολλαγόνου στον οργανισμό σας.

1. Ζωμός
Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές η οποία θεωρείται πλούσια σε κολλαγόνο και έχει περάσει από γενιά σε γενιά είναι ο ζωμός κρέατος. Μάλιστα, θεωρείται ότι κατά τη διάρκεια του βρασμού των οστών, γίνεται έκλυση κολλαγόνου στο μείγμα, καθώς τα οστά είναι πλούσια σε συνδετικούς ιστούς και περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο, γλυκοζαμίνες, αμινοξέα και άλλα εξίσου σημαντικά συστατικά.

2. Ψάρια και οστρακοειδή
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το κολλαγόνο που προέρχεται από τα θαλασσινά, απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό μας ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μέρη του ψαριού που έχουν το περισσότερο κολλαγόνο είναι συνήθως αυτά που αποφεύγουμε (ή δεν μπορούμε) να φάμε, δηλαδή το κεφάλι, τα μάτια και τα λέπια.

3. Ασπράδι αυγού
Μπορεί τα ασπράδια αυγών να μην περιέχουν συνδετικούς ιστούς είναι όμως πλούσια σε προλίνες, δηλαδή ένα από τα δύο αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την παραγωγή κολλαγόνου.

4. Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και το λάιμ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου.

5. Μούρα
Τα μούρα και τα βατόμουρα δεν είναι μόνο πλούσια σε βιταμίνη C (περισσότερη από όση μας προσφέρουν τα εσπεριδοειδή) αλλά μας παρέχουν πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τη φθορά που προκαλείται από την περιβαλλοντική μόλυνση.

6. Τροπικά φρούτα
Το μάνγκο, το ακτινίδιο, ο ανανάς και η γκουάβα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό μας.

7. Σκόρδο
Το σκόρδο δεν προσθέτει μόνο νοστιμιά στα φαγητά μας αλλά και μερικά ακόμη σημαντικά συστατικά ώστε να βοηθήσει τον οργανισμό μας να παράξει κολλαγόνο και να διατηρήσει την καλή του λειτουργία και τη νεότητά του.

8. Φυλλώδη λαχανικά
Έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές όπως το σπανάκι που είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη βοηθούν τον οργανισμό μας να δημιουργήσει κολλαγόνο.

9. Φασόλια
Τα φασόλια είναι πλούσια σε αμινοξέα και στοιχεία που ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου.

10. Κάσιους
Τα κάσιους αποτελούν το ιδανικό σνακ το οποίο εκτός από γευστικό, είναι πλούσιο σε αμινοξέα και χαρίζει στον οργανισμό μας όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να δημιουργήσει κολλαγόνο.

11. Ντομάτες
Μια μέτρια ντομάτα περιέχει έως και το 30% των συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας για το κολλαγόνο καθώς επίσης και λυκοπένιο το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

12. Πιπεριές
Οι πιπεριές, εκτός από βιταμίνη C είναι πλούσιες και σε καψαϊκίνη η οποία καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης του οργανισμού μας.

Διατροφή

Ας ασχοληθούμε με τα απίστευτα οφέλη της κόκκινης καυτερής πιπεριάς, το γνωστό μας τσίλι ή πιπέρι καγιέν!!!

Το καγιέν γνωστό μας και ως Capsicum είναι ένα εξαιρετικό καρύκευμα με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας…
από την υπέρταση και τον καρκίνο, την αρθρίτιδα και τις λοιμώξεις, το πιπέρι καγιέν θεραπεύει ένα πλήθος παθήσεων όπως

την καούρα
το παραλήρημα
τον τρόμο
την ουρική αρθρίτιδα
την παράλυση
τον πυρετό
τον μετεωρισμό
τον πονόλαιμο
τη δυσπεψία
τις αιμορροΐδες
την βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία στις γυναίκες- μηνορραγία ή βαριά περίοδος
τη ναυτία
την αμυγδαλίτιδα
την οστρακιά και
τη διφθερίτιδα…
και
το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε εμείς για να καρπωθούμε τα οφέλη του είναι η προσθήκη του στην καθημερινή μας διατροφή
και
να αποστηθίσουμε κάποια από τα βασικότερα οφέλη του για την υγεία μας
όπως ότι

1) διεγείρει την παραγωγή σάλιου

2) ωφελεί την πέψη

3) συντελεί στη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής υγείας

4) προστατεύει την ερυθρότητα που προέρχεται από τον ερεθισμό του δέρματος

5) προστατεύει από τις στομαχικές διαταραχές,

τη διάρροια
τα έλκη
τον πονόλαιμο
τον σπασμωδικό και ερεθιστικό βήχα…
6) βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές καθώς
σταματήσει το σχηματισμό των όγκων των πνευμόνων που προκαλείται από τον καπνό

7) υποστηρίζει την απώλεια βάρους βοηθώντας τον οργανισμό να κάψει μεγάλες ποσότητες λιπών…

8) διατηρεί τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά επίπεδα

9) προωθεί την υγεία της καρδιάς

10) είναι ισχυρό διεγερτικό, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και μεταφέρει το αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος και με τον τρόπο αυτό εξισορροπεί την κυκλοφορία

11) έχει αιμοστατική δράση και σταματά την αιμορραγία αμέσως…

12) βοηθά στην αποσυμφόρηση της μύτης και στη ρευστοποίηση της βλέννας

13) βοηθά στη μείωση της αθηροσκλήρωσης, ενθαρρύνει την ινωδολυτική-θρομβολυτική δράση μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου…

14) ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης

15) εμποδίσει αποτελεσματικά το σχηματισμό των μυκητιακών παθογόνων Phomopsis και Colletotrichum…

16) προλαμβάνει την ημικρανία και τον πονοκέφαλο

17) βοηθάει στην ανακούφιση από τις αλλεργίες…

18) παίζει σημαντικότατο ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας…
παρένθεση:- σε συνδυασμό με το χυμό λεμονιού και το μέλι, το πιπέρι καγιέν είναι ένα εξαιρετικό ποτό το πρωί για τη συνολική αποτοξίνωση του σώματός μας

19) προσφέρει ανακούφιση τις πονεμένες αρθρώσεις

20) καταπραΰνει τον πόνο των δοντιών και των ούλων…

21) είναι εξαιρετικό συντηρητικό και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων από βακτήρια…

Πηγή: proionta-tis-fisis.com
via noyspsixikaisoma.com

Διατροφή

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βρίσκεται στο έδαφος και η περιεκτικότητα των τροφών σε αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του εδάφους στο οποίο καλλιεργούνται.

Εκτιμάται ότι μισό έως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο εμφανίζουν έλλειψη σε σελήνιο.

Ημερήσια πρόσληψη & δράση
Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα σεληνίου. Η ελάχιστη συνιστώμενη πρόσληψη για τους ενήλικες μέσω της διατροφής είναι τα 55 μικρογραμμάρια (mcg).

Από την άλλη, η υπερφόρτωση του οργανισμού με σελήνιο (της τάξεως των 400 μικρογραμμαρίων ημερησίως) έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθεί μέσω της διατροφής, ιδίως για όσους καταναλώνουν κυρίως επεξεργασμένα τρόφιμα, αφού το σελήνιο καταστρέφεται κατά την επεξεργασία των τροφών.

Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει συνδεθεί με την αυξημένη προστασία από καρκίνο και σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, ενώ συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του θυρεοειδούς αδένα. Η αντιοξειδωτική του δράση ενισχύεται όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε.

Πού θα το βρείτε
Καλές πηγές σεληνίου αποτελούν οι εξής τροφές:

- καρύδια Βραζιλίας (περίπου 70-90 mcg ανά καρπό)

- αβγά

- σαρδέλες

- σολομός

- σπόροι Chia

- ηλιόσποροι

- κοτόπουλο

- γαλοπούλα

- αρνίσιο ή μοσχαρίσιο συκώτι

- μανιτάρια

Τα επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό μπορούν να διαπιστωθούν με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης ή ανάλυσης ούρων.

Διατροφή


Αφού είμαστε ό,τι τρώμε, τότε γιατί να μην βάλουμε στη διατροφή μας τις τροφές που κατά τους ειδικούς θα μας χαρίσουν ωραίο δέρμα και πιο λαμπερό πρόσωπο;

Πορτοκάλια
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C παρουσιάζουν λιγότερες ρυτίδες και λιγότερη ξηρότητα στο δέρμα, λόγω ηλικίας σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν. Εκτός από τα πορτοκάλια, οι πιπεριές, οι φράουλες, τα ακτινίδια, το ρόδι, το γκρέιπφρουτ αποτελούν πολύ καλές πηγές βιταμίνης C.

Σολομός
Ο σολομός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που καταπραΰνουν τη φλεγμονή, σύμφωνα με τον Joshua Zeichner, M.D. και διευθυντή της κοσμητικής και κλινικής έρευνας στη δερματολογία στο Νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Τα ελεύθερα καλά λιπαρά του οδηγούν σε υγιή κύτταρα και βοηθούν στην ενίσχυση της ενυδάτωσης του δέρματος, κρατώντας τους ερεθισμούς μακριά.
Πράσινο τσάι
Περιέχει πολυφαινόλες που το καθιστούν αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό για την καταπολέμηση της ακμής, όπως αναφέρει η Καλλιρόη Παπαντωνίου, αισθητικός δερματολόγος. Είναι ιδανικό για τη θεραπεία ουλών και κοκκινίλων, διώχνει τις τοξίνες και κρατά το δέρμα απαλό. Ακόμη, η βιταμίνη Κ στο πράσινο τσάι βοηθά στην τόνωση του κάτω μέρους των ματιών, διώχνοντας τους μαύρους κύκλους, οπότε μπορείτε να βάζετε χρησιμοποιημένα φακελάκια με τσάι στο ψυγείο και να τα αξιοποιείτε για τη θεραπεία ματιών.

Ντομάτες
Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τη βλαβερή UV ακτινοβολία, σύμφωνα με τον Joshua Zeichner, κάτι που χρειαζόμαστε καθημερινά. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 5 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας καθημερινά, παρουσίαζαν κατά 33% περισσότερη προστασία απέναντι σε εγκαύματα από τον ήλιο.

Καρότα
Το λαχανικό αυτό είναι πορτοκαλί χάρη στα υψηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης που αποτελεί πρόδρομο της βιταμίνης Α, που αποτελεί μια μορφή του κύριου ενεργού συστατικού Ρετινόλη-Α. Η βιταμίνη αυτή φαίνεται πως μειώνει την παραγωγή σμήγματος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθά και σε περιπτώσεις ψωρίασης.

Αβοκάντο
Υπάρχει λόγος που τα αβοκάντο είναι δημοφιλές συστατικό σε πολλές μάσκες προσώπου. Ο λόγος είναι ότι διεισδύουν πολύ βαθιά στα κύτταρα, αποτελώντας έναν νόστιμο τρόπο να πάρουμε μια δόση από βιταμίνες Α, D, E, καλά λιπαρά και φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως αναφέρει η κ. Παπαντωνίου.

Ελαιόλαδο
Περίπου το 75% των λιπαρών στο ελαιόλαδο είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορεί να παίζουν ρόλο στη διατήρησή της νεότητας, όπως αναφέρει η Marie Jhin, M.D., πιστοποιημένη δερματολόγος και συγγραφέας του «Asian Beauty Secrets». Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο θα μπορούσαν επίσης να καταστείλουν τη δράση των ελευθέρων ριζών.

Καρύδια
Τα καρύδια δίνουν ώθηση στην παραγωγή κολλαγόνου και είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως αναφέρει η κ. Παπαντωνίου. Για όσους δεν γνωρίζουν, το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος, αποτρέποντας την πλαδαρότητα, αφήνοντας το δέρμα σας νεανικό και όμορφο. Πέραν τούτου, τα ωμέγα-3 βοηθούν στη μείωση του στρες ενώ ταυτόχρονα κάνουν καλό στην καρδιά, οπότε με ένα σμπάρο… πολλά τρυγόνια.

Λαχανίδα

Διατροφή

Συνδυασμοί τροφίμων με προστιθέμενη αξία στο ρυθμό των καύσεων, στον έλεγχο της πείνας, στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού, στη μείωση του σωματικού λίπους.


1. Αβγό ποσέ + ντομάτα + παξιμάδι κρίθινο
Δυναμικό πρωινό ξεκίνημα Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρέχει υψηλότερο κορεσμό της πείνας και ενέργεια που διαρκεί.

2. Βρώμη + γάλα + αμύγδαλα + ξερά φρούτα
Εξαιρετικό πρωινό γεύμα Ενισχύει τη θρεπτική πληρότητα και τη διατροφική αξία των επιμέρους τροφίμων, επιβραδύνει τη στομαχική κένωση και το ρυθμό απελευθέρωσης ενέργειας.

3. Γιαούρτι στραγγιστό + φράουλες + στέβια
Εύκολο και γρήγορο σνακ. Ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό, καταπολεμά τη νευρικότητα, συμβάλλει στην προστασία της μυϊκής μάζας.

4. Κρέας + μουστάρδα + μπαχαρικά + πιπεριές
Ιδιαίτερα χορταστικός συνδυασμός για μεσημεριανό Ή βραδινό γεύμα Διεγείρει εντονότερα το μεταβολισμό, αυξάνει τις καύσεις, προάγει την απώλεια λίπους, υποστηρίζει το μυϊκό ιστό.

5. Λαχανικά τουρλού + τυρί φέτα
Κλασικός εποχικός συνδυασμός Τα διαφορετικά λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών από τη φέτα και ενισχύουν τον οργανισμό με κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την πρόσληψη νατρίου.

λιποδιαλυτικοί συνδυασμοί


Διαφήμιση

6. Φασόλια + καλαμπόκι + πράσινα λαχανικά
Έξυπνος χορτοφαγικός συνδυασμός Βελτιώνει την πληρότητα του γεύματος σε αμινοξέα, ενισχύει το γαστρεντερικό σύστημα με πρεβιοτικές ίνες, ελαττώνει την ποσότητα αμύλου που μπορεί να αποθηκευτεί ως σωματικό λίπος.

7. Σουβλάκι κοτόπουλου + ρύζι καστανό + λαχανικά
Ιδανικό για βραδινό Παρατείνει τη διάρκεια του γεύματος, χορταίνει την πείνα χωρίς πολλές θερμίδες, αυξάνει το θερμιδικό κόστος της πέψης χωρίς να βαραίνει το στομάχι.

8. Τσάι πράσινο + χυμός λεμονιού
Το ίδιο απολαυστικό ζεστό Ή δροσερό Συνεισφέρει στην πληρέστερη ενυδάτωση, επιταχύνει το ρυθμό των καύσεων, μειώνει την αποθήκευσης γλυκόζης στα λιποκύτταρα, δρα αντιοξειδωτικά και αναζωογονητικά.

9. Μιλκσέικ με άπαχο γάλα + μπανάνα + κανέλα
Τέλειο ύστερα από σωματική άσκηση Πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, δροσίζει και ενυδατώνει το σώμα, δρα τονωτικά, μειώνει το αίσθημα κόπωσης.

10. Ψάρι + χόρτα
Σίγουρη επιλογή.Ψάρια και θαλασσινά αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών και ιωδίου, τα οποία εντείνουν τις καύσεις. Τα χόρτα είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά και αδιάλυτες φυτικές ίνες και δεν εμποδίζουν την απορρόφηση των ω-3 λιπαρών ή του ιωδίου από το θυρεοειδή.

πηγή: newsitamea.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή