Δεκεμβρίου 15, 2018

Διατροφή

Το μέλι χρησιμοποιείται παλαιόθεν ως «γιατροσόφι» σε πληγές και κοψίματα, καθώς ήδη από τον 12ο αιώνα είχαν αναγνωριστεί οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη φήμη έχει αποκτήσει το μέλι Μανούκα, μια ποικιλία που προέρχεται από τα τεϊόδεντρα (Leptospermum scoparium) της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αυστραλίας.

Τα φύλλα του τεϊόδεντρου έχουν γνωστές επουλωτικές ιδιότητες και το μέλι Μανούκα παράγεται όταν οι μέλισσες αντλούν το νέκταρ από τα λουλούδια του.

Όλα τα είδη μελιού έχουν αποδεδειγμένα αντιμικροβιακές ιδιότητες, ωστόσο το μέλι Μανούκα περιέχει ένα «μυστικό» χημικό συστατικό, ένα υπεροξείδιο, που του προσδίδει πιο ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση. Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει επίσης ότι το μέλι Μανούκα είναι δυνατό να ενισχύσει την παραγωγή αυξητικών παραγόντων τους οποίους χρησιμοποιούν τα λευκά αιμοσφαίρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις και να επουλώσουν τους ιστούς.


Τρία είναι τα βασικά συστατικά που υπάρχουν στο μέλι Μανούκα και το κάνουν να ξεχωρίζει:

1. Μεθυλογλυοξάλη (MGO): Έχει αξιόλογη δράση ενάντια σε ποικίλα βακτήρια (π.χ. Μικρόβιο Πρωτέας, Enterobacter cloacae).

2. Διυδροξυακετόνη (DHA): Βρίσκεται στο νέκταρ των λουλουδιών του τεϊόδεντρου και μετατρέπεται σε μεθυλογλυοξάλη κατά τη διαδικασία παραγωγής του μελιού.

3. Λεπτοσπερίνη: Πρόκειται για μια φυσική χημική ουσία στο νέκταρ των λουλουδιών του τεϊόδεντρου και ορισμένων συγγενικών του φυτών και είναι ενδεικτική για την «αυθεντικότητα» του μελιού.

Αν και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το μέλι Μανούκα θεωρείται ότι έχει ισχυρότερη αντιμικροβιακή δράση από άλλες ποικιλίες, επί του παρόντος τα ερευνητικά δεδομένα που τεκμηριώνουν αυτή του την ιδιότητα στην πράξη είναι λιγοστά.

Στο πλαίσιο εργαστηριακών μελετών έχει παρατηρηθεί ότι το μέλι Μανούκα εμποδίζει την ανάπτυξη περίπου 60 ειδών βακτηρίων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που παρουσιάζουν αντίσταση στα διαθέσιμα αντιβιοτικά, επομένως θα μπορούσε πιθανώς να αξιοποιηθεί στον τομέα της φαρμακολογίας.

Στην καθημερινή χρήση, δηλαδή ως γλυκαντικό, δεν είναι βέβαιο αν το συγκεκριμένο μέλι παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Πηγή: Medical News Today

Διατροφή

Η αποτοξίνωση είναι μια συνεχής διαδικασία που το σώμα εκτελεί φυσικά. Το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών στον οργανισμό διενεργείται στο συκώτι (ήπαρ) και το υπόλοιπο 25% στο έντερο.

Από την πρώτη στιγμή που δυνητικά επιβλαβείς ουσίες εισέρχονται στο σώμα, τα συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού (τα οποία αποτελούνται από συγκεκριμένες μεταβολικές αντιδράσεις) αρχίζουν να “πιάνουν δουλειά”.

Τι είναι οι τοξίνες
Οι τοξίνες εισέρχονται στο σώμα μέσω των επεξεργασμένων τροφών (κυρίως από προϊόντα με ζάχαρη και λευκό αλεύρι), των φαρμάκων, του καπνίσματος, του αλκοόλ και της καφεΐνης, καθώς και μέσω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα.

Επίσης είναι πιθανό το ίδιο το σώμα να παράγει τοξίνες. Πρόκειται για τα τελικά προϊόντα του φυσικού μεταβολισμού, τις ορμόνες του στρες και των υποπροϊόντων της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό.

Η αποτοξίνωση λαμβάνει χώρα σε 3 φάσεις:
Τροποποίηση: Ορισμένα ένζυμα συμβάλλουν σε εκείνες τις χημικές αντιδράσεις με τις οποίες το σώμα προσδιορίζει τις βλαβερές ουσίες (κυρίως μέσω οξειδωτικών διαδικασιών) και δημιουργούν ασταθείς τοξικές ουσίες
Εξουδετέρωση: Οι ουσίες αυτές πρέπει να περιοριστούν από “συζευκτές”, που τις “αιχμαλωτίζουν” και τις καθιστούν ακίνδυνες και διαλυτές, προκειμένου να απορριφθούν φυσικά από το σώμα
Αποβολή: Τα τελικά προϊόντα αποβάλλονται από το δέρμα (ιδρώτας), τους πνεύμονες (πτύελα), τα νεφρά (ούρα) και της πεπτικής οδού (κόπρανα)
Οι ορμόνες του στρες, τα φάρμακα και το κάπνισμα δημιουργούν πολλά ένζυμα της 1ης φάσης. Χωρίς την συμπλήρωση των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών από μια μεγάλη ποικιλία τροφών, το συκώτι επιβαρύνεται πάρα πολύ και αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και άρα σε διάφορες ασθένειες.

Τι πρέπει να τρώτε για σωστή αποτοξίνωση
Χρειαζόμαστε όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά (καροτενοειδή, φλαβονοειδή κλπ) που υποστηρίζουν τα ένζυμα και τις μεταβολικές διαδικασίες που εμπλέκονται στις φάσεις 1-3 της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Αυτά θα τα βρείτε στις ακόλουθες τροφές:

Λαχανικά: Είναι σημαντική η ουσία αλλικίνη σε κρεμμύδια, σκόρδο, σχοινόπρασο και πράσα
Πράσινα: Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κινεζικό λάχανο (bok choy), λάχανο, κουνουπίδι, λάχανο kale, ραπανάκια, χρένο, γογγύλια και κάρδαμο
Άλλα πράσινα: Τεύτλα, σέλινο, αγγούρι και σπανάκι
Φρούτα: Αβοκάντο, βακκίνια, βατόμουρα, μήλα, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, πορτοκάλια και φλούδες εσπεριδοειδών
Όσπρια: Φακές, φασόλια, αρακάς και ρεβίθια
Λίπη: Ελαιόλαδο, έλαιο canola, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, φουντούκια και φιστίκια
Βότανα και μπαχαρικά: Δεντρολίβανο, κύμινο, κουρκούμη, σπόροι και έλαιο από άνηθο
Θαλασσινά: Άγριος σολομός και σαρδέλες
Ζωικές πρωτεΐνες: Κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής, γαλοπούλα και άγρια θηράματα (κρέας από “κυνήγι”)
Βασικά σημεία που πρέπει να πάντα να θυμάστε
Πρέπει να καταναλώνετε μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα λαχανικά και φρούτα καθημερινά
Επιλέγετε τροφές που είναι ολικής άλεσης, όχι επεξεργασμένες και χωρίς συνθετικές ουσίες
Πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 6 ποτήρια νερού την ημέρα
Εξασφαλίστε την βέλτιστη λειτουργία του εντέρου με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως (κριθάρι, κινόα, καλαμπόκι, νιφάδες βρώμης και άγριο/καστανό ρύζι)
Πρέπει να ασκείστε έστω και λίγο σε τακτική βάση, τόσο ώστε να ιδρώνετε από την άσκηση
https://www.health24.com

Διατροφή

Η απώλεια βάρους απαιτεί υπομονή και φυσικά ένα συνδυασμό σωστής διατροφής και άσκησης. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να σας προσφέρουν μια έξτρα βοήθεια στην προσπάθεια σας να χάσετε κιλά. Και μια από αυτές είναι το πλιγούρι βρώμης. Να είστε βέβαιοι ότι, εάν το προσθέστε στη διατροφή σας θα αποκομίσετε πολλά οφέλη για την υγεία και για το βάρος σας. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Ένας από τους λόγους που το πλιγούρι βρώμης, σας βοηθάει να χάσετε βάρος οφείλεται στις διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει. Υπάρχουν δύο τύποι ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μένουν στο στομάχι περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα, να σας κρατάνε χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, αυξάνουν την κανονικότητα του πεπτικού σωλήνα, βοηθώντας κυρίως τα άτομα με δυσκοιλιότητα ή με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, με έξι γραμμάρια ανά ½ φλιτζάνι.

Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα από τα καλύτερα δημητριακά, όταν ψάχνετε για χαμηλότερες επιλογές θερμίδων. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την παραγωγή ενέργειας, αλλά αν καταναλώνετε απλούς υδατάνθρακες, όπως κέικ, μπισκότα, σοκολάτες, κινδυνεύετε να οδηγηθείτε σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η βρώμη είναι ένας μοναδικός υδατάνθρακας, γιατί είναι πραγματικά πολύ χαμηλή σε θερμίδες, σε σύγκριση με όλους τους άλλους σπόρους, καθιστώντας τη, το καταλληλότερο τρόφιμο, όταν θέλετε να χάσετε κιλά.

Γνωρίζατε πως το πλιγούρι βρώμης μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει στην κατακράτηση υγρών; Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β και κάλιο, που είναι φυσικά διουρητικά. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι διαλυτές στο νερό, έτσι ώστε το σώμα σας να καταναλώνει ό, τι χρειάζεται, και να αποβάλλει το υπόλοιπο μέσω των νεφρών. Το κάλιο είναι ένα βασικό μέταλλο, που χρειάζεται το σώμα σας, διότι ρυθμίζει τα επίπεδα του νερού. Όπως το νάτριο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, έτσι από την άλλη, το κάλιο μειώνει τις κατακρατήσεις. Ως εκ τούτου, το πλιγούρι βρώμης είναι ένα φυσικό διουρητικό, που μπορεί να νικήσει το φούσκωμα και να μειώσει το σωματικό βάρος.

Μήπως έχετε παρατηρήσετε ότι, όταν καταναλώνετε πλιγούρι βρώμης νιώθετε χορτάτοι για ώρες; Αυτός είναι ένας από του λόγους που κάνει αυτή τη τροφή ιδανική για όσους θέλουν να χάσουν κιλά. Παρέχει μακράς διαρκείας καύσιμα, και εξορκίζει την πείνα, που οδηγεί στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Να είστε προσεκτικοί όμως, αυτό δεν ισχύει, εάν καταναλώστε το πλιγούρι βρώμης μαζί με ζαχαρούχα συστατικά και ανθυγιεινά λίπη, που εμποδίζουν την απώλεια βάρους.

Διατροφή

Νέα μελέτη: Αυτές είναι οι 10 πιο αποτελεσματικές συνήθειες για απώλεια βάρους
Όλοι ξέρουμε ότι για να χτίσουμε το κορμί των ονείρων μας, χρειάζεται διατροφή και άσκηση.

Όμως αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς από εμάς.

Οι περισσότεροι κάνουν δίαιτες που στο βάθος χρόνου δεν έχουν αποτέλεσμα καθώς ξαναπαίρνουν ότι έχουν χάσει.

Τι κάνουμε όμως σε αυτή την περίπτωση;

Ευτυχώς, μια νέα έρευνα από το Βond University της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obesity βρήκε ότι το κλειδί για να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος είναι να ενισχύουμε τις υγιείς συνήθειές μας.

Για παράδειγμα, αν τρώμε ένα σνακ κάθε φορά που γυρνάμε σπίτι, δημιουργείται μια σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Η νέα έρευνα βρήκε ότι οι παρεμβάσεις στην απώλεια βάρους που βασίζονται στην αλλαγή συνήθειας (δημιουργία νέων ή σπάσιμο των παλιών) μπορεί να είναι αποτελεσματικές στο να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά και να το διατηρήσουμε.

Η έρευνα είχε 75 εθελοντές που χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ: ένα με νέες συνήθειες, ένα που έπρεπε να σπάσει τις παλιές και ένα που διατηρούταν όπως είχε.

Μετά από 12 εβδομάδες, τα δύο πρώτα γκρουπ είχαν χάσει 3,1 κιλά, με μικρές ημερήσιες αλλαγές και όχι συγκεκριμένα διαιτητικά πλάνα ή άσκηση. Έτσι έχασαν βάρος, βελτίωσαν την υγεία τους, σωματική και ψυχική.

Ποιες είναι όμως οι πιο αποτελεσματικές συνήθειες και να χάσεις βάρος;

1. Ρουτίνα στα γεύματα: Να τρως τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Ο τακτικός ρυθμός στο γεύμα βοηθά στην απώλεια βάρους.

2. Υγιή λιπαρά: Ξηροί καρποί, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια αντί για fast food.

3. Περπάτημα: Στόχευε στα 10.000 βήματα την ημέρα.

4. Πάρε μαζί σου υγιεινά σνακ: Άλλαξε τα μπισκότα με φρούτα.

5. Κοίτα τις ετικέτες: Δες πόσο είναι τα λιπαρά, η ζάχαρη και το αλάτι που περιέχονται στις τροφές.

6. Προσοχή στις ποσότητες: Χρησιμοποίησε μικρότερα πιάτα, πιες ένα ποτήρι νερό και περίμενε πέντε λεπτά, πριν φας ώστε να τσεκάρεις την πείνα σου.

7. Μείωσε την ώρα που κάθεσαι: Αύξησε την άσκηση που συνδέεται με ουσιώδη υγιή πλεονεκτήματα. Η καθιστική ζωή συνδέεται με το βάρος και την παχυσαρκία, ανεξάρτητα από την φυσική κατάσταση.

8. Σκέψου τα ποτά σου: Προτίμησε το νερό και περιόρισε τον χυμό πορτοκαλιού σε ένα ποτήρι την ημέρα.

9. Συγκεντρώσου στο φαγητό σου: Μην βιάζεσαι και τρώγε στο τραπέζι, όχι στον δρόμο. Οι εσωτερικές υποδείξεις που ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές αν αποσπάσαι.

10. Στόχευε σε 5 μερίδες λαχανικών την ημέρα, φρέσκα, κατεψυγμένα ή συσκευασμένα: Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή διατροφική αξία και χαμηλή πυκνότητα σε ενέργεια. Το να τρως την προτεινόμενη ποσότητα παράγει οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου του καρκίνου και της στεφανιαίας νόσου.

bovary.gr

Διατροφή

Η σωστή διατροφή, αλλά και η δίαιτα για την απώλεια κιλών, μπορεί πολλές φορές να μας δημιουργήσει ψυχολογική πίεση, από την ανάγκη να φάμε κάτι που έχουμε νοσταλγήσει πολύ, όπως ένα γλυκό, ή ένα σουβλάκι.


Ο μεταβολισμός είναι μεγάλος "μπελάς" για να... μπει σε μια σειρά. Ξέρουμε ότι μετά από "παρασπονδίες" στην διατροφή μας, νιώθουμε “τύψεις”, επειδή "χαλάμε" την δίαιτα. Θα έπρεπε όμως να νιώθουμε τύψεις; Ειδικοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι όχι μόνο ένα τέτοιο... “γεύμα-αμαρτία” δεν κάνει κακό στην προσπάθειά μας να χάσουμε σωματικό βάρος, αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο!

Συγκεκριμένα, πολλοί ειδικοί ενθαρρύνουν στα άτομα που επιθυμούν να χάσουν κιλά, να ακολουθούν τον κανόνα 90-10. Τι λέει αυτός ο κανόνας και πώς επηρεάζεται ο μεταβολισμός;
Ότι το 90% της διατροφής πρέπει να εστιάζει σε απόλυτα υγιεινές τροφές και με προσοχή στα λιπαρά, ενώ το υπόλοιπο 10% των γευμάτων πρέπει να αποτελείται από “γεύματα-παρασπονδίες” στην δίαιτα, όπως τα γλυκά και τα λιπαρά φαγητά που απολαμβάνουμε περισσότερο.

Ο σημαντικότερος λόγος που πρέπει να το κάνετε αυτό, είναι ψυχολογικός. Για να μπορέσει ένας άνθρωπος να φέρει εις πέρας ένα απαιτητικό πρόγραμμα διατροφής, θα πρέπει να μπορεί να το αντέχει ψυχολογικά για όσο διάστημα διαρκεί. Η σκέψη και μόνο ότι “σε λίγες μέρες θα έχω εκείνο το γεύμα που ονειρεύομαι” είναι αρκετή για να σας κρατήσει προσηλωμένους στον στόχο.

Υπάρχει επίσης μια επιστημονική προσέγγιση στον κανόνα 90-10 και το πώς αυξάνεται έτσι ο μεταβολισμός. Όλα ξεκινούν με την λεπτίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον λιπώδη ιστό και η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του λίπους με το να επηρεάζει την όρεξη και την ενεργειακή ισορροπία του σώματος. Η σταθερή δίαιτα θα οδηγήσει τελικά σε θερμιδικά ελλείμματα και τα σε κάθετη πτώση των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό. Μια “βόμβα θερμίδων” από το έξτρα γεύμα σας θα βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειας που χρειάζεται για να συνεχίσει να κάνει δίαιτα και να εξασκείται.

https://www.medicaldaily.com

Διατροφή

Οι πατάτες συχνά φιγουράρουν στη λίστα με τις πιο παχυντικές τροφές. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας στεναχωρεί και τόσο, αφού παράλληλα, έχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον πλανήτη και έχουν, τόσο φανατικούς οπαδούς, όσο και ορκισμένους πολέμιους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να μάθετε για τα πολλά οφέλη τους στην υγεία μας, αλλά και για την αμφιλεγόμενη δράση τους στη διαχείριση του βάρους μας.

Αν δεν το γνωρίζετε, οι πατάτες συχνά φιγουράρουν στη λίστα με τις πιο παχυντικές τροφές. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας στεναχωρεί και τόσο, αφού παράλληλα, έχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Επειδή τα πράγματα είναι κάπως μπερδεμένα, ας εξετάσουμε την κάθε ιδιότητά τους ξεχωριστά.

Τα οφέλη για την υγεία

1. Προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο: Οι πατάτες περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία με την προστατευτική αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

2. Πάνε χέρι-χέρι με τα πράσινα λαχανικά ως προς τη δραστηριότητα της φαινόλης: Περιέχουν ίσες ή και μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων φαινολών από το μπρόκολο, το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

3. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β για τον εγκέφαλο και την αθλητική δραστηριότητα: Ένα φλιτζάνι ψητή πατάτα περιέχει το 21% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β6. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για το νευρικό μας σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία. Οι πατάτες περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες φολικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για τις εγκύους.

4. Περιέχουν ανθεκτικό άμυλο: Πολλά λαχανικά περιέχουν μικρές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου, αλλά οι πατάτες που έχουν μαγειρευτεί και στη συνέχεια ψυχθεί, έχουν υψηλά ποσοστά. Τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου, είναι παρόμοια με εκείνα των φυτικών ινών, που σημαίνει ότι θα νιώθετε πλήρεις, με λιγότερη κατανάλωση θερμίδων.

5. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι το «κλειδί» για ένα υγιές δέρμα, οπότε σε αυτή την περίπτωση καταναλώστε απλά περισσότερες πατάτες.

Η ιστορία της πατάτας

• Οι πατάτες αναπτύχθηκαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική πριν από 4000 με 7000 χρόνια, μέσα από την επιλεκτική καλλιέργεια μιας φυσικά δηλητηριώδους ρίζας.

• Ο ισχυρός πολιτισμός των Ίνκας βασίστηκε στην πατάτα. Όταν οι Ισπανοί κατέστρεψαν τον πολιτισμό τους, έφεραν την πατάτα στην Ευρώπη.

• Οι πατάτες άλλαξαν την πορεία της ιστορίας στην Ευρώπη, επιτρέποντας στις βόρειες χώρες με φτωχά εδάφη, να παράγουν αρκετά τρόφιμα για να θρέψουν μεγαλύτερους πληθυσμούς. Η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε από την πατάτα.

• Η πιο κοινή πατάτα σήμερα είναι η Russet που αρχικά αναπτύχθηκε από τον Luther Burbank. Ο Burbank είχε την ικανότητα να «μιλά» στα φυτά, αναπτύσσοντας πάνω από 800 ποικιλίες και είδη φυτών.

Ανησυχίες για την υγεία

1. Οι πατάτες ανήκουν στην οικογένεια των Σολανιδών: Οι Σολανίδες έχουν ποικίλες ποσότητες αλκαλοειδών, ενώσεων που παράγονται από τα φυτά για να αποτρέψουν έντομα και ασθένειες. Οι πατάτες δεν έχουν υψηλές ποσότητες αλκαλοειδών, όπως οι τρεις ισχυρές Σολανίδες (μανδραγόρας, καπνός, μπελαντόνα). Αν είστε ευαίσθητοι όμως σε αλκαλοειδή, ακόμη και οι πατάτες μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση. Το επίπεδο των αλκαλοειδών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ποικιλία της πατάτας και το πώς παράγεται. Να σημειωθεί ότι οι πράσινες πατάτες (που δημιουργούνται από την έκθεση στον ήλιο), έχουν μεγάλες ποσότητες αλκαλοειδών όπως και οι βλαστοί. Ως εκ τούτου αποφύγετε τις πράσινες πατάτες και κόψτε το βλαστό πριν από τη χρήση.

2. Οι τηγανιτές πατάτες περιέχουν ακρυλαμίδιο, μια πιθανώς καρκινογόνα νευροτοξίνη: Οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε ακρυλαμίδιο από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Μια μόνο σακούλα με πατατάκια περιέχει 20% της μέγιστης ασφαλούς πρόσληψης διατροφικού ακρυλαμιδίου, και οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο από αυτό. Οι ψητές πατάτες πάντως είναι ασφαλέστερες με λιγότερο λάδι.

3. Οι εμπορικές πατάτες περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτοφαρμάκων: Οι πατάτες ανήκουν στην ομάδα των δώδεκα τροφών που περιέχουν το υψηλότερο επίπεδο φυτοφαρμάκων. Μπορείτε να αποφύγετε αυτή την ιδιότητά τους μαγειρεύοντάς τες εσείς ή αγοράζοντάς τες από βιολογική καλλιέργεια. Όσον αφορά τα προϊόντα πατάτας, όλες σχεδόν οι πατάτες που δεν είναι υπό τον έλεγχό σας (όπως οι τηγανητές έξω και τα πατατάκια) εμπίπτουν στην επικίνδυνη κατηγορία.

4. Οι περισσότερες πατάτες προέρχονται από μονοκαλλιέργεια: Αν και υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες πατάτας, οι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε προέρχονται από μονοκαλλιέργεια. Οι μονοκαλλιέργειες καταστρέφουν τη γενετική ποικιλότητα του πλανήτη και είναι ευαίσθητες σε πιθανή ασθένεια. Η σήψη της ιρλανδικής πατάτας προκλήθηκε επειδή όλοι κατανάλωναν ένα μόνο είδος πατάτας που έτυχε να είναι ευπαθές σε μια συγκεκριμένη ασθένεια.

Πατάτες και αύξηση βάρους

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τις πατάτες επειδή περιέχουν προφανώς υδατάνθρακες οι οποίοι δε βοηθούν στην απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι ότι η πατάτα αποτελείται κυρίως από νερό, έτσι αν δεν τρώτε πάρα πολλές, δεν θα λάβετε πάρα πολλούς υδατάνθρακες ή θερμίδες. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης τους, ο οποίος είναι υψηλότερος από τη λευκή ζάχαρη, κάπου ανάμεσα στο 80-100. Και πάλι όμως, το γλυκαιμικό φορτίο μιας μέσης μερίδας πατάτες, δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό οποιουδήποτε άλλου υδατάνθρακα.

Έχει αποδειχτεί από έρευνες, ότι τα πατατάκια και οι τηγανιτές πατάτες είναι παχυντικά, αλλά δε χρειάζεστε την έρευνα για να το μάθετε αυτό. Πολλά προϊόντα πατάτας δε βοηθούν στην απώλεια βάρους όπως τα φρούτα και τα φυλλώδη λαχανικά, αλλά αυτό σημαίνει απλά ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε με τις μερίδες

Διατροφή

Το φούσκωμα, τα αέρια και η πρησμένη κοιλιά είναι άβολα συμπτώματα που όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς.

Πρόκειται για συνηθισμένη διαταραχή του γαστρεντερικού, η οποία συχνά επηρεάζει έντονα τόσο τη ψυχολογία όσο και την κοινωνική ζωή.

Ουσιαστικά, τα αέρια δημιουργούνται στο έντερο κατά την πέψη και προκαλούν το γνωστό «φούσκωμα». Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει έντονους κοιλιακούς πόνους και διαταραχές στον ύπνο, εφόσον παρατηρείται και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακόμα και υγιεινές τροφές μπορούν να δημιουργήσουν υπερβολική συγκέντρωση αερίων στο λεπτό έντερο, προκαλώντας φούσκωμα.

Καρπούζι: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη, στο φυσικό σάκχαρο που δεν απορροφάται πλήρως από το πεπτικό, προκαλεί φούσκωμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 1 στους 3 υποφέρει από δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης.

Φρέσκα κρεμμυδάκια: Τα λαχανικά με έντονη γεύση, όπως τα φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος), το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πράσα είναι πλούσια σε φρουκτάνες, δύσπεπτα σάκχαρα που συγκρατούν νερό και παράλληλα ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου παράγοντας αέρια. Οι άνθρωποι δεν έχουν ένζυμα που διασπούν τις φρουκτάνες και κανείς δεν μπορεί να τις αφομοιώσει πλήρως. Το αποτέλεσμα είναι αέρια και φούσκωμα.

Βατόμουρα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά έχουν πολυόλες, το κύριο συστατικό των υποκατάστατων ζάχαρης, που συχνά ενοχοποιούνται για κοιλιακή δυσφορία. Οι πολυόλες παραμένουν για μεγάλο διάστημα στο πεπτικό, δεν απορροφώνται εντελώς και προκαλούν φούσκωμα ή υπερβολικό μετεωρισμό.

Αγκινάρες: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτάνες, ίνες που δεν διασπώνται στο πεπτικό και βρίσκονται σε τρόφιμα που προκαλούν αέρια και φούσκωμα.

Μάνγκο: Περιέχει περισσότερη φρουκτόζη από ότι γλυκόζη, μια ανισορροπία που κάνει πιο δύσκολη την απορρόφηση της φρουκτόζης από το σώμα. Όταν συμβεί αυτό, προκαλείται φούσκωμα και άλλα στομαχικά προβλήματα.

Φασολάκια: Περιέχουν γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS), μια αλυσίδα σακχάρων που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας φούσκωμα. Περιέχουν επίσης φρουκτάνες και πολυόλες.

Δαμάσκηνα: Είναι πλούσια σε πολυόλες, οι οποίες όταν ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου, προκαλούνται στομαχικά προβλήματα, όπως φούσκωμα.
Μήλα: Όσοι υποφέρουν από δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης πρέπει να τα αποφεύγουν, καθώς τέτοιες τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, διάρροια και άλλα προβλήματα του πεπτικού.

Κρεμμύδια: Περιέχουν φρουκτόζη που προκαλεί αέρια, αλλά και βραχείας αλύσου υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες), οι οποίοι ευθύνονται για την εκδήλωση των ενοχλήσεων σε πολλούς ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.


Σκόρδο: Είναι και αυτό πλούσιο σε βραχείας αλύσου υδατάνθρακες, ενώ άλλα συστατικά που περιέχει συνδέονται με αλλεργία ή δυσανεξία στην κατανάλωσή του.

Πηγή: Reader's digest

Διατροφή

Vegan και vegetarian δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η διαφορά ενός vegan (αυστηρά ή oλικά χορτοφάγος) και ενός vegetarian (χορτοφάγος) είναι ότι ο vegan εξαλείφει από τη διατροφή του όλα τα ζωικά προϊόντα.

Αυτό σημαίνει ότι εξαλείφει από την διατροφή του ακόμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ παράλληλα υιοθετεί έναν τόσο αυστηρό χορτοφαγικά τρόπο ζωής που δεν χρησιμοποιεί ζωικά προϊόντα ούτε στη ένδυσή του, απορρίπτοντας οτιδήποτε φτιάχνεται από μαλλί και μετάξι.

Οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αλλά συνηθίζουν να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, τα αυγά, το γάλα ή το γιαούρτι, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να γίνει από τα ζώα χωρίς να θανατωθούν. Οι χορτοφάγοι δεν είναι απαραίτητα αλτρουιστές ούτε έχουν ως πρώτο κίνητρό τους υποχρεωτικά την αγάπη για τα ζώα. Για παράδειγμα, πολλοί χορτοφάγοι έχουν καταργήσει το κρέας για το καλό της υγείας τους. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλές κατηγορίες χορτοφάγων. Υπάρχουν οι lacto-vegetarians που τρώνε γαλακτοκομικά, αλλά όχι αυγά, οι ovo-vegetarians που τρώνε αυγά, αλλά όχι γαλακτοκομικά, ή οι lacto-ovo-vegetarians που τρώνε, τόσο τα γαλακτοκομικά, όσο και τα αυγά. Ο λόγος που ποικίλουν οι επιλογές είναι οι ατομικές πεποιθήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις βασίζονται σε ηθικές επιλογές και σε άλλες περιπτώσεις υπαγορεύονται από τις διατροφικές ανάγκες ή μια απλή προτίμηση.

Ενας vegan, από την άλλη πλευρά, αυτοδεσμεύεται στη διατήρηση ενός προσωπικού βιοτικού επιπέδου, λόγω της ανησυχίας που νοιώθει για την ζωή των ζώων. Ο vegan προχωράει πέρα από την απόρριψη του κρέατος, βγάζοντας από την ζωή του και τα γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα, για να γίνει ένας ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ζώων. Σε γενικές γραμμές η άποψη ενός vegan είναι ότι τα ζώα δεν ήρθαν στη γη για να αξιοποιηθούν από τον άνθρωπο και ότι η εμπορευματοποίηση των ζώων συνεπάγεται αναγκαστικά μια θεμελιώδη απάνθρωπη συνιστώσα που δηλώνει την έλλειψη σεβασμού προς τη ζωή των ζώων. Δυστυχώς, οι σκληρές μέθοδοι είναι συχνά φθηνότερες μέθοδοι και τα ζώα που εκτρέφονται για το κρέας ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τα εμπορικά συμφέροντα, ζουν συνήθως κάτω από καταχρηστικές συνθήκες και θανατώνονται με βάναυσο τρόπο για το συμφέρον του ανταγωνισμού.

Υπάρχουν, επίσης, τα ανθρωπιστικά ζητήματα που σχετίζονται με την ύπαρξη vegetarians και vegans. Εχει αποδειχθεί ότι αν η γη που χρησιμοποιείται για να βοσκήσουν τα βοοειδή χρησιμοποιείτο αντί γι’ αυτό για να αυξηθούν οι καλλιέργειες, η πείνα στον κόσμο θα μπορούσε να εξαλειφθεί εύκολα. Τα βοοειδή καταναλώνουν ασύγκριτα περισσότερη πρωτεΐνη σε σιτηρά απ’ ό,τι παραδίδουν σε κρέας. Επιπρόσθετα, πολλές χώρες του τρίτου κόσμου, αυξάνουν την παραγωγή των βοοειδών, προκειμένου να εξάγουν το κρέας σε πλούσια έθνη και ο δικός τους πληθυσμός συχνά λιμοκτονεί, καθώς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την αγορά κρέατος. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους vegans αν οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο κρέας, άρα χρειάζονταν λιγότερα σιτηρά για τη βοσκή των βοοειδών, θα μπορούσαν οι καλλιέργειες σιτηρών να χορτάσουν τις φτωχές χώρες.

Πέρα, όμως, από τις προσωπικές πεποιθήσεις και τις κοινωνικές ανησυχίες, ένας πολύ σημαντικός ίσως και πιο συχνός λόγος για να γίνει κανείς χορτοφάγος (vegetarian) ή vegan είναι η υγεία. Ενώ οι προσωπικές πεποιθήσεις για τα ζώα και την πείνα διαφέρουν, η πραγματικότητα για τους περισσότερους ανθρώπους στις βιομηχανικές χώρες είναι πως συνήθως ανταποκρίνονται άμεσα κυρίως όταν έχουν προσωπικά οφέλη.

Για το σκοπό αυτό οι διεθνείς, ανεξάρτητες μελέτες που διεξάγονται από κορυφαίους οργανισμούς υγείας στον κόσμο έχουν παράσχει εκτεταμένες και πειστικές έρευνες. Ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και συνεχίζοντας στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι μελέτες διαπίστωσαν πως μια χορτοφαγική στη βάση της διατροφή είναι πολύ πιο υγιεινή από μια άλλη που περιλαμβάνει κρέας. Αυτό το συμπέρασμα υποστηρίζεται από μετρήσιμα, στατιστικά αποτελέσματα. Το βασικό εύρημα των ερευνητών είναι πως η εξάλειψη του κρέατος μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από πολλούς τύπους χρόνιων ασθενειών και ορισμένων τύπων καρκίνου. Και από τη στιγμή που μια χορτοφαγική δίαιτα θεωρείται η πιο υγιεινή απ’ όλες, είναι λογικό πως όσο πιο κοντά κινείται προς την διατροφή vegan τόσο μεγαλύτερα οφέλη υπάρχουν. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες που ασφαλίζουν την υγεία, προσφέρουν εκπτώσεις για χορτοφάγους και vegans.

Αν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε μια χορτοφαγική δίαιτα δεν χρειάζεται να το κάνετε άμεσα και με βίαιο τρόπο. Ψάξτε κατ’ αρχήν στο σούπερ μάρκετ διάφορα προϊόντα και σταδιακά φτιάξτε μια λίστα με χορτοφαγικά τρόφιμα που σας ευχαριστούν. Δεδομένου ότι αυτή η λίστα θα μεγαλώνει συνεχώς και οι διατροφικές σας προτιμήσεις θα αλλάζουν, θα εκτιμήσετε το υγιέστερο συναίσθημα της κατανάλωσης χορτοφαγικού γεύματος. Η διαδικασία της αλλαγής της διατροφής σας και η βελτίωση της υγείας σας μπορεί να γίνει σταδιακά και με φυσικό τρόπο.
πηγη

Διατροφή

Η δίαιτα του ωμού φαγητού -Τι περιλαμβάνει αυτή η διατροφή και τι πρέπει να προσέχουμε

Το μαγείρεμα συχνά μας φαίνεται αγγαρεία. Ειδικά όταν τρέχουμε όλη μέρα στη δουλειά.

Κάπως, όμως, πρέπει να φάμε και να τραφούμε σωστά. Φυσικά, το έτοιμο φαγητό απ’ έξω δεν είναι λύση.

Τα καλά νέα είναι ότι μια νέα δίαιτα δεν απαιτεί μαγείρεμα και κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ούτε φούρνους ούτε τίποτα, απλά και λιτά.

Η δίαιτα αυτή ονομάζεται «raw food diet» ή αλλιώς δίαιτα του ωμού/άψητου φαγητού. Με λίγα λόγια, δεν περιλαμβάνει τροφές που μαγειρεύονται σε υψηλή φωτιά.

Στην ουσία πρόκειται για μια τροποποιημένη vegan δίαιτα, κατά την οποία μπορείς να φας τροφές μαγειρεμένες σε κάτω από 47 βαθμούς Κελσίου.

Μπορείς όμως, να κάνεις πουρέ, να στύψεις, να μουλιάσεις ή να φυτέψεις την τροφή σου.

«Η δίαιτα του άψητου φαγητού βασίζεται στην ιδέα ότι τα φυσικά ένζυμα στις ακατέργαστες τροφές καταστρέφονται με τη διαδικασία του μαγειρέματος», αναφέρει η διαιτολόγος Abbey Sharp.

Θεωρητικά, η θερμότητα καταστρέφει πολλά ένζυμα των τροφών, χημικά που μας βοηθούν να χωνέψουμε και να απορροφήσουμε τις τροφές, μαζί με βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, τα περισσότερα ένζυμα καταστρέφονται στο έντερο από το οξύ του στομάχου. Επίσης, ο οργανισμός μας φτιάχνει πεπτικά ένζυμα που έχουν τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που υπάρχουν στις τροφές.

Η συγκεκριμένη δίαιτα δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει από το 1800, σύμφωνα με το New York Academy of Medicine, όταν μίλησε γι’ αυτή οΕλβετός διατροφολόγος και φυσικός Maximilian Bircher-Benner.

Το βιβλίο του πρότεινε στον κόσμο να τρώει 50% ωμά λαχανικά, φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς και το υπόλοιπο 50% «συντηρητικά» μαγειρεμένα λαχανικά, αυγά, κρέατα και ψωμί ολικής άλεσης.

Οι τροφές που συμπεριλαμβάνονται στη δίαιτα αυτή είναι τα ωμά και άψητα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόροι, ξηροί καρποί, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βούτυρο. Κάποιοι τρώνε ακόμη μη παστεριωμένο γάλα, τυρί, μέλι, ακόμα και άψητο κρέας και ψάρι.

Ότι είναι μαγειρεμένο πάνω από 47 βαθμούς Κελσίου είναι απαγορευμένο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις οτιδήποτε ζεσταίνεται στον φούρνο όπως και τις επεξεργασμένες τροφές.

Το κύριο όφελος μιας τέτοιας δίαιτας είναι ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφών και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Το να προσθέσεις στη διατροφή σου περισσότερες φυτικές τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο των καταστάσεων που συνδέονται με τις φλεγμονές, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.

Ακόμη, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

Ωστόσο, η θεωρία ότι οι ωμές τροφές είναι πιο θρεπτικές από τις μαγειρεμένες είναι μύθος. Μπορεί η θερμότητα να καταστρέφει κάποια θρεπτικά συστατικά, ωστόσο, άλλα όπως το λυκοπένιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος λαμβάνονται καλύτερα από μαγειρεμένες τροφές.

Επίσης, ο περιορισμός μπορεί να προκαλέσει έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα πρωτεΐνες και φυτικές ίνες λαμβάνουμε από κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια και όσπρια που είναι καλύτερα μαγειρεμένα.

Το φούσκωμα και τα αέρια είναι ένα ακόμη δυσάρεστο αποτέλεσμα των ωμών τροφών. Επίσης, οι ωμές ζωικές τροφές είναι επικίνδυνες για την υγεία μας καθώς προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.

Πέρα από τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, η δίαιτα αυτή δεν συνίσταται. Οι διάφορες μέθοδοι μαγειρέματος μπορεί να γίνουν υγιεινές ώστε να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Στον ατμό, βραστά ή σωτέ είναι πολύ καλύτεροι τρόποι από το τηγάνισμα.

Διατροφή

Τι πρέπει να ξέρουμε πριν πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες;

Ας ξεκινήσουμε με τον ιστορία της veganδιατροφής. Η συγκεκριμένη διατροφή προσδιορίστηκε σε γενικές γραμμές από το ξεκίνημα λειτουργίας της Vegan Society το 1944 αλλά ο πρώτος πλήρης ορισμός ήρθε το 1949 από τον Leslie J Cross. Εκείνος περιέγραψε τον “βιγκανισμό” (veganism) ως “την αρχή της χειραφέτησης των ζώων από την εκμετάλλευση από τον άνθρωπο”. Αυτό αργότερα διευκρινίστηκε ως “η επιδίωξη για να μπει ένα τέλος στη χρήση των ζώων από τον άνθρωπο για τροφές, εμπορεύματα, εργασία, κυνήγι, ζωοτομία, καθώς και από όλες τις άλλες χρήσεις που αφορούν την εκμετάλλευση της ζωής των ζώων από τον άνθρωπο”.

Και ενώ οι περισσότερες δίαιτες γνωρίζουν πλήθος αρνητικών κριτικών, η χορτοφαγίαέχει καλά στοιχεία που δε μπορούν να αμφισβητηθούν. Όσα, βέβαια, κι αν είναι αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τόσο οι αλλαγές στη διατροφή όσο και αυτές που θα υποστεί ο οργανισμός.

Αρχικά, η πρώτη και πιο δραστική αλλαγή με την οποία θα έρθετε αντιμέτωποι είναι η δραματική μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών αφού η κατανάλωση κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι απαγορευτική. Κατά συνέπεια, προκειμένου να μην ισοπεδωθούν τα επίπεδα πρωτεΐνης στον οργανισμό, θα πρέπει να εντάξετε στο καθημερινό διατροφολόγιό σας τροφές όπως το γάλα καρύδας, το καστανό ρύζι, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

Δύο άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν “δαιμονοποιηθεί” από όσους ακολουθούν τυφλά την vegan διατροφή είναι τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη. Η χοληστερόλη είναι ένα κρίσιμο μόριο στο σώμα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε κυτταρικής μεμβράνης. Επίσης, χρησιμοποιείται για να παράγει ο οργανισμός στεροειδείς ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη. Έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη κορεσμένου λίπους σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι vegans και οι χορτοφάγοι έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους κρεατοφάγους.

Τέλος, η βιταμίνη Β12 παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μοναδική ουσιαστική πηγή της στη διατροφή είναι τα ζωικά τρόφιμα, συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους κλασσικούς χορτοφάγους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αυτήν μέσω της δίαιτας. Επιπλέον συχνά η έλλειψη Β12 κρύβεται από την επάρκεια μίας άλλης βιταμίνης, του φυλλικού οξέος, την οποία οι χορτοφάγοι λαμβάνουν σε αφθονία. Πλέον, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής τα οποία δεν περιέχουν ζωϊκά συστατικά και τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των χορτοφάγων σε Β12.

Εν ολίγοις, η vegan διατροφή μπορεί να είναι κατάλληλη για κάποιους ανθρώπους, αλλά δεν είναι για όλους. Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια vegan διατροφή, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που εκείνος θα σας δώσει.

onmed.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή