Νοεμβρίου 14, 2019

Διατροφή

Θαυματουργό ρόφημα εντατικής αποτοξίνωσης: Πώς θα αδυνατίσεις χωρίς να το καταλάβεις καν
Αυτή η νέα συνήθεια θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σου, θα σε γεμίσει ενέργεια και θα σε βοηθήσει να «ξεφουσκώσεις».

Σίσσυ Δαντέλα 

Μία λαϊκή ρήση λέει ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Γι' αυτό εάν θες να αλλάξεις το μεταβολισμό σου και να κάνεις αποτοξίνωση, δεν έχεις παρά να υιοθετήσεις τη νέα αυτή συνήθεια που θα σε βοηθήσει να «ξεφουσκώσεις», να αισθανθείς υγιής και ταυτόχρονα να ξεφορτωθείς τα παραπανίσια κιλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ποιο είναι όμως το θαυματουργό ρόφημα που θα σε οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα; Μα φυσικά μια κούπα με πράσινο τσάι, μια φέτα από λεμόνι, λίγη κανέλα και χωρίς καθόλου προσθήκη ζάχαρης. Μια συνήθεια που δε θα τη βαρεθείς, πριν προλάβεις να την ξεκινήσεις, αλλά θα την αγαπήσεις χάρη στη θαυματουργή της δράση.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις τον πρωινό και απογευματινό σου καφέ με λίγο πράσινο τσάι, το οποίο δε θα δυσκολευτείς να το βρεις στο εμπόριο, καθώς υπάρχει άφθονο στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ.

Το πράσινο τσάι σε ζεστή ή κρύα μορφή είναι ένα διουρητικό ρόφημα που σταματάει τις λιγούρες, σε γεμίζει ενέργεια και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σου, σε αντίθεση με μία κούπα καφέ, που ενισχύει την κατακράτηση υγρών. Μάλιστα εάν συνδυαστεί σωστά με μία ισορροπημένη διατροφή, ένα είναι σίγουρο: ότι η απώλεια κιλών δε θα αποτελεί πια ένα άπιαστο όνειρο.

womantoc.gr

Διατροφή

Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο και θα σας βοηθήσουν να έχετε ενέργεια
Τζουλιάννα Καρνέζη 

Είτε ακολουθείτε μια χορτοφαγική διατροφή είτε τρώτε κρέας, πρέπει, ειδικά οι γυναίκες, να έχετε ως προτεραιότητα τον σίδηρο.

Ο σίδηρος είναι μεταλλικό στοιχείο απαιτούμενο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, ώστε να νιώθουμε υγιείς, με την απαραίτητη ενέργεια, αλλά και για την εκπλήρωση πλήθους λειτουργιών στον οργανισμό. Συγκεκριμένα συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, αποτελεί τμήμα διαφόρων ενζύμων που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις διάφορες μεταβολικές πορείες, ενώ επαρκής πρόσληψη σιδήρου είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, ο σίδηρος είναι βασικός για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία σε όλες τις ηλικίες, γιατί εμπλέκεται τόσο στη λειτουργία και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών όσο και της μυελίνης. Η έλλειψη προκαλεί κούραση, αδυναμία, μέχρι και αναιμία, εύθραυστα νύχια και αργές ταχύτητες μεταβολισμού.

Υπολογίζεται ότι απαιτούνται 10 mg σιδήρου για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα άντρα και μίας εμμηνοπαυσιακής γυναίκας, ενώ οι ημερήσιες ανάγκες μίας ενήλικης γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία ανέρχονται σε 15 mg ημερησίως. Οι απαιτήσεις σε σίδηρο διαφοροποιούνται για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Ποιες ζωικές τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο;

Ο σίδηρος που προέρχεται από τις ζωικές τροφές ονομάζεται αιμικός και απορροφάται εύκολα από το σώμα μας. Τα περισσότερα ζωικά προϊόντα όπως το κοτόπουλο, τα ψάρια και ακόμη και τα αυγά έχουν κάποια ποσότητα αιμικού σιδήρου. Ωστόσο, ορισμένα ζωικά τρόφιμα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα από κάποια άλλα, μεταξύ των οποίων:

Συκώτι βοδινού κρέατος

Περιεκτικότητα σε σίδηρο: 7 mg ανά μερίδα 80 γραμμαρίων . Όλοι γνωρίζουμε ότι το κόκκινο κρέας είναι μια καλή πηγή σιδήρου, αλλά το συκώτι είναι η καλύτερη επιλογή όσο αφορά την περιεκτικότητα σιδήρου.

Στρείδια

Περιεκτικότητα σε σίδηρο : 5 mg ανά μερίδα 80 γραμμαρίων. Μόλις 80 γραμμάρια στρείδια μπορούν να παρέχουν σχεδόν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου. Είναι ιδιαίτερα μια καλή επιλογή επειδή παρέχουν πρωτεΐνες και σίδηρο, ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.

Σαρδέλες

Περιεκτικότητα σε σίδηρο: 4 mg ανά φλιτζάνι. Οι σαρδέλες είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλουν στην καλή υγεία της καρδιάς.

Βοδινό κρέας

Περιεκτικότητα σε σίδηρο: 3 mg ανά μερίδα 80 γραμμαρίων. Μπορεί να πιστεύετε πως τα βοδινό κρέας περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου, όμως δεν είναι από τις πρώτες επιλογές καθώς δίνει περίπου το 11 τοις εκατό της ποσότηταςπου χρειάζεστε καθημερινά.

Τι γίνεται με τις φυτικές τροφές και τον σίδηρο;

Παρόλο που μπορείτε να πετύχετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο μέσω της φυτικής διατροφής, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους συνδυασμούς τροφίμων, καθώς μόνο το το 2 έως 20% του μη αιμικού σιδήρου απορροφάται από το σώμα.

Για καλύτερη λοιπόν απορρόφηση του σιδήρου από τροφές που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο συνιστάται να συμπεριλαμβάνουμε στο γεύμα μας τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές της βιταμίνης C, όπως τα πορτοκάλια, το πεπόνι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις πράσινες πιπεριές, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τις φράουλες.

Για παράδειγμα, οι φακές αποτελούν μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, που είναι όμως μη αιμικός, άρα και πολύ λίγο απορροφήσιμος. Αν όμως συνοδεύσετε τις φακές με μπρόκολο και ένα χυμό πορτοκάλι η απορρόφηση του σιδήρου της φακής θα αυξηθεί κατά πολύ.

Οι διατροφικοί παράγοντες που έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου είναι οι παρακάτω.

Οι τανίνες που περιέχονται στο τσάι. Έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση τσαγιού μαζί με μία πηγή σιδήρου μπορεί να μειώσει την απορρόφηση αυτού μέχρι και 60%.

Τα οξαλικά οξέα που περιέχονται για παράδειγμα στο σπανάκι, στα παντζάρια, στη σοκολάτα, στο τσάι κλπ.

Οι φυτόλες που περιέχονται στο καλαμπόκι και στα προϊόντα ολικής αλέσεως.

Το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος.

/jenny.gr

Διατροφή

Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να τα καταναλώνουν για λόγους υγείας.

Ποιες είναι όμως, πιο συγκεκριμένα, οι ευεργετικές ιδιότητες των φασολιών;

Δείτε παρακάτω έξι λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξετε τα φασόλια (και γενικότερα τα όσπρια) στη διατροφή σας:

1. Τα φασόλια βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους

Μπορεί να ευθύνονται για αύξηση της παραγωγής… (δύσοσμων κυρίως) αερίων, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλετε από τη διατροφή σας. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του health.com, όσο πιο συχνά καταναλώνει κανείς όσπρια, τόσο λιγότερες… στομαχικές αναταράξεις (και τα αέρια παράγωγά τους) θα νιώθει.

2. Τα φασόλια περιέχουν πολλές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να νιώθουμε «γεμάτοι», κάτι που σημαίνει ότι δε θα νιώθουμε την ανάγκη να τσιμπολογούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε περίπου 25 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα. Μισή κούπα βρασμένα λευκά φασόλια περιέχουν σχεδόν 10 γραμμάρια φυτικές ίνες.

3. Τα φασόλια βοηθούν στην πέψη

Τα φασόλια περιέχουν τόσο διαλυτές, όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες επιβραδύνουν την πέψη ενισχύοντας το αίσθημα ότι είστε «γεμάτοι», ενώ οι δεύτερες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

4. Τα φασόλια βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Εκτός από πλούσια πηγή φυτικών ινών, τα φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι υδατάνθρακες που περιέοχυν τα φασόλια απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

5. Τα φασόλια βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα ξεκινά από… τη διατροφή μας. Σύμφωνα με μια έρευνα, που είχε δημοσιευτεί στο Canadian Medical Journal ανέφερε ότι μια μερίδα φασόλια, αρακά ή φακές την μέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 5% και να ρίξει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών κατά 5-6%.

6. Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου

Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ωστόσο για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα όσπρια από τον οργανισμό, φροντίστε να τα συνδυάσετε με κάποιο τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C.

Διατροφή

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες των μανιταριών

Τα μανιτάρια μπορεί να περιέχουν ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες δύο αντιοξειδωτικών και σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της γήρανσης και την ενίσχυση της υγείας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry δείχνει ότι ορισμένα μανιτάρια περιέχουν δύο αντιοξειδωτικά που πιστεύεται ότι βελτιώνουν την υγεία και αποτρέπουν τη γήρανση. Ο Robert Beelman, καθηγητής Επιστήμης των Τροφίμων και διευθυντής του Pennsylvania State University Center for Plant and Mushroom Products for Health ηγήθηκε της μελέτης και ο Michael D. Kalaras, μεταδιδακτορικός βοηθός Επιστήμης των Τροφίμων, ήταν ο συγγραφέας της έρευνας. Οι επιστήμονες είχαν ήδη συνειδητοποιήσει ότι τα μανιτάρια είναι "η πλουσιότερη πηγή" ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται εργοθειονίνη, αλλά είχαν περιορισμένη γνώση για τη γλουταθειόνη, ένα άλλο σημαντικό αντιοξειδωτικό. Επιπλέον, τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ποικίλουν στα διάφορα είδη μανιταριών και για το λόγο αυτό οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν ποια είδη περιείχαν μεγαλύτερα ποσοστά από αυτές τις δύο ενώσεις.

Τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά στο πλαίσιο της αποκαλούμενης θεωρίας των ελευθέρων ριζών για τη γήρανση. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Beelman, «η θεωρία αυτή υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και στηρίζεται στο ότι όταν οξειδώσουμε τις τροφές για να παράγουμε ενέργεια παράγεται ταυτόχρονα και μια σειρά από ελεύθερες ρίζες που είναι παράγωγα της δράσης αυτής και πολλές από αυτές είναι αρκετά τοξικές. Το σώμα έχει μηχανισμούς για τον έλεγχο των περισσότερων, συμπεριλαμβανομένης της εργοθειονίνης και της γλουταθειόνης, αλλά τελικά κάποιες αρκούν για να προκαλέσουν βλάβη, η οποία έχει συσχετιστεί με πολλές από τις ασθένειες της γήρανσης, όπως ο καρκίνος, και το Alzheimer". Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι η θεωρία των ελεύθερων ριζών είναι αμφιλεγόμενη. Μερικές μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι με την αφαίρεση των ελεύθερων ριζών από τα κύτταρα, μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής των ζώων. Αντίθετα, άλλες έρευνες απέτυχαν να αποδείξουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση αντιοξειδωτικών μπορεί να κάνει το ίδιο - αν και οι πιθανότητες διαβίωσης χωρίς ασθένεια μέχρι το τέλος της μέγιστης διάρκειας ζωής έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται με τα αντιοξειδωτικά.

Ο καθηγητής Beelman συνοψίζει τα ευρήματα της έρευνας λέγοντας: "Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, χωρίς αμφιβολία, τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διαιτητική πηγή αυτών των δύο αντιοξειδωτικών που λαμβάνονται από κοινού και ότι ορισμένα είδη μανιταριών είναι πραγματικά γεμάτα και με τα δύο. Ανακαλύψαμε ότι τα porcini έχουν το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλα δοκιμάσαμε". Οι ερευνητές εξέτασαν 13 είδη μανιταριών και τα συνηθισμένα μικρά κοινά λευκά μανιτάρια, τα λεγόμενα «κουμπιά» είχαν την χαμηλότερη συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών, αν και περιείχαν υψηλότερη συγκριτικά με άλλα τρόφιμα. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της εργοθειονίνης και της γλουταθειόνης, καθώς τα μανιτάρια που είχαν υψηλές συγκεντρώσεις του ενός αντιοξειδωτικού, είχαν επίσης υψηλά επίπεδα και του άλλου. Ο καθηγητής Beelman πρόσθεσε ότι το μαγείρεμα των μανιταριών δεν μεταβάλλει τα αντιοξειδωτικά, καθώς οι ενώσεις είναι "πολύ σταθερές στη θερμοκρασία".

Θεωρεί επίσης ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις αυτών των δύο αντιοξειδωτικών στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, σημειώνοντας ότι : "οι έρευνες είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά βλέπουμε ότι χώρες που έχουν περισσότερη εργοθειονίνη στη δίαιτά τους, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν επίσης χαμηλότερες επιπτώσεις νευροεκφυλιστικών ασθενειών".

Φωτεινή Πουρνάρα

itrofi.gr

Διατροφή

Σας συστήνουμε να βάλετε τα παρακάτω φρούτα στην καθημερινή σας διατροφή. Με λίγη μόνο προσπάθεια θα μπορέσετε να κάψετε το λίπος της κοιλιάς γρήγορα και αποτελεσματικά.

Θέλετε να κάψετε το λίπος της κοιλιάς; Η κοιλιακή χώρα είναι αναμφίβολα η πιο προβληματική περιοχή στο σώμα όσον αφορά την συσσώρευση λίπους. Η κοιλιά μαζεύει λίπος σχεδόν χωρίς να το πάρουμε είδηση, αποδομώντας τη φυσική ισορροπία της περιοχής γύρω από τη μέση. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σας συστήνουμε να βάλετε τα παρακάτω φρούτα στην καθημερινή σας διατροφή. Με λίγη μόνο προσπάθεια θα μπορέσετε να κάψετε το λίπος της κοιλιάς γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ορισμένες ανθυγιεινές συνήθειες της καθημερινότητας, όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής και η κακή διατροφή μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Όπως ξέρουμε καλά όλοι μας, δεν καταφέρνουμε τίποτα αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας.

Για να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά και στομάχι χρειάζεται να κάνουμε προσπάθεια και ορισμένες μικρές θυσίες, όπως να αποφεύγουμε τις τροφές που προκαλούν κατακράτηση υγρών και αποθήκευση λιπαρού ιστού. Για να το καταφέρετε, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

    Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα, όπως και φυσικούς χυμούς.
    Σταματήστε να τρώτε κατεργασμένα άλευρα, επεξεργασμένες τροφές, γλυκά και λοιπές ανθυγιεινές τροφές.
    Κόψτε το αλάτι από τη διατροφή σας, αφού είναι το κύριο αίτιο της κατακράτησης υγρών.

 

Τροφές για να κάψετε το λίπος της κοιλιάς
1. Μήλο για να κάψετε το λίπος της κοιλιάς  
    Να θυμάστε ότι δίαιτα δεν σημαίνει «σταματάω να τρώω». Πρέπει να τρώτε τέσσερις φορές την ημέρα: πρωινό (πολύ σημαντικό), μεσημεριανό, ένα μικρό σνακ και βραδινό. Καλύτερα σε κάθε γεύμα να τρώτε μικρές μερίδες, αλλά το σημαντικότερο είναι να τρώτε τέσσερις φορές την ημέρα. Για παράδειγμα, μην περνάτε ούτε μέρα χωρίς πρωινό ή βραδινό.

Τι θα λέγατε να ξεκινούσατε κάθε ημέρα με ένα λαχταριστό μήλο; Είναι μια εξαιρετική ιδέα, που προτείνουν οι γιατροί και οι διατροφολόγοι και ένα πολύ καλό ξεκίνημα για την ημέρα σας, ειδικά εάν το συνδυάσετε με βρώμη στο πρωινό. Τα μήλα μας βοηθάνε πολύ στο κάψιμο λίπους επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή και βήτα-καροτίνη. Πρέπει να θυμάστε ότι χρειάζεστε 2-3 την ημέρα για να σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος. Για αυτόν τον λόγο, μπορείτε να φτιάχνετε φυσικό χυμό μήλου και να τον πίνετε μέσα στην ημέρα που ήδη ξεκινήσατε με ένα μήλο. Ο χυμός μήλο και παντζάρι είναι πολύ καλό και υγιεινό συνοδευτικό για το δείπνο. Πώς σας φαίνεται;

2. Μπανάνες για να κάψετε το λίπος της κοιλιάς

Οι μπανάνες έχουν 75 με 130 θερμίδες η κάθε μία. Είναι φρούτο πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες. Σκεφτείτε τη μπανάνα σαν ένα ισοτονικό ποτό σε μορφή φρούτου – μια απαραίτητη πηγή θρεπτικών συστατικών που πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Βάζοντας φρέσκα φρούτα όπως η μπανάνα στην καθημερινή μας διατροφή δεν βοηθάμε μόνο το σώμα μας να κάψει λίπος και να χάσει βάρος αλλά βελτιώνουμε σημαντικά και την υγεία μας. Μην ξεχνάτε ότι οι μπανάνες είναι πολύ καλό δεκατιανό ή απογευματινό κολατσιό, αφού μας βοηθάνε να νιώθουμε χορτάτοι και μας δίνουν αμέτρητες βιταμίνες για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

3. Σέλερι

Ούτε το σέλερι πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας. Το πράσινο αυτό λαχανικό σας βοηθά να χάσετε βάρος με φυσικό τρόπο και συνδυάζεται τέλεια με διάφορα άλλα υλικά. Επίσης, είναι πεντανόστιμο όπως και να το φάτε. Έχει πολλή Βιταμίνη C και ασβέστιο και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι τόσο καλό στο αδυνάτισμα. Γιατί δεν τρώτε λίγο σέλερι σήμερα κιόλας;

4. Οστρακοειδή

καψτε το λίπος της κοιλιάς με οστρακοειδη

Μια κάπως ακριβή επιλογή για το καθημερινό γεύμα, αλλά προσπαθήστε να τρώτε οστρακοειδή θαλασσινά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Τα οστρακοειδή περιέχουν ένα ειδικού τύπου μονοακόρεστο λιπαρό που εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους στον οργανισμό ενώ είναι επίσης πολύ υγιεινά και πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά. Διαλέξτε οστρακοειδή με ό,τι συνοδευτικό προτιμάτε, αφού θα πάρετε σίγουρα πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

5. Αβοκάντο

αβοκάντο για να κάψετε το λίπος της κοιλιάς

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα αβοκάντο παχαίνουν. Δεν είναι αλήθεια! Το αβοκάντο περιέχει ολεϊκό οξύ, μια ουσία που κόβει ή έστω μειώνει την πείνα. Επίσης, τα αβοκάντο περιέχουν φυτικές ίνες που μας βοηθούν να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά και στομάχι και μας χορταίνουν, κάτι πολύ χρήσιμο. Φτάνει ένα αβοκάντο την ημέρα – είναι τέλεια σε σαλάτες και κρέμες και η υγιεινή τους γεύση είναι πειρασμός.

6. Κεράσια για να να κάψετε το λίπος της κοιλιάς

Λατρεύουμε τα κεράσια. Εάν έχετε την ευκαιρία να τα αγοράσετε σε καλή τιμή στην λαϊκή ή το μανάβη της γειτονιάς, μην το παραλείψετε. Τα κεράσια κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα και την καρδιά, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και παρέχουν ουρικό οξύ. Επίσης ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και σας κρατούν υγιή. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Εάν είναι εντός εποχής, αγοράστε μερικά οπωσδήποτε. Προσοχή όμως, μην αγοράζετε χυμούς κεράσι από αυτούς που θα βρείτε στα καταστήματα, διότι τα κεράσια χάνουν τη διατροφική τους αξία όταν δεν είναι φρέσκα. Οι χυμοί αυτοί είναι απλά γλυκά ροφήματα που δε θα σας βοηθήσουν καθόλου να χάσετε βάρος.

7. Ντομάτες

ντομάτα για να κάψετε το λίπος της κοιλιάς

Το παραδεχόμαστε, είμαστε οπαδοί της ντομάτας! Είναι πεντανόστιμη σε σαλάτες και σάλτσες, τέλειες σε κάθε πιάτο και μας δίνουν καθημερινά την ξεχωριστή, λαχταριστή τους γεύση. Γνωρίζατε όμως ότι οι ντομάτες μειώνουν τα επίπεδα συσσώρευσης λιπιδίων στο αίμα; Έτσι καθαρίζουν το σώμα και αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους. Μην παραλείπετε να τρώτε ντομάτες πολύ συχνά.

meygeia.gr

Διατροφή

Είστε vegan και δεν χάνετε βάρος; ξέρουμε τους λόγους
Η αντίληψη ότι όσοι ακολουθούν μια vegan διατροφή δεν έχουν προβλήματα με το βάρος τους, αποτελεί μια συνηθισμένη παρερμηνεία. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι vegans τείνουν να είναι πιο υγιείς και πιο αδύνατοι από το μέσο όρο των κρεατοφάγων, ο λόγος γι 'αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο σύνθετος από το γεγονός ότι δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα στη διατροφή τους.

Καταναλώνετε κρυφές θερμίδες από αναψυκτικά και διάφορα ροφήματα
Τα smoothies είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της διατροφής για πολλούς vegan. Μπορούν να είναι μια καλή πηγή απαραίτητων συστατικών για την υγεία αλλά δυστυχώς, μπορούν επίσης να μας γεμίσουν με κρυμμένες θερμίδες που δεν θα συμβάλλουν στο αίσθημα της πληρότητας. Άλλα ποτά, όπως το αλκοόλ, ορισμένα είδη φρουτοχυμών, τα αναψυκτικά και μερικά ενεργειακά ποτά μπορεί επίσης να περιέχουν πολλές θερμίδες. Όταν υπερκαταναλώνετε τέτοια ποτά, οι στόχοι απώλειας βάρους απομακρύνονται. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα στο itrofi.gr ότι όταν είμαστε διψασμένοι, η πρώτη μας ενστικτώδης κίνηση θα πρέπει να είναι ένα ποτήρι νερό.

Δεν ελέγχετε τις μερίδες σας
Ενώ μια φυτικά βασισμένη διατροφή είναι υγιεινή, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε όσο αντέχετε. Θα πρέπει να μπορείτε να ελέγχετε σε κάποιο βαθμό τις μερίδες που σερβίρεστε και να υπολογίζετε τις αντίστοιχες θερμίδες. Μερικές φορές η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα. Είναι επίσης σοφό, αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, να παρακολουθείτε και την πρόσληψη των μακροθρεπτικών συστατικών (λιπαρά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες).

Καταναλώνετε πολλά λιπαρά
Τα λιπαρά είναι ένα απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής, όμως η μέτρια πρόσληψή τους είναι ζωτικής σημασίας αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καθώς το λίπος περιέχει αρκετές θερμίδες, 9 ανά γραμμάριο λίπους σε σύγκριση με μόνο 4 ανά γραμμάριο πρωτεϊνης και υδατανθράκων.

Ανεπαρκής κατανάλωση πρωτεϊνών
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση της μυϊκής μάζας και για να μπορεί το σώμα μέσω του μεταβολισμού να καίει θερμίδες όλη την ημέρα. Για απώλεια βάρους πρέπει, όπως είναι λογικό, να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε καθημερινά.

Τηγανίζετε τα λαχανικά
Τα λαχανικά είναι πολύ υγιεινά αλλά αν τα προτιμάτε τηγανητά, αυτό ίσως σαμποτάρει τις προσπάθειες να χάσετε τα παραπανήσια κιλά ή να μην προσθέσετε άλλα. Για το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών γευμάτων σας, είναι πολύ καλύτερο να αναζητήσετε εναλλακτικές μεθόδους παρασκευής, όπως στον ατμό ή το ψήσιμο, γλιτώνοντας έτσι από το υπερβολικό αλάτι και τα έλαια που μπορεί να σαμποτάρουν τον έλεγχο του σωματικού σας βάρους.

Παραμελείτε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων
Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Το πρόβλημα που έχουν πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν για πρώτη φορά ένα vegan τρόπο ζωής, είναι ότι προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα τρόφιμα που αγαπούσαν πριν. Υπάρχουν αλήθεια πολλές υγιεινές εναλλακτικές που θα σας βοηθήσουν σε αυτό, αλλά συχνά οι προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνουν μερικά ανθυγιεινά συστατικά όπως συντηρητικά, λιπαρά, νάτριο, κ.λπ. Ειδικοί αναφέρουν ότι οι γυναίκες που διαβάζουν τις ετικέτες ζυγίζουν περίπου εννέα κιλά κατά μέσο όρο λιγότερο από εκείνες που δεν το κάνουν.

Καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες
Η διατροφή σας είναι μια λεπτή ισορροπία λιπαρών, πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Κάθε φορά που καταναλώνετε περισσότερους υδατάνθρακες από πρωτεΐνες μπορεί να κάνει το σώμα σας να διατηρήσει το νερό - με αποτέλεσμα να κερδίσει το βάρος του νερού. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν όλα καλούς υδατάνθρακες. Τα αμυλούχα τρόφιμα όπως το άσπρο ρύζι, το άσπρο ψωμί και οι κενές θερμίδες των σνακ είναι το είδος των υδατανθράκων που πρέπει να αποφεύγετε. Περιορίστε παράλληλα την υπερβολική πρόσληψη νατρίου για καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους.

itrofi.gr

Διατροφή

Η βιταμίνη Κ είναι γνωστή για το ρόλο της στην πήξη του αίματος. Αλλά δεν είναι ευρέως γνωστό ότι μια ομάδα μορίων που ανήκει στην κατηγορία της βιταμίνης Κ παρέχει άλλα πολύ σημαντικά οφέλη.

Αναλύοντας τα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την βιταμίνη Κ, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος, επισημαίνει ότι πήρε το όνομα της από το αρχικό της γερμανικής λέξης koagulation, που σημαίνει πήξη. Tην ονομασία έδωσε ο Δανός Henrik Dam, όταν ανακάλυψε τη βιαταμίνη το 1929.

Η βιταμίνη Κ συμπεριλαμβάνει δύο κατηγορίες: την φυλλοκινόνη (Κ1) και τις μενακινόνες (Κ2). Οι μενακινόνες είναι μια ομάδα παραπλήσιων μορίων: ΜΚ-4, ΜΚ-7, ΜΚ-8, ΜΚ-9, ΜΚ-10, ΜΚ-11, ΜΚ-12και ΜΚ-13. Η πιο σταθερή και δραστική μενακινόνη φαίνεται να είναι η ΜΚ-7.

Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα κίτρινα γογγύλια και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Βρίσκεται επίσης σε ένα προϊόν ζύμωσης φασολιών σόγιας, το οποίο τρώνε οι Ασιάτες και ονομάζεται νάτο (natto) το οποίο περιέχει κυρίως την ΜΚ-7.

Η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται στις ζωικές τροφές όπως είναι το χοιρινό, το κοτόπουλο, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα κίτρινα τυριά και λιγότερο ο κρόκος του αβγού και το βούτυρο.

Στα τυριά η Κ2 παράγεται από βακτήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής τους. Στο γάλα βρίσκεται πιο πολύ στο πλήρες, καθώς η βιταμίνη είναι λιποδιαλυτή. Το πλήρες γάλα έχει επίσης βιταμίνη K1.

Στα τυριά, τα μαλακά είναι αυτά που έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση σε Κ2. Τα γιαούρτια, ελληνικά και ξένα, έχουν παρόμοιες συγκεντρώσεις με το πλήρες γάλα, αρκεί να μην είναι λάιτ.

Το σκούρο κρέας του κοτόπουλου, όπως είναι το κρέας των ποδιών και των μηρών, περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμίνης Κ2 και μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα σε σχέση με το στήθος κοτόπουλου.

Πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί η βιοδιαθεσιμότητα των μορφών της βιταμίνης Κ2 από τις διάφορες τροφές.

Οι μενακινόνες, πλην της ΜΚ-4, μπορούν να παραχθούν και μέσω της εντερικής χλωρίδας από βακτήρια. Η ΜΚ-4 παράγεται σε μικρές ποσότητες σε διάφορους ιστούς, από την μετατροπή της Κ1.

Ο ρόλος της Κ2

Η βιταμίνη Κ2 βοηθάει κι αυτή στην πήξη του αίματος όπως η Κ1. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε πως όταν δόθηκε σε εθελοντές μια μερίδα natto υπήρξε επίδραση στην πήξη του αίματος μέχρι και τέσσερις ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν πιο ισχυρό από αυτό που προκαλούν οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ1 (1). Επιπλέον, η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί πρωτεΐνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των οστών (2). Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα Κ2 με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών, αν και δεν υπάρχει απόδειξη σχέσης αιτίας-αποτελέσματος.


Τα τελευταία χρόνια έχουν επισημανθεί τα ιδιαίτερα τα οφέλη της βιταμίνης Κ2 για την υγεία των οστών και της καρδιάς. Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχουν συνέργειες με τη βιταμίνη D.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, η παρατεταμένη και μεγάλη πρόσληψη βιταμίνης D προάγει την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών οι οποίες όμως είναι συχνά ανενεργές πιθανότατα λόγω χαμηλής συγκέντρωσης της βιταμίνης Κ2 η οποία απαιτείται για να καρβοξυλιωθούν.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ξένος, η Κ2 λειτουργεί ως «τροχονόμος» για το ασβέστιο, καθοδηγώντας το στα οστά και όχι στις αρτηρίες. Η Κ2 ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες, οστεοκαλσίνη και matrix GLA, οι οποίες χρησιμεύουν για να εναποτίθεται το ασβέστιο στα οστά – η εναπόθεση ασβεστίου στα αγγεία προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση.

Πρόσφατες μελέτες που εξέτασαν τη συγχορήγηση βιταμίνης D και βιταμίνης Κ2 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνέργεια της δράσης τους στην οστική πυκνότητα είναι σημαντική. Ο συνδυασμός των δύο βιταμινών προάγει τον μεταβολισμό της ινσουλίνης, μέσα από την υπερδραστηριοποίηση των γονιδίων των υποδοχέων της ινσουλίνης, τη ρύθμιση της έκκρισης ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος, τον πολλαπλασιασμό των β-κυττάρων και την εξομάλυνση της παραθυρεοειδικής ορμόνης.

Μάλιστα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cardiff ανέπτυξαν πρόσφατα ένα συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή στοματικού σπρέι που περιλαμβάνει 3000 IU βιταμίνης D3 και 75 μg βιταμίνης Κ2 (και ειδικότερα της ΜΚ-7 που είναι πιο δραστική).

Πότε μπορεί να υπάρχει έλλειψη

Η βιταμίνη Κ1 δρα κυρίως στο συκώτι, ενεργοποιώντας πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Η βιταμίνη Κ2 δρα κυρίως εξωηπατικά, ενεργοποιώντας τη λεγόμενη matrix gla πρωτεΐνη (MGP) η οποία αναστέλλει την εναπόθεση του ασβεστίου στα αγγεία, την οστεοκαλσίνη που μεταλλοποιεί το σπογγώδες οστό και προάγει τη σύνθεση του σμάλτου των δοντιών και την Gas-6 πρωτεΐνη, η οποία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και συνεργάζεται με την MGP.

Μέχρι σήμερα, οι κατευθυντήριες γραμμές για την επαρκή πρόσληψη της βιταμίνης Κ βασίζονται μόνο στην πρόσληψη της Κ1 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μενακινόνες.

Να σημειωθεί πως υπάρχει και η βιταμίνη Κ3 (μεναδιόνη) η οποία όμως δεν είναι φυσική μορφή καθώς παρασκευάζεται συνθετικά.

Ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να εμφανιστεί σε περιπτώσεις όπως:

Αντιβιοτικής χορήγησης (πάνω από 10 ημέρες).
Χορήγησης στατινών.
Χορήγησης οιστρογόνων.
Χαμηλής πρόσληψης διαιτητικού λίπους ή κατανάλωσης σκευασμάτων κατά της παχυσαρκίας, που μπλοκάρουν μέρος της απορρόφησης του λίπους που τρώμε.
Φαρμακευτικής αγωγής με δεσμευτικά των χολικών οξέων (π.χ. χολεστυραμίνη)
Συχνής κατανάλωσης συντηρητικών που βρίσκουμε σε συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ. BHT).
Παθήσεων του γαστρεντερικού, ηπατικών νόσων και παρατεταμένης χρήσης οιστρογόνων.

healthyliving.gr

Διατροφή

Πείτε αντίο στην κατακράτηση υγρών με 10 απλά τρικ
Από: Μάρω Σενετάκη 

Κάνεις δίαιτα και γυμνάζεσαι εντατικά και όμως κάποιες φορές αισθάνεσαι ότι έχεις φουσκώσει και η ζυγαριά όχι μόνο δεν λέει να ξεκολλήσει αλλά σε δείχνει και 1-2 κιλά πιο πάνω; Μην ανησυχείς, δεν πάχυνες, απλά έχεις κατακράτηση υγρών. Κι αν αναρωτιέσαι πώς θα την αντιμετωπίσεις, σου έχουμε 10 απλές και σίγουρες προτάσεις.

1. Πίνε άφθονο νερό
Αυτό πρέπει να το κάνεις έτσι κι αλλιώς, είτε κάνεις δίαιτα είτε όχι, αλλά σε περιόδους κατακράτησης ακόμη παραπάνω.

2. Μηλόξιδο έχεις δοκιμάσει;
Ξέχνα το λεμόνι με χλιαρό νερό που συστήνουν πολλοί να πίνουμε το πρωί και δοκίμασε να βάλεις σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό 1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο και 2 κουτ. γλυκού μέλι. Θα το πίνεις κάθε πρωί για όσο αισθάνεσαι φουσκωμένη και θα δεις μεγάλη διαφορά.

3. Σόδα με χαμομήλι μετά το μεσημεριανό
Ναι, καλά διάβασες, 2 ώρες μετά το μεσημεριανό σου γεύμα θα πίνεις 1 φλιτζάνι χαμομήλι που μέσα έχεις διαλύσει 1 κουτ. γλυκού σόδα. Στην αρχή η γεύση του ίσως σε ξενίσει, ωστόσο αν το δοκιμάσεις για τις περιόδους κατακράτησης υγρών θα διαπιστώσεις ότι βοηθάει.

4. Προσοχή στο αλάτι
Καλό είναι να αποφεύγεις το αλάτι σε περιόδους κατακράτησης υγρών, ωστόσο αν δεν μπορείς να φας φαγητό χωρίς αλάτι, προτίμησε αλάτι Ιμαλαΐων. Επίσης, δεν θα ρίχνεις έξτρα αλάτι στο πιάτο σου, ενώ στη σαλάτα μπορείς και να μην βάλεις καθόλου και να της δώσεις γεύση με μυρωδικά, λεμόνι ή ξίδι.

5. Ποιες τροφές να αποφεύγεις
Όσο κάνεις αποτοξίνωση μείνε μακριά από γαλακτοκομικά προϊόντα που έτσι κι αλλιώς προκαλούν φουσκώματα, καθώς και από τη ζάχαρη, το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ.

6. Το αποτοξινωτικό ρόφημα που πρέπει να δοκιμάσεις
Ρίξε μέσα στο μπλέντερ τσάι του βουνού, ταραξάκο, σημύδα, λουίζα, τσουκνίδα και μελισσόχορτο και χτύπα μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα, αλλά όχι σκόνη. Φυλάς το μίγμα βοτάνων σε μεταλικό ή γυάλινο βάζο και καθημερινά φτιάχνεις ένα ρόφημα με 1 κουτ. σούπας από το μίγμα και προσθέτεις και 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης. Είναι και γευστικό και βοηθάει πολύ!

7. Άσκηση καθημερινά!
Η γυμναστική δεν πρέπει να λείπει έτσι κι αλλιώς από την καθημερινότητά σου, ωστόσο σε περιόδους κατακράτησης υγρών πρέπει σίγουρα να γυμνάζεσαι για 40-45 λεπτά.

8. Επίλεξε τους σωστούς υδατάνθρακες
Φρούτα και λαχανικά είναι φίλοι της γραμμής σου. Από την άλλη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν κατακράτηση υγρών.

9. Βραδινό νωρίς
Είσαι από αυτούς που τρώνε γύρω στις 11 και μετά πηγαίνουν για ύπνο; Μεγάλο λάθος! Θα πρέπει να έχεις φάει το βραδινό σου γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.

10. Μήπως είσαι απλά σε δύσκολες μέρες;
Κατακράτηση υγρών παρουσιάζουν οι γυναίκες και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές λοιπόν και περίμενες να περάσουν οι δύσκολες μέρες για να ξεφουσκώσεις τελείως.

olivemagazine.gr

Διατροφή

Το κακάο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ενός κοινού συμπτώματος της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Το κακάο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ενός κοινού συμπτώματος της σκλήρυνσης κατά πλάκα με υψηλό ποσοστό κακάου θα μπορούσε να είναι ένας ασφαλής και εύκολος τρόπος να μειωθούν τα συμπτώματα της κόπωσης που σχετίζονται με τη φλεγμονή σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με διεθνείς ερευνητές.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που πλήττει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η ΣΚΠ επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα με συμπτώματα που περιλαμβάνουν συχνά μυϊκή αδυναμία, αίσθημα καψίματος, μούδιασμα, χρόνιο πόνο, κακή ισορροπία και συντονισμό, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης.

Στην πραγματικότητα, έως και 9 από τους 10 ανθρώπους με ΣΚΠ έχουν κόπωση και το σύμπτωμα είναι συνήθως δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι μια ημερήσια δόση 45 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Η σκούρα σοκολάτα περιέχει 70-85% κακάο.

Βάσει αυτών των προηγούμενων ευρημάτων, η Shelly Coe, η οποία εργάζεται στο Τμήμα Αθλητισμού, Επιστημών Υγείας και Κοινωνικής Εργασίας στο Κέντρο Oxford Brookes για τη Διατροφή και την Υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μια ομάδα επιστημόνων θέλησε να εξετάσει εάν το κακάο θα έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα και στην κόπωση σε άτομα με ΣΚΠ. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις που απαντώνται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρασί και το τσάι. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητικά, αντικαρκινικά και νευροπροστατευτικά οφέλη.

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μικρής δοκιμής, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ Journal of Neurosurgery & Psychiatry, υποδηλώνουν ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται σε ένα φλιτζάνι κακάο μπορεί να παράγουν ένα αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα που μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία προκαλεί κόπωση σε ένα άτομο που πάσχει από ΣΚΠ.

"Ένα φλαβονοειδές ρόφημα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την κόπωση και την υποτροπή της σε περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας", αναφέρει η μελέτη.

Η δοκιμή διεξάχθηκε σε 40 άτομα ηλικίας 34-54 ετών, τα οποία είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με υποτροπιάζουσα μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας και κόπωση. Έπρεπε να πίνουν καθημερινά ένα ποτήρι κακάο είτε με υψηλά ή χαμηλά φλαβονοειδή επί έξι εβδομάδες. Το ρόφημα παρασκευάστηκε με τη χρήση σκόνης κακάο και αναμίχθηκε με θερμαινόμενο γάλα ρυζιού. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν επίσης υποκειμενικά την κούραση τους σε κλίμακα τέσσερις φορές την ημέρα.

Η κόπωση και η τάση για κόπωση - η ταχύτητα με την οποία παρουσιάστηκε η πνευματική και σωματική κόπωση - αξιολογήθηκαν επίσημα προτού τα αποτελέσματα καταδείξουν μια μικρή βελτίωση στην κόπωση και μια μέτρια επίδραση στην τάση για κόπωση. Όσοι κατανάλωναν το πλούσιο σε φλαβονοειδή ρόφημα εμφάνισαν βελτίωση κατά 45% στην υποκειμενικά εκτιμημένη κόπωση και 80% βελτίωση στη ταχύτητα περπατήματος.

"Τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί ότι αυξάνουν την εγκεφαλική ροή του αίματος προκαλώντας ευρεία διέγερση της εγκεφαλικής αιμάτωσης και αυτό θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη διάθεση, τις γνωστικές επιδόσεις, την αντίληψη της κούρασης και την ικανότητα να εκτελούνται συγκεκριμένα καθήκοντα κίνησης", αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Παρόλο που το κακάο και η σχέση του με την κόπωση και τη ΣΚΠ δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς και σίγουρα απαιτούνται μελέτες μεγάλης κλίμακας για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, η πρόσφατη έρευνα προσφέρει κάποια ελπίδα στους ανθρώπους που ζουν με την πάθηση. "Η χρήση διατροφικών προσεγγίσεων για τη μείωση της κόπωσης και των συναφών παραγόντων σε άτομα με ΣΚΠ μπορεί να είναι ένας εύκολος, ασφαλής και οικονομικός τρόπος που θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής και την ανεξαρτησία τους, επιτρέποντας στους ανθρώπους να παίρνουν στα χέρια τους περισσότερο τον έλεγχο της κατάστασής τους", σημειώνουν οι επιστήμονες.

Οι συντάκτες προτείνουν επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό αντιφλεγμονώδη μηχανισμό, τα πλούσια σε φλαβονοειδή ποτά συνιστώνται παράλληλα με τις άλλες θεραπείες - όπως η φυσικοθεραπεία - για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κόπωσης.

Φωτεινή Πουρνάρα

.itrofi.gr

Διατροφή

Κρόκοι αυγού, αβοκάντο και άλλες 7 σούπερ τροφές που επιταχύνουν το αδυνάτισμα

Το τι πρέπει να κάνουμε για να αδυνατίσουμε είναι λίγο πολύ γνωστό.

Πολύ νερό, λιγότερα γλυκά, λιγότερο ψωμί και ζυμαρικά, λιγότερες πίτσες και μπέργκερ, λιγότερο από όλα.

Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης είναι ο μόνος κανόνας που πραγματικά πρέπει να ακολουθείς αν θέλεις να χάσεις κιλά.

Η τέλεια δίαιτα δεν υπάρχει. Ο στόχος που θα βάλεις πρέπει να είναι εφικτός.

Ένα συχνό πρόβλημα όταν κάνουμε δίαιτα είναι ότι πεινάμε συνέχεια. Γι΄ αυτό πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές που μας χορταίνουν και που ταυτόχρονα επιταχύνουν τον μεταβολισμό μας.

Έτσι αυξάνοντας τη κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορούμε να διευκολύνουμε την απώλεια βάρους. Αλλωστε, αυτός δεν είναι ο αρχικός σκοπός μας;

Ας δούμε παρακάτω τις σούπερ τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα:

1. Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός σε κρατάνε χορτάτη για πολλές ώρες, μιας και έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα. Μπορείς να αφαιρέσεις το λίπος της κοιλιάς σου καταναλώνοντας τον άγριο σολομό σε τακτική βάση. Τα ωμέγα-3 στον άγριο σολομό συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία συρρικνώνει το λίπος από τη μέση σου. Ο άγριος σολομός ενεργοποιεί επίσης τον θυρεοειδή για ταχύτερο μεταβολισμό.

2. Σπόροι Chia

Είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Περιέχουν 11 γραμμάρια φυτικές ίνες και έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι σπόροι Chia μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης.

3. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτεΐνες με υψηλή θερμογόνο δράση, οι οποίες συμβάλλουν σε αυξημένες καύσεις άρα και στην απώλεια λίπους. Ενα βασικό πλεονέκτημα που έχουν είναι η δυνατότητά τους να προωθήσουν ένα αίσθημα πληρότητας. Αυτό το αίσθημα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες όλη την ημέρα. Εκτός του ότι είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι η πιο χορταστική θρεπτική ουσία, τα αμύγδαλα περιέχουν έναν ξεχωριστό συνδυασμό λιπαρών οξέων και φυτικών ινών που ικανοποιεί την πείνα. Ετσι αν φας λίγα αμύγδαλα πριν από κάθε γεύμα σου, θα δεις ότι δεν θα πεινάς τόσο πολύ και θα φας πολύ λιγότερο.

4. Αυγά

Τα θρεπτικά στοιχεία και οι πρωτεΐνες των βραστών αυγών είναι ικανές να κατευνάσουν την πείνα και να βελτιώσουν τη δίαιτά σου. Οι κρόκοι αυγών περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους καταναλώνεις με μέτρο.

5. Αβοκάντο

Πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμινών C και E). Λόγω του ωφέλιμου ελαϊκού οξέος που περιέχει, ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας και συμβάλλει στην απώλεια βάρους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

6. Βούτυρο Ghee

Το Ghee (γκι) είναι ένα είδος «καθαρού» βουτύρου και έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τον τελευταίο καιρό σαν εναλλακτική λύση του βουτύρου, με πρόσθετα οφέλη. Δεν περιέχει λακτόζη, καθιστώντας το κατάλληλο και για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το ghee αποτελεί έναν συνδυασμό κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

7. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία επηρεάζουν το πώς το σώμα καίει θερμίδες και έτσι η αύξηση της πρόσληψής τους μπορεί να επηρεάσει θετικά το μεταβολισμό.

8. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο βοηθά στην απώλεια βάρους και κόβει την όρεξη σύμφωνα με έρευνες. Λίγες σταγόνες ωμού ελαιόλαδου στις σαλάτες και στα φαγητά αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, κόβει την πείνα και βοηθά στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων.

9. Γαλακτομικά πλήρους λίπους

Προτίμησε πλήρες γιαούρτι γιατί είναι πιο χορταστικό από τις εκδοχές με χαμηλά λιπαρά. Το ίδιο ισχύει και για το γάλα. Το πλήρες γάλα είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η Α και η Ε.

bovary.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή