Μαρτίου 24, 2019

Διατροφή

Έρευνα που διεξήχθη στο Westmead Institute της Αυστραλίας και δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology εξετάζει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φυτικών ινών και της γήρανσης.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά και είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της υγιεινής διατροφής. Δυο από τις πιο γνωστές ομάδες φυτικών ινών είναι οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες απορροφούν νερό με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μέσω της μείωσης της χοληστερόλης που πετυχαίνουν.

Πλούσιες πηγές διαλυτών ινών είναι η βρώμη, το κριθάρι, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, οι φακές, και ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες φαίνεται να επιταχύνουν τη διέλευση της τροφής από το έντερο και βρίσκονται στο σιτάρι, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ο Καθηγητής Gopinath και οι συνεργάτες του όρισαν την «επιτυχή» γήρανση ως την απουσία αναπηρίας, καταθλιπτικών συμπτωμάτων, γνωστικής εξασθένησης, αναπνευστικών προβλημάτων και χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με την έρευνα συλλέχτηκαν στοιχεία από 1.609 ενήλικες ηλικίας 49 ετών και άνω, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν καμία μορφή καρκίνου, ή στεφανιαία νόσο, ή εγκεφαλικό επεισόδιο στην αρχή της μελέτης και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Μετά το πέρας των 10 ετών το 15,5% των συμμετεχόντων κατάφερε να φθάσει σε αυτό που οι ερευνητές όρισαν ως «επιτυχή» γήρανση.

Από όλους τους διατροφικούς παράγοντες που εξετάστηκαν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυτικές ίνες είχαν τον πιο σημαντικό ρόλο για να επιτευχθεί βέλτιστο γήρας. Ο καθηγητής Gopinath σημειώνει: "Ουσιαστικά, βρήκαμε ότι εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών είχαν σχεδόν 80% περισσότερες πιθανότητές να ακολουθούν μια υγιεινή ζωή και να έχουν μακροζωία σε διάστημα 10 ετών. Δηλαδή, ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από υπέρταση, διαβήτη, άνοια, κατάθλιψη και λειτουργική ανικανότητα".

Η ερευνητική ομάδα συμπληρώνει ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης θα πρέπει να παρακινήσουν και άλλους ερευνητές, έτσι ώστε να διεξαχθούν μελέτες σε διαφορετικές ομάδες, να ελεγχθούν οι πιθανές παρόμοιες συνδέσεις και να ανακαλυφθούν οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σύνδεση αυτή.

Πηγή: diettv.gr

Διατροφή

Πρέπει να τρώμε κρόκους αυγών; Είναι υγιεινά; Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τα αυγά

Τα αυγά κυριαρχούν στα μενού όλων των ειδών πρωινού παγκοσμίως. Αλλά το ταπεινό αυγό έρχεται με πολλές ερωτήσεις.

Ανεβάζουν την χοληστερίνη; Είναι καλύτερα τα ασπράδια από τους κρόκους; Και τι γίνεται με τα βιολογικά αυγά – είναι όντως πιο θρεπτικά;

Είτε τα τρώτε κάθε μέρα είτε απλά περιστασιακά, υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθετε για το πώς να ενσωματώσετε τα αυγά σε μια υγιεινή διατροφή. Ας ακούσουμε όμως τι έχουν να πουν οι διαιτολόγοι.

Είναι υγιεινά τα αυγά;
Οι ειδική της διατροφής συμφωνούν πως η πρωτεΐνη και οι βιταμίνες στα αυγά, τα καθιστούν μια πολύ υγιεινή επιλογή. «Θα έλεγα ότι τα αυγά είναι πολύ υγιεινά, με 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα» λέει η διαιτολόγος Μπριζίτ Ζέιτλιν. «Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία είναι αυτή που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί μας για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ισχυρούς, υγιείς μύες».

Αγαπημένο φαγητό εκατομμυριών ανθρώπων, η ομελέταΑγαπημένο φαγητό εκατομμυριών ανθρώπων, η ομελέτα

Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ ένα μεγάλο αυγό έχει μόνο 72 θερμίδες. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιοτίνη )βοηθά στην μετατροπή της τροφής σε χρήσιμη ενέργεια), χολίνη (ένα συστατικό που συμμετέχει στο μεταβολισμό, μεταξύ άλλων λειτουργιών), βιταμίνη Α (σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα) και την λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, λέει ο διατροφολόγος Ράιαν Μάσιελ.

«Τα αυγά είναι επίσης ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά την βιταμίνη D» προσθέτει η Ζέιτλιν «κάτι που βοηθά στα ισχυρά οστά».

Πρέπει να τρώω κρόκους αυγών;
Ένα από τα μεγαλύτερα σημεία σύγχυσης είναι εάν οι κρόκοι αυγών είναι καλά ή κακά. Για χρόνια, οι κρόκοι είχαν αρνητική φήμη λόγω της διατροφικής τους χοληστερόλης, την οποία οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν επιβλαβής για την υγεία. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 mg χοληστερόλη, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια τιμή για τη χοληστερόλη είναι μικρότερη από 300 mg.

«Κάποτε θεωρούνταν ότι τα αυγά σχετίζονταν με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη» λέει ο Μάσιελ. «Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η διατροφική χοληστερόλη μπορεί να μην επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας».
Πρέπει να τρώω κρόκους αυγών; Πρέπει να τρώω κρόκους αυγών;

Εκτός από την χοληστερόλη, ο κρόκος περιέχει επίσης πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του αυγού. Τα οφέλη του κρόκου περιλαμβάνουν επίσης υψηλές ποσότητες σιδήρου, φυλλικού οξέος, βιταμινών, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. «Ενώ ο κρόκος περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη από τα ασπράδια αυγών, παρέχει αρκετές υγιείς θρεπτικές ουσίες, όπως λιποδιαλυτές βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά» τονίζει ο Μάσιελ.

Πρέπει να τρώω ασπράδια αυγών;
Το ασπράδι των αυγών θεωρούνταν κάποτε υγιές. Αλλά η θρεπτικότητα των ασπραδιών ξεκινά και σταματά με τις πρωτεΐνες και μερικές βιταμίνες B, λέει ο Μάσιελ, γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί ενθαρρύνουν την κατανάλωση ολόκληρου του αυγού.

«Η ομελέτα σας θα είναι πολύ πιο νόστιμη, αν προσθέσετε κρόκο» λέει η Ζέιτλιν. «Αν βγάλετε τον κρόκο, χάνετε σχεδόν το ήμισυ της ποσότητας πρωτεϊνης στο αυγό. Απουσιάζονυ επίσης βασικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά όπως οι βιταμίνες D, E, A, χολίνη και αντιοξειδωτικά».

Τα αυγά θα ανεβάσουν την χοληστερόλη μου;
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, η διατροφική χοληστερόλη δεν αποτελεί πλέον θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος ενός ατόμου. «Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται πιθανότατα με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου περιλαμβάνουν την γενετική, την έλλειψη άσκησης και τις επιλογές του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ» λέει η Ζέιτλιν.

Στην πραγματικότητα, πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, πιθανώς λόγω των υψηλών επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης HDL που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της συσσώρευσης λίπους στα αιμοφόρα αγγεία. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν ήταν πρόβλημα για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα καρδιάς και χοληστερόλης.
Τι συμβαίνει με τα βιολογικά αυγά; Πόσο υγιεινά είναι; Τι συμβαίνει με τα βιολογικά αυγά; Πόσο υγιεινά είναι;

Πρέπει να αγοράσω βιολογικά αυγά;
Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να εξεταστούν τα βιολογικά αυγά. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας μπορούν να είναι καλύτερες για το περιβάλλον και ότι τα αβγά που προέρχονται από κότες ελεύθερης βοσκής και βιολογικής καλλιέργειας είναι συνήθως καλύτερα όσον αφορά στην καλή μεταχείριση των ζώων σε σύγκριση με τα συμβατικά αυγά, λέει ο Μάσιελ. Η αγορά βιολογικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο κατανάλωσης αντιβιοτικών, χημικών ουσιών και βαρέων μετάλλων, προσθέτει.

Αλλά εάν προσπαθείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικών ασθενειών - από την αρχή του έτους, 200 εκατομμύρια αυγά ανακλήθηκαν μετά από ξέσπασμα σαλμονέλας - η αγορά οργανικών δεν θα εγγυηθεί ότι τα αυγά θα είναι ασφαλή. «Ο κίνδυνος ενός αυγού να έχει μολυνθεί από σαλμονέλα είναι πολύ χαμηλός και δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι βιολογικά ή όχι» λέει η Ζέιτλιν. «Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η δηλητηρίαση είναι το μαγείρεμα των αυγών σε μια εσωτερική θερμοκρασία 160 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερη και ακολουθώντας βασικές πρακτικές ασφαλείας τροφίμων».

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για την προετοιμασία των αυγών;
Το μαγείρεμα των αυγών είναι καλό για εσάς, και όχι μόνο επειδή αυτό μειώνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. «Τα μαγειρεμένα αυγά καθιστούν την πρωτεΐνη πιο εύπεπτη και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της βιοτίνης. Λέει ο Μάσιελ.

Όσον αφορά στην θρεπτικότητα των αυγών, έχετε πολλές εξίσου καλές επιλογές. «Μπορείτε να τρώτε τα αυγά σας όπως προτιμάτε: ομελέτα, βρασμένα ή ποσέ» λέει η Ζέιτλιν. «Όσο τρώτε ολόκληρο το αυγό, θα πάρετε όλα τα στοιχεία που σας προσφέρει».

Υπάρχουν, βέβαια, τρόποι για να κάνετε τα αυγά ακόμη πιο θρεπτικά, όπως να τα συνοδεύσετε με λαχανικά. «Οι ομελέτες είναι ένας καλός τρόπος για να συμπεριλάβετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας ενώ λαμβάνετε μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης» λέει ο Μάσιελ.

iefimerida.gr

Διατροφή

Η αντιγηραντική υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας
Ακόμη και αν δε σας αρέσει ιδίαιτερα η γεύση της
Η αντιγηραντική υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας | vita.gr

Συνεχώς ψάχνουμε για την επόμενη υπερτροφή, με την ελπίδα ότι θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτή η τροφή βρίσκεται ήδη στην κουζίνα μας;

Η υπερτροφή με αντιγηραντικές ιδιότητες που είναι γεμάτη με τη βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα μας για να παράγει κολλαγόνο, καθώς και με αντιοξειδωτικά, είναι το μπρόκολο.

Το μπρόκολο, το λαχανικό που μικροί και μεγάλοι αγαπούν να μισούν, τρώγεται ολόκληρο, από τα κοτσάνια μέχρι τα «μπουμπούκια» του. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και C, καθώς και άλλων στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός μας, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Προκειμένου το σώμα μας να παράγει κολλαγόνο (αυτήν την πρωτεΐνη που μας διατηρεί νέους και για την οποία ακούμε συνέχεια), το οποίο κάνει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας να δείχνουν υπέροχα, χρειάζεται βιταμίνη C. Το μπρόκολο είναι γεμάτο βιταμίνη C.

Στον ατμό ή ωμό, το μπρόκολο είναι γευστικό. Ωστόσο, χάνετε αν δεν χρησιμοποιείτε ολόκληρη την κεφαλή του λαχανικού. Όχι μόνο θα σας χορτάσει περισσότερο, αλλά θα μεγιστοποιείτε επίσης τα αντιγηραντικά οφέλη της υπερτροφής.

Δεν είστε φαν του μπρόκολου; Ανάψτε τον φούρνο και δοκιμάστε να το ψήσετε και στη συνέχεια να το μετατρέψετε σε σάλτσα πέστο, αντικαθιστώντας τον βασιλικό με μπρόκολο. (Εγγυόμαστε ότι έτσι θα το αγαπήσετε!)

Επωφεληθείτε από τις αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες του μπρόκολου στη διατροφή σας. Εάν σας φαίνεται δύσκολο να το φάτε, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης με πέστο μπρόκολο, σίγουρα θα σας το κάνουν ευκολότερο!

Διατροφή

3 Tips Που Αδυνατίζουν Αλλά Δεν Τα Ξέρατε!
Υπάρχουν κάποια μυστικά που δεν θα πιστεύατε ποτέ, ότι θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να χάσετε μερικούς πόντους από την κοιλιά ή από τους γλουτούς. Ποια είναι; Διαβάστε τα παρακάτω:

Πιείτε καφέ πριν τη γυμναστική
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση καφέ (χωρίς γάλα και ζάχαρη) μια ώρα πριν τη γυμναστική, μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε 15% περισσότερες θερμίδες. Για σκεφτείτε το δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.

Μικρότερες μερίδες- Μεγαλύτερα πιάτα
Μυστικό που έχει να κάνει με τη ψυχολογία. Όσο πιο μεγάλο το πιάτο,τόσο περισσότερο νομίζουμε πως θα χορτάσουμε την πείνα μας. Το μυστικό εδώ είναι η μικρή μερίδα. Βάζουμε λιγότερο φαγητό στο μεγαλύτερο πιάτο και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και το μάτι (που χορταίνει) και το στομάχι που δε βαραίνει.

Ξεχάστε τη βόλτα στο super market
Σίγουρα για κάποιες από εμάς η βόλτα με το καρότσι στο super market, μπορεί να είναι σαν μια βόλτα αναψυχής. Δυστυχώς όμως αυτό πρέπει να κοπεί μαχαίρι. Ετοιμάζουμε μια λίστα με τα απαραίτητα ψώνια και τις πραγματικές ανάγκες του σπιτιού μας.

Πηγαίνουμε κατευθείαν στα ράφια με τα προϊόντα που μας χρειάζονται, όπως τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Η επόμενη στάση είναι στα κρέατα και πουλερικά,αποφεύγοντας τον ¨περίπατο" μπροστά από τα παγωτά και τις σοκολάτες.

Διατροφή

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αργή κατανάλωση του γεύματος αυξάνει τις ορμόνες εκείνες στο έντερο που ευθύνονται για το αίσθημα κορεσμού. Όταν τρώτε αργά μειώνετε επίσης την συνολική πρόσληψη θερμίδων, ενώ ταυτόχρονα αισθάνεστε χορτασμένοι!

Προκειμένου να τρώτε αργά, χρειάζεται να μασάτε καλά την τροφή σας αρκετές φορές πριν από την καταπιείτε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων και να χάσετε βάρος. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με προβλήματα βάρους τείνουν να μασούν την τροφή τους λιγότερο από τους ανθρώπους που έχουν κανονικό βάρος.

Άλλα οφέλη που έχετε όταν τρώτε αργά

Απολαμβάνετε περισσότερο το φαγητό
Βελτιώνεται η πέψη
Σας βοηθά να απορροφάτε καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά
Διασφαλίζεται η υγεία των δοντιών
Αισθάνεστε πιο ήρεμοι και ότι έχετε τον έλεγχο
Μειώνεται το άγχος
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε να τρώτε πιο αργά:

Αποφύγετε την υπερβολική πείνα: Είναι δύσκολο να τρώτε αργά όταν είστε πεινασμένοι. Για να αποφύγετε την έντονη πείνα, μπορείτε να έχετε μαζί σας μερικά υγιεινά σνακ

Μασήστε περισσότερο: Μετρήστε πόσες φορές έχετε συνήθως μασάτε μια μπουκιά φαγητού και στη συνέχεια διπλασιάστε τον αριθμό αυτό. Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο λίγο συνήθως μασάτε.

Αφήστε το πιρούνι κάτω: Τοποθετώντας το πιρούνι σας κάτω θα μπορείτε να τρώτε πιο αργά και να απολαύσετε κάθε μπουκιά.

Τρώτε τροφές που χρειάζονται μάσημα: Συμπεριλάβετε ινώδεις τροφές, που απαιτούν πολύ μάσημα, όπως λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Οι ίνες έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Πίνετε νερό: Βεβαιωθείτε ότι έχετε πίνετε άφθονο νερό ή άλλα μη θερμιδικά ποτά μαζί με τα γεύματα.
Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο: Ρυθμίστε το χρονόμετρο στα 20 λεπτά προσπαθήστε να μην ολοκληρώσετε το γεύμα σας πριν χτυπήσει το κουδούνι.

Απενεργοποιήστε τους περισπασμούς: Προσπαθήστε να αποφύγετε τις ηλεκτρονικές οθόνες (τηλεόραση, Η/Υ κλπ), καθώς τρώτε.

Πάρτε βαθιές ανάσες: Αν αρχίσετε να τρώτε πολύ γρήγορα, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Αυτό θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε εκ νέου και να πάρετε τον χρόνο σας με κάθε μπουκιά.

Να είστε υπομονετικοί: Η αλλαγή απαιτεί χρόνο και χρειάζονται περίπου 66 ημέρες για να γίνει μια νέα συμπεριφορά συνήθεια.

Τελικά, η αλλαγή θα γίνει από μόνη της «φυσικά»

Διατροφή

Τα πιο υγιεινά σνακ που ικανοποιούν την ανάγκη για γλυκό.

Γεωργία Στυλιανοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Είσαι στο γραφείο, μια ξαφνική λιγούρα σου χτυπάει την πόρτα. Η πρώτη σου σκέψη είναι να φας το σοκολατάκι που έφερε χθες ο συνάδελφος. Υπάρχει όμως και άλλη λύση. Εναλλακτικά γλυκά σνακ που θα ικανοποιήσουν την λιγούρα σου, χωρίς απαραίτητα να ξεφύγεις σε θερμίδες. Και το σημαντικότερο; Είναι 100% σπιτικά και υγιεινά.
Ας δούμε λοιπόν 3 ιδέες για να απολαύσεις ένα γλυκό σνακ στο γραφείο:

1.Γιαούρτι με βρώμη, μέλι και φρούτα

Σε ένα μικρό βαζάκι που μπορείς να πάρεις μαζί σου, ρίχνεις πρώτα γιαούρτι, στην συνέχεια 2 κουταλιές βρώμη ή δημητριακά, ψιλοκόβεις το αγαπημένο σου φρούτο και τέλος, μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι ή μαρμελάδα.

Είναι μια υγιεινή επιλογή, καθώς το γιαούρτι είναι χαμηλό σε λιπαρά ενώ, λόγω των πρωτεϊνών του, δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα. Ταυτόχρονα, το μέλι και τα δημητριακά σου δίνουν αυτή τη γλυκιά γεύση που αναζητάς.

2. Ρυζογκοφρέτες με μέλι

Είτε σου αρέσουν οι ρυζογκοφρέτες, είτε οι φρυγανιές, είτε απλά το ψωμί, το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίξεις λίγο μέλι ή μαρμελάδα και έχεις έτοιμο ένα γλυκό και υγιεινό σνακ για να πάρεις μαζί σου. Μπορείς, επίσης, να αυτοσχεδιάσεις προσθέτοντας ταχίνι με κακάο ή φυστικοβούτυρο αν σου αρέσουν περισσότερο αυτές οι γεύσεις. Χρειάζεται ωστόσο λίγο προσοχή στην ποσότητα. Μέχρι μια με δυο κουταλιές της σούπας είναι υπεραρκετές.

3.Φρουτοσαλάτα

Καθημερινά είναι ιδανικό να καταναλώνουμε 2 με 3 φρούτα. Με μια φρουτοσαλάτα μπορείς να λάβεις τις απαραίτητες βιταμίνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου μια και καλή, στο γραφείο. Μπορείς να προσθέσεις και λίγους ξηρούς καρπούς, ώστε να πάρεις ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και να δώσεις στον οργανισμό σου την ενέργεια που χρειάζεται.
Τι να προσέξεις!

Πολύ συχνά επιλέγουμε γλυκά σνακ που θεωρούμε υγιεινά, όμως στην πραγματικότητα κρύβουν πολλές θερμίδες. Κλασικό παράδειγμα είναι οι μπάρες δημητριακών και τα αποξηραμένα φρούτα.

Οι μπάρες δημητριακών, ακόμα και οι διαίτης, αν και αποτελούν ένα σχετικά υγιεινό σνακ, περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και συντηρητικών. Λόγω της πολύ γλυκιάς τους γεύσης, εθίζουν σταδιακά το οργανισμό στην ζάχαρη και στο γλυκό με αποτέλεσμα να τις αποζητάς συνέχεια.

Το ίδιο ισχύει και για τα αποξηραμένα φρούτα. Περιέχουν πολλή ζάχαρη για να διατηρηθούν. Επίσης, δεν δίνουν τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες του φρέσκου φρούτου. Και παρόλο που ένα αποξηραμένο φρούτο αντιστοιχεί σε ένα φρέσκο φρούτο, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα φας μόνο ένα, γιατί δεν προκαλούν τον ίδιο κορεσμό. Πράγμα που σημαίνει ότι φορτώνεις τον οργανισμό σου με την ζάχαρη που περιέχεται στα φρέσκα φρούτα. Προτίμησε επομένως, αντί για τυποποιημένα τρόφιμα, να επιλέξεις τις πιο απλές, σπιτικές επιλογές για ένα γλυκό σνακ.

Περισσότερες πληροφορίες για θέματα σχετικά με τη διατροφή, την υγεία και το fitness μπορείς να βρεις στο http://geonutrition.gr/.

thriveglobal.gr

Διατροφή

Σκεφτήκατε ποτέ πόσες ώρες ημερησίως βρίσκεστε μπροστά από μια οθόνη (του κινητού, του υπολογιστή, της τηλεόρασης);

Αν τις υπολογίσετε, πιθανότατα το άθροισμα να σας προβληματίσει πολύ.

Η καλή ποιότητα της όρασής μας, δεν είναι δεδομένη. Βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις καθημερινές μας επιλογές σε πολλά επίπεδα.

Με άλλα λόγια, αν ταλαιπωρείτε σε καθημερινή βάση τα μάτια σας, τότε υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να προκύψουν αργά ή γρήγορα δυσκολίες.

Η διατροφή παίζει, επίσης, έναν σπουδαίο ρόλο στην προστασία και βελτίωση της όρασής σας.

«Την διατροφή σας... και τα μάτια σας»: Υπάρχουν τροφές που μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στην καλή υγεία των ματιών σας (σσ. αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορούν να φέρουν δραστική βελτίωση αν εσείς εξακολουθείτε να έχετε απερίσκεπτη συμπεριφορά απέναντί τους στην καθημερινότητά σας).

Τόσο η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση, όσο και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας θεωρούν ότι οι παρακάτω τροφές περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία των ματιών, όπως διαβάζουμε στο medicalnewstoday.com.

Ποιες τροφές είναι σύμμαχοι στην προστασία των ματιών σας και την βελτίωση της όρασής σας;

1) Ψάρι: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δρουν ευεργετικά στην υγεία των ματιών.

Λιπαρά ψάρια όπως τόνος, σολομός, πέστροφα, σκουμπρί, σαρδέλα, γαύρος και ρέγγα αποτελούν πλούσια πηγή.

2) Ξηροί καρποί και όσπρια:

Οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμεγά-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.

Tροφές όπως: καρύδια, κάσιους και φυστίκια μπορούν να ωφελήσουν πραγματικά.

3) Σπόροι: Τα ίδια θρεπτικά συστατικά θα βρείτε και στους σπόρους. Σπόροι chia και λιναρόσπορος είναι οι τοπ τροφές αυτής της κατηγορίας.

4) Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C –η τελευταία δρα για την υγεία των ματιών, όπως η βιταμίνη Ε. Θα την βρείτε στα λεμόνια, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ.

5) Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμίνης C. Και οι τρεις επιδρούν θετικά στην προστασία της όρασης. Το σπανάκι και  η λαχανίδα είναι οι τοπ τροφές αυτής της κατηγορίας.

6) Καρότα: Πλούσια σε βιταμίνη Α και β-καροτίνη (σσ. προβιταμίνη της βιταμίνης Α- έχει αντιοξειδωτική δράση για την όραση).

7) Βοδινό κρέας: Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο- βοηθά μακροπρόθεσμα στην υγεία των ματιών καθυστερώντας την απώλεια όρασης που φέρνει το πέρασμα του χρόνου.

8) Γλυκοπατάτες: Όπως τα καρότα, έτσι και οι γλυκοπατάτες, είναι πλούσια σε β-καροτίνη. Παράλληλα είναι πηγή βιταμίνης Ε.

9) Αυγά: Πλούσια πηγή βιταμίνης C, E και ψευδάργυρου. Θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για την υγεία των ματιών.

10) Νερό: Εμποδίζει την αφυδάτωση και κατ’επέκτασιν την ξηρότητα των ματιών.

bovary.gr

Διατροφή

Γιατί νιώθεις ότι θέλεις να φας μεσημεριανό πριν από τις 12 το μεσημέρι;
Γιατί ενώ το ρολόι δεν έχει δείξει ακόμα 12, εσείς λιγουρεύεστε το περιεχόμενο του τάπερ ή της κατσαρόλας σας;

Ένας γενικός διατροφικός κανόνας είναι πως όσο πιο νωρίς τρως το κυρίως γεύμα σας, είτε μεσημεριανό, είτε βραδινό, τόσο το καλύτερο για τον οργανισμό. Είναι γνωστό εξάλλου πως το να τρώμε αργά δεν κάνει καλό. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο, ειδικά αν είστε στη δουλειά, είναι πιθανό να μη σας «βγάζει» η μέρα και εκεί, γύρω στις 3 με 4 το απόγευμα, να μην έχετε τι να φάτε.

Τι δείχνει αυτή η αίσθηση ενισχυμένης όρεξης που νιώθετε από νωρίς; Και τι μπορείτε να κάνετε για να την περιορίσετε;

Όπως συμβουλεύει η διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια του σάιτ NutritiousLife.com, παίρνοντας σαν δεδομένο ότι τρώτε ένα ολοκληρωμένο πρωινό (δηλαδή κάτι που περιέχει πρωτείνη, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, όπως ένα μπολ βρώμης με ξηρούς καρπούς), ίσως αυτό που αισθάνεστε λίγο πριν τις 12 να μην είναι πραγματική πείνα.
Μερικές φορές, το να γνωρίζουμε ότι το γεύμα μας βρίσκεται σε απόσταση λίγων μόλις εκατοστών, μας κάνει να νιώθουμε ότι πεινάμε χωρίς πραγματικά να πεινάμε.

Επιπλέον, μια μεγάλη αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι περνάμε ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας σκεπτόμενοι το φαγητό λόγω συναισθηματικής πείνας. Και τα ότι είμαστε και μόνιμα συνδεδεμένοι με τα social media (και το internet γενικά) τα οποία είναι γεμάτα με βιντεάκια από λαχταριστά φαγητά δεν βοηθάει ιδιαίτερα.

Ποια είναι η λύση; Να μάθουμε να εξετάζουμε και να αξιολογούμε την πείνα μας. Έτσι, τη στιγμή που ακούτε το στομάχι σας να γουργουρίζει, αναρωτηθείτε αν αυτό που ζητάει είναι όντως κυρίως γεύμα ή απλώς ένα σνακ. Μαθαίνοντας το σώμα μας και «ακούγοντας» τι ζητάει, αρχίζουμε να τρώμε πιο συνειδητά. Κι αν αυτό είναι στις 11, τότε ας είναι!

Aν, πάλι, αυτό που ζητάτε είναι απλώς ένα pre-lunch σνακ, τότε δοκιμάστε μια αγγουροσαλάτα με ξύδι ή μήλο με λίγες κουταλιές του γλυκού φυστικοβούτυρο.

Για ένα ελαφρύ γεύμα που θα σας χορτάσει χωρίς να σας φουσκώσει στη δουλειά, δοκιμάστε να συνδυάσετε μια πράσινη σαλάτα με 150 γρ. ψητό κοτόπουλο, 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι και 1 κ.σ. ξηρούς καρπούς.

bovary.gr

Διατροφή

Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να τα καταναλώνουν για λόγους υγείας.

Ποιες είναι όμως, πιο συγκεκριμένα, οι ευεργετικές ιδιότητες των φασολιών;

Δείτε παρακάτω έξι λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξετε τα φασόλια (και γενικότερα τα όσπρια) στη διατροφή σας:

1. Τα φασόλια βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους

Μπορεί να ευθύνονται για αύξηση της παραγωγής… (δύσοσμων κυρίως) αερίων, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλετε από τη διατροφή σας. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του health.com, όσο πιο συχνά καταναλώνει κανείς όσπρια, τόσο λιγότερες… στομαχικές αναταράξεις (και τα αέρια παράγωγά τους) θα νιώθει.

2. Τα φασόλια περιέχουν πολλές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να νιώθουμε «γεμάτοι», κάτι που σημαίνει ότι δε θα νιώθουμε την ανάγκη να τσιμπολογούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε περίπου 25 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα. Μισή κούπα βρασμένα λευκά φασόλια περιέχουν σχεδόν 10 γραμμάρια φυτικές ίνες.

3. Τα φασόλια βοηθούν στην πέψη

Τα φασόλια περιέχουν τόσο διαλυτές, όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες επιβραδύνουν την πέψη ενισχύοντας το αίσθημα ότι είστε «γεμάτοι», ενώ οι δεύτερες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

4. Τα φασόλια βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Εκτός από πλούσια πηγή φυτικών ινών, τα φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι υδατάνθρακες που περιέοχυν τα φασόλια απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

5. Τα φασόλια βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα ξεκινά από… τη διατροφή μας. Σύμφωνα με μια έρευνα, που είχε δημοσιευτεί στο Canadian Medical Journal ανέφερε ότι μια μερίδα φασόλια, αρακά ή φακές την μέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 5% και να ρίξει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών κατά 5-6%.

6. Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου

Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ωστόσο για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα όσπρια από τον οργανισμό, φροντίστε να τα συνδυάσετε με κάποιο τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C.

Διατροφή

Μια νέα διατροφική τάση έχει κάνει την εμφάνισή της στο Χόλιγουντ και πολλά αστέρια όπως το μοντέλο Miranda Kerr και η ηθοποιός Kate Hudson την ακολουθούν κατά γράμμα. Η δίαιτα αυτή ονομάζεται Golo και εστιάζει στη μείωση του βάρους μέσω της διαχείρισης της ινσουλίνης.

Η Golo δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Keith Albow και ουσιαστικά είναι μια δίαιτα μεταβολισμού. Η θεωρία είναι η εξής: πρέπει να διατηρείται χαμηλή η περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα, έτσι ώστε η ινσουλίνη να μετατρέπει τη ζάχαρη σε ενέργεια, με αποτέλεσμα την απώλεια κιλών.

Η δίαιτα Golo ξεκινά με ένα πρόγραμμα για την τόνωση του μεταβολισμού και τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Προτείνει λοιπόν να καταναλώνουμε κυρίως αυγά, κρέας, ψάρια, όσπρια και λαχανικά.

Προωθεί επίσης ένα συμπλήρωμα που ονομάζεται GOLO Release, το οποίο περιλαμβάνει φυτικό εκχύλισμα και μέταλλα και υποστηρίζει πως ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνει την ενέργεια και μειώνει την πείνα. Εκτός από το διατροφικό πρόγραμμα η δίαιτα Golo προτείνει την ενασχόληση της σωματικής άσκησης μέσω μεθόδων κατάρτισης και γυμναστικής όπως HIIT. Η συγκεκριμένη δίαιτα υπόσχεται απώλεια δέκα κιλών σε ένα μήνα.

Πόσο υγιής είναι η δίαιτα Golo;

Δέκα κιλά σε τέσσερις εβδομάδες; Εδώ πρέπει να επισημάνω πως η γρήγορη μείωση βάρους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μυϊκής μάζας, που συνεπάγεται με μείωση του μεταβολισμού. Έτσι μόλις αρχίσετε και πάλι να αυξάνετε την πρόσληψη θερμίδων θα ανακτήσετε το χαμένο βάρος, αλλά αυτή τη φορά θα έχετε μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και μικρότερο ποσοστό μυϊκής μάζας. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Επίσης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η απώλεια βάρους θεωρείται ασφαλής όταν κυμαίνεται μεταξύ 2-4 κιλά ανά μήνα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ατόμου.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή