Ιουλίου 13, 2020

Διατροφή

Τόφου: Πώς παράγεται και ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας
Αποτελεί παράγωγο της σόγιας, θα λέγαμε ότι είναι η στερεοποιημένη μορφή πρωτεΐνης της σόγιας. Παρασκευάζεται περίπου όπως και το τυρί• απλά το ρόλο του γάλακτος τον παίρνει εδώ ένα λευκό παχύρρευστο υγρό που βγάζουν οι σπόροι σόγιας όταν μουλιάζουν.

Ποια είναι η προέλευσή του; Όπως και με τις περισσότερες τροφές από σόγια, το τόφου προέρχεται από την Κίνα. Ο θρύλος λέει ότι ανακαλύφθηκε κατά λάθος πριν από 2000 χρόνια από έναν Κινέζο μάγειρα. Στην Ιαπωνία έγινε γνωστό τον 8ο αιώνα και αρχικά λεγόταν «okabe».

Το σύγχρονο όνομά του δεν χρησιμοποιούταν μέχρι το 1400. Από τη δεκαετία του ’60, το ενδιαφέρον της Δυτικής κουζίνας στράφηκε στην υγιεινή διατροφή, οπότε και έγινε γνωστότερο στην Ευρώπη και στην Αμερική. Από τότε, είναι πολυάριθμες οι έρευνες που αναδεικνύουν τα πολλά οφέλη της σόγιας και του τόφου.

Διατροφικά οφέλη του τόφου
Το τόφου είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχει 9 απαραίτητα αμινοξέα. Αποτελεί επίσης μια πολύτιμη φυτική πηγή σιδήρου και ασβεστίου και μετάλλων, συγκεκριμένα περιέχει μαγγάνιο και φώσφορο. Εκτός από αυτά, μας προσφέρει επίσης μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β1.

Έρευνες σε σχέση με τα οφέλη της σόγιας
Η πρωτεΐνη της σόγιας θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης (LDL). Το τόφου περιέχει φυτοοιστρογόνα που ονομάζονται ισοφλαβόνες – μια ομάδα χημικών ουσιών που εντοπίζονται σε φυτικές τροφές. Έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα, γυναικεία ορμόνη και γι’ αυτό μιμούνται τη δράση τους. Προσδένονται φυσικά στους υποδοχείς των οιστρογόνων στα ανθρώπινα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του μαστού – κι έτσι είναι πολύ πιθανό να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Λόγω της περιεκτικότητας της σόγιας σε φυτοοιστρογόνα, πολλές γυναίκες αποφασίζουν να συμπεριλάβουν τροφές με σόγια στη διατροφή τους καθώς μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκειά της, η φυσική παραγωγή οιστρογόνων του σώματος μειώνεται σημαντικά και εμφανίζονται συμπτώματα. Καθώς τα φυτοοιστρογόνα δρουν ως αδύναμα οιστρογόνα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η κληρονομικότητα, το εντερικό μικροβίωμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς αντιδρά το σώμα μας σε ορισμένες τροφές, οπότε το τόφου δεν σημαίνει ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικό σε όλους. Όμως αν είστε χορτοφάγοι ή vegan, οι τροφές σόγιας όπως το τόφου μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο κομμάτι της διατροφής μας.

Πώς αποθηκεύουμε το τόφου
Όταν το ανοίξουμε, το τόφου χρειάζεται να το πλύνουμε με νερό, να το καλύψουμε με φρέσκο νερό και να το αποθηκεύσουμε σε ένα κλειστό μπολ στο ψυγείο. Για να το διατηρήσουμε το τόφου φρέσκο για μία εβδομάδα, το νερό χρειάζεται να αλλάζει συχνά. Αν διατηρηθεί στην αρχική του συσκευασία, μπορείτε να το καταψύξετε μέχρι και για 5 μήνες.

Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Το τόφου είναι ένα προϊόν από σόγια, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις κουζίνες χωρών της Άπω Ανατολής, αλλά και μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans. Για να φτάσουμε στην τελική μορφή του τόφου, στα γνωστά δηλαδή λευκά τετράγωνα, πρώτα θρομβώνεται το γάλα σόγιας, διαδικασία η οποία οδηγεί στον διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα. Στη συνέχεια, τα προκύπτοντα πήγματα πιέζονται, δίνοντάς μας την τελική μορφή.

Και γιατί να φάω εγώ αυτό το πράγμα;
Μα φυσικά γιατί αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Όχι μόνο είναι χαμηλό σε θερμίδες, με μόλις 123 θερμίδες τα 100 γρ., αλλά επιπλέον περιέχει 8 από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που το κάνει ιδανικό υποκατάστατο πρωτεϊνούχων τροφών ζωικής προέλευσης με 14 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ.

Έχει αρκετά μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με μόνο 1 γρ. ανά 100 γρ., είναι φτωχό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Για όλους αυτούς που υποστηρίζουν πως οι vegans δεν “παίρνουν” αρκετό ασβέστιο, να πούμε πως 115 γρ. τοφού παρέχουν το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, περιέχει ισοφλαβονοειδή, ουσίες που θεωρείται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή χαλκού, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης πλούσια πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτική δράση, σιδήρου και ψευδαργύρου. Για να μην τα πολυλογούμε, μία μερίδα τόφου των 75 γρ. περιέχει το 64% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού στα παραπάνω συστατικά. Σου λύσαμε την απορία;

Καλά όλα αυτά, αλλά πώς τρώγεται;
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που το δοκιμάζουν, σχηματίζουν πολύ κακή άποψη. Και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, οι περισσότεροι νομίζουν πως είναι τυρί και δεύτερον λίγοι γνωρίζουν πώς να το μαγειρέψουν σωστά.
Μπορεί να θυμίζει στην όψη και στον τρόπο παραγωγής του με τυρί, ωστόσο στη γεύση και στη χρήση του δεν έχει καμία απολύτως σχέση.

Για να σου δώσουμε να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται, φαντάσου το σαν ένα σφουγγάρι, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως γεύση και το οποίο απορροφά ό,τι γεύση “βρεθεί γύρω του”.

Υπάρχουν δύο είδη τόφου, το silken το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για γλυκά, όπως κρέμες ζαχαροπλαστικής, τιραμισού και παγωτά και το firm ή extra firm, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για αλμυρά πιάτα, από σούπες μέχρι σάντουιτς.

Σημαντικό είναι πριν το μαγειρέψεις να το τυλίξεις με μία πετσέτα και να βάλεις κάτι βαρύ από πάνω για να απομακρυνθούν τα περισσότερα υγρά. Στη συνέχεια μπορείς να το κόψεις σε φέτες ή κυβάκια και να το τηγανίσεις για να το βάλεις σε σάντουιτς ή να το θρυμματίσεις και να το μαγειρέψεις στο τηγάνι μαζί με σπανάκι, ντομάτα, κουρκουμά και πιπέρι για ένα λαχταριστό πρωινό που θυμίζει αβγά στραπατσάδα.

Για ένα πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο, κόψε το τόφου σε κυβάκια, μαρινάρισέ το για μερικά λεπτά σε ένα μείγμα από ταχίνι και γλυκιά τσίλι σος και ψήστο στο φούρνο στους 175 βαθμούς μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα και στις δύο πλευρές. Θα αποκτήσει μια υπέροχη κρούστα, ενώ η γλυκιά και πικάντική του γεύση προστάζει μια απλή και ήπια συνοδεία, όπως ρύζι ή ψητά λαχανικά. https://www.olivemagazine.gr/

https://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή

Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται κυανοβακτήριο. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινογαλάζιου χρώματος και θεωρείται υπερτροφή. Αυτό το είδος φυκιού είναι εφοδιασμένο με πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα εδώ και χρόνια.

Τα οφέλη που μας προσφέρει η σπιρουλίνα
Η σπιρουλίνα στην αρχή είχε προσδιοριστεί ως φυτό, αλλά τα τελευταία χρόνια θεωρείται περισσότερο βακτήριο. Υπάρχουν πολλά είδη, αλλά τα τρία από αυτά είναι τα πιο μελετημένα ως θρεπτικά συμπληρώματα: τα Spirulina platensis (Arthrospira platensis), Spirulina maxima (Arthrospira maxima) και Spirulina fusiformis (Arthrospira fusiformis).

Είναι εφοδιασμένη με βιταμίνες και μέταλλα
Τι κάνει λοιπόν τη σπιρουλίνα τόσο σπουδαία διατροφικά; Περιέχει: 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 11% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β1, 15% βιταμίνης Β2, 4% σε βιταμίνη Β3, 21% χαλκός και 11% σίδηρο. Εκτός από αυτά, περιέχονται σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και μαγγανίου.

Αποτελεί καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης
Η σπιρουλίνα θεωρείται επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης – αποτελείται από 55 έως και 70% πρωτεΐνη. Γι’ αυτό μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από τους vegan ως συμπλήρωμα σιδήρου και βιταμίνης Β12.

Διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Εκτός από την μεγάλη ποικιλία θρεπτικών στοιχείων, η σπιρουλίνα έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο τείνει να βλάπτει τα κύτταρά μας.

Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς
Η σπιρουλίνα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση των υγιών επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης και ενισχύει τα επίπεδα της «καλής». Αυτό έχει αποδειχθεί και από έρευνα κατά την οποία οι συμμετέχοντες λάμβαναν επί 12 εβδομάδες συμπλήρωμα σπιρουλίνας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η επίδραση οφείλεται στη θετική επίδραση της παραγωγής νιτρικού οξέος από το σώμα.

Ενισχύει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα
Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει μια μικρή έρευνα με 25 ασθενείς που είχαν διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση 2 γραμμαρίων σπιρουλίνας καθημερινά επηρέαζε θετικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, εδώ απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας
Τα οφέλη της σπιρουλίνας εκτείνονται έως και την εποχιακή αλλεργία. Έρευνες έχουν δείξει ότι το συμπλήρωμα σπιρουλίνας μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή κυτοκινών, που παίζουν έναν ρόλο στην ανοσολογική απόκριση και στην αντιφλεγμονώδη διαδικασία.

Συμβάλει στη μυϊκή δύναμη
Η σπιρουλίνα έχει επίσης μελετηθεί σε σχέση με ηλικιωμένους ασθενείς για την ικανότητά της να ενισχύει τη δύναμη και κυρίως τη μυϊκή. Το όφελος αυτό μπορεί να εμφανίζεται και σε αθλητές, όμως ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Για πολλούς οι καυτερές πιπεριές να είναι οι... βασίλισσες των φαρμακευτικών βοτάνων. Άλλωστε, εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Ταυτόχρονα, είναι τέλειες για μαγείρεμα και περιέχουν πολλές ευεργετικές θρεπτικές ουσίες.

Με την σκούφια τους να κρατάει από την Κεντρική και Νότια Αμερική, οι καυτερές πιπεριές αποτελούν ένα πέρα για πέρα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε πολλά διαφορετικά είδη μαγειρικής. Οι εν λόγω πιπεριές διαθέτουν εντυπωσιακά οφέλη για την διατροφή μας καθώς περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία από αντιοξειδωτικά που είναι ευεργετική για την υγεία μας. Η καψαϊκίνη είναι ουσιαστικά το συστατικό που τους δίνει τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και ταυτόχρονα τους προσδίδει αυτή την καυτή γεύση. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά τους σε καψαϊκίνη τόσο πιο καυτές είναι. Το itrofi.gr παραθέτει μερικές ευεργετικές τους ιδιότητες:

Ενισχύουν τον μεταβολισμό
Μια από της ιδιότητες της καψαϊκίνης είναι η τόνωση του μεταβολισμού καθώς αυξάνει την ποσότητα της θερμότητας που παράγει το σώμα μας και μας κάνει να καίμε περισσότερες θερμίδες ανά ημέρα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα πρωινό που περιέχει καψαϊκίνη έκαιγαν 51% περισσότερες θερμίδες την ημέρα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Μειώνουν την πείνα
Οι καυτερές πιπεριές σας βοηθάνε να τρώτε λιγότερο και να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι είναι η καψαϊκίνη που βοηθά στη μείωση της πείνας. Αν και δεν είναι ακόμα απολύτως κατανοητό το πως το κάνει αυτό, μια μελέτη έχει δείξει πως μειώνει την παραγωγή της γκρελίνης, της ορμόνης δηλαδή που δημιουργεί την πείνα.

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 40% των ενηλίκων άνω των 25 ετών έχουν υψηλή πίεση αίματος. Οι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μία μελέτη σε ποντίκια με υψηλή αρτηριακή πίεση έδειξαν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση διαιτητικών μπαχαρικών που περιέχουν καψαϊκίνη συνέβαλε στη μείωση της πίεσης του αίματος ενώ μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά βασισμένη πάνω σε γουρούνια, έδειξε ότι η καψαϊκίνη βοήθησε να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία τους, οδηγώντας σε μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζονται στα ζώα και τα αποτελέσματα της καψαϊκίνης μπορεί να διαφέρουν στον άνθρωπο.

Βοηθάει στο πεπτικό σύστημα υγείας
Τα διαιτητικά μπαχαρικά και τα ενεργά συστατικά τους μπορούν να παρέχουν πολλά οφέλη στο στομάχι σας. Οι καυτερές πιπεριές βοηθάνε στην ενίσχυση της άμυνας του στομάχου κατά των λοιμώξεων και στην αύξηση της πεπτικής παραγωγής υγρών και βοηθούν να παραδώσει τα ένζυμα στο στομάχι, βοηθούν στην πέψη. Αν και πολλοί πιστεύουν πως τα πικάντικα τρόφιμα προκαλούν έλκος, στην πραγματικότητα οι καυτερές πιπεριές πετυχαίνουν το ακριβώς ανάποδο μειώνοντας τον κίνδυνο του έλκους στομάχου.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη. Η καψαϊκίνη που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου καθώς επιτίθεται στη διαδικασία ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Βέβαια, οφείλουμε να τονίσουμε πως και αυτό το συμπέρασμα έχει προκύψει έπειτα από εργαστηριακές και μελέτες σε ζώα.

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Τα καρύδια pecan θεωρούνται μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, αφού περιέχουν ακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες.

Αυτός ο μικρός καρπός, έχει τις ρίζες του στην Αμερικάνικη ήπειρο και έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό σας και το σώμα σας.

Ποια είναι αυτά:

Έχει τα υψηλότερα επίπεδα γάμμα τοκοφερόλης, μιας μορφής βιταμίνης Ε με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Τα πεκάν παρέχουν ψευδάργυρο, βιταμίνη B1 (θειαμίνη), μαγγάνιο και χαλκό.
Είναι πλούσια σε φυτοχημικές ουσίες όπως τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες, ελλαγικό οξύ, βιταμίνη Ε, βήτα-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτές οι ενώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας έτσι το σώμα σας από ασθένειες, καρκίνο και μολύνσεις.
Μια μερίδα πεκάν 30 γραμμαρίων έχει μόλις ένα γραμμάριο ζάχαρης.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.
Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή L-αργινίνης, ενός αμινοξέος το οποίο, όταν εφαρμόζεται τοπικά βοηθά στην αντιμετώπιση της φαλάκρας ενώ ενθαρρύνει την βελτίωση της υγιείας των μαλλιών.
Βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα, βελτιώνοντας έτσι την εμφάνιση του δέρματός.
Είναι μια καλή πηγή σιδήρου και μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας για να βελτιώσουν τα επίπεδα σιδήρου.

https://www.govastileto.gr/

Διατροφή

But first, let me have coffee: Ποιος καφές ταιριάζει σε κάθε ώρα της ημέρας
Ο καφές δεν είναι ένα απλό ρόφημα. Είναι τελετουργικό.

Είναι το καύσιμο που χρειαζόμαστε για να ξυπνήσουμε και να αδράξουμε την ημέρα. Η γεύση, το άρωμα, η πρώτη γουλιά που στέλνει την καφεΐνη στο αίμα, είναι κάτι μοναδικό για όλους τους coffee lovers.

Ο κάθε καφές είχε τη σημασία του. Το πρωί για να ανοίξει το μάτι και το απόγευμα για να χαλαρώσουμε, σε ένα ωραίο μαγαζί με καλή παρέα. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη για να διαλέξουμε. Άλλοι μας αρέσουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο.

Ποιος καφές όμως ταιριάζει σε κάθε ώρα της ημέρας;

Κι όμως, άλλος το πρωί και άλλος το απόγευμα, σύμφωνα με το coffees.gr.

Πρωινό: Καπουτσίνο
Ο καπουτσίνο συνδυάζει την έντονη γεύση του εσπρέσο με τη βελούδινη υφή από το γάλα και αφρόγαλα. Στην πατρίδα του, την Ιταλία, ο καπουτσίνο σερβίρεται κατά κανόνα το πρωί και συνοδεύεται συνήθως από μια ελαφριά σφολιάτα. Οι Ιταλοί συνηθίζουν να είναι αυστηροί με το «ωράριο» του καπουτσίνο.

Στο γραφείο: Καφές φίλτρου

Ο καφές φίλτρου μπορεί στην Ελλάδα να είναι λίγο υποτιμημένος. Αν φτιαχτεί σωστά, όμως, έχει μια διαυγή, καθαρή γεύση και απολαυστικό άρωμα. Το γεγονός ότι μπορεί εύκολα να ετοιμαστεί σε μεγάλες ποσότητες, το ότι γεμίζει μια μεγάλη κούπα και ότι δεν χάνει τη γεύση του όταν πέσει η θερμοκρασία του, τον καθιστά ιδανικό για εργασιακούς χώρους.
Μετά το φαγητό: Εσπρέσο

Οι Ιταλοί ξέρουν τι κάνουν, όταν κλείνουν το δείπνο τους με έναν εσπρέσο. Γλυκόπιοτος, με συμπυκνωμένη γεύση, πίνεται σε μερικές μόλις γουλιές, δεν επιβαρύνει το στομάχι και έχει χωνευτική δράση. Στην πατρίδα του, είναι το καθιερωμένο κλείσιμο κάθε γεύματος, ακόμα και των βραδινών.
Απόγευμα: Cold brew

Στην Ελλάδα, αγαπάμε τους κρύους καφέδες, ειδικά το καλοκαίρι. Φραπέ, φρέντο καπουτσίνο ή φρέντο εσπρέσο είναι η χαλαρή μας απόλαυση. Το ξενόφερτο cold brew κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς και μοιάζει με παγωμένο γαλλικό καφέ. Χάρη στην απαλή του γεύση, τη φυσική του γλυκύτητα και τον ελαφρύ του χαρακτήρα, είναι ο ιδανικός καφές για ένα απογευματινό coffee break.
Βράδυ: Ντεκαφεϊνέ

Μπορεί πολλοί να τον σνομπάρουν, ωστόσο αν θες να πιεις το αγαπημένο σου ρόφημα λίγο πιο αργά χωρίς καφεΐνη αλλά με γεύση και άρωμα, ο ντεκαφεϊνέ είναι η ιδανική επιλογή.https://www.bovary.gr/

Διατροφή

Φυτικό γάλα: ποιο να διαλέξεις και για ποια χρήση;
"Aνακίνησε καλά το μπουκάλι" και πάμε.
Άννα Χαλικιά
Γάλα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας, ρυζιού, κάνναβης, βρώμης, φουντουκιού, κάσιους και πάει λέγοντας. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αυτές ήταν άγνωστες λέξεις για τους περισσότερούς μας και τώρα πια, τα φυτικά γάλατα (ή ροφήματα, όπως προτιμάς) έχουν κατακλύσει ράφια και ράφια στα ψυγεία του κάθε συνοικιακού σουπερμάρκετ. Δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις! Άσε που στην εγχώρια αγορά έχουν κάνει την εμφάνισή τους και έξτρα γεύσεις, όπως φυτικό γάλα με φυστίκι Αιγίνης (γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει!). Βάλθηκα λοιπόν να καταγράψω τα πιο δημοφιλή από αυτά -γιατί κάποια είναι πιο δυσεύρετα- και που να τα χρησιμοποιήσεις. Γιατί δεν είναι όλα προορισμένα για τις ίδιες χρήσεις. Άλλα είναι πιο παχύρρευστα, άλλα με πιο έντονο άρωμα και άλλα πιο ευχάριστα να τα απολαύσεις μόνα τους. Οπότε “ανακίνησε καλά το μπουκάλι” και πάμε.

Σαν γενικό κανόνα, να προτιμάς τα φυτικά γάλατα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ώστε να μην χρειάζεται να αναπροσαρμόζεις κάθε φορά την ποσότητα γλυκαντικών που βάζεις στις συνταγές σου. Ειδικά εάν πρόκειται να τα βάλεις σε αλμυρές συνταγές, να επιλέγεις οπωσδήποτε τα άγλυκα.

Γάλα αμυγδάλου
Για τον καφέ:

Μετά από κάποιους πειραματισμούς, βρήκα ότι το κλασικό άγλυκο γάλα αμυγδάλου που βρίσκω στα ψυγεία του σουπερμάρκετ, δεν είναι ιδανικό για καυτό καφέ. Τις περισσότερες φορές “κόβει” και, ενώ δεν επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα, οπτικά είναι τουλάχιστον αποτρεπτικό. Ωστόσο έχει τύχει να δοκιμάσω, σε καφέ και brunchάδικα, latte ή cappuccino με αφρόγαλα αμυγδάλου και ήταν ικανοποιητικά. Μήπως μπορεί να με διαφωτίσει κάποιος πως το καταφέρνουν;

Κράτα το γάλα αμυγδάλου για τις γλυκές σου συνταγές. Ακόμα κι αν δεν έχει προσθήκη ζάχαρης, το ελάχιστο άρωμά του θα σου φέρνει πάντα στο μυαλό κάτι γλυκό. Είναι το τέλειο γάλα για υγιεινά smoothies και κολασμένα milkshakes! Θα κάνει τα κέικ σου τόσο ζουμερά που δεν θα το πιστεύεις, όπως αυτό εδώ το κέικ φουντουκιού με γλάσο πραλίνας ή το vegan σοκολατένιο κέικ με φυστικοβούτυρο.

Γάλα καρύδας:
Για το καφέ:

Καταρχάς να πούμε ότι βρίσκουμε το γάλα καρύδας σε δύο εκδοχές: τόσο το πιο υδαρές κρύο ρόφημα που θέλει ψυγείο (και είναι πολύ ευχάριστο και δροσιστικό ως έχει) και το πιο παχύρρευστο που είναι είτε σε κονσέρβα είτε σε χάρτινο κουτί, στο ράφι με τα υλικά μαγειρικής. Εγώ θα προτιμώ πάντα το δεύτερο. Το γάλα καρύδας λοιπόν έχει πολύ χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά. Δεν το συνιστώ στον ζεστό καφέ, γιατί απλώς δεν θα μυρίζει πια καφέ. Έχει τύχει όμως να πιω κρύο καφέ με γάλα καρύδας και ήταν ένα ευχάριστο -αλλά σίγουρα διαφορετικό- κρύο ρόφημα μέσα σε μια καυτή μέρα.

Ναι, ναι και πάλι ναι. Τέλειο μέσα σε smoothies (όμως θα υπερτερεί η γεύση της καρύδας), σε κέικ και νηστίσιμες σοκολατένιες τάρτες. Κάνει και ωραίο νηστίσιμο ρυζόγαλο! Προσωπικά, το απολαμβάνω σε όλα τα ασιατικά (ειδικά τα ταϊλανδέζικα) κάρυ με κοτόπουλο ή λαχανικά που φτιάχνω στο σπίτι. Το προσθέτω στο τέλος του μαγειρέματος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν “σπάει” ποτέ και κάνει μια σάλτσα όνειρο, που αγκαλιάζει το αχνιστό Basmati ή το Jasmine. Ποτέ ξανά κρέμα γάλακτος!

Γάλα σόγιας
Για τον καφέ:

Χρόνια τώρα, όλοι οι barista ανα τον κόσμο, έφτιαχναν εναλλακτικούς καφέδες με άγλυκο γάλα σόγιας. Κάτι ξέρουν! Κάνει ικανοποιητικό αφρόγαλα, αν και κάθε μάρκα διαφέρει. Μου έχει τύχει να “κόψει” μέσα στον καφέ, όμως μου έχει τύχει και να ομογενοποιηθεί όπως πρέπει. Εφόσον δεν έχει αρώματα βανίλιας, έξτρα ζάχαρες κ.λ.π., είναι το default φυτικό γάλα για τον καφέ.

Ναι στα γλυκά, ναι και στα αλμυρά. Το καλό με το γάλα σόγιας είναι ότι είναι πιο παχύρρευστο από το αμυγδάλου και συμπεριφέρεται πιο καλά μέσα σε αλμυρές σάλτσες ή μείγματα για κέικ (δεν τα κάνει νερομπλούμ, ναι, είναι υπαρκτή λέξη). Έχει ουδέτερη γεύση και δεν επηρεάζει το τελικό άρωμα του πιάτου. Πειραματίσου! Αρκεί να μην πας -καταλάθος- να φτιάξεις vegan μπεσαμέλ με γάλα σόγιας με βανίλια, όπως έκανα εγώ. Ήταν μια ατυχής συγκυρία.

Γάλα βρώμης
Για τον καφέ:

Πριν το δοκιμάσω, δεν περίμενα ότι θα έχω αυτό το αποτέλεσμα, όμως ναι! Το γάλα βρώμης μπαίνει και στον ζεστό καφέ. Έχει αυτή τη “γήινη” υπόγευση που ταιριάζει ιδανικά με την πικράδα του αγαπημένου μου πρωινού ροφήματος. Δεν το έχω δοκιμάσει σε κρύο καφέ, όμως είμαι σίγουρη ότι θα είναι σαν να πίνω smoothie με πολτοποιημένα μπισκότα βρώμης (το οποίο δεν μου ακούγεται καθόλου κακό).

Το γάλα βρώμης πάει πολύ στα γλυκά, δηλαδή μέσα σε κέικ, pancakes και γενικά σε χρήσεις με αλεύρι. Δεν το συνιστώ σε κρέμες και ρυζόγαλα γιατί η ιδιαίτερη υφή του μπορεί να μην είναι για όλα τα γούστα. Σε μικρές ποσότητες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε αλμυρές συνταγές, δηλαδή στο τελείωμα μιας σάλτσας για να την δέσει και να την κάνει πιο κρεμώδη. Δεν θα έφτιαχνα μπεσαμέλ με γάλα βρώμης.

Γάλα ρυζιού
Για τον καφέ:

Το γάλα ρυζιού είναι νερουλό, πολύ νερουλό. Δεν θα το έβαζα στον καφέ μου. Παρόλα αυτά, δεν “κόβει” έυκολα και η γεύση του είναι πολύ ουδέτερη, επομένως εάν δεν σε πειράζει η διαφορετική σύσταση που θα δώσει στον καφέ σου, χρησιμοποίησέ το.

Όπου βάζεις γάλα ρυζιού, να έχεις πάντα στο νου σου ότι είναι σαν προσθέτεις έξτρα νερό. Δουλεύει καλά μέσα σε αλμυρές και γλυκές συνταγές, όμως ίσως τα κέικ σου να χρειαστούν παραπάνω ψήσιμο και οι σάλτσες σου περισσότερη ώρα στη φωτιά για να δέσουν. Στα καλά του στοιχεία -όπως προανέφερα- είναι ότι έχει πολύ ουδέτερη γεύση. Θα το έβαζα σε smoothies στα οποία θα ήθελα να αναδείξω τα υπόλοιπα υλικά.

Γάλα κάνναβης
Για τον καφέ:

Αυτό το γάλα δεν θα το βρεις στα σουπερμάρκετ, αλλά σε καταστήματα με βιολογικά ή/και vegan προϊόντα και ντελικατέσεν. Συγνώμη, αλλά όσο και να στηρίζω την εξάπλωση της κατανάλωσης υποπροϊόντων κάνναβης στο ευρύ κοινό, αυτό το γάλα καλύτερα κράτα το μακριά απ’ τον καφέ μου. Ούτε γι αστείο! Μου μυρίζει σαν ξύλο ή -ας πούμε- πριονίδια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δοκιμάσει μέσα σε συνταγές, επομένως δεν γνωρίζω εάν δουλεύει ή όχι. Θα εκτιμήσω ιδιαιτέρως οποιονδήποτε μπορεί να με διαφωτίσει σε σχόλια, στο τέλος αυτού του άρθρου. Πάντως η γεύση και το άρωμα του συγκεκριμένου φυτικού γάλακτος με αποτρέπει, κάθε φορά!

photo: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Γάλα κάσιους
Για τον καφέ:

Εδώ ισχύει ό,τι έγραψα για το γάλα αμυγδάλου. Τείνει να “κόβει” μέσα στον ζεστό καφέ, όμως κάνει τον κρύο καφέ νόστιμο παγωμένο ρόφημα για τις ζεστές μέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Το γάλα κάσιους ταιριάζει πολύ σε αλμυρές συνταγές. Ίσως είναι επειδή έχουμε συνδέσει το άρωμά του με αλμυρά, πικάντικα ασιατικά φαγητά. Πάντως δένει πολύ ωραία τις σάλτσες, γίνεται τέλεια βάση για κρεμώδη πιάτα με ζυμαρικά, ενώ σε συνδυασμό με διατροφική μαγιά μπορεί να δώσει ένα εναλλακτικό αποτέλεσμα που κάπως, σαν να θυμίζει τυρένια μπεσαμέλ.

Γάλα φουντουκιού/φυστικιού Αιγίνης κ.λ.π.
Για τον καφέ:

Εδώ έχουμε κάποια γάλατα που κάνουν την εμφάνιση τους πιο σπάνια, συνήθως σε μεγάλα σουπερμάρκετ αστικών κέντρων. Το γάλα φουντουκιού ταιριάζει πολύ στον καφέ και τη ζεστή σοκολάτα, αφού τα κάνει να θυμίζουν τη γνωστή σε όλους μας πραλίνα φουντουκιού. Όμως όπως και το γάλα φυστικιού, τα συγκεκριμένα γάλατα δεν τα βρίσκεις χωρίς προσθήκη ζάχαρης, οπότε καλύτερα να τα απολαύσεις ως έχουν, κατευθείαν απ’ το ποτήρι.

Μπορείς βέβαια να τα βάλεις -σε μικρές πάντα ποσότητες- μέσα σε κέικ και γλυκά ψωμιά, όμως αυτά τα φυτικά γάλατα θα τα βρίσκεις πάντα γλυκά, οπότε θα πρέπει να μειώνεις κάθε φορά την ζάχαρη της συνταγής. Μπορείς ωστόσο να τα βάλεις μέσα σε smoothies και milkshakes και να μην χρειαστεί να προσθέσεις μέλι ή ζάχαρη, όπως σου ζητούν οι διάφορες συνταγές. Μην επιχειρήσεις να τα βάλεις σε αλμυρές συνταγές.

https://www.madameginger.com/

Διατροφή

Δίαιτα: Πώς γίνεται η ενδιάμεση (διαλείπουσα) νηστεία – Τι ισχύει με αδυνάτισμα και πρόληψη ασθενειών
Μιχάλης Θερμόπουλος
Ένα φαινόμενο που ονομάζεται ενδιάμεση, ή διαλείπουσα νηστεία είναι σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις της διατροφής στον κόσμο. Επί της ουσίας περιλαμβάνει εναλλασσόμενους κύκλους νηστείας και κανονικής διατροφής.


Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η ενδιάμεση (διαλείπουσα) νηστεία μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στην βελτίωση της μεταβολικής υγείας και στην προστασία από ασθένειες, όπως το κρυολόγημα.

Η ενδιάμεση νηστεία είναι ένας τρόπος διατροφής, όπου μπορείτε να ακολουθείτε διατροφικούς κύκλους μεταξύ των περιόδων πρόσληψης τροφής και νηστείας. Δεν επηρεάζει το είδος των τροφών που καταναλώνετε, αλλά μόνο το αν και πότε θα μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για να εφαρμόσετε τη διαλείπουσα νηστεία, οι οποίες χωρίζουν την ημέρα ή την εβδομάδα σε επιμέρους χρονικές περιόδους πρόσληψης τροφής και νηστείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν έστω και άθελά τους αυτή την τεχνική, αφού θεωρητικά “νηστεύουν” κάθε φορά που κοιμούνται. Έτσι, ως συνολική μέθοδος διατροφής, η ενδιάμεση νηστεία μπορεί να είναι πραγματικά κάτι τόσο απλό, όσο το να επεκτείνετε τις περιόδους της ημέρας που “νηστεύετε”.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό παρακάμπτοντας το πρωινό και τρώγοντας το πρώτο σας γεύμα το μεσημέρι και το τελευταίο γεύμα σας μέχρι τις 8 το βράδυ το πολύ. Έτσι θα είστε επί της ουσίας σε κατάσταση νηστείας για 16 ώρες κάθε μέρα, και θα περιορίζετε το φαγητό σας σε ένα διατροφικό παράθυρο 8 ωρών. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μορφή διαλείπουσας (ενδιάμεσης) νηστείας, γνωστή και ως μέθοδος 16/8.

Η ενδιάμεση νηστεία είναι κάτι αρκετά εύκολο να εφαρμοστεί. Πολλοί άνθρωποι που την ακολουθούν αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα και έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Η πείνα δεν αποτελεί συνήθως σημαντικό πρόβλημα, εκτός από τις πρώτες ημέρες, μέχρι το σώμα σας να συνηθίσει να μην λαμβάνει τροφή για πιο μεγάλες χρονικές περιόδους.

Η βασική αρχή είναι μία: απαγορεύεται κάθε τροφή κατά τη διάρκεια της περιόδου της νηστείας, αλλά μπορείτε να πιείτε νερό, καφέ, τσάι και άλλα μη-θερμιδική ποτά.

Ορισμένες μορφές της διακοπτόμενης νηστείας επιτρέπουν μικρές ποσότητες τροφών με λίγες θερμίδες κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας. Η λήψη συμπληρωμάτων επιτρέπεται γενικώς τις ώρες της νηστείας, εφόσον δεν υπάρχουν θερμίδες σε αυτές.

Τι σας προσφέρει η διαλείπουσα νηστεία
Διαφόρων ειδών διεργασίες συμβαίνουν στον οργανισμό, όταν δεν τρώμε για αρκετές ώρες, προκειμένου να συνεχίσει το σώμα μας να αναπτύσσεται. Έχει να κάνει με τις ορμόνες, τα γονίδια και άλλες σημαντικές κυτταρικές διεργασίες επιδιόρθωσης.

Όταν νηστεύετε, μειώνεται σημαντικά το επίπεδο σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, ενώ αυξάνεται εκείνο της αυξητικής ορμόνης. Πολλοί άνθρωποι εφαρμόζουν την ενδιάμεση νηστεία, για να χάσουν βάρος, καθώς είναι ένας πολύ απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσετε τις θερμίδες και να κάψετε λίπος.

Άλλοι το κάνουν για τα μεταβολικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία, δεδομένου ότι μπορεί να βελτιώσει διάφορους παράγοντες κινδύνου και δείκτες για την υγεία.

Έρευνα δείχνει επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου-2, ο καρκίνος, η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες.

Πηγή: https://www.healthline.com

Διατροφή

 

Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φρούτο που θεωρείται ευεργετικό για την υγεία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C και της ιδιότητάς του να «ξυπνά» τον μεταβολισμό, σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να καταναλώνετε με προσοχή. Σε ποιες;
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής, μισό γκρέιπφρουτ μεσαίου μεγέθους έχει μόλις 41 θερμίδες και περιέχει σχεδόν τη μισή ποσότητα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση των υγειών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Το γκρέιπφρουτ είναι, επίσης, πλούσιο σε φυσικές φυτικές ενώσεις, τα γνωστά φυτοχημικά, και συγκεκριμένα σε φλαβονοειδή, τα οποία μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιακών παθήσεων.

Ειδικότερα το ροζ και το κόκκινο γκρέιπφρουτ είναι καλές πηγές βήτα καροτίνης (πηγή προ-βιταμίνης Α) και λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που ανήκει στην ίδια με τη β καροτίνη και έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα ποτήρι κόκκινου ή ροζ γκρέιπφρουτ, μάλιστα, έχει περισσότερο λυκοπένιο από μία ντομάτα μεσαίου μεγέθους.

Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, το γκρέιπφρουτ γίνεται… κόκκινο πανί; Οι αντιδράσεις των επιστημόνων σχετικά με την κατανάλωση του εν λόγω φρούτου αφορούν στις διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει σε ανθρώπους που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι επηρεάζει κάποια φάρμακα κατά της χοληστερόλης (στατίνες), όπως επίσης και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, τον ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, ακόμα και τις αλλεργίες.

Το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του μπορεί ακόμη να προκαλέσουν τη μειωμένη ή την παρατεταμένη παραμονή ενός φαρμάκου στο σώμα. Στην πρώτη περίπτωση το φάρμακο δε θα λειτουργήσει σωστά, ενώ στη δεύτερη αυξάνεται ο κίνδυνος παρενεργειών.

Αν, ωστόσο, είστε από εκείνους αγαπούν τη γεύση του γκρέιπφρουτ και παράλληλα ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας προκειμένου να σας υποδείξουν τι είναι ασφαλές για εσάς ή να τροποποιήσουν ανάλογα την αγωγή ή την διατροφή σας – ίσως λόγου χάρη να αρκεί να μην καταναλώνεται το γκρέιπφρουτ κοντά στην ώρα λήψη των φαρμάκων σας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών.


ygeiamou

 https://www.fumara.gr

Διατροφή

Μουρουνέλαιο: Τι προσφέρει και ποιες παθήσεις καταπολεμάει
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Το μουρουνέλαιο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από το συκώτι του ψαριού “μουρούνα” ή “γάδου” (Gadus morhua).
Το μουρουνέλαιο συνήθως λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA). Περιέχει σχετικά υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης D. Η ακριβής συγκέντρωση των θρεπτικών ουσιών στο μουρουνέλαιο εξαρτάται από το είδος της οικογένειας του ψαριού Gadus από την οποία προέρχεται το έλαιο.

Η διαφορά που έχει το μουρουνέλαιο από τα άλλα ιχθυέλαια είναι ότι εκείνα προέρχονται από τον ιστό ψαριών, όπως ο τόνος, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και ο βακαλάος. Αντίθετα, το μουρουνέλαιο εξάγεται αποκλειστικά από τα συκώτια της μουρούνας. Περιέχει χαμηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα άλλα ιχθυέλαια. Αλλά σαφώς μεγαλύτερες ποσότητες των βιταμινών Α και D.

Τι προσφέρει στην υγεία σας το μουρουνέλαιο
Εκτός από το να είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, το μουρουνέλαιο μπορεί να έχει κάποιες πολύ σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Γενικά θεωρείται σημαντικό βοήθημα στην ανακούφιση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Έχει θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων σε δόντια, νύχια, μαλλιά και δέρμα.

Είναι το “σωστό” είδος λίπους
Το λίπος είναι απαραίτητο για κάθε μεμονωμένο κύτταρο στο σώμα σας. Καταναλώνοντας τα σωστά είδη λιπών (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο) θα έχετε πιο υγιές και λαμπερό δέρμα. Επίσης, θα βελτιώσετε την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά βιταμίνες και ανόργανες ουσίες και θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Όταν καταναλώνουμε λίπος, ο εγκέφαλος λαμβάνει ένα σήμα για να “απενεργοποιήσει” την όρεξή μας. Τα υγιεινά λιπαρά σε ένα γεύμα βοηθούν να επιβραδύνει η διάσπαση των υδατανθράκων σε ζάχαρη. Αυτό σας βοηθάει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Αρθρίτιδα
Μια γερμανική επιστημονική μελέτη, η οποία περιελάμβανε 43 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έπαιρναν 1γρ μουρουνέλαιο κάθε μέρα για 3 μήνες, έδειξε ότι οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση στην ένταση του πόνου τους από την δυσκαμψία στις αρθρώσεις.

Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μουρουνέλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ διαπίστωσαν ότι το μουρουνέλαιο βοήθησε ασθενείς να μειώσουν τον πόνο και τις βλάβες στους χόνδρους των αρθρώσεων, που προκαλούνται από την οστεοαρθρίτιδα. Επίσης μειώθηκε και η ανάγκη για αντικατάσταση της άρθρωσης. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μουρουνέλαιο μειώνει εκείνα τα ένζυμα που σχετίζονται με τον πόνο και τις βλάβες στους χόνδρους που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και προλαμβάνουν την εκδήλωση της ωχράς κηλίδας. Άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν βρεθεί να είναι χρήσιμα στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι τα καροτενοειδή. Αυτά μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Το μουρουνέλαιο είναι πλούσι και σε καροτενοειδή. Μάλιστα η βιταμίνη Α στην πραγματικότητα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε λιπαρές ουσίες βουτύρου και στο μουρουνέλαιο το 1913!

Στεφανιαία νόσος
Η ημερήσια πρόσληψη ποσότητας μουρουνελαίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lipids κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μόλις 1,5γρ από Ν-3 λιπαρά οξέων ανά ημέρα οδήγησε σε σημαντική μείωση της ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου”.

Γνωστική ικανότητα
Το μουρουνέλαιο περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D. Σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος.

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων βιταμίνης D στον οργανισμό και τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου-2. Σε άτομα με αυτό τον τύπο διαβήτη, τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην έκκριση και την αντίσταση σε ινσουλίνη και γλυκόζη. Σε μια συγκεκριμένη μελέτη, βρέφη που έπαιρναν 2.000 IU/ημέρα βιταμίνης D είχαν 88% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη-1 μέχρι την ηλικία των 32 ετών.

Υγιής εγκυμοσύνη
Οι έγκυες γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση προεκλαμψίας. Είναι, επίσης, πιο πιθανό να χρειάζονται καισαρική τομή στον τοκετό. Η μειωμένη βιταμίνη D στον οργανισμό συνδέεται επίσης με τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης και την βακτηριακής κολπίτιδα σε έγκυες γυναίκες. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται με την αύξηση των τροφικών αλλεργιών του παιδιού κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.


Πηγή: http://www.medicalnewstoday.com

https://www.iatropedia.gr

Διατροφή

Το σόργο, ένα αρχαίο σιτηρό που είναι μια βασική καλλιέργεια στην Ινδία και σε ολόκληρη την Αφρική, θεωρείται εδώ και καιρό όχι μόνο θρεπτική ζωοτροφή αλλά μια ασφαλής εναλλακτική λύση του σιταριού για όσους ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Η κατανάλωσή του ενισχύει επίσης την πρόσληψη πολλών απαραίτητων για τον οργανισμό συστατικών, προσφέροντας ένα εντυπωσιακά θρεπτικό και υγιεινό προφίλ.

Το σόργο είναι ο ευρύς όρος για μια ολόκληρη οικογένεια φυτών που είναι εγγενής σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ενώ υπάρχουν περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη, μόνο μία είναι κατάλληλη για κατανάλωση από τον άνθρωπο, ενώ τα άλλα χρησιμοποιούνται κυρίως ως ζωοτροφή. Το σημαντικό για τον άνθρωπο είδος, το Sorghum bicolor, κατάγεται από την Αφρική, αλλά τώρα αποτελεί βασικό καλλιεργήσιμο προϊόν διατροφής σε πολλές χώρες. Απαιτεί ελάχιστο νερό για να αναπτυχθεί και για το λόγο αυτό ονομάζεται και «καμήλα του φυτικού βασιλείου». Χρησιμοποιείται κυρίως ως σιτηρό, για την παραγωγή μελάσσας και σιροπιών αλλά και για αλκοολούχα ποτά ακόμη και βιοκαύσιμα. Θεωρείται η πέμπτη πιο σημαντική καλλιέργεια δημητριακών στον κόσμο.

Διατροφική αξία
Αποτελεί υπερδύναμη όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας σε όσους το προσθέτουν στη διατροφή τους βιταμίνες όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη καθώς και υψηλά επίπεδα μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού, ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου. Παρέχει επίσης σχεδόν το μισό της ημερήσιας απαιτούμενης πρόσληψης πρωτεΐνης και μιας πολύ σημαντικής ποσότητας διαιτητικών ινών (48% της συνιστώμενης πρόσληψης).

Οφέλη για την υγεία
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργικότητα του πεπτικού συστήματος, αποτρέποντας κράμπες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, πόνους στο στομάχι κ.α. Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες ινών στο σώμα βοηθούν στην εξάλειψη της επικίνδυνης χοληστερόλης (LDL), συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και προστατεύοντας από αθηροσκλήρωση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το πίτουρο των κόκκων του σόργου περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά που δεν υπάρχουν σε πολλά άλλα είδη τροφίμων και τα οποία έχουν άμεση σχέση με την πρόληψη κατά διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του οισοφάγου, ιδιαίτερα σε σύγκριση με ανθρώπους που τρώνε τακτικά σιτάρι και καλαμπόκι.

Το πλούσιο σε τανίνη πίτουρο του σόργου περιέχει ένζυμα που αναστέλλουν την απορρόφηση του αμύλου από το σώμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ινσουλίνης και των επιπέδων γλυκόζης στο σώμα, αποτρέποντας έτσι το διαβητικό σοκ και άλλες επιπλοκές στην υγεία.

Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αλλεργία στη γλουτένη, η οποία βρίσκεται κυρίως στα προϊόντα με βάση το σιτάρι. Ευτυχώς, τα εναλλακτικά σιτηρά και φυτά, όπως το σόργο, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από εκείνους που πάσχουν από αυτή την όλο και συχνότερη κατάσταση, χωρίς την οδυνηρή φλεγμονή, τη ναυτία και τις γαστρεντερικές βλάβες που προκαλεί η γλουτένη.
Το μαγνήσιο βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο σόργο, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα του ασβεστίου θα είναι φυσιολογικά, καθώς το μαγνήσιο αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου στο σώμα. Αυτά τα δύο μέταλλα είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης του οστικού ιστού και επιταχύνει την επούλωση των οστών που έχουν υποστεί βλάβη ή γήρανση. Αυτό μπορεί να αποτρέψει καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα.

Ο χαλκός βοηθά στην αύξηση της πρόσληψης και της απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα και τα δύο αυτά πολύτιμα μέταλλα περιέχονται στο σόργο. Αυτό σημαίνει μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας, αλλά και αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, της κυκλοφορίας του αίματος και της κυτταρικής ανάπτυξης. Ενισχύει ταυτόχρονα τα επίπεδα ενέργειας σε όλο το σώμα.

Το σόργο περιέχει το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νιασίνης (βιταμίνη Β3) η οποία αποτελεί βασικό συστατικό για το μετασχηματισμό των τροφίμων σε χρήσιμη ενέργεια και καύσιμο για το σώμα.

https://www.itrofi.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή