Απριλίου 05, 2020

Διατροφή

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα άδειο στομάχι που διαμαρτύρεται κατά τα μεσάνυχτα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι ο ύπνος με άδειο στομάχι είναι ένας τρόπος για να χάσουν κιλά. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη βασίζεται στην υπόθεση ότι «οτιδήποτε τρώμε για βραδινό, μας παχαίνει». Ετσι, αρκετοί άνθρωποι ενώ πεινάνε, πέφτουν για ύπνο και πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν βάρος ή θα κοιμηθούν καλύτερα.

Αν ξαπλώσεις πεινασμένη ή χωρίς να έχεις φάει κάτι, σίγουρα δεν πρόκειται να κοιμηθείς καλά και όχι, δεν πρόκειται να χάσεις κιλά. Αυτό το αίσθημα πείνας θα σε αναγκάσει να καταβροχθίσεις οτιδήποτε βρεις στο ψυγείο το πρωί ή να σηκωθείς τα μεσάνυχτα για ένα σνακ. Εκτός όμως από αυτό, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν είναι καλό για τον οργανισμό σου να κοιμάσαι νηστική.

Βέβαια, δεν λέμε να φας αρκετά πριν πέσεις για ύπνο. Ολα θέλουν ένα μέτρο. Αλλωστε αν φας πολύ το βράδυ, δεν θα μπορέσεις να κοιμηθείς με γεμάτο το στομάχι, το πρωί θα ξυπνήσεις φουσκωμένη και θα παραλείψεις το πρωινό σου.

Δεν κάνει να κοιμάσαι νηστική
Για να εξασφαλίσεις ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο, καλό είναι να μην έχεις φάει αμέσως πριν πέσεις στο κρεβάτι, αλλά ούτε και πάρα πολλές ώρες πριν. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που πρέπει να μεσολαβήσει από το βραδινό γεύμα μέχρι και την ώρα του ύπνου είναι μιάμιση ώρα.

 

Ας δούμε τους 5 λόγους που δεν πρέπει να κοιμάσαι νηστική:

Αύξηση σωματικού βάρους
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό του οργανισμού μας με συνέπεια την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, ο μεταβολισμός σου μειώνεται και τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται, μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και σε αναγκάζει να ξυπνάς μέσα στη νύχτα και να τρως περισσότερο, χωρίς να υπολογίζεις πόσο τρως ή τι τρως.

Κακή ποιότητα ύπνου
Οταν πεινάς, ο εγκέφαλός σου παραμένει σε εγρήγορση και έτσι δεν μπορείς να κοιμηθείς. Το αίσθημα πείνας θα σε αναγκάσει να ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα και να θέλεις να τσιμπήσεις κάτι από το ψυγείο. Οχι μόνο η υπερφαγία μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο, αλλά και η στερητική δίαιτα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου.

Ατονία λόγω μειωμένης ενέργειας
Οι θερμίδες που προσλαμβάνεις μέσω των τροφών, παρέχουν στον οργανισμό σου την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Όταν δεν προσλαμβάνεις επαρκείς θερμίδες, είναι πιθανό να νιώθεις συνεχώς κουρασμένη. Το αίσθημα της πείνας είναι το πιο προφανές σημάδι ότι δεν τρως αρκετά και σωστά.

Αλλαγή διάθεσης
Ενα κενό στομάχι, προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και συμπεριφορές, όπως η γκρίνια και θυμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος «hangry» προκύπτει από τις λέξεις «hunger» (πείνα) και «angry» (θυμωμένος), συνοψίζοντας τον εκνευρισμό που νιώθεις όταν πεινάς.

Υψηλά επίπεδα στρες
Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που συνδέεται με την πείνα και το αυξημένο κοιλιακό λίπος. Τα επίπεδα του σακχάρου σου μειώνονται όταν πεινάς, πράγμα που κάνει την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη να ανεβαίνουν κατακόρυφα.

https://www.bovary.gr

Διατροφή

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε «κεχρί» μάς έρχεται στο νου η κλασική ζωοτροφή, που συνήθως ταΐζουμε στα καναρίνια. Κι όμως το κεχρί έχει κερδίσει επάξια πλέον μια θέση στο ντουλάπι των foodies, καθώς χάρη στη θρεπτική του αξία θεωρείται υπερτροφή!

Διατροφική αξία
Το κεχρί αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη (Β3), φολικό οξύ (Β9) και πυριδοξίνη (Β6), σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες και φωσφόρο.

Οφέλη στην υγεία
Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, προστατεύει την καρδιά, ενώ παράλληλα βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι φυτικές ίνες του κεχριού βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στή χολή, μειώνουν την έκκριση των χολικών αλάτων τα οποία σε περίσσεια οδηγούν στο σχηματισμό πέτρας. Επίσης καθυστερεί την απορρόφηση σακχάρων στο έντερο, με αποτέλεσμα το επιπεδό τους στο αίμα να αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα. Οι λιγνάνες, που περιέχονται σε αφθονία στο κεχρί,μετατρέπονται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, σε ουσίες που επίσης δρούν προστατευτικά για την καρδιά και παράλληλα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων ορμονοεξαρτώμενων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού. Χάρη επίσης στις φυτικές ίνες που περιέχει το κεχρί, αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο στο αδυνάτισμα, καθώς βοηθά με την αίσθηση πληρότητας στο στομάχι. Επιπλέον, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη.

Πώς μπορώ να το ενσωματώσω στη διατροφή μου;
Το κεχρί μαγειρεύεται όπως το ρύζι και μπορεί να το αντικαταστήσει στις περισσότερα πιάτα. Μπορείς με αυτό να συνοδευέσεις το κυρίως γεύμα σου, να το προσθέσεις σε σούπες, να το πολτοποιήσεις για να φτιάξεις ένα είδος πουρέ ή ακόμη και να αντικαταστήσεις με αυτό τη βρώμη στον πρωινό σου χυλό.

Πού θα το βρω;
Θα το βρεις σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στο διάδρομο με το ρύζι και τα ζυμαρικά, ενώ στα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα θα βρεις και πολλά παράγωγά του, όπως γάλα και αλεύρι.

Διατροφή

Ημανταρινιά είναι δέντρο που φύεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, είναι ευαίσθητο στο κρύο και καρποφορεί από το Νοέμβριο έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Η ιστορία τους ξεκινά πριν 3.000 χρόνια στην Κίνα και φθάνει στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική μόλις το 1830. Εικάζεται πως πήραν το όνομά τους από τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους μανδαρίνους, οι στολές των οποίων είχαν το ίδιο χρώμα με τα συγκεκριμένα φρούτα αλλά και από το γεγονός ότι τα προσέφεραν ως δώρα. Στην Ελλάδα τα έφερε από την Μάλτα ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν και καλλιεργούνται κυρίως στην Κρήτη και τη Χίο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανταρινιών όπως τα Satsuma, Cleopatra, Dancy, Ortanique. Oι πιο δημοφιλείς κλημεντίνες πήραν το όνομά τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829-1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.

Τα μανταρίνια εκτός από πολύ γευστικά, είναι και πολύτιμος φρουρός της υγείας: πλούσια πηγή βιταμίνης Α και καροτένιου που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και συμμετέχουν στο σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση και προστατευτική δράση έναντι του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Η πρόσληψη αρκετής βιταμίνης Α ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Συγχρόνως, η φωτοπροστατευτική δράση του β-καροτένιου σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες, καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος.

Τα μανταρίνια παρέχουν σχεδόν το 80% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C, του ισχυρού αντιοξειδωτικού που ευθύνεται για τη σύνθεση του κολλαγόνου, την πρόληψη της αρθρίτιδας, του κρυολογήματος κ.α. Σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα που περιέχουν, αναστέλλουν την παραγωγή των βλαβερών ελεύθερων ριζών και ρυθμίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα.

Περιέχουν επίσης νιασίνη και θειαμίνη (βιταμίνες του συμπλέγματος Β), φολικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ αλλά και φυτικές ίνες. Το κάλιο και το μαγνήσιο βοηθούν στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης ενώ το ασβέστιο παίζει ζωτικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Ένα μανταρίνι 100 γρ. περιέχει περίπου 3 γρ. φυτικές ίνες που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, διευκολύνουν τη σωστή πέψη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Η παρουσία αλάτων βρωμίου στη φλούδα του δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Σύμφωνα με δύο Ιαπωνικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν το 2006, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη.

Το εξαιρετικό έλαιο του μανταρινιού που προέρχεται από την ψυχρή έκθλιψη της φλούδας των καρπών ή και των λουλουδιών του, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και την κοσμετολογία ως χαλαρωτικό, καταπραϋντικό, αντιρυτιδικό και αντισηπτικό. Ενδείκνυται επίσης για ένα πεπτικές διαταραχές, κατακράτηση υγρών, δυσπεψίας, λιπαρού δέρματος και ακμής.καλο μηνα

Διατροφή

Ποιο είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα που θα βελτιώσει την ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει τις τοξίνες; Εάν νομίζετε ότι είναι η φροντίδα του ήπατος κάνετε λάθος! Ανακαλύψτε πόσο σημαντική είναι η υγεία του εντέρου
Παλαιότερα, η ιδέα της αποτοξίνωσης περιοριζόταν στην ολική νηστεία και στην ελάχιστη κατανάλωση τροφής. Σήμερα, ωστόσο, ξέρουμε καλύτερα.

Παρόλο που το σώμα έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει και να αποβάλλει επικίνδυνες τοξίνες, μπορούμε να βοηθήσουμε το δύσκολο έργο του λαμβάνοντας κάποια επιπλέον μέτρα και προσθέτοντας στη διατροφή μας συγκεκριμένες τροφές και θρεπτικές ουσίες.

Για να βελτιώσουμε την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει τις τοξίνες, πρέπει να έχουμε υγιές και λειτουργικό έντερο, να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ήπατος και να ακολουθούμε κάποιες βασικές στρατηγικές αποτοξίνωσης. Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν την τήρηση μιας διατροφής αποτοξίνωσης μία με δύο φορές τον χρόνο και την καθημερινή λήψη τροφών και βοτάνων με αποτοξινωτικές ιδιότητες.

Απαραίτητη η καλή λειτουργία του εντέρου

Ακόμα κι αν το ήπαρ λειτουργεί τέλεια και αποβάλλει τις εξουδετερωμένες τοξίνες στο έντερο, αν το παχύ έντερο δεν λειτουργεί σωστά οι τοξίνες συσσωρεύονται τοπικά και προκαλούν βλάβη. Οπότε πριν ασχοληθείτε με το ήπαρ το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσετε σωστή απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα είναι να έχετε καλή λειτουργία του εντέρου. Όταν το πετύχετε αυτό, τότε μπορείτε να διορθώσετε τα «φίλτρα» του συστήματός σας, που είναι το ήπαρ, το λεμφικό σύστημα και τα νεφρά.

Το πρώτο βήμα: Αλλάξτε τη διατροφή

Ξεκινήστε με μια αλλαγή στη διατροφή σας. Η διατροφή των περισσότερων ανθρώπων σήμερα είναι φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες και νερό. Αυτό προκαλεί δυσκοιλιότητα. Η βελτίωση της διατροφής λύνει το πρόβλημα στους περισσότερους ανθρώπους.

Προσθέστε ίνες

Στα δύο βασικά γεύματά σας προσπαθήστε να γεμίζετε τουλάχιστον το μισό πιάτο με σαλάτες και μαγειρεμένα ή ωμά λαχανικά. Καταναλώνετε περισσότερες ίνες τρώγοντας τη φλούδα των φρούτων και της πατάτας, και επιλέγοντας ψωμί ολικής αλέσεως. Ωστόσο, αν τα φρέσκα προϊόντα δεν είναι βιολογικά καλύτερα να αφαιρείτε τη φλούδα.

Φροντίστε να ενυδατώνεστε

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι περισσότεροι σήμερα έχουν δυσκοιλιότητα είναι η αφυδάτωση. Αλλάξτε την καθημερινή ρουτίνα σας και προσπαθήστε να πίνετε πολύ νερό. Το νερό διεγείρει τη φυσική περισταλτική κίνηση του εντέρου, κάνοντάς το να λειτουργεί φυσιολογικά. Έτσι, απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες και διατηρεί το σώμα ενυδατωμένο.

Προσθέστε σπόρους

Οι μη επεξεργασμένες τροφές, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, και κυρίως οι σπόροι που περιέχουν, έχουν μεγάλη ικανότητα να αιχμαλωτίζουν τις τοξίνες. Οι φράουλες, που είναι γεμάτες σπόρια στην επιφάνειά τους, έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το 90% του υδραργύρου. Επίσης, οι σπόροι των φρούτων γενικά αποδείχτηκαν πολύ αποτελεσματικοί στη δέσμευση και την απομάκρυνση του αρσενικού. Σπόροι όπως αυτοί του τσία και του λιναριού κάνουν θαύματα, επιφέροντας φυσιολογική κένωση του εντέρου και καθαρίζοντάς το.

Πηγή: Anticancer: Η προληπτική δύναμη των τροφών – Οδηγός διατροφής για να μειώσετε ον κίνδυνο του καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική διατροφολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, Εκδόσεις Διόπτρα

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Αρκεί η σύντομης διάρκειας υιοθέτηση του προτύπου της Μεσογειακής διατροφής για να βελτιωθεί η λειτουργία των μικρών αγγείων, η οποία με τη σειρά της θα μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων; Έρευνα του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δώσει την απάντηση
Πλήθος μελετών έχουν αναδείξει τα πολυποίκιλα οφέλη από την υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία και την ποιότητα ζωής. Μεταξύ αυτών, ο χαμηλότερος επιπολασμός υπέρτασης, υπερβαρότητας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Ορισμένα όμως ερευνητικά ερωτήματα παραμένουν: Αρκεί η σύντομης διάρκειας υιοθέτηση του προτύπου της Μεσογειακής διατροφής για να βελτιωθεί η λειτουργία των μικρών αγγείων, η οποία με τη σειρά της θα μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων; Αν όχι, κατά πόσο υπερτερεί η υιοθέτηση της μακροχρόνιας Μεσογειακής διατροφής έναντι της σύντομης ως προς τη μικροαγγειακή λειτουργία;

Η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ ερευνητών του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam, του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι η Μεσογειακή διατροφή επηρεάζει διαφορετικά τα μικροαγγεία σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με οφέλη να υπάρχουν και όσον αφορά στην ποιότητα ζωής στο κομμάτι της σωματικής υγείας, με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο υγιείς και να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι σε πρώτο στάδιο η Μεσογειακή διατροφή ωφελεί τη λειτουργία τoυ αντανακλαστικού νευράξονα των μικροαγγείων, που επηρεάζει τη δυνατότητα διαστολής τους. Αντίθετα η μακροχρόνια εφαρμογή της, προσδίδει οφέλη στη βιο-διαθεσιμότητα του οξειδίου του νατρίου. Η βασική λειτουργία αυτού είναι να διαστέλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες, ρυθμίζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση. Η παρουσία του οξειδίου του νατρίου επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση του οργανισμού μας και η έλλειψή του οδηγεί σε καρδιαγγειακά επεισόδια.

«Η μικροκυκλοφορία είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί αποτελεί καθρέφτη των μεγάλων αγγείων και του μεγέθους του ρίσκου που υπάρχει για εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ παράλληλα αποτελεί και πεδίο δράσης πλήθους ασθενειών με ισχυρό μικροαγγειακό αποτύπωμα, όπως η συστημική σκλήρυνση (σκληρόδερμα), τα βαρυτικά έλκη ή ακόμα και ο διαβήτης τύπου Β», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Μάρκος Κλωνιζάκης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam. «Τα αποτελέσματά της έρευνάς μας μπορεί να βοηθήσουν τόσο όσον αφορά στην πρόληψη ασθενειών, αλλά και τη χρήση της διατροφής ως «αναχώματος» ανάσχεσης περαιτέρω επιδείνωσης των υπαρχόντων», συμπληρώνει από την πλευρά του ο Μιχάλης Χουρδάκης, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας στο Α.Π.Θ.

Στο πρωτοπόρο διακρατικό ερευνητικό πρωτόκολλο που διεξάχθηκε τόσο στο Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν άτομα άνω των 18 ετών, που δεν ασκούνταν τακτικά και δεν είχαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στο γκρουπ της Θεσσαλονίκης βασική προϋπόθεση ήταν η διατροφή κατά τα Μεσογειακά πρότυπα για πάνω από 5 χρόνια, ενώ στο γκρουπ του Sheffield οι συμμετέχοντες έπρεπε να μην ακολουθούν κάποιου είδους «υγιεινή διατροφή» και να είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη Μεσογειακή διατροφή για τουλάχιστον ένα μήνα.

Διατροφή

Κουρκουμάς: Τα οφέλη του “πιο υγιεινού μπαχαρικού στον κόσμο”
Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric). Χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα. Πιθανώς αναγνωρίζετε την κουρκούμη ως το κύριο μπαχαρικό στο κάρυ. Έχει μια ζεστή, πικρή γεύση και χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει γεύση και χρώμα σε σκόνες κάρυ, μουστάρδες, βούτυρα και τυριά. Αλλά η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιείται επίσης ευρέως και στην ιατρική. Έχει μια κίτρινου χρώματος χημική ουσία, που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει χρώμα σε διάφορα τρόφιμα και καλλυντικά.

Ο κουρκουμάς θεωρείται το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες υψηλής ποιότητας, οι οποίες δείχνουν, ότι ο κουρκουμάς έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και το μυαλό του ανθρώπου.

Οι ισχυρές ουσίες που περιέχει ο κουρκουμάς
Πρόσφατα, η επιστήμη έχει αρχίσει να επιβεβαιώνει αυτό που οι Ινδοί ξέρουν εδώ και αιώνες, σχετικά με τις πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες της ρίζας αυτής.

Οι ενώσεις αυτές ονομάζονται κουρκουμινοειδή, η σημαντικότερη των οποίων είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό που έχει ο κουρκουμάς. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Ωστόσο, ο κουρκουμάς δεν περιέχει πάρα πολλή κουρκουμίνη, αφού η περιεκτικότητά του σε αυτή είναι γύρω στο 3%, κατά βάρος. Οι περισσότερες από τις μελέτες για τον κουρκουμά χρησιμοποιούν εκχυλίσματα που περιέχουν κυρίως κουρκουμίνη σε δόσεις που ξεπερνούν το 1 γραμμάριο ανά ημέρα. Θα ήταν πολύ δύσκολο να φτάσει κανείς σε αυτά τα επίπεδα πρόσληψης κουρκουμίνης απλά προσθέτοντας το εν λόγω μπαχαρικό στη διατροφή του.

Ως εκ τούτου, αν θέλετε να λάβετε τα πλήρη οφέλη του κουρκουμά, όπως αυτά καταγράφονται στις διάφορες έρευνες, μάλλον θα πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα διατροφής με σημαντικές ποσότητες κουρκουμίνης. Δυστυχώς, η κουρκουμίνη απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, η πιπερίνη, η οποία περιέχεται στο μαύρο πιπέρι, είναι μια φυσική ουσία που ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2000%.

Δείτε λίγα μόνο από τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη που έχει ο κουρκουμάς για την υγεία σας

Ο κουρκουμάς έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Γενικά η φλεγμονή είναι εξαιρετικά σημαντική. Βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους “ξένους εισβολείς” και παίζει ρόλο στην αποκατάσταση των ζημιών. Χωρίς φλεγμονή, τα παθογόνα βακτήρια θα μπορούσαν εύκολα να πλημμυρίσουν τον οργανισμό και να επιφέρουν τον θάνατο.

Αν και η οξεία (βραχυπρόθεσμη) φλεγμονή είναι ωφέλιμη, μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα, όταν είναι χρόνια (μακροπρόθεσμη) και “επιτεθεί” κατά των ίδιων των ιστών του σώματος.

Τα τελευταία χρόνια πιστεύεται ότι η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις χρόνιες ασθένειες του δυτικού πολιτισμού. Αυτό περιλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, το μεταβολικό σύνδρομο, το Αλτσχάιμερ και διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, όπως ο κουρκουμάς, είναι σημαντικό για την πρόληψη και ακόμη και την θεραπεία αυτών των ασθενειών.

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι, μάλιστα, τόσο ισχυρή, ώστε να φτάνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η κουρκουμίνη στοχεύει σε πολλαπλά επίπεδα την φλεγμονή σε μοριακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη μπλοκάρει την δράση του NF-kB, ενός μορίου που φτάνει στους πυρήνες των κυττάρων και υποκινεί την λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Το NF-kB πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες.

Γενικά, ο κουρκουμάς παίζει ρόλο-κλειδί στον έλεγχο της φλεγμονής, επειδή η κουρκουμίνη είναι μια βιοδραστική ουσία που την καταπολεμά σε μοριακό επίπεδο.

Ο κουρκουμάς αυξάνει δραματικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού

Η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση και από την εκδήλωση πολλών ασθενειών. Αφορά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν την τάση να αντιδρούν σε σημαντικές οργανικές ουσίες, όπως τα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και το DNA.

Ο κύριος λόγος που τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο ευεργετικά για την υγεία, είναι επειδή προστατεύουν τον οργανισμό του ανθρώπου από τις ελεύθερες ρίζες. Η κουρκουμίνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες λόγω της χημικής του δομής.

Αλλά η κουρκουμίνη ενισχύει ταυτόχρονα τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων που έχει ο οργανισμός μας από μόνο του, ούτως ή άλλως. Έτσι, συμβάλλει στην καλύτερη υγεία σε διπλό επίπεδο. Μπλοκάρει άμεσα τις ελεύθερες ρίζες και ταυτόχρονα διεγείρει τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του σώματος.

Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευροτροφικό παράγοντα στον εγκέφαλο, που συνδέεται με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και με χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων του εγκεφάλου
Παλαιότερα πίστευαν ότι οι εγκεφαλικοί νευρώνες δεν ήταν σε θέση να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι αυτό δεν ισχύει. Οι εγκεφαλικοί νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέες συνδέσεις, αλλά σε ορισμένες μόνο περιοχές του εγκεφάλου, ενώ μπορούν επίσης να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό.

Μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτής της διαδικασίας είναι ο προερχόμενος από τον εγκέφαλο νευροτροφικός παράγοντας (Brain-Derived Neurotrophic Factor - BDNF), ο οποίος είναι ένας τύπος αυξητικής ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλο.

Πολλές κοινές διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Τέτοιες διαταραχές είναι η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ.

Η κουρκουμίνη, που έχει ο κουρκουμάς, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης BDNF στον εγκέφαλο.

Έτσι, είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην αναστροφή πολλών ασθενειών του εγκεφάλου, ενώ περιορίζει την κατάπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, που έρχεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου.

Πηγές: https://www.healthline.com και http://www.webmd.com

Διατροφή

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Μπορείτε να τον καταναλώσετε φρέσκο, σε χυμό, μαγειρεμένο ή σε κονσέρβα. Παρά τη γλυκύτητά του, ο ανανάς δεν έχει πολλές θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια δίνουν 55 θερμίδες, όσες δηλαδή και τα αχλάδια.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση χυμού ανανά.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Ο χυμός ανανά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει το διάστημα ανάρρωσης από μια λοίμωξη. Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις Φιλιππίνες, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του χυμού ανανά σε μικρούς μαθητές και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν χυμό καθημερινά εκδήλωσαν λιγότερες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ όσοι εκδήλωσαν λοιμώξεις ανάρρωσαν πιο γρήγορα απ’ όσους δεν έπιναν χυμό.

2. Βελτιώνει την πέψη: Ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη και το οποίο διευκολύνει τη διάσπαση και την πέψη των πρωτεϊνών. Η βρομελίνη σε μορφή κάψουλας δρα επίσης ενάντια στο οίδημα, στους μώλωπες και στον μετεγχειρητικό πόνο.

3. Έχει αντικαρκινική δράση: Στο πλαίσιο εργαστηριακής μελέτης διαπιστώθηκε ότι ο φρέσκος χυμός από τη σάρκα αλλά και το κοτσάνι και τη φλούδα του ανανά καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες και στο παχύ έντερο.

4. Επιβραδύνει τη γήρανση: Ο χυμός ανανά περιέχει βιταμίνη C και βήτα καροτένιο, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που επιβραδύνουν τον ρυθμό γήρανσης του δέρματος, καθυστερώντας ρυτίδες και χαλάρωση. Η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης στη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που προσδίδει στο δέρμα ελαστικότητα και αντοχή.

5. Ωφελεί την υγεία των ματιών: Η βιταμίνη C του ανανά μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη περίπου κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C κι έτσι η πρόσληψή της μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη για την πρόληψη της συχνής οφθαλμολογικής πάθησης.

Πηγή: Medical News Today, onmed.gr

Διατροφή

Πεπτικό έλκος: 30 γρ. από αυτό το τρόφιμο εκριζώνουν το H.pylori

Ένα βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής αναδεικνύεται από τους επιστήμονες ως ιδανικός σύμμαχος για την εκρίζωση του 

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται βασικός ένοχος για το πεπτικό έλκος.

Δύο μελέτες Ισπανών ερευνητών κατάφεραν να στηρίξουν την υπόθεση ότι το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, θεραπεύοντας έτσι περιπτώσεις έλκους.

Σε άτομα που είχαν το βακτηρίδιο αυτό, 30 γρ. ελαιόλαδου ήταν αρκετά για να δουν αποτελέσματα.

Η συγκεκριμένη επίδραση φαίνεται να οφείλεται στις φαινολικές ουσίες του ελαιόλαδου, με πρώτη και καλύτερη τη λιγκστροσίδη.

Σαφέστατα χρειάζονται και άλλες, ίσως πιο μεγάλες σε αριθμό συμμετεχόντων μελέτες, όμως μια κλινική έρευνα έχει πάντα ιδιαίτερη αξία και πρέπει να παρουσιάζεται.

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

Πώς να κάνεις μια μακαρονάδα πιο υγιεινή -Τα ζυμαρικά δεν είναι απαγορευτικά αν τα τρως έξυπνα
Αυτό που οι διατροφολόγοι θέλουν όλοι να θυμόμαστε είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα απαγορευτικό. Το πιο σημαντικό είναι οι σωστές επιλογές και οι έξυπνοι συνδυασμοί.

Ένα από τα πιο ποθητά και λαχταριστά πιάτα που κάθε γευσιγνώστης εκτιμά και λατρεύει να απολαμβάνει συχνά είναι η μακαρονάδα... κάθε είδους. Ωστόσο, όταν οι σεφ την υπερφορτώνουν με υλικά πάσης φύσεως, πλούσια σε λιπαρά και αλάτι, αποτελούν πραγματικές θερμιδικές «βόμβες».

Το μόνο όμως που πρέπει να κάνετε δεν είναι να διαγράψετε τη μακαρονάδα από το καθημερινό σας μενού, αλλά να τις προσαρμόσετε έτσι ώστε να αποτελέσουν μια healthy & tasty επιλογή για το τραπέζι σας.

Προσοχή στη σάλτσα της μακαρονάδας
Μπορείτε να προτιμήσετε μια περισσότερο healthy εκδοχή της αγαπημένης σας σάλτσας, απλώς αντικαθιστώντας κάποια από τα συστατικά της. Για παράδειγμα, αντί για χοιρινό κιμά προτιμήστε μοσχαρίσιο, ακόμα και κοτόπουλου ή γαλοπούλας και μην τον τσιγαρίζετε πολύ ώρα σε λάδι. Επίσης, αποφύγετε την κρέμα γάλακτος, η οποία -αν και απολαυστικά κρεμώδης και πεντανόστιμη- είναι αρκετά λιπαρή. Για να μια creamy sauce μπορείτε να επιλέξτε ως βάση τη χλωρή μυζήθρα ή το γιαούρτι. Εντάξει, δεν είναι το ίδιο, αλλά θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για comfort food, τα βράδια που θέλετε να φάτε κάτι ωραίο βλέποντας μια σειρά.

Συνοδεύστε τα ζυμαρικά με μια πλούσια σαλάτα
Προκειμένου να έρθει το αίσθημα κορεσμού πιο γρήγορα, μπορείτε να συνοδεύσετε την αγαπημένη σας μακαρονάδα με μια πλούσια σαλάτα, γεμάτη με πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή βραστό κουνουπίδι και μπρόκολο. Είναι όλα πεντανόστιμα και θα συμπληρώσουν εξαιρετικά το γεύμα σας, εμποδίζοντας το πιάτο να γεμίσει δεύτερη φορά με ζυμαρικά! Θέλετε να τα συνδυάσετε; Τέλεια ιδέα! Βράστε πένες ή φιογκάκια και αντί για κιμά ή άλλη σάλτσα, κάντε μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών, με βραστά ή ψητά λαχανικά, μανιτάρια, πιπεριές, μελιτζάνες και ό,τι άλλο επιθυμείτε!

Δοκιμάστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης
Μια ακόμα ιδέα είναι ν’ αναζητήσετε στα ράφια του σούπερ μάρκετ τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα οποία πλέον παράγουν ανεξαιρέτως όλες οι εταιρίες. Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και θα δώσει μια έξτρα πινελιά νοστιμιάς στο πιάτο σας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες -οπότε και μας κρατούν για περισσότερη ώρα χορτάτους. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει δεν παχαίνουν και ότι μπορούμε να τρώμε όσο θέλουμε -δυστυχώς! Ωστόσο, καθυστερούν περισσότερο το αίσθημα πείνας, σε σχέση με τα κλασικά, και προσφέρουν περισσότερα ωφέλιμα στοιχεία. Όταν βράσουν μην τα τσιγαρίσετε σε βούτυρο ή λάδι. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίξτε λίγο λάδι για μην κολλήσουν.

Μαγειρεύετε τα ζυμαρικά al dente
Όταν οι Ιταλίδες «φωνάζουν» ότι τα ζυμαρικά πρέπει να μαγειρεύονται al dente, δεν έχει σχέση μόνο με τη γεύση και την παράδοση που εκείνες υπηρετούν πιστά. Όταν δεν αφήνετε τα ζυμαρικά να παραβράσουν κρατάτε τον γλυκαιμικό δείκτη τους σε χαμηλά επίπεδα.

https://www.bovary.gr

Διατροφή

Επιστημονική ονομασία: Ροϊά η κοινή – Punica granatum

Οικογένεια: Πουνικίδες

Άλλα ονόματα: Ροϊδιά, ρόα, ρογδιά και ρωβκά (στην Κύπρο)

Περιγραφή
Η ροδιά είναι μικρό δέντρο, με ύψος που φτάνει τα 6 μέτρα, φυλλοβόλο, με κλαριά αγκαθωτά. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή, μικρά και τα άνθη της πορτοκαλοκόκκινα. Οι καρποί της είναι στρογγυλοί, πράσινοι στην αρχή, κόκκινοι όταν ωριμάσουν, έχουν φλούδα δερματώδη και πολλούς σπόρους στο εσωτερικό, που είναι καλυμμένοι με μια ζελατινώδη ουσία.

Αναπτύσσεται καλά σε όλα τα εδάφη, αρκεί να μην είναι υπερβολικά άγονα ή υγρά. Τα καλύτερα, πάντως, για τη ροδιά είναι τα δροσερά και βαθιά, με πολλά αποθέματα νερού.

Το φύτεμα του φυτού στην οριστική του θέση γίνεται το φθινόπωρο, με χρησιμοποίηση εμβολιασμένων δενδρυλλίων , ηλικίας 2 ετών, ενώ ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με παραφυάδες και μοσχεύματα.

Μια νέα ροδιά αρχίζει να παράγει καρπούς μετά τον τρίτο χρόνο και είναι αυτογόνιμη, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μέλισσες για επικονίαση.

Η ροδιά είναι ένα πολύ ανθεκτικό δέντρο που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα.

Το ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια της ροδιάς είναι το θερμό. Δεν ευδοκιμεί σε κρύα κλίματα ή σε περιοχές με ομίχλη και ψυχρούς ανέμους. Τα σημεία που θα φυτευτούν οι ροδιές πρέπει να είναι ηλιόλουστα.

Από τις διάφορες μορφές της ξεχωρίζουν οι οξύκαρπες (ξινόρροδα) και οι γλυκόκαρπες (γλυκόρροδα). Οι καρποί της ροδιάς που συνεχίζουν την ωρίμανσή τους ακόμη και όταν κοπούν από το δέντρο, ωριμάζουν το φθινόπωρο και συλλέγονται πριν αρχίσουν οι βροχές. Έπειτα, αποθηκεύονται σε ξηρό περιβάλλον.


Το ρόδι ως φρούτο έχει ιδιαίτερη γεύση, με αρκετές νότες στυφάδας, γεγονός που αφήνει ασυγκίνητους κάποιους που επιλέγουν φρούτα με κριτήρια γεύσης.
Αυτοί, λοιπόν, που δεν αγάπησαν το ρόδι λόγω γεύσης, μάλλον δεν δοκίμασαν το ρόδι Ερμιόνης, ένα μοναδικό σε γλυκύτητα φρούτο, με αφράτους και μαλακούς σπόρους.

Αν και ανήκει στην ίδια οικογένεια Punica granatum, η ποικιλία ρόδι Ερμιόνης διαφέρει από άλλες, όπως για παράδειγμα την ποικιλία wonderful, αφού η καλλιέργειά της ευοδώνεται σε ξηροθερμικές περιοχές.

Από τη ροδιά χρησιμοποιούνται για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες η φλούδα που περιβάλλει τον καρπό, η σάρκα του καρπού με τα σπέρματα και ο φλοιός, που συγκομίζονται το φθινόπωρο.

Για να μη σκάσουν τα ρόδια, θα πρέπει να ποτίζετε τακτικά τη ροδιά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού. Αν δεν το κάνετε, η απότομη λήψη νερού από το φυτό κατά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, θα κάνει τα ρόδια να σκάσουν.

Συστατικά που περιέχει το ρόδι
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, PP και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης, 15 αμινοξέα και πολλά ιχνοστοιχεία. Ένα ρόδι (των 280 γραμμαρίων περίπου) καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Κ, σε φυλλικό οξύ και σε Κάλιο.

Το ρόδι εμπεριέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, μερικές από τις οποίες δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στη φύση, όπως για παράδειγμα οι πουνικαλαγίνες (υπάρχουν σε δυο μορφές α και β). Ο φλοιός των καρπών είναι πλούσιος σε ταννίνη.

Διατροφική ανάλυση ανά ρόδι (περίπου 280g)*

Ενέργεια 234kcal
Πρωτεΐνες 4,71g
Λιπαρά 3,3g
Υδατάνθρακες 52,73g
Φυτικές ίνες 11,3g
Ασβέστιο 28mg
Σίδηρος 0,85mg
Μαγνήσιο 34mg
Φώσφορος 102mg
Κάλιο 666mg
Νάτριο 8mg
Ψευδάργυρος 0,99mg
Χαλκός 0,446mg
Σελήνιο 1,4mcg
Βιταμίνη C 28,8mg
Νιασίνη (Β3) 0,826mg
Φυλλικό οξύ 107mcg
Βιταμίνη Ε 1,6mg
Βιταμίνη Κ 46,2mcg

* Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή