Ιουνίου 27, 2019

Διατροφή

Ο εθισμός στα τρόφιμα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους γύρω από ορισμένα τρόφιμα, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν.

Η υγιεινή διατροφή και η απώλεια βάρους μπορεί να φαίνονται δύσκολοι στόχοι για πολλούς ανθρώπους. Παρά τις προσπάθειες τους, επανειλημμένα διαπιστώνουν ότι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών τροφίμων, γνωρίζοντας ότι μπορεί να τους διαταράσσει από τον αρχικό τους στόχο.

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν επιπτώσεις στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να τις περιορίσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Ο εθισμός στα τρόφιμα είναι ένας εθισμός στο πρόχειρο φαγητό, συγκρίσιμος με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Είναι ένας σχετικά νέος και αμφιλεγόμενος όρος, αν και οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει. Ο εθισμός στα τρόφιμα είναι παρόμοιος με αρκετές άλλες διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και άλλες ανθυγιεινές σχέσεις με τα τρόφιμα.

Επιδράσεις στον εγκέφαλό σας
Ο εθισμός στα τρόφιμα επηρεάζει τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου σας με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ίδιοι νευροδιαβιβαστές και πολλά από τα συμπτώματα είναι πανομοιότυπα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν ισχυρή επίδραση στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας. Αυτά τα αποτελέσματα προκαλούνται από νευροδιαβιβαστές εγκεφάλου όπως η ντοπαμίνη. Τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα περιλαμβάνουν τα τυποποιημένα τρόφιμα όπως η καραμέλα, η ζάχαρη και τα ψημένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ο εθισμός στα τρόφιμα δεν προκαλείται από έλλειψη θέλησης, αλλά είναι αποτέλεσμα ενός σήματος ντοπαμίνης που επηρεάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου σας .

8 συμπτώματα εθισμού στο φαγητό
Δεν υπάρχει εξέταση αίματος για τη διάγνωση εθισμού στο φαγητό. Όπως και με άλλους εθισμούς, βασίζεται σε συμπεριφορικά συμπτώματα. Εδώ καταγράφονται τα κοινά συμπτώματα του εθισμού στο φαγητό:

Έχετε συχνά επιθυμία για ορισμένα τρόφιμα, παρά την αίσθηση πληρότητας και έχοντας τελειώσει ένα γεύμα.
Όταν αρχίσετε να τρώτε ένα φαγητό που λαχταρούσατε, συχνά βρίσκεστε τρώγοντας πολύ περισσότερο από ό,τι προοριζόταν.
Όταν τρώτε ένα φαγητό που λαχταρούσατε, μερικές φορές τρώτε μέχρι το σημείο που να αισθάνεστε υπερβολικά γεμάτος.
Συχνά αισθάνεστε ένοχοι όταν τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά βρίσκετε τον εαυτό σας να τα τρώει ξανά σύντομα.

Μερικές φορές βρίσκετε δικαιολογίες στο μυαλό σας γιατί πρέπει να φάτε.
Έχετε επανειλημμένα -αλλά χωρίς επιτυχία- προσπαθήσει να σταματήσετε να τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως ελεύθερα γεύματα ή ημέρες.
Συχνά κρύβετε την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών από άλλους.
Αισθάνεστε ανίκανοι να ελέγξετε την κατανάλωσή ανθυγιεινών τροφίμων, παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε ότι επιβαρύνουν την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης βάρους.

Αν μπορείτε να αναφέρετε 4-5 από τα συμπτώματα αυτής της λίστας, ίσως πρέπει να συζητήσετε τη σχέση σας με τα τρόφιμα με κάποιον ειδικό.

Αξίζει τον κόπο να αποφύγω κάποια ανθυγιεινά τρόφιμα;
Η αποφυγή πρόχειρων τροφών (junk food) μπορεί να φαίνεται αδύνατη. Είναι παντού και αποτελούν σημαντικό μέρος του σύγχρονου πολιτισμού. Εντούτοις, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η απόλυτη αποχή από ορισμένες τροφές. Μόλις αποφασίσετε να μην καταναλώσετε ξανά αυτά τα τρόφιμα, η αποφυγή τους μπορεί να γίνει ευκολότερη και οι επιθυμίες σας μπορεί επίσης να εξαφανιστούν. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι η αποφυγή των πρόχειρων τροφίμων αξίζει τον κόπο, εξετάστε το ενδεχόμενο να γράψετε μια λίστα πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων.

Τα πλεονεκτήματα μπορούν να συμπεριλάβουν: «Θα χάσω βάρος», «Θα ζήσω περισσότερο», «Θα πάρω περισσότερη ενέργεια και θα νιώθω καλύτερα κάθε μέρα», κλπ. Μειονεκτήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:«Δεν θα μπορώ να φάω παγωτό με την οικογένειά μου», «κανένα μπισκότο τα Χριστούγεννα», «Μπορεί να πρέπει να εξηγήσω τις επιλογές τροφίμων μου», κλπ. Γράψτε τα πάντα - ανεξαρτήτως από το πόσο περίεργο ή μάταιο μπορεί να σας φανεί.

Στη συνέχεια, βάλτε τις λίστες δίπλα-δίπλα και αναρωτηθείτε αν αξίζει τον κόπο;

Τι πρέπει να κάνετε;
Εάν αποφασίσετε να αποκόψετε οριστικά τρόφιμα για να ξεπεράσετε τον εθισμό σας, μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα για να προετοιμαστείτε και να κάνετε τη μετάβαση ευκολότερη:

Τρόφιμα ενεργοποίησης: Γράψτε μια λίστα με τα τρόφιμα που έχετε τη τάση να υπερκαταναλώνετε. Αυτά είναι τα τρόφιμα ενεργοποίησης που χρειάζεστε για να αποφύγετε εντελώς.
Τοποθεσίες γρήγορου φαγητού: Κάντε μια λίστα με χώρους γρήγορου φαγητού που σερβίρουν υγιεινά τρόφιμα και σημειώστε τις υγιεινές επιλογές τους
Τι να φάτε: Σκεφτείτε ποια τρόφιμα πρόκειται να φάτε -κατά προτίμηση υγιεινά τρόφιμα που σας αρέσουν και τα οποία ήδη τρώτε τακτικά.
Πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα: Σκεφτείτε να κάνετε πολλά αντίγραφα της λίστας pros-and-cons σας. Κρατήστε ένα αντίγραφο στην κουζίνα σας, στο ντουλαπάκι του μπάνιου και στο πορτοφόλι. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί το κάνετε αυτό.
Επιπλέον, μην ξεκινάτε δίαιτα. Θα πρέπει να θέσετε την απώλεια βάρους σε αναμονή για τουλάχιστον έναν έως τρεις μήνες.

Η υπέρβαση του εθισμού στο φαγητό είναι αρκετά δύσκολη. Η πείνα και οι περιορισμοί θα κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Μόλις ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, ορίστε μια ημερομηνία στο σύντομο μέλλον -όπως το Σαββατοκύριακο- από αυτό το σημείο και μετά δεν θα αγγίξετε ξανά τα εθιστικά τρόφιμα ενεργοποίησης.

Αναζήτηση βοήθειας
Εάν καταλήξετε να υποτροπιάζετε και να χάσετε ξανά τον έλεγχο της κατανάλωσης τροφής, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Ενώ είναι δυνατό να ξεπεράσετε τον εθισμό από μόνοι σας -ακόμα και αν χρειάζεται αρκετές δοκιμές- μπορεί συχνά να είναι ωφέλιμη η αναζήτηση βοήθειας. Πολλοί επαγγελματίες υγείας και ομάδες υποστήριξης μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τον εθισμό σας.

Τι να θυμάστε
Ο εθισμός στα τρόφιμα είναι ένα πρόβλημα το οποίο σπάνια επιλύεται μόνο του, εκτός αν κάνετε μια συνειδητή απόφαση για να το αντιμετωπίσετε. Ωστόσο, πιθανότατα θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Τα πρώτα βήματα για να ξεπεραστεί ο εθισμός σας περιλαμβάνουν την απαρίθμηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της εγκατάλειψης των τροφίμων, την εύρεση υγιεινών εναλλακτικών επιλογών διατροφής και την οριστική ημερομηνία για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορεί επίσης να θέλετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας ή από μια ομάδα δωρεάν υποστήριξης. Να θυμάστε πάντα ότι δεν είστε μόνοι σας.

Νάντια Αναγνωστή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διατροφή

Σελινόριζα: Η "άσχημη" αντικαρκινική υπερτροφή που αξίζει την προσοχή μας! [Βίντεο]
Εντάξει, εμφανισιακά μπορεί να μην είναι το πιο όμορφο λαχανικό, αλλά εμπιστευτείτε μας. Το εσωτερικό της θα σας εκπλήξει τόσο όσον αφορά τη γεύση της, όσο και λόγω του πλούτου ευεργετικών ιδιοτήτων που θα σας προσφέρει. Ο λόγος για τη σελινόριζα η οποία είναι άσχημη στο εξωτερικό αλλά όμορφη στο εσωτερικό της.

Αναπτύχθηκε αρχικά στη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο και μπορεί στην Ελλάδα να έγινε πιο ποθητή τα τελευταία χρόνια, σίγουρα όμως δεν της έχουμε δώσει ακόμη τη θέση που της αξίζει. Το συγκεκριμένο λαχανικό λοιπόν που αποτελεί τη ρίζα ενός τύπου σέλινου, έχει σχήμα σφαιρικό που μοιάζει με μία μεγάλου μεγέθους πατάτα. Η ανώμαλη επιφάνεια της σε κάνει να μην την ξεχνάς εύκολα. Έχει σκούρο καφέ χρώμα στο εξωτερικό της και εσωτερικά είναι λευκή. Η ξεχωριστή, αναζωογονητική της γεύση θυμίζει σέλινο και μαϊντανό.
Τι θα σας προσφέρει:

Bιταμίνη C
Bιταμίνη Κ
Bιταμίνη Β-6
Kάλιο
Φώσφορος

Σελινόριζα η αντικαρκινική

Η Σελινόριζα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή από τα οποία παίρνει το πλούσιο και χαρακτηριστικό άρωμα της. Τα φλαβονοειδή που ως γνωστόν μάχονται κατά των ελεύθερων ριζών, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς ενώ παράλληλα δρουν ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σελινόριζα και υγιή οστά:

H βιταμίνη K την οποία διαθέτει είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό κυρίως για την πήξη του αίματος και για τα οστά. Χαρακτηριστικό είναι πως η 100 γραμ σελινόριζας μπορούν να μας παρέχουν το 34% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της εν λόγω βιταμίνης. Συμβάλει καθοριστικά στην υγεία των οστών αφού παίζει καθοριστικό ρόλο στην εναπόθεση του ασβεστίου.

Σελινόριζα για απώλεια βάρους:

Κι όμως το ασχημόπαπο των λαχανικών είναι ιδανικό στην δίαιτα. Συγκριτικά με την πατάτα για παράδειγμα η σελινόριζα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και μπορεί να νοστιμίσει τα διαιτητικά πιάτα σας. Εκτός από την απώλεια βάρους για όλους, αποτελεί μία ιδανική επιλογή για άτομα που έχουν διαβήτη. Χαρακτηριστικό είναι πως η βρασμένη σελινόριζα θα σας επιβαρύνει με μόλις 40-50 θερμίδες στα 100γρ.

Σελινόριζα και καλή μνήμη:

Εκτός από τις πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που διαθέτει, η σελινόριζα μπορεί να ενεργήσει θετικά στην εξέλιξη της νόσου του Alzheimer και της άνοιας, περιορίζοντας σημαντικά τη νευρωνική βλάβη στον εγκέφαλο.

Μπορείτε να τη βρείτε όλο το χρόνο και να τη διατηρήσετε μέχρι και τρεις εβδομάδες στο ψυγείο. Ψημένη ή ωμή μπορεί να νοστιμίσει από τις σαλάτες και τις σούπες σας μέχρι τα κρεατικά και το ψάρι.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πως θα την καθαρίσετε:

Διατροφή

Μόλις κάνατε μια γενική εξέταση αίματος και τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ευχάριστα.

Ο οργανισμός σας διαθέτει περισσότερη χοληστερίνη απ’ όση χρειάζεται, δηλαδή πάνω από 200mg%.

Τι πρέπει να κάνετε; Πού οφείλονται οι ανεβασμένες τιμές και πώς μπορείτε να τις επαναφέρετε στα επιθυμητά επίπεδα;

Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας στην ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα μας.

Για να μειώσετε τις τιμές της χοληστερίνης σας όπως τονίζουν οι ειδικοί πρέπει να ελαττώσετε την κατανάλωση τροφών μεγάλης περιεκτικότητας σε κεκορεσμένα λίπη (π.χ. ζωικά) και να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών μεγάλης περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα λίπη (π.χ. φυτικά έλαια) και φυτικές ίνες.

Πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη), αυγά, συκώτι, αλλαντικά, γλυκά, τηγανητά, μαγιονέζα, τυρί γραβιέρα, τυρί κρέμα, πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλές τιμές χοληστερίνης είναι η καθιστική ζωή, η κακή κληρονομικότητα και τα παθολογικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι ορμονικές διαταραχές.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι ένας παράγοντας που συντελεί στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης και κατ’ επέκταση την υγεία μας.

Ας δούμε παρακάτω τις 8 διατροφικές συνήθειες που ανεβάζουν τη χοληστερίνη, όπως διαβάζουμε στο Reader’s Digest:

1. Δεν τρώτε συχνά ψάρι

Τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια, σκουμπρί, κολιός, ξιφίας, πέστροφα, ρέγγα, σολομός, τόνος, σαρδέλα, χέλι κτλ.) μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη. Μην τηγανίζετε όμως τα ψάρια.

2. Η μόνη πηγή γαλακτοκομικού είναι το γάλα στον καφέ σας

Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τυριά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και πρέπει να αποφεύγονται αν τα επίπεδα χοληστερίνης μας είναι ανεβασμένα. Ωστόσο, το άπαχο γάλα και το γιαούρτι με 0% λιπαρά μας προσφέρουν όλες τις πρωτεΐνες και το ασβέστιο που χρειαζόμαστε και βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.

3. Επιλέγετε πάντα την μπριζόλα που έχει πολύ λίπος

4. Σας αρέσουν τα τηγανητά φαγητά

5. Η διατροφή σας δεν περιέχει φυτινές ίνες

Oι φυτικές ή διαιτητικές ίνες προέρχονται από φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και τις βρίσκετε στα όσπρια, στο αλεύρι πριν γίνει άσπρη φαρίνα, στα λαχανικά, στα φρούτα πριν καθαριστούν, στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στους ξηρούς καρπούς κλπ. Σύμφωνα με έρευνες, παίζουν ευεργετικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης.

6. Σας αρέσουν τα γλυκά

Όσοι από εσάς αγαπάτε τα γλυκά σταματείστε να ονειρεύεστε κέικ, πάστες, προφιτερόλ, παγωτά, καραμέλες, μαρμελάδες κι όλα τα παρόμοια. Η ζάχαρη που υπάρχει σ’ αυτά μετατρέπεται εύκολα σε τριγλυκερίδια.

7. Πίνετε πολλά ποτήρια αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα

Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Επίσης, το πολύ αλκοόλ ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια και προσθέτει πολλές άσκοπες θερμίδες στον οργανισμό.

8. Τρώτε πολύ κόκκινο κρέας

Αρκετά τρόφιμα ζωικής προέλευσης, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και γι΄ αυτό πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωσή τους. Κρέατα όπως το αρνί, το χοιρινό και το μοσχάρι, μπορούν να αντικατασταθούν με γαλοπούλα, κοτόπουλο ή κουνέλι που η περιεκτικότητα τους σε λίπος είναι πολύ μικρότερη.


ΠΗΓΗ: www.bovary.gr

Διατροφή

Άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα;

Στη βιοχημεία μαθαίνουμε ότι δεν μπορούμε να συνδυάζουμε στο ίδιο γεύμα όξινα πεπτικά ένζυμα μαζί με αλκαλικά πεπτικά ένζυμα. Και αυτό, γιατί τα μεν ουδετεροποιούν τα δε, προκαλώντας την επιβράδυνση της πέψης των τροφών, αρχικά, και στη συνέχεια τη ζύμωση ή το σάπισμα αυτών. Η πέψη των αμύλων (υδατανθράκων) ξεκινά στο στόμα παρουσία του ενζύμου αμυλάση, το οποίο παράγεται από τους σιελογόνες αδένες.

Αντίθετα, η πέψη των πρωτεϊνών ξεκινά στο κάτω μέρος του στομάχου παρουσία υδροχλωρικού οξέος και του ενζύμου πεψίνη. Έτσι, μπορείτε να καταλάβετε ότι, όταν συναντηθούν, κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος, άμυλα και πρωτεΐνες, τότε το πεπτικό σύστημα «τα παίζει». Τ

ι να πρωτοκάνει το καημένο; Με ποια διαδικασία πέψης να ασχοληθεί πρώτα; Η διαδικασία της πέψης που λαμβάνει χώρα (εν αγνοία σου) συνεχίζεται με κόστος πρώτα στη διαθέσιμη ενέργεια σου. Θα έχεις αντιληφθεί, φαντάζομαι, πόσο κουρασμένος και νωχελικός αισθάνεσαι μετά από ένα τέτοιο λουκούλειο γεύμα. Το μόνο που θέλεις είναι να απλώσεις το κορμί σου ή να κοιμηθείς.

Σίγουρα, όμως, θα αναρωτιέσαι για ποιο λόγο αισθάνεσαι φουσκωμένος και βαρύς. Μήπως έχεις και αέρια, δυσπεψία, ξινίλες, ρεψίματα, τυμπανισμό, πονοκεφάλους, υπέρμετρη δίψα;

Μάθε, λοιπόν, το εξής. Η ζύμωση της ζάχαρης παράγει αλκοόλ και αυτό συμβαίνει πάντα μετά την ατελή πέψη των αμύλων (υδατανθράκων). Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, εδώ τα αποτελέσματα της ατελής πέψης τους είναι ακόμη χειρότερα.

Σάπισμα και δυσωδία κοπράνων (η τουαλέτα σφραγίζεται μετά την τελευταία σου επίσκεψη!). Αν συνεχίζεις αυτή τη λαθεμένη τακτική του συνδυασμού αμύλων – πρωτεϊνών στο ίδιο γεύμα, τότε αναπόφευκτα μετά τα 30 αρχίζουν τα συμπτώματα.

Καταρρέει η πρώτη γραμμή του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι το πεπτικό σύστημα. Κατόπιν, σαν ντόμινο ακολουθούν το συκώτι, το πάγκρεας, τα νεφρά και τα επινεφρίδια. Τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται. Το σφρίγος και η διάθεση για ζωή χάνονται. Το δέρμα αφυδατώνεται και ρυτιδιάζει. Είσαι, μονίμως, νευρικός, κουρασμένος και συναχωμένος.

Μήπως έχεις και αϋπνίες;

Ξαναδιάβασε, σε παρακαλώ, το άρθρο αυτό προσεχτικά!

Εάν πρόκειται να αλλάξεις κάτι στη διατροφή σου από σήμερα, τήρησε, τουλάχιστον, μόνο αυτόν τον κανόνα που σου προσφέρω.

Κανόνας: Ποτέ άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα!

Για τη δική σου ευκολία τύπωσε και έχε μαζί σου το παρακάτω πινακάκι:

Α) Άμυλα: Ψωμί / Δημητριακά (ρύζι, κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, κεχρί, κινόα, φαγόπυρο, αμάρανθος) / Ζυμαρικά / Πατάτες /Κολοκύθα γλυκιά / Πίτες / Όσπρια

Β) Λαχανικά: Σπανάκι / Σέσκουλα / Μαρούλι / Μαϊντανός / Χόρτα / Σπαράγγια / Λάχανο / Μπρόκολο / Κουνουπίδι / Πατζάρια / Καρότα / Σέλερυ / Φασολάκια Πράσινα / Φύτρα Λαχανικών / Αρακάς Φρέσκος Γ) Πρωτεΐνες: Γάλα / Τυρί / Κεφίρ / Ξινόγαλο / Γιαούρτι / Ψάρια / Όλα τα Κρέατα (πτώματα) / Αυγά / Ξηροί Καρποί / Σπόροι / ‘Οσπρια / Σόγια /

Πρωτεΐνες σε σκόνη Ιδανικοί συνδυασμοί:

1. Κατηγορίες Α + Β (ιδανικό μεσημεριανό γεύμα) 

2.Κατηγορίες Γ + Β (ιδανικό βραδινό γεύμα) 

3.Κατηγορία Β (μόνη της και ως ξεχωριστό γεύμα ή σνακ) 

4.Κατηγορία Α + Γ (Ποτέ! Εκτός εάν πηγαίνεις γυρεύοντας…)

Πρόσεχε! Όλα τα άμυλα δημιουργούν βλέννα στον οργανισμό, είναι όξινες τροφές, είναι δύσπεπτες (3 ώρες πέψη) και επικαλύπτουν το βλεννογόνο και τις λάχνες του παχέος εντέρου με ένα είδος κόλας! (ορίστε;) Γι’ αυτό να τρως σπάνια αμυλούχα και μόνο το χειμώνα.

Οι συμπυκνωμένες πρωτεΐνες είναι ακόμη πιο επικίνδυνες για την υγεία σου. Αφήνουν πολλά ατελή υποπροϊόντα μεταβολισμού, όπως κρεατινίνη, ουρικό οξύ, μεθάνιο κ.ά. Είναι πολύ όξινες τροφές, εξαιρετικά δύσπεπτες (4-6 ώρες πέψη) και πρέπει να λαμβάνονται σπάνια και με φειδώ.

Μην προσέχεις! Στα λαχανικά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε παρενέργεια ούτε αντένδειξη. Εδώ, μπορείς να λάβεις ότι χρειάζεται το σώμα σου σε ιδανικές αναλογίες.

Και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και βασικά απαραίτητα λιπαρά οξέα. Δράσε τώρα! Αύριο μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για την υγεία σου…

Πηγή: Σπάρτακος

awakengr.com

Διατροφή

Η γλυκομαννάνη προέρχεται από το φυτό Konjac -καμία σχέση με το ποτό κονιάκ- και άρα είναι 100% φυσική
Γλυκομαννάνη : Η φυτική ίνα που σε προετοιμάζει για την παραλία | in.gr

Θες να χάσεις κιλά καθώς σιγά σιγά πλησιάζει το καλοκαίρι; Τι κάνεις; Η γλυκομαννάνη δίνει τη λύση.

Προέρχεται από το φυτό Konjac -καμία σχέση με το ποτό κονιάκ- και άρα είναι 100% φυσική. Είναι μία φυτική ίνα, της οποίας η δράση μας υπενθυμίζει πόσο έξυπνη είναι η φύση.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, το εξαιρετικά ανησυχητικό ποσοστό του 68% των Ελλήνων έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό, με τις Ελληνίδες να κατέχουν το 48% της «πίτας».
Πώς δουλεύει

Η γλυκομαννάνη, όταν εισέρχεται στο στομάχι, δημιουργεί μία μεμβράνη σαν ζελέ, ενώ αν τη συνοδεύσουμε με δύο ποτήρια νερό, η ιδιότητά της να απορροφά ποσότητα νερού 100-200 φορές το βάρος της δημιουργεί μία αίσθηση πληρότητας. Τρώμε λίγο, γεμίζουμε το στομάχι μας κι όταν έρχεται η ώρα για το επόμενο γεύμα μας, δεν πεινάμε σαν… λύκοι. Ακολουθούμε έτσι μία δίαιτα με χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, χωρίς να αισθανόμαστε ότι στερούμαστε κάτι, και χάνουμε το επιθυμητό βάρος εύκολα.

Η γλυκομαννάνη βοηθάει επίσης στη μείωση της χοληστερόλης, συμβάλει θετικά στις περιπτώσεις διαβήτη, ενώ βελτιώνει και τη λειτουργία του εντέρου.
Πού τη βρίσκουμε

Στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδοκίνα, όπου την έχουν ανακαλύψει εδώ και αιώνες, τη χρησιμοποιούν ως συστατικό μέσα σε διάφορες λιχουδιές και καθημερινές τροφές, από ζυμαρικά, μέχρι tofu και μπισκότα. Να ένα από τα μυστικά της κομψής σιλουέτας τους.
Πότε την καταναλώνουμε

Η συνταγή της επιτυχίας; Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 3 γραμμάρια γλυκομαννάνης σε καθημερινή βάση, σε τρεις δόσεις του 1 γραμμαρίου με 2 ποτήρια νερό, πριν από κάθε γεύμα δηλαδή.

Γιατί τη χρειαζόμαστε

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής -με τις θερμίδες που καταναλώνουμε να αυξάνονται και τις ώρες που γυμναζόμαστε να μειώνονται- έχει οδηγήσει στην αύξηση του φαινομένου της παχυσαρκίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανδρών με παραπανίσια κιλά ανέρχεται στο 67%, το ποσοστό γυναικών στο 48%, ενώ για τα παιδιά ξεπερνά το 50%.

Πάνω από 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως αναφέρει το star, βρίσκεται σε μία συνεχή -συχνά επίπονη- προσπάθεια να χάσει βάρος. Η φύση έχει δώσει, όμως, τη λύση. 

Διατροφή

Χυμός καρότου, μια υγιεινή επιλογή
Είναι πλούσιος σε βιταμίνες και ιδιαίτερα σε β-καροτίνη. Ένα ποτήρι χυμού καρότου παρέχει στον οργανισμό μας 6 φορές περισσότερη ποσότητα β-καροτίνης από την ελάχιστη ποσότητα που χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός.

Προστατεύει έτσι την καρδιά, παρεμβαίνει θετικά στον μεταβολισμό της κακής χοληστερόλης, μας εξασφαλίζει καλή όραση και λόγω της βιταμίνης C που περιέχει δρα προληπτικά εναντίον των μολύνσεων και του καρκίνου. Το καρότο είναι φυτό μονοετές ή διετές.

Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφλίνος.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν από τότε γνωστές και οι αρχαίοι Έλληνες το αποκαλούσαν «φίλτρο» του οργανισμού. Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και η πρώτη ποικιλία ήταν χρώματος μωβ.

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λάβουμε τα οφέλη των περισσοτέρων φρούτων και λαχανικών μπορούμε να τα καταναλώνουμε εκτός από την στερεή φρέσκια μορφή τους, και ως χυμούς. Είναι ιδιαίτερα νόστιμοι, δροσεροί και αναζωογονητικοί.

Επιπλέον, μπορεί ο καθένας από εμάς να τους παρασκευάσει στο σπίτι του, εύκολα και γρήγορα. Ίσως το πιο γνωστό είδος χυμού που σχετίζεται με την σύγχρονη τάση της υγιεινής διατροφής είναι από καρότο.

Το σχήμα του καρότου και ο εύκολα καταναλώσιμος φλοιός του, το καθιστούν μια επιλογή όχι μόνο βολική αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό μας. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, παρέχει προστασία από την εκφύλιση την ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη.

Η β-καροτίνη (προβιταμίνη Α) που περιέχει εκτός από εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, παρέχει και αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ο χυμός καρότου μας προσφέρει επίσης πολλές βιταμίνες (B, C, K) και ανόργανα συστατικά, όπως ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, αλουμίνιο, νάτριο, μαγγάνιο, σίδηρο, και χαλκό. Το κάλιο επίσης που περιέχει βοηθά στο να διατηρούνται τα υγιή επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό και να μειώνονται έτσι τα αυξημένα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Μειώνει την LDL χοληστερόλη, ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και ομαλοποιεί την διαδικασία της πέψης.

Ο χυμός καρότου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ιδιαίτερα ευεργετικός, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου. Έχει επίσης ισχυρές ιδιότητες καθαρισμού και τόνωσης του δέρματος, βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής, θεραπεύει τις δυσχρωμίες και εμποδίζει την ξηροδερμία.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι το καρότο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα μας καθώς και λιγνίνη που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο χυμός και η σούπα καρότου είναι επίσης τα καλύτερα φάρμακα σε περίπτωση διάρροιας, γιατί παρέχουν στον οργανισμό σας ισορροπημένες ποσότητες νατρίου και καλίου, δύο σημαντικών μεταβολικών ηλεκτρολυτών. Τέλος η κατανάλωση χυμού καρότων λέγεται ότι προλαμβάνει τα ηλιακά εγκαύματα και μας βοηθά να διατηρήσουμε το μαύρισμά μας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Διατροφή

Τόσο οι ρίζες όσο και τα άνθη της πικραλίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ρόφημα από πικραλίδα, για να αποτοξινώσετε το σώμα σας και να φροντίσετε τα οστά σας.

Μετά από μια ολόκληρη μέρα δουλειάς ή μελέτης, μπορεί να αισθάνεστε πόνο στο σώμα. Αν περάσατε πολλές ώρες όρθιοι πριν επιστρέψετε στο σπίτι, τότε πιθανώς τα γόνατά σας και άλλες αρθρώσεις πονούν πολύ. Και όταν οι άνθρωποι πονούν, τείνουν να καταφεύγουν σε παυσίπονα ή αλοιφές, αγνοώντας ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικές φυσικές εναλλακτικές. 

Τι είναι η πικραλίδα;
Η πικραλίδα είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Asteraceae και η επιστημονική του ονομασία είναι Taraxacum officinale. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την πικραλίδα ως ένα αγριόχορτο που μεγαλώνει στους λόφους.

Ωστόσο οι ωφέλειες της πικραλίδας για την υγεία είναι αδιαμφισβήτητες.

Μία από τις καλύτερες ιδιότητες της πικραλίδας είναι ότι αποτελεί αποτοξινωτικό φυτό, έτσι συνιστάται κατά τα μεταγενέστερα στάδια μιας αποτοξίνωσης. Οι βιταμίνες που περιέχει η πικραλίδα περιλαμβάνουν τις βιταμίνες B και C, καθώς και μεταλλικά στοιχεία (κάλιο), ολεϊκό οξύ και λινολεϊκό οξύ.

Επίσης η πικραλίδα είναι πολύ ωφέλιμη για τη διατήρηση του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης σε καλή κατάσταση. Συνιστάται ακόμα και σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ή για την αντιμετώπιση σοβαρής δυσκοιλιότητας.

Η πικραλίδα είναι επίσης εξαιρετική για χρήση στη μαγειρική. Πολλοί σεφ, χάρη στη συμβουλή των διατροφολόγων, έχουν αρχίσει να σερβίρουν ρόφημα από πικραλίδα αντί για καφέ το πρωί. Ο λόγος είναι ότι οι ρίζες της πικραλίδας αποτελούν εξαιρετικό υποκατάστατο της καφεΐνης.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ρόφημα από πικραλίδα;
Χάρη στις πολλές της ιδιότητες η πικραλίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών πόνων και παθήσεων. Μία από τις πιο σημαντικές είναι η ακμή. Ο λόγος είναι ότι η πικραλίδα είναι πολύ αποτελεσματική για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών από το δέρμα.

Τα νεφρά ωφελούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την πικραλίδα , όπως και η ουροδόχος κύστη . Η πικραλίδα διαθέτει διουρητικές ιδιότητες, που μπορούν να φανούν χρήσιμες σε περιπτώσεις παθήσεων σε αυτά τα όργανα. Τα σάκχαρα που περιέχει η πικραλίδα είναι επίσης κατάλληλα για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη καθώς και για ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα.

Ωστόσο, πέρα από όλα αυτά, μία από τις κύριες ωφέλειες της πικραλίδας είναι ότι, μακροπρόθεσμα, είναι εξαιρετική για τη φροντίδα των οστών. Τα θρεπτικά συστατικά της σας βοηθούν να έχετε γερά οστά και συμβάλλουν στην ανάπλαση των οστών μετά από φθορές.

Μπορείτε να αγοράσετε πικραλίδα είτε κομμένη είτε τριμμένη, ή μπορείτε να φτιάξετε το ρόφημα από πικραλίδα από τους βλαστούς του φυτού. Για την αντιμετώπιση του πόνου στα οστά, θα πρέπει να πίνετε το ρόφημα από πικραλίδα κάθε μέρα ή κάθε δύο μέρες.

meygeia.gr

Διατροφή

Το ταχίνι είναι ένα είδος βουτύρου από σπόρους, το οποίο γίνεται από σουσάμι που συνθλίβεται σε σκόνη και καβουρδίζεται.

Το ταχίνι χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική και την μεσανατολική κουζίνα, αλλά και σε πιάτα των χωρών της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων USDA National Nutrient, μία μερίδα ταχίνι (2 κουταλιές της σούπας) από καβουρδισμένο σουσάμι περιέχει:

178 θερμίδες
16 γραμμάρια λίπους
6 γραμμάρια υδατανθράκων (3 γραμμάρια ινών και 0 γραμμάρια ζάχαρη) και
5 γραμμάρια πρωτεΐνης

Παρέχει επίσης το:
30% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε θειαμίνη
24% σε μαγνήσιο
22% σε φώσφορο
14% σε σίδηρο και
12% σε ασβέστιο

Μην σας ανησυχεί η ποσότητα λίπους στο ταχίνι, αφού μόνο 2 από τα 16 γραμμάρια είναι κορεσμένα, τα υπόλοιπα είναι μονο- και πολυ-ακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για την καρδιά και τη γενική υγεία.

Τα 30 γραμμάρια σουσάμι περιέχουν τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από την ίδια ποσότητα συκωτιού από βόειο κρέας. Το σουσάμι περιέχει επίσης περισσότερες φυτοστερόλες από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, κάτι που το καθιστά πολύ ευεργετικό για την μείωση της χοληστερόλης και την καταπολέμηση/πρόληψη του καρκίνου.

Το σουσάμι παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει, λόγω του σκληρού εξωτερικό τοιχώματος (κύτος του σπόρου). Η κατανάλωση σουσαμιού σε μορφή πάστας (ταχίνι) επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει καλύτερα αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
Ταχίνι: Πιθανά οφέλη για την υγεία

Υγεία της καρδιάς

Το σουσάμι περιέχει τις μοναδικές ουσίες λιγνάνες, σησαμίνη και σησαμόλη, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη. Το επιστημονικό περιοδικό Nutrition Research δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία συμμετέχοντες κατανάλωσαν 40 γραμμάρια ταχινιού την ημέρα. Μετά από 4 εβδομάδες, η μέση ολική και η LDL (“κακή”) χοληστερόλη τους μειώθηκε κατά 6,4% και 9,5%, αντίστοιχα. Όταν οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στην κανονική διατροφή τους χωρίς ταχίνι, στις επόμενες 4 εβδομάδες η χοληστερόλη τους, επέστρεψε στα αρχικά της επίπεδα.

Όπως είδαμε παραπάνω, το ταχίνι έχει πολλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των τύπων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο.

Καρκίνος

Οι λιγνάνες, χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά, έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα.

Οι λιγνάνες, η σησαμίνη και το σησαμελαίου στο ταχίνι προσκολλώνται στους υποδοχείς των οιστρογόνων και προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους που σχετίζονται με τις ορμόνες.

Αρθρίτιδα

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Rheumatic Diseases, εξέτασε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γονάτου στους οποίους δόθηκε είτε γλυκοζαμίνη και Tylenol δύο φορές την ημέρα (μια τυποποιημένη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα) ή 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι ανά ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν ταχίνι είχαν καλύτερες αποτελέσματα σε τεστ για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, ανέφεραν λιγότερο πόνο και δεν είχαν φυσικά τις αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με το Tylenol.

Υγεία των οστών

Η υψηλή περιεκτικότητα που έχει το ταχίνι σε μαγνήσιο είναι ευεργετική για τη διατήρηση υγιών οστών.

Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με μια μεγαλύτερη πυκνότητα των οστών και με την μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

truelife.gr

Διατροφή

Μια διατροφή που να τα περιλαμβάνει όλα ήταν πάντα η κύρια συμβουλή πολλών διατροφολόγων και ειδικών τα προηγούμενα χρόνια. Μήπως, όμως, αυτή η νουθεσία είναι πλέον λίγο… εκτός;

Η σύσταση του να τρώμε λίγο απ’ όλα βασιζόταν στην ιδέα ότι αν δεν καταναλώνουμε μια ευρεία γκάμα τροφών, μπορεί να χάνουμε κάποια θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες που συμβάλλουν στην εξασφάλιση της συνολικής μας υγείας. Αν η διατροφή μας, μέρα με τη μέρα αποτελούνταν από τις ίδιες 4 ή 5 τροφές, όσο υγιεινές κι αν είναι αυτές, αργά ή γρήγορα θα στερούνταν σε θρεπτικές ουσίες. Αυτό, βέβαια, ήταν περισσότερο πρόβλημα όταν οι επιλογές μας ήταν πιο περιορισμένες και οι διατροφικές ελλείψεις ήταν πιο συνηθισμένες, κάτι που δεν ισχύει τόσο σήμερα.

Σήμερα, το να ενθαρρύνεται ο κόσμος να καταναλώνει μια ευρεία γκάμα τροφών μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού και κυρίως ανθυγιεινού, όπως και πρόσληψη βάρους, σύμφωνα με δημοσίευση από την American Hearτ Association στο Circulation τον Σεπτέμβριο του 2018.

Έπειτα από μετα-ανάλυση ερευνών που έχουν δημοσιευτεί από το 2000, το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μια μεγάλη ποικιλία στη διατροφή προωθεί την υγεία, τη σωστή διατροφή και το υγιές βάρος.

Αντί να συστήνει την κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφών, η AHA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαιτητικές και διατροφολογικές οδηγίες πρέπει να δίνουν έμφαση στην επαρκή κατανάλωση φρέσκων και ελάχιστα επεξεργασμένων φυτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολική άλεση, αλλά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ξηρούς καρπούς, πουλερικά και ψάρι.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, δεν υπάρχει κανένας λόγος για αύξηση της ποικιλίας τροφών, ειδικά αν αυτό σημαίνει κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, γλυκά, αναψυκτικά και άλλες επεξεργασμένες τροφές που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Οι πολλές επιλογές σε ένα γεύμα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση, εν μέρει λόγω του ότι η κατανάλωση τροφών με διαφορετικές γεύσεις και υφές μπορεί να καθυστερούν την αίσθηση κορεσμού και τελικά να «ανοίγουν» την όρεξη, ακόμη κι όταν είμαστε χορτάτοι –δεν είναι τυχαίο που πάντα υπάρχει «χώρος» για λίγο γλυκό ή που σε έναν μπουφέ πάντα τρώμε περισσότερο. Όταν υπάρχουν πολλές επιλογές είναι πολύ πιο εύκολο να γεμίσουμε το πιάτο μας, ενώ απεναντίας όταν οι επιλογές μας είναι λιγοστές, το πιθανότερο είναι να φάμε λιγότερο, αφού οι τροφές που έχουν παρόμοια γεύση και υφή κάνουν τη γευστική μας παλέτα να… βαριέται.

Πώς, λοιπόν, μπορείτε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφών; Φτιάξτε μια λίστα με τα απαραίτητα για το σούπερ μάρκετ και ακολουθήστε την, προσπερνώντας τους διαδρόμους με τις επεξεργασμένες τροφές. Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε μπουφέδες και πάρτι όπου οι επιλογές είναι πολλές και στο σπίτι φροντίστε να έχετε έναν περιορισμένο και ισορροπημένο αριθμό υγιεινών τροφών στο πιάτο σας. Η χρήση μικρότερων πιάτων επίσης βοηθά στον περιορισμό της ποσότητας, γι’ αυτό δοκιμάστε το!

ΠΗΓΗ: Clickatlife.gr

giatros-in.gr

Διατροφή

Η διατροφή της Okinawa είναι χαμηλή σε λιπαρά, πλούσια σε λαχανικά και φτωχή σε κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη αλάτι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυτή η διατροφή έχει να κάνει επίσης και με την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται. Οι κάτοικοι έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν το 80% της τροφής, που βρίσκεται στο πιάτο τους. Ενα τελετουργικό που αναφέρεται από τους κατοίκους της Okinawa ως «Hachi bu».

Το να τρως μέχρι να νιώσεις 80% πλήρης, καθώς και να τρως ελαφριά το βράδυ είναι μέρος της φιλοσοφίας της Okinawa διατροφής.

Οι κάτοικοι της Okinawa καταναλώνουν τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια, φύκια, πικρά πεπόνια, τόφου, σκόρδο, καστανό ρύζι, γλυκοπατάτα, μίσο σούπα, πράσινο τσάι και μανιτάρια σιτάκε.

Αποφεύγουν το κρέας και ειδικά το χοιρινό και εστιάζουν κυρίως στα λαχανικά και λιγότερο στα ψάρια.

Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη διατροφή είναι το goya που μεταφράζεται σε «γλυκό πεπόνι», τα μανιτάρια σιτάκε, φύκια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η γλυκοπατάτα.

Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες είναι η βάση αυτής της διατροφής που κάνει τους ανθρώπους να ζουν μέχρι τα 100.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή