Σεπτεμβρίου 20, 2019

Διατροφή

Αδυνατίστε τρώγοντας υδατάνθρακες

Διάφορες μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν ενοχοποιήσει τους υδατάνθρακες για την συμβολή τους στην αύξηση του βάρους. Παρ’ όλα αυτά είναι απαραίτητοι στην διατροφή μας καθώς αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας.

Η παντελής αποχή από την κατανάλωση υδατανθράκων δεν συνιστάται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Πώς όμως θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε υδατάνθρακες για να παίρνουμε ενέργεια χωρίς να αυξάνουμε το σωματικό μας βάρος; Τελευταία ερευνητικά δεδομένα έρχονται να δώσουν απάντηση καθώς καταδεικνύουν ότι υπάρχει ένα είδος υδατανθράκων που όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αύξηση του βάρους, αλλά βοηθά και στην καλύτερη διαχείρισή του.

Ο λόγος για το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο, όπως φανερώνει και το όνομά του, αντιστέκεται στην διαδικασία της πέψης.

Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί, στα λευκά ζυμαρικά και στα γλυκά, ο οργανισμός μας τους διασπά και τους απορροφά πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου. Εάν η βασικότερη πηγή υδατανθράκων στη διατροφή μας είναι τα λευκά, επεξεργασμένα προϊόντα και εάν η ποσότητα που καταναλώνουμε είναι μεγάλη, τότε οι περισσότερες από τις θερμίδες που παρέχουν θα αποθηκευτούν στο σώμα με τη μορφή λίπους.

Σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το ανθεκτικό άμυλο προσπερνά το λεπτό έντερο (όπου διασπώνται οι περισσότερες τροφές) και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ έντερο ώστε να μεταβολιστεί. Εκεί, ζυμώνεται και μετατρέπεται στα λεγόμενα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί επίσης ως πρεβιοτικό, τρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου. Η αργή διάσπασή του από τον οργανισμό, η μετατροπή του σε χρήσιμα λιπαρά οξέα και η συμβολή του στην υγεία του γαστρεντερικού είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που το ανθεκτικό άμυλο ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υδατάνθρακες.

Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται σε πληθώρα τροφών, όπως τα όσπρια, τα φασόλια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και ορισμένοι σπόροι. Βρίσκεται επίσης στην ωμή πατάτα και στις άγουρες μπανάνες. Αυτοί που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε το ανθεκτικό άμυλο σε τροφές που δεν το περιέχουν στη συνήθη μορφή που καταναλώνουμε. Έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να αυξήσουμε την περιεκτικότητα του ρυζιού, των ζυμαρικών και της πατάτας σε ανθεκτικό άμυλο εάν μετά το μαγείρεμα τα τοποθετήσουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο.

.trofi.gr

Διατροφή

Πρέπει να τρώμε κρόκους αυγών; Είναι υγιεινά; Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τα αυγά

Τα αυγά κυριαρχούν στα μενού όλων των ειδών πρωινού παγκοσμίως. Αλλά το ταπεινό αυγό έρχεται με πολλές ερωτήσεις.

Ανεβάζουν την χοληστερίνη; Είναι καλύτερα τα ασπράδια από τους κρόκους; Και τι γίνεται με τα βιολογικά αυγά – είναι όντως πιο θρεπτικά;

Είτε τα τρώτε κάθε μέρα είτε απλά περιστασιακά, υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθετε για το πώς να ενσωματώσετε τα αυγά σε μια υγιεινή διατροφή. Ας ακούσουμε όμως τι έχουν να πουν οι διαιτολόγοι.

Είναι υγιεινά τα αυγά;
Οι ειδικoί της διατροφής συμφωνούν πως η πρωτεΐνη και οι βιταμίνες στα αυγά, τα καθιστούν μια πολύ υγιεινή επιλογή. «Θα έλεγα ότι τα αυγά είναι πολύ υγιεινά, με 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα» λέει η διαιτολόγος Μπριζίτ Ζέιτλιν. «Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία είναι αυτή που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί μας για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ισχυρούς, υγιείς μύες».

Αγαπημένο φαγητό εκατομμυριών ανθρώπων, η ομελέταΑγαπημένο φαγητό εκατομμυριών ανθρώπων, η ομελέτα

Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ ένα μεγάλο αυγό έχει μόνο 72 θερμίδες. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιοτίνη )βοηθά στην μετατροπή της τροφής σε χρήσιμη ενέργεια), χολίνη (ένα συστατικό που συμμετέχει στο μεταβολισμό, μεταξύ άλλων λειτουργιών), βιταμίνη Α (σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα) και την λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, λέει ο διατροφολόγος Ράιαν Μάσιελ.

«Τα αυγά είναι επίσης ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά την βιταμίνη D» προσθέτει η Ζέιτλιν «κάτι που βοηθά στα ισχυρά οστά».

Πρέπει να τρώω κρόκους αυγών;
Ένα από τα μεγαλύτερα σημεία σύγχυσης είναι εάν οι κρόκοι αυγών είναι καλά ή κακά. Για χρόνια, οι κρόκοι είχαν αρνητική φήμη λόγω της διατροφικής τους χοληστερόλης, την οποία οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν επιβλαβής για την υγεία. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 mg χοληστερόλη, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια τιμή για τη χοληστερόλη είναι μικρότερη από 300 mg.

«Κάποτε θεωρούνταν ότι τα αυγά σχετίζονταν με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη» λέει ο Μάσιελ. «Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η διατροφική χοληστερόλη μπορεί να μην επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας».
Πρέπει να τρώω κρόκους αυγών; Πρέπει να τρώω κρόκους αυγών;

Εκτός από την χοληστερόλη, ο κρόκος περιέχει επίσης πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του αυγού. Τα οφέλη του κρόκου περιλαμβάνουν επίσης υψηλές ποσότητες σιδήρου, φυλλικού οξέος, βιταμινών, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. «Ενώ ο κρόκος περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη από τα ασπράδια αυγών, παρέχει αρκετές υγιείς θρεπτικές ουσίες, όπως λιποδιαλυτές βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά» τονίζει ο Μάσιελ.

Πρέπει να τρώω ασπράδια αυγών;
Το ασπράδι των αυγών θεωρούνταν κάποτε υγιές. Αλλά η θρεπτικότητα των ασπραδιών ξεκινά και σταματά με τις πρωτεΐνες και μερικές βιταμίνες B, λέει ο Μάσιελ, γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί ενθαρρύνουν την κατανάλωση ολόκληρου του αυγού.

«Η ομελέτα σας θα είναι πολύ πιο νόστιμη, αν προσθέσετε κρόκο» λέει η Ζέιτλιν. «Αν βγάλετε τον κρόκο, χάνετε σχεδόν το ήμισυ της ποσότητας πρωτεϊνης στο αυγό. Απουσιάζονυ επίσης βασικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά όπως οι βιταμίνες D, E, A, χολίνη και αντιοξειδωτικά».

Τα αυγά θα ανεβάσουν την χοληστερόλη μου;
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, η διατροφική χοληστερόλη δεν αποτελεί πλέον θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος ενός ατόμου. «Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται πιθανότατα με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου περιλαμβάνουν την γενετική, την έλλειψη άσκησης και τις επιλογές του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ» λέει η Ζέιτλιν.

Στην πραγματικότητα, πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, πιθανώς λόγω των υψηλών επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης HDL που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της συσσώρευσης λίπους στα αιμοφόρα αγγεία. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν ήταν πρόβλημα για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα καρδιάς και χοληστερόλης.
Τι συμβαίνει με τα βιολογικά αυγά; Πόσο υγιεινά είναι; Τι συμβαίνει με τα βιολογικά αυγά; Πόσο υγιεινά είναι;

Πρέπει να αγοράσω βιολογικά αυγά;
Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να εξεταστούν τα βιολογικά αυγά. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας μπορούν να είναι καλύτερες για το περιβάλλον και ότι τα αβγά που προέρχονται από κότες ελεύθερης βοσκής και βιολογικής καλλιέργειας είναι συνήθως καλύτερα όσον αφορά στην καλή μεταχείριση των ζώων σε σύγκριση με τα συμβατικά αυγά, λέει ο Μάσιελ. Η αγορά βιολογικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο κατανάλωσης αντιβιοτικών, χημικών ουσιών και βαρέων μετάλλων, προσθέτει.

Αλλά εάν προσπαθείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικών ασθενειών - από την αρχή του έτους, 200 εκατομμύρια αυγά ανακλήθηκαν μετά από ξέσπασμα σαλμονέλας - η αγορά οργανικών δεν θα εγγυηθεί ότι τα αυγά θα είναι ασφαλή. «Ο κίνδυνος ενός αυγού να έχει μολυνθεί από σαλμονέλα είναι πολύ χαμηλός και δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι βιολογικά ή όχι» λέει η Ζέιτλιν. «Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η δηλητηρίαση είναι το μαγείρεμα των αυγών σε μια εσωτερική θερμοκρασία 160 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερη και ακολουθώντας βασικές πρακτικές ασφαλείας τροφίμων».

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για την προετοιμασία των αυγών;
Το μαγείρεμα των αυγών είναι καλό για εσάς, και όχι μόνο επειδή αυτό μειώνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. «Τα μαγειρεμένα αυγά καθιστούν την πρωτεΐνη πιο εύπεπτη και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της βιοτίνης. Λέει ο Μάσιελ.

Όσον αφορά στην θρεπτικότητα των αυγών, έχετε πολλές εξίσου καλές επιλογές. «Μπορείτε να τρώτε τα αυγά σας όπως προτιμάτε: ομελέτα, βρασμένα ή ποσέ» λέει η Ζέιτλιν. «Όσο τρώτε ολόκληρο το αυγό, θα πάρετε όλα τα στοιχεία που σας προσφέρει».

Υπάρχουν, βέβαια, τρόποι για να κάνετε τα αυγά ακόμη πιο θρεπτικά, όπως να τα συνοδεύσετε με λαχανικά. «Οι ομελέτες είναι ένας καλός τρόπος για να συμπεριλάβετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας ενώ λαμβάνετε μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης» λέει ο Μάσιελ.

iefimerida.gr

Διατροφή

Τα αμύγδαλα θεωρούνται πολύτιμα για την πρόληψη σημαντικών ασθενειών, της πρόωρης γήρανσης του οργανισμού και για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας
Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και η κατανάλωση του καρπού της από τον άνθρωπο ξεκίνησε από νωρίς, αφού οι καρποί της άγριας αμυγδαλιάς είναι ακατάλληλοι για βρώση, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες κυανίου, ενός δηλητηρίου εξαιρετικά τοξικού.

Το αμύγδαλο, όμως, έχει σημαντική θρεπτική αξία, όχι τόσο σε θεραπευτικό επίπεδο, αλλά κυρίως για την πρόληψη σημαντικών ασθενειών, πρόωρης γήρανσης του οργανισμού, καθώς επίσης και τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του καρδιαγγειακού, γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος. Η θρεπτική του αξία, λοιπόν, είναι σημαντική και η δράση του απλώνεται σε ένα μεγάλο πεδίο καταστάσεων.

Συγκεκριμένα, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Περιέχουν φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και E. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, ωφέλιμα για την καρδιά, ενώ δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Οι κυριότερες ευεργετικές τους ιδιότητες συνοψίζονται παρακάτω:

Ρυθμίζουν τη χοληστερόλη
Τα αμύγδαλα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπών και έτσι η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL), ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη (HDL).

Ρυθμίζουν το σάκχαρο
Η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων πριν από κάθε μεγάλο γεύμα βοηθά να κρατηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές του σακχάρου.

Προστατεύουν την καρδιά
Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, βοηθώντας έτσι στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπών και η μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε) βοηθούν τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Βοηθούν σε γαστρεντερολογικά προβλήματα
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, ενώ παράλληλα η υψηλή περιεκτικότητά τους σε έλαια ρυθμίζει την οξύτητα των πεπτικών υγρών και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του στομάχου, όπως οι καούρες.

Βοηθούν στην καλή υγεία του εγκεφάλου
Η ριβοφλαβίνη και η L-καρνιτίνη που βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα στα αμύγδαλα, βοηθούν στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους
Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η κατανάλωση αμυγδάλων τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει κατά 30% τις πιθανότητες να πάρει κανείς βάρος σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν αμύγδαλα ή τα καταναλώνουν σπάνια.

ygeiamou.gr

Διατροφή

Οι παρακάτω συνδυασμοί τροφών, αποδεικνύονται επιβλαβείς για τον οργανισμό καθώς αναστέλλουν τις πεπτικές διαδικασίες και οδηγούν σε πόνο στο στομάχι, ναυτία και κόπωση και η κατανάλωσή τους σε κάνει να αισθάνεσαι φουσκωμένη και βαριά.

Ζωική πρωτεΐνη και υδατάνθρακες

Ίσως ο πιο δημοφιλής διατροφικός συνδυασμός, οι υδατάνθρακες με ζωική πρωτεΐνη όπως το κρέας με πατάτες, δεν είναι τόσο αθώος όσο νόμιζες. Μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, πρήξιμο και την ίδια στιγμή δεν είναι ό,τι καλύτερο για να διατηρήσεις την σιλουέτα σου. Προτίμησε να καταναλώνεις το κόκκινο κρέας με σαλάτα ή μαύρο ρύζι.

Πρωτεΐνη με πρωτεΐνη

Ο συνδυασμός δύο πηγών πρωτεΐνης υψηλής περιεκτικότητας, όπως είναι τα αυγά με μπέικον, μπορεί να είναι αρκετά γευστικός όμως ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνος. Ο διατροφικός αυτός συνδυασμός επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα που χρειάζεται πολύ χρόνο για να χωνέψει. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση του αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας.

Γάλα με φρούτα

Ίσως να ακούγεται περίεργο όμως το γάλα με φρούτα είναι ένας διατροφικός συνδυασμός που μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και οξύτητα στο γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα. Ακόμη, το γάλα με μπανάνα όσο γευστικό κι αν είναι, είναι αρκετά επικίνδυνος συνδυασμός καθώς είναι βαρύ για το στομάχι και μπορεί να διαταράξει την εντερική χλωρίδα.

Τροφή και νερό

Η κατανάλωση νερού ή χυμού με το γεύμα είναι ένας από τους πιο επιβλαβείς συνδυασμούς τροφών. Το νερό αραιώνει τα οξέα του στομάχου, με αποτέλεσμα την αναστολή της διάσπασης πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Για αυτό απέφυγε να πίνεις νερό μαζί με το γεύμα σου ή μετά από αυτό και προσπάθησε να κατευνάσεις την δίψα σου, τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το γεύμα. Η τακτική αυτή θα βοηθήσει στην διαδικασία αραίωσης των ενζύμων του στομάχου και θα σε γλιτώσει από περιττές θερμίδες που θα έπαιρνες από την υπερκατανάλωση

Διατροφή

Μανιτάρια Cordyceps (Κορδιοκέφαλος) – Οφέλη αντιγήρανσης, Ευεξίας & Ισορροπίας


Τα μανιτάρια, ως θεραπευτική διατροφή, προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία, είναι άλλωστε γνωστό. Σήμερα θα αναφερθούμε στα cordyceps, που πολλοί τα αποκαλούν «μανιτάρια» (αλλά στην ουσία δεν είναι!). Το Cordyceps έχει πολλά καταπληκτικά οφέλη για την υγεία που η δύση τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει.
Τι είναι το μανιτάρι Cordyceps;

Το Cordyceps είναι ένα είδος μύκητα που σχετίζεται στενά με τα μανιτάρια. Αναπτύσσονται στην πλάτη της κάμπιας στις υψηλές ορεινές περιοχές της Κίνας και σε άλλες ορεινές περιοχές σε υψηλά υψόμετρα (περίπου 3-4 χλμ. υψόμετρο). Οι σπόροι τους μολύνουν τις προνύμφες της κάμπιας και αναπτύσσονται μέσα από τις κάμπιες σκοτώνοντας τελικά τον ξενιστή. Ο μύκητας κάτω από το έδαφος «τρώει» το σώμα της κάμπιας και το μουμιοποιεί. Την άνοιξη αναπτύσσει στο σώμα της κάμπιας ροπαλοειδή καρποφορία και οι μακριές λωρίδες εξέρχονται από την κάμπια (υπόγεια) και τελικά εξωθούνται από το έδαφος. Αυτός ο ασυνήθιστος τρόπος ανάπτυξης μπορεί να είναι υπεύθυνος για το ψευδώνυμό «μανιτάρι ζόμπι». Λιγότερο τρομακτικά ονόματα για τα cordyceps είναι το «μύκητας κάμπια».

Τα μανιτάρια χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικό τρόφιμο σε θρησκευτικές τελετές τουλάχιστον από το 5000 π.Χ. Ωστόσο, λένε ότι η δύναμή τους ανακαλύφθηκε γύρω στο 500 μ.Χ. όταν δύο βοσκοί έπεσαν τυχαία πάνω τους και τα ζώα τους που έφαγαν cordyceps έγιναν ασυνήθιστα ενεργητικά και παιχνιδιάρικα.

Cordyceps Μανιτάρια και Παραδοσιακή Ιατρική.

Το Cordyceps χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και σε άλλες παραδοσιακές κουλτούρες, όπως οι Ινδοί που τα χρησιμοποίησαν για να θεραπεύσουν τα πάντα, από τον καρκίνο έως το άσθμα, τη φυματίωση, τον διαβήτη, τη στυτική δυσλειτουργία, την ηπατίτιδα ακόμη και το κοινό κρυολόγημα.

Επιπλέον, πιστεύεται ότι τα cordyceps βοηθούν στην οξυγόνωση του σώματος επειδή αναπτύσσονται σε μεγάλα υψόμετρα (όπου υπάρχει ελάχιστο οξυγόνο). Στην πραγματικότητα, οι Θιβετιανοί οδηγοί του Έβερεστ φτιάχνουν τσάι από αυτά και λένε ότι τους βοηθά να σκαρφαλώσουν στο βουνό. Σύμφωνα με έρευνες αυτό είναι γεγονός!

8 Αποδεδειγμένα οφέλη από τα μανιτάρια Cordyceps
Η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζει πολλές από χρήσεις των μανιταριών cordyceps.

Χαρίζουν ενέργεια


Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του cordyceps είναι ότι χαρίζει ενέργεια αυξάνοντας το VO2 max (μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου), όπως επιβεβαιώνεται από κλινικές έρευνες σε πειραματόζωα. Παράλληλα, βοηθούν στην παραγωγή ATP, την ενεργειακή δύναμη του κυττάρου. Το Cordyceps μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή ΑΤΡ κατά 50%.

Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1993, οι Κινέζοι αθλητές έσπασαν διάφορα παγκόσμια ρεκόρ. Αυτό τους έκανε να φαίνονται ύποπτοι και υπέστησαν έρευνες. Ο προπονητής διαβεβαίωσε το κοινό ότι δεν έπαιρναν στεροειδή αλλά χρησιμοποίησαν ένα αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης και … – σωστά μαντέψατε – … μανιτάρια cordyceps!

Σύμφωνα με μελέτες μελέτη του 2010 η χρήση των cordyceps βελτίωσε τις επιδόσεις σε ηλικιωμένα άτομα, τον μεταβολισμό των ατόμων κατά 10% και την αναπνευστική τους λειτουργία κατά 8,5%.

Μανιτάρι προσαρμογόνο.
Η κινεζική παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποίησε τα cordyceps ως προσαρμογόνο βότανο, δηλαδή μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες ενός συγκεκριμένου σώματος. Για το λόγο αυτό, τα προσαρμογόνα βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις έντονες πιέσεις και να παραμείνει σε ισορροπία.

Βοηθούν επίσης ανθρώπους που πάσχουν από αυτοάνοση ασθένεια, επειδή δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (κάτι που θα μπορούσε να αποβεί κακό αν είναι ήδη υπερδραστήριο). Σύμφωνα με μια μελέτη, τα cordyceps μείωσαν τη σοβαρότητα του λύκου (αυτοάνοση νόσο) σε αρουραίους.

Αντικαρκινικές ιδιότητες
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έχει χρησιμοποιήσει τα cordyceps για να καταπολεμήσει τον καρκίνο εδώ και αιώνες, γεγονός που στηρίζεται πλέον σε έρευνες.

Σύμφωνα με μελέτες το μανιτάρι cordyceps ανέστειλε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια και αύξησε το ποσοστό θανάτου των καρκινικών κυττάρων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα cordyceps παρενέβαιναν στον κύκλο ζωής του καρκινικού κυττάρου και μπορεί επίσης να αναστέλλει τη διάδοση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pharmacological Sciences.

Ενώ αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε δοκιμαστικούς σωλήνες (και όχι ζώα ή ανθρώπους), τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα και θα μπορούσαν να είναι η αρχή μιας νέας θεραπείας του καρκίνου.(1)

Αντιγήρανση και ανοσοποιητικό.
Το Cordyceps θεωρείται επίσης βότανο αντι-γήρανσης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 σε πειραματόζωα, το cordyceps βελτιώνει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα και τη λειτουργία του εγκεφάλου, σημαντικοί παράγοντες για την αποφυγή ασθενειών και εκφυλισμού που σχετίζονται με την ηλικία.

Τα οφέλη του Cordyceps περιλαμβάνουν επίσης τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διέγερση μακροφάγων (κυττάρων μάχης εισβολής), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Βιοθεραπεία.

Επιπρόσθετα, οι πολυσακχαρίτες των cordyceps καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες (πιθανή αιτία της ασθένειας που σχετίζεται με την ηλικία).(2)

Βελτιώνει τις μεταβολικές διαταραχές.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το cordyceps βελτιώνει τον μεταβολισμό των λιπών και άλλες μεταβολικές διαταραχές. Συγκεκριμένα, μπορεί να βελτιώσει τα υπογλυκαιμικά συμπτώματα και βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου και στην απελευθέρωση ινσουλίνης

Επειδή η υπογλυκαιμία είναι ολοένα και συχνότερη, ο φυσικός τρόπος για τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου (μαζί με μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής) μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους.(3)

Βελτιώνει τη σεξουαλική δυσλειτουργία
Ένα άλλο πλεονέκτημα των cordyceps είναι ότι βοηθούν στη σεξουαλική λειτουργία. Σύμφωνα με μελέτες το cordyceps διεγείρει ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων (και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σπέρματος), ενώ και τα δύο φύλλα είχαν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία.(4)

Προστατεύει το ήπαρ και την καρδιά
Το Cordyceps μπορεί επίσης να προστατεύσει το συκώτι. Σε μια μελέτη του 2014, τα cordyceps προστατεύουν το ήπαρ και την καρδιά σε αρουραίους με νεφρική νόσο.(3)

Πιθανές παρενέργειες από τη χρήση μανιταριών Cordyceps

Τα μανιτάρια Cordyceps θεωρούνται γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε υπόψη. Όπως και με πολλά βότανα και φυσικές θεραπείες, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του cordyceps κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού για να πούμε ότι είναι σίγουρα ασφαλές.

Κάθε βότανο που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες. Αλλά όπως σημειώθηκε νωρίτερα, τα προσαρμογόνα βότανα δεν ενισχύουν απαραίτητα το ανοσοποιητικό σύστημα σε εκείνους με αυτοάνοσα νοσήματα. Μπορεί να το μειώσει ή να το εξισορροπήσει.
Μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία σε άτομα με διαταραχές αιμορραγίας.
Διακόψτε τη χρήση τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από χειρουργική επέμβαση, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.(5)
Όπως πάντα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση.

Πώς χρησιμοποιούμε το Cordyceps

Το μάζεμα του cordyceps στην άγρια ​​φύση είναι δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο, τα cordyceps είναι ευρύτερα διαθέσιμα, επειδή είναι πλέον δυνατή η αναπαραγωγή τους σε εργαστήριο. Αυτό τα καθιστά πιο βιώσιμο (και εξίσου υγιές).

Μπορείτε να αγοράσετε cordyceps σε μορφή συμπληρώματος (κάψουλες, δισκία και βάμματα). Μπορείτε να τα προσθέσετε στο τσάι ή να τα πάρετε με ένα ποτήρι νερό το πρωί. Μπορεί να μην ακούγεται και πολύ γευστικό, αλλά είναι τόσο εύκολο όσο ο πρωινός καφές.

Τι μπορούμε να κάνουμε!

Υπάρχουν μίγματα μανιταριών cordyceps με καφέ και είναι πολύ γευστικό (δεν θα καταλάβετε ότι έχει μανιτάρια!) Αν προτιμάτε να δοκιμάσετε τα μανιτάρια χωρίς καφεΐνη, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο ρόφημα με μανιτάρια cordyceps χωρίς καφεΐνη, το οποίο είναι εξίσου εύκολο στη χρήση και έχει και μεγάλη γεύση.

Τα μανιτάρια ως θεραπεία: Φυσική Ενίσχυση Ενέργειας


Τα συμπληρώματα δεν βοηθούν αν δεν έχουμε κι έναν υγιεινό τρόπο ζωής συνολικά. Δεν υπάρχουν μαγικά χάπια ή σκόνες για να κοιμηθούμε γρήγορα και θα πρέπει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και ν καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά!

Πολλοί άνθρωποι που έβαλαν τα μανιτάρια στη διατροφή τους για θεραπευτικούς λόγους, όπως chaga, cordyceps, reishi, κ.α. αναφέρουν πως η καθημερινότητά τους είναι πιο ισορροπημένη, γεμάτη ενέργεια και ευεξία…

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

naturalsoul.gr

Διατροφή

Οι τροφές που είναι απαραίτητες για την καλύτερη υγεία των οστών -Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσηςΟι τροφές που είναι απαραίτητες για την καλύτερη υγεία των οστών -Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης

Τα κόκαλά μας είναι παρά πολύ σημαντικά για την υγεία μας.

Και αν είναι κάτι που συμβάλει στην υγεία μας, είναι οι διατροφικές μας συνήθειες.

Το τι τρώμε και τι όχι καθορίζει αν είμαστε καλά στην υγεία και το σώμα μας.

Τα οστά, για παράδειγμα, με τον χρόνο φθείρονται και παρουσιάζεται ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης.

Κυρίως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ποιες τροφές όμως είναι απαραίτητες για την υγεία των οστών;

Πρόκειται για τις τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλες θρεπτικές ουσίες.

Φυσικά, δεν πρόκειται μόνο για το γάλα, όπως πολύ καλά σκεφτήκαμε.

Υπάρχουν πολλές άλλες τροφές που αν τις καταναλώνουμε καθημερινά, σε μια ισορροπημένη δίαιτα, θα δούμε διαφορά στην οστική πυκνότητα.

1) Γαλακτοκομικά

Γάλα, γιαούρτι, τυρί είναι, όπως αναμενόταν, στις τροφές που βοηθούν στην υγεία των οστών. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D

2) Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος κ.α. βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη των κοκάλων.

3) Φρούτα & 4) λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά, οι ντομάτες, οι πατάτες, οι πιπεριές, τα εσπεριδοειδή, οι μπανάνες, οι φράουλες, η παπάγια κ.α. είναι ανάμεσα στα λαχανικά και τα φρούτα που βοηθούν στην αύξηση της οστικής μάζας. Περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C και Κ.

5) Ενισχυμένα τρόφιμα

Πολλές φορές, τροφές όπως το γάλα, οι χυμοί και τα δημητριακά ενισχύονται με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D για να μας δίνουν περισσότερα.

bovary.gr

Διατροφή

Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στην αποθήκευση σιδήρου στο σώμα. Μια ειδική εξέταση αίματος χρησιμοποιείται για να μετρήσει την ποσότητα της φερριτίνης στο σώμα, η οποία ελέγχει έμμεσα την ποσότητα του σιδήρου στο σώμα σας.

Αν η φερριτίνη σας είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας και άρα να κινδυνεύετε από αναιμία. Για να αυξήσετε το επίπεδο φερριτίνης στο σώμα σας, πρέπει να επιλέξετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ συνιστούν να τρώτε μια ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια σιδήρου ή η χαμηλή φερριτίνη στο σώμα. Τροφές με φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι τα μύδια, τα στρείδια, η σόγια, οι φακές, το σπανάκι, το βόειο κρέας και τα όσπρια. Μπορείτε επίσης να βρείτε τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο, όπως τα δημητριακά για το πρωινό.

Ενισχυτές και αναστολείς σιδήρου
Ορισμένες βιταμίνες και φυτοχημικά που υπάρχουν φυσικά σε κάποιες τροφές μπορεί να ενισχύσουν ή να αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα σας. Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, συνιστά να παίρνετε βιταμίνη C από τα φρούτα και τα λαχανικά για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τις άλλες τροφές που καταναλώνετε. Συνιστά επίσης να μην κάνετε υπερβολές με τροφές που περιέχουν ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα καφέ, το τσάι και το κακάο, τα οποία μπορεί να αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό σας.

Τύποι σιδήρου
Επιλέγοντας το σωστό είδος σιδήρου από τις τροφές είναι σημαντικό, αν θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα της φερριτίνης στο αίμα σας. Ο αιμικός σίδηρος από κρέατα, όπως ψάρια, πουλερικά και βόειο κρέας, απορροφάται δύο ή τρεις φορές καλύτερα από το είδος του σιδήρου που βρίσκεται στα λαχανικά. Τα όσπρια, το σπανάκι και η σόγια περιέχουν αρκετό σίδηρο, αλλά αυτές οι φυτικές τροφές παρέχουν μη-αιμικό σίδηρο που απορροφάται λιγότερο αποτελεσματικά από τον οργανισμό.

Συμπληρώματα διατροφής
Εάν έχετε χαμηλή φερριτίνη και, συνεπώς, χαμηλότερα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας, ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα επίπεδα φερριτίνης στο αίμα σας. Ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα, ειδικά εκείνα που είναι σχεδιασμένα για τις γυναίκες, συχνά θα σας παρέχουν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σιδήρου που χρειάζεστε. Τα συμπληρώματα διατροφής για τους άνδρες ή τους ηλικιωμένους περιέχουν συχνά λιγότερο σίδηρο ή και καθόλου σίδηρο. Επιλέξτε ένα συμπλήρωμα που περιέχει δισθενή σίδηρο, που είναι ευκολότερο για το σώμα σας να τον απορροφήσει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση πρέπει πρωτίστως να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού κάνετε οποιαδήποτε ραγδαία αλλαγή στο διαιτολόγιό σας και προτού πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.


ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr

truelife.gr

Διατροφή

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Πολλοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν μάλιστα ότι είναι επίσης ένας από τους πιο υγιεινούς.

Για κάποιους ανθρώπους, είναι η μόνη μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη διατροφή τους, προσπερνώντας ακόμα και τα φρούτα και τα λαχανικά. Πώς μπορούμε όμως να τον καταναλώσουμε με τον πιο υγιεινό τρόπο;

1. Δεν πίνουμε καφέ μετά τις 2 το μεσημέρι

Η καφεΐνη, το βασικό συστατικό του καφέ και το πιο δραστικό, είναι ο λόγος που μόλις πίνουμε καφέ αποκτούμε ενέργεια και αυτή η ουσία είναι που μας κρατά ξύπνιους και σε εγρήγορση. Αλλά αν μπει αργά στον οργανισμό μας, δηλαδή αργά το μεσημέρι, αλληλεπιδρά αρνητικά με τον ύπνο μας και προκαλεί μέχρι και προβλήματα υγείας. Οπότε είναι σοφότερο να απέχουμε από τον καφέ μετά τις 2-3 το μεσημέρι.
2. Μειώστε δραστικά την ποσότητα ζάχαρης

Παρόλο που ο καφές είναι υγιεινός από μόνος του, μπορείτε εύκολα να τον μετατρέψετε σε ανθυγιεινό. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να προσθέσετε ζάχαρη και σιρόπι. Άλλωστε, η ζάχαρη είναι ένα από τα χειρότερα συστατικά στη σύγχρονη διατροφή μας. Αν δεν αντέχετε τον καφέ πικρό, χρησιμοποιήστε ένα φυσικό γλυκαντικό όπως στέβια.

Διαβάστε επίσης – Καφές και υγεία: Ποια η ετυμηγορία;
3. Επιλέξτε ένα ποιοτικό, οργανικό είδος καφέ

Η ποιότητα του καφέ εξαρτάται από την μέθοδο επεξεργασίας, αλλά και καλλιέργειας. Τις περισσότερες φορές, ψεκάζουν τους σπόρους καφέ με συνθετικά εντομοκτόνα και άλλα χημικά που δεν πρέπει να καταναλωθούν από τον άνθρωπο.

Ωστόσο, οι επιδράσεις του στην υγεία μας είναι ένα ζήτημα αμφιλεγόμενο. Αν ανησυχείτε για το περιεχόμενο εντομοκτόνων και άλλων φαρμάκων στον καφέ σας, αγοράστε οργανικό.
4. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες

Η υπερβολική καφεΐνη έχει διάφορες αρνητικές παρενέργειες, αν και αυτές ποικίλουν ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε καταναλωτή. Γενικά, συστήνεται από γενικές και επίσης οδηγίες οργανισμών υγείας η κατανάλωση μέχρι περίπου 2 φλιτζανιών την ημέρα. Ωστόσο, οι λίγο μεγαλύτερες ποσότητες / ημέρα δεν έχουν ακόμα συσχετιστεί με πολύ σοβαρά ζητήματα.
5. Προσθέστε λίγη κανέλα

Η κανέλα είναι ένα νόστιμο βότανο που δένει όμορφα με τη γεύση του καφέ. Έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στους διαβητικούς. Αν επιθυμείτε λίγο έξτρα γεύση, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη κανέλα.

Διατροφή

Αυτή είναι η νέα τάση στις δίαιτες. Ας δοκιμάσουμε, να δούμε, αν μπορούμε να προσαρμοστούμε στη διατροφή τους και να στραφούμε έτσι ξανά στα προϊόντα της Ελλάδας. Τι ακριβώς κάνουν;

Ο σκανδιναβικός τρόπος διατροφής βασίζεται στα εποχιακά, φρέσκα, τοπικά και αγροτικά προϊόντα. Αυτά προτιμούν οι Σουηδοί, οι Δανοί και οι Νορβηγοί.

Έτσι, λοιπόν, αυτή η διατροφή ενθαρρύνει τα άτομα να τρώνε καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να προτιμούν τα δημητριακά ολικής άλεσης και να επιλέγουν τα θαλασσινά (όχι του ιχθυοτροφείου). Τα φρέσκα προϊόντα γίνονται τρόπος ζωής και και έτσι καταναλώνουν λιγότερα πρόσθετα και συντηρητικά. Επιπλέον, το κόκκινο κρέας που επιλέγουν είναι άπαχο, καλής ποιότητας και βιολογικό.

«Επιλέγοντας φρέσκα προϊόντα, μειώνεται ο χρόνος που αυτά παραμένουν στο ψυγείο μας, καθώς καλούμαστε να τα καταναλώνουμε άμεσα. Με αυτόν τον τρόπο τα τρόφιμα δε χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, τα μέταλλα, τις πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχουν και τα οποία είναι πολύτιμα για εμάς». αναφέρει ο Alan Barcley, διαιτολόγος, διατροφολόγος και επιστημονικός σύμβουλος στο Glycemic Index Foundation του Sydney και προσθέτει «Επίσης τα φαγητά τουρσί βοηθούν ώστε να προωθούνται στον οργανισμό τα υγιή βακτήρια».

 

Μένει, λοιπόν, να δοκιμάσουμε να βάλουμε στην διατροφή μας και στην επόμενη δίαιτα που θα ξεκινήσουμε αυτές τις διατροφικές συνήθειες των Σκανδιναβών και να δούμε τι αποτελέσματα θα έχουμε.

Το σίγουρο είναι ότι η στροφή προς τα τοπικά και Ελληνικά προϊόντα πρέπει να γίνει άμεσα από όλους μας!

Διατροφή

Ξεκινάς δίαιτα; Αυτά τα 7 φρούτα θα σε οδηγήσουν πιο γρήγορα στην επίτευξη του στόχου σου!
Τα φρούτα ως γνωστόν είναι ζουμερά, δροσιστικά και γευστικά. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, περιέχουν φυσικά σάκχαρα και βοηθούν στην αποφυγή αύξησης του βάρους.

Μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια ποικιλία από αυτά στη διατροφή σας, αλλά δεν γνωρίζετε πως υπάρχουν ορισμένοι καρποί που είναι υψηλότεροι σε φυτικές ίνες και πηκτίνες. Και οι δύο λειτουργούν ως φυσικοί καυστήρες λίπους.

Ορισμένα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας και εν συνεχεία στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμη και αν συνεχίσετε να καταναλώνετε την ίδια ποσότητα θερμίδων. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όλα τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων προέρχονται από τα φλαβονοειδή που περιέχουν. Τα φλαβονοειδή είναι μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά που προσδίδουν χρώμα. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα φρούτα έχουν κακή φήμη λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, αλλά είναι πραγματικά τέλεια για την απώλεια βάρους καθώς μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων. Ο Δρ. Gargi Sharma προτείνει μερικά που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αν θέλετε να χάσετε βάρος:

H λίστα:

Καρπούζι: Αυτό το ζουμερό φρούτο παρέχει μόλις 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και σας κρατά ενυδατωμένους. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και αργινίνη που βοηθά στην καύση λίπους.

Γκουάβα: Όχι και τόσο γνωστό φρούτο εδώ στην Ελλάδα αλλά το συγκεκριμένο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Ενεργοποιεί επίσης το μεταβολικό ρυθμό και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Αχλάδι: Αναμφίβολα είναι ο τέλειος καρπός για απώλεια βάρους. Μια τεράστια πηγή βιταμίνης C και παράλληλα τα αχλάδια διατηρούν τα επίπεδα χοληστερόλης υπό έλεγχο.

Πορτοκάλια: Προσθέστε αυτό θρεπτικό και χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες φρούτο στη διατροφή σας. Τα πορτοκάλια έχουν μόνο 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το πορτοκάλι θεωρείται φρούτο αρνητικών θερμίδων που σημαίνει ότι περιέχει λιγότερες θερμίδες από ό, τι απαιτεί το σώμα σας για να το κάψει. Με απλά λόγια, καίτε περισσότερο από ό, τι τρώτε.

Βακκίνιο το οξύκοκκο (Κράνμπερι)
Γνωστά ως superfood, τα βακκίνια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Η συχνή τους κατανάλωση είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει υπέρταση και τη χοληστερόλη.

Φράουλες: Αυτά τα υπέροχα μούρα είναι γνωστό πως βοηθούν στην παραγωγή ορμονών καύσης λίπους όπως η αδιπονεκτίνη και η λεπτίνη που οδηγούν σε υψηλότερο μεταβολισμό.

Ροδάκινα: Πλούσια σε νερό που συνθέτει το 89% του βάρους τους και παράλληλα πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη βοηθούν στη μείωση της πείνας.

Πολλοί από εσάς ίσως να θελήσετε να φτιάξετε έναν απολαυστικό φυσικό χυμό όμως ο Δρ Gargi διευκρινίζει ότι εάν ο στόχος σας είναι να διατηρήσετε το βάρος σας, πρέπει να τρώτε ολόκληρα φρούτα. Ο χυμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτοξινωθείτε, να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο και να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου, σιδήρου, βιταμίνης Α, βιταμίνης C και άλλων μεταλλικών στοιχείων, αλλά μπορεί να μην λειτουργήσει αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους. Πολλές μελέτες και ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι η αύξηση της πρόσληψης ινών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Όμως είναι γνωστό πως ο χυμός αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των ινών. Οι ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στο αίμα, στη βελτίωση της πέψης και σας κρατούν χορτασμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη διαχείριση της πρόσληψης θερμίδων, η οποία ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη του στόχου σας - είτε πρόκειται για απώλεια βάρους είτε για διατήρηση του σε στα επίπεδα που εσείς επιθυμείτε.

Γιώργος Μουλάς

Πηγή: food.ndtv.com

itrofi.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή