Δεκεμβρίου 15, 2018

Διατροφή

Ένας καθηγητής στο CCNY μίλησε σε μια τάξη φυσιολόγων για τις μπανάνες. Είπε ότι η έκφραση..."going bananas" είναι από τις επιπτώσεις της μπανάνας στον εγκέφαλο. Ποτέ, μη βάλετε τη μπανάνα σας στο ψυγείο!

Μετά την ανάγνωση αυτού του κειμένου, δεν πρόκειται ποτέ ξανά να κοιτάξετε μια μπανάνα με τον ίδιο τρόπο.

Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα - σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη σε συνδυασμό με ίνες. Μια μπανάνα δίνει μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση. Δεν αποτελεί έκπληξη που η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο σε κορυφαίους αθλητές του κόσμου.

Αλλά η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος που μια μπανάνα μπορεί να μας βοηθήσει να κρατιόμαστε σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεπεραστούν ή αποτραπούν ένας σημαντικός αριθμός ασθενειών και καταστάσεων, καθιστώντας την αναγκαία στην καθημερινή διατροφή μας.

Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που ανέλαβε η MIND μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, πολλοί από αυτούς αισθάνονται πολύ καλύτερα αφού φάνε μια μπανάνα.

Αυτό συμβαίνει επειδή μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, γνωστή για να σας κάνει να χαλαρώσετε, να βελτιωθεί τη διάθεση σας και γενικά σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.

PMS (Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο): Ξεχάστε τα χάπια - φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.
Υψηλή σε σίδηρο, η μπανάνας μπορεί να τονώσει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας.

Αναιμία

Αρτηριακή πίεση: Αυτό το μοναδικό τροπικό φρούτο έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθιστώντας το ιδανικό να κτυπήσει την αρτηριακή πίεση. Έτσι, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει επιτρέψει στον κλάδο της μπανάνας να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για την ικανότητα της μπανάνας να μειώσει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εγκεφαλική δύναμη: 200 μαθητές σε ένα Twickenham (Middlesex) σχολείο (Αγγλία), βοηθήθηκαν στις εξετάσεις τους, αυτό το έτος, με την κατανάλωση μπανάνας στο πρωινό, το διάλειμμα και γεύμα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη δύναμη εγκεφάλου τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι το κάλιο στα φρούτα μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση, καθιστώντας τους μαθητές πιο προσεκτικούς.

Δυσκοιλιότητα: Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβάνοντας τις μπανάνες στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν την αποκατάσταση της φυσιολογικής δράσης του εντέρου, βοηθώντας να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρίς την προσφυγή σε καθαρτικά.

Hangover: Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για τη θεραπεία του Hangover είναι να γίνει ένα milkshake μπανάνα, γλυκασμένο με μέλι. Η μπανάνα ηρεμεί το στομάχι και, με τη βοήθεια του μελιού, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το καταπραΰνει το γάλα και ενυδατώνεται εκ νέου το σύστημά σας.

Καούρα: Οι μπανάνες έχουν μια φυσική επίδραση αντιόξινου στο σώμα. Έτσι εάν πάσχετε από καούρα, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για ανακούφιση.

Πρωινή αδιαθεσία: Τρώγοντας μπανάνες μεταξύ των γευμάτων βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αποφευχθεί η πρωινή αδιαθεσία

Τσιμπήματα κουνουπιών: Πριν φθάσετε να βάλετε κρέμα για τα έντομα, δοκιμάστε να τρίψετε την προσβεβλημένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι εκπληκτικά επιτυχής στη μείωση του πρηξίματος και του ερεθισμού.

Νεύρα: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.

Πίεση και στην εργασία; Σπουδαστές στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας στην Αυστρία, που βρέθηκαν υπό πίεση στην εργασία οδηγήθηκαν να καταβροχθίζουν με άνεση τροφές όπως η σοκολάτα και τα τσιπς… Κοιτάζοντας 5.000 ασθενείς νοσοκομείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο παχύσαρκοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σε θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για την αποφυγή του πανικού που προκαλεί έντονη επιθυμία για τροφές, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας, απολαμβάνοντας πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα κάθε δύο ώρες για να κρατηθούν τα επίπεδα σταθερά…

Έλκη: Η μπανάνα χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο από εντερικές διαταραχές εξαιτίας της μαλακής υφής και απαλότητα της. Είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς άγχος στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξουδετερώνει επίσης την υπερβολική οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό με επικάλυψη των βλεννογόνου του στομαχιού.

Έλεγχος της θερμοκρασίας: Πολλοί άλλοι πολιτισμοί βλέπουν τις μπανάνες ως "κρύα" φρούτα που μπορεί να μειώσουν τόσο τη σωματική και συναισθηματική θερμοκρασία των εγκύων γυναικών. Στην Ταϊλάνδη, παραδείγματος χάριν, οι έγκυες γυναίκες τρώνε μπανάνες για να εξασφαλίσουν ότι το μωρό τους θα γεννηθεί με μια δροσερή θερμοκρασία.

Εποχιακή συναισθηματική αναταραχή (SAD): Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από SAD επειδή περιέχουν τον φυσικό ενισχυτή διάθεσης tryptophan.

Κάπνισμα και Χρήση Καπνού: Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι B6 και B12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το μαγνήσιο που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν το σώμα να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της αποχής από τη νικοτίνη.

Άγχος: Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας ορυκτό, το οποίο βοηθά στην ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού μας… Όταν είμαστε αγχομένοι, ο μεταβολικός ρυθμό μας αυξάνεται, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα καλίου μας. Αυτοί μπορούν να εξισορροπούνται με τη βοήθεια ενός σνακ μπανάνας υψηλού καλίου.

Εγκεφαλικά επεισόδια: Σύμφωνα με την έρευνα στους New England Journal of Medicine, τρώγοντας μπανάνες ως μέρος μιας τακτικής δίαιτας μπορεί να μειώσετς τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια κατά τουλάχιστον 40%!

Κρεατοελλιές: Οι πρόθυμοι για φυσικές εναλλακτικές λύσεις ορκίζονται ότι αν θέλετε για να εξοντώσετε ένα κονδύλωμα, πάρτε ένα κομμάτι φλούδας μπανάνας και τοποθετήστε το στο κρεατοελλιά, με την κίτρινη πλευρά. Προσεκτικά κρατήστε τη φλούδα στη θέση αυτή με λευκοπλάστη ή χειρουργική ταινία!

Έτσι, μια μπανάνα είναι πραγματικά μια φυσική θεραπεία για πολλά δεινά. Όταν τη συγκρίνετε με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, δύο φορές περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τρεις φορές φώσφορο, πέντε φορές περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και σίδηρο, και δύο φορές τις άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και είναι ένα από τα μεγαλύτερης αξίας τρόφιμα. Έτσι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτή γνωστή φράση, ώστε να λέμε, "Μια μπανάνα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!"

Υ.Γ: Οι μπανάνες πρέπει να είναι ο λόγος που οι πίθηκοι είναι τόσο χαρούμενοι όλη την ώρα! Θα προσθέσω επίσης έναν εδώ· Θέλουν γρήγορη λάμψη στα παπούτσια μας;; Πάρτε το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας, και τρίψτε το απευθείας στο παπούτσι… γυαλίστε με στεγνό πανί.

Διατροφή

Η κατανάλωση πολλών υγρών και τροφών που να είναι "ελαφριές" στο στομάχι, για να απαιτούν λιγότερη προσπάθεια αφομοίωσης από τον οργανισμό, είναι καίριας σημασίας σε περιόδους με αυξημένη ζέστη.

Η ζέστη αντιμετωπίζεται με δροσιά. Και όσο σημαντική είναι η δροσιά στον χώρο που είστε (σπίτι, γραφείο) είναι και η δροσιά στο εσωτερικό του οργανισμού σας.

Δείτε μερικές ιδέες για smoothies, τα οποία βοηθούν στο αδυνάτισμα και που βασίζονται στα φρούτα της εποχής, αλλά και σε καλής ποιότητας λαχανικά:

Σημείωση: Όλες οι συνταγές είναι για ποσότητα 2 ποτηριών/μερίδων
Green Goddess Smoothie (188 θερμίδες)

Bonus: Προστατεύει την όρασή σας με ισχυρά αντιοξειδωτικά

1 κούπα σπανάκι
1κούπα κομμάτια αγγούρι
1/2 αβοκάντο
1 μεγάλο ακτινίδιο
1/2 κούπα παγωμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
1/2 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή μανταρίνι
1/4 κούπα φύλα μέντας
Stone Fruit Smoothie (134 θερμίδες)

1 δαμάσκηνο
1 νεκταρίνι
1 ροδάκινο
1/2 κούπα λευκό τσάι (παγωμένο)
1/2 κούπα παγάκια
2 κ.γ. φρέσκο χυμό από λάιμ
2-3 κ.γ. μέλι
Tropical Twist Smoothie (148 θερμίδες)

Bonus: Πλούσιο σε μαγνήσιο που κάνει καλό στα οστά, αλλά και σε ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, από το νερό καρύδας.

1 κούπα κομμάτια ανανά
3/4 κούπα καρότα
1/2 κούπα νερό καρύδας
1/2 κούπα παγάκια
2 κ.γ. σάρκα καρύδας
2 κ.γ. νέκταρ agave
2 κ.γ. λευκοί σπόροι κία
Berry Good Smoothie (162 θερμίδες)

Bonus: Θα σας δώσει το 23% των ημερήσιων αναγκών σας σε ίνες.

1+1/2 κούπα κομμένες φράουλες
1 κούπα blueberries
1/2 κούπα raspberries
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 κούπα παγάκια
https://www.prevention.com

Διατροφή

H σωστή επιλογή τροφίμων που θα εμπλουτίσουν το καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι εξαιρετικά σημαντική
Μαίρη Μπιμπή

Είναι γνωστό ότι για να προστατεύσουμε την καρδιά μας, καλό είναι να μη βασίζουμε τη διατροφή μας στο γρήγορο και έτοιμο φαγητό, στα συσκευασμένα ή επεξεργασμένα προϊόντα, στα ζωικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος αλλά και στα τηγανιτά.

Αντιθέτως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι υπάρχουν διατροφικές επιλογές που προάγουν την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Άλλωστε, η σωστή επιλογή τροφίμων που θα εμπλουτίσουν το καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι εξαιρετικά σημαντική.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος και Διατροφολόγος, σύμφωνα με τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα αγαπούν και προστατεύουν την καρδιά είναι τα ακόλουθα:

Η βρώμη και το κριθάρι

Στο εξωτερικό περίβλημα της βρώμης και του σιταριού έχει εντοπισθεί μία συγκεκριμένη κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών, που ονομάζονται β-γλυκάνες. Σύμφωνα με μελέτες, αυτές συνδέονται στο πεπτικό σύστημα με χολικά άλατα και χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι την απορρόφηση της τελευταίας.

Η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια

Τα ιχθυέλαια, γνωστότερα ως ω-3 λιπαρά οξέα, συναντώνται στα ψάρια και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της καλής καρδιακής λειτουργίας. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρομβώσεων αλλά και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Καλό, όμως, είναι να αποφεύγεται η τακτική κατανάλωση μεγάλων λιπαρών ψαριών (όπως ο σολομός) τα οποία, σύμφωνα με μετρήσεις, παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Μια εξαιρετική επιλογή αποτελούν οι σαρδέλες, το σκουμπρί και άλλα αντίστοιχα ψάρια.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το μαρούλι, το σπανάκι και άλλα λαχανικά της συγκεκριμένης κατηγορίας αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιεινής διατροφής. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ ενώ παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών και φυτικών ινών. Επιπλέον, αποδίδουν λιγοστές θερμίδες και προσφέρουν κορεσμό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά που συμβάλλουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τα παντζάρια

Το παντζάρι περιέχει συστατικά που συμβάλλουν τόσο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όσο και στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία, άνδρες και γυναίκες που κατανάλωσαν χυμό παντζαριού κατάφεραν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση εντός έξι ωρών.

Το ελαιόλαδο

Το λάδι της ελιάς, ο ελληνικός διατροφικός θησαυρός και βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, έχει μία σίγουρη θέση στο πάνθεον των τροφίμων που αγαπούν την καρδιά! Χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, την αντοχή τους στην ήπια θέρμανση αλλά και τα αντιοξειδωτικά, συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς και των αγγείων.

Τα όσπρια

Η λίστα δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τα όσπρια. Φακές, φασόλια ή φάβα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν σαν σφουγγάρι: συγκρατούν μόρια χοληστερόλης και τα απομακρύνουν από τον οργανισμό.

Ποσότητα μικρότερη από ένα φλιτζάνι είναι μάλιστα αρκετή για να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά 1 φλιτζάνι όσπρια και 4 μικρομερίδες δημητριακών ολικής άλεσης κατάφεραν να μειώσουν την περιφέρεια μέσης, το βάρος, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την αρτηριακή τους πίεση.

Το ταχίνι

Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και αποτελεί ένα τρόφιμο που παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα. Έτσι, το ταχίνι διατηρεί ακέραιες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου σπόρου του σουσαμιού και προάγει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους: Αρχικά, η κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση συμβάλλει αρκετά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, γεγονός που οφείλεται στη δράση των φυτοστερολών που περιέχει, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης.

Παράλληλα, το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, που περιορίζουν τον βαθμό οξείδωσης της χοληστερόλης, βασικού παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό του αγγείου. Τέλος, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension πιστοποιεί κάτι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή τα λιπαρά οξέα του ταχινιού συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά άτομα.

Συνοψίζοντας, ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων από όλες τις κύριες ομάδες και να προσθέτουμε διάφορα «χρώματα» στο καθημερινό μας πιάτο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτό το βήμα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του αλατιού και τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου φυσικής δραστηριότητας, θα μας βοηθήσουν να έχουμε βέλτιστα αποτελέσματα.

Διατροφή

1. Βοηθά την πέψη. Το κάρδαμο είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα βότανα για την ανακούφιση από τους στομαχόπονους, τα αέρια, τα οξέα του στομάχου, τη ναυτία, τον εμετό, την καούρα, τα φουσκώματα και άλλα. Αποτελεί μια εξαιρετική λύση αν έχετε φάει πάρα πολύ και χρειάζεστε κάτι για να ανακουφιστείτε από το φούσκωμα. Πολτοποιείστε 3 σπόρους κάρδαμου και μια μικρή ποσότητα τζίντζερ και φτιάξτε ένα ρόφημα για να καταπραΰνετε τη δυσπεψία.

2. Το κάρδαμο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3. Αναπνευστικό. Το κάρδαμο είναι ωφέλιμο στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης, του άσθματος, του φλέματος και της συµφόρησης του θώρακα ενώ βοηθά να ζεσταθεί το σώμα. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Μανγκαλόρ στην Ινδία έδειξαν ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος στους πνεύμονες.

4. Κατάθλιψη. Το κάρδαμο βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους.

5. Μειώνει τη χοληστερίνη. Έρευνες από τον τομέα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στην Πούνε της Ινδίας έδειξαν ότι το κάρδαμο μειώνει τη χοληστερίνη.

6. Είναι διουρητικό. Το κάρδαμο βοηθά επίσης να απαλλαγείτε από τα περιττά υγρά και καθαρίζει τα νεφρά.

7. Είναι αντιμικροβιακό. Το κάρδαμο αποτελεί έναν ισχυρό αντιμικροβιακό παράγοντα και ιδιαίτερα το έλαιό του, το οποίο περιέχει αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιμυκητιασικές ενώσεις. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επαλήθευσαν την παρουσία αντιμικροβιακών ενώσεων στο έλαιο κάρδαμου.

8. Σπασμοί. Το κάρδαμο καταπραΰνει τους μυϊκούς σπασμούς, όπως τον λόξυγκα και τους σπασμούς του γαστρεντερικού σωλήνα.

9. Ουρολοίμωξη. Το κάρδαμο χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για την καταπολέμηση της ουρολοίμωξης. Μερικές φορές συνδυάζεται με φύλλα μπανάνας και χυμό ινδικού φραγκοστάφυλου για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, τις λοιμώξεις της ουρήθρας και τις φλεγμονές.

10. Καρδιαγγειακό σύστημα. Έρευνες από το Κολέγιο Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Βασιλιά Σαούντ στην Αραβία έδειξαν ότι το κάρδαμο μειώνει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση και βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού παλμού.

11. Θρόμβοι αίματος. Το κάρδαμο προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα βοηθώντας έτσι στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

12. Καρκίνος. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι το κάρδαμο εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων και αντίθετα τα εξολοθρεύει. Περιέχει στοιχεία όπως η ινδόλη-3-καρβινόλη και το διινδολυμεθάνιο, τα οποία είναι σημαντικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου.

Μελέτες που έγιναν στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου Chittaranjan στην Καλκούτα έδειξαν ότι το κάρδαμο ήταν πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία του καρκίνου του ορθού σχεδόν σε ποσοστό 50%. Σε έρευνες από το διεθνές περιοδικό «British Journal of Nutrition» διαπιστώθηκε ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο, βοηθώντας έτσι στην πρόληψή του.

13. Αντιφλεγμονώδες. Το κάρδαμο αποτελεί μια θαυμάσια αντιφλεγμονώδη ουσία για τον βλεννογόνο του στόματος. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και των πόνων στις αρθρώσεις που παρουσιάζουν οίδημα και ερυθρότητα.

14. Ίνες. Το κάρδαμο περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών που εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα, μειώνουν τη χοληστερίνη και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των προβιοτικών στο παχύ έντερο ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

15. Αποτοξίνωση. Επειδή το κάρδαμο είναι καλό διουρητικό, βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

16. Αντιοξειδωτικός παράγοντας. Το κάρδαμο είναι γεμάτο από ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη και την αποκατάσταση των βλαβών του DNA και την πρόληψη των ασθενειών. Περιέχει ισχυρά έλαια που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ασθένειες, όπως νερολί, τρανς-νερολιδόλη, λιναλοόλη, πινένιο, λιμονένιο, τερπινεόλη 4, κιτρονελόλη και πολλά άλλα.

17. Αγιουρβεδική ιατρική. Στην Αγιουρβεδική ιατρική το κάρδαμο χρησιμοποιείται για πολλές και διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας, των αναπνευστικών και γαστρεντερικών προβλημάτων, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος καθώς και για την εξουδετέρωση των επιδράσεων της καφεΐνης. Στην Ινδία, το κάρδαμο είναι επίσης γνωστό ως «ela» και μια μικρή ποσότητα βοηθά να ισορροπήσουν και οι 3 βασικές δομές του σώματος (dosha), δηλαδή η Κάφα, η Βάτα και η Πίτα.

18. Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Εδώ το κάρδαμο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ελκών στο στόμα, των προβλημάτων στο γαστροοισοφαγικό σύστημα, των προβλημάτων στα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη, της φλεγμονής των βλεφάρων κτλ.

19. Στοματικές παθήσεις και δυσάρεστη αναπνοή. Το κάρδαμο είναι αποτελεσματικό για την επούλωση πληγών στο στόμα, τον φάρυγγα και τα ούλα, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής και εμποδίζει τη φθορά των δοντιών. Για ευχάριστη αναπνοή, μασήστε λίγους σπόρους μετά το γεύμα.

20. Τι περιέχει το κάρδαμο. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Α, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ενέργεια και καλή διάθεση, κάλιο για την καλή υγεία της καρδιάς, χαλκό και σίδηρο για την αναιμία, φώσφορο και ασβέστιο για γερά οστά, ψευδάργυρο και μαγνήσιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και μαγγάνιο για την καλή υγεία των οστών.

https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Η αλκαλική διατροφή που ακολουθεί πιστά η Elle Macpherson μετά τα 50

Η Elle Macpherson, μητέρα δύο παιδιών, στα οποία έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια, αποκαλύπτει για πρώτη φορά στο περιοδικό «New Beauty», τα όσα συνέβησαν στο σώμα της και στο πρόσωπό της, με το που πάτησε τα 50.

Το κατά κόσμο γνωστό ως «The Body», είδε τα πάντα να αλλάζουν πάνω της, το δέρμα της να γερνάει, να βάζει βάρος στη μέση και στα πόδια. Τα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν, όπως βάρος στην κίνηση, υπνηλία, ανεξήγητη κούραση, άρχισαν να την προβληματίζουν… Στα 54 της σήμερα, το κορμί της είναι αψεγάδιαστο ξανά, το πρόσωπό της λάμπει όπως και τότε που ήταν 20 χρόνων και ήρθε η ώρα να μοιραστεί το μεγάλο της μυστικό με πολλές γυναίκες, που πιθανόν αντιμετωπίζουν τα ίδια συμπτώματα με εκείνη.

Τη θαυματουργική λύση, σύμφωνα με την ίδια, που λέγεται «αλκαλική διατροφή» και όχι δίαιτα, όπως τονίζει, της την έδωσε η διατροφολόγος Dr Simone Laubscher. Απέβαλλε από την διατροφή της, τροφές που παράγουν οξέα, όπως η ζάχαρη, ο καφές, και τα γαλακτομικά προϊόντα, αλλά και τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες, βοηθώντας έτσι τον μεταβολισμό της και την σωστότερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Όπως αποκάλυψε η Elle, στη διατροφική καθημερινότητά της, τις τροφές που αλκαλίζουν το σώμα, όπως λάχανα,σπανάκι, διαφόρων ειδών χόρτα, καρύδια, γάλα αμυγδάλου και κάνναβης, φασόλια, αλλά και πολύτιμους κόκκους, που η σκούφια τους κρατάει από την αρχαιότητα,όπως η κινόα, ο αμάρανθος, και άλλα. Το λίπος που χρειάζεται πλέον ο οργανισμός της, το βρήκε στα υγιή λίπη που κρύβουν το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας.

Τα extra μυστικά ευεξίας της Elle Macpherson

-Με το που θα ξυπνήσει το πρωί, κάνει διαλογισμό, αναπνοές και ρείκι για περίπου μισή ώρα.

-Αντί για καφέ ή τον espresso που συνήθιζε να πίνει, το έχει αντικαταστήσει με ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι, που μπορεί να συμπληρώσει μέσα λίγο τζίντζερ.

-Για πρωινό, πίνει έναν δυναμωτικό «χυμό» που θα φτιάξει με γάλα αμυγδάλου, λίγο πράσινο stevia, λίγο τζίντζερ, κάρδαμο,μοσχοκάρυδο και κανέλα.

Διατροφή

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να τρως από τα 20 έως τα 70 για να είσαι νέα

Κάθε ηλικία έχει τις δικές της διατροφικές ανάγκες, ανάλογα με το πως επηρεάζεται ο οργανισμός από το πέρασμα των ετών.

Η κάθε δεκαετία στη ζωή μας δημιουργεί διαφορετικές ανάγκες.

Μεγαλώνοντας αλλάζουν οι προτεραιότητές μας, τα χόμπι και φυσικά οι διατροφικές μας συνήθειες.

Αυτό αποτελεί τη φυσιολογική εξέλιξη όπως φυσιολογικό είναι να αλλάζουν και οι ανάγκες του οργανισμού μας.

Κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες, που βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στην απαιτητική καθημερινότητα.

Στην ηλικία των 20

Είναι η ηλικία που συνήθως είμαστε πιο ενεργοί και έχουμε υψηλό μεταβολισμό. Οπότε μπορούμε να τρώμε και περισσότερο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μια λύση είναι το junk food…

Η έξτρα ενέργεια έρχεται με την Βιταμίνη Β. Ακόμη και η ακμή στα εφηβικά χρόνια έχει να κάνει με τη διατροφή.

Στην ηλικία των 30

Είναι η κυρίως η εποχή της γονιμοποίησης αφού κατά μέσο όρο οι περισσότεροι άνθρωποι κοντά στα 30 θα φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.

Αυτό σημαίνει τέλος το κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ, το οποίο επηρεάζει ακόμη και τη γονιμότητα της γυναίκας.

Επίσης είναι η αρχή του στρες στην καθημερινότητα. Η επαγγελματική ζωή σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις στο σπίτι αυξάνουν τις ανάγκες κάτι που σημαίνει πως πρέπει να διαχειριστούμε το άγχος. Ισορροπήστε το σάκχαρο και προτιμήστε γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες.

Στην ηλικία των 40

Εδώ ίσως το άγχος αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Ειδικά στις γυναίκες είναι η ηλικία κατά την οποία οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν.

Δώστε σημασία στην ποσότητα μαγνησίου, στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση των μυών, στον ύπνο αλλά και στη ρύθμιση των ορμονών.

Είναι επίσης η ηλικία κατά την οποία θα αρχίσουμε να παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Προτιμήστε πολύχρωμα λαχανικά και βάλτε στα καθημερινά γεύματά σας αφού θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα με τις αρθρώσεις.

Στην ηλικία των 50

Εδώ αρχίζει η προσοχή της καρδιάς. Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος.

Η τακτική άσκηση, η σωστή δοσολογία αλατιού στη διατροφή μας και πολλά λαχανικά και φρούτα βοηθούν αφού προσφέρουν αντιοξειδωτικά στον οργανισμό, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του.

Επίσης είναι η ηλικία όπου επηρεάζεται και η όραση. Σπανάκι, καλαμπόκι, μπρόκολο όπως και οι κίτρινες πιπεριές βοηθούν αποτελεσματικά.

Στην ηλικία των 60

Η περίοδος όπου τα οστά χρειάζονται φροντίδα, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Το ασβέστιο και η Βιταμίνη D βοηθούν αποτελεσματικά.

Εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, βοηθούν επίσης τα πράσινα λαχανικά και τα καρύδια. Μην φοβηθείτε την άσκηση με βάρη αφού έχει αποδειχθεί πως η προπόνηση τέτοιου τύπου προσφέρει σημαντική ενίσχυση.

Στην ηλικία των 70

Μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο αρχίζει να χάνεται η μυική δύναμη. Το περπάτημα, ο χορός και οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην μυική ενδυνάμωση και την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3s βοηθούν στην μνήμη. Τα ψάρια αλλά και τα αυγά είναι οι καλύτερες εγκεφαλικές τροφές.

Πηγή: iefimerida.gr

Διατροφή

Βιταμίνες και μέταλλα: Σε ποιες τροφές υπάρχει η κάθε βασική βιταμίνη και μέταλλο
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 

Για να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σας, χρειάζεστε μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που κυμαίνονται από αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν διάφορες παθήσεις, μέχρι βαρέα μέταλλα που δομούν έναν γερό σκελετικό σύστημα.


Βιταμίνες - Παρά το γεγονός ότι μπορείτε να πάρετε πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων, σχεδόν όλα μπορείτε να βρείτε στις τροφές που καταναλώνετε, ή θα έπρεπε να καταναλώνετε, κάθε μέρα.

Δείτε ποια είναι η καλύτερη τροφή για την κάθε βιταμίνη ή/και μέταλλο που χρειάζεστε:
Βιταμίνη Α
Συκώτι, σολωμός, τόνος, γλυκοπατάτες, φέτα, κατσικίσο τυρί, τυρί τσένταρ, βραστό αυγό, χαβιάρι

Βιταμίνη Β-6
Στήθος γαλοπούλας, βοδινό, φιστίκια, τόνος, αβοκάντο, στήθος κοτόπουλου, ηλιόσπορος, σουσάμι.

Βιταμίνη Β-12
Συκώτι βοδινού (και γενικά στα περισσότερα ζωικά προϊόντα), σαρδέλες, τόνος, τυρί κότατζ, αρνί, γάλα, αυγά, σολωμός

Βιταμίνη C
Πορτοκάλια, κόκκινες πιπεριές (μεγάλες), ακτινίδιο, μπρόκολο, πεπόνι, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών, γκρέιπφρουτ.

Ασβέστιο
Γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη D
Σαρδέλες, σολωμός, τόνος, γάλα, χαβιάρι, αυγά, μανιτάρια.

Βιταμίνη Ε
Αμύγδαλα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, αβοκάντο, ηλιόσπορος, φοινικέλαιο, ελαιόλαδο.

Φολικό οξύ
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπαράγγια, μπρόκολο, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, φράουλες, φακές, φασόλια, αρακάς, αβοκάντο, ηλιόσπορος, φιστίκια, αμύγδαλα.

Σίδηρος
Υπάρχουν δύο μορφές διαιτητικού σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά) και ο μη-αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στις φυτικές πηγές, όπως φακές και φασόλια). Το συκώτι κοτόπουλου έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αιμικού σιδήρου.

Βιταμίνη Κ
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κλπ), φρέσκα κρεμμύδια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, γαλακτοκομικά, δαμάσκηνα, αγγούρια, βασιλικός.

Λυκοπένιο
Γκουάβα, καρπούζι, ντομάτες, παπάγια, γκρέιπφρουτ, πιπεριές (ιδιαίτερα οι κόκκινες μεγάλες), σπαράγγια, κόκκινο λάχανο, μάνγκο, καρότα.

Μαγνήσιο
Σπανάκι, πασατέμπο, γιαούρτι, κεφίρ, αμύγδαλα, αβοκάντο, σύκα, μαύρη σοκολάτα, μπανάνες.

Νιασίνη
Φιστίκια και φιστικοβούτυρο. Επίσης συκώτι βοοειδούς ή κοτόπουλου.

Ω-3 λιπαρά οξέα
Υπάρχουν δύο κατηγορίες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Το άλφα-λινολενικό οξύ βρίσκεται σε φυτικές πηγές όπως το φυτικό έλαιο, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ενώ το εικοσαπενταενοϊκό οξύ και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (η δεύτερη κατηγορία) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια.

Κάλιο
Αβοκάντο, σπανάκι, γλυκοπατάτες, σολωμός, αποξηραμένα βερίκοκα, ρόδι, νερό καρύδας, μπανάνες.

Ψευδάργυρος
Μοσχάρι, ηλιόσπορος, βοδινό, σκόνη κακάο, κεφίρ, γιαούρτι, μανιτάρια, σπανάκι, κοτόπουλο.

https://www.health.com

Διατροφή

O μαϊντανός είναι διετές και ιθαγενές φυτό, που ανήκει στο γένος πετροσέλινον της οικογένειας των σελινοειδών. Καλλιεργείται κυρίως στις εύκρατες περιοχές με μεσογειακό κλίμα, καθώς δεν αντέχει τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας σε δροσερό και φωτεινό μέρος.

Υπάρχει μια διαδεδομένη ποικιλία μαϊντανού, η οποία σχηματίζει μια μεγάλη ρίζα όμοια με εκείνη του σέλινου που τρώγεται βραστή, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Ο μαϊντανός πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν από 2000 χρόνια, αρχικά ως «φάρμακο» και αργότερα ως βασικό συστατικό των μαγειρικών συνταγών. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τον χρησιμοποιούν ως βότανο και ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις.

Σήμερα πλέον αποτελεί βασικό συστατικό της αμερικανικής, ασιατικής και ευρωπαϊκής κουζίνας αλλά και απαραίτητο στοιχείο κάθε υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Η διατροφική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη, ιδίως αν αναλογιστούμε, ότι οι περισσότεροι τον χρησιμοποιούμε ως διακοσμητικό στις σαλάτες και όχι ως βασικό συστατικό των γευμάτων μας (σε ωμές σαλάτες και σε μαγειρεμένα φαγητά).

Φρέσκος ή αποξηραμένος, σαν ρόφημα ή σαν αφέψημα, σαν έλαιο ή πολτοποιημένος… ο μαϊντανός παραμένει ένας πραγματικός διατροφικός «θησαυρός».

Οι ευεργετικές του δράσεις και ιδιότητες είναι πολλαπλές: τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές, ρυθμιστικές κ.ά. Δεν έχει νόημα η απαρίθμηση, εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνει αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας.

Ας δούμε μερικά μόνο από τα οφέλη, του θαυματουργού βοτάνου:

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Κ, Α και C, καθώς και σε βήτα- καροτένιο. Επιπλέον είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέως και σιδήρου.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και χάρη στην αντιβακτηριδιακή της δράση, αποτρέπει των πολλαπλασιασμό των βλαβερών βακτηριδίων για τον οργανισμό. Μέσω της χλωροφύλλης, ο μαϊντανός βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας κακοσμίας του στόματος.

Τα αιθέρια έλαια (π.χ λιμονένιο, ευγενόλη) που περιέχονται στον μαϊντανό, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Καταναλώνοντας σε καθημερινή βάση λίγο μαϊντανό, μειώνουμε ή σταθεροποιούμε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αποτρέποντας το ρίσκο εμφάνισης υπέρτασης.

Το πράσινο «βότανο», είναι εξαιρετικό διουρητικό, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νεφρού. Χάρη στη διουρητική δράση του, ο οργανισμός μας απαλλάσσεται από το περιττό νάτριο, αλλά και από κάθε επιβλαβή ουσία.

Τριχόπτωση ή ξηρότητα στην επιδερμίδα; Κανένα πρόβλημα. Το λάδι μαϊντανού, είναι η ιδανική θεραπεία για την τριχόπτωση αλλά και για υγιή, ζωντανή και σφριγηλή επιδερμίδα. Η καθημερινή χρήση, του συγκεκριμένου ελαίου, βοηθά στην γρήγορη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης και στην ενυδάτωση του δέρματος. Επιπλέον, οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον μαϊντανό, για την αντιμετώπιση λοιμώξεων στην περιοχή του αυτιού, ακόμη και σε περιπτώσεις μερικής κώφωσης.

Το τσάι από μαϊντανό, ενεργοποιεί την διαδικασία πέψης του λίπους και των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά την απορροφητικότητα του εντέρου, συμβάλλοντας κατά της διάρροιας. Επιπροσθέτως, είναι ένα ανακουφιστικό ρόφημα τις μέρες που υποφέρουμε από κρυολόγημα, ενώ γιατρεύει και τον ενοχλητικό βήχα.

Για όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο της περιόδου, η λύση βρίσκεται και πάλι στον μαϊντανό. Ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την εμμηνόπαυση ή την καθυστερημένη εμμηνόρροια, καταπραΰνονται με την βοήθεια του «ιαματικού» βοτάνου. Όσο για τις κράμπες, μπορούν να ανακουφιστούν και πάλι χάρη στη δράση του μαϊντανού. Προσοχή χρειάζεται με τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα, ώστε να μην έχουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ο μαϊντανός είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, σιδήρου, αλλά και θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας και της κόπωσης. Βοηθάει στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και στην καλύτερη και ελαστικότερη λειτουργία τους. Η βιταμίνη C, με την σειρά της ενισχύει την απορροφητικότητα του σιδήρου, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας.

Ο χυμός του μαϊντανού είναι καταπραϋντικός και θεραπευτικός σε μολύνσεις των ματιών, σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας ή και βλεφαρίτιδας ενώ βοηθά επίσης, στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, γι’ αυτό και συνιστάται σε αρρώστιες που σχετίζονται με το ήπαρ.

Επιπλέον έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδείκνυται σε περίπτωση απουσίας της όρεξης, κατάθλιψης, ανορεξίας και γενικότερα σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί συχνά ιλίγγους, ενώ μειώνει και τον αριθμό των καρδιακών παλμών. Χρειάζεται δε περισσότερη εγκράτεια στην κατανάλωση, από όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες.

 

Διατροφή

Απολαύστε το ζεστό καλοκαίρι με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, διατηρώντας παράλληλα τη διατροφή σας υπό έλεγχο με τις παρακάτω συμβουλές.

1. Πίνετε πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι έχει ένα φυσικό συστατικό που βοηθά να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας.

2. Καταναλώστε θαλασσινά. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική στιγμή για να πάρετε τα πιο φρέσκα αλιεύματα από το τοπικό παντοπωλείο σας. Ο σολομός, ο τόνος, ο αστακός, τα μύδια και το καλαμάρι αποτελούν ένα ιδανικό μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

3. Μην παραλείπετε το πρωινό. Τρώγοντας ένα πρωινό με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιεινά λίπη ξεκινά το μεταβολισμό σας σε υψηλή ταχύτητα και παρέχει ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα.

4. Απολαύστε το καλοκαίρι με φρούτα και τα λαχανικά. Προτιμήστε πολύχρωμα λαχανικά στα γεύματα σας καθώς και ποικιλία φρούτων, που θα δώσουν στο σώμα σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεστε.

5. Ενυδατωθείτε συχνά. Η ζέστη του καλοκαιριού σας κάνει πιο επιρρεπείς σε αφυδάτωση. Ξεκινήστε την ημέρα σας με δύο ποτήρια νερό. Ως το τέλος την ημέρας θα πρέπει να έχετε καταναλώσει τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ώστε να αναπληρώσετε το νερό που χάνετε μέσω του ιδρώτα.

6. Να τρώτε υγιεινά στην παραλία. Το παγωτό από τα περίπτερα και οι ψησταριές υψηλής θερμιδικής αξίας θα βάλουν φρένο στην διατροφή σας, οπότε μείνετε μακριά από αυτούς τους πειρασμούς . Ένα μικρό φορητό ψυγείο με πάγο το οποίο θα περιέχει εμφιαλωμένο νερό, σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, χούμους, γιαούρτι και πολλά φρούτα, θα σας κάνει να νιώσετε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι με τη μέρα σας στην παραλία.

7. Δώστε το σπίτι σας μια όμορφη αίσθηση του καλοκαιριού. Χρειάζεται ένα περιβάλλον που να αντανακλά ένα υγιεινό τρόπο ζωής . Για να ξεκινήσετε σωστά, αφαιρέστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα από το σπίτι σας (έτσι ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό). Τοποθετήστε στο συρτάρι του γραφείου σας υγιεινά σνακ όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς.

8. Φτιάξτε το καλύτερο σπιτικό burger. Δημιουργήστε ένα πιο υγιεινό burger με ολόκληρα ψωμάκια σίτου, άπαχα κρέατα, νόστιμες σως γιαουρτιού και λαχανικά. Δοκιμάστε μία από αυτές τις υγιεινές συνταγές burger και θα το λατρέψετε.

9. Προ-σχέδιο και στα γεύματά σας. Σχεδιάζετε τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και τις δραστηριότητές σας για το καλοκαίρι. Γιατί να μην σχεδιάσετε και τα γεύματά σας; Προγραμματίστε την προετοιμασία όλων των τροφίμων σας από την Κυριακή, έτσι ώστε να έχετε αρκετό φαγητό για την εβδομάδα. Θα εξοικονομήσετε χρήματα.

10. Προτιμήστε μπύρα σε βραδινή έξοδο. Σίγουρα το καλοκαίρι οι βόλτες και οι νυχτερινές εξορμήσεις είναι πιο τακτικές. Προτιμήστε λοιπόν μπύρα για να περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό καλοκαιρινό βράδυ χωρίς να πάρετε επιπλέον θερμίδες αλλά και για να δροσιστείτε .

Πηγή: logodiatrofis.gr

Διατροφή

Kαλοκαιράκι, παραλία, μπανάκι, ταβέρνα, μοχίτο, ξενύχτι και φτου κι από την αρχή.

Τέλος διακοπών, επιστροφή σπίτι, ζύγισμα, κλάμα.

Το καλοκαίρι γενικά έχουμε την τάση να παίρνουμε κάποια παραπανίσια κιλάκια, απόρροια των παγίδων που κρύβει η κατά πολλούς καλύτερη περίοδος του χρόνου. Ποιες είναι αυτές;

Παχυντικά ροφήματα

Ένας καφέ με ζάχαρη εδώ, ένα τσάι από εκεί, ένα ρόφημα με κρέμα παραπέρα, τσουπ να’σου και το milkshake. Η ζέστη και η δίψα το καλοκαίρι συνήθως καλύπτεται με την κατανάλωση ροφημάτων τα οποία μπορούν να μα φορτώσουν μέχρι και 400 θερμίδες ναά μερίδα. Προτιμήστε νεράκι και καφέ σκέτο.

Και αναψυκτικά

Στα παραπάνω ροφήματα, εξίσου δυνατό θερμιδικό φορτίο μας δίνουν και τα πάσης φύσεως ζαχαρούχα αναψυκτικά (λεμονάδες, πορτοκαλάδες, κοκακόλες και σία). Ένα κουτάκι αναψυκτικό με ζάχαρη δίνει περί τις 300-400 θερμίδες με ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και μπόλικη ζάχαρη.

Τα ταβερνάκια της καρδιάς μας

Και της κοιλιάς μας θα προσθέταμε. Η λαοφιλής εξόρμηση, στην ταβέρνα το μεσημεράκι μετά το μπάνιο, τα ουζάκια και τα τσιμπολογήματα είναι, μεν, απαραίτητο συστατικό των διακοπών, είναι όμως και το πιο παχυντικό. Πατάτες τηγανιτές, κεφτεδάκια, ψωμί, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι και τυροκαυτερή, καλαμαράκια και λοιπά μας φορτώνουν με αρκετές θερμίδες μετατρέποντας το «τσιμπολόγημα» σε θερμιδική βόμβα. Το ίδιο ισχύει και για τις «υγιεινές» σαλάτες: η χωριάτικη για παράδειγμα είναι, μεν, σαλάτα, όμως αν υπολογίσουμε το άφθονο ελαιόλαδο, το ψωμί για την «παπάρα» και την γενναία μερίδα φέτας, οι θερμίδες… ξεφεύγουν.

Τα «αθώα» φρούτα

Ναι, τα φρούτα είναι θρεπτικά, ναι μας ενυδατώνουν, όμως η υπερκατανάλωσή τους τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται λανθασμένα με την ισορροπημένη διατροφή. Το καρπούζι, λόγου χάρη, το οποίο καταναλώνεται σε γενναίες ποσότητες όλες τις ώρες της ημέρας έχει περίπου 100 θερμίδες ανά 300 γρ. ήτοι μια φέτα χωρίς τη φλούδα. Το ίδιο ισχύει και για το πεπόνι.

Άτακτα γεύματα

Τα σταθερά γεύματα στις διακοπές πάνε… για βουτιές, κάτι που μπορεί να μας κάνει να καταναλώσουμε «από’δω κι από’κει» περισσότερες θερμίδες από όσες νομίζουμε. Η παράλειψη γευμάτων, όπως το πρωινό για παράδειγμα, μπορεί να μας κάνει να τρώμε περισσότερο μέσα στην ημέρα.

Τσιγάρα, ποτά, ξενύχτια

Το ξενύχτι είναι το νόημα των διακοπών για πολλούς. Είναι όμως και ένας σίγουρος τρόπος για να καταστρέψετε ό,τι χτίζατε όλο το χειμώνα. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης και άρα της συσσώρευσης λίπους, η οποία σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και την κατακράτηση υγρών που τη συνοδεύει μας κάνει να πάρουμε έξτρα κιλά. Προσθέστε στα παραπάνω και τις λιγούρες που προκαλούνται μετά από μια βραδιά κραιπάλης, οι οποίες καταπραΰνονται με «σαβούρα» (κρέπες, σουβλάκια, μπέργκερ και λοιπά) και έχετε ένα ωραιότατο πακέτο πάχυνσης.

in2life.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή