Μαρτίου 24, 2019

Διατροφή

Το γνωστό σε όλους μας αποξηραμένο σταφύλι κάθε άλλο παρά ταπεινός καρπός είναι.

Τι είναι η κορινθιακή σταφίδα;
Γλυκιά, νόστιμη ελληνική και φημισμένη, η κορινθιακή σταφίδα είναι η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας. Καλλιεργείται σε περιοχές της Βόρειας και της Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και στη Ζάκυνθο. Με μορφή ρυτιδώδη, είναι το δροσερό σταφύλι στην αποξηραμένη του μορφή.

Λίγη ιστορία
Η Ελλάδα, στηρίζοντας την οικονομία της για πολλά χρόνια στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, παρέμεινε αγροτική καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα με βασικά προϊόντα τα δημητριακά και τη σταφίδα. Το 1871, νέοι μικροϊδιοκτήτες γης στράφηκαν προς την καλλιέργεια σταφίδας ενώ η παραγωγή της κορινθιακής ποικιλίας εκτινάχθηκε στα ύψη με εξαγωγές γύρω στα 1877. Είναι η περίοδος που τα γαλλικά αμπέλια έπαθαν την ασθένεια της φυλλοξήρας, γεγονός που καθυστέρησε τη λεγόμενη ‘σταφιδική κρίση’ που ακολούθησε το 1893. Κατά το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, το ‘σταφιδικό ζήτημα’ άρχισε να χάνει την οξύτητά του για πολλούς λόγους. Ήταν όμως ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός στην Ελλάδα μετά από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Σήμερα,η κορινθιακή ή μαύρη σταφίδα θεωρείται παγκοσμίως μοναδικό προϊόν και στην Ελλάδα παράγεται σε ποσοστό άνω του 80%.

Διατροφικές ιδιότητες
Διάσημη από την αρχαιότητα, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Έχει αντικαρκινική δράση ενώ ακόμα και τα κουκούτσια, όταν αυτά υπάρχουν, συνεισφέρουν στο αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο. Σαφώς λοιπόν αποτελεί και ένα εξαιρετικό σνακ ακόμα και για όσους γυμνάζονται αφού είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας. Δίκαια την αποκαλούν και “ελληνικό μαύρο χρυσό”, εφόσον διαπιστωμένα περιέχει συστατικά που βρίσκουμε στις λεγόμενες “υπερτροφές”. Επίσης, αποδεδειγμένα χορταίνει, οπότε βοηθά στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Οι επιστήμονες προτείνουν να βάλουμε τη σταφίδα στην καθημερινή μας διατροφή, καταναλώνοντάς τη ως μία από τις τρεις μερίδες φρούτων που πρέπει να έχουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιο μας.

Πού τη χρησιμοποιούμε;
Σε γλυκά ή φαγητά θα τη χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε μια διακριτική γλυκιά πινελιά στις συνταγές μας. Σε κέικ, πίτες, τάρτες αλλά και σε ψητά καθώς και γεμίσεις κρεατικών ή πουλερικών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις τροφίμων που η αντιοξειδωτική τους συμπεριφορά κατά το μαγείρεμα-ψήσιμο παραμένει σταθερή ή σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνεται κιόλας.

Από: Ελευθερία Βασιλειάδη

Διατροφή

Σκέτα, βραστά ή ψητά, αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Είναι σήμα κατατεθέν του χειμώνα, από τότε που τα αναγνωστικά του Δημοτικού συνέδεαν την έλευση του κρύου με την παρουσία του καστανά στη γωνία. Τα κάστανα ήταν μια αξιόλογη πηγή τροφής σε πολλούς πολιτισμούς, ιδίως σε αυτούς της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας και της Μεσογείου, και έχουν καλλιεργηθεί για περισσότερα από 6.000 χρόνια στην Κίνα και 3.000 χρόνια στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες θεωρούσαν τα κάστανα ανώτερα από τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια.
Τα κάστανα δεν είναι συχνά οι πρώτοι σπόροι που σκέφτεστε όταν θέλετε κάποιο σνακ, αλλά από τη στιγμή που θα γνωρίσετε τα θρεπτικά οφέλη που προσφέρει, μπορείτε να το ξανασκεφτείτε.

Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική και γίνονται και αλέυρι κυρίως σε περιοχές της Ασίας.

Κύριες περιοχές που ευδοκιμεί το κάστανο στην Ελλάδα είναι η Μακεδονία, Θεσσαλία. Καλλιεργείται και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και συναντάται σε αρκετά ακόμη μέρη στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα:

-Θερμίδες

Τα κάστανα αποτελούν μια τροφή με υψηλή θερμιδική αξία, αφού 100 g κάστανα περιέχουν 213 θερμίδες, ως επί το πλείστον προέρχονται από την υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες τους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου το 2009 «Εφημερίδα της γεωργικής και της Χημείας Τροφίμων».
Πιο συγκεκριμένα, οι 186 θερμίδες προέρχονται από τους υδατάνθρακες, οι 18,9 θερμίδες από το λίπος και οι υπόλοιπες 8,4 θερμίδες προέρχονται από τις πρωτεΐνες Μια μερίδα κάστανου παρέχει περίπου 11% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για το σύνολο των θερμίδων, η οποία βασίζεται σε μια καθημερινή διατροφή των 2.000 θερμίδων.

-Φυτικές Ίνες

Η περιεκτικότητα σε ίνες είναι, 3 g ανά 100 g, είναι υψηλότερη από αυτή των καρυδιών, με 2,1 g ανά 100 g, των πεκάν, 2,3 g ανά 100 g και στα φιστίκια 1,9 g ανά 100 g, αλλά περίπου το μισό των φουντουκιών. Η περιεκτικότητα τους σε ίνες τους το καθιστούν τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
-Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, την ενέργεια και το σχηματισμό νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ένα φλιτζάνι ψημένα κάστανα προσφέρει 0,7 mg της βιταμίνης Β-6, και ενώ αυτό μπορεί να μην ακούγεται αρκετό, στην πραγματικότητα αποτελεί το 36% ης συνιστώμενης ημερήσιας αξίας όπως καθορίζεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι το φυλλικό οξύ( παίζει θεμελιώδη ρόλο στην κύηση, καθώς προλαμβάνει την εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων του εμβρύου κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξής του), η θειαμίνη ή Β-1, η ριβοφλαβίνη ή Β-2, η νιασίνη ή Β-3 και το παντοθενικό οξύ. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και β-καροτένιου(αντιοξειδωτικά).

Τα κάστανα επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C αποτελώντας μια πολυ καλή επιλογή για την βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Περιέχουν επίσης μέταλλα, όπως κάλιο, χαλκό και μαγνήσιο, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον, τα κάστανα είναι χαμηλά σε οξαλικά ,ενώσεις που σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά, με λιγότερο από 85 mg ανά 100 g, σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς. Είναι πλούσια πηγή του μονοακόρεστων λιπαρών, όπως ελαϊκό οξύ (18:1) και παλμιτελαϊκό οξύ (16:01).Μελέτες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λίπη στη διατροφή βοηθούν τόσο στη μείωση της ολικής όσο και της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη) στο αίμα.

Αξίζει ν’αναφέρουμε πως το κάστανο είναι τρόφιμο ελεύθερο γλουτένης και σιταριού που σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη καθώς και από άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες στα σιτηρά.

Τέλος, εάν θέλετε να αποφύγετε την κατανάλωση ξηρών καρπών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμιδικό περιεχόμενο, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καταναλώσετε κάστανα. Σε σύγκριση με άλλα δημοφιλή ξηρούς καρπούς σνακ, τα κάστανα είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Ένα φλιτζάνι καβουρδισμένα κάσιους περιέχει 786 θερμίδες και 63,5 g του συνολικού λίπους, αλλά το ίδιο μέγεθος μερίδα ψητά κάστανα περιέχει 350 θερμίδες και μόνο 3,15 g του συνολικού λίπους.

Στοιχεία Θρεπτική Αξία Ποσοστό(%) RDA
Κάστανα Ευρωπαϊκά ωμά, διατροφική αξία ανά 100 g
Ενέργεια 213 Kcal 11%
Υδατάνθρακες 45.54 g 35%
Πρωτείνες 2.42 g 4%
Ολικά λιπαρά 2.26 g 10%
Χοληστερόλη 0 mg 0%
Διαιτητικές ίνες 8.1 g 21%
Vitamins
Φυλλικό οξύ 62 µg 15.5%
Νιασίνη 1.179 mg 7%
Παντοθενικό οξύ 0.509 mg 11%
Πυριδοξίνη 0.376 mg 29%
Ριβοφλαβίνη 0.168 mg 13%
Θειαμίνη 0.238 mg 20%
Βιταμίνη A 28 IU 1%
Βιταμίνη C 43 mg 72%
*(ΣΗΠ) :Συνιστώμενη Ημερησία Ποσότητα

Πηγή: NutritionData.com
Προετοίμασε το δυναμωτικό κολατσιό σου.

Σε ένα σακουλάκι βάλε 5 αμύγδαλα, 5 φουντούκια, λίγο κολοκυθόσπορο/λιναρόσπορο, σταφίδες και φυσικά 2 καθαρισμένα από την προηγούμενη μέρα κάστανα. Συμπερασματικά, βλέπουμε πως αν καταναλώσουμε τα κάστανα με μέτρο μπορούμε να τα απολαύσουμε όλες σχεδόν τις ώρες της ημέρας και σε διαφορετικές μορφές, παίρνοντας παράλληλα όλα τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Κέλλυ Ε. Μελιτζάνη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

botrini.gr

Διατροφή


Περιέχει επίσης ελάχιστα λιπαρά, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους με αυξημένα ποσά άλιπης πρωτεΐνης.

Γράφει: Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης
Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει τη θέση που της αξίζει και αποτελεί το βασικό έδεσμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έχει λευκό νόστιμο κρέας, με ελάχιστα λιπαρά ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση.

Πατρίδα της θεωρείται η Αμερική και οι πρώτοι που την εξημέρωσαν ήταν οι Αζτέκοι. Την πρωτοσυνάντησαν οι Ισπανοί θαλασσοπόροι στο Μεξικό, την ονόμασαν ινδικό κοτόπουλο, νομίζοντας ότι βρίσκονταν στις Ινδίες και την μετέφεραν στην Ευρώπη, όπου μετά τη Γαλλία και την Αγγλία, έγινε παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο σε πολλές χώρες.

Αν και στην Ελλάδα έφτασε κάπως αργά, τον 16ο – 17ο αιώνα και την τρώμε μονάχα μια φορά τον χρόνο, δεν παύει να αποτελεί μια εξαίρετη πρωτεϊνική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Αρκεί, να αποφεύγετε την πέτσα, η οποία περιέχει μεγάλο ποσοστό λιπαρών και μάλιστα κακής ποιότητας.

Τέλος, στη χώρα μας η μαύρη γαλοπούλα εκτρέφεται κυρίως στο νομό των Σερρών (80%), ενώ η διατροφή της περιλαμβάνει καλαμπόκι και τριφύλλι. Εκτρέφεται κυρίως για το νόστιμο κρέας της, τα αυγά και τα πούπουλά της.

Η γαλοπούλα έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β6, Β3, Β2, Β12), σίδηρο (ανεβάζει τον αιματοκρίτη), φώσφορο (για γερά οστά και δόντια) και κάλιο (καρδιολογική δράση) που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.

Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό.

Περιέχει 74% πρωτεΐνες, εύπεπτες και είναι πλούσια σε βασικά αμινοξέα που βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Περιέχει επίσης ελάχιστα λιπαρά, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους με αυξημένα ποσά άλυπης πρωτεΐνης.

Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο που αυξάνει την άμυνα του οργανισμού, φώσφορο και μαγνήσιο, το οποίο δρα καταπραϋντικά και ηρεμιστικά, μειώνοντας τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Τέλος, το κρέας της γαλοπούλας είναι μαλακό και εύπεπτο ενώ είναι εξαίρετο συμπλήρωμα φυτικών τροφών.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς:

Καλό θα είναι να προμηθεύεστε τη γαλοπούλα από επίσημα σημεία πώλησης, όπως τα κρεοπωλεία ή τα σούπερ μάρκετ και όχι από πλανόδιους πωλητές, αποφεύγοντας έτσι πιθανές μολύνσεις ή αλλοιώσεις του κρέατος από μη σωστή τήρηση των κανόνων φύλαξης και υγιεινής.

Το βάρος της κυμαίνεται από 4 -14 κιλά, αλλά προτιμάτε μια μέτρια σε βάρος, περίπου 6 κιλά (μισό κιλό ανά άτομο).

Τσεκάρετε πάντα στην συσκευασία την ημερομηνία σφαγής και τη χώρα προέλευσης. Αν όμως αγοράσετε φρέσκια γαλοπούλα προσέξτε τυχόν επιφανειακές δερματικές αλλοιώσεις, όπως το μελανό χρώμα ή το γλοιώδες επίστρωμα. Οι γαλοπούλες βιολογικής εκτροφής πρέπει να φέρουν το ειδικό σήμα του ΟΠΕΓΕΠ.

Αν πάρετε κατεψυγμένη, προσέξτε την θερμοκρασία συντήρησής της (-180C) και στην αεροστεγή συσκευασία της να μην υπάρχουν κρύσταλλοι πάγου ή περίεργα υγρά, δείγμα κακής συντήρησης.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος:

Γίνεται γεμιστή ή σκέτη. Ψήστε την σε σιγανή φωτιά και χαμηλή θερμοκρασία (σε 175 βαθμούς για 3 ½ με 5 ½ ώρες), για να διατηρηθεί το κρέας της ζουμερό. Αν θελήσετε να την κάνετε ακόμη πιο ‘λαιτ’, αποφύγετε να την αλείψετε με βούτυρο ή λάδι, αφαιρέστε το δέρμα (πέτσα) και ψήστε την μέσα σε ειδική σακούλα ή αλουμινόχαρτο για να κρατήσει την υγρασία της και τους φυσικούς χυμούς της.

Μια άλλη πρόταση θα ήταν να την βράσετε πριν την ψήσετε.

Όσον αφορά τη γέμιση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου γεύματος δεν είναι ανάγκη να την αποφύγετε. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρές διορθωτικές αλλαγές ώστε να μειώσετε το θερμιδικό της φορτίο. Έτσι, αποφύγετε να βάλετε κιμά ή αλλαντικά και προσθέστε ρύζι, ξερά φρούτα, λαχανικά, ψωμί, κάστανα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες για να δώσετε γεύση και άρωμα.

 

Διατροφή

Τι συνέβη όταν ήπια δύο φορές περισσότερο νερό, απ΄ότι συνήθως για μια εβδομάδα

Το νερό δίνει ενέργεια, αποτοξινώνει, ενυδατώνει, αναζωογονεί.

Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας κι επειδή κάθε στιγμή χάνεται ένα μεγάλο μέρος από το νερό που υπάρχει στο σώμα μας για τις ανάγκες μιας σειράς από λειτουργίες, είναι σημαντικό να το αναπληρώνουμε.

Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για τη νοητική κατάσταση του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο που ένας ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει για αρκετό καιρό χωρίς φαγητό, ενώ λίγες μόνο μέρες χωρίς νερό.

Συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος ζει 45-60 μέρες χωρίς φαγητό, αλλά μόνο 9-12 μέρες το πολύ χωρίς νερό.

Το νερό επίσης μας βοηθά να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού, ενώ κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην καύση περισσότερων θερμίδων.

Αν σκεφτεί κανείς ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 2/3 περίπου από νερό, τότε θα καταλάβει πόσο απαραίτητο είναι να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Και υπάρχουν πολλοί που δεν το κάνουν.

Μια γυναίκα έκανε ένα πείραμα και αποφάσισε για μια εβδομάδα να πιει διπλάσιο νερό απ΄ ότι συνήθως έκανε στο παρελθόν.

Οπως διαβάζουμε στο Shape.com οι συνέπειες της διπλάσιας κατανάλωσης νερού ήταν οι ακόλουθες:

1. Τη βοήθησε να μειώσει την επιθυμία της για τσιμπολόγημα

Αν θέλεις να περικόψεις θερμίδες, πιες ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα σου ή όταν πεινάς. Το νερό σίγουρα θα σε βοηθήσει να μειώσεις την επιθυμία σου για σνακ. Το νερό θα καταλάβει κάποιο χώρο στο στομάχι σου και θα χρειαστεις λιγότερη τροφή.

2. Ξυπνούσε με περισσότερη όρεξη και ενέργεια

Η αφυδάτωση, ακόμα και η ήπια, μπορεί να σε εξασθενίσει και να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη. Ενα ενυδατωμένο σώμα έχει περισσότερη ενέργεια και αποτελεί τον τέλειο σύμμαχο για να καταπολεμήσεις την πρωινή νύστα. Οταν ξυπνάμε το πρωί το σώμα μας είναι αφυδατωμένο. Καλό είναι λοιπόν, να πίνεις ένα ποτήρι νερό γιατί σίγουρα θα σε αφυπνίσει.

3. Πήγαινε περισσότερο στην τουαλέτα

Πριν κάνει το πείραμα, πήγαινε μία φορά κάθε τρεις με τέσσερις ώρες στην τουαλέτα. Ομως, ήταν αναμενόμενο ότι όσο περισσότερο έπινε νερό, τόσο περισσότερο συχνά ήθελε να πάει στην τουαλέτα. Με τόσα ποτήρια νερό, λογικό δεν είναι να τρέχεις στην τουαλέτα κάθε μισή ώρα; Αν το κάνεις κι εσύ, τότε θα δεις ότι η τουαλέτα θα γίνει η καλύτερη σου φίλη!

4. Οι μαύροι κύκλοι εξαφανίστηκαν

Συνήθως οι μαύροι κύκλοι στα μάτια εμφανίζονται λόγω της αφυδάτωσης ή όταν έχεις φάει την προηγούμενη μέρα ένα γεύμα με πολύ αλάτι. Το πολύ νερό όμως θα τους εξαφανίσει. Φυσικά και ο σωστός ύπνος.

5. Εχασε βάρος

Εαν πίνεις αρκετά υγρά αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κορεσμού και κατ΄επέκταση την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού. Η έλλειψη ενυδάτωσης προκαλεί την αύξηση της ορμόνης του άγχους, κορτιζόλη, που έχει ως αποτέλεσμα την εναπoθέτηση κοιλιακού λίπους.

6. Μειώθηκαν οι πονοκέφαλοι

Πολλές φορές οι ειδικοί τονίζουν ότι τα αίτια των πονοκεφάλων προέρχονται από την έλλειψη νερού. Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τους πονοκεφάλους. Επίσης το νερό βοηθά προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης.

bovary.gr

Διατροφή

Ποιες υπερτροφές γίνονται επικίνδυνες αν το παρακάνετε
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 
Υπάρχουν πολλές “σούπερ” υγιεινές τροφές, τις οποίες οι διατροφολόγοι συνιστούν σε όλους τους ανθρώπους, αφού μας προσφέρουν πολύ σημαντικά οφέλη σχεδόν για κάθε πτυχή της υγείας μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η ρήση “όσο περισσότερο, τόσο καλύτερο”, δεν βρίσκει πάντοτε εφαρμογή και ας αφορά καλά πράγματα στην ζωή μας. Παν μέτρον άριστον, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

Μερικές τροφές μπορεί να είναι πολύ καλές για σας, εφόσον τις καταναλώνετε τακτικά και με μέτρο, αλλά μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επιβλαβείς σε μεγάλες ποσότητες.

Δείτε 6 απίστευτα υγιεινές τροφές που μπορεί να σας βλάψουν, αν τις καταναλώνετε συχνά σε μεγάλες ποσότητες:
Ω-3 λιπαρά οξέα: Είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Ωστόσο, η περίσσεια ωμέγα-3 οξέων μπορεί να επιφέρει μείωση της πυκνότητας του αίματος. Το ιχθυέλαιο έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες.
Τόνος: Τόνος περιέχει πολλές σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να περιέχει αυξημένες ποσότητες μεθυλυδράργυρου, λόγω της ρύπανσης των ωκεανών. Σε υψηλά επίπεδα, ο μεθυλυδράργυρος είναι μια νευρολογική τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτές περιλαμβάνουν τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε παιδιά, προβλήματα όρασης, έλλειψη συντονισμού και μειωμένη ακοή και ομιλία.
Κανέλα: Κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Ακόμα περιέχει κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις. Η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη κουμαρίνης είναι 0,1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Εάν υπερβαίνετε συχνά κατά πολύ αυτό το όριο, τότε μπορεί να προκαλέσετε τοξικότητα του ήπατος και καρκίνο.
Μοσχοκάρυδο: Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται ως μυρωδικό σε πολλά φαγητά. Σε χαμηλές δόσεις, δεν επηρεάζει την υγεία. Ωστόσο, περιέχει μυριστικίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση σε μεγάλες δόσεις.
Καφές: Ο καφές έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες σε κάποιους ανθρώπους. Η κατανάλωση πάνω από 500-600 mg ανά ημέρα μπορεί να “συντρίψει” το νευρικό σύστημα, προκαλώντας αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, κράμπες στο στομάχι, ταχυπαλμία και μυϊκό τρόμο.
Συκώτι: Το συκώτι περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α και χαλκό, τα οποία οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε υπερβολικές ποσότητες. Η υπερβολική λήψη βιταμνίνης Α προκαλεί τοξικότητα στο αίμα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στην όραση, πόνο στα οστά με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, ναυτία και έμετο. Η υπερβολική κατανάλωση χαλκού μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα του χαλκού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και νευροεκφυλιστικές μεταβολές, ενώ μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer.
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το

https://www.healthline.com

Διατροφή

Σουσάμι: Ο ρόλος του στη μείωση του βάρους & πώς θα το εντάξετε στη διατροφή σας

Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι μονόδρομος, αν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα λίπους στο σώμα σας και να χάσετε γρήγορα βάρος.

Η δίαιτα του «ψητού και της σαλάτας» έχει μπει στο ντουλάπι της ιστορίας ως μία πρακτική που μπορεί προσωρινά να βοηθά στη μείωση του βάρους, προκαλεί, ωστόσο, απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού.

Μόνο η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με έλεγχο της ενεργειακής πρόσληψης, μπορεί να συνδυάσει την επαρκή θρέψη με την απόλαυση, οδηγώντας τελικά στην πολυπόθητη μείωση του βάρους!

Με αυτόν τον τρόπο, σας δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσετε το νέο σας βάρος, να έχετε καλύτερη υγεία και ν’ απολαύσετε μια πιο ευχάριστη καθημερινότητα!

Στην κατεύθυνση αυτή, η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας σουσαμιού στην καθημερινή σας διατροφή θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

Σουσάμι και λιγνάνες

Οι λιγνάνες είναι φυτοσυστατικά που περιέχονται στους σπόρους του σουσαμιού. Πέρα από τις άλλες ευεργετικές τους δράσεις, η τακτική τους πρόσληψη αυξάνει την παραγωγή συγκεκριμένων ηπατικών ενζύμων, τα οποία συμβάλλουν στον καλύτερο μεταβολισμό και την καύση του λίπους!

Σύμφωνα με μελέτη για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έγινε στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα λιγνανών και μεταβολιτών, όπως οι εντερολακτόνη, τείνουν να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και σωματικό λίπος.
Σουσάμι και πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι το μακροθρεπτικό συστατικό που προσφέρει τον υψηλότερο βαθμό κορεσμού σε σχέση με την ενεργειακή της αξία. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας ή το κοτόπουλο αποτελούσε ανέκαθεν βασικό συστατικό κάθε δίαιτας. Στις μέρες μας γνωρίζουμε πόσο αναγκαίος είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, συνεπώς η πρόσληψη πρωτεΐνης από φυτικές πηγές είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή προσπάθεια απώλειας βάρους!

Σε αυτή την προσπάθεια, η κατανάλωση σπόρων σουσαμιού είναι πολύ καλός σύμμαχος, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Να σημειωθεί ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης σε όλα τα γεύματα της ημέρας, σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην διατήρηση ή και την αύξηση του μυϊκού ιστού.
Σουσάμι και φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά, συχνά δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και παράλληλα συμβάλλουν στην επίτευξη κορεσμού μέσω γευμάτων χαμηλότερης θερμιδικής αξίας.
Τρόποι ένταξης του σουσαμιού στην καθημερινή διατροφή

Ο ευκολότερος τρόπος ένταξης του σουσαμιού στην καθημερινή διατροφή, είναι η προσθήκη του σπόρου σε ποικιλία γαστρονομικών δημιουργιών! Ειδικότερα, μπορεί να συμπληρώσει γευστικά πράσινες σαλάτες, ενώ ταιριάζει υπέροχα και με κοτόπουλο ή ρύζι. Μην ξεχνάτε όμως ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και πολτοποιημένο, στη μορφή του ταχινιού, μιας υπερτροφής που διατηρεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου.

Το ταχίνι είναι ιδανικό για επάλειψη σε ψωμί, κράκερς ή φρυγανιές και εξαιρετική προσθήκη σε σπιτικές μπάρες δημητριακών! Τέλος, η πιο γλυκιά του εκδοχή είναι αυτή του χαλβά από ταχίνι! Πρόκειται για ένα γλυκό με όλα τα πλεονεκτήματα του σουσαμιού. Αν το επιλέξετε όμως, ενώ παράλληλα θέλετε να μειώσετε το βάρος σας, δώστε έμφαση στην ποσότητα: 30 ή 40 γραμμάρια θα σας δώσουν την απόλαυση, τη θρεπτική αξία και την ενέργεια που χρειάζεστε χωρίς να σας επιβαρύνουν σημαντικά!

Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος

Διατροφή

Το όνομα του (Theobroma) σημαίνει για όσους θυμούνται τα αρχαία τους, το «φαγητό των θεών» και για πάρα πολύ καλούς λόγους. Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και αντικείμενο λατρείας μικρών και μεγάλων. Μιας και κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές στο εμπόριο και μετά από πολλές ερωτήσεις σας, αποφάσισα να γράψω ένα πόστ για τη φανταστική αυτή υπερτροφή, τα οφέλη της, τις διάφορες μορφές της και πώς να επιλέξετε το σωστό κακάο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

Τεχνικά, το κακάο προέρχεται από το κακαόδεντρο (Theobroma Cacao) και μεγαλώνει μέσα σε ένα περίβλημα. Μέσα στο περίβλημα αυτό κρύβεται ένας καρπός που στην όψη θυμίζει σπόρο καφέ, αυτός είναι ο σπόρος του κακάο.

Ωμός, έχει γεύση πολύ πικρής σοκολάτας και το προφίλ της γεύσης του διαφοροποιείται ανάλογα με τη ποικιλία του φυτού, το χώμα που έχει μεγαλώσει, την έκθεση στον ήλιο και άλλους πολλούς παράγοντες. Για τη παραγωγή της σκόνης κακάο, οι σπόροι επεξεργάζονται σε χαμηλή θερμοκρασία για να αποχωριστεί το βούτυρο κακάο (μια λευκή, λιπαρή ουσία που μοιάζει με λευκή σοκολάτα και θα μιλήσουμε στη συνέχεια γι’ αυτή) από το καρπό. Μόλις απομακρυνθεί λοιπόν το λίπος, οι σπόροι είναι έτοιμοι να αλεστούν για να δώσουν μια λεπτή, ημί-γλυκεια σκόνη.

Επειδή έχει επεξεργαστεί σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία η σκόνη κακάο διατηρεί όλα της τα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα αντι-οξειδώτικα της και γι’ αυτό περιγράφεται και ως ωμή. Η διαφορά λοιπόν αυτή στη θερμοκρασία επεξεργασίας των σπόρων, είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στη σκόνη που θα βρεις στα καταστήματα με βιολογικά και αυτή του σούπερ μάρκετ (η αλλιώς ανάμεσα στο cacao και στο cocoa) ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

Σίγουρα έχετε διαβάσει όλες αυτές τις έρευνες που εξυμνούν τα οφέλη της σοκολάτας. Αυτό όμως που δε διευκρινίζουν τα περισσότερα άρθρα είναι ότι τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν γίνει πάνω στο κακάο, χωρίς το γάλα και τη ζάχαρη που προστίθεται στη σοκολάτα.

Και η παγίδα κρύβεται στο εξής: αν προστεθεί έστω και λίγο γάλα (αγελαδινό) στο κακάο, η διατροφική του αξία ξαφνικά μηδενίζεται, καθώς το γάλα μπλοκάρει την απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών.

Φοβερό; Και ακόμα και οι σοκολάτες υγείας με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο έχουν λίγο γάλα στην επεξεργασία τους. Οπότε συγνώμη που σας το χαλάω, αλλά οι σοκολάτες γάλακτος, τα προφιτερόλ, τα σουφλεδάκια, κοκάκια και λοιπά λαχταριστά σοκολατογλυκά του εμπορίου δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό που οι επιστήμονες εξυμνούν στις έρευνες τους.

Παρ’ ολ’ αυτά το ωμό κακάο όταν χρησιμοποιηθεί σωστά έχει πλήθος ευεργετικών στοιχείων: πρωτεΐνη, ασβέστιο, καροτίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, φλαβανοειδή, απαραίτητα λιπαρά και πλήθος αντι οξειδωτικών σε τέτοια συγκέντρωση που σπάνια συναντάς σε άλλες υπερτροφές, φρούτα και λαχανικά.

Παρακάτω είναι λίγες από τις ευεργετικές ιδιότητες του κακάο:

Μειώνει την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, προστατεύοντας από Διαβήτη ΙΙ

Προστατεύει το νευρικό σύστημα.

Το κακάο έχει υψηλή περιέκτικοτητα σε ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί, γνωστό για την ικανότητα του να περνάει το φράγμα αίματος- μυαλού και έτσι να προστατεύει το νευρικό σύστημα.

Προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από φθορές

Μειώνει το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφράγματος. Τα αντιοξειδωτικά που συναντώνται στο κακάο διατηρούν το νιτρικό οξύ σε υγιή επίπεδα. Αν και το νιτρικό οξύ έχει οφέλη για τη καρδιά (χαλαρώνει τα αγγεία και μειώνει τη πίεση) παράγει τοξίνες. Τα αντιοξειδωτικά του κακάο ουδετεροποιούν αυτές τις τοξίνες, προστατεύοντας τη καρδιά και προλαμβάνοντας ασθένειες.

Προφυλάσσουν κατά των ελεύθερων ριζών.

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κακάο επιδιορθώνουν τη ζημιά των ελεύθερων ριζών μειώνοντας το ρίσκο κάποιων καρκίνων. Για την ακρίβεια το κακάο περιλαμβάνει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ αυτά που βρίσκονται σε 100 γρ. ασαί, γκότζι μπέρις και μύρτιλα. Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν το 10% του βάρους του κακάο.

Ανεβάζει τη διάθεση: Το κακάο ανεβάζει τα ύψη συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τα επίπεδα ευεξίας. Το ίδιο στοιχείο που απελευθερώνεται όταν βιώνουμε βαθιά συναισθήματα αγάπης, η φενιλεθυλαμίνη βρίσκεται και στο κακάο..

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία: μαγνήσιο, σίδηρο, κάλλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο.

CACAO VS. COCOA (ΩΜΟ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΚΑΚΑΟ)

H επεξεργασμένη σκόνη κακάο (Cocoa) ξεκινά σαν ωμό κακάο. Αρχικά αποχωρίζεται τα λιπαρά και μετά οι σπόροι πολτοποιούνται. Αλλά η μεγάλη διαφορά είναι ότι η επεξεργασμένη σκόνη κακάο (Cocoa) θερμαίνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία που της δίνει και λιγότερη πικρή γεύση. Και δεν αλλάζει μόνο η γεύση: η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αλλάζουν τη μοριακή του βάση μειώνοντας το αριθμό των ενζύμων και κατ΄επέκταση της διατροφικής του αξίας.

Επίσης πολλές εταιρείες προσθέτουν γάλα σε σκόνη και ζάχαρη για να κατεβάσουν τα κόστη και να δώσουν πιο γλυκιά γεύση, που μειώνουν ακόμα περισσότερο τα οφέλη του στην υγεία. Συνήθως στα περισσότερα σοκολατούχα προϊόντα εμπορίου χρησιμοποιείται η επεξεργασμένη σκόνη κακάο που έχει πολύ χαμηλότερο κόστος.

ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΑΟ

Βούτυρο κακάο:

θυμάστε την αρχή της διαδικασίας επεξεργασίας του κακάο; Το σημείο που επεξεργάζονται οι σπόροι για να αποχωριστούν από τα λιπαρά οξέα; Το αποτέλεσμα αυτού του διαχωρισμού είναι ένα λάδι είναι γεμάτο ωμέγα 6 και ωμέγα 9 λιπαρά οξέα, που όταν σταθεροποιείται σε θερμοκρασία δωματίου έχει γεύση και υφή λευκής σοκολάτας. Διόλου άσχημα! Αυτό λοιπόν το πλούσιο σε καλά λιπαρά βούτυρο μπορείς να το αγοράσεις ωμό και αφού το λιώσεις σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις σπιτική σοκολάτα. Έχει τη μαγική δυνατότητα όταν σταθεροποιείται να δένει το μείγμα και να διατηρεί αναλλοίωτη τη δομή του σε θερμοκρασία δωματίου.

Η χημικά δε επεξεργασμένη μορφή του είναι το γνωστό σε όλους μας βούτυρο κακάο που χρησιμοποιούσαμε μικρές για να μαλακώσουν τα χείλια.

Ακατέργαστα κομμάτια κακάο : Το άλλο παράγωγο του κακάο στο οποίο έχω ιδιαίτερη αγάπη είναι οι σπόροι κακάο. Όπως προδίδει και το όνομα αυτοί είναι οι ωμοί σπόροι του κακάο που βγαίνουν από το κέλυφος, πριν αλεστούν και γίνουν σκόνη. Έχουν μια ιδιαίτερα συμπυκνωμένη γεύση και άρωμα σοκολάτας που ελαφρώς ξινίζει, και σε πλημμυρίζει μόλις ανοίξεις το κουτί. Δεν λιώνουν σε υψηλή θερμοκρασία (μη φανταστείτε δηλαδή ότι μπορείτε να τις λιώσετε και να φτιάξετε υγρή σοκολάτα) που τις κάνει ιδανικές για συνταγές φούρνου όπως ψωμιά, κείκ, μπάρες δημητριακών ή γκρανόλα. Συνήθως βάζω μια κουταλιά στα σμούθι, πόριτζ και μούσλι μιας και φέρουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ωμού κακάο και είναι δίνουν και έξτρα γεύση σοκολάτας.

Πηγή: (c) thesauchalife.com

awakengr.com

Διατροφή

Είναι δεδομένο πως οι μεγάλες αποφάσεις φέρνουν και μεγάλες αλλαγές. Όταν αλλάζεις φιλοσοφία και τρόπο ζωής είναι λογικό πως θα αλλάξει κατά ένα μεγάλο ή μικρό βαθμό ζωή σου. Το να γίνεις λοιπόν βίγκαν είναι μία ριζική αλλαγή, τόσο ως προς την κοσμοθεωρία σου και τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, όσο και ως τα πιο πρακτικά ζητήματα της ζωής σου.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι παίρνεις την απόφαση.

Σταματάς να τρέφεσαι με ζώα. Βγάζεις οτιδήποτε αισθάνεται πόνο από το μενού σου. Σταματάς επίσης να τρέφεσαι με τα παράγωγα των ζώων, τα οποία επίσης είναι προϊόντα κακοποίησης αλλά και αφαίρεσης εκατομμυρίων ζωών. Με άλλα λόγια παίρνεις την απόφαση να γίνεις βίγκαν. Τι αλλαγές θα προκύψουν ύστερα από αυτήν σου την απόφαση; Θα είναι μικρές και ασήμαντες; Ή θα είναι αλλαγές ριζικές και ουσιαστικές;

1) Η ΒΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ

Πολλοί αναρωτιούνται λανθασμένα: "Και τι έγινε αν γίνω και εγώ βίγκαν; Έχει σημασία το αν θα αλλάξω εγώ;" Αυτή η τοποθέτηση είναι λανθασμένη διότι:

α) Κάθε βίγκαν, μόνο και μόνο από τις διατροφικές του επιλογές σώζει ετησίως έναν μεγάλο αριθμό ζώων. Γιατί; Γιατί μειώνει τη ζήτηση σε ζωικά προϊόντα. Όσο το καταναλωτικό κοινό μειώνεται, οι εταιρείες που παράγουν κρέας ή ζωικά παράγωγα έχουν λιγότερα κέρδη. Έτσι, αναγκάζονται να μειώσουν και την προσφορά τους. Λιγότεροι πελάτες σημαίνει μικρότερη προσφορά προϊόντων ή υπηρεσιών. Βασικές αρχές προσφοράς και ζήτησης με άλλα λόγια.

β) Θα αυξήσει την προσφορά σε βίγκαν προϊόντα. Αυτό αυτομάτως θα δώσει κίνητρο σε επιχειρηματίες να ασχοληθούν με τα προϊόντα αυτά. Όταν ένας επιχειρηματίας βλέπει μία συγκεκριμένη τάση στην αγορά, αυτομάτως έχει κίνητρο να επενδύσει στο συγκεκριμένο κλάδο. Έτσι, επωφελείται και ο βιγκανισμός. Περισσότερες βίγκαν επιλογές συνεπάγεται λιγότερα εμπόδια για κάποιον να γίνει βίγκαν.

γ) Γίνεσαι ακόμη ένας άνθρωπος που θα προωθήσει από λίγο έως πολύ την ιδέα του βιγκανισμού. Αναγκαστικά θα συναναστραφείς με κόσμο με τον οποίον αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα μιλήσεις για την επιλογή σου να γίνει vegan. Κάποιοι θα επηρεαστούν, κάποιοι όχι, ενώ σε κάποιους άλλους ίσως φυτευτεί ένας μικρός σπόρος προβληματισμού ο οποίος πιθανότατα στο μέλλον να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο.

2) Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν είναι ψέματα, ούτε προϊόν μυθοπλασίας πως η παραγωγή κρέατος, καθώς και η αλιεία, έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Το περιβάλλον επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κτηνοτροφία και αν συνεχίσουμε έτσι η ζημιά που θα προκληθεί στο μέλλον θα είναι ανεπανόρθωτη. Τα παραπάνω δεν είναι φυσικά ούτε τη γνώμη του μπακάλη της γειτονιάς ούτε απλές εικασίες. Προέρχονται από έρευνες καθώς και επίσημες θέσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ειδικών επιστημόνων. Η λύση για πολλούς από αυτούς; Να γίνουμε βίγκαν!

3) Η ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Θα το πούμε και θα το ξαναπούμε, καθώς όλες οι μελέτες, οι έρευνες και οι ενδείξεις δείχνουν ξεκάθαρα, πως μία σωστή χορτοφαγική διατροφή είναι η υγιέστερη επιλογή για τον άνθρωπο.

Οι βίγκαν που τρέφονται σωστά εμφανίζουν λιγότερο συχνά: Καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, χοληστερίνη, διαβήτη τύπου 2 κλπ, ενώ φαίνεται επίσης πως κατά μέσο όρο ζουν και περισσότερα χρόνια. Τέλος, η βίγκαν διατροφή είναι αυτή που θα σου προτείνει πιθανότατα σήμερα ένας γιατρός (εφόσον είναι ενημερωμένος για τα νέα δεδομένα και δεν έχει επαναπαυτεί στα βιβλία που διάβασε πριν 30 χρόνια στη σχολή του), σε περίπτωση που η υγεία σου δεν είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε.

4) Η ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΣΟΥ

Πλέον βλέπεις τον κόσμο με άλλο μάτι. Έχεις εξελίξει το αίσθημα της συμπόνοιας και έχεις αντιληφθεί πως τα ζώα δεν είναι εδώ για εμάς. Έχεις καταλάβει πως δεν είμαστε εμείς εδώ για να ζούμε εις βάρος τους. Έχεις αντιληφθεί πως η ζωή τους είναι ένα πολύτιμο και μοναδικό αγαθό. Έχεις αντιληφθεί πλήρως την αξία της ζωής και πιθανώς πλέον να την εκτιμάς και περισσότερο. Έχεις ανεπτυγμένη καλοσύνη και παιδεία. Έχεις κατανοήσει πλήρως γιατί είναι παράλογο να κλαίμε για ένα κουτάβι που έπαθε κάτι, να ταΐζουμε και να βοηθάμε αδέσποτα αλλά μετά να βάζουμε στο πιάτο μας 10 διαφορετικά είδη ζώων.

Έχεις μάθει να σέβεσαι, να εκτιμάς και να απονέμεις δικαιοσύνη. Έστω και αν οι άλλοι γύρω σου σε διαβεβαιώνουν πως και το να τρως ζώα είναι δίκαιο. Έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα για… τον άνθρωπο του μέλλοντος!

5) Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ

Υπάρχει κάποιος που θα σου πει ότι αυτό που κάνεις δεν είναι τουλάχιστον όμορφο; Υπάρχει κάποιος που θα σε κατακρίνει επειδή δε θες να πεθαίνουν ζώα; Μπορούν να σου πουν τα χίλια δύο, αλλά δε μπορούν να σου πουν το οτιδήποτε για την επιλογή σου να απέχεις από τη βία. Η επιλογή σου ξέρεις ότι σε τιμάει.

Ξέρεις ότι είναι η σωστή. Ξέρεις ότι κάνεις κάτι όμορφο. Αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Πλέον είσαι πραγματικός φίλος των ζώων. Πλέον νιώθεις πιο πλήρης. Είναι λογικό και επόμενο να έχεις τώρα και διαφορετική ψυχολογία.

greekvegans.gr

Διατροφή

 Ορισμένες διατροφικές αρχές μένουν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας: Πρέπει, για παράδειγμα, να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά, να αποφεύγουμε τα μεγάλα και σποραδικά γεύματα και να εξασφαλίζουμε μέσω της διατροφής μας επάρκεια θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν όμως και ειδικές διατροφικές συστάσεις ανά ηλικιακή ομάδα, με απώτερο στόχο την καλή υγεία τώρα και στο μέλλον, τη διατήρηση του σωματικού βάρους μέσα στα όρια του φυσιολογικού, αλλά και την επιβράδυνση της γήρανσης στο μέτρο του δυνατού.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιες τροφές συστήνονται αλλά και ποιες πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε στάδιο της ζωής.

Μετά τα 20 Κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ο μεταβολικός ρυθμός παραμένει ανεβασμένος, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στη διατροφή μας. Οι διατροφικές μας συνήθειες την περίοδο αυτή θα θέσουν τις βάσεις είτε για την καλή υγεία είτε για σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Τι να τρώτε:

Πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς παρέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ομαλή ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σώματος και του εγκεφάλου. Ιδανικά, οι μερίδες φρέσκων προϊόντων πρέπει να ξεπερνούν τις 9 καθημερινά (τουλάχιστον 6 μερίδες λαχανικών και 3 μερίδες φρούτων), ενώ εξίσου σημαντική είναι και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού (κυρίως με νερό) ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και να ελέγχεται καλύτερα η πείνα.

Τι να αποφεύγετε:

Πρόχειρα γεύματα, γλυκά, αλκοόλ και αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη πρέπει να καταναλώνονται πολύ αραιά ώστε να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον –όπως καρδιοπάθεια, διαβήτης ή δυσλειτουργίες του ήπατος.

Μετά τα 30 Από τα 30 και μετά ο μεταβολισμός αρχίζει να πέφτει και σε συνδυασμό με το στρες που προκαλεί η εργασιακή και οικογενειακή ζωή οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη σταδιακή άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς.

Τι να τρώτε:

Οι φυτικές ίνες είναι ένας καλός «σύμμαχος» σε αυτό το στάδιο της ζωής, καθώς συμβάλλουν στον έλεγχο της πείνας και της λιγούρας, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση του βάρους αλλά και η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών αντίστοιχα. Ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι λαχανικά όπως το σπανάκι και το κέιλ, καθώς και φρούτα όπως το αβοκάντο. Αν έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες, απαραίτητη είναι επίσης η κατανάλωση τροφών που υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου, όπως τα καρότα, η κινόα, τα βερίκοκα και ο λιναρόσπορος. Για την παραγωγή του κολλαγόνου απαραίτητη είναι και η βιταμίνη C, την οποία θα βρείτε στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στο μπρόκολο και στη γλυκιά κόκκινη πιπεριά.

Τι να αποφεύγετε:

Μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, μια πίτσα και ένα ποτήρι (ή και μπουκάλι!) κρασί μοιάζουν ιδανική λύση, όμως από διατροφικής πλευράς δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον οργανισμό. Μια φτωχή σε θρεπτική αξία διατροφή σε αυτό το στάδιο της ζωής ανοίγει τον δρόμο για ποικίλα προβλήματα υγείας, σωματικά αλλά και ψυχικά. Προσοχή χρειάζεται επίσης ως προς την κατανάλωση καφέ, καθώς σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να αφυδατώσει τον οργανισμό και να σας στερήσει τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο.

Μετά τα 40

Πρόκειται για μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτες ορμονικές μεταβολές, καθώς σηματοδοτεί τη μετάβαση από τα αναπαραγωγικά χρόνια στη μέση ηλικία. Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση σημαντικών ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.

Τι να τρώτε: Ιδιαίτερα οφέλη παρέχουν τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών), καθώς έχει αποδειχτεί μέσα από επιστημονικές μελέτες ότι βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις περιττές ποσότητες ορμονών, ενώ παράλληλα έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Για την αντιμετώπιση των φλεγμονών και του στρες, την τόνωση του ανοσοποιητικού και τη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας, μην παραλείπετε από τη διατροφή σας τα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, στους ξηρούς καρπούς και σε σπόρους όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι τσία.

Τι να αποφεύγετε:

Το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει πλέον πιο έντονα και πιο άμεσα τον οργανισμό απ’ ό,τι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής. Από τα 40 και μετά καλό είναι να περιορίσετε πολύ –ή και να κόψετε, αν είναι δυνατό– τα έτοιμα γεύματα, τα επεξεργασμένα σνακ και κυρίως τα αναψυκτικά και τους χυμούς με πολλή ζάχαρη. Επίσης, πρέπει να αρχίσετε σιγά σιγά να περιορίζετε και το αλάτι, καθώς συμβάλλει στην υπέρταση και την αύξηση του βάρους.

Μετά τα 50

Από την ηλικία των 50 και μετά ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στη σκελετική σας υγεία. Πλέον ο οστική μάζα δεν αυξάνεται κι έτσι στόχος είναι η διατήρησή της ώστε να αποφευχθούν σκελετικά προβλήματα και κυρίως η οστεοπόρωση.

Τι να τρώτε:

Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου μέσω της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, λευκών φασολιών αλλά και μικρών ψαριών όπως οι σαρδέλες, τα αποξηραμένα σύκα, τα αμύγδαλα και το κέιλ. Παράλληλα, φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες, καθώς βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και της χοληστερίνης.

Τι να αποφεύγετε:

Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης, ιδίως της πρόσθετης ζάχαρης που βρίσκεται στα γλυκά, σε αναψυκτικά και χυμούς αλλά και σε αρτοποιήματα και αλμυρά σνακ. Σε βάθος χρόνου, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και κατ’ επέκταση στον διαβήτη τύπου 2.

Μετά τα 60

Σε αυτή τη φάση της ζωής περισσότερη έμφαση δίνεται στην υγεία του εγκεφάλου, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας και να διατηρηθεί για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια η ανεξαρτησία και η λειτουργικότητα. Τι να τρώτε: Επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από λιπαρά, συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση υγιεινών λιπαρών (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο, ψάρια).

Εξαιρετικά ευεργετικές για τον εγκέφαλο είναι επίσης οι αντιοξειδωτικές ουσίες που παρέχουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα και το σπανάκι.

Τέλος, από τα 60 και μετά συνιστάται η κατανάλωση μίας μερίδας πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα ώστε να περιοριστεί η ηλικιακή απώλεια μυϊκής μάζας.

Τι να αποφεύγετε:

Η καρδιοπάθεια αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θανάτου για άντρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω. Έτσι, μετά τα 60 επιβάλλεται ο περιορισμός της κατανάλωσης βλαβερών κορεσμένων λιπαρών, όπως αυτά που βρίσκονται σε διάφορα ζωικά και επεξεργασμένα προϊόντα.

Πηγή: onmed.gr , Reader’s Digest, newsitamea.gr

awakengr.com

awakengr.com

Διατροφή

Τρόφιμα και σνακ χωρίς ζάχαρη, υπάρχουν
 Μαρία Κιουπσή Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας, καθώς επιλέγονται από όλες τις ηλικιακές ομάδες σαν σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ρυθμίζουν τη γλυκόζη στον οργανισμό, ενώ αποτελούν την ιδανική λύση για όσους γυμνάζονται αλλά και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Υπάρχει πληθώρα προϊόντων χωρίς ζάχαρη και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, όπως αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, krispies, cream crackers) αλλά και γλυκά, όπως τα πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού, τα μπισκότα Digestive αλλά και οι μπάρες Digestive Bars με μαύρη σοκολάτα.

Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε δημητριακά που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής και παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά της διατροφής μας, που αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Επίσης, για παράδειγμα τα Πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού είναι μια ιδανική λύση, καθώς περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως θειαμίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β6, Β12, Ε, φολικό οξύ αλλά και μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Τα παραπάνω τρόφιμα μας γλυκαίνουν και να δώσουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία του. Ο συνδυασμός τους με φρούτα ή λαχανικά προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες, φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα.

Τρώγοντας ένα snack της επιλογής μας καθημερινά, μειώνουμε την πιθανότητα κατανάλωσης ανθυγιεινών ή λιπαρών τροφίμων ενδιάμεσα των κυρίων γευμάτων.

Οπότε, τρόφιμα όπως φρυγανιές, cream crackers ή τα πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού και τα μπισκότα Digestive αποτελούν ιδανικές επιλογές σνακ για σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή