Νοεμβρίου 14, 2019

Διατροφή

Η Τσουκνίδα (Urtica dioica - Nettle) είναι επίσης γνωστή με τις ονομασίες αγκινίδα, ατζικνίδα, αγγρίζα, κνίδη, ακαληφή, ούρτικη και τσούχνα. Γνωστό βότανο από την αρχαιότητα , ενισχύει και τονώνει όλο το σώμα γι αυτό ο Ιπποκράτης τοποθετεί την τσουκνίδα ανάμεσα στα φυτά πανάκεια, αυτά δηλαδή που κάνουν για όλες τις ασθένειες. Σύμφωνα με την παράδοση, τα στρατεύματα του Καίσαρα εισήγαγαν την ρωμαϊκή τσουκνίδα στη Βρετανία, γιατί νόμιζαν ότι θα χρειαζόταν να δέρνονται με τσουκνίδες για να κρατηθούν ζεστοί...

Οι τσουκνίδες φυτρώνουν παντού , σε κατοικήσιμες περιοχές, σε ακαλλιέργητα εδάφη, σε φράκτες, σε κοπρισμένα εδάφη πλούσια σε άζωτο, κοντά σε ζώα. Έχει ίσιο κορμό, φύλλα ωοειδή με πριονωτά χείλη που βγαίνουν αντίθετα το ένα από το άλλο. Τα φύλλα και ο κορμός του φυτού είναι σκεπασμένα με λεπτές τρίχες οι οποίες στη βάση τους έχουν μία μικρή κύστη γεμάτη με ερεθιστικό υγρό. Αν έρθει το δέρμα μας σε επαφή με τις τρίχες αυτές προκαλείται τσούξιμο, ερεθισμός και πρήξιμο. Άμεση ανακούφιση προκαλεί στο ερεθισμένο μέρος αν το τρίψουμε με φύλλα μολόχας που συνήθως φύεται δίπλα στην τσουκνίδα.

Η τσουκνίδα περιέχει γαλλικό οξύ, ισταμίνη, καυστικό μυρμηκικό (φορμικό) οξύ, χλωροφύλλη, ακετυλχολίνη, σεροτονίνη, γλυκοκινόνες, πολλά μέταλλα( Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγγάνιο), βιταμίνες Α,Β, C και τανίνες. Οι τσουκνίδες παίρνουν τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου από το χώμα και αποτελούν καλό τονωτικό για την αναιμία και τον ραχητισμό. Η περιεκτικότητα του φυτού σε βιταμίνη C εξασφαλίζει την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα. Οι τσουκνίδες είναι ωφέλιμες σε αυτούς που πάσχουν από οξεία και χρόνια νεφρίτιδα ή κυστίτιδα.

Συνιστάται στους άρρωστους να πίνουν δύο - τρία ποτήρια ζωμό τσουκνίδας, ανάμεικτο με χυμό λεμονιού ημερησίως. Εξαιρετικά ωφέλιμο είναι το αφέψημά της για όσους πάσχουν από ίκτερο, παθήσεις της χολής, έλκος του στομάχου, βρογχικές παθήσεις και χρόνιες διάρροιες. Η δυσκοιλιότητα υποχωρεί λίγες μέρες με την εφαρμογή της θεραπείας ενώ εξίσου εξαιρετικά αποτελέσματα σημειώνονται και σε ασθενείς με διαβήτη και αρθρίτιδα.

Ως καλλυντικό συνιστάται μάσκα προσώπου για βαθύ καθαρισμό κανονικού δέρματος. Ακόμη ο ατμός της χρησιμοποιείται για βαθύ καθαρισμό του προσώπου. Είναι, ακόμη ιδανική για κανονικά μαλλιά, στα οποία δίνει λάμψη και βελτιώνει την ανάπτυξή τους. Οι πλύσεις των μαλλιών και ελαφρύ μασάζ με τονωτική λοσιόν που φτιάχνουμε από την ρίζα του φυτού σταματά την τριχόπτωση και την πιτυρίδα. Καθαρίζει το ουρικό οξύ από τον οργανισμό και έτσι ανακουφίζουν την ποδάγρα και την αρθρίτιδα, ενώ με τις στυπτικές ιδιότητες που έχει σταματά τη αιμορραγία.

Είναι ειδικό ίαμα για το παιδικό έκζεμα και ωφελεί σε όλες τις μορφές αυτής της πάθησης, ιδιαίτερα στο νευρικό έκζεμα σε συνδυασμό με τη σκροφουλάρια και το άρκτιο. Το μείγμα γίνεται από ίσα μέρη βοτάνων και παρασκευάζεται ως έγχυμα. Για απλό έγχυμα τσουκνίδας ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι νερό 2-3 κουταλάκια του τσαγιού ξηρό βότανο το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα από δύο κουταλιές της σούπας. Το βότανο ως άριστο διουρητικό βοηθά σε προβλήματα υδρωπικίας και νεφρολιθίασης.

Σε κατάπλασμα η τσουκνίδα χρησιμοποιείται για τις αρθρίτιδες, τους πόνους των αρθρώσεων, την ποδάγρα, τις εξαρθρώσεις, τις νευραλγίες, τις τενοντίτιδες και την ισχιαλγία. Βοηθά σε προβλήματα ήπατος, τη βρογχίτιδα και αυξάνει το γάλα στις γυναίκες που θηλάζουν. Η τσουκνίδα συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και κατά συνέπεια στη διατήρηση του κανονικού βάρους. Τέλος δρα θετικά σε προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας σε άνδρες και γυναίκες και σε προβλήματα υπέρτασης.

Αν θελετε βιολογικη Τσουκνιδα επιλεξτε την συσκευασια των 25γρ.

Αν δεν έχετε το χρόνο για τη προετοιμασία ενός αφεψήματος, τότε σας προτείνουμε να δείτε το 100% φυσικό και ιδιαίτερα ισχυρό Βαμμα Τσουκνίδας, το οποίο είναι σε υγρή μορφή και έτοιμο για κατανάλωση

sensities.com

Διατροφή

Χαμηλός αιματοκρίτης: 7 ιδανικές τροφές γα να τον ανεβάσετε

Ο αιματοκρίτης αφορά στο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που υπάρχουν στο αίμα σε σχέση με τον συνολικό όγκο του αίματος. Οι φυσιολογικές τιμές είναι 40-52% για τους άνδρες, 36%-48% για τις γυναίκες και 29-43% για τα παιδιά.

Ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να δηλώνει την εμφάνιση αναιμίας. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση και αδυναμία, η αίσθηση ταχυκαρδίας και η δυσκολία συγκέντρωσης. Οι λόγοι για την εμφάνιση χαμηλού αιματοκρίτη μπορεί επίσης να είναι η εγκυμοσύνη, η αφυδάτωση, ορμονικές ανισορροπίες και διατροφικές ελλείψεις. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε φυσικά στην ενίσχυσή του;

Χαμηλός αιματοκρίτης: 7 ιδανικές τροφές γα να τον ανεβάσετε
Ψάρια και θαλασσινά
Είναι πλούσια σε αιμικό σίδηρο. Συγκεκριμένα 85 γραμμάρια θαλασσινών παρέχουν πάνω από το 30% της συνολικής ποσότητας ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου. Τα θαλασσινά περιέχουν και πολλά μέταλλα, υγιεινά λιπαρά και βιταμίνες, γι’ αυτό και συχνά θεωρούνται καλύτερη επιλογή από το κόκκινο κρέας.

Τροφές ολικής άλεσης
Εκτός από το ότι έχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, θεωρούνται ότι προσφέρουν και γενναίες ποσότητες σιδήρου. Αφήστε λοιπόν τα λευκά ζυμαρικά και επιλέξτε τα ολικής αλέσεως που πλέον βρίσκονται παντού.

Κόκκινο κρέας
Πρόκειται για την γνωστότερη και πλουσιότερη πηγή αιμικού σιδήρου και είναι σημαντικό για όσους έχουν τάση να εμφανίσουν αναιμία. Το αιμικό σίδηρο απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό. Ωστόσο, οι μεγάλες ποσότητες προκαλούν χοληστερίνη, γι’ αυτό χρειάζεται να εξισορροπείται με άλλες φυτικές πηγές.

Κολοκυθόσποροι
Εύκολο σνακ που μπορούμε να μεταφέρουμε παντού μαζί μας. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, ψευδάργυρου και μαγγανίου. Συγκαταλέγεται επίσης στις πλουσιότερες σε μαγνήσιο τροφές.

Αβοκάντο
Το αβοκάντο έχει ένα ξεχωριστό στοιχείο που βοηθά στο ζήτημα του χαμηλού αιματοκρίτη. Περιέχει φολικό οξύ, το οποίο διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου. Οπότε χρειάζεται να συνδυάζεται με τις άλλες τροφές που αναφέρουμε σε αυτή τη λίστα.

Τόφου
Η vegetarian εκδοχή του κόκκινου κρέατος μπορεί να μας παρέχει μέχρι και 3.6 mg σιδήρου ανά μερίδα. Το τόφου είναι επίσης καλή πηγή θειαμίνης και πολλών άλλων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του μαγνησίου και του σελήνιου.

Αυγά
Τα αυγά περιέχουν την πολύτιμη βιταμίνη Β12, η οποία συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης αναιμίας, καθώς και στην αντιμετώπιση της κόπωσης που προκαλεί ο χαμηλός αιματοκρίτης.

Πηγή: medicalnewstoday

Διατροφή

Κόκκινο μαρούλι: Ενα λαχανικό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά -Τα 9 ευεργετικά του οφέλη για τον οργανισμό

Το μαρούλι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή λαχανικά της Ελλάδας.

Αποτελεί ένα από τα απαραίτητα λαχανικά στη μεσογειακή διατροφή.

Το μαρούλι συγκεντρώνει πολλά θρεπτικά συστατικά, ωφέλιμα για την υγεία, κάτι που το καθιστά σύμμαχο για μια ισορροπημένη διατροφή.

Στα ευεργετικά οφέλη του προστίθεται η περιεκτικότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη, η ηπατική χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση. Παράλληλα το μαρούλι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και την εμφάνιση καρκινωμάτων.

Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α που κάνει καλό στην όραση, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C για δυνατό ανοσοποιητικό, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών.

Το κόκκινο μαρούλι προσθέτει ένα ιδιαίτερο και ζωντανό χρώμα στις σαλάτες μας που τόσο αγαπάμε το καλοκαίρι. Εκτός όμως από αυτό, το κόκκινο μαρούλι έχει να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο μαρούλι (lactuca sativa) περιέχει υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες που επιδρούν με μέτριο έως γρήγορο ρυθμό και προλαμβάνουν τη γήρανση, πολύ πιο αποτελεσματικά από το πράσινο μαρούλι.

Ας δούμε τα 9 οφέλη του κόκκινου μαρουλιού, όπως διαβάζουμε στο Healthline

1. Χαμηλή θερμιδική αξία, πολλά θρεπτικά συστατικά

Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες το καθιστά ιδανικό συνοδευτικό των γευμάτων μας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα.

2. Ενυδατώνει τον οργανισμό

3. Εχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά

4. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

5. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α

To μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση, παρέχοντάς μας πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε ποσότητα 100 γραμμαρίων.

6. Εφοδιασμένο με βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό, που βοηθά το αίμα να πήξει, ενισχύει τα υγιή οστά και τη δυνατή καρδιά.

7. Βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

8. Βοηθά στην μείωση βάρους

9. Ευκολη κατανάλωσή του

Το μαρούλι τρώγεται ωμό, σκέτο ή σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένο με κρέας (φρικασέ). Φτιάξτε σάντουιτς και προσθέστε μερικά φύλλα μαρουλιού. Το μαρούλι πρωταγωνιστεί στις σαλάτες και ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία σας.
bovary.gr/

Διατροφή

Υπάρχει ένας τρόπος να ξεγελάσουμε τον οργανισμό μας και να αγνοήσει τα μηνύματα της πείνας, οδηγώντας έτσι στην καύση περισσότερων θερμίδων από όσες έχουμε καταναλώσει
Αν αποφύγετε το πρωινό πριν γυμναστείτε, ενδέχεται να μειωθεί το πόσο θα φάτε κατά τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με μία μικρή αλλά ενδιαφέρουσα νέα μελέτη γυμνασμένων νεαρών ανδρών η οποία διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Bath και δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition.

Η μελέτη βρήκε ότι η επιλογή της κατανάλωσης ή αποφυγής ενός γεύματος πριν από την άσκηση θα μπορούσε να επηρεάσει την ποσότητα τροφίμων που θα καταναλώσουμε στο υπόλοιπο της μέρας, με περίπλοκους και ορισμένες φορές απρόσμενους τρόπους.

Όταν τρώμε ένα γεύμα, το σώμα μας προσλαμβάνει τους υδατάνθρακες αυτών των τροφών, ως την κύρια πηγή ενέργειας. Ορισμένοι από αυτούς τους υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα, αλλά το ποσοστό τους σε σχέση με το λίπος είναι μικρό και εικάζεται ότι ο εγκέφαλός μάλλον «καταλαβαίνει» τη μείωση των υδατανθράκων και προσπαθεί να τους αναπληρώσει.

Αν αποφύγουμε να φάμε το πρωί, τότε το σώμα θα στραφεί σ’ αυτούς τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες μαζί με κάποιες ποσότητες λίπους για την ενέργεια που χρειάζεται.

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 υγιείς και γυμνασμένοι νέοι άνδρες από τους οποίους ζητήθηκε να πάνε στο πανεπιστημιακό εργαστήριο για τρία ξεχωριστά πρωινά. Το πρώτο πρωί, οι άνδρες έφαγαν ένα χορταστικό πρωινό 430 θερμίδων και ξεκουράστηκαν για αρκετές ώρες. Το δεύτερο πρωί έφαγαν την ίδια ποσότητα πρωινού και ακολούθως έκαναν ποδήλατο σε μέτρια ένταση για περίπου μία ώρα. Στην τρίτη επίσκεψή τους, δεν έφαγαν πρωινό αλλά έκαναν ποδήλατο και δεν έφαγαν καθόλου μέχρι το μεσημεριανό.

Κάθε φορά, οι άνδρες έμεναν στο εργαστήριο μέχρι το μεσημεριανό τρώγοντας εκεί όσο ήθελαν. Οι επιστήμονες έδιναν επίσης στους εθελοντές ένα καλάθι με φαγητό για να το πάρουν στο σπίτι ζητώντας τους να φάνε μόνο από το καλάθι και να επιστρέψουν τις μερίδες που δεν είχαν φαγωθεί, έτσι οι ερευνητές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων των ανδρών.

Ακολούθως οι επιστήμονες συνέκριναν τους αριθμούς. Το απολύτως αναμενόμενο ήταν πως την πρώτη μέρα οι άνδρες κατανάλωσαν 490 περισσότερες θερμίδες από όσες έκαψαν.

Τη δεύτερη μέρα διατήρησαν την ενεργειακή ισορροπία, καταναλώνοντας και καίγοντας σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ήρθαν την τρίτη μέρα όταν έκαψαν περίπου 400 θερμίδες περισσότερες από όσες είχαν καταναλώσει.

«Τα ευρήματα είναι σημαντικά για όσους προσδοκούν να χρησιμοποιούν την άσκηση για τον έλεγχο του βάρους τους», δήλωσε ο Javier Gonzalez επικεφαλής της έρευνας, προτείνοντας πως η άσκηση με άδειο στομάχι το πρωί θα μπορούσε να μας αποτρέψει από το να φάμε υπερβολικά πολύ αργότερα στη μέρα οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων.

Με δεδομένο ότι η μελέτη ήταν αρκετά μικρή και βραχύχρονη και οι συμμετέχοντες ήταν μόνο γυμνασμένοι άνδρες οι ερευνητές δεν μπορούν να γνωρίζουν αν τα αποτελέσματα θα είναι συγκρίσιμα σε γυναίκες, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, υπέρβαρους, ή ανθρώπους που κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες κατά το πρωινό τους.

Η μελέτη δεν εξηγεί επίσης γιατί οι άνδρες που δεν είχαν φάει πρωινό πριν από την άσκηση δεν συνέχισαν να τρώνε την υπόλοιπη μέρα, χωρίς να υποκύπτουν στα μηνύματα του εγκεφάλου τους για την αναπλήρωση των χαμένων υδατανθράκων, τα οποία ήταν μεν επείγοντα αλλά και εντελώς παροδικά.

ygeiamou.gr

Διατροφή

Η σουλφοραφάνη βρίσκεται σε πρόδρομη μορφή στα λαχανικά και μετατρέπεται σε ενεργό μορφή από ένζυμα που υπάρχουν στο σάλιο (όταν μασάμε την τροφή) καθώς και από βακτήρια του εντέρου.

Πολύ πλούσια είναι τα βλαστάρια μπρόκολου 2-5 ημερών (δηλαδή αυτά που βγαίνουν από το σπόρο) τα οποία περιέχουν ακόμα και 50 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη από το ώριμο μπρόκολο.

Προηγούμενες μελέτες όπως διαβάζουμε στο healthyliving.gr έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καθαρίσει τους πνεύμονες από βλαβερά βακτήρια, ιδιαίτερα στους καπνιστές, βελτιώνει τα συμπτώματα του αυτισμού και ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των φλεγμονών και του εκφυλισμού του DNA. Επίσης, φαίνεται πως επιδρά θετικά στην πρόληψη του καρκίνου ενεργοποιώντας ένα παράγοντα μεταγραφής που ονομάζεται Nrf2 και ρυθμίζει την ισορροπία οξείδωσης – αναγωγής στα κύτταρα, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος.

Στην τρέχουσα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes, Ιάπωνες ερευνητές του Kanazawa University έδειξαν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να προλαμβάνει την παχυσαρκία και να βοηθάει στο αδυνάτισμα αυξάνοντας την καύση των θερμίδων και να μειώνει τις φλεγμονές μεταβάλλοντας την εντερική χλωρίδα.

Ο ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της φυτικής ουσίας σε ποντίκια. Συνέκριναν μια ομάδα ποντικιών που κατανάλωνε πολύ λιπαρές τροφές και συγχρόνως συμπληρώματα σουλφοραφάνης με μια άλλη ομάδα που σιτιζόταν μόνο με τις λιπαρές τροφές.

Τα δύο νέα οφέλη
Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα της σουλφοραφάνης είχε κερδίσει 15% λιγότερο βάρος από την άλλη, είχε 20% λιγότερο κοιλιακό λίπος, μικρότερη εναπόθεση λίπους στο συκώτι και χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η σουλφοραφάνη αύξανε τα επίπεδα της πρωτεΐνης UCP-1, η οποία βρίσκεται στα μιτοχόνδρια και αυξάνει τις καύσεις των λιποκυττάρων.

Επίσης παρατήρησαν και μείωνε τη αφθονία των βακτηρίων Desulfobivrionaceae στο έντερο τα οποία παράγουν μια ενδοτοξίνη που εισέρχεται στο αίμα – η ενδοτοξίνη αυτή είναι ένα μόριο που βρίσκεται στην επιφάνεια των βακτηρίων, απορροφάται από το έντερο και εισέρχεται στο κυκλοφορικό.

http://ladytimes.gr

Με άλλα λόγια, οι ερευνητές βρήκαν δύο νέες επιδράσεις της σουλφοραφάνης: α) την ικανότητά της να προλαμβάνει την παχυσαρκία και να βοηθάει στο αδυνάτισμα αυξάνοντας τις θερμίδες που καίγονται, και β) βελτιώνει την εντερική χλωρίδα και την μεταβολική ενδοτοξιναιμία.

«Επόμενες κλινικές μελέτες αναμένεται να εξετάσουν αν η σουλφοραφάνη υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και να μειώσει τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη», ανέφεραν οι ερευνητές.

Διατροφή

Η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, αφού ρυθμίζει την όρεξη και προάγει το αίσθημα κορεσμού. Όμως εάν το παρακάνουμε τότε η περίσσεια ποσότητα θα αποθηκευτεί σε λίπος και θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνετε εφόσον θέλετε να χάσετε κιλά;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, για έναν μέσο ενήλικα είναι 0,8-1 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Εξυπακούεται ότι σε ειδικές καταστάσεις (κύηση, θηλασμός, άσκηση) το όριο αυτό διαφοροποιείται. Ωστόσο, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες τα όρια αυτά ξεπερνιούνται καθημερινά τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά καθημερινά. Αλλά επειδή το σωματικό βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας του καθενός διαφέρουν, είναι σημαντικό εφόσον θέλετε να χάσετε κιλά, να ακολουθείτε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Τροφές που περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και κυρίως το γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ( προτείνεται το 2% - 1,5%, γιατί τα λιπαρά βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου), το άπαχο κρέας και τα ψάρια, τα οποία περιέχουν ω3 – ω6 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Τέλος αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πώς για να υπάρχει απώλεια βάρους πρέπει να επιτευχθεί αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Που σημαίνει ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσα στην ημέρα πρέπει να είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός για τις μεταβολικές του ανάγκες και τη σωματική δραστηριότητα. Άρα αυτό που οδηγεί τελικά σε απώλεια κιλών είναι η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ημερήσιων θερμίδων και όχι η πρωτεΐνη αυτή καθαυτή.

/jenny.gr

Διατροφή

Τα παξιμάδια μπορούν να καταναλωθούν ως ένα γρήγορο και εύκολο σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και ως ένα πλήρες-κύριο γεύμα.

Υπάρχουν πολλά είδη παξιμάδων για να καλύψουν όλες τις προτιμήσεις και τις διατροφικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, θα βρεις στην αγορά κρητικά παξιμάδια κριθαρένια, ολικής αλέσεως, σικάλεως, σιταρένια, χωρίς πρόσθετο αλάτι ή με κρητικό ελαιόλαδο.

Μερικά συχνά ερωτήματα και απορίες που ακούμε οι διαιτολόγοι σχετικά με τα παξιμάδια και τα ευεργετικά τους οφέλη στην υγεία, είναι τα εξής:

Ποια είναι η διατροφική αξία των παξιμαδιών;
Έχουν μέρος σε μια ισορροπημένη διατροφή;
Μπορούμε να τα καταναλώσουμε αν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος;

Στο συγκεκριμένο άρθρο σας λύνουμε όλες τις απορίες σας σχετικά με τα παξιμάδια και σας παρουσιάζουμε 5+1 λόγους για τους οποίους είναι καλό να τα ενσωματώσετε στην καθημερινή διατροφή σας.
1. Καλύτερη πέψη

Το παξιμάδι έχει πιο σκληρή σύσταση από τα υπόλοιπα αρτοπαρασκευάσματα. Συνεπώς, πρέπει να το μασήσουμε περισσότερο για να το καταναλώσουμε και κατά επέκταση χρειάζεται μεγαλύτερη έκκριση σιέλου.

Στο σάλιο περιέχεται το ένζυμο αμυλάση, το οποίο διασπά τους υδατάνθρακες σε μικρότερους πολυσακχαρίτες κατά την διαδικασία της πέψης.

Συνεπώς, το παξιμάδι είναι πιο εύπεπτο, αφού η πέψη ξεκινάει ήδη κατά τη μάσηση.
2. Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα

Τα παξιμάδια χαρακτηρίζονται από αυξημένη περιεκτικότητα φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας το βάρος των κοπράνων και μειώνοντας το χρόνο διέλευσης τους από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νόσων και διαταραχών όπως η εκκολπωμάτωση και οι αιμορροΐδες αλλά και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
3. Κατάλληλα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Τα παξιμάδια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, η κατανάλωση των οποίων δεν προκαλεί απότομη μεταβολή στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης), με αποτέλεσμα τα κρίθινα παξιμάδια να μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα με τάση υπεργλυκαιμίας και σακχαρώδη διαβήτη.
4. Τόνωση του οργανισμού

Τα παξιμάδια χαρακτηρίζονται για την υψηλή διατροφική τους αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα που συμβάλλουν στην τόνωση του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, τα κρητικά παξιμάδια περιέχουν:

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Σίδηρος
Χρώμιο
Χαλκός
Σελήνιο
Μαγνήσιο
Μαγγάνιο

5. Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Το υψηλό περιεχόμενο των παξιμαδιών σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

Επιπλέον, η θετική δράση τους στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
6. Διατροφική πηγή πρωτεΐνης

Ένας από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους είναι αυτός που λέει ότι τα παξιμάδια δεν περιέχουν πρωτεΐνη.

Τα παξιμάδια όχι μόνο μας τροφοδοτούν με πρωτεΐνες αλλά αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική πηγή πρωτεϊνών.

Συγκεκριμένα, τα Κριθαρένια παξιμαδάκια χωρίς αλάτι (400γρ) περιέχουν 15,4% πρωτεΐνη, τα Παξιμαδάκια σικάλεως (400γρ) 14,3% και τα Κριθαρένια παξιμαδάκια (400γρ) 13,4%, αντίστοιχα.

Όταν το γεύμα σας περιλαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης σας βοηθά να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε πρωτεΐνη, επιδρά σε ορμονικούς μηχανισμούς κορεσμού.

Συμπερασματικά, τα παξιμάδια υπερέχουν διατροφικά, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα και κατά επέκταση προσφέρουν μοναδικά οφέλη στον οργανισμό μας.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - Διαιτολόγος
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διατροφή

 

Πάντα ψάχνουμε τις τροφές που μας κάνουν πιο υγιείς και δυνατούς.

Υπάρχουν πολλές από αυτές στη φύση που μας προστατεύουν από ασθένειες και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι γυναίκες έχουν ανάγκη από τροφές που θα τους χαρίσουν υγεία.

Χοληστερόλη, απώλεια βάρους, υγιές δέρμα και μαλλιά είναι μερικά από αυτά που μας απασχολούν και ψάχνουμε την ιδανική διατροφή ή δίαιτα.

Στο Prevention διαβάσαμε τις 12 τροφές και superfoods που καταναλώνουν οι πιο υγιείς γυναίκες του κόσμου.

Έτσι, παίρνουμε ιδέες για το τι πρέπει να καταναλώνουμε και εμείς καθημερινά για να είμαστε υγιείς και δυνατοί.

Αυγά

Οι κρόκοι των αυγών περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η χολίνη, που συνδέεται με χαμηλά ποσοστά καρκίνου του μαστού. Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην υγεία των ματιών. Ένα αυγό την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Γιαούρτι

Λαμβάνεις το απαραίτητο ασβέστιο ενώ είναι πλούσιο σε προβιοτικά που ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ελληνικό γιαούρτι έχει διπλάσια πρωτεΐνη από το απλό.

Ξηροί καρποί

Λίγοι ξηροί καρποί την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη. Τα καρύδια είναι πλούσια σε Ω3, ενώ τα φουντούκια περιέχουν αργινίνη, ένα αμινοξύ που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ακόμη, τα αμύγδαλα περιέχουν πολυφαινόλες, που κάνουν καλό στην υγεία.

Ελαιόλαδο

Το λάδι ελιάς περιέχει υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, που μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.

Πράσινα λαχανικά

Τα σταυροειδή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο κ.α. πράσινα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών. Είναι απαραίτητα σε κάθε δίαιτα.

Ντομάτες

Είναι πηγή λυκοπενίου, ενός αντιξειδωτικού που προστατεύει από τις ασθένειες της καρδιάς και από τον καρκίνο του μαστού.

Μήλα

Είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα που μπορείς να φας. Μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από νόσους της καρδιάς.

Μαύρη σοκολάτα

Είναι γεμάτη με φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, που μπορεί να ξεβουλώσει τις αρτηρίες. Ακόμη, κάνει καλό στην καρδιά.

Μπανάνες

Είναι πλούσιες σε νάτριο, ένα μακροθρεπτικό συστατικό που ελέγχει την αρτηριακή πίεση και κρατά το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. Ακόμη, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Στήθος κοτόπουλο

Περιέχει πρωτεΐνη, φώσφορο, που είναι σημαντικός για τα κόκαλα και τα δόντια, και βιταμίνη Β3, που ελέγχει την υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ εμποδίζει την σκλήρυνση των αρτηριών. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Β6 για καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού.

Πορτοκάλια

Πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ είναι πηγή φολικού οξέος, που είναι χρήσιμο για την ανοικοδόμηση των κυττάρων. Περιέχουν νάτριο και βιταμίνη Β1, απαραίτητα για την καλή όραση. Η πηκτίνη των πορτοκαλιών απορροφά την ανθυγιεινή χοληστερόλη από τις άλλες τροφές.

Καφές

Η ημερήσια κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου του δέρματος, άνοιας και Αλτσχάιμερ αλλά και του θανάτου γενικότερα.
Οι τροφές αυτές είναι απλές, καθημερινές που μπορούμε να βρούμε παντού αλλά και που τρώμε συχνά. Μπορούμε, με λίγα λόγια, να τις προσθέσουμε στην διατροφική ρουτίνα μας με ευκολία, καθώς έχουν ευεργετικά οφέλη στην υγεία μας.

bovary.gr

Διατροφή

Η κόκκινη φακή ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Έχει πιο απαλή γεύση από αυτήν της κοινής φακής και βράζει πολύ πιο γρήγορα, αφού χρειάζονται μόλις 15΄, επειδή είναι αποφλοιωμένες.

Είναι εύπεπτη
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και φυτικές ίνες. Λόγω επίσης της πιο χαμηλής περιεκτικότητάς της σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, είναι πιο εύπεπτη, ειδικά για άτομα με ευερέθιστο έντερο. Εάν έχετε πρόβλημα με τα όσπρια, είναι πολύ πιο εύπεπτη και ελαφριά.

Αυξάνει την ενέργεια
Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει το 37% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε σίδηρο, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο αφού βοηθά τους μυς να αποθηκεύσουν και να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο. Όσο περισσότερο οξυγόνο χρησιμοποιούν, τόσο περισσότερη ενέργεια έχετε.

Βοηθά στη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου
Ο σίδηρος, ο οποίος επιτρέπει στους μυς να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο, βοηθά επίσης το αίμα να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Οι φακές περιέχουν πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα τα οποία περιέχουν λίγες θερμίδες. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει μόνο 230 θερμίδες. Και κάτι άλλο: οι φυτικές ίνες και οι υδατάνθρακες θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Ενισχύει τον μεταβολισμό
Οι φακές περιέχουν άφθονη βιταμίνη Β3 – μια βιταμίνη ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών στο σώμα. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της σωστής κυκλοφορίας του αίματος και του υγιούς δέρματος.

Πώς να την καταναλώσετε
Αν τη βράσουμε καλά, μπορούμε να την κάνουμε πουρέ. Συνδυάζοντάς τη με τις κλασικές φακές, είναι ιδανική λύση για να χυλώσουν πιο εύκολα. Επιπλέον, μια πολύ καλή ιδέα είναι να τη βάλουμε στις σαλάτες μας και να τους δώσουμε μια εξωτική όψη και γεύση..

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ. Θερμίδες – 116 Kcal /
Yδατάνθρακες – 20,1 γρ. Φυτικές ίνες – 7,9 γρ. / ΠρωτεΪνες – 9 γρ. Aπλά
σάκχαρα – 1,8 γρ. / Φυλλικό οξύ – 181 mg

 

Διατροφή

Κεράσι: Το κόκκινο φρούτο με τις θαυμάσιες ιδιότητες

Τα κεράσια είναι οι καρποί του δένδρου της κερασιάς (προύνος των πτηνών), ενός φυλλοβόλου και πανέμορφου δένδρου, που ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών, είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό, με ύψος που φτάνει τα 20 μέτρα.

Τα κεράσια έφτασαν στην Ελλάδα, Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, από τη Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα παράγονται στην Πιερία, την Έδεσσα, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά, και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας και θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.

Η Τουρκία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., το Ιράν, η Ουκρανία και η Γερμανία. Η χώρα μας κατέχει την 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών, με 43.000 τόνους το χρόνο.

Πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες είναι η κερασιά Ρουπκόβου, που παράγει τα τραγανά κεράσια της Έδεσσας, η πετροκερασιά, με τα τραγανά και νόστιμα πετροκέρασα που φέρουν μία χαρακτηριστική γραμμή στο μέσο του καρπού και η κερασιά των βοδενών με τα μεγάλα και νόστιμα κεράσια. Τα κεράσια που παράγονται από τις πιο πάνω ποικιλίες, εκτός από την εγχώρια κατανάλωση, εξάγονται. Άλλες ποικιλίες είναι η τραγανή Βόλου, η Ναπολέων, που έχει μεγάλη παραγωγή κερασιών και η φράουλα Βόλου.

Εκτός από τις κερασιές που καλλιεργούνται για το νόστιμο καρπό τους, υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά δέντρα. Τα κλαδιά της κερασιάς είναι όρθια, ο κορμός της είναι λείος γκρίζου χρώματος και τα φύλλα της είναι μεγάλα και ελλειψοειδή. Τα άνθη της είναι μεγάλα, λευκά και οργανωμένα σε ταξιανθίες, φύονται δε ανά 3-6 σε κάθε οφθαλμό.

Η κερασιά ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον 4ο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον 20ό χρόνο. Ανθίζει σχετικά νωρίς και έτσι είναι δυνατό να υποστεί ζημιές στους ανθούς της από παγετό ή δυνατό ψύχος. Ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών αλλά προτιμά κυρίως αυτά που δεν περιέχουν ασβέστιο.

Οι ανθισμένες κερασιές δημιουργούν μία υπέροχη ανοιξιάτικη εικόνα. Τα μικρά άνθη τους μετατρέπονται σε ζευγάρια από κατακόκκινους καρπούς, τα πεντανόστιμα κεράσια, που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και θρεπτικά φρούτα της Άνοιξης.
Τα κεράσια τα βρίσκουμε από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου.

Από τις εκατοντάδες ποικιλίες κερασιών, διακρίνουμε τρεις βασικές ομάδες: 1)Τα γλυκά, αυτά που τρώγονται ωμά 2) Τα ξινά που τρώγονται μαγειρεμένα και 3)Τα υβρίδια όπως τα Dukes και τα Royals, που τρώγονται ωμά αλλά χρησιμοποιούνται και σε διάφορα γλυκά.

Συστατικά
Τα κεράσια είναι φρούτα με λίγες θερμίδες. Ωστόσο, τόσο τα γλυκά, όσο και τα ξινά κεράσια είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων.

Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στην χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό, που το βρίσκουμε σε συγκέντρωση στη φλούδα του. Τα κεράσια είναι πλούσια στην σταθερή αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη. Τα κεράσια περιέχουν επίσης, πολλές βιταμίνες της οικογένειας Β και βιταμίνη C, φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Περιέχουν ακόμη, ποσότητες σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, καλίου και πρωτεϊνών.

Τα κεράσια και κυρίως τα πετροκέρασα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, που είναι πολύτιμα για την υγεία. Τέτοιες ουσίες είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο.

 Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις
-ο χυμός του μαυροκέρασου είναι ένα πολύτιμο καθαριστικό της χοληδόχου κύστης και του ήπατοςΚεράσια: Ιδιότητες και θρεπτική αξία

-το κεράσι είναι εξαιρετικό υπακτικό και θαυμάσιος αιμοποιητής

-κατά της αναιμίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο

-βοηθά στην αποβολή τοξινών και έχει ευεργετική επίδραση στο αδενικό σύστημα

-ο χυμός κερασιού βοηθά στον ήρεμο και γαλήνιο ύπνο

-μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός του κερασιού είναι ένα φυσικό μυοτονωτικό και βοηθά στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί στους μυς έπειτα από σωματική άσκηση

-Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα κεράσια, δρουν ανακουφιστικά στους ρευματικούς πόνους

-είναι διουρητικά και χωνευτικά

-έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και δρουν ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών

-Σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος ενώ η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη

-έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών (που περιέχουν τα κεράσια) οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα

-δρουν ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις. Μια μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Michigan, αποκάλυψε ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει κεράσια, μείωσε τους δείκτες φλεγμονής σε ζώα, έως και 50%. Μια άλλη μελέτη απέδειξε ότι η κατανάλωση χυμού από κεράσι, μείωσε σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες

-έρευνα υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας

-κατά της σωματικής κόπωσης, καθώς περιέχουν μεταλλικά άλατα, που αυξάνουν τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού

-Μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία

-από ερευνητικές ενδείξεις, φαίνεται ότι τα πετροκέρασα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, ορισμένων παθήσεων της γήρανσης, καθώς και στην αντιμετώπιση ορισμένων νευρολογικών προβλημάτων

-Όταν τρώμε κεράσια, γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή και έκκριση πεπτικών ουσιών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος

-Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά κεράσια, δεν έχουν περιττά κιλά και έχουν μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με ασθένειες της καρδιάς. Σε μια σχετική μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα κεράσια, παρουσίασαν χαμηλότερο συνολικό βάρος σώματος, μειωμένο κοιλιακό λίπος και μειωμένη χοληστερόλη

Τα κεράσια βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων, μετά την άσκηση, συμβάλλοντας στην ταχεία αποκατάσταση των μυών

Χρήσεις – κατανάλωση
Τα γλυκά κεράσια συχνά δε χρειάζονται άλλη προετοιμασία εκτός από ένα καλό πλύσιμο. Τρώγονται μόνα τους ή σε φρουτοσαλάτες

– Τα φρέσκα κεράσια χωρίς τα κουκούτσια τους γίνονται υπέροχη γέμιση για αφράτα κέικ και γλυκό πάβλοβα αλλά και εντυπωσιακή διακόσμηση για γλυκά και επιδόρπια

– Τα κεράσια μπορεί να μπουν σε τάρτες, πίτες (κερασόπιτα), κομπόστες και σως. Ταιριάζουν πολύ με γλυκά μπαχαρικά, εσπεριδοειδή και σοκολάτα. Η τούρτα Μπλακ Φόρεστ αποτελεί τον πιο κλασικό συνδυασμό κερασιών και σοκολάτας

enallaktikidrasi.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή