Δεκεμβρίου 15, 2018

Διατροφή

Μάθε πώς να χάσεις τουλάχιστον μισό κιλό μέσα στο Σαββατοκύριακο με 3 "θαυματουργές" τροφές
-Μπρόκολο
Είναι γνωστό για τις ιδιότητες του ως προς την πρόληψη του καρκίνου. Μια μερίδα έχει 30 θερμίδες και μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους.
Σαλάτα μπρόκολο με κάσιους και σως σουσαμιού
Υλικά:
1 μεγάλο μάτσο μπρόκολο
1 κσ. ξανθές σταφίδες, ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζάνι χοντροκομμένα αλατισμένα κάσιους
1 κσ. σησαμέλαιο
1 κσ. φυτικό λάδι
3 κσ. καρυκευμένο,με ξύδι από κρασί, ρύζι
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μια μεγάλη πρέζα πιπέρι καγιέν
2 κγ. σουσάμι, ελαφρώς ψημένο
Προετοιμασία:
Ξέπλυνε καλά το μπρόκολο και βάλε το στον ατμό μέχρι να μαλακώσει για περίπου 3 - 4 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, ξέπλυνέ το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στραγγίζεις καλά μέχρι να φύγει το περιττό νερό. Κόβεις έπειτα σε μικρά κομμάτια. Τοποθέτησε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ με σταφίδες και κάσιους. Σε ένα άλλο σκεύος ανακάτεψε καλά τα 2 λάδια, το ξύδι, το σκόρδο, και το πιπέρι καγιέν. Ρίξε το μείγμα επάνω στη σαλάτα και ανακατέψτε. Πασπάλισε με σουσάμι ψημένο. Σερβίρεται δροσερό.
-Καστανό ρύζι
Το καστανό ρύζι είναι μια εναλλακτική για την πρόσληψη φυτικών ινών. Μισό φλυτζάνι περιέχει 1,7 γρ. ανθεκτικό άμυλο, που θεωρείται ένας υγιής υδατάνθρακας που αυξάνει το μεταβολισμό και καίει το λίπος.
Σολωμός με καστανό ρύζι
Υλικά:
1 κουταλιά νερό
2 φλιτζάνια κατεψυγμένο μπρόκολο (τα «κεφάλια» του)
2 κγ. ελαιόλαδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 κγ. σάλτσα ψαριού
2 κγ. σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου
1 κσ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
4 φιλέτα σολομού, ξεφλουδισμένα
2 κγ.μέλι 4 φλιτζάνια καφέ ρύζι
-Μαύρο σουσάμι
Προετοιμασία:
Γέμισε ένα μπολ με νερό και αφού βάλεις μέσα τα κομμάτια κατεψυγμένου μπρόκολου, τοποθέτησε το στο φούρνο μικροκυμμάτων για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμο, φρόντισε να στραγγίσεις το μπρόκολο και να το κρατήσεις σε ένα σκεύος που θα διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τσιγάρισε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μέχρι να ροδίσει. Πρόσθεσε τη σως ψαριού, το τζίντερ και τη σως σόγιας. Ψήσε σε τηγάνι τα φιλέτα σολωμού ανά 2 . Θα χρειαστέις περίπου 6 λεπτά για την κάθε μεριά. Έπειτα βάλε το μέλι στο τηγάνι με τη σάλτσα τζίντερ. Βράσε το ρύζι με διπλάσια ποσότητα νερού, ώστε να γίνει σπυρωτό και χώρισέ το σε 4 μερίδες. Σε κάθε μερίδα βάλε μισό φλιτζάνι μπρόκολο και ένα φιλέτο σολωμού. Ολοκλήρωσε με τη σάλτσα τζίντζερ και το μαύρο σουσάμι.
-Αχλάδια
Μόνο ένα αχλάδι περιέχει 15% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών. Διαπιστώθηκε, έπειτα από μελέτη, ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τρία αχλάδια την ημέρα έχαναν περισσότερο βάρος από εκείνες που δεν έτρωγαν. Μην ξεχνάς όμως, πως όλες οι φυτικές ίνες του βρίσκονται στη φλούδα του.
Ζεστό αχλάδι με κανέλα και ρικότα
Υλικά:
1 μικρό αχλάδι, κομμένο στη μέση
1/4 φλιτζάνι τυρί τύπου cottage
1/4 κγ. κανέλα
Προετοιμασία:
Ψήσε το αχλάδι για 10 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μπολ ρίξε το τυρί και την κανέλα, ανακάτεψε και βάλε λίγη ποσότητα από το μείγμα σου επάνω στο ζεστό αχλάδι.
-Γκρέιπ φρουτ
Ακόμα κι αν δεν αλλάξεις τίποτα άλλο στις διατροφικές σου συνήθειες, η κατανάλωση μισού γκρέιπ φρουτ πριν από κάθε γεύμα μπορεί να σε βοηθήσει, για να χάσεις μέχρι και μισό κιλό την εβδομάδα!
Σαλάτα εσπεριδοειδών με τζίντζερ
Υλικά:
1 ροζ γκρέιπ φρουτ
3 πορτοκάλια
Φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλιά μέλι
Γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο
Προετοιμασία:
Ξεφλούδισε και τεμάχισε το γκρέϊπ φρουτ και 2 πορτοκάλια. Θα χρειαστείς το χυμό του πορτοκαλιού που περισσεύει. Τρίψε 2 κγ. τζίντζερ και ανακάτεψε καλά σε ένα μπολ μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και το μέλι. Σε ένα σκεύος ειδικό για κατάψυξη βάλε τα κομμάτια των φρούτων και ρίξε επάνω το μείγμα μελιού που ετοίμασες. Αφού κρυώσει για 1 ώρα στην κατάψυξη η φρουτοσαλάτα, μπορείς να τη βερβίρεις ως έχει ή με χαμηλό σε λιπαρά παγωτό βανίλια. Γαρνίρεις με δυόσμο για περισσότερη γεύση και χρώμα.
-Κόκκινα φασόλια
Τα κόκκινα φασόλια προσφέρουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες (πάνω από 5 γραμμάρια ανά μερίδα). Είναι επίσης πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο. 1/2-φλυτζάνι περιέχει σχεδόν 2 γραμμάρια αυτού του αδυνατιστικού υδατάνθρακα.
Κόκκινα φασόλια με πράσινη πιπεριά
Υλικά:
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες κατά μήκος
2 κγ. τσίλι σε σκόνη
1 κγ. κύμινο
2 κγ. ξερή ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουτί ντομάτα σε κύβους, μαζί με το ζωμό
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κουτί μικρά κόκκινα φασόλια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
1 μεγάλη κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
2 κσ. πελτέ ντομάτας
3/4 κούπας λεπτές φέτες φρέσκο κρεμμύδι
6 κσ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
3/4 φλυτζάνι τεμαχισμένη πιπεριά
-Ημίσκληρο τυρί
Προετοιμασία:
Ψήσε τις πράσινες πιπεριές και έπειτα ξεφλούδισέ τες με προσοχή. Τοποθέτησε τα κομμάτια πιπεριάς και τα υπόλοιπα 10 υλικά σε ένα σκεύος και μαγείρεψέ τα μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, ρίξε τον πελτέ, τον κόλιαντρο και τη μισή ποσότητα φρέσκου κρεμμυδιού και ανακάτεψε. Για το σερβίρισμα, ρίξε λίγο τσίλι σε κάθε μπολ, 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος, λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια και 2 κουταλιές ημίσκληρο τυρί.

Διατροφή

Αν κανείς τρώει σχεδόν όλο το 24ωρο, από το πρωί μέχρι τι βράδυ και ειδικότερα μετά τη δύση του ηλίου έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάρει κιλά.

Αν, αντίθετα, περιορίσει το διάστημα που τρώει σε ένα χρονικό «παράθυρο» έως 12 ωρών (π.χ. από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ) και πάψει να τρώει τα βράδια τότε θα χάσει κιλά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε μελέτη πειραματόζωων.

Με άλλα λόγια, μπορεί κανείς να χάσει κιλά, χωρίς να περιορίσει το φαγητό του στο παραμικρό, απλώς αλλάζοντας τις συνήθειές και τις ώρες του φαγητού του.

Οπως παρατήρησαν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, με την αφθονία του τεχνητού φωτός και των ποικίλων «πειρασμών» (τηλεόραση, υπολογιστές, «έξυπνα» κινητά κ.α.), οι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, τείνουν να ξενυχτούν και το ξενύχτι τους συνήθως συνοδεύεται με φαγητό, με συνέπεια να παχαίνουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σατσιντανάντα Πάντα του Ινστιτούτου Σαλκ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Metabolism", σύμφωνα με το BBC, πειραματίστηκαν με 400 ποντίκια, τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες.

Η ομάδα που διατρεφόταν μόνο επί εννέα έως 12 ώρες μέσα στην ημέρα, είχε μετά από 38 εβδομάδες μικρότερο βάρος από τη δεύτερη ομάδα που διατρεφόταν επί 24ώρου βάσεως, παρόλο που η ποσότητα τροφής ήταν η ίδια για όλα τα ζώα. Μάλιστα, η μείωση του βάρους συνέβαινε άσχετα από το είδος των τροφών: έγιναν πειράματα με διάφορες τροφές, π.χ. με διαφορετικά λιπαρά, αλλά κάθε φορά όλα τα ποντίκια κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες.

Η μελέτη έδειξε ότι, παρόλο που δύο οργανισμοί καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες μέσα στην ημέρα, το πόσο θα παχύνουν, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το πώς θα κατανεμηθεί η τροφή τους μέσα στην ημέρα. Φαίνεται πως όσοι τρώνε, αφότου έχει δύσει ο ήλιος, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παχύνουν. Αντίθετα, αν κανείς μένει νηστικός για ένα 12ωρο, μετά το 12ωρο που έχει φάει, τότε το σώμα του καίει περισσότερο λίπος και άρα αδυνατίζει.

Μάλιστα, όπως έδειξαν τα πειράματα, ακόμη και όταν τα ζώα αφέθηκαν ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα να τρώνε όποτε ήθελαν, χωρίς να ισχύει πλέον ο χρονικός περιορισμός του 12ώρου, πάλι κατέληξαν πιο αδύνατα από τα ποντίκια που έτρωγαν ελεύθερα όλες τις ημέρες. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι η παροδική διακοπή της 12ωρης νηστείας δεν καταστρέφει το όφελός της τελείως.

Όταν, εξάλλου, τα πιο παχύσαρκα ποντίκια της δεύτερης ομάδας, που όλο αυτό τον καιρό έτρωγαν χωρίς χρονικούς περιορισμούς, μετακινήθηκαν στην πρώτη ομάδα και υποχρεώθηκαν πλέον να τρώνε εντός 12ώρου και να μένουν νηστικά το άλλο 12ωρο, αδυνάτισαν (5% κατά μέσο όρο), παρ' όλο που συνέχισαν να καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες με πριν. Όταν όμως το χρονικό «παράθυρο» διατροφής τους διευρύνθηκε από τις 12 σε 15 ώρες, τότε η μείωση του βάρους τους περιορίστηκε.

govastileto.gr

Διατροφή

Οι εννιά τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι οι εξής: Υπάρχουν κάποιες τροφές που είτε από μόνες τους, είτε ως πρόσθετο σε άλλο φαγητό μας τραβούν σαν... σειρήνες. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχουν κάποια θρεπτική αξία, αλλά ρίχνοντάς μας εκτός διατροφικού προγραμματισμού, προκαλούν και κακό στην υγεία.


Συνήθως αυτά που φτιάχνουν στα μαγαζιά περιέχουν παγωτό ή ζαχαρούχο γάλα, για να είναι πιο εύγεστα, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στη διατροφή μας.
Πατατάκια

Τα πατατάκια, όπως είναι γνωστό, δεν είναι και η πιο υγιεινή τροφή που κυκλοφορεί, ενώ αυτά που έχουν γεύσεις είναι γεμάτα χημικά και συντηρητικά επιβαρύνοντας τον οργανισμό μας με ουσίες που του είναι παντελώς άχρηστες.
Δημητριακά γεμάτα ζάχαρη

Τα δημητριακά με ζάχαρη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια θερμιδική «βόμβα» στο τραπέζι, γεμάτη, μάλιστα, με συντηρητικά.

Ενεργειακά ποτά

Είναι σαφώς καλύτερο να καταναλώσει κάποιος ένα γλυκό, παρά ένα ενεργειακό ποτό που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη από μια σοκολάτα.

Επεξεργασμένα αλλαντικά

Λουκάνικα, σαλάμια και άλλα παρόμοια αλλαντικά, αποτελούν θερμιδικές «βόμβες», γεμάτες λίπη και νάτριο που το μόνο που προσφέρουν είναι να μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην παχυσαρκία, το διαβήτη και στα προβλήματα καρδιάς.

Αναψυκτικά

Η εκτεταμμένη κατανάλωση αναψυκτικών, συνδέεται, όχι μόνο με την παχυσαρκία, (αφού είναι γεμάτα ζάχαρη), αλλά και με τη νεφρική ανεπάρκεια, τον καρκίνο και την υπέρταση.

Φαγητά διαίτης

Τα φαγητά διαίτης, όχι μόνο δεν αδυνατίζουν, αλλά είναι γεμάτα με τρανς λιπαρά που ευθύνονται με τη σειρά τους για την κακή λειτουργία της καρδιάς και την ανεβασμένη χοληστερίνη.

Μαγιονέζα

Μπορεί να είναι γευστική και οι περίσσοτεροι να θεωρούν ότι προσθέτοντας ένα κουταλάκι μαγιονέζας στο τοστ τους, στη σαλάτα τους ή οπουδήποτε αλλού, δεν κάνουν ιδιαίτερο κακό στον οργανισμό τους, αλλά σίγουρα θα άλλαζαν γνώμη αν μάθαιναν ότι ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα περιέχει 90 θερμίδες, 10 γραμμάρια λίπους και 90 μιλιγκραμ νατρίου.

Μαργαρίνη

Η μαργαρίνη χρησιμοποιείται ως εναλλακτική το λιπαρού βουτύρου, αγνοώντας ότι είναι γεμάτη τρανς λιπαρά τα οποία συνδέονται εκτός των άλλων, ευθέως με τον καρκίνο, το διαβήτη και τα προβλήματα στην καρδια.

iefimerida.gr

Διατροφή

Γιατί πρέπει να τρως πατζάρια;

Είναι μια must τροφή για όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα και για εκείνους που θέλουν να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό τους. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως τρώγοντας παντζάρια ενισχύουμε τις αντοχές μας και έχουμε 16% περισσότερη ενέργεια.

Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη.

Οχι πίεση

Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Μια παλιότερη έρευνα πως όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.Δέρμα που λάμπει

Τα παντζάρια περιέχουν βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα.

Παντζάρια για γερή καρδιά

Περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βηταΐνη είναι μια χολίνη η οποία συντελεί αποτελεσματικά στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζει την καρδιά μας.

Για γερά κοκάλα

Έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου , που είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου. Σύμμαχος για καλή υγεία

Τα κατακόκκινα παντζάρια μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία ή και το διαβήτη.

 

Διατροφή

Τα αυγά είναι νόστιμα, θρεπτικά και αποτελούν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, είτε τα απολαμβάνετε τηγανητά, ομελέτα, ποσέ ή βραστά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το κρέας και περιέχουν πολλά από τα ίδια θρεπτικά συστατικά που έχει και το κρέας. Μόλις ένα μεγάλο αυγό, μας παρέχει σημαντικές ποσότητες πολλών βιταμινών, μετάλλων, καθώς επίσης και αρκετά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σε μικρότερες ποσότητες.

Υπάρχουν δύο βασικά μέρη στο αυγό: το ασπράδι (λευκό μέρος) και ο κρόκος (κίτρινο μέρος). Ο κρόκος περιέχει περίπου το 80% των θερμίδων και σχεδόν όλα τα λίπη που υπάρχουν στο αυγό. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, D, Ε και Κ και μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος. The ασπράδι του αυγού περιέχει κυρίως νερό και πρωτεΐνες.

Ριβοφλαβίνη

Η βιταμίνη Β2, επίσης γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, είναι απαραίτητη για την ενέργειά μας, για υγιή επιδερμίδα και όραση και για το μεταβολισμό μας. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 0,24 mg ριβοφλαβίνης, ή σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών μας.
Η ριβοφλαβίνη επίσης ενεργοποιεί τα ένζυμα που μας προστατεύουν από μια κατηγορία χημικών ουσιών που παράγουν τοξικά και τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνη B12

Η κοβαλαμίνη, που ονομάζεται επίσης και βιταμίνη Β12, υπάρχει επίσης στα αυγά. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland η Β12 είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη του RNA και του DNA. Η βιταμίνη βοηθά επίσης στο μεταβολισμό λιπών και πρωτεϊνών και σε ένα υγιές δέρμα, μάτια, καρδιά και συκώτι. Ένα μεγάλο αυγό προσφέρει 0,65 mcg βιταμίνης Β12 ή περίπου 27% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται.

Παντοθενικό οξύ

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει επίσης περίπου 0,7 mg μιας άλλης σημαντικής βιταμίνης που ονομάζεται παντοθενικό οξύ, δηλαδή περίπου το 15% της ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται για έναν ενήλικα. Το παντοθενικό οξύ είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια και για την παραγωγή ορισμένων ορμονών και της χοληστερόλης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Colorado.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα γενετικά υλικά RNA και DNA. Συχνά περιλαμβάνεται στην διατροφή ως συμπλήρωμα –κυρίως στις γυναίκες που είναι έγκυες- για να βοηθήσει στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης και άλλες συγγενείς ανωμαλίες στα βρέφη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 23.5 mcg φυλλικού οξέος ή περίπου 6% της ποσότητας που χρειάζεται ένας μέσος ενήλικας κάθε μέρα.

Άλλες βιταμίνες

Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αυγά παρέχουν επίσης πολλές άλλες σημαντικές βιταμίνες σε μικρότερες ποσότητες: 5% βιταμίνης Α, δηλαδή περίπου 80 mg, 4% της βιταμίνης D ή 0,6 mcg και της βιταμίνης Β6 ή 0,1 mg και 2% της βιταμίνης Ε ή 0,5 mg και της θειαμίνης ή 0,03 mg, σε ένα μεγάλο αυγό.

Αυγά και χοληστερόλη

Για πολλά χρόνια είχε επικρατήσει η άποψη ότι τα αυγά ξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, επειδή περιέχουν χοληστερόλη. Όμως, το αυγό είναι μία ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή και η συνεισφορά του στις καρδιοπάθειες είναι πρακτικά μη-μετρήσιμη.Τα τρέχοντα δεδομένα συνιστούν την κατανάλωση αυγών ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης δίαιτας, καθώς δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα στα περισσότερα άτομα. Μελέτες που ερευνούν τις διατροφικές αιτίες της καρδιακής νόσου δεν έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αυγών (μέχρι 6 την εβδομάδα), ακόμα και σε άτομα με προϋπάρχοντα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

 

enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Τα φασόλια και οι φακές είναι από τις πιο υγιεινές, διαιτητικές και θρεπτικές τροφές της Μεσογειακής Διατροφής, παρόλο που δεν είναι και η αγαπημένη προτίμηση των περισσοτέρων. Παρόλα αυτά οι ειδικοί προτείνουν τη συστηματική τους κατανάλωση, αφού όχι μόνο βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και στο αδυνάτισμα, αλλά είναι ένα από τα αρχαιότερα μυστικά για μακροζωία και ευεξία.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 9 σημαντικοί λόγοι για να συμπεριλάβετε τα φασόλια και τις φακές στο υγιεινό σας διαιτολόγιο:

1. Αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου

2. Βοηθούν στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση του σωματικού βάρους

3. Προλαμβάνουν την εμφάνιση διαβήτη 2

4. Περιέχουν πολλά μέταλλα που βελτιώνουν τη λειτουργία των ενζύμων στον οργανισμό

5. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ιδανική για τους αθλητές

6. Προλαμβάνουν τις γενετικές ανωμαλίες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

7. Περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στοιχείων, που προλαμβάνουν την εμφάνιση καρκίνου

8. Βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς

9. Ελέγχουν και μειώνουν την πίεση του αίματος

Διατροφή

Χαρακτηριστικό των βρασμένων καρότων, είναι ότι ανεβάζουν το ζάχαρο. Έτσι πολλοί διαβητικοί εκπαιδεύτηκαν να στερούνται ολοκληρωτικά αυτό το διατροφικό θησαυρό. Πράγμα όμως άδικο και πολύ λάθος, γιατί τα καρότα σε συνδυασμό με το λάχανο όχι μόνο δεν ανεβάζουν το ζάχαρο, αλλά το ρυθμίζουν! Χώρια που αυτά τα δυό μαζί ξεκουράζουν το συκώτι. Έτσι η πολίτικη σαλάτα γίνεται φάρμακο για όσους πάσχουν!

Αδυνατίζει, σώζει την καρδιά, καθαρίζει το δέρμα και κατεβάζει το ζάχαρο!
Το λάχανο έχει πολλές και θαυμαστές ιδιότητες για τις οποίες δεν είναι και τόσο γνωστό πράγμα που το υποβιβάζει στη συνείδηση μας. Όλα του τα ευεργετήματα, μπορούμε να τα απολαύσουμε όμως, μόνο αν το φάμε ωμό. Βρασμένο χάνει τη δύναμη του. Γι αυτό προτιμήστε το ωμό σε σαλάτα.

Η δύναμη του καρότου δεν αλλοιώνεται με το βράσιμο, αρκεί να “κρατάει λίγο» μετά το βράσιμο. Να μην είναι δηλαδή λιωμένο.

Επειδή το λάχανο πρήζει τις γυναίκες, πολλές φορές θεωρούν ότι κάνει κατακράτηση υγρών και το αποφεύγουν. Στη πραγματικότητα όμως αυτό είναι σφάλμα. Το λάχανο έχει την εξής περίεργη ιδιότητα: τις πρώτες 2 ημέρες σε πρήζει και μετά αποβάλει όλα τα περιττά υγρά ενώ καθαρίζει τον οργανισμό.

Μπορείτε να συνδυάσετε τη σαλάτα σας με κόκους καυτερής πιπεριάς (μπούκοβο) αν δεν έχετε υπέρταση, ώστε να κάψετε τα λίπη (η καυτερή πιπεριά είναι λιποδυαλιτική) να προσθέσεστε κουρκουμά που είναι επίσης αντικαρκινικός και αντιδιαβητικός (ή κάρυ γιατί περιέχει κουρκουμίνη), μαύρο πιπέρι σε σκόνη ή κόκκους (γιατί ενεργοποιεί το πάγκρεας) να βάλετε μυρωδικά και αρώματα της επιλογής σας απογειώνοντας την γεύση και τη θεραπευτική της δύναμη!

Τι περιέχει το λάχανο;

Το λάχανο περιέχει σουλφοραφάνη, μια φυτοχημική ουσία για την οποία οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες και για την εμφάνιση καρκίνου. Άλλες ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στο λάχανο είναι οι ινδόλες. Οι ινδόλες βοηθούν και “συμμετέχουν» στις διάφορες μεταβολικές διεργασίες και με αυτό το τρόπο βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.Το λάχανο επίσης, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως η C και η Κ .

Η τελευταία, είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, ενώ μέσα στο λάχανο, θα βρούμε και άφθονες φυτικές ίνες καθώς και βιταμίνη Β6.
Περιέχει επίσης και φυλλικό οξύ το οποίο συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, μαγγάνιο, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα οποία έχουν αποδοθεί διάφορες ιδιότητες, όπως της καλής λειτουργίας της καρδιάς αλλά και αντι-υπερτασικές.

Τι περιέχει το καρότο;

Αποτελεί θαυμάσια δυναμωτική αγωγή για όσους αισθάνονται αδύναμοι και καταβεβλημένοι, υποφέρουν από στρες και αναρρώνουν από ασθένεια.

Προφυλάσσει τις αρτηρίες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης καταπολεμά τις μολύνσεις. Η συστηματική κατανάλωση ενός καρότου την ημέρα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες αλλά ρίχνει και στο μισό τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα ακόμη και σε συστηματικούς καπνιστές.

Σε πολλές επιστημονικές έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι το καρότο σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Ιδαίτερη δραστικότητα και αποτελεσματικότητα δείχνει στους καρκίνους των πνευμόνων και του παγκρέατος οι οποίοι οφείλονται στο κάπνισμα. Ελαττώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων των ματιών όπως καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Δημιουργεί ωραία καθαρή και φωτεινή επιδερμίδα ενώ καταπολεμά την ακμή.

Ρυθμίζει τη λειτουργικότητα των εντέρων ενώ καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια. Απαλλάσσει από την κατακράτηση υγρών και σε συνδυασμό με το λάχανο αδυνατίζει. Ενισχύει τη υγεία όσων πάσχουν από αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδας. Προστατεύει κι ενυχύει καρδιά και το κυκλοφορικό.

Τι περιέχει το σέλινο;

Το σέλινο καταπολεμά την νεφρολιθίαση, βοηθά στην ανακούφιση από τις φλεγμονώδεις παθήσεις της ουροδόχου κύστης, καθώς και στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Βελτιώνει τη δραστηριότητα του ήπατος και των νεφρών, ενώ ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία. Λίγο σέλινο αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει την όρεξη, έχει διουρητική και καθαρτική επίδραση. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σέλινου, υποβοηθούν στην επούλωση πληγών, και συμβάλουν στην προσπάθεια για αδυνάτισμα. Προλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση και ομαλοποιούν τον μεταβολισμό.

briefingnews.gr

 

Διατροφή

Η όραση είναι μια από τις πέντε αισθήσεις μας, που αποτελούν διαύλους για να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, και μάλιστα από πολλούς θεωρείται και η πιο σημαντική, αφού οι πληροφορίες που λαμβάνουμε μέσω αυτής είναι άμεσες εικόνες που μας καθιστούν ικανούς να εγκλιματιζόμαστε γρήγορα στο περιβάλλον.

Επομένως, η καλή της λειτουργία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας στη ζωή μας, και φυσικά η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

1.Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά: Τα εν λόγω λαχανικά, όπως το σγουρό μαρούλι, το σπανάκι και η ρόκα, είναι πλούσια σε δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά, την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη. Τα δύο αυτά συστατικά μπορούν να μειώσουν αισθητά τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη και να συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που οδηγούν σε αποσύνθεση της «ωχράς κηλίδας» και στην συνέχεια ενδεχομένως σε τύφλωση, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

2.Αυγά: Περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, όμως οι ευεργετικές ιδιότητές τους δεν τελειώνουν εκεί, αφού είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, που δρουν ενάντια στην ξηροφθαλμία και στην ανάπτυξη ελεύθερων ριζών.

3.Λιπαρά ψάρια: Το ιχθυέλαιο, που βρίσκεται στη σάρκα λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, η πέστροφα, η ρέγκα και η τσιπούρα, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε DHA, ένα λιπαρό οξύ που είναι πολύτιμο για την σωστή λειτουργία των ματιών, αφού συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση των σωστών επιπέδων υγρασίας τους.

4.Ξηροί καρποί: Πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και Ω-3 λιπαρά, οι ξηροί καρποί, και κυρίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, μπορούν να συμβάλλουν θεαματικά στην υγιή λειτουργία των ματιών μας. Φρόντισε λοιπόν, να τρως μια χούφτα ξηρούς καρπούς τη μέρα για την πρόληψη διάφορων οφθαλμολογικών παθήσεων.

5.Λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα: Τα λαχανικά αυτής της κατηγορίας, όπως το καρότο, η γλυκοπατάτα και η πιπεριά, είναι πλούσια σε β-καροτίνη, που μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη αυτή συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς αλλά και στην δυνατότητα όρασης στο φως χαμηλής έντασης.

 queen.gr

Διατροφή

Ο λόγος, για το σαφράν ή τον «κόκκινο χρυσό» όπως αλλιώς λέγεται ένα από τα σπανιότερα και πιο πολύτιμα μπαχαρικά παγκοσμίως , που παράγεται στο Μακεδονικό κάμπο με τιμή πώλησης που μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ το κιλό!

Είναι πανάκριβο όχι επειδή είναι σπάνιο, αλλά επειδή η συγκομιδή του είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα και γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια.

Ο κόκκινος Ελληνικός κρόκος Κοζάνης, το αγνό αυτό προϊόν της Ελληνικής γης, κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό, δίνει μία ιδιαίτερη γεύση και χρώμα στο φαγητό, στα ροφήματα, στα ποτά, στα τυροκομικά και σε αμέτρητες άλλες εφαρμογές.

Το σαφράν έχει κι άλλες χρήσεις πέρα από τη μαγειρική. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία.

Τα αποτελέσματα του κρόκου έχουν πλέον επικυρωθεί και από την επιστήμη για αυτό πολλές εταιρίες καλλυντικών το συμπεριλαμβάνουν στα προϊόντα ομορφιάς τους. Τα καροτενοειδή τα οποία και περιέχει δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνουν καθιστώντας το σαφράν έναν δυνατό σύμμαχο για τη καταπολέμηση του πρόωρου γήρατος.

Για όλα τα παραπάνω οι ερευνητές δικαίως απέδωσαν στο σαφράν τον χαρακτηρισμό «ελιξήριο».

 

Μερικές από τις θεραπευτικές του ιδιότητες είναι οι παρακάτω :

-Βελτιώνει την κυκλοφορία, βοηθώντας την καλή λειτουργία των οργάνων της πέψης

- Μειώνει τον πυρετό

- Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα, δεδομένου ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

- Είναι αποτελεσματικό για όσους πάσχουν από αϋπνία, καθώς αποτελεί ένα ήπιο ηρεμιστικό (μία πρέζα σαφράν με ζεστό γάλα)

- Βοηθά ως εκχύλισμα στην απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη που έγινε το 100% των γυναικών που πήραν συμπλήρωμα εκχυλίσματος σαφράν ανέφεραν ότι μειώθηκε το αίσθημα της πείνας

- Είναι αντικαταθλιπτικό, καθώς επηρεάζει τη δραστικότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο

- Αντιστρέφει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης της όρασης που ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει τα οφέλη του σαφράν για τα μάτια.

invitromagazine.gr

 

Διατροφή

Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης είναι αναγνωρισμένη και επιστημονικώς τεκμηριωμένη και η αναπλήρωση κάθε σταγόνας νερού, που φυσιολογικά αποβάλλεται από το σώμα, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποδίδει στο μέγιστο τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα. Γνωρίζετε, όμως, ότι το πόσιμο νερό δεν είναι το μοναδικό «μέσο» ενυδάτωσης;
To νερό έχει κι άλλες… πηγές!

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, το νερό μπορεί να προσληφθεί από πολλές πηγές της διατροφής μας, καθώς περιέχεται σε όλα τα ροφήματα και στα περισσότερα τρόφιμα. Αυτό που γνωρίζουμε μάλιστα σήμερα από σχετικές μελέτες και από την επίσημη αναφορά της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν περίπου το 20 - 30% των αναγκών τους σε νερό από τα στερεά τρόφιμα - ιδιαίτερα από τα φρούτα και τα λαχανικά, τις σούπες και το γιαούρτι, ενώ το υπόλοιπο 70 - 80% το προσλαμβάνουν όχι μόνο από το πόσιμο νερό, αλλά και από ποικίλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι.

Όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα επιτρέπονται!

Οι ειδικοί λένε πως δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» ροφήματα, ούτε ροφήματα που απαγορεύονται. Άλλωστε, η θέση της Αμερικανικής Ακαδημίας Διαιτολογίας και Διατροφής (AND) αναφέρει ξεκάθαρα πως κάθε τρόφιμο μπορεί να έχει θέση στη διατροφή μας, εφόσον φυσικά αυτή χαρακτηρίζεται στο σύνολό της από το μέτρο, την ποικιλία και την ισορροπία.

Όλα τα ροφήματα, λοιπόν, μπορούν να συμπεριληφθούν στις πηγές ενυδάτωσης, με πρώτη επιλογή βέβαια το νερό. Στην περίπτωση, ωστόσο, των υγρών που περιέχουν θερμίδες, αυτές θα πρέπει να συνυπολογίζονται στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και να εξασφαλίζεται ότι το ενεργειακό μας ισοζύγιο - οι θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνουμε σε σχέση με αυτές που δαπανούμε - βρίσκεται σε ισορροπία.

Συμπερασματικά, οι άνθρωποι μπορούν να προσλαμβάνουν νερό από οποιαδήποτε άλλη πηγή επιθυμούν, παράλληλα βέβαια με το νερό που αποτελεί την πρώτη μας επιλογή, και να επιλέγουν τα ροφήματα που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες και στις γευστικές τους προτιμήσεις.

Στις μέρες μας, μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα επιλογής από μία μεγάλη ποικιλία ροφημάτων και γνωρίζουμε ότι η ποικιλία βοηθάει την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας υγρών, μιας και προσφέρει παράλληλα και μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Για παράδειγμα, υπάρχουν ροφήματα με διαφορετικές περιεκτικότητες σε θρεπτικά συστατικά ή/και θερμιδικό περιεχόμενο (light/ zero, με λίγες ή καθόλου θερμίδες), τα οποία κυκλοφορούν σε συσκευασίες διαφορετικού μεγέθους, προκειμένου ο καθένας από εμάς να επιλέγει το είδος και την ποσότητα του ροφήματος που αναλογεί τόσο στις ανάγκες, όσο και στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του.

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας 

logodiatrofis.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή