Ιανουαρίου 22, 2019

Διατροφή

Μπορεί να δικαιούμαστε όλοι λίγη γαλοπούλα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα προς το τέλος του Δεκεμβρίου, ενόψει των γιορτών. Τον υπόλοιπο μήνα, όμως, είναι η σειρά των υπερτροφών της εποχής να μπουν στη διατροφή μας.

Ειδικά το Δεκέμβριο, που οι διατροφικές… κραιπάλες ετοιμάζονται να μας χτυπήσουν την πόρτα, εκεί γύρω στις 24 Δεκεμβρίου και για αρκετές ημέρες, με τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραπέζια, πρέπει να φροντίσουμε προηγουμένως χαρίσουμε τόνωση και υγεία στον οργανισμό μας. Κι αυτό θα το πετύχουμε με την κατανάλωση τροφών που και είναι στην εποχή τους και έχουν… υπερδυνάμεις.

Βάλτε τα παρακάτω στη διατροφή σας καθημερινά, πριν ετοιμάσετε χώρο για την επέλαση του… μελομακάρονου.

Κράνα: το πάρτι των αντιοξειδωτικών
Περισσότερο γνωστά ως κράνμπερι, τα κράνα βρίσκονται ανάμεσα στις τροφές που είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ευεργετώντας την καρδιά, το δέρμα, τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό μας, όταν τα καταναλώνουμε συστηματικά. Ιδιαίτερα σημαντική, επίσης, είναι και η δράση τους σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων, γι’ αυτό και συστήνονται από τους περισσότερους γιατρούς. Προσθέστε τα κάθε πρωί στα δημητριακά ή το γιαούρτι σας ή δώστε χρώμα, γεύση και βιταμίνες στο επόμενό σας κέικ.

Κουμκουάτ: το… χρυσό πορτοκάλι
Κουμκουάτ στα κινέζικα σημαίνει χρυσό πορτοκάλι και είναι ένα φρούτο που αν και δεν ανήκει στην καθημερινότητά μας μαζί με τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τις μπανάνες, τα αχλάδια κ.λπ., έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό. Ο λόγος είναι ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και Α που κάνει καλό στην όραση, ενώ οι φυτικές του ίνες βάζουν φρένο στην πείνα μας. Επιλέξτε τα κουμκουάτ που είναι πορτοκαλί κι όχι πρασινωπά και καταναλώστε τα ή σκέτα ή προσθέστε τα σε μαρινάδα.

Ρόδι: για καλή σας… τύχη είναι και υγιεινό
Είναι όμορφα σαν στολίδια, αλλά η χρήση τους δεν είναι μόνο διακοσμητική. Τα ρόδια είναι πλούσια σε βιταμίνες (C, E, A κ.ά.) φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο, τα οποία μεταφράζονται σε τόνωση του ανοσοποιητικού, διατήρηση της σιλουέτας σας με τις λίγες θερμίδες (70 θερμίδες σε μισό φλιτζάνι) και τις φυτικές τους ίνες, αντιοξειδωτική δράση που αποτρέπει τη φθορά του οργανισμού έσω κι έξω και μέσα σ’ όλα… είναι και γευστικά. Δοκιμάστε τα σκέτα, προσθέστε τα στη σαλάτα σας, βάλτε λίγους σπόρους στο γιαούρτι σας ή προσθέστε το χυμό τους στην πορτοκαλάδα σας. Οι δυνατότητες αυτού του φρούτου είναι απεριόριστες.

Μήλα και αχλάδια: καταναλώστε τα ως γλυκό
Αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ενώ παρουσιάζουν επίσης προστατευτική δράση κατά κάποιων ειδών καρκίνου, συν του ότι είναι ό,τι πρέπει για μια «συγκρατημένη» διατροφή όπου θέλετε να χάσετε βάρος. Για να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τις ιδιότητές τους, δοκιμάστε τα ψητά με μέλι και κανέλα. Έτσι, φτιάχνετε στο λεπτό ένα υγιεινό γλυκό, προσθέτοντας την αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση της κανέλας και τις βιταμίνες του μελιού.

Κόκκινα φασόλια: απρόσμενη πηγή αντιοξειδωτικών
Μπορεί να μην τους φαίνεται, αλλά τα κόκκινα φασόλια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, δίνοντάς μας άλλη μια επιλογή για να κάνουμε τη διατροφή μας… απειλητική προς τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Δοκιμάστε τα σε σούπα ή ντιπ ή κάντε τα πουρέ και απολαύστε τα σε όλες τους τις μορφές.

Μανιτάρια: γεύση με λίγες θερμίδες
Στους περισσότερους αρέσουν γιατί δίνουν έξτρα γεύση και υφή όπου προστεθούν, από την πίτσα μέχρι τη σούπα, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνη καλής ποιότητας φυτικής προέλευσης, κάλιο και σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά, με τα δύο τελευταία συχνά να βρίσκονται σε έλλειψη από τη διατροφή των περισσοτέρων. Οι επιλογές για να τα ενσωματώσετε στο διατροφικό σας πλάνο είναι άπειρες: από πίτες και σαλάτες, μέχρι σούπες και σάλτσες.

Διατροφή

Το κακάο φαίνεται να είναι αφέψημα με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα πολλά διατροφικά συστατικά συγκεντρωμένα σε ένα και μόνο προϊόν. Οι επιδράσεις των φλαβονοειδών του κακάο στην καρδιά και στην κυκλοφορία οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της χοληστερόλης, και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανότατα εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών βλαβών. Η κατανάλωση κακάο επομένως εμφανίζεται να έχει επίδραση τύπου ασπιρίνης επάνω στη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Οι κατεχινικές ενώσεις προλαμβάνουν το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, μεταβάλλουν την συνοχή και δομή της κυτταρικής μεμβράνης.


Οι προκυανιδίνες αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της προστακυκλίνης στο πλάσμα και μειώνουν τα επίπεδα λευκοτριενίων του πλάσματος. Η προστακυκλίνη κατασκευάζεται από το αγγειακό επιθήλιο και προάγει την αγγειοδιαστολή, αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, το σχηματισμό θρόμβων αίματος και την εισχώρηση της χοληστερόλης LDL στο αρτηριακό τοίχωμα.

Αντίθετα, τα λευκοτριένια είναι αγγειοσυσταλτικά, προκαλώντας αργή και συνεχή σύσπαση στους λείους μυς των αιμοφόρων αγγείων, και μπορούν να είναι αίτια συσσώρευσης αιμοπεταλίων. Μείωση της αναλογίας λευκοτριενίων / προστακυκλίνης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα αιμοπετάλια και πιθανώς στη φλεγμονή και την αγγειοδιαστολή.

Μία περαιτέρω δράση των πολυφαινολών του κακάο που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η ικανότητα τους να ρυθμίζουν τα ανοσοκύτταρα λόγω της επίδρασης τους στη μεταγραφή του γονιδίου της ιντερλευκίνης-2. Έχει προταθεί ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού θα μπορούσαν να είναι υπαίτιες για πολλές περιπτώσεις αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών νόσων.

Εν κατακλείδι, το κακάο βάσει των ιδιοτήτων του μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης.

Έρευνες και μελέτες

Συγκριτική μελέτη στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει το κακάο (1 κούπα) να έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι), τριπλάσια από το πράσινο τσάι (1 φλιτζάνι) και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι (1 φλιτζάνι).

•Έρευνες σε πληθυσμούς του Παναμά που καταναλώνουν καθημερινά 4-5 ποτήρια ζεστό αφέψημα κακάο και προσθέτουν σκόνη κακάο σε αρκετά φαγητά τους, έδειξαν σε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν παρουσιάζουν υπέρταση σε μεγάλη ηλικία και διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δεν παρουσιάστηκε το ίδιο αποτέλεσμα στους κατοίκους που είχαν μεταναστεύσει σε αστικές περιοχές και δεν κατανάλωναν πλέον αρκετό κακάο. Και αυτό οφείλεται στο ότι τα φλαβονοειδή ενεργοποιούν ένα ένζυμο το οποίο είναι υπεύθυνο για την διάνοιξη των τοιχωμάτων των αρτηριών και την βελτίωση της αιματικής ροής (μείωση της πίεσης).

Διατροφή

Μπορεί το λαϊκό άσμα να λέει ότι μια σαραντάρα βάζει κάτω δύο εικοσάρες, όμως η πικρή αλήθεια είναι πως με τα χρόνια δεν είναι εύκολο να απαλλαγείς από τα παραπανίσια κιλά.

Γκρέιπφρουτ
Είναι μια σούπερ τροφή που θα σας βοηθήσει να κάψετε λίπος, χωρίς κόπο. Γνωρίζετε ότι αν το καταναλώσετε σε συνδυασμό με τρόφιμα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος θα έχετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα; Μια έρευνα του «Florida Citrus Department» έδειξε πως άνθρωποι που έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ καθημερινά ή έπιναν ένα ποτήρι χυμό γκρέιφρουτ και γυμνάζονταν τακτικά, έχασαν 4,5 κιλά μέσα σε 12 εβδομάδες. Καθόλου άσχημα, δεν νομίζετε;

Ξηροί καρποί
Aν θέλετε να σταματήσετε το χρόνο, τα φιστίκια Αιγίνης είναι ο καλύτερος σας σύμμαχος. Μία πρόσφατη έρευνα από το Loma Linda University της Καλιφόρνια έδειξε ότι τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε, μαγνησίου και φωτοχημικών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Η καθημερινή τους κατανάλωση συμβάλει στη μείωση έως και 7% του μεταβολικού συνδρόμου.

Πεπόνι
Εκτός από το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, γνωρίζατε τι προσφέρει το πεπόνι στον οργανισμό σας; Έχει μια σεβαστή ποσότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και C, περιέχει κάλιο και μια κούπα περιέχει μόνο 49 θερμίδες. Είναι μια από τις κορυφαίες τροφές καύσης λίπους και αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη!

Σολoμός
Η κατανάλωσή του, συντελεί στο να χάσετε το αντιαισθητικό λίπος από την περιοχή της κοιλιάς, που ως γνωστόν ταλαιπωρεί τις περισσότερες από εμάς. Ο σολομός εξοπλίζει τον οργανισμό με την καλσιτινίνη, μια ορμόνη συντελεί στη διατήρηση της υγείας των οστών. Με την πάροδο του χρόνου, η καλσιτινίνη του οργανισμού αδρανοποιείται και τα κόκαλα μας φθείρονται. Η καλσιτινίνη του σολομού είναι 50 φορές πιο ισχυρή από αυτή του ανθρώπου και αυξάνει το ρυθμό ανακατασκευής των οστών σε μεγάλα ποσοστά. Σύμφωνα με μελέτες, υπολογίζεται ότι ελαττώνει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά 20%.

Μαύρη Σοκολάτα
Μπορεί οι περισσότεροι από εσάς να θεωρείτε ότι η σοκολάτα παχαίνει, όμως αυτή είναι μισή αλήθεια. Σε μικρές ποσότητες η μαύρη σοκολάτα αδυνατίζει, αφού περιέχει καφεΐνη και την αντιοξειδωτική ουσία κατεχίνη, ο συνδυασμός των οποίων ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, που ως γνωστόν είναι ένα προνόμιο για την καλοσχηματισμένη σιλουέτα αλλά και τον οργανισμό.

Πράσινα Φασόλια
Εκτός του ότι έχουν λίγες θερμίδες, περίπου 45 θερμίδες το ένα φλιτζάνι, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνη Κ. Μάλιστα, η βιταμίνη Κ που παίρνουμε από 1 φλιτζάνι πράσινα φασόλια μπορεί να φτάνει στο ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, και οι φυτικές τους ίνες φτάνουν τα 4 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Δοκιμάστε τα και ο μεταβολισμός σας θα κάνει «limit up».

Τσίλι
Αν σου αρέσουν τα καυτερά, είσαι τυχερή. Το τσίλι περιέχει καψαϊκίνη, ένα συστατικό που βοηθάει τον μεταβολισμό. Μάλιστα μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία, έδειξε ότι η κατανάλωσης της καψαϊκίνης αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και το μεταβολισμό. Το τσίλι βοηθάει το σώμα σας να καίει περισσότερες θερμίδες και μειώνει την όρεξη, οπότε τιμήστε το!

Πολύχρωμες πιπεριές
Είναι εξαιρετικά πλούσιες σε βιταμίνη C και Βιταμίνη Α, δύο πολύ σημαντικών αντιοξειδωτικών. Δίνουν χρώμα και ένταση στο φαγητό σας και παράλληλα βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Έτσι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων ορισμένων ασθενειών.

youweekly.gr

Διατροφή

Γνωστά και για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη c.Τα δαμάσκηνα ή αλλιώς Prunus domestica, ευδοκιμούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, με τις ποικιλίες της Ιαπωνίας να προηγούνται και να ακολουθούν οι ευρωπαϊκές.

Τα δαμάσκηνα ανήκουν στο ευρύτερο γένος Prunus και είναι συγγενές είδος των αχλαδιών και των νεκταρινιών.

Τα δαμάσκηνα έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης χάρη στο υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους, στο οποίο οφείλεται και η έντονη αντιοξειδωτική ικανότητά τους.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα συστατικά τους έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τη ρίζα υπεροξειδίου καθώς και να προστατεύουν τα λίπη από την επαγόμενη από το οξυγόνο οξείδωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύουν τα λιπαρά οξέα που απαντώνται στις κυτταρικές μεμβράνες, στις λιποπρωτεΐνες της αιματικής κυκλοφορίας και στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων και των νευρώνων μας.

Εκτός από το υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους είναι γνωστά και για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Η παρούσα βιταμίνη είναι γνωστή για τον καθοριστικό ρόλο της στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και για τη σύνθεση του κολλαγόνου των ιστών.

Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C είναι η κύρια αιτία που τα δαμάσκηνα χαρακτηρίζονται ως καλές πηγές μη-αιμικού σιδήρου, καθώς η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του περιεχόμενου σε αυτά σιδήρου.

Τέλος, τα δαμάσκηνα είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Α, υπό μορφή β-καροτενίου, ινών και καλίου.

https://kiou-kirbiologia.blogspot.gr

Διατροφή

Μάθε πώς να χάσεις τουλάχιστον μισό κιλό μέσα στο Σαββατοκύριακο με 3 "θαυματουργές" τροφές
-Μπρόκολο
Είναι γνωστό για τις ιδιότητες του ως προς την πρόληψη του καρκίνου. Μια μερίδα έχει 30 θερμίδες και μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους.
Σαλάτα μπρόκολο με κάσιους και σως σουσαμιού
Υλικά:
1 μεγάλο μάτσο μπρόκολο
1 κσ. ξανθές σταφίδες, ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζάνι χοντροκομμένα αλατισμένα κάσιους
1 κσ. σησαμέλαιο
1 κσ. φυτικό λάδι
3 κσ. καρυκευμένο,με ξύδι από κρασί, ρύζι
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μια μεγάλη πρέζα πιπέρι καγιέν
2 κγ. σουσάμι, ελαφρώς ψημένο
Προετοιμασία:
Ξέπλυνε καλά το μπρόκολο και βάλε το στον ατμό μέχρι να μαλακώσει για περίπου 3 - 4 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, ξέπλυνέ το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στραγγίζεις καλά μέχρι να φύγει το περιττό νερό. Κόβεις έπειτα σε μικρά κομμάτια. Τοποθέτησε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ με σταφίδες και κάσιους. Σε ένα άλλο σκεύος ανακάτεψε καλά τα 2 λάδια, το ξύδι, το σκόρδο, και το πιπέρι καγιέν. Ρίξε το μείγμα επάνω στη σαλάτα και ανακατέψτε. Πασπάλισε με σουσάμι ψημένο. Σερβίρεται δροσερό.
-Καστανό ρύζι
Το καστανό ρύζι είναι μια εναλλακτική για την πρόσληψη φυτικών ινών. Μισό φλυτζάνι περιέχει 1,7 γρ. ανθεκτικό άμυλο, που θεωρείται ένας υγιής υδατάνθρακας που αυξάνει το μεταβολισμό και καίει το λίπος.
Σολωμός με καστανό ρύζι
Υλικά:
1 κουταλιά νερό
2 φλιτζάνια κατεψυγμένο μπρόκολο (τα «κεφάλια» του)
2 κγ. ελαιόλαδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 κγ. σάλτσα ψαριού
2 κγ. σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου
1 κσ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
4 φιλέτα σολομού, ξεφλουδισμένα
2 κγ.μέλι 4 φλιτζάνια καφέ ρύζι
-Μαύρο σουσάμι
Προετοιμασία:
Γέμισε ένα μπολ με νερό και αφού βάλεις μέσα τα κομμάτια κατεψυγμένου μπρόκολου, τοποθέτησε το στο φούρνο μικροκυμμάτων για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμο, φρόντισε να στραγγίσεις το μπρόκολο και να το κρατήσεις σε ένα σκεύος που θα διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τσιγάρισε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μέχρι να ροδίσει. Πρόσθεσε τη σως ψαριού, το τζίντερ και τη σως σόγιας. Ψήσε σε τηγάνι τα φιλέτα σολωμού ανά 2 . Θα χρειαστέις περίπου 6 λεπτά για την κάθε μεριά. Έπειτα βάλε το μέλι στο τηγάνι με τη σάλτσα τζίντερ. Βράσε το ρύζι με διπλάσια ποσότητα νερού, ώστε να γίνει σπυρωτό και χώρισέ το σε 4 μερίδες. Σε κάθε μερίδα βάλε μισό φλιτζάνι μπρόκολο και ένα φιλέτο σολωμού. Ολοκλήρωσε με τη σάλτσα τζίντζερ και το μαύρο σουσάμι.
-Αχλάδια
Μόνο ένα αχλάδι περιέχει 15% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών. Διαπιστώθηκε, έπειτα από μελέτη, ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τρία αχλάδια την ημέρα έχαναν περισσότερο βάρος από εκείνες που δεν έτρωγαν. Μην ξεχνάς όμως, πως όλες οι φυτικές ίνες του βρίσκονται στη φλούδα του.
Ζεστό αχλάδι με κανέλα και ρικότα
Υλικά:
1 μικρό αχλάδι, κομμένο στη μέση
1/4 φλιτζάνι τυρί τύπου cottage
1/4 κγ. κανέλα
Προετοιμασία:
Ψήσε το αχλάδι για 10 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μπολ ρίξε το τυρί και την κανέλα, ανακάτεψε και βάλε λίγη ποσότητα από το μείγμα σου επάνω στο ζεστό αχλάδι.
-Γκρέιπ φρουτ
Ακόμα κι αν δεν αλλάξεις τίποτα άλλο στις διατροφικές σου συνήθειες, η κατανάλωση μισού γκρέιπ φρουτ πριν από κάθε γεύμα μπορεί να σε βοηθήσει, για να χάσεις μέχρι και μισό κιλό την εβδομάδα!
Σαλάτα εσπεριδοειδών με τζίντζερ
Υλικά:
1 ροζ γκρέιπ φρουτ
3 πορτοκάλια
Φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλιά μέλι
Γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο
Προετοιμασία:
Ξεφλούδισε και τεμάχισε το γκρέϊπ φρουτ και 2 πορτοκάλια. Θα χρειαστείς το χυμό του πορτοκαλιού που περισσεύει. Τρίψε 2 κγ. τζίντζερ και ανακάτεψε καλά σε ένα μπολ μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και το μέλι. Σε ένα σκεύος ειδικό για κατάψυξη βάλε τα κομμάτια των φρούτων και ρίξε επάνω το μείγμα μελιού που ετοίμασες. Αφού κρυώσει για 1 ώρα στην κατάψυξη η φρουτοσαλάτα, μπορείς να τη βερβίρεις ως έχει ή με χαμηλό σε λιπαρά παγωτό βανίλια. Γαρνίρεις με δυόσμο για περισσότερη γεύση και χρώμα.
-Κόκκινα φασόλια
Τα κόκκινα φασόλια προσφέρουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες (πάνω από 5 γραμμάρια ανά μερίδα). Είναι επίσης πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο. 1/2-φλυτζάνι περιέχει σχεδόν 2 γραμμάρια αυτού του αδυνατιστικού υδατάνθρακα.
Κόκκινα φασόλια με πράσινη πιπεριά
Υλικά:
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες κατά μήκος
2 κγ. τσίλι σε σκόνη
1 κγ. κύμινο
2 κγ. ξερή ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουτί ντομάτα σε κύβους, μαζί με το ζωμό
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κουτί μικρά κόκκινα φασόλια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
1 μεγάλη κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
2 κσ. πελτέ ντομάτας
3/4 κούπας λεπτές φέτες φρέσκο κρεμμύδι
6 κσ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
3/4 φλυτζάνι τεμαχισμένη πιπεριά
-Ημίσκληρο τυρί
Προετοιμασία:
Ψήσε τις πράσινες πιπεριές και έπειτα ξεφλούδισέ τες με προσοχή. Τοποθέτησε τα κομμάτια πιπεριάς και τα υπόλοιπα 10 υλικά σε ένα σκεύος και μαγείρεψέ τα μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, ρίξε τον πελτέ, τον κόλιαντρο και τη μισή ποσότητα φρέσκου κρεμμυδιού και ανακάτεψε. Για το σερβίρισμα, ρίξε λίγο τσίλι σε κάθε μπολ, 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος, λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια και 2 κουταλιές ημίσκληρο τυρί.

Διατροφή

Αν κανείς τρώει σχεδόν όλο το 24ωρο, από το πρωί μέχρι τι βράδυ και ειδικότερα μετά τη δύση του ηλίου έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάρει κιλά.

Αν, αντίθετα, περιορίσει το διάστημα που τρώει σε ένα χρονικό «παράθυρο» έως 12 ωρών (π.χ. από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ) και πάψει να τρώει τα βράδια τότε θα χάσει κιλά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε μελέτη πειραματόζωων.

Με άλλα λόγια, μπορεί κανείς να χάσει κιλά, χωρίς να περιορίσει το φαγητό του στο παραμικρό, απλώς αλλάζοντας τις συνήθειές και τις ώρες του φαγητού του.

Οπως παρατήρησαν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, με την αφθονία του τεχνητού φωτός και των ποικίλων «πειρασμών» (τηλεόραση, υπολογιστές, «έξυπνα» κινητά κ.α.), οι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, τείνουν να ξενυχτούν και το ξενύχτι τους συνήθως συνοδεύεται με φαγητό, με συνέπεια να παχαίνουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σατσιντανάντα Πάντα του Ινστιτούτου Σαλκ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Metabolism", σύμφωνα με το BBC, πειραματίστηκαν με 400 ποντίκια, τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες.

Η ομάδα που διατρεφόταν μόνο επί εννέα έως 12 ώρες μέσα στην ημέρα, είχε μετά από 38 εβδομάδες μικρότερο βάρος από τη δεύτερη ομάδα που διατρεφόταν επί 24ώρου βάσεως, παρόλο που η ποσότητα τροφής ήταν η ίδια για όλα τα ζώα. Μάλιστα, η μείωση του βάρους συνέβαινε άσχετα από το είδος των τροφών: έγιναν πειράματα με διάφορες τροφές, π.χ. με διαφορετικά λιπαρά, αλλά κάθε φορά όλα τα ποντίκια κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες.

Η μελέτη έδειξε ότι, παρόλο που δύο οργανισμοί καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες μέσα στην ημέρα, το πόσο θα παχύνουν, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το πώς θα κατανεμηθεί η τροφή τους μέσα στην ημέρα. Φαίνεται πως όσοι τρώνε, αφότου έχει δύσει ο ήλιος, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παχύνουν. Αντίθετα, αν κανείς μένει νηστικός για ένα 12ωρο, μετά το 12ωρο που έχει φάει, τότε το σώμα του καίει περισσότερο λίπος και άρα αδυνατίζει.

Μάλιστα, όπως έδειξαν τα πειράματα, ακόμη και όταν τα ζώα αφέθηκαν ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα να τρώνε όποτε ήθελαν, χωρίς να ισχύει πλέον ο χρονικός περιορισμός του 12ώρου, πάλι κατέληξαν πιο αδύνατα από τα ποντίκια που έτρωγαν ελεύθερα όλες τις ημέρες. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι η παροδική διακοπή της 12ωρης νηστείας δεν καταστρέφει το όφελός της τελείως.

Όταν, εξάλλου, τα πιο παχύσαρκα ποντίκια της δεύτερης ομάδας, που όλο αυτό τον καιρό έτρωγαν χωρίς χρονικούς περιορισμούς, μετακινήθηκαν στην πρώτη ομάδα και υποχρεώθηκαν πλέον να τρώνε εντός 12ώρου και να μένουν νηστικά το άλλο 12ωρο, αδυνάτισαν (5% κατά μέσο όρο), παρ' όλο που συνέχισαν να καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες με πριν. Όταν όμως το χρονικό «παράθυρο» διατροφής τους διευρύνθηκε από τις 12 σε 15 ώρες, τότε η μείωση του βάρους τους περιορίστηκε.

govastileto.gr

Διατροφή

Οι εννιά τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι οι εξής: Υπάρχουν κάποιες τροφές που είτε από μόνες τους, είτε ως πρόσθετο σε άλλο φαγητό μας τραβούν σαν... σειρήνες. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχουν κάποια θρεπτική αξία, αλλά ρίχνοντάς μας εκτός διατροφικού προγραμματισμού, προκαλούν και κακό στην υγεία.


Συνήθως αυτά που φτιάχνουν στα μαγαζιά περιέχουν παγωτό ή ζαχαρούχο γάλα, για να είναι πιο εύγεστα, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στη διατροφή μας.
Πατατάκια

Τα πατατάκια, όπως είναι γνωστό, δεν είναι και η πιο υγιεινή τροφή που κυκλοφορεί, ενώ αυτά που έχουν γεύσεις είναι γεμάτα χημικά και συντηρητικά επιβαρύνοντας τον οργανισμό μας με ουσίες που του είναι παντελώς άχρηστες.
Δημητριακά γεμάτα ζάχαρη

Τα δημητριακά με ζάχαρη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια θερμιδική «βόμβα» στο τραπέζι, γεμάτη, μάλιστα, με συντηρητικά.

Ενεργειακά ποτά

Είναι σαφώς καλύτερο να καταναλώσει κάποιος ένα γλυκό, παρά ένα ενεργειακό ποτό που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη από μια σοκολάτα.

Επεξεργασμένα αλλαντικά

Λουκάνικα, σαλάμια και άλλα παρόμοια αλλαντικά, αποτελούν θερμιδικές «βόμβες», γεμάτες λίπη και νάτριο που το μόνο που προσφέρουν είναι να μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην παχυσαρκία, το διαβήτη και στα προβλήματα καρδιάς.

Αναψυκτικά

Η εκτεταμμένη κατανάλωση αναψυκτικών, συνδέεται, όχι μόνο με την παχυσαρκία, (αφού είναι γεμάτα ζάχαρη), αλλά και με τη νεφρική ανεπάρκεια, τον καρκίνο και την υπέρταση.

Φαγητά διαίτης

Τα φαγητά διαίτης, όχι μόνο δεν αδυνατίζουν, αλλά είναι γεμάτα με τρανς λιπαρά που ευθύνονται με τη σειρά τους για την κακή λειτουργία της καρδιάς και την ανεβασμένη χοληστερίνη.

Μαγιονέζα

Μπορεί να είναι γευστική και οι περίσσοτεροι να θεωρούν ότι προσθέτοντας ένα κουταλάκι μαγιονέζας στο τοστ τους, στη σαλάτα τους ή οπουδήποτε αλλού, δεν κάνουν ιδιαίτερο κακό στον οργανισμό τους, αλλά σίγουρα θα άλλαζαν γνώμη αν μάθαιναν ότι ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα περιέχει 90 θερμίδες, 10 γραμμάρια λίπους και 90 μιλιγκραμ νατρίου.

Μαργαρίνη

Η μαργαρίνη χρησιμοποιείται ως εναλλακτική το λιπαρού βουτύρου, αγνοώντας ότι είναι γεμάτη τρανς λιπαρά τα οποία συνδέονται εκτός των άλλων, ευθέως με τον καρκίνο, το διαβήτη και τα προβλήματα στην καρδια.

iefimerida.gr

Διατροφή

Γιατί πρέπει να τρως πατζάρια;

Είναι μια must τροφή για όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα και για εκείνους που θέλουν να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό τους. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως τρώγοντας παντζάρια ενισχύουμε τις αντοχές μας και έχουμε 16% περισσότερη ενέργεια.

Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη.

Οχι πίεση

Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Μια παλιότερη έρευνα πως όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.Δέρμα που λάμπει

Τα παντζάρια περιέχουν βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα.

Παντζάρια για γερή καρδιά

Περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βηταΐνη είναι μια χολίνη η οποία συντελεί αποτελεσματικά στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζει την καρδιά μας.

Για γερά κοκάλα

Έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου , που είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου. Σύμμαχος για καλή υγεία

Τα κατακόκκινα παντζάρια μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία ή και το διαβήτη.

 

Διατροφή

Τα αυγά είναι νόστιμα, θρεπτικά και αποτελούν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, είτε τα απολαμβάνετε τηγανητά, ομελέτα, ποσέ ή βραστά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το κρέας και περιέχουν πολλά από τα ίδια θρεπτικά συστατικά που έχει και το κρέας. Μόλις ένα μεγάλο αυγό, μας παρέχει σημαντικές ποσότητες πολλών βιταμινών, μετάλλων, καθώς επίσης και αρκετά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σε μικρότερες ποσότητες.

Υπάρχουν δύο βασικά μέρη στο αυγό: το ασπράδι (λευκό μέρος) και ο κρόκος (κίτρινο μέρος). Ο κρόκος περιέχει περίπου το 80% των θερμίδων και σχεδόν όλα τα λίπη που υπάρχουν στο αυγό. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, D, Ε και Κ και μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος. The ασπράδι του αυγού περιέχει κυρίως νερό και πρωτεΐνες.

Ριβοφλαβίνη

Η βιταμίνη Β2, επίσης γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, είναι απαραίτητη για την ενέργειά μας, για υγιή επιδερμίδα και όραση και για το μεταβολισμό μας. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 0,24 mg ριβοφλαβίνης, ή σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών μας.
Η ριβοφλαβίνη επίσης ενεργοποιεί τα ένζυμα που μας προστατεύουν από μια κατηγορία χημικών ουσιών που παράγουν τοξικά και τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνη B12

Η κοβαλαμίνη, που ονομάζεται επίσης και βιταμίνη Β12, υπάρχει επίσης στα αυγά. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland η Β12 είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη του RNA και του DNA. Η βιταμίνη βοηθά επίσης στο μεταβολισμό λιπών και πρωτεϊνών και σε ένα υγιές δέρμα, μάτια, καρδιά και συκώτι. Ένα μεγάλο αυγό προσφέρει 0,65 mcg βιταμίνης Β12 ή περίπου 27% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται.

Παντοθενικό οξύ

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει επίσης περίπου 0,7 mg μιας άλλης σημαντικής βιταμίνης που ονομάζεται παντοθενικό οξύ, δηλαδή περίπου το 15% της ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται για έναν ενήλικα. Το παντοθενικό οξύ είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια και για την παραγωγή ορισμένων ορμονών και της χοληστερόλης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Colorado.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα γενετικά υλικά RNA και DNA. Συχνά περιλαμβάνεται στην διατροφή ως συμπλήρωμα –κυρίως στις γυναίκες που είναι έγκυες- για να βοηθήσει στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης και άλλες συγγενείς ανωμαλίες στα βρέφη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 23.5 mcg φυλλικού οξέος ή περίπου 6% της ποσότητας που χρειάζεται ένας μέσος ενήλικας κάθε μέρα.

Άλλες βιταμίνες

Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αυγά παρέχουν επίσης πολλές άλλες σημαντικές βιταμίνες σε μικρότερες ποσότητες: 5% βιταμίνης Α, δηλαδή περίπου 80 mg, 4% της βιταμίνης D ή 0,6 mcg και της βιταμίνης Β6 ή 0,1 mg και 2% της βιταμίνης Ε ή 0,5 mg και της θειαμίνης ή 0,03 mg, σε ένα μεγάλο αυγό.

Αυγά και χοληστερόλη

Για πολλά χρόνια είχε επικρατήσει η άποψη ότι τα αυγά ξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, επειδή περιέχουν χοληστερόλη. Όμως, το αυγό είναι μία ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή και η συνεισφορά του στις καρδιοπάθειες είναι πρακτικά μη-μετρήσιμη.Τα τρέχοντα δεδομένα συνιστούν την κατανάλωση αυγών ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης δίαιτας, καθώς δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα στα περισσότερα άτομα. Μελέτες που ερευνούν τις διατροφικές αιτίες της καρδιακής νόσου δεν έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αυγών (μέχρι 6 την εβδομάδα), ακόμα και σε άτομα με προϋπάρχοντα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

 

enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Τα φασόλια και οι φακές είναι από τις πιο υγιεινές, διαιτητικές και θρεπτικές τροφές της Μεσογειακής Διατροφής, παρόλο που δεν είναι και η αγαπημένη προτίμηση των περισσοτέρων. Παρόλα αυτά οι ειδικοί προτείνουν τη συστηματική τους κατανάλωση, αφού όχι μόνο βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και στο αδυνάτισμα, αλλά είναι ένα από τα αρχαιότερα μυστικά για μακροζωία και ευεξία.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 9 σημαντικοί λόγοι για να συμπεριλάβετε τα φασόλια και τις φακές στο υγιεινό σας διαιτολόγιο:

1. Αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου

2. Βοηθούν στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση του σωματικού βάρους

3. Προλαμβάνουν την εμφάνιση διαβήτη 2

4. Περιέχουν πολλά μέταλλα που βελτιώνουν τη λειτουργία των ενζύμων στον οργανισμό

5. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ιδανική για τους αθλητές

6. Προλαμβάνουν τις γενετικές ανωμαλίες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

7. Περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στοιχείων, που προλαμβάνουν την εμφάνιση καρκίνου

8. Βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς

9. Ελέγχουν και μειώνουν την πίεση του αίματος

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή