Ιουνίου 26, 2019

Εναλλακτικά

Καρλ Ρότζερς: "Το παράδοξο είναι πώς όταν αποδεχτώ τον εαυτό μου έτσι ακριβώς όπως είναι, τότε μπορώ να αλλάξω"

Έρχονται πάρα πολλοί σε εμένα ζητώντας μου να αλλάξουν, να ανακουφιστούν γρήγορα από τον δύσκολό τους εαυτό και την βαριά τους ζωή, να βάλω σε εφαρμογή πάνω τους τις τόσες τεχνικές που γνωρίζω και από το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο και από τις εναλλακτικές μου σπουδές.

Το βλέμμα τους είναι στραμμένο στον ιδανικό εαυτό που θέλουν να αποκτήσουν με αγωνία και πολύ σπάνια στο να κατανοήσουν πώς έφτασαν εδώ που έφτασαν, να νιώσουν πόσο πόνεσαν ή απογοητεύτηκαν από τους ανθρώπους και τη ζωή, ποια είναι τα δικά τους κρυφά σημεία- μυστικά- σκιές, ποιοι πραγματικά είναι...

Πολλοί ζητούν να μονταριστούν σα να είναι μηχανές και δεν τους περνάει καν από το μυαλό ότι η θεραπεία ξεκινάει μόνο όταν τολμήσουν να εμπιστευτούν και να ανοιχτούν ειλικρινά απέναντι σε έναν ειδικό, όταν νιώσουν την αποδοχή για όλα όσα είναι, όταν αγκαλιάσουν όλα τους τα κομμάτια...

Και όχι! αυτό δεν γίνεται ούτε σε ένα Σαββατοκύριακο ούτε σε 5 συναντήσεις.
Και ναι! Το παράδοξο όπως λέει και ο Ρότζερς είναι ότι τότε και μόνο τότε μπορεί να υπάρξει βαθιά αλλαγή...

Αλλιώς καταλήγουν σε έναν φαύλο κύκλο θεραπευτών περιμένοντας πως θα τους "φτιάξουν" με την μοναδική σούπερ τεχνική που διαθέτουν ή θα τους δώσουν εγκεφαλικές λύσεις ή στιγμές εκτόνωσης και αναπαραγωγής του δράματος τους (νομίζοντας πώς το κλάμα από μόνο του είναι θεραπεία). Και αυτό πολύ συχνά φέρνει ενθουσιασμό στην αρχή αλλά μετά από λίγο επιστρέφουν στο ίδιο σημείο εκκίνησης, με περισσότερη όμως απογοήτευση και ματαίωση.

Η πολυπόθητη όμως και πολυφορεμένη αποδοχή έρχεται μέσα από τη σταθερή θεραπευτική σχέση όπου μέσα σε πλαίσιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας δίνεται χώρος και χρόνος για να αποκαλυφθούν και να αγκαλιαστούν τα πάντα.

Δεν μπορείς να πας στο "ωμέγα " χωρίς να περάσεις από το "άλφα ...

 

Θα φτάσεις στο ωμέγα όταν μάθεις να περπατάς την διαδρομή και να αφομοιώνεις το κάθε γράμμα μένοντας σε αυτό, συνδεόμενος με αυτό. Με τα όμορφα του και τα δύσκολα του. Τόσο πολύ χρειάζεται να δοθείς στο κάθε σημείο, που ξεχνάς ότι κάπου παρακάτω σε περιμένει το ωμέγα. Και τότε είναι που έρχεται αβίαστα η αλλαγή, τότε είναι που μαθαίνεις να αφήνεσαι, να παραδίδεις τον έλεγχο και να βρίσκεσαι στο αιώνιο θεραπευτικό τώρα μακριά από προσδοκίες και εμμονές.

Οι εύκολες και γρήγορες λύσεις είναι όπως τα πρώτα ερωτικά ραντεβού εντυπωσιασμού, κολακείας και ωραίας εμπειρίας... Πολύ όμορφα και αναγκαία αλλά η αληθινή σχέση (είτε ερωτική, είτε φιλική, είτε θεραπευτική) ξεκινάει στην εμβάθυνση.

Και η εμβάθυνση θέλει σταθερότητα, υπομονή, επιμονή και αποδοχή όλων των συναισθημάτων, του φωτός και του σκοταδιού μέσα σου.

Η εμβάθυνση προϋποθέτει επαφή με τον άλλον που είναι εκεί ως ειδικός για να σου καθρεφτίζει όλα όσα αναδύονται... Που είναι εκεί να σε στηρίξει...

Μέσα από τις σχέσεις εξελισσόμαστε και μέσα από την θεραπευτική επαφή θεραπευόμαστε. Κανείς δεν χειρούργησε τον εαυτό του μόνος του όσες γνώσεις κι αν είχε...
Κανείς δεν ανακαλύπτει τις βαθιές αλήθειες του εαυτού του μέσα στην ασφάλεια της απομόνωσης του, διαιωνίζοντας την αδυναμία του σχετιζεσθαι και ενισχύοντας την άμυνα της μοναξιάς.

Η αυτοφροντίδα και η εσωστρέφεια είναι απαραίτητη, αλλά από μόνη της χωρίς την αλληλεπίδραση με τον άλλον, με τον ειδικό, δε θα σε πάει μακριά.

Η θεραπεία λοιπόν είναι η αποδοχή.
Η θεραπεία είναι η εμβάθυνση μέσα στο χρόνο.
Η θεραπεία είναι η αλληλεπίδραση στη σχέση.

Εσύ τι επιλέγεις;
Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσεις την ψυχή σου ;

πηγή: https://www.facebook.com/chalkiopoulou

pulseoflove.blogspot.com

Εναλλακτικά

Η συγχρονικότητα είναι μια έννοια που εμφανίστηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Καρλ Γιούνγκ, ο οποίος θεωρούσε ότι τα γεγονότα είναι «σημαντικές συμπτώσεις» αν και εμφανίζονται χωρίς κάποια σχέση αιτίας αλλά φαίνεται να σχετίζονται ουσιαστικά. Κατά την διάρκεια της καριέρας του, ο Γιούνγκ έδωσε αρκετούς διαφορετικούς ορισμούς. Τελικά ορίζει την συγχρονικότητα ως μια «αρχή αναίτιας σύνδεσης», μια «ουσιώδης σύμπτωση».

Οι συγχρονικότητες συμβαίνουν σε όποιον είναι ανοιχτός να δεχθεί κοσμικά μηνύματα και σε όποιον συντονίζεται με την αλήθεια του και την ψυχή του.

Η ψυχή μας λαμβάνει τρισεκατομμύρια πληροφορίες από τον κόσμο γύρω μας αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που τραβούν την προσοχή μας.

Συνειδητά ίσως να μην γνωρίζουμε γιατί εμφανίζονται κάποια πράγματα και γιατί αρχίζουμε να τα παρατηρούμε, αλλά υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η ψυχή μας θέλει να βλέπουμε αυτά τα σημάδια.

Έτσι βασικά λειτουργούν οι συγχρονικότητες, πρόκειται για το υποσυνείδητο σας που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή ας ή να σας δώσει μια απάντηση που ψάχνετε.

9 σημάδια ότι βιώνετε συγχρονικότητες
Σκέφτεστε κάποιον/α που έχετε να δείτε πολύ καιρό και αμέσως σας παίρνει τηλέφωνο, σας στέλνει μήνυμα ή εμφανίζεται μπροστά σας.
Κάτι σας συμβαίνει τυχαία και αυτό σας βοηθά στα προβλήματα όπου χρειάζεστε καθοδήγηση.
Ενώ βλέπετε μια ταινία ή μια σειρά ακούτε ένα τραγούδι που σας φαίνεται ότι περιγράφει την ζωή σας.
Κάποιος άγνωστος σας μιλά για τα προβλήματα του, τα οποία τυχαίνει να είναι ίδια με τα δικά σας.
Τα σωστά άτομα θα εμφανιστούν όταν πρέπει και απλώς ξέρετε ότι είναι αυτοί που χρειάζεστε τη δεδομένη στιγμή.
Λαμβάνετε ένα καθησυχαστικό μήνυμα από το πουθενά, από το ραδιόφωνο, από την τηλεόραση, από μια πινακίδα κτλ.
Βλέπετε ξανά και ξανά τα ίδια σημάδια ή σύμβολα ή επαναλαμβανόμενους αριθμούς όπως το 111, 222, 333.
Καθώς περιηγείστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπετε ένα άρθρο ή ένα κείμενο που σας δίνει ακριβώς τις λύσεις που χρειαζόσασταν.
Συναντάτε ένα συγκεκριμένο άτομο σε ένα τυχαίο μέρος και νιώθετε ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο μέσα του, κάτι που πρέπει να ανακαλύψετε και θα σας βοηθήσει.

awakengr.com

Εναλλακτικά

Η 24η Ιουνίου είναι από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, αφού η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά, ή Ριζικάρη) συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές.

Το προσωνύμιο «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κλήδων» που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής.

Ουσιαστικά ο «Kλήδονας» σχετίζεται με μια λαϊκή μαντική διαδικασία, η οποία λέγεται ότι αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.

Στο σπίτι το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό της αντικείμενο, τα λεγόμενα ριζικάρια και στη συνέχεια σκεπάζουν το δοχείο με κόκκινο ύφασμα και το δένουν ενώ παράλληλα προσεύχονται στον Αϊ Γιάννη και τοποθετούν το δοχείο σε ανοιχτό χώρο, όπου μένει όλη νύχτα. Την ίδια εκείνη νύχτα λέγεται ότι τα κορίτσια θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

Παράλληλα, την παραμονή της γιορτής του Αϊ Γιάννη Ιωάννη, αναβιώνει και το γνωστό έθιμο με τις φωτιές: Στη πλατεία του χωριού στήνεται μια μεγάλη φωτιά πάνω από την οποία πηδάνε όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό

Ο Άι-Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη και γι' αυτό έπρεπε από την παραμονή οι κάτοικοι του χωριου να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικιακές δουλειές τους.

Επίσης ο Αϊ Γιάννης αποκαλείται και Ριγανάς, επειδή την ημέρα αυτή έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη, η οποία έπρεπε να συλλεχθεί πρωί πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου, αφού πίστευαν, ότι έτσι είχε μαγική δύναμη.
Πηγή: iefimerida.gr 

Εναλλακτικά

Όλο και πιο συχνά στις μέρες μας ακούμε για τον διαλογισμό. Πολλοί δεν ξέρουν τι είναι και θα ήθελαν να τον δοκιμάσουν. Ο διαλογισμός εξερευνά την φύση του νου. Μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και προωθεί την πνευματική και ψυχική μας υγεία. Αν θέλετε να διατηρήσετε έναν νεανικό νου τότε πρέπει να τον βάλετε στην ζωή σας.

Οδιαλογισμός είναι ταξίδι, μοναδικό και ανεπανάληπτο που πρέπει να το βιώσεις για να το κατανοήσεις. Είναι προσωπική εμπειρία, πολύτιμη και ανεξάντλητη που μας συνδέει με την πηγή της γαλήνης. Είναι μάθημα ζωής, γιατί μας ανοίγει καινούργια μονοπάτια που οδηγούν στην εσωτερική πληρότητα. Είναι πολύτιμο εργαλείο, γιατί μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά αλλά και την υγεία μας.

Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι ο διαλογισμός είναι κάτι δύσκολο, βαρύ και σοβαρό. Ο διαλογισμός είναι μια φυσική κατάσταση στην οποία μπορούμε να μπούμε ανάλαφρα και χαρούμενα. Ας δούμε πως…

Τι είναι διαλογισμός;
Όταν λέμε διαλογισμός πρέπει να έχουμε στο νου μας δύο διαφορετικά πράγματα: την πνευματική πρακτική του διαλογισμού και την κατάσταση του διαλογισμού.

Η πρακτική του διαλογισμού είναι η πνευματική άσκηση που κάνει κάποιος προκειμένου να πετύχει τον διαλογισμό. Αυτό μπορεί περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές όπως ο κινητικός διαλογισμός, η συγκέντρωση, η επανάληψη ενός μάντρα κ.α. Καθώς δεν υπάρχει στην ουσία σωστή ή λάθος τεχνική, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ως το μέσο που χρησιμοποιεί κάποιος.

Οι διαφορετικές πρακτικές προσφέρουν στον ασκούμενο την «πνευματική μέθοδο». Είναι ένας καμβάς, ένας μπούσουλας με τον οποίο ο ασκούμενος δημιουργεί την εσωτερική ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία θα ανθίσει το ταξίδι της εξερεύνησης.

Τι είναι αυτό που εξερευνούμε κατά την πρακτική του διαλογισμού; Τίποτε άλλο από την φύση του νου. Ωστόσο αυτή η πνευματική εμπειρία είναι τόσο ξεχωριστή που τίποτε άλλο δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. Το καταπληκτικό είναι ότι είναι προσβάσιμη σε όλους. Ο καθένας μπορεί να την βιώσει και μάλιστα με πολλά οφέλη.

Όταν κάποιος ασκεί τον διαλογισμό έχει στόχο «να μπει» όπως λέμε σε διαλογισμό.
Η κατάσταση του διαλογισμού, είναι μια πνευματική εμπειρία στην οποία ο διαλογιζόμενος έχει βρει ένα κλειδί. Έχει καταφέρει να ανοίξει μια πόρτα και βιώνει την απόλυτη γαλήνη. Στον διαλογισμό ο άνθρωπος είναι σε αβίαστη ηρεμία, δεν κάνει καμία προσπάθεια, απλά βιώνει την ποιότητα της αγάπης. Βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης συνειδητότητας, ο νους του είναι σε εγρήγορση ενώ συγχρόνως βιώνει την απόλυτη ηρεμία.

Όταν κάποιος είναι «φωτισμένος» -όπως οι μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι-, έχει κατακτήσει πια την τεχνική. Μπορεί να την υπερβαίνει και να βρίσκεται τόσο αυθόρμητα όσο ένα βλέμμα ή μια χειρονομία, σε κατάσταση διαλογισμού την οποία βιώνει ως διαρκή εμπειρία.

Μερικές αλήθειες για τον διαλογισμό
– Δεν πρέπει να συγχέουμε τον διαλογισμό με οποιαδήποτε θρησκεία ή με την ανθρώπινη ανάγκη για πίστη. Οποιοσδήποτε μπορεί να ασκήσει τον διαλογισμό, άσχετα από το θρήσκευμά του, εφόσον βέβαια είναι πνευματικά υγιής.

– Αυτό που είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας, είναι ότι ο διαλογισμός είναι μια βιωματική εμπειρία. Αν κάποιος θέλει να τον προσεγγίσει μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικές τεχνικές. Να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει και να απολαύσει την εμπειρία που του προσφέρει.

– Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί διαλογισμοί όσοι και οι άνθρωποι που τον ασκούν. Επίσης, αν βάλει κανείς στο νου του ότι η κάθε φορά μπορεί να είναι διαφορετική για τον ίδιο άνθρωπο, τότε καταλαβαίνουμε ότι η εμπειρία του διαλογισμού μπορεί να αποκτήσει τεράστιο εύρος.

– Ο διαλογισμός εξερευνά την φύση του νου. Θέλουμε να προσεγγίσουμε τον νου με την ποιότητα της αγάπης που είναι ανοιχτή, δεκτική και ανεκτική. Άρα όταν κάνουμε διαλογισμό δεν προσπαθούμε για κάτι γιατί αυτό από μόνο του κρύβει ένταση. Ουσιαστικά αφήνουμε την συνειδητότητά μας να διευρυνθεί.
– Συχνά λέμε ότι ο διαλογισμός προσπαθεί να ελέγξει την σκέψη. Όμως ο νους είναι από την φύση του παραγωγικός, γεννά σκέψεις όπως και συναισθήματα. Είναι πιο σωστό να πούμε πως στον διαλογισμό καταφέρνουμε να βιώσουμε μια φυσική συνύπαρξη όπου οι σκέψεις και τα συναισθήματα δεν μας κατακλύζουν. Αναζητούμε την εμπειρία της απλής, αβίαστης ύπαρξής μας στην απόλυτη γαλήνη, όπου ο νους δεν παρεμβάλλεται διαρκώς σχολιάζοντας και κάνοντας κριτική.

– Κάποιος μπορεί να προσεγγίσει τον διαλογισμό μόνο μέσα από την πρακτική άσκηση. Εννοείται πως υπάρχουν διδασκαλίες και σχολές, άρθρα και βιβλία πάνω στο θέμα. Το ταξίδι όμως είναι βιωματικό και οι αποσκευές προσωπικές.

– Όταν κάποιος κάνει διαλογισμό είναι σαν να αφήνεται σε μια περιπέτεια, που θα τον οδηγήσει τελικά στην ανακάλυψη του εσωτερικού του εαυτού.

– Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι μεταφυσικό, το αντίθετο είναι μια απόλυτα φυσική κατάσταση για τον άνθρωπο. Αθλητές και μουσικοί συχνά βιώνουν την κατάσταση αυτή γνωστή ως «η ζώνη». Μπορεί οποιοσδήποτε να έχει βιώσει τον διαλογισμό απλώς ατενίζοντας ένα φυσικό τοπίο, ή την ανατολή του ήλιου. Είναι η εμπειρία της απόλυτη εσωτερικής ειρήνης και της ένωσης με την Αλήθεια που δεν είναι άλλη από την ποιότητα της αγάπης.

«Η μέθοδος χρειάζεται μόνο μέχρις ότου η κατάσταση τού διαλογισμού – της ήσυχης επίγνωσης, της συνειδητότητας και της επικέντρωσης – γίνει όχι μόνο μια παροδική εμπειρία αλλά το ίδιο ενσωματωμένη μέσα σου όσο, ας πούμε, η αναπνοή.»

Πόσα είδη διαλογισμού έχουμε;
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη διαλογισμού όσον αφορά τις τεχνικές, χωρίς απαραίτητα να πρέπει να πούμε ότι μία από αυτές είναι η καλύτερη. Απευθύνονται σε όλους και οποιοσδήποτε μπορεί να τις ακολουθήσει ανάλογα με το τι ταιριάζει στην προσωπικότητα, στην ιδιοσυγκρασία και στον τρόπο ζωής του. Το να ξέρουμε λίγα πράγματα για αυτές μπορεί να μας βοηθήσει στο να διαλέξουμε πιο εύκολα.

1. Πνευματικός διαλογισμός
Ο πνευματικός διαλογισμός υπάρχει και στην δυτική αλλά κυρίως στην ανατολίτικη παράδοση που έχει σχέση με τον Βουδισμό και το Ζεν. Στις παραδόσεις που έχουν σχέση με την πίστη, ο διαλογισμός κατά κάποιο τρόπο ταυτίζεται με την προσευχή και την επικοινωνία με την θεϊκή ανώτερη ύπαρξη. Στις μη θεϊστικές κουλτούρες, δηλαδή όπου δεν μιλάμε για οργανωμένο λατρευτικό σύστημα ενός ανώτερου όντος, ο διαλογισμός έχει σχέση με την αυτό-επίγνωση και τις ποιότητες της αγάπης και της εσωτερικής ειρήνης. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για τεχνικές όπως ο διαλογισμός Metta ο οποίος καλλιεργεί την ποιότητα της αγάπης και της αποδοχής προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Όπως και να έχει, κάθε διαλογισμός ουσιαστικά μας βάζει στην εμπειρία της ενότητας και του μη-διαχωρισμού, όπου όλοι και όλα είναι ένα. Αυτό το άνοιγμα είναι μοναδικό και μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας θετικά, κάνοντας μας πιο ανοιχτούς και συμπονετικους.


2. Διαλογισμός της επίγνωσης
Η επίγνωση έχει άμεση σχέση με την παρατήρηση. Ο διαλογισμός της επίγνωσης είναι η τεχνική όπου ο ασκούμενος ουσιαστικά κρατά την επίγνωση του στο «εδώ και τώρα» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται. Πως γίνεται αυτό; Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αλλά η βασικότερη είναι αυτή που χρησιμοποιεί την παρατήρηση και τον έλεγχο της αναπνοής. Επίσης ένα άλλο μέσο είναι η παρατήρηση των αισθήσεων στο σώμα και η σταδιακή του χαλάρωση. Βασικό κομμάτι της τεχνικής είναι αυτό η διαδικασία κατά την οποία ο διαλογιζόμενος ουσιαστικά προσπαθεί να απέχει από κάθε κριτική που παρεμβάλλεται στις σκέψεις του. Παρακάμπτει δηλαδή τον «σχολιασμό» που κάνει ο νους. Στόχος είναι κάθε φορά που μια σκέψη ξεπηδά για να διαταράξει την συγκέντρωση, ο ασκούμενος να επαναφέρει την επίγνωσή του στην αναπνοή.

To 2011 ομάδα έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέγραψε ότι ο διαλογισμός με επίγνωση, μπορεί στην ουσία να αλλάξει την δομή του εγκεφάλου. Ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων διαλογισμού MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) παρατηρήθηκε πως επηρέασε την λειτουργία του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την μάθηση και την μνήμη.

3. Κινητικός διαλογισμός
Ενώ πολλές μορφές διαλογισμού γίνονται σε μια απόλυτα σταθερή και ευθυγραμμισμένη θέση του σώματος, αν αυτό σας είναι δύσκολο τότε μπορεί να τον προσεγγίσετε μέσα από την κίνηση. Ο κινητικός διαλογισμός είναι μια τεχνική κατά την οποία μπορούμε να διαλογιστούμε ενώ κάνουμε κάποια σωματική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει πως κάποιος μπορεί να διαλογιστεί ενώ περπατά ή τρέχει!

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίγνωση του να είναι απόλυτα εστιασμένη στην κίνηση που το σώμα εκτελεί. Αυτό είναι μια μορφή άσκησης του νου, ο οποίος μείνει σταθερός και διευρύνει την επίγνωσή του, ενώ το σώμα συγχρόνως είναι σε κίνηση.

Η μέθοδος αυτή είναι πολύ κοντά στην πρακτική των πολεμικών τεχνών και σε πνευματικές πρακτικές όπως η γιόγκα και το ται τσι. Ο κινητικός διαλογισμός είναι κατάλληλος για ανθρώπους που έχουν μεγάλη δυσκολία στο να μένουν ακίνητοι.

Επίσης είναι μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε και να τον εντάξουμε μέσα σε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως η κηπουρική, το χαλαρό τρέξιμο, η ήπια άσκηση, ο χορός ή ακόμη και το πλύσιμο των πιάτων.

«Αν ξεκινήσεις με κάτι ενεργητικό, κάτι θετικό, ζωντανό, κινητικό, θα αρχίσεις τότε να αισθάνεσαι ότι μεγαλώνει μέσα σου η ακινησία. Όσο πιο πολύ μεγαλώνει, τόσο πιο πολύ θα μπορείς να χρησιμοποιείς κάποια καθιστή ή ξαπλωτή θέση τόσο πιο πολύ θα είναι δυνατός ο σιωπηλός διαλογισμός. Η τεχνική διαλογισμού που ξεκινά με κίνηση, δράση, σε βοηθά στο να πετύχεις ένα είδος κάθαρσης.»
Όσσο

4. Διαλογισμός με συγκέντρωση
Έχετε ακούσει συχνά τους προπονητές να λένε: νικήσαμε γιατί ήμασταν απόλυτα συγκεντρωμένοι. Πράγματι η απόλυτη συγκέντρωση είναι μια κατάσταση μέσα στην οποία μπορούμε και να χαλαρώσουμε αλλά και να πετύχουμε σημαντικά επιτεύγματα. Ουσιαστικά κάθε φορά που κάνουμε κάτι με απόλυτη συγκέντρωση χρησιμοποιούμε αυτό που την ικανότητά μας για επίγνωση.

Συγκέντρωση ή επίγνωση λοιπόν, είναι η πνευματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας μουσικός που εκτελεί ένα μουσικό έργο. Ένας αθλητής που κάνει το άλμα του, αλλά και ένα παιδί που είναι βυθισμένο στο παιχνίδι του και δεν ακούει εσάς που του μιλάτε.

Η απόλυτη συγκέντρωση σε μια κατάσταση είναι το τελείως αντίθετο από την έννοια που στις μέρες μας λέγεται multitasking (πολυδιεγερσία). Ο σύγχρονος άνθρωπος λειτουργεί «με πολλά παράθυρα ανοιχτά». Αυτό σημαίνει πως την ίδια στιγμή κάνουμε και σκεφτόμαστε πολλά πράγματα συγχρόνως. Μπορούμε δηλαδή να κοιτάμε την οθόνη του υπολογιστή, να απαντάμε στο τηλέφωνο, να στέλνουμε μήνυμα στο κινητό και να σημειώνουμε κάτι στην λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Αυτή η κατάσταση νοητικού πολυκερματισμού, μας προκαλεί ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουμε, έντονο στρες και νοητική κόπωση που επηρεάζει την μνήμη αλλά και την διάθεση.

Ο διαλογισμός με συγκέντρωση ουσιαστικά δοκιμάζει να επαναφέρει την εστίασή μας σε κάτι συγκεκριμένο, στρέφοντας την προσοχή εξ’ ολοκλήρου σε ένα σημείο. Μπορεί να είναι οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που έχουμε κατά την διάρκεια μιας σωματικής πρακτικής όπως η γιόγκα, ή η εμπειρία της τροφής όταν σιωπηλά παίρνουμε το πρωινό μας. Μια σταθερή σχέση με αυτού του είδους την πρακτική διαλογισμού θα ηρεμήσει τον νου. Θα μας κάνει να εκτιμήσουμε διαφορετικά το κάθε λεπτό.

«Ο διαλογισμός σας βοηθά να εξασκήσετε την ικανότητα να στέλνετε την επίγνωσή σας εκεί που εσείς θέλετε και να διατηρείτε της προσοχή σας σταθερή. Σύμφωνα με μελέτες ακόμη και τέσσερις μέρες πρακτικής διαλογισμού έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα στην ικανότητα συγκέντρωσης.»

5. Διαλογισμός με οραματισμό
Σε αυτή την τεχνική ο ασκούμενος ουσιαστικά οραματίζεται με ή χωρίς καθοδήγηση μια θετική εικόνα. Συγχρόνως αφήνεται στην ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχει η εμπειρία αυτή στην ενέργειά του. Μπορεί να είναι ο οραματισμός ενός καταπρασινου λιβαδιού και οι εικόνες των σύννεφων και του γαλάζιου ουρανού. Μπορεί να είναι η διαυγής θάλασσα και η αίσθηση που έχει κάποιος όταν βουτάει το σώμα του στο νερό.

Ο οραματισμός έχει την μαγική ιδιότητα να μας αποφορτίζει και να απομακρύνει τον νου από από την ακατάπαυστη ροή αυτόματων σκέψεων που συμβαίνουν χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε. Σταδιακά δημιουργεί μια ασφαλή νοητική περιοχή η οποία λειτουργεί σαν κοιτίδα γέννησης θετικών εντυπώσεων, στόχων και σκεπτομορφών.
Υπάρχουν διάφορα είδη πνευματικού οραματισμού, κάποια από αυτά έχουν βαθιές ρίζες στην βουδιστική παράδοση και πρέπει να γίνονται με την καθοδήγηση ενός έμπειρου δασκάλου. Ωστόσο ακόμη και ο πιο απλός οραματισμός έχει την δημιουργική δύναμη να καθαρίσει και να επαναπρογραμματίσει το νου. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι που μπορεί να λειτουργήσει όπως η επαναφόρτιση του κινητού στην πρίζα.

6. Διαλογισμός με mandra
Τόσο στην ανατολική όσο και στην δυτική παράδοση όταν οι άνθρωποι θέλουν να επικοινωνήσουν με μια ανώτερη πνευματική οντότητα ή όταν θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό τους εαυτό συχνά χρησιμοποιούν αυτό το είδος διαλογισμού. Είναι κατά κάποιο τρόπο μια πνευματική πρακτική συγκέντρωσης που ουσιαστικά βάζει τον νου να επιστρέφει με μεγάλη συνέπεια και προσήλωση στην επανάληψη ενός mandra ή ενός ψαλμού. Στην ανατολική παράδοση το mandra είναι ο ήχος “Om” που αντιστοιχεί στον ήχο της δόνησης του σύμπαντος. Μέσα από την απαγγελία και την επανάληψη ο ασκούμενος συντονίζεται με την δόνηση και ενώ διατηρεί όλη του την επίγνωση συγχρόνως βιώνει γαλήνη αλλά και πνευματική διεύρυνση.

Τα οφέλη του διαλογισμού
Ο διαλογισμός μας κάνει καλό. Ειδικά στις μέρες μας που η καθημερινότητα είναι δύσκολη, απαιτητική, στρεσογόνα, το να έχετε 5-10 λεπτά πνευματικής χαλάρωσης μπορεί να γίνει η προσωπική σας όαση. Μέσα από την όαση αυτή θα αντλήσετε καινούργιες δυνάμεις για να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε την μέρα σας.

«Ο διαλογισμός αυξάνει την πνευματική πειθαρχία και την θέληση. Μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε τις παρορμήσεις και να θεραπευτουμε από εξαρτήσεις και προσκολλήσεις.»
Πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) απέδειξε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται για μακρό χρονικό διάστημα στην ζωή τους -κατά μέσο όρο είκοσι χρόνια- έχουν αποδεδειγμένα νεανικότερα εγκεφαλικά κύτταρα και μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας.

Ο διαλογισμός βελτιώνει τα επίπεδα του ύπνου, ρίχνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό, μπορεί να σας φέρει κοντά στον πραγματικό σας εαυτό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε τραύματα και εμπειρίες από το παρελθόν αλλά και να αναγνωρίσετε τις βαθύτερες επιθυμίες επιθυμίες και ανάγκες σας.

Ο διαλογισμός μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο προσωπικής εξέλιξης. Όσο παρατηρούμε τον νου και την φύση του, τόσο καλύτερα μαθαίνουμε τον εαυτό μας. Και όσο περισσότερο κατακτάμε την αυτογνωσία τόσο καλύτερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

«Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα κατάθλιψης και στρες στον οργανισμό και να ενισχύσει το μοντέλο θετικής σκέψης. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως εγκαθιστώντας την πρακτική του διαλογισμού στην καθημερινότητά μας μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα οφέλη του μακροπρόθεσμα»
Όταν ξέρουμε ποιοι είμαστε τότε νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και τότε μόνο μπορούμε να αναπτύξουμε και τις ποιότητες της συμπόνιας και της κατανόησης για τους άλλους. Ο διαλογισμός μας συνδέει με την ποιότητα της αγάπης τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους γύρω μας.

Ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να ησυχάσουμε το νου και να αρχίσουμε να παίρνουμε απόσταση από τις “αυτόματες σκέψεις” οι οποίες είναι συνδεδεμένες με χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας και υψηλότερο στρες. Ο νους χαρακτηρίζεται από μια λειτουργία που διεθνώς ονομάζεται DMN (default mode network) ή αλλιώς «monkey mind». Όταν αυτή η λειτουργία ενεργοποιείται ουσιαστικά ο νους μας περιπλανιεται ασκόπως σε σκέψεις που αφορούν το παρελθόν ή το μέλλον, προκαλλώντας νοητική κόπωση και ψυχολογικό στρες. Πολλές έρευνες μεταξύ των οποίων αυτή που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Yale, απέδειξαν ότι οι ο εγκέφαλος των ανθρώπων που συστηματικά ασκούν πρακτικές διαλογισμού έχει αναπτύξει την δεξιότητα να περιορίζει την λειτουργία των αυτόματων σκέψεων.

Η πνευματική εμπειρία του διαλογισμού είναι μια εμπειρία πολύ καθησυχαστική. Είμαστε όλοι μας εκτός από βιολογικές υπάρξεις και πνευματικές και ο διαλογισμός μας φέρνει κοντά στην πνευματική εμπειρία της ίδιας μας της ύπαρξης. Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι από μόνη της ένα ζωντανό θαύμα, είναι η απόδειξη της ανώτερης διάνοιας που υπάρχει στο σύμπαν. Διερευνώντας την φύση του νου μέσα από τον διαλογισμό, μπορούμε να βιώσουμε την εμπειρία της ένωσης μας με την ανώτερη διάνοια της οποίας αποτελούμε ένα συγκοινωνούν δοχείο.

Όταν γνωρίσουμε την θεϊκή μας υπόσταση, θα καταλάβουμε πως μπορούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας στην ίδια την ζωή και αυτό θα μας γεμίσει με δέος, αισιοδοξία και αίσθημα σιγουριάς και προσωπικής γαλήνης.

«Η εσωτερική παρατήρηση μπορεί αν μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να είναι μια αρχή και για άλλες θετικές αλλαγές σε προσωπικό επίπεδο.»


Απλές συμβουλές για τον διαλογισμό
Δεν χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας για τίποτε. Χρειάζεται απλώς να τον εμπιστευτείτε και να αφεθείτε.
Μην προσπαθήσετε να ελέγξετε τον νου. Ο νους είναι από την φύση του άοκνος και διεσπαρμένος. Πετάει από σκέψη σε σκέψη με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Βρείτε τον προσωπικό σας τόπο και χρόνο και αφιερώστε τον στην φροντίδα του εαυτού σας
Αναζητήστε την κατάλληλη για εσάς πρακτική, διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει αλλά επίσης πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη.
Ένας δάσκαλος μπορεί να σας καθοδηγήσει και είναι πάντοτε χρήσιμος όμως να έχετε στο μυαλό σας ότι ο διαλογισμός είναι δικός σας, είναι το δικό σας προσωπικό ταξίδι.
Μπορείτε να διαλογιστείτε παντού και πάντα. Δεν είναι ανάγκη να έχετε κανέναν εξοπλισμό και καμία αποσκευή. Μπορείτε να πάρετε τον διαλογισμό μαζί σας σε οποιοδήποτε ταξίδι σε οποιαδήποτε διαδρομή.
Ότι φαίνεται απλό, εύκολο και φθηνό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και πολύτιμο. Μπορεί να μην τιμολογείται όμως ο διαλογισμός έχει ανεκτίμητη αξία.
Μπορούν όλοι να διαλογιστούν, σε όλες τις ηλικίες και σε κάθε φάση της ζωής τους. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν να έρχονται σε επαφή με τον εσωτερικό τους εαυτό ή να ταξιδεύουν νοερά μέσα από όμορφες εικόνες. Όλοι μπορούμε να συνδεθούμε με την πνευματική μας υπόσταση.
Ένας σύντομος διαλογισμός
Μπορεί ο διαλογισμός να μην είναι πανάκεια, σίγουρα όμως τα οφέλη του σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο είναι αποδεδειγμένα και μετρήσιμα. Δοκιμάστε να τον εφαρμόσετε μία ή δύο φορές την ημέρα. Εάν έχετε λίγο χρόνο ελεύθερο, όπως 5-10 λεπτά, αντί να ανοίξετε το κινητό σας και να χαθείτε στο διαδίκτυο ακολουθείστε την παρακάτω πρακτική. Μετά από μερικές μέρες θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε μερικές πολύ ευχάριστες προσωπικές αλλαγές:

Βρείτε στο σπίτι σας έναν ήσυχο χώρο που σας εμπνέει, μπορεί να είναι μια γωνία στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιό σας.
Χρησιμοποιήστε μια μουσική που σας χαλαρώνει με ήχους της φύσης. Αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές τέτοιες.
Καθίστε άνετα με τα πόδια οκλαδόν σε μια θέση που να μπορείτε να μείνετε λίγη ώρα.
Μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας με μαξιλάρια ώστε το κάθισμά σας να είναι άνετο και η σπονδυλική στήλη σχετικά ευθεία.
Αφήστε τα χέρια απαλά πάνω στα γόνατα.
Κλείστε τα μάτια και πάρτε μια βαθιά εισπνοή και εκπνοή.
Συνεχίστε να αναπνέετε ελεύθερα και απλώς παρατηρήστε τον αέρα στην άκρη της μύτης.
Όσο περνούν τα λεπτά ρυθμίστε το ρυθμό της αναπνοής σας ώστε να εκπνέεται σε διπλάσιο χρόνο (1:2) και συνεχίστε σε αυτό το ρυθμό απλώς μετρώντας εσωτερικά τον ρυθμό της αναπνοής.
Κάντε μερικούς κύκλους αναπνοών, αφήνοντας το νου να ησυχάσει σιγά-σιγά, τις σκέψεις να περνούν, το ίδιο και τα συναισθήματα.
Όταν νιώθετε πια έτοιμος να επιστρέψετε ελευθερώστε την αναπνοή σας, σταματήστε το μέτρημα και σιγά σιγά κάντε μικρές κινήσεις και ανοίξτε τα μάτια .
Χαμογελάστε και ευχαριστήστε τον εαυτό σας!

Πηγές:
https://www.researchgate.net
https://www.sciencedirect.com
https://www.psychologytoday.com/us/blog/feeling-it/201309/20-scientific-reasons-start-meditating-today
https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/04/harvard-researchers-study-how-mindfulness-may-change-the-brain-in-depressed-patients/
«The miracle of Mindfulness: a manual on meditation», Thich Nhat Hanh
«The art of happiness», Dalai Lama XIV
«Buddha’s Brain: The practical neuroscience of happiness, love and wisdom»
Rick Hanson, Richard Mendius, Daniel J. Siegel, Jack Kornfield

https://www.omorfizoi.gr/ti-einai-o-dialogismos/

Εναλλακτικά

Η μέθοδος που ρίχνει την αρτηριακή πίεση τόσο αποτελεσματικά όσο ένα φάρμακο

Νίκη Ψάλτη
Σε αποτελεσματική αντιυπερτασική θεραπεία αναδεικνύεται η γιόγκα υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η μελέτη της αντιυπερτασικής δράσης της γιόγκα που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings βασίστηκε στην μετά-ανάλυση 49 ερευνών για την γιόγκα που διεξήχθησαν μεταξύ του 1983 και του 2018. Οι έρευνες εξέτασαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων καθώς και τεχνικές γιόγκα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι τεχνικές της γιόγκα που δίνουν έμφαση στην διανοητική χαλάρωση και τις αναπνευστικές ασκήσεις σε συνδυασμό με την κίνηση του σώματος οδηγούν και στις μεγαλύτερες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση.

«Βρήκαμε ότι μεταξύ των ατόμων με υπέρταση η εξάσκηση της γιόγκα που έδινε έμφαση τόσο στην χαλάρωση όσο και στις αναπνευστικές ασκήσεις μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις της αρτηριακής πίεσης έως και 11/6 mmHg που ισοδυναμεί ή υπερβαίνει τη μείωση που αναφέρεται από την αεροβική άσκηση» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Yin Wu μεταδιδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Συμπληρώνει μάλιστα ότι στις περιπτώσεις όπου η μέθοδος γιόγκα δεν έδινε έμφαση σε αναπνευστικές ασκήσεις και νοητική χαλάρωση, τότε η μείωση της αρτηριακής πίεσης ήταν χαμηλότερη, της τάξεως των 6/3 mmHg.

Η έρευνα αναδεικνύει τον δυνητικό ρόλο της γιόγκα ως εναλλακτικής αντιυπερτασικής θεραπείας, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν αρέσκονται να κάνουν αεροβική άσκηση.

Ο Δρ. Wu επισημαίνει ότι πρόθεσή του δεν είναι να προτρέψει τους υπερτασικούς να υποκαταστήσουν την αεροβική άσκηση με γιόγκα, δεδομένου ότι η αεροβική προπόνηση αποτελεί την ιδανική επιλογή στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής που καταπολεμά την υπέρταση. Η γιόγκα από την άλλη μεριά, αποτελεί μια πρόσθετη εναλλακτική λύση εξίσου αποτελεσματική η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο μελλοντικών ερευνών.

/ygeiamou.gr

Εναλλακτικά

«Ολοι είμαστε πολυδιάστατα όντα. Οτιδήποτε υφίσταται κάπου στον κόσμο, υφίσταται και μέσα μας. Όταν αποδεχόμαστε αυτές τις διαφορετικές πλευρές του εαυτού μας, αναγνωρίζουμε τη σύνδεσή μας με την συμπαντική συνείδηση και διευρύνουμε την προσωπική μας επίγνωση.»
Deepak Chopra


Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα εργαλείο πνευματικής εξέλιξης. Τόσο εκείνοι που αγαπάμε όσο και αυτοί που αντιπαθούμε, αποτελούν καθρέφτες του εαυτού μας. Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι μας έλκουν και κάποιους τους αντιπαθούμε;

Μας έλκουν εκείνοι που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με μας κι ακόμα περισσότερα. Θέλουμε να βρισκόμαστε κοντά τους γιατί υποσυνείδητα ξέρουμε ότι κάνοντάς το πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά ίσως μπορέσουμε να τα εκδηλώσουμε κι εμείς. Αντίστοιχα μας απωθούν εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι μας αντανακλούν τα χαρακτηριστικά που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι έχουμε.


Αν νιώθουμε μια έντονη αντιπάθεια για κάποιον άνθρωπο τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά που αρνιόμαστε να τα δούμε σε μας και δεν τα αποδεχόμαστε. Αν αποδεχόμασταν την ύπαρξή τους τότε ο άνθρωπος αυτός δεν θα μας αναστάτωνε τόσο πολύ.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε έλξη ή συμπάθεια για κάποιον, αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας αρέσει πάνω του. Μπορεί να είναι κάτι στην εμφάνιση του, μπορεί να είναι η χάρη του, η εξυπνάδα του, η δύναμη του, ο τρόπος που μιλά, η αλήθεια που έχουν τα λόγια του, μπορεί να είναι το χιούμορ του, η τρυφερότητα του. 'Ο,τι και αν είναι αυτό, να ξέρετε πως έχετε και εσείς αυτό το χαρακτηριστικό.
Από την άλλη τι είναι αυτό που σας απωθεί σε έναν άνθρωπο που αντιπαθείτε. Είναι η γκρίνια, η μιζέρια, η βιαιότητα, η πληθωρικότητα, το έντονο γέλιο του με ό,τι κρύβει αυτό από πίσω του,, η ανευθυνότητα του; 'Ο,τι και αν είναι αυτό να ξέρετε πως έχετε και εσείς αυτό το χαρακτηριστικό. Αν δώσουμε προσοχή σε αυτά που μας ελκύουν και σε αυτά που μας απωθούν στους ανθρώπους γύρω μας τότε θα αρχίσουμε να έχουμε μια καλύτερη συνείδηση, του εαυτού μας.

Καθώς πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στον αληθινό μας εαυτό χρειάζεται να κατανοήσουμε, να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε και τα λιγότερο "όμορφα" χαρακτηριστικά μας. Δεν μπορούμε να είμαστε ευαίσθητοι και δοτικοί αν δεν έχουμε αποδεχτεί το θυμό μας. Δεν μπορούμε να είμαστε γενναίοι, θαρραλέοι αν δεν υπάρχει και λίγη δειλία μέσα μας. Δεν μπορούμε να είμαστε γενναιόδωροι, αν δεν υπάρχει μέσα μας και ένας τσιγκούνης. Δεν μπορούμε να είμαστε ενάρετοι, αγαθοί, αν δεν διαθέτουμε και την ικανότητα να κάνουμε κακό. Δεν μπορεί να υπάρξει το φως μας χωρίς το σκοτάδι μας.

Η θεμελιώδης φύση του Σύμπαντος είναι, η συνύπαρξη αντίθετων αξιών. Περνάμε πολύ χρόνο από τη ζωή μας προσπαθώντας να μην αποδεχόμαστε την σκοτεινή μας πλευρά και καταλήγουμε να προβάλλουμε αυτά τα χαρακτηριστικά σε άλλους ανθρώπους γύρω μας. Και με αυτόν τον τρόπο χάνουμε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια. Γινόμαστε πολύ αργοί στο προχώρημα μας στο πνευματικό μονοπάτι.

Κάθε φορά που συναντάμε ένα πρόσωπο που μας προκαλεί αντιπάθεια έχουμε μια ευκαιρία και να ανακαλύψουμε μια νέα πλευρά του εαυτού μας. Έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την ανάπτυξη του πνευματικού μας Εαυτού. Οι πιο φωτεινοί άνθρωποι στον κόσμο αποδέχονται πλήρως το γεγονός ότι είναι ικανοί τόσο για το καλό όσο και για το κακό. Και όταν συναναστρεφόμαστε τέτοιους ανθρώπους, που αναγνωρίζουν το σκοτάδι μέσα τους, ποτέ δεν θα αισθανθούμε ότι μας κρίνουν.

Οι κρίσεις και οι επικρίσεις είναι μόνο για αυτούς που δεν αποδέχονται την ολότητα της ύπαρξης τους και πεισματικά αντιστέκονται στο σκιερό εαυτό τους, προσδίδοντας τα δικά τους αρνητικά χαρακτηριστικά σε ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή τους. Όλοι έχουμε μέσα μας έναν Αδόλφο Χίτλερ και μια Μητέρα Τερέζα. Όταν είμαστε πρόθυμοι να το δούμε αυτό και να αποδεχθούμε τόσο τη φωτεινή όσο και τη σκοτεινή μας πλευρά, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να θεραπεύουμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τις σχέσεις μας.

Αν καταδικάσουμε κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά μας όπως το θυμό, το φόβο, τη ζήλεια, τις ενοχές, θα τους δώσουμε την ευκαιρία να γιγαντωθούν, να μας κατακλύσουν και να μας δηλητηριάσουν το σώμα, το μυαλό και την καρδιά μας.. Θα πλημμυρίσουν τη ζωή μας με τον ένα ή τον άλλον τρόπο (εσωτερικά ή εξωτερικά)

Αν τα ίδια συναισθήματα τα προσεγγίσουμε με αποδοχή, τότε θα τα μεταμορφώσουμε και θα διαπιστώσουμε ότι η ίδια

ενέργεια που είχαν αυτά θα γίνει κάτι Θεϊκό. Θα γίνει καθαρή Αγάπη που θα μας οδηγήσει σε μια Ζωή γεμάτη Φως.
Τα χαρακτηριστικά που διακρίνουμε πιο ξεκάθαρα στους άλλους είναι αυτά που υπερισχύουν μέσα μας. Από τη στιγμή που θα μπορέσουμε με θάρρος να κοιτάξουμε στον καθρέφτη των σχέσεων, θα αρχίσουμε να διακρίνουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του εαυτού μας και θα πάρουμε στα χέρια μας την ευθύνη της ανάπτυξης μας. Κανείς δεν διαθέτει αποκλειστικά και μόνο αρετές. Αν αναγνωρίσουμε πως έχουμε και αρνητικά χαρακτηριστικά, γινόμαστε ολοκληρωμένες υπάρξεις που βαδίζουν συνειδητά στο μονοπάτι της πνευματικής αναζήτησης.

Όλα όσα βλέπουμε είναι εκφράσεις του εαυτού μας. Ο καθένας μας είναι ένας καθρέφτης για τον άλλον και αν μάθουμε να βλέπουμε εμάς μέσα στην αντανάκλαση των ανθρώπων που συναντάμε τότε θα μπορέσουμε να δούμε ευκολότερα τον εαυτό μας και να συνειδητοποιήσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.

Και αν κοιτάξουμε γύρω μας με τα μάτια της ψυχής θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι και όλα σε αυτό τον κόσμο είναι απλώς μια άλλη όψη του εαυτού μας. Όλοι είμαστε ίδιο. Τα πάντα είναι το ίδιο πράγμα. Θα καταφέρουμε πραγματικά να συναντήσουμε τον εαυτό μας και να περπατήσουμε βαθύτερα στο μονοπάτι μας μόνο όταν μπορέσουμε να διακρίνουμε αυτή τη σύνδεση. Να νιώσουμε και να καταλάβουμε ότι όλοι μας αποτελούμε τμήματα της ίδιας συμπαντικής συνείδησης.

namaste

despoina palamari

pulseoflove.blogspot.com

Εναλλακτικά

Το Θερινό Ηλιοστάσιο γιορτάζει τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους μαζί με την Πύλη του 3 στις 21-06-2019, ημέρα που πιστεύεται ότι κατέχει τη μέγιστη ενέργεια, ευημερία, ζωτικότητα και δύναμη.

Το Θερινό Ηλιοστάσιο ευθυγραμμίζεται με το στοιχείο της φωτιάς, της θέλησης και της δράσης. Αυτή είναι η στιγμή να αναζητήσετε τη σωστή δράση και να επιλέξετε να περπατήσετε σε ευθυγράμμιση με τις θετικές σας πεποιθήσεις. Τώρα είναι η ώρα να εξετάσετε το μεγαλείο της ζωής σας μαζί με το πνευματικό σας μονοπάτι και να εντοπίσετε τι είναι εκτός ευθυγράμμισης.

Τί δεν εξυπηρετεί το ανώτερο καλό σας; Τί πράγματα λέτε στον εαυτό σας ή σε άλλους που δεν συμβαδίζουν με αυτό που κηρύττετε; Τιί πράττετε που δεν εξυπηρετεί την προσωπική και πνευματική σας εξέλιξη;

Το Θερινό Ηλιοστάσιο μας δίνει ένα παράθυρο για να εισέλθουμε στην προσωπική μας δύναμη. Τη δύναμη που καλλιεργήσαμε το προηγούμενο έτος ώστε να την εκδηλώσουμε ως μια νέα συνήθεια, μια νέα σχέση, ένα νέο τρόπο ύπαρξης στο σώμα και στην ψυχή μας.
Υπάρχει επίσης μια αργή πλευρά στο Θερινό Ηλιοστάσιο– μας διδάσκει υπομονή. Ο καρπός εξακολουθεί να είναι ακόμα πράσινος και μέχρι να είναι ώριμος δεν μπορούμε να τον κόψουμε. Υπάρχει ο αργός, σίγουρος ρυθμός του χρόνου, όπου τα γεγονότα θα εισέλθουν στη ζωή μας ήρεμα και αβίαστα.

Δεν μπορούμε να βιάσουμε τα πράγματα. Αλλά, αν απλά χαλαρώσουμε και αφήσουμε τα πράγματα να φτάσουν στην πληρότητά τους χωρίς προσπάθεια ή χωρίς την πίεση του ‘εγώ’ τότε όλα θα είναι σε ισορροπία και αρμονία. Οι σπόροι της άνοιξης έχουν φυτευτεί, έχουμε εργαστεί μαζί τους όλη την Άνοιξη – τώρα ήρθε η ώρα να επιτρέψουμε στη φύση να ακολουθήσει το μονοπάτι της.

Αδράξτε την ευκαιρία να αξιοποιήσετε τη δύναμη του Θερινού Ηλιοστασίου μαζί με την Πύλη του 3 στην πνευματική πρακτική σας. Κοιτάξτε τι είναι έξω από την ευθυγράμμιση σας, εκδηλώστε ένα νέο μέρος του εαυτού σας χωρίς βιασύνη και απλά αφεθείτε στη ροή.

Θερινό Ηλιοστάσιο 2019 Τελετουργία
Σε παλαιότερες εποχές, στο Θερινό Ηλιοστάσιο οι τελετουργίες διεξιάγονταν για να τιμήσουν τους θεούς του Ήλιου, το Θείο Φως και το στοιχείο της φωτιάς.

Οι άνθρωποι μαζεύονταν όλοι μαζί και ενεργοποιούσαν τον εαυτό τους υπό το ζεστό φως του Ήλιου, πιστεύοντας ότι επειδή ο Ήλιος ήταν ο ισχυρότερος εκείνη την ημέρα, οτι ήταν και ο Θεός.

Δονητικά, το Θερινό Ηλιοστάσιο είναι μια εποχή όπου η ενέργεια Yang είναι υψηλή. Επίσης, το τσάκρα της βάσης, το ιερό τσάκρα και το ηλιακό πλέγμα ενεργοποιούνται ιδιαίτερα.

Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσφέρετε φόρο τιμής στον Ήλιο. Για παράδειγμα, να περάσετε χρόνο στη φύση υπό τις ακτίνες του Ήλιου, να φέρετε τη φύση στο σπίτι σας, να δημιουργήσετε έναν κήπο νεράιδων, να κάνετε διαλογισμό για ισορροπία και αρμονία.

Δημιουργώντας ένα προστατευτικό φυλαχτό για το επόμενο έτος, ενεργοποιημένο με την ενέργεια του Θερινού Ηλιοστασίο είναι επίσης ένας πολύ ωραίος τρόπος για να συλλάβετε την ενέργεια και τη ζωτικότητα του Ήλιου. Δείτε πώς:

Οδηγίες:
Επιλέξτε 3 αγαπημένους σας κρυστάλλους που σας φέρνουν συναισθήματα δύναμης, πάθους, γονιμότητας, ευημερίας, δημιουργικότητας, φωτιάς ή οποιασδήποτε άλλης ενέργειας που σχετίζεται με τον Ήλιο. Οι πορτοκαλοί και κίτρινοι κρύσταλλοι λειτουργούν πολύ καλά για αυτήν την ενέργεια.
Βγείτε έξω και φτιάξτε μια μάνταλα (ιερός κύκλος) με πορτοκαλί, κίτρινα ή κόκκινα λουλούδια. Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ιερό χώρο και να τον διακοσμήσετε με πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα, λαχανικά ή βότανα.
Ο ιερός σας χώρος θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ένα μικρό μπολ με νερό για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της ενέργειας. Κρατήστε ένα κενό χώρο για τους κρυστάλλους σας.
Τοποθετήστε τους κρυστάλλους πάνω στο τσάκρα της καρδιάς ή στο ηλιακό σας πλέγμα και ορίστε την πρόθεσή σας – ποιά ενέργεια θέλετε να φέρετε για το υπόλοιπο του έτους;
Δεν υπάρχουν κανόνες για την πρόθεση που δημιουργείτε, αλλά επειδή ασχολούμαστε με την ενέργεια του Ήλιου, προσπαθήστε να ορίσετε μια πρόθεση που βασίζεται στη λήψη δράσης.

Διαλογιστείτε στη Δύναμη του 3 ή για Ισορροπία και Αρμονία με τους καθοδηγούμενους διαλογισμούς μου (πατήστε εδώ). Επίσης, μπορείτε να διαλογιστείτε και μόνοι σας για 20 λεπτά.

Μόλις τελειώσετε με τον διαλογισμό σας, έχοντας τους κρυστάλλους σας πάνω στο κέντρο της καρδιάς σας ή στο ηλιακό σας πλέγμα, πείτε την πρόθεσή σας δυνατά.

Τοποθετήστε τους κρυστάλλους σας στο κέντρο του ιερού σας χώρου ή της μαντάλα σε σχήμα τριγώνου και αφήστε τους να απορροφήσουν την ενέργεια του Ήλιου – γίνεται καλύτερα από την ανατολή μέχρι το ηλιοβασίλεμα.

Οι κρύσταλλοι σας είναι πια έτοιμοι ως προστατευτικό φυλαχτό. Μπορείτε να τους τοποθετήσετε δίπλα στο κομοδίνο σας για 21 ημέρες και μετά τους τοποθετείτε στο βωμό σας

Για να βοηθήσετε την πρόθεσή σας να παραδοθεί στις δυνατές ενέργειες αυτής της ημέρας , επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει τις ζεστές, ευεργετικές ακτίνες του Ήλιου (πάντα με ασφάλεια, π.χ από το πρωί μέχρι τις 11.00 και το απόγευμα από τις 17.00 και μετά)
Να έχετε ένα όμορφο Θερινό Ηλιοστάσιο και μια όμορφη Πύλη του 3!

Άντζελα Κρητικού

Η Άντζελα Κρητικού ως ψυχολόγος (με άδεια άσκησης επαγγέλματος), με μεταπτυχιακό MSc στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και με ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική και Συστημική Ψυχοθεραπεία ασχολείται με δυσκολίες στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις καθώς επίσης με θέματα διαχείρισης άγχους, κατάθλιψης, ενίσχυσης αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, δυσκολίες στον ύπνο, φοβίες, ψυχοσωματικά, δυσκολίες στη διατροφή, πένθος.

Με την μετεκπαίδευση της στην Προγεννητική και Περιγεννητική Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως πιστοποιημένη επιμορφώτρια Προγεννητικής Παιδαγωγικής-Αγωγής από την Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής ειδικεύεται σε θέματα εγκυμοσύνης, τοκετού, θηλασμού και σε θέματα που απασχολούν τους γονείς (και όσους θέλουν να γίνουν γονείς). Επίσης, είναι ενεργειακή-εναλλακτική θεραπεύτρια και δασκάλα του Ρέικι.

https://www.omorfizoi.gr/therino-iliostasio-i-energeiaki-simasia/

Εναλλακτικά

Την Κυριακή 23/06 στις 18:00 το απόγευμα, είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας κάθε μήνα και πανέτοιμοι για ένα ακόμη μαγικό ταξίδι με την πρακτική της Yoga Nidra, που θα γίνει στη σχολή μας  Balance Yoga Center

Η πρακτική μας αποτελείται από δυο μέρη:
-Στο πρώτο μέρος η πρακτική μας αποτελείται από σωματικές θέσεις (asanas) οι οποίες θα προετοιμάσουν το σώμα για το δεύτερο μέρος την Yoga Nidra!

Η πρακτική αυτή απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα!

-Στο δεύτερο μέρος θα κάνουμε ένα ακόμη ταξίδι με την γνωστή μας πρακτική στην Yoga Nidra στοχεύοντας όχι απλά και μόνο στη χαλάρωση του σώματός μας αλλά κυρίως στην επίτευξη μιας βαθύτερης διαλογιστικής κατάστασης, πλήρους επίγνωσης!

"Στη Yoga Nidra ο ασκούμενος είναι ξαπλωμένος σε μια άνετη θέση (shavasana) με πρωταρχικό του μέλημα να χαλαρώσει απόλυτα κι ενώ το σώμα κοιμάται ο νους παραμένει σε εγρήγορση! Αν και στα πρώτα μαθήματα οι μαθητές είθισται να αφήνονται στην αγκαλιά του Μορφέα, μετά από μια τακτική εξάσκηση καταφέρνουν να μεταβάλλουν ενεργητικά και συνειδητά ψυχοφυσιολογικές λειτουργίες, επιτυγχάνοντας σταδιακά καλύτερο αυτοέλεγχο.

Αποτελώντας μία από τις βαθύτερες μορφές συναισθηματικής, νοητικής και σωματικής χαλάρωσης, η Γιόγκα Νίντρα μας ξυπνά την εσωτερική δύναμη να κάνουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας, ανακαλύπτοντας και διατυπώνοντας με σαφήνεια τις πραγματικές επιλογές μας.

Με την τεχνική της Γιόγκα Νίντρα δεν χαλαρώνουμε απλώς, αλλά αναπλάθουμε και αναδιαμορφώνουμε ολόκληρη την προσωπικότητά μας εκ των έσω, ενώ ο νους είναι απόλυτα δεκτικός."

*Το μάθημα καθοδηγεί η Mantha Nassi

*Το κόστος είναι 10 ευρώ
( Για τα εγγεγραμμένα μέλη της σχολής το κόστος είναι 5 ευρώ )

*Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες με μήνυμα στο inbox Mantha Nassi Yoga, Mantha Nassi,  Balance Yoga Center ή στο τηλέφωνο 6974009811
instagram: manthayoga

*Παρακαλώ να έχετε μαζί σας (αν υπάρχουν) τα στρωματάκια σας σε περίπτωση που δεν φτάσουν όσα διαθέτει η σχολή

 Balance Yoga Center

Κυριακή στις 23/6  18.00 - 19.30
Kypselis 99, 11361 Αθήνα

.

https://www.forwoman.gr/index.php

 

Εναλλακτικά

Συναντάται κυρίως στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη όπου είναι εξαιρετικά δημοφιλής το καλοκαίρι. Το όνομα της το πήρε απο την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει 1.κακομεταχειρίζομαι 2.κόβω μικρά κομματάκια.

Η Yoga Therapy έχει χρησιμοποιηθεί στην Ινδία σε συνδυασμό με την Αγιουρβεδική Ιατρική για πάνω από χίλια χρόνια.
Έχει προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σε πολλά προβλήματα υγείας γιατί λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ανθρώπινες ιδιοσυγκρασίες, τις ιδιαιτερότητες και τον τρόπο ζωής του κάθε ασθενή παράλληλα με τα συμπτώματα αλλά και τα αίτια της κάθε πάθησης.

Η Yoga Therapy μπορεί να βοηθήσει είτε άμεσα είτε έμμεσα σε πολλές περιπτώσεις όπως:
Κινητικά και μυοσκελετικά προβλήματα, νευρομυικές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδή αρθρίτιδα, προβλήματα της καρδιάς και του αναπνευστικού, υψηλή πίεση, άσθμα, ψυχοσωματικά θέματα όπως κατάθλιψη, στρες, κρίσεις πανικού, αϋπνίες, εμμηνόπαυση και ανισορροπίες του κύκλου και της γονιμότητας, ανάρρωση μετά από χημειοθεραπείες, ανάρρωση μετά από χειρουργεία, βοήθεια σε ασθενείς με καρκίνο.

Ο ασθενής απευθύνεται στον θεραπευτή της Γιόγκα ο οποίος σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με θεραπευτικές ασκήσεις γιόγκα ειδικά για την περίπτωση του. Η Υoga therapy μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία ακολουθεί ο ασθενής.

Στην πρώτη συνέδρια, γίνεται η λήψη του ιστορικού και η αξιολόγηση της πάθησης ή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Ο θεραπευτής στη συνέχεια σχεδιάζει ένα πρόγραμμα ασκήσεων ειδικά για αυτή την περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη του όλες τις ιδιαιτερότητες της υγείας του και του τρόπου ζωής του.
Ο ασκούμενος-ασθενής θα πρέπει να αφιερώνει καθημερινά 15-20 λεπτά για να εκτελεί τις ασκήσεις του για το χρονικό διάστημα που του έχει καθοριστεί.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η τακτική εκτέλεση των ασκήσεων κάτι που εξαρτάται από την υπευθυνότητα και τη θέληση του ασκούμενου. Έτσι είναι εκείνες που αναλαμβάνει τη διαδικασία της θεραπείας του και μετατρέπεται σε θεραπευτή του εαυτού του.

Μετά από 2 εβδομάδες ακολουθεί η δεύτερη συνεδρία στην οποία αξιολογούνται τα αποτελέσματα του θεραπευτικού σχήματος και οι ασκήσεις μπορούν να τροποποιηθούν ή να προστεθούν καινούργιες.

Με την πάροδο του χρόνου οι ασκήσεις που αποτελούν τον κορμό της θεραπείας αλλάζουν και εμπλουτίζονται και ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται όσο ο μαθητής γίνεται πιο υγιής και δυνατός.

Η Yoga Therapy είναι μια μακρόχρονη ψυχοσωματική διαδικασία που στοχεύει βαθιά στη ρίζα της ανισορροπίας.
Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο στη Yoga therapy είναι ο τρόπος αναπνοής.

Η αναπνοή έχει άμεσο αντίχτυπο στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα μέσω της εισπνοής και στο παρασυμπαθητικό μέσω της εκπνοής ενεργώντας κάθε φορά σε διαφορετικά τμήματα του εγκέφαλου, επιφέροντας ηρεμία και ισορροπία.
Όπως η αναπνοή είναι η γέφυρα ανάμεσα στο σώμα και στο νου, έτσι και οι αναπνευστικές τεχνικές της γιόγκα στοχεύουν πρωτίστως στην εξομάλυνση των διακυμάνσεων του νου και στην αυτοπαρατήρηση.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι η Yoga therapy είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την αντιμετώπιση πολλών ψυχοσωματικών διαταραχών και ειδικά του στρες που είναι τόσο συχνό στην εποχή που ζούμε.

.gingeryoga.gr

Εναλλακτικά

Δεν πρόκειται για μία ακόμη ατάκα του Πάολο Κοέλο, αλλά για το συμπέρασμα μιας νέας θεωρίας η οποία βασίζεται σε κανόνες της φυσικής. Ας δούμε, λοιπόν, πώς συνδυάζεται η θετική ψυχολογία με… τα υποατομικά σωματίδια.


Τάνια Γεωργουπλή

Στη διάσημη ταινία Mέρα της Μαρμότας ο Μπιλ Μάρεϊ βρέθηκε παγιδευμένος σε μια μηχανή του χρόνου. Ήταν αναγκασμένος να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά μέχρι να καταλάβει τι πάει στραβά. Σας θυμίζει άραγε κάτι όλο αυτό; Κάθε μέρα ξυπνάμε την ίδια ώρα, τρώμε το ίδιο πρωινό, κάνουμε την ίδια διαδρομή για να φτάσουμε στη δουλειά μας, συναντάμε τα ίδια πρόσωπα, πηγαίνουμε στα ίδια μέρη, ασχολούμαστε με τα ίδια πράγματα, ξανά και ξανά και ξανά. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο ζωής και συναισθημάτων.

Πόσες φορές δεν έχετε περιγράψει τον εαυτό σας με απόλυτο τρόπο, χρησιμοποιώντας δηλαδή συγκεκριμένες φράσεις; Είμαι αγχώδης, ανασφαλής, ανυπόμονη θα μπορούσε να είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν κάνουμε συνέχεια τις ίδιες σκέψεις και έχουμε τα ίδια συναισθήματα, ορίζουμε τον εαυτό μας σύμφωνα με αυτά. Πώς περιμένουμε, λοιπόν, να ορίσουμε το μέλλον μας, εάν καθημερινά ζούμε στο παρελθόν; Όπως εξηγεί στο βιβλίο του Σπάσε τη Συνήθεια να Είσαι ο Εαυτός Σου (εκδ. Link Media) ο διάσημος συγγραφέας, ερευνητής και χειροπράκτης Τζο Ντισπένζα, απαραίτητο στοιχείο για να δούμε τη ζωή μας να αλλάζει είναι να αναθεωρήσουμε όσα πιστεύουμε για τη φύση της πραγματικότητας επαναπρογραμματίζοντας τον εγκέφαλό μας. Για να καταλάβουμε πώς θα γίνει αυτό, πρέπει να γνωρίσουμε πρώτα τον… κβαντικό εαυτό μας!

Εγώ και τα κβάντα

«Οι πρώτοι φυσικοί χώριζαν τον κόσμο σε ύλη και νου, ενώ οι πιο σύγχρονοι σε ύλη και ενέργεια» εξηγεί στο βιβλίο του ο δρ Τζο Ντισπένζα και προσθέτει: «Πίστευαν δηλαδή ότι κάθε μέλος των δυαδικών αυτών μοντέλων είναι ξεχωριστό από το άλλο, κάτι που δεν ισχύει! Παρ’ όλα αυτά η δυαδικότητα νου και ύλης αποτέλεσε τη βάση στην οποία στηρίχτηκε η αρχική κοσμοθεωρία του ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία η πραγματικότητα είναι στην ουσία προκαθορισμένη και ο άνθρωπος δεν μπορεί να την αλλάξει με τις πράξεις του, πόσο μάλλον με τις σκέψεις του».

Τα έργα επιστημόνων-φιλοσόφων, όπως ο Ρενέ Ντεκάρτ στην αρχή και ο Ισαάκ Νεύτων στη συνέχεια, εδραίωσαν την πεποίθηση ότι η πραγματικότητα λειτουργεί βάσει των αρχών της μηχανικής, παγιώνοντας, κατά το συγγραφέα, την αντίληψη ότι ο άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει ελάχιστα την έκβαση των πραγμάτων. Περίπου 200 χρόνια αργότερα ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατύπωσε την περίφημη θεωρία της σχετικότητας (Ε=mc2) με την οποία απέδειξε ότι η ύλη μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια και το αντίστροφο, υπονομεύοντας τα θεμέλια των θεωριών του Ντεκάρτ και του Νεύτωνα και ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες έρευνες. «Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι το δυαδικό καρτεσιανό και νευτώνειο μοντέλο ήταν ελλιπές ως προς το πιο βασικό επίπεδο: το υποατομικό (αναφέρεται στα σωματίδια, ηλεκτρόνια, πρωτόνια, νετρόνια και λοιπά που απαρτίζουν τα άτομα, τα οποία αποτελούν τα δομικά στοιχεία όλων των φυσικών σωμάτων).


Τα θεμελιώδη συστατικά του λεγόμενου φυσικού κόσμου είναι τα κύματα (ενέργεια) και τα σωματίδια (ύλη), ανάλογα πάντα με τη νοητική επίδραση που ασκεί ο παρατηρητής. Για την κατανόηση της λειτουργίας του κόσμου χρειάστηκε να εξετάσουμε τα μικρότερα συστατικά του» αναφέρεται στο βιβλίο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία γεννήθηκε η επιστήμη της κβαντικής φυσικής.

Στο κβαντικό μοντέλο τα άτομα αποτελούνται κατά 99,99999% από ενέργεια. Το υπόλοιπο, απειροελάχιστο 0,00001% είναι ύλη. Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, οι κβαντικοί φυσικοί ανακάλυψαν ότι ο παρατηρητής μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των σωματιδίων και της ύλης. Εν ολίγοις δεν είμαστε απλοί παρατηρητές του υλικού κόσμου, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να τον επηρεάσουμε. «Με άλλα λόγια, εάν μπορούμε να φανταστούμε ένα μελλοντικό γεγονός της ζωής μας το οποίο βασίζεται στις προσωπικές επιθυμίες μας, τότε η πραγματικότητα αυτή υπάρχει ήδη ως πιθανότητα στο κβαντικό πεδίο» επισημαίνει ο ίδιος.

Υπάρχει, δηλαδή, η ζωή που ονειρευόμαστε και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να την παρατηρήσουμε. Για να εισέλθουμε όμως στο πεδίο αυτό -που υπάρχει πέρα από το χώρο και το χρόνο- χρειάζεται να αποκτήσουμε παρόμοια υπόσταση με εκείνο. Θα πρέπει, λοιπόν, αρχικά να κυριαρχήσουμε σε ό,τι ο συγγραφέας αποκαλεί «μεγάλη τριάδα»: το περιβάλλον, το σώμα, το χρόνο.

Στο δρόμο προς μια νέα υπόσταση

Το πρώτο εμπόδιο στην επαφή μας με το κβαντικό πεδίο είναι το περιβάλλον μας. Η ζωή μας είναι μια ρουτίνα. Αυτό που κάνουμε κάθε μέρα είναι να αναπαράγουμε εικόνες του παρελθόντος. «Εάν επομένως το περιβάλλον μας δεν αλλάζει και εμείς αντιδρούμε διαρκώς με τον ίδιο τρόπο, τότε, σύμφωνα με το κβαντικό μοντέλο για την πραγματικότητα, δεν παράγουμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα;» αναρωτιέται ο συγγραφέας.

Η αλλαγή ξεκινάει από το νου μας. Η θετική σκέψη όμως δεν αρκεί για να υπερνικήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα. Το μυαλό πρέπει να συμφωνεί με το σώμα, το οποίο είναι το δεύτερο εμπόδιο για την επαφή με τον κβαντικό εαυτό μας. Όταν κάνουμε μια ευχάριστη ή δυσάρεστη σκέψη, ο εγκέφαλός μας παράγει χημικές ουσίες οι οποίες προκαλούν τα ανάλογα συναισθήματα και «όταν αρχίζουμε να νιώθουμε σύμφωνα με τις σκέψεις μας, ξεκινάμε να σκεφτόμαστε και με βάση τα συναισθήματά μας» γράφει ο δρ Ντισπένζα. «Αυτός ο συνεχώς ανατροφοδοτούμενος κύκλος ονομάζεται υπόσταση. Η υπόσταση δηλώνει ότι έχουμε εξοικειωθεί με ένα δεδομένο τρόπο σκέψης και με συγκεκριμένα συναισθήματα, τα οποία έχουν γίνει μέρος της ταυτότητάς μας» διευκρινίζει.


Για παράδειγμα, καθώς πηγαίνουμε στο γραφείο, θυμόμαστε μια έντονη διαφωνία που είχαμε με ένα συνάδελφό μας. Όταν κάνουμε αυτές τις σκέψεις, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει χημικές ουσίες που μας οδηγούν να αισθανόμαστε έτσι ακριβώς όπως σκεφτόμαστε. Πιθανόν να νευριάσουμε.

To σώμα μας τότε στέλνει πίσω στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι είμαστε εκνευρισμένοι. Ο εγκέφαλός μας επηρεάζεται από αυτή την αλλαγή συναισθήματος και μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο. «Υποσυνείδητα ενισχύουμε το ίδιο συναίσθημα κάνοντας σκέψεις θυμού και απογοήτευσης οι οποίες μας ωθούν να νιώθουμε περισσότερο θυμωμένοι και απογοητευμένοι. Το αποτέλεσμα είναι τα συναισθήματά μας να ελέγχουν τώρα τη σκέψη μας και το σώμα μας να καθοδηγεί το μυαλό» αναφέρει. Το σώμα μας έχει μάθει να αισθάνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο και δεν μας επιτρέπει να ατενίσουμε το μέλλον και να προχωρήσουμε στην αλλαγή.

Για να σπάσουμε επομένως τη συνήθεια να είμαστε ο εαυτός μας, πρέπει να προγραμματίσουμε το σώμα μας σε μια καινούρια νοητική υπόσταση. Η νευροεπιστήμη έχει αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη νοητική μας υπόσταση αρκεί να σκεφτούμε διαφορετικά. Μια σειρά από πειράματα που έχουν γίνει στη διάρκεια των χρόνων δείχνουν ότι μέσα από τη νοερή πρόβα, όπως ονομάζεται η φανταστική επανάληψη μιας πράξης (π.χ. το να παίζεις πιάνο ή ακόμα και να γυμνάζεις με το νου σου τα δάχτυλα ή τους μυς), μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, αλλά και να αλλάξουμε το σώμα μας χωρίς να κάνουμε κάτι σε αυτό. Κατά τη νοερή πρόβα τα κυκλώματα του εγκεφάλου έχουν τη δυνατότητα να αυτοοργανωθούν από την αρχή.

Οι σκέψεις μας μπορούν να γίνουν τόσο αληθινές και ο εγκέφαλός μας να αλλάξει σε τέτοιο βαθμό λες και το γεγονός έχει πραγματοποιηθεί. Η διαφορετική σκέψη, όμως, απαιτεί από εμάς να επανεξετάσουμε ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο μέχρι πρότινος.

Η επιγενετική επιστήμη

Για να αλλάξουμε, είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από τα όρια του γενετικού… μύθου. Έχει ήδη αποδειχτεί από τους επιστήμονες ότι το περιβάλλον, ενεργοποιώντας συγκεκριμένα γονίδια, είναι υπαίτιο για τις πιο πολλές ασθένειες. «Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες παθήσεις σε ποσοστό μικρότερο του 5% οφείλονται σε διαταραχή κάποιου μεμονωμένου γονιδίου, ενώ το 95% περίπου σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, το χρόνιο άγχος και τους τοξικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες» εξηγεί ο δρ Ντισπένζα. Θα μπορούσαμε, άραγε, αλλάζοντας την εσωτερική μας υπόσταση, να υπερνικήσουμε το στρεσογόνο περιβάλλον αποτρέποντάς το από το να ενεργοποιήσει τα συγκεκριμένα γονίδια;

Η απάντηση για τον Τζο Ντισπένζα βρίσκεται στην επιστήμη της επιγενετικής, σύμφωνα με την οποία δεν είμαστε έρμαια του γενετικού μας κώδικα, αφού οι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν καθοριστικά τα γονίδιά μας. Όπως λέει, «αλλάζοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές μας (παραδείγματος χάρη, επιλέγοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής), στέλνουμε στα κύτταρά μας καινούρια σήματα, που έχουν αποτέλεσμα μια διαφορετική γονιδιακή έκφραση, χωρίς όμως αλλαγή του γενετικού σχεδίου. Ενώ, λοιπόν, ο κώδικας του DNA παραμένει ίδιος, τα κύτταρα λαμβάνοντας νέες πληροφορίες ενεργοποιούνται με διαφορετικό τρόπο». Δεν μένει παρά ένα τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο μας προς την αλλαγή.

Ο χρόνος είναι τώρα

Ζούμε μια ζωή τρέφοντας προσδοκίες για το μέλλον ή αναβιώνοντας πράγματα από το παρελθόν. Αυτό μας οδηγεί να ζούμε σε διαφορετικό χρόνο από τον παρόντα. Η τρίτη τροχοπέδη, λοιπόν, στην επαφή μας με την κβαντική πραγματικότητα είναι ο χρόνος. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον εαυτό μας να ζήσει ένα καινούριο μέλλον στο παρόν, έτσι ώστε να βιώσει την παρούσα στιγμή τα αισθήματα ευεξίας που ένα μεταγενέστερο γεγονός μπορεί να προκαλέσει. Δεν περιμένουμε το μέλλον. Το ζούμε τώρα.

Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται πάντα το μυαλό μας. Για να καταφέρουμε να σπάσουμε τη συνήθεια να είμαστε ο εαυτός μας, πρέπει να βρούμε μια κατάσταση στην οποία ο χρόνος, ο χώρος και το σώμα μας δεν θα μπορούν να μας επηρεάσουν. Υπάρχει, όμως, κάποιος τρόπος για να έρθουμε σε επαφή με το μυαλό μας αποφεύγοντας το περιβάλλον και το σώμα μας; Ο συγγραφέας απαντά καταφατικά και προτείνει ως λύση το διαλογισμό. Η συγκεκριμένη μέθοδος μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μυαλό μας, το σώμα μας και την υπόστασή μας.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, «με το διαλογισμό μπορούμε να εγκαταστήσουμε τον απαραίτητο νευρολογικό εξοπλισμό για μια αλλαγή». Μπορεί η συζήτηση περί κβαντικής πραγματικότητας να μοιάζει λίγο έξω από την πραγματικότητά μας, τα οφέλη του διαλογισμού όμως έχουν αναγνωριστεί και πέρα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Όντως υπάρχει ένα είδος διαλογισμού που έχει στόχο να μας βοηθήσει να επικεντρωθούμε στο παρόν.

«Ενσυνειδητότητα σημαίνει να δίνεις προσοχή στις εμπειρίες του παρόντος και με ειλικρίνεια, περιέργεια και προθυμία να βρίσκεσαι εκεί, να μαθαίνεις να εστιάζεις στο τώρα, να μη χάνεσαι στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον» εξηγεί στο ELLE η Νταϊάνα Γουίνστον, διευθύντρια εκπαίδευσης στην ενσυνειδητότητα στο Κέντρο Ενσυνειδητότητας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. «Όταν το μυαλό μας ταξιδεύει στο παρελθόν ή στο μέλλον, αυτό οδηγεί σε άγχος, κατάθλιψη και κάθε άλλου είδους ανησυχίες και προβληματισμούς» διευκρινίζει.

Η λύση μπορεί να είναι ο ενσυνείδητος διαλογισμός. Ανάμεσα στα οφέλη που προσφέρει είναι η βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής υγείας, καθώς και των νοητικών μας λειτουργιών. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 από ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης με επικεφαλής τη δρα Σάρα Λαζάρ έδειξε ότι 8 εβδομάδες ενσυνείδητου διαλογισμού μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, την αυτεπίγνωση, την ενσυναίσθηση και το στρες. Σύμφωνα με την Νταϊάνα Γουίνστον, «χάρη σε αυτόν οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί και παρόντες στη ζωή τους και λιγότερο αντιδραστικοί».

elle.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή