Ιουνίου 28, 2022

Εναλλακτικά

«Όταν μια πόρτα ευτυχίας κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Αλλά συχνά κοιτάμε τόσο πολύ την κλειστή πόρτα που δεν βλέπουμε αυτή που έχει ανοίξει».
Helen Keller


Κανείς δεν μπορεί να ζήσει ταυτόχρονα σε δύο μέρη. Είτε προχωράς μπροστά, είτε γίνεσαι ένας όμορφος σελιδοδείκτης που μένει για πάντα στο πιο οδυνηρό κεφάλαιο ενός βιβλίου. Αλλά κι αυτό ακόμα είναι μια επιλογή που απαιτεί ανάληψη προσωπικής ευθύνης.

Πριν αναφερθώ στα σύμπαντα και τις απεριόριστες δυνατότητες που μας περιμένουν, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις πόρτες που δεν έχουμε κλείσει.

Τι σημαίνει πραγματικά το τέλος ενός κεφαλαίου, η εγκατάλειψη μιας θέσης εργασίας ή ο τερματισμός μιας σχέσης;

Σημαίνει, πάνω απ’ όλα, να ξέρουμε πώς να αφήνουμε, πώς να απελευθερώνουμε, κάτι για το οποίο κανείς δεν μας έχει προετοιμάσει. Έχουμε πειστεί από την κοινωνία ότι πρέπει να έχουμε τα πάντα χωρίς να εγκαταλείπουμε τίποτα. Ωστόσο αν σκεφτούμε αυτή τη λεπτή πράξη γενναιότητας για μια στιγμή, θα συνειδητοποιήσουμε πως η εξέλιξη μας, η ωριμότητα και η απόκτηση μιας ορισμένης ποιότητας ζωής περιλαμβάνει το να μάθουμε να κλείνουμε πόρτες, όλες τις πόρτες που δεν εξυπηρετούν πλέον τον ανώτερο σκοπό της ψυχής μας και την Αλήθεια μας.

Ο ανώτερος εαυτός μας θέλει να μας οδηγήσει σε ένα μονοπάτι γεμάτο από αγάπη και φως. Και η δύναμή μας είναι η εμπιστοσύνη στη ροή και στο ανώτερο θεϊκό σχέδιο. Το ζητούμενο είναι επιτρέπεις να εμπιστευτείς; Επιτρέπεις να βαδίσεις στο μονοπάτι για το οποίο είσαι προορισμένος και υπηρετεί έναν ανώτερο σκοπό που η ίδια η ψυχή σου επέλεξε για να λάμψει;

Η ζωή μάς υποχρεώνει να παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις για να εξελιχθούμε και να προχωρήσουμε. Ωστόσο, αν δεν τολμήσουμε να περάσουμε αυτά τα κατώφλια πηγαίνοντας ενάντια σε πράγματα που μας πληγώνουν, μας κρατάνε στάσιμους, μας φυλακίζουν και μας φθείρουν, είτε από συνήθεια, είτε από προσκόλληση, είτε από ξεβόλεμα, είτε από εμμονή, είτε από έλεγχο, είτε από δειλία, το μόνο πράγμα που αφήνουμε να φύγει μακριά είναι η δική μας ευτυχία.


Καθετί συμβαίνει έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να συμβεί με κρυμμένες ευλογίες που σύντομα θα κατανοήσουμε. Μερικές φορές αυτό που φαίνεται «πρόβλημα» ή «κλειστή πόρτα» είναι μεταμφιεσμένη απάντηση σε μια προσευχή. Όταν ζητάς βοήθεια ή προσεύχεσαι για τις βαθύτερες επιθυμίες της καρδιάς σου, ο ουρανός μπορεί να διαλύσει το παλιό που δεν σε εξυπηρετεί πλέον για να κάνει χώρο για το νέο και το πιο κατάλληλο. Και είναι αλήθεια πως στο σύμπαν δεν αρέσουν τα κενά. Μόλις εσύ επιτρέψεις στο χώρο να ελευθερωθεί θα εισέλθει η νέα ροή ενέργειας να αντικαταστήσει το παλιό.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα επιτρέψεις στο νέο και πιο συμβατό και πιο κατάλληλο να έρθει σε εσένα. Καθώς πολλές φορές ο φόβος της αλλαγής, το ξεβόλεμα, η προσκόλληση δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε αυτό που δεν λειτουργεί πλέον και επιδιώκουμε να το συντηρούμε πεισματικά με τις σκέψεις μας, με τα συναισθήματα μας, με την ενέργεια μας.

Όμως όσο περισσότερο αντιστέκεσαι στην αλλαγή τόσο περισσότερο θα πονάς. Για πόσο ακόμα θέλεις να πονάς; Δεν βαρέθηκες να πονάς;
Ξεκίνα να κανείς χώρο γι’ αυτά που προσευχήθηκες!
Καλοδέξου το νέο! Επίτρεψε του να έρθει αβίαστα. Βάλε τα καλά σου για να το υποδεχτείς. Καλωσόρισε το. Με το πιο φωτεινό σου χαμόγελο. Φόρεσε το πιο ακτινοβόλο σου φως και καλοδέξου το!

Δεν πονάει η αλλαγή καθαυτή. Η αντίσταση στην αλλαγή πονάει. Από την άλλη μεριά η θετική στάση σου στην αλλαγή θα προσελκύσει τις νέες θετικές καταστάσεις και ένα νέο επίπεδο πνευματικής κατανόησης.
Παράδωσε στο σύμπαν την ψευδαίσθηση του ελέγχου που είχες και εμπιστεύσου την ανώτερη σοφία δηλώνοντας από μέσα σου για εσένα: «Η δύναμη μου είναι η εμπιστοσύνη στη ροή. Είμαι πλήρης. Είμαι ευτυχής. Είμαι ευγνώμων».

Και μην ξεχνάς ποτέ, είσαι ένα αγαπημένο παιδί του Θεού. Επίτρεψε από σήμερα και κάθε μέρα στο φως της θεϊκής αγάπης να ρέει μέσα από εσένα. Δέξου την θεϊκή αγάπη με εμπιστοσύνη, ανοίξου στις απεριόριστες δυνατότητες. Άνοιξε τα χέρια σου και πες: «Δέχομαι να λάβω ευλογίες φωτός και αγάπης! Είμαι ανοιχτος-η! Δέχομαι! Είμαστε ένα! Ελευθερία, Αγάπη, Φως, ευλογίες, εμπιστοσύνη. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ».
Νιώσε μέσα σου τη χαρά, την πίστη, την θεϊκή αγάπη και την γαλήνη αυτή τη φορά επαυξημένα με μια ανώτερη κατανόηση ενός πνευματικού πυρήνα.

Ήρθες εδώ για να λάμψεις. Δεν είναι πραγματικά υπέροχο;

Φιλιππίδου Αγάπη
Υπνοθεραπεύτρια, Spiritual Coach,
Ενεργειακή Θεραπεύτρια

https://www.awakengr.com/

Εναλλακτικά

Παραδοσιακά στις ανατολικές χώρες η γιόγκα ήταν και είναι κάτι περισσότερο από έναν ακόμα τρόπο εκγύμνασης του σώματος. Είναι τρόπος ζωής που έπρεπε να αφορά όλες τις κουλτούρες. Η φιλοσοφία της γιόγκα έχει τις ρίζες της σε μια βαθιά κουλτούρα πρόληψης και υγείας που εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα και αυτό εξηγεί γιατί πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο προτιμούν τη γιόγκα. Αυτή η αρχαία μορφή άσκησης επικεντρώνεται στη δύναμη, την ευλυγισία και την αναπνοή για την ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας. Εναρμονίζει το ανθρώπινο σώμα ως το ΌΛΟΝ. Τα κύρια χαρακτηριστικά της γιόγκα είναι οι στάσεις (asanas) που έχουν δημιουργηθεί για να εξισορροπούν την ροή της ενέργειας στο σώμα μας.

Πώς όμως εξισορροπούμε τη ροή ενέργειας στο σώμα μας κάνοντας γιόγκα;

Η ενέργεια του ανθρώπου κυκλοφορεί μέσα στο σώμα σε ειδικά κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί. Αυτά τα κανάλια σχηματίζουν ένα ενεργειακό δίκτυο. Εάν το δίκτυο διαταραχθεί, θα παρουσιαστούν επιπλοκές, το σώμα δεν θα λειτουργεί πλέον με αρμονία. Πάνω σε αυτά τα κανάλια υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία μέσα από τα οποία γίνεται η επικοινωνία με τον μεσημβρινό. Δηλαδή είναι τα « κουμπιά» τόσο για την προς τα έξω έκφραση του μεσημβρινού είτε με τη μορφή συμπτωμάτων είτε όχι, αλλά και την προς τα έσω παρέμβαση στον μεσημβρινό.

Ένας μεσημβρινός αντιστοιχεί σε κάθε όργανο και κάθε ζευγάρι μεσημβρινών είναι 1 ζευγάρι yin -yang

Μεσημβρινός του πνεύμονα (yin) | Μεσημβρινός του παχέος εντέρου(yang) Μεσημβρινός του σπληνός (yin) | Μεσημβρινός του στομάχου (yang)
Μεσημβρινός της καρδιάς (yin) | Μεσημβρινός του λεπτού εντέρου (yang)
Μεσημβρινός του νεφρού (yin) | Μεσημβρινός της ουροδόχου κύστεως (yang)
Μεσημβρινός του περικαρδίου (yin) | Μεσημβρινός του τριπλού θερμαστή (yang)
Μεσημβρινός του ήπατος (yin) | Μεσημβρινός της χοληδόχου κύστεως (yang)

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν διαταραχθεί ένας μεσημβρινός;

Για παράδειγμα ο μεσημβρινός του στομάχου εκτός από πολλές άλλες λειτουργίες, παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη του φαγητού. Χρησιμοποιεί ενέργεια για τη μεταφορά τροφής από το σπλήνα στο έντερο. Τα μπλοκαρίσματα σε αυτό το μεσημβρινό συχνά έχουν ως αποτέλεσμα και πεπτικά προβλήματα (π.χ. έλκος στομάχου) εκτός των άλλων ανισορροπιών. Το μπλοκάρισμα ενός ή περισσοτέρων μεσημβρινών μπορεί να εμφανιστεί σε ποικίλες μορφές επηρεάζοντας τη σωματική , την πνευματική αλλά και την συναισθηματική μας κατάσταση. Η γιόγκα συνδυάζει την αρχαία γνώση των ενεργειακών συστημάτων μας που προέρχονται και από την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική με ειδικά προσαρμοσμένες asanas που βοηθούν εξαιρετικά στην εναρμόνιση των μεσημβρινών απελευθερώνοντας τυχόν μπλοκαρίσματα. Για κάθε μεσημβρινό υπάρχει μια επιλογή συγκεκριμένων asanas που στοχεύoυν στο ξεμπλοκάρισμα , την ελεύθερη ροή της ενέργειας , που έχει ως αποτέλεσμα τα βέλτιστα επίπεδα στην υγεία μας.

Οι nadis δηλαδή οι μεσημβρινοί, περιγράφηκαν από τους Ινδούς γιόγκι και δεν είναι τυχαία η παρακάτω φράση όπως αποτυπώθηκε από τον διάσημο δάσκαλο γιόγκα B.K.S. Iyengar

“ Η ΓΙΟΓΚΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΜΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ.”

B.K.S. IYENGAR

Υπάρχει και η άποψη ότι με την γιόγκα ενεργοποιούμε μόνο μυϊκές ομάδες. Πόσο αλήθεια είναι αυτό;

Η γιόγκα επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση σημείων του σώματος που διαπερνούν οι μεσημβρινοί. Το σώμα αποτελείται σε μεγάλο μέρος από περιτονία (συνδετικός ιστός). Κάθε όργανο και ιστός στο σώμα συγκρατείται από την περιτονία. Η γιόγκα μπορεί να ενεργοποιήσει την περιτονία στο σώμα εξισορροπώντας την ενέργεια των εσωτερικών οργάνων και είναι ένας από τους τρόπους που απομακρύνει τυχόν εμπόδια στους μεσημβρινούς μας.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν στην υγεία σας κάνοντας λίγα λεπτά yoga την ημέρα;

Kατά καιρούς έχουν εμφανιστεί πολλές διαφορετικές μέθοδοι άσκησης , αλλά ουσιαστικά κανένα άλλο πρόγραμμα δεν έχει αντέξει στο χρόνο όσο η γιόγκα (πάνω από 5.000 χρόνια). Και αυτό γιατί η γιόγκα δεν στοχεύει μόνο στην ενίσχυση και εκγύμναση των μυών δηλαδή μόνο το σωματικό επίπεδο, αλλά συνδυάζει την ολιστική «προπόνηση» του μυαλού ,ψυχής κ σώματος ταυτόχρονα. Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός βοηθάει στην εναρμόνιση όλων των πεδίων ώστε μαζί με ένα υγιές σώμα να υπάρχει και ανάλογη πνευματική ανύψωση. Άλλωστε όλοι οι αρχαίοι λαοί (συμπεριλαμβανομένων και των αρχαίων Ελλήνων) μέσα από την δική του φιλοσοφία ο καθένας, δήλωνε ότι « το σώμα είναι ο Ναός της Ψυχής». (Πλάτωνας)

Τι έχουν δείξει επιστημονικές έρευνες για τα οφέλη της γιόγκα σε επίπεδα βελτίωση ευεξίας;

Μελέτες έχουν δείξει οφέλη της γιόγκα σε συνολική εικόνα για τον οργανισμό , συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του άγχους, της ψυχικής – συναισθηματικής υγείας, της προαγωγής της υγιεινής διατροφής, του ύπνου και της σωστής στάσης του σώματος.

Τα 6 μεγαλύτερα οφέλη της γιόγκα

1. Βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα.

Η γιόγκα βασίζεται σε ασκήσεις αναπνοής, οι οποίες βοηθάνε στη βελτιστοποίηση της απόδοσης και στην διατήρηση των πνευμόνων και της καρδιάς σε άριστη κατάσταση , δηλαδή της ζωτικότητάς μας.

2. Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Η έλλειψη ύπνου είναι αιτία για πολλά προβλήματα όπως μόνιμη κόπωση, μεταβολές στη διάθεση, αύξηση βάρους, καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλές άλλες που ούτε καν φανταζόμαστε την πραγματική αιτία.

3. Mειώνει τα επίπεδα φλεγμονών στο σώμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έκαναν γιόγκα είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών από όσους δεν έκαναν.

4. Αναπτύσσει την ελαστικότητα και τη μυϊκή δύναμη

Με τις διάφορες στάσεις σώματος (asanas) το σώμα ενεργοποιεί όλες τις μϋικές ομάδες και θα πρέπει να υποστηριχθεί από το ίδιο του το βάρος. Έτσι αυξάνεται σημαντικά ο μυϊκός τόνος χωρίς να προσπαθούμε να απομονώσουμε συγκεκριμένους μύες. Οι δυναμικές πρακτικές γιόγκα όπως Ashtanga και Vinyasa ενισχύουν την αντοχή και τη δύναμη του άνω κορμού και των ποδιών.

5. Μειώνει τα επίπεδα του άγχους και βελτιώνει τη διάθεση

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώνει την έκκριση της κορτιζόλης, της πρωταρχικής ορμόνης του στρες .Οι τεχνικές αναπνοής στις διάφορες asanas μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο, κάτι που επηρεάζει την αίσθηση χαράς και ευτυχίας στην καθημερινή μας ζωή.

6. Μείωση σωματικού βάρους

Η απόκτηση βάρους είναι σημάδι ότι υπάρχουν ανισορροπίες στην καθημερινή ζωή ,ανεξαιρέτως αν προέρχονται από παθολογικές ή ψυχολογικές αιτίες. Ενας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του σωματικού βάρους είναι το υπερβολικό στρες. Η γιόγκα δίνει την δυνατότητα της επαφής με τον εσώτερο εαυτό μας και αυτό αυτόματα δίνει μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης στο σώμα και στο μυαλό, βοηθώντας μας έτσι να μην ψάχνουμε τη γαλήνη έξω από εμάς, δηλαδή στο υπερβολικό φαγητό.

Η γιόγκα είναι μια ασφαλής μέθοδος, όμως πριν από κάθε σωματική δραστηριότητα ,ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα υγείας θα ήταν φρόνιμο να συμβουλευόμαστε τον θεράποντα ιατρό μας. Σίγουρα θα μπορέσουμε να βρούμε το κατάλληλο είδος που μας ταιριάζει , αφού μπορεί να καλύψει τις ανάγκες από μικρά παιδιά μέχρι ανθρώπους πολύ μεγαλύτερης ηλικίας.

Η γιόγκα αναμφισβήτητα αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο αφού σήμερα ο άνθρωπος έχει στραφεί σε πιο φιλοσοφημένες πρακτικές, βοηθώντας τον οργανισμό να βρει την ισορροπία του σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στο σωματικό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι η 21η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα!

Ⓒ | Φωτεινή Α. Μπουτούρη
Νευρο-ρεφλεξολόγος , Ολιστική Θεραπεύτρια

https://enallaktikiagenda.gr/

Εναλλακτικά

Τίποτα δεν εμποδίζει την ικανότητά σας να πάτε με τη ροή όσο οι ανησυχίες και το άγχος. Σε εμένα το άγχος μπαίνει στο νου μου και κάθεται αναπαυτικά. Μου λέει πως πιθανότατα θα αποτύχω, πως κάτι κακό θα συμβεί, πως οι άλλοι δεν με συμπαθούν κλπ. Μου υπενθυμίζω το ρητό που λέει «Η ανησυχία είναι σαν να παίζεις για κάτι που δεν θέλεις». Και σαν να μην έφτανε αυτό, πέρα από τα θέματα για τα οποία ανησυχώ – χρήματα, σχέσεις, παιδιά – αρχίζω να ανησυχώ επειδή ανησυχώ.


Είμαι τόσο προσκολλημένη στις αρνητικές σκέψεις που μερικές φορές αναρωτιέμαι αν θα σκεφτώ ποτέ ξανά θετικά. Πιστεύω όμως πως η ανησυχία και το άγχος είναι συνήθειες. Και ως συνήθεις, μπορούν να αλλάξουν.

Εδώ και αρκετά χρόνια, ψάχνω να βρω το μυστικό της αλλαγής του μόνιμου άγχους μου. Πριν από περίπου 14 χρόνια, πολύ πριν παντρευτώ, γίνω μητέρα και αποκτήσω χρέη, βρέθηκα σε ένα τρένο στην Ισπανία. Έτυχε να κάθομαι δίπλα σε έναν ασπρομάλλη ιερέα ο οποίος μου φάνηκε σοφός. Σκεπτόμενη πως ίσως να μην είχα ξανά την ευκαιρία να κάνω σε έναν σοφό ιερέα την ερώτηση που μάστιζε την ψυχή μου τον ρώτησα, «Πώς μπορώ να σταματήσω τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος;»

Με κοίταξε με τα ευγενικά καφέ μάτια του και χαμογέλασε: «Άφησε και την μπροστινή και την πίσω πόρτα ανοιχτές. Άσε τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν. Απλά, μην τις σερβίρεις τσάι», παραθέτοντας τον γκούρου Shunryu Suzuki. Ακουγόταν πολύ απλό. Το ότι είναι απλό όμως, δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολο.

Έτσι, εξασκούμαι. Όταν εμφανίζεται το άγχος, θυμάμαι τα λόγια του φίλου μου ιερέα από εκείνη τη νύχτα στο τρένο και ανοίγω τις πόρτες. Ακολουθούν μερικά κόλπα που έμαθα:

Όταν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, να ξέρετε πως είστε στα πρόθυρα της ανάκαμψης

Με άλλα λόγια, κι αυτό θα περάσει. Αρχίστε λοιπόν κάνοντας ερωτήσεις: Όταν περάσει το άγχος σας (κάτι που θα γίνει), τι μαθήματα, τι νέες ικανότητες, ποιες νέες ιδέες θα έχετε; Αυτό λέω στον εαυτό μου και του κάνω τέτοιες ερωτήσεις. Και όταν δεν ακούω, τις γράφω. Βάζω μια ενδυναμωτική μουσική («I Will Survive!») και έχοντας εμπιστοσύνη ότι η ανάκαμψη θα έρθει, η διαδικασία γίνεται λιγότερο επίπονη.

Ηχογραφήστε τον θετικό εαυτό σας για να τον ακούτε όταν ο αρνητικός εαυτός σας μιλάει πολύ δυνατά

Αυτή η συμβουλή ήρθε από μια πολύ καλή μου φίλη, η οποία πολλές φορές είναι πιο εύκολο να μιλάει παρά να γράφει. Φανταστείτε τον εαυτό σας 30 μέρες, 30 μήνες, ακόμα και 30 χρόνια στο μέλλον, να μιλάει για τον σημερινό εαυτό σας. Μαγνητοφωνήστε ενθαρρυντικές κουβέντες, με όλη τη σοφία που μπορείτε να έχετε εκ των υστέρων, γνωρίζοντας πως όλα θα πάνε καλά. Ακούστε αυτή την εγγραφή όσο συχνά χρειάζεται.

Επιτρέψτε στο έντονο άγχος απλά να είναι


Μερικές φορές η αντίστασή σας στην ανησυχία είναι χειρότερη από την αρχική αίσθηση του ίδιου του άγχους. Κάντε λοιπόν μια παύση. Εξετάστε για ποιο πράγμα ανησυχείτε πραγματικά. Η ανησυχία σας βοηθάει την κατάστασή σας; Ίσως. Ανησυχούμε επειδή νοιαζόμαστε για κάτι ή για κάποιον κι αυτό είναι καλό. Επικεντρωθείτε λοιπόν στο θετικό συναίσθημα πίσω από την ανησυχία (όπως στην επιθυμία να είστε υγιείς, χαρούμενοι και άνετοι) χωρίς να καταδικάζετε το εαυτό σας που έχει αυτές τις αρνητικές σκέψεις.

Φανταστείτε πώς θα θέλατε να είστε

Δεν μπορούμε πάντοτε να αλλάξουμε άμεσα την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, μπορούμε όμως να φανταστούμε ένα διαφορετικό σενάριο με το μυαλό μας. Και η διαδικασία της φαντασίωσης είναι πολύ παραγωγική και καθοριστική ώστε να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας. Ξέρετε πως οι αρχές της κβαντομηχανικής μάς λένε πως ο νους μας δεν ξεχωρίζει τη διαφορά μεταξύ αυτού που βιώνουμε στην πραγματικότητα με αυτό που φανταζόμαστε; Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό προς όφελός μας, αξιοποιώντας τη δύναμη της φαντασίας μας ώστε να ανακουφιστούμε από τις ανησυχίες που μας έχουν καταβάλλει.

Αποσπάστε την προσοχή σας

Κοιτάξτε, ένας σκίουρος! Μερικές φορές η απόσπαση της προσοχής είναι μια εξαίρετη τακτική για να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες σας. Παρακολουθείστε μια κωμωδία, βγείτε με φίλους, κάνετε σεξ – ό,τι σας βοηθά να χαλαρώσετε την ένταση και να τη βγάλετε από το μυαλό σας. Εμένα μου αρέσει να διαβάζω πικάντικα μυθιστορήματα.

Εκφράστε ευγνωμοσύνη

Γιατί δεν κάνετε μια λίστα με τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη; Δεν θα σας κάνει κακό, έτσι δεν είναι; Εγώ όταν έχω κολλήσει σε ανησυχίες και αρνητικές σκέψεις, βγάζω το ταλαιπωρημένο μου μπλοκάκι της ευγνωμοσύνης και φτιάχνω μια λίστα. Πολύ σύντομα συνειδητοποιώ πως έχω πολλά περισσότερα πράγματα για τα οποία νιώθω ευγνωμοσύνη από όσα ανησυχώ κι αυτό βοηθά το νου μου να ηρεμήσει.

Τελικά, ξέρω πως δεν μπορώ να ελέγξω τα περισσότερα πράγματα και ανθρώπους γύρω μου. Θα μπορούσα να το αφήσω αυτό να με τρελάνει, ή να αποδεχθώ όσα μπορώ να ελέγξω – το οποίο είναι αυτό που νιώθω. Και έχω σαν στόχο μου κάθε μέρα να γέρνω τη ζυγαριά προς το να νιώθω καλά, χαμηλώνοντας τον ήχο της ανησυχίας.

Συγγραφέας: Kaia Roman (συγγραφέας, δασκάλα επίγνωσης σε μαθητές του δημοτικού, Mindbodygreen.com)

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός – healinghome.gr https://www.awakengr.com/

Εναλλακτικά

Η Ανθοθεραπεία είναι μια Εναλλακτική Ολιστική Θεραπευτική μέθοδος. Καθιερώθηκε γύρω στα 1930 στην Αγγλία από τον Ουαλό γιατρό Edward Bach όταν παρατήρησε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις διάφορες παθήσεις και στην ψυχονοητική κατάσταση των ασθενών. Ταξινόμησε αυτές τις διαταραγμένες ψυχικές διαθέσεις που σχετίζονται με τις αρρώστιες σε επτά βασικές κατηγορίες. Έχοντας υπ’ όψη του ότι όταν επανέλθει σε ισορροπία η διαταραγμένη ψυχική κατάσταση κάποιου ασθενούς, επανέρχεται και η σωματική υγεία αλλά και το αντίστροφο, έψαξε να βρει παράγοντες τέτοιους που να βοηθούν στην ψυχική ισορροπία. Ενέδωσε στον ολιστικό τρόπο σκέψης, εγκατέλειψε την Κλασσική Ιατρική και μετά από αρκετά πειράματα ανακάλυψε 37 λουλούδια που μπορούν να το επιτύχουν. Οι ενεργειακοί κραδασμοί των ανθέων είναι υψηλότερου πεδίου σε σχέση με το υπόλοιπο φυτό. Αυτοί οι κραδασμοί επαναφέρουν την ισορροπία στον ψυχισμό του ανθρώπου.

Οι απόψεις του δεν έγιναν δεκτές από το ιατρικό κατεστημένο της εποχής του και μόνο οι θεραπευτές συνέχισαν το έργο του. Σήμερα μετά τις ανακαλύψεις του Dr Ryke Geert Hamer για τη σχέση ανάμεσα στον καρκίνο και σε ψυχικές καταστάσεις όλο και περισσότεροι γιατροί και θεραπευτές βλέπουν με άλλο μάτι την Ανθοθεραπεία στην καθημερινή τους πρακτική. Σήμερα όλο και περισσότεροι επιστήμονες παραδέχονται πως ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα, νου και ψυχή και πως οι αρρώστιες μπορεί να συνδέονται με το σώμα, με την έλλειψη ισορροπίας στο ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο και με την έλλειψη πνευματικής ισορροπίας.

Στην ουσία ισχύει ότι η αρρώστια είναι η αποκρυστάλλωση μιας ψυχοπνευματικής συμπεριφοράς.

Είναι μια απλή και ακίνδυνη θεραπευτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα. Τα ανθοϊάματα είναι απλά εκχυλίσματα από άνθη θάμνων, δέντρων και άλλων φυτών και παρασκευάζονται εύκολα. Στερούνται κάθε παρενέργειας γιατί προέρχονται από ακίνδυνα φυτά αλλά και λόγω του τρόπου παρασκευής τους. Δεν έχουν καμία αλληλεπίδραση με φάρμακα της Κλασσικής Ιατρικής ή της Ομοιοπαθητικής και μπορούν να λαμβάνονται παράλληλα.

Σε κάθε περίπτωση ασθενούς εκείνο που ενδιαφέρει το θεραπευτή είναι ο τρόπος με τον οποίο βιώνει την ασθένειά του και όχι καθαυτό το είδος της διαταραχής. Πχ. σε μια γαστρεντερίτιδα με όλα τα τυπικά συμπτώματα πυρετός, κακουχία, διάρροιες, τυμπανισμός, πόνος κ.α. , ο ασθενής είναι τρομερά ανήσυχος, κινείται συνεχώς και ανυπομονεί, παίρνοντας διάφορα φάρμακα, να γίνει καλά. Αυτό που θα προσέξουμε εδώ δεν είναι η πάθηση αλλά η ανυπομονησία του και το ίαμά του θα είναι το Impatiens που είναι κατάλληλο για την εικόνα αυτή. Αν ο παραπάνω άρρωστος ήταν σε ληθαργική κατάσταση, μόνος του, αφηρημένος και δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια να συνέλθει θα του δίναμε τα Clematis και Wild Rose που ταιριάζουν σε αυτή την ψυχική κατάσταση. Ο ασθενής μετά από λίγη ώρα συνέρχεται και καλυτερεύει.

Το ίαμα που παρασκεύασε ο Bach και δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, είναι το ίαμα διάσωσης «rescue remedy». Είναι ένας συνδυασμός 5 ανθοϊαμάτων, απολύτως αναγκαίος σε κρίσεις πανικού, σοκ, κατάθλιψης, φόβου, τρόμου, έντασης, λιποθυμίας και γενικά σε επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις για όλα τα είδη κρίσεων.

Τα θεραπευτικά αποτελέσματα από τη χρήση των ιαμάτων για 60 χρόνια σε όλο τον κόσμο είναι η μεγάλη απόδειξη της ορθότητας της σκέψης του Bach!

Γρηγορίου Αρετή, Ομοιοπαθητικός – Εναλλακτική Θεραπεύτρια

alternativehealing.gr

T

Εναλλακτικά

Εγώ και ο εαυτός μου. Αναμέτρηση χρόνων. Πορεία σταθερή. Στόχος ένας! Να σε συναντήσω. Να αποκτήσω σχέση μαζί σου. Να συνδεθώ, να επικοινωνήσω. Να βουτήξω να πιάσω το πολύτιμο πετράδι σου, να φέρω στο φως το θησαυρό σου. Δύσκολο έργο. Τεράστια πρόκληση. Κρύβω όμως έναν άσσο στο μανίκι μου. Ξέρω ότι το πετράδι υπάρχει. Ο θησαυρός είναι εκεί. Αυτό που μένει είναι να τον φέρω στην επιφάνεια.


Πέρασε πολύς καιρός από τότε που έπαιζες με τον θησαυρό σου, τον θαύμαζες και τον έδειχνες στους ανθρώπους χωρίς φόβο. Ησουν πολύ μικρός τότε κι εσύ και ο θησαυρός σου ήσασταν ένα! Καθόσουν στο πάτωμα και τον άπλωνες όλο καμάρι μαζί με τα παιχνίδια σου και έπαιζες και γινόσουν ένα μαζί του και όλοι, ότι και να έκανες, ακόμα και αταξία και ζαβολιά, είχαν ένα καλό λόγο, ένα χαμόγελο στα χείλη τους για σένα. Ο θησαυρός σου ήταν ανεκτίμητος, όσο κι εσύ. Δεν χρειαζόταν να αποδείξεις τίποτα και σε κανένα, έδινες τόση χαρά και μόνο με την παρουσία σου… εσύ ήσουν ο ίδιος ο θησαυρός!

Πέρασαν όμως τα χρόνια και τον θησαυρό σου τον ξέχασες σε μια γωνιά μέσα σου, όπως ξέχασες τα περισσότερα παιχνίδια σου. Αρχισες να ασχολείσαι τότε με άλλα πράγματα γιατί αναπόφευκτα έπρεπε να ενταχθείς στο κοινωνικό σύνολο και να αναπτύξεις κοινωνικές σχέσεις. Εκεί ξέχασες λιγάκι να παίζεις, αν και πάντα μέσα σου ένιωθες την ανάγκη να το κάνεις.

Σιγά–σιγά άρχισες να τα βρίσκεις σκούρα. Αρχισες να συνειδητοποιείς ότι τέλειωσαν τα παιχνίδια και άρχισε η αληθινή ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιπίλαγαν μια καραμέλα “Οι σχέσεις είναι δύσκολες!”, μέχρι που τη γεύτηκες κι εσύ και δεν σου άρεσε καθόλου. Ενώ εσύ ήθελες να παίξεις και να εκτιμήσουν αυτό που είσαι, ξαφνικά τα λάθη σου ήταν κατακριτέα και άξια τιμωρίας, δύσκολα κάποιος σου συγχωρούσε ένα παράπτωμα, μία λάθος κίνησή σου, μέχρι που έφτασες στο σημείο εσύ πρώτος να τιμωρείς τον εαυτό σου και χωρίς να το καταλάβεις άρχισες κάποιες φορές να φοράς μάσκες, γιατί αυτό που ήσουν, φοβόσουν να το φέρεις στην επιφάνεια.

Οι σχέσεις ξεκινούσαν με παιχνίδι αλλά κατέληγαν να σε πληγώνουν με τις προεξοχές τους. Κι εσύ όχι μόνο ξέχασες τον θησαυρό σου, αλλά φρόντισες να τον θάψεις βαθυά μέσα σου. Κι αν κάτι έφερνες στην επιφάνεια κάποιες φορές και γυάλιζε, ήταν κάτι που λαμπύριζε και θάμπωνε στην αρχή αλλά μετά έχανε την λάμψη του γιατί δεν ήταν ατόφιο, δεν ήταν μασίφ. Ακόμα κι αν κάτι ερχόταν από μέσα σου και ξεπηδούσε πηγαία, το είχες κουκουλώσει τόσο καλά, που δεν το άφηνες να βγει στην επιφάνεια.

Έτσι, με τα χρόνια που πέρασαν, κατάλαβες ότι αντί να ριχτείς στη δουλειά να ανασύρεις τον θησαυρό από μέσα σου, εσύ από φόβο τον έθαβες όλο και περισσότερο, όπως τσιμεντώνουν τη γη. Φέρε στο νου σου την εικόνα. Το χώμα θα βγάλει χορταράκια, άνθη, αγριολούλουδα. Αν το φυτέψεις, θα σου δώσει καρπούς. Τη ζωή την ίδια. Κι εσύ αντί να κάνεις αυτό, άρχισες να πετάς με το τσουβάλι προς την λάθος κατεύθυνση, δηλαδή μέσα σου, ότι σε πόνεσε από τους ανθρώπους, ότι σε απογοήτευσε, ότι σε παίδεψε. Ξέχασες να ποτίσεις, να ξεχορταριάσεις, να οργώσεις για να ανασάνει το χώμα, να φυτέψεις για να πάρεις καρπούς. Ξέχασες να απολαμβάνεις το παιχνίδι με το ίδιο σου τον εαυτό.

Άφησες τη γη σου απεριποίητη, χωρίς ούτε ένα φράχτη τριγύρω της και επέτρεπες στον καθένα μα πιο πολύ στον εαυτό σου να την ποδοπατάει. Ξέχασες θησαυρό, τα ξέχασες όλα. Ζιζάνια φυτρώνανε το ένα μετά το άλλο μέσα σου, κάποιοι περαστικοί πέταγαν τα σκουπίδια τους στο εγκαταλελειμμένο μέρος, κάποιοι άλλοι άδειασαν τα μπάζα τους εκεί γιατί ήταν εύκολο αφού δεν τους έλεγε κανένας όχι και το μέρος παρέμενε απροστάτευτο.


Ανάσα δεν έπαιρνες από πουθενά. Τον ένιωθες όμως το θησαυρό ότι ήταν κάπου μέσα σου και σου ζητούσε να βγει στην επιφάνεια, όπως το αγριολούλουδο που ζητά να ανθίσει. Η γη όσο και να την μπαζώσεις, θα βρει τον δρόμο της. Πόσες φορές έχεις δει στην άκρη ενός τσιμεντένιου δρόμου, να ξεπροβάλει θαρραλέα η δύναμη της φύσης! Ενα χορτάρι, ένα λουλούδι μπορεί να φυτρώσει στα πιο απίθανα μέρη, σε τόσο δα λίγο χώμα, θα βγει να δηλώσει περίτρανα την παρουσία του, θα βγει στο φως να δείξει όλο καμάρι το θησαυρό του.

Η ζωή λοιπόν στα έφερε έτσι, που το πήρες τελικά το μήνυμα. Ηρθε η ώρα να ψάξεις το θησαυρό σου. Μέσα σου. Ήρθε η ώρα να θυμηθείς ό,τι είχες ξεχάσει, ήρθε η ώρα να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου σοβαρά και με υπευθυνότητα. Χρειάστηκες εργαλεία. Ενα καλέμι κι ένα σφυρί για να σπάσεις το σκληρό τσιμέντο, χέρια δυνατά για να πετάξεις μακρυά ότι άχρηστο κουβάλησες και σε βάραινε χρόνια ολόκληρα, μια αξίνα για να σκάψεις. Χρειάστηκες επίσης μεγεθυντικό φακό για να δεις στην πραγματική τους διάσταση αυτά που θεωρούσες μικρά μέσα σου. Δυό τρεις καρδιακούς φίλους να σου υποδείξουν με αγάπη αυτό που εσύ δεν έβλεπες ξεκάθαρα, μία επιστημονική προσέγγιση να σε ταρακουνήσει, το Θεό τον ίδιο να σε ξυπνήσει!

Οσο πιο βαθιά έσκαβες μέσα σου, τόσο περισσότερο ήθελες να πας. Η διαφορά ήταν πως τώρα δεν ήθελες να βυθιστείς για να πονέσεις, αλλά για να λυτρωθείς! Χρειάστηκε να καθαρίσεις παλιές βαθυές πληγές, να βγάλεις επιδέσμους από πληγές που κακοφόρμισαν γιατί δεν τις περιποιήθηκες, να επουλώσεις τραύματα. Πόνεσες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τράβηξες τσιρότα, με χαρά είδες ότι κάποιες πληγές ήταν έτοιμες να κλείσουν, με ακόμα μεγαλύτερη ότι κάποιες έκλεισαν και δεν σου καθόριζαν πια τη ζωή σου και ξαφνικά… η αξίνα σου έφτασε στο στόχο! Χτύπησε το κουτί του θησαυρού σου κι εκεί άφησες το εργαλείο και έσκυψες πάνω από το πολύτιμο κουτί με την καρδιά σου να χτυπάει σαν τρελλή και με τα χέρια σου, άρχισες να σκάβεις με λαχτάρα γύρω του για να το φέρεις στην επιφάνεια.

Εκανες βουτιά μέσα σου και μαγεύτηκες από αυτό που είσαι! Βρήκες τον θησαυρό σου και τον έφερες στο φως! Αρχισες να χαίρεσαι όπως όταν ήσουν παιδί. Τον πήρες στην αγκαλιά σου, τον χάιδεψες, τον φίλησες, δάκρυσες από χαρά κι από συγκίνηση, του ζήτησες συγγνώμη που τον ξέχασες τόσα χρόνια. Ενιωσες την ευλογία αυτής της ανακάλυψης να πλημυρίζει ολόκληρο το είναι σου, ένιωσες το κάθε κύτταρό σου να γεμίζει από χαρά, ένιωσες απέραντη ευγνωμοσύνη για το Θείο αυτό δώρο και μια φωνή μέσα σου να φωνάζει… «Ελευθερώθηκα!»…

Ξανάγινες παιδί… άπλωσες τον θησαυρό μπροστά σου να τον χαίρεσαι εσύ και οι άνθρωποι χωρίς να φοβάσαι πια τίποτα απολύτως… γιατί ο θησαυρός δεν είναι μόνο δικός σου και δεν είναι μόνο πολύτιμος για σένα. Είναι για όλους τους ανθρώπους και συνειδητά πια τον αποκάλυψες και τον άπλωσες στο πάτωμα κι έκατσες να παίξεις μαζί του και με τους ανθρώπους, χωρίς να φοβάσαι αν θα χτυπήσεις ή αν θα πονέσεις. Γιατί κατάλαβες ότι και αυτό μέρος του παιχνιδιού είναι, αρκεί να το δεις έτσι και να μην επιτρέψεις ξανά, κανένας φόβος να σου καθορίσει το ποιος είσαι. Γιατί τελικά όποιος τολμά να πετάξει τους φόβους του και να μπει στο παιχνίδι της ζωής, ξέρει και να το απολαμβάνει. Γιατί τελικά… όποιος έχει κοιτάξει μέσα του, δε φοβάται τίποτα!

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Εναλλακτικά

Όταν βλέπετε σε ένα ρολόι να δείχνει την ώρα 11:11, κάνετε μια ευχή ή τουλάχιστον το συνδέετε με κάτι το πνευματικό; Πολλοί το παρατηρούν και το θεωρούν ως κάτι το αξιοσημείωτο. Ίσως έχετε ακούσει κάποιες εξηγήσεις γι’ αυτό, που παρατίθενται παρακάτω.


Μέρος της γοητείας της ώρας 11:11 είναι, επειδή όλοι οι τέσσερις αριθμοί συγχρονίζονται. Οι μονάδες φαίνονται καθαρά και σε στοίχιση, και μας φαίνονται ευχάριστα στα μάτια μας και στο μυαλό μας, ειδικά σε όσους έχουν μια ελαφρά έγνοια για την οργάνωση ή τους αριθμούς. Αυτό φαίνεται να εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί φαίνεται να κοιτάνε την ώρα, όταν είναι 11:11. Η όψη του αριθμού μένει στο μυαλό τους για περισσότερο.

Η έννοια της συγχρονικότητας μπορεί να ρίξει φως στο μυστήριο που περιβάλλει την ώρα 11:11. Η συγχρονικότητα είναι η θεωρία, ότι φαινομενικά άσχετα πράγματα, ασήμαντης σημασίας, παίρνουν νόημα και σημασία, όταν συμβαίνουν τυχαία την ίδια στιγμή. Αυτά τα γεγονότα συχνά αποκαλούνται “συμπτώσεις με νόημα”, καθώς δεν έχουν κάποια προφανή επίδραση το ένα γεγονός στο άλλο, αλλά ωστόσο υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ τους. Δίνουμε νόημα στο 11:11, δίνοντας του κάποια ξεχωριστή, μαγική αξία.

Αυτή η αξία πηγάζει από την πιο δημοφιλή θεωρία γύρω από το 11:11, που όταν κάποιος το αντικρύζει πρέπει να κάνει μια ευχή, και η ευχή θα πραγματοποιηθεί. Αν και δε το πιστεύουν όλοι αυτό, δίνει μια ιδιαίτερη σημασία στους αριθμούς αυτούς. Επειδή, όταν το βλέπουμε και κάνουμε μια ευχή, σκεφτόμαστε τα πράγματα ή τα γεγονότα που θέλουμε να πραγματοποιηθούν.


Άλλες δημοφιλείς θεωρίες, συμπεριλαμβάνουν την ιδέα, ότι αυτή η ώρα σχετίζεται με τους πνευματικούς μας οδηγούς ή τους φύλακες αγγέλους. Είναι ένας τρόπος για να επικοινωνήσουν μαζί μας και να μας τραβήξουν την προσοχή, για να μας πουν κάτι σημαντικό.

Μια άλλη παρόμοια θεωρία σχετίζεται με την αριθμολογία. Ο αριθμός 11 ως πρώτος αριθμός, συμβολίζει την πνευματικότητα. Επιπλέον, αντιπροσωπεύει αυξημένη επίγνωση και αντίληψη, διοχετεύοντας ένα κανάλι στο εσωτερικό μας υποσυνείδητο. Ο αριθμός αυτός είναι μια άμεση πύλη στη ψυχή μας και τις επιθυμίες μας, και σε όσες ιδέες κρύβονται εκεί.

Και υπάρχει και η θεωρία για τη στιγμή 11:11, ότι αν σταματήσουμε και τη σκεφτούμε, συνειδητοποιούμε τη στιγμή, και αυτό είναι σημαντικό. Απλά αν σταματήσουμε και συνειδητοποιήσουμε πλήρως σε αυτό που υπάρχει μπροστά μας, επαναρυθμίζουμε το εσωτερικό μας ρολόι και ρυθμό μας. Στη τελική, κανείς δε γνωρίζει την απόλυτη ή πραγματική σημασία του 11:11.

Παρακολουθήστε το βίντεο για περισσότερες λεπτομέρειες. Εσείς προσέξετε συχνά όταν η ώρα δείχνει 11:11; Τι πιστεύετε για αυτό; Αφήστε μας τα σχόλιά σας παρακάτω.


Credit: sun-gazing.com

https://fanpage.gr/

Εναλλακτικά

Ένας απλός τρόπος για να ηρεμήσετε το Νου Από Ελίνα Κουρταλή 

Το στοιχείο της φωτιάς μπορεί να μεταμορφώσει ό,τι χρειάζεται να αλλάξει. Οι φλόγες και το φως των κεριών μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μια αιθερική κατάσταση αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τεχνικές αναπνοής και εστίασης.

Για την ακόλουθη τεχνική θα χρησιμοποιήσουμε το φως της φλόγας από ένα κερί για να εστιάσουμε το Νου. Θα χρειαστείτε ένα απλό κερί και λίγο θυμίαμα, Πάλο Σάντο, Φασκόμηλο ή αιθέριο έλαιο Mugwort.

Αρχικά κάψτε το θυμίαμα για να δημιουργήσετε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το κερί όσο το δυνατόν πιο κοντά στο επίπεδο των ματιών. Μπορεί να θέλετε να χαμηλώσετε τα φώτα του δωματίου για να εστιάσετε εύκολα στη φλόγα του κεριού.

Καθίστε άνετα σε οποιαδήποτε στάση μπορείτε εύκολα να κρατήστε την πλάτη σας ίσια. Χαλαρώστε το σώμα σας χρησιμοποιώντας Dirga Pranayama (τεχνική αναπνοής, βλέπε παρακάτω). Εισπνεύστε αργά από το κάτω μέρος της κοιλιάς και φέρτε την αναπνοή σας προς το στήθος και το λαιμό σας. Εκπνεύστε χωρίς βιασύνη και βγάλτε την εκπνοή σας από το σώμα σας ξεκινώντας από το λαιμό, το στήθος και στη συνέχεια το κάτω μέρος της κοιλιάς σας.

Μπορεί να θέλετε να πάρετε επτά αναπνοές Dirga Pranayama. Φέρτε την προσοχή σας αργά εστιάστε στη φλόγα. Μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε τα μάτια σας υγρά. Παραμείνετε συγκεντρωμένοι/ες στη φλόγα.

Συνεχίστε εστιάζοντας τα μάτια σας στη φλόγα του κεριού για άλλα δέκα λεπτά. Με την εξάσκηση μπορείτε να καταφέρετε να χρησιμοποιείτε αυτήν την τεχνική έως και 20-30 λεπτά. Αφού τελειώσετε αυτή την τεχνική παραμείνετε με τα μάτια κλειστά για μερικά λεπτά.

Να έχετε αυτή την ειρηνική ενέργεια και αίσθηση για το υπόλοιπο της ημέρας σας!

Namaste

Ελίνα Κουρταλή

Ασχολείται με την ηχοθεραπεία και πιστεύει στο μοίρασμα διάφορων τεχνικών με σκοπό τη σύνδεση των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο, την Αγάπη. Το Flower Bodies Flowing Souls δημιουργήθηκε για να προσφέρει την επαφή, τη χαρά, τη σύνδεση και τη θεραπεία κάθε σώματος και ψυχής με τη ροή της αρμονίας όπως αυτής ενός ανθισμένου λουλουδιού.

https://www.omorfizoi.gr/

Εναλλακτικά

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια βασίλισσα, που είχε 4 συντρόφους.

Πάνω απ’ όλους έδειχνε αδυναμία στον τέταρτο. Τον στόλιζε με ακριβά ρούχα, του χάριζε πάντα τα καλύτερα, τον στόλιζε με κοσμήματα, του φορούσε αρώματα και του φερόταν πολύ γενναιόδωρα..

Ο τρίτος σύντροφος της βασίλισσας είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση, ήταν αλαζών, όμως εκείνη τον αγαπούσε και τον σύστηνε με υπηρηφάνεια στον κύκλο της και φοβόταν μήπως κάποια μέρα, θα την άφηνε για άλλη γυναίκα..

Ο δεύτερος σύντροφος της ήταν πάντα ευγενικός κι υπομονετικός μαζί της. Όταν εκείνη αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα, ήξερε ότι μπορούσε να βασιστεί πάνω του, ότι θα την άκουγε και θα τη βοηθούσε στην λύση του.

Ο πρώτος αν και ήταν πιστός σαν σκυλί και βρισκόταν πάντα δίπλα της, εκείνη δεν του έδινε σημασία, τον παραμελούσε, τον ειρωνευόταν και τον έδιωχνε από κοντά της.

Και μια μέρα, η βασίλισσα αρρώστησε βαριά και κατάλαβε πως θα πεθάνει. Σκέφτηκε τότε πως είχε 4 συντρόφους, όμως σε λίγο δε θα’χε κανέναν. Έτσι τους φώναξε όλους μπροστά της και ρώτησε πρώτα τον τέταρτο που ήταν η μεγάλη της αδυναμία:

«Σ” αγάπησα περισσότερο από τους άλλους, σε είχα πάντα στα πλούτη, ντυμένο με τα πιο όμορφα ρούχα και μες την καλοπέραση, δε σου χάλασα ποτέ χατίρι. Τώρα που πεθαίνω, θα με ακολουθήσεις για να έχω παρέα, εκεί που πάω?»

«Δεν υπάρχει περίπτωση! Εσύ τον δρόμο σου κι εγώ τον δικό μου. » απάντησε εκείνος κοφτά και την παράτησε σύξυλη. Τα λόγια του την πλήγωσαν σα μαχαίρι στην καρδιά.

Μετά ρώτησε τον τρίτο σύντροφό της. «Σ “αγάπησα σ όλη μου τη ζωή και πάντα γύρευα την συντροφιά σου. Τώρα που πεθαίνω, θα με ακολουθήσεις στο θάνατο?»

«Όχι, φυσικά» απάντησε εκείνος. «Η ζωή είναι πολύ ωραία για να την αφήσω. Όταν πεθάνεις, θα παντρευτώ μια άλλη.» Η Βασίλισσα ένοιωσε να της κόβεται η αναπνοή και η καρδιά της βούλιαξε…

Ύστερα, ρώτησε τον δεύτερο σύντροφό της.

«Πάντα ερχόμουν σε σένα για βοήθεια και πάντα ήσουν εκεί για μένα. Όταν πεθάνω, θα με ακολουθήσεις για να μου κρατάς συντροφιά?»

«Λυπάμαι, δε μπορώ να σε βοηθήσω τώρα. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να “περπατήσω” μαζί σου μέχρι τον τάφο σου.», απάντησε το παλικάρι κάνοντας την καρδιά της να ραγίσει από θλίψη…

Τότε, ακούστηκε μια φωνή: «Εγώ βασίλισσα μου θα έρθω μαζί σου! Θα σε ακολουθήσω όπου κι αν πας!»

Η βασίλισσα γύρισε να δει από πού ερχόταν η φωνή και είδε τον πρώτο της σύντροφο. Φαινόταν πολύ ταλαιπωρημένος και παραμελημένος.

Θρηνώντας η βασίλισσα

«Αχ τι λάθος που έκανα η δύστυχη, έπρεπε να σε είχα προσέξει περισσότερο, όταν είχα την ευκαιρία!» είπε και ξεψύχησε . Ήταν ήδη πολύ αργά.

Εδώ τελειώνει το παραμύθι και αρχίζει η πραγματικότητα.

Η Βασίλισσα είσαι εσύ και έχεις 4 συντρόφους στη ζωή σου

Ο τέταρτος σύντροφος σου είναι το ΣΩΜΑ σου. Όση προσοχή κι αγάπη κι αν του δώσεις, όσα κι αν του προσφέρεις, όσο κι αν το στολίσεις, όση αδυναμία κι αν του δείξεις, όταν έρθει η στιγμή και πεθάνεις, θα σε εγκαταλείψει χωρίς οίκτο.

Ο τρίτος σύντροφός σου είναι η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΟΥ, ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ STATUS και ό,τι υλικό κατέχεις. Βρίσκονται μαζί σου όσο είσαι εν ζωή. Όμως μπορεί να σε εγκαταλείψουν και σίγουρα όταν έρθει η ώρα να φύγεις ακολουθούν άλλους και σε έχουν κιόλας ξεχάσει.

Ο δεύτερος σύντροφος σου είναι η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ. Όσο κι αν βρίσκονται κοντά σου, την ύστατη ώρα, μόνο να σε ξεπροβοδίσουν μέχρι τον τάφο σου μπορούν…όχι όμως να έρθουν μαζί σου.

Ο πρώτος σου σύντροφος είναι το ΠΝΕΥΜΑ σου, που σχεδόν είναι πάντα παραμελημένο από το κυνήγι του πλούτου, της δύναμης, της εξουσίας, των υλικών αγαθών. Όμως, το πνεύμα σου είναι το μόνο που θα σε ακολουθήσει όπου κι αν πας, το μόνο που θα είναι πιστό αιώνια!

Καλλιέργησέ το, δυνάμωσέ το, διατήρησέ το ζωντανό, καθώς θα σε συντροφεύει για πάντα..

pentapostagma

awakengr.

 

Εναλλακτικά

H ιστορία της Θάλασσας
Αυτή είναι η ιστορία της Θάλασσας, που στα 78 της χρόνια διδάσκει και κάνει yoga.
Νίκη Χάγια

© Φωτογραφία: Νίκος Μαλλιάκος

Γεννήθηκα έξω από την Καλαμάτα, αλλά όταν ήμουν 1 έτους οι γονείς μου μετακόμισαν μέσα στην Καλαμάτα. Γεννήθηκα μέσα στην Κατοχή, το 1943. Με έπλεναν μέσα σε ένα ρυάκι που περνούσε. Ο πατέρας μου με βούταγε μέσα και ίσως γι’ αυτό να συνήθισα και το κρύο νερό, που μου αρέσει. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν μέσα στην τραγικότητα. Οι γονείς μου πριν από εμένα είχαν τρία παιδιά, τα οποία σκοτώθηκαν από γερμανική βόμβα. Ήταν σε ένα καταφύγιο στο Αιγάλεω και έπεσε βόμβα. Ο πατέρας μου ήταν οδοντοτεχνίτης και σιγά-σιγά η δουλειά του τον πήγε στην Καλαμάτα, ώστε να είναι και μακριά από τα οδυνηρά που συνέβαιναν στην Αθήνα. Έζησα παιδικά χρόνια μέσα στο κλάμα της μάνας μου, και έκλαιγα κι εγώ για να της συμπαρασταθώ. Ήθελα όμως πάντα κι αυτό το, πώς να το πω, περίεργο… το να ζήσω και καλά. Είχα κάποια ξαδέρφια που τα φιλοξενούσαμε πού και πού. Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Πιο μεγάλα από μένα. Η ξαδέρφη μου έκανε γυμναστική. Ό,τι μάθαινε στο σχολείο ερχόταν και το έκανε και στο σπίτι, κι εγώ ζήλευα. Πήγαινα κοντά της και έκανα ό,τι έκανε. Με τον ξάδερφό μου χορεύαμε βαλς που ακούγαμε στο ραδιόφωνο. Θυμάμαι να με παίρνει στα χέρια του και να με πετάει ψηλά στον ουρανό. Παρ’ όλο που με τη μητέρα μου έκλαιγα, ευτυχώς είχα αυτά τα δύο παιδιά ως παρηγοριά.

Έφυγα από την Καλαμάτα στα 19 μου για να σπουδάσω στην Αθήνα πολιτικός μηχανικός. Δούλεψα 25 χρόνια. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια παντρεύτηκα κι έκανα δύο παιδιά. Κατάφερα να πάρω μειωμένη σύνταξη κι έτσι παραιτήθηκα – εκεί πριν από τα 50. Το μεγάλο μου όνειρο ήταν να γίνω μπαλαρίνα. Όλη αυτή βέβαια την αγάπη μου για την κίνηση και τον χορό την είχα θάψει μέσα μου. Ούτε ο πατέρας μου, παρότι αγαπούσε τις τέχνες και το θέατρο, αλλά ούτε και ο άντρας που επέλεξα ήθελαν να διανοηθούν εγώ να ακολουθήσω ένα καλλιτεχνικό μονοπάτι. Ο γάμος μου ήταν δύσκολος. Βγήκα από αυτόν ανήμπορη να πάρω αποφάσεις για τη ζωή. Ήμουν σε κατάθλιψη. Τα βράδια δεν μπορούσα να κοιμηθώ από τη στενοχώρια μου. Τελείωνα από τη δουλειά και πήγαινα στη θάλασσα να κολυμπήσω και θυμάμαι να με παίρνει ο ύπνος πάνω στα βράχια. Είχα καιρό να τα πω αυτά και, συγχωρέστε με, αλλά κλαίω τώρα που τα θυμάμαι. Μέχρι που μια φίλη μου μού είπε: «Τι σου αρέσει να κάνεις επιτέλους; Κάνε αυτό που σου αρέσει». Και της απάντησα: «Ο χορός». Ο χορός και η θάλασσα με γιάτρεψαν.


Γύρω στα 45 μου γράφτηκα σε μια σχολή χορού. Έκανα 4,5 χρόνια χορό. Έκανα κλασικό χορό για να πάρω τις βάσεις, μετά έκανα σύγχρονο, τζαζ, χοροθέατρο. Είναι μεγάλη βλακεία να μιλάμε για ηλικίες. Αν θέλεις κάτι, μπορείς να το κάνεις, έστω να το δοκιμάσεις, όσων χρόνων κι αν είσαι. Εγώ το έκανα. Και το έκανα ακόμα περισσότερο όταν δεν είχα πλέον σύντροφο ή γονείς να με κατευθύνουν. Αφού όταν πέθαναν οι γονείς μου ένιωσα ότι ελευθερώθηκα. Από τη μία ήταν πολύ καλοί άνθρωποι, αλλά από την άλλη ήθελαν να ζω μέσα στα δικά τους κουτάκια.

Έσπασα τον μηνίσκο μου, δεν μπορούσα να κάνω τα πηδήματα και τότε ήταν που είπα στον εαυτό μου «μήπως, Λένα, να είσαι λίγο ρεαλίστρια και να κάνεις αυτό που σε ωφελεί;» Τότε ακουγόταν κάπως η yoga. Πολύ λίγο. Οι ίδιες οι χορεύτριες, οι συμμαθήτριές μου, είχαν αρχίσει να συζητάνε για τα σωματικά οφέλη της yoga και σκέφτηκα να δοκιμάσω. Ξεκίνησα μαθήματα με μια δασκάλα που μου έλεγε για μία ολόκληρη ώρα πώς να είναι κατακόρυφη η σπονδυλική στήλη. Εγώ όμως ήθελα κάτι παραπάνω. Εκείνη την εποχή άκουγα και για Ινδία. Εγώ ακόμα μέσα μου ήμουν τραυματισμένη και από τα παιδικά χρόνια και από τη συζυγική ζωή. Έψαχνα να βρω βαθιά τον εαυτό μου. Έψαχνα να βρω τον τρόπο να καταφέρω να γελάσω. Έλεγα δεν είναι δυνατόν όλοι να γελάνε κι εγώ να μην μπορώ να γελάσω ούτε με ανέκδοτα, ούτε με τίποτα. Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία και διάβαζα και διάφορα βιβλία. Μου αρέσει που πλέον οι σύγχρονοι ψυχολόγοι και όσοι είναι δοσμένοι στα εναλλακτικά σού μιλάνε εδώ, στο παρόν. Βέβαια, κάποτε πρέπει να βγάλεις και τα περασμένα από μέσα σου.

Το πρώτο ταξίδι που έκανα στην Ινδία ήταν το 2000. Έκατσα τρεις μήνες. Όταν έφευγε το ’99 και άλλαζε η χιλιετηρίδα, εγώ ήμουν σε μια τεράστια αίθουσα στο άσραμ του Osho μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και κάναμε διαλογισμό. Εκεί ήταν επίσης ορχήστρες από διάφορες χώρες και έπαιζαν μουσική. Έκσταση μας έπιασε από τον πολύ χορό. Εκείνο που ήθελα να βιώσω ήταν πώς θα είμαι στο τώρα, να μη σκέφτομαι καθόλου το παρελθόν. Και πραγματικά παντού στο άσραμ έλεγε «Enjoy the present», «Enjoy the moment». Έχω κάνει τέσσερα ταξίδια στην Ινδία και στην Ινδονησία. Πάντα μόνη μου. Σε αυτά τα ταξίδια μου γνώρισα την ashtanga yoga. Ο πρώτος μου δάσκαλος λεγόταν Shiva. Σε ένα ταξίδι μου στη Βόρεια Ινδία έκανα πρακτική με έναν δάσκαλο εύσωμο, με κοιλιά, και όλες τις asanas έβαζε τις καλές μαθήτριες να τις δείχνουν. Το πτυχίο της yoga το πήρα στην Ελλάδα. Όλα όμως τα έμαθα στην Ινδία. Ακόμα και τη στάση κεφαλής, μου είπε τη λεπτομέρεια για να την κατακτήσω μια φίλη Γερμανίδα που γνώρισα στην Γκόα. Σήμερα, στα 78 μου, κάθε πρωί που ξυπνάω κάνω τη στάση αυτή για 40 αναπνοές. Με τη yoga και με το να διδάσκω μπήκα στην κατάσταση να είμαι υποχρεωμένη απέναντι στον εαυτό μου και στους άλλους ανθρώπους να δίνω ό,τι καλύτερο ξέρω και να τους θεραπεύω.


Είμαι ανοιχτός άνθρωπος. Μιλάω. Σε κάποιες διακοπές μου σε ελληνικό νησί συνάντησα μια Γαλλίδα και μια Αγγλίδα που έκαναν διαλογισμό. Μόλις τις είδα σκέφτηκα ότι κάτι μας ενώνει και τις πλησίασα. Γίναμε φίλες. Από αυτές άκουσα για τη Rainbow κοινότητα, η οποία θα έκανε τη συνάντησή της τότε στη βόρεια Εύβοια. Ήμουν περίεργη και τις ακολούθησα. Από τότε έχω πάει σε πολλές συναντήσεις τους. Στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία. Στη Ρουμανία έφτασα πάνω στο βουνό, φορτωμένη με έναν σάκο στην πλάτη, και μου είπαν «welcome home». Όντως ένιωθα σαν στο σπίτι μου. Όταν με ρώτησαν πώς θέλω να με φωνάζουν, τους είπα Θάλασσα. Αυτό είναι το όνομά μου.

Σκοπός μου ήταν πάντα να ζω απολαυστικά την κάθε μου στιγμή. Μπορώ να πω πια ότι το έχω πετύχει.

https://loveyourselfmagazine.com/i

Εναλλακτικά

Γιόγκα και ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιες είναι οι στάσεις που βοηθούν και δεν πιέζουν τις αρθρώσεις
Οι ειδικοί μας δείχνουν απλές κινήσεις που βοηθούν όσους ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα να μην πιέζουν τις αρθρώσεις τους.

Είτε κάνετε γιόγκα με δάσκαλο, είτε μόνοι σας στο σπίτι, αν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα έχετε σίγουρα νιώσει ότι κάποιες στάσεις δεν θα σας κάνουν καλό, ότι ίσως σας πιέζουν, αντί να σας βοηθούν. Ίσως βάζετε πολύ πίεση στα χέρια σας ή στρίβετε τους γλουτούς σας με τέτοιο τρόπο που ενοχλεί παραπάνω τις αρθρώσεις σας. Αλλά δεν χρειάζεται να τα παρατήσετε.

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που είναι καλύτερο να αποφεύγουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα handstands για παράδειγμα θα πιέσουν τους καρπούς και τα δάχτυλά σας. Όμως, οι ειδικοί μας δείχνουν απλές προσαρμοστικές κινήσεις που βοηθούν όσους ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα να μην πιέζουν τις αρθρώσεις τους και να απολαμβάνουν τη γιόγκα.

Πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τις στάσεις της γιόγκα αν έχουμε ρευματοειδή αρθρίτιδα
1. Κάτω σκύλος (με τα χέρια σε τουβλάκια)
Ουσιαστικά σε αυτή τη στάση χρειάζεται να σχηματίσουμε με το σώμα μας το γράμμα V. Για να αποφύγουμε να βάλουμε πίεση στα δάχτυλά μας, μπορούμε να τοποθετήσουμε κάτω από τα χέρια μας τουβλάκια που θα φέρνουν αντίσταση σε τοίχο. Με αυτό τον τρόπο, ανακατανέμουμε το βάρος μας προς τις παλάμες και μακριά από τα δάχτυλα.

2. Το κερί (με διπλωμένη κουβέρτα)
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτή τη στάση είναι η πίεση που μπορεί να βάλουμε στον αυχένα μας καθώς ανεβάζουμε τη μέση και τα πόδια προς τον αέρα. Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα μπορούμε να τοποθετήσουμε μια διπλωμένη μικρή κουβέρτα ή πετσέτα κάτω από τον αυχένα.

3. Το κερί (με διπλωμένη κουβέρτα και τουβλάκι)
Σε μια άλλη εναλλακτική δεν ανεβάζουμε τα πόδια μας με τον ίδιο τρόπο στον αέρα. Κρατάμε την κουβέρτα κάτω από τον αυχένα μας και τοποθετούμε ένα τουβλάκι κοντά καθώς είμαστε ξαπλωμένοι ανάσκελα. Αντί να σηκώσουμε τα πόδια, λυγίζουμε τα γόνατα και κρατάμε τα πόδια στο έδαφος. Ανεβάζουμε τους γλουτούς μας και γλιστράμε ένα τουβλάκι κάτω από το ιερό οστό. Κρατώντας το βάρος μας στο τουβλάκι, ανεβάζουμε ψηλά τα πόδια μας.

4. Spinal twist (περιστρεφόμενη έκταση με τουβλάκι)
Στην κλασική αυτή στάση της γιόγκα κρατάμε την πλάτη και τους ώμους μας στο έδαφος, τα χέρια σε έκταση, καθώς φέρνουμε τα πόδια μας προς τη μία πλευρά και ύστερα προς την άλλη στρίβοντας. Για να προστατέψετε τα γόνατα και τους γοφούς σας, λυγίστε τα γόνατα και μην τεντώνετε τα πόδια σε αυτή τη στάση. Επίσης, τοποθετήστε ένα τουβλάκι ανάμεσά τους.

Πηγές:

www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis/guide/

www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis/living-with/ways-modify-yoga-poses-when-you-have-rheumatoid-arthritis/

https://enallaktikidrasi.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.