Γράφει η Μάνθα Νάσση yoga instructor, συνεργάτιδα του forwoman.gr

Μία αγαπημένη άσανα για όλους τους ασκούμενους στα διάφορα συστήματα της Yoga και όχι μόνο, είναι η Hanumanasana ή αλλιώς σπαγγάτο ή split pose που σημαίνει διαχωρισμός. Χαρακτηριστικό άλλωστε αυτής της στάσης του σώματος είναι η αντίθετη κατεύθυνση των ποδιών η οποία δικαιολογεί και την ονομασία της. Στο χώρο της Yoga όμως ονομάζεται Hanumanasana και το όνομά της κρύβει μια ολόκληρη ιστορία.

Η άσανα πήρε το όνομά της από τον Hanuman ο οποίος ήταν γιός της Anjana, μιας θνητής γυναίκας και του Vaju, θεού του ανέμου ο οποίος άκουσε τις προσευχές της.

Ήταν λοιπόν μισός θεός και μισός άνθρωπος και άρα είχε θεϊκές ικανότητες, μπορούσε για παράδειγμα να γίνεται πολύ μεγάλος ή πολύ πολύ μικρός, να ανοίγει πάρα πολύ τα πόδια του και να κάνει τεράστια άλματα ή να ανοίγει τα χέρια του και να πιάνει πράγματα που βρίσκονταν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Όταν ήταν μικρό αγόρι ο Hanuman ήταν πολύ άτακτος και ο συνδυασμός με τις θεϊκές ικανότητες που είχε, δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα. Μια μέρα νόμιζε ότι ο ήλιος ( Surya). ήταν ένα τεράστιο μάνγκο και πήδηξε να τον φάει. Ο Ήλιος αγανακτισμένος έριξε μια αστραπή στον Hanuman και του αφαίρεσε τη ζωή. Ο Vaju, πατέρας του μικρού Hanuman θύμωσε και με μια ανάσα ρούφηξε όλον τον αέρα από την γη.

Οι Θεοί επειγόντως άρχισαν να ψάχνουν λύσεις για να ηρεμήσουν τους δύο θεούς και να σώσουν τη γη. Το αποτέλεσμα ήταν μια δίκαιη συμφωνία για το καλό όλων. Ο Βασιλιάς των πιθήκων, Surgriva επανέφερε τον μικρό Hanuman στη ζωή αλλά οι θεϊκές του ικανότητες, τις οποίες είχε ακόμη, είχαν σβηστεί από τη μνήμη του, και πλέον η όψη του θύμιζε μισό πίθηκο, μισό άνθρωπο.

Ο καιρός πέρασε, ο Ηanuman μεγάλωσε και έγινε πιστός στρατιώτης και καλύτερος φίλος του Βασιλιά Rama. Ο Rama είχε μια πολύ όμορφη σύζυγο, την Sita, την οποία απήγαγε ο κακός δαίμονας Ravana από τη ζήλεια του.

O Rama λοιπόν ξεκίνησε με τον στρατό του και τον πιστό του φίλο Hanuman να σώσουν την Sita την οποία ο δαίμονας είχε φυλακίσει σε ένα νησί που το ονόμαζαν Lanka. Όταν έφτασαν στην ακτή απέναντι από το νησί, χωρίς να έχουν ιδέα με ποιο τρόπο θα διέσχιζαν τη θάλασσα, ο Hanuman έπεσε στα γόνατα και άρχισε να προσεύχεται και τότε οι Θεοί τού έδωσαν πίσω την μνήμη του.

Ο Hanuman, καθώς θυμήθηκε ποιος ήταν, έκανε ένα τεράστιο άλμα με το ένα πόδι μπροστά και το άλλο πίσω, προσγειώθηκε στο νησί, έσωσε την Sita, και την επέστρεψε στην αγκαλιά του αγαπημένου φίλου του.
Όμορφη ιστορία πίσω από μια άσανα-πρόκληση πραγματικά η οποία όμως με την κατάλληλη και συνεχόμενη πρακτική μπορεί να επιτευχθεί και να επιφέρει μεγάλα οφέλη στον ασκούμενο σε φυσικό αλλά και σε νοητικό επίπεδο.

Η πρακτική αυτής της στάσης θα πρέπει να γίνεται κάτω από την επίβλεψη δασκάλου καθώς μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στους ιγνυακούς τένοντες και στους μύες της μηροβουβωνικής περιοχής.

Τα οφέλη της άσανα πέρα από την ευλυγισία που αποκτά ο ασκούμενος στους γοφούς, είναι:

Ευλύγιστοι επίσης ιγνυακοί τένοντες (hamstrings) και ενδυνάμωση των μυών στην μηροβουβωνική περιοχή αλλά και στην κοιλιακή χώρα, κυρίως το κάτω μέρος.

Σε νοητικό επίπεδο πρόκειται για μια άσανα που βοηθά με την πρακτική της να ξεπεράσουμε φόβους, βελτιώνει την συγκέντρωση και δυναμώνει την φλόγα μέσα μας να κάνουμε άλματα που μπορούν να μεταμορφώσουν την ζωή μας προς το καλύτερο. Μας βοηθά κατά τη διάρκεια της πρακτικής να εξασκηθούμε στο να αναπνέουμε βαθιά και να παραμένουμε ήρεμοι, σταθεροί και δυνατοί όποιες κι αν είναι οι συνθήκες γύρω μας.

Η ιστορια της Hanumanasana αναφέρεται στο βιβλιο "Myths of the Asanas" της Alanna Kaivalya & Arjuna Van Der Kooij

 

φωτογραφία: Μάνθα Νάσση

yoga instructor

θα την βρείτε: 

Balance Yoga Center

forwoman.gr