Αν ακούς το σώμα σου και του δίνεις προσοχή, θα αρχίσεις να έχεις μια πειθαρχία που δεν μπορείς να την πεις πειθαρχία.

Τώρα λένε οι φυσιολόγοι ότι το σώμα του καθενός, στη διάρκεια του ύπνου, χάνει τη συνηθισμένη του θερμοκρασία επί δυο ώρες΄ η θερμοκρασία πέφτει κατά δυο βαθμούς. Μπορεί να σου συμβεί ανάμεσα στις τρεις και τις πέντε η ώρα ή ανάμεσα στις δυο και τις τέσσερις ή στις τέσσερεις και τις έξι, πάντως το σώμα του καθενός πέφτει δυο βαθμούς στη θερμοκρασία του κάθε νύχτα.

Και εκείνες οι δυο ώρες είναι οι πιο βαθιές ως προς τον ύπνο. Αν ξυπνήσεις στη διάρκεια των δυο εκείνων ωρών, θα αισθάνεσαι αποπροσανατολισμένος όλη την ημέρα. Μπορεί να έχεις κοιμηθεί έξι, επτά ώρες΄ δεν έχει καμιά σημασία. Αν σηκωθείς εκείνες τις δυο ώρες που η θερμοκρασία ήταν χαμηλή, τότε θα αισθάνεσαι όλη την ημέρα κουρασμένος, νυσταγμένος, θα χασμουριέσαι. Και θα αισθάνεσαι ότι λείπει κάτι. Θα είσαι περισσότερο αναστατωμένος. Το σώμα θα το αισθάνεσαι αδιάθετο.

Αν σηκωθείς ακριβώς μετά τις δυο ώρες, όταν έχουν περάσει εκείνες οι δυο ώρες, πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή να σηκωθείς. Τότε είσαι τελείως φρέσκος. Αν μπορείς να κοιμηθείς μόνο δυο ώρες, ακόμη και αυτό θα είναι αρκετό. Δεν χρειάζονται έξι, επτά ή οκτώ ώρες. Αν κοιμηθείς μόνο τις δυο εκείνες ώρες που η θερμοκρασία είναι δυο βαθμούς χαμηλότερη, θα αισθάνεσαι πολύ ευχαριστημένος, άνετος. Όλη τη μέρα θα νιώθεις ένα είδος χάρης, σιωπής, υγείας, πληρότητας, ευεξίας.

Πρέπει τώρα όλοι να παρατηρούν πότε συμβαίνουν εκείνες οι δυο ώρες. Μην ακολουθείς κάποια εξωτερική πειθαρχία, επειδή εκείνη η πειθαρχία μπορεί να ήταν καλή για τον άνθρωπο που τη δημιούργησε... Πρέπει να βρεις το δικό σου σώμα, τον τρόπο του, τι ταιριάζει΄ αυτό είναι το σωστό για σένα.

Όταν το βρεις, μπορείς να του επιτρέψεις εύκολα να συμβαίνει και δεν θα είναι κάτι το επιβεβλημένο, γιατί θα είναι συντονισμένο με το σώμα. Δεν υπάρχει τίποτε λοιπόν που να του το επιβάλεις΄ δεν υπάρχει κανείς αγώνας, καμιά προσπάθεια.

Παρατήρησε, ενώ τρως, τι σου ταιριάζει.

Οι άνθρωποι τρώνε συνεχώς κάθε είδους πράγματα. Έπειτα αισθάνονται ενοχλήσεις. Μην ακολουθείς την πειθαρχία κανενός, γιατί κανείς δεν είναι σαν κι εσένα, έτσι λοιπόν κανείς δεν μπορεί να πει τι θα σου ταιριάζει. Γι΄αυτό ακριβώς σου δίνω μόνο μια πειθαρχία και αυτή είναι η επίγνωση του εαυτού, που είναι από ελευθερία.

Άκουγε το δικό σου σώμα. Το σώμα έχει μέσα του μεγάλη σοφία. Αν το ακούς, θα έχεις πάντα δίκιο. Αν δεν το ακούς και του επιβάλεις συνεχώς διάφορα πράγματα, δεν θα είσαι ποτέ ευχαριστημένος΄ θα είσαι στεναχωρημένος, άρρωστος, ανήσυχος, και πάντα ενοχλημένος και με αποσπασμένη τη προσοχή σου, αποπροσανατολισμένος.

Η απόλαυση της στιγμής δεν έχει καμιά σχέση με καινούργια πράγματα. Η απόλαυση της στιγμής έχει σίγουρα κάποια σχέση με την αρμονία.

Osho, The Discipline of Transcendence, Τόμος 1, Ομιλία #4

osho.com