Saucha (στα Σανσκριτικά शौच, στα ελληνικά προφέρεται Σάουτσα) σημαίνει αγνότητα, καθαρότητα και διαύγεια. Αναφέρεται στην αγνότητα του σώματος, του λόγου και της σκέψης και είναι μια από τις Niyamas, τις αρχές δηλαδή της φιλοσοφίας της Γιόγκα. Η γιόγκα, αν και απο πολλούς θεωρείται γυμναστική για τους τεμπέληδες, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πιο ολοκληρωμένα συστήματα φιλοσοφίας, που ξεκινάει από το yoga mat και ολοκληρώνεται στο μυαλό και σε όλη μας την ύπαρξη. Η γιόγκα λοιπόν κατά τον Patanjali, έναν από τους αρχαιότερους γιόγκι σοφούς, είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε 8 αρχές, η φυσική άσκηση (asana) είναι μόνο μια απο αυτές. H Niyama είναι μια άλλη βασική αρχή της γιόγκα και αφορά τις συμπεριφορές και τις δραστηριότητες, πέρα της φυσικής άσκησης, που είναι απαραίτητες για την πνευματική άναπτυξη του ατόμου. Η Saucha είναι η πρώτη απ’ αυτές τις αρχές.

Στη γιόγκα η Saucha ή ολιστική καθαρότητα του σώματος, θεωρείται απαραίτητη για την υγεία, την ευτυχία και τη συνολική ευεξία του ανθρώπου. Εκτός από τις καθημερινές πρακτικές για τη καθαρότητα του σώματος, η Saucha προτείνει ένα καθαρό περιβάλλον και φρέσκο και γνήσιο φαγητό που καθαρίζει το σώμα.

Η έλλειψη Saucha οδηγεί στη συσώρευση τοξίνων στον οργανισμό και τελικά στην ασθένεια. Η Saucha δε περιορίζεται μόνο στη καθαρότητα του σώματος αλλα περιλαμβάνει και την καθαρότητα του λόγου και του μυαλού. Ο θυμός, το μίσος, η απληστία, η αλλαζονεία, η ζήλια, η μισαλλοδοξία και όλες οι αρνητικές σκέψεις θολώνουν την ύπαρξη μας και οδηγούν στην έλλειψη καθαρότητας του μυαλού, που εύκολα μεταφέρονται στο σώμα και μετατρέπονται σε ασθένεια.

Τι έχουν όλ’ αυτά λοιπόν να κάνουν με ένα μπλογκ για συνταγές; Θεωρώ ότι όλα ξεκινάνε από το πιάτο: το πως σκεφτόμαστε, ζούμε και αλληλεπιδρούμε σχετίζεται άμεσα με το τι βάζουμε μέσα στο σώμα μας. Στο τέλος τις ημέρας είμαστε αυτά που τρώμε: κάθε μόριο του σώματος, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας είναι βιολογικό αποτέσμα της πρώτης ύλης που βάζουμε μέσα μας. Όταν τρώμε υγιεινά, αγαπάμε τον εαυτό μας και φορτίζουμε το σώμα μας με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργήσει στο μάξιμουμ, τότε είμαστε υγιείς, έχουμε ανεξάντλητη ενέργεια να γυμναστούμε και να γίνουμε δυνατότεροι, έχουμε την όρεξη να δώσουμε στη δουλειά, στην οικογένεια και στις σχέσεις μας το 100% του εαυτού μας, και τελικά είμαστε ευτυχισμένοι και μπορούμε να κάνουμε ευτυχισμένους και τους γύρω μας.

Για όσους με ξέρουν δε τρεφόμουν πάντα έτσι (αν και είχα πάντα αποστροφή για το κρέας) και όπως όλοι μας δεν είχα πάντα το καθαρότερο τρόπο ζωής… Αυτό που με έκανε όμως να αλλάξω ριζικά τη διατροφή μου, είναι μια αναφυλακτική κρίση απο διατροφική αλλεργία που έπαθα όταν ταξίδευα για δουλειά στη Νιγηρία, σε μια περίοδο τη ζωής μου το ανοσοποιητικό μου ήταν πεσμένο. Εκεί για πρώτη φορά συνειδητοποίησα τη σημασία του τι βάζουμε στο σώμα μας, και ότι η τροφή μπορεί να θεραπεύσει αλλά και να σκοτώσει. Επισκέφτηκα πολλούς γιατρούς και δυστυχώς οι απαντήσεις που πήρα για το λόγο που έπαθα αλλεργία σε μια τροφή που ποτέ στο παρελθόν δε με είχε πειράξει, ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς. Έτσι ξεκίνησα να διαβάζω περισσότερο για τη διατροφή και να παίρνω το θέμα της υγείας στα χέρια μου. Και το προσωπικό διάβασμα και μελέτη με οδήγησαν στο να ξεκινήσω αυτό το μπλόγκ και ένα δίπλωμα Διατροφικής θεραπείας στο College of Naturopathic Medicine, παράληλα με τη κανονική δουλειά μου. Η σπουδή μου βασίζεται στην αρχή του Ιπποκράτη «Φάρμακο σου η τροφή σου», διδασκόμενη πως η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη και θεραπεία ασθενειών.

Πολλά λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα
Αναποφλοίωτα δημητριακά που διατηρούν όλη τους τη θρεπτική αξία (φαγόπυρο, καστανό ρύζι, κινόα, βρώμη, αμάρανθο)
Ωμοφαγία όσο πιο συχνά γίνεται- αποφεύγοντας τις υψηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα (και ειδκά το τηγάνισμα) για να διατηρούν οι τροφές τα απαραίτητα ένζυμα
Βιολογικά προιόντα στα λαχανικά και φρούτα υψηλού ρίσκου στην εποχή τους
Όχι στις έτοιμες- τυποποιημένες τροφές
Όχι σε όλες τις μορφές κρέατος (ακόμα και στο κοτόπουλο)
Όχι στα γαλακτοκομικά (γάλα, τυριά, γιαούρτι κλπ)
Όχι στην επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη
Όχι στη γλουτένη
Κάποιοι θα περιέγραφαν αυτή τη διατροφή μου σαν βίγκαν, κάποιοι σαν Ιπποκράτειο διατροφή, κάποιοι άλλοι σαν ωμοφαγία. Δε μου αρέσει να βάζω ταμπέλες… Κατά βάσει τρώω αυτό που ζητάει το σώμα μου και αναγνωρίζει σαν γνήσιο και φυσικό- αυτό που δε με φουσκώνει, δε με βάζει σε λήθαργο, δε μου δημιουργεί αλλεργίες και δυσανεξίες και μου δίνει ζωντάνια, όρεξη και ένεργεια! 

thesauchalife.com

Κορίνα Καραδήμου