Η Κάρμα γιόγκα είναι η γιόγκα της δράσης ή της εργασίας. Συγκεκριμένα, το κάρμα γιόγκα είναι ο δρόμος της αφοσίωσης: αφαιρώντας τα αποτελέσματα των ενεργειών μας ως πνευματική προσφορά και όχι επικαλύπτοντας τα αποτελέσματα για τον εαυτό μας.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το κάρμα είναι δράση και αποτέλεσμα της δράσης. Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα του κάρμα μας - τόσο καλού όσο και κακού - που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες ενέργειές μας.

Αυτή η αλυσίδα αιτίων και επιπτώσεων που εμείς οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει μπορεί να χτυπηθεί από το κάρμα γιόγκα: αγωνίζοντας φωτιά με φωτιά, χρησιμοποιούμε το σπαθί του κάρμα γιόγκα για να σταματήσουμε την αλυσιδωτή αντίδραση αιτίας και αποτελέσματος.

Με την αποδέσμευση του εγώ από τη διαδικασία εργασίας, προσφέροντας τα αποτελέσματα σε μια υψηλότερη δύναμη - είτε πρόκειται για έναν προσωπικό Θεό είτε για τον Εαυτό μέσα - σταματάμε όλη τη διαδικασία χιονοστιβάδας.

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, όλοι μας εκτελούμε πράξεις όλη την ώρα αφού ακόμα και η συνεδρίαση και η σκέψη είναι δράση. Δεδομένου ότι η δράση είναι αναπόφευκτη, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης ζωντανής, πρέπει να την αναπροσανατολίσουμε σε μια πορεία προς την υλοποίηση του Θεού. Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad Gita, μία από τις πιο ιερές γραφές του Ινδουισμού:

Όποια και αν είναι η δράση σας,
Τροφή ή λατρεία.
Οποιοδήποτε δώρο
Ότι δίνεις σε κάποιον άλλο.
Ό, τι κι αν ορκίζεις
Για το έργο του πνεύματος. . .
Τοποθετήστε τα επίσης
Ως προσφορές μπροστά Μου.

Όλοι μας τείνουν να εργάζονται με προσδοκίες στο μυαλό: εργαζόμαστε σκληρά στην δουλειά μας για να λάβουμε σεβασμό και εκτίμηση από τους συναδέλφους μας και προωθήσεις από το αφεντικό. Καθαρίζουμε τα ναυπηγεία μας και τους κάνουμε υπέροχους με την ελπίδα ότι οι γείτονές μας θα είναι ευγνώμονες αν δεν είναι απλώς ζηλόφθονοι.

Δουλεύουμε σκληρά στο σχολείο για να πάρουμε καλούς βαθμούς, προβλέποντας ότι αυτό θα μας φέρει ένα καλό μέλλον. Μαγειρεύουμε ένα υπέροχο γεύμα με την προσδοκία ότι θα ληφθεί με ευλογίες και έπαινο. Φορούμε ωραία εν αναμονή της εκτίμησης κάποιου. Τόσες από τις ζωές μας τρέχουν απλώς αναμένοντας τα μελλοντικά αποτελέσματα που κάνουμε αυτόματα, ασυνείδητα.

Αυτό, ωστόσο, είναι ένα επικίνδυνο πρότυπο. Από πνευματική άποψη, όλες αυτές οι προσδοκίες και προσδοκίες είναι δούρειοι ίπποι που θα μας φέρουν αργά ή γρήγορα. Η δυστυχία είναι αναπόφευκτη, διότι οι προσδοκίες και οι επιθυμίες μας είναι ατελείωτες και απρόσιτες. Θα ζούμε από την απογοήτευση στην απογοήτευση γιατί το κίνητρό μας είναι να ικανοποιήσουμε και να διευρύνουμε το εγώ. αντί να σπάσουμε τους δεσμούς του κάρμα, σφυρηλατούμε νέες αλυσίδες.

Ανεξάρτητα από το αν είμαστε λατρευτικοί, διανοούμενοι ή διαλογισμένοι από την ιδιοσυγκρασία, το κάρμα γιόγκα μπορεί εύκολα να ασκηθεί παράλληλα με τα άλλα πνευματικά μονοπάτια. Ακόμη και εκείνοι που οδηγούν μια επικρατούσα διαλογιστική ζωή ωφελούνται από το κάρμα γιόγκα, για σκέψεις μπορούν να παράγουν δεσμούς εξίσου αποτελεσματικά με τις φυσικές ενέργειες.

Ακριβώς όπως οι θιασώτες προσφέρουν λουλούδια και θυμίαμα στην αγάπη λατρείας τους για το Θεό, έτσι μπορούν να προσφέρονται ενέργειες και σκέψεις ως θεία λατρεία. Γνωρίζοντας ότι ο Κύριος υπάρχει στις καρδιές όλων των πλασμάτων, οι απόγονοι μπορούν και πρέπει να προσκυνήσουν τον Θεό εξυπηρετώντας όλα τα όντα ως τις ζωντανές του εκδηλώσεις. Για να παραφράσουμε τον Ιησού Χριστό: Αυτό που κάνουμε για τους ελάχιστους αδελφούς και αδελφές μας, κάνουμε για τον ίδιο τον Κύριο. «Ένας γιόγκι», λέει ο Μπιχαβάντ Γκιτά, «με βλέπει σε όλα τα πράγματα και όλα τα πράγματα μέσα Μου». Ο υψηλότερος από όλους τους γιόγκι, συνεχίζει ο Γκιτάς, είναι αυτός που "καίει με την ευδαιμονία και υποφέρει τη θλίψη κάθε πλάσματος" μέσα στην ίδια του την καρδιά.

Ο Jnanis υιοθετεί μια διαφορετική αλλά εξίσου αποτελεσματική προσέγγιση. Ξέρουν ότι αν και το σώμα ή το μυαλό εκτελεί δράση, στην πραγματικότητα δεν δουλεύουν καθόλου. Μέσα από έντονη δραστηριότητα, ξεκουράζονται στην βαθιά γαλήνη του Ατμάν. Διατηρώντας τη στάση ενός μάρτυρα, οι jnanis θυμούνται συνεχώς ότι δεν είναι το σώμα, ούτε το μυαλό. Ξέρουν ότι το Atman δεν υπόκειται σε κόπωση ή άγχος ή ενθουσιασμό. καθαρό, τέλειο και ελεύθερο, ο Ατμάν δεν έχει κανέναν αγώνα να συμμετάσχει, δεν έχει στόχο να επιτύχει.

Το σημείο όλων των γιόγκας είναι να πνευματώσουμε ολόκληρη τη ζωή μας αντί να χωρίσουμε τις μέρες μας σε "κοσμικές" και "πνευματικές" ζώνες. Η Κάρμα γιόγκα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε αυτό γιατί δεν θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε τη δραστηριότητα ως απόδραση. Επιμένοντας ότι η ίδια η ζωή μπορεί να είναι άγια, το κάρμα γιόγκα μας δίνει τα εργαλεία της καθημερινής ζωής για να μειώσουμε τον δρόμο μας στην ελευθερία. Για να αναφέρω ξανά το Bhagavad Gita σχετικά με το κάρμα γιόγκα:

Έτσι θα απελευθερωθείτε τόσο από τις καλές όσο και από τις κακές επιδράσεις των πράξεών σας. Προσφέρετε τα πάντα σε με. Εάν η καρδιά σας είναι ενωμένη με Μένα, θα απολυθείτε από το κάρμα ακόμα και σε αυτή τη ζωή και θα έρθει σε μένα στο τελευταίο.

https://vedanta.org/yoga-spiritual-practice/the-path-of-work-karma-yoga/