Κάθε τσάκρα αποτελεί το αποτύπωμα της βέλτιστης σωματικής, πνευματικής, νοητικής, συναισθηματικής, και ψυχικής μας υγείας. Τα τσάκρα είναι τα κέντρα υποδοχής της ενέργειας στο σώμα μας, και της εξωτερίκευσής της.

Το root ή muladhara chakra, βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, στην περιοχή του περίνεου ή στον τράχηλο της μήτρας, και είναι το κατώτερο κατα σειρά τσάκρα. Συνδέεται με την αίσθηση της όσφρησης. Το χρώμα που χαρακτηρίζει το τσάκρα αυτό είναι το βαθύ κόκκινο και πολλές φορές χρησιμοποιείται είτε στον οραματισμό είτε φορώντας ένα κόκκινο ρούχο ώστε να τονώσουμε την ενέργειά μας στο τσάκρα αυτό. Στοιχείο του muladhara είναι η γή.
Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με κάποια ακόμη όπως το τυλιγμένο φίδι, παρουσιάζονται στο σύμβολο του muladhara chakra.
Το muladhara τσάκρα αφορά τις ρίζες μας, την υπάρξή μας και το σώμα μας, γι’αυτό έχει άμεση σχέση με την επιβίωση, την άνεση, την υλική ασφάλεια και την ιδιοκτησία. Οι καταστάσεις που μπλοκάρουν ή ενεργοποιούν το πρώτο τσάκρα συνήθως εμπεριέχουν θέματα ασφάλειας και ανασφάλειας σχετικά με την επιβίωση, την οικονομική ανεξαρτησία, τα χρήματα, την τροφή και τη γονιμότητα.

Το πρώτο τσάκρα αντιπροσωπεύει τα συναισθήματα και την ύπαρξή μας που γειώνονται.


Είναι παραδεκτό οτι τα οικονομικά προβλήματα και η έλλειψη σταθερότητας στην καριέρα και τη ζωή μας μπορούν να δημιουργήσουν μια ανισορροπία στην ενέργειά μας, ή τέλος πάντων στην ψυχική και σωματική μας υγεία.
Για να βοηθήσετε σε ο,τι αφορά τα ζητήματα αυτά και την ενέργειά σας στο ριζικό σας κέντρο, χρειάζεται να συνδεθείτε με τη φύση, με τη γή και με τις ρίζες μας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να γειωθείτε περπατώντας ξυπόλυτοι στο γρασίδι, στη γή, στην παραλία, σε μια ομαλή επιφάνεια, ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου. Καθιερώστε μια μέρα μέσα στην εβδομάδα σας να βγαίνετε για μια βόλτα στη φύση, να μυρίζετε τις μυρωδιές της φύσης και να αναπνέεται καθαρό αέρα. Έπειτα, μπορείτε να δοκιμάσετε να εντάξετε στη διατροφή σας τους καρπούς που φυτρώνουν μέσα στη γή, όπως οι γλυκοπατάτες και τα ραπανάκια. Μπορείτε επίσης να φορέσετε το κόκκινο χρώμα.

Δοκιμάστε να κάνετε λίγες κινήσεις της γιόγκα, όπως τις στάσεις των πολεμιστών, το βαθύ κάθισμα, τη στάση γέφυρα και το βουνό.
Για να «βοηθήσετε» την ενέργεια στο πρώτο σας τσάκρα χρειάζεται να νιώσετε ασφαλής και προστατευμένος, πλήρης από υλικά αγαθά και συναισθήματα.
Σε καμία περίπτωση δεν υπονοούμε οτι αν φορέσουμε κόκκινα ρούχα, ή περπατήσουμε ξυπόλυτοι θα φτιάξουν όλα στη ζωή μας και θα βρούμε τη δουλειά που πάντα ονειρευόμασταν. Αυτό που στην ουσία υποστηρίζουμε είναι πως αν αλλάξουμε την οπτική μας γωνία, αν δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά και πιο απλά, μέσα από τα μάτια της φύσης, αν αναθεωρήσουμε και αντί να επιβιώνουμε, ζήσουμε τη ζωή μας δημιουργικά και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, αν συνδεθούμε με τη φύση, είτε μέσω της διατροφής μας είτε μέσω του χώρου στον οποίο ζούμε, ίσως αντιληφθούμε οτι δε χρειαζόμαστε τίποτα παραπάνω από όσα ήδη έχουμε.

yogasourloulou.wordpress.com