Το Σιάτσου είναι μια ολιστική αγωγή υγείας που έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία και είναι επηρεασμένη από την Κινέζικη και Δυτική γνώση. Χρησιμοποιείται για την εξισορρόπηση της ζωτικής ενέργειας στους μεσημβρινούς του σώματος, την διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, την συντήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη της ασθένειας.

Το πρόβλημα με το σιάτσου, όπως και με τις περισσότερες Εναλλακτικές και Συμπληρωματικές Θεραπείες ως προς την αναγνώριση και την αποδοχή τους από τον ιατρικό κόσμο είναι η έλλειψη μεθοδολογικά αξιόπιστων ερευνών.

Μια προσπάθεια κάλυψης αυτού του κενού αποτελεί μια σημαντική έρευνα «H Εμπειρία και τα Αποτελέσματα του Σιάτσου» που έγινε από τον Καθηγητή Andrew Long και την ερευνητική του ομάδα του Πανεπιστημίου του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σιάτσου (ESF), μέλος της οποίας είναι και η Ελληνική Εταιρεία Σιάτσου.

Τα συμπεράσματα της έρευνας - Ποιός ζητάει Σιάτσου και γιατί;
Η έρευνα έδειξε πως το τυπικό προφίλ δεχόμενου το Σιάτσου είναι: γυναίκα, 40 ετών, εργαζόμενη, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Έχει ξανακάνει Σιάτσου στο παρελθόν και θα περιέγραφε την γενική κατάσταση της υγείας της ως «καλή» ή «πολύ καλή».

Στην ερώτηση για ποιόν λόγο επέλεξαν να κάνουν Σιάτσου το 39% έως το 59% (τα ποσοστά είναι διαφορετικά στις διάφορες χώρες) των ερωτηθέντων απάντησαν «για συντήρηση της υγείας τους». Άλλες απαντήσεις ήταν:
· Για φροντίδα προς τον εαυτό τους
· Για προσωπική ανάπτυξη
· Λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων
· Για χαλάρωση και ανακούφιση από την ένταση και το στρες
· Λόγω έλλειψης ενέργειας και συνεχούς κόπωσης
· Λόγω προβλημάτων στην πέψη, την αναπνοή ή την αρτηριακή πίεση
· Λόγω προβλημάτων περιόδου
· Για συναισθηματική υποστήριξη
· Για τη μείωση της χρήσης συμβατικών φαρμάκων

Σε τι βοήθησε το Σιάτσου;
Ένα ποσοστό μεταξύ 89% και 96% των ερωτηθέντων στην έρευνα ένιωθαν πιο ήρεμοι και πιο χαλαροί μετά το Σιάτσου. Άτομα που δέχονταν Σιάτσου είτε για πρώτη φορά είτε συστηματικά ένιωσαν «μεγαλύτερη ευκινησία», «μεγαλύτερη ενεργητικότητα», «πιο ισορροπημένα» ή «πιο ικανά να αντεπεξέλθουν στις καταστάσεις». Περίπου το 54% από τα άτομα που συστηματικά δέχονται Σιάτσου δήλωσαν ότι κοιμούνται καλύτερα.

Πολύ καλή ήταν και η επίδραση του Σιάτσου σε συγκεκριμένες ενοχλήσεις και συμπτώματα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μέχρι το τέλος της εξάμηνης περιόδου που διήρκεσε η έρευνα. Η ένταση και το στρες, τα μυοσκελετικά προβλήματα και οι πόνοι, η χαμηλή ενέργεια και η κόπωση ήταν εκείνα που βελτιώθηκαν περισσότερο με το Σιάτσου. Τ

ο 84% ως 87% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι η συμβολή του Σιάτσου ήταν αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε προβλήματα πεπτικά, αναπνευστικά, πόνους περιόδου και άλλα. Περισσότερο από το 90% ατόμων που συστηματικά δέχονταν Σιάτσου δήλωσαν πως το Σιάτσου τους βοήθησε στη διατήρηση της υγείας τους.
Μπορεί το Σιάτσου να βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου ζωής;
Η έρευνα δείχνει ότι στην Αυστρία, την Ισπανία και την Μεγάλη Βρετανία, ένα ποσοστό μεταξύ του 73% και του 80% των δεχόμενων ανέφεραν πως έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, αποδίδοντάς τες στο Σιάτσου. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν πως το Σιάτσου τους βοήθησε να βρουν χρόνο για να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν, να ασκηθούν περισσότερο και να βελτιώσουν τη διατροφή τους.

Το 43%-64% από αυτούς που πήραν μέρος στην έρευνα ξεκίνησαν σωματική άσκηση. Στο τέλος της έρευνας, το 16%-22% των ερωτηθέντων είχαν περιορίσει την κατανάλωση φαρμάκων (ας σημειωθεί ότι το Σιάτσου μπορεί να χρησιμοποιείται παράλληλα με συμβατικές θεραπευτικές αγωγές).

Ανταποκρίνεται το Σιάτσου στις προσδοκίες των δεχομένων;
Το 88-97% των ερωτηθέντων ένιωσαν ότι το Σιάτσου ανταποκρίθηκε είτε ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχαν. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως χρειάζεται λίγος χρόνος ώστε να προσαρμοστεί κανείς στο να δέχεται Σιάτσου, ωστόσο, το 74-92% των ατόμων, που δέχονταν Σιάτσου είτε για πρώτη φορά είτε συστηματικά, σε Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία, στο τέλος της έρευνας ήταν πλήρως ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους στο Σιάτσου.

Ευρύτερα συμπεράσματα από την έρευνα
Πολλά από τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν πως το Σιάτσου μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της ατομικής αλλά και της δημόσιας υγείας. Το Σιάτσου βοήθησε τους δεχόμενους να εκπαιδευτούν σχετικά με την υγεία τους και βοήθησε στην αντιμετώπιση ενός αριθμού ενοχλήσεων. Έτσι, το Σιάτσου μπορεί να συμβάλλει:
· στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας
· στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη της ασθένειας
· στην αύξηση της συνειδητότητας σχετικά με την υγεία
· στη μείωση της κατανάλωσης φαρμάκων
· στην υποστήριξη αλλαγών στη διατροφή και την άσκηση προς έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής
· στη βελτίωση συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, την ένταση, σε μυοσκελετικά προβλήματα κ.α.

Μάθετε περισσότερα για την έρευνα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σιάτσου (European Shiatsu Federation)

bodyinbalance.gr

Tags: SHIATSU