Η Yantra Yoga είναι απαραίτητη Διδασκαλία για το συντονισμό μας τρεις διαστάσεις της ύπαρξης,
Σώμα, ενέργεια και μυαλό - Χόγιαλ Ναμκάι Νόρμπου.

Επειδή πάντα λέμε ότι στη Yantra Yoga δεν είναι μόνο το κίνημα που αποτελεί μέρος της πρακτικής. Όχι μόνο τις θέσεις. Αλλά σχετίζεται ιδιαίτερα με τη λειτουργία της αναπνοής και με τον τρόπο που αυτό επηρεάζει το επίπεδο της ενέργειας και τις πτυχές των στοιχείων.

Έτσι δεν υπάρχουν μόνο οι πιο ακαθάριστες πτυχές των μυών, των τενόντων, των οστών, των αρθρώσεων κλπ. Τώρα θα κάνω ένα πολύ υπερβολικό παράδειγμα μαριονέτας. Αυτό που κάνει τη μαριονέτα να κινηθεί, ζωντανεύει. Ενέργεια. Έτσι, για παράδειγμα, η πτυχή της αναπνοής είναι θεμελιώδης στην Yantra.

Σε πολλές πρακτικές της γιόγκα η αναπνοή είναι περισσότερο ή λιγότερο θεωρείται γιατί αναπνέουμε, ακόμα κι αν, αντί να μετακινήσετε κρατάτε τη στάση του σώματος, θα πρέπει ακόμα να αναπνεύσετε. Αλλά η Γιάντρα είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι περισσότερο η εσωτερική ψυχή της πρακτικής. Δεν είναι μόνο η αναπνοή και η σύνδεση της αναπνοής με την κίνηση στο ρυθμό, αλλά είναι ιδιαίτερα η πτυχή της κράτησης της αναπνοής που κάνει την Yantra Yoga αρκετά διαφορετική από τις περισσότερες από τις άλλες υπάρχουσες μορφές γιόγκα που γνωρίζω.

Η άλλη ιδιαιτερότητα της πρακτικής της YY που ασκούμε και μαθαίνουμε σχετίζεται με τη μετάδοση του Rinpoche, διότι για έναν επαγγελματία, ακόμη και αν είναι δευτεροβάθμια πρακτική, εξακολουθεί να είναι μια πρακτική που συνδέεται με τη μετάδοση του Rinpoche, βασίζουμε αυτή την πρακτική στο κείμενο Vairocana, ένας πολύ γνωστός δάσκαλος του Dzogchen.

Αρχικά υπήρχαν τρία διαφορετικά κείμενα. Στο βιβλίο που έχει δημοσιευτεί (και στη μετάφραση στα ρωσικά) υπάρχουν δύο από αυτά τα κείμενα στο ίδιο βιβλίο: το κείμενο για το trulkor, τις κινήσεις και το κείμενο σχετικά με τις ιατρικές πτυχές και τα οφέλη που σχετίζονται με την πρακτική.

Έτσι το βιβλίο που χρησιμοποιούμε αποτελείται από αυτά τα δύο κείμενα. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο έργο του Rinpoche εδώ και πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, σε ένα ορισμένο σημείο, είπε ότι ποτέ δεν είχε εργαστεί τόσο πολύ για τίποτα, διότι όχι μόνο έπρεπε να το μελετήσει και να κάνει σχόλια, αλλά να εργαστεί στο κείμενο για μετάφραση για χρόνια και χρόνια. Στη συνέχεια, ελέγχοντας το κίνημα, δείχνοντας το κίνημα, εξηγώντας πώς πήρε πολύ χρόνο.

Στη συνέχεια, υπήρχε ένα τρίτο κείμενο, αλλά φαίνεται να έχει χαθεί και δεν μπορεί πλέον να βρεθεί.

Έτσι ακόμα και τώρα που προσπαθούμε να ανοίξουμε την Yantra Yoga λίγο περισσότερο επειδή μπορεί να είναι ένα μεγάλο όφελος για κανέναν και είναι αυτό που αποκαλούμε ανοιχτό επίπεδο YY, εξακολουθεί να είναι μια διδασκαλία βασισμένη σε μια πολύ σοβαρή πνευματική πορεία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το επίπεδο της σκέψης της Yantra είναι μια διδασκαλία του Dzogchen.

Αλλά ειδικά ή και για το ανοικτό επίπεδο της Yantra - και αυτό είναι επίσης λίγο για τους δασκάλους YY - που έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τη σύνδεση, την αλληλεπίδραση με τη θιβετιανή ιατρική και τι και από την άποψη της ιατρικής δείχνοντας τι πρακτική της Yantra μπορεί να κάνει είναι πολύ σημαντική και πολύ χρήσιμη.

Η όλη πρακτική της Yantra Yoga είναι 108 κινήσεις. Υπάρχει ένα εισαγωγικό μέρος, το οποίο θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ως προκαταρκτικά.

Ξεκινάμε την πρακτική με την αναπνοή που ονομάζουμε τις εννέα αναπνοές και τις οποίες εφαρμόζουμε οποιαδήποτε στιγμή κάνουμε μια πρακτική άσκηση, ακόμα κι αν δεν είναι Γιάντρα Γιόγκα. Το πραγματικό όνομα είναι "Εξαίρεση του ακάθαρτου αέρα εννέα φορές".

Είναι το πρώτο πράγμα που εξηγείται στο κείμενο του Vairocana, το πρώτο πράγμα που εφαρμόζουμε στην πράξη και αμέσως σχετίζεται με την αναπνοή, χωρίς να μιλάμε για μια θέση ή για κάτι τέτοιο και αυτό. Μιλάει για τον ακάθαρτο αέρα, έτσι ώστε να υπάρχει καθαρός αέρας, το στοιχείο του αέρα κ.λπ. Γι 'αυτό καταλαβαίνετε αμέσως ποιο είναι το επίκεντρο της πρακτικής.

Έχουμε την πρώτη ομάδα ή τα προκριματικά που ονομάζονται tsijong και μοιάζουν περισσότερο με προθέρμανση.

Η αναπνοή είναι πιο έντονη.

Γενικά, η έντονη αναπνοή τείνει να ενεργοποιείται αλλά στην περίπτωση αυτή είναι πιο συγκεντρωμένη στα άκρα και τις αρθρώσεις. Πιθανώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Δρ Phuntsog θα έχουμε το όφελος της Mira να δείχνει τις ασκήσεις για τις οποίες μιλάμε.

Τότε υπάρχουν αυτά που ονομάζουμε οκτώ κινήσεις που στην πραγματικότητα ονομάζονται πνεύμα. Και πάλι είναι για τον καθαρισμό της πράνας, του αέρα, και παρόλο που έχουν διαφορετικές θέσεις, η κίνηση ορίζεται από την αναπνοή.

Με την πρώτη κίνηση, μετακινούμε τα χέρια πάνω από το κεφάλι, αλλά δεν ονομάζεται "βραχίονες πάνω από το κεφάλι", ονομάζεται "η πρώτη κίνηση για πλήρη ομαλή εισπνοή".

Όλες οι κινήσεις είναι σαν αυτό. Επομένως, αυτό που βλέπετε από την ίδια την περιγραφή είναι επίσης περισσότερο προς τη λειτουργία και την εφαρμογή της αναπνοής με τη μορφή διαφόρων ειδών εκμεταλλεύσεων και είναι περισσότερο με την έννοια ότι η μορφή του σώματος και του κινήματος που οδηγεί σε μια συγκεκριμένη μορφή του το σώμα είναι ένα αξεσουάρ περισσότερο από την κύρια πτυχή της πρακτικής. Και πάλι αυτό είναι ιδιαίτερα ιδιαίτερο για την Yantra γιατί γενικά αυτό είναι αντίστροφο.

Στη συνέχεια, υπάρχει μια ομάδα ασκήσεων που ονομάζονται Tsandul, ελέγχοντας τα κανάλια.

Ο τρόπος που τείνω να εξηγήσω δεν ελέγχει με την έννοια του αποκλεισμού ή της φυλάκισης, αλλά εναρμονίζει τη λειτουργία των καναλιών με αυτή την έννοια. Ένα είδος απαλού ελέγχου, έτσι ώστε όλα να λειτουργούν όπως πρέπει, μάλλον να ελέγχουν ή να εμποδίζουν.

Στην πραγματικότητα, για παράδειγμα, το πρώτο είναι ένα είδος μασάζ. Πριν από πολλά χρόνια, ρώτησα Rinpoche κάτι για αυτό και μου είπε ότι είναι επίσης για μαλάκωμα των μυών. Έτσι, αν μαλακώσουμε τους μυς, τα πράγματα μπορούν επίσης να ρέουν καλύτερα στα κανάλια. Υπάρχουν πολλά είδη διαφορετικών καναλιών, αλλά το tsandul λειτουργεί σε αυτό το επίπεδο, το επίπεδο της λειτουργίας των καναλιών.

Έτσι βλέπετε ξανά, τα κανάλια, τα στοιχεία, την αναπνοή και το σώμα, όλα μαζί πρέπει να είναι η κατάσταση της πρακτικής της Yantra.

Και το μυαλό, φυσικά.

Μερικές φορές υπάρχει ακόμα κάτι για να απεικονίσει και είμαι βέβαιος ότι ο Δρ Phuntsog θα μας δώσει μερικές από τις εμπειρίες της χρησιμοποιώντας αυτές τις λειτουργίες για ιατρικούς σκοπούς. Αλλά και το μυαλό δεν πρέπει να αποσπάται. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την Yantra αλλά για οποιαδήποτε πρακτική της γιόγκα. Εάν το μυαλό σας δεν έχει τίποτα να κάνει, θα πρέπει απλώς να προσπαθήσετε να μην αποστασιοποιηθεί, αλλιώς μπορείτε να βλάψετε τον εαυτό σας, πιέζοντας. Εάν δεν σας αποσπάται η προσοχή, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό.

Και, φυσικά, ακολουθούμε όλοι τη διδασκαλία του Rinpoche, ώστε να ξέρουμε τι σημαίνει να εργαστούμε με την κίνηση, ώστε να είναι απλώς μια άλλη πτυχή της πρακτικής.

Πριν από πολλά χρόνια, όταν ο Ρίνποτσε εξήγησε σχετικά με το διαλογισμό καθισμάτων και την εποχή που κινείστε μετά την καθιστική πρακτική, είπε ότι, μαθαίνοντας πώς να ενσωματώσετε την εμπειρία στη δράση, θα μπορούσατε να αρχίσετε να εφαρμόζετε κάποιο είδος συντονισμένου κινήματος, όπως για παράδειγμα Yantra Yoga. Φυσικά, ο Ρίνποτσε εξηγούσε τον Χορό της Vajra.

Θα ήθελα απλώς να πω ότι η Yantra Yoga θα μπορούσε να είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για πολλές πτυχές της πρακτικής αλλά και για εκείνους που θα ήθελαν να εφαρμόσουν ένα πολύ ισχυρό σύστημα γιόγκα γιατί μόνο το γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν την Yantra πρέπει να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν με ακρίβεια η πτυχή της αναπνοής αλλάζει ήδη την αντίληψη που έχουν.

Έχω διδάξει πρόσφατα κάποια μαθήματα όπου υπήρχαν επίσης κάποιοι δάσκαλοι της Hatha Yoga και ήταν πραγματικά έκπληκτοι για αυτή την εστίαση στην αναπνοή και πώς είναι εναρμονισμένη και εφαρμοσμένη στην πρακτική της Yantra.

Σοβαρά, ήταν απίστευτα ενδιαφέρον. Και δεν εφηύρε χθες. Είναι κάτι με μια μεγάλη σειρά από πολύ σημαντικούς κυρίους. Ο τελευταίος δάσκαλος που μας έχει διδάξει είναι ο Chögyal Namkhai Norbu ο οποίος έλαβε το μεγαλύτερο μέρος της διδασκαλίας του από τον θείο του Tobden Urgyen Tenzin. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια γενεαλογία. Υπάρχει μια μετάδοση.

Υπάρχει η ουσία για εκατοντάδες και εκατοντάδες χρόνια.

Fabio Andrico

Ιστορία της Yantra Yoga:
Η Yantra Yoga βασίζεται στο αρχαίο κείμενο Nyida Khajor , γνωστό στα αγγλικά ως "Η Ένωση του Ήλιου και της Σελήνης". Το κείμενο αυτό γράφτηκε τον 8ο αιώνα από τον Vairocana, έναν από τους πιο εξειδικευμένους βουδιστές μάρτυρες και μεταφραστές της εποχής του. Αυτή η διδασκαλία έχει μεταβιβαστεί από δάσκαλο σε φοιτητή, σε μια αδιάσπαστη γενεαλογία, από τότε. Ο σημερινός κάτοχος γραμμής, ο Chögyal Namkhai Norbu, ένας διάσημος πολιτισμικός επιστήμονας και ο Δάσκαλος Master, μεταδίδει τη Γιάντρα Γιόγκα στη Δύση από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Έγραψε ένα λεπτομερές σχόλιο στο ουσιαστικό βασικό κείμενο το 1976, το οποίο βασίστηκε στην εκτεταμένη προσωπική εκπαίδευση και κατανόηση της Yantra Yoga που έλαβε απευθείας από τον θείο του, τον Togden Ugyen Tendzin και άλλους δασκάλους στο Θιβέτ.

Το θαυμάσιο και πλήρες κείμενο του, που ονομάζεται Ανοξείδωτο Καθρέφτης Κοσμημάτων , έχει δημοσιευθεί στο βιβλίο του με τίτλο  Γιάντρα Γιόγκα: Η Θιβετιανή Γιόγκα της Κίνησης .

http://melong.com/tibetan-medicine-and-yantra-yoga/