Πιστεύεις ότι δεν έχεις χρόνο για να κάνεις γιόγκα κατά τη διάρκεια των διακοπών σου; Όταν αισθάνεσαι πολύ απασχολημένος και πιεσμένος από τη δουλειά.
της Shannon Stephens

Ως μια πλήρους απασχόλησης yoga instructor με ένα απαιτητικό πρόγραμμα που με κάνει να τρέχω μεταξύ μαθημάτων σε yoga studios και ιδιαιτέρων όλη τη μέρα, η προσωπική yin πρακτική έχει γίνει πολύ σημαντική για επαναφόρτιση και χαλάρωση και για να επιστρέψω στο σώμα μου και στο πνεύμα μου ό,τι τους έχω στερήσει με αυτούς τους ρυθμούς. Η yin είναι μια εσωστρεφής πρακτική, μια πρακτική ενδοσκόπησης που προσφέρει μια ευκαιρία να στραφούμε εσωτερικά και να θρέψουμε το ήσυχο, ήρεμο, σιωπηλό κέντρο που είναι έμφυτο σε όλους μας και μας περιμένει να το φωτίσουμε.

Είναι μια πρακτική ακινησίας, υπομονής και μη δράσης. Μέσω της yin πρακτικής αρχίζουμε να εντρυφούμε στην αυτοφροντίδα, στην αυτοαγάπη. Γινόμαστε καλύτεροι ακροατές του εσωτερικού τοπίου όσο συντονιζόμαστε με τη δόνηση της πρακτικής. Γινόμαστε σοφότεροι όσο αρχίζουμε να ξεδιπλώνουμε τον Εαυτό από μέσα προς τα έξω. Και γινόμαστε πιο περίεργοι για το τι συμβαίνει γύρω μας στον κόσμο όσο εξερευνάμε βαθύτερα τα εσωτερικά τοπία, την εσωτερική γεωγραφία.

Κάνω μια πρακτική yin σημαίνει παραδίδω τον έλεγχο _ ένα τόσο καινούργιο και τόσο θεραπευτικό σχέδιο στους μοντέρνους καιρούς μας. Επιφανειακά η yin πρακτική μπορεί να φαίνεται χωρίς κάτι το σπουδαίο να ξετυλίγεται. Αν όμως αρχίσεις να συντονίζεσαι, θα συναντήσεις διάφορα όμορφα, σαγηνευτικά πράγματα να λαμβάνουν χώρα στα στρώματα κάτω από το δέρμα σου. Δεν πείστηκες; Σκάψε λοιπόν βαθιά να βρεις τις 10 αναζωογονητικές ποιότητες και τα θεραπευτικά οφέλη που βρήκα κι εγώ η ίδια τόσο στη δική μου πρακτική όσο και μαζί με τους μαθητές-ασκούμενούς μου σε αυτή την πρακτική-φάρμακο που δεν μοιάζει με καμιά άλλη πρακτική.

1. Η yin πρακτική μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποκαταστήσει το εύρος της κίνησής του.
Για ένα υγιές εύρος κίνησης στρώματα του συνδετικού ιστού πρέπει να επιτρέψουν στους μυς να γλιστρήσουν ο ένας πάνω στον άλλον. Μπορεί όμως τραυματισμοί, η καθημερινή στάση του σώματος και η ηλικία, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες, να δέσουν αυτούς τους συνδετικούς ιστούς μαζί δημιουργώντας αυτό που αποκαλούμε συμφύσεις και περιορίζοντας την κίνηση μεταξύ των επιφανειών των μυών. Σαν ένα μποτιλιάρισμα, οι συμφύσεις μπλοκάρουν τη ροή των θρεπτικών ουσιών και της ενέργειας στο σώμα προκαλώντας πόνο και περιορισμένη κινητικότητα. Το να κρατάμε στη yin πρακτική θέσεις που ευγενικά επιμηκύνουν τους μυς και τη fascia βοηθάει να σπάσουμε τις συμφύσεις και εφαρμόζοντας ήπια πίεση στις αρθρώσεις και στους συνδετικούς ιστούς μπορούμε να αυξήσουμε το εύρος της κίνησής τους.

2. Η yin yoga αναζωογονεί τους ιστούς του σώματος.
Οι ιστοί του σώματός μας μπορούν να αναζωογονηθούν με ένα καλό, παρατεταμένο μπάνιο σαν να χρησιμοποιούσαμε ένα παλιό, άκαμπτο σφουγγάρι. Όσο κρατάς μια yin θέση αρχίζεις να νιώθεις μια απελευθέρωση. Αυτή η λεπτοφυής απελευθέρωση που σε οδηγεί βαθύτερα στη θέση είναι η επιμήκυνση των ιστών, η ενυδάτωσή τους, καθώς οι ιστοί αρχίζουν να γίνονται πιο εύκαμπτοι. Αν δώσεις ιδιαίτερη προσοχή, μπορείς να αισθανθείς τους ιστούς να τεντώνονται, να αγκαλιάζονται, να συστρέφονται, να συμπιέζονται. Μια yin πρακτική μπορεί να σε αφήσει στην ίδια κατάσταση λες και έχεις κάνει μασάζ.

3. Η yin σού προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να καλλιεργήσεις ευγνωμοσύνη για το ίδιο σου το σώμα.
Η απλότητα μιας yin πρακτικής μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στα σώματά μας και να δούμε καθαρά πόσο άξιοι προσοχής και αγάπης είμαστε. Ταξιδεύοντας μέσα στα βαθύτερα στρώματα του εαυτού μας συντονιζόμαστε με την εσωτερική λειτουργία και την εσωτερική καθοδήγησή μας, συνδεόμαστε με το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημά μας, με τα εσωτερικά μας όργανα και τις αναδυόμενες αισθήσεις μέσα στους μυς και στις αρθρώσεις. Αυτή η αυξημένη επίγνωση της φυσιολογικής λειτουργίας του σώματος τελικά μας ωθεί πιο κοντά στη santosha, στην ικανοποίηση.

4. Η yin practice μάς ενθαρρύνει να επιβραδύνουμε, να ρίξουμε τους ρυθμούς.
Τα μακριά κρατήματα στις θέσεις της yin πρακτικής προσφέρουν μια ευκαιρία να πλεύσουμε προς την ακινησία. Όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι παρών και να βιώνει τις σχεδόν ανεπαίσθητες αλλαγές που εμφανίζονται όσο κρατάμε μια γιν θέση, ο χρόνος ανοίγει, επεκτείνεται, αποκτά μια νέα διάσταση. Προθεσμίες, δεσμεύσεις, πιεστικά ζητήματα και λίστες υποχρεώσεων ξεθωριάζουν στο παρασκήνιο αφήνοντας τεράστιο χώρο για χαλάρωση και ανανέωση, αναγέννηση.

5. Η yin yoga μάς διδάσκει συμπόνια για τον ίδιο μας τον εαυτό.
Η ικανότητα να αγκαλιάζουμε όλες τις πτυχές του εαυτού μας (σωματική, νοητική, συναισθηματική και πνευματική) είναι θεμελιώδης για την ευημερία μας. Η yin πρακτική μάς προσφέρει μια ευκαιρία να παρατηρήσουμε, να μαλακώσουμε, να χαλαρώσουμε τον εαυτό μας. Το να εισέλθω προσεκτικά και ευγενικά σε μια θέση προσαρμόζοντάς την στις μοναδικές ανάγκες του σώματός μουόσο κρατάω αυτή τη θέση και αναπνέω είναι μια μορφή αυτοφροντίδας και αγάπης.

6. Τα μακριά κρατήματα της yin πρακτικής μάς προσφέρουν την ευκαιρία να κάτσουμε αγκαλιά με τα συναισθήματά μας στο τώρα.
Tα σώματά μας αποθηκεύουν συνεχώς συναισθήματα και δεν είναι ασυνήθιστο οι ευαίσθητες σκέψεις και μνήμες και τα ευαίσθητα συναισθήματα να έρθουν στην επιφάνεια όσο κάνουμε οποιοδήποτε είδος γιόγκα. Η yin μάς διδάσκει πώς να είμαστε ευγενικοί, υπομονετικοί και να μην αντιδράμε. Όταν τα συναισθήματα παφλάζουν στην επιφάνεια, οι συνθήκες είναι ασφαλείς.

7. Η yin yoga μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί στο άγχος.
Το να κρατά με τη θέση για μερικά λεπτά μπορεί να προκαλέσει άγχος. Αλλά όταν πλησιάζουμε τη θέση με τρυφερότητα, το σώμα αρχίζει να εγκλιματίζεται, να παραδίδεται σιγά-σιγά στον ιερό χώρο της θέσης. Η παράδοση είναι ένα κοινό θέμα στη yinyoga και το να εγκαταλείπουμε αυτή την ανάγκη του ελέγχου της κατάστασης είναι ένα μάθημα που μπορούμε να κουβαλήσουμε μαζί μας στην καθημερινή μας ζωή. Η ικανότητα να προσαρμοζόμαστε στα πάνω και στα κάτω της ζωής και να διαχειριζόμαστε την αλλαγή με χάρη μπορεί να μειώσει την προδιάθεσή μας στο άγχος.

8. Η yin yoga μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε βαθύτερα με το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Η διαφραγματική ή κοιλιακή αναπνοή είναι ένας ισχυρός τρόπος για να ενεργοποιήσουμε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ισως να έχεις ακούσει μερικούς από τους λόγους για τους οποίους είναι ωφέλιμο να συνδεόμαστε με το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (άγχος, ένταση, πίεση αίματος, ύπνος, πέψη, ανοσοποιητικό, ορμόνες κτλ.) και ότι οι περισσότεροι από μας δεν το κάνουμε αυτό πολύ συχνά λόγω του τρόπου ζωής μας. Αντί γι’ αυτό, ξοδεύουμε τις ημέρες μας ενεργοποιώντας μόνο το συμπαθητικό νευρικό σύστημα μέχρις εξαντλήσεως ζαλισμένοι συνεχώς μεταξύ σημαντικών προθεσμιών και σχεδίων. Η κοιλιακή αναπνοή είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να αλλάξουμε όλα τα παραπάνω. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή καθώς αναπνέεις από την κοιλιά και πολύ σύντομα θα διαπιστώσεις μια σημαντική αλλαγή. Ισως να αισθανθείς ένα κύμα χαλάρωσης να ξεπλένει όλο το σώμα σου. Τα βαθύτερα στρώματα της κοιλιάς μαλακώνουν, στο μέτωπο σχηματίζεται ένα ελαφρύ τσούξιμο και ένα μικρό βάροςκαι ο εγκέφαλος χαλαρώνει. Είναι σαν όλο το σώμα να βγάζει έναν παρατεταμένο αναστεναγμό. Οσο προχωράς βαθύτερα στη yin πρακτική η αναπνοή επιβραδύνεται σημαντικά για να σε βυθίσει όλο και βαθύτερα στην παρασυμπαθητική ή χαλαρωτική έκταση της πρακτικής και της ζωής σου. Εκεί είναι που τα εσωτερικά όργανα έχουν μια ευκαιρία να εφαρμόσουν όλα όσα υπάρχουν στη «λίστα λειτουργίας» τους (διαδικασία πέψης, αποβολή τοξινών, θεραπεία, αποκατάσταση).

9. Η ακινησία μιας yin πρακτικής μάς προετοιμάζει για διαλογισμό.

Ο διαλογισμός δεν είναι απαραίτητα κάτι που πρέπει να βρεις. Μερικές φορές έρχεται και σε βρίσκει αυτός. Η yin πρακτική ανοίγει χώρο για να πλησιάσουμε στον διαλογισμό. Σπάνια βλέπουμε ποιοι πραγματικά είμαστε Σύννεφα σκέψεων, φόβων και περισπασμών μπλοκάρουν αυτή τη θέα του εαυτού. Όταν δημιουργούμε ευκαιρίες ακινησίας σε μια γιν πρακτική δημιουργούμε επίσης τις τέλειες συνθήκες για τον νου να αρχίσει να καθαρίζει, να ηρεμεί. Σε αυτές τις πολύτιμες στιγμές μπορούμε να δούμε τον πραγματικό, αληθινό μας εαυτό.

10. Η yin yoga καλλιεργεί ισορροπία.
Η υγεία μας και η ευημερία μας είναι μια μια πράξη, μια τέχνη ισορροπίας. Αν δεις το σύμβολο του γιν/γιανγκ, θα προσέξεις ότι το άσπρο και το μαύρο σχήμα είναι σε απόλυτη ισορροπία. Πολλοί από μας ζουν ζωές πολύ δραστήριες, έντονες, γιανγκ, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο ή και καθόλου χρόνο στην καλλιέργεια της ήσυχης, εσωστρεφούς πλευράς μας. Με τον καιρό αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια σωματική, πνευματική και συναισθηματική ξηρασία, ένα σύστημα αποστραγγισμένο από τις ποιότητές του. Μέσα από τη γιν πρακτική μπορούμε να αποκαταστησουμε την ισορροπία και να νιώσουμε αρμονικά ολόκληροι, ενωμένοι με όλα τα όμορφα κομμάτια μέσα μας.

Μετάφραση – απόδοση: Har Sevak Singh

Πηγή:

https://www.yogajournal.com/lifestyle/10-reasons-make-time-yin-yoga