Το Πρώτο πράγμα που νιώθει ο ασκούμενος όταν ξεκινάει αυτή την ιδιαίτερη πρακτική είναι η ζέστη της κάθαρσης και ο ιδρώτας της αποτοξίνωσης. Με το ρυθμικό συγχρονισμό στάσεων, αναπνοής και συγκέντρωσης, η Agni, η εσωτερική φωτιά της κάθαρσης αρχίζει να καίει και το ταξίδι της μεταμόρφωσης ξεκινάει. Το σώμα αλλάζει, οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις λύνονται, οι μύες δυναμώνουν, ο σκελετός ξαναχτίζεται, η κυκλοφορία του αίματος ρέει ανεμπόδιστα, το περίσσιο λίπος καίγεται, οι τοξίνες αποβάλλονται και η υγεία αποκαθίσταται. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται επιφέρουν ένα συναίσθημα χαράς και ευεξίας και η βαθιά και σταθερή αναπνοή οξυγονώνει όλα τα κύτταρα του σώματος αλλά μια εκείνα του εγκεφάλου, ξεκουράζοντας το νου από τις σκέψεις και ανοίγοντας το μυαλό.

Η γιόγκα με μια πρώτη ματιά εντυπωσιάζει με τις στάσεις της και ο περισσότερος κόσμος την αντιλαμβάνεται σαν ακόμα ένα είδος γυμναστικής με περίπλοκες και ακροβατικές στάσεις.
Στην πραγματικότητα η γιόγκα μας διδάσκει την αποδέσμευση από το σώμα και την ταύτιση με την ψυχή μέσα μας. Και αυτό γίνεται μέσα από τις ίδιες τις σωματικές ασκήσεις που χρησιμοποιεί.

Αν και φαίνεται αντιφατικό, μέσα από την εξερεύνηση του σώματος, οι ασκούμενοι αρχίζουν να αποσυνδέονται από αυτό. Η Γιόγκα είναι το μονοπάτι της απελευθέρωσης από τον υλικό κόσμο του μυαλού και των πραγμάτων προς τον εσωτερικό μας κόσμο και τη γαλήνη μέσα μας.

Στόχος στη γιόγκα δεν είναι η επίτευξη των πιο δύσκολων στάσεων γιατί αν ήταν έτσι, τότε όλοι οι αθλητές της ενόργανης και του τσίρκου θα ήτανε και γιόγκι. Αντίθετα απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου βάρους, ηλικίας και σωματικής κατάστασης, όχι μόνο σε αδύνατους, νεαρούς ή ευλύγιστους.

Εδώ τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Το σώμα αλλάζει εφόσον το μυαλό εξελίσσεται. Και το μυαλό εξελίσσεται εφόσον αποδεσμεύεται από ψυχολογικά και συναισθηματικά επίκτητα μοτίβα και από υλικά και κοινωνικά δεσμά και αρχίζει να εξερευνά τον αληθινό , αυθεντικό εαυτό.
Τότε ξεκινάει η Αυτογνωσία και η Αυτοπαρατήρηση η οποία μας βοηθάει να κατανοήσουμε και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και μέσα από αυτόν και τους άλλους.

Χρησιμοποιώντας το σώμα ως μέσο εξερεύνησης, η πρακτική στοχεύει στο να έρθει το μυαλό σε μια βαθύτερη επαφή με τη συνείδηση ώστε να γίνει αντιληπτή πιο καθαρά και άμεσα η Αλήθεια. Η κατανόηση του εαυτού μας και των πράξεών μας και η εφαρμογή των yamas και niyamas, των ηθικών αρχών της γιόγκα, επιφέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα: το να λειτουργούμε σε αυτό τον κόσμο ως καλύτεροι άνθρωποι, όχι μόνο στα λόγια αλλά πρωτίστως στις πράξεις.

Η γιόγκα κάνει πιο ευλύγιστο το μυαλό μας αλλάζοντας τα πιστεύω μας, τις διαμορφωμένες αντιλήψεις που έχουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό, για τις σχέσεις μας με τους άλλους, για την ίδια τη ζωή. Σιγά σιγά απελευθερωνόμαστε από παλιούς και τετριμμένους τρόπους σκέψεων και πράξεων ενώ προκαλούνται μόνιμες και αληθινές αλλαγές στη ζωή μας.

Έτσι λοιπόν το ευλύγιστο και γυμνασμένο σώμα είναι αποτέλεσμα μιας ευλύγιστης και αφυπνισμένης συνείδησης.

Η γιόγκα είναι τόσο βαθιά διαδικασία όσο εμείς θέλουμε να την κάνουμε. Δεν είναι ένα μάθημα που κάνουμε μια –δυο φορές τη βδομάδα για να ξεπιαστούμε και να γυμναστούμε. Είναι μια μέθοδος μελέτης και εξάσκησης για όλη μας τη ζωή, είναι η συμπεριφορά μας και η αλληλεπίδραση με τον κόσμο που μας περιβάλλει κάθε στιγμή.

Η μεταμόρφωση ξεκινάει όταν ο μαθητής μελετώντας και εφαρμόζοντας τη θεωρία της γιόγκα και τις ηθικές αρχές καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει σκοπός αλλά όλα είναι μια συνεχής εμπειρία μέσα μας.

http://yogarafina.blogspot.com