Vinyasa είναι ο συνδυασμός της κίνησης και της αναπνοής δηλαδή η κάθε κίνηση χαρακτηρίζεται από την αναπνοή της. Ο χαιρετισμός στον ήλιο είναι ένα παράδειγμα vinyasa. Η πρώτη vinyasa είναι η αναπνοή ενώ σηκώνονται τα χέρια ψηλά ενώνοντας τις παλάμες και η δεύετρη είναι η εκπνοή ενώ σκύβουμε προς τα κάτω τοποθρτωντας τις παλάμες δίπλα στα πέλματα.
Καθ ολη τη διάρκεια της πρακτικής, σε κάθε άσανα αντιστοιχεί ένας αριθμός vinyasa

Ο σκοπός της vinyasa είναι να δημιουργήσει θερμότητα η οπόια θα αποτοξινώσει το σώμα.
Συγχρονίζοντας την αναπνοή με την κίνηση ενώ κάνουμε άσανας, το αίμα θερμαίνεται, γίνεται λεπτόρρευστο και κυκλοφορεί ανεμπόδιστα. Η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται και ανακουφίζει τους πόνους των αρθρώσεων, κάνοντας τες πιο εύκαμπτες και μαλακές.

Ταυτόχρονα απομακρύνει τοξίνες και ασθένειες από τα εσωτερικά όργανα. Ο ιδρώτας που παράγεται κατά τη διάρκεια της πρακτικής, και που οφείλεται στη δράση της vinyasa, φέρνει τις ακαθαρισίες και τις τοξίνες στην επιφάνεια και τις απομακρύνει από το σώμα. Έτσι το σώμα γίνεται ελαφρύ, υγιές και δυνατό ενώ παράλληλα εξυγιαίνεται και το νευρικό σύστημα.

Tristhana
Με την έννοια της Tristhana αναφερόμαστε στον ταυτόχρονο συνδυασμό τριών πραγμάτων: της στάσης (asana), της αναπνοής (ujjayi) και της κατεύθυνσης του βλέμματος ( dristhi).
Αυτά τα τρία στοιχεία είναι πολύ σημαντικά στην πρακτική της γιόγκα γιατί καλύπτουν τα τρία επίπεδα κάθαρσης : την κάθαρση στο σώμα, στο νευρικό σύστημα και στο νου.

Άσανα είναι η σωματική στάση που αποτοξινώνει και ενδυναμώνει το σώμα.
Σύμφωνα με τα Yoga Sutras του Patanjali ο ορισμός για την Αsana είναι: “ Ασανα είναι μία σταθερή, ακίνητη και ευχάριστη στάση”.
Στην Ashtanga οι άσανας κατηγοριοποιούνται σε 6 σειρές αυξανόμενης δυσκολίας. Η πρώτη σειρά ονομάζεται Yoga Chikitsa ( θεραπευτική γιόγκα) και αποτοξινώνει και ευθυγραμμίζει το σώμα.

Η δεύτερη σειρά ονομάζεται Nadi Sodhana ( καθαρισμός των καναλιών) και εξυγιαίνει το νευρικό σύστημα ανοίγοντας και καθαρίζοντας τα ενεργειακά κανάλια.

Οι προχωρημένες σειρές A,B, C και D ονομάζονται Sthira Bhaga και χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα δύναμης, ευλυγισίας και ταπεινότητας κι απαιτούν πολλά χρόνια πρακτικής και αφοσίωσης.
Ο ασκούμενος πρέπει να έχει ολοκληρώσει και να κατέχει πολύ καλά το κάθε επίπεδο πριν προχωρήσει στο επόμενο και η αλληλουχία των άσανας πρέπει να ακολουθείται πιστά. Κάθε στάση είναι μια προετοιμασία για την επόμενη αναπτύσσοντας τη δύναμη και την ισορροπία που χρειάζονται για να προχωρήσει κανείς παρακάτω. Η πρώτη σειρά είναι η βάση για όλες τις σειρές και εκείνη που επιφέρει τα περισσότερα οφέλη.

Αναπνοή Ουτζάι είναι η αναπνευστική τεχνική που χρησιμοποιείται καθόλη τη διάρκεια της πρακτικής της Ashtanga yoga.

Η αναπνοή έχει σταθερό ρυθμό και η εισπνοή και η εκπνοή έχουν ίση διάρκεια. Κάνοντας Ουτζάι, κλείνουμε το άνοιγμα της γλωττίδας στο λαιμό κι έτσι παράγεται ένας συριστικός ήχος, ο οποίους μοιάζει με τον ήχο του κύματος στην ακρογιαλιά. Ο ήχος είναι συνεχόμενος και απαλός στο λαιμό χωρίς να τον γδέρνει ενώ δημιουργεί ένα είδος εσωτερικής θερμότητας και συγκέντρωσης του νου.

Όσο αυξάνεται η διάρκεια της αναπνοής και επικρατεί ένας σταθερός ρυθμός, αυξάνεται η εσωτερική φωτιά η οποία δυναμώνει και εξαγνίζει το νευρικό μας σύστημα.

Dristhi είναι το σημείο συγκέντρωσης του βλέμματος και κατά επέκταση του νου και είναι συγκεκριμέμο για κάθε θέση.

Υπάρχουν εννέα τέτοια σημεία συγκέντρωσης.

1 – στην άκρη της μύτης – Nasagra Drishti
2 – ψηλά στον ουρανό – Urdva Drishti
3 – στο τρίτο μάτι – Brumadya Drishti
4 – στην άκρη του μεσαίου δαχτύλου χεριού – Hastagra Drishti
5 – στην άκρη του αντίχειρα – Angushta Drishti
6 – στη δεξιά πλευρά – Parshva Drishti
7 – στην αριστερή πλευρά – Parshva Drishti
8 – στον αφαλό – Nabi Drishti
9 – στην άκρη του μεγάλου δαχτύλου ποδιού – Padagra Drishti

Το Dristhi σταθεροποιεί τη νοητική λειτουργία. Με τη συγκέντρωση του βλέμματος σε ένα σταθερό σημείο, το μυαλό παύει να κοιτάζει γύρω γύρω παρατηρώντας ή κρίνοντας, αλλά αντίθετα ηρεμεί και επικεντρώνεται. Καθώς εξασκούμε τις άσανας και το μυαλό συγκεντρώνεται απόλυτα στη διαδικασία της εισπνοής, εκπνοής και στο ντρίστι, δημιουργείται μια βαθιά συγκέντρωση η οποία ανοίγει το δρόμο για την πρακτική της dharana και της dhyana, που είναι το 6ο και 7ο βήμα στο οκταπλό μονοπάτι της Ashtanga Yoga.
Το Dristhi είναι ένα από τα πολύ βασικά και ισχυρά εργαλεία της Ashtanga Yoga όχι μόνο για τη συγκέντρωση της προσοχής αλλά για την κατεύθυνση της ζωτικής ενέργειας ( πράνα ) προς τα μέσα μας. Η πράνα ακολουθεί την αντίληψη. Έτσι όταν η αντίληψή μας είναι συγκεντρωμένη και δε βρίσκεται σε διάσπαση, τότε και η πράνα μας, η ενέργειά μας θα είναι στοχευμένη και θα αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά μας και στις επιλογές μας.

Η πολύχρονη εξάσκηση στις άσανας με τη σωστή vinyasa και tristhana, χαρίζει στο μαθητή διαύγεια στο μυαλό, σταθερότητα στο σώμα και ισορροπία στο νευρικό σύστημα. Τότε ο μαθητής είναι έτοιμος να ξεκινήσει και την πρακτική της Pranayama, που είναι ο έλεγχος της αναπνοής μέσω ειδικών και προχωρημένων τεχνικών.
Χωρίς όμως την πρακτική των Yamas και Niyamas, οποιαδήποτε εξάσκηση των άσανας ή της pranayama δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Όπως έλεγε και ο Patthabi Jois, “ asanas χωρίς την πρακτική των yamas-niyamas είναι απλά γυμναστική”

Τα επόμενα τέσσερα βήματα στο οκταπλό μονοπάτι του Patanjali -pratyahara, dharana, dhyana και samadhi – καταφέρνουν να επιφέρουν τον έλεγχο του νου.
Όταν πετύχουμε τον εξαγνισμό του σώματος και τον έλεγχο του νου, τότε τα 6 Δηλητήρια της ανθρώπινης ύπαρξης ένα ένα εξαφανίζονται.

Έτσι, η σωστή, συνεχής και η συνεπής πρακτική της Ashtanga Yoga στο τέλος οδηγεί τον ασκούμενο στην πλήρη κατάκτηση του οκταπλού μονοπατιού της γιόγκα του Patanjali.

Το πρώτο πράγμα που νιώθει ο ασκούμενος όταν ξεκινάει αυτή την ιδιαίτερη πρακτική είναι η ζέστη της κάθαρσης και ο ιδρώτας της αποτοξίνωσης. Με το ρυθμικό συγχρονισμό στάσεων, αναπνοής και συγκέντρωσης, η Agni, η εσωτερική φωτιά της κάθαρσης αρχίζει να καίει και το ταξίδι της μεταμόρφωσης ξεκινάει. Το σώμα αλλάζει, οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις λύνονται, οι μύες δυναμώνουν, ο σκελετός ξαναχτίζεται, η κυκλοφορία του αίματος ρέει ανεμπόδιστα, το περίσσιο λίπος καίγεται, οι τοξίνες αποβάλλονται και η υγεία αποκαθίσταται. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται επιφέρουν ένα συναίσθημα χαράς και ευεξίας και η βαθιά και σταθερή αναπνοή οξυγονώνει όλα τα κύτταρα του σώματος αλλά μια εκείνα του εγκεφάλου, ξεκουράζοντας το νου από τις σκέψεις και ανοίγοντας το μυαλό.

http://yogarafina.blogspot.com