Γιατί είναι συμβολικό το 108;

Κάθε φορά που κάποιος με ρωτάει να περιγράψω «πως είναι στην Ινδία;» αυτό που έρχεται αμέσως στο μυαλό μου είναι οι υπαίθριες αγορές και τα παζάρια. Πραγματικά είναι μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική και αντιπροσωπευτική εμπειρία που εντυπώνεται σε όλες τις αισθήσεις σου κι όχι μόνο. Βρίσκεσαι μέσα σε ένα μίγμα ανθρώπων που συνδυάζει εικόνες με αμέτρητα χρώματα, αρώματα, πρόσωπα, ήχους, φωνές και μουσικές. Ξεκινούσα για να αγοράσω λίγα guava και σχεδόν πάντα κατέληγα να τρώω μία φέτα φρέσκια παπάγια στο χέρι. Κάπως έτσι, από τη μία μυρωδιά στην επόμενη εικόνα, πέρνούσα ώρες εκεί. Οι διάφοροι έμποροι με προσκαλούσαν για να παινέψουν την πραμάτεια τους κι εγώ ανταποκρινόμουν στα καλέσματα άλλοτε από ευγένεια κι άλλοτε από ενδιαφέρον για τον πάγκο τους. Αρκετές φορές η «πρόσκληση» ήταν κυρίως μία πρόφαση για να μου πιάσουν την κουβέντα και να ρωτήσουν από που είμαι, γιατί ήρθα στο τόπο τους, τι δουλεία κάνω, αν είμαι παντρεμένος!! Είναι αρκετά περίεργοι και κουτσομπόληδες και θα έλεγα επίσης ότι οι άντρες συναγωνίζονται τις γυναίκες σε αυτό.

Λάτρεψα αυτή τη διαδικασία που εμπεριέχει λίγο από παζάρι, λίγο από «ανάκριση», λίγο από ξενάγηση και πολύ γέλιο μεταξύ μας, ενώ παράλληλα είχα την ευκαιρία να γνωρίζω καλύτερα τη νοοτροπία και την κουλτούρα τους. Όπως την πρώτη φορά που τράβηξε την προσοχή μου ένας πάγκος που πουλούσαν mala. Είναι κάτι σαν κομποσκοίνι κι αντί για κόμπους εκείνοι «δένουν» χάντρες, ημιπολύτιμους λίθους ή Rudraksha (καρπός ενός δέντρου). Ο επιδέξιος πωλητής μου είπε με σιγουριά για το προϊόν του: «Έχει 108 χάντρες. Μπορείς να τις μετρήσεις αν θέλεις».

Ρώτησα γιατί 108; Κι έτσι για πρώτη φορά άκουσα σχετικά με τον αριθμό 108. Με καμάρι, γιατί ένας ξένος ήθελε να μάθει περισσότερα για την παράδοση του, μου εξήγησε ότι η σημασία του αριθμού 108 είναι ανοιχτή σε αρκετές ερμηνείες. Το 108 από την αρχαιότητα θεωρείται ένας ιερός αριθμός στη φιλοσοφία της Yoga και σύμφωνα με την παράδοση, τα malas σχηματίζονται από 108 χάντρες, συν μια ακόμα, την χάντρα του guru. Αυτά τα ονομάζουν japa mala και συνήθως χρησιμοποιούνται στη διάρκεια του διαλογισμού για το μέτρημα της επανάληψης κάποιου μάντρα.

Καθώς ήταν εντυπωσιακά ενημερωμένος και οργανωμένος είχε ετοιμάσει μικρά φυλλάδια, στα οποία είχε συγκεντρώσει αρκετές συμβολικές ερμηνείες που αποδίδονται στον αριθμό 108 για να ενημερώνει τους υποψήφιους αγοραστές. Σκέφτηκα ότι είναι μια καλή ευκαίρια να μοιράστώ την πληροφορία μαζί σας και με αυτό τον τρόπο ταυτόχρονα να απαντήσω στην ερώτηση γιατί επιλέξαμε να ονομάσουμε το εκπαιδευτικό μας σεμινάριο «108 Advanced Teaching & Learning», το οποίο απλώνει τις ρίζες του σε μια βαθύτερη γνώση και εμπνέεται από την σημασία που έχει ως αριθμός στη γιογκική φιλοσοφία.

Στην Ινδική παράδοση αναφέρεται ότι υπάρχουν 108 γήινες επιθυμίες, 108 ψέματα που λένε οι άνθρωποι, 108 μορφές ψευδαισθήσεων ή άγνοιας και 108 συναισθήματα, τα 36 σχετίζονται με το παρελθόν, τα 36 με το παρόν και τα 36 με το μέλλον.
Στο κέντρο της καρδιάς (Anahata Chakra) συγκλίνουν 108 nadis. Τα Nadis είναι γνωστά ως ενεργειακά κανάλια και στη σύγχρονη επιστήμη παρομοιάζονται με το δίκτυο του νευρικού συστήματος.
Οι μεμονωμένοι αριθμοί 1, 0, και 8 αντιπροσωπεύουν το Ένα, το Τίποτα και Όλα (το άπειρο). Το 108 αντιπροσωπεύει την απόλυτη πραγματικότητα του σύμπαντος, οπού ταυτόχρονα είναι (1) μοναδική, (0) κενή και (8) άπειρη.
Αυτός ο αριθμός συνδέει επίσης τον Ήλιο, τη Σελήνη και τη Γη. Η απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο είναι 108 φορές η διάμετρος του Ήλιου. Η διάμετρος του Ήλιου είναι 108 φορές η διάμετρος της Γης. Και τέλος η απόσταση ανάμεσα στη Γη και την Σελήνη είναι 108 φορές η διάμετρος της Σελήνης.
Μέσα στο αλφάβητο της Σανσκριτικής, την αρχαία γραφή της Ινδίας, υπάρχουν 54 γράμματα. Κάθε γράμμα έχει θηλυκή και αρσενική απόδοση, συνολικό άθροισμα 108.
Το άθροισμα των μεμονωμένων αριθμών στο 108 είναι εννέα (1 + 0 + 8 = 9), κι ο αριθμός 9 είναι επίσης πολύ σημαντικός. Λέγεται ότι οι εννέα πλανήτες ελέγχουν ολόκληρο το ανθρώπινο σύστημά μας και τη φύση. Στη Βεδική αστρολογία υπάρχουν 12 οίκοι και 9 πλανήτες, 12 Χ 9 = 108.
Η εκατοστή ένατη (109) χάντρα λέγεται meru. Είναι μια μεγαλύτερη χάντρα και δεν αποτελεί μέρος των 108. Πρόκειται για μια ξεχωριστή χάντρα ή σκάλισμα και είναι αυτή που σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος του mala.
Κάπως έτσι απέκτησα κι εγώ, πριν 12 χρόνια, το πρώτο μου mala με την ενέργεια του ιερού αριθμού 108.
Το οποίο έχω ακόμα…

Christos Krishna

yogahouse.gr