Οι περισσότεροι θεραπευτές του Reiki δεν έχουν κανένα πρόβλημα να λύσουν άμεσα, σχεδόν μαγικά, οξεία ζητήματα (φυσικά, ψυχολογικά ή συναισθηματικά). Ένας πονοκέφαλος, μια γρίπη, ένα συναισθηματικό σοκ - αυτά τα πράγματα μπορούν συχνά να θεραπευτούν μόνο με μια θεραπεία Reiki.

Εκεί που φαίνεται όμως η μεγάλη αξία της θεραπείας ρέικι είναι στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων. Τα χρόνια και διαρκή ζητήματα της ζωής μας – ο καθένας μας αντιμετωπίζει τέτοια θέματα – είναι προβλήματα που μας απασχόλησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου έχουν βυθιστεί βαθύτερα στην κυτταρική μνήμη μας.
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι έχουμε αποδεχθεί τη μακροχρόνια θέση τους στο σώμα μας (ή και σε όλο μας το είναι), καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτά.
Η ανορεξία,η βουλιμία και γενικά τα προβλήματα βάρους, ο βαθύς συναισθηματικός ιός της κατάθλιψης - όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να υπονομεύσουν τόσο ολοκληρωτικά τα μοτίβα σκέψης μας, που αισθανόμαστε ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα ξεφορτωθούμε.

Ο τρόπος που μπορούμε να επέμβουμε σε τέτοια μοτίβα με το ρέικι είναι πραγματικά εντυπωσιακός.
Για να γίνει αυτό σαφές, ας πάρουμε το παράδειγμα μιας μακροχρόνιας συναισθηματικής βλάβης που συνέβη, ας πούμε, όταν ο σύντροφός σας, σας άφησε για ένα άλλο άτομο.

Ας φανταστούμε ότι αυτό το συμβάν συνέβη πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν έχετε ακόμη συναισθηματικά υπερβεί το τραύμα. Μερικές φορές ίσως να το ξεχάσετε και να νομίζετε ότι όλα μπορούν να πάρουν τον δρόμο τους- σίγουρα - αλλά τα μικρά πράγματα συνεχίζουν να πυροδοτούν τον πόνο, έτσι ξέρετε ότι δεν έχετε θεραπεύσει την καρδιά σας.

Προσέξτε τώρα κάτι παράξενο. Ο χωρισμός είναι ένα τραύμα. Θα μπορούσαμε να βάλουμε στην θέση του ανθρώπου που θέλει θεραπεία για το συναισθηματικό αυτό τραύμα, το παράδειγμα κάποιου άλλου που έχει έρθει να ζητήσει βοήθεια για ένα σωματικό θέμα, ας πούμε θέλει βοήθεια γιατί έχει χτυπήσει τον αστράγαλο. Είναι αρκετά σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσουμε με το Reiki τον τραυματία θα ήταν να θεραπεύσουμε - το μαντέψατε - τον αστράγαλο.
Όμως το ρέικι προχωρά ένα βήμα πιο πέρα κι αναρωτιέται για κάτι βαθύτερο.

Φυσικά θα θεραπεύσει τον πονεμένο αστράγαλο, αλλά ο θεραπευτής υποχρεωτικά αναρωτιέται: τι είναι αυτό που αναγκάζει το άτομο να πέφτει και να τραυματίζεται;

Ποιος είναι ο λόγος που δεν έχει στήριξη;

Τι κρύβεται πίσω από την αθώα του συνήθεια να πέφτει και να πέφτει και να πέφτει πάλι;
Εκεί είναι που το ρέικι είναι πολύτιμο. Στο να φτάσουμε στη βασική αιτία του προβλήματός μας.

Ας επιστρέψουμε στο παράδειγμα του συντρόφου σας που σας αφήνει για ένα άλλο άτομο. Είναι η στιγμή για μια θεραπεία ρέικι λοιπόν, που θα απαλύνει την ψυχή. Αλλά ακόμα περισσότερο, όταν θα φτάσει το άτομο να αντιμετωπίσει το χρόνιο τραύμα του μέσω ρέικι, θα βοηθηθεί από τον θεραπευτή να κατανοήσει γιατί επιλέγει συντρόφους με τους οποίους βιώνει εγκατάλειψη, παραμέληση ή κακοποίηση.

Κι ενώ συνήθως μια θεραπεία χρόνιου πόνου λόγω χωρισμού αφορά το 4ο τσάκρας της καρδιάς, ο έμπειρος θεραπευτής θα οδηγήσει την ενέργεια στην θεραπεία του 2ου τσάκρας, του «κρυφού» ναού της ερωτικής ανισορροπίας.

Δεδομένου ότι το 2ο τσάκρα είναι το πρωτεύον ενεργειακό κέντρο του σώματος, δίνοντάς του προσοχή και ενέργεια όχι μόνο θα αναπληρώσει ο θεραπευτής τις ενεργειακά μειωμένες περιοχές, αλλά θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε την ισορροπία σας σε φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Δεν είναι σπάνιο όταν γίνεται μια θεραπεία συναισθηματικού χρόνιου τραύματος να αντιδρά το σώμα του θεραπευόμενου πολύ έντονα. Οι αισθήσεις που προκαλούνται μπορεί να είναι μυρμήγκιασμα ή θερμότητα ή οτιδήποτε άλλο από χίλιες διαφορετικές αντιδράσεις – είναι ατέλειωτη η γκάμα των συμπτωμάτων. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το σώμα αντιδρά στο τραύμα της ψυχής όταν γίνεται μια θεραπεία ρέικι.

Και αυτό είναι το ευτύχημα. Γιατί;
Γιατί το σώμα θα αντιδράσει έτσι κι αλλιώς. Όταν δεν γίνει γρήγορα αντιληπτή η ανάγκη να θεραπευτεί η ψυχή, το σώμα έτσι κι αλλιώς θα εισπράξει τον πόνο και θα τον κάνει ασθένεια.

Αυτός είναι ο λόγος που το ρέικι, όπως και στην περίπτωση του τραυματισμού που αναφέραμε, ψάχνει τις βαθιές αιτίες πίσω από κάθε σύμπτωμα. Ένας πονεμένος αστράγαλος είναι σύμπτωμα μιας τάσης για ανισορροπία. Μια πονεμένη ψυχή από έναν άδικο χωρισμό, είναι επίσης σύμπτωμα μιας τάσης για ανισορροπία. Με το ρέικι αυτό που κάνουμε είναι να ξεφεύγουμε από τους τρόπους που έχει συνηθίσει το μυαλό να μας παγιδεύει σε μοτίβα.

Για να ανοίξετε τον δρόμο στην θεραπεία του πόνου σας, πρέπει να αντικαταστήσετε τον προεπιλεγμένο τρόπο συμπεριφοράς που σας οδηγεί στον πόνο. Και για να καταφέρει τόσο ο θεραπευτής όσο και ο θεραπευόμενος να φτάσει στην πηγή του πόνου, πρέπει να γίνει μια κατάβαση στο ασυνείδητο μυαλό, στην χώρα που γεννιούνται οι κόμποι της ζωής μας.

Ευτυχώς, η λύση είναι απλή:

Το ρέικι μπορεί και σπάει τις αντιστάσεις που κρατάνε κλειστούς τους τοίχους του μυαλού και της καρδιάς και φέρνει στο φως όλες τις ανισορροπίες, καθαρίζοντας, αναβαπτίζοντας, κυριολεκτικά λούζοντας με ενέργεια το σύνολο της ψυχής μας.

Ρένα Σκλάβου - Usui Reiki Master Teacher
Info https://www.facebook.com/rena.sklavou?epa=SEARCH_BOX

https://www.forwoman.gr/