Η yoga έχει την ιδιότητα να λειτουργεί ως μέσο για να έρθουμε σε σύνδεση με τον εαυτό μας. Όταν κάνουμε την πρακτική μας συνειδητά και με επίγνωση καταφέρνουμε φεύγοντας από την τάξη, να αισθανόμαστε όμορφα μέσα στο ίδιο μας το σώμα, να έχουμε αποφορτιστεί από το άγχος και την πίεση και να απολαμβάνουμε διαύγεια και ηρεμία του νου.

Σε κάποιο βαθμό, υπάρχουν πράγματα που ο ίδιος ο ασκούμενος μπορεί να κάνει προκειμένου να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή απόλαυση από το μάθημα. Ας δούμε κάποια από αυτά:

Αντικατάστησε την προσδοκία με την πρόθεση

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις την πρακτική και να εισπράξεις αυτά που έχει να σου προσφέρει, είναι να πας στο μάθημα με δεκτικότητα. Απόφυγε να έχεις προσδοκίες για το πώς θα ανταποκριθεί το σώμα σου, για το ποια αλληλουχία θέσεων θα επιλέξει το δάσκαλος ή με ποιους άλλους ασκούμενους θα μοιραστείς το μάθημα. Οι προσδοκίες είναι η προϋπόθεση της απογοήτευσης και της ενόχλησης.

Αν με το που εισέρχεσαι στην τάξη αφήνεις πίσω σου αυτούς τους περιορισμούς και έχεις την πρόθεση να βγεις από την ίδια πόρτα σε λίγη ώρα αναζωογονημένος, ξεκούραστος και γαλήνιος, έχεις ήδη θέσει τα θεμέλια της επιτυχίας. Αυτή η στάση θα σε βοηθήσει να βρίσκεσαι ουσιαστικά στο παρόν και να μπορείς να συγκεντρωθείς στο Τώρα, στην αναπνοή και στο σώμα σου. Αυτός είναι ο τρόπος για να ωφεληθείς στο μέγιστο, από τα «δώρα» της πρακτικής.

Απάλλαξε τον εαυτό του από τους περισπασμούς

Η προετοιμασία αυτή ξεκινά πριν ακόμα βρεθείς στον χώρο. Φόρεσε τα ρούχα που θα σου επιτρέψουν να κινηθείς ελεύθερα, που δεν θα χρειάζεται να διορθώνεις μέσα στο μάθημα και δεν σε ενοχλούν. Αφαίρεσε ό,τι το περιττό από πάνω σου, που ίσως αποσπάσει την προσοχή σου. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες μπορεί να διακόψουν την επαφή με τον Εαυτό σου και το Τώρα. Επιπλέον θα βοηθηθείς ιδιαίτερα αν αποσυνδεθείς από το κινητό σου και την τεχνολογία, 20 – 30 λεπτά πριν από το μάθημα.

Σεβάσου το σώμα σου

Το σώμα σου, σου μιλάει και γνωρίζει τα όριά του. Πρόσφερέ του αυτό που χρειάζεται για να αισθάνεσαι όμορφα μέσα σε αυτό. Πρόσφερέ του την τροφή, στην ποσότητα που χρειάζεται, την ώρα που πρέπει, ώστε να έχεις δύναμη και αντοχή στο μάθημα. Αν αισθάνεσαι ενόχληση ή έχεις κάποιο τραυματισμό ενημέρωσε τον δάσκαλο. Το μάθημα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες σου και αυτή είναι μία από τις ομορφιές της yoga. Απευθύνεται σε όλους. Ο δάσκαλος γνωρίζει πολύ καλά ποιες παραλλαγές θα σου προτείνει, ώστε να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα για εσένα.

Στο μάθημα της yoga στόχος δεν είναι η ομοιομορφία, ούτε ο διαγωνισμός. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Δείχνοντας σεβασμό στις δυνατότητές του Εαυτού σου εκείνη την στιγμή, είναι ο μόνος τρόπος για να τις εξελίξεις και να αποκτήσεις ένα βελτιωμένο και υγιές σώμα και ταυτόχρονα νοητική ισορροπία και γαλήνη. Είναι μία διαδρομή καθαρά προσωπική, που μπορείς όμως να μοιραστείς την ομορφιά της με τους άλλους. Ο ανταγωνισμός και ο εγωισμός μπορούν να λειτουργήσουν μόνο ως «άγκυρες», που σε εμποδίζουν να πας μακρύτερα. Αναγνώρισε τα δύο αυτά στοιχεία όταν εμφανίζονται και άφησε τα να φύγουν από μέσα σου.

Πες ευχαριστώ τον εαυτό σου

Κάνοντας την επιλογή να έρθεις στο μάθημα yoga, έχεις προσφέρει πολύτιμες στιγμές φροντίδας στο σώμα και στο νου σου. Είναι μία επιλογή που μπορεί να βελτιώσει την ζωή σου σε σωματικό και φιλοσοφικό επίπεδο. Αναγνώρισε το στον εαυτό σου και νιώσε ευγνωμοσύνη για αυτή την επιλογή σου. Η στάση ευγνωμοσύνης και η αφορμή για εξάσκησή της μετά το τέλος κάθε μαθήματος, θα συμπληρώσει την εμπειρία με ένα συναίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης που διαρκεί.

Στην καθημερινότητά μας οι περισσότεροι σπάνια επιβραβεύουμε και λέμε μπράβο στον εαυτό μας. Κι όμως αυτή η αναγνώριση που πηγάζει από μέσα μας, μπορεί να μας τροφοδοτήσει με δύναμη και κίνητρο για να κάνουμε ακόμα περισσότερες βελτιωτικές αλλαγές στη ζωή μας και να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά.

https://konstantinosc.com