Τι είναι η δημιουργικότητα; - Η δημιουργικότητα είναι ποιότητα

Πίστευα ότι είμαι μη δημιουργικός. Τι άλλο μπορεί να είναι η δημιουργικότητα εκτός από το χορό και τη ζωγραφική και πώς θα ανακαλύψω ποια είναι η δική μου δημιουργικότητα;

΄΄Η δημιουργικότητα δεν έχει καμιά σχέση με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα – με τη ζωγραφική, την ποίηση, το χορό, το τραγούδι. Δεν έχει καμιά σχέση με κάτι το συγκεκριμένο.

΄΄Το κάθε τι μπορεί να είναι δημιουργικό – φέρνεις εσύ την ποιότητα αυτή στη δραστηριότητα. Η ίδια η δραστηριότητα δεν είναι ούτε δημιουργική ούτε μη δημιουργική. Μπορεί να ζωγραφίσεις με μη δημιουργικό τρόπο. Μπορεί να τραγουδήσεις με μη δημιουργικό τρόπο. Μπορεί να καθαρίσεις το πάτωμα με δημιουργικό τρόπο. Μπορεί να μαγειρέψεις με δημιουργικό τρόπο.

΄΄Η δημιουργικότητα είναι η ποιότητα που φέρνεις στη δραστηριότητα που έχεις. Πρόκειται για μια στάση, μια εσωτερική προσέγγιση – το πώς κοιτάς τα πράγματα.

΄΄Το πρώτο λοιπόν πράγμα που πρέπει να θυμάσαι: μην περιορίζεις τη δημιουργικότητα σε κάτι το συγκεκριμένο. Ένας άνθρωπος είναι δημιουργικός – κι αν είναι δημιουργικός, ό,τι κι αν κάνει, ακόμη κι αν περπατάει, βλέπεις ότι στο περπάτημά του υπάρχει δημιουργικότητα. Ακόμη κι αν κάθεται σιωπηλά και δεν κάνει τίποτα, ακόμη και η μη δράση θα είναι πράξη δημιουργική. Ο Βούδας που κάθεται κάτω από το δέντρο Μπόντι μην κάνοντας τίποτα είναι ο μεγαλύτερος δημιουργός που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Όταν το καταλάβεις – ότι για σένα πρόκειται, για τον άνθρωπο που είναι δημιουργικός ή μη δημιουργικός – τότε το πρόβλημα αυτό εξαφανίζεται.

΄΄Δεν μπορεί ο καθένας να γίνει ζωγράφος – και δεν υπάρχει και κανείς λόγος επίσης. Αν είναι οι πάντες ζωγράφοι, ο κόσμος θα είναι πολύ άσχημος΄ θα είναι δύσκολο να ζήσεις. Και δεν μπορεί ο καθένας να γίνει χορευτής και ούτε υπάρχει λόγος. Μπορεί όμως ο καθένας να είναι δημιουργικός.

΄΄Ότι κι αν κάνεις, να το κάνεις χαρούμενα, να το κάνεις με αγάπη, αν δεν είναι καθαρά οικονομική η πράξη σου, τότε είναι δημιουργική. Αν έχεις κάτι που μεγαλώνει λόγω εκείνου μέσα σου, αν σε κάνει να μεγαλώνεις, τότε είναι πνευματική, είναι δημιουργική, είναι θεϊκή.

΄΄Γίνεσαι πιο θεϊκός καθώς γίνεσαι πιο δημιουργικός. Όλες οι θρησκείες του κόσμου έχουν πει: ο Θεός είναι δημιουργός. Δεν ξέρω αν είναι ο Δημιουργός ή όχι, ξέρω όμως ένα πράγμα: όσο πιο δημιουργικός γίνεσαι, τόσο πιο θεϊκός γίνεσαι. Όταν η δημιουργικότητά σου φτάνει σε μια κορύφωση, όταν όλη σου η ζωή γίνεται δημιουργική, ζεις μέσα στο Θεό. Θα πρέπει λοιπόν να είναι εκείνος ο Δημιουργός, διότι οι άνθρωποι που ήταν δημιουργικοί ήταν οι πιο κοντινοί του. Αγάπα εκείνο που κάνεις. Να είσαι διαλογιστικός ενώ το κάνεις – ό,τι κι αν είναι! Ασχέτως τού τι είναι.

΄΄Έχεις δει την Παράς όταν καθαρίζει το πάτωμα εδώ στο αμφιθέατρο Τσουάνγκ Τσου; Τότε θα ξέρεις: ο καθαρισμός μπορεί να γίνει δημιουργικός. Με τι αγάπη! Σχεδόν τραγουδώντας και χορεύοντας μέσα της. Αν καθαρίζεις το πάτωμα με τόση αγάπη, έχεις φτιάξει έναν αόρατο πίνακα ζωγραφικής. Έζησες τη στιγμή εκείνη με τόση απόλαυση που σου έδωσε κάποια εσωτερική ανάπτυξη. Δεν μπορείς να είσαι ο ίδιος μετά από μια δημιουργική πράξη.

΄΄Δημιουργικότητα σημαίνει να αγαπάς ό,τι κάνεις – να το απολαμβάνεις, να το γιορτάζεις, ως δώρο της ύπαρξης! Ίσως να μην το μάθει κανείς. Ποιος θα επαινέσει την Παράς που καθάρισε τούτο το πάτωμα; Η ιστορία δεν πρόκειται να το καταγράψει΄ οι εφημερίδες δεν θα δημοσιεύσουν το όνομά της και τις φωτογραφίες – αλλά είναι άσχετο αυτό. Εκείνη το απόλαυσε. Η αξία του βρίσκεται εκεί ενσωματωμένη.

΄΄Αν λοιπόν αναζητάς τη φήμη και τότε μόνο θα θεωρήσεις ότι είσαι δημιουργικός – αν γίνεις διάσημος σαν τον Πικάσο, ότι τότε θα είσαι δημιουργικός – τότε θα χάνεις την ουσία. Τότε, για την ακρίβεια, δεν είσαι καθόλου δημιουργικός: είσαι ένας πολιτικός, φιλόδοξος. Αν συμβεί η φήμη, πολύ καλά. Αν δεν συμβεί, πολύ καλά. Δεν θα πρέπει να σε απασχολεί. Θα πρέπει να σε απασχολεί το να απολαμβάνεις ό,τι κάνεις. Είναι για σένα μια σχέση αγάπης.

΄΄Ο ερωτών λέει: ΄ Πίστευα ότι είμαι μη δημιουργικός.΄ Αν έτσι πιστεύεις, θα γίνεις μη δημιουργικός – γιατί η πεποίθηση δεν είναι απλώς πεποίθηση. Ανοίγει πόρτες΄ κλείνει πόρτες. Αν έχεις μια λάθος πεποίθηση, τότε θα μένει τριγύρω σου σαν μια πόρτα κλειστή. Αν πιστεύεις ότι είσαι μη δημιουργικός, θα γίνεις μη δημιουργικός – διότι η πεποίθηση εκείνη θα εμποδίζει, θα καταργεί συνεχώς κάθε δυνατότητα να κυλήσεις. Δεν θα επιτρέπει στην ενέργειά σου να κυλά, διότι θα λες συνεχώς: ΄Είμαι μη δημιουργικός΄.

΄΄Αυτό το μάθανε σε όλους. Πολύ λίγοι άνθρωποι θεωρούνται δημιουργικοί: λίγοι ζωγράφοι, λίγοι ποιητές, ένας στο εκατομμύριο. Είναι κουτό πράγμα! Κάθε ένας άνθρωπος είναι γεννημένος δημιουργός. Παρατήρησε τα παιδιά και θα το δεις: όλα τα παιδιά είναι δημιουργικά. Σιγά-σιγά καταστρέφουμε τη δημιουργικότητά τους. Σιγά-σιγά τους επιβάλουμε κάποια πιστεύω. Σιγά-σιγά τους αποσπούμε την προσοχή. Σιγά-σιγά τα κάνουμε όλο και πιο οικονομικά και πολιτικά και φιλόδοξα. Όταν αρχίζει η φιλοδοξία, εξαφανίζεται η δημιουργικότητα – διότι ο φιλόδοξος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι δημιουργικός, αφού ο δημιουργικός άνθρωπος δεν μπορεί να αγαπά καμιά δραστηριότητα γι΄αυτήν την ίδια. Ενώ ζωγραφίζει, κοιτάει μπροστά΄ σκέφτεται, ΄Πότε θα πάρω το βραβείο;΄ Όταν γράφει ένα μυθιστόρημα, κοιτάει μπροστά. Βρίσκεται πάντοτε στο μέλλον – κι ο δημιουργικός άνθρωπος βρίσκεται πάντα στο παρόν.

΄΄Την καταστρέφουμε τη δημιουργικότητα. Κανείς δεν γεννιέται μη δημιουργικός, κάνουμε όμως να γίνονται μη δημιουργικοί το ενενήντα εννέα τοις εκατό των ανθρώπων.

΄΄Δεν θα βοηθήσει όμως αν απλώς ρίξεις το φταίξιμο στην κοινωνία – πρέπει να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Πρέπει να αφήσεις τους λάθος προγραμματισμούς. Πρέπει να αφήσεις τις λάθος υπνωτιστικές, αυτόματες υποδείξεις που σου δόθηκαν στην παιδική σου ηλικία. Άφησέ τες! Καθάρισε τον εαυτό σου από κάθε προγραμματισμό και ξαφνικά θα δεις ότι είσαι δημιουργικός.

΄΄Είναι συνώνυμες έννοιες το να υπάρχεις και το να είσαι δημιουργικός. Είναι αδύνατο να υπάρχεις και να μην είσαι δημιουργικός. Έχει όμως συμβεί αυτό το αδύνατο πράγμα, έχει συμβεί αυτό το άσχημο φαινόμενο, διότι όλες τις δημιουργικές πηγές σού τις έχουν κλείσει, μπλοκάρει, καταστρέψει, και όλη σου η ενέργεια έχει μπει αναγκαστικά σε κάποια δραστηριότητα η οποία νομίζει η κοινωνία ότι θα ωφελήσει.

΄΄Η όλη μας στάση απέναντι στη ζωή προσανατολίζεται προς τα χρήματα. Και τα χρήματα είναι ένα από τα περισσότερο μη δημιουργικά πράγματα για τα οποία μπορεί κανείς να ενδιαφερθεί. Η όλη μας προσέγγιση είναι προσανατολισμένη στην ισχύ και η ισχύς είναι καταστροφική, όχι δημιουργική. Ο άνθρωπος που κυνηγά τα χρήματα θα γίνει καταστροφικός, γιατί τα χρήματα πρέπει να τα ληστέψεις, να εκμεταλλευτείς΄ πρέπει να τα αφαιρέσεις από πολλούς ανθρώπους, μόνο τότε θα μπορείς να τα έχεις. Ισχύς σημαίνει απλώς ότι πρέπει να κάνεις ανίσχυρους πολλούς ανθρώπους, πρέπει να τους καταστρέψεις – μόνο τότε θα είσαι ισχυρός, μπορείς να είσαι ισχυρός. Να θυμάσαι: οι πράξεις αυτές είναι καταστροφικές.

΄΄Η δημιουργική πράξη μεγαλώνει την ομορφιά του κόσμου΄ δίνει κάτι στον κόσμο, δεν του παίρνει τίποτα ποτέ. Ο δημιουργικός άνθρωπος έρχεται στον κόσμο, μεγαλώνει την ομορφιά του κόσμου – με ένα τραγούδι εδώ, με μια ζωγραφιά εκεί. Κάνει τον κόσμο να χορεύει καλύτερα, να απολαμβάνει καλύτερα, να αγαπά καλύτερα, να διαλογίζεται καλύτερα. Όταν θα φύγει από τον κόσμο, θα αφήσει έναν καλύτερο κόσμο πίσω του. Ίσως να μην τον γνωρίζει κανένας΄ ίσως να τον γνωρίζει κάποιος – δεν είναι εκεί το ζήτημα. Πάντως αφήνει τον κόσμο καλύτερο, εξαιρετικά ικανοποιημένος που η ζωή του είχε κάποια ουσιαστική αξία.

΄΄Τα χρήματα, η ισχύς, το γόητρο είναι μη δημιουργικά πράγματα΄ όχι μόνο είναι μη δημιουργικές δραστηριότητες, αλλά είναι και καταστροφικές. Πρόσεχέ τες! Κι αν είσαι προσεκτικός με αυτές, μπορείς να γίνεις δημιουργικός πολύ εύκολα. Δεν λέω ότι η δημιουργικότητα σου πρόκειται να σου προσφέρει ισχύ, γόητρο, χρήματα. Όχι, δεν μπορώ να σου υποσχεθώ κήπους με τριαντάφυλλα. Μπορεί να σου προξενήσει προβλήματα. Μπορεί να σε αναγκάσει να ζήσεις τη ζωή ενός φτωχού ανθρώπου. Το μόνο που μπορώ να σου υποσχεθώ είναι ότι βαθιά μέσα σου θα είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος που μπορεί να υπάρχει΄ βαθιά μέσα σου θα είσαι ικανοποιημένος΄ βαθιά μέσα σου θα είσαι γεμάτος από χαρά και γιορτασμό. Θα λαμβάνεις συνέχεια όλο και πιο πολλές ευλογίες από το Θεό. Η ζωή σου θα είναι ζωή γεμάτη ευλογία.

΄΄Αλλά είναι δυνατό να μην είσαι διάσημος προς τα έξω, μπορεί να μην έχεις χρήματα, μπορεί να μην είσαι επιτυχημένος μέσα στον λεγόμενο κόσμο. Η επιτυχία όμως σε τούτο τον λεγόμενο κόσμο σημαίνει αποτυχία στο βάθος, σημαίνει αποτυχία στον εσωτερικό κόσμο. Και τι θα κάνεις με τον κόσμο όλο πεσμένο στα πόδια σου αν έχεις χάσει τον εαυτό σου; Τι θα κάνεις αν έχεις κτήμα σου τον κόσμο όλο και δεν έχεις κτήμα σου τον εαυτό σου; Ο δημιουργικός άνθρωπος έχει κτήμα του την ίδια του την ύπαρξη΄ είναι αφέντης.

΄΄Γι΄αυτό και στην Ανατολή ονομάζαμε πάντα τους σαννυάσιν ΄σουάμι΄. ΄Σουάμι΄ σημαίνει αφέντης. Ζητιάνοι ονομάστηκαν σουάμι, αφέντες. Αυτοκράτορες έχουμε γνωρίσει, αλλά στον τελικό απολογισμό, στην τελική απόληξη της ζωής τους, αποδείχτηκε πως ήταν ζητιάνοι. Ο άνθρωπος που κυνηγά τα χρήματα και την ισχύ και το γόητρο είναι ζητιάνος, διότι ζητιανεύει συνέχεια. Δεν έχει να δώσει τίποτε στον κόσμο.

΄΄Να είσαι δοτικός. Να μοιράζεσαι ό,τι μπορείς. Και να θυμάσαι, δεν κάνω διάκριση μεταξύ μικρών πραγμάτων και μεγάλων πραγμάτων. Αν μπορείς να χαμογελάς εγκάρδια, να κρατάς κάποιον από το χέρι και να χαμογελάς, τότε η πράξη είναι δημιουργική, είναι μια σπουδαία δημιουργική πράξη. Αγκάλιασε κάποιον φέρνοντάς τον στην καρδιά σου και θα είσαι δημιουργικός. Κοίτα κάποιον με μάτια γεμάτα από αγάπη΄ μια απλή ματιά γεμάτη αγάπη μπορεί να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο ενός ανθρώπου.

΄΄Να είσαι δημιουργικός. Μην σε απασχολεί το τι κάνεις. Χρειάζεται κανείς να κάνει πολλά πράγματα, κάνε όμως τα πάντα με δημιουργικότητα, με αφοσίωση. Τότε η δουλειά σου γίνεται θρησκευτική λατρεία. Τότε ό,τι κι αν κάνεις είναι ένα είδος προσευχητικότητας. Κι ό,τι κι αν κάνεις αποτελεί προσφορά στο βωμό.

΄΄Άφησε αυτή την πεποίθηση ότι είσαι μη δημιουργικός. Ξέρω πώς δημιουργείται η πεποίθηση αυτή: ίσως να μην πήρες το χρυσό μετάλλιο στο πανεπιστήμιο΄ ίσως να μην ήσουν ο πρώτος στην τάξη σου΄ η ζωγραφική σου μπορεί να μην κέρδισε την εκτίμηση των άλλων΄ όταν παίζεις φλάουτο, οι γείτονες καλούν την αστυνομία. Μπορεί – αλλά μόνο και μόνο λόγω αυτών των πραγμάτων, μην αρχίζεις να πιστεύεις λάθος πως είσαι μη δημιουργικός. Ίσως να συμβαίνει έτσι επειδή μιμείσαι τους άλλους.

΄΄Οι άνθρωποι έχουν μια πολύ περιορισμένη ιδέα τού τι σημαίνει να είσαι δημιουργικός – να παίζεις κιθάρα ή φλάουτο ή να γράφεις ποίηση – κι έτσι γράφουν συνεχώς οι άνθρωποι ανοησίες που τις αποκαλούν ποίηση. Πρέπει να ανακαλύψεις τι μπορείς να κάνεις και τι δεν μπορείς να κάνεις. Δεν μπορούν οι πάντες να κάνουν τα πάντα. Χρειάζεται να ψάξεις και να βρεις το πεπρωμένο σου. Χρειάζεται να ψηλαφίσεις στο σκοτάδι, το ξέρω. Δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο ποιο είναι το πεπρωμένο σου, αλλά έτσι είναι η ζωή. Και είναι καλό που χρειάζεται να το αναζητήσει κανείς – με την ίδια την αναζήτηση, κάτι αναπτύσσεται.

΄΄Αν επρόκειτο να δώσει ο Θεός ένα χάρτη της ζωής σου όταν έμπαινες στον κόσμο - ότι αυτή θα είναι η ζωή σου: θα γίνεις κιθαρίστας – τότε η ζωή σου θα ήταν μηχανική. Μόνο μια μηχανή μπορείς να την προβλέψεις, όχι έναν άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι απρόβλεπτος. Ο άνθρωπος αποτελεί πάντα ένα άνοιγμα, μια δυνατότητα για χίλια δυο πράγματα. Ανοίγουν πολλές πόρτες και πολλές εναλλακτικές εκδοχές είναι πάντοτε παρούσες σε κάθε βήμα – και χρειάζεται να διαλέξεις, χρειάζεται να νιώσεις. Αν όμως αγαπάς τη ζωή σου, θα μπορέσεις να το βρεις.

΄΄Αν δεν αγαπάς τη ζωή σου κι αγαπάς κάτι άλλο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αν αγαπάς τα χρήματα και θέλεις να είσαι δημιουργικός, δεν μπορείς να γίνεις δημιουργικός. Η ίδια η φιλοδοξία για χρήματα θα καταστρέψει τη δημιουργικότητά σου. Αν θέλεις φήμη, τότε ξέχνα τη δημιουργικότητα. Η φήμη έρχεται πιο εύκολα αν είσαι καταστροφικός. Η φήμη έρχεται ευκολότερα σε έναν Αδόλφο Χίτλερ΄ η φήμη έρχεται ευκολότερα σε έναν Χένρυ Φορντ. Η φήμη είναι πιο εύκολη αν είσαι ανταγωνιστικός, βίαια ανταγωνιστικός. Αν μπορείς να σκοτώνεις και να καταστρέφεις ανθρώπους, η φήμη έρχεται πιο εύκολα.

΄΄Ολόκληρη η ιστορία είναι ιστορία δολοφόνων. Αν γίνεις δολοφόνος, η φήμη θα είναι πολύ εύκολη. Μπορείς να γίνεις πρωθυπουργός΄ μπορείς να γίνεις πρόεδρος – όλα αυτά όμως είναι μάσκες. Πίσω τους θα βρεις πολύ βίαιους ανθρώπους, τρομερά βίαιους ανθρώπους που κρύβονται, που χαμογελούν. Τα χαμόγελα εκείνα είναι πολιτικά, διπλωματικά. Αν πέσει η μάσκα, θα δεις τον Τζένγκις Χαν, τον Ταμουρλάνο, τον Ναδίρ Σαχ, το Ναπολέοντα, τον Αλέξανδρο, το Χίτλερ, να κρύβονται από πίσω.

΄΄Αν θέλεις φήμη, μη μιλάς για δημιουργικότητα. Δεν λέω ότι δεν έρχεται ποτέ η φήμη σε έναν δημιουργικό άνθρωπο, αλλά έρχεται πολύ σπάνια, πολύ σπάνια. Είναι πιο πολύ σαν ένα τυχαίο γεγονός και παίρνει πολύ καιρό. Σχεδόν πάντοτε συμβαίνει ότι μέχρι να έρθει η φήμη σε ένα δημιουργικό άνθρωπο, έχει ο ίδιος χαθεί – είναι πάντοτε μεταθανάτια΄ καθυστερεί πολύ.

΄΄Ο Ιησούς δεν ήταν διάσημος στην εποχή του. Αν δεν υπήρχε η Βίβλος, δεν θα υπήρχε καμιά αναφορά σε κείνον. Η αναφορά ανήκει στους τέσσερις μαθητές του΄ κανείς άλλος δεν τον ανέφερε ποτέ, αν είχε υπάρξει ή όχι. Δεν ήταν διάσημος. Δεν ήταν επιτυχημένος. Μπορείς να σκεφτείς πιο αποτυχημένο άνθρωπο από τον Ιησού; Σιγά-σιγά όμως, απέκτησε όλο και πιο μεγάλη σημασία΄ σιγά-σιγά οι άνθρωποι τον αναγνώρισαν. Παίρνει καιρό.

΄΄Όσο πιο σπουδαίος είναι ένας άνθρωπος, τόσο πιο πολύ καιρό παίρνει ώσπου να τον αναγνωρίσει ο κόσμος - διότι, όταν γεννιέται ένας σπουδαίος άνθρωπος, δεν υπάρχουν κριτήρια με τα οποία να τον κρίνεις, δεν υπάρχουν χάρτες για να τον βρεις. Χρειάζεται να δημιουργήσει ο ίδιος τις δικές του αξίες΄ ώσπου να δημιουργήσει τις αξίες, έχει χαθεί. Χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να αναγνωριστεί ο δημιουργικός άνθρωπος κι ακόμη και τότε δεν είναι κάτι το σίγουρο. Έχουν υπάρξει πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι που δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ. Είναι τυχαίο πράγμα να γίνει επιτυχημένος ένας δημιουργικός άνθρωπος. Για τον μη δημιουργικό, τον καταστροφικό άνθρωπο είναι πιο σίγουρο.

΄΄Αν λοιπόν αναζητάς κάτι άλλο αποκαλώντας το δημιουργικότητα, τότε άφησε την ιδέα να είσαι δημιουργικός. Τουλάχιστον συνειδητά, σκόπιμα, κάνε ό,τι θέλεις να κάνεις. Μην κρύβεσαι ποτέ πίσω από μάσκες. Αν πραγματικά θέλεις να είσαι δημιουργικός, τότε δεν υπάρχει θέμα χρημάτων, επιτυχίας, γοήτρου, σεβασμού. Τότε απολάμβανε τη δραστηριότητά σου΄ τότε η κάθε μια πράξη έχει από μόνη της αξία. Χορεύεις επειδή σου αρέσει να χορεύεις΄ χορεύεις επειδή το απολαμβάνεις. Αν κάποιος το εκτιμήσει, πολύ καλά, νιώθεις ευγνωμοσύνη. Αν δεν το εκτιμά κανείς, δεν είναι δική σου υπόθεση ώστε να ανησυχείς για τούτο. Χόρεψες, απόλαυσες – είσαι ήδη ικανοποιημένος.

΄΄Αλλά αυτή η πεποίθηση ότι είσαι μη δημιουργικός μπορεί να είναι επικίνδυνη – άφησέ την. Κανείς δεν είναι μη δημιουργικός – ούτε καν τα δέντρα, ούτε καν οι βράχοι. Οι άνθρωποι που έχουν γνωρίσει τα δέντρα και αγαπήσει τα δέντρα, ξέρουν ότι κάθε δέντρο δημιουργεί το δικό του χώρο, κάθε βράχος δημιουργεί το δικό του χώρο. Δεν μοιάζει με το χώρο κανενός άλλου. Αν γίνεις ευαίσθητος, αν γίνεις ικανός να καταλαβαίνεις, μέσω της συναισθηματικής συμμετοχής, θα ωφεληθείς εξαιρετικά. Θα δεις ότι το κάθε ένα δέντρο είναι δημιουργικό με το δικό του τρόπο΄ κανένα άλλο δέντρο δεν είναι το ίδιο, κάθε δέντρο είναι μοναδικό΄ κάθε δέντρο έχει ατομικότητα, κάθε βράχος έχει ατομικότητα. Τα δέντρα δεν είναι απλώς δέντρα, είναι όντα. Οι βράχοι δεν είναι απλώς βράχοι, είναι όντα. Πήγαινε και κάθισε δίπλα σε ένα βράχο – παρατήρησέ τον με αγάπη, άγγιξέ τον με αγάπη, νιώσε τον με αγάπη.

΄΄Λένε για κάποιον Δάσκαλο του Ζεν ότι μπορούσε να τραβήξει πολύ μεγάλους βράχους, να μετακινήσει πολύ μεγάλους βράχους – κι ήταν ο ίδιος ένας πολύ εύθραυστος άνθρωπος. Ήταν σχεδόν αδύνατον αν κοίταζες την σωματική του κατάσταση. Πιο δυνατοί άνθρωποι, πολύ πιο δυνατοί άνθρωποι από εκείνον, δεν μπορούσαν να τραβήξουν εκείνους τους βράχους κι αυτός τους τραβούσε πολύ εύκολα.

΄΄Τον ρώτησαν τι κόλπο έκανε. Είπε, ΄Δεν υπάρχει κανένα κόλπο – αγαπώ τον βράχο κι έτσι ο βράχος βοηθάει. Πρώτα του λέω, ΄Τώρα είναι στα χέρια σου το γόητρό μου, οι άνθρωποι αυτοί έχουν έρθει να παρακολουθήσουν. Τώρα βοήθησέ με, συνεργάσου μαζί μου.΄ Έπειτα κρατώ τον βράχο με αγάπη… και περιμένω την ένδειξη. Όταν μου δίνει ο βράχος την ένδειξη – είναι ένα ρίγος, όλη μου η σπονδυλική στήλη αρχίζει να πάλλεται – όταν μου δώσει ο βράχος την ένδειξη πως είναι έτοιμος, τότε προχωρώ. Εσείς πάτε ενάντια στο βράχο, γι΄αυτό και χρειάζεται τόση πολλή ενέργεια. Ο ίδιος πηγαίνω μαζί με το βράχο, κυλώ μαζί με το βράχο. Για την ακρίβεια, είναι λάθος να πω ότι τον μετακινώ – απλώς βρίσκομαι εκεί. Ο βράχος μετακινεί τον εαυτό του.΄

΄΄Ένας σπουδαίος Δάσκαλος του Ζεν ήταν ξυλουργός κι όποτε έφτιαχνε τραπέζια, καθίσματα, είχαν μια κάποια ανείπωτη ποιότητα εκείνα, ένα τεράστιο μαγνητισμό. Τον ρώτησαν, ΄Πώς τα φτιάχνεις;΄

΄΄Είπε, ΄Δεν τα φτιάχνω εγώ. Πάω απλώς στο δάσος: το βασικό πράγμα είναι να ρωτήσω το δάσος, τα δέντρα, ποιο δέντρο είναι πρόθυμο να γίνει κάθισμα.΄

΄΄Τώρα τα πράγματα αυτά φαίνονται παράλογα – διότι δεν ξέρουμε, δεν ξέρουμε τη γλώσσα εκείνη. Επί τρεις ημέρες έμενε μέσα στο δάσος. Καθόταν κάτω από ένα δέντρο, κάτω από ένα άλλο δέντρο και μιλούσε στα δέντρα - ήταν τρελός! Το δέντρο όμως το κρίνεις από τον καρπό του και τον Δάσκαλο αυτό πρέπει επίσης να τον κρίνεις από το δημιούργημά του. Μερικά καθίσματά του επιβιώνουν ακόμη στην Κίνα – διατηρούν ακόμη τον μαγνητισμό τους. Αισθάνεσαι απλούστατα την έλξη΄ δεν ξέρεις τι σε έλκει. Μετά από χιλιάδες χρόνια! Κάτι το εξαιρετικά όμορφο. Είπε εκείνος, ΄Πηγαίνω και λέω ότι βρίσκομαι σε αναζήτηση ενός δέντρου που να θέλει να γίνει κάθισμα. Ρωτώ τα δέντρα αν είναι πρόθυμα΄ όχι μόνο πρόθυμα: αν συνεργάζονται μαζί μου, αν είναι έτοιμα να έρθουν μαζί μου – μόνο τότε. Μερικές φορές συμβαίνει να μην είναι πρόθυμο κανένα δέντρο να γίνει κάθισμα΄ γυρίζω με άδεια χέρια.΄

΄΄Συνέβη κάποτε: Ο αυτοκράτορας της Κίνας τού ζήτησε να φτιάξει ράφια για τα βιβλία του. Και πήγε στο δάσος και μετά από τρεις ημέρες είπε, ΄Θα περιμένεις – κανένα δέντρο δεν είναι πρόθυμο να έρθει στο παλάτι.΄

΄΄Μετά από τρεις μήνες ο αυτοκράτορας ρώτησε και πάλι. Ο ξυλουργός είπε, ΄Πηγαίνω συνεχώς. Προσπαθώ να τα πείσω. Θα περιμένεις – ένα δέντρο δείχνει κάπως να κάμπτεται.΄

΄΄Έπεισε ύστερα ένα δέντρο. Είπε, ΄Η όλη τέχνη είναι εκεί όταν έρχεται από μόνο του το δέντρο. Τότε απλώς ζητά τη βοήθεια του ξυλουργού.΄

΄΄Μπορείς να πας να ρωτήσεις τον Ασίς – έχει κάποια αίσθηση του ξύλου και το ξύλο έχει επίσης κάποια αίσθηση από εκείνον.

΄΄Αν είσαι γεμάτος αγάπη, θα δεις ότι ολόκληρη η ύπαρξη έχει ατομικότητα. Μην σπρώχνεις τα πράγματα. Παρατήρησε, επικοινώνησε΄ πάρε τη βοήθειά τους – και θα διαφυλαχθεί πολλή ενέργεια.

΄΄Ακόμη και τα δέντρα είναι δημιουργικά, οι βράχοι είναι δημιουργικοί. Εσύ είσαι

Osho, A Sudden Clash of Thunder, Ομιλία #4

https://www.osho.com/el/highlights-of-oshos-world/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1