Σύμφωνα με την αρχαία γραμματεία της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής (TCM), υποτίθεται ότι η θεωρία των μεσημβρινών αναπτύχθηκε με τους ακόλουθους τρόπους:

Η παρατήρηση του αισθήματος της «βελόνας» είναι προβλεπόμενη σε κάποια σημεία του σώματος

Όταν ορισμένα συγκεκριμένα σημεία της επιδερμίδας διατρηθούν από λεπτές βελόνες, συναισθήματα όπως ο πόνος, το μούδιασμα, η βαρυαλγία και η διόγκωση θα δημιουργήσουν μια αντίδραση που είναι γνωστή ως το «συναίσθημα της βελόνας». Όπως διαπιστώθηκε, αυτά τα «συναισθήματα της βελόνας» ήταν πάντα αισθητά σε μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και πορεία. Η αρχαίοι Κινέζοι ιατροί φιλόσοφοι επεξεργάστηκαν πολλά πρότυπα των σημείων αυτών (σημεία βελονισμού) στο σώμα τα οποία, αργότερα, αποτέλεσαν τη βάση της θεωρίας των μεσημβρινών.

Παρατήρηση των επιπτώσεων των σημείων βελονισμού

Στους αρχαίους χρόνους, οι Κινέζοι άνθρωποι θα πειραματιστούν και θα τονώσουν διαφορετικά σημεία βελονισμού για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα από μια συγκεκριμένη ασθένεια. Καθώς ασκούνταν στις εν λόγω δοκιμές βελονισμού, βρήκαν σημεία με παρόμοια αποτελέσματα τα οποία πάντα μοιράζονταν με οργανωμένο σχέδιο. Μετά την ταξινόμηση και την ανάλυση, δημιουργήθηκε ένας χάρτης μεσημβρινών.

Συσχέτιση ορισμένων ασθενειών με τα σημεία βελονισμού

Από την καθημερινή εμπειρία, ο κινεζικός λαός σταδιακά αναγνώρισε ότι όταν θα συνέβαινε μια συγκεκριμένη ασθένεια ή διαταρασσόταν ένα όργανο, θα ένιωθαν πόνο σε ένα συγκεκριμένο μέρος του δέρματός τους, ο οποίος συνδεότανε συχνά με εξάνθημα ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος. Οι παραπάνω συσχετίσεις θα αναλυθούν σύμφωνα με τις αρχαίες φιλοσοφίες όπως το yin - yang και τις θεωρίες των «πέντε στοιχείων» και θα αναπτυχθούν περαιτέρω σε ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό και καλλιτεχνικό μοντέλο για τη συντήρηση της υγείας στην TCM.

Οι μεσημβρινοί είναι μια συλλογή από σημεία βελονισμού

Συνδέοντας και ενώνοντας διάφορα μέρη του σώματός μας, οι μεσημβρινοί παρέχουν τις υπηρεσίες μεταφοράς για τις θεμελιώδης ουσίες του qi, του αίματος και των σωματικών υγρών. Η ροή του qi στο σύστημα μεσημβρινών συμπυκνώνεται ή «εγχέεται» σε συγκεκριμένες περιοχές της επιφάνειας του δέρματος. Οι περιοχές αυτές είναι πολύ μικρά σημεία, γνωστά ως «σημεία βελονισμού». Ωστόσο τα σημεία βελονισμού που βρίσκονται εξωτερικά και επιφανειακά, μπορεί να επηρεάσουν τις εσωτερικές λειτουργίες του σώματός μας. Υπάρχουν 365 σημεία βελονισμού, και κάθε σημείο ανήκει σε ένα ιδιαίτερο κανάλι μεσημβρινού που συνδέεται με συγκεκριμένα όργανα.

Ταξινόμηση των Μεσημβρινών

Το σύστημα των μεσημβρινών διαθέτει 12 κύριους μεσημβρινούς που αντιστοιχούν στο yin και yang των οργάνων και του περικαρδίου. (Τα Yin όργανα, συνήθως, είναι αυτά που δεν έχουν κενή κοιλότητα, και περιλαμβάνουν το ήπαρ, την καρδιά, το σπλήνα, τους πνεύμονες και τα νεφρά. Τα Yang όργανα είναι όργανα με μια κενή κοιλότητα, όπως η χοληδόχος κύστη, το λεπτό έντερο, το στομάχι, το παχύ έντερο και η ουροδόχος κύστη. Στην TCM, τα όργανα yin και yang είναι φυσιολογικές λειτουργικές μονάδες που ενσωματώνουν μια πολύ ευρύτερη έννοια, σε σχέση με την κοινή δυτική σκέψη). Οι μεσημβρινοί που συνδέονται με τα όργανα yin είναι γνωστές ως μεσημβρινοί yin. Εάν είναι συνδεδεμένοι με όργανα yang, αυτοί είναι γνωστοί ως μεσημβρινοί yang.

Επιπρόσθετα των 12 κύριων μεσημβρινών, υπάρχουν οκτώ επιπλέον μεσημβρινοί και μικρότεροι, σαν δίκτυο, luo μεσημβρινοί. Μεταξύ των οκτώ επιπλέον μεσημβρινών, τα Governing Vessel και Conception Vessel θεωρούνται τα πιο σημαντικά κανάλια, διότι περιέχουν σημεία βελονισμού που είναι ανεξάρτητα από τους δώδεκα κύριους μεσημβρινούς.

https://www.forwoman.gr/index.php