OSHO TimesΣυναισθηματική ΟικολογίαΠοιες είναι οι ιδιότητες ενός ώριμου ατόμου;
Ποιες είναι οι ιδιότητες ενός ώριμου ατόμου;
Οι ιδιότητες ενός ώριμου ατόμου είναι πολύ περίεργες.

Πρώτον, δεν είναι άτομο. Δεν είναι πια εαυτός. Έχει παρουσία, αλλά δεν είναι άτομο.

Δεύτερον, μοιάζει περισσότερο με παιδί ... απλός και αθώος.

Γι 'αυτό είπα ότι οι ιδιότητες ενός ώριμου ατόμου είναι πολύ περίεργες, γιατί η ωριμότητα δίνει μια αίσθηση σαν να έχει βιώσει, σαν να είναι ηλικιωμένος, μεγάλος. Φυσικά μπορεί να είναι μεγάλος, αλλά πνευματικά είναι αθώο παιδί. Η ωριμότητα του δεν είναι απλώς εμπειρία που αποκτήθηκε μέσω της ζωής. Τότε δεν θα είναι παιδί, και τότε δεν θα είναι παρουσία. θα είναι ένα έμπειρο άτομο - γνώστες αλλά όχι ώριμοι.

Η ωριμότητα δεν έχει καμία σχέση με τις εμπειρίες της ζωής σας. Έχει σχέση με το εσωτερικό σας ταξίδι, τις εμπειρίες του εσωτερικού.

Όσο βαθύτερα μπαίνει στον εαυτό του, τόσο πιο ώριμος είναι. Όταν έχει φτάσει στο κέντρο της ύπαρξής του, είναι απόλυτα ώριμος. Αλλά εκείνη τη στιγμή το άτομο εξαφανίζεται, παραμένει μόνο η παρουσία.

Ο εαυτός εξαφανίζεται, παραμένει μόνο η σιωπή.

Η γνώση εξαφανίζεται, παραμένει μόνο η αθωότητα.

Για μένα, η ωριμότητα είναι ένα άλλο όνομα για πραγματοποίηση: έχετε φτάσει στην εκπλήρωση των δυνατοτήτων σας, έχει γίνει πραγματικό. Ο σπόρος έχει έρθει σε ένα μακρύ ταξίδι και έχει ανθίσει.

Η ωριμότητα έχει ένα άρωμα. Δίνει μια τεράστια ομορφιά στο άτομο. Δίνει ευφυΐα, την πιο δυνατή δυνατή ευφυΐα Δεν τον κάνει παρά αγάπη. Η δράση του είναι αγάπη, η αδράνεια του είναι αγάπη. η ζωή του είναι αγάπη, ο θάνατός του είναι αγάπη. Είναι απλώς ένα λουλούδι αγάπης.

Η Δύση έχει ορισμούς της ωριμότητας που είναι πολύ παιδαριώδεις. Η Δύση σημαίνει από την ωριμότητα ότι δεν είστε πλέον αθώοι, ότι έχετε ωριμάσει μέσα από εμπειρίες ζωής, ότι δεν μπορείτε να εξαπατήσετε εύκολα, ότι δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε, ότι έχετε μέσα σας κάτι σαν ένα συμπαγές βράχο - μια προστασία, μια ασφάλεια.

Αυτός ο ορισμός είναι πολύ συνηθισμένος, πολύ κοσμικός. Ναι, στον κόσμο θα βρείτε ώριμους ανθρώπους αυτού του τύπου. Αλλά ο τρόπος που βλέπω την ωριμότητα είναι εντελώς διαφορετικός, διαμετρικά αντίθετος από αυτόν τον ορισμό. Η ωριμότητα δεν θα σας κάνει βράχο. θα σας κάνει τόσο ευάλωτους, τόσο μαλακούς, τόσο απλούς.

Θυμάμαι ... ένας κλέφτης μπήκε στην καλύβα του πλοιάρχου. Ήταν μια πανσέληνος νύχτα, και κατά λάθος είχε εισέλθει. Διαφορετικά, τι μπορείτε να βρείτε στο σπίτι του πλοιάρχου; Ο κλέφτης έψαχνε και έκπληκτος που δεν υπήρχε τίποτα. Και μετά ξαφνικά είδε έναν άντρα που ερχόταν με ένα κερί στο χέρι του.

Ο άντρας είπε: «Τι ψάχνετε στο σκοτάδι; Γιατί δεν με ξυπνήσατε; Απλώς κοιμόμουν κοντά στην μπροστινή πόρτα και θα μπορούσα να σου δείξω ολόκληρο το σπίτι. " Και ο άντρας φαινόταν τόσο απλός και τόσο αθώος, σαν να μην μπορούσε να συλλάβει ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι κλέφτης.

Πριν από την απλότητα και την αθωότητά του, ο κλέφτης είπε: «Ίσως δεν ξέρεις ότι είμαι κλέφτης».

Ο πλοίαρχος είπε: «Δεν έχει σημασία, πρέπει να είναι κάποιος. Το θέμα είναι ότι είμαι στο σπίτι εδώ και τριάντα χρόνια και δεν έχω βρει τίποτα, οπότε ας ψάξουμε μαζί! Και αν μπορούμε να βρούμε κάτι, μπορούμε να είμαστε συνεργάτες. Δεν βρήκα τίποτα σε αυτό το σπίτι. είναι απλά άδειο. "

Ο κλέφτης φοβόταν λίγο: ο άντρας φαίνεται να είναι παράξενος. Είτε είναι τρελός ή ... ποιος ξέρει τι είδους άνθρωπος είναι; Ήθελε να δραπετεύσει, γιατί είχε φέρει πράγματα από άλλα δύο σπίτια που είχε αφήσει έξω από το σπίτι.

Ο αφέντης είχε μόνο μια κουβέρτα - αυτό ήταν ό, τι είχε - και ήταν μια κρύα νύχτα, οπότε είπε στον κλέφτη: «Μην πηγαίνετε με αυτόν τον τρόπο, μην με προσβάλλετε έτσι; Αλλιώς δεν θα μπορέσω ποτέ να συγχωρήσω τον εαυτό μου, ότι ένας φτωχός άνδρας ήρθε στο σπίτι μου στη μέση της νύχτας και έπρεπε να πάει με άδεια χέρια. Απλά πάρτε αυτή την κουβέρτα. Και θα είναι καλό - έξω είναι τόσο κρύο. Είμαι μέσα στο σπίτι. είναι πιο ζεστό εδώ. "

Κάλυψε τον κλέφτη με την κουβέρτα του. Ο κλέφτης έχασε το μυαλό του! Είπε: «Τι κάνεις; Είμαι κλέφτης! "

Ο πλοίαρχος είπε: «Δεν έχει σημασία. Σε αυτόν τον κόσμο ο καθένας πρέπει να είναι κάποιος, πρέπει να κάνει κάτι. Μπορεί να κλέβεις. αυτό δεν έχει σημασία, ένα επάγγελμα είναι ένα επάγγελμα. Απλά κάντε το καλά, με όλες τις ευλογίες μου. Κάνε τέλεια, μην πιάσεις. αλλιώς θα έχετε πρόβλημα. "

Ο κλέφτης είπε: «Είσαι παράξενος. Είσαι γυμνή και δεν έχεις τίποτα! "

Ο πλοίαρχος είπε: «Μην ανησυχείτε, γιατί έρχομαι μαζί σας! Μόνο η κουβέρτα με κράτησε σε αυτό το σπίτι. αλλιώς σε αυτό το σπίτι δεν υπάρχει τίποτα - και η κουβέρτα που σου έδωσα. Έρχομαι μαζί σας - θα ζήσουμε μαζί. Φαίνεται να έχετε πολλά πράγματα. είναι μια καλή συνεργασία. Σας έδωσα τα πάντα. Μπορείτε να μου δώσετε λίγο? αυτό θα είναι σωστό. "

Ο κλέφτης δεν μπορούσε να το πιστέψει! Ήθελε απλώς να ξεφύγει από εκείνο το μέρος και από αυτόν τον άντρα. Είπε: «Όχι, δεν μπορώ να σε πάρω μαζί μου. Έχω τη γυναίκα μου, έχω τα παιδιά μου και τους γείτονές μου, τι θα λένε; - Έφερες έναν γυμνό άνδρα! "

Είπε, «Αυτό είναι σωστό. Δεν θα σε βάλω σε ενοχλητική κατάσταση. Έτσι μπορείτε να πάτε, θα παραμείνω σε αυτό το σπίτι. " Και καθώς ο κλέφτης πήγαινε, ο πλοίαρχος φώναξε: «Γεια! Ελα πισω!" Ο κλέφτης δεν είχε ακούσει ποτέ τόσο δυνατή φωνή. πήγε σαν ένα μαχαίρι. Έπρεπε να επιστρέψει. Ο πλοίαρχος είπε: «Μάθετε μερικούς τρόπους ευγένειας. Σου έδωσα την κουβέρτα και δεν με ευχαριστείς. Πρώτα λοιπόν, ευχαριστώ. θα σας βοηθήσει πολύ. Δεύτερον, βγαίνοντας - ανοίξατε την πόρτα όταν μπήκατε - κλείστε την πόρτα! Δεν μπορείτε να δείτε ότι η νύχτα είναι τόσο κρύα και δεν μπορείτε να δείτε ότι σας έδωσα την κουβέρτα και είμαι γυμνή; Το να είσαι κλέφτης είναι εντάξει, αλλά όσον αφορά τους τρόπους, είμαι ένας δύσκολος άνθρωπος. Δεν μπορώ να ανεχτώ αυτό το είδος συμπεριφοράς. Πες ευχαριστώ!"

Ο κλέφτης έπρεπε να πει, «Ευχαριστώ, κύριε», και έκλεισε την πόρτα και δραπέτευσε. Δεν μπορούσε να πιστέψει τι είχε συμβεί! Δεν μπορούσε να κοιμηθεί όλη τη νύχτα. Υπενθυμίζει ξανά και ξανά ... δεν είχε ακούσει ποτέ τόσο δυνατή φωνή, τέτοια δύναμη. Και ο άντρας δεν είχε τίποτα!

Ρώτησε την επόμενη μέρα και ανακάλυψε ότι ήταν σπουδαίος δάσκαλος. Δεν τα πήγε καλά. Ήταν απολύτως άσχημο να πάμε σε αυτόν τον φτωχό άνθρωπο. δεν είχε τίποτα. Αλλά ήταν σπουδαίος δάσκαλος.

Ο κλέφτης είπε: «Ότι μπορώ να καταλάβω τον εαυτό μου - ότι είναι ένα πολύ παράξενο είδος άντρα. Σε όλη μου τη ζωή έχω έρθει σε επαφή με διαφορετικά είδη ανθρώπων, από τους φτωχότερους έως τους πλουσιότερους, αλλά ποτέ ... ακόμη και να τον θυμάμαι, ένα ρίγος περνά μέσα από το σώμα μου.

«Όταν με κάλεσε πίσω, δεν μπορούσα να φύγω. Ήμουν απολύτως ελεύθερος, θα μπορούσα να είχα πάρει τα πράγματα και να φύγω, αλλά δεν μπορούσα. Υπήρχε κάτι στη φωνή του που με τράβηξε πίσω. "

Μετά από λίγους μήνες ο κλέφτης πιάστηκε, και στο δικαστήριο ο δικαστής τον ρώτησε: «Μπορείτε να ονομάσετε ένα άτομο που σας γνωρίζει σε αυτήν την περιοχή;»

Είπε, «Ναι, ένα άτομο με ξέρει» ... και ονόμασε τον πλοίαρχο.

Ο δικαστής είπε, «Αυτό είναι αρκετό - καλέστε τον πλοίαρχο. Η μαρτυρία του αξίζει δέκα χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό που λέει για εσάς θα είναι αρκετό για να κρίνετε. "

Ο δικαστής ρώτησε τον πλοίαρχο, "Γνωρίζετε αυτόν τον άντρα;"

Είπε, «Τον ξέρετε; Είμαστε συνεργάτες. Είναι φίλος μου. Μου επισκέφτηκε ακόμη μια νύχτα στη μέση της νύχτας. Ήταν τόσο κρύο που του έδωσα την κουβέρτα μου. Το χρησιμοποιεί, μπορείτε να το δείτε. Αυτή η κουβέρτα είναι διάσημη σε όλη τη χώρα. όλοι γνωρίζουν ότι είναι δικό μου. "

Ο δικαστής είπε: «Είναι φίλος σου; Και κλέβει; "

Ο πλοίαρχος είπε: «Ποτέ! Δεν μπορεί ποτέ να κλέψει. Είναι τόσο ευγενής που όταν του έδωσα την κουβέρτα μου είπε: «Ευχαριστώ, κύριε». Όταν βγήκε από το σπίτι, έκλεισε σιωπηλά τις πόρτες. Είναι ένας πολύ ευγενικός, καλός φίλος. "

Ο δικαστής είπε: «Αν το πεις, τότε ακυρώνονται όλες οι μαρτυρίες των μαρτύρων που έχουν πει ότι είναι κλέφτης. Απελευθερώνεται. " Ο πλοίαρχος βγήκε και ο κλέφτης τον ακολούθησε.

Ο πλοίαρχος είπε: «Τι κάνεις; Γιατί έρχεσαι μαζί μου; "

Είπε: «Τώρα δεν μπορώ ποτέ να σε αφήσω. Μου έχεις αποκαλέσει φίλο σου, με έχεις αποκαλέσει σύντροφό σου Κανείς δεν μου έδωσε ποτέ σεβασμό. Είστε το πρώτο άτομο που είπε ότι είμαι κύριος, καλός άνθρωπος. Θα καθίσω στα πόδια σας και θα μάθω πώς να είμαι σαν εσένα. Από πού έχεις αυτήν την ωριμότητα, αυτή τη δύναμη, αυτή τη δύναμη, αυτή τη θέα των πραγμάτων με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο; "

Ο πλοίαρχος είπε: «Ξέρεις εκείνο το βράδυ πόσο άσχημα ένιωσα; Είχες φύγει. ήταν τόσο κρύο. Χωρίς κουβέρτα δεν ήταν δυνατός ο ύπνος. Απλώς καθόμουν δίπλα στο παράθυρο βλέποντας την πανσέληνο και έγραψα ένα ποίημα: «Αν ήμουν αρκετά πλούσιος, θα είχα δώσει αυτό το τέλειο φεγγάρι σε αυτόν τον φτωχό συνάδελφο, ο οποίος είχε έρθει στο σκοτάδι για να ψάξει κάτι σε έναν φτωχό άνδρα σπίτι. Θα είχα δώσει το φεγγάρι αν ήμουν αρκετά πλούσιος, αλλά είμαι ο ίδιος φτωχός ». Θα σου δείξω το ποίημα, έλα μαζί μου.

«Έκλαψα εκείνο το βράδυ, ότι οι κλέφτες πρέπει να μάθουν μερικά πράγματα. Τουλάχιστον θα πρέπει να ενημερώνουν μια ή δύο μέρες μπροστά όταν έρχονται σε έναν άνδρα σαν κι εμένα, έτσι μπορούμε να κανονίσουμε κάτι, ώστε να μην χρειάζεται να πάνε με άδεια χέρια.

«Είναι καλό που με θυμήθηκες στο δικαστήριο. Διαφορετικά, αυτοί οι συνάδελφοι είναι επικίνδυνοι, μπορεί να σας κακοποίησαν Έδωσα εκείνη τη νύχτα να έρθω μαζί σου και να συνεργαστώ μαζί σου, αλλά αρνήθηκες. Τώρα θέλετε ... Δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείτε να έρθετε. Ό, τι έχω θα μοιραστώ μαζί σας. Αλλά δεν είναι υλικό: είναι κάτι αόρατο. "

Ο κλέφτης είπε: «Αυτό μπορώ να νιώσω. είναι κάτι αόρατο. Αλλά έχετε σώσει τη ζωή μου, και τώρα είναι δική σας. Κάντε ό, τι θέλετε να το κάνετε. Απλά το σπαταλάω. Σε βλέπω, κοιτάζεις στα μάτια σου, ένα πράγμα είναι σίγουρο - ότι μπορείς να με μεταμορφώσεις. Έχω ερωτευτεί από εκείνη τη νύχτα.

Osho, Beyond Psychology , Συζήτηση # 37

https://www.osho.com/