facebook_page_plugin

Osho - Να είσαι ευγενικός... ή φυσικός;

Ερώτηση: Με αυτό τον τρόπο θα χάσω πολλούς φίλους... και είναι πολύ ακριβό το τίμημα τής ειλικρίνειας.

Δεν είναι, διότι, αν είσαι φυσική, ίσως να αισθανθείς αμέσως ότι το τίμημα είναι πολύ μεγάλο΄ ποτέ δεν είναι! Μακροπρόθεσμα είναι πάντοτε ωφέλιμο να είναι κανείς φυσικός. Η καταπίεση μπορεί να σου δίνει μια ψεύτικη όψη των πραγμάτων, ότι είναι υπό έλεγχο κι ότι όλα πάνε καλά΄ τελικά χρειάζεται να το πληρώσεις ακριβά. Τότε είναι πολύ αργά και δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. Αυτό ακριβώς έχουν κάνει στους πάντες, κάθε μητέρα το έχει κάνει σε κάθε παιδί.

Νομίζεις ότι ο έλεγχος ήταν απλό πράγμα; Όλοι οι ψυχίατροι ασχολούνται με το ξέπλυμα των πραγμάτων που έχουν κάνει οι μητέρες. Ολόκληρο το επάγγελμα τής ψυχιατρικής είναι απλώς η διόρθωση των πραγμάτων που έχουν κάνει οι μητέρες και τίποτε άλλο, αυτή είναι όλη τους η δουλειά.

Αν με ακούσουν οι μητέρες, οι ψυχίατροι θα πεθάνουν, θα λιμοκτονήσουν. Είναι πράγματι ακριβό το πράγμα. Όλοι οι τρελοί στα τρελοκομεία βρίσκονται εκεί λόγω κάποιας μητέρας που τους έλεγχε υπερβολικά.

Ερώτηση: Ποτέ δεν ξέρω τι θα έρθει στην επιφάνεια!

Άσε το να έρθει! Ποιος ξέρει; Και γιατί να ξέρεις εκ των προτέρων; Αν ξέρεις κάτι εκ των προτέρων, θα είναι ψεύτικο. Να είναι κανείς φυσικός σημαίνει ότι δεν ξέρει. Να είσαι φυσική και ό,τι συμβεί, θα συμβεί.

[Η κόρη σου] δεν θα είναι ποτέ εναντίον σου αν είσαι φυσική, διότι θα καταλάβει΄ τα παιδιά δείχνουν μεγάλη κατανόηση. Αν βλέπουν ότι η μητέρα κι ο πατέρας είναι φυσικοί, ειλικρινείς - αν μπορούν να βασιστούν πάνω σου, αν ξέρουν ότι θύμωσες και γι΄αυτό δείχνεις θυμό, ότι έχεις αγάπη και γι΄αυτό δείχνεις αγάπη, αν ξέρουν ότι είσαι ειλικρινής με ό,τι κι αν είσαι. . . Αν [η κόρη σου] μπορεί να βασιστεί στη γνώση της ότι, όταν είσαι θυμωμένη, το δείχνεις, τότε θα καταλάβει. Τα παιδιά έχουν μεγάλη κατανόηση και θα μπορέσει να σε συγχωρήσει. Αν όμως μπορέσει να δει ότι είσαι θυμωμένη αλλά χαμογελάς, τότε είναι αδύνατο να σε συγχωρήσει΄ το κοροϊδεύεις το κορίτσι.

Μερικές φορές είσαι θυμωμένη - δεν είσαι υπεράνθρωπη ακόμη, ευτυχώς! Μπορείς να θυμώνεις. Και από πού θα μάθει εκείνη; Θα χρειαστεί να μάθει από σένα, έτσι είναι φυσικό ότι θα το εφαρμόσει έξω. Αν είσαι εσύ θυμωμένη, θα πάει εκείνη να το εφαρμόσει σε [κάποιον άλλο]... Κάπου πρέπει να κάνει εξάσκηση... Πρέπει να μάθει, διαφορετικά, πώς θα μάθει; Αυτός είναι ο τρόπος που μαθαίνουν τα παιδιά. Να θυμώσεις λοιπόν και άσε την να γνωρίσει και την αγάπη σου και να είσαι πάντα ειλικρινής, έτσι ώστε εκείνη να μάθει και την ειλικρίνεια. Μόνο αυτό μπορείς να κάνεις΄ δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Ησύχασε. Αν δεν θέλεις να δώσεις τα χρήματα, πες ότι δεν θέλεις να τα δώσεις! Εκείνο που κάνουμε είναι ότι υποκρινόμαστε συνεχώς: υποκρινόμαστε συνεχώς ότι θέλουμε να δώσουμε, αλλά δεν είναι καλό αυτό για το παιδί.

Πες απλώς ότι είσαι τσιγκούνα και δεν θέλεις να της δώσεις εκείνες τις πέντε ρουπίες! Γιατί να τις δώσεις; Αφού δεν θέλεις! Θέλεις να τις κρατήσεις τις πέντε ρουπίες! Αυτό είναι το γεγονός! Εσύ τι κάνεις; Δεν θέλεις να αφήσεις τις πέντε ρουπίες και υποκρίνεσαι [στην κόρη σου] ότι θα ήθελες πολύ να της δώσεις όχι πέντε αλλά πενήντα ρουπίες, δεν μπορείς όμως, γιατί αυτό θα της κάνει κακό: θα πάει να φάει παγωτό και τούτο κι εκείνο. Ανοησίες! Να είσαι απλή: πες ότι δεν μπορείς να δώσεις πέντε ρουπίες, ότι σε πληγώνει πολύ αυτό. Όταν βγουν από την τσάντα σου οι πέντε ρουπίες, δεν θα μπορείς να κοιμηθείς όλη τη νύχτα! Να είσαι ξεκάθαρη... να είσαι απλή και ειλικρινής κι εκείνη θα καταλάβει.

Μην προσπαθείς ποτέ να την ελέγχεις και να είσαι φτιαχτή΄ αυτό κάνουν οι πάντες, το κάνουν παντού. Θα ήθελα να είναι διαφορετικοί οι σαννυάσιν μου. Αν μπορέσεις να αποφύγεις να γίνει [η κόρη σου] ψυχοπαθής, θα είναι τούτο αρκετό΄ θα έχεις κάνει το καθήκον σου. Αν καταλήξει να μη χρειαστεί ποτέ τον Γιάνωφ και την πρωτογενή κραυγή του, θα είναι τέλειο! Διαφορετικά, αν την ελέγχεις υπερβολικά, θα γίνει μάρτυρας τού Γιάνωφ!

Να είσαι φυσική και να είσαι ειλικρινής. Και σου λέω ότι δεν στοιχίζει πολύ αυτό. Η αλήθεια δεν στοιχίζει ποτέ πολύ, αρχικά όμως φαίνεται ότι η ανειλικρίνεια ανταμείβει και ότι η αλήθεια είναι ακριβή. Μακροπρόθεσμα, η αλήθεια κερδίζει πάντα και το ψέμα χάνει πάντα.

Θα σου είναι δύσκολο, γιατί είναι πιο εύκολο να είσαι ανειλικρινής. Έχεις εκπαιδευτεί έτσι, θα πρέπει να σε εκπαίδευσε η μητέρα σου, θέλεις λοιπόν τώρα να δοκιμάσεις το ίδιο με [την κόρη σου]. Γίνε διαφορετική! Τουλάχιστον γίνε διαφορετική από τη μητέρα σου.

Ποιοι είμαστε εμείς που θα ελέγξουμε τον οποιονδήποτε; Τι ξέρουμε σχετικά με το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος; Το πολύ-πολύ λοιπόν μπορούμε να είμαστε φυσικοί και να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αυτό είναι όλο. Φυσικοί, προσευχητικοί.

Osho, The Zero Experience
(Η σειρά αυτή δεν είναι πλέον διαθέσιμη, όπως έχει ζητήσει ο ΄Οσσο) https://www.osho.com/

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.