Η Ανθοθεραπεία είναι μια Εναλλακτική Ολιστική Θεραπευτική μέθοδος. Καθιερώθηκε γύρω στα 1930 στην Αγγλία από τον Ουαλό γιατρό Edward Bach όταν παρατήρησε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις διάφορες παθήσεις και στην ψυχονοητική κατάσταση των ασθενών. Ταξινόμησε αυτές τις διαταραγμένες ψυχικές διαθέσεις που σχετίζονται με τις αρρώστιες σε επτά βασικές κατηγορίες. Έχοντας υπ’ όψη του ότι όταν επανέλθει σε ισορροπία η διαταραγμένη ψυχική κατάσταση κάποιου ασθενούς, επανέρχεται και η σωματική υγεία αλλά και το αντίστροφο, έψαξε να βρει παράγοντες τέτοιους που να βοηθούν στην ψυχική ισορροπία. Ενέδωσε στον ολιστικό τρόπο σκέψης, εγκατέλειψε την Κλασσική Ιατρική και μετά από αρκετά πειράματα ανακάλυψε 37 λουλούδια που μπορούν να το επιτύχουν. Οι ενεργειακοί κραδασμοί των ανθέων είναι υψηλότερου πεδίου σε σχέση με το υπόλοιπο φυτό. Αυτοί οι κραδασμοί επαναφέρουν την ισορροπία στον ψυχισμό του ανθρώπου.

Οι απόψεις του δεν έγιναν δεκτές από το ιατρικό κατεστημένο της εποχής του και μόνο οι θεραπευτές συνέχισαν το έργο του. Σήμερα μετά τις ανακαλύψεις του Dr Ryke Geert Hamer για τη σχέση ανάμεσα στον καρκίνο και σε ψυχικές καταστάσεις όλο και περισσότεροι γιατροί και θεραπευτές βλέπουν με άλλο μάτι την Ανθοθεραπεία στην καθημερινή τους πρακτική. Σήμερα όλο και περισσότεροι επιστήμονες παραδέχονται πως ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα, νου και ψυχή και πως οι αρρώστιες μπορεί να συνδέονται με το σώμα, με την έλλειψη ισορροπίας στο ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο και με την έλλειψη πνευματικής ισορροπίας.

Στην ουσία ισχύει ότι η αρρώστια είναι η αποκρυστάλλωση μιας ψυχοπνευματικής συμπεριφοράς.

Είναι μια απλή και ακίνδυνη θεραπευτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα. Τα ανθοϊάματα είναι απλά εκχυλίσματα από άνθη θάμνων, δέντρων και άλλων φυτών και παρασκευάζονται εύκολα. Στερούνται κάθε παρενέργειας γιατί προέρχονται από ακίνδυνα φυτά αλλά και λόγω του τρόπου παρασκευής τους. Δεν έχουν καμία αλληλεπίδραση με φάρμακα της Κλασσικής Ιατρικής ή της Ομοιοπαθητικής και μπορούν να λαμβάνονται παράλληλα.

Σε κάθε περίπτωση ασθενούς εκείνο που ενδιαφέρει το θεραπευτή είναι ο τρόπος με τον οποίο βιώνει την ασθένειά του και όχι καθαυτό το είδος της διαταραχής. Πχ. σε μια γαστρεντερίτιδα με όλα τα τυπικά συμπτώματα πυρετός, κακουχία, διάρροιες, τυμπανισμός, πόνος κ.α. , ο ασθενής είναι τρομερά ανήσυχος, κινείται συνεχώς και ανυπομονεί, παίρνοντας διάφορα φάρμακα, να γίνει καλά. Αυτό που θα προσέξουμε εδώ δεν είναι η πάθηση αλλά η ανυπομονησία του και το ίαμά του θα είναι το Impatiens που είναι κατάλληλο για την εικόνα αυτή. Αν ο παραπάνω άρρωστος ήταν σε ληθαργική κατάσταση, μόνος του, αφηρημένος και δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια να συνέλθει θα του δίναμε τα Clematis και Wild Rose που ταιριάζουν σε αυτή την ψυχική κατάσταση. Ο ασθενής μετά από λίγη ώρα συνέρχεται και καλυτερεύει.

Το ίαμα που παρασκεύασε ο Bach και δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, είναι το ίαμα διάσωσης «rescue remedy». Είναι ένας συνδυασμός 5 ανθοϊαμάτων, απολύτως αναγκαίος σε κρίσεις πανικού, σοκ, κατάθλιψης, φόβου, τρόμου, έντασης, λιποθυμίας και γενικά σε επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις για όλα τα είδη κρίσεων.

Τα θεραπευτικά αποτελέσματα από τη χρήση των ιαμάτων για 60 χρόνια σε όλο τον κόσμο είναι η μεγάλη απόδειξη της ορθότητας της σκέψης του Bach!

Γρηγορίου Αρετή, Ομοιοπαθητικός – Εναλλακτική Θεραπεύτρια

alternativehealing.gr

T