facebook_page_plugin

Όταν διαπερνά τις σκιές του νου το φως...

Xρειάζεται να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου όταν τα δύσκολα κομμάτια σου βγαίνουν στην επιφάνεια.

 

Υπάρχουν στιγμές που το αποτέλεσμα της εσωτερικής σου εργασίας κορυφώνεται σε τούτη ακριβώς τη στιγμή· τη στιγμή που αναδύονται φόβοι, αμφιβολίες, θυμός, επιθυμίες… τις στιγμές που αναδύονται οι σκιές. Τούτες είναι οι πιο πολύτιμες στιγμές του ταξιδιού σου ως ψυχή καθώς ήρθε η ώρα να περάσεις από μέσα τους και να τις αποδεχτείς.

Ήρθε η στιγμή να τολμήσεις να κοιτάξεις την σκοτεινή σου πλευρά στα μάτια και να περάσεις συνειδητά από μέσα της. Όταν είσαι θυμωμένος, στεναχωρημένος, σε προβληματίζει κάτι ή ξυπνάς με μια επίμονη ανησυχία κάθε μέρα, πιστεύεις πως το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αποσπάσεις το νου από την σκιά τούτη. Να πιεις έναν καφέ, να ακούσεις μουσική, να βγεις έξω για ψώνια, να βγεις έξω με την παρέα, να ανοίξεις την τηλεόραση ή να φας. Ο εγωικός νους κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του για να αποφύγει εκείνο που ο ίδιος δημιούργησε.

Και τότε αναρωτιέσαι: Πού είναι όλη η εσωτερική πρόοδος που νόμιζα πως είχα; Γιατί παρασύρομαι από τις σκιές τούτες; Γιατί νιώθω να πηγαίνω πολλά βήματα πίσω;
Αντιθέτως… τότε είναι που πηγαίνεις μπροστά γιατί τώρα έχεις όλη την δύναμη και την εμπιστοσύνη να περάσεις μέσα από τις σκιές. Μοιάζει με το φανάρι που τώρα είσαι έτοιμος να κρατήσεις και να διασχίσεις το σκοτεινό δάσος.

Αντί να προσπαθήσεις να ξεχαστείς ή να σκεπάσεις τούτες τις σκιές, τόλμησε να τις κοιτάξεις στα μάτια. Σταμάτησε κάθε σου δραστηριότητα και παρατήρησε τις σκέψεις σου, τις ανησυχίες σου, τις εμμονές, τις επιθυμίες, τους φόβους, τις αμφιβολίες και οτιδήποτε άλλο. Κάθισε κάπου ήσυχα και απλά παρατήρησέ τες. Μην προσπαθείς να ηρεμήσεις ή να σκεφτείς πνευματικές γνώσεις ή οτιδήποτε άλλο έχεις διαβάσει. Οι σκέψεις είναι ενέργεια και χρειάζεται να ρέει. Όταν φέρνεις αντίσταση, δυναμώνεις τις σκέψεις.

Με τον ίδιο τρόπο που αφήνεσαι στην απόλαυση μιας όμορφης στιγμής, άφησε τον εαυτό σου να βυθιστεί και στις άσχημες στιγμές.
Χωρίς όμως την συνειδητή παρατήρηση, η πράξη τούτη θα σε παρασύρει και θα σε καταθλίψει. Χρειάζεται να εξασκείς την στάση του παρατηρητή κάθε μέρα ώστε να μπορείς να τον εφαρμόζεις όταν βγαίνουν οι σκιές στην επιφάνεια… κι ακόμη περισσότερο, όταν συμβαίνουν τα ευχάριστα στη ζωή.

Οι σκέψεις είναι εκεί, τα γεγονότα που δεν σου αρέσουν είναι εκεί κι εσύ δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Αποδέξου πως τα πράγματα είναι όπως είναι. Τα γεγονότα είναι όπως είναι. Οι σκέψεις είναι όπως είναι. Κάνε το καλύτερο που μπορείς, μην μένεις αδρανής στις προκλήσεις. Και μετά άφησε το αποτέλεσμα στο άγνωστο.

Σε ποιον συμβαίνουν οι σκέψεις; Σε ποιον συμβαίνουν οι εμπειρίες; Σε ποιον συμβαίνει ο φόβος, οι εμμονές; Στον απέραντο ωκεανό της Συνειδητότητας, Ευδαιμονίας, Ύπαρξης. Βυθίσου στην ευδαιμονία του νερού. Η ανθρώπινη εμπειρία είναι μια προβολή που την βιώνουμε στο νου μας, όσο αληθινή κι αν μοιάζει. Σποραδικά το πέπλο τραβιέται και η αλήθεια αποκαλύπτεται. Έστω και για μια στιγμή, ο νους φωτίζεται και υπερβαίνεται.

«Συνειδητοποιήστε πως ο εαυτός σας είναι ο ωκεανός της συνείδησης, στον οποίο συμβαίνουν τα πάντα. Αυτό δεν είναι δύσκολο. Λίγη προσοχή, στενή παρατήρηση του εαυτού σας και θα δείτε ότι κανένα συμβάν δεν υπάρχει έξω από τη συνείδησή σας». ― Sri Nisargadatta Maharaj.

Με αγάπη,
Έλενα

Πηγή: elenaera.com

/www.omorfizoi.gr/

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.