Η λέξη yoga προέρχεται από την σανσκριτική λέξη yuj που σημαίνει ζυγός ,ο ζυγός που δένει δύο ζώα ώστε να σύρουν ένα άρμα. Μεταφορικά η λέξη αυτή σημαίνει ένωση δυνάμεων και ενεργειών, ένωση του ανώτερου με το κατώτερο, του εσωτερικού με το εξωτερικό. Μια άλλη έννοια που δίνεται στη λέξη yoga είναι πειθαρχεία, πειθαρχεία με σκοπό την αρμονία των επιπέδων της ύπαρξης: σωματικό-πνευματικό-ψυχικό.

Η yoga εμφανίστηκε στη Ινδία περίπου το 1700 π.Χ. και είναι κάτι περισσότερο από στάσεις, είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα το οποίο εμπεριέχει και μια πρακτική πλευρά. Είναι μια μέθοδος αυτογνωσίας, πνευματικής επίγνωσης, εσωτερικής αναζήτησης και αυτοθεραπείας.

Παρόλο που κάποιοι οπαδοί της yoga εφαρμόζουν πρακτικές που μας θυμίζουν θρησκευτική λατρεία, δεν έχουν καμία σχέση οι παραδόσεις του ινδουισμού και του βουδισμού με τη φιλοσοφία της yoga.
Οι ασκούμενοι που εδραιώνονται στην πρακτική της yoga αποτινάσουν φοβίες, νοητικές εντάσεις και αποκτούν ηρεμία, αυτοκυριαρχία και διαύγεια.

HATHA YOGA
Η hatha yoga εισήχθει από τον Smatmarama στην Ινδία περίπου τον 15ο αιώνα.Ο Swatmarama είναι ο δημιουργός του κειμένου “hatha yoga pradipika” όπου αναφέρονται η hatha yoga και οι τεχνικές της. Το “hatha yoga pradipika” πηγάζει από παλαιότερα σανσκριτικά κείμενα της yoga άλλα περιέχει και τη προσωπική εμπειρία του yogi Swatmarama.

Η λέξη hatha είναι σύνθετη και προέρχεται από τη λέξη ha που σημαίνει ήλιος και τη λέξη tha που σημαίνει φεγγάρι .Η hatha yoga συνήθως μεταφράζεται ως η yoga που φέρνει την ένωση των αντιθέτων. Πρόκειται για δύο διαφορετικά στοιχεία του εαυτού μας-ήλιος: ενέργεια, δύναμη- φεγγάρι: αυτοσυγκέντρωση, ηρεμία. Όταν αυτές οι λέξεις ενωθούν hatha σημαίνει «ισχυρός».
Οι σωματικές ασκήσεις που περιλαμβάνει η πρακτική της hatha yoga διδάσκουν ισορροπία και δύναμη καθώς επίσης βοηθούν στην διαύγεια και αυτοσυγκέντρωση του νου.

Η hatha yoga είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα yoga στη Δύση από το οποίο έχουν τις ρίζες τους και τα άλλα συστήματα yoga όπως ashtanga, iyegar, kundalini κ.α.

ASHTANGA YOGA
Η λέξη ashtanga είναι σύνθετη και προέρχεται από την σανσκριτικές λέξεις ashta που σημαίνει οχτώ και anga που σημαίνει κλαδιά.Πρόκειται για μια συστηματική προσέγγιση της ζωής που σκιαγραφείται στο «Yoga Sutras» . Το yoga sutras είναι ένα κείμενο γραμμένο από τον σοφό Pattajali μεταξύ 200π.Χ και 200μ.Χ.

Ο Patanjali οραματίστηκε τα οχτώ κλαδιά της yoga σαν κλαδιά ενός δέντρου.

Άσανα(asana): η άσηση των στάσεων.
Πραναγιάμα(pranayama): η ελεγχόμενη αναπνοή.
Γιάμα(yama): οι ηθικοί κανόνες.
Νιγιάμα(niyama): η αυτοπειθαρχία.
Πρατιαχάρα(pratyahara): η απομόνωση των αισθήσεων.
Νταράνα(dharana): η αυτοσυγκέντρωση.
Ντιάνα(dhyana): ο διαλογισμός.
Σαμάντι(Samadhi): η ένωση με τον εσωτερικό εαυτό μας.

Όταν κάποιος ασκείται σε κάποιο από αυτά τα οχτώ κλαδιά ενθαρρύνει να αναπτυχθούν και τα υπόλοιπα και τελικά να οδηγηθεί προς την εσωτερική γνώση.
Η ashtanga vinyasa yoga βασίζεται σε ένα αρχαίο σανσκριτικό χειρόγραφο υο yoga kuorunta γραμμένο από τον αρχαίο προφήτη Vamana Rishi. Το κείμενο αυτό αναγράφεται η κενρτική ιδέα της ashtanga vinyasa yoga.

Αυτό το κείμενο μεταδόθηκε στον Sri T Krishnamacharaya στις αρχές του 20ου αιώνα από τον γκουρού Rama Mohan Brakmachari και αργότερα πέρασε στον Pattabhi Jois, ο οποίος ήταν μαθητευόμενος του Krishnamacharaya, το 1927. Ο Pattabhi Jois ή αλλιώς Guruji όπως τον αποκαλούσαν οι μαθητές του συνέχισε τη διδασκαλία στο Mysore της Ινδίας και έπειτα σε όλο τον κόσμο. ΟPattabhi Jois απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών τον Μάιο του 2009.

Η ashtanga vinyasa yoga βασίζεται στο σύστημα vinyasa όπου περιλαμβάνει συγχρονισμένες με την αναπνοή κινήσεις που συνδέουν μεταξύ τους τις στάσεις(asanas) τις yoga ώστε να δημιουργείτε μια δυναμική ακολουθία καθ’όλη τη διάρκεια της πρακτικής .

Η αναπνοή με την κίνηση μαζί κατά την εκτέλεση των asanas κάνει το αίμα ζεστό ή όπως έλεγε ο Pattabhi Jois κάνει το αίμα να βράζει. Η θερμότητα που προκαλείται από την πρακτική κάνει το αίμα να κυλά ελεύθερα γύρω από τις αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα παίρνοντας μακριά τους πόνους και τις ασθένειες τα οποία βγαίνουν από το σώμα μέσω του ιδρώτα κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

https://balanceyogacenter.gr

Σας ενδιαφέρουν