Γιόγκα είναι το να ζει κανείς μία φυσική ζωή, μία ζωή κατά την οποία μπορεί κανείς να κατανοήσει τον εαυτό του. Στην παρούσα στιγμή δεν ζείτε μία τέτοια ζωή.

Αν ζούσατε μία φυσική ζωή , το σώμα σας θα σας ειδοποιούσε τι χρειάζεται να κάνετε και δεν θα χρειάζονταν να ρωτήσετε κανέναν άλλο. Αυτό το σώμα είναι προιόν της φύσης , των πάντσα μαχαμπούτας, των πέντε βασικών καταστάσεων της φύσης, και επομένως οποιοδήποτε είδος ζωής διαλέξετε πρέπει να τα συμπληρώνει.

Καθώς το σώμα είναι προιόν της φύσης , οποιαδήποτε μέσα χρησιμοποιείτε για να αυτό-βελτιωθείτε πρέπει να είναι φυσικά , όχι χημικά. Εισάγουμε στο σώμα μας πολλά προιόντα που δεν είναι φυσικά και δημιουργούν ανισορροπία σε αυτό.

Επομένως όταν μιλούμε για τη Γιόγκα , δεν πρόκειται απλά για άσανα και πραναγιάμα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας διότι αυτό αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της Γιόγκα. 

Η Γιόγκα αναφέρεται στο γιόγκικο τρόπο ζωής.

Στη Ρίκια , το χώρο του Σουάμι Σατυανάντα, ενός από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γιόγκα, δεν διδάσκουμε τη γιόγκα. Υπήρξε συνειδητή απόφαση να μη διδάσκουμε τη γιόγκα αν και οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί εκπαιδευμένοι δάσκαλοι γιόγκα . Αποφασίσαμε ότι αντί να διδάσκουμε τη γιόγκα , θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να βιώνουν τη γιόγκα. Απλά να κάνουν την πρακτική των άσανας για 10 λεπτά την ημέρα δεν είναι αρκετό .

Είναι σαν να αμαρτάνει κανείς όλη την εβδομάδα και μετά να πηγαίνει για εξομολόγηση την Κυριακή και έπειτα πάλι να ετοιμάζεται να ζήσει μες στην αμαρτία και την επόμενη βδομάδα. Αν γεμίζεις τον εαυτό σου με τοξίνες όλη την βδομάδα και μετά επιθυμείς να τις αποβάλλεις μέσα σε 10 λεπτά , αυτό δεν είναι εφικτό .

Ο γιόγκικος τρόπος ζωής πρέπει να συμπεριληφθεί στο καθημερινό πρόγραμμα αν επιθυμείτε να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σου. Οι άνθρωποι έρχονται στη γιόγκα όταν αρχίζουν να αισθάνονται μία ανισορροπία στη ζωή τους, μία ανισορροπία στο σώμα τους, τις σκέψεις ή τα συναισθήματα.

Έρχονται στη γιόγκα για να διορθώσουν την ανισορροπία , για αυτό το λόγο όχι μόνο με την άσκηση των πρακτικών της γιόγκα , αλλά με το να ζούμε με γιόγκικο τρόπο ζωής είναι απαραίτητο.

Ο Γιόγκικος τρόπος ζωής σημαίνει δύο πράγματα : ισορροπία και πειθαρχία.

Το καλύτερο παράδειγμα ισορροπίας βρίσκεται στη φύση.

Η φύση είναι ισορροπημένη. Η νύχτα εξισορροπείται από τη μέρα , η ζέστη εξισορροπείται από το κρύο . Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί η φύση όλο τον καιρό, εξισορροπώντας οτιδήποτε συμβαίνει. Αυτή είναι η ισορροπία που χρειάζεται να φέρετε στη δική σας ζωή , αρχίζοντας με το πόσο κοιμάστε, τρώτε, μιλάτε, σκέπτεστε ή δουλεύετε.

Όλα πρέπει να είναι ρυθμισμένα. Η ισορροπία ακολουθεί το μεσαίο μονοπάτι , χωρία υπερβολές. Όταν ζείτε μία ζωή με υπερβολές, χρεώνετε-επιβαρύνετε το σώμα σας και το νου σας και τότε θα πρέπει να πληρώσετε το τίμημα.
Η δεύτερη πλευρά είναι η πιο εκφοβιστική λέξη : η πειθαρχία.

Αν επιθυμείτε να πετύχετε οτιδήποτε στη ζωή , πρέπει να έχετε αυτο –πειθαρχία. Είτε είστε μουσικός, επιχειρηματία ή νοικοκυρά , θα πρέπει να ακολουθήσετε πειθαρχία στη δουλειά σας. Η γιόγκα και η πειθαρχία πάνε μαζί χέρι-χέρι. Χωρίς την πειθαρχία δεν μπορείτε καν να σκεφτείτε να κάνετε τις πρακτικές της γιόγκα.

Αυτός είναι λοιπόν ο γιόγκικος τρόπος ζωής που θα πρέπει να συλλογιστείτε αν επιθυμείτε να συμπεριλάβετε τη γιόγκα στην καθημερινότητα σας , και όχι απλά να κάνετε τις πρακικές των άσανας. 

Με αυτή τη γνώση θα πρέπει να γυρίσετε στο σπίτι σας.

satyanandayoga.gr