Ιουνίου 26, 2019

Ψυχολογία

Ο φόβος ανέκαθεν αποτελούσε δυσάρεστο συναίσθημα από καταβολής χρόνου. Ο φόβος για το άγνωστο, ο φόβος της μοναχικότητας, ο φόβος να δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό και να εκφράζουμε ό, τι νιώθουμε. Ως ανθρώπινα όντα είμαστε φύσει κοινωνικά.

Θέλουμε και επιζητούμε διακαώς να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους, να δημιουργούμε φιλίες, ερωτικούς δεσμούς και οικογένειες. Γνωρίζουμε καλά πως κανένας άνθρωπος δεν θέλει να είναι μόνος, να νιώθει μόνος, κι όμως εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε αυτές τις προϋποθέσεις αδυνατώντας να εκφράσουμε στον άλλον το πώς νιώθουμε.

Ίσως να μας το έχει περάσει έτσι η κοινωνία μας, πως αν δείχνουμε ό,τι νιώθουμε, γινόμαστε αυτομάτως πιο αδύναμοι, πιο ευάλωτοι και διατρέχουμε τον κίνδυνο να πληγωθούμε. Ναι, αλλά αυτό δεν είναι παρά μόνο η μία όψη του νομίσματος.

Η άλλη, η πιο όμορφη όψη είναι ότι εκφράζοντας ό,τι σκεφτόμαστε και ό,τι νιώθουμε, θα καταφέρουμε να δεθούμε περισσότερο με τον άλλον να μας αφουγκραστεί και γιατί όχι να μας αγαπήσει και να ερωτευτεί εκείνο το κομμάτι του εαυτού μας που του αποκρύβαμε.

Έτσι, οι διαπροσωπικές σχέσεις γίνονται πιο δυνατές, με την επικοινωνία και με το δόσιμο του εαυτού μας στον άλλον. Δεν πρέπει να φοβόμαστε μη τυχόν πληγωθούμε αν ανοίξουμε ολοκληρωτικά τον ψυχισμό μας ούτε να φοβόμαστε να εκφραστούμε τρυφερά εφόσον έτσι νιώθουμε, αφού ο έρωτας είναι το πιο όμορφο συναίσθημα που μπορούν να νιώσουν οι άνθρωποι. Και ας πληγωθούμε, τουλάχιστον θα ξέρουμε βαθιά μέσα μας πως προσπαθήσαμε να διώξουμε ένα βήμα παρά πέρα τη μοναχικότητά μας.

Και τελικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η μοναχικότητα δεν έχει να κάνει ούτε με τη ζωή, ούτε με τις λάθος επιλογές ανθρώπων ούτε ακόμη και ότι είναι δική μας προσωπική επιλογή. Πιστεύουμε ή εθελοτυφλούμε ότι είναι επιλογή μας, αλλά στην ουσία κανένας δεν επιλέγει να μείνει μόνος.

Επιλέγει όμως, να μην πληγωθεί, επιλέγει να μην ανοίξει τον δικό του ψυχισμό και επιλέγει να ζει με το φόβο της υποτιθέμενης απόρριψης από τον άλλον. Γιατί φοβάται πως αν δώσει ένα κομμάτι του εαυτού του, αυτός ο άλλος ίσως να μην ξέρει τι να το κάνει με αποτέλεσμα ο πρώτος να πληγωθεί.

Και πράγματι αυτό έχει μια δόση αλήθειας και κάποιες φορές εκείνο το «πολύ» σου πρέπει να ξέρεις πού να το χαρίζεις, γιατί αλλιώς και τόπο δεν πιάνει και εσύ λιγοστεύεις. Παρόλα αυτά όμως, αν δεν ρισκάρεις να αυτοεκφραστείς, δεν θα μάθεις ποτέ την αντίδραση του άλλου που μπορεί προσπερνώντας αυτόν τον άλλον να ήταν τελικά και το «έτερον ήμισυ».

 

Συγγραφέας Μαρία Παπαδημητρίου

Πτυχιούχος φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Ειδικεύομαι πάνω στην λειτουργική αποκατάσταση παιδιών με ειδικές ανάγκες (Bobath NDT) ενώ παράλληλα εργάζομαι στο ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας. Εξ απαλών ονύχων, ονειροπόλα, ενθουσιώδης και ερωτευμένη με βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης. Η ανάγνωση κάθε βιβλίου αυτού του είδους με βοηθά να ανακαλύψω μία νέα πτυχή του εαυτού μου και να γνωρίσω καλύτερα το βαθύτερό μου «εγώ». Για μένα, ένα μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί αρκούν για να μου αποβάλλουν το άγχος της καθημερινότητας και να μου χαρίσουν αισθήματα δύναμης, χαράς και αισιοδοξίας για το μέλλον.

enallaktikidrasi.com/

Ψυχολογία

ΝΑΝΣΥ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Κράτα τις ισορροπίες -Τι δεν πρέπει να πεις ποτέ σε έναν συνάδελφό σου
Mια πολύ λεπτή γραμμή χωρίζει την διακριτικότητα από την αδιακρισία, την ηρεμία από τον εκνευρισμό, την ευχάριστη από την δυσάρεστη ατμόσφαιρα.

Όταν εργάζεσαι καθημερινά, για πολλές ώρες, με τους ίδιους -διαφορετικούς από εσένα- ανθρώπους, στο ίδιο γραφείο, πρέπει να επιστρατεύσεις τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα σου για να επιβιώσεις.

Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό: το ίδιο πρέπει να κάνουν και άλλοι. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε, κάπου εκεί, ξεκινά το πρόβλημα.

Η ατμόσφαιρα σε ένα εργασιακό περιβάλλον δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κράμα συμπεριφορών, διαθέσεων και προθέσεων.

Μια έντονη λογομαχία, ένα απρεπές σχόλιο, το κουτσομπολιό και τα υποτιμητικά σχόλια μεταξύ συναδέλφων μπορούν να καταστρέψουν το κλίμα σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Η ομαλή επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων και οι αρμονικές σχέσεις τους εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Μια χρυσή συμβουλή που μπορεί να σου δώσει ένας έμπειρος επαγγελματίας; «Να προσέχεις τι λες και πού το λες».

Σε άρθρα στο Forbes και στο Business Insider διαβάσαμε όσα δεν πρέπει να λες στους συναδέλφους σου στη δουλειά: για να κρατάς τις ισορροπίες...

1) Aν δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις, κράτα το για τον εαυτό σου: Μην μοιράζεσαι με τους συναδέλφους σου τα αρνητικά συναισθήματα που σε διακατέχουν όσο εργάζεσαι. Δεν βοηθά κανέναν να ξέρει ότι υποφέρεις. Δημιουργείται αρνητικό κλίμα και κανείς δεν θα θέλει να μοιραστεί μαζί σου κάτι που αφορά την δουλειά.

2) Μην μεταφέρεις τα προσωπικά σου προβλήματα: Κανείς δεν θέλει να δουλεύει με έναν άνθρωπο που έχει νεύρα, θλίψη, θυμό, απογοήτευση λόγω προσωπικών προβλημάτων. Οταν φέρνεις τα προβλήματα από το σπίτι στο γραφείο, το μόνο που καταφέρνεις είναι να χαλάς το επαγγελματικό προφίλ σου.

3) Mην διασπείρεις φήμες για συναδέλφους σου –Απόφυγε τα κουτσομπολιά: Μην σχολιάζεις αρνητικά συναδέλφους σου ενώπιον άλλων συναδέλφων σου. Μην διαδίδεις ποτέ κάτι που σου έχουν εκμυστηρευτεί. Χτίσε σχέσεις εμπιστοσύνης. Κράτα τις αρνητικές σκέψεις που έχεις για κάποιον μόνο για τον εαυτό σου.

4) Μην μιλάς άσχημα για τον διευθυντή/προϊστάμενο σου μπροστά σε άλλους: Είναι πολύ εύκολο τα αρνητικά σου σχόλια να φτάσουν στα αυτιά του.

5) Απόφυγε τις συζητήσεις για οικονομική κατάσταση, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των συναδέλφων σου.

6) Μην μοιράζεσαι με τους συναδέλφους σου την ανάγκη σου να αλλάξεις εργασιακό περιβάλλον (και ότι έχεις μπει σε διαδικασία ανεύρεσης άλλης εργασίας): Αυτή η πληροφορία πολύ εύκολα μπορεί να διαρρεύσει και να βρεθείς σε πολύ αμήχανη θέση με τους ανωτέρους σου. Αν οι συνάδελφοί σου ξέρουν ότι ψάχνεις για άλλη δουλειά, παύουν να σε θεωρούν μέρος της ομάδας.

7) Μην αποκαλύπτεις πράγματα που θα πρέπει να ξέρεις ΜΟΝΟ ΕΣΥ: Για παράδειγμα, τον πραγματικό λόγο για τον οποίο μπορεί να έλειψες από τη δουλειά σου: αν δήλωσες ασθένεια και απλά ήθελες να ξεκουραστείς, δεν είναι ανάγκη να το ξέρει κανείς άλλος πέρα από εσένα.

bovary.gr

 

Ψυχολογία

Αντί για Ψώνια και Αγορές, αναζήτα Εμπειρίες
By Βασίλης Καραγιαννόπουλος 

Πόσο συχνά βγαίνεις για ψώνια και τι αγοράζεις ακριβώς;

Ψωνίζεις από ανάγκη ή απλά γιατί μπορείς; Πέρα από τα απαραίτητα, τι «υπερβολές» κάνεις; Ψωνίζεις μόνο υλικά αγαθά ή και εμπειρίες;

Ναι, είναι ξεκάθαρο, ζούμε σε μία άκρως καταναλωτική κοινωνία. Αγόρασε και μετά αγόρασε λίγο παραπάνω. Ξόδεψε όσο περισσότερο μπορείς.

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, ο ρυθμός και η νοοτροπία του καταναλωτή έχει περάσει και στις σχέσεις μας αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ζωή μας γενικότερα. Ότι χαλάει, το πετάμε αντί να το επισκευάζουμε και το ίδιο κάνουμε και στις σχέσεις μας. Αν δεν μας «βγει» μία σχέση, τότε την αλλάζουμε με μία άλλη και πάει λέγοντας.

Το σημαντικότερο όμως σε αυτό το άρθρο είναι κάτι άλλο. Πόσο συχνά αγοράζεις εμπειρίες αντί για υλικά αγαθά; Πότε ήταν η τελευταία αφορά που αντί να βγεις έξω και να αγοράσεις παπούτσια, αγόρασες ένα ταξίδι, μία εκδρομή, μία επίσκεψη σε μουσείο ή οτιδήποτε άλλο που δεν σε άφησε με μία σακούλα από ψώνια στο σπίτι;

Τι λένε οι έρευνες;
Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ικανοποίηση που παίρνουμε από τα υλικά αγαθά και αυτή που παίρνουμε από τις εμπειρίες. Η ικανοποίηση από τα υλικά αγαθά μπορεί να κρατήσει μέχρι και δύο εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο πολύ θέλαμε αυτό που πήραμε και είναι ήπιας έντασης.

Από την άλλη, η ικανοποίηση που παίρνουμε από τις εμπειρίες είναι πιο έντονη και έχει μικρότερη διάρκεια. Βέβαια, σε βάθος χρόνου υπερισχύουν οι εμπειρίες γιατί δεν θυμάμαι ποτέ να βρέθηκα σε μία παρέα και να συζητούσαμε για εκείνο το μπλουζάκι που είχα αγοράσει πριν από τέσσερα χρόνια. Πιο πιθανό θα ήταν να συζητούσαμε για κάποιο ταξίδι ή μία συναυλία.

Αποξένωση από την πραγματικότητα
Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο περισσότερο μειώνεται η ένταση με την οποία βιώνουμε εμπειρίες. Ειδικά τα κινητά και οι κάμερες, δημιουργούν ένα επιπλέον φράγμα ανάμεσα σε εμάς και τις εμπειρίες που βιώνουμε. Πρόσφατα βρέθηκα σε μία παράσταση και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος δεν έβλεπε κανονικά την παράσταση αλλά μέσα από την οθόνη του κινητού του.

Η εικονική πραγματικότητα έχει ενισχύσει αυτό το φαινόμενο. Υπάρχει ήδη στην Αθήνα χώρος όπου μπορείς να συνδεθείς με γυαλιά VR (Εικονικής πραγματικότητας) και να βιώσεις μία διαφορετική εμπειρία.

Μπορώ να καταλάβω το να το κάνεις για να βιώσεις ένα ταξίδι στο διάστημα, έστω και εικονικά. Όμως το να συνδεθείς για να βιώσεις την βόλτα με μία ρόδα του Λούνα Παρκ, δεν το καταλαβαίνω. Μπορείς κάλλιστα να πας σε κάποιο λούνα παρκ και να βιώσεις την πραγματική εμπειρία εκεί.

Αγορά εμπειρίας μέσω τρίτων
Επίσης, υπάρχει ένα νέο φαινόμενο όπου κάποιοι πληρώνουν για να δουν άλλους ανθρώπους να βιώνουν εμπειρίες. Κάθονται λοιπόν μπροστά σε έναν υπολογιστή και βλέπουν κάποιον άλλο να τρώει ή να ταξιδεύει ή να βιώνει το οτιδήποτε. Αναρωτήσου λοιπόν, έτσι θέλεις να ζεις;

Επένδυσε στον εαυτό σου
Υπάρχει πάντα η αντίδραση του «Δεν μπορώ να ξοδέψω πολλά για βόλτες και ταξίδια». Εντάξει, μπορώ να το καταλάβω αυτό. Από την άλλη, πόσα χρήματα έδωσες την τελευταία φορά που αγόρασες παπούτσια ή μπλούζες; Και πόσο συχνά τα φόρεσες τελικά; Αν είχες επενδύσει δέκα ή είκοσι ευρώ λιγότερα, ίσως είχες δει κι ένα μουσείο ή είχες κάνει μία βόλτα ή είχες πάει σινεμά, θέατρο ή οτιδήποτε άλλο. Αντί για Ψώνια και Αγορές, αναζήτα Εμπειρίες

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες είναι ακριβές αλλά πέφτουμε έξω. Μπορεί να πληρώσουμε πολύ περισσότερα για ένα γεύμα παρά για μία ξενάγηση. Ήξερες ότι στην πόλη υπάρχουν περιηγήσεις στις κατακόμβες; Λεωφορεία τύπου open bus που σε ξεναγούν στην πόλη; Πότε έκανες βόλτα με ένα πατίνι; Είδες την πόλη από ψηλά; Ξέρεις ότι με λίγο περισσότερα από 100 ευρώ μπορείς να κάνεις ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο;

Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες να σου περιγράφω που μπορείς να έχεις μέσα στην πόλη σου, χωρίς καν να βγεις παραέξω! Υπάρχουν ακόμη κι εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου και που σου δείχνουν όλες τις δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή σου μαζεμένες.

Αντί να βγαίνεις για ψώνια όποτε αισθάνεσαι πεσμένος ψυχολογικά, είναι προτιμότερο να βγεις μία βόλτα, είτε με φίλους, είτε μόνος και να κάνεις κάτι διαφορετικό. Ακόμα κι αν πας στο ίδιο μέρος αλλά από άλλη διαδρομή, θα δώσεις στο μυαλό σου νέα ερεθίσματα και κάτι διαφορετικό να θυμάται.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!
Για τον Συγγραφέα
Του Βασίλη του αρέσει να μιλάει, να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων, να ταξιδεύει και να βάφει μινιατούρες, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Έχει πτυχίο στις Δημόσιες Σχέσεις και την Εταιρική Επικοινωνία από το University of Indianapolis και έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις Stand Up Comedy, σε ελληνικό κοινό. Έχοντας δουλέψει σε έναν μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο στην Ελλάδα ως εκπαιδευτής προσωπικού και διαχειριστής μεγάλων εταιρικών πελατών, μεταξύ άλλων καθηκόντων, θέσεων και projects, αισθάνθηκε την ανάγκη να ερευνήσει την διαφορετικότητα της ανθρώπινης φύσης. Έτσι ταξίδεψε όσο περισσότερο μπορούσε για να γνωρίσει διαφορετικές κουλτούρες και να διευρύνει τους ορίζοντές του.

Το πάθος του για τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα αποτελέσματα της μετασχηματιστικής διαλεκτικής τον οδήγησαν στο να πιστοποιηθεί ως NLP Coach υπό την αιγίδα του ABNLP και να εστιάσει τις σπουδές του στο Life Coaching. Πιστεύει ότι η αποτελεσματική επικοινωνία και η ενσυναίσθηση είναι ύψιστης σημασίας για την συναναστροφή των ανθρώπων. Αυτό προσπαθεί να μεταδώσει μέσω των σεμιναρίων αποτελεσματική επικοινωνίας και της συνεχόμενης επαγγελματικής του εκπαίδευσης.

purpose.gr

Ψυχολογία

Ένα οκτάωρο δουλειάς την εβδομάδα φτάνει για καλή ψυχική υγεία

Μπορεί να γκρινιάζουν για τη δουλειά μας αλλά απασχόληση παρέχει οφέλη για την ψυχική ισορροπία ενός ανθρώπου. Πόση, όμως, «δοσολογία» δουλειάς είναι αρκετή από άποψη ψυχικής υγείας; Μόνο μία μέρα την εβδομάδα (οκτώ ώρες), είναι η απρόσμενη απάντηση μιας βρετανικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Social Science and Medicine.

Οι άνθρωποι οραματίζονται ένα μέλλον χωρίς δουλειά, όπου οι μηχανές θα δουλεύουν στη θέση τους. Μερικοί θεωρούν ότι αυτό θα σημάνει μια πιο ευτυχισμένη κοινωνία, ενώ άλλοι φοβούνται τη μαζική ανεργία, την κοινωνική αναστάτωση, και τα ψυχολογικά προβλήματα.

Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι, πέρα από τα προφανή οικονομικά οφέλη, η επί πληρωμή απασχόληση έχει και ψυχολογικά πλεονεκτήματα. Ανέκαθεν, ωστόσο, αποτελούσε ερώτημα αν υπάρχει μια σωστή «δοσολογία» απασχόλησης, για να μπορεί κάποιος να καρπωθεί αυτά τα ψυχολογικά οφέλη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπρένταν Μπέρτσελ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ παρακολούθησαν 71.100 άτομα 16 έως 64 ετών και το πώς οι αλλαγές στις ώρες εργασίας τους κατά την περίοδο 2009-2018 σχετίζοντας με την ψυχική υγεία τους (άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία κ.ά.).


Διαπιστώθηκε ότι στους ανθρώπους που μετακινούνταν από την κατάσταση της ανεργίας ή της σχόλης (π.χ. λόγω μακρόχρονης γονικής άδειας) σε πληρωμένη απασχόληση διάρκειας έως οκτώ ωρών την εβδομάδα, ο κίνδυνος ψυχικών προβλημάτων μειωνόταν κατά 30%.

Ωστόσο, η εργασία πέρα από αυτό το οκτάωρο μέσα στην εβδομάδα δεν φάνηκε να παρέχει κάποιο πρόσθετο ψυχολογικό όφελος. Το να δουλεύει π.χ. κάποιος 37 έως 40 ώρες την εβδομάδα, δεν του χαρίζει καλύτερη ψυχική υγεία από τις οκτώ ώρες την εβδομάδα.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να απολαύσει κάποιος τα ψυχικά οφέλη της αμειβόμενης δουλειάς, δεν χρειάζεται να εργάζεται περισσότερο από ένα οκτάωρο την εβδομάδα.

«Έχουμε οδηγίες σωστής δοσολογίας για τα πάντα, από τις βιταμίνες έως τις ώρες ύπνου, προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που θέσαμε το ίδιο ερώτημα όσον αφορά στην εργασία με αμοιβή» δήλωσε ο Μπέρτσελ. «Γνωρίζουμε ότι η ανεργία είναι συχνά επιβλαβής για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τώρα πια έχουμε μια ιδέα για το πόση πληρωμένη εργασία απαιτείται, προκειμένου να πάρουμε τα ψυχοκοινωνικά οφέλη της απασχόλησης – και βλέπουμε ότι δεν χρειάζεται καθόλου πολλή δουλειά» πρόσθεσε.

healthyliving.gr

Ψυχολογία


Έχεις κάνει μια αναδρομή στα τόσα χρόνια που ζεις για να δεις πως αντιλαμβάνεσαι την καθημερινότητα σου;

Πως λειτουργεί ο ψυχισμός σου και πως επηρεάζουν τα συναισθήματα το σώμα σου; Πώς αντανακλάται η οπτική που νοητικά έχεις στη ζωή σου;

Οι σκέψεις σου είναι καλοπροαίρετες, πολύπλοκες, φθονερές, κρύβουν υποκρισία; Σε πνίγουν τα προβλήματα και σκέφτεσαι πόσο δύσκολη είναι η κάθε σου μέρα;

Τί όμως περιλαμβάνει τελικά μια συνηθισμένη ημέρα από τις αμέτρητες της ζωή σου; Έχεις παρατηρήσει πως αντιδράει ο νους 

Παραπονιέσαι για τα προβλήματα στην εργασία σου;

Νιώθεις να σε πνίγει το αίσθημα της αδικίας και της μνησικακίας, καθώς βλέπεις τους συναδέλφους σου να δουλεύουν λιγότερο από εσένα και να πληρώνονται το ίδιο;

Νιώθεις καταπίεση και ανυπομονησία στο Mετρό για να πας στη δουλειά σου, καθώς πολλές φορές έχεις αγανακτήσει με αυτούς που σε σπρώχνουν για να μπουν στους συρμούς;

Δες πως λειτουργεί ο νους σου στις καθημερινές υποχρεώσεις!
Σε ενοχλεί ο θόρυβος των αυτοκινήτων και το κυκλοφοριακό;

Δυσφορείς στην ουρά του ταμείου στο σουπερμάρκετ;

Με λίγα λόγια σχολιάζεις το καθετί που περνάει από την αντίληψη σου, καθώς συνέχεια επεξεργάζεσαι νοητικά πληροφορίες και εικόνες.

Τα παραδείγματα είναι παρά πολλά στην καθημερινότητα μας!

Και όταν σε ρωτήσουν είσαι θετικό άτομο; Απαντάς με σιγουριά, ναι βεβαία είμαι!

Αλλά για ποια θετικότητα μιλάμε όταν δυσφορείς για το παραμικρό και βγάζεις νεύρα, θυμό και φθόνο κάθε μέρα; Αυτός ο τρόπος ζωής δεν είναι θετικός!

Ζεις μονίμως με μια αντίδραση σε ό,τι συμβαίνει, αντιδράς με τους γύρω σου και βλέπεις τι δεν σου αρέσει στο σπίτι σου, στη δουλειά σου, στη διασκέδαση σου.

Σχολιάζεις πως συμπεριφέρεται ο διπλανός σου, σχολιάζεις αρνητικά το ντύσιμο του, γκρινιάζεις για το φαγητό της γυναίκας σου… Αντιδράς κάθε στιγμή και αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί η αντίδραση είναι μια αντανακλαστική λειτουργία προσέγγισης και αποκωδικοποίησης των σημάτων που στέλνουν οι πέντε αισθήσεις στον εγκέφαλο.

Αλλά γιατί αντιδράς κατά 80% περίπου στη ζωή σου αρνητικά;
Γιατί στα κύτταρα σου έχει αποτυπωθεί η αρνητική αντίδραση και σε κάνει να δυσανασχετείς σε ό,τι ερεθίσματα λαμβάνεις από το εξωτερικό περιβάλλον;

Η απάντηση είναι ότι δεν θέλεις πραγματικά να κοιτάξεις μέσα σου και να δεις ποιος πραγματικά είσαι και τι είναι αυτό που αντιδράει και πνίγει την ψυχή σου!

Η κριτική που ασκείς συνεχώς σε ό,τι πληροφορία σου παρέχει το εξωτερικό περιβάλλον είναι η εύκολη λύση που θέτει ο νους και ο εγωισμός για να διασπαστεί η εστίαση από τον εσωτερικό σου ψυχισμό που θέλει βοήθεια.

Αυτό εμποδίζει στο να συγκεντρωθείς και να θελήσεις να δεις τα ελαττώματα σου και τα θέματα που έχεις όπως παιδικά τραύματα, φοβίες και εμμονές που χρειάζεται να δουλέψεις σε βάθος και να αναγνωρίσεις το ποιος τελικά είσαι και γιατί σου παρουσιάζονται δυσκολίες στη Ζωή σου.

Οι περισσότεροι καταλήγουν στην εύκολη λύση που είναι η αναζήτηση των επιφανειακών αιτιών για την κατάσταση τους και έτσι φορτώνουν το βάρος της ύπαρξής τους και την αποτυχία στους άλλους.

Θεωρούμε ότι οι άλλοι ευθύνονται για την κατάσταση που βρισκόμαστε ενώ εμείς προσπαθούμε! Πάντα υπάρχουν κάποιοι που μας ανταγωνίζονται, μας διαβάλλουν και βάζουν εμπόδια!

Έτσι ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι δεν μπορούμε να χαρούμε τη ζωή μας και να την ορίσουμε όπως εμείς θέλουμε. Λάθος!
Αυτή είναι η πιο διαδεδομένη δικαιολογία της αυταπάτης που συντηρούμε δίνοντας αυτή την εύκολη εξήγηση, γιατί μας αρέσει να ζούμε στην αυτολύπηση!

Το να κατανοήσουμε τον ψυχισμό μας είναι μία επίπονη και σε βάθος διαδικασία που μας ξεβολεύει από τον υπέροχο θρόνο της αναβλητικότητας και της ψυχολογικής οκνηρίας.

Κρίνουμε τα πάντα μέσα από την «Επανάσταση του καναπέ», γιατί αυτό που τελικά θέλουμε είναι να τρεφόμαστε από το δικό μας ενεργειακό δηλητήριο που παράγουμε στην καθημερινότητά μας και η συνεχής αναπαραγωγή του δημιουργεί αυτήν την ενεργειακή δόνηση στη ζωή μας.

Αυτό αποδεικνύει πόσο πολύ θέλουμε να παραμυθιαζόμαστε από μόνοι μας. Γιατί ουσιαστικά αυτό που μας θρέφει με αυτές τις συμπεριφορές είναι ο φθόνος για τον διπλανό μας, η αδιαφορία και ο εγωισμός.

Προτιμάμε αυτή την εύκολη λύση που κρατάει τη συνείδηση μας κοιμισμένη αντί να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας πιο βαθιά και να προσπαθήσουμε να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη βοηθώντας το συλλογικό ασυνείδητο να εξελιχθεί.

Σε ένα βαθύτερο επίπεδο ποιο είναι το αποτέλεσμα; Άλλη μια μέρα χορτάσατε το τέρας του εγωισμού χωρίς να το καταλάβετε, ακολουθώντας το πρόγραμμα που εσκεμμένα το σύστημα έχει δημιουργήσει για να χειραγωγήσει τους πολλούς και να τους κατευθύνει ώστε να εκτονώνουν την αντίδραση τους μέσα από αρνητικές συμπεριφορές συνεχίζοντας να καταναλώνουν και να παράγουν μέχρι να πεθάνουν.

Η Αυθυποβολή αυτή μας τρέφει γιατί τελικά εμείς δημιουργούμε την κόλαση ή τον παράδεισο στη ζωή μας.
Η επιλογή είναι δική σου! Αν συνεχίσεις στο ίδιο μοτίβο της μιζέριας και του εγωισμού θα σκληρύνεις ακόμα περισσότερο όσο θα μεγαλώνεις!

Θα γίνεσαι πιο γκρινιάρης, ιδιότροπος, περισσότερο μοναχικός γιατί δεν θα θέλεις ακόμα και τους δικούς σου ανθρώπους ή θα απομακρύνονται γιατί δεν θα αντέχουν την συμπεριφορά σου, καθώς θα σε ενοχλούν σχεδόν τα πάντα!

Αυτό θα έχει άμεση αντανάκλαση και στο φυσικό σου σώμα καθώς τα ψυχοσωματικά συμπτώματα θα εκδηλώνονται με εντονότερο ρυθμό. Θα σε πνίγει το στρες με το παραμικρό, ταχυκαρδίες και πονοκέφαλοι στην καθημερινότητα σου, η δύσπνοια θα εμφανίζεται σε κάθε αγχωτική σκέψη. Το σώμα σου θα υποφέρει ενώ οργανικά θα είσαι καλά…

Θα έχεις περάσει σε ένα άλλο επίπεδο όπου ο ψυχισμός σου θα ελέγχεται από την υποβόσκουσα κατάθλιψη. Θα σκέφτεσαι με απόγνωση, γιατί βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση; Γιατί το να πάθω εγώ και όχι οι άλλοι;

Η απάντηση είναι απλή… γιατί εσύ το έχεις επιλέξει!

Έχω εκπαιδευτεί ως Σύμβουλος Alpha Chi με
ειδίκευση στο ενεργειακό Feng Shui στους χώρους και στο σώμα και ασχολούμαι εδώ και δεκαπέντε χρόνια με το χώρο των Πολεμικών Τεχνών.

Senhar

https://www.omorfizoi.gr/poia-einai-i-optiki-sti-zoi-soy/

Ψυχολογία

Ζωή και παραμύθι – Έννοιες παράλληλες
Γράφει η Ελένη Κακλαμάνου


Η καλή νεράιδα ζει μέσα στη γη.

Η ψυχή της απέραντη και η γη επίσης.

Ο κόσμος φοβισμένος μα κι αυτός ατέλειωτος.

Τα δέντρα καταπράσινα και η θάλασσα γαλάζια.

Προσγειωνόταν στα πιο απίθανα μέρη και μοίραζε αγάπη, τυφλή. Μόνο με τα μάτια της ψυχής.

Παντού ξένη και παράλληλα γνώριμη.

-Μα εσύ πως γίνεται να είσαι τόσο χαμένη;

-Μα εσύ πως γίνεται να μη σε μέλει κάτι;

-Μα εσύ που έχεις γεννηθεί;

-Κάπου μες στη γη μου είπαν, αν θες να κρατήσεις μυστικό κανείς δεν είναι μόνο από τη γη.

Εξωτικοί, άλλοι πιο φοβισμένοι, άλλοι πιο εξαρτημένοι άλλοι πιο αλλοπαρμένοι, θέλουμε να ζούμε όλοι με την καλύτερη προοπτική. Κι όταν κοιτάζουμε τα αστέρια να βλέπουμε μάτια, να βλέπουμε δύναμη, να βλέπουμε τη μέρα που πέρασε και αυτή που θα ‘ρθει αύριο.

Η κακή ψυχή θα φθείρει τη σελήνη και όταν θα βγούμε να την κοιτάξουμε όλοι, θα σπείρει ατέρμονη θλίψη.

Αν ανοίξεις το μαγικό κουτί θα βγει μια μουσική με χρυσόσκονη . Αν το κλείσεις θα είναι πάλι εκεί, αν το κρατήσεις μια ζωή θα είσαι πάντα ένα πολύτιμο κομμάτι αυτού του σύμπαντος που ανακυκλώνει ψυχές.

Ο στόχος σου να θυμάσαι πως είναι η μεγαλειώδη επίτευξη της καλύτερης σου έκδοσης, που τώρα ίσως να μην υπάρξει, όμως σου εγγυώμαι πως στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει. Το αποτέλεσμα όχι, δεν το βλέπεις πάντα, φτάνει να το νιώθεις με τη ψυχή σου. Αυτό είναι το πιο τρελό.

Ζήσε ολοκληρωμένος, ψάξε να βρεις τι είσαι, όταν το βρεις το μαγικό κουτί θα σε συντροφεύει για πάντα. Ζήσε το δικό σου παραμύθι.

Τρέξε να συλλέξεις στιγμές, όταν δεν επιθυμείς πάρε το χρόνο σου και γίνε καλύτερος άνθρωπος. Μίλησε στα αστέρια μίλα στη σελήνη, αγκάλιασε τον ήλιο, μίλα στην θάλασσα και στον ουρανό. Ακούνε. Πρόσεχε γιατί ότι ζητήσεις θα το λάβεις.

Δεν ήρθαμε εδώ για μια ζωή κανονική. Μα για το παραμύθι που ούτε καν φαντάστηκε ένα μικρό παιδί.

Ψυχολογία

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και σχεδόν καθημερινό συναίσθημα. Είναι κοινό στους ενήλικες αλλά πάνω από όλα στα μικρά παιδιά που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να ακούσουν. Δεν πρέπει να βλέπετε αυτό το συναίσθημα με απόλυτα αρνητικό τρόπο. Όλοι θυμώνουμε, όλοι γεμίζουμε με οργή σε καταστάσεις που θεωρούμε άδικες. Επιπλέον, είναι απολύτως φυσιολογικό και μας επιτρέπει να αντιδράμε σε οτιδήποτε δεν επιτρέπεται, σε οτιδήποτε μας πληγώνει. Ωστόσο, ο θυμός θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος και περιορισμένος. Θα πρέπει να θεωρείται σαν ένας διακόπτης, σαν κάτι που ενεργοποιείται στον εγκέφαλό σας.

Σας προειδοποιεί ότι κάποια πτυχή του περιβάλλοντός σας θα πρέπει να σας ανησυχεί και ότι πρέπει να πάρετε μια απόφαση. Αν αφήσετε αυτό το συναίσθημα να σας ελέγχει, θα εμπέσετε σε ένα παράλογο ξέσπασμα, φωνάζοντας και πιθανότατα κάνοντας πράγματα που αργότερα θα μετανιώσετε.

Ο θυμός θα πρέπει να παρακολουθείται και αργότερα να ελέγχεται για να μπορέσετε να έχετε την κατάλληλη αντίδραση.

Προσπαθήστε να γνωρίσετε καλύτερα το θυμό σας για να αντιδράτε καλύτερα στο περιβάλλον σας Ένας από τους πιο δημοφιλείς ειδικούς στο θυμό και στην αντίσταση είναι χωρίς αμφιβολία ο Eckhart Tolle. Αυτός ο θετικιστικός ψυχολόγος και εκπρόσωπος των πιο πνευματικών πτυχών της επιστήμης της συμπεριφοράς παρουσιάζει μια πολύ ιδιαίτερη προοπτική αυτού του ψυχολογικού κατασκευάσματος.

Ο θυμός που είναι ανεξέλεγκτος και τον αφήνετε να δραπετεύει ανά πάσα στιγμή, πλημμυρίζει το μυαλό σας με αρνητικές σκέψεις. Πλέον δεν υπάρχουν λόγοι αλλά ούτε και τα ισορροπημένα και λογικά μέρη σας αλλά αυτό το έντονο και αρνητικό συναίσθημα.

Μια πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την οποία ο Eckhart Tolle αναφέρει είναι ότι μερικές φορές είστε θυμωμένοι με κάτι χωρίς καν να το έχετε αντιληφθεί. Σύντομα αυτό το συναίσθημα αρνητικότητας θα εισχωρήσει σε άλλους τομείς της ζωής σας σε σημείο που θα σας κυριεύσει η απαισιοδοξία.

Ο θυμός μπορεί επίσης να μεταδοθεί και να εξαπλωθεί σαν μια αποπνικτική ενέργεια που δημιουργεί απόσταση και δυσφορία γύρω σας. Είναι πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Τώρα, θα σας δείξουμε πώς να επιλύσετε αυτή τη δυσφορία, αυτή την έλλειψη αρμονίας με τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας.

Πώς θα γνωρίζετε τι δημιουργείτε Θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα. Φανταστείτε ότι είχατε μια άσχημη μέρα στη δουλειά. Κάποιος συνάδελφος στο γραφείο έχει δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον γεμάτο με αβάσιμες φήμες και κριτική που σας πληγώνει και αυτό σας ενοχλεί.

Εσείς, ως πρωταγωνιστές, συγκεντρώνετε ένα μεγάλο ποσοστό θυμού, αισθάνεστε κουρασμένοι και εκδηλώνετε αρνητικότητα στο σπίτι και στην οικογένειά σας. Κάθε γεγονός πυροδοτεί μια δυσανάλογη αντίδραση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αυτό το εσωτερικό συναίσθημα, αυτή η δυσφορία και αυτό το κακό συναίσθημα είναι κάτι που δημιουργείται στο περιβάλλον σας.

Ένα αρνητικό συναίσθημα όχι μόνο δημιουργεί αρνητικές σκέψεις αλλά και ακατάλληλη συμπεριφορά. Θα πρέπει να μάθετε πώς να το βλέπετε, πώς να αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται μια μάχη μέσα σας. Δείτε: Προστατεύστε τον εαυτό σας από την αρνητική ενέργεια Πώς να ακούτε και να ενεργείτε αργότερα Ήδη γνωρίζετε τι σας συμβαίνει και τι προκαλείται γύρω σας. Το επίκεντρο αυτού του προβλήματος δεν πρέπει να είναι στο σπίτι αλλά ούτε και στη δουλειά σας: είναι στο μυαλό σας. Μερικές φορές δεν μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων.

Σε αυτή την περίπτωση, ο συνάδελφος δεν πρόκειται να αλλάξει. Η προσωπικότητά του είναι αυτή που είναι. Πάντα ήταν επικριτικός και διέδιδε φήμες. Όταν δεν μπορείτε να αλλάξετε οτιδήποτε αρνητικό στο περιβάλλον σας τότε πρέπει εσείς να αλλάξετε τον τρόπο που επηρεάζει τα συναισθήματά σας. Δεν χρειάζεται να μην δώσετε τη σημασία που του αναλογεί αλλά ούτε και να κάνετε σαν να μην σας επηρεάζει τίποτα.

Προσπαθήστε να ασκήσετε λίγο «έλεγχο». Εξουδετερώστε τα αρνητικά συναισθήματά σας ώστε να μην σας κυριαρχούν και μετατρέπουν τη ζωή σας σε μια αληθινή κόλαση. Οτιδήποτε σας ελέγχει, σας αιχμαλωτίζει και αφαιρεί την ποιότητα ζωής σας. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψετε να συμβεί.

Θα πρέπει να ηρεμήσετε το θυμό σας και να είστε δυναμικοί, ειρηνικοί και ισορροπημένοι. Να πείτε στον εαυτό σας ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη. Επειδή ένα άτομο είναι ικανό να ρυθμίζει τα συναισθήματά του δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιδράσει. Εφόσον ξεκαθαρίσετε στην πηγή του θυμού και του πόνου σας ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι σωστή, μπορείτε να εξορθολογήσετε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που παραμένουν μέσα σας.

Οι επικρίσεις αυτές δεν ισχύουν για μένα επειδή δεν με καθορίζουν. Αυτές οι προσβολές δεν με πληγώνουν: ξέρω ποιος είμαι, προστατεύω την αυτοεκτίμησή μου. Ό,τι και αν σκέφτεται ένα άτομο για μένα, είναι δική του άποψη. Είναι μέρος του δικού του κόσμου, στη συγκεκριμένη και περιορισμένη σφαίρα αλλά αυτή δεν μπορεί να καθορίσει αυτός που είμαι στον κόσμο μου. Γι’ αυτό θα συνεχίσω να απενεργοποιώ όλο το θυμό και τα αρνητικά συναισθήματά μου.

Είμαι ελεύθερος. Ο θυμός θρέφει τα αρνητικά συναισθήματα, τα ελέγχει και τα διαχειρίζεται. Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι στρατηγικές ταιριάζουν επίσης για τα μικρά παιδιά. Όσο πιο σύντομα μάθετε να αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματά τους, τόσο το καλύτερο. Διδάξτε τους πώς να μάθουν μόνο να ακούν, να παραμένουν ήρεμα και να μένουν δυνατά.

Πηγή: meygeia.gr

awakengr.com

Ψυχολογία

Όλοι κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε νιώσει πολύ κουρασμένοι ή νωχελικοί μόλις ξυπνήσουμε με μια ακατανίκητη επιθυμία να παραμείνουμε στο κρεβάτι μας, ενώ αισθανόμαστε χειρότερα από όταν πέσαμε για ύπνο. Η επιστήμη ονομάζει το φαινόμενο αυτό αδράνεια ύπνου (Sleep inertia).

Ορισμός, Χαρακτηριστικά και Αιτιολογία:

Η αδράνεια ύπνου είναι μια προσωρινή, βιολογική κατάσταση που λαμβάνει χώρα ακριβώς μόλις ξυπνήσουμε. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η αυξημένη υπνηλία, η μειωμένη εγρήγορση, ο αποπροσανατολισμός και οι περιορισμένες γνωστικές και σωματικές επιδόσεις. Παρατηρείται νωθρότητα, μείωση της προσοχής και αυξημένη κόπωση. Η Lynn Trotti αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το να ξυπνήσω είναι το πιο δύσκολο πράγμα που κάνω μέσα στην ημέρα μου».

Η αίσθηση αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη και τα συμπτώματα είναι πολύ ενοχλητικά. Η διάρκειά της ποικίλλει, αν και συνήθως τα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά από 15-30 λεπτά, ενώ εκφράζονται με την μεγαλύτερη ένταση αμέσως μετά το ξύπνημα. Η αδράνεια ύπνου μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όταν οι άνθρωποι χρειάζεται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις με το που ξυπνήσουν (ιατρικό προσωπικό, πυροσβέστες, πιλότοι, στρατιωτικοί), καθώς επηρεάζει την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών και την ικανότητα εστίασης σε πράγματα.

Η σοβαρότητά της έχει συσχετισθεί με πολλούς παράγοντες ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται η προηγούμενη απώλεια ή ανεπάρκεια ύπνου που δυσκολεύει την αφύπνιση και η απότομη αφύπνιση ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του ύπνου σταδίου 3, τον βαθύ ύπνο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η αδράνεια ύπνου μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές ύπνου.


Επιδημιολογία:
Η δυσκολία στην αφύπνιση είναι πολύ συχνή εμπειρία σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Το 42% των εφήβων αναφέρουν την δυσκολία του πρωινού ξυπνήματος, ενώ με την πάροδο του χρόνου το ποσοστό μειώνεται, με τους ενήλικες να βιώνουν λιγότερο συχνά την εμπειρία αυτή. Δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά στα συμπτώματα και στην συχνότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη σύνδεση μεταξύ της ευτυχίας, της παραγωγικότητας, της αίσθησης του αυτοελέγχου, της θετικής στάσης και της διάθεσης που έχουμε όλη την ημέρα με την ποιότητα του ύπνου, του πόσο καλά έχουμε κοιμηθεί και συγκεκριμένα του πώς έχουμε ξυπνήσει.

Τι μπορούμε να κάνουμε, για να περιορίσουμε τα συμπτώματα από την αδράνεια ύπνου;

Επαρκής ύπνος:
Είναι σημαντικό να βελτιωθεί η ποσότητα του ύπνου. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου κάθε νύχτα, για να αισθάνονται ξεκούραστοι. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες ίσως χρειάζονται λιγότερες ώρες ύπνου. Επιπλέον, σε περίπτωση έλλειψης επαρκούς βραδινού ύπνου, ένας μεσημεριανός ύπνος (power nap), διάρκειας λιγότερης των 30 λεπτών περιορίζει την σωματική και ψυχική κούραση και την αίσθηση του αποπροσανατολισμού. Γενικότερα, θα πρέπει να αποφεύγεται η απότομη αφύπνιση την ώρα που βρισκόμαστε στο 3ο στάδιο του ύπνου.

Ποιοτική Αφύπνιση – Μην κλείνετε το ξυπνητήρι:

Όλοι γνωρίζουμε ότι την νύχτα θα πρέπει να απομακρύνουμε το κινητό μας από το κρεβάτι, έτσι ώστε την ώρα που είμαστε ξαπλωμένοι να μην μπορούμε να χαζέψουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ενημερωθούμε για τα νέα της ημέρας. Αυτό από επιστημονικής άποψης οδηγεί κάποιους να ξυπνούν με στρες, άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ωστόσο, δεν έχει καθόλου σημασία τι ώρα ξυπνάει ο καθένας από εμάς, αλλά πώς ξυπνάει. Η σωστή διαδικασία της αφύπνισης οδηγεί σε καλύτερη αίσθηση, ότι μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί και να αδράξουμε την ημέρα με αποφασιστικότητα και ενεργητικότητα. Εμπόδιο στην διαδικασία αυτή είναι η αναβολή στο ξυπνητήρι για λίγα λεπτά ακόμη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να«λαγοκοιμόμαστε».

Γιατί η αναβολή του ξυπνητηριού οδηγεί σε συμπτώματα αδράνειας του ύπνου;
Το να αποκοιμιόμαστε για 9-15 λεπτά επηρεάζει την νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Αρχικά, όλοι οι άνθρωποι κοιμούνται σε κύκλους που ο καθένας διαρκεί 75-90 λεπτά. Οι περισσότεροι άνθρωποι πραγματοποιούν 2-4 κύκλους ύπνου που σημαίνει 5-6 ώρες ύπνου. Μετά από τους κύκλους αυτούς ακολουθεί ο τελευταίος, που διαρκεί περίπου 2 ώρες, που ο εγκέφαλος προετοιμάζεται για την διαδικασία της αφύπνισης.

Έτσι, κάποιος που ξυπνά φυσικά πριν από το ξυπνητήρι ή ακούγοντας το ξυπνητήρι και έχει πραγματοποιήσει έναν ποσοτικό, άρα και ποιοτικό ύπνο, η λειτουργία του εγκεφάλου του είναι σε μια διαδικασία εγρήγορσης και όχι ύπνου.

Όταν, όμως αγνοούμε το ξυπνητήρι και αποκοιμιόμαστε ξανά για λίγα λεπτά, ο εγκέφαλός μας ξεκινά έναν καινούριο κύκλο ύπνου 75-90 λεπτών. Και ξαφνικά το ξυπνητήρι χτυπά και ξυπνάμε απότομα. Ο εγκέφαλός στην πραγματικότητα βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση ύπνου. Επομένως, η αφύπνιση γίνεται δυσκολότερη και τα συμπτώματα της αδράνειας ύπνου εντονότερα. Η συνεχής αναβολή του ξυπνητηριού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα στρες, άγχους, κατάθλιψης, σε αρνητική στάση, σε μειωμένα επίπεδα συγκέντρωσης και δυσκολία στην σκέψη.

Αποτελεσματικοί τρόποι Αφύπνισης:
Για να ξυπνήσει εντελώς ο εγκέφαλος φυσιολογικά, ύστερα από την αδράνεια ύπνου, χρειάζεται ως και 4 ώρες. Συχνά, η πιο αποτελεσματική λύση, για να ξυπνήσει κάποιος άμεσα, είναι να υπάρξει ένα σοκ στο ανθρώπινο σώμα, όπως για παράδειγμα ένα παγωμένο ντους.

Η έκθεση στο ηλιακό φως το πρωί είναι μια αποτελεσματική μέθοδος, για να ξυπνήσουμε νιώθοντας πιο αναζωογονημένοι, καθώς βοηθά στην εκκίνηση του κιρκαδικού σήματος (αμφιβληστροειδής-μάτια) και ενισχύει άμεσα την πνευματική εγρήγορση. Η καφεΐνη σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί έσχατη λύση, καθώς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε βάθος. Η σωματική άσκηση αντιθέτως αποτελεί μια καλή πρακτική πλήρους αφύπνισης. Παρατηρείστε, όμως, πόσο καλά θα νιώσετε μέσα στην ημέρα απομακρύνοντας το κινητό από κοντά σας και ξυπνώντας στην ώρα σας. Νιώθετε λιγότερο κουρασμένοι, λιγότερο εξασθενημένοι; Είστε πιο συγκεντρωμένοι;

Η αδράνεια ύπνου εξακολουθεί να είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο, καθώς χρειάζεται περαιτέρω έρευνα αναφορικά με το βιολογικό υπόστρωμά της και την πιθανή επίδραση των ψυχολογικών και των ατομικών παραγόντων, όπως η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Ελένη Νικολιδάκη (Ψυχολόγος) 

Βιβλιογραφία:
· Vallat, R., Meunier, D., Nicolas, A. & Ruby, P.(2018). Hard to wake up? The cerebral correlates of sleep inertia assessed using combined behavioral, EEG and fMRI measures.NeuroImage.doi: 10.1016/j.neuroimage.2018.09.033.
· Trotti, LM.(2016).Waking up is the hardest thing I do all day: Sleep inertia and sleep drunkenness.Sleep Medicine Reviews. doi: 10.1016/j.smrv.2016.08.005.
· Ferrara, M.& De Gennaro, L. (2000). The sleep inertia phenomenon during the sleep-wake transition: Theoretical and operational issues. Aviation, space, and environmental medicine, 71, 843-848.

 


Πηγή: yourearticles.com

.thessalonikiartsandculture.gr

Ψυχολογία

Εσύ που σκουπίζεις τα δάκρυα σου κοιτάζοντας το Facebook, άκουσε με. Μην χαραμίζεις τα δάκρυα σου για ανθρώπους που δεν το αξίζουν. Μην δίνεις την ψυχή σου σε άπληστους που ξέρουν μόνο να εκμεταλλεύονται νομίζοντας πως θα σου δώσουν κάτι ως αντάλλαγμα. Μάθε να προστατεύεσαι. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου.


Αυτή η ζωή είναι πολύ μικρή και πολύ πολύτιμη για να την χαραμίσεις σε ανθρώπους και πράγματα που σου στερούν την ευτυχία.

Μην αφήσεις τις ψεύτικες υποσχέσεις τους να σε ξεγελάσουν. Μην ερωτευτείς ανθρώπους που δεν σε εκτιμούν. Μην υποτιμάς τον εαυτό σου.

Αντιθέτως, ερωτεύσου κάποιον που ποτέ δεν θα σε εγκαταλείψει. Κάποιον που θα είναι εκεί για σένα αλλά που βλέπει και ένα μέλλον μαζί σου. Κάποιον που ενθουσιάζεται στην ιδέα να περάσει το υπόλοιπο ταξίδι του μαζί σου.

Ερωτεύσου κάποιον που ποτέ δεν θα σταματήσει να παλεύει για σένα. Κάποιον που θα προστατεύσει την σχέση σας από όποιον και ό, τι που προσπαθήσει να την βλάψει. Κάποιον που δεν θα φοβάται να αντιμετωπίσει εμπόδια εφόσον είστε μαζί.

Ερωτεύσου κάποιον που δεν θα προσπαθήσει να σε αλλάξει. Κάποιον που θα σε αποδεχτεί γι αυτό που είσαι αλλά και επίσης θα λατρεύει τις ατέλειες σου, θα φροντίσει την τραυματισμένη σου ψυχή και θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς το συναισθηματικό σου φορτίο.

Ερωτεύσου κάποιον που θα σε κάνει να σταματήσεις να αναρωτιέσαι αν αξίζεις. Κάποιον που θα έχει την απάντηση σε όλες τις επώδυνες ερωτήσεις που έκαναν την ζωή σου μίζερη τόσο καιρό. Κάποιον που θα ησυχάσει τις ανασφάλειες σου, θα αγκαλιάσει τους φόβους σου και θα σε κάνει να νιώθεις πως δεν είσαι μόνος/η σε αυτόν τον κόσμο. Κάποιον που θα προσφέρει την καρδιά του για να προστατευτείς.

Ερωτεύσου κάποιον που δε θα σε αφήσει ποτέ να λυπηθείς. Κάποιον που δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια μετά από έναν ανούσιο καβγά. Κάποιον που δεν θα σε κάνει να πιστέψεις πως η αγάπη πρέπει να είναι δύσκολη αλλά αντιθέτως δεν θα σταματήσει να σε αγαπά ακόμα και στα χειρότερα σου.

Σημαντικότερα, ερωτεύσου κάποιον που θα σου αποδείξει πως η αληθινή αγάπη υπάρχει. Κάποιον που θα εκφράσει την αγάπη του για σένα με συναισθήματα που δεν έχεις ξανανιώσει. Κάποιον που θα φέρει πίσω τις ελπίδες σου και που θα είναι εκεί για να ξέρεις πως πάντα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

Για οτιδήποτε άλλο απλώς δεν αξίζει. Στην ζωή, υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι μέτρια.

Η αγάπη δεν πρέπει να είναι ένα από αυτά.

Μαγεία Τ.

awakengr.com

Ψυχολογία

Όποιος έχει θέσει τον εαυτό του πέρα από κάθε επιθυμία, ποια έλλειψη μπορεί να έχει; Σενέκας

Ο όρος λιτή αφθονία (ολιγαρκής αφθονία) αναφέρεται στα γραπτά του Επίκουρου και του Σενέκα, εμπεριέχεται στην στρατηγική του Ζεν, στις μελέτες του ανθρωπολόγου Μάρσαλ Σάλινς που αποδεικνύουν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες της παλαιολιθικής εποχής ζούσαν σε μια πρωταρχική κοινωνία της λιτής αφθονίας, στις αναφορές του Ιβάν Ίλιτς για την «χαρούμενη μέθη της επιλεγμένης λιτής ζωής», στα γραπτά του Σερζ Λατούς για την αποανάπτυξη.

Η λιτή αφθονία είναι μια επανανοηματοδότηση της ζωής που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε μια έξοδο από το φαντασιακό της απεριόριστης ανάπτυξης και προόδου, που είναι καταστροφικό για ένα πλανήτη με πεπερασμένους πόρους, θα εντάξει την οικονομική δραστηριότητα μέσα στην κοινωνία, γκρεμίζοντας την σημερινή πρωτοκαθεδρία του Homo economicus, και βραχυπρόθεσμα θα αντιταχθεί στις σημερινές νεοφιλελεύθερες και κεϋνσιανές πολιτικές λιτότητας.

Η λιτή ζωή, που βεβαίως δεν σημαίνει λιτότητα όπως εσκεμμένα λένε κάποιοι – η νεοφιλελεύθερη λιτότητα δεν στερεί από το άτομο μόνο τα περιττά αγαθά αλλά και τα αναγκαία – είναι προϋπόθεση για μια αξιοβίωτη ζωή, για την αφθονία. Μόνο οι επαγγελματίες παραγωγοί αναγκών και επιθυμιών, οι διαφημιστές, προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, ότι δηλαδή είμαστε δυστυχισμένοι όταν δεν ικανοποιούμε όλες τις επιθυμίες μας, όταν ζούμε στο περιθώριο της καταναλωτικής κοινωνίας. Βέβαια, γνωρίζουν καλά οι διαφημιστές, όπως λέει ο Λατούς «ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι κακοί καταναλωτές». Η κοινωνία της απεριόριστης ανάπτυξης και της υπερκατανάλωσης, της εμπορευματοποίησης των πάντων μέσω της κυριαρχίας της αγοράς, είναι μια κοινωνία των στερήσεων, που γεννάει συνεχώς φτώχεια μέσα στη «ευημερία». Ο λόγος είναι απλός.

Η απεριόριστη δημιουργία αναγκών και προϊόντων, η πλήρης απελευθέρωση και ικανοποίηση όλων των ατομικών επιθυμιών, είναι ένας φαύλος κύκλος που αν μπω μέσα σ’ αυτόν θα βγω πιο δυστυχισμένος και εκπτωχευμένος, από ότι ήμουν πριν, διότι στηρίζεται στην αρχή του ανικανοποίητου, της δημιουργίας του αισθήματος της συνεχούς στέρησης μέσα σε μια αφθονία προϊόντων.

Στην καταναλωτική κοινωνία, που χαρακτηρίζεται βέβαια από την άνιση κατανομή των εισοδημάτων και την ανεπαρκή κάλυψη των βασικών αναγκών για μεγάλες πληθυσμιακές κατηγορίες, πάντα αυτό που έχω είναι λιγότερο από αυτό που θα ήθελα να έχω και από αυτό που οι άλλοι έχουν. Το αίσθημα της στέρησης είναι πανταχού παρόν και ο μόνος τρόπος εξόδου από τον φαύλο κύκλο είναι η έξοδος από το κυρίαρχο υπόδειγμα της απεριόριστης ανάπτυξης και δημιουργίας νέων αναγκών, μέσω του αυτοπεριορισμού των αναγκών. Όσο λιγότερες είναι οι ανάγκες τόσο πλουσιότεροι είμαστε, τόσο αυξάνεται η ευημερία μας, διότι έχουμε απεγκλωβιστεί από το αίσθημα της στέρησης και του ανικανοποίητου.

Μήπως όμως η λιτή αφθονία είναι μια ζωή στερήσεων και ανελευθερίας του ατόμου;

Για να κυριαρχήσει αυτός ο αστικός μύθος συνέβαλλε τα μέγιστα η οικονομική επιστήμη, που ένα από τα βασικά δόγματά της είναι ότι «οι ανάγκες είναι απεριόριστες και τα μέσα (αγαθά) για την ικανοποίησή τους είναι περιορισμένα».

Η οικονομική επιστήμη στηρίζει την ύπαρξή της στο ότι δήθεν προσφέρει τα εργαλεία για να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα σε σκοπούς και μέσα, προτείνοντας λύσεις (οργάνωση της παραγωγής, αύξηση της παραγωγικότητας ,κ.τ.λ.) για να παράγονται όλο και περισσότερα προϊόντα (μέσα) για την κάλυψη των αέναα αυξανόμενων αναγκών (σκοπός).

Ο μύθος όμως αυτός που έχει κυριαρχήσει στο ανθρώπινο φαντασιακό πρέπει να καταρριφθεί. Οι ανθρώπινες υλικές ανάγκες όχι μόνο δεν είναι απεριόριστες αλλά είναι διαχρονικά λίγες και πεπερασμένες, ο τρόπος ικανοποίησής τους αλλάζει από εποχή σε εποχή και τα μέσα (αγαθά) για την ικανοποίησή του είναι επαρκή.

Η μετάβαση βέβαια σε μια κοινωνία λιτής αφθονίας έχει προϋποθέσεις και ορισμένες από αυτές είναι: η εγκατάλειψη του διαφωτιστικού σχεδίου για ορθολογική κυριαρχία επί της φύσης μέσω της οικονομίας και της τεχνικής, η δημιουργία ενός πολιτισμού των ορίων και όχι της απεριόριστης επέκτασης και της ευθύγραμμης προόδου, ο περιορισμός της κυριαρχίας της οικονομικής σφαίρας, ιδιαίτερα των ιδιωτικών καταναλωτικών αγαθών και η επέκταση των κοινών, δημόσιων αγαθών, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η ενίσχυση των κοινοτικών δομών και των θεσμών άμεσης δημοκρατίας, η εγκατάλειψη της κουλτούρας του εγωισμού, του ατομικισμού και η ανασύσταση των κοινωνικών δεσμών που στηρίζονται στην συμβιωτικότητα και την αλληλεγγύη.
***

Χάρης Ναξάκης, Καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

antikleidi.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή