Μαΐου 16, 2022

Ψυχολογία


Τα ευρήματα συνδέουν στενά την ύπαρξη σκοπού και νοήματος στη ζωή με μειωμένο κίνδυνο για ήπια γνωστική εξασθένηση και άνοια.

Το νόημα της ζωής μπορεί να είναι απλώς η εύρεση νοήματος στην ίδια τη ζωή. Μια νέα μετα-ανάλυση δημοσιευμένη στο Ageing Research Reviews υποδηλώνει ότι μια ζωή με σκοπό και νόημα είναι καλή για την υγεία του εγκεφάλου, επηρεάζωντας τις γνωστικές λειτουργίες και δυνατότητες των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο για τη Γήρανση, τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050 – μια αύξηση 50% σε σχέση με το 2010. Ο παγκόσμιος επιπολασμός της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων άνοιών αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, από περίπου 57 εκατομμύρια σε 152 εκατομμύρια.

Ενώ τα προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής – όπως η διατήρηση του εγκεφάλου μας δραστήριου, η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή – μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, η νέα έρευνα προσφέρει εικόνα για το πώς η ψυχολογική ευεξία μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης.

Πώς η αίσθηση του σκοπού βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου
Οι ηλικιωμένοι ενήλικες με άνοια αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της θετικής ψυχολογίας και των αποτελεσμάτων της σωματικής υγείας, ενώ η έρευνα για την υγιή γήρανση δείχνει ότι η ψυχική ευεξία μπορεί να παίζει ρόλο στη μακροζωία.

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς η ψυχική ευεξία συνδέεται με τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο άνοιας, ερευνητές του University College του Λονδίνου εξέτασαν στοιχεία από 62.250 άτομα σε τρεις ηπείρους με μέση ηλικία 60 ετών. Η συστηματική ανασκόπηση 11 μελετών παρατήρησε τη σχέση μεταξύ θετικών ψυχολογικών δομών, όπως η ζωή με σκοπό, και του κινδύνου άνοιας και ήπιας γνωστικής εξασθένησης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ύπαρξη σκοπού και νοήματος στη ζωή συνδέεται σημαντικά με 19% μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Αυτό ήταν στατιστικά πιο σημαντικό από άλλες θετικές δομές όπως η αισιοδοξία και η ευτυχία. Παρόλα αυτά, τα μικτά ευρήματα για τις διάφορες ψυχολογικές δομές υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση της αιτιώδους σχέσης μεταξύ των θετικών ψυχολογικών παραγόντων και της γνωστικής υγείας.

Σκοπός έναντι ευτυχίας: Ποια είναι η διαφορά;
Η Georgia Bell, διδακτορική φοιτήτρια στο University College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο Psych Central ότι η ζωή με σκοπό μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης από ό,τι η ευτυχία, λόγω των διαφορών μεταξύ ευδαιμονικής (π.χ. σκοπός ή νόημα) και ηδονικής (π.χ. θετική επίδραση ή ευχαρίστηση) ευημερίας.

«Τα άτομα με υψηλότερη ευδαιμονική ευημερία μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε άλλες προστατευτικές συμπεριφορές, όπως η άσκηση και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», εξήγησε η ίδια. «Ενώ ένα άτομο μπορεί να κερδίζει ευτυχία από αυτές, η στοχευμένη επιδίωξη να ζει με τρόπο που να είναι σκόπιμος ή ουσιαστικός μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να ζήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής».

Ηδονικές επιδιώξεις
Ο David A. Merrill, ψυχίατρος ενηλίκων και γηριατρικός ψυχίατρος, εξήγησε ότι οι ηδονικές δραστηριότητες που σας φέρνουν ευτυχία είναι συχνά φευγαλέες, ικανοποιώντας ανάγκες ή ορμές. «Η ηδονιστική επιδίωξη της ευτυχίας μπορεί να περιλαμβάνει άσκοπες ή ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η υπερβολική καλοπέραση, κατά καιρούς», δήλωσε.

Ευδαιμονικές επιδιώξεις
Σύμφωνα με τον Merrill, οι ευδαιμονικές αναζητήσεις ικανοποιούν μια συγκεκριμένη ανθρώπινη ανάγκη μέσω του σκοπού ή του νοήματος. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορεί να βρουν νόημα στην ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων, ειδικά για όσους έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα ή έχουν αποξενωθεί από άλλα μέλη της οικογένειας. «Εάν μπορείτε να βρείτε έναν σκοπό στην εμβάθυνση των σχέσεών σας με τους άλλους, αυτό μπορεί να καταλήξει στην προώθηση όλων αυτών των άλλων συμπεριφορών υγείας που προστατεύουν τον εγκέφαλο και το σώμα σας», εξήγησε.

Πηγή:

psychcentral.com/news/life-purpose-linked-to-better-brain-health

https://enallaktikidrasi.com/

Ψυχολογία

Η ευτυχία δε βρίσκεται στα πλούτη αλλά στην ηρεμία της ψυχής…

Της Νικόλ Παπαδοπούλου.


Κάποτε ένας από τους αγαπημένους μου φιλοσόφους, ο κορυφαίος Αριστοτέλης είχε πει:
‘’ Η ευτυχία δεν βρίσκεται στα πλούτη αλλά στην ηρεμία της ψυχής…’’
Μια φράση με βαθιά μηνύματα και προειδοποιήσεις.

Πόση αλήθεια άραγε να κρύβει; Μεγάλη και αλλόκοτη από τις άλλες έχω να σας πω. Διότι, η ευτυχία δεν έχει να κάνει με τα χρήματα αλλά με την ουσία της ψυχής. Εκεί λοιπόν βρίσκεται.

Μέσα μας. Στα βάθη του μυαλού και της καρδιάς μας.
Στο σπίτι μας.
Το κακό παντού υπάρχει. Σε κάθε γωνιά. Όμως, το καλό μόνο σε ένα σημείο.
Ποιο είναι; ΕΣΥ είσαι.

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, δίπλα σου είναι. Εσύ ο ίδιος είσαι κυρίαρχος, δημιουργός αλλά και παραλήπτης των δικών σου αποφάσεων και επιθυμιών. Στα χέρια σου λοιπόν άνθρωπε βρίσκεται η ευδαιμονία, η ηθική αρετή. Τα πλούτη δεν δηλώνουν κανέναν τίτλο. Δεν αμφιβάλλω ότι έχουν αξία αλλά δεν σε κάνουν ευτυχισμένο. Μπορεί να έχεις όλα τα πλούτη του κόσμου αλλά μέσα σου να είσαι φτωχός.

Τι είδους ευτυχία μπορεί να είναι αυτή; Θα σου πω εγώ. Ανεπαρκής και αναλφάβητη δίχως συναισθήματα και παιδεία. Μια μίζερη, ζοφερή και επίπονη προσπάθεια επιβεβαίωσης και επιβίωσης. Με μόνη κάλυψη το σώμα για ομορφιά και επίδειξη. Με αυτάρκεια, ζήλεια και μιμητισμό.

Ο σαρκασμός βασικός πλέον συνοδός της. Γιατί άραγε να μην υιοθετούμε την άλλη ευτυχία; Αυτή λοιπόν που κατάλαβες. Ναι, Για εκείνη μιλώ που φωτίζει τα μάτια των ανθρώπων από αλήθεια και ειλικρίνεια. Που δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις και δεν ζητά ανταλλάγματα για να αποκαλυφθεί.


Δεν κρύβεται από το έρεβος σαν τους δεσμώτες στο σπήλαιο αλλά προβάλλεται από ψιλά με το φως του ήλιου. Δεν βρίσκεται ούτε στην υπερβολή ούτε στην στέρηση. Μόνο στην μεσότητα. Στο πρέπει και στο είναι. Βρες την λοιπόν, στην μέση της κλωστής. Στα αισθήματα, στις καταστάσεις. Τα πλούτη δεν είναι τίποτα παρά μόνο ένα παρείσακτο αγαθό δωροδοκίας και μυθοπλασίας.

Η ευτυχία βρίσκεται στην έκλυση της ψυχής σου. Στην δικαιοσύνη, στο χαρακτήρα και στις πράξεις. Στην ελευθερία επιλογών και αποφάσεών σου.

Στην αγαστή συνεργασία του πνεύματος και σώματός σου και όχι στον σκοταδισμό των αδυσώπητων και επίπλαστων Ερινυών των σκέψεων και των επιρροών σου. Η ευτυχία λοιπόν σχετίζεται με την πληρότητα, την αγάπη, την χαρά, την δύναμη για την νίκη της ψυχής και όχι την αμετροέπεια του μυαλού. Μπορείς λοιπόν να συνδυάσεις αυτήν την ευτυχία, την πραγματική με το χρυσό χρώμα των χρημάτων; Αντέχεις να ζεις σε μια ουτοπία ή αλήθεια που μόνη σου κρηπίδα είναι ένας ανεύθυνος και τιποτένιος εαυτός; Σου αρέσει να υπάρχεις από τα χρήματα και για τα χρήματα και μόνο; Δεν θα αντέξεις για πολύ. Είναι το μόνο σίγουρο. Διότι, η έκρηξή σου θα πλησιάζει… Και πίστεψέ με…Θα είναι ανυπόφορη…

« Τα πλούτη δεν σε κάνουν βασιλιά της ευτυχίας της ψυχής, αλλά αντιθέτως, η ευτυχία της ψυχής σε κάνει βασιλιά όλου του πλούτου. Μην το ξεχνάς ποτέ!»

https://www.awakengr.com/

Ψυχολογία

Πώς η λάθος εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου μπορεί να σε οδηγήσει να πάρεις λάθος απόφαση
Μήπως η άσχημη εικόνα που έχω για τον εαυτό μου είναι αυτή που με υποβαθμίζει σε όλους τους τομείς;
λάθος εικόνα του εαυτού
Λαμπρινή Λαδά 
Η λάθος εικόνα του εαυτού σου μπορεί να σε υπονομεύσει, να σε ρίξει σε επιλογές που δεν σου αξίζουν και να δεχτείς ως δεδομένα πράγματα που είναι το 1/10 των δυνατοτήτων σου και εκείνων που μπορείς να λάβεις στη ζωή σου. Σε όλους τους τομείς της ζωής σου, στη φυσική κατάσταση, στον εργασιακό τομέα, στις σχέσεις, στις φιλίες. Εκτός του γεγονότος ότι είμαστε ένας καθρέφτης που αντανακλά στους άλλους όλα αυτά που έχουμε μέσα και όσα πιστεύουμε για τον εαυτό μας, αν πιστεύουμε ότι μας αξίζει, αυτό το σώμα, αυτό η δουλειά, αυτή η σχέση αυτή η φιλία που έχουμε σήμερα, αυτή θα προσελκύουμε κοντά μας, αυτή θα αποφασίζουμε ότι μας αξίζει. Στη λέξη αυτή, μπορείς να βάλεις την λέξη που ξέρεις εσύ ότι χαρακτηρίζει την δική σου περίπτωση.

Η λάθος εικόνα του εαυτού, ως τρόπος σκέψης
Η βελτίωση του εαυτού μας είναι ό,τι πιο υγιές μπορεί να επιλέξει ένας άνθρωπος στην περίπτωση που η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα είναι κάτι που δεν τον εκφράζει πια και η αλλαγή είναι αυτό που χρειάζεται. Μεγαλώνοντας, είναι λογικό να μην μένουμε ίδιοι αλλά να εξελισσόμαστε και αυτό δεν είναι κακό. Ωστόσο στη φάση της αλλαγής, θέλει να βλέπεις ξεκάθαρα την αρχή, δηλαδή από που ξεκινάω και πού θέλω να φτάσω.

Όταν αποφασίζεις να αλλάξεις, πρέπει να έχεις ξεκάθαρη εικόνα του πώς είσαι σήμερα, τι θέλεις να αλλάξεις σήμερα και πώς θέλεις να είναι ο άνθρωπος που θέλεις να γίνεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πάρεις και τις σωστές αποφάσεις και μάλιστα χωρίς να ταλαιπωρείς με το overthinking. Θα σου εξηγήσω με παραδείγματα στους βασικούς τομείς της ζωής που απασχολούν τους περισσότερους για να γίνω πιο ξεκάθαρη.

Τι είναι το Body Checking
Φαντάσου έναν καθρέφτη που δεν έχει καθαριστεί για πολλά χρόνια. Το στρώμα της σκόνης που έχει πάνω δεν αφήνει το είδωλο να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον εαυτό του. Βλέπει μια θολή εικόνα και προσπαθεί με μεγάλη δυσκολία να ανιχνεύσει τις λεπτομέρειες της εικόνας του. Αυτή λοιπόν η εικόνα έχει να κάνει και με την εξωτερική αλλά και με την εσωτερική εικόνα μας.

Η αξία μας είναι μια και δεν αμφισβητείται ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες. Το θέμα σε αυτήν την περίπτωση είναι να γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι η αξία μας και να μην χρειαζόμαστε την επιβεβαίωση από κανέναν, όχι από έπαρση αλλά επειδή έχουμε μελετήσει εμάς και έχουμε ξεκάθαρη εικόνα.

Εμφάνιση: Μπορεί να έχεις σήμερα κάποια παραπάνω κιλά ή το σώμα σου να μην είναι σφιχτό και γυμνασμένο. Αυτή είναι η αρχική εικόνα. Από αυτό το δεδομένο ξεκινάς. Η τελική εικόνα αυτή που θα ήθελες για τον εαυτό σου. Ο άνθρωπος που θες να γίνεις, τι lifestyle έχει, με τι τροφές θρέφει το σώμα του, πώς γυμνάζει τους μυς του; Αν πιστεύεις ότι είσαι χοντρή, παχουλή ή όπως αλλιώς θες, ίσως δεσμευτείς τόσο πολύ σε αυτή την εικόνα που τις « Δευτέρες θα αρχίζεις διατροφή και την Τετάρτη θα τη χαλάς» που όλα μοιάζουν άσκοπα και για ποιο λόγο να κάνω διατροφή και άσκηση αφού δεν έχω δει ποτέ αποτελέσματα.

Δουλειά: Κάνεις τη δουλειά σου καλά, είσαι ένας από τους καλύτερους στο είδος σου, ωστόσο παραμένεις σε μια δουλειά που το έργο σου δεν εκτιμάται, ούτε ανθρώπινα αλλά ούτε στους οικονομικούς όρους. Ας υποθέσουμε ότι βάσει της προυπηρεσίας σου και των γνώσεών σου μπορείς να πάρεις μισθό 1.500€, σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, όμως εσύ πας σε μια δουλειά με 900€. Σε υποτιμάς μόνη σου λοιπόν, διαθέτοντας τον χρόνο και την ενέργειά σου σε ένα χώρο που δεν εκτιμάται η αξία σου. Αν δεν ξέρεις πόσο αξίζεις πάντα θα είσαι οκ με ό,τι σου δώσουν.

Φίλοι: Οι φίλοι μας είναι τόσο σημαντικοί άνθρωποι για τη ζωή μας. Συχνά παρομοιάζονται με την οικογένεια που διαλέγουμε. Είναι αλήθεια όμως ότι για να βρεις ένα φίλο που με ανιδιοτέλεια μας αγαπά, με διάθεση να μας μοιραστεί, να βοηθήσει με τον τρόπο του να βγάλουμε το καλύτερο από μέσα μας είναι σχετικά λίγες. Αυτού του είδους οι φίλοι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τοξικές φιλίες, φίλες που και καλά θέλουν το καλό σου, αλλά υπολογίζουν και το συμφέρον τους, ζήλια, κτητικότητα, δεν είναι αυτό που ταιριάζει στη ζωή κανενός. Κάποιες φορές όλα αυτά φορούν τα ρούχα του ενδιαφέροντος και να μην τους καταλάβουμε τους εξαρχής τι είναι και μετά να έχουμε επενδύσει τόσα χρόνια που να λυπόμαστε να πάνε χαμένα όλα αυτά που ζήσαμε.

Σχέση: Στο θέμα σχέσης, είναι τα πράγματα πολύ ξεκάθαρα αν και έχει παίξει πολύς πόνος εκεί έξω, πολύς φόβος απόρριψης, πολύ πόρτα και φτάσαμε να φυσάμε το γιαούρτι για να μην καούμε. Αν πιστεύεις ότι σου αξίζει το κυνηγητό, το κρυφτό, το ξεροστάλιασμα στο τηλέφωνο και όχι μια υγιής σχέση, αυτή θα προσκαλείς. Δεν φταίνε οι άλλοι πάντα, φταίμε και εμείς που δεν ξεκαθαρίζουμε τι είναι αυτό που θέλουμε και ανεχόμαστε ανθρώπους και καταστάσεις. Αν νομίζεις ότι είσαι τόσο δύστροπος, ή μοναχικός που κανείς δεν σε αντέχει τότε μάλλον αυτό θα φέρεις στη ζωή σου. Τη μοναξιά.

Πόσο βάρος έχει μια απόφαση και γιατί κάποιες φορές μας είναι αδύνατον να επιλέξουμε

Τα success stories και transformation
Είναι εδώ για να μας δώσουν έμπνευση. Όλοι έχουμε παραξενιές αλλά παρόλα αυτά βρέθηκε ο άνθρωπος που δεν τον ενοχλούσαν ή μπορεί να μην τους έδινε τόση σημασία. Όλοι παλεύουμε με το να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα, να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μας αγαπούν σαν τη μάνα μας. Δες αυτά τα παραδείγματα γύρω σου αν ψάχνεις έμπνευση. Δες που θες να πας για να πας εκεί που θες και όχι εκεί που δεν θες. Είναι τόσο ξεκάθαρο.

Μην κάνεις ένα ανάποδο manifestation κάνε σωστά το manifestation και πάρε στη ζωή σου αυτό που σου αξίζει και όχι αυτό που νομίζεις ότι μέχρι εκεί μπορείς να φτάσεις. Όταν είσαι έτοιμη να σταματήσεις να ξέρεις ότι έχεις άλλο ένα 20% να δώσεις ακόμα, μην τα παρατάς και μην συμβιβάζεσαι, μην αυτοπεριορίζεσαι! Άνθρωποι με λιγότερες ικανότητες και δυνατότητες σήμερα τα έχουν καταφέρει μόνο γιατί δεν τα παράτησαν.https://ipop.gr/

Ψυχολογία

Η αλήθεια που δεν σου λένε οι λέξεις κρύβεται πάντα στα μάτια
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ

Προσπάθησες κι εσύ να βρεις απαντήσεις μέσα στις λέξεις; Αναρωτιέμαι αν τα κατάφερες τελικά να τις βρεις εκεί…

Οι λέξεις δεν πάνε πάντα παρέα με την αλήθεια της καρδιάς μας. Τα συναισθήματα μπορούν να κρυφτούν, ο άνθρωπος μπορεί να την αλλάξει την αλήθεια τους ή ακόμη και να την πνίξει αν σωπάσει.

Από την αλήθεια που προδίδουν τα μάτια όμως…ποιος μπόρεσε να κρυφτεί; Ποιος μπόρεσε να κρύψει τη σπίθα του έρωτα όταν δύο φλεγόμενα ζευγάρια μάτια κοιτάζονται; Τη φωτιά τους ποιος μπόρεσε να τη σκεπάσει χωρίς να καεί; Ποιος μπόρεσε να κρύψει τον πόνο, το θρήνο και τη θλίψη που φωλιάζει στη θάλασσα των ματιών; Κι αν τελικά μπόρεσε για λίγο… μέχρι που τα κατάφερε;

Είναι η μοίρα μάλλον που όρισε τα μάτια του ανθρώπου να μιλούν σιωπηλά αντί γι αυτόν, να γίνονται ο λευκός καμβάς πάνω στον οποίο αποτυπώνεται ό,τι νιώθει η ψυχή μας! Όπου οι λέξεις δεν καταφέρνουν να προσφέρουν γιατρειά, όπου το στόμα μένει σφραγισμένο, όλες οι εκφάνσεις των συναισθημάτων θα χρωματίζουν, με χροιά σαν από ουράνιο τόξο, τα μάτια μας. Ακόμη και την απουσία συναισθήματος, όσο κι αν οι λέξεις προσπαθήσουν να την καλύψουν, η αλήθεια των ματιών δεν μπορεί να μην την αποκαλύψει.

Ένας ολόκληρος κόσμος υπάρχει μέσα στις κόρες των ματιών! Είναι έτοιμος να φανερωθεί και να προδώσει τα μυστικά του, αν ξέρεις πού να κοιτάξεις. κι αν δεν προσπεράσεις κι εσύ τη σιωπή τους που ουρλιάζει. Αλλιώτικη ενέργεια εκπέμπει η ησυχία τους! Μια ιστορία φυλάσσεται μέσα τους, η ιστορία του καθενός από μας, που θα μπορέσεις να την κατανοήσεις μονάχα αν σωπάσεις και δώσεις χώρο σε ό,τι υπάρχει να αναδυθεί. Μπορούν να σε οδηγήσουν στις απαντήσεις που οι λέξεις δεν κατάφεραν ποτέ να σου προσφέρουν!

Μην ψάχνεις άλλο σε λάθος τόπους για να βρεις τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σου. Να θυμάσαι πως.. ό,τι με λόγια δεν λέει το στόμα του ανθρώπου τα μάτια του το φωνάζουν δυνατά. Ολόκληρη η ιστορία σου φυλάσσεται μέσα εκεί!

Όλες οι φορές που έπεσες χαμηλά, οι δύσκολες στιγμές που δεν πίστευες καν πως μπορείς να σταθείς και πάλι στα πόδια σου…κι όμως στάθηκες! Οι μικρές ‘νίκες’ σου που δεν πούλησες ποτέ σε κανέναν, τις κράτησες για τον εαυτό σου και ήταν στην πραγματικότητα πιο σημαντικές από οποιαδήποτε κοινωνικά σημαντική επιτυχία. Οι στιγμές που η καρδιά σου σκίρτησε δυνατά, η πρώτη φορά που ερωτεύτηκες… κι εκείνοι οι απωθημένοι παθιασμένοι έρωτες που δεν ξέχασες και που δεν έγιναν ποτέ σχέση. Οι απώλειες με τις οποίες έπρεπε να μάθεις να ζεις, κι όλος ο αμίλητος πόνος που άντεξε τότε η καρδιά σου.

Οι πιο ανέμελες κι ευτυχισμένες στιγμές που έζησες πλάι στους ανθρώπους σου! Όλα! Όλα όσα έχεις ζήσει χωρούν στο σύμπαν των ματιών και συναρμολογούν τη δική σου ιστορία, τη δική σου αλήθεια! Αν κάποτε μέσα στη ζωή σε μπερδέψουν τα λόγια.. να θυμάσαι πως η αλήθεια που δεν σου λένε οι λέξεις κρύβεται πάντα μέσα στα μάτια! Εκεί να την ψάχνεις!

https://enallaktikidrasi.com/

Ψυχολογία

Η ψυχολογική ωριμότητα δεν είναι δεδομένη. Είναι ένα δώρο που δίνουμε στον εαυτό μας - και στους άλλους.
Πώς να χειριστούμε τα διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας σε μια σχέση

Εσείς και ο σύντροφός σας παλεύετε με μια εμφανή διαφορά στα γενικά επίπεδα ωριμότητας; Φαίνεται να βγαίνετε με άτομα που έχουν παρόμοια ηλικία αλλά φαίνονται πολύ λιγότερο ώριμα από εσάς; Είστε γενικά ικανοποιημένοι με τον/τη σύντροφό σας αλλά απογοητευμένοι με στοιχεία της συμπεριφοράς ενός συντρόφου που σας φαίνονται παράξενα ανώριμα; Αν κάποιο από αυτά τα ζητήματα σας φαίνεται οικείο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποια εφαρμόσιμα βήματα για την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στην ψυχολογική ωριμότητα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι σχέσεις ευδοκιμούν καλύτερα όταν οι χρονολογικές ηλικίες των συντρόφων είναι εντός ενός έτους η μία από την άλλη. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ηλικίας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να απολαύσουν και οι δύο σύντροφοι μια αμοιβαία ικανοποιητική και διαρκή σχέση. Τι συμβαίνει όμως όταν οι χρονολογικές ηλικίες ταιριάζουν, αλλά τα επίπεδα ωριμότητας όχι;

Η ψυχολογική ωριμότητα, η οποία περιλαμβάνει τόσο τη συναισθηματική όσο και τη νοητική ανάπτυξη, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο μιας υγιούς σχέσης. Όσοι έχουν αναπτύξει ωριμότητα έχουν μάθει πώς να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της σχέσης και γενικά της ζωής με σοφούς και παραγωγικούς τρόπους.

Η ωριμότητα δεν έρχεται αυτόματα με την ηλικία – αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς μαθαίνουμε πώς να πλοηγούμαστε στη ζωή με σοφία. Για παράδειγμα, ένα άτομο γύρω στα 20 μπορεί να είναι εξαιρετικά ώριμο, ενώ ένα άτομο που είναι δεκαετίες μεγαλύτερό του μπορεί να είναι εξαιρετικά ανεύθυνο και ανώριμο με πολλούς τρόπους. Έτσι, ανεξάρτητα από τη φυσική ηλικία, οι σύντροφοι που εκτιμούν την ωριμότητα τείνουν να τα πηγαίνουν καλά μακροπρόθεσμα.

Στην πραγματικότητα, αν εσείς και ο/η σύντροφός σας δεν είστε συγχρονισμένοι στον τομέα της ωριμότητας, είναι πιθανό να δυσκολευτείτε με αυτό το ζήτημα μέχρι να επιτευχθεί ένα επίπεδο ισορροπίας της ωριμότητας ή ένα ισχυρό επίπεδο αποδοχής.

Έτσι, αν εσείς και ο σύντροφός σας είστε περίπου στην ίδια ηλικία, αλλά ανησυχείτε ότι τα επίπεδα ωριμότητάς σας μπορεί να είναι διαφορετικά, παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε ένα πιο υγιές και ισορροπημένο ταξίδι στη σχέση σας.

Πώς να χειριστούμε τα διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας σε μια σχέση
1. Αντικειμενική αξιολόγηση της ασυμφωνίας ωρίμανσης
Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαφορές ωριμότητας, είναι σημαντικό να επιβραδύνουμε προσεκτικά για να αξιολογήσουμε τη φύση των ζητημάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει μια σφαιρική έλλειψη ωριμότητας που επηρεάζει την εργασία, την οικογενειακή ζωή και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Στο άλλο άκρο του φάσματος, τα ζητήματα ωριμότητας μπορεί να είναι ήσσονος σημασίας και να περιορίζονται σε δευτερεύοντες τομείς.

Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι οι αποκλίσεις ωριμότητας βρίσκονται περισσότερο στη μέση περιοχή, όπου επηρεάζουν ποικίλες καταστάσεις με διαφορετικό βαθμό σημαντικότητας. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε μια παύση, ένα βήμα πίσω και να αξιολογήσουμε χωρίς κριτική διάθεση το «πώς, πού και πότε» προκύπτουν οι διαφορές ωριμότητας.

2. Ποια είναι τα θετικά σημεία
Είναι ενδιαφέρον ότι οι διαφορές στην ωριμότητα προσφέρουν μερικές φορές και θετικά. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε την τάση να επικεντρώνεστε υπερβολικά στην εργασία και να μην αφιερώνετε επαρκή χρόνο για χαλάρωση και παιχνίδι. Ένας σύντροφος που είναι περισσότερο παιδί στην καρδιά μπορεί στην πραγματικότητα να προσθέσει λίγη ισορροπία και χαρά σε μια σχέση που κινδυνεύει να γίνει «πολύ σοβαρή».

Όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε, κάντε μια παύση για να παρατηρήσετε αν υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στις διαφορές ωριμότητας στη σχέση σας. Παρόλο που συχνά είναι δύσκολο να υιοθετήσετε αυτή την οπτική γωνία, μπορεί να εκπλαγείτε από αυτά που θα ανακαλύψετε. Με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο, οι διαφορές ωριμότητας – αν είναι υγιείς και όχι τοξικές – μπορούν στην πραγματικότητα να αποτελέσουν μια θετική δύναμη που κάνει μια σχέση να αξίζει ακόμη περισσότερο τη μακροπρόθεσμη επένδυση.

3. Ποια είναι τα μειονεκτήματα
Είναι συχνά εύκολο να βρει κανείς τα μειονεκτήματα όταν πρόκειται για διαφορές ωριμότητας. Οι κραυγαλέες διαφορές στην ψυχολογική ωριμότητα μπορεί να εκδηλωθούν σε κουραστικές δυναμικές, όπως η αποφυγή της ευθύνης, η ανθυγιεινή επικοινωνία και τα παιχνίδια χειραγώγησης. Όταν επιβραδύνουμε προσεκτικά και χωρίς κριτική διάθεση για να παρατηρήσουμε και να κατονομάσουμε τα μειονεκτήματα, θα έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα συναισθηματικά, ψυχικά και συμπεριφορικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε.

4. Προσδιορίζουμε αν η αλλαγή είναι επιθυμητή, αγνοείται ή αποκηρύσσεται
Αν και συχνά περιμένουμε από τους ενήλικες να ωριμάσουν καθώς μεγαλώνουν, η ωριμότητα και η χρονολογική γήρανση δεν συμβαδίζουν πάντα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι άνθρωποι απλώς δεν θέλουν να ωριμάσουν καθώς μεγαλώνουν. Αν αντιμετωπίζετε μια τέτοια διαφορά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν υπάρχει επιθυμία για ωριμότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο θέλει πραγματικά να επενδύσει σε αυτή. Σε άλλες, υπάρχει μια παιδική επιθυμία να αγνοήσει την ιδέα. Μερικές φορές, υπάρχει πλήρης αποκήρυξη της σημασίας της ωριμότητας.

Αν η ωριμότητα είναι πραγματικά επιθυμητή, είναι πιθανό ότι τελικά θα επέλθει θετική αλλαγή. Αν όχι, είναι σοφό να αποδεχτούμε ότι οι διαφορές θα συνεχιστούν έως ότου επιθυμηθεί μια αλλαγή.

5. Ρωτάμε τον εαυτό μας: Πού θέλω να βρίσκομαι;
Αφού εξετάσουμε την κατάσταση από διαφορετικές οπτικές γωνίες, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε. Αν η αξιολόγησή σας σας αφήνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε μια κατάσταση που μπορείτε να αποδεχτείτε «ως έχει» μακροπρόθεσμα, αυτό είναι φανταστικό. Ωστόσο, μπορεί επίσης να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε κάποιες μεγάλες – ή μικρές – αλλαγές προκειμένου να νιώσουμε καλά με τη σχέση μας. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να αξιολογήσουμε αντικειμενικά τι θέλουμε βραχυπρόθεσμα και πού θα θέλαμε να βρεθούμε μακροπρόθεσμα. Η ζωή είναι σύντομη, είναι δικαίωμά σας να βρίσκεστε σε μια σχέση που αισθάνεστε αγάπη, θετική και ταιριαστή.

6. Εξετάζουμε τρόπους να εξελιχθούμε μαζί
Αν αποφασίσετε ότι η σχέση σας αξίζει να διατηρηθεί παρά τις διαφορές ωριμότητας (ή ίσως και εξαιτίας αυτών), προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη ισορροπία στη σχέση σας. Αν χρειάζεται μια ενίσχυση της ωριμότητας, έχετε μια ποικιλία επιλογών, όπως θεραπεία ζευγαριών, ατομική θεραπεία και ομάδες στήριξης. Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε βιβλία αυτοβοήθειας για να μάθετε και να αναπτυχθείτε μαζί.

Μια άλλη καταπληκτική επιλογή είναι η δημιουργία χρόνου για το ζευγάρι μία φορά την εβδομάδα (ιδανικά σε μια ημέρα του Σαββατοκύριακου, όταν είστε και οι δύο ανανεωμένοι) για να δουλέψετε πάνω σε θέματα δικά σας. Τα ζευγάρια που θέλουν να εξελιχθούν μαζί τα καταφέρνουν καλύτερα όταν υιοθετείται μια ομαδική προσέγγιση.

Απλά να είστε προσεκτικοί στην προσέγγισή σας για την ανάπτυξη: Αν ο πιο ώριμος σύντροφος αναλάβει το ρόλο του «ειδικού», μπορεί να προκύψουν αρνητικές δυναμικές. Για να αποφύγετε μια πραγματική ή αντιληπτή ανισορροπία δύναμης, τα ζευγάρια μπορούν να συζητούν εναλλάξ γενικά θέματα όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, οι αξίες και οι προτεραιότητες. Αποφύγετε την παγίδα να κάνει το ένα άτομο τον θεραπευτή ή τον «τέλειο» σύντροφο.

7. Αναγνωρίζουμε πότε δεν λειτουργεί
Δυστυχώς, δεν λαμβάνουν όλες οι σχέσεις με προβληματικά ζητήματα ωριμότητας τη θεραπευτική προσοχή που χρειάζονται και αξίζουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεται κανείς να αποφασίσει αν θα μείνει, αν θα φύγει ή αν θα περιμένει να δει αν η αλλαγή επέλθει με κάποιο τρόπο. Αν αμφιταλαντευόμαστε, χρειάζεται να είμαστε σε επιφυλακή για μερικές βασικές κόκκινες σημαίες, όπως η γενική έλλειψη υπευθυνότητας, η δυναμική των παιχνιδιών εξουσίας, η αναβλητικότητα, η έλλειψη ειλικρίνειας ή η απροθυμία να επικοινωνήσουμε με υγιείς τρόπους.

Αν βρεθείτε σε αδιέξοδο σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια, ζητήστε υποστήριξη από έναν ψυχοθεραπευτή, μέντορα ή έμπιστο φίλο. Μερικές φορές μπορούμε να δούμε το επόμενο σωστό βήμα μόνο όταν ένα άλλο άτομο προσφέρει μια σοφή, φρέσκια προοπτική.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/how-to-handle-maturity-discrepancy-in-relationships

https://enallaktikidrasi.com/

Ψυχολογία

Όσο ζεις θα κάνεις λάθη γιατί αυτό σημαίνει ότι μαθαίνεις. Γιατί αυτό είναι ζωή….
Δεν είναι ποτέ αργά να ξεγράψεις ανθρώπους που σε πλήγωσαν ξανά και ξανά και τους ανεχόσουν στο όνομα της αγάπης.

Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός.

Ένας αριθμός που όσο μεγαλώνει περισσότερο νιώθουμε να πιεζόμαστε από τη ζωή, από πράγματα που δεν κάναμε, από πράγματα που χάσαμε ή δεν προλάβαμε να κάνουμε. Όμως, κάνουμε λάθος.

Γιατί η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Και μπορεί το σώμα μας να γερνάει, όμως δεν πρέπει να αφήνουμε και την ψυχή να γερνάει μαζί του. Όμως, ακόμα και το σώμα μας που αλλάζει με την ηλικία πρέπει να το αγαπάμε και να το φροντίζουμε, όπως και το μυαλό μας.

Πρέπει πάντα να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που καταφέραμε και όχι σε όσα δεν μας βγήκαν.

Πρέπει να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας κάποιες φορές και όχι μόνο να αυτομαστιγωνόμαστε.

Δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξουμε γνώμη για αποφάσεις που πήραμε νεότεροι.

Δεν είναι ποτέ αργά να ξαναγράψουμε την ιστορία μας όπως την θέλουμε και να της δώσουμε ένα άλλο, καλύτερο τέλος.

Δεν είναι ποτέ ανέφικτο να αρχίζουμε από την αρχή, να αλλάξουμε σχέση, δουλειά, σπίτι, χώρα ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε να αλλάξουμε. Αρκεί να είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας και ξηγημένοι με τους γύρω μας.

Όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο δυνατοί. Ξέρουμε τι θέλουμε, πώς το θέλουμε, τι μας αρέσει και τι όχι, ξέρουμε ποιοι είμαστε, γιατί πλέον το μάθαμε μέσα από το ταξίδι μας. Δεν μπορεί κανείς να μάθει διαφορετικά καλύτερα τον εαυτό του, αν δεν ζήσει.

Οι εμπειρίες μας δείχνουν συνεχώς νέα κομμάτια του εαυτού μας που δεν ξέραμε ότι είχαμε.

Οι εμπειρίες είναι αυτές που μας διδάσκουν τη ζωή. Τα βιβλία και οι συμβουλές είναι απλά θεωρία. Θεωρία που αν δεν γίνει πράξη δε θα την εμπεδώσουμε. Τα λάθη μας είναι αυτά που θα μας κάνουν καλύτερους αν δεν τα αφήσουμε να μας νικήσουν. Τα λάθη μας πρέπει να τα αγαπάμε. Είναι αυτά που μας έκαναν αυτοί που είμαστε σήμερα. Και αν μετανιώνουμε για κάποια, να βρούμε τρόπους να επανορθώσουμε. Να φτιάξουμε τα πράγματα όσο μπορούμε.

Ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε αυτά που αγαπάμε. Είτε είμαστε στα 30, είτε στα 40 είτε στα 50. Ένας υγιής άνθρωπος έχει απεριόριστους ορίζοντες. Αρκεί να ανοίξει το μυαλό του για να τους δει και να ξεφύγει από όσα “πρέπει” του φύτεψαν στον εγκέφαλό του.

Δεν είναι ποτέ αργά για να ερωτευτείς. Ο έρωτας δεν έχει ηλικία.

Δεν είναι ποτέ αργά να ξεγράψεις ανθρώπους που σε πλήγωσαν ξανά και ξανά και τους ανεχόσουν στο όνομα της αγάπης.

Δεν είναι ποτέ αργά να κάνεις το χόμπι που πάντα ήθελες και δεν προλάβαινες.

Να κάνεις εκείνο το έξτρα πτυχίο που σου άρεσε.

Να παρατήσεις τη βαρετή σου δουλειά για να κυνηγήσεις το όνειρό σου.

Να ταξιδέψεις σε μέρη μακρινά

Να κάνεις καινούργιους φίλους.

Να αγαπήσεις τον εαυτό σου και να μπορείς να περνάς καλά μαζί του.

Δεν είναι ποτέ αργά να ξαναρχίσεις.

Κι αν έκανες κοιλιά και βολεύτηκες αλλά δεν είσαι ευτυχισμένος και αν είσαι πολύ τεμπέλης ή αδύναμος για να ξαναρχίσεις, ζήτα βοήθεια.

Αλλιώς άσε τη ζωή σου να κυλάει στον αυτόματο πιλότο και μια μέρα θα ξυπνήσεις και θα είναι όντως αργά γιατί δεν τα ποδιά σου δε θα μπορούν να σε πάνε μακριά και το μυαλό σου θα ξεχνάει ακόμη και τα χτεσινά.

Μην βάλεις τη ζωή σου στον αυτόματο πιλότο. Μην καθησυχάζεσαι ποτέ.

Κι όσο ζεις σημαίνει ότι θα κάνεις λάθη γιατί σημαίνει ότι μαθαίνεις. Κι αυτό είναι εντάξει.

Αυτό είναι ζωή.

https://enallaktikidrasi.com/

Ψυχολογία

Σε τέτοιες περιόδους, ακόμα και οι καλύτερες προθέσεις και η θέλησή μας δεν επαρκούν.

Όλοι έχουμε κατά καιρούς νιώσει έτσι – κολλημένοι σε μια δουλειά γεμάτη αδιέξοδα, μια σχέση που δεν μας γεμίζει ή μια στάσιμη ρουτίνα. Ή μπορεί να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο και να χάσουμε την όρεξή μας. Έτσι, νιώθουμε εξαντλημένοι και ηττημένοι, μην έχοντας την ενέργεια για να προχωρήσουμε. Σε τέτοιες περιόδους, ακόμα και οι καλύτερες προθέσεις και η θέλησή μας δεν επαρκούν.

1. Διευρύνετε την αντίληψή σας
Οι περισσότεροι άνθρωποι του δυτικού πολιτισμού αναπτύσσουν μια γραμμική νοοτροπία, περιμένοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες θα συνεχιστούν ως έχουν (Alter & Kwan, 2009). Αυτή η νοοτροπία ενισχύει την άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας. Αν μεγαλώσουμε μέσα στη φτώχεια ή σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, περιμένουμε κάτι ανάλογο. Με τη δύναμη της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, προσελκύουμε περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Αν είχαμε ναρκισσιστικούς γονείς, θα δημιουργήσουμε ναρκισσιστικές σχέσεις. Αν μεγαλώσαμε μέσα στη φτώχεια, θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας φτωχούς και θα κάνουμε χαμηλής ποιότητας επιλογές – μέχρι να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.

Προκειμένου να απελευθερωθούμε, πρέπει να εστιάσουμε εκ νέου την προσοχή μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη οπτική παρά να κρυβόμαστε από την αλήθεια ή να αγνοούμε τα προβλήματά μας.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια πιο δυναμική νοοτροπία αφού είδαν το γνωστό σύμβολο γιν-γιανγκ στο μπλουζάκι ενός ερευνητή. Αντί να περιμένουν να συνεχιστούν οι τρέχουσες συνθήκες, άρχισαν να βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά, συνειδητοποιώντας ότι υπάρχουν καινούριες δυνατότητες (Alter & Kwan, 2009).

Όπως αποκαλύπτει αυτή η μελέτη, η φυσική σοφία του Tao Te Ching διευρύνει την αντίληψή μας επιβεβαιώνοντας τους φυσικούς δυναμικούς κύκλους του γιν και του γιανγκ, το φως του ήλιου και τη σκιά, τη μέρα και τη νύχτα και τις μεταβαλλόμενες εποχές. Στη συνέχεια, αναπτύσσουμε αυτό που η ψυχολόγος Carol Dweck (2009) ονομάζει «νοοτροπία ανάπτυξης». Μπορείτε να επεκτείνετε την αντίληψή σας εξερευνώντας τη σοφία της Ανατολής, μελετώντας τον Tao Te Ching ή περνώντας χρόνο κοντά στη φύση παρατηρώντας τους κύκλους ανάπτυξης και αλλαγής.

2. Κινηθείτε
Η κίνηση του σώματός μας επηρεάζει τον νου και τα συναισθήματά μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη (Babyak et al, 2000). Η αύξηση της κυκλοφορίας στον εγκέφαλό μας, μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να σκεφτούμε πιο δημιουργικά (Steinberg et al, 1997). Μπορείτε να συγκεντρώσετε την ενέργεια σας για να προχωρήσετε στη ζωή σας προσθέτοντας περισσότερη κίνηση καθημερινά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το επιτύχετε αυτό: μπορείτε να πάτε έναν γρήγορο περίπατο, να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, να κάνετε μαθήματα ομαδικών ασκήσεων, να πάτε στο γυμναστήριο, να κάνετε χορό, κολύμπι ή ποδήλατο. Βρείτε έναν τρόπο να κινήστε και τον οποίο θα απολαμβάνετε, ενώ ταυτόχρονα θα νιώθετε την ενέργειά σας να αυξάνεται.

3. Ακολουθήστε την τάση σας για εξερεύνηση
Κάτι τέτοιο μπορεί να σας οδηγήσει σε θετικές εμπειρίες, προσωπική ανάπτυξη ή ακόμα και αποτελέσματα που θα αλλάξουν τη ζωή σας (Kashdan, Rose, & Fincham, 2004, Dreher, 2008). Πριν από κάποια χρόνια, όταν η φίλη μου Laura έχασε τη δουλειά της και μετακόμισε σε μια άλλη πόλη, συμμετείχε σε μαθήματα συγγραφής στο τοπικό κέντρο της κοινότητας.

Εκεί γνώρισε τον Art, έναν συγγραφέα και φωτογράφο της φύσης που τελικά έγινε ο έρωτας της ζωής της. Είναι πλέον παντρεμένοι εδώ και χρόνια, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, γράφουν ταξιδιωτικά βιβλία και απολαμβάνουν το ταξίδι της ζωής μαζί. Για να ακολουθήσετε τη δική σας τάση εξερεύνησης, αναρωτηθείτε τι είναι εκείνο που σας ελκύει και τι μπορείτε να κάνετε για να το εξερευνήσετε.

4. Αντικαταστήστε μια μη παραγωγική συνήθεια με μια θετική εναλλακτική λύση
Αν θέλετε να διακόψετε μια συνήθεια, όπως να καταναλώνετε περιττά σνακ ή να σπαταλάτε χρόνο στο διαδίκτυο, χρησιμοποιήστε τη στρατηγική «Αν-Τότε» που δημιουργήθηκε από την ψυχολόγο Gabriele Oettingen (2014). Αρχικά, σκεφτείτε μια θετική εναλλακτική λύση για κάποια συνήθειά σας και φτιάξτε μια φράση «Αν-Τότε»:

– «Αν νιώσω την ανάγκη να φάω γλυκά, τότε αντί γι’ αυτό θα προτιμήσω να φάω καρότα»

– «Αν νιώσω την ανάγκη να κάνω ένα διάλειμμα από τη δουλειά μου σερφάροντας στο διαδίκτυο, τότε αντί γι’ αυτό θα σηκωθώ από το γραφείο μου και θα περπατήσω για να καθαρίσει το μυαλό μου».

Προετοιμάστε αυτό που θα χρειαστείτε για τη θετική σας εναλλακτική λύση (όπως είναι για παράδειγμα η προετοιμασία ενός υγιεινού σνακ εκ των προτέρων). Στη συνέχεια, φανταστείτε τον εαυτό σας να εφαρμόζει τη μέθοδο «Αν-Τότε», έτσι ώστε να είστε έτοιμοι να την υλοποιήσετε. Αν αισθάνεστε κολλημένοι, τότε γιατί να μην δοκιμάσετε μία από τις παραπάνω στρατηγικές για να ξεπεράσετε τα εμπόδια στη ζωή σας;

Πηγές:

Alter, A.L. & Kwan, V. S.Y. (2009). Cultural sharing in a global village: Evidence for extracultural cognition in European Americans. Journal of Personality and Social Psychology, 96, 742-760

Alter, A.L. & Kwan, V. S.Y. (2009). Cultural sharing in a global village: Evidence for extracultural cognition in European Americans. Journal of Personality and Social Psychology, 96, 742-760

Babyak, M., Blumenthal, J.A., Herman, S., Khatri, P., Doraiswamy, M., Moore, K., Craighead, W.E., Baldewicz, T. T., & Krishnan, K. R. (2000). Exercise treatment for major depression: Maintenance of therapeutic benefit at 10 months. Psychosomatic Medicine 62, 633–638

https://enallaktikidrasi.com/

Ψυχολογία

Ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας από τα social media βελτιώνει την ψυχική υγεία των χρηστών
Οι άνθρωποι που σταματούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ακόμη και για μόνο μία εβδομάδα εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στη διάθεση και την ψυχική υγεία τους, π.χ. στο άγχος και την κατάθλιψή τους, όπως δείχνει μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ, με επικεφαλής τον δρα Τζεφ Λάμπερτ του Τμήματος Υγείας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυβερνο-ψυχολογίας, συμπεριφοράς και κοινωνικής δικτύωσης «Cyberpsychology, Behaviour and Social

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Η μία συνέχισε κανονικά τη χρήση των social media (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok) σε καθημερινή βάση, ενώ η δεύτερη σταμάτησε για μία εβδομάδα («απελευθερώνοντας» έτσι κατά μέσο όρο οκτώ έως εννέα ώρες την εβδομάδα). Η ψυχική υγεία των ατόμων αξιολογήθηκε τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι μία εβδομάδα «αποχής» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αρκετή για να βελτιωθεί η γενική αίσθηση ψυχικής ευεξίας και να μειωθούν ειδικότερα τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης (Δείτε την επιστημονική μελέτη εδώ).

Ο Λάμπερτ επεσήμανε ότι «η χρήση των social media είναι τόσο γενικευμένη που πολλοί από εμάς το κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι που κλείνουμε τα μάτια μας το βράδυ. Γνωρίζουμε ότι, λόγω αυτής της τεράστιας χρήσης των social media, έχουν εκφραστεί αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Η μελέτη μας έδειξε ότι πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν οφέλη από την εβδομαδιαία διακοπή των social media, εμφανίζοντας βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος γενικά, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να έχει θετική επίπτωση».

«Φυσικά», πρόσθεσε, «για πολλούς ανθρώπους τα social media αποτελούν μέρος της ζωής τους και αναπόσπαστο τμήμα του ποιοι είναι και πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους.

Αν, όμως, αφιερώνει κανείς ώρες κάθε εβδομάδα σε αυτά και νιώθει ότι επηρεάζεται αρνητικά, έχει πράγματι νόημα να σταματήσει τη χρήση τους για να δει κατά πόσο αυτό θα τον βοηθήσει».

Οι ερευνητές θα μελετήσουν, στη συνέχεια, κατά πόσο το ψυχικό όφελος διαρκεί σε βάθος χρόνου, αν η «αποχή» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, όπως ανέφεραν, τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας ως ακόμη μία κλινική-θεραπευτική επιλογή.

https://www.newsit.gr/

 

Ψυχολογία

“Θεωρία προσκόλλησης”: Γιατί ο τρόπος που συνδεόμαστε είναι βασικός παράγοντας της ψυχικής μας υγείας
Για όσους ζουν με ανασφαλές στυλ προσκόλλησης, οι σχέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολίες, αλλά υπάρχει ελπίδα.
Γιατί ο τύπος προσκόλλησης είναι βασικός παράγοντας της ψυχικής μας υγείας

Ως ανθρώπινα όντα, είμαστε προγραμματισμένοι να συνδεόμαστε. Αλλά για πολλούς δεν είναι τόσο απλό. Οι σχέσεις μπορεί να αναδείξουν περίπλοκα συναισθήματα, όπως άγχος, δυσπιστία, ακόμη και φόβο. Αν αυτό ταιριάζει σε εσάς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι και ότι υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη. Μπορεί να ζείτε με έναν ανασφαλή τύπο προσκόλλησης, ο οποίος πιθανότατα προκλήθηκε από γεγονότα της παιδικής σας ηλικίας.

Γιατί είναι σημαντικός ο τύπος προσκόλλησης
Η θεωρία της προσκόλλησης αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950 από τον ψυχολόγο John Bowlby. Εν συντομία, η θεωρία της προσκόλλησης συμπεραίνει ότι οι σχέσεις που έχουμε με τους φροντιστές μας μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για τις σχέσεις που έχουμε στην ενήλικη ζωή μας. Όταν έχουμε έναν ασφαλή τύπο προσκόλλησης, βρίσκουμε τις σχέσεις ικανοποιητικές. Αυτό σημαίνει επίσης ότι:

– αισθανόμαστε άνετα με την ευαλωτότητα

– εκφράζουμε ανοιχτά τις ανάγκες μας

– ανακάμπτουμε γρήγορα από την απογοήτευση

– βρίσκουμε ισορροπία στις σχέσεις μας

– επιλύουμε αποτελεσματικά τις συγκρούσεις

– επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας με αυτοπεποίθηση.

Τι είναι οι διαταραχές προσκόλλησης
Οι διαταραχές προσκόλλησης διαφέρουν από την ασφαλή προσκόλληση. Ξεκινούν συνήθως στην παιδική ηλικία. Όταν κάποιος κάτω των 18 ετών έχει διαπροσωπικές δυσκολίες, μπορεί να διαγνωστεί με διαταραχή προσκόλλησης.

«Συνήθως σημαίνει ότι ένα παιδί δεν έχει βιώσει αξιόπιστη και συνεπή προσαρμογή και συναισθηματική ανταπόκριση από έναν κύριο φροντιστή ή άλλη σημαντική φιγούρα προσκόλλησης που θα του επέτρεπε να βιώνει τον διαπροσωπικό του κόσμο ως ασφαλή και πιθανό να ικανοποιεί τις συναισθηματικές και σωματικές του ανάγκες», λέει η Dr. Sarah Bren, κλινική ψυχολόγος στο Pelham της Νέας Υόρκης.

Διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης
Τα παιδιά που ζουν με διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης (RAD) μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με τους φροντιστές και τους συνομηλίκους τους. Μια μελέτη του 2019 δείχνει ότι μπορεί να προέρχεται από σοβαρή παραμέληση ή κακοποίηση στο σπίτι.

Διαταραχή ανεσταλμένης κοινωνικής δέσμευσης (DSED)
Τα παιδιά που ζουν με διαταραχή ανασταλμένης κοινωνικής δέσμευσης (DSED) μπορεί να μην έχουν την αίσθηση του «κινδύνου των ξένων», για να το πούμε έτσι. Μπορεί να αισθάνονται εντελώς άνετα με ενήλικες που δεν έχουν συναντήσει ξανά ή να περιπλανώνται με άτομα που δεν γνωρίζουν.

Αν και η DSED δεν είναι ακόμη καλά κατανοητή, μια μελέτη του 2018 που εξέτασε την πορεία των συμπτωμάτων της DSED στα παιδιά έδειξε ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε παιδιά που δεν ικανοποιούν τις σωματικές ή συναισθηματικές τους ανάγκες από τους φροντιστές τους.

Τι είναι η ανασφαλής προσκόλληση
Υπάρχουν 4 είδη προσκόλλησης για τους ενήλικες:

– Ασφαλής. Αισθάνεστε άνετα τόσο με την οικειότητα όσο και με την υγιή απόσταση όσον αφορά στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

– Ανήσυχο. Μπορεί να νιώθετε ανησυχία για το αν οι άλλοι σας εγκαταλείπουν, να έχετε έντονο φόβο απόρριψης ή να επιθυμείτε την έγκριση των άλλων.

– Απορριπτικό-αποφευκτικό. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα να έρθετε κοντά στους άλλους, να δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας ή να έχετε έντονη επιθυμία για χρόνο μόνοι σας.

– Φοβικό-αποφευκτικό. Μπορεί να αμφιταλαντεύεστε μεταξύ μιας έντονης επιθυμίας να είστε συναισθηματικά κοντά στους άλλους και μιας ανάγκης να πάρετε χώρο από αυτούς.

Οι τρεις τελευταίες θεωρούνται ανασφαλείς δεσμοί, ένας γενικός όρος που περιγράφει τις διαπροσωπικές δυσκολίες και τον φόβο στις σχέσεις στην ενήλικη ζωή. Οι άνθρωποι που ζουν με ένα ανασφαλές στυλ προσκόλλησης μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ασφαλείς, έμπιστους και διαρκείς δεσμούς με τους άλλους.

Πώς σχετίζονται οι διαταραχές προσκόλλησης με την ανασφαλή προσκόλληση
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι διαταραχές προσκόλλησης στην παιδική ηλικία θέτουν τις βάσεις για ανασφαλείς δεσμούς στην ενήλικη ζωή. Οι πρώιμες σχέσεις μας με τις πρωταρχικές μορφές προσκόλλησης χρησιμεύουν ως «μοτίβο» που χρησιμοποιούμε στη συνέχεια σε όλη μας τη ζωή για να προβλέψουμε πώς οι άλλοι θα μας υποδεχτούν, θα ανταποκριθούν και θα ικανοποιήσουν τις συναισθηματικές και σωματικές μας ανάγκες.

Αν έχουμε πρώιμες εμπειρίες στην παιδική ηλικία που οδηγούν σε ανασφαλή στυλ προσκόλλησης, πολύ συχνά το κουβαλάμε αυτό μαζί μας και μπορεί στη συνέχεια υποσυνείδητα ή συνειδητά να βρεθούμε να αναπαράγουμε τα ίδια ανασφαλή πρότυπα προσκόλλησης στις ενήλικες σχέσεις μας.Πώς επηρεάζει το ανασφαλές στυλ προσκόλλησης την ψυχική σας υγεία

Ο τύπος προσκόλλησης μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία με διάφορους τρόπους. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα ανασφαλές στυλ προσκόλλησης μπορεί να διαμορφώσει τη διάθεσή σας, τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε. Τα ανασφαλή στυλ προσκόλλησης συνδέονται με:

– άγχος

– κατάθλιψη

– υπερσεξουαλικότητα (πιο συχνή με την αγχώδη και τη φοβική-αποφευκτική προσκόλληση)

– αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

– έλλειψη εμπιστοσύνης στους άλλους

– μοναξιά

– μειωμένη αυτοεκτίμηση

– κοινωνική απομόνωση

– αβεβαιότητα στις σχέσεις

– χρήση ουσιών για την προσπάθεια διαχείρισης.

Πηγή: psychcentral.com/blog/why-attachment-is-a-key-factor-in-your-mental-health

https://enallaktikidrasi.com/

Ψυχολογία

Στις μέρες μας και στα πλαίσια των απαιτήσεων της σύγχρονης κοινωνίας μας, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει μέσα σε μια κουλτούρα η οποία υπερτονίζει την ιδέα της ανεξαρτησίας & του ελέγχου.


Αυτή η ιδέα εστιάζει κατά πολύ στο ότι είμαστε μόνοι μας και δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια των άλλων, μιας και μπορούμε και είμαστε ικανοί να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο! Πιστεύουμε ότι πρέπει να κρατήσουμε τόσο «σφιχτά» τα πάντα. Είτε πρόκειται για τη τέλεια σχέση,
τη καταπληκτική καριέρα, την οικονομική αφθονία ή τις φιλίες.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πίεσης προέρχεται από τις προβολές των κοινωνικών μέσων της «τέλειας ζωής». Εάν βαθιά μέσα μας δεν πιστεύουμε ότι τα καλά πράγματα στη ζωή μπορούν να έρθουν εύκολα για εμάς, τείνουμε να παλεύουμε σκληρότερα για αυτά τα
πράγματα.

Όταν παλεύουμε όμως σκληρά για κάτι, στέλνουμε την ενέργεια της έλλειψης. Το σύμπαν λαμβάνει αυτό το σήμα του φόβου και ανταποκρίνεται σε αυτήν την ενέργεια πιέζοντας μας ακόμη πιο μακριά από τα πράγματα που επιθυμούμε. Επομένως, η μεγάλη προσπάθεια για κάτι, μπορεί πραγματικά να κάνει πιο δύσκολη την απόκτηση του.

Ωστόσο, η αληθινή & σταθερή επιτυχία επέρχεται όταν εξασκούμε την τέχνη της Παράδοσης- Αφήματος, η οποία είναι ακριβώς το αντίθετο από τον έλεγχο. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε κάτι μεγάλο όταν είμαστε μόνοι μας, χωρίς καμία βοήθεια και η αίσθηση πως μπορούμε, αποτελεί πολλές φορές πηγή δυστυχίας.

Η παράδοση – άφημα επέρχεται όταν αντιληφτούμε αυτή την ψευδαίσθηση και μαζί με αυτήν την συνειδητοποίηση, αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια να επιτύχουμε το αδύνατον. Η παράδοση-άφημα τότε αναδεικνύεται ως μια μεγάλη εσωτερική δύναμη. Ακόμη και μικρές στιγμές παράδοσης καταδεικνύουν πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας εάν απλά ” αφηνόμασταν”.


Όλοι κάποια στιγμή έχουμε βιώσει μεγάλη απώλεια ψυχικής, πνευματικής ακόμη και σωματικής ενέργειας προσπαθώντας να ολοκληρώσουμε κάτι, το οποίο εν’ τέλει δεν δύναται να ολοκληρωθεί. Τη στιγμή του “αφήματος” ωστόσο, την στιγμή εκείνη που
αντιλαμβανόμαστε ότι ενδεχομένως χρειάζεται να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ή ακόμη και να εγκαταλείψουμε το αρχικό μας σχέδιο, τότε αισθανόμαστε μια βαθιά ανακούφιση!

Αυτή η αίσθηση ζεστής & ανοικτής προοπτικής, είναι η παρουσία της “Παράδοσης – Αφήματος”.

Όταν τελικά μαθαίνουμε και εξασκούμαστε στο να ” αφηνόμαστε” , τότε και οι στόχοι μας πραγματοποιούνται, καθώς η τέχνη του αφήματος στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από την Τέχνη του Ζητώ! Είτε από κάποιον άλλον άνθρωπο, φίλο, συνεργάτη, συγγενή, είτε από τους Αγγέλους μου & τον Ανώτερο Εαυτό μου, είτε από τον Θεό, το να μάθω να αφήνομαι- να μάθω δηλαδή, κάνοντας χώρο με
εμπιστοσύνη στη Καρδιά να ζητήσει – δημιουργεί τα Θαύματα!

Ακόμη και η ίδια η παράδοση στους φόβους μας, θα μας δώσει την ευκαιρία να κοιτάξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εξωτερικοί παρατηρητές, με μεγαλύτερη ευκρίνεια και κατανόηση. Η παράδοση λοιπόν μας δίνει την ευκαιρία να σταθούμε πίσω και να δούμε τις καταστάσεις στη ζωή με μεγαλύτερη σαφήνεια. Αυτό μπορεί να μας προσφέρει μια πιο υγιή κατανόηση και να μας επιτρέψει να κάνουμε το επόμενο βήμα με πιο σαφή κατεύθυνση και πιο σταθερή βάση.

Αφέσου λοιπόν για να λάβεις!… Μια φράση που συνάδει με τα λόγια του ίδιου του Ιησού στη Διδασκαλία επί του Όρους (Ματθαίος, 7:7)(1): «Ζητάτε και θα σας δοθεί».

Της Αγγελίνας Κρίμπαλη

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
The Art of Surrender: A Practical Guide to Enlightened Happiness and Well- Being – Eiman Al Zaabi
The Surrender Experiment: My Journey into Life’s Perfection- Michael A. Singer
Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας- Deepak Chopra


Πηγή: psichologiagr.com

https://www.thessalonikiartsandculture.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.