Φοβάστε πώς δεν καταφέρνετε πάντα να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση; Αυξήστε τις πιθανότητες να κάνετε τους άλλους να σας συμπαθήσουν με τη μία ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

1. «Αντιγράψτε» τους

Δε μιλάμε φυσικά για απροκάλυπτη αντιγραφή σα να τους κοροϊδεύετε αλλά για το λεγόμενο «καθρέφτισμα» (mirroring). Ξεσηκώστε μικρά χαρακτηριστικά τους όπως συγκεκριμένες κινήσεις, εκφράσεις, χειρονομίες, λέξεις… Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην οποία μελετήθηκε το «εφέ του χαμαιλέοντα» όπως λέγεται αλλιώς αυτή η πρακτική, οι άνθρωποι είναι αρκετά πιο πιθανό να συμπαθήσουν κάποιον με παρόμοια γλώσσα του σώματος με τη δική τους.

2. Μιλήστε θετικά…

Οι άνθρωποι τείνουν να συνδέουν τα επίθετα που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε άλλους ανθρώπους με εμάς τους ίδιους. Αν δηλαδή περιγράφουμε κάποιον ως αστείο, έξυπνο κ.λπ. αλλά και ως κακό, πονηρό κ.ο.κ. οι άλλοι αυτόματα θα αποδώσουν σε εμάς αυτά τα χαρακτηριστικά τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό. Μάλιστα σύμφωνα με μία έρευνα αυτό φαίνεται να συμβαίνει ακόμα και όταν οι άνθρωποι ξέρουν πώς κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

3. …αλλά μην το παρακάνετε με τα κομπλιμέντα

Όταν συνηθίζουμε να κάνουμε πολλά κομπλιμέντα χάνουν την αξία τους ακόμα και γι’ αυτούς που τα εισπράττουν. Οι άνθρωποι προτιμάμε να ακούμε θετικά σχόλια με μέτρο καθώς έτσι νιώθουμε ότι ο απέναντί μας είναι πιο αντικειμενικός και δε στοχεύει μόνο στο να μας «χαϊδέψει τ’ αφτιά».

4. Μην είστε «συννεφιασμένοι»

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο και της Χαβάης, οι άνθρωποι υποσυνείδητα αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των γύρω μας. Οπότε αν θέλετε να κάνετε τους άλλους να νιώθουν χαρούμενοι γύρω σας, βάλτε τα δυνατά σας να μεταδίδετε θετικά συναισθήματα και μην είστε κατσούφηδες, γκρινιάρηδες κ.λπ.

5. Αποκαλύψτε τα ελαττώματά σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι άλλοι είναι πιο πιθανό να σας συμπαθήσουν άμα κάνετε κάτι λάθος. Η ιδέα ότι δεν είστε τέλειοι (αλλά όχι και παντελώς ατζαμήδες) σας κάνει πιο αγαπητούς στους υπόλοιπους καθώς σας νιώθουν πιο προσιτούς.

6. Αγγίξτε τους διακριτικά

Ένα απαλό άγγιγμα στον ώμο ή στο μπράτσο, ένα ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη και γενικά κάθε άγγιγμα που γίνεται με διακριτικό τρόπο και καλή προαίρεση περνάει στο υποσυνείδητό μας ως μία ζεστή κίνηση που μας κάνει να νιώθουμε εγγύτητα και άνεση με τον συνομιλητή μας. Προσοχή στις υπερβολές όμως, γιατί ως συνήθως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

7. Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε

Δεν είναι νέο αλλά δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Ένα ειλικρινές χαμόγελο ανοίγει δρόμους. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από σχετικές έρευνες που έχουν καταλήξει πώς το χαμόγελό μας είναι αυτό που κλέβει την παράσταση ανεξάρτητα από την υπόλοιπη εμφάνισή μας (σε λογικά πλαίσια πάντα), τη στάση του σώματός μας κ.λπ. Επίσης έρευνες δείχνουν πώς όταν χαμογελάμε όταν πρωτογνωρίζουμε κάποιον αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες να μας θυμούνται αργότερα!

8. Φερθείτε τους σα να τους συμπαθείτε κι εσείς

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να συμπαθούμε κυρίως αυτούς που δείχνουν να συμπαθούν κι εμάς. Όταν λοιπόν γνωρίζετε κάποιον, φερθείτε του με κάθε καλή πρόθεση και διάθεση σα να τον βρίσκετε ευχάριστο και αφήστε τον να σας το ανταποδώσει.

9. Επιστρατεύστε το χιούμορ σας

Είτε πρόκειται για φίλους είτε για συντρόφους είτε για συναδέλφους ή ακόμα και απλούς γνωστούς, ένα είναι βέβαιο: Πάντα μας έλκουν περισσότερο οι άνθρωποι που μας κάνουν να γελάμε ενώ μας απωθούν όσοι δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ. Κι αυτό είναι επίσης αποδεδειγμένο από έρευνες πολλών πανεπιστημίων. Ένα αστείο (ποτέ χοντροκομμένο όμως) μπορεί όχι απλώς να σπάσει τον πάγο αλλά να διευκολύνει την επικοινωνία μας με τους άλλους με τρόπους που δε φανταζόμαστε καν.

10. Αφήστε τους να μιλήσουν για τον εαυτό τους

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχει δείξει ότι το να μιλάμε για τον εαυτό μας κινητοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής (δηλαδή ευχαρίστησης) του εγκεφάλου μας όπως κάνουν το φαγητό, η χρηματική άνεση και το σεξ! Οπότε αν αφήσετε τους άλλους να μιλήσουν για τους εαυτούς τους, είναι σχεδόν βέβαιο πώς η συνάντησή σας θα τους είναι ευχάριστη.

Πηγή:https://www.independent.co.uk/news/business/17-psychological-tricks-to-make-people-like-you-immediately-a6986461.html

Επεξεργασία κειμένου

Α.Καππάτου Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος - Συγραφέας

akappatou.gr