Στη συνέχεια σου προτείνουμε τους τρεις βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να καταπολεμήσεις την αυτοαμφισβήτηση και να επανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου, ακόμα κι όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις.

#1 Προσπάθησε να συνεφέρεις τον εαυτό σου και να πεις «φτάνει!»
Αμέσως μόλις αντιληφθείς ότι έχεις αρχίσει να κάνεις αρνητικές σκέψεις, προσπάθησε να συγκεντρωθείς στο παρόν και να εστιάσεις σε όλα τα θετικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από αυτές.

Δοκίμασε να προετοιμάσεις κάποιες θετικές σκέψεις ή λέξεις για να τις ανακαλέσεις όταν σε καταβάλει ο αρνητισμός ή η αβεβαιότητα για τις δυνατότητές σου. Μια ιδέα είναι η λίστα με τα αντεπιχειρήματα. Αναφέρουμε εδώ μερικές προτάσεις:

– «Θα τα καταφέρω!»

– «Είναι μια ακόμα ευκαιρία για να μάθω κάτι καινούριο.»

– «Με το να σπαταλώ χρόνο αμφιβάλλοντας για τον εαυτό μου δεν βοηθάω την κατάσταση.»

– «Ο συνάδελφος τα καταφέρνει περίφημα, όμως κι εγώ τα πάω μια χαρά!».

#2 Κάνε ένα διάλειμμα αισιοδοξίας
Κάποιες φορές όσο περισσότερο παραμένεις εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση ή σε ένα συναίσθημα, τόσο δυσκολότερο είναι να ξεφύγεις από αυτό.

Γι’ αυτό αξίζει να κάνεις πού και πού μια παύση για να ηρεμήσεις και να συγκεντρώσεις την προσοχή σου σε κάτι τελείως διαφορετικό. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις την ευκαιρία στο μυαλό σου να καθαρίσει, ώστε να μπορέσεις μετά να δεις τα πράγματα με μια φρέσκια και αισιόδοξη ματιά.Αυτοαμφισβήτηση: Τα πραγματικά αίτια της έλλειψης πίστης στον εαυτό σου (και πώς να τα καταπολεμήσεις)

#3 Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια
Ενώ είναι σημαντικό να μπορεί ο καθένας να τα βγάζει πέρα μόνος του, ενίοτε η υποστήριξη από όσους μας νοιάζονται είναι ωφέλιμη, αν όχι απαραίτητη.

Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια όχι μόνο από τον/την σύντροφό σου, μέλη της οικογένειάς σου, ή φίλους, αλλά και από τους δασκάλους σου ή τους προϊσταμένους σου.

Οι συμβουλές και η παρηγοριά των συνανθρώπων σου συμβάλλουν θετικά στη βελτίωση της αυτοπεποίθησής σου και σου δίνουν επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσεις την προσπάθεια.

Ανακεφαλαιώνοντας:

Είναι συνηθισμένο και φυσιολογικό να αμφιβάλεις για τον εαυτό σου, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι παραμένοντας γαντζωμένος στην αμφιβολία σου και σε πανικό δε θα καταφέρεις τίποτα, παρά μόνο να χάσεις το χρόνο σου.

Προσπάθησε να βγεις από τον εφιάλτη της αυτοαμφισβήτησης το γρηγορότερο δυνατόν και να επενδύσεις το χρόνο σου βελτιώνοντας τον εαυτό σου.

Μην τα παρατάς!

Μπορείς να τα καταφέρεις!

purpose.gr