Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε με άγχος και γρήγορους ρυθμούς σε μεγάλες πόλεις, χάνουμε σιγά-σιγά την ουσία της ζωής και ξεχνάμε πώς είναι να είμαστε ευτυχισμένοι. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι, όμως, σε περιοχές, χωριά και τόπους μακριά από κακές επιρροές, τηλεοράσεις και τεχνολογικά μέσα, μπορούν πιο εύκολα να βρουν το νόημα της ζωής και είναι ευτυχισμένοι.

Κάπως έτσι είναι και οι κάτοικοι του Θίμφου, της πρωτεύουσας του Μπουτάν. Εκεί, οι 98.000 κάτοικοι φαίνεται πως έχουν ανακαλύψει το μυστικό της ευτυχίας και εμείς είμαστε εδώ για να σας το αποκαλύψουμε.

Το BBC έκανε ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα σε αυτό τον λαό στέλνοντας έναν «δυστυχισμένο» δημοσιογράφο να μιλήσει με ανθρώπους που ζουν εκεί. Ο δημοσιογράφος μίλησε με τον Karma Ura (και μόνο το όνομά του λέει πολλά για τα επίπεδα της ευτυχίας του) ο οποίος εφαρμόζοντας κάποιες τεχνικές στο δημοσιογράφο ανακάλυψε πως είναι απόλυτα υγιής και πως απλά έπασχε από συχνές κρίσεις πανικού.

Ο Eric (αυτό είναι το όνομα του δημοσιογράφου του BBC), που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήξερε πως βίωνε κρίσεις πανικού αλλά θεωρούσε πως είχε κάτι πιο σοβαρό αναρωτήθηκε για ποιο λόγο του συνέβαινε κάτι τέτοιο από τη στιγμή που η ζωή του ήταν μια χαρά. Ο Karma του είπε τι να κάνει για να του φύγει το πρόβλημα μια και καλή.

«Είναι αυτό το πράγμα, ο φόβος του θανάτου, αυτός ο φόβος μην τυχόν πεθάνεις πριν καταφέρεις να πετύχεις όλα όσα θες ή να δεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν. Αυτό είναι που σε ταλαιπωρεί».

Ο Eric αναρωτήθηκε για ποιο λόγο η σκέψη του θανάτου θα του έκανε καλό. Αυτός ένοιωθε πως θα του δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερη κατάθλιψη.

Ο Karma έδωσε την απάντηση, άλλωστε αυτό ήταν ένα «κόλπο» που ακολουθούν οι περισσότεροι κάτοικοι του Θίμφου.

«Οι πλούσιοι άνθρωποι στη Δύση, δεν έχουν αγγίξει νεκρά σώματα, φρέσκες πληγές, σάπια πράγματα. Αυτό αποτελεί πρόβλημα. Αυτή είναι η ανθρώπινη κατάσταση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την ώρα του θανάτου».

Όλοι οι λαοί κοντά στα Ιμαλάια έχουν υιοθετήσει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν το θάνατο ως μια απλή εμπειρία που δεν τους σοκάρει.

Στη μπουτανέζικη κουλτούρα οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται τον θάνατο τουλάχιστον 5 φορές μέσα στη μέρα τους. Το 2007 πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα στο Πανεπιστήμιο Kentucky. Εκεί οι ερευνητές πήραν δύο ομάδες ανθρώπων και είπαν στους μισούς να οραματιστούν μια επίσκεψη στον οδοντίατρο (να τη σκεφτούν δηλαδή με κάθε λεπτομέρεια) και στους άλλους μισούς να σκεφτούν κάτι σχετικό με το θάνατο.

Στη συνέχεια τους έδωσαν χαρτιά με λέξεις που τους έλειπαν γράμματα και έπρεπε να τα συμπληρώσουν. Οι άνθρωποι που είχαν σκεφτεί κάτι σχετικό με το θάνατο έγραφαν μόνο αισιόδοξες και θετικές σκέψεις ενώ οι υπόλοιποι όχι μόνο.

Από αυτό οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο θάνατος είναι ένα απειλητικό γεγονός που όταν οι άνθρωποι το αντιμετωπίσουν, ο οργανισμός τους αυτόματα τους κάνει πιο ευτυχισμένους γεμίζοντάς τους με περισσότερες θετικές σκέψεις.

Η Linda Leaming, συγγραφέας που εφάρμοσε την τεχνική των κατοίκων του Μπουτάν είπε για την εμπειρία της:

«Συνηδειτοποίησα πως σκεπτόμενη τον θάνατο δεν ένιωσα μελαγχολία. Με έκανε να ζω την κάθε στιγμή και να βλέπω πράγματα που παλαιότερα δεν έβλεπα. Η καλύτερη συμβουλή μου: κάντε το.

Σκεφτείτε το θάνατο ή αυτό που σας φοβίζει περισσότερο στη ζωή, αρκετές φορές μέσα στη μέρα και θα νιώσετε την απόλυτη ευτυχία»

http://spirossoulis.com