Τί είναι πραγματικά η αποτυχία και πώς να συμφιλιωθώ μαζί της;
Από Αδαμαντία Καζάκου 

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές παρατηρούμε ότι μια αποτυχία που συμβαίνει στην ζωή μας, μας απασχολεί περισσότερο από 10 επιτυχίες.

Σε κάποιο στάδιο της ζωή μας, καθώς μεγαλώναμε, αποκτήσαμε την περιοριστική πεποίθηση πως η αποτυχία είναι κάτι κακό και αρνητικό. Η αποτυχία μας δημιουργεί συναισθήματα ανικανότητας και ανυπαρξίας, πως ποτέ δεν είμαστε αρκετοί, πείθοντας έτσι τον εαυτό μας και έπειτα και τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Ο φόβος της αποτυχίας έχει οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους στην αναζήτηση της μέγιστης ασφάλειας προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση στην ζωή τους, με αποτέλεσμα την ψυχολογική τους «ακινησία». Ωστόσο αν σκεφτούμε στην πραγματικότητα για πόσα θέματα μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι πριν λάβουμε κάποια απόφαση, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η ασφάλεια που αναζητάμε στην πραγματικότητα είναι μία ψευδαίσθηση.

Το «μυστικό» για να μπορέσουμε να βγούμε από το comfort zone, είναι η δημιουργία ενός mindset όπου η αποτυχία πλέον δεν θα «δαιμονοποιείται» και θα πρέπει πλέον να είμαστε συμφιλιωμένοι με την ιδέα ότι μια εμπειρία μπορεί να μην φέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρόλο αυτά θα έχουμε καταφέρει να βιώσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία, θα έχουμε αποκτήσει θάρρος και τόλμη και θα έχουμε παραμερίσει το αίσθημα του φόβου της αποτυχίας.

Ένας ακόμα τρόπος για την έξοδο από το comfort zone, είναι η αλλαγή της πεποίθησης ότι χρειαζόμαστε την αποδοχή των άλλων, ώστε να μπορούμε να είμαστε πάντα κυρίαρχοι του εαυτού μας και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Πρέπει πάντα να ρισκάρουμε για οτιδήποτε επιθυμούμε και πιστεύουμε πως είναι το καταλληλότερο για την προσωπική μας εξέλιξη.

Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι που είναι παγκόσμια σύμβολα θαυμασμού και δέους έχουν αποτύχει δεκάδες χιλιάδες φορές. Η διαφορά είναι ότι κανένας από αυτούς δεν κλείστηκε μέσα στον φόβο και δεν κυριεύτηκε ποτέ από την αποτυχία. Με συνεχείς προσπάθειες, υπομονή, επιμονή και πίστη στον στόχο κατάφεραν όλα όσα ονειρευόντουσαν.

Το πρώτο συστατικό της επιτυχίας είναι η επιμονή, διότι όσο επιμένουμε δεν επιτρέπουμε σε κανένα άτομο, κατάσταση ή γεγονός, να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της επίτευξης του οράματός μας.

Το δεύτερο στοιχείο της επιτυχίας είναι η υπομονή. Για να καταφέρουμε να έχουμε υπομονή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως κάθε αποτυχία, μας δείχνει ότι χρειάζεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον πραγματικό μας στόχο.

Το τρίτο στοιχείο της επιτυχίας είναι η πίστη. Πρέπει να πιστεύουμε στο όραμά μας, να αφοσιωθούμε σε αυτό και να του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο. Χρησιμοποιώντας θετικές λέξεις και σκέψεις, ποτίζουμε το όραμά μας με θετική ενέργεια και αποβάλλουμε οποιαδήποτε αρνητική σκέψη.

Εξάλλου, όταν ήμασταν παιδιά προσπαθούσαμε ακατάπαυστα με αυτοπεποίθηση να πετύχουμε το στόχο μας, χωρίς να γκρίνια και παράπονα, αλλά απολαμβάναμε την διαδικασία και δεν μας ενδιέφερε ποτέ τι θα πουν οι άλλοι για εμάς. Είχαμε άπειροι επιμονή και περνάγαμε μέρες για να πετύχουμε το στόχο μας και ταυτόχρονα είχαμε και άπειρη υπομονή γιατί απολαμβάναμε κάθε στιγμή της διαδικασίας και πιστεύαμε με την πίστη στο όραμά μας πως όλα ήταν πιθανά να συμβούν.

omorfizoi.gr