Ό,τι κι αν γίνει, η ζωή είναι μπροστά
Αφροδίτη Σακκά - Ολοι κρύβουμε μέσα μας μία μοναδική δύναμη. Συνήθως, είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι πιστεύουμε. Κι όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται όλο και μεγαλύτερη - με κάθε δυσκολία, κάθε εμπόδιο, κάθε τι που μας φέρνει αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό, την υγεία μας, σωματική και ψυχική. Μερικές φορές, έρχονται στη ζωή μας μεγάλα μαθήματα, τα οποία χρειάζεται να βιώσουμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Κάποια από αυτά μπορεί να έρθουν σε πολύ δύσκολη μορφή ή μπορεί να έρθουν στη ζωή μας μέσω κάποιου αγαπημένου μας ανθρώπου - και τότε είναι σαν να συμβαίνουν σε εμάς τους ίδιους.

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, ενεργοποιείται αυτόματα ο εσωτερικός μηχανισμός μας, που ξαφνικά μας γεμίζει δύναμη, μας αφυπνίζει, μας κάνει αισιόδοξους και πολλές φορές μας οδηγεί να ανακαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας που ούτε γνωρίζαμε πως υπάρχουν. Ίσως, μέχρι αυτό το σημείο να έχετε ήδη κάτι στο μυαλό σας που μπορεί να σας έχει συμβεί και να σας έκανε να νιώσετε αυτά τα συναισθήματα. Θυμάστε τη στιγμή που νιώσατε πιο δυνατοί από ποτέ; Ποια ήταν αυτή τη στιγμή;

Αρκετά χρόνια πριν, ένας από τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το μάθημα της ζωής που λέγεται καρκίνος. Θυμάμαι τη στιγμή που το άκουσα πρώτη φορά, τη στιγμή που αναρωτήθηκα αν θα τον έχανα από τη ζωή μου, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της αρρώστιας. Ίσως να μην το κατάλαβα τότε, αλλά σκεπτόμενη τώρα, ήταν η πρώτη φορά που γέμισα μέσα μου δύναμη. Όχι μόνο επειδή ο ίδιος αυτός ο άνθρωπος ήταν γεμάτος δύναμη και θάρρος αλλά και γιατί χρειάστηκα όλο το κουράγιο και τη δύναμη που είχα για να είμαι εκεί, δίπλα του. Κι όχι μόνο εγώ - ήταν η πρώτη φορά που είδα οικογένεια και φίλους να γίνονται ένα και να στέκονται όλοι μαζί δίπλα του, υπομονετικά και υποστηρικτικά, ο καθένας με όση δύναμη είχε να προσφέρει.

Έτσι, ξημέρωσε μία μέρα, που επιτέλους οι εξετάσεις ήταν καθαρές. Τα λαμπερά μαλλιά άρχισαν να φυτρώνουν ξανά, το χρώμα επέστρεψε, το χαμόγελο μεγάλωσε και η φωνή δυνάμωσε. Όλη αυτή η αγάπη και η δύναμη που προσφέρθηκαν τόσο απλόχερα, μπορεί να μην λειτούργησαν σαν θεραπεία στο σώμα, αλλά λειτούργησαν σαν θεραπεία στο μυαλό, την καρδιά και την ψυχή. Τώρα, η περούκα βρίσκεται στο κουτί της, κάπου χωμένη μαζί με αναμνήσεις που κάτι πήραν, αλλά κυρίως κάτι έδωσαν.

Τις στιγμές που η ζωή προσπαθεί να μας κρατήσει πίσω, είμαστε τυχεροί αν έχουμε ανθρώπους που στέκονται δίπλα μας για να μας θυμίζουν να προχωράμε μπροστά. Ή μπορεί να είμαστε εμείς εκείνοι που χρειάζεται να στηρίξουμε κάποιον δικό μας - να σταθούμε δίπλα τους και να τους βοηθήσουμε να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά και τα μάτια στραμμένα μπροστά. Κι όλα αυτά μου τα θύμισε η ταινία της NN Hellas, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία:

Μπορεί οι ουλές να βρίσκονται εκεί, μπορεί μερικές αναμνήσεις να μην φύγουν ποτέ από το μυαλό, αλλά πάντα υπάρχει αρκετός χώρος για να δημιουργηθούν καινούριες και πολύ όμορφες μαζί με τους ανθρώπους μας. Αυτό ακριβώς έχει σκοπό να μας δείξει η νέα καμπάνια της ΝΝ Hellas: Πως μία μέρα, θα υπάρξει μία στιγμή που το χαμόγελο θα επιστρέψει πραγματικά, μαζί και η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση για το μέλλον.

Όλοι περνάμε δυσκολίες, άλλες μεγαλύτερες, άλλες μικρότερες - δεν έχει σημασία. Κάθε δυσκολία, παραμένει δυσκολία για τον καθένα μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να παίρνουμε κουράγιο από τους γύρω μας και να κοιτάμε προς μία κατεύθυνση: Μπροστά. Γιατί η ζωή είναι μπροστά.

Μπες στο zoimprosta.gr και γράψε τη δική σου ιστορία που θα μας εμπνεύσει να προχωρήσουμε. Μπροστά.