Συγχωρώ, ετοιμολογικά σημαίνει κάνω χώρο για να χωρέσουν κι άλλοι.

Όταν δεν συγχωρούμε, αποκοβόμαστε από το όλον, εφόσον δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ένα κομμάτι της δημιουργίας. Η αδυναμία για συγχώρεση είναι η αδυναμία να κατανοήσουμε. Να κατανοήσουμε οτι, όπως εμείς σφάλουμε έτσι και κάποιος άλλος κάνει λάθη, με διαφορετικό ίσως τρόπο…. Στην πραγματικότητα όταν δεν συγχωρούμε δεν βλάπτουμε αυτούς που μας αδικήσανε, αλλά τον ίδιο μας τον εαυτό, αφού κρατάμε μέσα μας αρνητικά συναισθήματα. Ο θυμός, η μνησικακία, η εκδικητικότητα, περιορίζουν την λειτουργία της αναπνοής, με αποτέλεσμα να χάνει τον ρυθμό της και άλλες φορές να βγαίνει εκτός ελέγχου.

Η απορρύθμιση του αναπνευστικού μηχανισμού οδηγεί σε απώλεια της ομοιοστασίας του οργανισμού και σε ασθένειες. Όταν συγχωρούμε γινόμαστε πιο ήρεμοι καθώς σταματά η εσωτερική πάλη και ισχυροποιείται η άμυνα του οργανισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι!

Παίρνουμε μια αργή, βαθιά αναπνοή εισπνέοντας όσο πιο αργά μπορούμε και κρατάμε την αναπνοή μας για πέντε δευτερόλεπτα. Εκπνέουμε αργά και ταυτόχρονα χαλαρώνουμε το διάφραγμα.

Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές την βαθιά, αργή αναπνοή με το ενδιάμεσο κράτημα της αναπνοής. Εστιάζουμε την παρατήρηση μας στην περιοχή της καρδιάς και φανταζόμαστε ένα χρυσό φως να ξετυλίγεται σαν λαμπερή ακτίνα. Κατευθύνουμε την ακτίνα της αγάπης να τυλίξει όλο μας το σώμα. Μπορούμε ακόμη να οδηγήσουμε την χρυσή ακτίνα στο παρελθόν, να συγχωρήσουμε όλους όσους μας αδίκησαν ή μας πλήγωσαν, να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας για τα λάθη μας, να καθαρίσουμε καθετί που μας βαραίνει από την προηγούμενη ζωή μας.

Η ακτίνα της αγάπης είναι ατελείωτη και μπορεί να ταξιδέψει στο παρελθόν, στο παρόν, στο μέλλον , να αγγίξει ανθρώπους στην άλλη άκρη της γης και να θεραπεύσει την καρδιά μας!

Έλενα Παπαϊωάννου

www.pnoibuteyko.gr.

https://www.thessalonikiartsandculture.gr